Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Použitia podielu zaplatenej dane prijímateľa 'Centrum pre filantropiu, n.o., Bratislava'
za rok 2011

Účel použitia Výška použitia (EUR) Spôsob použitia
Poskytovanie sociálnej pomoci 330 € Podporená organizácia/jednotlivec: Štefánia Migová. Finančný príspevok bol využitý na čiastočnú úhradu rehabilitačného pobytu v centre ADELI. Cieľom projektu bolo zabezpečenie rehabilitačného pobytu v ADELI centre v Piešťanoch, pre malú Karolínku (3roky), ktorá má diagnózovanú DMO spastická kvadruparéza s akcentom na dolné končatiny. Liečba zahŕňala individuálne navrhnutý rehabilitačný program, s využitím liečebných procedúr a doplňujúcich terapií. Výsledkom tohto pobytu je zlepšenie celkových motorických funkcíí Karolínky, zlepšenie stavu svalového tonusu, zväčšenie rozsahu aktívnych a pasívnych pohybov v kĺboch horných a dolných končatín, zlepšenie chôdze a uchopenie predmetov. Projekt zabezpečil ďalšie zlepšenie zdravotného stavu malej Karolínky a priblížil cestu k výtúženému cieľu - samostatne chodiť
Poskytovanie sociálnej pomoci 300 € Podporená organizácia/jednotlivec: Roman Malich. Finančný dar prispel na uhradenie účastníckeho poplatku spolu s uhradením tábora a oblečenia pre deti. Zámerom projektu bolo podporiť účasť detí Romana a Olivera v stanovom tábore. Deti pochádzajú zo sociálne slabšej rodiny a ich rodičia si tento pobyt nemohli dovoliť. Deti strávili v stanovom tábore Royal Rangers, Nová Lehota, okr. Piešťany 10 dní. Tento čas si poriadne deti užili. Týmto bol cieľ projektu naplnený..
Poskytovanie sociálnej pomoci 660 € Podporená organizácia/jednotlivec: Krízové stredisko DÚHA. Finančný dar prispel na úhradu ubytovania a stravy. . Cieľom projektu bolo umiestnenie detí z Krízového strediska DÚHA na oddychovo- výchovný pobyt počas letných prázdnin 2012. Na tento účel využili ponuku detského tábora, ktorý organizuje Krajské riaditeľstvo PZ Bratislava. Tábor sa konal v Borinke a trval 12 dní- od 23.7.2012 do 3.8.2012. Deti boli ubytované v chatkách, mali k dispozícii vonkajší bazén, veľké ihrisko, priestrannú spoločenskú miestnosť a krásnu prírodu vôkol. Spolu s oodielovými vedúcimi podnikali výlety do okolitej prírody, v peknom počasí využívali plavecký bazén a zúčastňovali sa rôznych hier a súťaži. Nechýbali diskotéky, táborové svadby, vedomostné kvízy, odmeny, medaile... Ťažiskom programu boli ukážky policajnej techniky. Celkove zhodnotili akciu ako mimoriadne vydarenú..
Ochrana a tvorba životného prostredia 330 € Podporená organizácia/jednotlivec: Materské centrum Žabka. Finančný dar prispel na úhradu šmykľavkovej zostavy. . Materskému centru Žabka sa aj vďaka tomuto projektu podarilo začiatkom októbra 2012 dokončiť a otvoriť nové detské ihrisko. Osadili veľkú šmýkľavkovú zostavu, ktorá je dominantou celého ihriska. Ihrisko bolo slávnostne otvorené 13. októbra a už v priebehu nasledujúcich dvoch dní zaznamenalo rastúcu návštevnosť a spokojnosť zo strany miestnych obyvateľov. Ihrisko dokončili vďaka tohtoročnej sérii siedmych malých a dvoch väčších brigád. Odhadom sa na celom projekte odpracovalo približne 600 človekohodín dobrovoľníckej práce. Jedným zo sekundárnych výstupov projektu je preto aj posilnenie komunity miestnych mladých rodín a nadviazanie hlbších vzťahov medzi nimi. .
Poskytovanie sociálnej pomoci 330 € Podporená organizácia/jednotlivec: Danka BARTUŠOVÁ. Z finančného príspevku boli zakúpené prírodné liečivé produkty. Prostredníctvom projektu bola poskytnutná finančná pomoc pre matku rodiny, ktorá žije v hmotnej núdzi. Matka rodiny je už od r. 1999 na onkologickej liečbe, v dôsledku čoho je rodina vo finančnej tiesne. Finančná tieseň, ale aj veľké výdavky za liečbu nedovoľujú, aby si zakúpila potrebné výživové doplnky a alternatívne prírodné liečebné produkty, prostredníctvom ktorých by sa mohol zlepšiť jej zdravotný stav. Prostredníctvom projektu si tak matka mohla zakúpiť prírodné liečivé produkty. Zakúpené produkty jej napomohli cítiť sa lepšie, ako po stránke fyzickej, tak aj fyzickej. Cíti sa silnejšia, má viac energie a chuti do jedla i do života. Finančná pomoc , ktorá jej bola poskytnutá napomohla k zlepšeniu jej zdravotného stavu..
Poskytovanie sociálnej pomoci 330 € Podporená organizácia/jednotlivec: Mária Pódová. Za finančný príspevok boli zakúpené posteľ s roštom a matracom a posteľné vybavenie. . Projekt si kládol za cieľ pozdvihnúť sociálnu a hygienickú úroveň rodiny s mentálne postihnutým Imrichom (46r.) zakúpením novej postele s roštom, nakoľko 30 rokov stará posteľ bola zničená. Imrich je stredne ťažko mentálne retardovaný a jeho matrac nespĺňal žiadne hygienické a zdravotné požiadavky. Zakúpením postele s matracom a posteľného vybavenia sa výrazne zlepšilo prostredie, v ktorom žije Imrich a celá jeho rodina, za čo sú veľmi vďační. .
Poskytovanie sociálnej pomoci 330 € Podporená organizácia/jednotlivec: DOROTA ŽIGOVÁ. Z financií bol zakúpený notebook. Prostredníctvom projektu bol účelovo zakúpený notebook pre mladú študentku Dorotu, študujúcu II. Ročník Masarykovej univerzity v Brne, Fakulty sportovních studií, odbor futbalový rozhodca. Vzhľadom na veľmi zložité rodinné prostredie, zlé sociálne podmienky a tiež náročné finančné zabezpečenie jej vysokoškolského štúdia veľmi súrne potrebovala k ďalšiemu štúdiu notebook. Po zakúpení notebooku sa výrazne zlepšil jej prístup k získavaniu informácii (pripojenie k školskej sieti a možnosť spracovať rôzne seminárne práce). Je samostatná a môže sa prispôsobovať štúdiu priamo na internáte. Notebook tiež využíva v škole na spracovanie záznamov z prednášok či seminárov. Poskytnutý dar teda splnil svoj účel - Dorota je výrazne nezávislá a s notebookom aj mobilná. V dnešnej dobe využívaním IKT sa zaradila, napriek sociálnemu znevýhodneniu, k ostatným študentom využívajúcim moderné technológie. .
Podpora vzdelávania 330 € Podporená organizácia/jednotlivec: Základná škola Malá Ida. Z finančného príspevku boli zakúpené zážitkové a praktické pomôcky na vyučovanie. Cieľom projektu bolo zakúpenie pomôcok na zážitkové a praktické vyučovanie, pre ZŠ v Malej Ide. Značná časť žiakov je zo sociálne a ekonomicky znevýhodneného prostredia. Pomôcky ako bábkové divadlo, tabuľové pravítka a uhlomery, biologické aparáty, pomohli naplniť ciele projektu. Sú využívané v predmetoch slovenský jazyk a literatúra, matematika a biológia, v prípade bábkového divadla aj pri relizácií kultúrnych vystúpení naších žiakov (napr.privítanie budúcich prvákov na zápise do 1.ročníka). Ich využitím učitelia inovovali metódy vyučovania a skvalitnili výstupy vzdelávania a záujmovej činnosti u žiakov, umožnili deťom získať praktické kompetencie využiteľné v ich ďalšom živote. .
Poskytovanie sociálnej pomoci 330 € Podporená organizácia/jednotlivec: Alex Habočík. Finančný dar bol použitý na úhradu rehabilitačného pobytu. . Cieľom projektu bolo zabezpečenie rehabilitačného pobytu pre malého Alexa (3roky) s diagnózou DMO, v súkromnom zariadení Svetielko v Prešove. Alex v zariadení absolvoval každý deň početné rehabilitačné procedúry. Každé ráno sa začalo 30 minútovým rašelinovým zábalom, ktoré mal na lýtkach a ramenách. Tieto časti má Alex najviac stuhnuté v dôsledku choroby. Nasledovalo potom vždy 90 minútové cvičenie v špeciálnom obleku. Najpr rozcvička, potom posilňovanie jednotlivých partií. Ruky, nohy, brucho, chrbát. Ďalej cvičenia na skoliózu, 45 minútové celotelové masáže, viaczmyslová stimulácia za pomoci špeciálneho pedagóga. Po týchto terapiách nasledovala oxygenoterapia s 96% kyslíkom v trvaní 30 minút, zároveň i magnetoterapia. Absolvovaním tejto terapie sa Alexovi zlepšila pohybová a zmyslová aktivita, je vnímavejší a má lepšiu koordináciu celého tela a telo je pevnejšie. .
Podpora vzdelávania 330 € Podporená organizácia/jednotlivec: Materská škola Horný Lieskov. Z finančného príspevku boli zakúpené dataprojektor, softvér a pomôcky, materiál. Cieľom projektu bola podpora aktivít, ktoré naučia deti z MŠ Horný Lieskov primerane, podľa veku, pracovať s digitálnou Bee-Bot hračkou na pracovnej podložke. 3 - ročné deti si osvojili základy pohybu hračky dopredu a jej spúšťanie tlačidlom GO, 4-ročné deti začleňovali k ovládaniu hračky pohyb dozadu a otáčanie. 5 - ročné deti sa učili plánovať cestu v štvorcovej sieti s využitím pohybu hračky vpred, vzad a otáčania a 6-ročné deti samostatne plánovali dlhšie cesty v sieti vpred, vzad, doľava, doprava a s otáčaním. Výsledkom aktivít boli získané kompetencie detí v oblasti programovania na úrovni ich vývinových schopností. Deti sa naučili zadávať šípkami príkazy a návody, pomocou ktorých sa hračka pohybuje k danému cieľu. Prostredníctvom nich si rozvíjajú schopnosti plánovania a reišenia jednoduchých problémov. Aj keď pôvodným zámerom bola kúpa dataprojektora, zmenou žiadosťi sme nakoniec dospeli k realizácii kúpy výučbových softvérov a pomôcok ku nim. Táto zmena bola žiadaná z dôvodu nevyužitia samostatného dataprojektora bez softvérov, kotré môžu byť využívané prostredníctvom počítača. .
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 330 € Podporená organizácia/jednotlivec: ADRA – Adventistická agentúra pre pomoc a rozvoj, o.z. Finančný príspevok bol použitý na kúpu byciklov a futbalových lôpt. . Prostredníctvom projektu "Podpora dobrovoľníckej činnosti" realizovaným občianskym združením ADRA sa podarilo podporiť systém jednej z profilových aktivít združenia, systém pravidelnej dobrovoľníckej činnosti. Zakúpené športové príslušenstvo bolo efektívne využité na pravidelné výlety s deťmi z detského domova a krízového centra. Vzhľadom na ročné obdobie a častné nepriaznivé podmienky bycikle stále čakajú na svoje plné využitie, no miera rizika pri behaní za loptou aj na mokrom, prípadne zmrznutom povrchu nie je pre nadšencov ničím neprekonateľným, keďže je podstatne nižšia ako pri bicyklovaní. Zábava tohto loptového typu je obľúbená a vďaka svojmu kolektívnemu charakteru veľmi rozšírená. Lopty sú preto nepretržite na roztrhanie a všetci sa tak tešia z radosti detí. Každý mesiac združenie organizuje turnaj v petržalskom krízovom centre pre tých, ktorí majú záujem o tréning. K dispozícii sú individuálne cvičenia zamerané na techniku , koordináciu a pohyb. ADRA systém sociálneho dobrovoľníctva neustále rozširuje, pričom je podobne činné v niekoľkých ďalších regiónoch Slovenska. Ciele projektu boli splnené a spolupráca s vybranými inštitúciami podporená, čoho dôkazom sú pre šport zapálené, radostné deti spokojné vychovávateľky. .
Podpora vzdelávania 300 € Podporená organizácia/jednotlivec: ZŠ s MŠ ČIERNE – VYŠNÝ KONIEC. Finančný dar bol použitý na nákup kníh a encyklopédií. . Projekt sa týkal nákupu kníh a encyklopédii do školskej knižnice, pre žiakov ZŠ v Čiernom. Cieľom bolo zábavnou formou práce s knihou podporiť u detí dobrý a trvalý vzťah ku knihám, k čítaniu a poznávaniu nového, zlepšiť čitateľské a komunikačné zručnosti detí. V minulom roku preto zorganizovali tieto aktivity: Prvým podujatím bolo - Druháci čítajú prvákom. V predvianočnom čase zorganizovali aktivitu Toto čítam ja, ktorej sa zúčastnili mladší žiaci. O netradičný dotyk s literatúrou sa pokúsili so žiakmi štvrtého ročníka. Po krátkej prezentácii v triede na interaktívnej tabuli o tom Ako vzniká kniha si žiaci v školskej knižnici vybrali knihy, ktoré ich oslovili najviac a po prečítaní si urobili záznamy do čitateľských denníkov..
Poskytovanie sociálnej pomoci 190 € Podporená organizácia/jednotlivec: Irena Čičmanová. Z finančného daru bol zakúpený satelit, prenosné DVD a karta Skylink. Cieľom projektu bolo zabezpečiť pani Irene a jej mentálne postihnutej dcére Silvii(31r.) satelitný prijímač a prenosné DVD. Silvia je mentálne na úrovni 3ročného dieťaťa. Nerozpráva, nechodí, iba sedí alebo stojí a sem tam sa posunie. Zadováženie DVD je umožnuje sledovať TV alebo rozprávky priamo z postele. Takýmto spôsobom sa spestruje program pre postihnutú dcéru. Ekonomická situácia pani Ireny jej nedovoľovala aby mohla Silvii tieto veci kúpiť. Pani Irena je veľmi vďačná a spokojná, že takýmto spôsobom jej uľahčili nie len jej súčasnú situáciu, ale zároveň, že Silivia už nie je až tak obmedzovaná, z hľadiska jej pripútanosti na lôžko..
Podpora vzdelávania 330 € Podporená organizácia/jednotlivec: Základná škola 1. - 4. ročník s materskou škôlkou . Finančný dar bol použitý na čiastočnú úhradu stavebných prác. Cieľom projektu bola realizácia stavby dreveného altánku do ZŠ s MŠ Plavecký Mikuláš. Altánok mal byť zhotovený na účel externého vyučovania predmetov ako prírodoveda, zemepis, či pestovateľské práce. Keďže príspevok nepostačoval na úhradu prác spojených so stavbou altánku, k samotnej stavbe zatiaľ nedošlo. ZŠ a Obec Plavecký Mikuláš zrealizovali verejnú zbierku, prostredníctvom ktorej sa im podarilo vyzbierať potrebnú sumu na realizáciu stavby. Momentálne je všetko pripravené na realizáciu stavby, čaká sa len na pekné počasie. Deti z ZŠ a MŠ sa už veľmi tešia na svoj altánok, ktorý im zabezpečí vyučovanie na čerstvom vzduchu. .
Podpora vzdelávania 330 € Podporená organizácia/jednotlivec: Miestna ľudová knižnica Plavecký Mikuláš. Finančný dar bol použitá na kúpu nových regálov. Zámerom projektu bolo obnoviť priestory knižnice v Plaveckom Mikuláši. Cieľom projektu bolo vymeniť regále, no v neposlednom rade i vytvoriť estetickejšie prostredie a získať viacej čitateľov, najmä z radov detí a mládeže. Cieľ projektu sa podarilo naplniť. Knižnica má nové regalé, ktoré prispievajú k "sviežejšiemu" vzhľadu celej knižnice. Knižnica nepôsobí tmavo a zapustnuto, ako predtým. Svojím novým vzhľadom prilákala nových návštevníkov, ktorí sa novému prostrediu veľmi tešia, rovnako ako pracovníci knižnice. .
Podpora vzdelávania 200 € Podporená organizácia/jednotlivec: Základná škola s materskou školou. Finančný dar bol využitý na zakúpenie licencovaných výučbových programov . Materská škola využíva na skvalitnenie výchovy a vzdelávania detí počítač s interaktívnou tabuľov, ktorú získala s podporou rodičov detí MŠ. Cieľom projektu bolo zabezpečiť zakúpenie licencovaných výučbových programov. Zakúpením týchto inštalačných programov sa cieľ podarilo naplniť a oba tieto programy sa stali súčasťou každodennej edukačnej práce s deťmi v rámci rozvíjania poznania, matematických predstáv, hier a hrových činností detí od 4-7 rokov. Deti v programoch pracujú radi a vedia sa v nich orientovať. Tieto programy pomáhajú nielen rozširovať poznatky detí ale aj prostredníctvom nich, sa učia elementárne základy práce s počítačom a programovaním. .
Ochrana a podpora zdravia 650 € Podporená organizácia/jednotlivec: Detský domov. Finančný dar bol použitý na kúpu vizuálno-stimulačných a auditívno-stimulačných predmetov. Zámerom projektu bolo zriadenie multisenzorickej miestnosti pre deti s ŤZP bývajúce v Detskom domove Košice, Hurbanova 42 . Celý proces zriaďovania miestnosti trval od augusta do decembra 2012. Miestnosť bolo potrebné prerobiť od "základov", vymaľovať, upraviť strop, farebne nastaviť meistnosť, aby pôsobila relaxačne. Všetky práce okolo úpravy miestnosti boli vykonávané svojpomocne, prostredníctvom personálu DeD. Po úprave miestnosti boli postupne zakúpené a zapájané konkrétne terapeutické pomôcky pre prácu s deťmi. Zakúpené boli niekoľko vizuálno-stimulačných a auditívno-stimulačných predmetov pre terapiu s deťmi s ťažkým zdravotným a kombinovaným postihnutím: zrkadľová gula s LED príslušenstvom, optické vlákna, lávové, resp. bublinové valce, magickú guľu reagujúcu na dotyk i zvuk, LED kocky a LED guľu, audio systém. Účel týchto pomôcok má mať relaxačno-stimulačný účinok - podnietiť dieťa k vnímaniu a manipulácii predmetov cez jeho senzorické vnímanie (vnímanie sluchom, hmatom, zrakom) v relaxačnom prostredí. .
Poskytovanie sociálnej pomoci 360 € Podporená organizácia/jednotlivec: Detský domov Spišská Belá. Zámerom projektu je podporiť Detský domov Spišská Belá. Ekonomická situácia v detskom domove je rok čo rok horšia. Každoročne im krátia rozpočet a neustále nariaďujú šetriť. Tým pádom už nevedia nájsť priestor pre nevyhnutné investície, keďže prevádzkové náklady sú na hrane s príjmami. Umývačku riadu nemajú žiadnu a ani nikdy nemali. Potrebujú ju nie pre pohodlie, ale pre šetrenie vodou a čistiacimi prostriedkami. Predmetom daru by mala byť voľne stojaca umývačka riadu (rozmer 45 cm, s detskou poistkou, napr. Siemens SF24T257EU resp. iný ekvivalent, 500eur), ktorá by umožnila efektívnejšie využívať vodné a energetické zdroje ako aj čistiace prostriedky- 50eur. Týmto by sa dlhodobo znížili náklady v detskom domove. V rámci dodávky umývačky riadu by mal byť predmetom obdarovania aj súbor čistiacich a prostriedkov nevyhnutný na prevádzku. Takýto účel by priamo ako aj so sekundárnym efektom zvýšil kvalitu života detí v detskom domove.
Poskytovanie sociálnej pomoci 660 € Podporená organizácia/jednotlivec: Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska, Krajské stredisko Košice . Z daru bol nakúpený materiál na aktivity, vstupenky, cestovné a občerstvenie. Denný letný integračný tábor pre deti a mládež so zrakovým postihnutím realizovali v mesiaci august 2012. Zúčastnilo sa ho 10 detí a mladých ľudí, z toho bolo 7 účastníkov s ťažkým zrakovým postihnutím, 3 deti bez zrakového postihnutia, 5 sprievodcov a 3 organizátorky, ktoré tiež poskytli sprievodcovstvo pre účastníkov. Tábor bol zameraný na integráciu detí a mládeže so zrakovým postihnutím, na ich zmysluplné využívanie voľného času, nadväzovanie nových kontaktov, získanie nových skúseností a zážitkov. Zorganizovali turistickú vychádzku do Vysokých Tatier, športový deň v rekreačnom areáli Alpinka pri Košiciach, navštívili viaceré múzeá, a tiež sa venovali prvkom sociálnej rehabilitácie, ako je sebaobsluha a priestorová orientácia a samostatný pohyb (chôdza s bielou palicou, so sprievodcom). .
Podpora vzdelávania 330 € Podporená organizácia/jednotlivec: Ústav vedeckých informácií a knižnica, Univerzity veterinárskeho lekárstva Košice. Finančný dar bol použitý na kúu povinnej študijnej literatúry. . Fond ústavu vedeckých informácií a knižnica (ÚVIK) je úzko špecializovaný , s dôrazom na odbornú literatúru k jednotlivým študijným odborom vyučovaným na UV LF v KE. Súčasťou knižničného fondu sú aj objednávané periodiká z oblasti veterinárnej medicíny a farmácie. Knižnica pomáha pri individuálnej príprave na vyučovanie, podporuje celoživotné vzdelávanie a sebavzdelávanie študentov a zamestnancov školy. Prostredníctvom poskytnutých finančných prostriedkov došlo k realizácii nielen zakúpenia povinnej literatúry, ale aj k oživeniu a rozšíreniu knižničného fondu o aktuálne a atraktívne publikácie z veterinárnej medicíny a farmácie, k zvýšeniu dostupnosti odbornej literatúry pre väčšie množstvo študentov. .
Podpora vzdelávania 300 € Podporená organizácia/jednotlivec: Obecný úrad Cabaj - Čápor. Z finančného daru bolo zakúpené športové náradie, materiál na zabezpečenie aktivít a knihy do knižnice. Počas prázdnin Obecný úrad - Areál kultúry a zábavy zorganizoval prázdninové tvorivé dielne pre deti a mládež z obce. Všetky boli zamerané na rozvoj kreativity a tvorivosti, športového vyžitia a návštevu knižnice so zaujímavou knihou tak, aby v deťoch a mládeži podporili zvedavosť, chuť pracovať a vytvárať nové, zdokonalovať svoje zručnosti a kreovať fantáziu. Organizovali sa za účelom aktívneho využitia prázdninového času. Všetky aktivity sa stretli s pozitívnym ohlasom a zaznamenali peknú návštevnosť. .
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 330 € Podporená organizácia/jednotlivec: ŠSTK JUNIOR - Školský stolnotenisový klub Junior Čaňa. Finančný príspevok bol použitý na nákup športového vybavenia . Cieľom projektu bola kúpa potrebného zariadenia a pomôcok pre prevádzku stolnotenisového klubu Junior v Čani. Kúpa chýbajúceho športového vybavenia zabezpečila cieľavedomú prácu s najmenšími členmi klubu, ktorý poctivo každý deň trénujú, aby tak dosahovali výsledky, ktoré robia radosť nie len im, ale j rodičom, trénerom, škole a obci. Takýmto spôsobom sa prispieva k lepšiemu využitiu voľného času pre deti, ale aj ich zdravotnému stavu, prostredníctvom aktívneho pohybu..
Ochrana a tvorba životného prostredia 330 € Podporená organizácia/jednotlivec: Občianske združenie Muška Svetluška. Finančný príspevok bol využitý na zakúpenie dreveného domčeka na náradie. Projekt bol určený pre špecializovanú Materskú školu v obci Abrahám, ktorá poskytuje pre deti environmentálnu výchovu, nad rámec výučbových štandardov. Cieľom bolo zabezpečiť priestor na separáciu druhotných surovín, konkrétne na skladovanie papiera. Zakúpením dreveného domčeku na náradie sa im podarilo splniť naplánovaný cieľ a získať tak absentujúci priestor pre separáciu papiera. Deti i širsia verejnosť môžu aj v budúcnosti pomôcť prírode, čo je vzhľadom k environmentálnemu zameraniu materskej školy žiadúce. Sekundárny prínost tohto projektu spočíva v tom, že peniaze za utŕžené druhotné suroviny bude MŠ využívať na nákup hračiek a učebných pomôcok, čím sa môžu deti aj širšia verejnosť názorne presvedčiť o výhodách separácie. .
Poskytovanie sociálnej pomoci 660 € Podporená organizácia/jednotlivec: ZVONČEK,o.z. Z finančného príspevku boli uhradené náklady spojené so stravovaním v tábore. . Občianske združenie Zvonček v rámci svojej pôsobnosi organizuje letné tábory pre deti so sociálneho a inak znevýhodneného prostredia a tiež pre mentálne postihnuté deti. Tento rok zorganizovalo detský tábor zameraný na tanec a športové aktivity, kde dominoval rómsky folklór. Deti boli z viacerých lokalít Bratislavy - Pentagon, Vrakuňa, Podunajské Biskupice a Petržalka. Zadelené boli do 3 skupín podľa veku. Každá skupina mala svojho vedúceho. Pri príprave aktivít a činností tábora vychádzali zo záujmov, daností a potrieb zúčastnených detí. Využité boli metódy a prostriedky, ako rôzne hry, súťaže, táborové ohne, olympiády, turnaje, pochody a pod. Program dňa bol pripravovaný tak, aby bol pestrý, zaujímavý a pre deti príťažlivý. Prispôsobený bol tiež počasiu. Hlavnou náplňou tábora bolo spoznávanie rómskeho, ale i slovenského folklóru, osvojovanie tanečných prvkov a nácvik piesní. Deťom, prostredníctvom tohto projektu, bolo umožnené zdokonalovať sa vi ch nadaní. Do činnosti sa zapojili i deti, ktoré neinklinujú k spevu a tancu. .
Podpora vzdelávania 415 € Podporená organizácia/jednotlivec: Materská škola Hrádok. Za finančný príspevok bola zakúpená nábytková zostava do interiéru. Pôvodným zámerom projektu bolo zabezpečenie zariadenia do exteriéru Materskej školy v Hrádku, konkrétne preliezok na školský dvor. Na základe ich žiadosti bol zámer projektu pozmenený, nakoľko v materskej škole nastala havarijná situácia, tým, že sa rozpadlo staré - pôvodné zariadenie (nábytok). Keďže novovzniknutá situácia si žiadala nedkladné riešenie, novým zámerom projetku bola kompletná výmena nábytkovej zostavy v triede Materskej školy v Hrádku. Nový nábytok je kvalitný, moderný; spĺňa všetky bezpečnostné, estetické a kvalitatívne požiadavky pre používanie deťmi predškolského veku. Obsahuje moderné technické komponenty a je vyhotovený v zdraviu neškodiacich farbách. V novej nábytkovej zostave je veľa úložného priestoru, ktorý je ľahko dostupný pre deti. Prostredníctvom nového nábytku môžu deti samostatne manipulovať s hračkami a výchovnými pomôckymi, čím dochádza k rozvíjaniu ich tvorivosti, samostatnosti, ako aj zmyslu pre poriadok. Deti, ako aj ich rodičia prijali nový nábytok s nadšením. Nový nábytok zároveň spríjemnil prostredie, v ktorom sa deti hrajú, ktoré pôsobí útulne a veselo. .
Poskytovanie sociálnej pomoci 462 € Podporená organizácia/jednotlivec: Združenie DOBRÝ PASTIER. Finančný príspevok bol využitý na podporu aktivít denného tábora. Predmetom projektu bola podpora aktivít prímestkých táborov realizovaných združením DOBRÝ PASTIER. Tábor bol rozdelený na tri turnusy. Počas prvého mali deti možnosť zúčastniť sa výletu do Terchovej. Deti vyšli lanovkou na Chleb, zúčastnili sa stretnutia so zamestnancami Horskej záchrannej služby v Malej Fatre. Stretnutie bolo spojené s praktickými ukážkami činnosti. Deti boli veľmi spokojné, dozvedeli sa veľa nového a pre každé z nich bol tento výlet nezabudnuteľným zážitkom. Počas druhého turnusu, ktorého témou bola "My sme malí námorníci", sa deti zúčastnili výletu na Oravskú priehradu, kedy sa ako správny námorníci plavili na výletnej lodi. Pri spiatočnej ceste navštívili múzeum Oravskej dediny. Deti tak mohli spozať život a zvyky našich predkov. Deti,ktoré sa zúčastnili tretieho turnusu boli na celodennom výlete v Trenčíne. Navštívili Trenčiansky hrad so zaujímavou expozíciou a zúčastnili sa predstavenia sokoliarov. Jeden deň boli aj na otvorenom kúpalisku Veronika v Rajci. Dni, ktoré deti počas prímestských táborov trávia mioo sídliska, spestrujú a zaktraktívňujú program tábora. Deti prijímajú veľa pozitívnych stimulov pre svoj život, budovanie životných postojov pre spôsob trávenia voľného času; vzdelávajú sa a nadobúdajú nové zážitky. Týmto spôsobom boli naplnené ciele, ktoré boli v rámci projektu zadané..
Podpora vzdelávania 330 € Podporená organizácia/jednotlivec: Liečebno-výchovné sanatórium. Finačný príspevok bol použitý na kúpu fotoaparátu. . Klientom, chlapcom, liečebno-výchovneho sanatória bol v rámci realizácie projektu zakúpený fotoaparát Nikon. Chlapci, ktorí sú sústredení z celého Slovenska, pre svoje problémy s učením v tomto sanatóriu, pre svoje problémy s učením a správaním sa, sa učia fotografovať vo svojom voľnom čase, v sanatóriu - na internáte. Dohľad nad nimi má zamestnankyňa - fotografka. Chlapci sa učia technike na vybraných objektoch a potom si môžu sami vyberať, čo odfotografujú. Takýmto spôsobom môžu prejaviť svoju povahu a záujmy. Potom pracujú na úprave fotografií, najkrajšie fotografie sa vytlačia a umiestnia do interiéru sanatória. Z výsledku projektu sú veľmi nadšení nie len samotní klienti, ale aj zamesntanci sanatória a rodičia klientov. .
Poskytovanie sociálnej pomoci 500 € Podporená organizácia/jednotlivec: Detske jasle Mestskeho uradu v Ziline. Z daru boli zakúpené detská šmykľavka a dobček na hranie. Cieľom projektu bolo vytvoriť príjemné prostredie stimulujúce telesný a duševný vývoj a v najvyššej možnej miere uspokojovať potreby detí v detských jasliach mestského úradu v Žiline. Pre správny vývin každého dieťaťa je potrebná hra a učenie sa. Preto bolo cieľom projektu naplniť podmienky pre optimálny duševný a telesný vývin dieťaťa a to zakúpením záhradného domčeka a šmykľavky do areálu jasiel. Z tohto domčeka a šmykľavky mali deti veľkú radosť. Takto podnietili ich motiváciu na hru v externom prostredí a zdraví pohyb pobytom vonku. Deťom sa veľmi páčili a už sa opäť tešia na teplé obdobie, kedy sa budú môcť hrať vonku a opäť ich využívať. .
Poskytovanie sociálnej pomoci 660 € Podporená organizácia/jednotlivec: Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici. Z finančného daru bol nakúpený materiál na tvorivé dielne a uhradená farebná tlač pracovných listov a diplomov. . Stredoslovenské múzeum zorganizovalo 4. ročník vlastných denných letných táborov pre deti. Úspešne sa im podarilo uskutočniť jeden turnus denného letného tábora pre deti zo sociálnej znevýhodnených pomerov. V tábore sa vytvorili nové priateľstvá, deti získali množstvo zážitkov a nové poznatky z histórie a prírody stredného Slovenska. Realizovaný projekt mal veľmi pozitívny ohlas u účastníkov tábora a ich rodičov. .
Ochrana a podpora zdravia 660 € Podporená organizácia/jednotlivec: BENIMED. Finančný dar prispel na kúpu vysokofrekvencˇnej sondy. Obcˇianske združenie Benimed vykonáva rôzne cˇinnosti na podporu rozvoja zdravotníctva, predovšetkým v oblasti kardiológie a reumatických chorôb – komplexnej starostlivosti o pacienta z hlˇadiska diagnostiky, liecˇby, prevencie a odbornej výchovy. V súcˇasnej dobe a problémoch, ktoré sú v zdravotníctve nielen u nás, ale všade na svete, narastá význam vcˇasnej diagnostiky, teda zodpovednejšie správanie sa vocˇi vlastnému zdraviu. Uvedené zariadenie má k dispozícii ultrazvukový prístroj, ktorý používa k diagnostike ochorení srdca a ciev, k vyšetreniu brušnej dutiny. Pre zlepšenie diagnostiky vcˇasných štádií reumatologických ochorení hlavne malých kl´bov (kde reumatické ochorenia zacˇínajú na mäkkých cˇastiach kl´bov a klasickým rentgenom sú nepostihnutelˇné) bola prístroju potrebná tzv. vysokofrekvencˇná sonda. Jej zakúpenie zrýchlilo a spresnilo diagnostiku reumatických ochorení a umožnilo tak v poslednom polroku u viacerých pacientov vcˇasné nasadenie modernej biologickej liecˇby ešte pred vznikom nezvratných zmien skeletu. Okrem toho bolo možné u pacientov s reumatickými ochoreniami pomocou sondy diagnostikovať aktiváciu ochorenia a včas zintenzívniť liečbu. To všetko viedlo k zlepšeniu kvality života hlavne starších ľudí. Ciele projektu tak boli naplnené.
Ochrana a podpora zdravia 626 € Podporená organizácia/jednotlivec: Spoločnosť Williamsovho syndrómu. Z daru bolo financované ubytovanie a prenájom učebne . Projekt bol zameriavaný na podporu spoločnosti Williamsovho syndrómu ktorá organizovala víkendové stretnutie v Bratislave v dňoch 21.9. – 23.9.2012. Keďže tohtoročný európsky tábor bol až po skončení slovenského rekodično – integračného pobytu, Spoločnosť Williamsovho syndrómu zorganizovala víkendové stretnutie, na ktorom tohtoroční účastníci európskeho tábora FEWS rozprávali o svojich zážitkoch a nových zručnostiach, ktoré nadobudli v tábore. Ďalšia časť víkendového pobytu bola venovaná návšteve zaujímavých historických miest v Bratislave, aby si osoby s WS rozšírili svoje vedomosti aj o túto oblasť. Bohatým programom bola dosiahnutá spokojnosť všetkých zúčastnených osôb. .
Poskytovanie sociálnej pomoci 500 € Podporená organizácia/jednotlivec: Lenka Ondráčková. Z finančného daru bol uhradený liečebný pobyt a čistička vzduchu . Zámerom projektu bolo zlepšiť kvalitu života dvoch sestier (5 a 2 roky), ktoré tripia poruchou imunity. Tieto dievčatá žijú v pestúnskej starostlivosti. Cieľom projektu bolo zabezpečiť dievčatám liečebný pobyt v Šrobárovom ústave detskej tuberkulózy a respiračných chorôb a kúpu čističky vzuchu na zlepšenie ich respiračného ochorenia. Cieľ projektu sa podarilo naplniť, za čo je hlavne vďačná pestúnska mama ale aj dievčatká, pretože pobyt aj čistička prispeli k zlepšeniu ich zdrvotného stavu..
Poskytovanie sociálnej pomoci 396 € Podporená organizácia/jednotlivec: Zuzana Papsonová. Pani Zuzana je mamou dvoch živých dievčatiek vo veku 6 a 3,5 roka. Obe dievčatá si vzala do starostlivosti z detského domova ako samoživiteľka. Jej dcérky boli už väčšie, keď prišli do rodiny, mali zhodne po dva roky, a vďaka dlhodobej ústavnej starostlivosti a zanedbávaniu v biologickej rodine majú rôzne prejavy psychickej deprivácie. Pre niektorých ťažkú situáciu ich mama s láskou a starostlivosťou zvláda a dievčatá veľmi pekne napredujú. Žiaľ, pani Zuzane bola diagnostikovaná rakovina lymfatických uzlín, a jej stav okrem pravidelnej lekárskej liečby vyžaduje aj menšie fyzické nasadenie. Keďže si ako mama nevie predstaviť, že by oberala deti o svoj čas a nasadenie, rozhodla sa ukrátiť domácnosť. Finančný príspevok z projektu by bol použitý na kúpu umývačky riadu (330eur). Kúpa umývačky riadu by jej umožnila plne sa venovať deťom a zároveň by ju odľahčila od fyzicky vyčerpávajúcej starostlivosti o domácnosť, a tým ušetrila sily pre náročný boj s rakovinou..
Ochrana a tvorba životného prostredia 210 € Podporená organizácia/jednotlivec: “Areál oddychu a športu pri jazere“. Z finančného príspevku bola zakúpená detská šmýkačka. . Pôvodným zámerom projektu bolo finálne upraviť terén vedľa vyčisteného jazera v Novej Dedinke, na ktorom malo stáť detské ihrisko. Vybudovanie detského ihriska bolo presunuté na jar 2013, v dôsledku nepriznivého počasia, ktoré bolo prvotne naplánované na jeseň roku 2012. V okolí terénu zatiaľ prebehla hrubá úprava a očakáva sa v najblyžšom období osadenie šmýkačky do kopca, na ktorú boli poskytnuté finančné prostriedky. .
Poskytovanie sociálnej pomoci 500 € Podporená organizácia/jednotlivec: Jarmila Slováková. Finančný dar prispel na nákup základných životných potrieb- strava, drogéria, oblečenie, školské potreby. Projektom bola podporená rodina s 3 nezaopatrenými deťmi, ktoré majú 2 matky a tie sa o ne vôbec nestarajú. Všetka opatera o maloleté deti je na pleciach starej mamy, ktorá je na dôchodku a napriek tomu deťom nahrádza nielen rodičovskú lásku, ale i samotných rodičov a všetku starostlivosť. Nakoľko má stará mama k dispozícií iba svoj nízky starobný dôchodok, do životného minima im prispieva štát so sociálnou výpomocou. Deti si nemôžu dovoliť nič, čo presahuje rozpočet starej mamy, nakoľko biologickí rodičia vôbec na výchovu a starostlivosť neprispievajú. Deti často nemajú ani na školskú desiatu, nie to ešte aby sa mohli zúčastňovať mimoškolských aktivít so svojimi triedami..
Poskytovanie sociálnej pomoci 330 € Podporená organizácia/jednotlivec: Gabriela Hajdu, Ing. Z finančného príspevku bol zakúpený nadzemnýn bazén. Zámerom projektu bolo zakúpenie bazéna pre malého 3 ročného Mariána, ktorý sa lieči na onkologické ochorenie "akútna lymfoblatová leukémia". Jeho stav sa postupne zlepšuje, no zatiaľ sa nemôže zapojiť do kolektívu a navštevovať materskú školu. Lekári mu odporučili plávanie. Keďže nemôže navštevovať takéto zariadenie, akým je plaváreň, najschodnejším rozhdonutím bola kúpa bazéna. Rodičia si to pre svoju zložitú situáciu nemôžu dovoliť. Vďaka realizácie projektu sa bazén podarilo zakúpiť. Mariánov stav však nedovolil aby ho túto sezónu začal využívať, preto čaká odložený, kým sa jeho stav zlepší a aby mohol začať s plávaním doma. .
Ochrana a podpora zdravia 330 € Podporená organizácia/jednotlivec: Súkromné Detské integračné centrum, Dolná 49/11, Kremnica. Z finančného príspevku boli zakúpené špeciálne didaktické pomôcky. V rámci realizácie projektu bolo cieľom zakúpenie počítačového programu Mentio - slvoná zásoba pre súkromné centrum špeciálno-pedagogického poradenstva v Kremnici. Prostredníctvom tohto programu mohlo centrum výrazne skvalitniť starostlivosť o postihnuté deti. Zakúpená bola multilicenčná forma, čím bolo zabezpečené, že všetci pracovníci v počte 8 ľudí môžu pracovať s týmto programom, ktorý pomáha zlepšiť vyjadrovacie schopnosti, slovnú zásobu a komunikáciu postihnutých, čím výrazne prispieva k ich sociálnej integrácii. Rastom slovnej zásoby sa následne komunikácia skvalitní a zlepší sa individuálny vývin postihnutých, zlepší sa kvalita ich vzdelávania a skvalitní sa život v rodine ako aj v spoločnosti. .
Ochrana a podpora zdravia 330 € Podporená organizácia/jednotlivec: Klub priateľov koní, n.o. Finančný príspevok bol použitý na výstavbu dreveného prístrešku pre deti. Výsledkom projektu je prístrešok pre deti s detskou mozgovou obrnou pre Klub priateľov koní,n.o.. Projekt zahŕňal nákup dreva, dopravu, meranie, delenie zakúpených hranolov, zapožičanie píly, vyrovnanie podkladu, spájanie, pokladanie krytiny. Aktivity, ktoré viedli k úspešnej realizácii projektu boli zaistené dobrovoľníckou prácou členov neziskovej organizácie Klub priateľov koní. Realizácia projektu bola prijatá s veľkým ohlasom. Cieľ projektu sa jednoznačne podarilo splniť. Prístrešok bol realizovaný v termíne a slúži deťom. Najviac sa uplatní v letnom období, kedy Centrum navštevuje najviac detí, rodičov a intenzívnejšie prebieha hiporehabilitácia. Takýmto spôsobom sa podarilo pripraviť oveľa lepšie podmienky pre realizáciu hiporehabilitácie..
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 330 € Podporená organizácia/jednotlivec: Klub ARONNAX . Z finančného príspevku boli financované náklady spojené s usporiadaním akcie pre deti "Mikulášsky bazén". Predmetom projektu bolo zrealizovanie "Mikulášskeho bazéna" pre deti od 0-15 rokov. Táto akcia bola zrealizovaná občianskym združením Klub Aronnax. Akcia sa konala 6.12.2012 v podvečerných hodinách, v bazéne fakulty FTVŠ Lafrancony. Počas akcie bolo zrealizovaných mnoho súťaží pre deti, ako: chytanie kapra, preťahovanie lanom vo vode, preteky v šnorchlovaní, vodné pólo a podvodné rugby. Všetci boli zaslúžene odmenení medajlami a pohármi. V rámci akcie prišiel aj "ozajstný" Mikuláš, ktorý deťom rozdal darčeky. Niektoré z odvážnejších detí vyskúšali, pod dohľadom inštruktorov, potápanie s prístrojom. Ciele projektu boli naplnené, nakoľko sa akcia veľmi vydarila, splnila svoj účel a pritiahla deti k vodným športom, prebudila ich súťaživosť a pestovanie zdravého športového ducha. Akciou sa niesla dobrá nálada, súťaživá atmosféra a veselé pokriky malých detí. .
Podpora vzdelávania 650 € Podporená organizácia/jednotlivec: Spojená škola internátna. Z finančného daru boli zakúpené knihy. Spojená škola internátna na Hrdličkovej ul. v Bratislave poskytuje výchovu a vzdelávanie žiakom so sluchovým postihnutím, žiakom s narušenou komunikačnou schopnosťou a žiakom s viacnásobným postihnutím. Cieľom projektu bolo zakúpiť komiksy do školskej knižnice z dôvodu naštartovania väčšieho záujmu nepočujúcich žiakov o čítanie kníh a literatúry. Projekt sa podarilo úspešne realizovať. Výberom vhodnej literatúry a vhodnou motiváciou žiakov sa darí po čase v žiakoch vzbudzovať záujem o čítanie. Čítanie komiksov žiakov oslovilo tak, že niektoré žiačky zostavili minikomiksy, s pomocou pani učiteliek cih rozmnožili a rozšírili medzi ďalších žiakov. Čítanie zakúpených kníh žiakov motivovalo k ďalšiemu čítaniu kníh. Potvrdzuje to záujem o knižky zo školskej knižnice a požiadavka pani učiteľky o zakúpenie ďalších kníh vhodných pre starších žiakov. .
Poskytovanie sociálnej pomoci 165 € Podporená organizácia/jednotlivec: Združenie pre podporu rodín a detí . Dar bol použitý na kúpu úložných skriniek. Projekt podporil OZ Deti a Rodina, v úprave prenajatých priestorov, ktoré slúžia deťom predškolského veku na krúžkovú činnosť. Cieľom bolo zakúpiť vybavenie priestorov nábytkom. Zakúpené boli úložné skrinky, ktoré slúžia na hračky, knihy, materiál ku kreatívnym a športovým činnostiam. Takto pripravené priestory mohli začať od septembra využívať deti predškolského veku na relax, zábavu a tvorenie. Našli si tu kamarátov, majú možnosť rozvíjať poznávacie citové proces, hudobnosť, kreativitu, sociálne zručnosti, hrubú a jemnú motoriku. Deti, ktoré neboli prijaté do materskej školy majú možnosť byť zapojené do kolektívu rovesníkov. Ciele projektu sa tak v plnej miere naplnili. .
Poskytovanie sociálnej pomoci 300 € Podporená organizácia/jednotlivec: Rodinné centrum Dlháčik. Dar bol použitý na nákup megatvarov. . Projekt podporil Rodinné centrum Dlháčik v nákupe hernej zostavy. Zostava megatvarov je natrvalo umiestnená v megaherni rodinného centra a je vo veľkej miere využívaná všetkými deťmi, ktoré rodinné centrum navštevujú. Patrí medzi najobľúbenejšie a sústavne využívané hračky, ktoré majú v centre k dispozícii. Táto zostava sa dá využiť na rehabilitačné cvičenia, ale aj na zábavu a relax. Poskytuje priestor na rôznorodé pohybové aktivity detí..
Ochrana a tvorba životného prostredia 330 € Podporená organizácia/jednotlivec: PRE ÚĽANY – PRO FUDEMUS. Finančný dar bol použitý na nákup hracích prvkov detského ihriska. Cieľom projektu bola výstavba detského ihriska v materskom centre Včielka v Pustých Úľanoch. Projekt prispel k realizácii stavby detského ihriska, ktorá prebehla v septembri 2012. Časť prostriedkov bola presunutá na nákupherných prvkov detského ihriska. Výstavba ihriska podporila zdravý pohyb detí na čerstvom vzduchu, prispela k socializácii rodín a matiek s malými deťmi. Takýmto spôsobom sa z ihriska tešia nie len "malí" ale aj "veľkí". V neposlednom rade prispela ku skrášleniu prostredia v okolí detského centra. .
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 330 € Podporená organizácia/jednotlivec: Hipoclub . Z finančného daru boli zakúpené geotextílie. V Blahovej, v jazdeckom areáli OZ Hipoclub sa nachádza jazdiareň s hliníkovitým povrchom, ktorá je každodenne využívaná na jazdecký tréning členov klubu. Kvalita samotného podkladu je veľmi závislá od počasia. Po daždi sa na ňom vytvárajú mláky, počas sucha je podklad príliš tvrdý. Geotextílie zapracované do pôvodného podkladu majú vlastnosti, ktoré zabezpečujú primeranú vlhkosť a pružnosť podložky. Výrazne sa tak zlepšuje kvalita tréningového procesu, šetrí sa tiež zdravie koní. Tým sú súčasne naplnené aj ciele projektu zadávané pred jeho realizáciou..
Poskytovanie sociálnej pomoci 500 € Podporená organizácia/jednotlivec: Filip Sičák. Financie boli použité na úhradu kraniosakrálnej terapie. . Zámerom projektu bolo prefinancovať karniosakrálnu terapiu pre zdravotne postihnutého chlapčeka Filipka. Filipko absolvoval 28 kraniosakrálnych terapií, z toho 25 terapií bolo financovaných z projektu. Ďalšie tri terapie aj s jednou konzultáciou (7eur) o tom, ako by mohli rodičia podporiť účinok terapie, a tak sa podielať na zlepšení zdravotného stavu Filipka. Filipko od tejto terapie začal lepšie spávať, v čo rodičia už ani nedúfali. Zlepšilo sa jeho chápanie a zároveň i komunikácia. Po preskúšaní bolo zistené, že ovláda a jednoznačne vie vyberať podstatné mená, slovesá a dokonca chápe funkčnosť predmetu a na otázku, napr. s čím sa češem, vyberie slovo hrebeň. Začína chápať negácie, sekvencie a zároveň, mu ide rýchlejšie učenie abecedy a v súčasnosti sa uňho začína konečne objavovať vokalizácia, z čoho má jeho okolie veľkú radosť. Taktiež, sa zlepšila i jeho jemná motorika, držanie pera, kreslenie a písanie sa stáva súčasťou jeho denného programu. Realizácia projektu mala teda úspech a priniesla Filipkovi zlepšenie mentálnej, ale aj motorickej stránky a takýmto spôsobom priniesol radosť do života Filipkovej rodine. .
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 660 € Podporená organizácia/jednotlivec: Detský klub zdravotne postihnutých detí a mládeže v Košiciach. Za finančný dar bol zakúpený drevený domček so šmýkačkou, rebríčkom a trampolína. Cieľom projektu bolo zakúpiť externé vybavenie na spestrenie aktivít pre klub zdravotne postihnutých detí a mládeže v Košiciach. Projekt má pozitívne ohlasy. Predovšetkým je to radosť detí z nových aktivít, a hry, u rodičov spokojnosť zo zmysluplného zamerania aktivít a rozšírenia možností pre deti, u pracovníčok pozitívna odozva, pretože sa rozšírili podmienky na vytváranie programov a realizovanie aktivít. Ciele projektu boli naplnené v plnej miere podľa naplánovaného projektu. Zakúpenie vybavenia pre aktivity vo vonkajšom prostredí rozšírilo deťom možnosti hrať sa a prežívať spoločné aktivity na vzduchu, vo voľnejšom prostredí. Deti si posilňujú hrubomotorické zručnosti, odvahu, svojpomoc, fyzickú kondíciu, komunikatívnosť a kooperáciu..
Ochrana a podpora zdravia 400 € Podporená organizácia/jednotlivec: Združenie príbuzných, priateľov a ľudí so psychickými poruchami Krídla. Z finančného príspevku bol zakúpený hrnčiarsky kruh. Cieľom projektu bolo zaobstarať hrnčiarsky kruh so stoločikou, ktorý by slúžil pre klientov rehabilitačnéo strediska Krídla. Cieľ projektu sa podarilo splniť. V súčasnosti na ňom úspešne prebieha terapia. Klienti sa postupom času oboznamujú s technikou točenia na kruhu, vyrábajú prvé výrobky. do terapie s hrnčiarsky kruhom sa zapojilo už cca 15 klientov rehabilitačného strediska. Kruh sa využíva na terapie 2xtýždenne. Okrem primárneho cieľa zabezpečiť hrnčiarsky kruh, v neposlednom rade vynikol i ďalší neplánovaný výsledok a to v podobe aktivácie klientov. Keďže finančný príspevok nepostačoval na celú sumu, za ktorú mal byť kruh zakúpený, bolo potrebné získať ďalšie finančné prostriedky. Klienti sami navrhli a aktívne spolupracovali na zorganizovaní predajnej výstavy, kde boli verejnosti za dobrovoľný príspevok ponúkané výrobky, ktoré boli vyrobené v arteterapeutických dielňach, rukami klientov. Spoločným úsilým sa podarilo nie len výstavu zrealizovať, ale aj vyzbierať potrebnú zvyšnú časť finančných prostriedkov a dofinancovať tak kúpu hrnčiarskeho kruhu. Takýmto spôsobom sme nie len pomohli zabezpečiť kúpu hrnčiarskeho kruhu, ale sme aj oboznámili verejnosť s organizácio a so životom ľudí s psychickými poruchami.
Poskytovanie sociálnej pomoci 330 € Podporená organizácia/jednotlivec: Nadácia NOE. Z finančného príspevku boli uhradené náklady spojené s ubytovaním. Cieľom projektu bolo umožniť deťom zo sociálne slabšíh rodín, účasť na letnom tábore. Zámerom bolo dosiahnuť, aby aj deti, ktorých rodičia nemôžu poslať do tábora, mohli tráviť leto a letné prázdniny zmysluplne a zážitkovo, podobne ako väčšina ich rovesníkov. Tým, že sa tábor podarilo zorganizovať, je možné povedať, že cieľ projektu sa podarilo naplniť. Letného tábora sa zúčastnilo 20 detí vo veku 7 až 14 rokov. Tábor trval 7 dní ( v termíne od 20.-26.8.2012) a o program sa staralo celkovo 5 animátorov a vedúcich. Deti prvý krát v živote zažili tábor a aktivity mimo domova, spoznali nových priateľov, naučili sa nové zručnosti, ktorémôžu neskôr využiť v praktickom živote (pestovanie zeleniny, starostlivosť o zvieratá..). Deti z tábora odchádzali veľmi šťastné, plné elánu a nových zážitkov..
Ochrana a podpora zdravia 165 € Podporená organizácia/jednotlivec: ŠÚ DTaRCH. Finančný príspevok bol využitý na rekonštrukciu detského ihriska. Cieľom projektu bolo zrekonštruovať detské športové ihrisko ŠUDTaRCH v Dolnom Smokovci. Rekonštrukcia zahŕňala kompletnú prestavbu starého volejbalového ihriska na nové, moderné a viacúčelové ihrisko s vybavením, ktoré v maximálnej miere využívajú klienti zdravotníckeho zariadenia na rôzne športové aktivity, ako napr. volejbal, basketbal, florbal atď.. Ciele projektu boli bez pochýb naplnené, keďže v areáli ústavu dlhé roky absentovala možnosť športového vyžitia. Ohlasy na tento projekt boli veľmi pozitívne, ako aj zo strany klientov, tak aj zamestnancov Šrobárovho ústavu a pracovníkov Základnej školy pri zdravotníckom zariadení, ktorí v lete organizovali rôzne športové podujatia. .
Podpora vzdelávania 120 € Podporená organizácia/jednotlivec: Združenie rodičov a priateľov Základnej a Materskej školy v Rudine. Finančný príspevok bol použitý na zakúpenie detských lehátok. Cieľom projektu bolo zakúpenie detských lehátok pre materskú školu v Rudine, za účelom duševného a fyzického zdravia detí. Nové detské lehátka, ktoré boli financované prostredníctvom grantu, prispievajú k tomu, že sa deti v škôlke nie len lepšie cítia, ale zároveň, takýmto spôsobom skvalitňujú pobyt detí v materskej škole. .
Podpora vzdelávania 330 € Podporená organizácia/jednotlivec: Združenie rodičov pri ZŠ M. R. Štefánika, Grosslingová 48. Z daru bola uhradená doprava. Cieľom tohto projektu bolo vytvoriť vybraným žiakom školy unikátny osobný zážitok, pri ktorom spoznajú ukážky zaujímavých technológií v Technickom múzeu vo Viedni. Pôvodným zámerom bolo okrem unikátneho zážitku z návštevy múzea poskytnúť aj zážitok z cesty vlakom z Bratislavy do Viedne a následne električkou/metrom vo Viedni. Z dôvodu časovej náročnosti cesty nastala zmena v spôsobe dopravy na prepravu autobusom. Napriek zmenám projekt deťom priniesol nezabudnuteľný zážitok a obohacujúcu skúsenosť v podobe nových vedomostí a netredičnej formy vzdelávania. Na danú akciu sme zaznamenali pozitívne ohlasy zo strany detí aj pedagógov..
Poskytovanie sociálnej pomoci 330 € Podporená organizácia/jednotlivec: Štefan Chlapeček. Za finančný príspevok bol zakúpený notebook a príslušenstvo. Zámerom projektu bolo zakúpenie notebooku pre jedenásťročného chlapca Števka, ktorý je autista. Výchova a vzdelávanie žiakov na škole, ktorú Števko navštevuje, prebieha podľa efektívneho komunikačného programu TEACCH a vypracovaných individuálnych výchovno-vzdelávacích programov.Vďaka podpore tak môže Števko pri výuke využívať špeciálne programy (výuka, liečba hudbou, vizualizácia učiva, opakovanie a precvičovanie učiava, hlavne počas prázdnin). Ciele projektu sa podarilo splniť, nakoľko sa dostavili prvé výsledky - zlepšenie pri výuke reči, t.j.opakovanie slov, správan artikulácia a zapamätanie si opakovaných slov. Celkový zámer sa teda podarilo splniť a notebook slúži Števkovi vo výchovno - vzdelávacom procese naďalej a sám Števko si veľmi obľúbil prácu s ním. .
Podpora vzdelávania 330 € Podporená organizácia/jednotlivec: Strojnícka fakulta STU. Z finančného daru bol uhradený jazykový kurz a učebnice. Cieľom projektu bolo podporiť zlepšenie jazykových kompetencií Ing. Martina Juhása, PhD. v talianskom jazyku. Dôvodom bola potreba študovať odborné materiály talianskeho partnera v originálnom jazyku. Na realizáciu jazykového vzdelávania bol vybraný Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave. V rámci hodnoteného projektu sa absolvovali dva trojmesačné kurzy talianskeho jazyka (úroveň A2.2 a úroveň B1.1) Každý kurz bol ukončený úspešným absolvovaním záverečného testu, ktorého zvládnutie je podmienkou pokračovania do ďalšej úrovne. Ciele projektu boli naplnené, keďže sa podarilo naštartovať proces dlhodobej prípravy na komunikáciu v cudzom jazyku. V súčasnosti Ing.Juhás pokračuje v štúdiu talianskeho jazyka v úrovni B1.2. .
Podpora vzdelávania 600 € Podporená organizácia/jednotlivec: Slovenský skauting. Z finančného príspevku boli hradené cestovné náklady, materiál a ubytovnie so stravou. Cieľom projektu bola realizácia akcie Radcovské fórum organizovanú prostredníctvom slovenského skautingu. Náplňou tejto akcie je vzdelávanie a motivácia mladých lídrov z celého Slovenska. Predovšetkým sa zameriava na ich osobnostný rast a v neposlednom rade na prácu v tíme. Počas 4 dní absolvovali deti 5 prednášok, ktoré prebiehali neformálnou formou vzdelávania. Mladý lídri sa mohli zapájať a diskutovať. Prednášatelia si pripravili aktivity na to aby danú tému účastníkom viac priblížii. Program bol doplnený o etapové hrz, ktorých cieľom bolo ukázať ako správne viesť hru a dbať na bezpečnosť. Dôraz sa kládol na divadelné prevedenie, kostýmy a dialógy jednotlivých častí etapovej hry. Po absolvovaní Radcovského fóra by mali mladí lídri byť schopní pripraviť kvalitný, vyvážený program pre svojich členov družiny, riešiť problémy s ktorými sa budú reálne stretávať. .
Ochrana a podpora zdravia 3 049,03 € Podporená organizácia/jednotlivec: Ján Važecký. Finančný dar bol použitý na úhradu rehabilitačného pobytu. Malý chlapček Janko Važecký sa zúčastnil 2 rehabilitačných pobytov v Renona rehabilitačnom centre v Šúrovciach, kde absolvoval niekoľko rehabilitačných cvičení, procedúr a terapií, uvoľňujúcich aktivít a hippoterapiu. Po tejto terapii sa Jankovi zlepšila koordinácia pohybov, prehĺtanie, psychomotorické funkcie, pohyblivosť končatín, zmiernil sa hypertonus, došlo k spevneniu svalstva. Projekt bol vnímaní pre všetkých v okolí Janka ako veľký prínos pre neho, najmä v zlepšení psychomotorického stavu dieťaťa. .
Poskytovanie sociálnej pomoci 660 € Podporená organizácia/jednotlivec: Vysokoškolské združenie Cesta. Za finacie boli zakúpené potraviny a materiál spojený s realizáciou a organizáciou. 27. decembra 2012 v priestoroch Domova sv. Jána z Boha sídliacom na Hattalovej 6 v Bratislave pripravili študenti Bratislavských vysokých škôl tradičnú Vianočnú večeru pre ľudí bez domova. Hostiny sa zúčastnilo okolo 170 chudobných z ulíc Bratislavy. S prípravou a obsluchou pomáhalo vyše 35 študentov, ktorí aj napriek možnosti prázdnin a trávenia Vianočných sviatkov v kruhu svojej rodiny neváhali obetovať svoj čas a pripravili takéto milé podujatie pre chudobných. Po samotnej večery, boli chudobným venované praktické darčeky (rukavice, šály, ponožky, hygienické potreby..), ktoré boli vyzbierané od dobrodincov alebo zakúpené zo samotného grantu. Komplexný problém a veľakrát najväčšou chudobou nie je materiálny nedostatok, ale samota. A preto chceli študenti touto formou Vianočnej večere dať chudobným najavo, že nie sú zabudnutí, odvrhnutí, či nechcení. .
Podpora vzdelávania 732,48 € Podporená organizácia/jednotlivec: Zdenka a Katarína Gembiczké. Dvojčatá Zdenka a Katka sú žiačkami 7. ročníka základnej školy. Žijú síce v úplnej, ale nefunkčnej rodine v 1-izbovom byte. Matka je dlhodobo nezamestnaná, otec vo zvýšenej miere holduje alkoholu, rodinu finančne nezabezpečuje. Dievčatá sú to skromné, snaživé, rady a dobre sa učia. Keďže dosahujú veľmi dobrý prospech, aj pre ďalší život by bolo vhodné štúdium na strednej škole a následne na vysokej, aby mohli naplniť svoje sny o lepšom a kvalitnejšom živote, aký majú doposiaľ. Momentálne by im veľmi pomohol notebook s pripojením na internet – pre mnohých žiakov úplne bežná učebná pomôcka, pre tieto dievčatá nesplniteľná túžba. Dar by bol používaný na účely vzdelávania – príprava na vyučovanie, vypracovanie domácich úloh z informatiky, tvorba prezentácií na iné predmety, získavanie informácii prostredníctvom internetu. .
Ochrana a podpora zdravia 660 € Podporená organizácia/jednotlivec: Občianske združenie Detská komunita. Finančný dar bol použitý na kúpu materiálno-technického vybavenia a špeciálnzch pomôcok. Cieľom projektu bolo zakúpenie materiálno-technického vybavenia do multisenzorickej miestnosti potrebnej pre deti a žiakov s autizmom a tým skvalitniť ich podmienky výchovy, vzdelávania a telesnej aktivity. Zámerom bola podpora rozvíjania hmatovej stimulácie a proprioceptívnej spätnej väzby. Efektívne sa využíva na prebiehajúcich podporno zážitkových edukáciách a snoezelen terapiách. Snoezelen terapia bola a je pozitívne prijímaná nielen klientmi, ale aj ich rodičmi. Kolegovia psychológovia zo súkromného centra špeciálno pedagogického poradenstva taktiež využívajú Snoezelen miestnosť a niektoré terapeutické pomôcky. Cieľ projektu v predkladanom projekte bol splnený a to zakúpením požadovaného materiálno-technického vybavenia a špeciálnych pomôcok ptorebných pre realizáciu snoezelen terapie a podpornej zážitkovej edukácie pre deti a žiakov s autizmom..
Poskytovanie sociálnej pomoci 660 € Podporená organizácia/jednotlivec: Dom sociálnych služieb – MOST, n.o. Finančný dar bol použitý na kúpu materiálu a úhradu prezentačných nákladov. DSS Most nakúpila materiál do keramickej a výtvarnej dielne. Zakúpili kostýmy, vytlačili bulletin, letáky a plagáty divadelnej dielne. V týchto dielňach pracujú klienti nepretržite po celý rok a svoje výrobky a výtvory prezentujú na podujatiach DSS-MOST. Prvá prezentácia sa uskutočnila na Dni otvorených dverí , ktorý bol usporiadaný 16.5.2013. Boli tak predstavené výrobky klientov v uvedených dielňach, ale zároveň, bola návštevníkom ponúknutá možnosť vyskúšať si prácu v keramickej dielni a dielni výroby drobných predmetov - drôtikovanie. Návštevníci sa okrem toho toho mohli zapojiť do diskusie s hosťami - susedmi - pracovníkmi banky, knižnice, opravárov.. V závere, mali návštevníci možnosť zúčasntiť sa aj verejnej generálky predstavenia "lásky", ktoré pripravila divadelná dieľňa DSS-Most. Aktéri a spoluautori divadelnej hry pod režijným vedením študentky herectva Ági Jókai predviedli divákom zaujímavý pohľad na lásku. Premiéra tohto jedinečného predstavenia je naplánovaná na 12.6.2013. Návštevníci dňa otvorených dverí odchádzali s úsmevom na tvári, zrelaxovaní a obohatení o nové zážitky. Klienti získali povzbudenie pre svoju ďalšiu prácu v dielňach. Ďalším vyvrcholením dielní bude prezentačno predajná výstava výtvorov klientov, ktorú je naplánovaná na september. Ciele projektu - meteriálna podpora dielní - prinášajú pocit naplnenia a uspokojenia klientom a prostredníctvom ich výtvorov aj širšej verejnosti..
Ochrana a podpora zdravia 473 € Podporená organizácia/jednotlivec: Mário Prokop. Z finančného daru bol zakúpený sprchovací vozík. Cieľom projektu bola kúpa sprchovacieho vozíka pre zdravotne ťažko postihnutého Mária a jeho mamu, ktorá sa o neho stará sama. Mário je dospelý muž a manipulácia s ním je pre staršiu ženu čoraz ťahšia. Zakúpením vozíka sa podarilo splniť zámer projektu v plnej miere. Vozík mame aj Máriovi veľmi uľahčuje život v podobe manipulácie s Máriom, keďže časom je Mário pre mamu čoraz ťahší. Takýmto spôsobom sa skvalitnil život oboch, pretože doteraz bolo umývanie čoraz ťahšie, ako pre Mária, tak i pre mamu. Vozík využívajú takmer každodenne a sú za neho veľmi vďační. .
Podpora vzdelávania 527,56 € Podporená organizácia/jednotlivec: Jakub Bahyl. Jakub Bahyl je študentom gymnázia, žije s matkou a mladšou sestrou, ktorá študuje na konzervatóriu. Rodičia sú dlhšiu dobu rozvedení. Vzhľadom na fakt, že rodina spolu nežije, finančná situácia je veľmi ťažká. Jakub žiadal školu o sociálne štipendium, aby finančne rodine vypomohol. Napriek týmto zhoršeným finančným podmienkam sa Jakub snaží získať vzdelanie v odbore, ktorý ho zaujíma. Je to mimoriadne nadaný a cieľavedomý žiak. Má záujem o štúdium v Prahe v odbore fyzika a matematika. Štúdium je samozrejme veľmi nákladné, čo sa týka zabezpečenia ubytovania, dopravy a vlastne aj samotných pomôcok k štúdiu. Jakub si momentálne privyrába brigádnickou prácou, aby si na štúdium aspoň čiastočne zabezpečil financie, hoci spojiť štúdium a prácu v priebehu školského roka je veľmi náročné. Potreboval by notebook, ktorý by mu pomohol pri štúdiu na vysokej škole. .
Poskytovanie sociálnej pomoci 330 € Podporená organizácia/jednotlivec: Melinda Uňatinská. Z finančného daru bolo zakúpené šatstvo a pobyt v škole v prírode. Zámerom projektu bola finančná podpora pre rodinu Uňatinskú, ktorá je dlhodobo v hmotnej a finančnej núdzi. Cieľom projektu bolo zmierniť nepriaznivé podmienky osudu tejto rodiny najmä u maloletej dcérky, ktorej bol zabezpečený pobyt v škole prírode, vybavenie do ŠvP a nakúpenie ďalšieho oblčenia,keďže si táto rodina nemôže sama dovoliť nové veci a nosia len tie ktoré dostanú darom od dobrotincov. Cieľ sa podarilo naplniť - dcérka absolvovala pobyt v škole v prírode a tak aspoň na chvíľu mohla zažiť veci, ktoré sú pre iné deti samozrejmosťou. Nové šatstvo na chvíľu odbremenilo túto rodinu z finančného ohľadu, za čo je veľmi vďačná. .
Poskytovanie sociálnej pomoci 330 € Podporená organizácia/jednotlivec: Stanislav Ďalak. Z finančného príspevku boli zakúpené bojler a domáca vodáreň. Cieľom projektu bola kúpa bojlera a výmena domácej vodárne pre štvorčlennú rodinu pána Stanislav, ktorý sa sám stará o ovdovenú matku, a dvoch bratov - z toho jeden je vážne chorý. Cieľ projektu bol naplnený. Po výmene sústavy všetko funguje tak ako má, bez problémov a rodina sa už nemusí obávať toho, že ostane bez vody, pretože stará sústava im dosluhovala. Výmenou bojlera sa rodine tiež znížia náklady na elektrickú energiu vzhľadom na to, že starý bojler bol energetickej triedy C a nový je energetickej triedy A. Úspora energie by tak mala byť cca 50 percent. Takýmto spôsobom sa podarilo zlepšiť ich socio-ekonomickú situáciu za čo sú veľmi vďační..
Poskytovanie sociálnej pomoci 330 € Podporená organizácia/jednotlivec: Elena Vašková. Z finančného daru boli zakúpené plastové vchodové dvere. Cieľom projektu bolo pomôcť rodine Vaškových znížiť energetické náklady na ich rodinný dom. Zakúpením a nainštalovaním platových dverí sa tento projekt podarilo naplniť. Rodina tak mohla prežiť tohtoročnú zimu v lepších podmienkach, pričom sa im zároveň znížila spotreba tuhého paliva na vykúrenie domu. Týmto spôsobom ušetrili peniaze na dôležitejšie výdavky spojené s chorobou otca a štúdiom ich dcéry. Keďže staré dvere dobre netesnili, v ich okolí sa množila pleseň. Osadenie dverí tak pomohlo zamedziť šíreniu závadnosti prostredia. Rodina Vaškových je za túto pomoc veľmi vďačná, veľmi sa z nových dverí tešia. .
Ochrana a podpora zdravia 330 € Podporená organizácia/jednotlivec: Jana Pavelová. Finančný príspevok bol použitý na kúpu príslušenstva k sluchovému prístroju. Zámerom projektu bolo zakúpenie príslušenstva k sluchovému aparátu pre pani Janu. Pani Jana je pacientkou ambulancie ORL s ťažkou poruchou sluchu - percepčná porucha sluchu + tinnitus. Jej strata sluchu je momentálne 83,5% so sluchovými dierami. Jej stav je chronický bez predpokldu zlepšenia. Poisťovňa jej hradí nový aparát každých 5 rokov. Okr. toho si musí dokupovať príslušenstvo - baterky, filtre, tablety na odsávanie vlhkosti aparátu, čistiace prostriedky. Bez týchto doplnkov by nemohla využívať zvukové prístroje, ktoré jej pomáhajú udržať jej sluch v čo najlepšej funkčnosti. Cieľ projektu sa podarilo naplniť a pani Jana dnes plne využíva príslušenstvo k prístroju, ktoré jej nie len zlepšuje kvalitu jej života a pomáha udržať zdravotný stav, no zároveň, realizácia projektu prispela k finančnej úspore, ktorú môže pani Jana využiť na iné, dôležité veci..
Ochrana a podpora zdravia 330 € Podporená organizácia/jednotlivec: Združenie sclerosis multiplex Nádej. Finančný dar bol použitý na uhradenie ubytovania zúčastnených pacientov a doprovodu. Cieľom projektu Združenia Nádej Sclerosis Multiplex, zameraného na zlepšenie zdravotného a fyzického stavu bol pobyt vo Vysokých Tatrách. Pobytu sa zúčastnili spolu 50 osôb. Projekt sa uskutočnil vo Vysokých Tatrách, v priestoroch hotela Nezábudka. Účel, ktorý bol sledovaný pobytom v plnej miere splnil očakávania. Účastníci boli nadmieru spokojní. .
Poskytovanie sociálnej pomoci 330 € Podporená organizácia/jednotlivec: Slovenská spoločnosť pre Spina Bifida a/ alebo Hydrocefalus. Z daru bola hradená doprava, materiál na tvorivé dielne a občerstvenie. . Týmto projektom sa snažili prispieť ku zvýšeniu kvality života handicapovaných detí a dospelých s diagnózou Spina Bifida a/alebo Hydrocefalus. Hlavným nástrojom bolo zorganizovanie pobytu mladých dievčat v bezbariérovom centre SBAH v Trnave. Konkrétne sa jednalo o víkendovku (piatok- nedeľa) 18. - 20. január 2013. Účelom pobytu bolo za prítomnosti dobrovoľných asistentiek nacvičiť základné životné zručnosti, ktoré budú potrebovať, ak chcú žiť samostatne v domácnosti. Uskutočnili sa aj tieto aktivity: workshop s lektorkou- aranžérkou, rôzne prednášky, hry.. Výsledkom projektu bol úspešne zrealizovaný pobyt pre dievčatá, počas ktorého si osvojili množstvo nových zručností. .
Ochrana a podpora zdravia 330 € Podporená organizácia/jednotlivec: Tomáš Teluch. Finančný príspevok bol poskytnutý na kúpu sedacej korzetovej časti na invalidný vozík. Zámerom projektu bolo zakúpiť novú sedaciu korzetovú časť na vozík pre ťažko chorého Tomáška. Vďaka príspevku na túto pomôcku sa podarilo výrazne zlepšiť kvalitu Tomáškovho života. Táto pomôcka mu napomáha k tomu, že nie je až tak veľmi obmedzovaný, vzhľadom na svoje ochorenie. Z pomôcky má veľkú radosť ako aj jeho rodičia. .
Ochrana a podpora zdravia 330 € Podporená organizácia/jednotlivec: Lukáš Juhász. Za financie bola zakúpená špeciálna stolička s pružinou. Zámerom projektu bolo zabezpečiť zlepšenie kvality života Lukáška, ktorý má vrodenú telesnú vadu a to fokoméliu pravej hornej končatiny a šelesť srdca. V rámci realizácie projektu sa mu podarilo zabezpečiť zdravotnú stoličku, ktorá má pohyblivé sedadlo na pružine a nasleduje pohyby pri práci a nedochádza tak k nesprávnemu držaniu tela. Cieľ sa tak podarilo naplniť. Lukáško stoličku plne využíva pri každodenných činnostiach - kreslenie, hranie, jedenie a pod. Rodina je za túto pomoc veľmi vďačná. .
Ochrana a podpora zdravia 330 € Podporená organizácia/jednotlivec: Tatiana Lipková . Finančný dar bol použitý na zakúpenie iPadu a uhradenie poistenia. Predmetom projektu bolo zakúpenie kompenzačnej pomôcky Ipadu pre odchovanca detského domova, ktorý je postihnutý autizmom. Ipad bol určený ako pomôcka na učenie a pomoc pri nutnej komunikácii smerom k iným osobám v škole a spoločnosti. Ipad bol využívaný aj vo výukovom procese chlapca a prispel k rozvoju jeho schopnsotí. .
Poskytovanie sociálnej pomoci 401,04 € Podporená organizácia/jednotlivec: Detský fond Slovenskej republiky. Detský fond Slovenskej republiky (DF SR) je občianske združenie, ktoré realizuje sociálne projekty MIXKLUB nízkoprahové centrum pre deti a mládež a MIXÁČIK nízkoprahové rodinné centrum. DF SR pracuje v lokalite tzv. Pentagonu, ktorý sa nachádza v mestskej časti Bratislava - Vrakuňa, už 14 rokov. MIXklub nízkoprahové centrum pre deti a mládež a MIXáčik nízkoprahové rodinné centrum sú určené deťom a mladým ľuďom, ktoré/í trávia svoj voľný čas túlaním sa na ulici, v partii, alebo inak neorganizovane. Sú v podstate voľnočasovou alternatívou k rôznym záujmovým krúžkom, ktoré okrem toho poskytujú poradenstvo a sociálny servis. V súčasnosti však nemajú práčku, kde by mohli prať uteráky, hračky, deky a poťahy na sedačky v priestoroch. Títo ľudia tvrdo pracujú za takmer minimálne mzdy a pomáhajú týmto celej našej spoločnosti, nielen problémovej komunite. Kúpou pračky, sušiaka a nejakých pracích prostriedkov prispejeme k tomu, aby ich práca bola o niečo jednoduchšie vykonávateľná. Vďaka tejto podpore sa vyrieši problém prania vecí v centrách a dezinfekcie materiálov a hračiek, ktoré sa každodenným používaním mnohými deťmi špinia. Doteraz pracovníci/čky odnášali špinavé veci k sebe domov, kde ich oprali a priniesli späť..
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 500 € Podporená organizácia/jednotlivec: OZ Pre zdravie našich detí. Za finančný dar boli hradené náklady spojené s cenami pre víťazov, a ceny do FCB súťaže. OZ Pre zdravie našich detí zorganizovalo pomocou www.sporttube.sk súťaž Letný Sportutube.day. Podujatie bolo určené pre základné a stredné školy, školské zariadenia a centrá voľného času na Slovensku. Úlohou súťažiacich škôl a zariadení bolo zorganizovať si športový deň a "zavesiť" videozáznam zo súťaží na stránku spottube.sk. Úlohou projektu je motivovať deti a mládež k natočeniu pohybovej aktivity a zavesiť ju na web. Motivačnými faktormi sú športové osobnosti, medializácia, ceny v súťažiach, ale i samotní aktéri navzájom prostredníctvom svojich, často nápaditých športových a pohybových výkonov, zverejnených na videách alebo fotografiách portálu. Takýmto spôsobom bolo snahou podnietiť deti a mládež spolu s ich rodičmi, či vyučujúcimi pre zdravý pohyb a kladný postoj k športovaniu. .
Podpora vzdelávania 300 € Podporená organizácia/jednotlivec: Martin Jančo. Štipendium bolo poskytnuté víťazovi stredoškolskej súťaže Siemens Young Generation Award 2012. Štipendium bolo použité na kúpu notebooku, ktorý bol nevyhnutnou vecou potrebnou ku štúdiu na vysokej škole zameranej na informatiku. .
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 660 € Podporená organizácia/jednotlivec: Hádzanársky klub Stupava. Za finančný príspevok bol uhradený prenájom haly. Zámerom projektu bola podpora a rozvoj telesnej kultúry hádzanárskeho klubu HC Tatran Stupava. Počas trvania projektu boli zrealizované tri aktivity: projekt Minihandball, Playminihandball a Minihandball Kemp. Aktivít sa zúčastnili žiaci zo základných škôl. Zápasy boli odohrané na minihádzanárskych ihriskách, výsledky boli vyhodnocované priebežne a každému družstvu bol udelený diplom na základe umiestnenia. Medzinárodný projekt Minihandball mal za úlohu spropagovať hádzanú a urobiť reklamu projektu Tatranček minihádzaná. Turnaju sa zúčastnilo 30 družstiev, z Česka, Maďarska a Slovenska. Počas prázdnin sa uskutočnil v Mestskej športovej hale kemp, sústredenie žiakov z hádzanárskeho klubu. Sústredenie trvalo päť dní. Deti tak mali veľa zážitkov, o ktoré sa im postarali organizátori, čím boli ciele projektu naplnené..
Poskytovanie sociálnej pomoci 646,08 € Podporená organizácia/jednotlivec: Depaul Slovensko, n.o. Depaul Slovensko n.o. je organizácia, ktorá poskytuje sociálne služby v nízkoprahových zariadeniach v Bratislave. Predmetom daru bola práčka a sušička na zabezpečenie dôkladného oprania a dezinfekcie uterákov. .
Poskytovanie sociálnej pomoci 5 000 € Podporená organizácia/jednotlivec: Medik- M, n.o. Za finančný príspevok bol zakúpený nábytok, dvd a 2 tv prijímače. Zámerom projektu bola kúpa 2 TV, 1 DVD, stoly, stoličky, šatníkové skrinky do zariadenia pre seniorov so starostlivosťou pre 40 klientov. V novembri 2012 bolo slávnostné otvorenie zariadenia pre seniorov s ambulantnou starostlivosťou s kladným ohlasom za účasti primátora mesta Martin pána Hrnčiara. Otvorením tohto zariadenia sa naplnia požiadavky seniorov mesta Martin, ktorí mali záujem o otvorenie zariadenia pre seniorov s ambulantnou starosltivosťou v meste Martin. .
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 3 000 € Podporená organizácia/jednotlivec: Atletický klub Spartak Dubnica nad Váhom. Finančný dar bol použitý na dopravné služby, ktoré zabezpečili účasť na podujatiach celoslovenského významu a na zabezpečenie Európskeho pohára klubových majstrov 2012. Hlavným cieľom projektu bolo podporiť rozvoj telesnej kultúry. Projekt bol realizovaný Atletickým klubom SPARTAK v Dubnici nad Váhom. Mládežnícke družstvá sa mohli zúčastniť podujatí celoslovenského významu. Celkovo práca s mládežou v klube smerovala vďaka zisku titulu Majstrov SR družstiev dorastu k účasti na Európskom pohári klubových majstrov junioriek v Portugalsku - Leira. Týmto sa klub dostal do povedomia nielen na Slovensku ale i v Európe..
Podpora vzdelávania 332 € Podporená organizácia/jednotlivec: Michal Barczi. Podporená organizácia/jednotlivec: Michal Barczi Štipendium pre študenta denného štúdia na Fakulte elektrotechniky a informatiky STU BA v študijnom programe Priemyselná informatika. Štipendium je poskytnuté na základe víťazstva Michala Barcziho v súťaži Siemens s.r.o. SYGA. .
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 000 € Podporená organizácia/jednotlivec: SCK CYKLO TOUR Súľov - Hradná. V dňoch 22. a 23. júna sa uskutočnil 14. ročník Author bikemaratónu Súľovské skaly. Z 900 prihlásených sa na štart dostavilo 770 účastníkov z rôznych krajín. Okrem maratónu sa na námestí konala aj výstava so stánkami s cyklistickými potrebami a doplnkami. .
Podpora vzdelávania 1 000 € Podporená organizácia/jednotlivec: Slovenská technická univerzita Organizačná zložka: Stavebná fakulta. Za finančný príspevok bol zakúpený nábytok do novej miestnosti modelárne v zrekonštruovaných priestoroch Stavebnej fakulty. Miestnosť bude slúžiť pre študijný odbor Pozemné stavby a architektúra..
Zachovanie kultúrnych hodnôt 400 € Podporená organizácia/jednotlivec: Spirituale, spoločenstvo pre duchovnú obnovu obce Zálesie. Druhý ročník festivalu Záleská divadelná púť, priniesol do obce bohatý program viac ako dvom tisíckam ľudí, ktorých neodradilo ani zlé počasie. Pod strechou veľkého stanu sa odohrala väčšina programu. Úspech zožali hudobné skupiny a divadlá pre deti. Financie boli použité na honorár pre účinkujúcich..
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Podporená organizácia/jednotlivec: Občianske združenie Vodný hrad. Financie boli využité na vydanie knihy Pavla Dvořáka "Piata kniha o Bratislave", ktorá je súčasťou série kníh zaoberajúcich sa históriou mesta od najstarších čias do súčasnosti..
Zachovanie kultúrnych hodnôt 400 € Podporená organizácia/jednotlivec: EDUPLEX, občianske združenie. Projekt Mesto povolaní bol realizovaný v Detskom Múzeu v Bratislave, kde v prvých dňoch expozícia odolávala náporu návštevníkov. Z podpory Baumit bola realizovaná tematická stanica Malí stavbári, kde sa deti s veľkou chuťou zapájajú do aktivít prislúchajúcich svetu veľkých stavbárov, s prilbami a v pracovných odevoch stavajú stavby z polystyrénových tvárnic. Okrem stavbárov sa v Meste povolaní môžu deti stretnúť s ďalšími povolaniami..
Ochrana a tvorba životného prostredia 1 200 € Podporená organizácia/jednotlivec: Mesto Želiezovce. Mikulčan v prírode – projekt o návrate človeka do prírody, v ktorej môže nájsť miesto pre oddych, zábavu, vzdelávanie v oblasti botaniky a zároveň aj histórie, môže vyjsť z anonymity a nachádzať nových priateľov a zároveň nerušene splynúť s jej krásami. Cieľom projektu je povzdvihnutie mikulského parčíka na piedestál jeho niekdajšej krásy a vytvoriť v ňom priestor pre multifunkčné pozitívne pôsobenie prírody na formovanie človeka. Priestor mikulského parčíka bude doplnený o kamenné slnečné hodiny nadväzujúc tým na miestne historické legendy, do areálu pribudne živý labyrint pre zábavu detí z neďalekej materskej škôlky a k vybraným druhom drevín a krovín budú umiestnené informačné štítky s názvom druhu a jeho pôvodom, aby toto územie bolo prínosom pri environmentálnom vzdelávaní nielen pre Mikulčanov, ale aj pre celé mesto Želiezovce..
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 140 € Podporená organizácia/jednotlivec: SPOLOK PRE KRAJŠÍ ŽIVOT V DOĽANOCH. Kultúrno – historický náučný chodník by prostredníctvom nenáročnej prechádzky informoval návštevníkov obce o jej zaujímavej histórii, o najvýznamnejších kultúrnych pamiatkach v obci ale aj o živote a diele významných rodákov pochádzajúcich z Dolian. Pozostával by z jednej veľkej informačnej tabule na hlavnom Dolianskom námestí, z ôsmich informačných panelov pred najvýznamnejšími pamiatkami a šiestich malých smerových tabúľ. Informácie by boli v slovenskom, anglickom jazyku a nemeckom jazyku..
Ochrana a tvorba životného prostredia 1 198 € Podporená organizácia/jednotlivec: Dobrovoľný hasičský zbor v obci Podhorie - Jucha Dušan. Hlavným cieľom projektu je znovuoživenie prírodnej studničky, ktorá sa nachádza na trase náučného chodníka Žakýlske pleso, ktorý prechádza krásnou prírodou obce Podhorie. Zároveň chceme vybudovať pri tejto studničke oddychovú zónu, ktorá by slúžila turistom, ale i miestnym občanom na strávenie príjemných chvíľ v lone Štiavnických vrchov. Projekt je zameraný na vyčistenie studničky, úpravu jej výveru, výstavbu malého múrika, napájadla, odtokového žľabu, vytvorenie malého sedenia, osadenie odpadkových košov, za účelom zatraktívnenia tejto časti náučného chodníka..
Zachovanie kultúrnych hodnôt 655 € Podporená organizácia/jednotlivec: LEGÁLNE GRAFFITI ZÓNY, O.Z. Prostredníctvom veľkorozmernej maľby zhodnotíme frekventovaný verejný priestor situovaný v mieste, kde sa v mestskej časti Bratislava/Petržalka križujú cesty Dolnozemská a Starohájska. Maľba bude stvárňovať životy cyklistov, korčuliarov, dobrovoľníkov Zelenej hliadky a všetkých tých, ktorým toto miesto nie je cudzie. Koncept bude premietnutý do ročných období, podľa čoho budeme prispôsobovať aj paletu použitých odtieňov farieb. Tiež chceme takýmto spôsobom prispieť k propagácii neformálneho združenia dobrovoľníkov, ktorí sa starajú o čistotu hl. mesta - Zelená hliadka.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 150 € Podporená organizácia/jednotlivec: OZ Banícky spolok SPIŠ. Cieľom projektu je podnietiť záujem návštevníkov o miestnu časť Spišskej Novej Vsi - Novoveskú Hutu ako o destináciu náučnej turistiky. Realizáciou projektu sa vytvorí náučný chodník tematicky zameraný na históriu a súčasnosť miestneho baníctva. Chodník prepojí atraktívne, no málo známe pamiatky po dobývaní medenej rudy, uránovej rudy a sadrovca, umiestnené v krásnom prírodnom prostredí, ktoré je predurčené na využitie aj z hľadiska vidieckeho turizmu a športového vyžitia sa (horská turistika, cykloturizmus, v zime lyžiarske športy). Cieľom je tiež cez uvedomenie si historickej a kultúrnej identity tunajšími občanmi zachovať a ochrániť početné pamiatky po miestnom baníctve..
Ochrana a tvorba životného prostredia 1 184,91 € Podporená organizácia/jednotlivec: Peter Čunderlík. Realizáciou projektu by sme chceli dosiahnuť vyčistenie a zrekonštruovanie vahadlovej studne a úpravu jej okolia v obci Horný Tisovník..
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 200 € Podporená organizácia/jednotlivec: Združenie záchrany cirkevných pamiatok v Modre. Kostol sv. Jána Krstiteľa v Modre je najstaršou sakrálnou stavbou v meste Modra. Vďaka podpore sa podarilo tento rok dokončiť na tejto stavbe generálnu opravu strechy, vrátane opravy štítových múrov. Na oprave pracovalo veľa dobrovoľníkov, a vďaka projektu stavba nadobúda znova dôstojný vzhľad..
Ochrana a tvorba životného prostredia 1 190 € Podporená organizácia/jednotlivec: Ing. Petra Mihoková. Zámerom nášho projektu je revitalizácia starého chodníka na vrchu Plieška, o ktorý sa už desaťročia nikto nestará. Kedysi pekne upravený chodník, s lavičkami, prístreškami – predstavoval pre domáce obyvateľstvo, kúpeľných hostí i turistov oázu oddychu a nádherných výhľadov na okolité kopce a panorámu Nízkych Tatier. Chceme, aby sa opäť zaradil medzi turistické atrakcie našej dediny, kúpeľov i celého regiónu, pretože, okrem iného, spája dva turisticky veľmi frekventované chodníky – na Veľký Choč a Liptovský hrad (od hradu vedie značkovaný chodník až k archeoskanzenu Havránok). Počas I. etapy chceme chodník upraviť, vyčistiť, spevniť, osadiť lavičky, turistické smerovky a vyznačiť turistické značky. V II. etape chceme pokračovať v budovaní náučných panelov, prístreškov, aby sme mohli naplniť našu hlavnú ideu – vytvoriť turisticko náučný chodník pre všetkých - domáce obyvateľstvo, kúpeľných hostí, turistov a v neposlednej miere pre žiakov našej ZŠ, ktorí si chcú zobrať chodník pod svoj patronát..
Zachovanie kultúrnych hodnôt 750 € Podporená organizácia/jednotlivec: Zväz skautov maďarskej národnosti. Náš projekt je zameraný na vytvorenie atraktívneho verejného priestoru v obci Plášťovce formou dobrovoľníckej práce mladých ľudí. Absencia verejného priestoru –parku so zeleňou- nás podnietila, aby sme z okolia historickej budovy – bývalého kaštieľa rodiny Ivánka – vytvorili esteticky vypadajúci priestor, ktorý bude slúžiť obyvateľom obce a návštevníkom kaštieľa na oddych ako aj na usporiadanie kultúrnych podujatí. Hlavným cieľom projektu je pokračovať v prácach v parku – osadiť lavičky a stôl, odpadkové koše, postaviť malú pec a altánok, ktorý bude slúžiť zároveň aj ako pódium na kultúrnych podujatiach. S cieľom oboznámiť ľudí s flórou tohoto regiónu osadíme k stromom náučné tabule. Týmito úpravami sa nám podarí premeniť nepoužitý priestor na atraktívne miesto na trávenie voľného času pre všetky vekové kategórie..
Podpora vzdelávania 436 € Podporená organizácia/jednotlivec: Marián Fačkovec. Informačné tabule života na vode budú umiestnené v ramene Blatiny na Malom Dunaji medzi Vrakuňou a Zálesím. Účelom je rozvoj neformálneho vzdelávania podľa učebných osnov pre biológiu stredných a základných škôl. Ludia budú mať informácie o živočíchoch a rastlinách, ktoré sa tam nachádzajú..
Zachovanie kultúrnych hodnôt 381 € Podporená organizácia/jednotlivec: Občianske združenie VYŠEHRAD. V roku 2006 sa skupine nadšencov podarilo zrekonštruovať Zvonicu - národnú kultúrnu pamiatku v obci Vyšehradné. V dôsledku poveternostných podmienok je však potrebné každoročne impregnovať šindľovú krytinu,ako aj vežu a zrub zvonice.Prostredníctvom tohto programu, chceme zabezpečiť materiálne prostriedky na ochranu tejto ojedinelej stavby z roku 1805..
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 020 € Podporená organizácia/jednotlivec: Združenie RONDEL. Hrad Čabraď sa čoraz viac stáva cieľom narastajúceho počtu návštevníkov, no pohyb po hrade je veľmi nebezpečný. Na viacerých miestach hrozí pošmyknutie a pád do niekoľkometrovej hĺbky, prípadne do zasypaných pivníc. Tiež nie každý návštevník má predstavu o tom ako sa v minulosti žilo na hrade a aké funkcie spĺňali jednotlivé objekty. Hlavným cieľom projektu je spriechodniť nebezpečné chodníky, osadiť zábradlie na nebezpečných úsekoch a osadiť sezónne informačné tabuľky pri jednotlivých objektoch hradu. Takto sa hrad stane ešte bezpečnejší pre návštevníkov a čo sa informovanosti týka tak aj samoobslužný..
Ochrana a tvorba životného prostredia 1 000 € Podporená organizácia/jednotlivec: Obec Dolná Trnávka. Obec v spolupráci s OZ RAK a s Pozemkovým spoločenstvom Dolná Trnávka zabezpečí pre nové oddychovo - relaxačné zóny permanentný dostatok čistej, pramenitej vody. Realizáciou aktivít projektu zvýši výdatnosť studničky, obnoví funkčnosť fontánky a zabezpečí dostatok vody pre polievanie bylinkovej záhradky. Projekt bude realizovaný dobrovoľnou prácou, čím vytvára podmienky pre jeho udržateľnosť..
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 000 € Podporená organizácia/jednotlivec: Obec Stakčín. Našim zámerom je pokračovať v obnove technických diel niekdajšej lesnej úzkokoľajky Stakčín – Strihovce, kde sme v tomto roku v spolupráci s miestnymi dobrovoľníkmi vyčistili najdlhší kamenný priepust a zrealizovali premostenie najvyššieho tzv. Barankovho mosta v pohorí Vihorlat. Trasa bývalej úzkokoľajky je v súčasnosti využívaná ako cyklotrasa a miestna pešia trasa. Okrem viacerých technicky zaujímavých priepustov sa na nej nachádzajú ďalšie 3 mosty, ktoré je potrebné premostiť najmä z dôvodu bezpečnosti trasy. Realizácia projektu zároveň prispeje k vytvoreniu vhodných podmienok pre trávenie voľného času v prírode, sprístupneniu historicky zaujímavých miest v regióne, zvýšeniu atraktívnosti územia a rozšíreniu poznatkov o regionálnych dejinách..
Podpora vzdelávania 400 € Podporená organizácia/jednotlivec: Nikola Janíčková. Cena za najlepšiu diplomovú prácu 2012. Do 6. ročníka Ceny Centra pre filantropiu za najlepšiu diplomovú alebo bakalársku prácu na tému filantropia, dobrovoľníctvo a tretí sektor prihlásilo svoje práce 7, z ktorých odborná komisia vybrala 2 najkvalitnejšie. Cieľom súťaže je oživiť pojem filantropia medzi mladými ľuďmi a viesť ich k zamysleniu sa nad darcovstvom ako takým, jeho významom a  dopadoch na život jednotlivcov aj spoločnosti. Práca predstavuje Nikola Janíčková tému online fundraisingu predovšetkým na základe zahraničnej odbornej literatúry. Z najväčšej časti sa venuje jeho nástrojom, ale zoznamuje tiež napríklad s etickými zásadami či evaluáciou. .
Podpora vzdelávania 460,46 € Podporená organizácia/jednotlivec: Michaela Vašku. Cena za najlepšiu diplomovú prácu 2012. Do 6. ročníka Ceny Centra pre filantropiu za najlepšiu diplomovú alebo bakalársku prácu na tému filantropia, dobrovoľníctvo a tretí sektor prihlásilo svoje práce 7, z ktorých odborná komisia vybrala 2 najkvalitnejšie. Cieľom súťaže je oživiť pojem filantropia medzi mladými ľuďmi a viesť ich k zamysleniu sa nad darcovstvom ako takým, jeho významom a dopadoch na život jednotlivcov aj spoločnosti. Bakalárska práca Michaely Vašku rieši problematiku cieľovej skupiny osôb s duševným ochorením, jednej z najohrozenejších skupín českého sociálneho systému..
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 000 € Podporená organizácia/jednotlivec: Obchodná akadémia. Vytvorme si krajší svet. Pred rekonštrukciou Obchodnej akadémie v rokoch 2009-2011 patril školský dvor prislúchajúci k budove k najkrajším v meste. Hlavnou aktivitou projektu bola preto úprava a skrášlenie školského dvora. Pod vedením seniorov, bývalých pedagógov, a v spolupráci s mladšou generáciou pedagógov a študentov, sa zrealizovalo dôkladné vyčistenie areálu, terénne úpravy, výsadba novej zelene a osadenie jazierka. Vznikol tak estetický priestor, ktorý poskytne nielen študentom a zamestnancom školy, ale aj obyvateľom mesta priestor na aktívny a pasívny oddych. Projekt využil skúsenosti a zručnosti seniorov, ktorí boli zapojení do diania v komunite, v ktorej dlhé roky žili. Finančné prostriedky boli využité nákup rastlín a záhradníckeho náradia..
Podpora vzdelávania 1 000 € Podporená organizácia/jednotlivec: Novohradská knižnica. Seniori v našom meste. Cieľom projektu bolo pripraviť pre seniorov z Denného centra na Herzovej ulici v Lučenci, klientov domovov dôchodcov a sociálnych služieb, sériu vzdelávacích a voľnočasových podujatí s rozmanitým tematickým zameraním v čase od októbra 2012 do mája 2013. Finančné prostriedky boli použité na organizačné zabezpečenie besied a stretnutí (lektorské, kancelársky materiál, občerstvenie, kvety) a na nákup literatúry..
Podpora vzdelávania 535 € Podporená organizácia/jednotlivec: ISTOTA, n.o. Aktívny senior. Projekt Aktívny senior bol zameraný na zvýšenie zručností cieľovej skupiny a tiež na jej aktívne zapojenie do činnosti krízového strediska s využitím svojich celoživotných skúseností. V rámci projektu účastníci zhotovili rôzne dekoračné predmety, vyskúšali si rôzne výtvarné techniky. 28.11.2012 sa uskutočnila výstava zhotovených výrobkov v priestoroch Klubu dôchodcov v Lučenci, ktorej sa zúčastnili aj zástupcovia očianskeho združenia Za dôstojný život. Seniori sa takisto zapojili do činnosti Krízového strediska. Jednalo sa konkrétne o pomoc deťom pri príprave na školské vyučovanie a tiež pri tvorivých činnostiach. Výsledkom zrealizovaného projektu je zvýšenie zručností cieľovej skupiny seniorov, ktoré zvyšuje ich sebavedomie a posilňuje ich pocit užitočnosti. Finančné prostriedky boli použité na prenájom priestorov a odmenu pre lektora..
Ochrana a podpora zdravia 995 € Podporená organizácia/jednotlivec: Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska, Základná organizácia ÚNSS č.22 Lučenec. Semestriáda. Projekt vychádzal z uspokojenia potrieb zrakovo postihnutých seniorov v meste Lučenec tak, aby na jednej strane získali nové poznatky, informácie, ktoré budú môcť v reálnom živote využiť a na druhej strane sami boli poskytovateľmi informácií. Problém, ktorý projekt riešil, je najmä izolovanosť seniorov, ktorú často vo vyššom veku cítia. V rámci projektu sa zrealizovali 12 jednodňových stretnutí. Každý deň bol tematicky zameraný, rozdelený na prednášku a workshop. Témy a prednášky boli rozmanité, seniori sa mohli oboznámiť napríklad so svetom počítačov, optickými pomôckami, ale tiež podobami folklóru, vianočnými zvykmi, výtvarným umením a mnohým ďalším. Všetky príspevky, ktoré v rámci projektu odzneli, boli spracované do tlačenej podoby pre každého lektora aj účastníka projektu v pre neho vhodnej forme - čiernotlač, zväčšená čiernotlač, Braillovo písmo. Každý účastník projektu ako aj lektor získal na konci diplom a ručne robený darček. Finančné prostriedky boli použité na dataprojektor, flipchart, kancelárske potreby, tlač, nákupné poukážky, občerstvenie a cestovné. .
Podpora vzdelávania 970 € Podporená organizácia/jednotlivec: Občianske združenie „Za dôstojný život“ . PIATE ROČNÉ OBDOBIE . Projektu "Piate ročné obdobie" bol určený najmä pre seniorov zariadenia sociálnych služieb, pre seniorov od 60 rokov a pre ohrozené ženy a matky s deťmi so Zariadenia núdzového bývania v Lučenci. Hlavnými cieľmi projektu bolo umožniť týmto cieľovým skupinám vzdelávanie v oblasti informačných technológií, starostlivosť o telesné a duševné zdravie, rozvíjanie manipulačných a umeleckých zručností seniorov, zlepšenie medzigeneračných vzťahov. Finančné prostriedky boli použité na drobné darčeky pre dobrovoľníkov, odmeny pre lektorov, materiálne zabezpečenie kurzov, propagáciu projektu, úhradu energií. .
Podpora vzdelávania 1 000 € Podporená organizácia/jednotlivec: Diecézna Charita Rožňava. Seniori pre občanov mesta Lučenec. Seniori z mesta Lučenec sú ako dobrovoľníci pevným pilierom charitatívnej a sociálnej činnosti Charitatívno-scoiálneho centra sv. Rity v Lučenci, keďže deň čo deň pomáhajú sociálne odkázaným skupinám a rodinám zvládať každodenné problémy a ťažkosti. Diecézna charita Rožňava realizovala svoj projekt v troch etapách. Prvá etapa sa uskutočnila v decembri 2012 formou Dňa otvorených dverí, počas ktorého dobrovoľníci odovzdávali svoje skúsenosti žiakom a študentom s cieľom zmeniť ich vnímanie problematiky sociálne vylúčených v meste. Druhá etapa sa realizovala v apríli 2013, kedy sa uskutočnilo vzdelávanie dobrovoľníkov na témy - hospicová a paliatívna starostlivosť, ľudské práva, a dobrovoľníctvo, dobrovoľnícka práca v sociálnych službách. Tretia etapa sa uskutočnila v máji 2013, počas ktorej sa dobrovoľníci stretli s 8 mnohopočetnými rodinami s cieľom poukázať na potrebu týchto ľudí aspoň raz za čas prežiť deň ako rodina, ktorá nezápasí so žiadnymi ťažkosťami. Finančné prostriedky boli použité na nákup odbornej literatúry, propagačný materiál, nájom priestorov, kancelárske potreby, občerstvenie a prenájom techniky..
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 000 € Podporená organizácia/jednotlivec: JUDO Klub Katsudo Lučenec. S džudom spoločne zvíťazíme nad násilím a delikvenciou detí a mládeže. Projekt bol zameraný na prácu s mládežou vo veku od 6 do 15 rokov, športovú činnosť a telesnú kultúru. Išlo hlavne o prípravu mladých talentovaných športovcov, ktorý reprezentovali JUDO Klub Katsudo a mesto Lučenec. V rámci projektu absolvovali súťaže v mestách Rimavská Sobota, Považská Bystrica a Lučenec. Na všetkých súťažiach získali mladí športovci veľké množstvo medailí. Finančné prostriedky boli použité na štartovné, cestovné na turnaje, preukazy juda a licenčné známky. .
Podpora vzdelávania 500 € Podporená organizácia/jednotlivec: OZ Úspešný život . Naše centrum . Hlavným zámerom projektu je zlepšiť životnú situáciu detí a mládeže v meste Lučenec kde sa sústreďuje veľké percento rómskej populácie. Konkrétne sa jedná o lokalitu SPOLL kde žije 90 % Rómov. Deti a mládež z tejto lokality po vyučovaní nemajú priestor, kde by sa mohli venovať zmysluplným voľnočasovým aktivitám, ktoré by viedli k ich osobnému a vedomostnému rozvoju. Zriadenie centra priamo v lokalite je jedna z účinných foriem pomoci. Snahou združenia je prostredníctvom voľnočasových aktivít formovať u mladých ľudí ich postoje a viesť ich k etnickým a ľudským princípom. Hlavným zámerom združenia je vytvoriť pre nich bezpečné prostredie, v ktorom budú môcť rozvíjať svoje schopnosti. V centre môžu tráviť svoj voľný čas, ktorý v súčasnej dobe netrávia efektívnym spôsobom. .
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 750 € Podporená organizácia/jednotlivec: Obchodná akadémia Lučenec. Mladí v našom meste. Projekt Mladí v našom meste oslovuje priamo mnohých stredoškolákov v meste Lučenec. Obchodná akadémia vybrala pohybové športy, ktoré majú v tomto regióne tradíciu a vhodné športové plochy na ich realizáciu. V rámci stredných škôl mesta Lučenec by radi zorganizovali netradičný turnaj v plážovom volejbale zmiešaných družstiev (2 chlapci, 2 dievčatá). Predpokladaný počet zapojených študentov do aktivity - 50 študentov, rozhodca, pedagógovia. Druhý turnaj plánujú na september – turnaj v tenise (dvojhra chlapcov a dievčat). Z financií z grantu by chceli financovať: prenájom ihrísk, občerstvenie, stravu, ceny pre prvé tri družstvá a jednotlivcov a hracie lopty na plážový volejbal.
Podpora vzdelávania 800 € Podporená organizácia/jednotlivec: OZ DLAŇ. „Podať ruku tomu, kto to potrebuje má väčšiu hodnotu ako hovoriť o veľkých veciach“. V rámci projektu pripraví občianske združenie DLAŇ pre mladých ľudí so zdravotným znevýhodnením a dobrovoľníkov viacero zaujímavých aktivít, ktoré na jednej strane prispejú k integrácii mladých ľudí so zdravotným postihnutím medzi svojich rovesníkov a na strane druhej pomôžu mladým ľuďom – dobrovoľníkom získať množstvo nových zručností a schopností. Aktivity projektu vytvárajú možnosť pre zaujímavé trávenie voľného času mladých ľudí. Medializácia projektu a realizácia komunitných aktivít vytvára predpoklad, aby sa do dobrovoľníctva zapojilo viacej mladých ľudí a aby sa u širokej verejnosti menili postoje a predsudky voči ľuďom so zdravotným hendikepom..
Zachovanie kultúrnych hodnôt 750 € Podporená organizácia/jednotlivec: OZ TIMRAVA. Mládež deťom. Divadlo mladých, pracujúce pod OZ TIMRAVA Lučenec, chce stále rozširovať svoje rady, nakoľko zo strany mladých ten záujem je. V meste Lučenec majú deti predškolského ale aj školského veku veľmi málo príležitostí navštíviť divadelné predstavenie určené deťom. Vo svojom repertoári mali už predstavenie pre deti, ktoré sa stretlo s pozitívnym ohlasom. Chceli by preto znovu naštudovať rozprávku a zahrať ju deťom predškolského a mladšieho školského veku..
Podpora vzdelávania 800 € Podporená organizácia/jednotlivec: Gymnázium Boženy Slančíkovej-Timravy v Lučenci. Altánok pri škole - miesto vzdelania, oddychu, pohody a podpory športu. Projekt predstavuje výstavbu dreveného altánku na okraji areálu Gymnázia B. S. Timravy v Lučenci v susedstve s mestským parkom. Bude slúžiť hlavne ako ekoučebna a prinesie inovatívne prvky vzdelávania biológie, ekológie či prírodovedy. Postavený bude na báze spolupráce Rady rodičov školy, žiakov školy a dobrovoľníckej práce zo strany zamestnancov školy. Vybavený bude IKT zariadeniami (projektor, plátno, audio technika). Jeho využitie prinesie úžitok žiakom gymnázia, športovcom, mladým rodinám či mamičkám využívajúcim blízky park, ale aj skupinám obyvateľov pre organizované stretnutia. V poobedňajších hodinách bude využívaný ako miesto realizácie krúžkov, premietania prírodovedných filmov a v podvečerných hodinách ako miesto pre relax, oddych, či miesto posedenia a oddychu počas športu..
Podpora vzdelávania 750 € Podporená organizácia/jednotlivec: Istota, n.o. . Chceme vedieť viac. Predkladaným projektom má záujem nezisková organizácia Istota nevýhody majoritných menšín odstrániť, naučiť deti komunikovať prijateľným spôsobom, naučiť ich odstraňovať bariéry v komunikácii a vytvoriť komunikačný súlad. Hlavný dôraz chcú klásť na utváranie identity rómskych detí, ktorá výrazne ovplyvňuje výchovu a vzdelávanie detí v multikultúrnej spoločnosti. Cieľom aktivity je formovať a utvárať pozitívnu identitu rómskeho dieťaťa vo vzťahu k svojmu etniku. Vo vedomí cieľovej skupiny chcú dosiahnuť, aby deti pochopili, že každý jednotlivec má právo prejavovať hrdosť k pozitívnym hodnotám vlastnej kultúry. Aktivity budú viesť lektori s praxou, tak isto spoločne navštívia aj múzeum rómskej kultúry v Martine. .
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 750 € Podporená organizácia/jednotlivec: ZŠ L. Novomeského. Dokážeme viac. Ponúkané zorganizovanie ligy vo futbale , florbale a prehadzovanej sú výbornou príležitosťou pre cieľovú skupinu na aktívne a zdravé trávenie voľného času. Deti získajú návyky a podporí sa v nich záujem o športovanie a aktívny pohyb. V rámci tímových športov sa v nich rozvinú aj osobné, sociálne kompetencie..
Podpora vzdelávania 500 € Podporená organizácia/jednotlivec: Cirkevná základná škola sv. Ján Bosca. Mám voľný čas – čo však s ním?. Názov projektu „Mám voľný čas – čo však s ním?“ presne vystihuje problém dnešnej generácie detí a mladých ľudí. To znamená, že majú dostatok voľného času, ale z dôvodu nedostatku príležitostí alebo ich nevedomosťou o aktivitách, ktorými by mohli zmysluplne vyplniť svoj voľný čas sa neraz utiekajú len k počítačom a sociálnym sieťam. Preto v rámci projektu budú organizovať dvojdňový denný letný dobrovoľnícky tábor, otvoria tvorivé dielne, pripravia divadelné predstavenie, zrealizujeme futbalový a stolnotenisový turnaj a olympiádu pre najmenších. Realizáciou projektu prispejú k zvýšeniu kvality trávenia voľného času žiakov, pretože žiaci budú aktívne zapojení do jednotlivých aktivít projektu..
Podpora vzdelávania 600 € Podporená organizácia/jednotlivec: Občianske združenie „Za dôstojný život“. WEWERKA. Projektové aktivity sú určené pre ohrozené deti a mládež, ktoré nemajú zabezpečené adekvátne výchovné vedenie a ani dostatok príležitostí na aktívne trávenie voľného času. Pre cieľovú skupinu sú naplánované kultúrne aktivity – výlety, poznanie kultúrnych pamiatok v okolí, aktivity v tvorivých dielňach kde sa naučia rôznym technikám – pletenie košíkov z pedigu, výroba bábik, zhotovenie 3 D pohľadníc, práca s hlinou. Naša organizácia vlastní aj pec na vypaľovanie hlinených výrobkov kde by si deti a mládež zhotovili rôzne hlinené výrobky – šálky, taniere a oboznámili by sa zároveň aj s kultúrou našich predkov pri zhotovovaní hlinených a keramických výrobkov. .
Podpora vzdelávania 100 € Podporená organizácia/jednotlivec: Michaela Božková . Do 7.ročníka súťaže o najlepšiu študentskú odbornú prácu, ktorá sa zaoberá témou filantropie, dobrovoľníctva alebo tretieho sektora sa zapojilo 15 študentov. Cieľom súťaže je oživiť pojem filantropia medzi mladými ľuďmi a viesť ich k zamysleniu sa nad darcovstvom ako takým, jeho významom a dopadoch na život jednotlivcov aj spoločnosti. Michaela Božková vo svojej bakalárskej práci skúmala Fenomén dobročinných pôžičiek a ich pôvod.
Poskytovanie sociálnej pomoci 42,33 € Bankové poplatky
Poskytovanie sociálnej pomoci 200 € Organizácia odovzdávania cien za diplomovú prácu (Fórum donorov).
Poskytovanie sociálnej pomoci 95,69 € ZSE energia
Poskytovanie sociálnej pomoci 6,64 € Poplatok za likvidáciu odpadu hl. mestu Bratislava.
Poskytovanie sociálnej pomoci 6,64 € Poplatok za likvidáciu odpadu hl. mestu Bratislava.
Poskytovanie sociálnej pomoci 30,47 € Pevná linka a internet Slovak Telekom.
Poskytovanie sociálnej pomoci 181,78 € SPP plyn.
Poskytovanie sociálnej pomoci 198,84 € Náklady na administráciu.
Spolu 75 317,95 €
Výrok auditora

gdpr_placeholder