Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Použitia podielu zaplatenej dane prijímateľa 'Nadácia M-MARKET, Lučenec'
za rok 2018

Účel použitia Výška použitia (EUR) Spôsob použitia
b) podpora a rozvoj športu 500 € Koniec septembra patril pod ruinami stredovekého hradu Divín finále súťaže Divínsky Boyard. Zišlo sa tu 120 detí zo 6 základných škôl, odhodlaných zdolať nástrahy pripravenej boyardovej trasy, zabaviť sa a získať nové vedomosti a poznatky z oblasti prevencie kriminality. Postúpili zo semifinálových kôl súťaže, ktoré sa konali v júni na konci predchádzajúceho školského roku (20.-21. jún 2019). Súťaž Divínsky Boyard je určená pre deti vo veku 11 - 15 rokov, spojená so vzdelávaním v oblasti prevencie kriminality, s pohybom a pobytom detí v prírode. Organizuje ju JASIV, občianske združenie. Cieľom Divínskeho Boyardu je okrem podpory prevencie kriminality posilňovať u detí kolektívneho ducha, naučiť ich vzájomnej pomoci a podpore, keď starší potiahne mladšieho, silnejší slabšieho. V Divínskom Boyarde od jeho začiatku platí, že nevyhrávajú jednotlivci, ale tímy, ktoré najlepšie zvládnu pripravenú súťažnú trasu. Z nadačných prostriedkov bola zabezpečená úhrada časti kultúrneho programu počas Finále V. ročníka Divínskeho Boyardu.
b) podpora a rozvoj športu 1 000 € Novohradský strongman Milan Šuľan, ktorý sa prezentoval na súťažiach nielen doma, ale aj v zahraničí vytvoril koncom septembra 2019 ustanovujúci slovenský rekord. Na vzdialenosť 23,80 metra potiahol dva autobusy, pričom celková hmotnosť oboch vozidiel bola 22 950 kilogramov, s vodičmi išlo o celkovú hmotnosť viac ako 23 ton. Okrem tohto sa Milan v roku 2019 dostal aj do Číny na majstrovstvá sveta. Zúčastnil sa viacerých kôl majstrovstiev Európy v Poľsku, Českej republike, Maďarsku a Rumunku. Z nadačných prostriedkov si Milan zabezpečil leg press na posilnenie dolnej časti tela.
b) podpora a rozvoj športu 1 000 € Podpora bola určená pre športovkyňu Betku, ktorá v roku 2019 vytvorila 2 slovenské rekordy v atletike - v behu na 2000 m starších žiačok v hale a v behu na 1000 m mladších žiačok. Betka vyhrala Slovenský pohár 2018-2019 v bežeckom lyžovaní vo svojej vekovej kategórii. Študuje na strednej športovej škole v Banskej Bystrici, kde aj trénuje. Keďže je zo 7 detí, podpora zo strany nadácie jej veľmi pomohla. V súčasnosti robí 3 športy: atletiku, bežecké lyžovanie a letný biatlon. Z nadačných prostriedkov boli Betke zakúpené športové a špeciálne atletické pomôcky, tretry a bežecké topánky. Taktiež boli hradené štartovné na preteky, sústredenie a cestovné náklady.
b) podpora a rozvoj športu 2 000 € Presná rana, rýchla práca nôh, neustála práca rukami, preniknutie do súperovej mysle. Týchto zásad sa drží aj borec Robo Rácz majster Slovenska v stredne ťažkej váhe, ktorý sa boxu venuje od detstva. Box nie je len o "mlátení sa". Sú to stovky hodín tvrdej driny premietnutej do športového umenia v podobe boxu. V priebehu roka 2019 mal Robo 2 ťažké zápasy a aby v nich vedel čo najlepšie obstáť zúčastňoval sa viacerých sparingov spolu s trénerom Lukášom Filkom. Tieto sparingy sa uskutočnili v Spartakus Fight Gym v Trnave, Dracula Gym v Banskej Bystrici, v Akadémii Tomiho Kida, či Box clube Stavbár Nitra. Z nadačných prostriedkov boli hradené cestovné náklady práve na tieto sparingy. Okrem toho si zakúpil športovú výživu, ktorá zahŕňa výživové doplnky, ktoré mu zabezpečili doplnenie živín pre vyššiu kvalitu tréningu, výkon a regeneráciu organizmu.
e) podpora vzdelávania 3 300 € Projekt s názvom „Aplikácia 3D tlač vo vzdelávaní“ predložil Ústav simulačného a virtuálneho medicínskeho vzdelávania Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave (ÚSVMV LFUK). Cieľom projektu bolo získanie finančnej podpory na zaobstaranie troch 3D tlačiarní s príslušenstvom, nakoľko 3D tlač je rýchla, dostupná a v neposlednom rade lacná metóda umožňujúca promptnú tlač širokej palety nástrojov a pomôcok. V rámci projektu sme si dali za cieľ tlač vopred namodelovaných anatomických štruktúr slúžiacich pre praktickú výučbu študentov. Databáza týchto modelov sa postupne vytvára, k dátumu kompletizovania finálnej správy je na hromadnú tlač pripravený model lebky. Celkový priebeh projektu však výrazne ovplyvnila situácia týkajúca sa vírusového ochorenia COVID-19, ktorý na LFUK narušil všetky procesy – edukačné, vedecko-výskumné, a taktiež aj aktivity súvisiace s projektom. Udalosťou v roku 2020 sa stalo vírusové ochorenie COVID-19, ktoré výrazne ovplyvnilo celú spoločnosť a zasiahlo najmä medicínsku sféru. Prioritnou sa stala ochrana pred nakazením, najmä v zdravotníckom prostredí nakoľko infekčnosť vírusu SARS-COV-2 spôsobujúceho ochorenie COVID-19 je výrazne vyššia ako v prípade chrípky, nehovoriac o jeho vysokej infekčnosti. Snaha minimalizovať jeho šírenie a ochrániť najviac ohrozené skupiny obyvateľstva viedla k tomu, že sa ÚSVMV zapojil do výzvy „Pomôž nemocnici“, ktorá si kladie za cieľ zabezpečiť ochranné pomôcky pre lekárov a to formou ochranných štítov vytlačených na 3D tlačiarňach. 3D tlačiarne zakúpené prostredníctvom finančného daru boli ihneď implementované do tejto výzvy, z dodaného materiálu sa začali tlačiť rámy na ochranné štíty, tie boli následne kompletizované študentmi LFUK v priestoroch Bratislavského spolku medikov (BSM). Paralelne boli kontaktované medicínske zariadenia a klinické pracoviská v Bratislave (napr. Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) Národný ústav detských chorôb (NÚDCH), Národný ústav srdcovocievnych chorôb (NÚSCH), Onkologický ústav sv. Alžbety a pod.), u ktorých bol predpoklad vysokého exponovania vírusu SARS-COV-2. Po následnom zozbieraní požadovaných počtov im boli zamestnancami ÚSVMV dodané požadované počty štítov. K dňu zaslania finálnej správy projektu bolo vyrobených cca 700 štítov, pričom v súčasnosti prebieha tlač ďalších a okrem medicínskych pracovníkov budú dodané aj policajnému zboru v Bratislave.
b) podpora a rozvoj športu 1 206,48 € Lukáš Lörinc patrí medzi mladé talenty, ktoré dlhodobo nadácia podporuje. Lukáš sa do dnešného dňa stal dvakrát majstrom Slovenska medzi juniormi vo svojej kategórii. V roku 2019 vyhral Euro Cup, zúčastnil sa aj majstrovstiev Európy juniorov. Jeho športovými vzormi sú okrem rodičov aj športovci Gervonta Davis, Khabib Nurmagomedov, či Tyron Woodley. Lukáš sa v tomto náročnom športe našiel. Každý deň svedomite trénuje, aby patril k tým najlepším borcom. Má pred sebou jasnú predstavu a verí v svoj úspech. Tvrdo na sebe maká, pravidelné sparingy a tréningy v klube dopĺňa domácim cvičením. Tentokrát sa z nadačných prostriedkov Lukimu zabezpečil Air-bike, výživové doplnky a preplatili sa mu cestovné náklady spojené s vycestovaním na sparingy. Veríme, že sa Lukášovi podaria v živote ešte veľké veci a my ho v tom budeme radi podporovať.
b) podpora a rozvoj športu 500,89 € Gabriel Vikor je slovenský motokárový pretekár a dvojnásobný účastník majstrovstiev sveta. V roku 2020 začal svoju kartingovú sezónu dosť neskoro kvôli výskytu pandémie, ktorá organizátorom neumožnila uskutočňovať preteky podľa prvotného kartingového kalendára. Prvé preteky sa uskutočnili na novo otvorenej dráhe na Slovakia Ringu v júni. Tieto preteky vyzerali pre jeho tím celkom sľubne, no taktiež to bola veľká výzva, nakoľko pracoval s novým tímom. V prvej bodovanej jazde sa dokázal prebojovať na 6-tu priečku. V druhej jazde sa po menšej kolízii prepadol o dve miesta nadol, no v tretej jazde sa dokázal vytiahnuť opäť na 6te miesto. Celkovo to pre neho znamenalo 7.miesto. Druhý pretek sa uskutočnil v českom Třínci, kde na kvalifikáciu začalo pršať a všetky karty sa obrátili. Na meranom tréningu skončil 12. Na druhý deň sa počasie umúdrilo a dokázal tak vybojovať celkové 7. umiestnenie. Tretí pretek sa konal v rakúskom Brucku, kde bol zatiaľ najväčší počet kategórií, čo znamenalo veľmi silnú a kvalitnú konkurenciu. Na tomto preteku sa mu podarilo umiestniť na 6.mieste. Nakoľko sa situácia vďaka pandémii na Slovensku aj vo svete začala zhoršovať, museli sezónu predčasne ukončiť, čo pre Gabriela znamenalo 7.miesto v tomto seriáli. Z nadačných prostriedkov boli hradené Gabrielovi štartovné na spomínaných pretekoch a pohonné hmoty za prepravu.
Spolu 9 507,37 €