Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Použitia podielu zaplatenej dane prijímateľa 'Nadácia Tatra banky, Bratislava'
za rok 2011

Účel použitia Výška použitia (EUR) Spôsob použitia
Podpora vzdelávania 4 500 € INESS – Inštitút ekonomických a spoločenských analýz. Kniha o kríze. Zámerom projektu bolo vydanie Knihy o kríze. Na Slovensku chýbal sumarizujúci zdroj o prebiehajúcej euro kríze, ktorý by popisoval jej príčiny, vývoj a dopad nielen na slovenské hospodárstvo, ale aj na obyčajných ľudí. Cieľom knihy bolo poskytnúť slovenskému čitateľovi uceleného sprievodcu, ktorý by popisoval príčiny súčasného stavu, jeho vývoj, ako aj nástroje, ktoré lídri používajú na jeho riešenie a ich dopady na hospodárstvo. Súčasťou knihy boli aj možné scenáre ďalšieho vývoja, pričom dôraz sa kládol na konkrétne správanie sa bežného človeka v každodennom živote a zmeny, ktoré by mal vo svojom správaní spraviť, aby eliminoval možné negatívne prekvapenia. Kniha je napísaná jednoduchým a zrozumiteľným jazykom napriek tomu, že popisuje zložité ekonomické vzťahy. Autorom knihy je Juraj Karpiš, najfundovanejší ekonomický analytik z think tankového prostredia na Slovensku na témy týkajúce sa monetárnej a hospodárskej politiky. Finančný dar bol použitý na študijné náklady, spojené s monitoringom, analýzou a s písaním publikácie.
Podpora vzdelávania 5 000 € Inštitút pre verejné otázky. Vydanie kolektívnej publikácie „Pootvorené Slovensko“ a séria diskusií o knihe. Hlavným cieľom kolektívnej publikácie bolo zmapovať, kam sa Slovenská republika za 20 rokov od svojho vzniku dostala, v akom stave sa dnes nachádza slovenská spoločnosť, aké sú vyhliadky pre budúcnosť, aké sú hlavné prekážky pri zlepšovaní pomerov. Zároveň bola o týchto otázkach rozprúdená spoločenská diskusia, osobitne v prostredí mladšej generácie. Projekt bol realizovaný Inštitútom pre verejné otázky. Početný autorský tím sa venoval rôznym aspektom spoločenskej transformácie Slovenska a čiastočne pojednával aj o pomeroch v susednej Českej republike. Kniha si uchováva žánrovú pestrosť, popri akademických textoch v nej má byť aj esejistika. Medzi jej témy o.i. patria- kvalita demokracie v oboch republikách (právny štát, súdnictvo, kvalita verejnej debaty, samosprávy, záujmové skupiny, politické strany); ústavnosť a právne vedomie; korupcia jej podoby a následky, ľudské práva; budovanie štátu a fungovanie verejných inštitúcií; česko-slovenské vzťahy a ich vývoj za 20 rokov; verejná mienka v SR i ČR o transformácii i celkovom smerovaní spoločnosti; médiá verejnej služby a ich rola v spoločnosti; zahraničnopolitické súradnice SR; imidž Slovenska v zahraničí; Slovensko ako štát menšín (Maďari, Rómovia, Rusíni a Ukrajinci; budúce menšiny, migranti); Slovensko ako krajina regionálnych rozdielov; ekonomika na Slovensku (krajina montážnych dielní alebo aj krajina nových nápadov, dizajnov, technológií; meniace sa štýly ekonomického manažmentu); „mentálne mapy krajiny“ (sociologický a sociálnopsychologický pohľad, národná identita); religiozita na Slovensku vo verejnom priestore; vzdelanosť a vzdelávanie v SR a ČR; šance pre vedu a výskum; stav kultúry a kultúrnosti v SR a ČR; slovenské komunity vo svete (práca, štúdium, najmä v ČR); vyrovnávanie sa s minulosťou; aktívne občianstvo, meniaca sa tvár neziskového sektora (dobrovoľníctvo, nové typy aktivizmu a participácie, filantropia, darcovstvo); ako zmýšľa o 20 rokoch SR, o dnešku i zajtrajšku mladšia generácia a ďalšie. Z hľadiska naplnenia cieľov projektu bol splnený v sledovanom období ten hlavný. Bola vydaná súhrnná publikácia, vrátane jej slávnsotného uvedenia. V nasledujúcom období je naplánovaná druhá časť realizácie projektu - spoločenské diskusie. Finančný dar bol použitý na uhradenie kolektívnej publikácie Pootvorené Slovensko a séria diskusií o knihe.
Podpora vzdelávania 36 647,78 € Nadácia Petit Academy. Pulitzer Wiener Tim Weiner´s lecture. Nadácia Petit Academy v spolupráci s týždenníkom v anglickom jazyku The Slovak Spectator nadviazala na tradíciu verejných prednášok a vzdelávacích aktivít na akademickej pôde a pozvala na Slovensko nositeľa Pulitzerovej ceny Tiam Weinera. Program novinára pozostával z verejnej prednášky v aule UK a špecializovaných prednášok pre študentov žurnalistiky na pôde štyroch univerzít v SR. Verejná prednáška sa uskutočnila 5. novembra 2012 a jej téma bola: Informácie sú moc. Tim Weiner (*1957) je bývalým reportérom New York Times, autorom troch kníh a spoluautorom štvrtej. Zároveň je držiteľom Pulitzerovej ceny, ako aj Národnej knižnej ceny (National Book Award). Je absolventom žurnalistiky na Columbia University. Pre Times pracoval ako zahraničný spravodajca v Mexiku, Afganistane, Pakistane a Sudáne, a tiež ako spravodajca pre národnú bezpečnosť vo Washingtone, DC. Weiner ako investigatívny reportér v The Philadelphia Inquier v roku 1988 získal Pulitzerovu cenu za národné spravodajstvo za svoje články o výdavkoch „čierneho rozpočtu“ v Pentagone a CIA. Cieľom projektu bolo prinášať významné osobnosti na Slovensko, vytvárať platformu pre aktuálne témy a rozvoj vzdelávania na Slovensku. Dar bol použitý na honorár, cestovné, organizačné zabezpečenie, tlmočenie, medializáciu, produkciu a komunikačné náklady.
Podpora vzdelávania 5 912,33 € Manageria. Business lecture series. Zámerom projektu, ktorý realizovalo občianske združenie Manageria počas roku 2012 bolo: Prinášať špičkové, inovatívne a na Slovensku unikátne vzdelávacie podujatia, kde študenti môžu stretnúť inšpiratívne osobnosti z biznisu zo Slovenska i zahraničia. Za rok 2012 zrealizovala Manageria celkovo 7 prednášok. V cykle „Ako sa prepracovať a udržať na vrchole“ zrealizovali 5 prednášok, vrátane 1 zahraničného hosťa. Rečníkmi jednotlivých prednášok boli Eva Babitzová (CEO Rádio Expres), Pepper de Callier (medzinárodne uznávaný coach), Pavol Lančarič (CEO Orange Slovensko), Martin Kubala (CEO Hewlett Packard Slovensko) a Juraj Vaculík (CEO Made by Vaculik). Namiesto pôvodne plánovanej šiestej prednáš zorganizovali nový koncept panelovej diskusie na tému „Ako sa dostať na Harvard“ s hosťami: Rasťo Kulich (country manažér Google Slovensko), Ladislav Kossár (zakladateľ nadácie PROVIDA), Matej Sapák (predseda správnej rady Slovenskej debatnej asociácie). K tomuto kroku pristúpili, keďže v priebehu roka získali pocit, že samostatné prednášky sa stávajú pre študentov menej zaujímavými. Usporiadali jednu odbornú prednášku s hosťom Patrikom Zoltványm (spoluzakladateľ spoločnosti FIPRA), ktorej témou bol lobing, jeho postavenie v Európskej únii a na Slovensku. Koncept odborných prednášok už úspešne realizovali aj v minulých rokoch a tentokrát naň úspešne nadviazali témou, ktorá študentov zaujala natoľko, že väčšia skupina absolvovala s pánom Zoltványm aj ďalšie stretnutie. Výsledný efekt: Na prednáškach sa zúčastnilo celkom približne 1100 účastníkov. Študenti boli s prednáškami spokojní a v priemere viac ako tri štvrtiny z nich prejavili presvedčenie, že na prednáške nadobudli vedomosti, ktoré využijú pre svoj ďalší rozvoj. Po prednáškach sa organizovali „afterdiskusie“, na ktorých malo možnosť sa porozprávať s rečníkom v neformálnej a komornejšej atmosfére približne 140 študentov. Z každej prednášky boli uverejnené videozáznamy, ktoré mali doteraz na Youtube kanáli Managerie viac ako 2000 prehratí. Z daru bola hradená propagačná kampaň, občerstvenie, organizácia, záznam a spracovanie, režijné náklady.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Homo felix. Homo Felix, odborný časopis o animovanom filme. Ročník III., čislo 2/2012. Predmetom podporeného projektu bolo vydanie jedného čísla periodika Homo Felix, odborného časopisu o anymovanom filme. Homo Felix vychádza dvakrát ročne a zameriava sa na odbornú reflexiu domáceho i svetového animovaného filmu. Je určený pre odbornú filmársku a kultúrnu obec, študentov umeleckých škôl, ale i laikov so záujmom o médum animácie. Predmetné číslo časopisu Homo Felix 2/2012 sa začalo pripravovať v súlade s plánovaným harmonogramom. Autori textov a prekladov zrealizovali svoju prácu do septembra 2012. Redaktorská a grafická úprava časopisu sa realizovala v septembri a októbri, v novembri odišiel časopis do tlače. Distribúcia tohto čísla časopisu prebiehala v mesiacoch november 2012 - júl 2013. Vydané číslo sa tematicky zameralo na vzdelávanie v odbore animovaná tvorba. Ústrednú tému "ako sa vzdelávať" rozvinulo niekoľko článkov. Analýzi sa dotýkali odborného vzsokého školstva v našom prostredí, v porovnaní so zahraničím. Čitateľom bol tiež ponúknutý prehľad literatúry, recenzie vybraných skrípt, aj zainteresovaný pohľad pedagógov a vedúcich katedier animácie na viacerých školách vyšehradského regiónu. Prijatie čísla čitateľmi bolo veľmi priaznivé. Vydanie dokonca vzbudilo väčší záujem ako predošlé čísla. Projekt po zhodnotení faktov hodnotíme ako veľmi úspešný. Z daru boli uhradené polygrafické náklady.
Podpora vzdelávania 2 230,66 € Slovenská technická univerzita v Bratislave, FEI. BioDaT. Jedným z hlavných cieľov projektu STU, Fakulty elektrotechniky a informatiky bolo implementovať metódy predspracovania obrazov tvárí a extrakcie príznakov, ktoré budú optimalizované pre prácu v neriadených podmienkach a v reálnom čase. Zároveň boli skúmané a navrhnuté metódy a postupy, ktoré by eliminovali nepriaznivé dôsledky práce v neštandartných podmienkach (šumy, prekrytia a iné). Projekt umožnil začať prácu s obrazmi dúhoviek a ich rozpoznávanie v reálnom čase, t. j. nielen na simuláciu navrhovaných metód na obrazoch dúhoviek, z databáz voľne dostupných na internete. Navrhnutý systém je možné využiť v najrôznejších oblastiach, kde je potrebné spoľahlivo, bezpečne a rýchlo identifikovať alebo verifikovať osoby (bezpečný prístup k službám komunikačných sietí, bankovníctva, medicínskych služieb a pod.). Systém bude zároveň využitý v pedagogickom procese na FEI STU Bratislava. Financie boli použité na zakúpenie notebooku, ktorý umožňuje prácu v teréne, kamery a príslušenstva ku kamere (karta, objektív, statív, držiak..).
Podpora vzdelávania 3 983,61 € Slovenská technická univerzita v Bratislave, FEI. Elektronický systém riadenia hybridnej zdrojovej sústavy. Hlavným cieľom projektu Fakulty elektrotechniky a informatiky STU bolo umožniť teoretický návrh a praktickú realizáciu vhodného elektronického riadenia komplexného systému kombinovaných zdrojov energie pre jednostopové vozidlo s elektrickým pohonom z pohľadu na optimálnu efektivitu využitia energie a maximálnu bezpečnosť a spoľahlivosť systému. Elektronický systém riadenia a manažmentu hybridnej zdrojovej sústavy malého mestského elektrického skútra pozostával z dvoch elementárnych častí, ktoré boli potrebné vytvoriť, a to riadiace algoritmy (softvér) a riadiaca jednotka (hardvér). Prínos práce spočíval vo zvládnutí návrhu a tvorby riadiacich algoritmov zložitého mechatronického systému, akým je hybridná zdrojová sústava elektromobilu. Výsledky boli použité v praxi v rámci dokončenia študentského projektu malého elektrického skútra s hybridnou zdrojovou sústavou na ÚEAE FEI STU. Hlavným prínosy projektu boli v teoretickej ako i v praktickej časti. Vytvorená metológia, algoritmy, postupy a návrhy predstavovali originálne riešenia, ktoré je možné modifikovať pre ďalší výskum a prax. V rámci projektu boli vytvorené meracie pracoviská, ktoré umožňovali získanie nameraných hodnôt počas zaťažovania jednotlivých energetických zdrojov. Bolo vytvorené laboratórne stanovište pre experimetálnu verifikáciu navrhnutých riadiacich algoritmov hybridného energetického systému. Experimetálne verifikácie teoretických poznatkov potvrdili relevantnosť matematicko-fyzikálnych modelov, ktoré môžu slúžiť pre ďalší výskum, odbornú a technickú prax. Projektom sa zvýšila odbornosť zapojených mladých členov riešiteľského kolektívu a podpora vzdelávania študentov v odboroch Automobilová elektronika a Aplikovaná mechatronika na FEI STU. Z finančných prostriedkov bol zakúpený frekvenčný spektrometer - digitálny osciloskop, modul palivového vodíkového článku, CAN reader a scanner, multimeter, spolu s drobnou technikou, príslušenstvom, elektronickými, mechanickými komponentami, spotrebným spojovacím materiálom. Časť financií bola použitá na prezentáciu výsledkov.
Podpora vzdelávania 3 813,51 € Slovenská technická univerzita v Bratislave, FEI. On-line laboratórium pre študentský výskum. Zámerom projektu bolo vybudovanie počítačového klastru, ktorý by tvoril základ pre potreby študentského výskumu. Projekt bol realizovaný STU Fakultou elektrotechniky a informatiky, Ústavom riadenia a priemyselnej informatiky. V priebehu realizácie projektu bola zakúpená a inštalovaná výpočtová technika. Bolo vytvorené programové vybavenie, ktoré je schopné prideľovať výpočtovú kapacitu viacerým na diaľku pripojeným užívateľom v programovom protredí Matlab. Vzniknutý počítačový klaster v súčastnosti začína poskytovať študentom a doktorandom nepretržite disponibilný výpočtový nástroj založený na využití evolučných a bio-inšpiratívnych výpočtových metód. Finančné prostriedky boli použité na zakúpenie počítačov, monitorou a príslušenstva k nim.
Podpora vzdelávania 5 000 € ?aneurópska vysoká škola, Fakulta informatiky. Vývoj bezpilotného lietadla so schopnosťou počítačového videnia. Cieľom projektu bolo zdokonalenie fyzických vlastností lietajúceho robota a jeho riadiacich algoritmov na nižšej úrovni, ktoré by spracúvali nadradené riadiace výstupy modulu počítačového videnia a priamo riadili ovládanie letiaceho zariadenia. Nadväzujúcim cieľom bol vývoj a aplikácia počítačového videnia pri riadení robota. Projekt pozostával z dokončenia stabilizácie trikoptéry. Bola navrhnutá a následne skonštruovaná UAV na súťaž UAV outbackchallenge. Pri práci na mobilnej pozemnej stanici boli osvojené praktické znalosti práce s OpenCVsoftvérovými knižnicami. Taktiež bol navrhnutý kompletný systém digitálneho prenosu videa s nízkou odozvou. Do budúcnosti sa plánuje pracovať na komplexnejšom systéme počítačového videnia a prenosu obrazu. Finančné prostriedky boli použité na zakúpenie elektroniky riadiacich a výpočtových jednotiek, elektronické príslušenstvo, konštrukčné materiály na bezpilotné prostriedky, CNC obrábanie materiálov, na pohonné systémy a na vybavenie laboratória.
Podpora vzdelávania 2 300 € Slovenská technická univerzita, FIIT. Financie vo vrecku. Cieľom projektu bolo umožniť jednotlivcovi ako aj skupinám ľudí reflektovať ich ekonomické správanie za účelom jeho optimalizácie. Projekt bol realizovaný STU, Fakultou informatiky a informačných technológií, Ústavom počítačových technológií a sietí. Výstupom projektu je platforma pre spracovanie údajov o finančných transakciách a pre zobrazenie súhrnných informácií o nich. V rámci projektu bola analyzovaná problematika, aplikácie a platformy, do ktorých projekt zasahuje a zároveň boli navrhnuté i možné riešenia. V druhej fáze bola vytvorená mobilná aplikácia, ktorá bola schopná zosnímať papierový účet, pracovať s údajmi zobrazenými na ňom a s pomocou používateľa zatriediť do kategórií. V poslednej fáze boli implementované možnosti na prezeranie získaných údajov, štatistík a výstupov získaných ich spracovaním na inteligentných televíznych zariadeniach a osobných počítačoch. V projekte sa podarilo naplniť funkčné ciele a výstupy, ktorými sú najmä funkčné aplikácie umožňujúce používateľovi sledovať jeho ekonomické správanie. Výstupy projektu budú použité i v pedagogickom procese na fakulte. Finančné prostriedky boli použité na zakúpenie výkonného Android smartphone, Low-end Android Smartphone, mobilného zariadenia na báze OS iOS a tabletového testovacieho mobilného zariadenia.
Podpora vzdelávania 2 300 € Slovenská technická univerzita, FIIT. eyeBlink - detekcia frekvencie žmurknutí používateľa PC. Zámerom aplikačného výskumu FIIT STU bol vývoj originálnej aplikácie eyeBlink, ktorá by bola schopná detegovať aj za pomoci bežne dostupnej web kamery žmurknutie používateľa počítača. V projekte sa podarilo úspešne navrhnúť a implementovať podstatu grafického rozhrania aplikácie pre upozorňovanie ľudí, aby viac žmurkali. Vďaka spolupráci bol prijatý doktorand s témou dizertačnej práce, čo značne urýchlilo výskum na klinike. Na oftalmologickej klinike bol umiestnený počítač, vďaka ktorému sa nasnímalo 40 pacientov pomocou zakúpenej kamery a eeg snímača. Klinika vytvorila miesto pre ďalšie testovanie ľudí a výskum závislostí medzi frekvenciou žmurknutia a syndrómom suchého oka. Do projektu je naplánované zahrnúť do polroka okolo 100 pacientov. Doposiaľ sa nepodarilo vytvoriť finálnu aplikáciu, vďaka ktorej by bolo skúmané žmurknutie spolu s upozornením, aby človek viac žmurkal. Vývoj je naďalej zameraný na aplikáciu pre klasický PC. V rámci projektu sa plánuje prijatie bakalárskeho študenta, ktorý by pokračoval v práci presnejších algoritmov na detekciu žmurknutia spolu s možnosťou merania času trvania žmurknutia. V projekte bolo zistené, že pomocou dĺžky žmurknutia dokážeme vyhodnotiť ospalosť človeka a použiť takýto algoritmus na detekciu mikrospánku vodiča automobilu. Finačný dar bol použitý na technické vybavenie, napr. na zakúpenie notebooku, LCD monitoru, SSD disku a iné, spolu s drobným hardvérom.
Podpora vzdelávania 3 500 € Slovenská technická univerzita, FIIT. Mobilné siete, ich bezpečnosť a manažment. Cieľom projektu bolo rozšíriť existujúcu komunikačnú sieť na FIIT STU o prvky riadené protokolom OpenFlow a prístupovú sieť štandardu GSM/GPRS/EDGE. V projekte boli analyzované mobilné siete 3PP štandartov, analýza sietí SDN s dôrazom na protokol OpenFlow a rozšírenie existujúcej komunikačnej siete o prvky riadené protokolom OpenFlow a prístupovú sieť štandartu GSM/GPRS/EDGE. Následne boli na rozšírenej sieti navrhnuté, implementované a overené prístupy adresujúce bezpečnostné špecifiká mobilných sietí a využiteľnosť protokolu OpenFlow aSDN prístupu všeobecne. Projekt bol prezentovaný vo viacerých vedeckých článkoch, na viacerých odborných či laických prezentáciach a získal viacero ocenení. Vybudovaná sieť bude slúžiť na ďalší výskum a pedagogiku, čo dokumentujú nové diplomové a tímové projekty, ktoré využívajú vytvorenú infraštruktúru a pracujú v danej oblasti. Z finančných prostriedkov bola zakúpená základňová stanica pre mobilné bezdrôtové siete druhej generácie na báze GSM/GPRS.
Podpora vzdelávania 1 500 € Žilinská univerzita v Žiline, Fakulta riadenia a informatiky, Katedra informatiky. Príprava atraktívneho virtuálneho vzdelávacieho portálu. Zámerom projektu bolo vytvorenie interaktívneho programového produktu, umožňujúceho hravou formou pritiahnuť žiakov k riešeniu domácich školských úloh. Efekt spočíval v podpore snahy žiakov riešiť tieto úlohy opakovane a samostatne. V súlade s návrhom postupu na dosiahnutie cieľov projektu bolo potrebné výsledky, dosiahnuté počas riešenia projektu, hodnotiť v dvoch smeroch. K prvému smeru patrili teoretické výsledky v oblasti analýzy dát, napr. realizovaná analýza známych metód a algoritmov, rozvíjaný rad efektívnych a moderných metód analýzy, vytvorené nové metodiky využitia sumárnych informačných odhadov fuzzy dát spolu so syntézou získaných algoritmov. Druhý smer obsahoval výsledky praktického využitia teoretických výsledkov, smerujúcich k riešeniu aktuálnych problémov, pričom najdôležitejšími očakavánými výsledkami boli metodiky riešenia praktických úloh spolu s výsledkami porovnávacích experimentov získaných metód a algoritmov a model pilotného projektu atraktívneho virtuálneho portálu pre žiakov prvého stupňa základných škôl s realizáciou mechanizmu získavania užitočných informácií pre inteligentnú podporu vzdelávania, čím boli ciele daného projektu naplnené. Finančné prostriedky boli použité na zakúpenie serveru HP Proliant ML310eG8 spolu s batériovým modulom UPS RBC48.
Podpora vzdelávania 5 000 € Žilinská univerzita v Žiline, Fakulta riadenia a informatiky, Katedra technickej kybernetiky. Špeciálne priecestné zabezpečovacie zariadenie. Cieľom projektu bolo navrhnúť a zostrojiť špeciálne svetelné priecestné zabezpečovacie zariadenie, ktoré by bolo schopné pracovať bez stáleho pripojenia k elektrickej sieti. Zámerom bolo minimalizovať náklady na výstavbu zabezpečovacieho zariadenia a umožniť integráciu aj do miest, kde nebolo rentabilné takéto zariadenie umiestniť. Zabezpečovacie zariadenie bolo určené najmä pre trate 3. až 4. triedy, kde rýchlosť prechádzajúcich vlakov nie je príliš vysoká. Riešiteľský tím pozostával z odborníkov pracujúcich na Katedre technickej kybernetiky, pozostával konkrétne z 5-tich vedecko-výskumných pracovníkov, z 5-tich študentov doktorandského štúdia študijného programu Aplikovaná informatika, ktorý úspešne ukončili svoje štúdium počas trvania projektu. Spolupracovalo sa so zahraničným partnerom z Nemecka, a to s Institut fűr Verkehrssicherheit und Automatisierungstechnik, TU Braunschweig. Projekt pozostával z viacerých fáz realizácie. V prvej fáze sa vykonala analýza bezpečnostných štandartov. V ďalšej časti systému bola analyzovaná otázka energetickej spotreby systému pre samotnú svetelnú signalizáciu. V ďalšej časti sa realizoval samotný vývoj riadiacej jednotky postavenej na využití klasického koľajového obvodu, s tým že by bola riadiaca a signalizačná časť napajána z akumulátorov. Kvôli bezpečnostným štandartom ako riadiaca jednotka bolo vybrané riešenie FriendlyARM Mini 2400 SBC. Aby bolo možné tento sytém implementovať treba naďalej nemalé finančné prostriedky. V rámci projektu bolo vykonanej veľa práce, ale aby bol daný systém uvedený na trh ako hotový výrobok, je potrebné ešte viac, napr. testovanie alternatívnej signalizácie, implementácia certifikovaného GSM-R modulu a mnohé iné. Financie boli použité na technické zabezpečenie spolu s laboratórnym vybavením.
Podpora vzdelávania 1 550 € Bratislavská Akademická Spoločnosť - Paneurópska univerzita, n.o.. Zvyšovanie právneho vedomia seniorov. Projekt bol zameraný na doplnenie mimokurikulárnych aktivít súvisiacich so záujmovým vzdelávaním seniorov - Univerzita Tretieho veku - Základy práva. Cieľom projektu bolo vydanie publikácie, ktorá by seniorom pomohla zorientovať sa pri riešení niektorých kritických životných situácií, zabezpečenie exkurzie do Ústavu výkonu trestu, resp. Ústvu na výkon väzby a knižné spracovanie semestrálnych prác jednotlivých študentov. Celý program celoživotného vzdelávania, najmä však exkurzia do ústavu výkonu trestu resp.väzby a odovzdania publikácie základy práva boli zo strany študentov pozitívne hodnotené. Študenti resp. absolventi sa pochvalne vyjadrovali o úrovni a obsahu prednášok celého štúdia. Študenti si iniciatívne zriadili webovú stránku Http://u3v.posoft.sk, kde si študenti zverejňujú jednotlivé prednášky. Študenti, ktorí v r.2013 skončili dvojročný program, z dôvodu pretrvávajúceho záujmu spísali petíciu o doplnenie "nadstavbového ročníka" a požiadali dekana o povolenie v pokračovaní v ďalšom štúdiu. Z finančného daru boli uhradené náklady spojené s publikáciou a dopravou.
Podpora vzdelávania 2 500 € INESS - Inštitút ekonomických a spoločenských analýz. Seminár rakúskej ekonómie IV . Zámerom projektu bolo zlepšenie kvality ekonomickej výučby pre vybraných budúcich lídrov (vybraných študentov) prostredníctvom komplexného ekonomického seminára so zaujímavými, kvalitnými lektormi s dôrazom na ekonomické problémy a praktické aplikácie záverov ekonomickej teórie. Projekt bol navrhnutý na základe chýbajúcej platformy intenzívnejšej práce so študentmi a práce s literatúrou. Seminár sa realizoval v dňoch 19-22. septembra v kaštieli Mojmírovce. Na seminári sa stretla skupina 25 najlepších študentov, vybraných z vysokých škôl zo všetkých geografických oblastí Slovenska. Prednášalo tu 7 lektorov a z toho 2 zahraniční. Samotná výučba prebiehala formou prednášok a po nej nasledovala diskusia o preberanej téme. Všetci absolventi získali certifikát o absolvovaní podujatia. Finančné prostriedky boli použité na odmeny pre lektorov, stravu a ubytovanie a cestovné náklady lektorov.
Podpora vzdelávania 2 647,93 € UniValue o.z.. Hodnotenie kvality výučby na vysokých školách. Cieľom projektu bolo zvyšovanie kvality výučby na vysokých školách prostredníctvom elektronickej ankety realizovanej občianskym združením UniValue, o. z., zanietenými študentmi jednotlivých fakúlt z celého Slovenska. Cieľovou skupinou, ktorá sa mala anonymne vyjadriť boli študenti. Pre samotné hodnotenie a sprostredkovanie výsledkov bola aktualizovaná stránka www.univalue.sk. Vybudovaný bol systém hodnotenia učiteľov. Výsledky študentov boli dostupné študentom, rovnako aj učiteľom. Výstupom projektu bola funkčná stránka, rozšírenie ankety na 9 fakúlt, čím sa dosiahlo približne 4900 hodnotení,neskôr ďaľšie rozšírenie ankety na 15 fakúlt, čím sa získalo 4200 hodnotení, mediálne výstupy v hlavných spávach, v printových médiach a v online článkoch. Pre študentov bol hlavným výstupom reálny obraz kvality predmetov, vyučujúcich a prednášajúcich zo strany študentov, čo im prinieslo možnosť si do ďaľších semestrov najkvalitnejších vyučujúcich daného predmetu. Vyučujúci získali spätnú väzbu na vlastné cvičenia a prednášky a boli zároveň zapojení do ocenenia excelentných učiteľov. 3 fakulty prejavili záujem o poskytnutie výledkov a napokon sa získali ďaľši podporovatelia projektu. Do budúcnoti sa plánuje rozšírenie ankety na ďaľšie fakulty a zvyšovanie záujmu študentov. Finančný dar bol použitý na aktualizáciu webovej stránky www.univalue.sk a vybudovanie samotného systému hodnotenia.
Podpora vzdelávania 2 390 € PDCS, o.z.. Aktívna mládež v globálnom svete. Projekt sa zameriaval na obohatenie vzdelávania a praktickú prípravu študentov VŠ, ktorí prejavili záujem o problematiku riešenia konfliktov a rozvojovej spolupráce. Do projektu boli zapojení predovšetkým študenti Fakulty sociálnych a ekonomických vied, Filozofickej fakulty a Fakulty medzinárdných vzťahov ekonomickej fakulty. Bol rozdelený do dvoch úrovní: začiatočníci a pokročilí. Študenti sa na začiatočníckej úrovni venovali základným teoretickým prístupom v transformácii konfliktov. Na pokročilej úrovni získali vedomosti z viacerých konfliktných regiónov doma i v zahraničí. Program absolvovalo 46 ľudí a bolo uskutočnených 8 simulácii a viaceré sprievodné akcie s nulovými nákladmi. Výstupom projektu bolo získanie praxe vo vyjednávacích postupoch a v mediácii ako i oboznámenie sa so situáciami v konfliktných regiónoch sveta. Finančný dar bol použitý na tlač manuálov, na odmenu pre koordinátora a konzultantov k odborným témam.
Podpora vzdelávania 2 500 € Slovenská debatná asociácia. Vysokoškolské debaty v Bratislave a na Slovensku. V rámci tohto projektu sa podarilo zorganizovať 5 verejných debát, jedno školenie pre vedúcich debatných klubov a jeden vysokoškolský debatný turnaj. Podarilo sa osloviť cca 20 vysokoškolákov, ktorí sa počas dvoch semestrov vďaka trénerom z SDA zdokonaľovali vo vystupovaní pred publikom a práci v tíme. V prvom (zimnom) semestri začali s pravidelnou každotýždňovou činnosťou na Filozofickej fakulte a v letnom semestri sme k tomu pridali aj pravidelné stretnutia na Ekonomickej univerzite v Bratislave. Spolu bolo týchto stretnutí 18 a pozostávali z kombinácie praktických cvičení, prednášok ako aj cvičných debát. Všeobecným cieľom projektu bolo učiť slovenských vysokoškolákov kriticky myslieť, vystupovať pred publikom a pracovať v tíme prstredníctvom formálnej debaty. To malo za cieľ zvýšiť kvalitu ich príspevku do vyučovania a prínosu z neho, ako aj posilniť ich postavenie na trhu práce a demokratický rozmer občianskeho života. Z finančného daru boli hradené organizačné náklady a odmena pre koordinátora projektu.
Podpora vzdelávania 2 500 € Kempelen Inštitút. Moderná ekonómia- Komparatívna ekonómia v Komárne. Projekt bol zameraný na prípravu a realizáciu prednáškovo-seminárneho kurzu v rámci predmetu: Seminár zo súčasných dejín Slovenskej republiky v letnom semestri 2013 na Pedagogickej fakulte Univerzity J. Selyeho v Komárne. Tématicky sa kurz venoval otázkam spoločenskej transformácie na Slovensku, jej trendom, výzvam a problémom. Na záver prednáškového kurzu sa uskutočnil interaktívny workshop venovaný výskumu národného populizmu a národno-populistickej politiky na Slovensku. Hlavnou cieľovou skupinou boli vysokoškolskí študenti, na prednáškach však boli prítomní aj študenti doktorandského štúdia a vybraní pedagógovia UJS v Komárne. Pozitívny ohlas spočíval predovšetkým v stabilne vysokej návštevnosti prednášok a v ochote diskutovať o prebraných témach. Z hľadiska ťažiskového zámeru projektu - zvýšenie kvality výuky v oblasti odbornej reflexie trasformácie spoločnosti - boli ciele projektu naplnené. Finančné prostriedky boli použité na honorár pre lektora, projektového koordinátora, na cestovné náklady spolu spojené s administratívnymi nákladmi.
Podpora vzdelávania 1 160 € Ynet. How-Know. Hlavným cieľom projektu bolo zlepšenie vzdelávacieho procesu a metód v odbore komparatívna ekonomika na Univerzite J. Selyeho v Komárne. Projekt spočíval v prednáškach profesorov z Maďarskej republiky v odbore komparatívna ekonomika. Prednášky priniesli nové témy do študijného plánu. Kemplen inštitút vnímal prednášky ako veľké pozitívum, zároveň ich veľmi pozitívne vnímali aj samotní študenti. Zámer projektu bol naplnený. Kempelen inštitút rozšíril osnovu komparatívnej ekonomike špecializovanými prednáškami. Rozšírilo sa poznanie študentov v odbore komparatívna ekonomika prostredníctvom ich zapojenia sa do riešenia vedeckého projektu. Finančné prostriedky boli použité na uhradenie položky ubytovania profesorov, cestovných nákladov spolu s odmenami pre profesorov.
Podpora vzdelávania 3 000 € IREAS Slovensko n.o.. Nové prístupy v ekonomickom výskume a vzdelávaní. Cieľom projektu How-Know bolo zoorganizovanie konferencie študentov vysokých škôl s názvom StudentSec. Konferencia sa uskutočnila 6.10.2013 v priestoroch Fakulty elektrotechniky a informatiky STU v Bratislave. Bola organizovaná občianskym združením YNET. Konferencie sa zúčastnilo 120 študentov. Zámerom tohto projektu bolo poskytnúť najmä študentom vysokých škôl, pedagógom a odborníkom z praxe možnosť zvyšovať úroveň svojich, najmä praktických vedomostí nad bežný rámec. Konferencia bola zameraná na tému bezpečnosť v IT. Prioritou projektu bolo, aby konferencia oslovila nielen starších študentov so skúsenosťami, ale aj začínajúcich študentov, aby sa oblasti bezpečnosti počítačových systémov venovali. Na konferenciu boli pozvaní účastníci z rôznych odvetví ako bankovníctvo, telekomunikačné technológie a z rôznych oblastí komerčnej sféry napr. Orange, First Data, ČSOB, ESET. Na konferenciu boli veľmi pozitívne ohlasy jednak zo strany študentov ale i prednášajúcich alebo účastníkov konferencie, čím bol cieľ projektu How-Know naplnený. Finančné prostriedky boli použité na občerstvenie, plagáty, prenájom miestnosti a propagáciu cez internet pri organizácii konferencie StudentSec.
Podpora vzdelávania 3 425 € Uni2010. Rozbehni sa! Academy. V rámci projektu Nové prístupy v ekonomickom výskume a vzdelávaní sa podarilo naplniť tri hlavné ciele projektu. Cieľom projektu bolo prispieť k vzdelávaniu a podpore rozvoja vedomostnej spoločnosti. V rámci projektu sa podarilo zoorganizovať verejnú prednášku prof. Bromleyho spolu s diskusným kolokviom. Prednáška sa uskutočnila v aule STU pod záštitou Slovenskej ekonomickej spoločnosti. Určená bola študentom a akademickej komunite slovenskej ekonomickej vedy, ale i manažmentu ochrany prírodných zdrojov a príbuzných disciplín v SR. Diskusné kolokvium sa uskutočnilo v malom kongresovom centre SAV. Netradičný ekonomický experiment bol prezentovaný na Noci výskumníkov 2013, v rámci podpory tvorivého ekonomického myslenia žiakov základných škôl. Uskutočnením projektu sa podarilo prispieť k rozvoju výskumu na Slovenskej technickej univerzite na Slovensku v Bratislave, ale i v rámci odbornej ekonomickej verejnosti na Slovensku. Finančný dar bol použitý na hosťovanie osobností, prevádzkové náklady a uskutočnenie verejnej prednášky prof. Bromleyho a na realizáciu kolokvia.
Podpora vzdelávania 2 000 € Schola Philosophica. One week with Peter Gärdenfors. Zámerom projektu Uni2010, o.z. bolo pripraviť platformu Rozbehni sa! Academy, ktorá umožňuje každému VŠ študentovi rozbehnúť vlastný projekt do podoby úspešného podnikania. V tomto roku bola pilotne odskúšaná a následne rozšírená na celé Slovensko. Rozbehni sa! Academy nadväzovala na cyklus BestGuest prednášok, ktoré sa už viac ako 2 roky realizujú na slovenských vysokých školách. V rámci projektu bolo zapojených 10 mentorov, v podobe najúspešnejších slovenských podnikateľov. Výstupom projektu bolo, že R!Campu sa zúčastnilo 8 projektov, ktorých školilo 8 mentorov. Viaceré z biznis nápadov vytvorených v rámci rozbiehačských kurzov je ešte stále v štádiu rozbiehania. Minimálne 5 z nich získalo prvých zákazníkov a prvé príjmy a zároveň úspešne otestovali svoj biznis model. Financie boli použité na realizáciu platformy Rozbehni sa! Academy.
Podpora vzdelávania 3 125 € Akademická rankingová a ratingová agentúra. Hodnotenie fakúlt vysokých škôl 2012. Cieľom podporeného projektu bolo poskytnúť študentom možnosť zúčastňovať sa prednášok uznávaného zahraničného odborníka z viacerých oblastí filozofického výskumu a zároveň obohať univerzitný priestor o cenný dialóg. Projekt bol organizovaný Schola Philosophica. Uskutočnil sa na FF UK v Trnave v dňoch 6.-12. apríla 2013. Jadro projektu tvorilo cyklus prednášok v rámci študijného programu Filozofia. Jeho súčasťou boli celofakultné, celouniverzitné prednášky, neformálne diskusné stretnutia a workshopy. Ciele projektu boli naplnené v plnej miere. Študenti sa mohli oboznámiť s myšlienkami kognitívno-vedného výskumu, prostredníctvom prednášok popredného predstaviteľa CogSci. Projekt umožnil rozšírenie a skvalitnenie vzdelávania v rámci už existujúcich programov filozofia a psychológia a zlepšovanie ped. metód, rozvoj vedeckých postupov, aplikáciu najnovších výskumov v procese prípravy nového študijného plánu CogSci na FF TU. Finančné prostriedky boli použité na webové prezentácie prednášok, cestovné náklady a ubytovanie.
Podpora vzdelávania 1 600 € Romano kher - Rómsky dom. Amari Luma - Náš svet. Cieľom projektu bola myšlienka, že kvalita školstva sa dotýka celej spoločnosti a podmieňuje jej rozvoj. Keďže predpokladom kvality je možnosť jej hodnotenia, poslaním akademického rankingu je prispievať k zlepšeniu kvality školstva cez väčšiu konkurencieschopnosť hodnotených projektov. Projekt uskutočnila Akademická rankingová a ratingová agentúra (ARRA), ktorá po ôsmy krát hodnotila kvalitu vysokých škôl a ich fakúlt na Slovensku. V roku 2012 sa hodnotilo spolu 109 fakúlt, z toho 103 fakúlt verejných a 6 fakúlt súkromných vysokých škôl. Aktivity projektu spočívali v zbere, kategorizácii a vyhodnotení verejne dostupných a overiteľných údajov o fakultách vysokých škôl, ktoré sú následne zoradené do rebríčka v skupinách podľa svojho zamerania. Ciele projektu, ako snaha upriamiť pozornosť širokej verejnosti na oblasť školstva a cieľ porovnania samotných vysokých škôl boli naplnené, čoho dôkazom je samotná rastúca tendencia návštevnosti webových stránok a tá skutočnosť, že vysoké školy majú tendenciu sa neustále porovnávať a zlepšovať. Jedným z hlavných ukazovateľov kvality bolo jeho pozitívne pôsobenie na vysokoškolské prostredie v oblasti práve súkromných vysokých škôl, nakoľko súkromné školy sa dobrovoľne rozhodujú o poskytnutí údajov a zaradení do rebríčka, kde v priebehu rokov sa zaznamenal nárast ich záujmu o tento projekt. Finančný dar bol použitý na zhromaždenie a kategorizáciu údajov do hodnotenia vysokých škôl, analýzu údajov, tvorbu finálnych rebríčkov a sprievodných grafov spolu s komunikačnými a materiálnymi nákladmi.
Podpora vzdelávania 1 500 € PRO ART, n.f.. Šperk Stret 2012. Projekt bol zameraný na odstránenie bariér medzi Rómami a majoritou. Bol organizovaný Rómskym domom - Romano Kher v spolupráci s Katedrou etnológie a kultúrnej antropológia FF UK. Cieľom projektu bolo vzdelávaním rozšíriť informácie o druhej najväčšej menšine žijúcej na Slovensku a zároveň zvýšiť zanietenosť študentov o túto problematiku. Podarilo sa osloviť študentov i pedagógov, ktorí veľmi pozitívne prijali výzvu na základe ktorej sami navrhovali a organizovali diskusné fóra, pripravili si pozvánky a zároveň ich aj distribuovali. Diskusné fóra boli uskutočnené na pôde katedry. Najpozitívnejšie reakcie na realizovaný projekt mali pedagógovia, ktorí privítali spoluprácu a zároveň vyjadrili ochotu spolupracovať i v budúcnosti, čo sa považuje za jeden z hlavných výstupov projektu. Druhým výstupom projektu bola zanietenosť študentov venovať sa problematike Rómskej komunity i naďalej. Z finančného daru boli hradené náklady spojené s odmenou pre koordinátora projektu, odborného garanta a iných spolupracujúcich osôb.
Podpora vzdelávania 2 000 € Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť. Kultúrny rozvoj mesta - inovatívny vzdelávací modul. Zámerom projektu konferencie Šperk Street 2012 boli reflexie výtvarného umenia, spolupráca s európskou šperkárskou scénou a budovanie kontaktov s európskymi vzdelávacími inštitúciami. Dosiahnuté ciele boli naplnené zorganizovaním workshopu ReCOMPOSITION venovanému 3D technológiam. Konferencia sa konala v prednáškovej sieni Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. Výstupom projektu bola publikácia-zborník odborných textov, prezentovaných v rámci konferencie. Súčasťou programu boli aj sprievodné výstavy v galérii a vernisáž. Prínosom konferencie bola reflexia súčasných trendov v tvorbe umeleckého šperku v kontexte vývoja na svetovej scéne, výmena poznatkov a konfrontácia názorov a tvorivých prístupov v umení šperky. Finančný dar bol použitý na grafické práce, prekladateľské práce-administratívne práce spolu s uhradením polygrafických nákladov.
Podpora vzdelávania 1 500 € Združenie STROM. Odborný a osobnostný rast študenta prírodných vied. Projekt bol zameraný na kultúrny rozvoj mesta na úrovni inovatívneho vzdelávacieho modulu. Do projektu boli zapojení študenti troch vysokých škôl v Bratislave: VŠMU, VŠVU a STU. V rámci projektu sa študenti venovali návrhu funkcií a rozvoju vytipovaných miest z pohľadu kultúrneho plánovania v meste Bratislava. Výber výstupov projektov bol ponechaný na študentov. Cieľom projektu bolo zoorganizovanie prednášok vo forme blokovej výučby v rámci kurzu: Súčasné problémy v kultúrnom rozvoji mesta 2012/2013. Prednášky sa konali na pôde vysokých škôl. Okrem prednáškového cyklu sa konali stretnutia ku konzultáciam projektu spolu so záverečnou prezentáciou. Výstupom projektu je prezenčná brožúra, ktorá je distribuovaná rôznym shakeholderom s cieľom zvýšenia povedomia dôležitosti investícií do kultúry ako zdroja pre turizmus a vyššiu kvalitu života. Iniciatívne sa podarilo zriadiť stránku: http://kreativne-mesto.governance.sk/. Finančné prostriedky boli použité na výučbu spojenú s konzultáciami, koordináciu projektov, vrátane nákupu odbornej literatúry.
Podpora vzdelávania 1 600 € Komora pre medicínske právo- MEDIUS, o.z.. Universitatis Disputatione - Interaktívne diskusie. Projekt bol zameraný na aktivity pre skvalitnenie a prípravy študentov a budúcich absolventov z oblasti prírodných vied PF UPJŠ. Vďaka podpore sa mohli študenti a doktorandi PF UPJŠ zúčastniť konferencie Česko-Slovenského kola Študentskej vedeckej konferencie v matematike a v informatike v druhej polovici mája v Opave ale i konferencie HSCI-Hands on Science, ktorý bol venovaný príprave budúcich učiteľov a kontinuálnemu vzdelávaniu učiteľov prírodných predmetov, bádateľským metódam v prírodovednom vzdelávaní, digitálnym technológiam pre aktívne poznávanie a popularizáciu prírodovedného vzdelávania a rozvoj kreativity. Na študentskej konferencii sa zúčastnilo 9 študentov, ktorí získali viaceré ocenenia. 10. ročník konferencie HSCI sa konal v dňoch 1.-5. júla na pôde PF UPJŠ. Zúčastnilo sa ho 13 študentov a doktorandi. Študenti boli napomocní pri jej organizovaní, ale taktiež mohli nadväzovať medzinárodné kontakty. Vďaka konferencii sa mohli dozvedieť viac ako sa popularizuje veda nie len na Slovensku ale po celom svete. Vďaka prednáškam počas konferencie sa ukázali i nové možnosti spolupráce. Finančné prostriedky boli použité na uhradenie konferenčného poplatku študentov na konferencii HSCI a na cestovné študentov a členov poroty na Študenstkú vedeckú konferenciu v Opave.
Podpora vzdelávania 3 000 € Inštitút pre verejné otázky. Využitie expertízy IVO na skvalitnenie výuky VŠ. Cieľom projektu bolo prekonať handicap slovenského systému školstva, ktorým je odcudzenie študenta a vyučujúceho. Zámerom bolo prepojenie akademickej sféry a praxe prostredníctvom stretnutí akademikov a praktikov pri odbornej debate. Projekt sa realizoval prostredníctvom interaktívnych diskusií, ktoré sa konali počas zimného semestra akademického roka 2012/2013. Diskusie boli určené predovšetkým študentom medicíny a práva. Diskusie boli vedené interaktívnym spôsobom. Hostia diskusií pochádzali z rôznych vedných odborov napr. medicína, právo, farmácia, zástupcovia štátnych orgánov a inštitúcii spolu so zástupcami pacientov. Publikum bolo motivované k tomu, aby do diskusie zasahovalo svojimi podnetmi, otázkami a postrehmi, čím boli ciele projektu naplnené. Finančný dar bol použitý na úhradu nákladov na ubytovanie a cestovné náklady diskutérov.
Podpora vzdelávania 1 700 € Róbert Móro. Cena za výnimočnú diplomovú prácu v oblasti IT. Nadácia Tatra banky ocenila najlepšiu diplomovú prácu v oblasti IT Cenou Nadácie Tatra banky za výnimočnú diplomovú prácu v akademickom roku 2011/12. Odborná komisia v tomto roku za najlepšiu vyhodnotila prácu Ing. Róberta Móra s názvom „Personalizovaná sumarizácia textu“ pod vedením prof. Ing. Márie Bielikovej, PhD. Cena bola udelená v rámci slávnostného udeľovania cien najlepším študentom FIIT STU v rámci Medzinárodného dňa študentov. Toto ocenenie bolo spojené s finančnou odmenou študentovi.
Podpora vzdelávania 350 € Mária Bieliková. Cena za výnimočnú diplomovú prácu v oblasti IT. Nadácia Tatra banky ocenila najlepšiu diplomovú prácu v oblasti IT Cenou Nadácie Tatra banky za výnimočnú diplomovú prácu v akademickom roku 2011/12. Odborná komisia v tomto roku za najlepšiu vyhodnotila prácu Ing. Róberta Móra s názvom „Personalizovaná sumarizácia textu“ pod vedením prof. Ing. Márie Bielikovej, PhD. Cena bola udelená v rámci slávnostného udeľovania cien najlepším študentom FIIT STU v rámci Medzinárodného dňa študentov. Toto ocenenie bolo spojené s finančnou odmenou odbornej vedúcej diplomovej práce.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 6 639 € Rudolf Sikora. CNTB za umenie Výtvarné umenie. Získal za výstavu Light years, The Art Institute of Chicago. S podtitulom Konceptuálne umenie a fotografia 1964 – 1977 v Art Institute of Chicago. Výstava je jedným z prvých komplexných pohľadov na najsilnejšie roky konceptuálneho umenia vo svete cez médium fotografie. Prísnym kritériom, ktoré zredukovalo výber, bola podmienka, že nemá ísť o fotografiu ako formu dokumentácie nejakej konceptuálnej akcie, ale o fotografiu ako umelecké dielo. Rudo Sikora vystavoval medzi špičkami svetového nielen konceptuálneho umenia a v múzeu, ktoré mnohí radia v Amerike na druhé miesto v dôležitosti, hneď za MOMA v New Yorku. A možno takou pomyselnou čerešničkou na torte konceptuálneho umenia je fakt, že v čase trvania výstavy Light Years v Art Institute of Chicago, prebiehala v menšej chicagskej galérii Center for Book and Paper Art v Columbia College výstava, ktorá si nielenže zvolila na plagát známe dielo Ruda Sikoru „Výkričník“ z roku 1974, ale celú výstavu aj nazvali, podľa iného Sikorovho diela „Unfree Freedom“ (Neslobodná sloboda). Cenou, ako aj symbolom pocty bola bronzová soška Múzy od slovenského sochára a výtvarníka Daniela Brunovského vytvorená špeciálne na túto príležitosť a finančná odmena.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 6 639 € Vladimír Balla. CNTB za umenie Literatúra . Získal za knihu V mene otca. V mene otca – ide o generačný román. V knihe je niekoľko kľúčových motívov, ktoré symboliku domu umocňujú. Ide napr. o motív klčovania stromu pod domom, v ktorom vyrástli tri generácie; dom sa ide predávať. Ballova kniha je plná symbolov, je v nej veľa vnútorných monológov, naturalizmu, no autor je racionálny, netabuizuje, jeho protagonista nie je patetický, odľahčuje skoro všetko vážne, ba možno hovoriť o akomsi drsnom sentimente. Autor má zmysel pre detail i kontrast súčasne, výborne vykresľuje prostredie a atmosféru, veľmi dlhé priraďovacie súvetia, obsahujúce rytmus, vytvárajú obraz bezvýchodiskovej situácie. V mene otca je próza bez rámca, jednotlivé kapitoly sú spomienkami, minulosť a dávna minulosť sa prelína s prítomnosťou, niekedy i budúcnosťou pomocou predstáv a snov protagonistu. Cenou, ako aj symbolom pocty bola bronzová soška Múzy od slovenského sochára a výtvarníka Daniela Brunovského vytvorená špeciálne na túto príležitosť a finančná odmena.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 6 639 € Michal Kaščák. CNTB za umenie Hudba. Získal za hudobnú dramaturgiu festivalu Pohoda 2012. Pohoda 2012 – bol to už 16-ty ročník v poradí. Tento úžasný multikulturálny festival je jediným hudobným open-air festivalom, ktorý dokázal v slovenských podmienkach „prežiť“. A nielen to. Dokázal rásť, dokázal presvedčiť a zaujať svojim programom a atmosférou. Vypracoval sa na najlepší festival na Slovensku a je jedným z najnavštevovanejších festivalov v Európe. Cenou, ako aj symbolom pocty bola bronzová soška Múzy od slovenského sochára a výtvarníka Daniela Brunovského vytvorená špeciálne na túto príležitosť a finančná odmena.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 6 639 € Rastislav Ballek. CNTB za umenie Divadlo. Získal za réžiu divadelnej inscenácie Kukura v Divadle Aréna. Kukura- táto hra je priamo inšpirovaná pôsobením, postojom a osobnosťou Juraja Kukuru, človeka, herca a divadelného riaditeľa, je ostrou kritikou súčasného stavu slovenskej kultúry, v ktorej sú umelecké motivácie čoraz viac marginalizované a do popredia vystupujú osobné záujmy či ekonomické zretele. V úvode hry riaditeľ divadla a režisér čakajú na príchod herečky, ktorá sa má vyjadriť, či prijme rolu Médey. Situácia, kedy nie je možné zinscenovať v profesionálnom divadle Médeu, je pre divadelného riaditeľa impulzom svojím spôsobom k bilančnému monológu, kým pre mladého režiséra istým nevedomým zasväcovacím rituálom. Cenou, ako aj symbolom pocty bola bronzová soška Múzy od slovenského sochára a výtvarníka Daniela Brunovského vytvorená špeciálne na túto príležitosť a finančná odmena.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 6 639 € Zuzana Liová. CNTB za umenie Audiovizálna tvorba. Získala za réžiu filmu a scenár filmu Dom. Dom je triezvym realistickým pohľadom na súčasné Slovensko – a zároveň citlivou psychologickou drámou mladej ženy o jej komplikovaných vzťahoch s drsným otcom i s nečakaným milencom a so životom v našej dnešnej realite vôbec. Popri témach generačných a sociálnych Liovej film priam s dokumentaristickou nástojčivosťou a presvedčivosťou mapuje súčasný slovenský vidiek so všetkými jeho protikladmi, sociálnymi, spoločenskými i kultúrnymi. Cenou, ako aj symbolom pocty bola bronzová soška Múzy od slovenského sochára a výtvarníka Daniela Brunovského vytvorená špeciálne na túto príležitosť a finančná odmena.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 3 319 € Jakub Kroner. CNTB mladý tvorca Audiovizálna tvorba . Získal za réžiu, námet a scenár filmu Lóve - ide o súčasný milostný príbeh s prvkami drámy, určený prevažne mladému divákovi. Hlavné postavy sú Maťo a Veronika. Láska ich spojí aj napriek tomu, že žijú v rozdielnych svetoch a navždy zmení ich životy. Hlavný hrdina Maťo žije bezstarostný život. Bez pravidiel, bez zábran. Spolu so svojím kamarátom z detstva Tomášom kradnú autá pre Borisa, šéfa autoservisu, ktorý sa živí hlavne predajom kradnutých áut a súčiastok. Maťov život sa radikálne zmení, keď spozná Veroniku a zamiluje sa do nej. Veronika žije slušný život študentky vysokej školy. Je z detského domova, býva na internáte, ktorý jej platí škola. Svojich rodičov nepozná, a preto sa snaží o stretnutie so svojou skutočnou mamou. Maťo o sebe nehovorí Veronike celú pravdu. Radšej chce kvôli nej zmeniť svoj doterajší život, čo medzi neho a Tomáša prináša prvé rozpory. Dohodnú sa na poslednej akcii – vykradnú sejf na benzínovej pumpe. No Maťo sa nešťastnou náhodou stáva spoluvinníkom vraždy... Cenou, ako aj symbolom pocty bola bronzová soška Múzy od slovenského sochára a výtvarníka Daniela Brunovského vytvorená špeciálne na túto príležitosť a finančná odmena.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 3 319 € Daniel Fischer. CNTB mladý tvorca Divadlo. Získal za stvárnenie postavy Žadov v inscenácii Výnosné miesto, divadlo Lab, Divadelná fakulta VŠMU, Bratislava. Výnosné miesto - študovaný úradník Žadov plný ideálov postupne prichádza na to, že statočná chudoba je síce pekná v divadle, ale nedá sa preniesť do života. Uvedomuje si, že vzdelanie je na nič. A že jeho generácia nie je iná ako ostatné. Takže neostáva nič iné, ako mať výnosné miesto, známych obchodníkov a prijímať úplatky. Pretože až potom si môže zatancovať, až potom sa môže tešiť zo života. Aktuálny satirický pohľad na to, ako sa získava výnosné miesto, aké z neho plynú výhody, ale aj o tom, aký smiešny je človek, ktorý výnosné miesto spochybňuje, dokiaľ ho sám nepotrebuje. Cenou, ako aj symbolom pocty bola bronzová soška Múzy od slovenského sochára a výtvarníka Daniela Brunovského vytvorená špeciálne na túto príležitosť a finančná odmena.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 3 319 € Zuska Kepplová. CNTB mladý tvorca Literatúra. Získala za knihu Buchty švabachom. Buchty švabachom - knižku tvoria dva texty: Môžeš sa nebáť a Trianon – Delta. A obe rozprávajú príbeh novodobých nomádov. Kepplovej "ľudia na cestách" nie sú očarení pútnici, ktorí sa objavovali v slovenskej próze medzivojnového obdobia. A nepodobajú sa ani mladým mužom, snažiacim sa dospieť cestou k zmúdreniu a spoznaniu života, ktorých poznáme z literatúry rokov šesťdesiatych. Viac ako správou o cestách je táto kniha skôr správou o sebahľadaní. Akousi súčasnou verziou iniciačnej prózy, v ktorej však nedospejeme k uspokojivému zavŕšeniu. Próza Buchty švabachom tak zaujímavým spôsobom komunikuje s prózami jej generačných vrstovníčok. Cenou, ako aj symbolom pocty bola bronzová soška Múzy od slovenského sochára a výtvarníka Daniela Brunovského vytvorená špeciálne na túto príležitosť a finančná odmena.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 3 319 € Vladislav Šarišský. CNTB mladý tvorca Hudba. Získala za kompozíciu, inscenáciu Novocento - Legenda o pianistovi, Divadlo v podpalubí, Bratislava. Novecento - Legenda o pianistovi - skvelá divadelná hra hviezdy talianskej literatúry A. Baricca, ponúka divákom strhujúci, neobyčajný a krásny príbeh geniálneho klaviristu, ktorý po celý život neopustil palubu zaoceánskej lode. Príbeh sa vďaka autentickej rozprávačskej sile priam vrýva do srdca. Divadelná plavba zámorskej lode VIRGINIAN, počas ktorej je možné dýchať vôňu oceánu a počúvať neskutočnú hudbu, zasmiať sa, uvidieť Ameriku, zažiť klavírny súboj a sedieť na stovkách kilogramov dynamitu. Hudba oceánu a oceán hudby. Hudby, ktorá je počas celého predstavenia hraná naživo na klavíri! Cenou, ako aj symbolom pocty bola bronzová soška Múzy od slovenského sochára a výtvarníka Daniela Brunovského vytvorená špeciálne na túto príležitosť a finančná odmena.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 3 319 € Tomáš Džadoň. CNTB mladý tvorca Výtvarné umenie. Získala za výstavu The Race/ Preteky, Offenbach, Nemecko. Výstava The Race/Preteky – spolu s Valentínom Diegom predstavil Džadoň zaujímavý a osviežujúci príspevok ku kritickému dialógu, ktorý obklopuje médium sochárstva, jeho historické smerovanie a vývoj a jeho úlohu v súčasnom umení. Umiestnením sochy motocyklu vedľa repliky Švecovho bronzu sme pozvaní zamyslieť sa nad budúcnosťou sochárčiny podľa Newtonovho prvého zákonu o pohybe: Objekt, ktorý je v pohybe nezmení svoju rýchlosť dokým na neho nezapôsobí nevyvážená sila. Výstava sa konala v máji 2011 v Offenbachu v Nemecku. Cenou, ako aj symbolom pocty bola bronzová soška Múzy od slovenského sochára a výtvarníka Daniela Brunovského vytvorená špeciálne na túto príležitosť a finančná odmena.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 200 € Rodičosvské zdurženie pri Základnej umeleckej škole Jána Levoslava Bellu. Koncert v Bosne a Hercegovine v roku 2012. Reprezentácia mesta, ako aj krajiny s dôrazom na zachovanie kultúrnych hodnôt.. Projekt bol reprezentáciou orchestra, ktorý pôsobí pri ZUŠ J.L. Bellu v Liptovskom Mikuláši. Orchester spolu so spolupracujúcim súborom z Bosny a Hercegoviny realizoval spoločný koncert, ktorý sa konal v Liptovskom Mikuláši a v meste Čapljin. Z finančného daru boli uhradené cestovné náklady.
Podpora vzdelávania - ochrana životného rpostredia 200 € Aqua vita - Živá voda, Spoločnosť pre spoznávanie a záchranu mokradí. Hľadaj vážku!. Cieľom projektu bola realizácia nultého - restovacieho - kola prírodovednej súťaže pre školy "Hľadaj vážku", ktorej podstatou je pozorovanie vážok, ich odfotografovanie a zistenie informácii, ktoré spolu s fotografiou boli odoslané pomocou formulára na webovej stránke. Motiváciou pre zorganizovanie súťaže je prepojenie mládeže s prírodou v ich okolí, a tiež využitie zozbieraných informácii pri ochrane prírody. Z financií bola zabezpečená správa webu, účtovníctvo a cestovné.
Podpora vzdelávania - ochrana životného rpostredia 300 € Miestny klub agility TATRY Poprad. Miestny kluba agility TATRY Poprad. Finančný príspevok pomohol zabezpečiť kynologickému klubu agility nákup agility prekážok z dôvodu opotrebovania pôvodných prekážok, a tiež zmeny noriem, aby aj budúci rok mohli zabezpečiť ich činnosť a organizovať oficiálne preteky. Za financie boli zakúpené prekážky agility.
Podpora vzdelávania - podpora a rozvoj telesnej kultúry 200 € Materská škola Ul. Dr. Janského č.8 , Elokované triedy Sládkovičova č.1. Rozprávkové domčeky. Vypracovaním projektu "Rozprávkové domčeky" bolo cieľom podporiť správny vývin detí, organizovaním tvorivých aktivít v exteriéri MŠ v Žiari nad Hronom. Rodičia sa po dohovore s učiteľkou mohli zapojiť do činností počas celého dňa, no najmä v popoludňajších hodinách mali možnosť so svoimi deťmi stráviť spoločne čas rôznymi tvorivými aktivitami. Na tento účel boli využívané 4 drevené domčeky v areáli školského dvora, ktoré už vyžadovali rekonštrukciu, pretože rokmi sa postupne uvoľnili niektoré spoje, chýbali drevené dosky, alebo boli opotrebované. Prostredníctvom projektu bola zrealizovaná čiastočná oprava v podobe výmeny poškodených drevených častí záhradných domčekov, spevnenie všetkých uvoľnených spojov a ošetrenie ošetrujúcim náterom. Zrekonštruované domčeky sú denne využívané pri pobyte detí vonku, poskytujú ochranu pred dažďom, prudkým slnkom a sú vhodným miestom na spoločné pohybové, výtvarné, hduobné aktivity, súťaže, hry a iné. Peniaze z finančného daru boli využité na čiastočnú rekonštrukciu záhradných domčekov.
Ochrana a podpora zdravia 500 € Liga proti reumatizmu - Sekcia mladých reumatikov. publikácia Zborník KROK 2010/2011. Financie boli využité na tlač zborníka, ktorý vydáva Liga proti reumatizmu. Ide v poradí už o druhú publikáciu, ktorá slúži na podporu prevencie, edukácie, vzdelávania a osvety medzi pacientmi s reumatickým ochorením. Obsah publikácie je poctou novinárskej práci a ochote jednotlivcov, ktorí boli ochotní zverejniť svoj príbeh, životnú skúsenosť s reumatickým ochorením. Z finančného príspevku boli uhradené náklady spojené s tlačou zborníka a dopravou.
Podpora vzdelávania 700 € Slovenská spoločnosť pre štúdium náboženstiev. Religionistický časopis Axis Mundi, ročník 2012. Časopis Axis Mundi je jediným odborným periodikom zameraním na štúdium náboženstiev na Slovensku. Je tak dôležitým nástrojom pre rozvoj tejto vednej disciplíny. Poskytuje publikačný priestor pre religionistov i odborníkov príbuzných disciplín. Obsah časopisu tvoria odborné práce v slovenskom alebo anglickom jazyku. Časopis venuje priestor aj študentom. Projekt predstavoval podporu zostavenia a tlače odborne zameraného vedeckého časopisu. dar bol použitý na tlač časopisu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 600 € o.z. Viera a svetlo. Siedmy tradičný ples 2013. Cieľom projektu bola realizácia fašiangového plesu hnutím Vera a svetlo pre mentálne postihnutých ľudí a ich príbuzných s priateľmi. Vďaka dobrej príprave bol thotoročný ples opäť na vynikajúcej úrovni. Mnohí účastníci si pripravili vstup do programu, priniesli tombolu alebo niečo chutné na stôl. Vďaka tomu, že ples sa konal v budove internátu, väčšina hostí bola na noc ubytovaná a tak nemuseli náročne cestovať domov. Na cestu sa vydali až na druhý deň po nedeľnej svätej omši a dobrom obede a napriek hustému sneženiu sa všetci šťastne dostali domov. Dobrá zábava, ktorá na plese panovala, potešila ľudí s postihnutím, budú na tento ples radi spomýnať. Pre mnohých z nich je to jediná zábavná akcia v roku, preto sa už tešia na ďalší ročník tradičného plesu. Hlavný cieľ projektu - úspešná organizácia plesu a teda dobrá zábava, tanec a upevnenie priateľstiev, sa podarilo veľmi dobre naplniť. Za finančný príspevok boli zabezpečené strava a ubytovanie.
Podpora vzdelávania - podpora a rozvoj telesnej kultúry 200 € Občianske združenie - Združenie rodičov pri ZŠ M. R. Štefánika. “Mama, otec a ja, poďme športovať” . ZŠ M.R. Štefánika v Bratislave zorganizovala prostredníctvom projektu už III. Ročník športového dňa pri príležitosti MDD. Vedenie školy v spolupráci s radou rodičov pripravilo súťažné stanovištia, zakúpili odmeny, diplomy, pripravili občerstvenie. Cieľom športového dňa bolo prilákať žiakov školy a ich rodičov, prípadne starých rodičov na školský dvor a spoločne si zašportovať. Súťažnú dvojicu vždy tvorili dieťa a dospelý. Na danú akciu boli zaznamenané veľmi dobré ohlasy zo strany detí a aj dospelých, čomu nasvedčuje každoročne sa zvyšujúci počet súťažných dvojíc. Motivujúca je tiež skutočnosť, že tento rok prišli o.i. osláviť MDD aj deviataci a pomáhali pri budovaní stanovíšť a podávaní občerstvenia. Financie boli použité na zabezpečenie športových potrieb, diplomov a odmien pre súťažiacich.
Podpora vzdelávania - podpora a rozvoj telesnej kultúry 200 € Vážka, občianske združenie. Preliezkovo to je mesto, športovanie naše heslo. Cieľom projektu bolo zabezpečiť vhodné podmienky na rozvoj psychomotorických zručností detí predškolského veku vhodným materiálovým vybavením školského dvora. Za financie bola objednaná hojdačka na kovovom podstavci.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 300 € Združenie Detského folklorneho súboru Klnka. Klnka, Klnka, daj nám slnka. Detský folklórny súbor Klnka bol vďaka finančnej podpore vybavený krojovými nariasenými sukňami, ktoré budú deti používať pri vystúpeniach. Vybavenie súboru krojmi je veľmi dôležitým krokom v jeho programovom napredovaní. Finančný dar bol použitý na zabezpečenie nariasených sukien.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 400 € SUN DANCE ACADEMY, o.z.. Letné tanečné sústredenie talentovaných detí a mládeže - Summer dance camp 2012 . Letný tanečný camp SUN DANCE ACADEMY bol veľmi úspešný, čo svedčí aj o rozrastaní klubu o nových členov a zvýšený záujem detí o tanečný šport. Z dôvodu pozitívneho ohlasu letného campu a následných výsledkov juniorských párov sa v mesiaci september prihlásilo do SUN DANCE ACADEMY ďalších 20 talentovaných detí. Intenzívne tréningové procesy tanečných párov v mimo-Bratislavskom prostredí boli už zreteľne viditeľné v záverečnom vystúpení a prezentácií nových choreografií a technických zlepšení detí. Následná ostrá skúška 8.a 9. septembra 2012 na medzinárodnej súťaži 1th SLOVAK OPEN CHAMPIONSHIP 2012 v Bratislave, NTC- Sibamac aréne sa výborne vydarila reprezentačnému páru Kucman&Ziffova. Prebojovali sa do finále JUN1, s umiestnení na 3.mieste ( latino tance) a 4. mieste ( standardné tance). Na Slovenských pohároch ( Pezinok, Banská Bystrica a Levice) reprezentačné tanečné páry SUN DANCE ACADEMY dosiahli semifinálové resp. finálové umiestnenia. Dar prispel na úhradu nákladov spojených s pobytom - stravu.
Podpora vzdelávania - podpora a rozvoj telesnej kultúry 200 € Slovenská rada rodičovských združení - Rodičovské združenie pri Materskej škole. Pohyb hrou. Projekt prebieha priebežne v celom školskom roku. Je zameraný na rozvoj pohybových schopností detí materskej školy. Z daru bol spolufinancovaný nákup náradia umožňujúceho rozvoj motoriky a pohybových schopností detí, konkrétne koženkový tunel a skladací matrac. Náradie je neoddeliteľnou súčasťou pohybovej výchovy. Vzhľadom na ich bezpečnosť ich môžu využívať aj najmenšie deti. Z daru bol zakúpený koženkový tunel a skladací matrac.
Podpora vzdelávania - podpora a rozvoj telesnej kultúry 400 € Komunitná nadácia Liptov. DETSKÉ IHRISKO. V rámci projektu zrealizovali detské ihrisko v obci Matiašovce. V obci už dlhšie absentovalo miesto, kde by sa mohli stretávať mamičky na materskej dovolenke, kde by sa mali hrať deti a využívať priestor na hranie. Obec mala vytipovaný priestor no chýbali zdroje, zaangažovanosť a chuť dobrovoľníkov. A to týmto projektom dokázali. Prvotným finančným kapitálom „vyburcovali“ v obci diskusiu. Bolo potrebné dať sily dokopy a zorganizovať dobrovoľnícku skupinu, ktorá sa postarala o zabezpečenie a vybudovanie ihriska. Projekt sa realizoval koncom leta a začiatkom jesene. Finančný dar prispel na nákup šmýkačky a hojdačky.
Podpora vzdelávania 700 € TIMI, n.o.. POSUŇME DETI O KROK VPRED. Zámerom projektu bola podpora zdravia poskytovaním špeciálneho rehabilitačného pobytu pre deti s rôznym zdravotným postihnutím v Košiciach. Dvojtýždenný rehabilitačný pobyt zahŕňal kombináciu viacerých terapií v pravidelných 5 týždňových turnusoch. Celkovo sa projektu zúčastnilo 35 detí s telesným postihnutím, prevažne s diagnózou DMO. Snahou bolo poskytnúť každému klientovi individuálny liečebný program, zameraný na zlepšenie motorických funkcií a na aktiváciu kompenzačných mechanizmov pre zlepšenie hybnosti dieťaťa. Z daru poskytnutého v rámci projektu bola hradená časť ceny kyslíkového koncentrátora na účely oxygenoterapie. Počas tejto terapie sa zlepšilo zásobovanie celého organizmu kyslíkom, zvýšila sa výkonnosť a zrýchlila sa regenerácia po intenzívnom zaťažení, čo posúdili najlepšie terapeuti vykonávajúci individuálny rehabilitačný program s deťmi, ktoré neboli schopné poskytnúť spätnú vazbu. Väčšie deti samé vyjadrovali svoje pocity a referovali o zvýšení výkonnosti a zrýchlení regenerácie po zaťažení vplyvom vdychovania koncentrovaného kyslíka. Z daru bola hradená časť ceny kyslíkového koncentrátora na účely oxygenoterapie
Podpora vzdelávania - podpora a rozvoj telesnej kultúry 200 € Materské centrum Dúha, Gagarinova ul. č. 2636/15, 955 01 Topoľčany. Materské centrum Dúha - spojenie pestrosti a odlišnosti . Projekt "Materské centrum Dúha - spojenie pestrosti a odlišnosti" sa uskutočňoval v roku 2012 formou pravidelných a priebežných aktivít. Medzi pravidelné aktivity patrili hry, tvorivé dielne, cvičenia matiek s deťmi, cvičenia pre tehotné ženy, hudobné popoludnia, vzdelávanie žien na materskej dovolenke, vzdelávanie v oblasti sociálno-právnej ochrany. Medzi priebežné aktivity patrily zorganizované podujatia ako Mikuláš, Vianočné posedenie, či karneval. Projekt prispel nie len k spestreniu voľného času detí a matiek na materskej dovolenke, ale zároveň prispel k získaniu nových poznatkov, ktoré môžu matky a ženy využiť i v bežnom praktickom živote. Všetci si projekt veľmi pochvaľovali. Deti boli spokojné a šťastné a matky ocenili bohaté aktivity, ktoré boli v rámci projektu realizované. Z finančného príspevku boli zakúpené potrebné pomôcky a materiál
Podpora vzdelávania 200 € Občianske združenie Kruh. Veľkí rodičia malým deťom (spoločná príprava pomôcok a prostredia pre radostné učenie). Za financie boli zakúpené stoličky do výtvarnej miestnosti, ktorá slúži rodičom aj deťom nielen ako tvorivé miesto, ale aj ako miesto na stretávanie a spoločné debaty. Financie boli tiež použité na zakúpenie výtvarného materiálu, z ktorého deti spoločne s rodičmi vyrobili pomôcky, ktoré využívajú v škole pri vyučovacom procese. Z daru boli zakúpené nastaviteľné stoličky a výtvarný materiál.
Ochrana a podpora zdravia 1 000 € Detské ARO Košice. Je mi zima, kým spím. Cieľom projektu bola kúpa dynamického ohrevu pre kriticky choré deti z Košického a Prešovského kraja, ktoré podstupujú invazívny zákrok v celkovej anestézii na III. Klinike pediatrickej anestéziológie a intenzívnej medicíny v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach. Výstupom projektu je zabezpečenie aktívneho mobilného dynamického ohrevu. Tento prístroj rovnako využívajú aj pre riadený ohrev pacientov po pritopení, či s termickým úrazom (popálenie, obarenie). Cieľ bol splnený a malí pacienti už nepociťujú zimu počas "spánku" v anestézii. Finančný dar bol použitý na nákup dynamického ohrevu Therma Care.
Podpora vzdelávania 200 € Rodičovské združenie pri materskej škole. HRÁME SA NA POVOLANIA. Projekt bol založený na hrách a hrových činnostiach pre deti predškolského veku, kedy sa mohli hrať na povolania kuchár a redaktor. Spoznávali prostredie a prácu kuchárok v školskej kuchyni a vedúcej školskej jedálne. Podnetnými učebnými pomôckami a výtvarným materiálom sa podarilo rozvíjať kľúčové kompetencie det, pričom cielene sa zameriavalo na rozvoj profilu absolventa predprimárneho vzdelávania. Pomocou nových učebných a výtvarných pomôcok sa skvalitnil každodenný edukačný proces. Pripravenými otvorenými hodinami a besedami so zameraním na správne stravovacie návyky a správny výber potravinových komodít sa zvýšil záujem rodičov o životosprávu detí. Spoločnými aktivitami sa rozšírila a skvalitnila spolupráca rodiny a školy. Z daru boli zakúpené učebné a výtvarné pomôcky.
Podpora vzdelávania - podpora a rozvoj telesnej kultúry 300 € Rodičovské združenie pri ZUŠ v Senci. Nahrávka a vydanie štúdiového CD Mládežníckeho ľudového orchestra IGRICI. Zámerom projektu bolo vydanie tretieho CD mládežníckeho orchestra Igrici s názvom "Bývalo mi dobre". Jeho cieľom je priblíženie slovenského folklóru na Slovensku aj v zahraničí. V prvom vydaní bolo vytlačených 700 kusov, ktoré už sú takmer rozobraté, a teda sa uvažuje o dotlači. Z finančného daru bola zabezpečená úhrada časti nákladov na vydanie CD.
Podpora vzdelávania - podpora a rozvoj telesnej kultúry 200 € Základná škola sv. Uršule. Vybudovanie detského ihriska ako súčasť revitalizácie školského dvora . V rámci projektu prebehlo vybudovanie detského ihriska ako súčasť revitalizácie školského dvora na ZŠ Sv. Uršule v Bratislave. Na brigádach rodičia a priatelia školy odstránili staré porasty na školskom dvore, a následne firma inštalovala hracie zostavy detského hradu a váhovej hojdačky, ktoré boli zakúpené z grantu. Brigády na revitalizácii školského dvora pokračujú. Za financie bola zakúpená váhová hojdačka.
Podpora vzdelávania - podpora a rozvoj telesnej kultúry 500 € Materské centrum Slniečko, o.z.. VESELŠÍ SVET PRE VŠETKÝCH. Projekt bol zameraný na deti do 6 rokov ako aj na integráciuu detí s rôznymi druhmi postihnutia, ktoré navštevujú materské centrum Slniečko. Na drevenom mostíku si deti precvičujú hlavne hrubú motoriku, koordináciu pohybov, orientáciu v priestore. Žinenky taktiež slúžia ako pomôcka pri zdravotných cvičeniach pri rozvoji všetkých svalových partií, hlavne chrbtice a úponov a tiež ako bezpečnostná opora pri hrách. Lavičky, ktoré boli v rámci projektu tiež zakúpené boli počas zimných mesiacov využívané v šatni no dnes majú svoje miesto v záhrade pri preliezačkách. Cieľ projektu sa tak podarilo naplniť - umožnilo sa integrácii handicapovaných detí medzi zdravé, podporiť matky v návšteve centra a neizolovať sa, naučiť aj zdravé deti rešpektovať okolo sa hrajúcich kamarátov a matkám umožniť kontrolu bezpečnosti svojich detí. Za financie boli zakúpené hracie prvky, mostík a lavička.
Podpora vzdelávania - podpora a rozvoj telesnej kultúry 200 € TELOVÝCHOVNÁ JEDNOTA SLOVAN. Pohybom ku zdraviu a k predchádzaniu závislostí. Za financie zrealizovali predkladatelia rekonštrukciu mládežníckych priestorov, konkrétne kúpeľne. Práce realizovali dobrovoľníci, materiál bol zakúpený z daru. Podarilo sa demontovať batérie, obiť starý obklad a dlažby, a starú poškodenú omietku. Následne vyrovnali steny novou omietkou, obložili steny novými obkladačkami a dlažbou, a neobložené steny vymaľovali. Výsledkom je čistá, hygienická kúpeľňa, ktorá slúži mladým športovcom. Za financie boli zakúpené obkladačky, dlažba a lepidlo na obkladačky.
Podpora vzdelávania - podpora a rozvoj telesnej kultúry 200 € Gymnázium V. Paulínyho-Tótha. Učebňa v prírode. Cieľom projektu bolo vybudovanie učebne v exteriéri gymnázia, ktorá by slúžila na výučbu väčšiny všeobecne-vzdelávacích predmetov vonku, na čerstvom vzduchu. Doobeda učebňa bude slúžiť pre žiakov gymnázia a poobede pre krúžky, besedy a mimoškolskú činnosť. Z financií bola zabezpečená montáž lavíc do exteriérovej učebne.
Podpora vzdelávania - podpora a rozvoj telesnej kultúry 200 € Rodičovské združenie pri Materskej škole. Centrum detskej zábavy a relaxu. Cieľom projektu bola úprava školského dvora a plochy pieskoviska MŠ v Prievidzi. Týmto spôsobom bol dosiahnutí cieľ - zlepšiť prostredie, v ktorom sa hrajú deti. Zabezpečením vhodného krytu - plachty na pieskovisko, sa zabránilo vstupu voľne pobehujúcich zvierat na plochu pieskoviska a tým sa zároveň podarilo odstrániť hroziace nebezpečenstvo z mikrobiálneho a parazitárneho znečistenia piesku, ale aj riziká hroziace z mechanického poranenia počas hier detí. Vybudovaný areál bude slúžiť deťom predškolského veku na realizáciu hier, edukačných aktivít a na športovanie, zábavu a relax počas pobytu detí vonku a odpoludňajších hier a hrových činností. Finančný dar bol použitý na kúpu kricej plachty na pieskovisko.
Podpora vzdelávania 300 € KreDO. LET 2012. Projekt dal priestor a príležitosť znevýhodneným mladým ľuďom, na adekvátne využitie voľného času počas letných prázdnin. V auguste počas jedného týždňa prebehol letný tábor kde sa konali edukačné a preventívne programy na aktuálne témy. Mladí ľudia sa začali viac zaujímať o svoju budúcnosť, a vo väčšej miere prejavili záujem zapájať sa do aktivít vo svojej komunite formou dobrovoľníckej činnosti. Z finančného daru boli uhradené náklady spojené s ubytovaním.
Podpora vzdelávania - podpora a rozvoj telesnej kultúry 200 € Nadácia Spoločne pre región. Zdravo - hravo na školskom dvore. Prostriedky boli použité na vybavenie školského dvora, konkrétne na zakúpenie a osadenie detských preliezok a hojdačiek. V dobe školského vyučovania ho môžu využívať deti, v popoludňajších hodinách tam majú prístup aj rodičia. Školský dvor sa takto stal ideálnym športovo-rekreačným miestom pre deti. Z finančného príspevku boli zakúpené a osadené preliezky a hojdačky.
Podpora vzdelávania - podpora a rozvoj telesnej kultúry 400 € Základná škola. Kolektívny šport ako prostriedok na utužovanie vzťahov v žiackom kolektíve.. Cieľom projektu bolo zlepšiť vzťahy medzi žiakmi, medzi triednymi kolektívnymi, posilniť fyzickú zdatnosť žiakov a ich kondíciu, zvýšiť záujem žiakov o pohybové aktivity. Ciele boli dosiahnuté prostredníctvom medzitriednych súťaží, školských turnajov, lokalitných majstrovstiev. Projekt bol určený žiakom 2.stupňa ZŠ Karloveská v Bratislave. Realizácia tohto projektu zabezpečila snahu o pochopenie významu kolektívu v živote jednotlivca, skutočnosť, že práve kolektív dáva jedincovi silu, že v dobrom kolektíve niet miesta na šikanu, na ubližovanie si, že v každom kolektíve sa dá dopracovať spoločnými silami k pozoruhodným výsledkom. Ciele projektu sú plnené priebežne, nakoľko ide o projekt, ktorý má dlhodobý charakter. Z príspevku boli zakúpené športové pomôcky.
Podpora vzdelávania 200 € Fond gymnázia n.f.. Nákup školskej tabule pre gymnázium. Zámerom projektu bola kúpa novej tabule pre gymnázium Hubeného v Bratislave. K výmene tabule došlo v triede sekunda (dnes tercia) vzhľadom na jej nevyhovujúci stav. Zabezpečiť sa podarilo tabuľu TRIPTYCH. Je to trojdielna magnetická keramická tabuľa s veľmi tvrdým a oteruvzdorným povrchom pre časté použitie najmä v školách, orámované hliníkovýám rámom povrchovo upraveným prírodným eloxom so zaoblenými plastovými rohmi. Pri keramických tabuliach je dodávaný zdvíhací mechanizmus s viazaným pohybom (pohyb tabule bez priečenia) s tlmením v koncových polohách. Keramické povrchy sú zvlášť vhodné pre intenzívne dlhodobé používanie, je na ne poskytovaná záruka 25 rokov. Kúpou tabule sa podarilo zabezpečiť bezpečnosť žiakov a vyučujúcich pri manipulácii s tabuľou. Výrazne sa podarilo znížiť prašnosť prostredia v triede (eliminácia alergie na kriedový prach). Najvýraznejšie sa táto zmena prejavuje na hodinách metematiky a technických predmetoch, kde sa vyžaduje rysovanie. Zlepšenie čitateľnosti písaného textu na tabuli, čo prispelo k menšiemu namáhaniu zraku žiakov. Za túto zmenu sú veľmi vďační ako žiaci, tak i vyučujúci. Z finančného daru bola zakúpená školská tabuľa.
Podpora vzdelávania - podpora a rozvoj telesnej kultúry 200 € Športový klub polície Banská Bystrica. Zriadenie bezplatnej požičovne bežkárskeho výstroja pre deti a mládež. Cieľom projektu bolo zabezpečiť lyžiarske sety do bezplatnej požičovne bežkárskeho výstroja pre deti a mládež. Cieľ sa podarilo naplniť. Služby požičovne využíva cca 20 detí. Zámer sa teda podarilo naplniť a to podporiť deti v aktívnej pohybovej činnosti. Podarilo sa zabezpečiť odborný dohľad kvalifikovaného trénera, ktorý sa venuje záujemcom a sprostredkováva základné technické zručnosti pre pohyb na bežkách. Projekt sa stretol s pozitívnym ohlasom vedenia školy športového klubu polície B.Bystrica i mesta B.Bystrica, preto sa hodlá v ňom naďalej pokračovať. Z finančného daru boli zakúpené lyžiarske bežecké topánky.
Podpora vzdelávania - podpora a rozvoj telesnej kultúry 200 € Združenie maďarských rodičov na Slovensku základná organizácia pri Materskej škole s vyučovacím jazykom maďarským. DETSKÉ IHRISKO PRI MATERSKEJ ŠKOLE. Mesto Levice rozhodlo o presťahovaní Materskej školy do nových priestorov. Po stavebných úpravách bolo nutné upraviť okolie prerobenej budovy školy. Za financie bolo zakúpené osivo trávy a okrasné dreviny, na vysadenie pomedzi atrakcie detského ihriska. Za financie boli zakúpené osivo a okrasné dreviny.
Podpora vzdelávania 200 € Občianske združenie Spoločnosť priateľov slobodnej výchovy a vzdelávania Krídla. Škola, do ktorej deti chodia rady.. Zámerom projektu bola úprava priestorov pre otvorenie 1. triedy waldorfskej školy v Košiciach. Jednou z aktivít bolo aj zakúpenie a inštalácia novej kvalitnej tabule s dlhou životnosťou na kreslenie a písanie kriedou, ktorá je hlavným nástrojom práce učiteľa v nižích ročníkoch waldorfských škôl. Vo vytvorených priestoroch sa 3. septembra 2012 začalo vyučovanie v 1.A triede. Hneď v prvý deň si prváčikovia vyskúšali novú tabuľu, každé dieťa na ňu nakreslilo svoju prvú čiaru. Z daru bola zakúpená špeciálna tabuľa Triptich keramic.
Podpora vzdelávania 200 € Rodičovské združenie pri ZŠ Mudroňova 83. Podpora interaktívneho vzdelávania. Cieľom projektu bola podpora interaktívneho vyučovania na podporu vzdelávacích aktivít žiakov štátnej Základnej školy na Mudroňovej ulici 83 v Bratislave, formou zakúpenia interaktívnej tabule do jednej triedy. Keďže sa potrebnú sumu na túto tabuľu nepodarilo vyzbierať, škola zvolila zakúpenie inej alternatívnej pomôcky a to videokameru. Videokamera má veľmi široké využitie pri podpore interaktívneho vyučovacieho procesu , o čom svedčí množstvo zrealizovaných projektov školy v minulom šk.roku. Videokameru škola využíva i v spojitosti s už zakúpenou interaktívnou tabuľou, ktorú si zakúpila z vlastných prostriedkov. Z videokamery sa teší celá škola, na čele so žiakmi, tiež vyučujúci a rodičia. Za finančný dar bola zakúpená videokamera.
Podpora vzdelávania - zachovanie kultúrnych hodnôt 200 € Rodičovské združenie pri Základnej umeleckej škole . Tancuj, tancuj, vykrúcaj. Detský spevácky zbor Pro Musica Základnej umeleckej školy v Michalovciach vystúpil na podujatí Rok na dedine, vrámci cyklu Tancuj, tancuj vykrúcaj, ktoré bolo realizované v spolupráci so ZUŠ Sobrance. Na podujatí predstavili publiku zvyky na dedine, ktoré sa zachovali ako ľudové tradície. Vďaka finančnému daru boli deti vybavené krásnymi krojovými sukienkami. Za finančný dar bola zakúpená videokamera.
Podpora vzdelávania 379,6 € Jazyková škola Žilina. Malý Európan.. Zámerom projektu "Malý Európan" bolo ískať a rozvíjať jazykové kompetencie a zručnosti u detí mladšieho školského veku s dôrazom na rovnosť šancí všetkých detí, aj zo sociálne slabšieho prostredia. Ciele projektu sa podarilo naplniť a môžeme konštatovať, že prevýšili očakávania vzhľadom na záujem zo strany rodičov, keďže škola plánovala otvoriť jeden kurz s počtom 15 detí a reálne teraz pracujú tri takéto kurz. Ďalším cieľom bolo dosiahnuť u detí napriek nulovým vedomostiam v cieľovom jazyku primárny rozvoj komunikačných zručností bez zasahovania materinského jazyka. Tento cieľ bol tiež dosiahntuý, deti pri jednoduchých impulzoch akými sú hracie pomôcky alebo jednoduché otázky okamžite reagujú a svoju reakciu dokážu rozšíriť na dlhší dialóg. Projekt možno vyhodnotiť ako úspešný, spokojnosť prejavujú obe strany - škola i žiaci a ich rodičia. S danou činnosťou bude škola určite pokračovať i v naledujúcom školskom roku. Financie boli použité na šitie a plisovanie krojových sukní.
Podpora vzdelávania - podpora a rozvoj telesnej kultúry 400 € Klub slovenských turistov Slávia Stropkov. Spoznávajme a chráňme okolie Stropkova. V rámci projektu bol vyčistený a preznačený turistický chodník na vrch Baňa pri Stropkove, postavený informačný panel s informáciami o faune a flóre v okolí vrchu Baňa, a nainštalovaná vrcholová hviezdica, kde sú znázornené všetky kopce a pohoria, na ktoré je výhľad z vrchu Baňa. Hlavným ohlasom na tieto aktivity bola pochvala od účastníkov 4. stretnutia priaznivcov klubu slovenských turistov. Finančný dar bol použitý na úhradu registračných poplatkov.
Podpora vzdelávania - podpora a rozvoj telesnej kultúry 400 € TK Ellegance Košice, o.z.. Pohyb pre všetkých. Cieľovou skupinou boli osoby s telesným postihnutím, ktorí sa aktívne venujú športu. V športe, tak ako v ostatných oblastiach spoločnosti, tvorí integrácia postihnutých osôb a osôb bez postihnutia základ. Cieľom bolo obom skupinám umožniť primeraný a dostatočný rozsah príležitostí vhodných ich schopnostiam. Stanovené ciele sa podarilo naplniť pomocou kúpených cvičebných pomôcok. Dané posiľňovacie prístroje a pomôcky sa využívali v pravidelnom používaní 2x do týždňa, napomáhalo to k zlepšeniu zdravotného stavu telesne postihnutých osôb, kde dochádzalo následne k budovaniu ich vôľových vlastností, lepších športových výsledkov a aj k integrácií, čím boli ciele projektu naplnené. Finančný dar prispel na kúpu interaktívnej tabule.
Podpora vzdelávania - podpora a rozvoj telesnej kultúry 200 € MC Drobec - materské centrum. Drobci sa učia hravo,ich rodičia sa vzdelávajú radi. Projekt bol realizovaný v priestoroch základnej školy, kde občianske združenie MC Drobec prevádzkuje herňu pre deti v dvoch vzdelávacích rovinách (jazykovej oblasti a v oblasti sociálnych zručností) a pre dve cieľové skupiny (deti a rodičia na MD/RD). Výučba angličtiny pre deti (rozdelené podľa veku na menšie deti a väčšie deti) prebiehala dvakrát v týždni a tiež dvakrát v týždni anglický jazyk pre rodičov a zároveň informatívne diskusie s cieľom získania nových vedomostí, zručností a schopností, podpory sebavedomého správania a asertivity, uľahčenie adaptačného procesu u detí vo veku pred nástupom do predškolského zariadenia, uľahčenie návratu mamičiek (rodičov) do práce alebo hľadania zamestnania. Projektom sa nám podarilo osloviť rodičov, ktorí sú členmi alebo sympatizantmi MC Drobec – materské centrum a prejavili záujem o jazykové vzdelávanie (anglický jazyk) a vzdelávanie sa v oblasti sociálnych zručností, resp. do adaptačného programu v spolupráci s MŠ. Všetky aktivity v rámci projektu sa priamo alebo nepriamo týkali viac než sto ľudí – prevažne detí a ich rodinných príslušníkov. Z daru bol hradený asfalt.
Ochrana a podpora zdravia 500 € Centrum Aktívny vozík. Viac možností.... Financie pomohli realizovať časť projektu, ktorého celým cieľom bolo vytvoriť komplexný rehabilitačný program pre deti s ťažkým zdravotným postihnutím. Zakúpené boli fitlopta a germicídny žiarič, ktoré pomôžu k vytvoreniu lepších podmienok v rehabilitačnom centre. Fitlopta je obľúbenou pomôckou pri cvičení s fyzioterapeutom, a germicídny žiarič vytvára čistejšie prostredie pre deti so zníženou imunitou. Finančný dar bol použitý na učebné materiály, občerstvenie a náplň do tlačiarne.
Podpora vzdelávania - zachovanie kultúrnych hodnôt 300 € Fotoklub pri Mestskom kultúrnom stredisku v Galante. Letné fotodielne pre mládež a širokú verejnosť v Galante. Cieľom projektu bolo poskytnúť adekvátnu podporu na odbornej úrovni prostredníctvom lektorov všetkým záujemcom o aktívne využitie voľného času fotografovaním. Projekt mal za cieľ edukačne pôsobiť na mládež a vytvoriť protiváhu negatívnym vplyvom modernej civilizácieš a prostredia ulice. Cieľ sa podarilo naplniť, vekový priemer účastníkov bol okolo 23,5r. Primárny cieľ bol naučiť účastníkov využívať svoj voľný čas aktívne s fotoaparátom alebo fotomobilom. Do aktivít bola zapojená generácia dospelých a vytvorila sa dobrá väzba cez všetky vekové spektrá. Mnoho začínajúcich autorov toto podujatie správne nakoplo v smerovaní ich fotografickej tvorby. Za finančný dar boli zakúpené fitlopta a germicídny žiarič.
Podpora vzdelávania - podpora a rozvoj telesnej kultúry 300 € Jumping Joe, o.z.. Korčuľovanie na základných školách. Projekt bol zameraný na podporu telesnej výchovy formou korčuľovania na základných školách pre prvý stupeň (deti vo veku 6-12 rokov). Snaho projektu bolo vytvorenie záujmu o šport u malých detí a tým rozvíjať pohybovú aktivitu. Do projektu sa zapojili základné školy bratislavskej mestskej časti Nové mesto. Prostredníctvom realizácie projektu sa deti dozvedeli aký zaujímavý a úžasný šport krasokorčuľovanie je. Deti sa presunuli z ulíc a od počítačov, sedavého spôsobu trávenia voľného času smerok naspäť - k športu. Projekt prispieva k zlepšeniu svalovej koordinácie, zlepšeniu držania tela, znižuje chorobnosť dýchacieho aparátu u detí, zvyšuje imunitu, posilňuje činnosť srdca za zlepšuje čulosť i psychickú výkonnosť. Týmto spôsobom sa podarilo naplniť všetky ciele projektu, na ktorý pozitívne reagujú ako zainteresované deti, tak ich rodičia. Dôkazom je zvýšený záujem oboznamovať sa s daným športom. Za financie bola zakúpená piecka na tavenie skla.
Poskytovanie sociálnej pomoci 600 € Gabriela Krajčírová. Pomoc pre Emku. Financie boli využité na úhradu rehabilitačného pobytu v Adeli centre v Piešťanoch pre Emku Krajčírovú, ktorá trpí viacerými diagnózami. Z finančného daru boli hradené náklady spojené s ubytovaním účastníkov konferencie.
Ochrana a podpora zdravia 600 € Rodičovské združenie pri Materskej škole Snina Budovateľská 2205/12. AJ MY SA CHCEME ROVNAŤ ZDRAVÝM DEŤOM. Realizácia projektu má prínos tak pre zdravotne znevýhodnené deti s telesným hendikepom, ako aj pre zdravé deti z dôvodu prevencie voči ochoreniam pohybového aparátu v MŠ Snina na ul. Budovateľská. Materiálovým a personálnym zabezpečením projektu boli vytvorené podmienky nevyhnutné pre uskutočňovanie pohybovo-terapeutických aktivít a tým aj naplnenie cieľov stanovených v rámci projektu. Realizácia projektu prispela k zintenzívneniu spolupráce predovšetkým s Centrom sociálnych služieb Zátišie v Snine. Taktiež motivovala rodičov k ďalším aktivitám a pomoci pre škôlku. Z finančného daru boli čiastočne uhradené náklady spojené s rehabilitačným pobytom.
Podpora vzdelávania 300 € Spoločenstvo čitateľov Biblie. Vrana k vrane sadá: podpora rovesníckeho vzdelávania. Zámerom projektu bolo zakúpenie digitálnej technológie Smartpen, ktorú spoločenstvo čitateľov Biblie plánovalo využiť na formálne aj neformálne vyučovanie v internetovom prostredí. Projekt "vrana k vrane sadá" si kládol za cieľ zaujať mladých ľudí rovnakého veku, ktorých zaujímajú sociálne siete, nové technológie a chuť učiť sa nové veci. Do projektu sa zapojili okrem mladých dobrovoľníkov aj iné záujmové skupiny, ktoré boli oboznámené s používaním Smartpenu. Takto projekt získal širší záber, ktorý zároveň ukázal ďalšie možnosti využitia Smartpenu. Všetci účastníci projektu sa s touto technológiou stretli prvý krát. Pri realizácii projektu sa objavili ďalšie možnosti na širšie využitie Smartpenu. Hlavný cieľ projektu sa podarilo naplniť, čiže rozvoj činností zameraných na podporu rovesníckeho vzdelávania a využívanie sociálnych sietí na šírenie kvalitného digitálneho obsahu. Finančný dar bol použitý na kúpu materiálneho vybavenia.
Ochrana a podpora zdravia 1 000 € Nožička, občianské združenie. Masáže pre deti s DMO. Cieľom projektu bolo poskytnúť deťom s DMO pravidelné masáže na uvoľnenie svalového napätia. V zariadení , ktoré prevádzkuje OZ Nožička, je momentálne dvadsaťdva detí, ktoré mali poskytovanú pravidelnú masáž. V prípade záujmu iných rodičov so zdravotne znevýhodnenými deťmi, môžu navštevovať zariadenie a zaradiť sa do programu pravidelnej masáže. Másaže pre deti priaznivo pôsobia na zvyšovanie pohyblivosti, redukciu spazmov, objavenie zvyšnej svalovej aktivity, posilnenie psychiky, znižovanie dôsledkov inaktivity a na podporu chôdze. V priebehu pár mesiacov deti urobili výrazné pokroky. Deti, ktoré mali svalové kŕče, tak tieto problémy pominuli. Prospieva to ich psychike, navzájom sa na seba tešia. Nielen deti, ale aj rodičia sú radi, že to deťom prospieva. Myšlienka projektu tak mala veľký úspech. Za poskytnuté financie bol zakúpený potrebný materiál.
Podpora vzdelávania 500 € Občianske združenie LIMBAŠSKÝ STRAPČEK. Malý dopraváčik v Limbachu. Cieľom projektu bolo vybudovať plne funkčné dopravné ihrisko ktoré by malo simulovať rôzne dopravné situácie. Napriek tomu že celý cieľ projektu naplnený nebol, z dôvodu nedostatku financii, podarilo sa aspoň vybudovať plochu a osadiť značky, a tiež sa tvorí metodická pomôcka pre pedagógov, kde odbornú pomoc prisľúbili niekoľkí pedagógovia z pedagogickej fakulty UK. Finančný dar bol použitý na masáže.
Podpora vzdelávania 200 € Spojená škola, Budivateľská 1309, Vranov nad Topľou. Praktická škola - cesta k práci.. Cieľom projektu bolo zabezpečenie technického vybavenie Spojenej školy Budovateľskej vo Vranove nad Topľou. Prostredníctvom tohto projektu boli zakúpené nájazdové rampy pre handycapovaných žiakov. Realizácia projektu zabezpečila zmenšenie sociálnej exklúzie handycapovaných detí. Z finančného daru boli zakúpené nájazdové rampy.
Poskytovanie sociálnej pomoci 300 € Občianske združenie REHAMENTA. Uži si zopár krásnych dní v okolí mesta Svidník. OZ Rehamenta prostredníctvom realizovaného projektu zorganizovalo rekondično-poznávací pobyt na severovýchode Slovenska. Počas päťdňového pobytu realizovali viacero jednodňových výletov do pozoruhodných miest regiónu Svidník (zoologická záhrada, múzeá,kúpalisko, pamätníky, skanzen a mnohé ďalšie). Veľkým zážitkom pre členov s mentálnym postihnutím bola návšteva zoologickej záhrady, v ktorej mohli kŕmiť vybrané druhy zvierat a niektoré z nich mohli i pohladkať, čo mnohí využili. Ciele projektu boli naplnené - 25 členov s MP sa aktívne oboznamovalo s kultúrnymi pamiatkami a inými zaujímavosťami regiónu, rozširovali a dopĺňali si svoje vlastivedné vedomosti, venovali sa rôznym pohybovým i oddychovým aktivitám, mali možnosť odreagovať sa od každodenných problémov a posilniť priateľské vzťahy v kolektíve. Finančný dar bol použitý na kúpu akordeónu.
Podpora vzdelávania - podpora a rozvoj telesnej kultúry 300 € Občianske združenie DOKAN. Vzdelávací tábor OZ DOKAN. Zámerom projektu bola realizácia Vzdelávacie tábora OZ Dokan. Tábor je určený pre mladých ľudí so sociálne slabšieho prostredia. V tomto roku sa tábor konal v Liptovskom Mikuláši. Cieľom tohto projektu bolo rozvíjať osobnoť mladých ľudí, riešiť vnútorné a vonkajšie životné problémy a poukázať na etiku v živote, ktorá je veľmi dôležitá, tiež na medziľudské vzťahy ako také, vzťahy v rodine, medzi kamarátmi aj v škole. Ciele projektu boli splnené okrem nových priateľstiev a príjemne strávených chvíľ si mladí ľudia so sebou odniesli nový pohľad na život a nové poznatky, ktoré získali v rámci pobytu v tomto tábore. Z daru boli zakúpené didaktické pomôcky.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € Združenie na záchranu Lietavského hradu. Záchrana hradného okenného otvoru. Projekt záchrany kultúrneho dedičstva na hrade Lietava sa osvedčil ako výborný spúšťací motivačný projekt bez ktorého by sa určité stabilizačné práce nevykonali. Záchrana tak veľkého diela akou je zrúcanina hradu sa však nedá robiť naraz bez postupnej konzervácie, pretože finančné krytie takýchto prác by sa neekonomicky predražilo. Pôvodný zámer záchrany okenného otvoru bol rozšírený aj na konzerváciu celého okolia s napojením až na zásah z roku 2009. To znamená, že okrem okenného otvoru bola zamurovaná aj veľká kaverna a tatiež bolo v torzálnom zámere rekonštruované komínové teleso v blízkosti okenného otvoru. Z finančného daru bol zakúpený materiál na oplotenie- sieť, stĺpiky, vzpery.
Ochrana a podpora zdravia 500 € Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím. Ergoterapia pre deti so zdravotným znevýhodnením. Za financie bola z nepoužívanej hygienickej miestnosti vytvorená a materiálom vybavená hrnčiarska dielňa, ktorá slúži deťom s mentálnym postihnutím pri ergoterapii. Deti môžu vytvárať rôzne výrobky z hliny, ktoré glazujú aj vypaľujú. Účasť na tvorivých dielňach prisľúbil umelecký sochár. Financie boli použité na murárske práce.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € Združenie priateľov Hričovského hradu. Záchrana najohrozenejších častí hradu Hričov. V tomto projekte si združenie dalo za cieľ začať s murárskymi prácami na veľkom výpadku bočného múru Rožnej veže. Práce na objekte Rožnej veže boli pod odborným dozorom metodika, ktorý určil postup a rozsah prác. Ciele projektu sa podarilo úspešne naplniť a tým sa úspešne vykonala prvá etapa postupnej záchrany objektu Rožnej veže, na ktorej je nevyhnutné podieľať sa aj v ďalších rokoch. Do pomocných prác na Rožnej veži sa zapájali aj rôzny dobrovoľníci a návštevníci hradu (rezanie náletovej vegetácie, triedenie a nosenie kameňa), čím sa pomohlo aj k naplneniu jedného z hlavných cieľov, ktorým bolo zapojiť mladých ľudí do záchrany nášho kultúrneho dedičstva a napomáhať k zmysluplnejšiemu tráveniu voľného času. Finančné prostriedky boli použité na nákup tvorivého materiálu a na poistenie účastníkov tábora.
Podpora vzdelávania 200 € Rodinné centrum Macko. Mamy sa chcú vzdelávať. V rámci realizácie projektu rodinným cetnrom Macko bol zorganizovaný kurz práce na PC so zameraním na Excel pre matky na rodičovskej dovolenke. O kurz bol veľký záujem. Trval dva mesiace a z kapacitných dôvodov sa ho zúčastnilo 8 osôb. Na základe počtu účastníkov aj pozitívnych ohlasov na jednotlivé lekcie zo strany rodičov považujeme realizovaný projekt za úspešný. Financie boli využité na úhradu návrhu pracovného plánu konzervačných prác a na úhradu samotných prác.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € Združenie na záchranu Brekovského hradu. Výstava fotografií Záchrana hradu Brekov. Združenie na záchranu Brekovského hradu v sobotu 18. 8. 2012 organizovalo na hrade pre návštevníkov, obyvateľov obce a pracovníkov obnovy Výstavu fotografií Brekov 2012 (fotografie umeleckou formu dokumentovali práce pracovníkov a dobrovoľníkov, autor fotografií bol Robert Tappert). Návštevníci mohli spoznať stav, súčasné práce a archeologický výskum a samozrejme aj históriu hradu Brekov. Členovia ZnzBh osvetľovali hrad od 20.00 do 24.00 hod. V obedňajších hodinách navštívilo výstavu 100 ľudí, ktorí prišli v rámci akcie Košickej detskej historickej železnice, neskôr podvečer a večer pri osvetlenom hrade vystúpilo na hrad ešte 250 Brekovčanov a návštevníkov z okolia. Výstavné fotografie budú začiatkom roka 2013 vystavené v priestoroch Humenského kaštieľa. Peňažný dar bol využitý na úhradu prenájmu priestorov a kúpu potrebného materiálu.
Podpora vzdelávania 600 € Púpava – pedagogicko-psychologické služby, n. o.. Ideme do života. Projekt bol zameraný na realizáciu víkendového pobytu pre štrnásť detí z detského domova Kolárovo. Počas víkendu boli na programe beseda na tému obchodovania s ľuďmi, film a krátka diskusia. Ďalšou aktivitou bola návšteva výstavy vo vedeckom centre Atlantis. Hlavným poslaním výstavy je popularizácia vedy pre mládež. Originálny zážitok z učenia môže zmeniť postoj k učeniu a vedomostiam. Deti aj inštruktori boli výstavou nadšení. Prístup k získaniu vedomostí je u tejto cieľovej skupiny problematický. V rámci programu boli aj návšteva vianočných trhov, či návšteva kina. V posledný deň mali deti individuálny program u rodín u ktorých bývali. Deti okrem výletu ocenili bežné veci ako jazdu električkou, či varenie obedu. Okrem vzdelávacieho charakteru sa tak deťom podarilo zabezpečiť príjemné chvíle, ktoré často nezažívajú, ale ktoré veľmi oceňujú a robia im veľkú radosť. Všetci sa veľmi z tejto akcie tešili a dúfajú že si opäť takýto pekný víkend čoskoro zopakujú. Z daru boli hradené mzdy terénnych sociálnych pracovníkov.
Podpora vzdelávania 400 € Asociácia pre psychoterapiu zameranú na telo. Preklad knihy srbskej autorky Ljiljany Klisić - Telová psychoterapia. Cieľom projektu bolo zabezpečiť preklad knihy Telová psychoterapia zo srbského do slovenského jazyka, aby tak následne mohla byť táto kniha pripravená na vydanie. V rámci realizácie projektu sa podarilo tento preklad zrealizovať a finálna verzia prekladu knihy je už na svete. Momentálne je kniha zaradená do edičného plánu na rok 2013 vo vydavateľstve "gu100". Aktuálne prebieha jazyková korektúra textu a je pripravená zmluva o autorských právach pre autorku Ljiljanu Klisić. Začiatkom roka 2013 by mala dať súhlas k vydaniu a kniha sa môže pripraviť do tlače. Tento typ publikácie dlhodobo absentuje na slovenskom knižnom trhu. Podpora vydania knihy je preto prínosom pre celú spoločnosť. Z finančného príspevku boli hradené strava, materiál a doprava.
Podpora vzdelávania 200 € Diecézny katechetický úrad Spišskej diecézy. KNIHA - KOMPAS ŽIVOTA. Zámerom projektu "Kniha kompas života" bola revitalizácia a modernizácia knižnice Diecéyneho katechetického úradu v Spišskej diecéze. Súčasťou projektu bolo dobudovanie regálov na inventár knižnice, aby tak mohli byť pripravené aktivity v priestoroch knižnice - interné, ale aj aktivity mimo knižnice - externé. Priestorové zariadenie a sústredenie inventáru na jednom mieste bol prvý krok v revitalizácii a modernizácii knižnice. Ciele projektu boli naplnené z časti. Urobený bol prvý krok a v ďalších etapách je naplánované pokračovať a nadviazať na to, čo sa podarilo doposiaľ. Financie boli použité na kúpu materiálu a rekonštrukčné práce.
Podpora vzdelávania - podpora a rozvoj telesnej kultúry 200 € Dobrovoľný hasičský zbor v Senici . Ochráňme sa pred požiarom a živelnou pohromou. Cieľom projektu bolo zapezpečeiť skvalitnenie pedagogického procesu dobrovoľného hasičského zboru v Senici. Zakúpením fotoaparátu sa zlepšila prednášková činnosť. Doloženie kvalitných fotografií do prezentácií zlepšuje výpovednú hodnotu prednášok a tak napomáha k lepšej príprave mladých hasičov na nástrahy, s ktorými sa môžu stretnúť. Finančný dar bol použitý na zabezpečenie prenosného bezdrôtového zariadenia.
Podpora vzdelávania - podpora a rozvoj telesnej kultúry 400 € Spoločnosť Joga v dennom živote - pobočka Bratislava. Cvičenie jogy v parku. Zámerom projektu bolo zrealizovať kurzy cvičenia jogy počas leta v Sade Janka Kráľa. Projekt sa úspešne podarilo zrealizovať. Cvičenia prebiehali pod vedením cvičiteľa s certifikátom Systému Joga v dennom živote. Cvičenia zaznamenali rastúci ohlas verejnosti, okoloidúci ľudia sa spontánne zastavovali a zacvičili si. Niektorí ľudia prichádyali na cvičenia pravidelne. Na cvičeniach cvičilo pravidelne 15-15 ľudí. Finančný dar bol použitý na kúpu fotoaparátu.
Poskytovanie sociálnej pomoci - vzdelávanie 600 € Asociácia náhradných rodín. Letný rekreačno-poradenský pobyt pre náhradné rodiny a deti s náhradných rodín. Cieľom projektu bola realizácia letného rekreačno poradenského tábora pre náhradné rodiny s deťmi v Hoteli Drotár v Hronci. Na pobyte sa zúčastnilo 32 rodín (39 rodičov a 72 detí). Veľkým prínosom realizácie tohto projektu boli dobrovoľníci, ktorý zabezpečovali voľnočasové aktivity a program pre deti. Počas letného pobytu sa vytvoril priestor pre náhradné rodiny na bezpečné zideľanie sovjich problémov a starostí. Rola náhradného rodiča je veľmi náročná a vyžaduje stabilný systém odbornej a svojpomocnej pomoci a podpory. V tomto je letný tábor pre náhradné rodiny jedinečným prostriedkom ako realizovať pomoc a podporu na odbornej a svojpomocnej úrovni. Pomáha mnohým náhradným rodinám pochopiť svoje problémy a po ukončení pobytu sú otvorení hľadať pomoc bez obáv, že to nezvládnu. Z finančného príspevku bola zakúpená ozvučovacia aparatúra.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € Banské a mineralogické múzeum. Banské a mineralogické múzeum. Realizáciou projektu dostavby banskej trate banského múzea v Bojniciach sa zvýšila celková hodnota a skladba muzeálnej expozície a v súčasnosti komplexne poskytuje ucelený obraz o baníckom, ťažobnom priemysle. Priestory donedávna statickej expozície v podobe vitrín s minerálmi a artefaktmi baníckej histórie, ktorá je v súčasnosti obohatená dobudovanou externou časťou návštevníci bez výnimky hodnotia mimoriadne pozitívne. Bohužiaľ, priestorové možnosti múzea sú ohraničené. Prínos z realizácie je predovšetkým v praktickom funkčnom vzdelávaní. Školy z regiónu majú možnosť fyzicky zažiť a spoznať túto oblasť návštevou múzea a to bezplatne. Financie v rámci projektu boli použité na náklady na pobyt.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 300 € molody.Rusyny. Festival Rusínska vatra . Organizácia molody.rusyny združuje mladých rusínov a šíri osvetu tejto národnostnej menšiny, ako aj organizovanie rôznych kultúrnych, spoločenských a športových podujatí. Projekt "Rusínska vatra" sa ako festival vyprofiloval ako "vlajkový" a v podstate jediný folklórny festival spomínanej organizácie. Rozvíjanie tohto festivalu si vyžaduje i vyššie náklady. Cieľ projektu - oslovenie mladých ľudí a pripomenutie im ich koreňov sa podarilo v rámci realizácie projektu naplniť. Podpora tohto projektu zároveň zabezpečila vyššiu kvalitu organizovania festivalu, ktorý chráni, propaguje a rozvíja rusínske tradície a folklór. Finančný dar bol použitý na úhradu nákladov spojených so stravovaním a na kúpu benzínu do zásobovacích vozidiel.
Ochrana a podpora zdravia 1 000 € Nadácia detského kardiocentra . Kardiotábor pre deti liečené v Detskom kardiocentre. Cieľom projektu je podpora všetkých aktivít vedúcich k zlepšeniu starostlivosti o deti s ochoreniami srdcovo-cievneho systému, ktoré sú liečené v Detskom kardiocentre. Jedným z takýchto aktivít bolo aj uskutočnenie detského kardiotábara pre deti so srdcovo-cievnymi ochoreniami. Cieľ sa podarilo naplniť a i tento rok mohli deti zažiť mnoho zážitkov a aktivít v detskom kardiotábore - v škole prírode na Patrovci. Keďže deti s takýmto ochorením sa bežne nemôžu zúčastniť detského tábora, projekt realizácie bol špeciálne zameraný a prispôsobený potrebám a možnostiam malých pacientov. Deti z tábora odchádzali šťastné a spokojné. Tábor pre nich znamenal chvíle plné zábavy a hier, ktoré by na iných táboroch kvôli chorému srdiečku nemohli zažiť. Finančný dar bol použitý na odmeny účinkújúcich na festivale.
Podpora vzdelávania 1 000 € PRO VIDA, o.z. . Projekt Buddies. Cieľom projektu bola podpora dobrovoľníckych aktivít v detských domov v Bratislavskom kraji. Hlavným cieľom bola podpora budovania funkčného vzťahu medzi dieťaťom z detského domova a dobrovoľníkom, ktorý dieťaťu napomôže v integrácii do spoločnosti, zvýši jeho motiváciu a sebavedomie. Cieľová skupina tohto projektu boli deti vo veku od 6 do 16 rokov. Práca s deťmi v detskom domove je dlhodobá aktivita a preto je veľmi ťažké očakávať výrazné a preukázateľné výsledky po pár mesiacoch realizácie projektu. Jedným z najväčším úspechov realizácie projektu je nadviazanie vzťahu medzi dieťaťom z detského domova a dobrovoľníkom. Tento vzťah napomáha dieťaťu pri komunikácii, vyhodnocovaní každodenných situácií, motivácií i správaní sa na verejnosti, čo zvyšuje jeho šancu na uplatnenie v ďalšom živote. Veľkým úspechom projektu je, že skoro všetky deti reagujú na aktivity pozitívne, aktívne sa zapájajú a dokonca prichádzajú sami s nápadmi. Majú záujem stretávať sa s dobrovoľníkom aj naďalej a zaujímajú sa aj o individuálne stretnutia sa dobrovoľníkmi. Finančný dar bol použitý na úhradu nákladov spojených s organizáciou detského tábora.
Poskytovanie sociálnej pomoci 700 € Občianske združenie Šanca pre nechcených . Adoptuj si starých rodičov . Cieľom IV. ročníka projektu bolo zvýšenie kvality života seniorov v zariadení a ponúknutie tejto možnosti väčšiemu počtu seniorov v zariadení Centrum sociálnych služieb Náruč SENIOR&JUNIOR, ako aj v novej prevádzke Náruče záchrany v Solčanoch v Nitrianskom kraji, prostredníctvom sérií školení a supervízie dobrovoľníkov. Projekt prináša pozitívne zmeny v žkvote seniorov i dobrovoľníkov a rovnako pozitívne hodnotia psychickú pohodu seniorov aj príbuzní klientov. O projekte informoval aj 2-stranový článok v NOTABENE a reportáž v slovenskom rozhlase. Najdôležitejšími sú však výsledky, ktoré zmenili život v zariadení pre seniorov - vznikli hlboké priateľstvá, seniori, ktorí boli nepokojní, dekompenzovaní, apatickí, sa vďaka novému vzťahu cítia šťastnejší, užitočnejší, vedia sa tešiť. Financie boli využité na úhradu mzdových nákladov špeciálneho pedagóga.
Podpora vzdelávania - životné prostredie 200 € OZ Včielka pri Súkromnej základnej škole. Výstavba arboréta na Súkromnej ZŠ. Cieľom projektu bolo vybudovanie učebne v prírode, ktorá slúži žiakom školy a ostatným žiakom žilinských škôl. Od septembra 2012 sa vybudované arborétum využíva na skvalitnenie vyučovacieho procesu v predmetoch biológia, geografia, prírodoveda a enviromentálna výchova. Vysádzanie novej a starostlivosť o jestvujúcu vegetáciu budú realizovať žiaci navštevujúci arborétum, pod odborným dohľadom pedagogických zamestnancov. Návštevou arboréta sa u žiakov rozvíja pozitívny prístup k ochrane životného prostredia a k šetreniu ekotopu. Finančný príspevok bol použitý na úhradu honoráru pre lektora.
Podpora vzdelávania - podpora a rozvoj telesnej kultúry 400 € INŠPIRÁCIA občianske združenie. Detské ihrisko v Mojmírovciach. Projekt bol vo svojej prvej etape zameraný na výstavbu detského ihriska, v lokalite Na pažiti v obci Mojmírovce. Za poskytnuté prostriedky boli obstarané herné prvky z dreva (hojdačky v tvare koňa). Prvá etapa realizácie projektu zahŕňala výstavbu oplotenia ihriska, revitalizáciu existujúcich starých herných prvkov a obstaranie nových herných prvkov. Dar bol použitý na nákup obrubníkov.
Podpora vzdelávania - podpora a rozvoj telesnej kultúry 200 € Občianske združenie Prameň radosti. Chráňme deťom detstvo. Zámerom projektu Chráňme deťom detstvo bolo rozvinúť a ochrániť duchovné hodnoty rodín a mladých ľudí, ktorí navštevujú pravidelné stretnutia rodín s cieľom ochrániť rodiny pred krízou dnešnej spoločnosti, ktorá je často zameraná proti ich zdravému fungovaniu. Cieľom bolo vytvoriť podmienky pre zmysluplné trávenie voľného času pre deti a zabezpečiť atraktívnejšie a efektívnejšie fungovanie podujatí pre rodiny s deťmi. Tento cieľ sa podarilo naplniť najmä realizáciou početného množstva pravidelných stretnutí rodín a mladých ľudí. Finančný dar bol použitý na úhradu hojdacieho koňa.
Podpora vzdelávania - podpora a rozvoj telesnej kultúry 200 € Zduženie rodičov MŠ Bilíkova. Pravá Nožka, Ľavá Nožka, Rozhýbme si Telo Troška. Zámer projektu - doplnenie detského ihriska materskej školy o stabilné hracie prvky - koníky, slúžiacich k hre a pohybovým aktivitám detí sa podarilo naplniť. Naplnil sa tak cieľ projektu - dotvoriť motivujúce prostredia školského dvora Cirkevnej materskej školy Gianny Berettovej Mollovej, nie len pre deti z materskej školy, ale aj ich súrodencov. Ohlasy zo strany rodičov a zamestnancov školy boli veľmi pozitívne. Myšlienka krajšieho a bezpečnejšieho priestoru školského dvora pre deti sa tak podarila naplniť v plnom rozsahu. Z daru bol hradený materiál, pomôcky a odmeny terapeutom.
Podpora vzdelávania - podpora a rozvoj telesnej kultúry 200 € Materská škola, Dunajská Lužná. Pohyb zdravý, ale aj hravý. Cieľom projektu "Pohyb zdravý, ale aj hravý" bolo využiť potenciál , ktorý ponúka exteriér materskej škôlky Dunajskej Lužnej, na edukačné a zábavné aktivity, ktoré zároveň prispejú k podpore zdravého životného štýlu, prispejú k budovaniu pozitívneho vzťahu k pohybu a športovým aktivitám u detí. Aktivity, ktoré boli v rámci projektu uskutočnené boli: vybudovanie chodníka, úprava detského a dopravného ihriska, zatrávnenie školského dvora, kôrovanie - pod stromami a na školskom dvore. Projekt tak prináša spôsob akým je možné vytvárať pre deti krajšie a zdravšie prostredie. Z finančného príspevku boli zakúpené stabilné hracie externé prvky - koníky.
Ochrana a podpora zdravia 400 € Domov sociálnych služieb prof. Karola Matulaya. Humanizácia keramickej dielne. Projekt bol určený na zlepšenie prostredia v DSS prof. K.Matulaya pre deti a dospelých .V rámci projektu "Humanizácia keramickej dielne" bola zrealizovaná oprava podlahy, začistenie a oprava prahu medzi miestnosťou, v ktorej je umiestnená vypaľovacia pec a hlavnou miestnosťou; obnovenie maľovky, ktorá bola olúpaná a šmuhovitá. Týmto spôsobom sa zabezpečilo pre klientov s mentálnym postihnutím príjemnejšie a bezpečnejšie prostredie pre zmysluplnú činnosť v keramickej dielni. Za finančný príspevol bol vybudovaný chodník a zakúpený materiál.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 300 € Prešovské kultúrne a spoločenské združenie. FS Dúbrava. Realizácia projektu mala za cieľ zabezpečiť priestory na skúšanie folklórneho súboru Dúbrava. Prostredníctvom projektu mohol FS Dúbrava realizovať nácvik k predstaveniam v priestoroch Domu kultúry v Prešove. Pripravili a nacivičili sa nové čísla do premiérového programu pre tanečnú zložku, hudobnú a spevácku. S časťou nového premiérového programu súbor vystúpil v niektorých obciach Prešovského a Košického kraja. Súbor svoii vystúpeniami doma a v zahraničí, úspechmi v súťažiach prispel k zviditeľneniu folklóru a mena FS Dúbrava. TAkýmto spôsobom zviditeľnuje nie len krajinu regiónu ale aj prezentáciu folklóru a nadviazanie nových kontaktov a získanie ďalších ponúk, čo je predpoklad pre úspešné reprezentovanie slovenskej kultúry doma i v zahraničí. Financie boli použité na kúpu materiálu a rekonštrukčné práce.
Podpora vzdelávania - podpora a rozvoj telesnej kultúry 200 € Združenie rodičovskej rady pri Materskej škole v Kútoch. Detský park v MŠ. Projekt "Detský park v MŠ" sa týkal zveľaďovania a rekonštrukcie exteriéru v areály MŠ v Kútoch. Projekt mal veľmi dobrý ohlas najmä od rodičov, učiteľov, no hlavne detí, ktoré vyjadrili obdib a poďakovanie svojou radosťou a hravosťou v Detskom parku v MŠ. Cieľom projektu bola bezpečnosť a zábava detí navštevujúcich MŠ, vybudovanie zábavného a oddychového parku, kde súčasťou projektu bola horolezecká stena a laná. Financie boli použité na úhradu nájmu priestorov.
Podpora vzdelávania 200 € Neinvestičný fond Ďatelinka. Hráme sa s interaktívnou tabuľou. Zámerom projektu bolo splácanie interaktívnej tabule Qomo. Keďže v čase realizácie projektu bola tabuľa už splatená, financie z daru boli použité na kúpu notebooku, ktorý je nevyhnutný pre kvalitnú výučbu v spojení s prácou IT. Notebook, ktorý súčasne s IT umožňuje pani učiteľkám kooperovať na príprave prezentácie pre deti k jedntolivým účebným témam. O produktívnej spolupráci pedagogického kolektívu svedčí i fakt, že jedna fundovaná učiteľka vedie raz mesačne metodické združenie pre kolegyne z NF Ďatelinka o nových edukačných softwéroch a poskytuje tvorivé nápady na využitie výučbových programov. Cieľom bolo porozumieť úlohe digitálnych technológií v modernom vzdelávaní, poznať ich potenciál pre osbnostný rozvoj dieťaťa predškolského veku a pre celoživotné vzdelávanie pedagógov v materskej škole, čo sa podarilo naplniť. Z finančného daru boli prostriedky využité na rekonštrukčné práce.
Podpora vzdelávania - podpora a rozvoj telesnej kultúry 200 € Materská škola a detské jasle Slniečko,n.o.. Týždeň v konskom sedle. Predmetom realizovaného projektu Materskej školy a detských jaslí Slniečko, n.o. bol ozdravovací pobyt v Žrebčíne Kopčany, ktorý sa konal v dňoch 4.-8. júna. Cieľom pobytu bolo, aby deti spoznali bližšie život koníkov a dozvedeli sa niečo z histórie žrebčína. Deti z pobytu odchádzali plné zážitkov, s nádejou, že sa o rok v plnej zostave stretnú. Projekt nadmieru splnil všetky očákavania detí aj rodičov. Z finančného príspevku bol uhradený prenájom ubytovacích prietorov.
Podpora vzdelávania - podpora a rozvoj telesnej kultúry 200 € SRRZ – Rodičovské združenie pri Materskej škole Sládkovičova 13 v Modre. Škôlkari v pohybe. Cieľom projektu bolo zabezpečenie aktivít a pomôcok pre MŠ Modra. V rámci projektu sa zrealizovali 3 aktivity. 1 aktivita - "nôžky poslúchajte" - pod názvom tejto aktivity si deti osvojili za pomoci učiteliek správnu techniku odrážania, upevnili si správne udržanie rovnováhy, odbúraval sa strach zo správneho ovládania odrážadiel a pedálov. Aktivita č. 2 - "bezpečná jazda" - deti majú na dvore, ale aj v triede určený priestor na jazdu a nesmú ho prekročiť. Na dodržanie pravidiel je vždy určené dieťa (v policajnom oblečení s terčíkom, ktoré dohliada na bezpečnosť jazdcov - detí). V tejto aktivite sú obsiahnuté základy dopravnej výchovy. Aktivita č. 3 - "byť videný" - určený priestor na školskom dvore pre jazdu na detských dopravných prostriedkoch (odrážadlách) sú deti videné, označené reflexnými vestami. Zo všetkých aktivít sa deti veľmi tešia a rady ich absolvujú. Taktýmto spôsobom sa vzdelávajú formou hry a zdravým pohybom. Financie boli použité na úhradu nákladov spojených s výmenou okien.
Podpora vzdelávania 2 500 € Jašová Martina. . Pobyt študentky Karlovej Univerzity v Prahe bol zameraný na výskumné aktivity v oblasti finančnej stability. Išlo o pokračovanie vo výskume k dizertačnej práci, ktorá sa zameriava na politiky centrálnych bánk v oblasti makroprodukcie v regiónoch strednej a východnej Európy a východnej Ázie. Výskumný pobyt na Waseda University, Tokio v Japonsku umožnil hlbšie preniknúť do problematiky východnej Ázie. V rámci pôsobenia na Waseda University študentka nadviazala úzku spoluprácu s radou akademikou a PhD. študentov orientujúcich sa na otázky finančníctva a ekonómie. Súčasťou spolupráce boli pravidelné konzultácie a aktívna účasť na seminároch. V decembri 2012 mala študentka možnosť vystúpiť s prvou časťou výskumu na medzinárodnej konferencii v Kuala Lumpur (KLIBEL). Účasť na konferencii umožnila študentke získať cenné kontakty ale i podklady a inšpirácie k ďalšej časti výskumu. Finálne výsledky budú publikované v dizertačnej práci. Všetku uvedené aktivity boli veľmi cenným prínosom. Finančný dar bol použitý na náklady spojené s úhradou ubytovania.
Podpora vzdelávania 1 970 € Krivosudský Lukáš. . Výskumný pobyt na Univerzite vo Freiburgu bol veľkým obohatením pre študenta v rámci jeho doktorandského štúdia a významným prínosom k dizertačnému projektu, ktorým sa zaoberá. Pred a počas pobytu boli syntetizované nové chirálne komplexy vanádu, ktoré boli počas výskumného pobytu charakterizované jedinečnou metódou- vibračným cirkulárnym dichroizmom (VCD). Ďalej to študovali a v súčasnosti sa už v spolupráci s Dr. Steffenom Lüdeke, ktorý bol študentovým tútorom na Univerzite vo Freiburgu, pripravuje publikácia do odborného časopisu Inorganic Chemistry. Boli splnené všetky stanovené ciele a dosiahnuté výsledky presiahli všetky očakávania. Z finančného daru bolo hradené cestovné, ubytovanie, výskumné a učebné materiály.
Podpora vzdelávania 4 000 € Liptáková Michaela. . Študentka absolvovala ročný študijný pobyt na Georgetown Institute, ktorý sa začal v auguste 2012 a skončil v máji 2013. Na tento program bola študentka vybratá svojou univerzitou (Kingss College London) ako jedna zo siedmych ďalších študentov. Program bol založený na medzinárodnom prostredí s vyučujúcimi a študentmi zo štyroch rôznych kontinentov sveta. Študentka sa oboznámila o nové teórie medzinárodného a komparatívneho práva, ktoré sú špeciálne upravené na problémy dnešného sveta, tak aby ich bolo možné aplikovať v neskoršej praxi v súčasnom právnom systéme alebo na vytvorenie nových noriem a legislatív. Predmety, ktoré študentka absolvovala boli Teória transnacionálneho práva, ktoré obsahovalo kombináciu medzinárodného trestného práva, politológiu a právo Európskej únie. Týždenne študentka absolvovala kolokvium, ktoré bolo stretnutím celého Institutu. Na kolokvium boli pozývaní bývalí sudcovia, akademiciaj právnici, ktorí prednášali o svojich najnovších nálezoch, poznatkoch a prieskume. Institute organizovalo aj mnohé sociálne a kariérne podujatia. Vypočula som si prokurátorku Medzinárodného súdneho dvoru v Hágu aj sudcov najvyššieho súdu v Anglicku. Taktiež sa študentka zúčastnila exkurzie Európskeho súdu v Luxembursku, Parlamente a momentálne pracuje na medzinárodnej súťaži FDI Moot. Tento program vďaka študentka hodnotí veľmi pozitívne najmä vďaka jeho jedinečnosti, intenzite a kvalite a expertom s pokrokovým myslením. Finančný dar bol využitý na ubytovanie, cestovné, knihy a učebné pomôcky
Podpora vzdelávania 1 100 € Fogelton Andrej. . Študent Slovenskej Technickej Unierzity, Fakulty Informatiky a Informačných Technológií absolvoval Letnú školu Počítačového videnia a strojového učenia 2012 V Grenoble. Letná škola bola organizovaná poprednou vedeckou inštitúciou v tejto oblasti výskumu INRIA za pomoci parížskej univerzity Ecole Normale Supérieure. Hlavný prínos letnej školy vidí študent najmä v prehĺbení vlastného poznania všeobecného rozhľadu v oblasti počítačového videnia a strojového učenia. Počas celého týždňa mal študent možnosť zúčastňovať sa na kvaltiných prednáškach uznávaných výskumníkov, medzi najznámejších v tejto oblasti patrí i Antonio Torralba z MIT, či profesor Andrew Zisserman z Oxfordu. Osobitný charakter mali 3 cvičenia, ktoré boli zamerané na rozpoznanie objektov, či ľudských tvárí za použia rôznych postupov. Študent svojou účasťou nadobudol cenné kontakty s inými výskumníkmi (napr. Josef Sivic z ENS), ale aj s inými študentmi z rôznych európskych univerzít. Študent podotkol, že letná škola nie je len o učení a nadobúdaní kontaktov, ale aj o spoznaní daného miesta, či gastronómie. V rámci svojho pobytu sa študent účastnil na degustácii kvalitných francúzskych vín, špecialít, alebo sa zúčastnil galavečera s hudbou, ktorá sa uskutočnila v bývalom väzení na kopci za mestom. Pobyt priniesol študentovi obohacujúce odborné poznatky, zážitky a nové priateľstvá. Financie boli použité na cestovné, ubytovanie, registráciu a knihy
Podpora vzdelávania 4 480 € Kertýsová Katarína. . Študentka University of St. Andrews absolvovala dvojsemestrový pobyt na Paris School of International Affairs (Sciences Po) vo Francúzsku. Jednalo sa o postgraduálne štúdium, ktorým si doplnila a rozšírila doterajšie vzdelanie o poznatky z odboru bezpečnostných štúdií. Študentka absolvovala intenzívny kurz francúzskeho jazyka. Počas dvoch semestrov absolvovala 14 odborných predmetov a popri výučbe absolvovala kurzy cudzích jazykov: arabčinu a ruštinu. Z celkového hľadiska štúdium na Sciences Pro bolo veľmi obohacujúce, najmä pri prehlbovaní znalostí z oblasti bezpečnostnej politiky a obrany, ale zároveň pobyt poskytol cennú skúsenosť s francúzskym univerzitným systémom, ako i medzidisciplinárnym štúdium. Vďaka finančnej pomoci študentka absolvovala neplatnú stáž na Ministerstve obrany Slovenskej republiky, ako i v regionálnom centre UNDP v Bratislave. Finančné prostriedky boli použité na ubytovacie náklady, internet, zdravotné poistenie, cestovné náklady, učebné a výskumné materiály, na metro a na SIM kartu.
Podpora vzdelávania 5 000 € Janovský Jozef. . Študent Masarykovej univerzity v Brne absolvoval jednoročný magisterský štúdijný program (MSc) v Aplikovanej štatistike na Oxfordskej univerzite. Štúdium na Oxfordskej univerzite prebiehalo formou prednášok, cvičení, cvičení v počítačovej učebni a pravidelných stretnutí so študijným poradcom. Obsah kurzu pozostával z toho najzaujímavejšieho čo moderná štatistika ponúka. Študent bol okr. samotného programu veľmi spokojný s intelektuálnym životom v Oxforde. Študent sa zúčastnil veľa kvalitných prednášok ako napr. Garryho Kasparova alebo Nássima Taleba. Veľké osobnosti štatistiky prednášali priamo na programe, ktorého sa študent účastnil (Sir David Cox). Veľký prínos mal pre študenta i interakcia so spolužiakmi, ktorý boli z každého kúta sveta. Spoločne mimo vyučovania debatovali a prechádzali si látku, čo študent hodnotí ako veľmi pozitívne, vzhľadom na to, že vypracovával svoju diplomovú prácu. Počas štúdia sa študent zapojil do start-upu študentov z Cambridge-u a Oxfordu s názvom Project Policy. Celkovo študent hodnotí tento akademický rok ako najúspešnejší a najinšpiratívny pre svoj ďalší rozvoj. Finančný dar bol použitý na úhradu školného
Podpora vzdelávania 3 000 € Uhrinová Mária. . Výskumný pobyt na University of Oxford bol veľkým prínosom a obohatením pre študentku Univerzity Karlovej v Prahe v poslednom ročníku magisterského štúdia v rámci jej oboru, ktorým sa zaoberá. Cieľom bolo absolvovanie ročného magisterského štúdia na Univerzite v Oxforde spolu so získaním titulu MSc v odbore Aplikovaná lingvistika a akvizícia cudzieho jazyka. Štúdium bolo založené na absolvovaní ôsmich povinných predmetov a dvoch voliteľných predmetov. Každý predmet bol ukončený skúškou v podobe písomnej práce, ktorú študentka zvládla veľmi dobre. Povinnou súčasťou štúdia bolo zrealizovanie výskumného projektu, ktorý bol spísaný ako diplomová práca. Štúdium bolo ukončené záverečnou ceremóniou, kde bol študentke odovzdaný magisterský diplom. Štúdium bolo jedinečnou skúsenosťou a to nielen z oblastí lingvistiky a osvojovania si cudzích jazykov, ale aj z oblasti akademického života na rôznych svetových univerzitách. Finančný dar bol použitý na úhradu ubytovania.
Podpora vzdelávania 995 € Ing. Kňažická Zuzana. . Študentka Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, Fakulta biotechnológie a potravinárstva, Katedra fyziológie živočíchov zrealizovala výskumno-vzdelávací pobyt na Pedagogickej univerzite v Krakove - Inštitút biológie (Poľsko) z dôvodu ukončenia časti experimentálnych prác. Profilácia jej dizertačnej práce úzko súvisí so špecializáciou spomínaného pracoviska, ktoré skúma a sleduje toxicitu i protektivitu rôznych xenobiotík v biotických systémoch. Nadobudnuté teoretické a praktické znalosti z pobytu prispeli k zvýšeniu študentkinho profesijného rastu a odbornej kvalifikácie. Venovala sa publikačnej a vedecko-výskumnej činnosti. Dar bol použitý na cestovné náklady, poistenie, ubytovanie a výskumné materiály.
Podpora vzdelávania 3 200 € Hrabčáková Valentína. . Študentka Prírodovedeckej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach pracovala v rámci študíjneho pobytu v skupine "obrazovej analýzy z elektrónového mikroskopu" (Oxford Electron Image Analysis Group OEIAG) na Katedre materiálov Univerzity v Oxforde (Veľká Británia) pod vedením prof. Angusa Kirklanda. Témou pobytu bola „Modelovanie štruktúry amorfných kovov pomocou Reverse Monte Carlo simulácie“. Počas svojho pobytu sa venovala hlavne teoretickému a praktickému zvládnutiu modelovania štruktúry amorfnej zliatiny pomocou Reverse Monte Carlo (RMC) simulácie s využitím experimentálnych dát, čo bol zároveň hlavný cieľ pobytu. Keďže na Slovensku nemáme odborníkov orientujúcich sa v tejto problematike, počas pobytu na Univerzite v Oxforde získala študentka cenné skúsenosti nielen pre seba a svoju košickú odbornú skupinu prof. Sováka, ale i pre slovenskú komunitu elektrónovej mikroskopie. Finančný dar bol použitý na úhradu školného.
Podpora vzdelávania 1 480 € Grauzelová Táňa. . Výskumný pobyt na Univerzite v Princetone bol veľkým obohatením pre študentku v rámci jej doktorandského štúdia a významným prínosom k dizertačnému projektu, ktorým sa zaoberá. V prvom rade to bolo využívanie knižnice, veľkého množstva databáz publikácií a odborných periodík. Štúdium napomohlo najmä k prehĺbeniu vedomostí potrebných k vypracovaniu dizertačnej práce. Druhá dôležitá časť bola navštevovanie kurzu pre doktorandov. Proseminar in Social Psychology, vedený profesorkov Susan Fiske. Textovo-diskusný seminár pokrýval rôzne výskumné oblasti sociálnej psychológie, od sterotypov, motivácie, skupín až po sociálne normy. Seminár bol prínosný z viacerých dôvodov - prehľad teórie a jej využitie v praxi, ale napríklad aj kvôli skúsenosti s iným typom semináru, než je študent navyknutý, čo je skutočne obohacujúce. Študentka v rámci pobytu navštevovala aj prezentácie doktorandských projektov a špecializované semináre poriadané fakultou, kam boli pozvaní aj odborníci z iných univerzít. Študentka sa tiež zúčastnila konferencie, kde prezentovali svoje práce študenti psychológie z Yale, New York University, University of Columbia a Princeton University. V rámci svojho pobytu študentka mala možnosť konzultovať svoj projekt s profesorkou Deborah A. Prentice na pravidelnej báze, pričom postupovala podľa jej odporúčaní. Všetky uvedené aktivity boli veľkým prínosom. Finančný dar bol použitý na úhradu školného a zápisného.
Podpora vzdelávania 3 000 € Kiraľvarga Pavol. . Študent Loughborough University, Department of Mathematical Sciences absolvoval jednoročný študijný program MSc in Financial Mathematics na Warwick University v Anglicku. Študent počas študijného pobytu rozvinul svoje teoretické poznatky vo sfére financií a matematiky s tým súvisiacej, zúčastnil sa mnohých prednášok zameraných na rozvoj vlastnej "employability", stretol sa s predstaviteľmi svetových bánk a hedge fundov a reprezentoval univerzitu na športových podujatiach. Dôvody pre štúdium na Warwick University boli najmä zlepšiť moje zručnosti v matematike a naučiť sa ako ich aplikovať do problematiky finančnej sféry. Študent zlepšil svoje vedomosti v oblasti pravdepodobnosti a učil sa o zákonitostiach stochastických procesov, ktoré boli nutné pre ďalšie napredovanie v programe. Absolvoval predmety ako - Continuous Time Finance for Interest Rate Models, Financial Time Series, Partial Differential Equations in Finance (PDEs) a Probability and Stochastic Processes. Naučil sa ako ohodnotiť finančné deriváty pomocou "equivalent martingale measures", ale aj z pohľadu PDEs. Veľmi prínosné bolo nadobudnutie skúseností v narábaní s finančnými časovými radmi a v aplikovaní GARCH modelov. Dizertačná téma bola zameraná na matematické odvodenie Continous-time GARCH modelov a ich aplikovanie do nepravidelne rozmiestneného (irregulary spaced) finančného časového radu (FTSE100). Preto bolo nadobudnutie znalostí z absolvovania menovaných predmetov potrebné a veľmi užitočné. Finančný dar bol použitý na školné.
Podpora vzdelávania 5 000 € Chalmovská Kristína. . Študentka absolvovala školský rok na prestížnej škole Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance v Londýne. Zúčastnila sa na majstrovských kurzoch v Kronbergu, nazývanom čelovým nebom. Najlepší profesori sveta sa zišli na týždeň a učili, hrali koncerty, organizovali prednášky o hraní na čele. Ďalej sa sústredila na klavírne triá, s ktorými absolvovala množstvo hodín hrania, kurzov a koncertov. Mala možnosť hrať s najlepšími orchestrálnymi profesionálnymi hráčmi súčasnosti a spolupracovať s dirigentmi. Dar bol využitý na školné a ubytovanie.
Podpora vzdelávania 925 € Jurčík Jozef. . Študent doktorandského stupňa štúdia Žilinskej univerzity v Žiline, Elektrotechnickej fakulty zrealizoval cestu na Lublinsku katedru v Poľsku - „Katedra Urządzeń Elektrycznych i TWN Wydział Elektrotechniki i Informatyki, Politechnika Lubelska Lublin, Poland. Na tomto mieste mu bolo umožnené skúmanie izolačných vlastností materiálov olej a papier. Výstupom je dlhdobejšia spolupráca pri ktorej dospeli k záverom publikovaným v časopisoch a na konferenciách (domácich i zahraničných). Výsledky získané z meraní pomohli vyvinúť návrh nového spôsobu určenia stavu izolácie a v budúcnosti by tento spôsob mohol odhaľovať poruchy pri distribučných transformátoroch. Ciele projektu boli naplnené nakoľko študent získal údaje, ktoré mu uľahčili zhotovenie jeho dizertačnej práce. Okrem iného sú tieto údaje podkladom pre ďalšie bádanie v oblasti izolácií pre diagnostiku olejových transformátorov. Finančný dar bol použitý na cestovné, ubytovanie, zdravotné a úrazového poistenia, a na učebný materiál.
Podpora vzdelávania 1 244 € Dolinský Martin. . Jednosemestrálny výskumný pobyt študenta Panaeurópskej vysokej školy Martina Dolinského na Technickej univerzite v Grazi, na Fakulte chemického a procesného inžinierstva a biotechnológií bol veľkým prínosom v rámci jeho dizertačnej práce. Cieľom pobytu bolo zdokonaliť spoločne s výskumným tímom profesora Narodoslawskeho vyvíjaný hodnotiaci a rozhodovací model, tak že bude schopný poskytnúť detailnejší obraz o enviromentálnych dopadoch. Rozhodovací model, ktorý vyvinul v predchádzajúcich častiach svojho doktorandského štúdia počas pobytu študent zdokonalil do podoby, že dnes je schopný poskytnúť detailnejší obraz o enviromentálnych dopadoch, vďaka hlbšiemu technickému backgroundu. S princípmi, ktoré používa bola taktiež oboznámená širšia vedecká komunita na Technickej univerzite v Grazi a boli všeobecne akceptované. Pobytom si študent zabezpečil viacero výsledkov s medzinárodným dopadom ako napr. výskumný pobyt zjednodušil prípravy sympózia európskeho významu na Slovensku v roku 2014. Vďaka pobytu sa podarilo zabezpečiť akceptovanie príspevku a zároveň uverejnenie a špeciálne vydanie SpringerOnline Journal on Energy, Sustainability and Society pri príležitosti spolupráce na rok 2014. Finančný dar bol použitý na úhradu ubytovania.
Podpora vzdelávania 1 260,85 € Repka Miroslav. . Študent doktorandského štúdia Slovenskej Technickej Univerzity, strojníckej Fakulty, odbor Aplikovaná mechanika absolvoval 11 mesačný pobyt na Universität der Bundeswehr v Mníchove. Úlohy, ktoré si študent zadal a ktoré boli zároveň cieľom projektu boli všetky úspešne zrealizované. Konkrétnejšie ide o simulácie respektíve riešenie parciálnych diferenciálnych rovníc v termodynamike kontinua. V spolupráci s prof. A. Lionom boli rozpracované metódy výpočtu vzorky v diferenciálnom skenovacom kalorimetry. Táto aplikácia termo-štrukturálnych silne zviazaných úloh v DSC kalorimetri nie je veľmi teoreticky spracovaná v odborných publikáciách. Výstupom z vedeckej činnosti realizovanej na ústave mechaniky v Universitat der Bundeswhr je publikácia, ktorá je v štádiu akceptácie zahraničného žurnálu. Tento projekt prebehol v súlade s pravidlami inštitúcie, ciele boli naplnené a spolupráca naďalej prebieha. Finančný dar bol použitý na ubytovanie a na knihy.
Podpora vzdelávania 650 € Kotrbčík Michal. . Študent doktorandského stupňa štúdia Univerzity Komenského, Fakulty matematiky a fyziky absolvoval sedemtýždňový pobyt na Yokohama National University v Japonsku. V rámci pobytu skúmal problémy vnorení kubických grafov v spolupráci s výskumnými skupinami prof. A. Nakamota a prof. S. Negamiho. Finančný dar bol použitý na úhradu cestovných nákladov.
Podpora vzdelávania 5 000 € Matejovičová Lenka. . Študentka Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave absolvovala študijný pobyt na Cambridge Computational Biology Institute, University of Cambridge. Študentka sa počas štúdia MPhil in Computational Biology na Cambridge Computational Biology Institute oboznámila s algoritmami, matematickými metódami, ktoré sú nevyhnutné v tomto dynamicky sa rozvíjajúcom odbore. Študentka sa počas štúdia aktívne vzdelávala formou písania vedeckého textu, tabuliek, obrázkov a matematických výrazov v LaTeX-e (špeciálny typografický systém na tvorbu dokumentov), čítania vedeckých textov, naučila sa programovať v Pythone a stala sa sebavedomím používateľom jazyka R. Súčasťou podmienok pre udelenie titulu bolo aj vypracovanie trojmesačného záverečného projektu. Svoj projekt s názvom "Towards tree inference in cancer samples with subclonal copy number aberrations" vypracovala v skupine Nicka Goldmana na špičkovom Európskom Bioinformatickom Inštitúte, pod vedením Rolanda Schwarza a Christopha Desimoza. Už počas práce na tomto projektu študentku kontaktoval americký klinický genetik a zaujímal sa o jej výsledky, ktoré chcel aplikovať v diagnostike vrodených kognitívnych porúch. Svoju prácu prezentovala tímu Petra Campbella na Sanger Institute, ktorý sa radí k svetovej špičke rakovinového výskumu, kde jej prácu ocenili a dohodli sa na ďalšej spolupráci. Finančný dar bol použitý na úhradu ubytovania a cestovného.
Podpora vzdelávania 1 045 € Rástočný Karol. . Štipendium študent STU v Bratislave využil na účasť na letnej škole Reasoning Web (RW) 2012, ktorá sa konala 3.- 8. septembra 2012 vo Viedni. Letná škola RW bola určená pre študentov tretieho (doktorandského) stupňa štúdia a mladých výskumníkov, zaoberajúcich sa odvodzovaním na Webe so sémantikou a súvisiacimi problémami. Na tejto letnej škole prednášali profesori z prestížnych svetových univerzít, ako je Oxfordská univerzita. Účasť tak študentovi naskytla príležitosť získať nové poznatky z oblasti Webu so sémantikou,ktoré boli pre neho inšpiráciou v jeho výskumnej práci, ktorá sa zaoberá vytváraním, správou a údržbou ľahkej sémantiky nad rozsiahlym dynamickým informačným priestorom ako je napr. Web. Okrem toho, tieto poznatky uplatnil aj vo svojich ďalších výskumných projektoch, na ktorých spolupracuje (napr. Výskum metód získavania, analýzy a personalizovaného poskytovania informácií a znalostí - PerConIK. Letnú školu hodnotí študent ako príležitosť nadobudnúť informácie o najnovších trendoch výskumu v oblasti Webu so sémantikov z viacerých veľkých zahraničných univerzít. Tiež mal možnosť diskutovať s viacerými výskumníkmi z celého sveta, ktorý sa zaoberajú pri výskume touto problémovou oblasťou. Finančný dar bol použitý na registračný poplatok a na ubytovanie
Podpora vzdelávania 1 597,89 € Novák Vladimír. . Študent Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave sa zúčastnil študijného pobytu na Amiens School of Management v Amiens, Francúzsko, kde zameraním študijného odboru bol Business. Priamo v Amiens aktívne konzultoval problémy o učiacich sa modeloch vo financiách. Absolvoval kurzy ako Effieciency of financial markets, Investments funds, International finance a pod. Vyučujúcimi boli poprední francúzski odborníci, ale aj bývalý maklér z Wall Street a aktívni pracovníci z centrál globálnych finančných firiem. Ciele projektu naplnil nad vlastné očakávania. Finančné prostriedky boli použité na dopravu, ubytovanie, odbornú literatúru a poistenie.
Podpora vzdelávania 400 € Juríková Katarína. . Vďaka projektu sa študentka zúčastnila študíjneho pobytu V Center for Genomic Regulation v španielskej Barcelone. Študijný pobyt sa uskutočnil na jeseň roku 2012, s cieľom zdokonaliť študentkyne bioinformatické zručnosti, naučiť sa pracovať s rôznymi bioinformatickými programami a databázami a v neposlednom rade pracovať na odbornom projekte. Ciele, ktoré boli vytýčené sa podarilo naplniť. Počas prvých týždňov sa študentka naučila programovať v programovacom jazyku Python, v ktorom neskôr vytvorila niekoľko programov, ktoré boli súčasťou projektu. Projekt bol zameraný na vyhľadávanie sirotských (orphan) génov, teda génov, ktoré vznikli iba v nedávnej evolučnej minulosti konkrétneho druhu (sirotské gény u pivnej kvasinky Saccharomyces cerevisiae. Výsledky svojej práce na projekte zhrnula študentka v príspevku na študentskej vedeckej konferencii UK , ako aj vo svojej diplomovej práci. Okrem samotnej práce na projekte mala študentka možnosť pracovať v skupine výborných vedcov na špičkovom bioinformatickom inštitúte, zúčastnila sa prednášok svetových výskumníkov a naučiala sa programovať a používať množstvo bioinformatických metód. Aj vďaka tomuto projektu má študentka ďalej v pláne venovať sa výskumu v rámci doktorandského štúdia. Financie boli použité na uhradenie študijného pobytu.
Podpora vzdelávania 3 000 € Bodnárova Barbora. . Študentka Sciences Po Paris, campus européen de Dijon, Europe centrale et orientale bola na ročnom študijný pobyte na fakulte Philosophy, Politics and Economics Oxfordskej univerzity, v meste Oxford, Veľká Británia. Hlavnou motiváciou, prečo si študentka vybrala túto univerzitu bol systém založený na individuálnych tutorátoch. Štúdium na Oxfordskej univerzite bolo úzko späté s oblasťou študentkyných budúcich plánov: politická ekonómia. Študentke štúdium poskytlo nielen skvelé základy na ďalšie štúdium v tomto smere, no zároveň jej umožnilo nadviazať kontakt s výnimočnými akademikmi a profesionálmi z tejto oblasti, ktorí jej poskytli cenné rady pre jej ďalšiu formáciu. O úspešnosti tejto študentky vypovedá i jej hodnotenie celkovo 72/100, za čo dostala vyznamenanie First class. Počas jej štúdia mala zároveň možnosť zapojiť sa do činnosti študentských spoločností ako Oxford Union, jedna z najprestížnejších debatných asociácií na svete, vďaka ktorej si mohla zdokonaliť jej debatné schopnosti a do činnosti ktorej sa mohla zapojiť ako rozhodca na prestížnej súťaži The Grant Thornton Oxford IV. Taktiež mohla pôsobiť ako researcher v projekte Evaluation of Social Objectives in Crystal, Georgia pre Oxford Microfinance Initiative. Okrem toho bola aktívnou členkou Oxford University European Affairs Society, Oxford University Chess Club a Christ Church Boat Club v rámci ktorého sa mohla zúčastniť súťaže osemvestlíc Summer Eights. Jej ročný projekt na Oxford University hodnotí študentka ako ten, ktorý predčil jej očakávania. Táto jedinečná skúsenosť jej umožnila splniť všetky stanovené ciele projektu a tiež výrazne prispela k jej osobnostnému rastu. Financie boli použité na úhradu ubytovania.
Podpora vzdelávania 4 000 € Kosnáč Pavol. . Študent Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave absolvoval výskumný pobyt na Oxfordskej univerzite, so špecializáciou na nové náboženské hnutia v Európskom priestore. Štúdium bolo ukončené získaním titulu Master of Science v odbore Study of Religion. V rámci štúdia boli absolovované tri moduly Nature of religions, Islam a Christianity. Jednalo sa prevažne o štúdium teórie a metodológie, sociológie náboženstva a náboženskej antropológie, štúdium Islamu a štúdium súčasného kresťanstva so zameraním na pokresťanskú Európu. V diplomovej práci sa študent venoval Islamu na Slovensku. Štúdium bolo ukončené s veľmi solídnym priemerom. Cieľom tohto štúdia bola predovšetkým konzultácia, štúdium a upravenie si metodológie a návykov terénneho výskumu u učiteľov v inštitúcii, ktorá má v tomto odbore dlhoročnú tradíciu a v tejto oblasti sa radí k svetovej špičke. Týmto bol pobyt veľmi cenným prínosom spolu s viacerými medzinárodnými dopadmi napr. ponuky ďalších zaujímavých stáží, nadviazanie medzinárodných spoluprác a niekoľko publikácii a mnohé iné. Finančné prostriedky boli použité na pokrytie časti ubytovacích nákladov.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 660 € Divadlo Jonáša Záborského Prešov. Vytvorenie a zaradenie muzikálu POKRVNÍ BRATIA do repertoára divadla. Muzikál Pokrvní bratia v premiére 21.septembra 2012 uspokojil všetkých nadšencov muzikálu i umenia. Historická budova Divadla Jonáša Záborského nadobudla tak rozmer aj muzikálového charakteru. Tento titul bol zaujímavý a lákavý aj pre iné divadlá, a tak bol pozvaní do Divadla Andreja Bagara v Nitre, Slovenského komorného divadla v Martine, Divadla J.G. Tajovského vo Zvolene a do Divadla Jána Palárika v Trnave. Umelci divadla J.Záborského v týchto mestáach svoje postavy stvárnili pred vypredaným hľadiskom. V Prešove do konca júna 2013 odohrali 51 repríz. Tento muzikál ostáva v repertoári aj naďalej. Projekt tohto muzikálu dopadol nad očakávania, vypredané hľadisko, dopyt aj zo strany škôl o dopoludňajšie predstavenia, zájazdy, firemné akcie.. Strhujúci muzikál o matke, ktorá kvôli zlému sociálnemu postaveniu rozdelí dvojičky je aj zábavný, no v celom príbehu sa však nesie zašifrovaný odkaz, že rodina je ten najväčší dar, ktorý dostávame. Výchovný element však nie je povrchne mentorský, práve naopak. Z finančného daru boli uhradené odmeny autorom.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 6 638 € Divadlo J Palárika . Marc Camoletti - Tri letušky v Paríži. Premiéra komédie úspešného francúzskeho dramatika M. Camolettiho bola uvedená 16.decembra 2012 v divadle J.Palárika v Trnave. Táto hra - v niektorých krajinách uvádzaná pod pôvodným názvom Boeing - Boeing priniesla autorovi veľkú slávu aj v podobe zápisu do Guinessovej knihy rekordov ako najhranejšia francúzska hra. Uviedli ju v päťdesiatich piatich krajinách sveta viac ako osemdesiatich jazykoch a len v Paríži sa hrala nepretržite devätnásť rokov. Divadlo J. Palárika v Trnave uviedlo hru v akoby retro návrate k úspešným titulom druhej polovice minulého storočia a hneď pri premiére sa presvedčili, že to bol správny ťah. Inscenáciu prijalo trnavské publikum veľmi srdečne a všetky predstavenia v Trnave i mimom Trnavy boli vypredané. Záujem o túto hru láme doterajšie rekordy v reprízovosti i návštevnosti. Za I. polrok dosiahla táto hra 22 repríz a videlo ju viac ako 5000 divákov. Tento titul je úspešný aj z hľadiska tržieb divadla. Jednoduchý príbeh mladého architekta, ktroý si vyberá nevestu z niekoľkých letušiek rôznych leteckých spoločností sa skomplikuje po tom, čo sa zmenia odlety a prílety lietadiel. Komplikácie, ktoré z toho pre mladéo Dona Juana nastanú sú samozrejme zdrojom neviazanej zábavy obecenstva. Inscenácia už dostala pozvanie aj na festival do Spišskej Novej Vsi, predstaví sa i v prešovskom divadle a na ďalších slovenských scénach. Z finančného daru boli uhradené odmeny autorom.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 3 319 € Divadlo Astorka Korzo ´90. Festival Astorka 2012. Festival Astorka 2012 sa uskutočnil už 8my krát v poradí, na pôde Divadla Astorka Korzo ´90. V roku 2012 prijali pozvania renomované divadlá z Čiech, Poľska, Maďarska. Súčasťou programu boli divadelné inscenácie, výstavy, koncerty slovenských umelcov. Jednotlivé predstavenia predstavili súčasnú európsku dramatiku - českých, slovenských a izraelských autorov. Dôraz bol kladený na témy s historickým a spoločensko-politickým presahom, ktorý sa týkal československých dejín, súčasných "medzinárodných" trendov zhubného spoločenského tlaku na jednotlivca, či medziľudských a partnerských vzťahov. Všetky divadelné inscenácie vznikli podľa hodnotných predlôh a mali vysokú umeleck úroveň, oceňovanú vo svojich krajinách i v zahraničí. Popri festivale pracovala fotografická dielňa študentov VŠMU a VŠVU pod vedením Pavla Breiera. Festival Astorka 2012 priniesol aj tento rok pre bratislavský región a celkovo slovenských divákov možnosť spoznať predstavenia vynikajúcich zahraničných súborov. Všetky podujatia sa uskutočnili podľa plánovaných termínov, boli výborne navštevované a mali obrovský úspech. Média informovali o festivale pred festivalom, v priebehu trvania i po festivale. Na základe dobrého a spoľahlivého organizačného zabezpečenia, návštevnosti i mediálneho ohlasu možno označiť ôsmy ročník Festivalu Astorka za vynikajúce a podnetné kultúrne podujatie. Z finančného daru boli uhradené odmeny umelcom a súborom a propagačné náklady pred a počas realizácie projektu.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 6 638 € Divadlo A. bagara v Nitre. Prefíkaná vdova. Na Nitriansku divadelnú scénu bola úspešne uvedená inscenácia Prefíkaná vdova, ktorá, ako sa predpokladalo, zožala veľký úspech. Rozmarná komédia je o jednej vdove a jej štyroch nápadníkoch, o niekoľkých spôsoboch zvádzania a dvorenia. Mladú vdovu Rosauru chcú získať štyria urodzení šľachtici pôvodom z rôznych krajín (Angličan, Francúz, Španiel i Talian). Každý jeden sa preteká v dvorení a vyznávaní lásky, predháňajú sa v prinášaní vzácnych darov, no víťazom, teda manželom mladej vdovy môže byť len jeden. Mladý tvorivý tím pod vedením režiséra Michala Náhlika pripravil komédiu, ktorá má súčasný šat i súčasný problém. Keďže sa dnešná stredná trieda zmršťuje, objavujú sa v spoločnosti veľké sociálne rozdiely. Možno je čas pozrieť sa na Goldoniho vo svetle súčasných mestských slečiniek, zlatokopiek, zhýralej vrstvy high society, či prominentov, ktorým možno prominentnosť chýba, ale nechýba im nápaditosť a vtip pri riešení vzťahových otázok. A peniaze takisto vedia robiť zázraky. Premiéry, ktorá sa v dôsledku veľkého záujmu konala v dvoch za sebou idúcich dňoch sa zúčastnili návštevníci z Nitry i širšieho okolia. Komédia Prefíkaná vdova dokázala osloviť odbornú aj laickú verejnosť rôznych vekových kategórii vďaka umeleckej a technickej náročnosti. V najbližších troch rokoch je plán odohrať dve - tri predstavenia za mesiac. Z finančného daru boli uhradené odmeny autorom.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 6 638 € Mestské duvadlo Žilina. Roland Schimmelpfennig SEČ, naštudovanie a premiérové uvedie inscenácie . Hlavným zámerom projektu bolo podnietenie dramatizácie románu F. M. Dostojevského Zločin a trest na telo umeleckého súboru žilinského divadla a naštudovanie rovnomennej inscenácie v réžii Eduarda Kudláča. Tento hlavný zámer bol splnený. Dramatizáciu napísal Daniel Majling a pre žilinský súbor ju upravila Zuzana Palenčíková. Inscenácia dramatizácie románu F. M. Dostojevského Zločin a trest mala premiéru 8.3.2013 vo Veľkej sále Mestského divadla Žilina. Inscenácia je adaptáciou výnimočného románu o prekročení hraníc. Sám Dostojevskij ho označil ako "psychologický záznam o jednom zložine". Stredobodom mnohých hlasov, ktoré sa v románe navzájom počúvajú, či škriepia je Raskoľnikov. Mladý študent, ktorého vylúčili z univerzity, žije v krajnej biede. Zmietaný túžbou dozvedieť sa, kde sú hranice ľudských možností, odváži sa vybočiť z vyšliapaných koľají. Podľahne svojmu ľahkomyseľnému presvedčeniu o istej výnimočnosti a odváži sa v mene dobra zabiť. Ako romantický rojko si vysníval svoju ideu o dovolení vraždy v záujme vyšších cieľov. Dávno pred F. Nietzschem pestuje v sebe teóriu dvojitej morálky. Moráloku, obyčajných ľudí a neobyčajných jedincov, ktorí zákon prestupujú len peto, aby pohli svetom a priniesli niečo nové. Zločiny, ktoré páchajú na ceste k cieľu, sú preto relatívne. Po spáchaní zločinu mučí Raskoľnikova práve vedomie, že nevydržal skúšku, že jeho poslaním nie je zmeniť beh života, že nepatrí medzi vyvolených. Raskoľnikov nezápasí len s bystrým umom vyšetrovateľa Porfirija, ale predovšetkým s vlastným svedomím, ktorého hovorkyňou sa nechcene stáva éterická Soňa - skôr dieťa než žena, ktorá sa stala prostitútkou, aby zachránila svojich nevlastných súrodencov a rodinu pred najväčšou biedou. Inscenácia zločin a trest mala doposiaľ (okrem predpremiéry a premiéry) 7 repríz - s celkovou návšetvnosťou 1999 divákov. Hosťovala v Mestskom divadle P.O. Hviezdoslava v Bratislave a na martinskom festivale divadiel na Slovensku Dotyky a spojenia 2013. Z finančného daru boli uhradené odmeny autorom.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 6 638 € Divadlo J G Tajovského . Divadelná sezóna DJTG 2012/2013. Cieľom projektu je neustále poskytovať divákom hodnotné umelecké inscenácie, v ktorých postavy stvárňujú profesionálni herci. Výberom diel sa Divadlo J.G. Tajovského snaží osloviť rôzne kategórie divákov ako aj vychovávať detského diváka. Z tohto dôvodu divadlo predstavilo niekoľko inscenácií. V októbri 2012 uviedlo premiéru hry DOBRE ROZOHRATÁ PARTIA. Do repertoáru DJGT tak pribudla špecifická inscenácia, ktorá je jednoznačným prínosom pre hercov i divákov. Inscenácia sa uvádza pre univerzálneho diváka a DJGT ju bude ponúkať aj ako zájazdové predstavenie. Od svojej premiéry bola táto hra 15x reprízovaná, z toho jedenkrát na zájazdovom predstavení v DAB Nitra. Divadlo J. G. Tajovského je známe, že pravidelne uvádza tvorbu pre deti a mládež. Nová premiéra hry POLEPETKO bola uvedená v predvianočnom období r.2012 ako darček pre deti. Inscenácia je veľmi silná svojou výtvarnou stránkou. Hra bola 20x reprízovaná, z toho 4x na zájazdových predstaveniach vo Viedni, Trnave, Podbrezovej a v Martine. Vo februári 2013 mala slovenskú premiéru hra SVET (PODĽA) URBANA. Táto hra otvorila ""autorský slovenský rok 2013"" v DJGT. DJGT zaraďuje do svojho repertoáru široké spektrum inscenácií tak, aby zaujali všetkých našich divákov. V divadelnej sezóne 2012/2013 bol najzaujímavejšou inscenáciou muzikál PREKLIATY BÁSNIK, ktorý otvorí 40. ročník festivalu Zámocké hry zvolenské. Okrem toho pripravilo DJGT aj obľúbené divácke akcie: v septembri otvorenie 64. sezóny MOTÝĽ 2012, v novembri Noc divadiel, predsilvestrovské predstavenie divácky najpopulárnejšej inscenácie uplynulej sezóny, v marci Deň divadla, 1. mája Deň otvorených dverí divadla, v júni medzinárodný festival Zámocké hry zvolenské. Prpagácii každej premiéry hier DJGT v médiách na regionálnej aj národnej úrovni bola venovaná mimoriadnu pozornosť. Hry boli prezentované vo viacerých denníkoch, regionálnych týždenníkoch, STV, regionálnych TV, rádiách i web-stránkach mapujúcich divadelné dianie a mali výbornú odozvu. Z finančného daru boli uhradené odmeny autorom.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 6 638 € Štátne divadlo Košice. Podpora činohernej premiéry hry Mariša. Uvedenie predstavenia Mariša naplnilo ciele projektu. V rámci pripomenutia si 20. výročia rozdelenia Československa sa dramaturgia činohry rozhodla pripraviť česko-slovenskú sezónu. Marišaako klasický titul českej dramatickej literatúry vhodne doplnila repertoár činohry určený nielen pre divadelných fanúšikov, ale aj pre školopovinného diváka. Uvedením Mariše sa do repertoáru Činohry dostal po Shakespearovom Ako sa vám páči a Dostojevského Zločine a treste ďalší titul zahraničnej divadelnej klasiky. Režisér József Czajlik a dramaturg Martin Gazdík pôvodný text bratov Mrštíkovcov upravili do podoby, ktorá dala vyniknúť nielen zaujímavému scénickému poňatiu, ale aj hereckým výkonom domácich a hosťujúcich hercov v hlavných postavách - Tatiana Poláková ako Mariša, František Balog ako Francek, Attila Boczárszky ako Lízal, Dana Košická ako Lízalka a ďalší. Činoherný súbor uviedol toto dielo počas necelých troch mesiacov sezóny na domácej scéne sedemkrát, z too trikrát v dopoludňajších hodinách ako predstavenie určené pre školy. Nasadzovaný bude pravidelne aj v sezóne 2013/2014 a divadlo by sa s ním malo predstaviť aj na zájazdoch mimo domovskej scény. Z finančného daru boli uhradené odmeny autorom.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 3 319 € Meské divadlo - Divadlo s pasáže. Divadelná sezóna 2013. Zámerom tohto projektu bolo naštudovanie 21. inscenácie Divadla z Pasáže. Mladý režisér Šimon Spišák (absolvent DAMU, Praha) siahol na najstarší príbeh lásky od Williama Shakespeara – Rómeo a Júlia. Rómeo a Júli aje "naveky najsmutnejší" príbeh na svete, ako uvádza už sám autor v závere textu. Okrem toho je to jeden z najznámejších a mnohými považovaný aj za najkrajší príbeh nielen čo sa týka tvorby Williama Shakespeara. Obecne je vnímaný ako príbeh o láske, čo je určite zaujímavé, ale zaujímavejší je na tomto príbehu motív nenávisti. Nenávisti, na ktorej príčiny si už nikto nespomína, ale mnohí sú pre ňu schopní vraždiť. Nenávisti, ktorá je nepodložená, zbytočná, hlúpa a má fatálne následky. Fatálne pre lásku, ktorá sa musí obetovať, aby túto nenávisť porazila. Premiéra tejto inscenácie sa uskutočnila 31. januára 2013 v Banskej Bystrici. Spoločne s generálkou a premiérou sa predstavenia zúčastnilo 310 divákov (kapacita hracieho priestoru je cca. 150 ľudí). Do júna 2013 bolo odohratých 7 repríz, z toho 5 pre širokú verejnosť a 2 pre študentov. Všetky predstavenia boli vypredané. Z toho vyplýva, že predstavenie do júna 2013 videlo približne 840 divákov. V súčasnosti sa pripravuje ďalšia reprízovosť predstavení. V pláne je odohrať tri predstavenia mesačne pre širokú verejnosť a študentov. Dohodnutá je účasť na medzinárodnom divadelnom festivale Integrace Slunko v Prahe, ktorý sa uskutoční v novebri 2013. Finančný dar bol použitý na úhradu nákladov spojených s prenájmom priestorov, dopravnými nákladmi, ubytovanie a propagáciu
Podpora vzdelávania 2 966,88 € Fakulta matematiky, fyziky a informatiky Univezita Komenského v Bratislave. Virtuálna univerzita informatiky: vývojové prostredie výuky programovania. Projekt FMFI UK si kládol dva ciele: 1. vytvoriť plnohodnotné virtuálne prostredie, umožňujúce študentom vzdialený vývoj vlastných programov a 2. vypracovanie metodiky výuky, ktorá by umožňovala modernú a efektívnu výuku programovania za pomoci takéhoto virtuálneho vývojového prostredia. Prvým cieľom projektu bolo teda vytvorenie virtuálneho vývojového prostredia, prístupného prostredníctvom internetu, ktoré by vychádzalo v ústrety požiadavkám individuálnosti, interaktívnosti a dostupnosti. Prostredie umožňovalo študentom riešiť svoje úlohy bez časového stresu kedykoľvek a kdekoľvek, výsledky individuálne a priebežne odovzdávať a vzápätí získavať spätnú väzbu o správnosti svojej činnosti. Prostredie zároveň poskytovalo cielené upozornenia na chyby v programoch a návrhy na ďalší postup práce. V danom projekte bolo vytvorené automatizované virtuálne prostredie pre riadenie výuky programovania založenej na agilných metódach programovania. Výukový prostredie bolo plne nasadené do pedagogického procesu na viacerých predmetoch. Prostredie je v súčastnosti naďalej budované a využívané, čím bol splnený jeden zo zámerov projektu. Finančný dar bol použitý na zakúpenie výpočtovej techniky a softvéru spou so zakúpením odbornej literatúry a publikovaním.
Podpora vzdelávania 2 800 € Spoločnosti priemyselnej chémie pri Fakulte chemickej a potravinárskej technológie STU. Podnikanie študentských podnikateľských skupín na FCHPT STU. Hlavným cieľom projektu bola podpora vyššej kvality vzdelávania ekonomických a manažérskych predmetov na technickej univerzite realizovaná pomocou prepojenia teórie s praxou zapojením študentov do činnosti podnikateľských skupín s podporou konzultantov z praxe. Čiastkovými cieľmi boli: rozvíjanie schopností a zručností u študentov, pomoc študentom pri pochopení ekonomických princípov, možnosť študentov zoznámiť sa s pracovnými príležitosťami a problémami spotrebiteľov, poskytnutie praktických skúseností v podnikaní a zároveň poskytnúť študentom príležitosť spolupracovať s predstaviteľmi podnikateľskej sféry. Ciele projektu boli naplnené prostredníctvom zapojenia sa študentov do projektu Povolanie podnikateľ. Projekt sa realizoval v troch fázach a boli doň zapojení 11 študenti FCHPT STU v Bratislave (8 študentov bakalárskeho stupňa a 3 študenti inžinierskeho stupňa). Jedným z výstupov projektu bola účasť v medzinárodnej súťaži študenstských podnikateľských tímov JA-YE Europe Enterprise Challenge, ktorá sa konala v belgickom meste Liege. Účasť na tomto podujatí znamenala pre študentov možnosť porovnať svoje podnikanie s kolegami z iných univerzít, vzájomne sa spoznať a vymeniť si mnohé skúsenosti. Finančné prostriedky boli použité na uhradenie konferenčného poplatku v meste Liege spolu s uhradením cestovného študentov na trase Bratislava-Liege.
Podpora vzdelávania 4 000 € Fakulta Elektrotechniky a Informatiky STU v Bratislave, Ústav Informatiky a Matematiky. Laboratórne cvičenia z Kryptografie: Postranné kanály. Hlavným cieľom projektu bolo doplniť výuku v predmetoch Návrh Šifrátorov (NŠ) a Kryptoanalýza Šifrátorov (KaŠi), vyučovaných na FEI STU v odbore Aplikovaná Informatika/Bezpečnosť informačných systémov, o priame realizácie merania postranných kanálov na vhodných hardvérových zariadeniach. Postranné kanály sú v súčasnosti prakticky jediným spôsobom ako je možné prakticky ohroziť bezpečnosť informačných systémov chránenú kryptografickými prostriedkami. Do realizácie projektu boli zapojení najmä študenti, ktorí mali možnosť sa naučiť o príslušných hrozbách praktickou realizáciou útokov a návrhov a testovaním protiopatrení. Útoky a protiopatrenia boli zamerané na praktické aplikácie, napr. na čipové karty nasadzované v bežných komerčných riešeniach. Finančné prostriedky boli použité na meracie zariadenie a príslušenstvo , ktoré umožnili obohatiť študijný program Aplikovaná Informatika.
Podpora vzdelávania 1 800 € Technická univerzita vo Zvolene, Drevárska Fakulta, Katedra dizajnu nábytku a drevárskych výrobkov. Vytvorenie didaktických pomôcok pre implementáciu ekodizajnu. Cieľom predkladaného projektu bolo skvalitnenie výučby predmetu Ekodizajn, vytvorením vzdelávacej pomôcky, ktorej jedinečnosť spočíva v jednoduchej systematike používania a aplikácie pre vznikajúce dizajnérske projekty. Realizátorom projektu bola Technická univerzita vo Zvolene. Ciele projektu boli naplnené. Bolo vydaných 400 ks didaktickej pomôcky Ekodizajn Koncept Manuál (EKM), ktorá bola kompletne poskytnutá študentom a univerzitám zdarma. Uskutočnili sa mnohé odborné semináre pre študentov dizajnu. V uskutočňovaní seminárov sa bude naďalej pokračovať kontinuálne s cieľom dostať didaktickú pomôcku medzi čo najväčší počet študentov. Zároveň je cieľom získať spätnú väzbu. Pre potreby bol spracovaný web stránky dostupnej na www.ekm.ekodizajn.sk. Vytvorený bol takisto roll-up banner, ktorý plní svoj účel v rámci predmetu ekodizajn v ateliéri. Výstupom projektu boli taktiež dve interaktívne prezentácie didaktickej pomôcky nástroja EKM a prípadových štúdií DIPO (Didaktickej pomôcky) projektu. Finančný dar bol použitý na úhradu sadzbu manuálu a prípravu tlače, výrobu a tlač informačného banneru a na náklady na tlač a výrobu ekodizajnového manuálu pre skvalitnenie výučby predmetu Ekodizajn.
Podpora vzdelávania 2 140 € Technická univerzita v Košiciach, Fakulta baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií, Ústav logistiky priemyslu a dopravy. Logististic skills - your chance & advantage . Cieľom aktivity bolo vytvoriť interaktívne študijné zdroje, študijné materiály v modulárnej forme, ktoré budú vychádzať a nadväzovať na simulačný systém ExtendSim. Následne boli vytvorené študijné materiály a boli použité v rámci pedagogického procesu výučby predmetu Simulačné systémy študijného odboru Logistika. Cieľovou skupinou boli študenti FBERG, TUKE študijného odboru Logistika. Študenti si rozširovali logistické zručnosti, schopnosti a znalosti z oblasti heuristických prístupov, aplikácií diskrétnych a spojitých simulácií so zameraním na požiadavky praxe. Projekt predstavoval východiskový bod, ktorý interaktívnym spôsobom umožnil prepojenie študentov a pedagógov s teóriou a praxou. Výstupy projektu boli v plnej miere uplatnené pre zvýšenie kvality vyučovacieho procesu na TU v Košiciach. Študenti tak získali v jednotlivých študijných odboroch prístup k informačným zdrojom, ktoré podporujú ich rast. Finančné prostriedky boli použité na nákup softvéru na zvyšovanie logistických zručností, licenciu pre produkt ExtendSim, na planografické služby a tlač materiálov.
Podpora vzdelávania 4 450 € Univerzita Komenského v Bratislave, Fakulta managementu, Katedra informačných systémov. Manažérska informatika s podporou systému SAS. Zámerom projektu bolo zabezpečenie nepretržitej kvalitnej výučby informatických, štatistických a nadväzujúcich predmetov na odbore Manažérska informatika, ale aj na všetkých ostatných odboroch a špecializáciach v rámci povinných a voliteľných predmetov pomocou profesionálneho softvérového systému SAS. Projekt bol realizovaný na Fakulte managementu UK v Bratislave. Zrealizovaným projektom sa zabezpečila výučba vybraných študijných predmetov softvérom SAS, čím sa udržuje kvalita a kvalitná výučba na FM UK. Výstupom projektu bolo i zapojenie sa študentov do ŠVVČ, do konferencií, súťaží a prehliadok. Tvorba záverečných prác na odbore Manažérska informatika pomocou SW SAS s výstupnými programami v SASe nebol zatiaľ spustený, s touto aktivitou sa ešte počíta v období keď študenti budú v záverečných ročníkoch. Ovládanie softvéru SW SAS a znalosť kvantitatívnych metód pomáha študentom a absolventom sa uplatniť v praxi, ale zároveň umožňuje i zvýšenie a skvalitnenie vedecko-výskumnej činnosti a publikačnej činnosti predkladateľov projektu. Projekt jednak umožnil učiteľom odovzdať svoje vedomosti a skúsenosti , ktoré načerpali so systémom SAS počas dlhoročnej práce a množstva školení, ktoré absolvovali. Členovia sa zúčastnili viacerých konferencií a seminárov, kde predstavili výsledky výskumu získané použitím systému SAS. Finančný dar bol použitý na nákup softéru SAS, ktorý slúži na skvalitnenie výučby niekoľkých predmetov z oblasti kvantitatívnych metód a finančných analýz na fakulte.
Podpora vzdelávania 3 330 € Fakulta zdravotníckych odborov Prešovskej univerzity v Prešove. . Cieľom projektu bolo zakúpenie jednoročnej licencie pre prístup k databázam Evidence-based Practise (EBP). Prax bola založená na dôkazoch študentmi a vedecko-pedagogickými pracovníkmi Fakulty zdravotníckych odborov Prešovskej univerzity (PU) a prostredníctvom serveru Univerzitnej knižnice PU v Prešove aj ďalšími registrovanými členmi akademickej obce. Výstupom projektu bolo 37 seminárnych prác z predmetov Výskum v ošetrovateľstve a Prípadové štúdie v manažmente, 37 zápočtových prác z predmetu Kritické myslenie, 83 zápočtových prác z predmetu Základy výskumu spolu s vypísaním témy bakalárskej práce pre odbor pôrodná asitencia, od novembra bolo zaregistrovaných 583 vstupov do databázy a databáza bola implementovaná v 3 predmetoch spolu so 4 publikovanými vedeckými prácami. Prístup k uvedeným zdrojom informácií vo veľkej miere prispel k skvalitneniu vzdelávacieho procesu a k zvýšeniu vedecko-výskumného potenciálu. Finančný dar bol použitý pre prístup k databázam EBP.
Podpora vzdelávania 1 037 € Fakulta elektrotechniky a informatiky STU v Bratislave. Lievik vedomostí. Cieľom projektu bola príprava študentov na náročné skúšky, formou koučingu a stretnutí sa v malých skupinkách, najmä z profilových predmetov akými sú matematika, fyzika, algoritmizácia a programovanie. Zámerom bolo naučiť študentov samostatne pracovať, čo je nevyhnutné pre ďalšie štúdium vo vyšších ročníkoch, ale aj v praxi. Realizátorom projektu boli zamestnanci a študenti FEI STUBA. Po absolvovaní seminárov porástla percentuálna úspešnosť žiakov v daných predmetoch ale zároveň sa znížil počet študentov, ktorí museli opakovať predmet alebo dokonca odísť kvôli tomu, že neabsolvovali skúšku z jediného predmetu. Projekt bol inšpirovaný zahraničnými univerzitami svetového mena. Táto forma "nalievania vedomostí" bola úspešná a do budúcnosti sa plánuje do projektu zahrnúť väčší počet predmetov a viac študentov. Finančné prostriedky boli použité na špecifické technické vybavenie (zakúpenie dataprojektoru, hardisku a iné).
Podpora vzdelávania 5 000 € Martin Košdy FEI STU. Hra ""Nukeball"". Cieľom projektu bola multiplatformová počítačová hra, hrateľná v internetových prehliadačoch, tabletoch a mobilných telefónoch. Hru sa podarilo dokončiť, úspešne sa otestoval server, nadviazala sa pozitívna spätná väzba od hráčov. Plánmi do budúcnosti sú integrovať platobný systém a založiť in-game obchod v ktorom si hráči môžu skupovať spoplatnený obsah a zároveň je cieľom implementovať ďalšie hracie prvky spolu so skvalinením hernej mechaniky. Za účelom testovania a získavania spätnej väzby sa prostredníctvom reklamnej kampane podarilo prilákať cca 200 ľudí. Ohlasy nových hráčov boli veľmi pozitívne, čím bol hlavný zámer realizácie projektu splnený. Financie boli použité na realizáciu multiplatformovej počítačovej hry.
Podpora vzdelávania 5 000 € Ing. Marek Vančo FEI STU. Interaktívna Reklama. V rámci plánovaného projektu FEI STU v Bratislave autori vyvinuli systém pre projekciu interaktívnej reklamy. Komerčným výstupom bola grafika premietaná projektorom na zem, ktorá reagovala na každý jeden pohyb. Zariadenia boli prezentované na viacerých veľtrhoch a festivaloch. Cieľom projektu bol ďalší vývoj v tejto oblasti, výroba reklamných interaktívnych spotov, prenájom celých zariadení. Tieto zariadenia by mali byť umiestnené v obchodných centrách, na výstaviskách, v hoteloch, kde by zvyšovali prestíž klientov. V rámci projektu sa podarilo splniť všetky vytýčené ciele, bol vytvorený plne funkčný a komerčný systém určený pre hromadné nasadenie. Časť projektu bola venovaná vývoju Android zariadení na ovládanie visionBoxu. Financie boli použité na vytvorenie webovej stránky a dizajnu spoločnosti, na zakúpenie PC hardvéru a výpočtovej techniky, s bezpečnostnými meraniami, spolu s uhradením služieb mobilného operátora a web hostingu.
Podpora vzdelávania 5 000 € Štefan Kováč Ekonomická fakulta, TUKE. Seminár Sherlock. Zámerom projetu bolo zabezpečiť dokončenie internetovej stránky projektu a úpravy informačného systému spolu s organizovaním informačného semináru Sherlock. Sherlock je novodobý typ internetového seminára určený pre žiakov základných škôl a osemročných gymnázií. Na seminári sa zúčastnilo len 157 žiakov. Z finančného hľadiska bol projekt stratový. Očákavala sa účasť 5000 účastníkov. Avšak z hľadiska prínosu projektu bol projekt hodnotený mimoriadne pozitívne. Realizácia seminára bola zabezpečená prostredníctvom vlastnej internetovej platformy a zameriavala sa na využívanie internetu ako moderného zdroja poznatkov. Riešením nápaditých úloh medzi sebou žiaci súťažili a zdokonaľovali sa vo vyhľadávaní, overovaní a spracovávaní informácií prostredníctvom internetu. Hlavným prínosom a zároveň cieľom seminára bolo žiakom poskytnúť možnosť získania zručností a návodu ako efektívne vyhľadávať relevantné informácie, ďalej s nimi pracovať a tým zlepšiť ich orientáciu na internete. Do budúcnosti je naplánovaná ďalšia realizácia semináru s vlastnou prezentáciou na školách spolu s bezplatnou účasťou. Finančný dar bol použitý na zakúpenie hardvérového vybavenia, na uhradenie marketingových nákladov spolu s uhradením odmien pre účastníkov.
Podpora vzdelávania 5 000 € Tomáš Baran Ekonomická fakulta, TUKE. Goldenfish Lighting. Goldenfish Lighting prináša inteligentné osvetlenie, ktoré sa prispôsobuje potrebám a pocitom ľudí. Vytvára tú správnu atmosféru na rôzne príležitosti. Vďaka tomuto projektu je možné ovládanie svetla mobilom z pohodlia gauča alebo odkiaľkoľvek zo sveta. Projekt Goldenfish Lighting prináša tieto výhody každému bez búrania stien alebo vyžadovania nejakých technických zručností. Celá inštalácia spočíva vo výmene starého vypínača za špeciálny stmievač. V rámci realizácie projektu vyvinuli controller a centrálnu jednotku- zariadenie, ktoré na základe vykonávaných giest ovláda smart LED žiarovky. Dar bol použitý na rôzne súčiastky a náradie.
Podpora vzdelávania a zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Občianske združenie Žiarovka. Absolventská prehliadka. Zámerom projektu bolo zorganizovane Absolvenstskej prehiadky pre študentov VŠMU odboru Odevný dizajn, kde by predvieli svoje záverečné (absolvenstské) kolekcie. Prehliadka mala produkčnú zložku v podaní organizácie Žiarovka. O prehliadku bol mimoriadne veľký záujem zo strany samotných návštevníkov, študentov i vyučujúcich. Návštevníci dostali brožúry s uvedenými popismi a vyobrazeniami kolekcií. Vďaka prítomnosti fotografov a kameramanov bola akcia veľmi dobre medializovaná. Výsledkom bolo šírenie informácií o tvorbe študentov VŠMU. Cieľom bolo ukázať, že práca študentov Ateliéru odevného dizajnu je na dobrej úrovni, čím bol projekt naplnený, nakoľko bol o prehliaku aj o samotnú kolekciu veľký záujem. Finančné prostriedky boli použité na prenájom sály, techniky, úpravy sály, odmien za služby spojené s prehliadkou a na tlač propagačných materiálov.
Podpora vzdelávania a zachovanie kultúrnych hodnôt 2 500 € Blaho Uhlár. Solitudo. Cieľom projektu bolo vytvorenie inscenácie metódou kolektívnej tvorby. Predmetom tvorivej činnosti bolo metódou autorského divadla pokúsiť sa, preskúmať a možno i vymedziť tému samoty, ktorá sa opakovane v súbore zjavovala. Hlavnými aktivitami projektu boli divadelné skúšky, ktoré prebiehali v Štúdiu divadelného Súboru DISK v Trnave na ulici Rodolfa Dilonga. Spolu ich prebehlo 21, zhruba trojhodinových. Priamym pokračovaním bolo premiérové uvedenie inscenácie 29. decembra 2013 a následne reprízy predstavenia, ktorých bolo trinásť. Do projektu boli zapojení študenti umeleckých škôl. Hlavným výstupom projektu bola divadelná inscenácia SOLITUDO, realizovaná divadelným súborom DISK Trnava a jej náledné reprízovanie, či už vo vlastnom priestore alebo hosťujúc na iných javiskách. Kvalitou bol tento projekt naplnený najmä účasťou návštevníkom a počtom repríz. Finančné prostriedky boli použité na honorár za scenár a zároveň boli použité ako tvorivé štipendium.
Podpora vzdelávania a zachovanie kultúrnych hodnôt 2 500 € Marika Smreková BcA., činoherná réžia, JAMU. Medzinárodný multižánrový festival Um Um 2. Predmetom projektu bola nielen organizácia a realizácia umeleckého festivalu v menšom pohraničnom meste na severovýchode Slovenska, v Starej Ľubovni, ale predovšetkým hľadanie kreatívnych postupov ako pritiahnuť diváka z malého mesta na alternatívne súčasné umenie. Jednalo sa o druhý ročník medzinárodného divadelného a filmového festivalu UmUm, ktorý sa konal v termíne od 30. augusta do 1. septembra 2013. Využitím netradičných divadelných priestorov sa ukázalo súčasné, študentské divadlo. Cieľom projektu bolo podporiť myšlienku akčného umenia, okamihu odchýlky v bežnom živote miestneho obyvateľstva. Festival organizovalo Divadlo Odzadu zo Starej Ľubovne. Do celkového tvorivého procesu boli zapojení organizátori, dobrovoľníci a diváci. Celkovo bolo uskutočnených 15 divadelných a tanečných predstavení, 11 hudobných koncertov a DJ setov, 14 premietajúcich filmov a 2 workshopy, 2 scénické a literárne čítania. Blší trh na podporu festivalu prebiehal 4 dni v týždni pred festivalom. Prínosom projektu bolo, že mladí umelci dostali priestor realizovať svoje projekty v netradičných priestoroch, kde dochádzalo ku kontaktu s divákmi, inak než v divadelnom priestore. Umelci získali skúsenosť so špecifickým publikom z malého mesta, stretli sa s inými umelcami, inými tvorivými postupmi súborov a jednotlivcov z viacerých škôl, miest a krajín. Finančný dar bol použitý na publicitu, stravu a ubytovanie pre účinkujúcich, techniku a kancelárske potreby.
Podpora vzdelávania a zachovanie kultúrnych hodnôt 2 500 € Doc. Mgr. art Ján Štrbák. Busty a ich trvanie v čase . Účastníci projektu, študenti v ateliéri pod pedagogickým vedením sochára a pedagóga Jozefa Kurinca namodelovali reálne a štylizované hlavy členov tvorivého tímu. Objekty odlievali do rôznych materiálov. Výsledkom bola objektová inštalácia, s ktorou kreatívne pracovali pod vedením režiséra a pedagóga Jána Štrbáka v ateliéri voľnej znakovej performatívnej tvorby. Na základe vlastných namodelovaných búst, vytvorili originálny príbeh, ktorý v priebehu tvorivého procesu rozvíjali, vizualizovali a metódou autorskej tvorby naďalej modelovali, inscenovali do umeleckého tvaru na pomedzí výtvarného umenia a divadla. Študenti ateliéru spoločne s režisérom skúmali pocity aké je to byť objektom a subjektom vlastnej busty a ďalšie asociácie súvisiace so zvolenou témou. Výsledkom projektu bolo zaujímavé vizuálne spojenie neklasického prístupu k inscenančnej tvorbe s tradičnými sochárskymi postupmi, ako aj prepojenie strednej a začínajúcej generácie tvorcov, vďaka ktorej nastáva odovzdávanie si skúseností a know how. Jedným z výstupov bolo slávnostné uvedenie projektu Busty a ich trvanie v čase z tvorby ateliéru dňa 25. októbra 2013 v Stredoeurópskom dome fotografie v Bratislave. Finančný dar bol použitý na materiál potrebný na výrobu a odlievanie búst a objektov, materiál na výrobu scény, materiál na výrobu a nákup rekvizít a na materiál potrebný na šitie a výrobu kostýmov.
Podpora vzdelávania a zachovanie kultúrnych hodnôt 2 429,73 € Jaroslav Viňarský . Animalinside. Cieľom projektu bolo vytvorenie plnohodnotného celovečerného predstavenia a umožnenie priestoru pre otvorený dialóg na poli súčasného umenia. V rámci slovenskej umeleckej sféry ešte stále pretrváva viacmenej konzervatívny prístup, ktorý však nie je možné zmeniť inak, ako vytváraním príležitostí pre konfrontáciu so súčasnými prístupmi a vytvárania prostredia pre umelecký výskum. Projekt Animalinside bol v prvom rade laboratóriom umeleckej tvorby, čo je predpokladom pre dostatočný priestor na objavovanie, hranie, skúmanie a poznávanie. Jaro Viňarský, ako tanečník a performer spoločne s Marekom Menšíkom, hercom a perfomerom pretransformovali toto súčasné dielo do reči tela, divadelného a tanečného jazyka. Projekt bol zakomponovaný do hlavného projektu občianskeho združenia SKOK! Tento projekt bol zameraný na zlepšovanie podmienok súčasnej tanečnej tvorby na Slovensku a taktiež na neformálne vzdelávanie širokej verejnosti smerom k zosilneniu povedomia o tomto druhu umenia. Predstavenia sa zúčastnili študenti v kombinácii s ľuďmi z neumeleckých smerov. Boli odohrané dve premiéry a ďalších päť úspešných predstavení na Slovensku a v Českej republike. Na rok 2014 sú už naplánované ďalšie predstavenia opätovne na Slovensku a 5 uvedení v New Yorku. Zo strany účastníkov bola vnímaná veľmi pozitívna odozva, zároveň s prosbou na zopakovanie aspoň jedného z laboratórii projektu Animalinside, ktorým bol naplnený hlavný zámer projektu. Dar bol použitý na prenájom svetelnej a zvukovej techniky, prenájom priestorov, zakúpenie materiálu na výrobu scény a rekvizít a propagačné materiály.
Podpora vzdelávania a zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Andrea Šestáková. Experimentálne umelecké filmy. Zámerom projektu bolo členov filmových štábov na VŠMU – študentov, najprv oboznámiť s ukážkami experimentálnych filmov krátkych aj celovečerných, súčasných aj tých slávnejších z filmovej histórie. Do projektov boli zapojení študenti VŠMU a to režiséri, scenáristi, produkční, kameramani spolu s osvetľovačmi, zvukári, strihači, scénografi, študenti herectva, tanca, hudby, hudobní skladatelia, alebo bábkoherci, študenti fotografie a študenti výtvarného umenia. Pedagogickým vedením boli dramaturgovia projektov a odborní konzultanti. Cieľom bolo vedenie študentov k tvorivej spolupráci v tíme, k dodržiavaniu termínov, profesionalite a prístupu. Jedným z výsledkov projektu bolo založenie semináru TANEC A FILM - dve média v pohybe, ktorý sa uskutočnil ako povinné cvičenie pre kameramanov 3. ročníka VŠMU. Tento seminár prepájal študentov z troch rôznych katedier. Filmy vytvorené v rámci tohto predmetu zožali veľký úspech a vzbudili záujem verejnosti. Zapojilo sa doň veľa slávnych slovenských profesionálnych choreografov a tanečníkov. Projektom došlo k prepojeniu filmovej a televíznej fakulty a hudobno tanečnej fakulty VŠMU. Výstupom projektu boli krátke experimentálne filmy študentov. Hlavným splneným cieľom bolo inšpirovať a obohatiť študentov VŠMU, ktorý bol jednoznačne splnený. Finančný dar bol použitý na úhradu honoráru pre vyučujúceho, na občertsvenie, výrobu plagátu a na dopravné lístky a lístky na vstup a prehliadku kultúrnych pamiatok v Istanbule pre študentov FTF VŠMU.
Podpora vzdelávania a zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Daniela Krajčová. Stabilita. Predmetom projektu bolo vytvorenie krátkeho animovaného filmu režisérky Daniely Krajčovej, absolventky Katedry animovanej tvorby FTF VŠMU a študentky doktorandského štúdia na VŠVU, o dĺžke 7-8 minút pomocou maľby akvarelom, ktorý mal kombinovať klasickú animáciu s technikou rotoskopie. Vo výsledku bola nakoniec použitá maľba tušom na fóliu, ktorá nie je veľmi častá. Hlavnou myšlienkou filmu Stabilita bolo hľadanie vyrovnanosti a oslobodenie sa od kopírovania rodičovského vzoru v našom správaní. Výsledný animovaný film bol určený hlavne pre mladých ľudí a dospelého diváka, ktorých sa snažil osloviť okrem silnej vizuálnej stránky aj citlivým príbehom. Oproti pôvodnému harmonogramu sa posunula realizácia približne o 6 mesiacom. Išlo o zmenu animačnej technológie. Do samotnej výroby boli zapojení študenti, pri prekresľovaní, produkcii a postprodukcii v projekte pomáhali študentky a študenti animácie FTF VŠMU. Študenti sa oboznámili s technológiou rotoskopie, následne mali možnosť vyskúšať si spomínanú technológiu a diskutovať o jej možnostiach využitia vo vlastných projektoch. Cieľ projektu bude splnený až v roku 2014. Film by mal svojim vizuálnym stvárnením ako aj myšlienkovým obsahom reprezentovať slovenskú animovanú tvorbu na filmových festivaloch a vďaka nemu by mohla najnovšia generácia slovenských animátorov získať poznatky o tejto animačnej technológií. V spolupráci s Asociáciou slovenských filmových klubov sa uvažuje o jeho premietaní v kinách ako predfilm, kde bude dostupný širšej verejnosti. Finančný dar bol použitý na úhradu autorského honoráru, autora scenáru a obrazovú postprodukciu.
Podpora vzdelávania a zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € VŠMU,FTF,réžia,scénaristika, produkcia,strih, kamera,. Oslava. Zámerom projektu bolo nakrútenie krátkometrážnej snímky, ktorá bola zároveň i bakalárskym filmom viacerých členov štábu, študentov bakalárskeho ročníka na VŠMU, FTF, réžia, scenáristika, produkcia, strih, kamera. Projekt s názvom OSLAVA zobrazoval príbeh posledných dní hlavnej postavy - stále čipernej Valiky Maťugovej, tešiacej sa na prípravu storočnice. Celý projekt pozostával z viacerých fáz: predpríprava a kasting, príprava a nakrúcanie, samotné nakrúcanie, postprodukcia a zo samotnej distribúcie. Film OSLAVA bol predložený na posúdenie pedagógom pri samotných bakalárskych skúškach. Ohlasy od spolužiakov boli pozitívne. Film zaznamenal prvé úspechy na festivale študenstkých filmov Áčko 2013 a získal cenu za najlepšiu réžiu a taktiež cenu Grand-Prix- najlepší film festivalu. Okrem spomínaných úspechov bol film predstavený širokej verejnosti na Medzinárodnom filmovom festivale v Bratislave, kde bol premietnutý v bloku filmov zostavených z najlepších filmov VŠMU. Ciele projektu boli jednoznačne naplnené, film OSLAVA bol prihlásený na viaceré medzinárodné festivaly. Film bol jednoznačne prínosom pre produkčnú zložku, ale zároveň bol i prínosom aj pre ostatných členov štábu, ktorí sa naučili spolupracovať. Finančný dar bol použitý na úhradu nákladov spojených s realizáciou krátkometrážneho študentského filmu (technika, distribúcia a služby).
Podpora vzdelávania a zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Mgr. art. Michal Kondrla. Slovenská rodina. Audiovizuálny projekt Michala Kondriu bol zameraný na zber analógových videomateriálov, ktoré nakrúcali obyvatelia Slovenska s nástupom a masovým rozšírením home-video kamier, prevažne počas 90-tych rokov. Účelom tohto prieskumu a zberu video materiálov bolo ich spracovanie a následná produkcia celovečerného dokumentárneho filmu. Témou filmu bola intímna štúdia slovenskej spoločnosti. Film pozostáva z mozaikovo vyrozprávaných mikrosekvencií z pozbieraných materiálov, rodinných udalostí, dovoleniek a pod. Projekt bol svojou komplexnosťou, ako aj technologickým spracovaním materiálov časovo náročný. V prvotnej fáze boli naplnené ciele ako web stránka spolu s vizuálom projektu, facebook slovenskej rodiny, prezentácie na festivaloch ako napr. Fest Anča, Hory a Mesto, PAFF Pezinok 2013 a Cineama 2013 spolu sosobnou prezentáciou. Dokončenie celovečerného filmu, vzhľadom na kvantum prác sa odhaduje do konca roka 2014. Vo všeobecnosti je projekt vnímaný veľmi pozitívne u potenciálnych divákov výsledného filmu ale i v profesionálnom filmovom prostredí. Finančný dar bol použitý na náklady spojené s vytvorením web stránky, inzerciou v tlači, na vytvorenie P. O. BOX, na prenájom prepisového pracoviska, na hard-disky na ukladanie materiálu a na tlač propagačných materiálov.
Podpora vzdelávania a zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Andrej Kolenčík. Historky z Miletičky. Zámerom projektu bolo nakrútenie študenstského filmu. Na projekte sa podieľali študenti z viacerých katedier a fakúlt VŠMU. Išlo o pokračovanie krátkometrážnej snímky Hviezda z roku 2012. Námet bol založený na skutočných udalostiach s tragikomickým rozmerom a vskutku by mal pôsobiť pozitívne. Natáčanie filmu sa započalo v roku 2013 a bolo natočená 1/3 materiálu. Cieľom projektu bolo nakrútenie dlhometrážnej snímky. Išlo o mimoriadne náročný proces a pri ktorom sa musia vynakladať prostriedky z viacerých zdrojov a jedným z nich bol aj finančný dar od Nádacie - Tatra Banka. Finančný dar bol použitý na úhradu nákladov spojených s realizáciou študentského filmu, prostriedky boli použité na zvukovú techniku, optiky, kameru a svetlá.
Podpora vzdelávania a zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Stanislav Králik. Otisky. Predmetom projektu bol krátkometrážny dokumentárny film Otisky. Film Otisky bol bakalárskym a zároveň i tretím filmom režisérskej dvojice Stanislava Králika a Ruženy Rausovej. Realizačný tím tvorili študenti, pedagógovia Katedry dokumentárnej tvorby a Katedry dramaturgie a scenáristiky Akadémie umení v Banskej Bystrici. Film bol realizovaný pod vedením skúsených filmových a televíznych tvorcov, pedagógov Katedry dokumentárnej tvorby, Ľubomíra Viludu a Mgr. art. Ivana Kršiaka, ktorí poskytovali kvalifikovanú asistenciu. Dokumentárny film kladie otázku, do akej miery je možná prenositeľnosť emócie, ktorú už v prvopočiatku do umeleckého diela, v tomto prípade výtvarného, vložil sám autor. Realizácia prebiehala od októbra 2012. Plánované dokončenie v júli 2013 nebolo možné zrealizovať. Z dôvodu prestrihania a dotočenia filmu sa posunul termín dokončenia na prelom rokov 2013/2014. Film je určený všetkým divákom bez ohľadu na vek. Hlavným prínosom filmu je jeho odkaz o bezbariérovosti umenia. Prínos projektu bol hlavne v priestore pre rozšírenie si poznatkov študentov a podporu ich spolupráce s umelcami iných odvetví, kde študenti získali kompletné vedomosti a rozšírili si inšpiračnú základňu pre vlastnú umeleckú činnosť. Finančné prostriedky boli použité na prenájom techniky a obrazovú postprodukciu.
Podpora vzdelávania a zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € VŠMU FTF Katedra animovanej tvorby. Circle Pit. Cieľom projektu bola tvorba krátkometrážneho animovaného filmu Circle Pit. Technická realizácia prebehla vďaka spolupráci študentov z viacerých katedier VŠMU, o čom svedčí aj vysoké hodnotenie pedagogického vedenia atelierov FTF VŠMU, vzhľadom na to že išlo o bakalársky film Martina Machálika. Tvorba projektu mala aj výraznú pedagogickú stránku. Výstupným materiálom projektu bol animovaný film o dĺžke 5 minút, vrátane plagátu a nosiču DVD s potlačou a obalom. Film bol uvedený na Festivale Áčko, následne vybraný na festival IFF Bratislava. Bol zaradený medzi 16 krátkych slovenských študentských filmov, ktoré boli premietnuté na medzinárodnom festivale Early Melons v Bratislave. Film bol taktiež prihlásený aj na medzinárodný študentský filmový festival v Rumunsku (FFest 2013). Hlavné ciele projektu boli naplnené, podľa celého tímu, film nemá pôsobiť ľúbivo, ale hlavným výstupom má byť vytváranie priestoru na diskusiu, či prinútenie diváka zamyslieť sa. Finančné prostriedky boli použité na náklady spojené so honorármi a službami, na kancelárske potreby, spotrebný materiál a na záznamovú a distribučnú techniku.
Podpora vzdelávania a zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € VŠMU, Filmová a televízna fakulta, AAT. Persona. Projekt sa zameriava na stvárnenie životnej cesty muža, ktorý hľadá svoju pravú tvár a nakoniec nájde cestu ako sa k nej dostane. Ide o absolventský animovaný film Tomáša Danya, študenta VŠMU v odbore Animovaná tvorba, s názvom Persona. Film bol vytvorený s využitím klasickej bábkovej a plastelínovej technológie kombinovanovanej s pixiláciou a digitálnou postprodukciou. Snímka odráža krvavý pohľad na posadnutosť BIO stravou. Grotesktný charakter dopĺňa celú myšlienku filmu, hľadanie životnej cesty a podporuje jej situačný charakter. Film bol určený prevažne ľuďom všetkých vekových skupín, ktorí majú radi tradičnú bábkovú a plastelínovú animáciu. Pri projekte sa formovali režijné, animátorské a postprodukčné skúsenosti samotného autora. Výstupom samotného projektu by mala byť účasť na viacerách festivaloch, jedným z nich festival -Fest Anča. Finančné prostriedky boli použité na materiál na výrobu scény, kamerovú techniku a na prenájom štúdia.
Podpora vzdelávania a zachovanie kultúrnych hodnôt 2 500 € Katarína Valičková. VŔBA V KUNSTHALLE: SKULPTÚRA A JEJ EXPLÓZIA. Predmetom projektu bol návrh drevenej architektonickej skulptúry pre kultúrne centrum Stanica Žilina, rovnako ako aj návrh nového mobiliáru a detského ihriska pre mesto Žilina. Ideovým štartom boli dva workshopy. Na prvom workshope MestoZÁhrada pracoval Michal Hanula s architektom Petrom Lényim a krajinným architektom Michalom Marcinom, výsledkom bol návrh drvenej skulptúry pre kultúrne centrum Stanica Žilina. V rámci druhého projektu Living Underground ďalej navrhoval s rovnakými architektami a študentami celý verejný priestor záhrady za kultúrnym centrom Stanica Žilina-Zárečie. Súčasťou bola aj praktická brigáda na záhrade Stanice. Brigády sa zúčastnili dobrovoľníci. Vďaka finančnej podpore sa podarilo vytvoriť zmysluplný, umelecký projekt. Finančný dar bol použitý na uhradenie honoráru dizajnéra Michala Hanulu a na zakúpenie materiálu (drevo, kov).
Podpora vzdelávania a zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Technická univerzita Košicie, Fakulta Umení, KVUa I. Grafické laboratórium. Cieľom vzdelávacej časti bolo rozšíriť vyučovanie grafických techník so statusom dielenských cvičení a grafickej tvorby jednotlivých autorov. V rámci projektu sa uskutočnili dve prednášky s témou Slovenská grafika druhej polovice 20. storočia a Grafické práce vybraných svetových autorov. Prednášky boli koncipované s ťažiskom na vizuálnu stránku a umeleckú diskusiu. Hlavným cieľom bolo motivovať, zbaviť sa predsudkov voči klasickým technikám, ktoré sa dajú využiť súčasným spôsobom. Ďalšou časťou projektu bolo zorganizovanie výstavy študentských grafických prác, ktoré vznikli v akademickom roku 2012-2013. Výstava sa konala v priestoroch auly TU v Košiciach. Výstava s názvom Grafické laboratórium sa konala v období otvorenia školského roku. Okrem toho sa v období konania výstavy konala aj konferencia k 15. výročiu založenia Fakulty umení, výstava sa tak neplánovane stala súčasťou aktivít, s tým spojených a tak práce vzhliadli aj hostia zo zahraničných škôl. K výstave sa kladne vyjadril rektor Technickej univerzity pán Čižmár. Ciele projektu boli dobre naplnené z hľadiska tvorivej motivácie nadobudnutia prehľadu a nových vedomostí a zapojenia študentov do výstavnej aktivity. Finančný dar bol použitý na úhradu grafického lisu s prevodom a honoráru pre pedagóga.
Podpora vzdelávania a zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Mgr. Peter Važan. Mladý slovenský komiks - OKOMIX. Projekt priniesol na slovenskú scénu jedinečný koncept nepopierateľných výtvarných kvalít a vytvoril priestor pre prezentáciu slovenskej komiksovej tvorby, ktorí účastníci i verejnosť prijali s nadšením. Projekt prebiehal v mesiacoch apríl - december 2012. Do projektu sa zapojilo 43 profesionálnych výtvarných umelcov, študentov VŠVU i talentovaných amatérov. Vznikol unikátny komiksový portál www.okomix.sk s ukážkami tvorby a kontaktnými údajmi na všetkých zúčastnených umelcov. Uskutočnila sa výstava v bratislavskej galérii Enter. Zámer spropagovať mladú slovenskú komiksovú tvorbu bol splnený nad očakávania. Finančný dar bol použitý na grafické práce, tlač a vytvorenie elektronickej verzie komiksu.
Podpora vzdelávania a zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave. Časopis TVOR. Hlavným zámerom projektu bola tlač piateho čísla časopisu TVOR. Projekt bol realizovaný Vysokou školou výtvarných umení v Bratislave. Časopis vyšiel v decembri 2013, v náklade 250 kusov. Piate číslo potešilo veľmi pozitívnymi ohlasmi širokej verejnosti. Časopis vyšiel v tmavobordovej a kaki zelenej farbe. Bol zabalený do autorského plagátu a mal široký záber tém, so snahou rozobrať každú jednu čo najpodrobnejšie. Nové, odvážnejšie príspevky boli oceňované a spätná väzba bola pozitívna, čím bol splnený aj zámer projektu. Finančný dar bol použitý na tlač časopisu, spolu s tlačou plagátu a papieru na časopis a plagát.
Podpora vzdelávania a zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave. Po stopách Gisi Fleischmannovej. Zámerom projektu bolo v projekte Odtlačky Gisi Fleischmannovej vytvoriť fotografickú výstavu, ktorá kombinuje umelecký rozmer so vzdelávacím. Kolekcia fotografií bola inšpirovaná životným príbehom Gisi Fleischmannnovej, boli zasadené do historického rámca a doplnené o dobové materiály a fotografie. Projekt výstavy Gisi Fleischmann bol iniciatívou študentov Ateliéru O Fotografii a Ateliéru Kovu a šperku S+M+L_XL. Súčasťou výstavy boli aj tri premietania dokumentárneho filmu o Gisi Fleischmannovej. Vďaka výstave sa podarilo vytvoriť priestor pre študentov a ich súčasný pohľad na problematiku. Táto výstava bola prínosná pre svoj umelecký a edukatívny rozmer. Hlavný cieľ vrátiť meno Gisi Fleischmannovej do mesta, v ktorom sa narodila a pretlmočiť ho širokej verejnosti bol naplnený. Výstavy sa zúčastnili študenti všetkých vekových kategórií. Na strážení výstavy spolupracoval Klub dôchodcov. Ďalším cieľom bolo zvyšovanie povedomia širokej verejnosti o problematike holokaustu a tým i o širšom kontexte ľudských práv, vrátane dialógu v rámci občianskej spoločnosti. Edukatívny rozmer bol podporený prostredníctvom tlačovín a webovej stránky projektu. Napokon bol vydaný katalóg, ktorý poskytuje základný metodický materiál o holokauste a bol distribuovaný do vybraných škôl a knižníc. Finančný dar bol použitý na materiálové náklady - vyvolanie filmov, brúsne plátno, lepidlá, drobnú tlač dokumentov, farby a pod., na tlač fotografií na výstavu a na produkčné a postprodukčné práce.
Podpora vzdelávania a zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Slovenská technická univerzita, Fakulta architektúry. Flowers for Slovakia. Cieľom projektu bolo aby študenti študujúci v odboroch architekúra, interiérový produktový dizajn, priemyselný a textilný dizajn a pod. mohli využiť nadobudnuté poznatky a teoretické vedomosti v praxi. Preto sa STU spolu s Flowers for Slovakia, o. z. rozhodli vytvoriť platformu na podporu výnimočných študentov, ktorá aktívne prepojí prax a teóriu. Projekt pozostával z viacerých fáz. Zároveň prebiehali fundraisingové aktivity a propagácia projektu. Realizačná fáza začala v júni 2013 po výbere prihlásených študentov. Prihlásených bolo viac ako 60 študentov, z ktorých porota vybrala 22 najlepších. Ukutočnil sa workshop hľadania nápadov a výroby objektov. Počas workshopu mohli študenti konzultovať svoje koncepty s prizvanými odborníkmi z praxe. Následovala fáza adjustácie výsledkov, príprav konceptu prezentácie, realizácie výstavného systému a printových materiálov. Realizačnej fázy sa zúčastnilo 17 študentov, z ktorých 16-ti svoje koncepty úspešne dotiahli a stali sa autormi diel kolekcie Lost & Found. V záverečnej fáze bol projekt prezentovaný na dvoch medzinárodných prehliadkach dizajnu v Bratislave a v Prahe. Verejná prezentácia Lost & Found získala pozitívnu mediálnu odozvu v printových aj v digitálnych médiach. Základné tri ciele projektu: zorganizovanie praktického workshopu v Banskej Štiavnici, realizácia experimentálnej kolekcie nábytku a jej predstavenie na medzinárodných prehliadkach dizajnu boli naplnené. Finančný dar bol použitý na úhradu ubytovania lektorov, študentov počas workshopu, na prepravu materiálu, na stravovanie študentov a materiálu do 3D tlačiarne.
Podpora vzdelávania a zachovanie kultúrnych hodnôt 2 300 € VŠMU; HTF; Katedra skladby a dirigovania. Študentský festival súčasnej hudby ORFEUS 2012. Cieľom projektu HTF VŠMU v Bratislave bola realizácia festivalu súčasnej hudby ORFEUS 2013. Študenti hudobnej a tanejčnej fakulty VŠMU v Bratislave pripravili 14. ročník festivalu ORFEUS. Konal sa v dňoch 24.-26.10.2013. Pozostával zo štyroch koncertných večerov. Festival prezentoval domácu tvorbu študentov Katedry skladby a dirigovania v originálnom prevedení poslucháčov VŠMU a ich hostí. Festival pripomínal významnú osobnosť slovenského skladateľa Alexandra Albrechta. Festival zaznamenal veľmi pozitívne ohlasy. Ponúkol študentom jedinečnú príležitosť vypočuť si naživo vlatsnú tvorbu prostredníctvom hudobného telesa obohatenú či už o tanečnú, dramaticko-scénickú alebo filmovú zložku. Financie v projekte boli použité na realizáciu Festivalu Orfeus, na úhradu odmien, zaplatenie služieb a nakúpenie materiálu na propagáciu a scénografiu.
Podpora vzdelávania a zachovanie kultúrnych hodnôt 3 000 € Vysoká škola múzických umení, HTF, KS, Centrum výskumu. Gian Carlo Menotti: Amelia al ballo. Študenti vysokej školy muzických umení pod pedagogickým vedením hudobne a scénicky naštudovali a predviedli komickú operu Amelia al ballo - Amélia ide na bál hudobného skladateľa talianského pôvodu z 20.storočia Gian Carla Menottiho. Pôvabná hodinová Menottiho opera Amelia al ballo komponovaná na talianske libreto s príťažlivým dejovým spádom sa na Slovensku doteraz nedočkala svojej premiéry. Zároveň s ňou sa uviedol aj fragment nedokončenej Mozartovej opery Lo sposa deluso - Oklamaný ženích (rovnako v slovenskej premiére). Cieľom naštudovania a uvedenia opery bola simulácia komplexného procesu prípravy a predvedenia operného diela ako v profesionálnom divadle, vďaka čomu mohli študenti VŠMU získať reálne praktické skúsenosti už počas štúdia. Tvorivý proces a proces realizácie projektu sa skladal z niekoľkých zásadných častí: - hudobné naštudovanie speváckych, zborových a orchestrálnzch partov v spolupráci s hlasovými pedagógmi, korepetítorom, dirigentom a zbormajstrom; - scénické naštudovanie diela v spolupráci s režisérom, choreografom, scénografom a ďalšími pedagógmi; - kostýmová výroba a výroba rekvizít, na ktorej sa podieľajú študenti z Divadelnej fakulty VŠMU; - realizácia propagačnej kampane, produkčné zabezpečenie, zabezpečenie a koordinácia skúšobného procesu projektu atď. študentmi dramaturgie a hudobného manažmentu v spolupráci s Kanceláriou umeleckej produkcie na HTF VŠMU; z uvedenia projektu bol vytvorený zvukový a obrazový záznam určený pre archívne a študijné účely VŠMU.Projekt okrem vysokého vzdelávacieho efektu pre študentov operného spevu, inštrumentálnej hry a scénografie zároveň priniesol divákom atraktívnu operu so študentským nábojom, sviežosťou a jedinečnosťou. Menottiho opera bola určená pre ľudí žijúcich kultúrou, spoločensky aktívnych ľudí, študentov a pedagógov základných, stredných a vysokých umeleckých ľkôl, odbornú hudobnú obec a v neposlednom rade pre širokú verejnosť so záujmom o klasickú hudbu a najmä operu. Realizácia projektu vyvrcholila v Divadle SĽUK v Rusovciach dvomi predstaveniami vždy s inou alternáciou sólistov pre širokú verejnosť (19. a 20.4.2013) a jednou generálnou skúškou vyhradenou pre študentov školy. Celková návštevnosť predstavení bola 400 osôb. Projekt aj vďaka finančným zdrojom prebehol na profesionálnej úrovni a mal pozitívne ohlasy, o čom svediča aj recenzie v odbornej tlači, ktoré nezvyknú recenzovať školské predstavenia. Financie boli použité na organizačné a materiálové zabezpečenie operného predstavenia.
Podpora vzdelávania a zachovanie kultúrnych hodnôt 4 000 € VŠMU HTF, Katedra skladby a dirigovania. ORCHESTRAL ACADEMY. Študenti vysokej školy muzických umení pod pedagogickým vedením hudobne a scénicky naštudovali a predviedli komickú operu Amelia al ballo - Amélia ide na bál hudobného skladateľa talianského pôvodu z 20.storočia Gian Carla Menottiho. Pôvabná hodinová Menottiho opera Amelia al ballo komponovaná na talianske libreto s príťažlivým dejovým spádom sa na Slovensku doteraz nedočkala svojej premiéry. Zároveň s ňou sa uviedol aj fragment nedokončenej Mozartovej opery Lo sposa deluso - Oklamaný ženích (rovnako v slovenskej premiére). Cieľom naštudovania a uvedenia opery bola simulácia komplexného procesu prípravy a predvedenia operného diela ako v profesionálnom divadle, vďaka čomu mohli študenti VŠMU získať reálne praktické skúsenosti už počas štúdia. Tvorivý proces a proces realizácie projektu sa skladal z niekoľkých zásadných častí: - hudobné naštudovanie speváckych, zborových a orchestrálnzch partov v spolupráci s hlasovými pedagógmi, korepetítorom, dirigentom a zbormajstrom; - scénické naštudovanie diela v spolupráci s režisérom, choreografom, scénografom a ďalšími pedagógmi; - kostýmová výroba a výroba rekvizít, na ktorej sa podieľajú študenti z Divadelnej fakulty VŠMU; - realizácia propagačnej kampane, produkčné zabezpečenie, zabezpečenie a koordinácia skúšobného procesu projektu atď. študentmi dramaturgie a hudobného manažmentu v spolupráci s Kanceláriou umeleckej produkcie na HTF VŠMU; z uvedenia projektu bol vytvorený zvukový a obrazový záznam určený pre archívne a študijné účely VŠMU.Projekt okrem vysokého vzdelávacieho efektu pre študentov operného spevu, inštrumentálnej hry a scénografie zároveň priniesol divákom atraktívnu operu so študentským nábojom, sviežosťou a jedinečnosťou. Menottiho opera bola určená pre ľudí žijúcich kultúrou, spoločensky aktívnych ľudí, študentov a pedagógov základných, stredných a vysokých umeleckých ľkôl, odbornú hudobnú obec a v neposlednom rade pre širokú verejnosť so záujmom o klasickú hudbu a najmä operu. Realizácia projektu vyvrcholila v Divadle SĽUK v Rusovciach dvomi predstaveniami vždy s inou alternáciou sólistov pre širokú verejnosť (19. a 20.4.2013) a jednou generálnou skúškou vyhradenou pre študentov školy. Celková návštevnosť predstavení bola 400 osôb. Projekt aj vďaka finančným zdrojom prebehol na profesionálnej úrovni a mal pozitívne ohlasy, o čom svediča aj recenzie v odbornej tlači, ktoré nezvyknú recenzovať školské predstavenia. Financie boli použité na organizačné a materiálové zabezpečenie operného predstavenia.
Podpora vzdelávania 28 000 € Konzervatívny inštitút M.R. Štefánika o.z.. Projekt partnerstva Konzervatívneho inštitútu M.R. Štefánika a Nadácie Tatra banky v roku 2013. Konzervatívny inštitút sa prostredníctvom pritiahnutia veľkého počtu účastníkov CEQLS prednášok, sprostredkovania mediálnych aktivít hostí a seminárov AKE snažil dosiahnuť stanovený cieľ projektu. Cieľom bolo prispieť k zvýšeniu úrovne ekonomického poznania, ekonomického myslenia, ekonomického vzdelávania a vnímania podstaty princípov ekonómie a slobodného trhu na Slovensku. KI umožnil všetkým účastníkom vypočuť si prednášky významných nositeľov ekonomického myslenia, diskutovať s nimi a prostredníctvom mediálnych výstupov sa bližšie oboznámiť s myšlienkami týchto expertov. Na každej prednáške sa zúčastnilo 100-200 účastníkov. KI prostredníctvom piateho ročníka AKE prehĺbil tradíciu pravidelného priestoru na Slovensku. Na stretnutiach sa pravidelne diskutovalo o ekonomických otázkach, v rámci pravidelných seminárov o ekonómii nad rámec štandartného vyučovacieho procesu na vysokých školách. Semináre AKE 2013 navštevovalo 30-40 účastníkov, pričom 13 z nich získalo certifikáty AKE 2013. Konzervatívnemu inštitútu M.R Štefánika sa podarilo naplniť všetky naplánované aktivity v dvoch blokoch: CEQLS prednášky a iné aktivity zahraničných hostí spolu s ekonomickým vzdelávacím programom Akadémie klasickej ekonómie AKE. Finančný dar bol použitý na uhradenie aktivít súvisiacich s realizáciou CEQLS prednášok a aktivít zahraničných hostí spolu s realizáciou ekonomického vzdelávacieho programu Akadémia klasickej ekonómie napr. úhrada leteniek, prepravy, ubytovania hostí, tlmočenie prednášok, odmien pre členov koordinačného tímu a koordinátorov, správcov webu, prekladateľov materiálov spolu s uhradením večere a recepcie.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € O z PUNKT. Dobrý trh. Cieľom projektu bolo vytvoriť kultúrno – spoločenské podujatie, ktoré by oživilo verejný mestský priestor a generovalo novú typicky mestskú kultúrnu tradíciu ako alternatívu voči nákupným centrám, dostupnú rovnako obyvateľom ako aj návštevníkom lokality bez vekového obmedzenia. Dobrý trh bol projektom občianskeho združenia PUNKT, ktoré združuje mladých ľudí za účelom propagácie a podpory výskumu a reflexie v oblati dizajnu, architektúry a výtvarného umenia. Aktivity Dobrého trhu boli zamerané na oblasť kultúry, neformálneho vzdelávania a prezentovania lokálnych výrobcov od gastronómie po dizajn. Návštevník mal možnosť okrem nákupu výberových produktov predovšetkým aktívne tráviť voľný čas. Počas Dobrého trhu prebiehali workshopy zamerané na rôzne témy: varenie, študovanie cudzích jazykov, fotenie, cvičenie, tancovanie, architektonická poradňa (pod vedením študentov architektúry). Dobrý trh bol jedinečný. Zaznamenal sa stále rastúci záujem návštevníkov (cca 10.000 ľudí na akciu), predajcov a predovšetkým lokálnych obyvateľov či organizácií, ktoré sa viac aktívne začali zapájať. V projekte Dobrý trh rozšíril pôsobenie na viacero lokácií mimo Panenskej ulice, na Jakubovo námestie a Starú tržnicu, kde sa nachádzajú aktívne komunity. Projektom sa podarilo vytvoriť kultúrno-spoločenské podujatie zamerané na stimuláciu komunity, mladí ľudia mohli prezentovať seba, zabezpečil sa multikultúrny program a neformálne edukačné aktivity. Zámerom Dobrého trhu bolo vytvoriť pozitívny vzťah obyvateľov k mestu a podporiť tak zároveň i lokálnu ekonomiku. Finančný dar bol použitý na odmenu pre PR manažéra a na medializáciu spolu s uhradením odmien autorom hudobných a divadelných vystúpení, prenájmu a prepravy stanu, sedacích vakov a záhradného nábytku a propagácie.
Podpora vzdelávania 21 968,85 € Oz CERGE SK. Prednáška prof. Erica Maskina z Harvardu na UK v Bratislave. Hlavným cieľom podujatia bolo pokračovať v tradícii prinášania na Slovensko najúspešnejších ekonómov a podeliť sa o ich vedomosti, znalosti a akademický výskum na univerzitnej pôde na Slovensku. Tento cieľ bol jednoznačne naplnený. Vďaka workshopu sa podarilo nositeľa Nobelovej ceny dostať do priameho kontaktu a dialógu s jednotlivými akademikmi a doktorandami, čo predstavuje dôležitú pridanú hodnotu pre ďalší výskum. Navyše prednáška pritiahla pozornosť študentov a profesorov z rôznych vysokých škôl. Finančný dar bol použitý na zabezpečenie organizácie návštevy prof. Maskina.
Podpora vzdelávania 5 000 € O.z. Manageria. Duelové diskusie 2013. Zámerom projektu Manageria bolo prinášať, zorganizovať unikátne vzdelávacie podujatia, na ktorých mohli študenti stretnúť inšpiratívne osobnosti z biznisu zo Slovenska a zahraničia. Na prvej diskusii sa zúčastnilo viac ako 200 poslucháčov. Témou diskusie bola korupcia. Diskusie sa zúčastnil investigatívny novinár a autor knihy Gorila - Tom Nicholson a český miliardár, matematik a bojovník proti korupcii Karel Janeček. Druhým formátom s účasťou takmer 150 účastníkov bol duel Slepá Spravodlivosť, s profesorom Moliternom a britským sudcom Johnom Philipsom a advokátkou Zuzanou Čaputovou. Namiesto plánovanej štvrtej prednášky bola zorganizovaná veľká konferencia Učiteľ 2020, kde bola panelová diskusia doplnená o workshopy. Celkovo sa na prednáškach zúčastnilo približne 650 účastníkov. Účastníci boli spokojní a zároveň prejavili presvedčenie, že nadobudli vedmosti, ktoré využijú pre svoj ďalší rozvoj. Po prednáškach sa konali afterdiskusie. Zámer programu, pod ktorým projekt Duelových diskusií 2013 figuruje bolo priniesť na pôdu slovenských vysokých škôl aktivity z praxe podľa vzoru zahraničných špičkových škôl bol v plnej miere naplnený. Finančné prostriedky boli použité na propagačnú kampaň, zabezpečenie občerstvenia na podujatiach spolu s ich organizáciou, záznamom a spracovania podujatia a zabezpečením réžie a chodu celej organizácie.
Podpora vzdelávania 1 500 € INESS. Vesmír verejných výdavkov 2013. Cieľom projektu INESS-Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz bolo prispieť k zvýšeniu informovanosti o finančnom vzťahu medzi občanom a štátom medzi VŠ a SŠ študentmi, ktorá je nevyhnutná pre fungovanie normálnej občianskej spoločnosti. Cieľovou skupinou boli primárne VŠ a SŠ učitelia, sekundárne VŠ a SŠ študenti, novinári, ambasády, experti a laická verejnosť. Projekt poskytol učiteľom VŠ a SŠ učebnú pomôcku, ktorá jednoduchým spôsobom vysvetľovala vťahy a proporcie verejných financií. Vytvorený plagát verejných výdavkov 2013 bol úspešne rozdistribuovaný na takmer 300 stredných a vysokých škôl po celom Slovensku. Študenti sa tak názornou a zrozumiteľnou formou mohli dozvedieť základné skutočnosti o finančnom vzťahu medzi občanom a štátom. Vesmír spolu s Cenou štátu bol prezentovaný na viacerých prednáškach na VŠ a SŠ. Okrem pozitívnych reakcií vzdelávacích inštitúcii sa v projekte zaznamenali pozitívne reakcie z novinárskej obce. Záujem o plagát prejavili aj zahraniční zástupcovia ambasád sídliacich na Slovensku. Anglická verzia Vesmíru verejných výdavkov bola doručená na 15 veľvyslanectiev v Bratislave. Finančné prostriedky boli použité na úhradu zberu a analýzy dát, grafickej prípravy s tlačou plagátu a distribúciou plagátu na VŠ a SŠ.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € Nadácia - Centrum súčasného umenia. BLAF - Bratislava Art Festival 2013. Festival vizuálneho umenia a kultúry BLAF - Bratislava Art Festival bol zameraný na prezentáciu súčasného umenia príťažlivou formou smerom k širokej cieľovej kategórii lokálneho obyvateľstva, s dôrazom na širokú cieľovú skupinu. Cieľom projektu bolo zvýšenie povedomia o samostatnom umení a podpora jeho prezentácie formami atraktívnymi pre občanov všetkých vekových kategórií. Ťažiskom festivalu boli tri nosné dramaturgické piliere: vlastného programu participujúcich galérií, prednáškového cyklu a performatívneho cyklu Živé umenie. V rámci inovácií boli vypracované noviny festivalu BLAF. Posilnil sa zároveň i segment vzdelávacích aktivít určené žiakom stredných škôl a študentom vysokých škôl. Projekt mal prínos v podnietení spoločnej spolupráce viacerých kultúrnych subjektov, čím medzi nimi vznikne prirodzený network. Finančný dar bol použitý na uhradenie honorárov pre umelcov, zahraničných hostí a lektorov, na uhradenie ubytovania zahraničných hostí spolu s grafickým návrhom kampane a webu, tlačou novín a prekladmi do AJ.
Podpora vzdelávania 107 € Samuel Vagaský. Cena Správnej rady Nadácie Tatra banky za vynimočnú činnosť v oblasti vzdelávania . Cena Správnej rady Nadácie Tatra banky za výnimočnú dobrovoľnícku aktivitu v oblasti vzdelávania a umenia - Rozvoj vysokoškolského vzdelávania a podpora umenia sú dva základné programové ciele Nadácie Tatra banky. Pri napĺňaní týchto cieľov sa aj v roku 2013 mohla Nadácia Tatra banky oprieť aj o poznatky a skúsenosti odborníkov, ľudí z praxe, ktorí sa podieľajú na vzdelávaní, alebo tvoria. Ich celoročnú dobrovoľnú pomoc sa rozhodla Správna rada Nadácie Tatra banky oceniť udelením cien za výnimočnú dobrovoľnícku aktivitu v oblasti vzdelávania a umenia
Podpora vzdelávania 107 € Michal Kubalák. Cena Správnej rady Nadácie Tatra banky za vynimočnú činnosť v oblasti vzdelávania. Cena Správnej rady Nadácie Tatra banky za výnimočnú dobrovoľnícku aktivitu v oblasti vzdelávania a umenia - Rozvoj vysokoškolského vzdelávania a podpora umenia sú dva základné programové ciele Nadácie Tatra banky. Pri napĺňaní týchto cieľov sa aj v roku 2013 mohla Nadácia Tatra banky oprieť aj o poznatky a skúsenosti odborníkov, ľudí z praxe, ktorí sa podieľajú na vzdelávaní, alebo tvoria. Ich celoročnú dobrovoľnú pomoc sa rozhodla Správna rada Nadácie Tatra banky oceniť udelením cien za výnimočnú dobrovoľnícku aktivitu v oblasti vzdelávania a umenia
Podpora vzdelávania 107 € Pavol Suďa. Cena Správnej rady Nadácie Tatra banky za vynimočnú činnosť v oblasti vzdelávania. Cena Správnej rady Nadácie Tatra banky za výnimočnú dobrovoľnícku aktivitu v oblasti vzdelávania a umenia - Rozvoj vysokoškolského vzdelávania a podpora umenia sú dva základné programové ciele Nadácie Tatra banky. Pri napĺňaní týchto cieľov sa aj v roku 2013 mohla Nadácia Tatra banky oprieť aj o poznatky a skúsenosti odborníkov, ľudí z praxe, ktorí sa podieľajú na vzdelávaní, alebo tvoria. Ich celoročnú dobrovoľnú pomoc sa rozhodla Správna rada Nadácie Tatra banky oceniť udelením cien za výnimočnú dobrovoľnícku aktivitu v oblasti vzdelávania a umenia
Podpora vzdelávania 107 € Marcel Lukačka. Cena Správnej rady Nadácie Tatra banky za vynimočnú činnosť v oblasti vzdelávania. Cena Správnej rady Nadácie Tatra banky za výnimočnú dobrovoľnícku aktivitu v oblasti vzdelávania a umenia - Rozvoj vysokoškolského vzdelávania a podpora umenia sú dva základné programové ciele Nadácie Tatra banky. Pri napĺňaní týchto cieľov sa aj v roku 2013 mohla Nadácia Tatra banky oprieť aj o poznatky a skúsenosti odborníkov, ľudí z praxe, ktorí sa podieľajú na vzdelávaní, alebo tvoria. Ich celoročnú dobrovoľnú pomoc sa rozhodla Správna rada Nadácie Tatra banky oceniť udelením cien za výnimočnú dobrovoľnícku aktivitu v oblasti vzdelávania a umenia
Zachovanie kultúrnych hodnôt 107 € Peter Michalica. Cena Správnej rady Nadácie Tatra banky za vynimočnú činnosť v oblasti umenia. Cena Správnej rady Nadácie Tatra banky za výnimočnú dobrovoľnícku aktivitu v oblasti vzdelávania a umenia - Rozvoj vysokoškolského vzdelávania a podpora umenia sú dva základné programové ciele Nadácie Tatra banky. Pri napĺňaní týchto cieľov sa aj v roku 2013 mohla Nadácia Tatra banky oprieť aj o poznatky a skúsenosti odborníkov, ľudí z praxe, ktorí sa podieľajú na vzdelávaní, alebo tvoria. Ich celoročnú dobrovoľnú pomoc sa rozhodla Správna rada Nadácie Tatra banky oceniť udelením cien za výnimočnú dobrovoľnícku aktivitu v oblasti vzdelávania a umenia
Zachovanie kultúrnych hodnôt 107 € Adrián Rajter. Cena Správnej rady Nadácie Tatra banky za vynimočnú činnosť v oblasti umenia. Cena Správnej rady Nadácie Tatra banky za výnimočnú dobrovoľnícku aktivitu v oblasti vzdelávania a umenia - Rozvoj vysokoškolského vzdelávania a podpora umenia sú dva základné programové ciele Nadácie Tatra banky. Pri napĺňaní týchto cieľov sa aj v roku 2013 mohla Nadácia Tatra banky oprieť aj o poznatky a skúsenosti odborníkov, ľudí z praxe, ktorí sa podieľajú na vzdelávaní, alebo tvoria. Ich celoročnú dobrovoľnú pomoc sa rozhodla Správna rada Nadácie Tatra banky oceniť udelením cien za výnimočnú dobrovoľnícku aktivitu v oblasti vzdelávania a umenia
Zachovanie kultúrnych hodnôt 107 € Marek Leščák. Cena Správnej rady Nadácie Tatra banky za vynimočnú činnosť v oblasti umenia. Cena Správnej rady Nadácie Tatra banky za výnimočnú dobrovoľnícku aktivitu v oblasti vzdelávania a umenia - Rozvoj vysokoškolského vzdelávania a podpora umenia sú dva základné programové ciele Nadácie Tatra banky. Pri napĺňaní týchto cieľov sa aj v roku 2013 mohla Nadácia Tatra banky oprieť aj o poznatky a skúsenosti odborníkov, ľudí z praxe, ktorí sa podieľajú na vzdelávaní, alebo tvoria. Ich celoročnú dobrovoľnú pomoc sa rozhodla Správna rada Nadácie Tatra banky oceniť udelením cien za výnimočnú dobrovoľnícku aktivitu v oblasti vzdelávania a umenia
Zachovanie kultúrnych hodnôt 107 € Tomáš Hulík. Cena Správnej rady Nadácie Tatra banky za vynimočnú činnosť v oblasti umenia. Cena Správnej rady Nadácie Tatra banky za výnimočnú dobrovoľnícku aktivitu v oblasti vzdelávania a umenia - Rozvoj vysokoškolského vzdelávania a podpora umenia sú dva základné programové ciele Nadácie Tatra banky. Pri napĺňaní týchto cieľov sa aj v roku 2013 mohla Nadácia Tatra banky oprieť aj o poznatky a skúsenosti odborníkov, ľudí z praxe, ktorí sa podieľajú na vzdelávaní, alebo tvoria. Ich celoročnú dobrovoľnú pomoc sa rozhodla Správna rada Nadácie Tatra banky oceniť udelením cien za výnimočnú dobrovoľnícku aktivitu v oblasti vzdelávania a umenia
Zachovanie kultúrnych hodnôt 107 € Rastislav Ballek. Cena Správnej rady Nadácie Tatra banky za vynimočnú činnosť v oblasti umenia. Cena Správnej rady Nadácie Tatra banky za výnimočnú dobrovoľnícku aktivitu v oblasti vzdelávania a umenia - Rozvoj vysokoškolského vzdelávania a podpora umenia sú dva základné programové ciele Nadácie Tatra banky. Pri napĺňaní týchto cieľov sa aj v roku 2013 mohla Nadácia Tatra banky oprieť aj o poznatky a skúsenosti odborníkov, ľudí z praxe, ktorí sa podieľajú na vzdelávaní, alebo tvoria. Ich celoročnú dobrovoľnú pomoc sa rozhodla Správna rada Nadácie Tatra banky oceniť udelením cien za výnimočnú dobrovoľnícku aktivitu v oblasti vzdelávania a umenia
Zachovanie kultúrnych hodnôt 107 € Marek Ormandík. Cena Správnej rady Nadácie Tatra banky za vynimočnú činnosť v oblasti umenia. Cena Správnej rady Nadácie Tatra banky za výnimočnú dobrovoľnícku aktivitu v oblasti vzdelávania a umenia - Rozvoj vysokoškolského vzdelávania a podpora umenia sú dva základné programové ciele Nadácie Tatra banky. Pri napĺňaní týchto cieľov sa aj v roku 2013 mohla Nadácia Tatra banky oprieť aj o poznatky a skúsenosti odborníkov, ľudí z praxe, ktorí sa podieľajú na vzdelávaní, alebo tvoria. Ich celoročnú dobrovoľnú pomoc sa rozhodla Správna rada Nadácie Tatra banky oceniť udelením cien za výnimočnú dobrovoľnícku aktivitu v oblasti vzdelávania a umenia
Zachovanie kultúrnych hodnôt 107 € Nina Gažovičová. Cena Správnej rady Nadácie Tatra banky za vynimočnú činnosť v oblasti umenia. Cena Správnej rady Nadácie Tatra banky za výnimočnú dobrovoľnícku aktivitu v oblasti vzdelávania a umenia - Rozvoj vysokoškolského vzdelávania a podpora umenia sú dva základné programové ciele Nadácie Tatra banky. Pri napĺňaní týchto cieľov sa aj v roku 2013 mohla Nadácia Tatra banky oprieť aj o poznatky a skúsenosti odborníkov, ľudí z praxe, ktorí sa podieľajú na vzdelávaní, alebo tvoria. Ich celoročnú dobrovoľnú pomoc sa rozhodla Správna rada Nadácie Tatra banky oceniť udelením cien za výnimočnú dobrovoľnícku aktivitu v oblasti vzdelávania a umenia
Zachovanie kultúrnych hodnôt 107 € Katarína Hubová. Cena Správnej rady Nadácie Tatra banky za vynimočnú činnosť v oblasti umenia. Cena Správnej rady Nadácie Tatra banky za výnimočnú dobrovoľnícku aktivitu v oblasti vzdelávania a umenia - Rozvoj vysokoškolského vzdelávania a podpora umenia sú dva základné programové ciele Nadácie Tatra banky. Pri napĺňaní týchto cieľov sa aj v roku 2013 mohla Nadácia Tatra banky oprieť aj o poznatky a skúsenosti odborníkov, ľudí z praxe, ktorí sa podieľajú na vzdelávaní, alebo tvoria. Ich celoročnú dobrovoľnú pomoc sa rozhodla Správna rada Nadácie Tatra banky oceniť udelením cien za výnimočnú dobrovoľnícku aktivitu v oblasti vzdelávania a umenia
Zachovanie kultúrnych hodnôt 47,35 € Pavol Návrat. Cena za výnimočnú diplomovú prácu v oblasti IT. Nadácia Tatra banky ocenila najlepšiu diplomovú prácu v oblasti IT Cenou Nadácie Tatra banky za výnimočnú diplomovú prácu v akademickom roku 2012/13. Odborná komisia v tomto roku za najlepšiu vyhodnotila prácu Ing. Michala Žilinčíka s názvom „Prieskumné vyhľadávanie na sociálnych sieťach so zameraním na dynamické kritériá a vzťahy metadát k obsahu“ pod vedením prof. Ing. Pavla Návrata PhD. Cena bola udelená v rámci slávnostného udeľovania cien najlepším študentom FIIT STU v rámci Medzinárodného dňa študentov. Toto ocenenie bolo spojené s finančnou odmenou odbornej vedúcemu diplomovej práce.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 6 639 € Jana Želibská. CNTB za umenie Výtvarné umenie. Získala za výstavu Zákaz dotyku, SNG, Esterházyho palác, Bratislava. Autorka sa vo svojej výstave venovala širšiemu spektru tém, ktorými (nežne a elegantne) porušuje tabu. Prostredníctvom viacerých produkčne a technicky náročných autorských rekonštrukcií divákom priniesla ojedinelý viaczmyslový zážitok spojený nielen s vizualitou, ale aj so zvukom, s priestorom, časom a s vlastným fyzickým vstupom. Niektoré z vystavených priestorových diel boli v takomto rozsahu nainštalované po prvý raz. Cenou, ako aj symbolom pocty bola bronzová soška Múzy od slovenského sochára a výtvarníka Daniela Brunovského vytvorená špeciálne na túto príležitosť a finančná odmena.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 3 319 € Adam Oľha. CNTB mladý tvorca Audiovizálna tvorba . Získal za námet, réžiu a kameru filmu Nový život. Film Nový život Film mapuje odchod vlastného otca od rodiny a jeho ambíciu začať nový život. Autor, ako najstarší zo súrodencov a posledný muž v rodine, rozoberá vzťah rodičov od jeho začiatku a odhaľuje problémy v komunikácii medzi mužom a ženou. Zároveň pozoruje, ako sa problémy rodičov odrazili v živote jeho sestier. Cenou, ako aj symbolom pocty bola bronzová soška Múzy od slovenského sochára a výtvarníka Daniela Brunovského vytvorená špeciálne na túto príležitosť a finančná odmena.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 3 319 € Slava Daubnerová. CNTB mladý tvorca Divadlo. Získala za koncept, réžiu a herecký výkon divadelného sóla Untitled, P. A. T. Bratislava. Divadelné sólo umelkyne inšpirované dielom fotografky Francescy Woodmanovej – známej svojimi čiernobielymi konceptuálnymi fotografiami, na ktorých je zobrazené jej nahé telo v rôznych polohách, fragmentoch, gestách či v pohybe. Divák v tejto inscenácii v priamom prenose sleduje, ako Woodmanova s pomocou samospúšte tvorila svoje najslávnejšie fotografie. Cenou, ako aj symbolom pocty bola bronzová soška Múzy od slovenského sochára a výtvarníka Daniela Brunovského vytvorená špeciálne na túto príležitosť a finančná odmena.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 3 319 € Ján Púček. CNTB mladý tvorca Literatúra. Získal za knihu Kameň v kameni, vyd.: F. R. & G., 2012. Zbierka poviedok Kameň v kameni je pozorným jesenným putovaním po mikrosvete jednej dediny. Poviedky sa vyznačuju láskavým a prenikavým pohľadom autora na priestor i jeho obyvateľov, opatrným a citlivým pátraním po drobných nevšednostiach v minulosti protagonistov a pomenovaním špecifík dedinského koloritu – humoru i tragiky jeho obyvateľov. Autor vstupuje do príbehov, ktoré sa odohrali pred rokmi, a privádza ich späť k životu. Cenou, ako aj symbolom pocty bola bronzová soška Múzy od slovenského sochára a výtvarníka Daniela Brunovského vytvorená špeciálne na túto príležitosť a finančná odmena.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 3 319 € Eva Šušková. CNTB mladý tvorca Hudba. Získala za spevácky výkon vianočnej koledy Infant Holy, Infant Lowly. Vianočná koleda Infant Holy, Infant Lowly, Veľké koncertné štúdio Slovenského rozhlasu, Bratislava. Prvé uvedenie skladby sa uskutočnilo na Vianočnom koncerte rozhlasových symfonikov pod taktovkou Adriána Kokoša, v úprave Jaroslava Hrušku a v sprievode detského speváckeho zboru a Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu. Cenou, ako aj symbolom pocty bola bronzová soška Múzy od slovenského sochára a výtvarníka Daniela Brunovského vytvorená špeciálne na túto príležitosť a finančná odmena.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 3 319 € Štefan Papčo. CNTB mladý tvorca Výtvarné umenie. Získal za výstavu Lucy of the Rocks, Dumbo Arts Center, New York. Tvorba autora je veľmi úzko spätá s jeho primárnym záujmom o prírodu a krajinu. Chlapčenskú adoráciu heroických výkonov horolezcov pretavuje do reality, v ktorej sa posadnutosť horolezectvom stala prirodzenou súčasťou jeho umeleckej tvorby. Vzťah horolezca s „vesmírom Vysokých Tatier“ sa odráža aj v poetike pomenovaní, ktoré charakterizujú citlivosť a intenzitu vzťahu k danému prostrediu. Vo vlastnej autorskej koncepcii. Cenou, ako aj symbolom pocty bola bronzová soška Múzy od slovenského sochára a výtvarníka Daniela Brunovského vytvorená špeciálne na túto príležitosť a finančná odmena.
Podpora vzdelávania 1 400 € Eva Tvrdá. Študijný pobyt. Projekt bol realizovaný v Centre pre reprodukčnú medicínu (Center for Reproductive Medicine), Cleveland Clinic Foundation, Cleveland, Ohio, USA, ktoré je považované za top výskumné stredisko v oblasti mužskej neplodnosti a oxidatívneho stresu, ktoré sú dva základné piliere dizertačnej práce "Mechanizmy protektivity spermií proti oxidatívnemu stresu" študentky doktorandského štúdia. Aktivity súvisiace s realizáciou projektu boli elementárne rozdelé na dve časti: 1. Účasť na letnej škole "The 6th Annual Summer Internship Course in Reproductive Research and Medicine", kde študentka pôsobila ako zahraničný mentor pre 19 študentov bakalárskeho štúdia v bolasti biológie a medicíny z amerických i zahraničných univerzít. Cieľom školy bolo predstaviť študentom každodennú rutinu vo vedecko-výskumnom prostredí a stimulovať ich záujem o reprodukčnú medicínu a biológiu, rovnako ako ich naučiť správne písať vedecké články a prezentovať svoju prácu v širších súvislostiach. 2. Samostatný výskum, ktorý bol realizovaný počas a po ukončení Letnej školy, priamo súvisiaci s hypotézami nastolenými v dizertačnej práci. Úlohou výskumu bolo potvrdenie kontroverzných úloh železa a medi v samčej pohlavnej bunke, a to na úrovni bielkovín a DNA. Všetky získané dáta a informácie sú momentálne v procese spracovania, pričom by mali byť preložené do štyroch publikácií vo forme prehľadných rešeršov i originálnych vedeckých článkov. Vďaka projektu sa podarila cenná výmena vedomostí a skúseností vo forme zisku a štandardizácie nových experimentálnych protokolov, ktoré zvýšia kvalitu výskumu na oboch stranách ako aj nastolia spoločnú medzinárodnú spoluprácu. Financie boli použité na ubytovanie, cestovné a študijné materiály.
Podpora vzdelávania 1 400 € Zuzana Haladová. Študijný pobyt. Študentka sa zúčastnila letnej školy ICVSS (International Computer Vision Summer School), Catania (Sicília), Taliansko 2013 v termíne 14.7.-22.7. V tomto čase absolvovala 13 prednášok od výskumníkov z MIT, GorgiaTech, Cambridge, Microsoft Research atd. Študentka sa aktívne zapájala do prednášok, praktických cvičení, ktoré s úspechom dokončila. Študentka sa tiež zúčastnila tzv. Reading group ako divák. V rámci Poster session študentka prezentovala svoj výskum vo forme postera, kde bola obohatená o množstvo otázok a tiež veľa podnetných návrhov na zlepšenie svojej metódy. Získala niekoľko návrhov na spoluprácu s výskumníkmi zo San Sebastian a tiež univerzity vo Florencii. V záverečnom teste dosiahla študentka 24/30 bodov, čo ju zaradilo medyi 15% najlepších účastníkov. Účasť na letnej škole splnila očakávania študentky. Podarilo sa jej naplniť ciele, ktoré si predsavzala. Rozšírila svoje znalosti v oblasti počítačového videnia a nadviazala kontakty so študentami a výskumníkmi počas spoločenského programu, ktorý sa konal každý večer letného kurzu. Finančný príspevok bol použitý na úhradu poplatkov spojených so štúdiom (letenka, registračný poplatok, ubytovanie, knihy).
Podpora vzdelávania 3 800 € Matúš Bakoň. Študijný pobyt. Študent sa zúčastnil výskumného pobytu v Hong Kongu, v administratívnej oblasti Čínskej ľudovej republiky. Hosťujúcim pracoviskom na obdobie od 23.9.2013 do 20.12.2013 bol Inštitút informačných vied o vesmíre a Zemi na Čínskej univerzite v Hong Kongu. Vedúcim výskumného pobytu bol prof. Daniele Perissin, ktorý vo svete patrí medzi elitných vedcov podieľajúcich sa na pokroku v oblasti diaľkového prieskumu Zeme. Cieľom mobility bola práca na dizertačnej téme Monitorovanie stability územia pomocou technológie InSAR a výskum na trojici prebiehajúcich projektov. Jednalo sa o detekciu deformácií zemského povrchu v spolupráci s Európskou vesmírnou agentúrou, rozpoznávanie objektov v radarových snímkach v spolupráci s Nemeckým centrom pre letectvo a kozmonautiku a o vývoj pasívnych kútových odrážačov, podporovaný Slovenskou technickou univerzitou. Výstupmi projektu bolo získanie prístupu k jednému z najlepších softvérov sveta, spoločný aplikovaný výskum na domácich projektoch z územia Slovenska spolu s nadviazaním spolupráce v oblasti výskumu a budúceho vývoja. Veľkým pokrokom boli mnohé riešenia v rámci dizertačnej práce v oblasti monitorovania deformácií zemského povrchu v Bratislave, ktoré by bez výskumného pobytu neboli možné. Financie boli použité na uhradenie cestovných nákladov spolu s uhradením ubytovania, cestovného poistenia a literatúry.
Podpora vzdelávania 3 709 € Zuzana Klocháňová. Študijný pobyt. Projekt bol zameraný na účasť študentky na letnej škole Summer Institute on Climate Change and Environmental Protection (SICCEP) na Pekingskej univerzite v Číne. Projekt bol úspešne ukončený a študentka sa účastnila na letnej škole v období 6.7.2013 - 3.8.2013. Letná škola sa skladala z dvoch 2-týždňových modulov. Vyučovanie v rámci letnej školy bolo svojimi 140 hodinami veľmi intenzívne. Prebiehalo v priestoroch Pekingskej univerzity, s medzinárodnou účasťou odborníkov. Program bol zameraný najmä na problematiku klimatických zmien, ich vzniku, rozvoja a priebehu. Okrem prednášok sa študentka účastnila tiež seminárov a diskusných aktivít organizovaných počas letnej školy ako doplnkovú možnosť vzdelávania sa a budovania sietí odborníkov. Študentka si tak výrazne rozšírila svoje vedomosti aj skúsenosti, a to v rozsahu až jedného semestra štúdia práva na University of Milan. Za tieto všetky aktivity získala študentka certifikáty o absolvovaní, čo môže využiť v praktickom i profesijnom živote. Veľmi prínosné bolo najmä to, že študentka reprezentovala Slovenskú republiku ako jediná a jej účasť bola vysoko cenená aj vzhľadom k tomu, že bola jedinou zástupkyňou sektora zdravotníctva, a tea predstavovala hodnotný prínos z dôvodu rozdielneho pohľadu na riešenú problematiku. Vďaka účasti na letnej škole sa študentka stala súčasťou medzinárodnej siete odborníkov pre oblasť klimatických zmien a získala veľa dôležitých zahraničných kontaktov. Účasť tiež prispela k tomu, že študentka získala hodnotnú stáž v rámci elitného európskeho programu European Programme for Intervention Epidemiology Training pod záštitou Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) v Štockholme. Financie boli použité na úhradu letenky a poplatku za letnú školu.
Podpora vzdelávania 3 500 € Tomáš Miklošovič. Študijný pobyt. Študent Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK sa zúčastnil trojmesačného študijného pobytu (September-November) na University of Canterbury. Projekt bol zameraný na absolvovanie študijného pobytu na Department of Economics and Finance na University of Canterbury v Canterbury na Novom Zélande. Navštevoval viacero odborných predmetov, ktoré pomohli študentovi rozšíriť poznatky a vedomosti vo viacerých špecializovaných odvetviach v ekonómii, matematike a behaviorálnej ekonómii. Študent absolvoval predmety ako Makroekonómia, Mikroekonómia s matematickým kalkulom, Časové rady, Experimentálna ekonómia a Teória hier. Taktiež sa zúčastnil seminára katedry Ekonómie a financií. Taktiež počas pobytu participoval na viacerých experimentoch na pôde univerzity. V rámci pobytu absolvoval kurz anglického jazyka na College of English. Daný kurz bol vedený renomovanými učiteľmi, ktorí mu pomohli zdokonaliť úroveň cudzieho jazyka. Počas študijného pobytu bol v kontakte s viacerými predstaviteľmi inštitúcie NZIER. V rámci študijného pobytu študent systematicky pracoval na modeli všeobecnej vypočítateľnej rovnováhy, ktorá bola nosnou časťou jeho dizertačnej práce. Vďaka pobytu bol tak schopný vypracovať ucelený rekurzívne dynamický model, ktorý bude použitý nielen v rámci dizertačnej práce ale i v rámci jednotlivých ekonomických analýz hospodárskej politiky. Študent zároveň zhromaždil viacero študijných materiálov, ktoré môžu byť v budúcnosti použité pri vyučujúcom procese hlavne na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského. Financie boli použité na uhradenie cestovných nákladov, ubytovania, poistenia a registračných poplatkov.
Podpora vzdelávania 3 500 € Simona Štefanovičová. Študijný pobyt. Študentka absolvovala výskumno-študijný pobyt na Experimental Economics Laboratory na University of Canterbury, Department of Economics and Finance University of Canterbury na Novom Zélande. Pobyt sa realizoval v termíne od 1.9.2013-20.11.2013. Absolvovala viaceré odborné predmety, ktoré ju obohatili. Ďalej sa zúčastnila a asistovala pri experimentoch, ktoré prebiehali v laboratóriu. Na záver pobytu sa zrealizovala vlastný experiment. Počas pobytu absolvovala kurz anglického jazyka na College of English. Kľúčovým prínosom pre študentku bolo, že dostala možnosť spolupracovať s celosvetovo uznávanými odborníkmi z oblasti experimentálnej ekonómie. Výsledky vlatného experimentu študentka využije vo svojej dizertačnej práci a plánuje ich porovnať s výsledkami experimentu, ktorý prebehol na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky UK. Závery experimentov by rada publikovala v odborných časopisoch a zborníkoch. Nadviazanie medzinárodných vzťahov istotne prispejú k rozvoju experimentálnej ekonómie na Slovensku. Finančný dar bol použitý na uhradenie cestovných nákladov, ubytovania, poistenia spolu s registračnými poplatkami a školným pre študentku, ktorá absolvovala pobyt na University of Canterbury.
Podpora vzdelávania 960 € Róbert Móro. Študijný pobyt. Študent absolvoval letnú školu Reasoning Web School na Univerzite v Mannheime v Nemecku,ktorá trvala 4 dni od 30.7. do 2.8.2013. Náplňou letnej školy boli bloky prednášok, ktoré prebiehali každý deň od 9:00 do 17:30. Študen získal veľa nových poznatkov z oblasti deskriptívnej logiky, prepojených dát, usudzovania, počítania výpočtových zložitostí a pod., čo bolo jedným z cieľov účasti na letnej škole.Študent sa účastnil na zaujímavých prednáškach o prepojených dátach od Chrisa Bizera, o usudzovaní pomocou prepojených dát od Axella Polleresa a o prístupe k dátam založenom na ontológiách od Michaela Zakharyasheva. Študent sa naučil pracovať so štandardom RDF a OWl 2.0, ako definovať rôzne typy vzťahov a usudzovať nad nimi. Prínosom pre jeho dizertačnú prácu boli tiež prednášky Mathiasa Nieperta z Washingtonskej univerzity o usudzovaní pre extrakciu informácií a integráciu. V rámci tejto prednášky bola predstavená Markovovská logiku, ktorá pracuje s prevdepodobnosťami a štatistikou a prepája tak "svet" deskriptívnej logiky, kde je usudzovanie založené na faktoch a axiómach s pravdepodobnosťou a štatistikou. Poznatky, ktoré študent na letnej škole nadobudol mu pomôžu v jeho ďalšom výskume v rámci dizertačného projektu. Získané poznatky môže ďalej šíriť v rámci svojej výskumnej skupiny PeWe prostredníctvom prezentácií na seminároch a zdieľaním získaných materiálov z letnej školy. Súčasťo letnej školy bola aj posterová sekcia, v rámci ktorej študent prezentoval výsledky svojho doterajšieho výskumu ako aj jeho ďalšie smerovanie. Študent takto získal cennú spätnú väzbu a podnety pre ďalšiu prácu.Študent mal tiež možnosť odprezentovať systém Annota, na ktorom pracuje v rámci svojho doktorandského štúdia. Absolvovaním letnej školy nadobudol študent cenné kontakty s viacerými výskumníkmi, prednášateľmi a ďalšími účastníkmi. Financie boli použité na úhradu školného, cestovného a ubytovania.
Podpora vzdelávania 1 600 € Ľudmila Staňová. Študijný pobyt. Hlavným účelom študijného pobytu bola konzultácia študentky ohľadom jej dizertačnej práce. Študentka Univerzity Komenského v Bratislave, Fakulty sociálnych a ekonomických vied absolvovala pobyt na University of Nottingham, na katedtre politiky a medzinárodných vzťahov, resp. výskumnom centre tejto katedry - Centrum pre výskum európskeho spravovania. Tento program jej umožnil predovšetkým konzultovať jej dizertačnú prácu "Manažment štátnej služby v krajinách strednej a východnej Európy" s prof. Meyerom-Sahlingom, ktorý je expertom na štátnu službu. Zúčastňovala sa mnohých prednášok a kurzov. Cieľom kurzu bolo poskytnúť návod k tomu ako si majú doktorandi vybudovať profesionálny profil a pripraviť sa tak na vedcko-výskumnú kariéru po skončení štúdia. Kurz jej ponúkol praktické rady o tom, ako publikovať, ako napísať akademický životopis, ako prezentovať na konferenciách a podľa čoho si ich vyberať. Každý týždeň sa zúčastňovala kolokvií, kde sa stretávali doktorandi všetkých ročníkov. Študijný pobyt jej pomohol získať cenné skúsenosti a zároveň svoju dizertačnú prácu obohatila o nové zdroje odbornej literatúry. Finančný dar bol použitý na uhradenie školného spolu s cestovnými nákladmi a ubytovaním.
Podpora vzdelávania 3 900 € Marek Buchman. Študijný pobyt. Študent absolvoval výskumný pobyt na Hong Kong Baptist University v Hong Kongu. Letný výskumný pobyt sa týkal vývoja z oblasti syntetickej organickej chémie a detailných syntéz nových organometalických zlúčenín platiny a irídia pre použitie pri výrobe organických elektroluminisčenčných zariadení na báze technológie OLED pod vedením Prof. Wonga na Hong Kong Baptist University. Počas pobytu študent vyrobil niekoľko nových, doposiaľ v literatúre nepopísaných organometalických komplexov, ktoré boli odoslané do Číny na testovanie. Nadobudnuté výsledky a vedomosti študent zúžitkuje pri písaní záverečnej práce na domovskej Univerzite v Oxforde. Ciele projektu, ktoré boli v ňom vytýčené sa podarilo v plnej miere naplniť. Študent nasyntetizoval celkovo 6 vzoriek na báze irídia. Až po konštrukcii samotných OLED zariadení s použitím týchto látok sa bude dať s pravdepodobnosťou určiť a povedať, či všetky zlúčeniny dosahujú predpokladané výsledky. Finančný dar bol použitý na uhradenie výdavkov súvisiacich s ubytovaním v Hong Kongu, transportnými nákladmi, učebnými a výskumnými nákladmi a podpornými činnosťami, vrátane víz a poistenia.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € GuNaGu. TRINASTKA. V rámci realizovaného projektu divadla GUnaGU boli podporené dve nové inscenácie divadla: Nízkotučný život a Sharon Stone, let me go!, do projektu bola zaradená i inscenácia Kill Hill. V hre Nízkotučný život bola predstavená myšlienka o svete posadnutom povrchnosťou a v he Sharon Stone, let me go! bola nosnou myšlienkou nepoučiteľnosť ľudí. Za najväčší prínos projektu - okrem kontinuity existencie divadla je považovaná aj kontinuita tvorby pôvodných slovenských hier a otváranie tématických okruhov z problémového diania na Slovensku. Témami inscenácií bola osamelosť súčasníkov a rozpad tradičnej rodiny, ako aj pozadie práce v modelingu a castingových agentúrach, odvrátená tvár celebrít, mafiánsky spôsob života a myslenie podsvetia, životný štýl novozbohatlíkov, ako aj aktuálna kríza v Európskej únie. Projekt bol naplnený, najmä úspešnou premiérou podporených inscenácií, čo dokázali diváci svojou priazňou a média odozvou, recenziami a rozhovormi. Väčšina predstavení bola vypredaná, čím bol hlavný cieľ projektu naplnený. Podpora umožnila divadlu stabilizovať prevádzku a pripraviť sa na jubilejnú 30. sezónu. Finančný dar bol použitý na výrobu a návrh kostýmov, výrobu scény, réžiu a na manažment a produkciu premiéry dvoch nových divadelných inscenácií.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Spoločne deťom, neinvestičný fond pri Štátnom bábkovom divadle v Bratislave. Mikulášske čaro. Cieľom realizovaného projektu bolo potešiť mladých divákov inscenáciou vianočnej hry Mikulášske čaro. Koncom novembra 2013 divadlo uviedlo obnovenú premiéru vianočnej hry. Projekt bol realizovaný neinvestičným fondom Spoločne deťom. Od premiéry sa hralo divadlo dvakrát denne, spolu 28 krát a celkový počet divákov bol 4002. Ce pracovný týždeň bolo predstavenie určené hlavne deťom MŠ a žiakom ZŠ, ktorí nadšene prijímali hravé a vtipné situácie, peknú hudbu a pesničky, ale i ponaučenie o histórií mikulášskej legendy. Víkendy boli venované verejnosti, najmä deťom a rodičom. Tvorcom inscenácie sa podarilo osloviť divákov hlavným posolstvom inscenácie a to poukázaním na dobré medziľudské vzťahy, dôležitosť lásky, porozumenia a spolupatričnosti nielen v čase sviatkov, ale po celý rok. Detský divák sa dozvedel, ako je potrebné cítiť s druhými a pomáhať tým, ktorí to najviac potrebujú, čím bol hlavný cieľ projektu naplnený. Financie boli použité na úhradu autorského honoráru - režiséra spolu s uhradením materiálových nákladov, úpravou scény a výrobou bábok.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 2 300 € VŠMU Filmová a televízna fakulta. Festival študentských filmov Áčko 2013. Hlavným cieľom festivalu bolo inšpirovať, motivovať a podporiť študentov filmových škôl vo vytváraní nových projektov v prostredí primeranej súťažnej konkurencie, a zároveň im dať priestor na vzájomnú konfrontáciu a nadviazanie spolupráce v rámci SR aj medzi krajinami. Primárnou cieľovou skupinou boli študenti, pedagógovia a absolventi FTF VŠMU a ostatných škôl s audiovizuálnym zameraním a tiež študenti iných zahraničných škôl. Sekundárnu skupinu tvorili amatérski filmári, záujemci o štúdium na filmovej škole, filmoví nadšenci a široká verejnosť. Terciárnu skupinu tvorili profesionálni filmári, distribútori študentských filmov, budúci zamestnávatelia absolventov. 17. ročník festivalu Áčko sa uskutočnil v termíne od 16.-19. októbra 2013. Jednou z hlavných úloh podujatia bola snaha o rozšírenie povedomia občanov SR o európskej kinematografii. Prostredníctvom projekcií a následných diskusií sa mladým európskym filmárom vytvoril priestor na nadviazanie kontaktov a možnú budúcu spoluprácu. Finančné prostriedky boli použité na odmeny za preklad, hudbu a animátorské práce, dopravu a služby.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Marcel Holubec. Gardens of Earth - Bety K. Majernikova. Zámerom projektu bolo zrealizovanie výstavy Gardens of Earth_Bety K. Majerníková and friends počas podujatia týždňa umeleckého šperku v Mníchove. V rámci zrealizovaných aktivít sa uskutočnila grafická príprava a tlač pozvánok, plagátov, prevoz výstavných exponátov, inštalácia výstavy, prípravy priestorov spolu s vernisážou, ktorá sa uskutočnila 7.3.2013. Na projekte sa podieľalo 12 dobrovoľníkov pod vedením organizátora Marcela Holubca. Počet návštevníkov bol cez 900 osôb. Výstava zožala pozitívne reakcie zo strany medzinárodného publika. Zúčastnila sa jej široká verejnosť. Pozitívne bola zhodnotená i spolupráca s nemeckým partnerom. Najväčším prínosom projektu bola medzinárodná prezentácia tvorby Bety K. Majerníkovej a vzdať takýmto spôsobom úctu významnej slovenskej výtvarníčke. Finančný dar bol použitý na grafické spracovanie propagačných materiálov, na inštalačný materiál, cestovné náklady, catering, prenájom výstavnych priestorov, na ubytovanie a prenájom osvetľovacej techniky.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € VŠVU Bratislava. 343 Fashion Studio. Projekt bol zameraný na realizáciu absolventskej prehliadky VŠVU. Projekt prebiehal v troch fázach. V prvej fáze prebiehala tzv. prípravná fáza a koordinácia aktivít - dovoz autorských kolekcií, príprava miestnosti na prehliadku, fiting, realizácia osvetlenia a ozvučenia a následne nácvik choreografie a generálka. Počas týchto príprav prebiehalo líčenie a hairstyle, a príprava občerstvenia pre hostí. V rámci tejto fázy bol navrhnutý a vytlačený katalóg a plagát. V druhej fáze prebiehala samotná módna prehliada s moderátorom Brunom Ciberejom počas ktorej bol realizovaný kamerový a fotografický záznam. V poslednej fáze boli spracované tieto záznamy a odvoz materiálu. Hlavným cieľom projektu bola prezentácia tvorby ateliéru odevného dizajnu, študentov magisterského, bakalárskeho a v tomto roku aj doktorandského stupňa štúdia. Táto prehliadka je organizovaná každoročne a je určená hlavne pre akademickú obec ale aj pre širokú odbornú i laickú verejnosť. Organizácia, príprava a priebeh prehliadky je súčasťou hodnotenia záverečných prác študentov. Všetky ciele prehliadky boli naplnené, študenti sa spolupodieľali na organizácii a aktívne sa zapájali do celého procesu prípravz až po veľmi dobre zvládnutú módnu prehliadku. Propagácia študentských prác výrazne napomáha neskoršiemu kariérnemu rastu študentov vysokej školy výtvarných umení. Financie boli použité na financovanie nákladov spojených s organizáciou prehliadky a na potrebný materiál.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € just plug_in, občianske združenie. HRAVO. V rámci prvého ročníka projektu HRAVO sa podarilo vyvinúť a zrealizovať tri unikátne dizajny drevených hračiek pre deti vekovej kategórie od 3-7 rokov. Projekt bol realizovaný OZ just plug_in. Kolekcia bola prezentovaná a testovaná v rámci 8. ročníka detského tvorivého podujatia - design factory college s účasťou 120 detí vekovej kategórie od 3-12 rokov. Prototypy boli následne reinštalované v predajniach Vnímavé hračky, kde ich mali zákazníci možnosť testovať a hodnotiť prostredníctvom písomného formulára až do konca januára 2014. K projektu bol vypracovaný katalóg s fotografiami a sprievodnými anotáciami. Cieľom projektu bolo uchopiť problematiku detskej hračky komplexne. Projekt zaznamenal pozitívny ohlas od dekanky Fakulty architektúry STU v Bratislave, od užšej aj širšej laickej verejnosti. Kvalitu zrealizovaných prototypov hodnotili pozitívne zástupcovia slovenskej firmy VEVA, ktorá sa špecializuje na výrobu drevených stavebníc Gringo, Brico, Kubik, Pedro. Výstup projektu bol prezentovaný na stránke www.hravojustplugin.sk. Finančný dar bol použitý na pokrytie materiálových nákladov a výroby prototypov hračiek.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 300 € OPEN DESIGN STUDIO. KRITICKÁ PLATFORMA. Dôvodom realizácie projektu bola zmena pozície grafického dizajnu ako profesie, jeho transformácia na komunikačný dizajn vplyvom mediálnej spoločnosti a štúdií dizajnu. Projekt mal za cieľ podporovať autentickú autorskú tvorbu mladých dizajnérov v oblasti kritickej praxe, mobilizovať ich k reflexii spoločnosti prostredníctvom vlastnej tvorby a posilniť povedomie o dôležitosti ich sociálnej role. Projekt bol propagovaný v priestoroch školy VŠMU, Katedry vizuálnej komunikácie. Hlavnou časťou projektu bol workshop, odborná prednáška so zahraničnými hosťami a realizácia autorských projektov vzniknutých počas workshopu. Počas prednášok sa účastníci oboznámili s pojmom kritická prax v dizajne a jej prelínaním s umením a občianskym aktivizmom. Počas prednášok so zahraničnými hosťami sa mohli účastníci oboznámiť s formami kritickej praxe v zahraničí. Výstupy z workshopu vo forme animácií boli realizované vo verejnom priestore. Boli prezentované v tlačenej publikácii. Téma a aktivity projektu boli pozitívnym príspevkom pre mladých dizajnérov a boli zároveň obohatením aj verejného a občianskeho života. Projekt priniesol pozitívne impulzy pre rozvoj oblasti grafického dizajnu a aktivizmus mladých dizajnérov pomohol pri budovaní ich zodpovednosti voči spoločnosti. Z finančných prostriedkov boli hradené výdavky súvisiace s realizáciou workshopu.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 100 € Združenie šperkárov AURA. Schmuck Wander. V predkladonom projekte bolo prvotným cieľom predstavenie Schmuck Wander, medzinárodného podujatia iniciovaného slovenskými výtvarníkmi v oblasti umeleckého šperku, počas medzinárodného podujatia Sieraad v Amsterdame. Avšak kvôli nedostatku financií sa uskutočnila len prezentácia na domácej pôde. Na vytvorení diel tretieho ročníka Schmuck Wander sa podieľalo 16 autorov, ktorí začali prácu vytvorením kolektívnych diel. Projekt predstavoval kooperáciu výtvarníkov a spoločnú kreatívnu tvorbu na jednom šperku - objekte. V dňoch 17.-21. septembra sa všetky tri ročníky projektu Schmuck Wander prezentovali v rámci medzinárodného festivalu súčasného dizajnu Bratislava Design Week 2013 v Pisztoryho paláci v Bratislave. Bola vytvorená inštalácia, ktorá spĺňa variabilnú ideu skladovacích boxov a zároveň bola odmenená Cenou za najlepšiu inštaláciu Bratislava Design Week 2013. Výsledky kreatívneho projektu boli okrem výstav propagované vytvorením katalógu, čím sa zviditeľnilo toto výtvarné médium a rovnako aj slovenská šperkárska scéna. Finančný dar bol použitý na návrh a grafické spracovanie publikácie Schmuck Wander passport vol. 03 spolu s návrhom a realizáciou inštalácie.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Mgr. art. Lenka Sršňová. Galaktika 2014. Cieľom projektu Mgr. art. Lenky Sršňovej Galaktika 2014 bolo vytvoriť autorskú kolekciu odevov a odprezentovať ju multižánrovou módnou prehliadkou. Kolekcia bola uvedená v rámci nultého ročníka novovzniknutej platformy Fashion LIVE! Slovak fashion week initiative. 27. októbra malo v priestore Starej tržnice v Bratislave premiéru 31 unikátnych intergalaktických modelov. Samotná realizácia prebiehala bez komplikácií. Vybraná časť kolekcie sa presunula do výroby mimo ateliér. Hlavným výstupom projektu bola zrealizová kolekcia Galaktika 2014, ktorá obsahovala experimentálne a dizajnérsky prepracované modely určené na prezentáciu a výrobu v limitovaných a malých sériach. Výstupom sú fotografie kolekcie počas prehliadky, či netradičné fotografie zo zákulisia od rôznych autorov. Po odpremierovaní kolekcie sa v médiach objavili pozitívne recenzie na akciu Fashion LIVE! ako aj na samotnú Galaktiku 2014. Finančný dar bol použitý na tvorbu a výrobu kolekcie - na materiál, galantériu a krajčírske práce spolu so vstupným poplatkom Fashion LIVE!
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 390 € Martin Žabka. INnNA- INDUSTRIALandNATURE, design by Žabka: Slovenská identita na poly trvalo-udržateľného dizajnu produktov. Cieľom projektu INnNA - INDUSTRIALandNATURE bolo vytvorenie produktov a prezentácia novej tvorby, ktorá rešpektuje súčasné dianie a odráža zároveň i moderné prístupy a požiadavky akými sú udržateľný, ekologicko - sociálno - ekonomický prístup, dôležitosť využívania prírodných a odpadových surovín, materiálov a doplnená osobitným prístupom. Ďalším cieľom bolo prehĺbenie povedomia o danej problematike a vytvorenie odkazu pre domáce aj zahraničné publikum. Projekt bol realizovaný Martinom Žabkom. Kvantitatívnym výstupom bol návrh produktov menších rozmerov ako sú nízke sedenia, stolíky, lampy, darčekové predmety a rôzne doplnky. Projekt prebiehal v troch fázach, po dobu dva a pol mesiaca. Výsledkom bola kolekcia svietidiel AXEL, odkazujúca na drevospracujúci priemysel a nerozumné narábanie so zdrojmi. Následne bola kolekcia prezentovaná prostredníctvom festivalu dizajnu Bratislava design Week 2013 a prvý kus bol vydražený počas sprievodnej akcie In the Midl Design Forum 2013. Finančný dar bol použitý na nájom za pracovný priestor a režijné náklady a na materiál na technologické operácie počas troch mesiacov a spolu s uhradením cestovného.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 470 € Pavlína Morháčová. M_P_ BA 2013. V rámci tretieho pokračovania projektu bol preskúmaný a zmapovaný aktuálny stav pekných miest a vecí na Slovensku. Mapa obsahuje 213 tipov v šiestich kategóriach a ako bonus 10 tajných tipov. Mapovanie prebiehalo pomocou sociálnych sietí, vlastných, ale i skupinových expedícií, takz. vlastivedných prechádzok. Celkovo sa usporiadalo 11 vlastivedných a 6 cyklojázd pre širokú verejnosť. Zozbierané informácie boli následne redakčne a jazykovo spracované, v ďalšej časti boli prispôsobené zahraničnému návštevníkovi a preložené do angličtiny. Nasledovalo grafické spracovanie. Hmotným výsledkom bola tlačená mapa v náklade 2000 ks v dvoch jazykových mutáciach. Problematickým v projekte sa ukázalo byť znázornenie cyklotrás na mape. Pozitívne reakcie publika a veľký záujem o bližšie skúmanie týchto miest potvrdzuje, že projekt má i naďalej zmysel. Finančný dar bol použitý na tlač máp, spracovanie mapy do angličtiny, jazykové korektúry a na zostavenie mapy, grafický dizajn a prípravu do tlače.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Juraj Šuška. SHOEAST - realizácia kolekcie obuvi. Cieľom projektu bolo navrhnúť a vyrobiť modely obuvi, ktoré tvarovo odkazujú na obuv vyrábanú v Československu počas druhej polovice 20. storočia. Projekt bol realizovaný dizajnérom Jurajom Šuškom. Do užšieho výberu bolo zvolených 6 rôznych modelov obuvi, ktoré boli nadčasové a potencionálne atraktívne z pohľadu dnešného zákazníka. Bolo oslovených viacero výrobcov, ktorí disponujú strojovým a technologickým vybavením potrebným k vyhotoveniu daných modelov obuvi. Dôležitou súčasťou vizuálnej stránky kolekcie bola i práca s logom. Pre tento účel boli zvolené textilné etikety. V projekte pri výrobe boli uprednostnené prírodné materiály ako koža a textil. Predstavovaná kolekcia ešte nie je vo svojej finálnej podobe. Napriek tomu je dosiahnutý výsledok hodnotený veľmi pozitívne. V relatívne krátkom čase vznikla prvá prototypová kolekcia, ktorá už je vhodná na prezentáciu a overenie záujmu zo strany obchodníkov, prípadne ďalších partnerov. Finančný dar bol použitý na zakúpenie tkanej etikety, výrobu syta, vrchový materiál a na vzorky.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 9 626,25 € Brunovský. Odmena za zhotovenie sôch, ktoré boli odovzdané ako ceny Nadácie Tatra banky za umenie
Zachovanie kultúrnych hodnôt. 300 € M. Huba. Viac umenia výroba viralneho videa
Zachovanie kultúrnych hodnôt. 300 € R. Roth. Viac umenia výroba viralneho videa
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 13 584 € Made by Vaculik. Medializácia programov Nadácie Tatra banky-Viac umenia výroba viralneho videa.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 66,6 € Made by Vaculik. Medializácia programov Nadácie Tatra banky- rollup.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 619,85 € Made by Vaculik. Medializácia programov Nadácie Tatra banky- prinprodukcia prof Chafuen.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 81,6 € Made by Vaculik. Medializácia programov Nadácie Tatra banky- rollup dotlač.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 609,6 € Made by Vaculik. Medializácia programov Nadácie Tatra banky- editovateľný formulár.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 2 400 € Made by Vaculik. Medializácia programov Nadácie Tatra banky-Reklama Radšej tvor ako netvro
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 823,56 € Made by Vaculik. Medializácia programov Nadácie Tatra banky-Dotlač image materiálov.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 1 603,08 € Made by Vaculik. Medializácia programov Nadácie Tatra banky-tlač materiálov k CNTB a obrázky na fb.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 4 386,3 € Made by Vaculik. Medializácia programov Nadácie Tatra banky-kampaň Pulitzer prize
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 4 656 € Made by Vaculik. Medializácia programov Nadácie Tatra banky-Imidžové video
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 9 695,52 € ZenithOptiMedia- mediálna kampaň jún.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 4 479,94 € ZenithOptiMedia- mediálna kampaň T. Weiner.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 3 439,54 € ZenithOptiMedia- prednáška Pulitzer.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 480 € Zoom Creative, s.r.o. Medializácia programov Nadácie Tatra banky – fotoservis september.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 240 € Zoom Creative, s.r.o. Medializácia programov Nadácie Tatra banky – foto Weiner.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 409,2 € Eventual- medializácia- prof. Vaubel
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 3 500 € Centrum pre Filantropiu. Administratívne práce júl.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 1 004,4 € BMB Leitner. účtovnícke služby 2Q
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 3 500 € Centrum pre Filantropiu. Administratívne práce august.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 264 € Eventual- medializácia- prof Chafuen.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 3 500 € Centrum pre Filantropiu. Administratívne práce september.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 465,6 € Eventual- medializácia- Tim Weiner.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 3 500 € Centrum pre Filantropiu. Administratívne práce október.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 3 500 € Centrum pre Filantropiu. Administratívne práce november.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 214 € Tatra banka a.s.- Posudzovatelia darčekové karty.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 963 € Tatra banka a.s.- Posudzovatelia darčekové karty.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 1 004,4 € BMB Leitner- účtovnícke služby3Q
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 3 500 € Centrum pre Filantropiu. Administratívne práce december.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 2 158 € Centrum pre Filantropiu. Posudzovatelia.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 2 400 € Monarch a.s. Šaty pre moderátorku večera CNTB. Odmena mladej módnej návrhárke, ktorá navrhla a ušila šaty pre moderátorku slávnostného vyhlásenia Cien Nadácie tatra banky za umenie.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 10 489,58 € Daniel Brunovský. CNTB za umenie sochy a plakety pre laureátov. Odmena za zhotovenie sôch, ktoré boli odovzdané ako ceny Nadácie Tatra banky za umenie.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 371,04 € Made by Vaculik. Medializácia programov Nadácie Tatra banky- kampaň "Dobré srdce"
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 965,32 € Made by Vaculik. Medializácia programov Nadácie Tatra banky- kampaň Študenti do sveta.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 2 165,11 € Made by Vaculik. Medializácia programov Nadácie Tatra banky-dotlač. Image materiálov NTB.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 414,98 € Made by Vaculik. Medializácia programov Nadácie Tatra banky- tlač materiálov k prednáške prof Ebeling.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 609 € Made by Vaculik. Medializácia programov Nadácie Tatra banky- image materiál záložka.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 1 536,84 € Made by Vaculik. Medializácia programov Nadácie Tatra banky- tlač materiálov GP Viac dizajnu.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 318,12 € Made by Vaculik. Medializácia programov Nadácie Tatra banky- potlač tašiek NTB.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 1 115,88 € Made by Vaculik. Medializácia programov Nadácie Tatra banky-Image materiály - dotlač foldrov.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 528 € Made by Vaculik. Medializácia programov Nadácie Tatra banky- Výroba bannerov ku GP Business Idea.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 196,92 € Made by Vaculik. Medializácia programov Nadácie Tatra banky- tlač materiálov prof. Selgin.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 193,92 € Made by Vaculik. Medializácia programov Nadácie Tatra banky-tlač pozvánok pre akademikov (pásky na čaj).
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 2 468,64 € Made by Vaculik. Medializácia programov Nadácie Tatra banky- kampaň "prednáška prof Maskina".
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 493,68 € Made by Vaculik. Medializácia programov Nadácie Tatra banky- Tlač listinných materiálov porote CNTB.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 107,52 € Made by Vaculik. Medializácia programov Nadácie Tatra banky- Zarámovanie obrazu prof. Selgina.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 404,4 € Made by Vaculik. Medializácia programov Nadácie Tatra banky- Image materiály - roll upy a pasky s potlačou.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 3 019,92 € Made by Vaculik. Medializácia programov Nadácie Tatra banky- Mediálna kampaň GP "Viac umenia".
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 8 099,75 € ZenithOptiMedia- medializácia- Mediaplán prednáška prof. Maskin.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 1 071,6 € ZenithOptiMedia- medializácia- Mediaplán GP "Viac dizajnu".
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 6 056,2 € ZenithOptiMedia- medializácia- Mediaplán GP "Študenti do sveta".
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 747,6 € ZenithOptiMedia- medializácia- Mediaplan GP "Business idea".
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 1 690,8 € ZenithOptiMedia- medializácia- Mediaplán GP "Viac dizajnu".
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 480 € Zoom Creative, s.r.o. Medializácia programov Nadácie Tatra banky – Foto prof Ebeling
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 480 € Zoom Creative, s.r.o. Medializácia programov Nadácie Tatra banky – Foto prednaška prof. Maskina
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 240 € Zoom Creative, s.r.o. Medializácia programov Nadácie Tatra banky – Foto prof Selgin
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 42,5 € The rock s.r.o.- Kúpa 8ks Spectacular.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 3 108 € Gunpowder- Foto, film PR články CNTB 2013.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 181,8 € Made by Vaculik. Medializácia programov Nadácie Tatra banky-Dotlač. POS mat. NTB grantové programy "Viac umenia" a "Viac dizajnu".
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 27,24 € Made by Vaculik. Medializácia programov Nadácie Tatra banky- Dotlač "páskov na čaj".
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 278,76 € Made by Vaculik. Medializácia programov Nadácie Tatra banky- Tlač listov k cenám NTB za umenie 2013.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 11 567,5 € Made by Vaculik. Medializácia programov Nadácie Tatra banky- Choď odtiaľto do ... Kampaň ku GR "Stredoškoláci do sveta".
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 2 393,4 € Made by Vaculik. Medializácia programov Nadácie Tatra banky- Návrhy a printpodukcia odovzdávanie cien NTB za umenie.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 18,36 € Made by Vaculik. Medializácia programov Nadácie Tatra banky- Tlač diplomov ceny za dipl prácu v oblasti IT.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 4 992 € Made by Vaculik. Medializácia programov Nadácie Tatra banky- Návrh webu GP Viac pre regióny.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 445,2 € Made by Vaculik. Medializácia programov Nadácie Tatra banky- Organizačné zabezpečenie prednáška A Goldman.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 3 394,68 € Made by Vaculik. Medializácia programov Nadácie Tatra banky- kampaň k príchodu nositeľky Pulitzerovej ceny.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 4 800 € Made by Vaculik. Medializácia programov Nadácie Tatra banky- Výroba imidžového videa NTB.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 3 500 € Centrum pre Filantropiu. Administratívne práce január 2013.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 1 004,4 € BMB Leitner- Účtovné služby 4Q 2012.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 1 221 € Tatra banka a.s.- Účtovné služby1Q.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 3 500 € Centrum pre Filantropiu. Administratívne práce február 2013.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 1 200 € BMB Leitner- účtovná uzávierka 2012.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 3 500 € Centrum pre Filantropiu. Administratívne práce marec 2013.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 830 € JURA audit- (audit 2012).
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 3 500 € Centrum pre Filantropiu. Administratívne práce apríl 2013.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 300 € ELMAN s.r.o.- platba za online formulár e-grant.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 2 149,2 € Made by Vaculik- organizácia prednášky prof Maskin.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 50 € Mgr. Jan Toscher - výroba brošne- dar pre manželku prof Maskina.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 3,5 € Obchodný vestník- zverejnenie použitia asignácie NTB.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 2 400 € Petit Press- Live stream prednášky prof. Maskin.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 3,5 € Obchodný vestník- zverejnenie výroku auditora NTB.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 3 500 € Centrum pre Filantropiu. Administratívne práce máj 2013.
Podpora vzdelávania. Zachovanie kultúrnych hodnôt. Poskytovanie sociálnej pomoci. Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb. 1 221 € Tatra banka a.s.- Účtovné služby 2Q.
Spolu 710 629,27 €
Výrok auditora

gdpr_placeholder