Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Nadácia Slovenskej sporiteľne

Použitia podielu zaplatenej dane prijímateľa 'Nadácia Slovenskej sporiteľne, Bratislava'
za rok 2019

Účel použitia Výška použitia (EUR) Spôsob použitia
c) poskytovanie sociálnej pomoci 4 762,06 € Inklúzia - podpora projektu Radničkine trhy 2020, ktoré sa z dôvodu pandémie niesli v špecifickom online režime - na Medzinárodný deň ľudí so zdravotným postihnutím 3.12.2020 sa uskutočnil online workshop, na ktorom sa zúčastnili chránené dielne, DSS a sociálne podniky z celej SR.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 3 000 € DEPAUL SLOVENSKO, nezisková organizácia - z prostriedkov bol zabezpečený čistič do bratislavskej nocľahárne, ktorý by si inak nocľaháreň nemohla dovoliť, zakúpené stoly, lavice a doplnky do jedálenskej časti.
e) podpora vzdelávania 15 240 € EDUAWEN EUROPE, s.r.o - podpora realizácia programu finančného vzdelávania a rozvoja finančnej kultúry pre školy v SR (Program FinQ) v roku 2020.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 9 920 € Komunitné Centrum Menšín - podpora projektu Pomoc k svojpomoci, v rámci ktorého sa uskutočnilo neformálne vzdelávanie v oblasti finančnej, zdravotnej gramotnosti, rozširovania sociálneho poradentva, dobrovoľníckej práce. Finančné prostriedky boli použité na nákup materiálu, hygienických pomôcok, mzdy lektorov.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 9 120 € Občianske združenie Barlička - podpora projektu Upgrade: Domov dôchodcov 2.0. Covid zariadenie pre seniorov zdrvujúco zasiahol. Vďaka podpore bolo zakúpené medicínské vybavenie, ktoré umožňuje mnohé výkony vykonať priamo v zariadení bez stresujúcej hospitalizácie. Popri starostlivosti o telo prebiehala aj starostlivosť o dušu. Skype s dcérou na tablete, narodeninové oslavy, aktivity s terapeutickou elektronickou mačkou alebo zaujímavé cvičenie. Neskôr po karanténe aj výlety do mesta. To všetko prináša seniorom radosť a voľnosť.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 10 000 € Touch&Speech n. o. - podpora projektu Corvus for blind 3.0. Projekt prispel k zjednodušeniu ovládania smartfónov bez zrakovej kontroly, prepájaniu nevidiacich používateľov navzájom ako aj intenzívnejšiemu prepájaniu nevidiacich s vidiacimi (zlepšenie možností asistencie), k vylepšeniu existujúcich a tvorbe nových aplikácií a skvalitneniu používateľskej podpory.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 7 500 € Nezisková organizácia Voices - podpora projektu ceste nie si sám, ktorý reálne pomohol trom lokálnym chráneným dielňam Aliis, Kaviareň Na Ceste a Baliareň Na Ceste v zložitom čase absolvovať arte a ergo terapeutické aktivity a poskytol im pracovné zákazky, prepojil miestne tvorivé komunity, viacerými podujatiami a krátkym filmom priblížil tému podporovaného zamestnávania stovkám ľudí v regióne.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 8 280 € TENENET o.z. - podpora vypracovania a digitalizácie 6 nových metodík na priamu prácu s klientom v sociálnej oblasti. Metodiky boli vypracované a zosumarizované internými expertami na základe skúseností a poznatkov terénnych pracovníkov. Všetkých 6 nových metodík je zdigitalizovaných priamo v SOCIO a sprístupnených všetkým organizáciám SPODaSK, ktoré portál používajú. TENENET pracuje so 4200 klientami.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 9 500 € Mesto Ružomberok, Nízkoprahové denné centrum pre deti a rodinu (PREROD) - popdora projektu PRERODkára,nádej dáva, ktorý úspešne posunul sociálnu službu prvého kontaktu/krízovej intervencie k deťom, mladým aj ich rodičom do ich bezprostrednej blízkosti v troch lokalitách Ružomberka - Klačno, Roveň, Rybárpole. Prostriedky boli použité na zakúpenie a úpravu karavanu, vybavenie a školenie tímu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 5 200 € Občianske združenie Prima - prostriedky boli použité na dozásobenie skladu, zdravotnú a psychologickú intervencia priamo v teréne a pokrytie nevyhnutných administratívnych nákladov. Vďaka podpore mohla Prima plynule pokračovať vo svojej činnosti napriek situácii, v ktorej sa ocitla kvôli 1. a 2. vlne pandémie.
e) podpora vzdelávania 9 280 € Daphne - Inštitút aplikovanej ekológie - podpora projektu V bádaní nás nič nezastaví. Vyškolení učitelia zo 4 škôl so sociálne znevýhodnenými žiakmi zavádzali prvky učenia vonku a bádateľsky orientovanej výučby do každodenného vyučovania. Použité inovatívne metódy a pomôcky motivovali žiakov k učeniu a viedli ich k starostlivosti o životné prostredie aj počas náročného obdobia pandémie. Zapojenie škôl do medzinárodného programu GLOBE umožnilo školám komunikovať s vedcami a učiteľmi z celého sveta a prezentovať svoje aktivity na online študentských konferenciách.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 10 000 € KRESŤANIA V MESTE - vďaka podpore sa podarilo vybaviť a spustiť do prevádzky výdajňu potravín pre rodiny v núdzi a tiež poskytovať im poradenstvo a pomoc na riešenie ich zložitej situácie.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 5 000 € Liga za duševné zdravie SR - podpora Linky dôvery Nezábudka, ktorá pomohla udržať túto službu funkčnou v januári 2021 v období kulminácie 2. vlny pandémie, kedy linka zaznamenávala enormný nárast kontaktov od ľudí, na ktorých psychické zdravie doliehali aj dôsledky pandémie, ľudí v ťažkých krízových situáciách, neraz v ohrození života. Z príspevku boli pokryté náklady na personálne zabezpečenie chodu telefonickej poradne tak, aby odborní poradcovia mohli poskytovať služby klientom v posilnených službách. Poskytnutých bolo 1232 pomáhajúcich kontaktov.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 10 000 € Človek v ohrození, n.o. - podpora vzdelávania detí z vylúčených komunít v piatich lokalitách (Kojatice, Roškovce, Sveržov, Petrovany, Plavecký Štvrtok). Vďaka podpore boli komunitné centrá vybavené podporným materiálom na aktivity ako je zážitkové doučovanie a materiál na realizáciu letných škôl, 18 študenti stredných škôl dostali preplatené výdavky spojené so štúdiom ako je cestovné a pomôcky do školy, bol zakúpený notebook pre projektového manažéra-metodika a čiastočne pokryté personálne náklady.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 6 200 € Nadácia DEDO - podpora projektu Starostlivé bývanie. Z príspevku boli zakúpené elektrospotrebiče do nájomných bytov, čiastočne uhradené nájomné, zabezpečená ekonomická analýza a právne služby. Počas trvania projektu 11 rodín získalo nový domov.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 5 000 € Mladí, o.z. - vytvorenie webu Mladí za klímu (www.mladizaklimu.sk), vzdelávacieho obsahu o dôležitosti a potrebe zaujímania sa o klimatické a environmentálne témy a 10 kampaní zameraných na klimatické témy.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 7 000 € Šumné - Knižnica oblečenia - rozšírenie knižnice oblečenia zakúpením lokálneho a udržateľného oblečenia, osveta konceptu požičiavania oblečenia, príprava web stránky, zorganizovanie 9 zbierok a vytriedenie viac ako 1000 ks oblečenia.
e) podpora vzdelávania 6 400 € Zmudri - realizácia dvojdielneho videokurzu o ekologických témach spolu s metodickým materiálom, ktorý bol distribuovaný na školy po celom Slovensku. Videokurz je súčasťou tematického okruhu "Rozvoj charakteru a aktívneho občianstva".
g) ochrana a tvorba životného prostredia 9 180 € Občianske združenie SLNKOTVOR - vytvorenie genofondu - banky semien lokálnych rastlín na Liptove a databázy pestovateľov, ktorí semienka poskytli. Bola vytvorená miestnosť, kde budú semienka uskladňované, zakúpený modulárny úložný systém, zorganizované náučné besedy o permakultúre a dôležitosti opeľovačov.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 8 720 € ZO Slovenského zväzu včelárov Kysucké Nové Mesto - na komunitnej včelnici v Povine bol vybudovaný API domček s 12 úľmi, ktorý predstavuje inovatívny spôsob pracovania so včelami a bude slúžiť na poskytovanie apiterapie - dýchania včelieho vzduchu.
e) podpora vzdelávania 8 700 € Bakomi - vďaka podpore bola revitalizovaná záhrada školy. Podarilo sa vybudovať výstup z priestorov školy priamo do záhrady a premeniť ju na úžitkovo-okrasnú. Záhradné observatórium bolo vybavené technikou a potrebným materiálnym vybavením tak, aby deti mohli pracovať v exteriéri a mohli pozorovať a spoznávať rôzne aspekty záhrady.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 5 000 € Špeciálna ZŠ s MŠ, J. Vojtaššáka 13, Žilina - z prostriedkov bolo zakúpené vybavenie (kompostér, drvič a iné), ktoré výraznou mierou uľahčilo prácu v školskej záhrade. Bolo upravené staré kompostovacie miesto, revitalizovaná a ošetrená veľká časť školského parku.
e) podpora vzdelávania 9 000 € POST BELLUM SK - vytvorenie online vzdelácej platformy Puzzle pamäti (www.puzzlepamatinaroda.sk) pre ZŠ a SŠ školy v oblasti "Moderné dejiny Slovenska". Ide o kombináciu vzdelávacích materiálov, podcastov a videí, ktoré nie sú dostatočne zastúpené v učebných osnovách.
e) podpora vzdelávania 6 156 € Kolégium Antona Neuwirtha - podpora projektu Akadémia veľkých diel. Voľnočasový vzdelávací program určený komunitám stredoškolákov na celom Slovensku pozostáva z 2 hlavných častí: online platformy a diskusných seminárov, ktoré počas pandémie prebiehali online. Na seminároch študenti diskutujú o diele z online knižnice a rozvíjajú kritické myslenie. Diela sú literárne, hudobné, filmové a výtvarné. Prostriedky z grantu boli použité na odmeny pre učiteľov vedúcich kluby za obdobie február-jún 2021.Dokopy sa odučilo 765 seminárov, na ktorých učilo 44 učiteľov a bolo zapojených 284 študentov.
e) podpora vzdelávania 6 650 € Budúcnosť pre minulosť - podpora projektu Mosty do minulosti, ktorý rieši upevňovanie a prehlbovanie vedomostí z dejín 2. polovice 20. storočia medzi žiakmi 8. a 9. ročníka ZŠ, a to prostredníctvom spoznávania ich vlastnej rodinnej histórie. Hlavným nástrojom projektu je novo-vytvorená hra, ktorej súčasťou je pracovný zošit "Rodinná kronika" pre žiakov a metodická príručka pre učiteľov. Zo spätnej väzby od zapojených pedagógov a žiakov vyplynulo, že projekt podporil lepšiu orientáciu žiakov v dejinách 2. polovice 20. storočia a učiteľom uľahčil výučbu tohto obdobia. Projekt zároveň pozitívne podporil medzigeneračný dialóg v rodinách žiakov.
e) podpora vzdelávania 7 000 € Mestská knižnica v Bratislave - podpora projektu Knižnica bližšie čitateľom. Projekt posunul knižnicu bližšie k čitateľom v čase izolácie - až k nim domov. V spolupráci s cyklokuriérom boli počas roka 2021 zabezpečené výpožičky seniorom a zdravotne znevýhodneným. Bola tiež vytvorená séria 16-tich užitočných online návodov o čítaní (Ako čítať s oddýchnutými očami, Ako čítať Wikipédiu, Ako čítať najmenším...).
e) podpora vzdelávania 5 000 € Cirkevná základná škola sv. Juraja vo Svidníku - podpora projektu Komunitný EKORAJ. Prostriedky boli využité na vybudovanie novej terasy a jej vybavenie zariadením na Open Repair Cafe and tee. (8 exteriérových sedení, kávovar, tlačiareň). Bol vytvorený multifunkčný priestor na realizáciu aktivít v exteriéri, vrátane výučby a rozvoja komunitného života v meste, vhodný aj v nepriaznivom počasí.
e) podpora vzdelávania 7 000 € Občianske združenie Presahy - podpora projektu MOODRE REČI (diskusné prednášky na aktuálne témy s odborníkmi z oblasti spoločenských vied, vedy, kultúry a umenia, histórie, ktoré poskytujú neformálny priestor pre vzdelávanie sa a otvorenú diskusiu). V období pandémie bolo nutné upustiť od živej formy a hľadať možnosti ako ich preniesť do online priestoru. Z prostriedkov bolo vybavené štúdio audio a video technikou, vďaka čomu mohli prednášky byť prenášané naživo a diskusia mohla prebiehať v online priestore. Štúdio sa naďalej využíva aj v post pandemickej dobe.
e) podpora vzdelávania 6 000 € Mestská knižnica v Snine - podpora umožnila pokračovanie projektu Knižné taxi, ktorý vznikol počas prvej vlny pandémie. V dobe, kedy bol čitateľom zamedzený prístup do knižnice, bol vytvorený online výpožičný systém, prostredníctvom ktorého si ľudia rezervovali a objednávali knižné tituly, ktoré im následne boli doručené domov. Z prostriedkov bol doplnený knižný fond o aktuálne tituly a pokryté odmeny pre zamestnancov pracujúcich vo zvýšenom režime.
e) podpora vzdelávania 10 000 € Gymnázium bilingválne, T. Ružičku 3, Žilina - podpora 4. ročníka projektu Cena Absynt - škola reportáže s vydavateľstvom Absynt. Projekt vytvára priestor pre dobrovoľnú mimoškolskú činnosť študentov gymnázií na území žilinskej župy. Žiaci si preverujú schopnosť kriticky myslieť, písať odbornú recenziu, tvoriť vlastnú reportáž a precvičovať sa v rečníctve. V danom ročníku sa zapojilo 240 žiakov z 12 gymnázií na území žilinskej župy. 161 žiakom sa podarilo prečítať a zahlasovať za súťažné knihy v kategórii rebríček, 56 žiaci vytvorili pôvodné recenzie, 6 reportáže a 12 vytvorili pôvodné rečnícke prejavy.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 5 894 € CPR Trenčín - Revitalizácia svahu pod Trenčianskym hradom - ošetrenie drevín, výsadba jedlých kríkov a živého plotu, sprístupnenie exteriérových schodov a celkové oživenie hornej časti priestoru Centra pre rodinu v Trenčíne.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 6 150 € Stará Jedáleň - podpora projektu Živá sociálna sieť, ktorého cieľom bolo vybudovať bohatú sociálnu sieť, kde sa budú ľudia môcť zapojiť do rôznych druhov aktivít, ponúknuť iným svoje znalosti, služby, vedomosti. Zrealizovali sa napr. kurzy fotografovania, varenia, šitia a mnohé ďalšie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € Meto Brezová pod Bradlom - vybudovanie letnej čitárne s bylinkovou záhradou v areáli Mestskej knižnice. Altánok využívajú rôzne skupiny ľudí na oddych, relaxáciu pri knihe či časopise, deti zo ZUŠ ju počas pekného počasia využívajú ako svoju externú učebňu v prírode.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 6 150 € Komunitná nadácia Liptov - vybudovanie zeleného komunitného priestoru s hernou a športovou časťou na zanedbanom priestranstve v Belianskom lesoparku.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 5 000 € Benitim - podpora športovo psychologického programu myTEEN pre tíndedžerky v roku 2021.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 9 000 € Inštitút aktívneho bývania, n.o. - z prostriedkov bol vytvorený a osadený prototyp návštevného domčeka v Zariadení pre seniorov Harmónia v Prešove. Domček vznikol ako reakcia na dlhé mesiace karantény počas pandémie Covid-19, kedy, kedy seniori nemali žiadnu možnosť osobného stretnutia s blízkymi. Domček umožňuje bezpečné stretávanie počas karantény (napr. v chrípkovom období) a rovnako je využiteľný aj pre bežné návštevy v súkromí.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 6 000 € Dobrý Kameň - podpora porjektu Putovná komunitná obývačka - aby dobrovoľníctvo nevymrelo. V rámci projektu prebehli 3 dobrovoľnícke brigády na výrobu nábytku, dve filmové premietania a tri verejné debaty o dobrovoľníckych združeniach. Verejné stretnutia navyše podnietili niekoľkých aktívnych ľudí, ktorí následne rozbehli nové aktivity týchto združení, čo bolo hlavným cieľom projektu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 994 € ČERVENÝ NOS Clowndoctors - podpora na zakúpenie hudobných nástrojov pre zdravotných klaunov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € Spoločne deťom, neinvestičný fond pri Štátnom bábkovom divadle v Bratislave - podpora vytvorenia autorskej bábkovej interaktívnej inscenácie Mauglí na motívy Knihy džunglí od Rudyarda Kiplinga.
f) ochrana ľudských práv 1 500 € Nadácia Pontis - podpora projektu Charta diverzity v roku 2021, ktorý podporuje, šíri a zdieľa príklady dobrej praxe a skúseností na tému diverzity a inklúzie na pracoviskách.
e) podpora vzdelávania 5 000 € eduRoma - podpora terénneho kultúrno-vzdelávacieho projektu O krok po krok pre deti z vylúčených rómskych komunít. V rámci projektu prebiehalo doučovanie a mentoring takmer 80-tich detí, ktoré mentorovalo 12 kultúrno-osvetových pracovníkv ako aj odborné vedenie mentorov a kurz rómskeho jazyka, ktorého sa zúčastnilo viac ako 20 učiteľov, mentorov a ľudí z pomáhajúcich profesií.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 7 000 € Podpora 22. ročníka medzinárodného festivalu komornej hudby Konvergencie 2021.
e) podpora vzdelávania 10 000 € The Duke of Edinburgh's International Award Slovensko, o.z. - podpora realizácie komplexného rozvojového programu pre mladých ľudí vo veku 14-24 rokov DofE v roku 2021. Prostriedky boli použité na mzdové náklady, náklady na tréningy pre dobrovoľníkov a tvorbu videa na aktivizačnú kampaň.
f) ochrana ľudských práv 10 000 € Nadácia Pontis - podpora Fondu pre transparentné Slovensko. Z príspevku bola pokrytá časť grantu, ktorý FptS udelil organizácii Transparency International Slovensko na realizáciu projektu Posilňovanie transparentnosti a participácie v regiónoch, realizovaný v rokoch 2021-2022.
b) podpora a rozvoj športu 10 000 € Tanečný klub "Danube" Bratislava - podpora projektu ARS INTEGRA v roku 2021. Z príspevku boli hradené náklady na integračno-tvorivý pobyt v dňoch 22.-30.8.2021 v Liptovskom hrádku pre 40 osôb (ubytovanie, strava).
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 15 000 € DANUBIANA - Centrum moderného umenia, n.o. - podpora výstavného plánu Danubiana Meulensteen art museum v roku 2021. Z grantu boli hradené inštalačné práce, transport výstav, náklady na grafické práce a propagáciu.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 20 000 € CEEV Živica - celoročná podpora najväčšieho environmentálno-výchovného programu v SR Zelená škola v roku 2021. V rámci programu 251 škôl dostalo metodickú podporu, vyškolení pedagógovia na školách vyučovali envirotémy interaktívnejšie, k čomu prispeli aj nové metodické materiály (odpad a voda). Príručka Hurá von, škôlkari podporila outdoorovú výučbu, odporúčanú v rámci protipandemických opatrení. Na jej vzniku sa podieľali učiteľky Zelených škôl. Realizáciou školských akčných plánov sa znížila ekologická stopa škôl v jednotlivých oblastiach. Novinárskymi kurzami sa zlepšili zručnosti učiteľov a žiakov informovať o aktivitách a zmenách na Zelených školách.
e) podpora vzdelávania 12 000 € Človek v ohrození, n.o. - podpora 22. ročníka medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet 2021 s témou KONTAKT po prvýkrát v hybridnej forme (v kinách aj online). Online formou v spolupráci s portálom DAFilms.sk bolo sprístupnených 45 projekcií, naživo v kinosálach 18 projekcií.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 10 000 € OZ Vagus - podpora Integračného programu Medzimiesto v roku 2021. Finančné prostriedky boli použité na mzdy sociálnych poradkýň a poradcov, školenia pre nich a na úhradu nájmov v bytoch pre klientov. V roku 2021 bolo súčasťou integračného programu 103 ľudí bez domova, ktorí dostávali intenzívne sociálne poradenstvo. Niektorým tiež bolo poskytnuté dočasné bývanie vychádzajúce z metódy Housing First.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 30 000 € Liga proti rakovine SR - podpora 25. ročníka zbierky Deň narcisov 2021. V súvislosti s pandémiou Covid-19 sa zbierka neuskutočnila tradične v uliciach. Podstatnú časť tvorila online zbierka. Novou formou bolo napr. zasielanie narcisov v obálkach do schránok darcov naprieč Slovenskom. Ľudia mali možnosť prispieť spôsobmi uvedenými na priloženom letáčiku. Podpora bola použitá na materiálno-technické zabepzpečenie - nákup narcisov ako symbolu zbierky.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 12 000 € Nadácia EKOPOLIS - podpora realizácie 19. ročníka celoslovenskej ankety Strom roka 2021. Okrem ankety sa zrealizovala aj verejná výsadba stromov, súťaž pre školy, verejné ošetrenie stromov.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 15 000 € Maltézska pomoc Slovensko - podpora projektu rozvozu teplých obedov seniorom a odkázaným ľuďom v Bratislave-Starom Meste v pracovných dňoch a výdaj stravy ľuďom bez domova raz týždenne. Počas roka 2021 bolo rozvezených cca 24.000 obedov seniorom a poskytnutých viac ako 9.000 porcií ľuďom bez domova. Z príspevku boli čiastočne pokryté personálne náklady na projekt, strava a voda pre ľudí bez domova a antigénové testy pre dobrovoľníkov a zamestnancov.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 5 000 € Návrat - podpora projektu Mladí dospelí z náhradných rodín, v rámci ktorého boli natočené 3 filmy dokumentujúce životné príbehy mladých dospelých, ktorí vyrastali v náhradnej rodinnej starostlivosti a odborníci z Návratu ich sprevádzali.
e) podpora vzdelávania 6 000 € Úsmev ako dar - podpora projektu Domovácky parlament - škola mladých lídrov v roku 2021. Projekt bol zameraný na podporu vzdelávania súčasne žijúcich mladých dospelých v CDR. V rámci projektu sa uskutočnilo 1 víkendové a 9 jednodňových stretnutí. Počas celého roka pravidelne prebiehali online stretnutia každý utorok, tému stretnutia si mladí dospelí určovali sami, v niektorých prípadoch boli prizvaní odborníci k danej téme. Poča lockdownu túto formu mladí dospelí veľmi ocenili. Častokrát to bol ich jediný kontakt s vonkajším svetom.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 3 000 € Hospic milosrdných sestier - príspevok na nevyhnutné prevádzkové náklady spojené so zdravotnou starostlivosťou o klientov hospicu.
e) podpora vzdelávania 5 000 € INESS - podpora finálového kola celoslovenskej vedomostnej súťaže z ekonómie a financií pre stredoškolákov Ekonomická olympiáda 2021, ktoré sa konalo 23. júna 2021 a prebojovala sa doň 50-tka najlepších.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 15 000 € Centrum Natália - podpora rehabilitačného centra v roku 2021. Prostriedky boli použité na nákup nových rehabiltačných pomôcok - neurostimulátor WalkAide a Omni Hi5; tejpov, tabletov a drobných rehabilitačných pomôcok.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 10 000 € Nezisková organizácia Projekt DOM.ov - podpora projektu svojpomocnej výstavby domov pre rodiny v sociálne náročnom prostredí vo viacerých obciach v Banskobystrickom, Prešovskom a Košickom kraji v roku 2021.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 40 000 € ORFEO - podpora medzinárodného hudobného festivalu Viva Musica! 2021, ktorého cieľom je popularizácia klasickej hudby prostredníctvom netradičných hudobných projektov, koncertov na netradičných miestach či v netradičných kontextoch. Z príspevku bola pokrytá časť personálnych nákladov a organizačno-technického zabezpečenia.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 6 000 € ČERVENÝ NOS Clowndoctors - podpora realizácie projektu Cirkus Paciento v Detskej psychiatrickej liečebni Hraň v auguste 2021 pre 68 detských pacientov.
f) ochrana ľudských práv 5 000 € VIA IURIS - podpora projektu poskytovania právnej podpory v roku 2021 pre občiansky angažovaných ľudí a organizácie, ktoré si ju nemôžu dovoliť.
e) podpora vzdelávania 3 000 € Platforma dobrovoľníckych centier a organizácií - podpora 2. ročníka národnej ceny za service learning Angažovaná škola 2021.
b) podpora a rozvoj športu 25 000 € Športová akadémia Mateja Tótha, o.z. - podpora projektu 3. hodiny telesnej výchovy na prvom stupni základných škôl. Prostriedky boli vynaložené na fungovanie projektu v 1. polroku šk. roka 2021/2022. Zapojených bolo viac ako 200 žiakov z 8 škôl, odučených viac ako 120 hodín telesnej výchovy
e) podpora vzdelávania 20 000 € SLOVAK GLOBAL NETWORK - celoročná podpora projektu. Iniciatíva SGN má za cieľ vytvárať nástroje a príležitosti na prepájanie komunít, firiem, neziskových organizácií, angažovaných ľudí, Slovákov doma aj v zahraničí. Má snahu poskytovať priestor na zviditeľnenie a zdieľanie ich dobrých nápadov a aktivít. V rámci prvého roka partnerstva sa SGN podarilo dať dohromady viac ako 100 odborníkov v rámci 5 pracovných skupín na 5 strategických tém, zorganizovať úvodný ročník konferencie Summit SGN s podtitulom Vízia Slovenska 2030 a započať tak tradíciu inkluzívneho dialógu, ako aj podporovať prepájanie skrz jednotnú štrukturovanú databáza s možnosťou vyhľadávania a priestorom na interakcie.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 2 140 € Porážka.sk - podpora 4. ročníka charitatívneho Behu neporazených s cieľom osvety cievnej mozgovej príhody.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € ZA 7 HORAMI, o.z. - podpora 4. ročníka rodinného festivalu Za 7 horami na Liptove. Z príspevku boli zabezpečené 4 bábkové predstavenia.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 7 000 € Liga proti rakovine - vďaka podpore mohla LPR naďalej poskytovať bezplatné dočasné ubytovanie pre rodičov detských onkologických pacientov, ktorí sú hospitalizovaní v Bratislave a vytvoriť im tak náhradný domov. Druhá časť príspevku bola využitá na organizačno-technické zabezpečenie konferencie Onkológia na Slovensku: realita vs. očakávania.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 3 000 € Bratislavské dobrovoľnícke centrum - podpora Týždňa dobrovoľníctva 2021. Napriek pandémii sa zapojilo 579 doborovľníkov a dobrovoľníčok.
e) podpora vzdelávania 2 000 € Slovenská jazzová spoločnosť - podpora Letnej jazzovej dielne 2021. Príspevok bol použitý na prenájom hudobných nástrojov a ozvučenia a honoráre pre lektorov.
b) podpora a rozvoj športu 2 150 € Alkan - klub horských športov - podpora 16. ročníka behu na Chatu pri Zelenom plese - vzhľadom na pandemické opatrenia virtuálnou formou. Prostriedky boli použité na technické zabezpečenie podujatia.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 3 500 € CEEV Živica - zabezpečenie starostlivosti o včelstvá na budove centrály Slovenskej sporiteľne a údržby kvitnúcich plôch pre opeľovače, vytvorenie web stránky www.opelovace.sk venovanej osvete o opeľovačoch a samotárskych včelách.
e) podpora vzdelávania 6 000 € Bystriny - podpora budovania siete, ktorá prepája aktívnych občanov a iniciatívy po celom Slovensku. Pre pokračujúcu pandémiu sa väčšina aktivít uskutočnila online. Príspevok bol použitý na koordináciu komunity, starostlivosť o sociálne siete, prípravu podujatí, grafické a IT práce, marketingový a finačný manažment.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 3 000 € Komunitné centrum, Nitra - podpora dobrovoľníctva v Nitre v roku 2021. Z príspevku bolo hradené náklady v súvislosti s Týždňom dobrovoľníctva (zapojilo sa 409 účastníkov) a oceňovaním doborovoľníkov Srdce na dlani, ktoré prebehlo online formou a tiež vznikli 3 komiksy o dobrovoľníctve pre ZŠ.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 10 000 € Metropolitný inštitút Bratislavy - podpora realizácie 3. ročníka projektu Sadni si! Bolo zakúpených 45 ks dreveno-textilných lehátok a 28 setov Fermob Bistro (28 stolíkov a 84 stoličiek), ktoré boli umiestnené v blízkosti kultúrnych inštitúcií.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 25 000 € IPčko - podpora rozšírenia krízových služieb pomoci na Slovensku. Prostriedky čiastočne pokryli náklady na vybavenie krízového kontaktného bodu Káčko v Banskej Bystrici, nájomné v Káčku v Nitre a v Banskej Bystrici, materálne vybavenie krízového intervenčeného tímu KITIP a supervíziu poradcov krízovej linky pomoci.
f) ochrana ľudských práv 10 000 € Bystriny - podpora ocenenia Biela vrana 2021. Z príspevku boli financované videoprofily laureátov, fotograf, prenájom priestorov, moderátori, sošky pre laureátov, personálne náklady, ubytovanie.
e) podpora vzdelávania 6 500 € Zmudri - príspevok na nové interaktívne portálové riešenie platformy Zmudri.sk, ktorá je používaná učiteľmi a žiakmi počas vyučovania.
e) podpora vzdelávania 5 000 € Nadácia otvorenej spoločnosti, Bratislava - príspevok na realizáciu edukačnej Akadémie investigatívnej žurnalistiky 2021, ktorá prebehla v podobe 3-dňového workshopu v septembri 2021, počas ktorého sa stretli 10 vybraní účastníci z printových aj online médií a odborníci na investigatívnu žurnalistiku zo Slovenska aj zo zahraničia. Prostriedky boli použité na čiastočné pokrytie mzdy projektovej koordinátorky v mesiacoch jún - september 2021.
e) podpora vzdelávania 3 000 € Junior Achievement Slovensko, n.o. - zabezpečenie metodického tréningu v oblasti finančnej gramotnosti pre 36 nových učiteľov.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 4 714 € Dráčik, n.f. - príspevok na multisenzorické ihrisko v areáli Centra pre deti a rodiny v Prešove, kde množstvo detí má viaceré závažné diagnózy. Z príspevku boli zakúpené a nainštalované dva prvky - lanová pyramída a dvojitá lezecká stena s úchytmi a so zatrávňovacou rohožou tlmiacou pády.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 8 000 € DEPAUL SLOVENSKO, n.o. - príspevok na zabezpečenie teplej stravy pre ľudí v núdzi a jej výdaj počas zimných mesiacov v 4 zariadeniach sociálnych služieb. Zabezpečenie ochranných prostriedkov pre zamestnancov organizácie a technické zabezpečenie online festivalu Doma dobre.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 8 000 € Diecézna charita Nitra - príspevok na vybudovanie exteriérového prístrešku a hygienického zariadenia v exteriéri Domu charity sv. Rafaela (nízkoprahové denné centrum a nocľaháreň).
c) poskytovanie sociálnej pomoci 6 170 € Diecézna charita Žilina - príspevok na rozšírenie sociálnych služieb v novej budove nocľahárne a denného centra Domu charity sv. Vincenta v Žiline v roku 2021 (príspevok na mzdy soc. pracovníkov, energie, zakúpenie práčky, ochranných návlekov na postele).
c) poskytovanie sociálnej pomoci 7 000 € Nadácia DEDO - podpora udržania bývania a inklúzie klientov projektu Housing First v Košiciach. Z príspevku bola rodinám poskytnutá materiálna pomoc v podobe OOPP, dezinfekcie ako aj zabezpečenia voľnočasových aktivít pre deti v rodinách a príspevku na nájomné.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 6 500 € Gréckokatolícka charita Prešov - z prostriedkov bolo financované spevnenie prístupového chodníka (92 m2) k obytným kontajnerom, ktoré slúžia na ubytovanie klientov, rodín a ľudí bez domova v prípade potreby COVID karantény, nakoľko nevhodný chodník komplikoval prístup rýchlej zdravotnej služby a prevoz pacienta. Zároveň bola zakúpená priemyselná veľkokapacitná práčka a sušička pre potreby cca 100 klientov útulku a nocľahárne.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 4 100 € Trnavská arcidiecézna charita - podpora projektu Hlinený dukát. Z príspevku boli hradené náklady na materiál, infoletáky a mzdu koordinátora.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 3 600 € Oáza - nádej pre nový život, n. o. - starostlivosť o klientov počas zimných mesiacov - zabezpečenie teplého oblečenia a doplnkov, výdaj stravy a tekutín, vyhľadávanie a prevoz ľudí, prevádzka krízovej linky.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 4 000 € OZ Vagus - podpora zefektívnenia poskytovaných služieb. Príspevok bol použitý na vylepšenie interného elektronického informačného systému a vzdelávanie integračného tímu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 4 000 € Proti prúdu - podpora prispela k zastabilizovaniu projektu NOTA BENE počas pandémie - zabezpečenie podpory pre klientov prostredníctvom sociálneho pracovníka.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 3 300 € OZ STOPA Slovensko - podpora projektu Spolu to zvládneme, ktorý rôznymi formami riešil problematiku ľudí bez domova. Jednou z hlavných aktivít bolo získanie informácií o reálnom počte ľudí bez domova, ich pohlaví, vekovej štruktúre, očkovaní a pod. v troch mestských častiach Bratislavy a to aj formou aktívneho zapojenia dobrovoľníkov. Druhou dominantnou časťou bolo zapojenie ľudí bez domova do programov pracovnej terapie.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 3 200 € Mesto Nové Mesto nad Váhom - z príspevku bola poskytnutá odborná psychologická pomoc klientom útulku pre ľudí bez domova v roku 2021.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 6 000 € Inklúzia - podpora projektu Radničkine trhy 2021. Príspevok na kreatívny materiál, náklady na propagáciu, ozvučenie, občerstvenie, cestovné a personálne náklady.
e) podpora vzdelávania 1 350 € Príspevok pre Základnú školu, Ľ. Podjavorinskej 1 v Košiciach - Luník IX na zakúpenie interaktívnej tabule a dataprojektoru pre triedu so žiakmi so špeciálnymi potrebami.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 3 000 € Spišská katolícka charita - Dom Charitas sv. Jozefa - príspevok čiastočne pokryl zakúpenie zdvíhacieho zariadenia do zariadenia pre nevyliečiteľne choré deti, odkázané na opateru.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 2 000 € Šumné - Knižnica oblečenia - podpora realizácie kampane pri príležitosti Medzinárodného dňa nenakupovania (26.11.2021), šírenie povedomia o alternatívach nakupovania oblečenia a diskusie na sociálnych sieťach. Kampaň oslovila takmer 12000 užívateľov sociálnych sietí. Diskusie na instagrame sa zúčastnilo 243 ľudí, webináru sa zúčastnilo 20 študentov. Do 5 zberok oblečenia sa zapojilo okolo 300 ľudí.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 2 000 € Fashion Revolution Slovakia - podpora projektu Upcy Kecy. Z príspevku bol vytvorený videotutoriál vysvetľujúci základné upcyklačné postupy pri práci s textilom, aby si ľudia vedeli oblečenie sami upraviť a prešiť a nemuseli kupovať nové.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 3 000 € PLAMIENOK n.o. - podpora detskému hospicu na dokúpenie základného vybavenia. Boli zakúpené dva notebooky pre lekárky a sestričky na amdinistratívnu prácu a online konzultácie s rodinami; lieky a jednorazový zdravotnícky materiál, vďaka ktorým zdravotnícky personál dokázal mnohé situácie zvládnuť doma a deti nemuseli byť hospitalizované.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 1 200 € Občianske združenie Slnečnica Slovensko - príspevok pre ADOS a hospic na zakúpenie notebooku, ochranných pomôcok a zdravotníckeho materiálu. Používaním notebooku sa podarilo zefektívniť dokumentačnú činnosť sestier, vďaka čomu sa zlepšil manažment priamej starostlivosti o pacientov.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 20 000 € IPčko - ďalšia podpora rozširovania krízových služieb psychologickej pomoci na Slovensku (kontaktné body Káčko). Z prostriedkov boli čiastočne pokryté náklady na vybavenie Káčka v Trnave, nájomné a energie za Káčko v Trnave, supervízia poradcov krízovej linky, finančný manažment.
e) podpora vzdelávania 114 430,8 € EDUAWEN EUROPE, s.r.o. - realizácia programu FinQ (program finančného vzdelávania a rozvoja finančnej kultúry pre školy v SR) v roku 2021.Odborné zabezpečenie aktivít programu počas pilotného overovania 2021 a implementácia programu po pilotnom overovaní. Pilotné overovanie bolo v roku 2021 ukončené na 25 pilotných základných a stredných školách. V rámci programu žiaci absolvovali priebežné a záverečné certifikačné testy. Osvedčenie o absolvovaní programu FinQ získalo 2 587 žiakov. Aktivity programu FinQ realizované v roku 2021: proces ukončovania vzdelávania pedagógov pilotných škôl, priebežná a záverečná správa z pilotného overovania, priebežné testovanie žiakov, dotazníkový prieskum pre žiakov pilotných tried a ich rodičov, certifikačné testovanie žiakov, rozšírenie porgramu o štvrtú vzdelávaciu oblasť, začiatok implementácie programu.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 5 000 € Združenie na záchranu Lietavského hradu - príspevok na ochranu vzácnej gotickej brány jej prekrytím zelenou strechou.
e) podpora vzdelávania 5 000 € Cirkevný zbor ECAV Opiná - z príspevku bol zrealizovaný náučný priestor na nádvorí kaštieľa v Opinej, prezentujúci históriu a živú a neživú prírodu Slanských vrchov a ich okolia prostredníctvom náučných tabúľ, vonkajšej expozície minerálov a hornín Slanských vrchov a rozšírením súčasnej expozície v podzemných priestoroch.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 5 000 € Akadémia sociálnej ekonomiky - vytvorenie portálu za medom.sk a online kurzu o význame opeľovačov v prírode, včelárčení, dopadoch spotrebiteľského správania na naše ekosystémy a princípoch sociálneho poľnohospodárstva.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 4 800 € ZŠ s MŠ sv. Cyrila a Metoda, Stará Ľubovňa - príspevok na vybudovanie komunitnej záhrady, ktorá zároveň slúži ako exteriérová eko učebňa.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 5 000 € Občianske združenie Augusta Roya - príspevok bol použitý na vybudovanie živej zelenej záhrady pre všetkých okolo ECAV kostola v Starej Turej.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 5 000 € Medovka, o.z. - príspevok na vybudovanie exteriérovej eko učebne v lesnom klube zameranom na výchovu detí v predškolskom veku. Z podpory bola vybudovaná pergola, podlaha do prístrešku a bol vybavený stolmi a stoličkami.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 4 900 € Materská škola, Dolná ulica 57/37, Kremnica - z príspevku boli zakúpené exteriérové edukatívne hracie prvky pre detí na spoznávanie prírody a jej viaczmyslové vnímanie.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 5 000 € Bratislavské regionálne ochranárske združenie - BROZ - príspevok na obnovu a ochranu lužného lesa. Prostriedky boli použité na nákup sadeníc stromov (topoľ čierny, topoľ biely, vŕba biela) a na vytvorenie ochranného oplotenia.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 4 500 € Materská škola - Óvoda, Rybárska 1743/8A, Rimavská Sobota - príspevok bol použitý na realizáciu externej prírodovednej učebne so záznamovými tabuľami o hmyze, výsadbou medonosných stromov, kríkov a rastlín do vyvýšených záhonov pre hmyz a vtáctvo.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 4 260 € Susedia spod Skaliek - príspevok na revitalizáciu školského areálu s cieľom vytvorenia tieňa pre športujúce deti. V rámci projektu sa podarilo vysadiť 94 smrekov a 3 cédre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 7 000 € Podpora 23. ročníka medzinárodného festivalu komornej hudby Konvergencie 2022.
e) podpora vzdelávania 6 000 € Úsmev ako dar - podpora projektu Domovácky parlament - škola mladých lídrov v roku 2022, zameraného na podporu vzdelávania mladých dospelých žijúcich v CDR. V rámci projektu sa uskutočnilo niekoľko jednodňových a víkendových stretnutí, na ktorých sa riešili potreby a podnety mladých dospelých, učili sa komunikovať, vyjadriť svoj názor, pochopiť vlastnú identitu a etnicitu. Z príspevku boli pokryté náklady na tieto stretnutia a koordináciu projektu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € Spoločne deťom, n.f. pri Štátnom bábkovom divadle v Bratislave - príspevok na vytvorenie bábkovej inscenácie Vodníček na motívy knihy Malý vodník od O. Preusslera.
e) podpora vzdelávania 4 000 € Krajská knižnica Ľudovíta Štúra - podpora celoslovenskej súťaže pre stredoškolských a vysokoškolských novinárov, tvorcov školských časopisov a elektronických magazínov Štúrovo pero v roku 2022.
b) podpora a rozvoj športu 10 000 € Tanečný klub "Danube" Bratislava - podpora projektu ARS INTEGRA 2022. Podpora bola použitá na realizáciu letného tanečno-integračneho pobytu v Ružomberku (náklady na ubytovanie a stravu), ktorého sa zúčastnili deti, mládež i dospelí s rôznym druhom zdravotného znevýhodnenia ako aj intaktní rovesníci a na zakúpenie leteniek na Svetový pohár v Belgicku.
b) podpora a rozvoj športu 25 000 € Športová akadémia Mateja Tótha, o.z. - podpora projektu tretej hodiny telesnej výchovy, ktorý prebiehal v 2. polroku šk. roka 2021/2022 na 8 základných školách. Vďaka projektu dostalo takmer 200 detí možnosť mať viac pohybu počas vyučovania.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 30 000 € Liga proti rakovine SR - podpora realizácie 26. ročníka Dňa narcisov (28.- 29.apríla 2022). Príspevok bol použitý na materiálno-technické zabezpečenie (narcisy ako symbol zbierky).
g) ochrana a tvorba životného prostredia 12 000 € Nadácia Ekoplis - podpora realizácie 20. ročníka celoslovenskej ankety Strom roka 2022.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 5 000 € IPčko - podpora projektu poskytovania psychosociálnej pomoci na slovensko-ukrajinských hraniciach ľuďom zasiahnutým vojnovým konfliktom na Ukrajine. Príspevok bol použitý na mzdy troch psychologičiek v marci 2022.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 365 € Slovenská únia sluchovo postihnutých, ZO Michalovce - podpora realizácie Abilympiády sluchovo postihnutých - súťažnej prehliadky pracovných schopností a zručností ľudí so zdravotným znevýhodnením na Zemplínskej Šírave v máji 2022.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 1 192,26 € CEEV Živica - podpora realizácie najväčšieho environmentálneho programu pre deti a žiakov materských, základných, stredných a špeciálnych škôl Zelená škola v roku 2022.
Spolu 1 039 368,12 €