Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 1762767

MMK TRANSPORT, s.r.o.

  • Konanie č. 1762767
  • Vydaný 1.8.2023
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 151 z roku 2023 8.8.2023
  • Úpadca MMK TRANSPORT, s.r.o.
    IČO: 45592543
    Vysoká 7612/34
    81106   Bratislava-Staré mesto
Správcovia
  • Pospíšil & Partners, k. s.
    IČO: 44342004
    Podháj 117
    84103   Bratislava
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Nitra, v právnej veci začatého reštrukturalizačného konania dlžníka: MMK TRANSPORT, s.r.o., so sídlom Vysoká 7612/34, 811 06 Bratislava - Staré mesto, IČO: 45 592 543, o návrhu dlžníka na povolenie reštrukturalizácie dlžníka, takto

Rozhodnutie

I. Súd povoľuje reštrukturalizáciu dlžníka: MMK TRANSPORT, s.r.o., so sídlom Vysoká 7612/34, 811 06 Bratislava - Staré mesto, IČO: 45 592 543.

II. Súd ustanovuje do funkcie správcu: Pospíšil & Partners, k. s., S 1267, so sídlom kancelárie Podháj 117, 841 03 Bratislava, Slovenská republika.

III. Súd má medzinárodnú právomoc na začatie tohto insolvenčného konania (t. j. na povolenie reštrukturalizácie) ako hlavného insolvenčného konania podľa čl. 3 ods. 1 Nariadenia Európskeho Parlamentu a Rady (EÚ) 2015/848 z 20. mája 2015 o insolvenčnom konaní v účinnom znení.

IV. Správca je povinný bez zbytočného odkladu informovať známych zahraničných veriteľov dlžníka, ktorí majú svoj obvyklý pobyt, bydlisko alebo registrované sídlo v iných členských štátoch Európskej únie ako v Slovenskej republike, spôsobom v zmysle čl. 54 Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2015/848 zo dňa 20. mája 2015 o insolvenčnom konaní.

V. Súd vyzýva veriteľov dlžníka, aby v lehote 30 dní od povolenia reštrukturalizácie prihlásili svoje pohľadávky spôsobom podľa § 121 a § 122 zákona č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej ako „ZoKR“), prihláška sa podáva u správcu elektronicky prostredníctvom na to určeného elektronického formulára a musí byť autorizovaná; to neplatí, ak ide o zahraničného veriteľa podľa osobitného predpisu. Prihláška musí byť správcovi doručená do 30 dní od povolenia reštrukturalizácie, inak sa na ňu neprihliada. Ustanovenie § 28 ods. 6 sa použije primerane. Prihláška musí obsahovať základné náležitosti v zmysle § 29 ods. 1 písm. a), b), c), e) ZoKR, inak sa na ňu v tejto reštrukturalizácii neprihliadne. Ak ide o zabezpečenú pohľadávku, v prihláške sa musí riadne a včas uplatniť aj zabezpečovacie právo, inak sa pohľadávka v reštrukturalizácii považuje za nezabezpečenú pohľadávku (§ 122 ods. 1 druhá veta ZoKR). K prihláške pohľadávky je potrebné pripojiť listiny preukazujúce v nej uvedené skutočnosti. Lehota na prihlásenie pohľadávok do reštrukturalizácie začína plynúť nasledujúci deň po zverejnení uznesenia o povolení reštrukturalizácie v Obchodnom vestníku..

VI. Súd určuje, že počas reštrukturalizácie budú podliehať súhlasu správcu právne úkony dlžníka v tomto rozsahu:

i. Zmeny miezd zamestnancov a zmeny pracovných zmlúv,

ii. Odmeny a prémie vedúcich pracovníkov,

iii. Opravy a investície nad 20.000,- eur,

iv. Založenie obchodnej spoločnosti, družstva alebo inej právnickej osoby,

v. Nadobudnutie účasti alebo prevod účasti na obchodnej spoločnosti, družstve alebo inej právnickej osobe,

vi. Prevod, prenájom alebo akékoľvek zaťaženie majetku alebo časti majetku, ktorého hodnota predstavuje významný podiel na celkovej hodnote majetku dlžníka, prípadne ich zaťaženie vecným bremenom,

vii. Uzatvorenie zmluvy o úvere, o pôžičke, factoringovom financovaní alebo o inom dočasnom poskytnutí alebo prijatí peňažných prostriedkov,

viii. Zabezpečenie cudzieho záväzku, prevzatie cudzieho záväzku, pristúpenie k cudziemu záväzku alebo poskytnutie sľubu odškodnenia za škodu spôsobenú treťou osobou,

ix. Vystavenie a avalovanie zmeniek a iných cenných papierov, kúpa a predaj cenných papierov, urobenie právneho úkonu bez primeraného protiplnenia alebo zvýhodňujúceho právneho úkonu,

x. Urobenie iného právneho úkonu ukracujúceho záujmy veriteľov na uspokojení ich pohľadávok,

xi. Vykonanie iného než bežného úkonu (§ 10 ods. 1 ZoKR),

xii. Uzatvorenie zmluvy, ktorou sa dlžník zaviaže plniť pokračujúce peňažné alebo nepeňažné plnenie na čas viac ako troch mesiacov,

xiii. Uzatvorenie zmluvy/uzatvorenie dodatkov k existujúcej zmluve, ktorou sa dlžník zaviaže/zaviazal poskytnúť plnenie s hodnotou vyššou ako 20.000,- eur,

xiv. Akékoľvek plnenie dlžníka voči tretej osobe predstavujúce čo i len čiastočné uspokojenie zmluvných alebo mimozmluvných sankcií,

xv. Urobenie akéhokoľvek právneho úkonu voči spriaznenej osobe s veriteľom prihlásenej pohľadávky,

xvi. Uznanie prihlásenej pohľadávky popretej správcom v rámci reštrukturalizácie zo strany dlžníka v zmysle ustanovenia § 124 ods. 7 ZoKR, vrátene uznania záväzku pred súdom v konaní o určenie popretej pohľadávky.

VII. Súd poučuje veriteľov, že prihláška sa podáva v jednom rovnopise u správcu, pričom správcovi musí byť doručená do 30 dní od povolenia reštrukturalizácie. Na prihlášku doručenú správcovi po lehote sa neprihliada. Prihláška musí byť podaná na predpísanom tlačive a musí obsahovať základné náležitosti, ktorými sú meno, priezvisko a bydlisko alebo názov a sídlo veriteľa, meno, priezvisko a bydlisko alebo názov a sídlo dlžníka, právny dôvod vzniku pohľadávky, poradie uspokojovania pohľadávky zo všeobecnej podstaty, celková suma pohľadávky, podpis, inak sa na prihlášku neprihliada. Pre každú zabezpečenú pohľadávku musí byť podaná samostatná prihláška s uvedením zabezpečenej sumy, druhu, poradia, predmetu a právneho dôvodu vzniku zabezpečovacieho práva, inak sa pohľadávka v reštrukturalizácii považuje na nezabezpečenú. V prihláške podmienenej pohľadávky musí byť uvedená aj skutočnosť, na základe ktorej má pohľadávka vzniknúť alebo podmienka, od ktorej závisí vznik pohľadávky. Celková suma pohľadávky sa v prihláške rozdelí na istinu a príslušenstvo, pričom príslušenstvo sa v prihláške rozdelí podľa právneho dôvodu vzniku. Pohľadávka sa uplatňuje v eurách. K prihláške sa pripoja listiny preukazujúce v nej uvedené skutočnosti. Veriteľ, ktorý je účtovnou jednotkou, v prihláške uvedie vyhlásenie, či o pohľadávke účtuje v účtovníctve, v akom rozsahu, prípadne dôvody, prečo o pohľadávke v účtovníctve neúčtuje. Prihlášku možno opraviť alebo doplniť len tak, že sa pôvodná prihláška nahradí u správcu novou prihláškou, a to len do uplynutia lehoty na prihlasovanie pohľadávok. Veriteľ, ktorý nemá na území Slovenskej republiky bydlisko alebo sídlo alebo organizačnú zložku podniku, je povinný ustanoviť si zástupcu na doručovanie s bydliskom alebo sídlom na území Slovenskej republiky a ustanovenie zástupcu písomne oznámiť správcovi, inak sa mu budú písomnosti doručovať len zverejnením v Obchodnom vestníku. Vzory tlačív na podávanie prihlášok a vzory tlačív príloh a údaje zapisované do nich spolu s vysvetlivkami k týmto zápisom sú uvedené v prílohách č. 4 až 6 vyhlášky Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky č. 655/2005 Z.z., ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia ZoKR.

VIII. Súd poučuje účastníkov reštrukturalizačného konania, že z dôvodov podľa § 49 Civilného sporového poriadku majú právo uplatniť námietku zaujatosti voči sudcovi, ktorý má vec prejednať a rozhodnúť, ak so zreteľom na jeho pomer k veci, k účastníkom, ich zástupcom alebo osobám zúčastneným na konaní možno mať odôvodnené pochybnosti o jeho nezaujatosti, a to najneskôr do uplynutia lehoty na prihlasovanie pohľadávok. Na námietky doručené neskôr, na opakované námietky z toho istého dôvodu, ak o nich už nadriadený súd rozhodol a na námietky týkajúce sa len okolností spočívajúcich v postupe sudcu v konaní o prejednávanej veci súd neprihliada. V námietke zaujatosti musí byť uvedené, ktorému súdu je určená, kto ju robí, ktorej veci sa týka, čo sa ňou sleduje, podpis a spisová značka konania. Ďalej proti komu smeruje, dôvod, pre ktorý má byť sudca vylúčený, kedy sa účastník uplatňujúci si námietku o dôvode vylúčenia dozvedel, dôkazy na preukázanie svojho tvrdenia, ktorých povaha to pripúšťa, okrem tých, ktoré nemôže bez svojej viny pripojiť. Na podanie, ktoré nespĺňa uvedené náležitosti súd neprihliada; v tomto prípade sa vec nadriadenému súdu nepredkladá (§ 52 ods. 2 Civilného sporového poriadku ).

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu odvolanie nie je prípustné (§ 198 ods. 1 ZoKR), okrem výroku III uznesenia, proti ktorému je odvolanie prípustné iba z dôvodu nedostatku medzinárodnej právomoci (čl. 5 nariadenia o insolvenčnom konaní v spojení s § 198 ods. 1 ZoKR).

Odvolanie podľa predchádzajúcej vety je oprávnený podať dlžník alebo veriteľ, a to v lehote 15 dní odo dňa jeho doručenia (odo dňa nasledujúceho po dni zverejnenia tohto uznesenia v Obchodnom vestníku) prostredníctvom tunajšieho súdu na Krajský súd v Bratislave, a to písomne v dvoch vyhotoveniach (§362 CSP v spojení s § 196 ZoKR).

V odvolaní sa popri všeobecných náležitostiach podania (§ 127 CSP) uvedie, proti ktorému rozhodnutiu smeruje, v akom rozsahu sa napáda, z akých dôvodov sa rozhodnutie považuje za nesprávne (odvolacie dôvody podľa § 365 CSP) a čoho sa odvolateľ domáha (odvolací návrh).

Za deň doručenia tohto uznesenia sa považuje deň nasledujúci po dni zverejnenia uznesenia v Obchodnom vestníku.

Povolením reštrukturalizácie sa začína reštrukturalizácia. Reštrukturalizácia sa považuje za povolenú zverejnením uznesenia o povolení reštrukturalizácie v Obchodnom vestníku./§ 118 ods. 1 ZKR/. Za zverejnené sa uznesenie o povolení reštrukturalizácie považuje nasledujúci deň po jeho zverejnení v Obchodnom vestníku /§ 199 ods. 9 ZKR/.

Ak tento zákon neustanovuje inak, reštrukturalizácia bráni tomu, aby sa na toho istého dlžníka začalo alebo prebiehalo konkurzné konanie; ak počas reštrukturalizácie dôjde na súd návrh na vyhlásenie konkurzu, súd návrh na vyhlásenie konkurzu uznesením odmietne. /§ 118 ods. 2 ZKR/ .

Povolením reštrukturalizácie sa konania prerušené podľa § 114 ods. 1 písm. b) zastavujú. Ak v týchto konaniach už došlo k speňaženiu majetku, avšak výťažok ešte nebol vyplatený oprávnenému, výťažok po odpočítaní trov konania sa vráti dlžníkovi. /§ 118 ods. 3 ZKR/.

Súdne a rozhodcovské konania o pohľadávkach, ktoré sa v reštrukturalizácii uplatňujú prihláškou, sa povolením reštrukturalizácie prerušujú; tieto nároky možno uplatniť voči dlžníkovi len spôsobom podľa§ 120 ods. 1 a § 124 ods. 4. /§ 118 ods. 4ZKR/.

  • Súd Okresný súd Nitra
  • Spisová značka 32R/2/2023
  • ICS 1323202598
  • Vydal JUDr. Tatiana Muziková
  • Vydal FN sudca