Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Použitia podielu zaplatenej dane prijímateľa 'Nadácia M-MARKET, Lučenec'
za rok 2017

Účel použitia Výška použitia (EUR) Spôsob použitia
b) podpora a rozvoj športu 367,35 € September 2018 bol pod ruinami stredovekého hradu Divín v znamení dobýjania Divínskeho Boyardu. Konal sa tu IV. Ročník rovnomennej súťaže, určenej pre deti vo veku 11 – 15 rokov. Cieľom súťaže je od jej vzniku podporovať prevenciu kriminality školákov prostredníctvom vzdelávania, hrami a pohybom v prírode, cieľavedomým a koordinovaným pôsobením na vývoj vnímania, správania a konania žiakov II. stupňa základných škôl. Realizácia súťaže Divínsky Boyard každoročne predznamenáva pre deti neopakovateľný príbeh plný zážitkov, odvíjajúci sa z absolvovania súťaže a návštevy tejto stredovekej klenotnice Novohradu, ktorou obec Divín nepochybne je. Celková organizácia a príprava by nebola možná bez podpory a finančnej pomoci partnerov, medzi ktorých patrila aj Nadácia M-MARKET. Z nadačných prostriedkov bolo financované prenosné dopravné ihrisko. Na parkovisku pri Zichyho kaštieli, kde bola téma „Dopravná výchova a bezpečnosť cestnej premávky“, žiakom okrem teoretickej prezentácie čakala aj novinka tohto ročného Divínskeho Boyardu – vybudované dopravné ihrisko s inštruktorom z autoškoly a možnosť reálnej aplikácie dopravných predpisov v praxi – kruhový objazd, križovatky, prechod pre chodcov, železničný prechod a plno dopravných značiek – to boli nástrahy počas jazdy na kolobežkách. Okrem toho si mali deti možnosť vyskúšať simulátor opitosti a vďaka tomu pochopiť hrozby a nebezpečenstvo alkoholu za volantom a pri cestnej premávke.
b) podpora a rozvoj športu 500 € Pán Miroslav a jeho manželka Eva sa venujú spoločenským tancom. Sú zaregistrovaní ako profesionálny tanečný pár v Slovenskom zväze tanečného športu na Slovenku vo vekovej kategórii SENIOR I. Momentálne majú vytancovanú kategóriu v štandardných tancoch SENIOR I.C a v latinsko-amerických tancoch SENIOR I.C. Tanečné tréningy absolvujú 2 krát týždenne pod vedením Pavla Imreho. Okrem osvojenia si krokov a figúr v jednotlivých tancoch ich tanečné tréningy zlepšujú celkové držanie tela, koordináciu pohybov, rozvíjanie kĺbovej pohyblivosti a rytmickú schopnosť. Na súťažiach sa umiestňujú väčšinou na finálových miestach, avšak seniorské súťaže sa konajú viac-menej v zahraničí. Okrem bodovacích súťaží sa zúčastňujú Majstrovstiev Slovenska a veľkej medzinárodnej tanečnej súťaže WDSF OPEN. Finančné prostriedky z nadácie boli použité na preplatenie cestovných nákladov.
b) podpora a rozvoj športu 1 000 € Milka sa tretí rok venuje cyklistike, konkrétne horskej a trialovej. Je členkou miestneho cyklo klubu NovoCK, ktorý zastrešuje mladých nadšencov cyklistiky, cyklotrialu a jednokoliek. Takmer dennodenne prebiehajú tréningy zamerané na technické zručnosti a kondíciu. Využívajú pritom vlastný trialpark. Ide o tréningovú zónu na ploche viac ako 500m2, vybudovanú z prírodných prekážok ako skaly, kmene stromov, ale aj umelých prekážok ako palety, betónové prefabrikáty, káblové cievky, železničné podvaly a aj kladiny z drevených hranolov. Od minulého roku urobila Milka značné pokroky. Niekoľkokrát sa umiestnila do tretieho miesta vo svojej kategórii na detských pretekoch. Od jari do jesene sa zúčastňuje sérií celoslovenských pretekov, ako aj rôznych miestnych, ktoré jej dávajú skúsenosti a motiváciu. Taktiež absolvovala niekoľko trialových pretekov, ktoré sú viac špecifické a vyžadujú náročnejšiu a dlhšiu prípravu. Z nadačného príspevku sa Milke zaobstaral trialový bicykel, prilba a tiež výstroj, ktorý je k tomu potrebný.
b) podpora a rozvoj športu 1 000 € Občianske združenie FUTSAL KLUB Lučenec vzniklo s úmyslom obnoviť tradíciu športu futsal v meste Lučenec. Termín "futsal" je medzinárodný názov používaný pre túto hru. Je zložený zo španielskych alebo portugalských slov pre futbal FUTbol alebo FUTebol, a zo španielskeho alebo francúzskeho výrazu pre halu SALon alebo SALa. Futsal sa od svojho počiatku hral na ihrisku basketbalových rozmerov s využitím hádzanárskych bránok a použitím špeciálnej lopty s tlmeným odrazom s tzv. "lenivou" loptou, ktorá mala veľkosť ženskej hádzanárskej lopty. Pôvodné pravidlá futsalu platia s malými obmenami dodnes. FUTSALOVÝ KLUB Lučenec - vicemajster Slovenska sa s minuloročnou edíciou futsalovej Ligy majstrov rozlúčili víťazstvom. Tím Mariána Berkyho v 8. skupine Hlavnej fázy Ligy majstrov zdolal špičkové európske mužstvo, majstra Azerbajdžanu, Araz Naxcivan 5:2. Zakladateľom OZ sa tak podarilo obyvateľom Lučenca priniesť množstvo kvalitných športových zážitkov a pre mládež vhodné prostredie na využitie voľného času. Z poskytnutých finančných prostriedkov nadácie bolo hráčom klubu zakúpené športové oblečenie.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 500 € Veronika má 11 rokov, narodila sa so zdravotným postihnutím. Má vážne problémy so skoliózou chrbtice, inkontinenciou, a nemôže chodiť. Od narodenia postúpila dve vážne operácie chrbtice. Napriek prognózam lekárov, je mentálne v poriadku a navštevuje bežnú základnú školu v Banskej Bystrici ako integrovaná žiačka s pomocou pedagogického asistenta. Do školy sa prepravovala v špeciálnom rehabilitačnom kočíku, ktorý jej bol už malý a preto nevyhovoval na prepravu do školy ale aj na prechádzky do prírody a po meste. Z časti nadačných prostriedkov bol Veronike zakúpený kočík ZIP, ktorý spĺňa všetky požiadavky na transport detí. Nastaviteľná hĺbka sedadla umožňuje komfortnú polohu dieťaťa s extra dlhou opierkou chrbta a variabilnou podperou nôh. Vďaka jeho jednoduchosti, flexibilnosti a ľahkosti je vhodný na pružnú manipuláciu pri vybavovaní každodenných povinností v hektickom živote.
b) podpora a rozvoj športu 2 500 € V sezóne 2018 Gabriel absolvoval množstvo motokárových pretekov, medzi ktoré patrila aj séria Majstrovstiev Slovenska. Ako najlepšiemu Slovákovi v triede Rotax Max sa mu podarilo získať vstupenku na Majstrovstvá Sveta v motokárach Rotax Max Challenge Grand Finals 2018 v Brazílii. Vďaka nadácii sa mohol zrealizovať let z Viedne do brazílskeho Recife a taktiež zapožičanie auta, ktoré im umožnilo presúvať sa z medzi mestami Recife, Joao Pessoa a Conde. Organizátori vybrali na pretek doteraz asi najzaujímavejšiu a veľmi náročnú trať Circuito Internacional Paladino v Brazílii. Po registrácii a losovaní motokár, mali všetci jazdci povinnú rozpravu ohľadom tohto podujatia. Prvé tréningy začali už v pondelok a trvali až do stredy doobeda, kde mali možnosť pripraviť motokáru na kvalifikáciu, ktorá bola v stredu poobede. V kvalifikácii sa mu podarilo kvalifikovať na 30te miesto. V druhej kvalifikačnej jazde sa mu nepodarilo dojazdiť kvôli havárii po štarte, kde sa dostal do kolízii s dvoma jazdcami z Anglicka. Skončil na 36. mieste. Posledná kvalifikačná jazda bola pre Gabriela úspešná, podarilo sa mu dostať do top 20tky. Nasledovalo semifinále, kde štartoval z 30teho miesta a v cieli skončil na 18tej priečke, čo mu umožnilo dostať sa do prvej polovici štartovacieho poľa. No podľa nový predpisov to nestačilo na postup do finále kvôli havárii v druhej kvalifikačnej jazde. Cieľom bolo dostať sa do finále. Keďže sa mu to nepodarilo, nie jeho chybou, tak sa musel zmieriť aj s celkovým 51. miestom zo 72 jazdcov. I napriek tomuto umiestneniu si Gabriel a jeho tím odniesli z majstrovstiev veľa cenných skúseností do budúcich sezón.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 750 € Združenie Priatelia histórie Novohradu je partia nadšencov, ktorá sa venuje mapovaniu histórie Novohradu a publikovaniu príspevkov o nej. V podobe zborníka vytvorili platformu, v rámci ktorej svoje poznatky publikujú profesionálni aj amatérski historici, archeológovia ale aj zástupcovia iných oblastí. V zborníku sa snažia prezentovať prístupnou formou, aby k regionálnej histórii pritiahli čo najviac ľudí v rámci Novohradu. Prostredníctvom zborníka a súťaže História Novohradu sa snažia motivovať študentov stredných škôl k tomu, aby sa zaujímali o svoj región. Výstupom podporeného projektu bol Zborník zo Stretnutia priateľov regionálnej histórie v náklade 1400 ks (850 ks časť A + 550 ks časť B). Ohlasy na zborník sú veľmi dobré a to aj z akademického prostredia (UK v Bratislave, UMB v Banskej Bystrici, Slovenská akadémia vied), pričom sa do budúceho roka nahlásili ďalší renomovaní autori. Celý náklad zborníka bol rozdaný zadarmo do škôl v Novohrade, študentom, sponzorom, podporovateľom v rámci crowdfundingovej kampane, ale aj laickým záujemcom, ktorí si zborníky mohli vyzdvihnúť najmä na besedách. Zborníky boli k dispozícii aj v múzeách.
b) podpora a rozvoj športu 2 300 € Mladý „pästiar“ Lukáš patrí k členom Box clubu Nitra. Lukáš sa v tomto náročnom športe našiel. Každý deň svedomite trénuje, aby patril k tým najlepším borcom v amatérskom boxe. Pre všeobecnú verejnosť je známejší profesionálny box, ktorý je oveľa viac propagovaný v komerčných médiách. Pre mnohých laikov predstavuje názov „profesionálny box“ vyššiu kvalitu ako amatérsky box. Často je však opak pravdou. Práve preto je pre amatérsky box výstižnejší názov: olympijský štýl boxu. Drvivá väčšina dobrých profesionálnych boxerov bola najprv veľmi úspešná v amatérskom ringu. Vrcholom amatérskeho boxu sú Olympijské hry. Konkurencia v tomto náročnom športe je nesmierne silná. Lukáš má pred sebou jasnú predstavu a verí v svoj úspech. Tvrdo trénuje. V tréningovom procese sa zameriava aj na rozvíjanie kondičných schopností, ako je sila, vytrvalosť a rýchlosť. Z nadačných prostriedkov boli Lukášovi zakúpené výživové doplnky a športové náradie a náčinie (bežecký pás).
b) podpora a rozvoj športu 750 € Judo Klub Katsudo Lučenec vedie bývalý reprezentant Slovenskej republiky Róbert Rác, ktorý sa venuje mladým nádejným športovcom. Pre hyperaktívne deti je judo vynikajúcim spôsobom odreagovania sa a „vybitia“ nadbytočnej energie či agresivity, ktorá sa môže uvoľniť pri úpolových hrách či samotnom zápase. Tréningy zabezpečujú prirodzenú rovnováhu sedavému a často pasívnemu tráveniu voľného času. Judo Klub Katsudo Lučenec navštevuje už rekordných 95 džudistov v rozdelení 74 žiakov a 21 dievčat vo veku od 6 do 15 rokov. Tréningy realizujú formou: rozcvičky, gymnastiky, akrobacie skokov, behu, chvatov a hmatov a reflexnými cvičeniami. Z poskytnutých nadačných prostriedkov boli zakúpené kimoná, športové súpravy a štartovné pre mladých nadejných športovcov.
b) podpora a rozvoj športu 2 000 € Tvrdá príprava - dobré výkony v zápase, tejto zásady sa drží borec Robo Rácz majster Slovenska v stredne ťažkej váhe. Boxu sa venuje od detstva, aktuálne opäť trénuje doma v Box Club Lučenec pod dohľadom Lukáša Filku, Štefana Bohinského a Huga Hojtela. V priebehu roka sa zúčastnil viacerých sparingov, ktoré sa uskutočnili v Spartakus Fight Gym v Trnave, Dracula Gym v Banskej Bystrici, Akadémii Tomiho Kida, či Box clube Stavbár Nitra. Z nadačnej podpory boli hradené cestovné náklady práve na tieto sparingy, kúpa výživových doplnkov a športové oblečenie. Počas tejto sezóny mal Robo dva dôležité zápasy, ktoré sa uskutočnili v Českej republike, kde skončil ako víťaz a druhý sa skonal v Rusku, kde boxoval pod svetovou organizáciou WBO a IBF. V hlavnom meste Čečenska siahal na dobrý výsledok, no súboj nakoniec skončil až na body, kde sa rozhodcovia priklonili na stanu domáceho borca. Robo sa však za svoj výkn nemusí hanbiť, nakoľko čečenskému šampiónovi vzdoroval celých 10 kôl a nebyť domáceho prostredia, mohlo to dopadnúť aj opačne.
b) podpora a rozvoj športu 1 500 € Slovenská federácia ultraľahkého lietania - SFUL v dňoch 1. až 5. mája 2019 uskutočnila spomienkovú akciu, "Prelet lietadiel všeobecného letectva po trati generála Štefánika pri príležitosti jeho výročia historického letu", spojený s preletom nad mohylou Bradlo a zúčastnila sa na "Festivale letectva na letisku v Piešťanoch. Uvedeného podujatia sa spolu s pozemným zabezpečením zúčastnilo celkom 35 osôb, z ktorých 29 bolo na palubách flotily trinástich lietadiel. Toto podujatie sa v roku 2019 zaradilo medzi významné historické, kultúrne a spoločenské výročia Slovenskej republiky. Účastníci historického letu vzdali hold jednej z najvýraznejších osobností novodobých slovenských dejín. Touto aktivitou si členovia SFUL pripomenuli odkazy generála Štefánika medzi verejnosťou nielen Slovenskej republiky, ale i verejnosťou Talianska, Slovinska a Maďarska. Finančné príspevky jednotlivých subjektov, ako aj príspevok Nadácie M-MARKET pomohli odľahčiť celkový rozpočet uvedenej akcie. Prezident SFUL Marián Sluk poďakoval všetkým tým, vďaka ktorých pomoci a podpore bol zrealizovaný "Prelet lietadiel všeobecného letectva po trati generála Štefánika", čím sa podarilo šíriť dobré meno našej vlasti doma i v zahraničí spojené s neodmysliteľnou postavou našich dejín generálom M.R.Štefánikom.
b) podpora a rozvoj športu 68,52 € Cieľom občianskeho združenia je podpora športovo zanietených ľudí. Ide o skupinu nadšencov s rovnakou láskou pre šport, pohyb a dobrodružstvo. Aby sa mohli títo vášniví športovci dobre pripraviť na preteky, stretávajú sa na spoločných tréningoch za účelom zlepšenia fyzickej kondície a psychickej odolnosti. Na tréningoch sa utužujú vzájomné vzťahy, vytvárajú nové priateľstvá a v mnohých skupinách sa títo ľudia stretávajú aj mimo tréningov v osobnom živote ako priatelia, ktorí si vytvorili vlastnú komunitu. Vďaka získanému finančnému príspevku od nadácie mohli členovia OZ absolvovať niekoľko športových podujatí (Spartan Race Sprint Slovenský Raj, Pezinok, Kubínska Hoľa, Valčianska dolina, Drsná družina, Banskobystrický maratón, Podpolianska výzva Košútka, Red Bull 400 Štrbské Pleso, Tvrďák Race Králiky) kde si mohli zmerať sily s inými rovnako zanietenými športovými družstvami.
Spolu 13 235,87 €