Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Použitia podielu zaplatenej dane prijímateľa 'Centrum pre filantropiu, n.o., Bratislava'
za rok 2014

Účel použitia Výška použitia (EUR) Spôsob použitia
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € Podporená organizácia: SCK CYKLO TOUR Súľov - Hradná, podporená v Otvorenom grantovom programe Baumit. 17. ročník AUTHOR bikemaratónu Súľovské skaly sa uskutočnil 19 a 20. júna 2015. Na štart sa postavilo 900 cyklistov. Podujatie zabezpečovalo 200 dobrovoľníkov. Cieľom projektu je vytvorenie združeného, trvalo udržateľného športovo - turistického produktu s výraznou schopnosťou pritiahnuť ku aktívnemu odpočinku mladých občanov tohto regiónu a prilákať sem aj návštevníkov z okolitých štátov. Finančný dar bol použitý na tlač propagačného bulletinu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 300 € Podporená organizácia: Trienále textilu bez hraníc, občianske združenie, podporená v Otvorenom grantovom programe Baumit. Občianske združenie Trienále textilu bez hraníc organizuje IV. ročník TEXTILE ART OF TODAY, ktorý od roku 2006 predstavuje v krajinách V4 aktuálnu profesionálnu textilnú tvorbu. Na festival sa prihlásilo 230 profesionálnych výtvarných umelcov so 470 dielami, zo 41 krajín a zo 4 kontinentov. Ide o významné slovenské, kultúrne podujatie, ktoré ako jediné v Európe je putujúce, v priebehu rokov 2015 až január 2017, budú môcť návštevníci vidieť tieto diela v piatich múzeách a galériách V4. Finančný dar bol použitý na prekladateľské práce do anglického jazyka.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Podporená organizácia: Združenie záchrany cirkevných pamiatok v Modre, podporená v grantovom programe Tu sa nám páči tu chceme žiť. Gotický kostol sv. Jána Krstiteľa je najstaršou pamiatkou v meste Modra. Rokmi chátral, od roku 2010 ho pomáha rekonštruovať Združenie záchrany cirkevných pamiatok v Modre. Presbytérium, loď aj predsieň dostali po odstránení nevhodných omietok nové fasády. V rámci nich boli reštaurované a prezentované novo objavená kružba a kamenné okienko na severnom múre lode. Najväčšími prácami v interiéri kostola bol plošný odkryv a reštaurovanie stredovekých nástenných malieb. Hlavný barokový oltár bol po zreštaurovaní nainštalovaný na pôvodné miesto presbytéria a v lodi a v predsieni prebiehal archeologický výskum. Zároveň boli obnovené okenné výplne ako aj kamenné ostenia okien presbytéria a lode. V interiéri kostola bola rozvedená nová elektroinštalácia, osvetlenie a ozvučenie. Taktiež bol vykonaný nový náter celého interiéru kostola. V roku 2016 je na pláne naďalej pokračovať v reštaurátorských prácach na mobiliári, konkrétne na kazateľnici a na južnom bočnom oltári. Finančný dar bol použitý na reštaurovanie kameňa a nálezov stredovekej freskovej výzdoby.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 660 € Podporená organizácia: ZŠ s MŠ Dlhá nad Oravou, podporená v grantovom programe Tu sa nám páči tu chceme žiť. Cieľom projektu bolo revitalizovať zanedbanú plochu v blízkosti MŠ a ZŠ Dlhá nad Oravou. Rodičia, žiaci základnej školy a ďalší dobrovoľníci vyčistili zanedbanú plochu a premenili ju na priestor plný zelene. 34 dobrovoľníkov využili možnosť stretnúť sa pri neformálnych aktivitách. Tento priestor bude slúžiť nielen na skvalitnenie vzdelávania – výučbu prírodovedných predmetov, oddychové aktivity, besiedky z rodičmi a širokú verejnosť.Finančný dar bol použitý na zemné a terénne úpravy, zemina, hnojivá, rastliny, dekoračná kôra a likvidácia odpadu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 600 € Podporená organizácia: Občianske združenie Zubríček, podporená v grantovom programe Tu sa nám páči tu chceme žiť. Vyčistením a revitalizáciu zanedbaných lesných studničiek, ktoré sa nachádzajú v katastri obce Zubrohlava, chcela obec inšpirovať verejnosť k hlbšiemu poznaniu k lokálneho prírodného bohatstva. Studničky sa nachádzali vo veľmi zlom stave, boli zanedbané a znečistené. Prostredníctvom projektu obnovili štyri studničky, ktoré sa nachádzajú pomerne blízko seba a cesta k ním nie je náročná pre miestnych ľudí ani pre turistov. Výsledkom realizácie projektu je nie len pitná a čistá voda v studničkách ale aj pestovanie si osobného vzťahu k okolitému prírodnému prostrediu na strane lokálneho obyvateľstva. Tiež osadili informačné tabule pre návštevníkov. Finančný dar bol použitý na informačné tabule, materiál a turistické šípky.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 800 € Podporená organizácia: Klub pribilinskych turistov a lyžiarov, podporená v grantovom programe Tu sa nám páči tu chceme žiť. Projekt sa zameriaval na vybudovanie náučného ovčiarskeho chodníka v Račkovej doline, znovuvybudovanie komárnika pred Kolibou pod Klinom a zriadenie ovčiarskeho múzea v Kolibe pod Klinom. Náučný chodník pozostáva z piatich tabúľ, na ktorých je spracovaná tematika ovčiarstva a salašníctva na Liptove, so zameraním na Račkovú dolinu. Začiatok je umiestnený v ústi Úzkej doliny, prechádza starou ovčiarskou cestou cez Nižnú luku, Sigoť. Končiť v závere Račkovej doliny pri Kolibe pod Klinom. Na Slovensku zatiaľ nebol uchovaný odkaz valašskej kultúry priamo na mieste, kde boli ovce pasene, preto je Račková dolina prvou dolinou, ktorá by citlivým spôsobom pripomína tuto významnú časť života našich predkov jej návštevníkom. Projekt riešil úpravu verejného priestranstva, ktoré slúži všetkým generáciám a pri premene, ktorého je miestna komunita ochotná pomôcť svojou dobrovoľníckou prácou a prispieť tak k rozvoju komunitneho života a regiónu.Finančný dar bol použitý na kúpu materiálu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 550 € Podporená organizácia: Občianske združenie ZaŽiar, podporená v grantovom programe Tu sa nám páči tu chceme žiť. V meste Žiar nad Hronom sa nachádza iba jeden podchod a ten bohužiaľ nie je v dobrom stave. Ciele projektu vychádzali z potreby miestnej komunity – na jednej strane mladí ľudia, ktorí cítia nedostatok priestoru na prezentáciu ich talentu a na strane druhej obyvatelia, ktorí každodenne chodia cez neupravený, vizuálne strohý podchod. Dobrovoľníci občianskeho združenia sa rozhodli upraviť podchod v Žiari nad Hronom. Vymaľovali steny na bielo, vyhlásili súťaž medzi umelcami o grafickú vizualizáciu, vybrali finálneho umelca, zakúpili materiál, a mladý umelec Patrik Žňava namaľoval grafiku. Podchod využíva široká verejnosť, preto v ňom pripravili informačné tabule, kde budú zhromažďovať informácie o pozvánkach na podujatia v meste, nakoľko takýmto priestorom mesto nedisponuje.Finančný dar bol použitý na kúpu materiálu, informačnú tabuľu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 700 € Podporená fyzická osoba: Andrea Bielová, za neformálnu skupinu Viva Kubín, podporená v grantovom programe Tu sa nám páči tu chceme žiť. Ciele projektu boli naplnené. Plocha pred amfiteátrom bola upravená, upravený bol trávnik, dovezený bol štrk a umiestnené boli informačné tabule. Do realizácie sa zapojili miestne firmy a mladí dobrovoľníci z neformálnej skupiny Viva Kubín. Počas realizácie projektu sa v amfiteátri uskutočnila akcia Sused, poď von, kde sa prezentovala dobrovoľnícka činnosť, na ktorej sa podieľala počas projektu neformálna skupina Viva Kubín. Finančný dar bol použitý na úpravu trávnika, nákup materiálu, informačných tabúľ a štrku.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € Podporená organizácia: Obec Ňárad, podporená v grantovom programe Tu sa nám páči tu chceme žiť. Cez Obec Ňárad vedie medzinárodná dunajská cykloturistická trasa. Aktívni obyvatelia obce v súčinnosti s miestnou samosprávou upravili verejné priestranstvo pred obecným úradom kde tvorili oddychový bod slúžiaci obyvateľom, turistom aj cykloturistom. Dobrovoľnícky osadili pitnú fontánku ako funkčnú studňu s pitnou vodou lavicu, smetný koša a vysadili okrasné kríky. Finančný dar bol použitý na zámočníčke práce: fontánky, lavice a smetného koša.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 700 € Podporená organizácia: Občianske združenie Skálnik , podporená v grantovom programe Tu sa nám páči tu chceme žiť. Výsledkom projektu je dobudované prestrešenie v bezprostrednej blízkosti historickej sklárskej pece s viacúčelovým využitím, predvádzanie ukážok historických techník tavby skla a výroby predmetov zo skla počas festivalu Bzovské sklárske dni, organizácia tvorivých dielní mladých sklárov, priestor pre sprievodný kultúrny program, priestor pre príležitostné kultúrne podujatia v obci Dolná Bzová počas celého roka. Vďaka prestrešeniu sa skvalitnil priestor na ukážky práce sklárov, priestor už nie je podfukovaný a ani v prípade nepriaznivého počasia nebude narušovaný. Finančný dar bol použitý na nákup dreva, strešnej krytiny a drobného materiálu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 300 € Podporená organizácia: Občianske združenie Krok vpred, podporená v grantovom programe Tu sa nám páči tu chceme žiť. Projekt Miesto, kde to žije zastrešovalo OZ Krok vpred spolu s obcou Sikenička, dobrovoľníkmi a ďalšími združeniami. V rámci projektu vzniklo miesto na opekanie, ktoré bolo vybudované v strede dediny na nevyužitej trávnatej plochy. Do budúcnosti je naplánované ďalšie skrášlenie, dokončenie a následné vylepšenie. Výsadba kríkov bola zrealizovaná v decembri 2015. Ohlasy občanov boli pozitívne, avšak najbližšie možné využitie opekacieho miesta bude realizované až v jarných mesiacoch. Finančný dar bol použitý na stavebný materiál.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € Podporená organizácia: Združenie na záchranu Lietavského hradu, podporená v grantovom programe Tu sa nám páči tu chceme žiť. Cieľom projektu bola obnova bastiónovej steny na Lietavskom hrade, ktorá už súrne potrebovala stavebný zásah. Dobrovoľníci boli zaškolení a vymurovali na SZ strane bastiónu nové murivo vo výške štyroch metrov, v celkovej šírke. V sezóne domurujú zvyšné dva metre na výšku a táto stena bude kompletne hotová. Oddychová zóna na bastióne je zas o kus bezpečnejšia. Finančný dar bol použitý na murárske práce a na kúpu a dovoz piesku na hrad.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 400 € Podporená fyzická osoba: Pavol Fabro, podporená v grantovom programe Tu sa nám páči tu chceme žiť. Staručká zvonica , ktorá bola jedinou dochovanou pamiatkou na časy dávnominulé v Žabokrekoch dostala novú podobu. Na navštevovanejšom mieste v obci, priamo v historickom centre bola s pomocou dobrovoľníkov vybudovaná replika starej zvonice. S podporou obce bolo pred zvonicou vybudované malé námestíčko a osvetlenie zvonice. Ohlasy od ľudí sú mimoriadne pozitívne a ľudia sa tešia z novej atrakcie. Finančný dar bol použitý na úhradu elektroinštalácie spolu s bleskozvodom.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € Podporená fyzická osoba: Mg. Monika Hennelová za neformálnu skupinu občanov Cyklostudnička, podporená v grantovom programe Tu sa nám páči tu chceme žiť. Cieľom podporeného projektu bolo znovu oživenie studničného prameňa a jeho sprístupnenie verejnosti. Zrealizovali úpravu terénu, revitalizovali okolie . Studnička sa nachádza v blízkosti jednej najvyťaženejších turistických trás v meste, spájajúcej Hrad Ľubovňa a mesto s vrchom Osly. Architekt Ing. Boleš naprojektoval zaujímavý a neobvyklý tvar studničky a lavičky. Efektívne využitie daného miesta je príjemnou estetickou podobou studničky s lavičkou, ktorá zároveň slúži ako stojan na bicykle.Finančný dar bol použitý na úpravu dreva, zemné skrutky, spojovací materiál, štrk, občerstvenie, cestovné náklady a brúsny papier.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 400 € Podporená organizácia: Občianske združenie Pažite , podporená v grantovom programe Tu sa nám páči tu chceme žiť. Občianske združenie Pažite, sa snaží znovu uviesť do prevádzky prírodný amfiteáter v obci Čaka. Hlavným cieľom projektu bolo jeho znovu sprevádzkovanie: opravili zadnú stranu javiska, zrekonštruovali šatne, osadili lavice na sedenie pre divákov a vybudovali nové oplotenie okolo amfiteátra. Znovu sprevádzkovaním amfiteátra chcú oživiť kultúrny a spoločenský život v obci. Oživiť tradície folklórnych a hudobných festivalov, ponúknuť priestory mladým začínajúcim kapelám a tiež rôznym divadelným súborom. Finančný dar bol použitý na materiál: pletivo, stavebné dielce, omietka, farba, dvere, dosky na lavice.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 600 € Podporená organizácia: Občianske združenie Barlička, Centrum sociálnych služieb Radosť, podporená v grantovom programe Tu sa nám páči tu chceme žiť. Vytvorením komunitnej záhrady na Sídlisku III v Prešove vytvorili bezbariérovú záhradu, kde vytvorili priestor medzi majoritou a ľuďmi so špeciálnymi potrebami. Záhrada slúži ako priestor pre oddych, stretávanie sa sídliskovej komunity, vytváranie vzťahových väzieb a pohody. Vytvorili zvýšené záhony, upravili terén, osadili lavičky a stôl, informačné tabule. Do aktivít boli zapojenie dve materské škôlky, zariadenie pre seniorov, domov sociálnych služieb, súkromná praktická škola, a dobrovoľníci.Finančný dar bol použitý na materiál na záhony, rastliny, lavičky a tlač plagátov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 400 € Podporená organizácia: Občianske združenie Slnkotvor, podporená v grantovom programe Tu sa nám páči tu chceme žiť. Zámerom projektu bolo premeniť časť školského areálu ZŠ v Lúčkach, na priestor určený na permakultúrne pestovanie zeleniny, výsadbu medonosných rastlín a osadenie včelích úľov, ako aj vytvorenie bylinkovej špirály spolu s malým jazierkom. Hlavným cieľom bolo naučiť žiakov praktickej starostlivosti o zeleninu, medonosné rastliny, kríky a dreviny ako aj pri tvorbe bylinkovej špirály a jazierka. A tieto praktické skúsenosti následne využiť aj doma vo svojich vlastných záhradách a sadoch, čo platí aj pre domácich obyvateľov, kúpeľných hostí, turistov. Finančný dar bol použitý na zakúpenie troch úľov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 390 € Podporená organizácia: Komunitné vzdelávanie "Kalimba", podporená v grantovom programe Tu sa nám páči tu chceme žiť. Snahou občianskeho združenia Kalimba bolo oživiť zákutie žilinského lesoparku, o ktoré sa už dlhšie nikto nestará. S pomocou dobrovoľníkov z komunity vzniklo tak príjemné miesto, vhodné na oddych s rodinou či priateľmi. Miesto je použiteľné pre verejnosť, počas brigád sa mohli dobrovoľníci viac spoznať, nadviazali viaceré rozhovory o témach, ktoré ich zaujímali. Finančný dar bol použitý na zakúpenie pracovných pomôcok, na stavebný materiál spolu s občerstvením a palivom do vyžínačov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € Podporená organizácia: Občianske združenie Komunitné centrum Muškát. 2004, podporená v grantovom programe Tu sa nám páči tu chceme žiť. Cieľom projektu bolo vytvoriť kvalitný verejný priestor, ktorý priláka všetky vekové kategórie od škôlkarov až po seniorov a umožní aktívne trávenie voľného času v prírode. Po ukončení výsadby zelene sa tento priestor skrášlil a zatraktívnil. Ohlasy na vynovený park Mladý Kozinec sú veľmi pozitívne a mnohí občania si pochvaľujú skrášlenie parku a spríjemnenie trávenia času v ňom. Finančné prostriedky boli použité na nákup rastlinného materiálu a na úpravu parku.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 330 € Podporená fyzická osoba: Ing.Monika Vraniaková v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Predmetom daru bolo spolufinancovanie rehabilitačného pobytu v Centre Adeli pre 4-ročného Jakubka. Ako 2 ročný dostal herpetický zápal mozgu, ktorý vyústil do autoimunitnej encefalitídy. Jakubko trpí poškodením mozgu. Zo zdravého chlapca sa stal ležiaci človek, bez schopnosti jesť, piť, rozprávať a chodiť. Jakubko vyžaduje 24 hodinovú starostlivosť, ktorú mu poskytuje matka na predĺženej materskej dovolenke.Finančný dar bol použitý na úhradu rehabilitačného pobytu.
f) ochrana ľudských práv 400 € Podporená organizácia: Zariadenie opatrovateľskej služby MČ Košice – Sever v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Zariadenie opatrovateľskej služby MČ Košice – Sever poskytuje vo veľkej miere starostlivosť občanom mesta Košice, ktorým pre zhoršený zdravotný stav a sociálnu situáciu nie je možné zabezpečiť opateru v domácom prostredí. Do ZOS sú umiestňovaní prevažne imobilní klienti, ktorí sú ležiaci, je potrebné, aby používali plienky . Predmetom daru bude elektrická polohovacia posteľ – lôžko, ktoré bude slúžiť k lepšej manipulácii s imobilným klientom, v súčasnej dobe využívané 84 ročnou imobilnou pani Máriou.Finančný dar bol použitý na zakúpenie polohovacej postele.
f) ochrana ľudských práv 330 € Podporená fyzická osoba: Zuzana Tuhárska v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Predmetom daru bol príspevok na dvojtýždňový intenzívny neurorehabilitačný pobyt v centre NEURO REHABILITÁCIÓ v maďarskom Šoproni. 30-ročná Zuzana pri dopravnej nehode v októbri 2011 utrpela mnohé vážne zranenia a odvtedy je pripútaná na invalidný vozík. Zuzka žije iba z invalidného dôchodku, z ktorého si však nemôže dovoliť sama uhradiť takýto rehabilitačný pobyt. Nakoľko sú jej rodičia obaja dôchodovia, pomoc zo strany rodiny na financovaní je nemožná.Finančný dar bol použitý na úhradu cestovných nákladov.
f) ochrana ľudských práv 320 € Podporená fyzická osoba: Jaroslav Sičák v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Filip absolvoval 16 terapií pomocou stimulácie fyzických, emocionálnych a psychických potrieb v multisenzorickom prostredí Snoezelen. Vďaka terapii rodičia pozorujú zlepšené mentálne vnímanie a poznávanie, zvýšený záujem o materiály. Zlepšila sa jeho jemná motorika, rozšírila škála používaných gest a poznaných farieb. Finančný dar bol použitý na úhradu terapií v mulitsenzorickom prostredí.
f) ochrana ľudských práv 330 € Podporená fyzická osoba: Tatiana Opaterová v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Riško sa po krvácaní do mozgu ocitol v bdelej kóme. V roku 2015 sa rodine naskytla možnosť absolvovať intenzívny rehabilitačný pobyt v Adeli Medical Centre v Piešťanoch. Riško počas cvičení dobre spolupracoval, po ich absolvovaní mu spevneli svaly, dokáže podržať hlavu, zlepšili sa mu oči a zrakové vnímanie. Pre rodinu ide o veľmi významné pokroky.Finančný príspevok bol použitý na úhradu rehabilitačného pobytu.
f) ochrana ľudských práv 330 € Podporená fyzická osoba: Zuzana Dvořáková v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Zuzka sa narodila s downovým syndrómom. Od svojich 7 rokov je polosirota, žije so svojou matkou. Dnes má 53 rokov, jej mama má 83, sú odkázané na sociálne dávky a pomoc iných. Zuzana veľmi trpí bolesťami chrbta. Predmetom daru boli ambulantné masáže ako reflexné masáže nôh, tak aj masáže chrbtice.Finančný dar bol použitý na úhradu masáží.
f) ochrana ľudských práv 330 € Podporená fyzická osoba: Jozef Kanáloš v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Pán Kanáloš ochorel pred niekoľkými rokmi na rakovinu, v dôsledku čoho prišiel o prácu kuchára a neskôr aj o bývanie. Jeho zdravotný stav je momentálne stabilný, je na dobrej ceste, aby mu bol schválený invalidný dôchodok. Finančný dar mu pomohol zlepšiť jeho núdznu situáciu a preklenúť obdobie bez príjmu. Finančný dar bol použitý na zakúpenie potravín a hygienické potreby.
f) ochrana ľudských práv 660 € Podporená organizácia: OZ Brána do života v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Krízové stredisko poskytlo sociálnu pomoc počas svojho 9 ročného fungovania 220 klientom, mladým ľuďom. Cieľová skupina, s ktorou pracujú sociálni pracovníci, sú mladí dospelí vo veku od 18 rokov bez rodinného zázemia. Vďaka príspevku mohlo krízové stredisko kontinuálne pokračovať v poskytovaní pomoci mladým dospelým v kríze a zariadenie tak nemuselo ukončiť svoju činnosť. Finančný dar bol použitý na uhradenie dodávky tepla.
f) ochrana ľudských práv 300 € Podporená organizácia: Gymnázium, Alejová 1, Košice v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Na Gymnáziu, Alejová 1, Košice v priebehu realizácie projektu pracovali žiaci so stavebnicami Lego Mindstorms NXT a Lego EV3 spolu so špeciálne zakúpenými senzormi VERNIER, ktoré dokážu medzi sebou spolupracovať. Žiaci ich využívali na predmete počítačom integrované prostredia - PIP a na hodinách a krúžkoch robotiky. Žiaci gymnázia Alejova sa zúčastnili viacerých prezentácií školy a tiež robotických súťaží, kde využívali aj senzory VERNIER. Finančný dar bol použitý na zakúpenie špeciálnych senzorov rady VERNIER.
f) ochrana ľudských práv 660 € Podporená organizácia: Ella, n.o. v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Centrum Ella n. o. , škôlka pre zdravotne postihnuté deti a mládež, ponúka podporu zdravotnej starostlivosti, poskytovanie vzdelania a výchovy s individuálnym prístupom, logopedickú starostlivosť a rôzne druhy cvičení, rehabilitácií a terapií. Finančný dar bol použitý na úhradu rehabilitačných pomôcok.
f) ochrana ľudských práv 330 € Podporená fyzická osoba: Anna Hájniková v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. 36-ročná Hanka leží už viac ako dva roky v kóme s diagnózou: Apalický syndróm quadru plegia v terénne ťažkej hypoxickej encefalopatii. Po tom, ako sa jej stav v nemocnici nezlepšoval a lekárom sa nedarilo priviesť ju k vedomiu, sa Hankini rodičia, so súhlasom lekárov rozhodli zobrať ju do svojej opatery domov. Hankini rodičia - dôchodcovia sa starajú aj o jej dcérku Miriam, ktorá je druháčka na základnej škole. Manžel rodinu opustil. Dôchodky rodičov sú nízke, finančná situácia náročná.Finančný dar bol použitý na nákup liekov, zdravotníckych pomôcok, obuvi a školských pomôcok.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 300 € Podporená organizácia: SPOLOK PRIATEĽOV BYSTRICKEJ DOLINY v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Občianske združenie Spolok priateľov Bystrickej doliny zrealizovalo osadenie informačnej tabule na najstaršom pôvodnom cintoríne v Bystrickej doline, ktorý sa nachádza pod vrchom Kýčerka v Novej Bystrici v osade u Škorvagy. Osadenie informačnej tabule a následná propagácia tejto udalosti vyvolali vo verejnosti záujem o toto spustnuté miesto, ktoré sa vďaka tomu opäť dostáva do povedomia.Finančný dar bol použitý na materiálne zabezpečenie projektu a výrobu informačnej tabule.
f) ochrana ľudských práv 330 € Podporená fyzická osoba: Petra Ovečková v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Dávidko oslávil v roku 2015 svoje prvé narodeniny na detskej onkológii v DFNsP Kramáre v Bratislave. Má onkologické ochorenie (zhubný nádor obličky). Po operácii musel absolvovať ešte 19 týždňov chemoterapie na detskej onkológii. Dávidkova rodina je objektívne v hmotnej núdzi. Hoci samotná liečba je zdarma, náklady na dopravu a strata zárobku rodiča s tým spojená sú pre Dávidkovu rodinu veľkým problémom. Finančný dar bol použitý ako príspevok na pokrytie cestovných nákladov.
f) ochrana ľudských práv 660 € Podporená organizácia: Magna Harmonia, n.o. v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Organizácia Magna Harmonia, n.o. poskytuje pomoc deťom s narušenou komunikačnou schopnosťou a deťom, ktoré trpia autizmom. Komunikačné defekty detí rieši organizácia výrobou a zakúpením pomôcok na rozvoj komunikačných schopností prispôsobených na mieru toho ktorého dieťaťa. Projekt prispel k tomu, aby sa deti mohli zapájať do sveta prostredníctvom vlastného hovoreného prejavu a aby dokázali aktívne vyjadrovať svoje potreby a priania.Finančný dar bol použitý na kúpu učebníc a pracovných listov, kancelárskych potrieb, fotoaparátu a tonerov do tlačiarne.
f) ochrana ľudských práv 200 € Podporená fyzická osoba: Katarína Szilárdi Zbojovská v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Viktória od narodenia trpí kožnou chorobou – atopickým ekzémom. Má pokryté ruky, bruško, nohy aj tvár. Dieťa sa škrabe, rany či ložiská sa viac zapália a liečba je agresívna - užívaním kortikoidov. Rodičia ich nahradili menej agresívnou alternatívnou liečbou. Tá je stráviteľnejšia a menej škodlivá a aj rovnako účinná ako silné kortikoidné liečivá/maste/krémy. Na základe užívania alternatívnych liečív rodičia sledujú zlepšenie trávenia, posilnenie imunitného systému, Viktóriina pokožka sa dobre lieči, menej svrbí a ložiská sa takmer vytratili.Finančný dar bol použitý na zakúpenie produktov na liečbu atopického ekzému.
f) ochrana ľudských práv 330 € Podporená fyzická osoba: Ing. Lenka Nováková v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Adelka, 2-ročné dievčatko, trpí závažnou chorobou – Malígna migrujúca epilepsia, má ťažkú poruchu sluchu. Záchvaty sú skoro na dennom poriadku, nezaberá žiadna liečba. Adelka je ležiaca. Nepretáča sa, nerozpráva a dokonca neudrží ani hlavičku. Adelka absolvovala rehabilitačný pobyt v zariadení Renona - Šúrovce. Rehabilitácie ju posunuli ďalej a urobila pokroky v pohyblivosti svojho tela.Finančný dar bol použitý na úhradu rehabilitačného pobytu.
f) ochrana ľudských práv 330 € Podporená organizácia: Občianske združenie MIŠIAK v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Mišiak je občianske združenie, ktoré vzniklo z podnetu pomôcť Miškovi Kurinovi s hlavnou diagnózou mozgová obrna, spastická kvadruparéza so sekundárnou epilepsiou. Miško je nepohyblivý, nesamostatný a plne odkázaný na druhých. Cyklovozík JUNIOR je špeciálne vyvinutý pre deti s handicapom a umožňuje zapájanie ich a ich rodín do športových aktivít. Zakúpený cyklovozík je už Miškov druhý vozík. Keďže sú športovo založená rodina vozík aktívne využívajú. Po piatich rokoch potrebovali nový kvôli únave materiálu a celkovej bezpečnosti pri športe.Finančný dar bol použitý na úhradu cyklovozíka JUNIOR.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 330 € Podporená organizácia: Obec Plavecký Mikuláš v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. V obci Plavecký Mikuláš sa nachádza pomník, ktorý sa viaže ku koncu druhej svetovej vojny. Vyjadruje vďaku mužov Plaveckého Mikuláša za to, že sa vrátili z nemeckého zajatia, do ktorého sa dostali začiatkom apríla 1945, domov ku svojim rodinám. V rámci projektu bolo okolie pomníka zrevitalizované. Pri pomníku bola osadená nová lavička a smetný kôš. Vznikla spevnená plocha, na ktorú boli objekty pripevnené. Natreté boli okolité murované časti. Okolie pomníka repatriantov sa tak stalo jedným krásnym dôstojným miestom, kde oddychujú turisti, rodiny s deťmi, ale i starší občania.Finančný dar bol použitý na zakúpenie lavičky, smetného koša a uhradenie náteru.
f) ochrana ľudských práv 330 € Podporená fyzická osoba: Mariana Vadovičová v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Nelly má od narodenia určenú diagnózu DMO, spastická diparéza, s mierou postihnutia na 70% . Na zlepšenie jej zdravotného stavu je potreba neustále rehabilitovať. Okrem školy navštevuje početné rehabilitácie, špeciálneho pedagóga a tiež absolvovala hipoterapiu.Finančný dar bol použitý na zaplatenie pravidelnej hipoterapie.
f) ochrana ľudských práv 330 € Podporená organizácia: Katolícka spojená škola sv. Františka Assiského, Banská Štiavnica v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. V Spojenej škole sv. Františka v Banskej Štiavnici je obľúbený a navštevovaný roboticko-programátorský krúžok. Navštevujú ho aj dvaja talentovaní Matejovia, ktorí vďaka daru môžu napredovať vo svojom talente a novú stavebnicu využívať pri zložitejších projektoch. Skladacia robotická stavebnica Arduino obsahuje kompletné motorické a senzorové komponenty na zostrojenie programovateľných robotov programovaných vo vývojom jazyku C++. Stavebnica je k dispozícii aj ďalším žiakom.Finančný dar bol použitý na zakúpenie skladacej robotickej stavebnice.
f) ochrana ľudských práv 330 € Podporená fyzická osoba: Ladislav Žúbor v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Pán Ladislav je nezamestnaný, pracuje však na rôznych stavbách po celom Slovensku. Matka bola na materskej dovolenke, avšak od ukončenia materskej dovolenky si nedokáže nájsť stále zamestnanie, momentálne brigáduje v miestnej firme. Rodina Žúborovcov plánovala kúpiť z finančného príspevku plávajúcu podlahu, vodnú elektráreň, pracovnú obuv pre staršieho syna, ortopedickú obuv pre mladšieho syna a vysávač. V novembri 2015 došlo v ich rodine k tragickej udalosti. Starší syn Marek mal autonehodu a jeho zranenia boli nezľúčiteľné so životom.Finančný dar bol použitý na uhradenie nákladov spojených s pohrebom.
f) ochrana ľudských práv 330 € Podporená fyzická osoba: Martina Zajacová v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Finančná situácia pani Zajacovej nebola a nie je ľahká. Jej násilného manžela zobrali do väzby. Na výchovu a starostlivosť o štyri deti ostala sama. Z dôvodu neskoršieho prijatia financií na účet a nepriazni počasia nevyužila finančný dar na pôvodný plán - natieranie strechy, ale rozhodla sa túto časť peňazí využiť na nákup dreva na kúrenie a nalakovanie schodiska.Finančný dar bol použitý na nákup kuchynského stola so stoličkami, laku, pomôcok na natretie schodiska a palivového dreva.
f) ochrana ľudských práv 330 € Podporená fyzická osoba: Ivana Miková v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Rodina Miková sa dlhodobo venuje opusteným deťom, k svojim 5-tim deťom si do profesionálnej starostlivosti zobrali dvoch súrodencov a skôlkárku do pestúnskej starostlivosti. Plný dom deti má za následkov ťažkosti s praním s sušením bielizne. Sušička bielizne zakúpená z daru pomohla rodine usporiť čas a tým venovať väčšiu pozornosť deťom. Rovnako sa zlepšilo ovzdušie odstránením neustáleho sušenia bielizne v dome.Finančný dar bol použitý na kúpu sušičky bielizne.
f) ochrana ľudských práv 330 € Podporená fyzická osoba: Marta Jančichová v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Rodina Jančichová patrí k zriedkavým pestúnskym rodinám, ktoré k vlastným dvom biologickým deťom prijali ďalšie deti bez domova. Najprv dvojičky, neskôr sa pripravovali na príchod ďalšieho pestúnskeho dieťaťa, z ktorého sa nakoniec vykľuli biologickí súrodenci starších dvojičiek - rovnako dvojičky. Mama rodiny je na rodičovskej dovolenke, rodinu finančne zabezpečuje otec, ale pre splátky hypotéky a početnosť rodiny je ich finančný rozpočet napätý. Predmetom daru bolo zariadenie detskej izby pre mladšie dvojčatá, ktoré ešte vlastnú izbu nemali a spávali v postieľkach v izbe rodičov. Finančný dar bol použitý na kúpu dvoch postelí a skrine.
f) ochrana ľudských práv 660 € Podporená organizácia: Nadácia Pomoc jeden druhému v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Nadácia Pomoc jeden druhému otvorila rehabilitačné centrum pre deti s detskou mozgovou obrnou a ďalšími neurovývojovými poruchami. Zámerom projektu bolo vytvoriť pre deti prostredie, ktoré stimuluje ich senzomotorické schopnosti, odstraňuje strach, agresiu a hyperaktivitu. Rehabilitačné pomôcky vhodné pre metódu Snoezelen skvalitnili poskytované rehabilitácie, v deťoch zvýšili záujem a aktivitu počas terapie. Rozvíjajú tak jemnú motoriku, komunikáciu a vnímanie. Finančný dar bol použitý na nákup rehabilitačných pomôcok.
f) ochrana ľudských práv 200 € Podporená fyzická osoba: Lenka Ondráčková v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Klaudia je v pestúnskej rodine. Jej fóbie nedovoľujú umiestniť ju do materskej školy. Z tohto dôvodu s ňou pestúnska mama absolvovala filiálnu terapiu, ktorá pomáha posilňovať vzťah medzi rodičmi a dieťaťom a buduje správne pripútanie prijatého dieťaťa. Po skončení terapie je zrejmé, že došlo k zlepšeniu komunikácie a vyjadrovania pocitov, čo pomáha zmierňovať niektoré príznaky Klaudiiných diagnóz a pomôže jej to k lepšiemu začleneniu do kolektívu rovesníkov.Finančný dar bol použitý na 10 sedení filiálnej terapie.
f) ochrana ľudských práv 330 € Podporená fyzická osoba: Eva Ludvigová v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Kristián je dieťa s detskou mozgovou obrnou, má extrémny hydrocefalus a mnoho ďalších neurologických deficitov. Vyžaduje si 24-hodinovú starostlivosť. 2x týždenne absolvuje 2-hodinový pobyt v domove sociálnych služieb v Michalovciach. Pred rokom mal možnosť zúčastniť sa vysoko špecializovanej rehabilitácie v ADELI Medical Centre v Piešťanoch. Po šiestich dňoch cvičenia sa odbornému personálu podarilo Kristiána postaviť na nohy a urobiť prvé krôčiky. Finančný dar bol použitý na uhradenie rehabilitačného pobytu v Adeli centre.
f) ochrana ľudských práv 270 € Podporená fyzická osoba: Jana Brincková v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Timotej absolvoval 10 procedúr v hyberbolickej komore v priebehu troch týždňov v apríli až máji. Doba trvania terapie bola 1 hodina. Terapiu absolvoval so svojou mamou dochádzaním do Prešova. Viditeľný výsledok zlepšenia Timoteova mama zatiaľ neeviduje. Terapie tohoto typu majú však postupný účinok a výsledok je navonok vidieť asi mesiac po absolvovaní terapií. Keďže Timotej nerozpráva rodičia nevedia zistiť aké zmeny v ňom prebiehajú. Veria tomu že výsledok bude určite viditeľný. Finančný dar bol použitý na uhradenie liečby v hyperbolickej komore.
f) ochrana ľudských práv 330 € Podporená organizácia: Inštitút PRIJATIA, o.z. v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Cieľom projektu bolo vytvoriť odborné podporné zázemie pre pracovníkov internetovej poradne IPčko.sk a propagovať služby pomoci medzi mladými. Poradcovia - dobrovoľníci absolvovali 5 supervíznych stretnutí, ktoré zabezpečili lepšiu stabilitu, odbornosť a zvýšili profesionalitu poradcov internetovej poradne IPčko.sk. Na supervíziách sa zamerali na ťažkosti, problémy a dilemy, s ktorými sa poradcovia pri chat-rozhovoroch stretávajú. Vďaka cielenej propagácii internetovej poradne vie stále viac mladých ľudí o možnosti obrátiť sa na odbornú pomoc so svojimi životnými ťažkosťami. Finančný dar bol použitý na pomôcky na supervíziu, občerstvenie a tlač propagačných materiálov.
f) ochrana ľudských práv 300 € Podporená fyzická osoba: Marcela Šimková v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. 9-ročná Miška žije spolu s mamou v jednoizbovom byte v meste Stropkov. Každoročne je niekoľkokrát v roku hospitalizovaná. Jej zdravotné problémy začali v jej 6 mesiacoch. V dvoch rokoch bola hospitalizovaná v Bratislave kvôli ťažkému zápalu pľúc. Pridružili sa obojstranné zápaly uší. Dieťaťu boli vykonané paracentézy a voperované ventilačné ventily, odstránené nosné a krčné mandle. Stav sa nezlepšil a po ďalšej hospitalizácií dieťa prekonalo mononukleózu, plesne v tele a pridružil sa reflux a dráždivý močový mechúr. Po CT vyšetrení mozgu bol na klinovej kosti zistený nález, ktorý bol operačne odstránený. Asi štvorročnej jej stanovili diagnózu bronchiálna astma, nábeh na pľúcnu fibrózu. Aj keď s ťažkosťami a finančnými problémami sa jej mama snaží absolvovať s ňou liečebné pobyty a rôzne vyšetrenia, ktoré by následne určili správnu diagnózu a liečbu. Finančný dar bol použitý na splatenie dlhu vzniknutom na nájme.
f) ochrana ľudských práv 330 € Podporená fyzická osoba: Veronika Hyžová v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Jedná sa o mladú rodinu s 3 mesačným dieťaťom, ktoré sa narodilo s neľahkou diagnózou - cystická fibróza. Malý Samko prišiel na svet cisárskym rezom s tým, že ide o zdravého novorodenca, len hypotrofickeho. Za pár dní mu diagnostikovali mekoniovy ileus, niekoľkokrát ho operovali. Momentálne má urobený vývod ileostómiu, ktorá je náročná na ošetrovanie, nakoľko vrecká treba v priebehu dňa viackrát meniť, mama pri tejto činnosti potrebuje pomoc ďalšej osoby. Chlapcovi nastavili lieky, postupne sa mu zvyšujú dávky. Berie množstvo liekov a vitamínov, potreboval inhalátor na uvoľňovanie hlienov a ďalšie pomôcky na výplachy čriev.Finančný dar bol použitý na úhradu liekov.
f) ochrana ľudských práv 200 € Podporená organizácia: Centrum voľného času Hájik Žilina v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. V CVČ Hájik Žilina zorganizovali výtvarné workshopy, na ktorých si deti osvojili prácu s hlinou a rôznymi materiálmi. Deti sa naučili o jednotlivých technikách vo výtvarnom umení aj o práci s netradičnými materiálmi. Vďaka zakúpeniu modelárskeho materiálu a silikónových foriem sa aktivít mohli zúčastniť aj deti zo slabšieho sociálneho prostredia. Za takúto pomoc boli veľmi vďačné. Cieľ projektu bol naplnený. Deti zo sídliska boli zapojené do činnosti a bola im vytvorená zaujímavá náplň práce, aby sa do krúžku radi vracali.Finančný dar bol použitý na zakúpenie sadry, silikónových foriem a modelovacej hmoty.
f) ochrana ľudských práv 330 € Podporená organizácia: ZDRUŽENIE RODIČOV A ZÁSTUPCOV ŽIAKOV NA ZÁKLADNEJ ŠKOLE ALEXANDRA DUBČEKA o.z. v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Združenie rodičov a zástupcov žiakov na ZŠ Alexandra Dubčeka je dobrovoľné občianske združenie rodičov žiakov, ktoré spolupracuje s vedením školy pri riešení problémov výchovy a vzdelávania žiakov. V rámci svojich možností poskytuje škole materiálnu, organizačnú a personálnu pomoc pri práci so žiakmi. Zabezpečené didaktické pomôcky deťom veľmi pomohli spestriť výtvarné a edukačné aktivity a umožnili im manipulovať s pomôckami, ktoré nie sú v školách bežne dostupné. Väčšinu z nich budú využívať aj v nasledujúcich školských rokoch.Finančný dar bol použitý na kúpu výtvarného materiálu, pohybovej pomôcky a prírodovedných pomôcok.
f) ochrana ľudských práv 330 € Podporená organizácia: DSS Andreas n.o. v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Vytvorenie telocvične splnilo očakávania DSS Andreas n.o. Ich klienti majú k dispozícií novú miestnosť, ktorú využívajú na viacero rôznych aktivít, ktoré im spestrujú pobyt v DSS a prispievajú k zvýšeniu kvality ich života. Terapeuti majú možnosť vytvárať klientom individuálne cvičebné zostavy, podľa ich dosahovaných zručností. Klienti navštevujú telocvičňu 2 - 3x do týždňa, podľa harmonogramu, v prípade potreby ju môžu navštíviť kedykoľvek. Pobyt v telocvični prináša zvýšenie kvality života mladých ľudí s poruchou autistického spektra rozšírenie možností na fyzioterapiu a rozvoj motoriky, spestrenie trávenia voľného času. Prínosom bude aj zvýšenie fyzickej kondície klientov a osvojenie si nových fyzických zručností.Finančný dar bol použitý na nákup vybavenia telocvične - koberec, hracie prvky, prvky na prekážkovú dráhu a fyzioterapeutické pomôcky.
f) ochrana ľudských práv 655 € Podporená organizácia: Centrum špeciálno-pedagogického poradenstva pri Špeciálnej základnej škole s vyučovacím jazykom slovenským a maďarským v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. V Centre špeciálno - pedagogického poradenstva začali zakúpené pomôcky využívať pri špeciálnopedagogickom pôsobení v centre, pri práci s viacnásobne postihnutými deťmi, ktoré tvoria väčšinu ich klientely. Od októbra 2015 začali poskytovať aj služby ranej stimulácie. Klientela sa tak rozšírila aj o intaktné deti do 5 rokov s oneskoreným či narušeným vývinom reči a o deti zo sociálne znevýhodneného prostredia. Novozakúpené pomôcky pôsobia na klientov veľmi motivujúco, stimulujúco, návštevy centra a špeciálno pedagogickú intervenciu vnímajú ako hru a na stretnutia sa tešia. Vhodné pomôcky na orofaciálnu stimuláciu umožňujú vykonávať stimuláciu rečového aparátu, čo pozitívne pôsobí na mechanizmus tvorenia reči.Finančný príspevok bol použitý na kúpu technických, polohovacích, logopedických a didaktických pomôcok.
f) ochrana ľudských práv 330 € Podporená fyzická osoba: Linda Kovačovicová v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Samko s diagnózou detská mozgová obrna pravidelne navštevuje kúpele, rehabilitácie, canisterapiu, hipoterapiu a rôzne špecializované ambulancie. Vďaka daru Samko absolvoval rehabilitačný pobyt v Šamoríne v Bobath Concepte. Rehabilitácie a nové cviky pomôžu Samkovi zlepšovať chôdzu, jemnú motoriku a stimulovať postihnutú časť tela.Finančný dar bol použitý na rehabilitačný pobyt.
f) ochrana ľudských práv 300 € Podporená organizácia: Gymnázium Alejová 1, Košice v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Žiaci gymnázia využívali PC zostavu v rámci predmetu Programovacie a interaktívne prostredia. Prostredníctvom neho sa zdokonaľovali v používaní nových technológií, využívali mobilné zariadenia a priamo pre nich vytvárali vlastné aplikácie. Tento predmet výrazne podporil ich tvorivosť, motivoval ich k ďalšiemu štúdiu, nútil ich využívať poznatky a vedomosti z rôznych oblastí informatiky, prírodovedných a spoločenskovedných predmetov. Žiaci zapojení do práce krúžku Interaktívne programovanie sa venovali návrhu a tvorbe počítačových hier. Zapájali sa do programátorských súťaží a olympiád v priebehu celého školského roku, na ktorých využili svoje pokročilé znalosti z programovania a získali významné umiestnenia.Finančný dar bol použitý na kúpu počítača.
f) ochrana ľudských práv 330 € Podporená fyzická osoba: Adam Kajánek v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Adam študuje posledný ročník SŠ. Popri štúdiu pracuje takmer každý deň v pohrebníctve, aby sa uživil sám (na cestovné do školy, stravu) a tiež prispieva rodine. Rodičia sú rozvedení a na živobytie mu neprispievajú. Adamovi zabezpečenie nového bicykla výrazne pomohlo. Vďaka nemu mohol, v čase, keď pracoval na Rakovej, chodiť do práce a z práce na bicykli. Adam tým výrazne ušetril financie za dopravu. Celkovo nový bicykel Adam využíva ako dopravný prostriedok aj pri návšteve svojej mamy, ktorej chodí pravidelne vypomáhať. Tiež slúži ako prostriedok na relax, spolu so svojou priateľkou chodí na cyklo-turistiku.Finančný dar bol použitý na kúpu bicykla.
f) ochrana ľudských práv 330 € Podporená fyzická osoba: Martina Magula v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Manželia Maguloví sa rozhodli venovať starostlivosti o opustené deti. Ich rodinu vytvára ich pestúnsky 6-ročný syn, v profesionálnej starostlivosti majú ďalšie tri deti (4,5r, 1,5r a 2m), pre ktoré sa hľadá trvalá rodina. Pestúnsky syn vyžaduje špecifický prístup a potrebuje si zvyknúť na každú zmenu, a tak potrebovali pestúnski rodičia jeho izbu pripraviť ešte pred nástupom do školy. Potrebné zariadenie izby, písací stôl a stoličku, tak museli nakúpiť v priebehu augusta. Finančný dar bol použitý na kúpu písacieho stolu a stoličky.
f) ochrana ľudských práv 330 € Podporená organizácia: Združenie STROM v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. V rámci projektu boli naplánované tri jednodňové aktivity. Prvej z nich tímovej súťaže Lomihlav sa zúčastnilo 60 družstiev z takmer 40 škôl prevažne z Košického a Prešovského kraja. Druhou aktivitou bolo Sústredenie korešpondenčných seminárov, ktorého sa zúčastnilo viac ako 100 žiakov základných a stredných škôl prevažne z východného Slovenska. V rámci matematického programu na sústredení odzneli série prednášok z rôznych oblastí matematiky. Treťou aktivitou bola Medzinárodná tímová súťaž Náboj. Na Slovensku sa simultánne konala v Bratislave a v Košiciach. Všetky stanovené ciele projektu boli naplnené vďaka aktivitám, ktoré prebehli podľa plánu. Zakúpené hry boli rozdané v podobe odmien na jednotlivých súťažiach ako ceny pre najlepšie tímy.Finančný dar bol použitý na nákup spoločenských hier a hlavolamov.
f) ochrana ľudských práv 330 € Podporená fyzická osoba: Jarmila Michalková v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Samkovi tablet ako učebná pomôcka pomohla najmä v učebných látkach, osnovách pre žiakov trpiacich poruchou autistického spektra - v matematike a pri cvičení pamäti. Spolu s mamou hrajú rôzne náučné hry, pri ktorých sa zdokonaľuje už v spomínanej matematike, ktorú zvláda ťažšie. Pri kreslení sa zdokonaľuje v cvičení si motoriky. Jeho najobľúbenejšou činnosťou je nahrávať sa. Vtedy počuje svoj hlas a učí sa správne hovoriť rozvité vety, nie len strohé odpovede. Na tablete rád počúva hudbu a púšťa si programy v rôznych jazykoch, najčastejšie v angličtine, francúzštine a v poľštine. Finančný dar bol použitý na zakúpenie tabletu.
f) ochrana ľudských práv 240 € Podporená fyzická osoba: Petra Fulková v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Ninke po narodení diagnostikovali viaceré postihnutia: nevyvinutá prepážka v mozgu, zakrivené nožičky, mikrocefália, nešpecifikovaný progeroidný syndróm a psychomotorické zaostávanie. Navštevuje viaceré rehabilitačné pobyty, tiež absolvuje hipoterapiu. Vďaka pravidelných hipoterapiám sa Ninke zlepšilo držanie chrbta, zmenšilo sa hrbenie, prestala sa báť zvierat a tiež cudzích ľudí.Finančný dar bol použitý na úhradu pravidelnej hipoterapie.
f) ochrana ľudských práv 400 € Podporená organizácia: Spojená škola, Opatovská cesta, Košice v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Projekt bol realizovaný v špeciálnej materskej škole a zároveň v špeciálnej základnej škole pre žiakov s telesným postihnutím. Cieľ projektu, poskytnúť v predmete hudobná výchova niekoľko metodických postupov a nácvikov hudobno-pohybových hier, pomocou ľahko ovládateľných hudobných nástrojov projektu, bol rozšírený o čiastkové ciele, rozvoj hudobného a pohybového talentu, vysvetlenie jednotlivých ročných období formou zážitkového učenia a hudobno - pohybovej hry v tematických blokoch, rozvinutie vzťahu k umeniu a pestovanie zmyslu pre rytmus a prežívanie a pochopenie hudby. Cieľ projektu aj čiastkové ciele boli naplnené hlavne v predmete hudobná výchova v rámci vyučovacieho procesu, ako aj pri aktivitách, ktoré realizovali spoločne s deťmi počas celého projektu. Finančný dar bol použitý na kúpu orfových nástrojov a trojtónových bubnov.
f) ochrana ľudských práv 330 € Podporená fyzická osoba: Vlasta Garajová v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Cieľom projektu bolo podniknúť niekoľko základných krokov, ktoré pomohli zlepšiť situáciu pani Garajovej. Vzhľadom na dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav bola vyradená z programu, vďaka ktorému mala absolvovať rehabilitačný pobyt, na ktorý bol dar pôvodne určený. Peniaze určené na pobyt použila na kúpu dreva a ako príspevok na výmenu plastových okien. Pani Garajová býva v dome bez elektriny a vody, kúri si len malou pieckou. Vzhľadom na energetické straty a jej zdravotné problémy, ktoré sú aj následkom zimy v dome, bola výmena pôvodných okien za plastové potrebná. Vďaka kúpe dreva má tiež zabezpečenú významnú časť vyhrievania domu na tohtoročnú zimu.Finančný dar bol použitý na zakúpenie dreva a na čiastočnú úhradu plastových okien.
f) ochrana ľudských práv 330 € Podporená fyzická osoba: Rastislav Krella v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Vaneske, 5-ročnému dievčatku, ktorému diagnostikovali Neuroblastóm horného mediastina vpravo , IV .klin. št. finančné prostriedky veľmi pomohli. Z finančného daru jej zabezpečili kočiar za cieľom ľahšej prepravy. Vaneska dostala aj nové topánky, ktoré potrebovala. Boli jej zabezpečené aj lieky, ktorých užívanie si jej diagnóza vyžaduje a doprava k lekárovi v Banskej Bystrici.Finančný dar bol použitý na kúpu kočiaru, liekov, topánok a na uhradenie cestovných nákladov.
f) ochrana ľudských práv 330 € Podporená fyzická osoba: Júlia Varga Lorenzová v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Manželia Vargoví bývajú v byte na sídlisku, kde absentuje bezbariérový prístup. K vchodu do ich bytového domu vedú schody siahajúce až do polovice poschodia. Ľahký kočík s vyššou nosnosťou im preto veľmi pomohol pri starostlivosti o Niku. Kočík sa zmestí do výťahu aj do všetkých dverí. Niku môžu doma v pokoji obliecť a ihneď usadiť do kočíka. Dar im veľmi uľahčil život. Príslušenstvo kočíka vybrali tak, aby sa dalo využiť aj neskôr do zdravotného kočiara, keď Nika vyrastie. Finančný dar bol použitý na kúpu kočiaru a príslušenstva - pláštenky na kočiar, podložky, deky, nánožníka do kočiara, tašky, organizéru na slnečník a chrániču na pás a sedadlo.
f) ochrana ľudských práv 330 € Podporená fyzická osoba: Matúš Knap v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Matúš je mladý muž, ktorému bola diagnostikovaná DMO spastická quadruparéza. Matúš v priebehu mesiacov január - apríl absolvoval 33 cvičení, podľa toho ako mu zdravotný stav dovoľoval. Cvičenia boli realizované v Rehabilitačnom centre LIBERTA v Košiciach. Prebiehali na špeciálnom prístroji, na ktorom precvičoval súčasne horné a dolné končatiny formou bicyklovania, rukami aj nohami súčasne, v ľahu. Postupným cvičením sa mu viackrát podarilo samému bicyklovať niekoľko otáčok, dokonca aj za sebou a v druhej polovici projektu už točil bez fixovania horných končatín. Viditeľne sa zlepšila aj koordinácia horných a dolných končatín. Pravidelnou kombinovanou rehabilitáciou dokonca dosiahol taký výsledok, že sa dokáže s väčšou námahou, ale sám najesť. Doma začali skúšať aj tvorivé dielne.Finančný dar bol použitý na uhradenie rehabilitácií.
f) ochrana ľudských práv 300 € Podporená organizácia: Doma u Kapucínov v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Nezisková organizácia Doma u kapucínov podporuje ľudí, ktorí majú existenčné problémy a nachádzajú sa v stave núdze. Dobrovoľníci osobne navštevujú núdzne rodiny, slobodné mamičky, dôchodcov či opustených a spoločne hľadajú riešenia na odstránenie problémov, ktoré ich doviedli do krízovej životnej situácie. Finančné prostriedky boli použité na nákup potravín a drogérie.
f) ochrana ľudských práv 330 € Podporená fyzická osoba: Juraj Šajdík v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Do pestúnskej starostlivosti rodiny Šajdíkovcov pribudli dvojičky. Rodina najskôr zrealizovala nákup novej chladničky. Pôvodná chladnička bola pre ich nich malá, stará a neúsporná. Pri výbere novej chladničky zohľadňovali jej veľkosť a energetickú triedu. S príchodom dvojičiek do domácnosti bolo potrebné zaobstarať posteľ pre najstaršiu dcéru. Poskytnutý príspevok rodine Šajdíkovej veľmi pomohol, príchod dvojičiek do rodiny bol sprevádzaný aj väčšími finančnými výdavkami. Ciele projektu naplnili. Nová energeticky úsporná chladnička znižuje ich životné náklady a nový nábytok pre dcéru zvýšil komfort rodiny.Finančné prostriedky boli použité na nákup úspornej chladničky a detskej postele.
f) ochrana ľudských práv 330 € Podporená fyzická osoba: Gabriela Hercegová v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Zionovi rok po narodení diagnostikovali svalovú atrofiu, chorobu, ktorá vedie k úbytku svalových buniek. Piaty rok je pripojený na umelú pľúcnu ventiláciu, jeho stav si vyžaduje 24-hodinovú starostlivosť. Dar umožnil rodine zakúpiť prístroj - videopestúnku, ktorý monitoruje Zionov momentálny stav a dýchanie a tým pomáha v starostlivosti o neho.Finančný dar bol použitý na kúpu zariadenia - videopestúnky.
f) ochrana ľudských práv 200 € Podporená fyzická osoba: Irena Diánová v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Dominik má potvrdený autizmus a pridružené ďalšie choroby. Mama pri starostlivosti o syna nemá možnosť zamestnať sa. Financie im stačia na základné potreby a skromné ubytovanie. Dar pomohol rodine odľahčiť rozpočet a zabezpečiť Dominikovi oblečenie na zimu a školské pomôcky. Pozitívnym dopadom bude aj zmena správania sa spolužiakov a Dominikovho okolia k nemu, odteraz bude mať riadne oblečenie a pomôcky ako všetci ostatní.Finančný dar bol použitý na úhradu detského oblečenia a školských potrieb.
f) ochrana ľudských práv 250 € Podporená organizácia: OZ P(L)UTO v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Bratislavské OZ P(L)UTO sa zameriava na sociálnu inklúziu a spája viac ako 20 chránených dielní, DSS a iných OZ, ktoré pomáhajú klientom s mentálnym či telesným postihnutím, a podporuje ich v tvorivých činnostiach. Na jar 2016 realizovalo OZ P(L)UTO 2 ergoterapeutické workshopy v DSS Claudianum a DSS Kaštieľ. Klientky a klienti prešli základmi háčkovania, zvládli základné a pokročilé techniky. Workshopy boli pre účastníkov motivujúce, inšpirujúce, priniesli im aktívne strávený voľný čas.Finančný dar bol použitý na úhradu materiálu a dopravy materiálu.
f) ochrana ľudských práv 330 € Podporená fyzická osoba: Andrea Vápeníková v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Rodina Vápeníkova má okrem biologických detí aj deti adoptované a v deti v profesionálnej starostlivosti. Rodine doslúžil počítač, ktorý starší chlapci potrebujú na štúdium, na prípravu projektov do školy. Používali tak počítač buď v škole alebo u kamaráta, čo zvyšuje ich stres a je časovo náročné. Po zakúpení notebooku a tlačiarne sa zlepšila celková atmosféra v rodine. Na rodičov prestal byť vyvíjaný nátlak zo strany detí, prestali zbytočné nezhody, ktoré vznikali z dôvodu potreby vyriešiť veci do školy a hľadania riešenia ako to zabezpečiť. Deti využívajú dar každý deň. Všetky informácie si vedia vyhľadať aj vytlačiť. Dar im uľahčuje aj prípravu do školy, ktorá je teraz kvalitnejšia a trvá kratšie ako boli zvyknutí. Vďaka notebooku a tlačiarni sa zvýšil komfort celej rodiny.Finančný dar bol použitý na kúpu notebooku a tlačiarne.
f) ochrana ľudských práv 330 € Podporená fyzická osoba: Jana Jesenská v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Lea má od veku deviatich mesiacov vedenú diagnózu Detská mozgová obrna. Lea absolvovala dvojtýždňový pobyt v súkromnom centre Posibilitas. S fyzioterapeutkou cvičila cviky zamerané na spevnenie tela, držanie hlavy a posilňovanie chrbta. V rámci pobytu absolvovala aj uvoľňujúce masáže. Vďaka intenzívnej rehabilitácii Lei spevnelo telo a viac sa snaží používať ruky. V budúcnosti plánuje rodina pobyt opäť absolvovať. Finančný dar bol použitý na rehabilitačný pobyt.
f) ochrana ľudských práv 330 € Podporená organizácia: MiSeVi Slovakia – Vincentskí laickí misionári na Slovensku v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Cieľom projektu bolo odbremeniť matku od jej ťažkostí, ktoré jej spôsobuje bolesť chrbta, prostredníctvom kúpy spevňujúceho pásu. Pás jej pomohol pri každodennom prenášaní a zdvíhaní jej syna. MiSeVi Slovakia taktiež zabezpečili, aby mala aspoň na obdobie pol roka pre svojho syna základné hygienické a zdravotnícke pomôcky. Okrem toho pre rodinu vyzbierali šesť vriec oblečenia, kuchynské potreby a iný spotrebný materiál. V súčasnej situácii týmto projektom pomohli rodine prekonať najmä starosti s oblečením, uľahčili starostlivosť o syna a matke pomohli posilniť jej chrbát pri zdvíhaní syna.Finančný dar bol použitý na zakúpenie spevňujúceho pásu, hygienických a zdravotníckych pomôcok.
f) ochrana ľudských práv 660 € Podporená organizácia: Spoločnosť na pomoc osobám s autizmom – Ružomberok (SPOSA-RK), Na ohrady 107/43, 034 01 Liptovská Štiavnica v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. SPOSA-RK si za ciele projektu zvolila obohatiť program na spoločenských stretnutiach rodín, zaujať deti pripravenými aktivitami a podporiť výchovno-vzdelávací proces v triedach žiakov trpiacich autizmom na Špeciálnej základnej škole v Ružomberku. Rodičia, deti a pedagógovia hodnotili projekt veľmi pozitívne a pri jednotlivých aktivitách boli veľmi nadšení zaujímavými činnosťami a novými skúsenosťami. Deti ručne vyrábali mydlá, sviečky, svietniky, pozdravy, vianočné ozdoby a maľovali na tričká. Finančný dar bol použitý na kúpu športových potrieb, kreatívnych a edukačných pomôcok, spoločenských hier a občerstvenia.
f) ochrana ľudských práv 330 € Podporená fyzická osoba: Monika Gatialová v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Pre hudobne nadanú žiačku zo sociálne slabšej rodiny Chiaru bol zakúpený keyboard, mikrofón a stojan na mikrofón. Môže tak rozvíjať svoj talent a nadanie pre hudbu. Chiara tak už nemusí chodiť cvičiť k známym, alebo čakať na Základnej umeleckej škole, aby sa jej uvoľnil hudobný nástroj. Teraz cvičí vo voľných chvíľach doma a môže sa tak kvalitnejšie pripraviť a zapojiť do podujatí a verejných vystúpení, ktoré organizujú ZUŠ a ZŠ v Novákoch. Finančný dar bol použitý na nákup keyboardu, mikrofónu a stojanu na mikrofón.
f) ochrana ľudských práv 660 € Podporená fyzická osoba: Mária Marcinová v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Súrodenci 3-ročná Ella aj 12-ročný Imrich sa narodili s diagnózou Detská mozgová obrna. Imrich a Ella absolvovali trojtýždňovú intenzívnu terapiu THERASUIT v centre Svetielko v Prešove. Terapia bola zameraná na koordináciu držania tela v stoji, posilnenie svalov trupu a dolných končatín. Rodina Marcinková je veľmi vďačná za poskytnutie finančného príspevku. Finančný dar bol použitý na rehabilitácie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 325 € Podporená organizácia: Občianske združenie Poznávaj a tvor! (Potvor) v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Aktivity OZ POTVOR pomohli festivalu Umenie a víno splniť svoj základný cieľ - osvetu a vzdelávanie. Dospelí a detskí návštevníci, aj obyvatelia mesta sa viac dozvedeli o jeho histórií a súčasnosti, najmä o vybraných objektoch. Zažili miestne špecifiká, videli a počuli mnoho umeleckých diel. OZPOTVOR zabezpečoval na festivale časť programu venovaného deťom, a to v podobe vernisáže detských prác, mestskej hry - na hlbšie spoznanie Svätého Jura a tvorivých dielní. OZ považuje zrealizované aktivity za veľmi úspešné, reakcie zo strany detí aj rodičov boli pozitívne. Finančný dar bol použitý na nákup výtvarných potrieb a doplnkového výstavného systému a inštalačného materiálu.
f) ochrana ľudských práv 1 420 € Podporená organizácia: Občianske združenie Návrat v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Pani Júlia Rácová si vyplatila dlh vzniknutý na neuhradení nájomného a uhradila poplatky za komunálny odpad. Uhradenie exekúcie bolo pre pani Rácovú potrebné aj z dôvodu požiadania mesta Žilina o pridelenie bytu v inej lokalite. Pani Jaroščiaková si zakúpila do bytu ohrievač a zariadenie - komodu. Pôvodne chcela stôl, ale kúpa komody bola potrebnejšia. Zamestnanci Siemens jej pomohli aj materiálnymi darmi - rýchlovarnou kanvicou, detským bicyklom a ďalšími drobnosťami. Pani Stolárová mala doma problémy s výskytom plesní na stenách bytu, financie tak použila na nákup pomôcok na odstránenie plesní a na vymaľovanie stien, poškodených prítomnosťou plesní. Izby voňajú čistotou a sú prežiarené farbami. Taktiež zakúpila zdravotný matrac, ktorý nevyhnutne potreboval jej syn kvôli problémom s chrbticou. Pani Papučíková uhradila vzniknutú pôžičku od obce. Vďaka daru mohla vybaviť a uhradiť opätovné pripojenie k elektrine, bez ktorej žili vyše roka. Pani Kubicová využila finančný dar na úhradu stravy v školskej jedálni pre jej postihnutého brata Janka, o ktorého sa stará po smrti mamy a na vyplatenie nedoplatkov za brata Patrika. Aby mal Patrik nárok na dávku v hmotnej núdzi, musela pani Kubicová vyplatiť neuhradené účty za komunálny odpad. Patrik tak dostáva mesačne od úradov väčší finančný príjem, čo je výrazná podpora pre ich hospodárenie v domácnosti. Finančný dar bol použitý na úhradu podlžností a poplatkov, kúpu dezinfekčných prostriedkov, farieb, nábytku, matracu, elektrického ohrievaču.
f) ochrana ľudských práv 500 € Podporená fyzická osoba: Peter Kincel, Štipendium SYGA. Súťaž Siemens Young Generation Award (SYGA) je určená žiakom stredných odborných škôl a učilíšť s elektrotechnickým zameraním. Študent získal motivačné štipendium na základe víťazstva v súťaži Siemens Young Generation Award 2015. Po ukončení stredoškolského štúdia bude pokračovať v štúdiu na Slovenskej technickej univerzite.
f) ochrana ľudských práv 500 € Podporená fyzická osoba: Patrik Asnaď, Štipendium SYGA. Súťaž Siemens Young Generation Award (SYGA) je určená žiakom stredných odborných škôl a učilíšť s elektrotechnickým zameraním. Študent získal motivačné štipendium na základe víťazstva v súťaži Siemens Young Generation Award 2015. Po ukončení stredoškolského štúdia bude pokračovať v štúdiu na Slovenskej technickej univerzite.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Podporená organizácia: Neinvestičný fond Beňadik v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Neinvestičný fond Beňadik v spolupráci s mestom Trenčín zorganizoval benefičný koncert s cieľom vyzbierať finančné prostriedky určené na podporu a rozvoj pútnického miesta Skalka. Na koncerte vystúpili známi umelci a spevácky zbor z Trenčína. Koncert sa konal v Piaristickom kostole v Trenčíne s vysokým záujmom verejnosti. Vyzbierané peniaze v rámci zbierky budú použité na obnovu pútnického miesta Skalka. Finančný dar bol použitý na úhradu honorárov umelcom.
f) ochrana ľudských práv 440 € Podporená organizácia: OZ DOMOV – DÚHA v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. OZ DOMOV - DÚHA zrealizovalo 12-denný táborový pobyt pre 8 detí Krízového strediska DÚHA v neďalekej Borinke uprostred lesa. Pripravený bol bohatý športový, kultúrny a aj výchovný program, nechýbal ani oddych, kúpanie v bazéne, zábava, súťaže. Deti si užili prírodu, pekné počasie, pestrý program, oddýchli si, veľa sa naučili a našli si nových priateľov. Načerpali nové sily a zabudli na chvíľu na svoje starosti a neistú budúcnosť. Vrátili sa spokojné, plné dojmov a zážitkov.Finančný dar bol použitý na úhradu táborového pobytu detí.
f) ochrana ľudských práv 660 € Podporená organizácia: Benefičné združenie slabozrakých detí v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Východisková situácia pred realizáciou projektu bola v Benefičnom združení slabozrakých detí veľmi zlá, pretože nemohli tlačiť učebné texty v Braillovom písme, ktoré dopĺňali texty v učebnici. Nevidiaci si tak nemohli rozširovať svoje vedomosti. Po získaní finančných prostriedkov získalo združenie možnosť zakúpiť softvér Duxbury a tým skvalitniť ich odbornú špeciálnopedagogickú intervenciu pre slabozraké deti. Ciele projektu boli naplnené.Finančný dar bol použitý na zakúpenie softvéru pre slabozrakých.
f) ochrana ľudských práv 440 € Podporená organizácia: Centrum včasnej intervencie Žilina, n.o. v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. V priebehu septembra 2016 Centrum včasnej intervencie Žilina, n.o. zorganizovalo v spolupráci s Ranou starostlivosťou n.o. 4-dňový pobyt pre rodiny so zdravotne znevýhodneným dieťaťom. V rekreačnej oblasti Limbach pri Bratislave zorganizovali pre rodiny relaxačno-zážitkový pobyt, ktorý pre nich znamenal nielen oddych a zmenu z bežného stereotypu, ale zároveň ponúkol priestor pre spoznanie sa s inými rodinami, nadviazanie nových kontaktov a výmenu spoločných vedomostí a skúseností. Účastníkmi pobytu bolo jedenásť ubytovaných rodín s deťmi s rôznymi formami zdravotného znevýhodnenia, najmä so zrakovým a viacnásobným postihnutím.Finančný dar bol použitý na pokrytie nákladov za stravu a ubytovanie pre jednu rodinu.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 330 € Podporená organizácia: Združenie rodičov pri materskej skole Mišíkova 19, Bratislava v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Združenie rodičov pri materskej skole Mišíkova sa venuje podpore špeciálnej materskej školy pre deti so špeciálnymi výchovnými potrebami. Cieľ projektu, vybudovať v záhrade špeciálnej materskej školy dva tematické drevené objekty slúžiace na hru a edukáciu detí, sa podarilo naplniť v plnom rozsahu. Projekt bol realizovaný v dvoch etapách: stavba dreveného obchodíka a stavba domčeka na náradie. Do oboch aktivít boli zaangažovaní rodičia a dobrovoľníci. Samotný výsledok bol veľmi pozitívne hodnotený tak učiteľkami ako i rodičmi. Najväčší prínos má samozrejme pre deti. Pravidelne sa tu realizujú hry a edukačné aktivity. Tento projekt bol základom i pre ďalšie dobrovoľnícke aktivity. Finančný dar bol použitý na zakúpenie materiálu.
f) ochrana ľudských práv 330 € Podporená fyzická osoba: Radoslav Hospodár v zastúpení Eva Hospodárová v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Ciele projektu, S notebookom by to išlo ľahšie, boli naplnené. Radoslav sa z notebooku teší, bude môcť naplniť cieľ projektu, bude ho môcť používať na prípravu na vyučovanie i na mimoškolské aktivity. Je to veľká pomoc aj pre jeho rodinu, Radoslav neruší prístup ostatných členov domácnosti k počítaču.Finančný dar bol použitý na zakúpenie notebooku.
f) ochrana ľudských práv 440 € Podporená organizácia: ZVONČEK, o.z. v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Letný relaxačný tábor bol zrealizovaný koncom augusta 2016 v horskom prostredí stredného Slovenska v Lokalite Kokava nad Rimavicou. Tábora sa zúčastnilo 24 detí a mládeže zo znevýhodneného rodinného prostredia vo veku 6 - 21 rokov. Cieľom projektu bolo zorganizovať kultúrno - vzdelávací letný tábor, kde by okrem tvorivej činnosti mali deti priestor aj na aktívny relax. Cieľ bol splnený po každej stránke. Tábor bol prínosom pre fyzické a mentálne zdravie detí a mládeže, aj pre rozvíjanie niektorých dôležitých znalostí, zručností a návykov. Realizátori projektu zabezpečovali rozvoj ich spoločenských a sociálnych kompetencií, zdôrazňovali opodstatnenosť nutnosti vzdelávať sa, viedli mládež k uvedomovaniu si potreby získania vzdelania. Pod vedením lektorov a skúsených pracovníkov deti nadobudli zručnosti, ktoré im pomôžu uplatniť sa v ďalšom živote.Finančný dar bol použitý na uhradenie ubytovania.
f) ochrana ľudských práv 440 € Podporená organizácia: Fond UŠKO n.f. v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Cieľ predkladaného projektu sa podarilo naplniť veľmi úspešne. Projekt sa týkal exkurzie do hvezdárne v Hurbanove pre žiakov so sluchovým postihnutím II. stupňa základnej školy pre deti a žiakov so sluchovým postihnutím. Jednalo sa o praktické a teoretické učenie sa o vesmíre mimo školy, v teréne. Vedomosti získané na exkurzii môžu žiaci využiť so svojou vyučujúcou vo vyučovacom predmete geografia, ako aj na iných predmetoch, napríklad komunikačných zručnostiach. Žiaci mali možnosť získať nové vedomosti, poznatky a aj rozšíriť si svoju slovnú a posunkovú zásobu.Finančný dar bol použitý na uhradenie vstupeniek, cestovných nákladov a stravy.
f) ochrana ľudských práv 330 € Podporená fyzická osoba: Veronika Malová v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Veronika je dospelá žena, ktorá po narodení prekonala detskú mozgovú obrnu. Kúpa nového notebooku zvýšila jej psychickú pohodu a umožnila jej lepšiu a rýchlejšiu komunikáciu s rodinou a kamarátmi. Veronikina denná osamelosť tak výrazne poklesla. Zároveň sa zlepšili jej schopnosti v rámci práce s počítačom a internetom. Cieľom do budúcnosti je podporovať Veroniku pri rozvíjaní počítačových zručností najmä pri práci s internetom a MS office. Notebook Veronike umožnil uľahčil komunikáciu s okolím a úradmi, ako aj podporil samovzdelávanie. Predovšetkým sa Veronika cíti byť viac začlenená v spoločnosti.Finančný dar bol použitý na zakúpenie notebooku.
f) ochrana ľudských práv 660 € Podporená organizácia: HRALANDIA, o.z. v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Na základe realizácie projektu bolo umožné zakúpenie farebnej tlačiarne s náhradnými tonermi. Dobrovoľníci a rodičia tak môžu vyrábať individualizované učebné pomôcok pre deti s poruchou autistického spektra. Zabezpečili aj detské stavebnice LEGO, ktoré pomáhajú deťom pri realizácii Aplikovanej behaviorálnej analýzy, pri rozvíjaní zručností jemnej a hrubej motoriky a imitácie s predmetom. Všetky zakúpené pomôcky sú veľmi intenzívne využívané zo strany dobrovoľníkov pri spolupráci s deťmi, aj zo strany rodičov.Finančný dar bol použitý na zakúpenie tlačiarne, tonerov, lego stavebníc, kociek a triediacej sady.
f) ochrana ľudských práv 440 € Podporená organizácia: Občianske združenie MISIA MLADÝCH v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. OZ Misia mladých zrealizovalo v auguste 2016 pre 30 detí z rodín, ktoré sa nachádzajú v krízových situáciách, 5-dňový letný tábor. Deti boli počas tábora motivované k pozitívnemu tráveniu voľného času a podporované v iniciatíve, tvorivosti, objavovania skrytých možností realizáciou pestrých tvorivých, zážitkových a športových aktivít. V bezpečnom a prirodzenom prostredí rovesníkov si deti rozvíjali životné zručnosti, prezentovali vlastné pocity a posilňovali sebavedomie. Deti nadobudli nové návyky, zručnosti a vedomosti. Zároveň spoznali nové spôsoby trávenia voľného času.Finančný dar bol použitý na zakúpenie materiálu, odmien, športových potrieb a uhradenie poplatku za prenájom člna.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 330 € Podporená organizácia: KATARÍNKA v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Projekt Katarínka aj túto sezónu privítal viac ako 250 mladých dobrovoľníkov ochotných pomôcť pri konzervácií pamiatky. Projekt prebehol vo veľmi dobrej pracovnej atmosfére. Vďaka šikovným dobrovoľníkom a prajnému počasiu sa urobilo veľa práce. V rámci leta sa na Katarínke vystriedalo celkom 7 turnusov trvajúcich od 5 do 14 dní. V roku 2016 pribudlo 72 nových dobrovoľníkov, dievčat i chlapcov, ktorí doplnili rady OZ na číslo 1601. Tohtoročná sezóna priniesla veľa výsledkov, bola zakonzervovaná veľká časť presbytéria, jedno poschodie veže, ďalšia časť kláštora i kostola. Popri tom boli zorganizované štyri veľké verejné akcie a na Katarínku prišli tisícky návštevníkov, ktorým bola odovzdaná myšlienka dobrovoľníctva a záchrany našich kultúrnych pamiatok.Finančný dar bol použitý na uhradenie stravy.
f) ochrana ľudských práv 330 € Podporená fyzická osoba: Katarína Šútorová pre: Sára Valéria Šútorová v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Sára trpí kombinovaným sluchovým a mentálnym a telesným postihnutím, a tak jej boli nakúpené pomôcky, ktoré jej stav zľahčujú. Keďže Sára žije iba s mamou, ich finančná situácia je ťažká. Finančný dar im preto veľmi pomohol, Sáre mohli zakúpiť batérie do sluchového implantátu, ktoré dennodenne potrebuje. Zvyšné financie boli použité na nákup školských pomôcok, ktoré uľahčili Sáre začiatok nového školského roka.Finančný dar bol použitý na zakúpenie batérií a školských pomôcok.
f) ochrana ľudských práv 330 € Podporená organizácia: Domov sociálnych služieb pre deti a dospelých v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Domov sociálnych služieb pre deti a dospelých zakúpil pre svojich klientov dva tablety. Pre veľké množstvo bezplatných aplikácií, sa tablety stali pravidelnou pomôckou, ktorú využívajú na rozvíjanie viacerých oblastí - logické myslenie, zraková a sluchová percepcia, rozvoj komunikácie, kognitívnych schopností, jemná motorika a ďalšie. U klientov sa zvýšila motivácia učiť sa nové veci. Je to pre nich zážitková forma učenia, pretože pri osvojovaní novej témy, si ju môžu pozrieť hneď aj na obrázku alebo videu. Okrem iných využívajú aj relaxačné a voľnočasové aplikácie, ktoré u klienta podporujú samostatnosť, zlepšujú orientáciu v tablete samotnom, a samozrejme majú upokojujúci charakter, čo má pre klientov s mentálnym znevýhodnením veľký význam.Finančný dar bol použitý na zakúpenie tabletov.
f) ochrana ľudských práv 330 € Podporená fyzická osoba: Darina Műllerová pre: Anežka Műllerová v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Anežka má diagnostikovanú detskú mozgovú obrnu, od septembra začala navštevovať špeciálnu základnú školu v Námestove. Pochádza z rodiny so 7 deťmi, žijú skromne, navyše jej mladšia sestra má rovnaké postihnutie ako Anežka, čo pre rodinu lesného robotníka a ženu v domácnosti znamená veľa ďaľších výdavkov. Finačný príspevok rodine veľmi pomohol pri zabezpečení potravy a starostlivosti o deti.Finančný dar bol použitý na zakúpenie potravín, oblečenia, vitamínov, knihy a potrieb do domácnosti.
f) ochrana ľudských práv 330 € Podporená fyzická osoba: Mgr. Agáta Čermáková pre: Anežka, Peter, Ján v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Ciele projektu boli splnené v plnej miere. Za finančný príspevok boli nakúpené potrebné školské potreby pre troch súrodencov. Ich rodičia sú v hmotnej núdzi a nemajú financie na všetky pomôcky, ktoré ich deti v škole potrebujú. Deťom tak bolo umožnené byť aspoň na chvíľu na rovnakej úrovni ako sú ich spolužiaci. Zároveň mohli aj učitelia v škole s deťmi pracovať bez narušenia výchovno-vzdelávacieho procesu.Finančný dar bol použitý na zakúpenie školských potrieb pre troch súrodencov.
f) ochrana ľudských práv 440 € Podporená organizácia: Raná starostlivosť, n.o. v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. 4-dňový pobyt pre rodiny s deťmi so zrakovým a viacnásobným postihnutím bol zameraný na podporu celej rodiny. Na jednom mieste sa realizovali terapie pre deti so znevýhodnením, podporné skupiny pre rodičov, program pre zdravých súrodencov, vytvoril sa priestor na zdieľanie skúseností a nadviazanie kontaktov. Zúčastneným rodinám boli poskytnuté komplexné služby a možnosť stráviť čas spoločne a oddýchnuť si od každodenných povinností súvisiacich s opaterou svojho dieťaťa so znevýhodnením. Rodičia načerpali nové sily, deti získali nových kamarátov a pekné zážitky. Program pobytu bol zostavený z pestro - textilných a výtvarných tvorivých dielničiek, hudobného vystúpenia detí z miestnej ZUŠ Modra, canisterapie, muzikoterapeutického workshopu špeciálne pre rodičov, pohybového workshopu, večerného koncertu, stretnutia skupiny oteckov so psychológom, opekačky, "timeout" alebo "rande pre rodičov". Takmer všetky aktivity v programe absolvovali spoločne všetci členovia rodiny.Finančný dar bol použitý na uhradenie ubytovania s stravy.
f) ochrana ľudských práv 340 € Podporená fyzická osoba: Vladimíra Páltiková v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Pani Vladimíra prechádza obdobím viacerých zdravotných problémov. Je poberateľka invalidného dôchodku. V rámci gastro - zdravotných problémov jej bola stanovená bezzvyšková diéta, ktorá je pre ňu finančne náročná. V priebehu júna až novembra bola finančná pomoc pre ňu prínosom, lebo si mohla tieto potraviny zakúpiť a dodržať lekársky predpis. Príspevok jej bol nápomocným aj v čase operácie, ktorú nedávno absolvovala, kedy v tejto diéte pokračovala. Finančný dar bol použitý na zakúpenie potravín.
f) ochrana ľudských práv 330 € Podporená fyzická osoba: Alena Kunetková pre: Marcel Kunetka v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Marcelko sa narodil s ojedinelou genetickou poruchou a s tým súvisiacim psychomotorickým zaostávaním vo vývoji. Na zariadenie jeho izby bol zakúpený jednofarebný biely nábytok, ktorý nenarúša sústredenie pri cvičení, či zrakovej stimulácii. Nábytok bol rozmiestnený tak, aby sa izba dala využívať na jednotlivé stimulačné aktivity, cvičenie, hru aj odpočinok. Marcelko má tak konečne vlastnú izbu, kde sú všetky hračky aj pomôcky na dosah a ktorá sa mu páči. Má tam prvý vlastný stolík, za ktorým sa učí samostatnému sedeniu a s rukami sa hrá a zároveň si precvičuje jemnú motoriku. Marcelkova mama plánuje v izbe zariadiť erogoterapeutický a zrakovo-stimulačný kútik.Finančný dar bol použitý na zakúpenie nábytku.
f) ochrana ľudských práv 660 € Podporená organizácia: SOVA - občianske združenie na podporu nadaných detí v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Hlavnou víziou projektu bolo preniesť hru Memonik z prototypu do fázy sériovej výroby a predaja. Memonik je koncept, ktorý bol síce pôvodne určený pre nevidiacich, ale dnes ho tvorcovia vedia smelo ponúknuť ako globálny produkt aj pre vidiacu väčšinu. Na to, aby mohli hru vyrobiť vo väčšej edícii, potrebovali dostatočný objem financií. Vďaka podpore, aj od podporovateľov, sa podarilo tvorcom vyrobiť 1000 kusov nových hier. Po úspešnej výrobe novej edície čaká tvorcov distribúcia Memoniku na slovenský a český trh.Finančný dar bol použitý na uhradenie výdavkov spojených s vydaním hry.
f) ochrana ľudských práv 340 € Podporená fyzická osoba: Simona Slivarichová v Zamestnaneckom grantovom programe Siemens. Simonka počas letných mesiacov absolvovala 3-týždennú kúpeľnú liečbu v Kováčovej v liečebni Marína. Liečba prebehla úspešne a pre Simonkin zdravotný stav bola veľmi prospešná. Absolvovala rôzne procedúry predovšetkým vodné masáže a rehabilitácie v bazénoch. Zlepšeniu jej zdravotného stavu pomohla aj voda z liečivých a termálnych prameňov.Finančný dar bol použitý na uhradenie rehabilitačného pobytu.
f) ochrana ľudských práv 1 000 € Podporená organizácia: HC Tatran Stupava v Otvorenom grantovom programe Siemens. Projekt Minihandball školská liga mal za cieľ osloviť čo najväčší počet škôl v regióne a zapojiť ich do školskej ligy. Do projektu sa zapojili ZŠ Stupava, ZŠ Malacky a ZŠ Rohožník. Za každú školu štartovali minimálne tri družstvá. Hrací systém bol postavený tak, aby každé zúčastnené družstvo odohralo čo najviac zápasov počas jedného kola Minihandball školskej ligy. Výsledky turnaja boli vyhodnocované priebežne, po každom odohratom kole bol každému družstvu na základe umiestnenia udelený diplom. Medzinárodného turnaja PLAYMINIHANDBALL sa tento rok zúčastnilo 41 družstiev z Maďarska, Českej a Slovenskej republiky Celkovo sa turnaju zúčastnilo okolo 590 účastníkov a odohralo sa 232 zápasov. Medzinárodný turnaj naplnil svoje očakávania. Výborná organizácia a bezproblémový priebeh zvýšili kvalitu turnaja a tým prispeli k propagácii hádzanej v meste. Finančný dar bol použitý na uhradenie prenájmu za telocvičňu.
f) ochrana ľudských práv 3 000 € Podporená organizácia: Nadácia sluch ako dar v Otvorenom grantovom programe Siemens. V rámci projektu bolo zakúpené zariadenie ,,ASSR Interacoustic Eclipse+ASSR modul". ASSR je objektívna vyšetrovacia metóda, ktorá je vhodná aj pre zisťovanie prahu sluchu u veľmi malých detí. Používa sa v prípade, že pri novorodeneckom skríningu bolo vyslovené podozrenie na vrodenú, alebo perinatálne získanú poruchu sluchu novorodenca. Zariadenie umožňuje skrátenie času, potrebného na diagnostiku, aby zbytočne nedošlo k oneskorenému vývoju reči. Zakúpenie zariadenia zlepšilo technické vybavenie pracoviska Kliniky otorinolaryngológie a chirurgie hlavy a krku Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Bratislava, ktoré sídli v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda na Antolskej ulici v Petržalke. Zabezpečením prístroja sa prispelo k zlepšeniu starostlivosti o pacientov tejto kliniky.Finančný dar bol použitý na zakúpenie ASSR modulu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Podporená organizácia: Klub Vojenskej Histórie Laugarício, o.z. v Otvorenom grantovom programe Siemens. Klub vojenskej histórie Laugarício zorganizoval 4.ročník Tankových dní 2016. Podujatie bolo zorganizované pri príležitosti 71. výročia ukončenia 2. svetovej vojny. Tento ročník bol mimoriadne vydarený o čom svedčí aj účasť 15 000 divákov. Podujatia sa zúčastnilo vyše 1000 účastníkov a nachádzalo sa na ňom viac ako 200 kusov techniky. Veľkou poctou pre organizátorov podujatia bola rozsiahla účasť Slovenskej armády a aj ministra obrany.Finančný dar bol použitý na uhradenie poplatku za prenájom vybavenia.
f) ochrana ľudských práv 4 000 € Podporená fyzická osoba: Daniela Pagáčiková v Otvorenom grantovom programe Siemens. Pani Daniela v období od apríla do decembra 2016 absolvovala so svojimi dcérami Monikou a Veronikou viaceré zdraviu prospešné aktivity. V auguste sa Monika zúčastnila 10-dňového Therapy Campu v Slovenskom raji počas ktorého absolvovala rôzne terapie. Tie ju malými krokmi posunuli ďalej po mentálnej aj pohybovej stránke. Po absolvovaní Therapy Campu Monika lepšie spí, je vnímavejšia, nemá problém s prijímaním potravy. Obe dievčatá chodili 1 - 2x do týždňa plávať. Pobyt vo vode viditeľne uvoľňuje stuhnuté svalstvo, a tým zabraňuje vytváraniu svalových kontradikcií. Imunita dievčat sa následkom pravidelného plávania zlepšila, ich svalstvo nie je také spastické ako predtým. Dievčatá absolvovali aj masáže, ktoré im uvoľnili stiahnuté svaly a zabránili vzniku nežiaducich kontraktúr. Na odporúčanie zaradila pani Daniela do jedálničku detí biopotraviny. Stav detí sa upravením jedálnička výrazne zlepšil.Finančný dar bol použitý na uhradenie terapeutického pobytu, zdravotného plávania, masáží, liekov a biopotravín.
f) ochrana ľudských práv 500 € Podporená fyzická osoba: Štefan Schindler, Štipendium SYGA. Súťaž Siemens Young Generation Award (SYGA) je určená žiakom stredných odborných škôl a učilíšť s elektrotechnickým zameraním. Študent získal motivačné štipendium na základe víťazstva v súťaži Siemens Young Generation Award 2016. Po ukončení stredoškolského štúdia bude pokračovať v štúdiu na slovenskej technickej univerzite.
f) ochrana ľudských práv 500 € Podporená fyzická osoba: Samuel Kacej, Štipendium SYGA. Súťaž Siemens Young Generation Award (SYGA) je určená žiakom stredných odborných škôl a učilíšť s elektrotechnickým zameraním. Študent získal motivačné štipendium na základe víťazstva v súťaži Siemens Young Generation Award 2016. Po ukončení stredoškolského štúdia bude pokračovať v štúdiu na slovenskej technickej univerzite.
Spolu 53 990 €
Výrok auditora

gdpr_placeholder