Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 316143

FOOD POINT

  • Konanie č. 316143
  • Vydaný 5.1.2012
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 10 z roku 2012 16.1.2012
  • Úpadca FOOD POINT
    IČO: 35729783
    Družstevná 499
    93016   Vydrany
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Trnava v právnej veci navrhovateľa - veriteľa: OTP Banka Slovensko, a.s., IČO: 31 318 916, Štúrova 5, 813 54 Bratislava proti dlžníkovi: FOOD POINT, s.r.o., IČO: 35 729 783, Družstevná 499, 930 16 Vydrany, zapísaného v Obchodnom registri Okresného súdu Trnava, v odd. Sro, vo vložke č. 11780/T, o vyhlásenie konkurzu na majetok dlžníka, takto

Rozhodnutie

Súd z a č í n a konkurzné konanie voči dlžníkovi FOOD POINT, s.r.o., IČO: 35 729 783, Družstevná 499, 930 16 Vydrany.

Odôvodnenie

Podaním doručeným tunajšiemu súdu dňa 23.12.2011 sa navrhovateľ domáhal vyhlásenia konkurzu na majetok dlžníka.

Navrhovateľ svoj návrh odôvodnil tým, že dlžník je voči nemu viac ako 30 dní v omeškaní s plnením peňažného záväzku vyplývajúceho zo Zmluvy o úvere a zároveň je viac ako 30 dní v omeškaní s plnením vykonateľnej pohľadávky druhého veriteľa - COOP JEDNOTA NITRA, napriek tomu, že bol veriteľmi týchto pohľadávok písomne vyzvaný na ich zaplatenie.

Navrhovateľ spolu s návrhom predložil súdu Zmluvu o úvere zo dňa 17.06.2004, Zmluvu o zriadení záložného práva k nehnuteľnosti č.141004038-ZZ-01 zo dňa 17.06.2004, Zmluvu o zriadení záložného práva k nehnuteľnosti č.141004038-ZZ-02 zo dňa 17.06.2004, Štatút splatenia účtu 7818227, Notársku zápisnicu č. N 243/2004, Nz 52185/2004 zo dňa 17.06.2004, List - vyhlásenie úveru za predčasne splatný zo dňa 04.12.2008, List - oznámenie o začatí výkonu záložného práva a výzva na splnenie záväzku zo dňa 14.01.2009, Platobný rozkaz OS Dunajská Streda, č.k. 10Rob/16/2007-17 zo dňa 13.07.2007, List - Výzva na zaplatenie dlžnej sumy 13.811,70 Sk zo dňa 16.01.2008, avízo o úhrade preddavku na úhradu odmeny a výdavkov predbežného správcu vo výške 1.659,70 eur.

Podľa § 3 ods. 1, 2, 3 a 4 zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len "ZKR"), dlžník je v úpadku, ak je platobne neschopný alebo predlžený. Ak dlžník podá návrh na povolenie reštrukturalizácie alebo návrh na vyhlásenie konkurzu, rozumie sa tým, že je v úpadku. Platobne neschopný je ten, kto má viac ako jedného veriteľa a nie je schopný plniť 30 dní po lehote splatnosti viac ako jeden peňažný záväzok. Za jednu pohľadávku pri posudzovaní platobnej schopnosti dlžníka sa považujú všetky pohľadávky, ktoré počas 90 dní pred podaním návrhu na vyhlásenie konkurzu pôvodne patrili len jednému veriteľovi. Predlžený je ten, kto je povinný viesť účtovníctvo podľa osobitného predpisu, má viac ako jedného veriteľa a hodnota jeho splatných záväzkov presahuje hodnotu jeho majetku. Podrobnosti o spôsobe určenia platobnej neschopnosti a predlženia ustanoví všeobecne záväzný právny predpis, ktorý vydá Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky.

Podľa § 11 ods. 1 ZKR návrh na vyhlásenie konkurzu sa podáva na príslušnom súde (ďalej len "súd"). Návrh na vyhlásenie konkurzu môže podať dlžník, veriteľ, likvidátor dlžníka alebo iná osoba, ak to ustanovuje tento zákon.

Podľa § 11 ods. 3 ZKR, veriteľ je oprávnený podať návrh na vyhlásenie konkurzu, ak je dlžník voči nemu viac ako 30 dní v omeškaní s plnením peňažného záväzku a zároveň možno odôvodnene predpokladať platobnú neschopnosť tohto dlžníka. Platobnú neschopnosť dlžníka možno odôvodnene predpokladať vtedy, ak je dlžník viac ako 30 dní v omeškaní s plnením aspoň dvoch vykonateľných alebo písomne uznaných peňažných pohľadávok aspoň dvoch veriteľov, napriek tomu, že bol veriteľmi týchto pohľadávok písomne vyzvaný na ich zaplatenie.

Podľa § 12 ods. 2 ZKR, návrh veriteľa na vyhlásenie konkurzu musí obsahovať aj skutočnosti, z ktorých veriteľovi vyplýva oprávnenie podať návrh a ktoré odôvodňujú platobnú neschopnosť dlžníka; k návrhu je veriteľ povinný pripojiť listiny, ktoré preukazujú pohľadávku, ktorá mu zakladá oprávnenie podať návrh, a ktoré odôvodňujú platobnú neschopnosť dlžníka. Pohľadávka veriteľa, ktorý podáva návrh, sa považuje za preukázanú, ak je uznaná dlžníkom na listine s úradne osvedčeným podpisom dlžníka alebo doložená právoplatným rozhodnutím súdu alebo iného orgánu. Návrh je veriteľ povinný podať v dvoch rovnopisoch spolu s prílohami.

Podľa § 13 ods. 1 ZKR navrhovateľ je povinný pred podaním návrhu na vyhlásenie konkurzu zaplatiť na účet súdu preddavok na úhradu odmeny a výdavkov predbežného správcu (ďalej len "preddavok"). Zaplatenie preddavku je navrhovateľ povinný v návrhu na vyhlásenie konkurzu doložiť dokladom osvedčujúcim jeho zaplatenie. Ak súd návrh na vyhlásenie konkurzu odmietne alebo navrhovateľ pred začatím konkurzného konania vezme návrh späť, preddavok sa vráti navrhovateľovi.

Podľa § 14 ods. 1 ZKR, ak súd zistí, že návrh na vyhlásenie konkurzu spĺňa zákonom ustanovené náležitosti, najneskôr do 15 dní od doručenia návrhu rozhodne o začatí konkurzného konania. Inak návrh na vyhlásenie konkurzu v rovnakej lehote uznesením odmietne. Uznesenie o začatí konkurzného konania alebo uznesenie o odmietnutí návrhu súd doručí navrhovateľovi; uznesenie o odmietnutí návrhu súd nezverejňuje v Obchodnom vestníku.

Podľa § 14 ods. 2 ZKR, súd nevyzýva navrhovateľa na opravu ani doplnenie neúplného alebo nesprávneho návrhu na vyhlásenie konkurzu. Súd návrh veriteľa na vyhlásenie konkurzu pred začatím konkurzného konania dlžníkovi nedoručuje ani dlžníka nevyzýva, aby sa k návrhu na vyhlásenie konkurzu vyjadril.

Podľa § 14 ods. 3 a 4 ZKR o začatí konkurzného konania súd vydá uznesenie, ktoré bezodkladne zverejní v Obchodnom vestníku; zverejnením tohto uznesenia v Obchodnom vestníku sa začína konkurzné konanie. Začatie konkurzného konania bráni tomu, aby sa na majetok toho istého dlžníka začalo iné konkurzné konanie.

Podľa § 14 ods. 5 ZKR začatie konkurzného konania má tieto účinky:

a) dlžník je povinný obmedziť výkon činnosti len na bežné právne úkony; ak dlžník poruší túto povinnosť, platnosť právneho úkonu tým nie je dotknutá, právnemu úkonu však možno v konkurze odporovať,

b) na majetok patriaci dlžníkovi nemožno začať konanie o výkon rozhodnutia alebo exekučné konanie; už začaté konania o výkon rozhodnutia alebo exekučné konania sa prerušujú,

c) na majetok patriaci dlžníkovi nemožno pre záväzok dlžníka zabezpečený zabezpečovacím právom začať ani pokračovať vo výkone zabezpečovacieho práva; tento účinok sa nevzťahuje na výkon zabezpečovacieho práva vzťahujúceho sa na peňažné prostriedky, pohľadávky z účtu v banke alebo v pobočke zahraničnej banky, štátne dlhopisy, prevoditeľné cenné papiere alebo na pokračovanie vo výkone zabezpečovacieho práva dobrovoľnou dražbou podľa osobitného predpisu.

Súd, preskúmajúc podmienky konania podľa príslušných ustanovení Občianskeho súdneho poriadku a formálne náležitosti návrhu na vyhlásenie konkurzu, zistil, že návrh na vyhlásenie konkurzu spĺňa zákonom stanovené náležitosti, a to tak všeobecné náležitosti návrhu, ako i osobitné náležitosti veriteľského návrhu, keďže návrh podala oprávnená osoba, keď táto svoju pohľadávku preukázala právoplatným a vykonateľným rozhodnutím, a zároveň svoj návrh doložila skutočnosťami, ktoré odôvodňujú predpoklad platobnej neschopnosti dlžníka, keď dlžník je viac ako 30 dní v omeškaní s plnením dvoch vykonateľných pohľadávok dvoch veriteľov, a to i napriek tomu, že bol veriteľmi týchto pohľadávok písomne vyzvaný na ich zaplatenie.

Na základe uvedených skutočností a s poukazom na zákonné ustanovenia rozhodol súd tak, ako je uvedené vo výroku tohto uznesenia.

Toto uznesenie sa doručí aj iným spôsobom ako zverejnením v Obchodnom vestníku.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu nie je odvolanie prípustné.

  • Súd OKRESNÝ SÚD TRNAVA
  • Spisová značka 36K/19/2011
  • ICS 2111227793
  • Vydal JUDr. Martin Smolko
  • Vydal FN Sudca
  • Odoslal Bc. Zuzana Belková