Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Použitia podielu zaplatenej dane prijímateľa 'Nadácia Tatra banky, Bratislava'
za rok 2018

Účel použitia Výška použitia (EUR) Spôsob použitia
e) podpora vzdelávania 15 000 € Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica. Podpora pedagógov na Sokratovom inštitúte. Živica je mimovládna nezisková organizácia, ktorá sa už takmer 20 rokov venuje vzdelávaniu a ekoporadenstvu. Jej vzdelávacím programom je Sokratov inštitút. Od roku 2012 sa zameriava na výchovu sociálnych lídrov– študentov a absolventov vysokých škôl do 32 rokov. Sokratov inštitút zorganizoval dva praktické workshopy pre absolventov oboch inštitútov, Komenského aj Sokratovho, v oblasti kritického myslenia, efektívnej komunikácie a deradikalizácie, s lektormi Ondrejom Gažovičom a Dušanom Ondruškom, čím sa prepojilo 11 učiteľov a 19 študentov Sokratovho inštitútu. Pre študentov Sokratovho inštitútu organizácia zrealizovala teambuliding a projektový workshop, na ktorých si študenti nastavili svoje ročné projekty, a on-line workshop globálneho vzdelávania. Na záver akademického roka sa na Kolokviu prepojili s inými absolventmi a svoje projekty obhajovali pred komisiou. Na 30. výročie Nežnej revolúcie Sokratov inštitút vydal knihu „Všetko malo byť inak: Slovensko po r. 1945“. Jedná sa o učebnicu s novodobými dejinami Slovenska, ktorá má slúžiť ako doplnkový materiál pre učiteľov dejepisu. Je postavená na životnom príbehu Milana Šimečku, doplnená faktami absolventa Sokratovho inštitútu Martina Poscha, metodickými poznámkami absolventa Komenského inštitútu Michala Bohuša, bohatým obrazovým materiálom a novými karikatúrami. V Edupointe vo Zvolene a v Bratislave Sokratov inštitút uskutočnil poldňové semináre pre učiteľov o tom, ako učiť novodobé dejiny Slovenska. Semináre viedli autori knihy Michal Bohuš a Martin Posch. Seminárov sa zúčastnilo spolu 30 učiteľov, pričom každý si odniesol aj 10 kníh pre svoju triedu. Finančný dar bol použitý na honoráre, stravu a ubytovanie na workshopoch a tlač učebníc.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 3 000 € o.z. Milosrdní. Pokrytie časti nákladov na zakúpenie multimodálneho prístroja MINDRAY monitor a respirátor pre umelú pľúcnu ventiláciu v UNsP Milosrdní bratia. Občianske združenie Milosrdní je dobrovoľné, mimovládne, nezávislé združenie so samostatnou právnou subjektivitou, ktoré vyvíja činnosť v oblasti preventívnej a klinickej medicíny. Nadácia Tatra banky podporila občianske združenie zakúpením multimodálneho prístroja MINDRAY a respirátora pre umelú pľúcnu ventiláciu. Prístroj je nevyhnutný pre liečbu kriticky chorých pacientov s kardiovaskulárnymi chorobami, ktorí sú hospitalizovaní v Univerzitnej nemocnici s poliklinikou Milosrdní bratia. Hlavným cieľom je poskytovať zdravotnú starostlivosť v nemocnici na potrebnej medicínskej úrovni. Finančný dar bol použitý na zakúpenie multimodálneho prístroja MINDRAY monitor a respirátor pre umelú pľúcnu ventiláciu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € o.z. Truc Sphérique. Kopec práce – Nová S2 v Novej synagóge. V rámci projektu bol v kultúrnom centre Nová synagóga v Žiline vybudovaný inteligentný a programovateľný systém osvetľovania výstav. Vytvorilo sa tak nové zázemie pre realizáciu divadelných a tanečných predstavení. Projekt tak umožnil pokračovanie dlhodobej podpory súčasnej divadelnej a tanečnej scény na Slovensku. Finančný dar bol použitý na stavebné práce a technické vybavenie.
e) podpora vzdelávania 2 000 € o.z. Youth@Bratislava. TEDx Youth@Bratislava 2020. TEDxYouth@Bratislava sa konal 8.2.2020 v Mestskom Divadle Pavla Országha Hviezdoslava. Na podujatí sa zúčastnilo približne 400 účastníkov a 10 rečníkov, ktorí svoje talky niesli v téme rozhranie. Jednalo sa o podujatie pre študentov, najmä stredoškolákov, pre ktorých talky na rozhraní ich fantázie, kreativity a života môžu byť viac než prospešné. Cieľom organizácie je neformálne vzdelávať študentov, pripraviť im príležitosť hľadať ďalej rôzne životné možnosti a situácie skrz odborníkov, ktorí na podujatia prichádzajú rozprávať o niečom inšpiratívnom. Finančný dar bol použitý na rečníkov, tlač tričiek, catering a techniku.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 500 € SLOVAK FASHION COUNCIL. BEST FASHION GRADUATE 2019. Občianske združenie Slovak Fashion Council spolu s partnermi vyhlásilo už 5. ročník súťaže Best Fashion Graduate. Toto ocenenie je najmä koučingový program, ktorý mladému návrhárovi pomáha nasmerovať svoju tvorbu a prináša mu príležitosti sa rozvíjať. Pri zasadnutí vybrala 10-členná porota z finalistov víťazky - 3 dizajnérky zo zoskupenia I'm not a robot (Erika Daxnerova, Nora Čanecká, Barbora Jakubová). Dizajnérky tak vstúpili do ročného mentoringového projektu, ktorý začal prezentáciou v Londýne na London Fashion Week vo februári 2020. Novú kolekciu dizajnérky pripravili na FL! na jar 2021. Prezentácia v slávici je v štádiu konzultácii termínu, vzhľadom na pandemické opatrenia. Dizajnérky majú pred sebou aj workshop v Alain Delon. Víťazky boli zapojené ako lektorky do Letnej akadémie módy. Spolupráca medzi SFC a dizajnérkami ešte prebieha vo forme stretávaní sa a konzultácii. Finančný dar bol určený na honoráre a cenu pre víťazky.
e) podpora vzdelávania 10 000 € MESA10. To dá rozum – fáza 4. Projekt bol záverečnou fázou projektu To dá rozum, ktorej cieľom bolo dopracovať a komunikovať odporúčania pre skvalitnenie školstva na Slovensku. Odporúčania vychádzali z Analýzy zistení o stave školstva na Slovensku a z príkladov dobrej praxe doma a v zahraničí. Na zber a šírenie príkladov dobrej praxe zo Slovenska bola tiež spustená online platforma, kde sa podarilo zozbierať 105 príkladov dobrej praxe, z čoho 23 sa týkalo VŠ alebo nevysokoškolských výskumných pracovísk. Odporúčania boli predstavené na celoslovenskej konferencii v Bratislave pred viac ako 230 účastníkmi. Materiál s odporúčaniami, ako aj videozáznam celej konferencie k odporúčaniam, je dostupný na webovej stránke projektu To dá rozum. Okrem konferencie členovia tímu naďalej komunikovali výstupy projektu na odborných podujatiach, prostredníctvom médií, či projektového blogu, Facebooku a sprístupnili ich vo verejnom repozitári Zenodo. Viaceré odporúčania sa stali súčasťou programového vyhlásenia vlády a členovia tímu spolupracujú s novým vedením ministerstva školstva. Finančný dar bol použitý na ubytovanie, catering, prenájom miestností, techniky, PR služby, analytické práce, fynančné riadenie a administratívne zabezpečenie projektu.
e) podpora vzdelávania 30 000 € Nadácia Petit Academy. Nobel Prize Winner Ohran Pamuk´s lecture. Nadácia Petit Academy v spolupráci s anglickými novinami The Slovak Spectator a denníkom SME nadviazala na započatú tradíciu verejných prednášok a vzdelávacích aktivít na akademickej pôde, ktoré realizuje nositeľ Nobelvej/Pulitzerovej ceny. Pôvodná návšteva nositeľa Nobelovej ceny bola kvôli pandémii v roku 2020 zrušená a v októbri 2021 bol uskutočnený náhradný program v podobe verejného vystúpenia nositeľa Pulitzerovej ceny. Matt Apuzzo realizoval verejnú prednášku s témou Cez reálne hrozby ku skutočným správam, vzdelávací workshop a osobné rozhovory s deviatimi slovenskými médiami. Z dôvodou pandemických obmedzení bolo počet účastníkov verejnej prednášky znížený na 220 . Vďaka posilnenému online prenosu, prednášku sledovalo 3508 divákov. Finančný dar bol použitý na honoráre, ubytovanie, organizačné zabezpečenie návštevy, tlmočenie, obsahové poradenstvo, organizačné zabezpečenie podujatí, medializáciu a na organizačné náklady na realizáciu prednášky.
e) podpora vzdelávania 5 000 € Technická univerzita v Košiciach, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Katedra kybernetiky a umelej inteligencie. ArtiPark - AI powered Parkinson diagnosis. Pri Parkinsonovej chorobe je včasná diagnostika veľmi dôležitá pre zabezpečenie čo najvyššieho komfortu života pacienta. Projekt ArtiPark - AI powered Parkinson diagnosis sa zaoberal diagnostikovaním Parkinsonovej choroby použitím výpočtov na hrane siete a deep learningu pri klasifikácií snímkov z 123I Iofloupane-DaTSCAN snímkov. Výstupom projektu je reálna aplikácia, ktorej srdce tvorí klasifikačný systém založený na konvolučnej neurónovej sieti architektúry ResNet. Táto sieť dokáže na štandardnom datasete PPMI dosiahnuť presnosť podľa metriky F1 macro približne 96 percent. Pre rýchlejší beh tejto neurónovej siete bol použitý a do aplikácie integrovaný edge AI akcelerátor Google Coral USB Accelerator a pre zlepšenie pochopenia rozhodnutí aplikácie, bola do aplikácie integrovaná vizualizačná technika Grad-CAM. Výsledný systém je určený na testovanie a validáciu v reálnom nemocničnom prostredí, kde by mal pomôcť doktorom pri klasifikácií Parkinsonovej choroby. Vďaka použitiu edge AI akcelerátora, by mal tento systém podporovať už aktuálne existujúcu infraštruktúru z nemocníc. Finančný dar bol použitý na technické vybavenie projektu.
e) podpora vzdelávania 3 700 € Slovenská technická univerzita v Bratislave, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Ústav automobilovej mechatroniky. Vývoj autonómneho vozidla s využitím virtuálneho sveta. Bezposádkové vozidlá predstavujú nový moderný trend prinášajúci úsporu energií a ochranu majetku a osôb. Využívajú pritom množstvo inteligentných senzorov a systémov, ktoré nahrádzajú ľudský faktor. Projekt bol zameraný na riešenie aktuálnych problémov v oblasti vývoja nových inteligentných softvérových systémov pre automobily a elektromobily. Na vývoj autonómneho vozidla bol využitý Unreal engine a open-source plaftorma CARLA, pričom boli realizované algoritmy, ktoré nevyužívajú strojové učenie, a tiež algoritmy využívajúce strojové učenie, ktoré sú veľmi náročné na hardvér počítača. Projektový tím sa venoval dvom scenárom autonómneho riadenia vozidiel bez použitia strojového učenia. Oba scenáre boli založené na PID regulátoroch a plánovaní pohybu. Prvý scenár bol na pretekárskej dráhe a cieľom bolo regulovať vozidlo tak, aby dosiahlo určitý bod na trati. Druhý scenár reagoval na mestské prostredie v simulátore. Ďalej sa projektový tím zaoberal spätnoväzbovým učením. Natrénovali viacerých aktérov (agentov) s rôznymi modelmi a na rôznych mapách. Najlepší model bol realizovaný pomocou neurónového modelu Xception na mape Town02 s využitím vozidla s počiatočnou polohou z rovnakého spawn pointu. Finančný dar bol použitý na grafickú kartu a softvér.
e) podpora vzdelávania 3 900 € Slovenská technická univerzita v Bratislave, Fakulta informatiky a informačných technológií. Detekcia neurodegeneratívnych ochorení zmiešanou a virtuálnou realitou. Nadácia Tatra banky podporila projekt Detekcia neurodegeneratívnych ochorení zmiešanou a virtuálnou realitou, ktorého cieľom bolo navrhnúť, implementovať a overiť sadu testov na zistenie prítomnosti kognitívnych ťažkostí alebo neurodegeneratívnych ochorení. V dôsledku pandémie, ktorá sťažila až znemožnila prístup k pacientom a s ňou súvisiacim vyťažením lekárov sa nepodarilo zrealizovať ciele projektu v plánovanom rozsahu. Výskumný tím sa namiesto toho venoval výskumu v oblastiach využitia umelej inteligencie (aj s dôrazom na jej interpretovateľnost) pri diagnostike Alzheimerovej choroby a na výskum vplyvu emócií na ľudskú vizuálnu pozornosť. Znalosti získané týmito a ďalšími výskumami, ktoré boli v súvisiacich oblastiach vykonávané vo výskumnej skupine VGG, chcú realizátori projektu využiť pri zamýšľanom naplnení cieľov projektu v budúcnosti (keď bude pandemická situácia priaznivejšia), aj s použitím zariadenia Hololens 2, ktoré bolo financované z prostriedkov poskytnutých v rámci financovania projektu. Finančný dar bol použitý na zariadenie Hololens a na licencie.
e) podpora vzdelávania 4 900 € Slovenská technická univerzita v Bratislave. Smart Brewery. Projekt SMART BREWERY mal za cieľ vytvoriť funkčný prototyp plne automatizovaného, inteligentného minipivovaru, kde výsledkom nebude len samotné unikátne zariadenie, navrhnuté a zostrojené študentmi, ale aj cesta, aká k nemu viedla. Projekt bol zameraný na budovanie tímov a pracovných skupín naprieč fakultami s cieľom dosiahnutia spoločného cieľa a následná prezentácia poznatkov a vytvoreného prototypu ako motivácia pre ďalších študentov. Svojím obsahom projekt prezentuje pretavovanie teoretických poznatkov zo štúdia do priemyselnej praxe, simuluje reálny postup návrhu a výroby daného produktu za pomoci najnovších inovatívnych technológií a zabezpečuje aplikovanú prax už počas štúdia. Dôležitou časťou ja diseminácia výsledkov projektu, keďže dôležitým cieľom je podporenie záujmu o technické vzdelanie na rôznych etablovaných akciách na Slovensku. Finančný dar bol použitý na materiál, 3D tlač a propagačné materiály.
e) podpora vzdelávania 2 500 € Slovenská technická univerzita v Bratislave, Fakulta elektrotechniky a informatiky. Autonómny systém na 3D tlač vo vesmíre. Projekt Autonómny systém na 3D tlač vo vesmíre realizuje návrh a konštrukciu zariadenia schopného stavby pevných konštrukcií z voľne dostupného materiálu na povrchoch planét, ktoré sú podobné Zemi. V tretej fáze vývoja sa tvorivý tím zaoberal programovaním navigačných algoritmov, protikolíznych systémov, priechodnosťou terénom, atď. Tím pracoval na vyššej abstraktnej vrstve riadenia, používal inteligentné optické snímače na mapovanie prostredia SLAM. Študenti sa rozvíjali v oblasti Strojového učenia a v jeho aplikovaní na riadenie vozidla. Tím zameraný na vývoj mechaniky pokračoval s upgradom, testovaním a simuláciami diferenciálneho mechanizmu a navrhol konštrukciu a riadenie robotického manipulátora. Všetky návrhy, výkresy a zdrojové kódy sú zdokumentované a dostupné pre budúcich riešiteľov. Napriek nepriaznivej pandemickej situácii, ktorá spomalila vývoj projektu boli splnené všetky predstavené ciele. Finančný dar bol použitý na ložiská, dopravník, materiál a robotický manipulátor.
e) podpora vzdelávania 600 € Ing. Elena Š. Cena za výnimočnú diplomovú prácu v oblasti IT, študent. Nadácia Tatra banky ocenila najlepšiu diplomovú prácu v oblasti IT Cenou Nadácie Tatra banky za výnimočnú diplomovú prácu v akademickom roku 2018/19. Odborná komisia Fakulty v tomto roku vyhodnotila ako najlepšiu prácu Ing. Eleny Š. s názvom „Odporúčanie zohľadňujúce časové aspekty používateľov a položiek“. Prácu študentka vypracovala pod vedením Ing. Ivana S., PhD. Cena bola udelená v rámci slávnostného udeľovania cien najlepším študentom FIIT STU na Medzinárodnom dni študentov.
e) podpora vzdelávania 200 € Ing. Ivan S., PhD. Cena za výnimočnú diplomovú prácu v oblasti IT, školiteľ. Nadácia Tatra banky ocenila najlepšiu diplomovú prácu v oblasti IT Cenou Nadácie Tatra banky za výnimočnú diplomovú prácu v akademickom roku 2018/19. Odborná komisia Fakulty v tomto roku vyhodnotila ako najlepšiu prácu Ing. Eleny Š. s názvom „Odporúčanie zohľadňujúce časové aspekty používateľov a položiek“. Prácu študentka vypracovala pod vedením Ing. Ivana S., PhD. Cena bola udelená v rámci slávnostného udeľovania cien najlepším študentom FIIT STU na Medzinárodnom dni študentov.
e) podpora vzdelávania 600 € Ing. Peter K. Cena za výnimočnú diplomovú prácu v oblasti IT, študent. Nadácia Tatra banky ocenila najlepšiu diplomovú prácu v oblasti IT Cenou Nadácie Tatra banky za výnimočnú diplomovú prácu v akademickom roku 2018/19. Odborná komisia Fakulty v tomto roku vyhodnotila ako najlepšiu prácu Ing. Petra K. s názvom „Zefektívnenie zabezpečenia komunikácie zriadení Internetu vecí pomocou OpenHip“. Prácu vypracoval študent pod vedením Ing. Dominika M., PhD. Cena bola udelená v rámci slávnostného udeľovania cien najlepším študentom FIIT STU na Medzinárodnom dni študentov.
e) podpora vzdelávania 200 € Ing. Dominik M., PhD. Cena za výnimočnú diplomovú prácu v oblasti IT, školiteľ. Nadácia Tatra banky ocenila najlepšiu diplomovú prácu v oblasti IT Cenou Nadácie Tatra banky za výnimočnú diplomovú prácu v akademickom roku 2018/19. Odborná komisia Fakulty v tomto roku vyhodnotila ako najlepšiu prácu Ing. Petra K. s názvom „Zefektívnenie zabezpečenia komunikácie zriadení Internetu vecí pomocou OpenHip“. Prácu vypracoval študent pod vedením Ing. Dominika M., PhD. Cena bola udelená v rámci slávnostného udeľovania cien najlepším študentom FIIT STU na Medzinárodnom dni študentov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 600 € Alexander Bárta. Cena Nadácie Tatra banky za umenie (CNTBU) Hlavná cena Divadlo, za herecký výkon postavy kurátora Fabricea v inscenácii Štvorec, Činohra SND. V múzeu moderného umenia pripravujú novú provokatívnu konceptuálnu výstavu. Jej hlavnou témou je štvorec s rozmermi 4 x 4 metre, ktorý predstavuje slobodnú zónu, kde sú si ľudia rovní. Kurátorom výstavy je Fabrice, úspešný a príťažlivý muž, ktorý je zároveň aj hlavným kurátorom múzea. Je hlavným hrdinom švédskeho filmu Štvorec, ktorý v roku 2017 získal Zlatú palmu v Cannes, a teraz už aj rovnomennej inscenácie, ktorú v dramatickej predlohe vo svetovej premiére prinieslo Slovenské národné divadlo. Na začiatku pred divákom stojí dobre zabezpečený, sebavedomý, šarmantný, liberálne zmýšľajúci intelektuál. Jedno zlé rozhodnutie stačí, aby na seba spustil lavínu udalostí, ktoré ho položia na kolená. Na konci sa tak stáva obyčajným bezradným mužom, ustarosteným otcom a človekom bez práce. Nositeľom príbehu je Alexander Bárta, vo svojom výkone presvedčivý, charizmatický a pre postavu v prirodzených intenciách škáluje premenu osobnosti, čím sa jeho výkon stáva centrom diania i hereckého kolektívu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 600 € Pavol Choma. Cena Nadácie Tatra banky za umenie (CNTBU) Hlavná cena Dizajn, za koncepciu stánku Bratislavy na knižnom veľtrhu Salon du Livre 2019, Paríž. Bratislava sa ako pozvané mesto stala na jar minulého roka (marec 2018) súčasťou prestížneho podujatia Livre Paris 2019. Slovenská literatúra sebavedome obstála v silnej medzinárodnej konkurencii aj vďaka koncepcii priestoru, v ktorom bola prezentovaná. Diagonálne police ho pretínali a rozdeľovali na dva samostatné celky: predajnú časť a časť venovanú diskusiám. Nad týmto riešením dominovala veľká LED obrazovka pripomínajúca tvarom ležatú osmičku (nekonečno), s animáciou autoriek zo štúdia Ové Pictures – Veroniky Obertovej a Michaely Čopíkovej. Priestorovému konceptu slovenského stánku sa podarilo tlmočiť jasný signál, že slovenský dizajn si netreba apriori spájať iba s čipkou či ľudovými motívmi a že preložená slovenská literatúra má potenciál byť vo svetovom kontexte odprezentovaná nadčasovo a v rámci medzinárodných (nad)štandardov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 600 € Ondrej Jánoška. Cena Nadácie Tatra banky za umenie (CNTBU) Hlavná cena Hudba, za album Revolution (vydavateľstvo Deursche Grammophon/Universal Music). Medzinárodne uznávaný Janoska Ensemble je rodinným projektom virtuóznych bratov Jánoškovcov a ich švagra Júliusa Darvasa. Členovia ansámbla pochádzajú z Bratislavy a dnes žijú vo Viedni. Zoskupenie má na konte stovky koncertov odohraných v Európe, Amerike a Ázii. Ich herný štýl je nezameniteľnou fúziou klasickej hudby s džezom, popom, filmovou hudbou či world music. Je natoľko nezameniteľný, že ho v zahraničí poznajú pod termínom Janoska Style. Ich druhý album Revolution, ktorý je poctou legendárnej britskej skupine The Beatles, sa nahrával vo viedenskom Konzerthause a v slávnych Abbey Road Studios v Londýne a popri klasických skladbách (Mozart, Kreisler, Bach, Wieniawski a Čajkovskij) sa na ňom nachádzajú aj úpravy najznámejších „beatlesoviek“.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 600 € Koloman Kertész Bagala. Cena Nadácie Tatra banky za umenie (CNTBU) Hlavná cena Literatúra, za organizáciu a vyhlasovanie súťaže Poviedka 2018. Koloman Kertész Bagala je vydavateľom orientujúcim sa prevažne na slovenských autorov. Vo svojom vydavateľstve KK Bagala od roku 1991 vydal vyše 500 kníh. Jeho odlišnosť od typických vydavateľov spočíva nielen v zápale, ktorý do práce vkladá, ale najmä v osobnom presvedčení, že Slovensko disponuje autormi so skutočnou tvorivou silou. Súťaže Poviedka sa v priemere na jednom ročníku zúčastní približne 500 autorov, ocenených je desať; okrem prvých troch miest sa udeľuje ďalších sedem prémiových cien. Víťazné práce sú publikované v zborníkoch Poviedka, laureát má navyše možnosť publikovať vlastnú knihu. V literárnej súťaži sa zviditeľnili až 8 laureáti CNTB v kategórii literatúra, z toho 6 ešte pred debutom ako neznámi autori. Patria medzi nich: Peter Pavlac Michal Hvorecký, Jiří Balla, Pavol Rankov, Monika Kompaníková, Zuska Kepplov, Ivana Dobrakovová, Zuzana Šmatláková.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 600 € Mira Keratová. Cena Nadácie Tatra banky za umenie (CNTBU) Hlavná cena Výtvarné umenie, za kurátorstvo kolektívnej výstavy United We Stand/Divided We Fall – Michal Moravčík, Stredoslovenská galéria, BB a Nová synagóga, Žilina. Výstava MICHALA MORAVČÍKA súčasne prebiehala v Stredoslovenskej galérii v Banskej Bystrici (časť UNITED WE STAND) a v Novej synagóge Žilina (časť DIVIDED WE FALL). Išlo o retrospektívny formát výstavy in memoriam s cieľom predstaviť prvý základný výskum celoživotnej tvorby tohto dôležitého slovenského umelca strednej generácie. Výstava priniesla nielen sumár jeho diel, ale fungovala aj ako komplexný pohľad do jeho života, ktorý bol tesne spätý s umeleckou tvorbou. Spôsob inštalácie, detailný archív a spolupráca blízkych priateľov, ktorí sa podieľali na výstave, ešte posilnili tento efekt. Monografický rámec bol do istej miery poňatý autorsky kolektívne, s čím korešpondovali aj názvy oboch častí pomenované podľa Moravčíkovho diela (By Uniting We Stand, By Dividing We Fall z roku 2005). Na realizácii výstavy sa autorsky podieľali umelci a autorovi blízki priatelia Dalibor Bača, František Demeter, Tomáš Džadoň, Jana Kapelová, Svätopluk Mikyta, Lucia Nimcová a Martin Piaček.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 600 € Juro Šlauka. Cena Nadácie Tatra banky za umenie (CNTBU) Hlavná cena Audiovizálna tvorba, za réžiu filmu Punk je hned!. Film, inšpirovaný detailne odpozorovaným životom pankáčov prebývajúcich na periférii, rozpráva príbeh tridsaťročného drogovo závislého Kwička, ktorý žije v rozpadajúcom sa podnájme so svojou družkou a dvojročným synom. Jeho idylický svet jedného dňa ostro narazí na hranu všeobecne platných pravidiel. Svojím impulzívnym správaním, ktoré neráta s dôsledkami, svoj život postupne mení na voľný pád. Autor v snímke preplieta žánre dokumentu a drámy, až ich prakticky nejde od seba rozoznať. Pridáva k tomu však aj čosi rýdzo svoje – surovú živelnosť a autenticitu, ktorá v domácej kinematografii stále nie je vôbec bežná. Výsledkom je skutočne punkový polodokument s hraným dramatickým motívom lúpeže a vraždy.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 300 € Barbora Berezňáková. Cena Nadácie Tatra banky za umenie (CNTBU) Mladý tvorca Audiovizálna tvorba, za réžiu, krátky dokumentárny film Spýtaj sa vašich 68. Projekt Spýtaj sa vašich je unikátnym živým pamätníkom k udalostiam 21. augusta 1968 – vstupu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Formou filmového dokumentu, online portálu, symbolickej premiéry na Kamennom námestí v noci z 20. na 21. augusta 2018 a diskusií spojených s premietaniami v kinách a na školách po celom Slovensku vytrháva historické udalosti z učebníc dejepisu a podnecuje medzigeneračný dialóg. Film je pútavou „oral history“ – mozaikou emocionálne ladených výpovedí obyčajných ľudí s fotogenickými dokrútkami, dynamická vizuálna ukážka premýšľania o dobe, pohľadnica z roku 1968 so všetkým, čo sa nás týka. Základnou myšlienkou projektu je vyrovnanie sa s minulosťou našej krajiny cez jej aktívne pripomínanie a verejnú diskusiu. Divákov filmu, ale aj nezainteresované publikum nabáda, aby sa zapojili – aby sa ľudia pýtali svojich blízkych na to, čo si pamätajú z augusta 1968, a o svoje zážitky sa navzájom delili – či už cez webovú stránku projektu, alebo osobne. https://spytajsavasich.sk/89
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 300 € Robo Roth v zastúpení Monika Potokárová. Cena Nadácie Tatra banky za umenie (CNTBU) Mladý tvorca Divadlo, za herecký výkon, postava A. Ľ. Rachmanovovej v inscenácii Ruské denníky, Činohra SND. Osudy mladého, po vzdelaní túžiaceho dievčaťa z kultúrnej rodiny počas revolúcie a občianskej vojny v Rusku zaznamenávajú denníky Ale Rachmanovovej. Sú nesmierne silným, autentickým a sugestívnym rozprávaním o dobe, ktorá sa vymkla z kĺbov, rozprávaním desivým, no zároveň i hlbokým, odkrývajúcim najtemnejšie zákutia ľudskej duše. Dramatizáciu ich knižného vydania inscenoval na javisku Činohry SND režisér Roman Polák. Dôraz kladie na herectvo a situácie, v ktorých najviac akcentuje premeny nielen histórie krajiny, politické zmeny, striedanie režimov, krutú revolúciu plnú vrážd, pomstychtivosti, desu, primitívnych riešení nevzdelancov, smrti, krvi, šialenstiev, ale predovšetkým premenu v správaní jednotlivca. Aľu – Alexandru Ľvovnu Rachmanovovú, píšucu a prežívajúcu svoje denníky – predstavuje mimoriadne talentovaná Monika Potokárová, ktorá prejde v inscenácii prerodom od naivného dievčaťa až po zrelú ženu, ktorá sa musí obávať o svoj život aj o životy blízkych.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 300 € o.z. Čierne diery. Cena Nadácie Tatra banky za umenie (CNTBU) Mladý tvorca Dizajn, za autorstvo, publikácia Čierne diery (vyd. Čierne diery). Projekt Čierne diery mapuje zabudnuté priemyselné pamiatky na Slovensku s cieľom nadchnúť ľudí pre históriu starých tovární, baní a stratených sídel. Okrem textov a fotografií vytvárajú jeho autori aj umelecké grafiky na risografickej tlačiarni Risomat, a to v spolupráci s desiatkami slovenských výtvarníkov a dizajnérov. Publikácia je 400-stranovou cestou naprieč Slovenskom. V článkoch a rozhovoroch, ktoré ju tvoria, sa spomína približne 100 historických lokalít, nie je však encyklopédiou – neobsahuje čísla strán ani register. Členovia rovnomenného združenia si knihu vydali sami. Je vytlačená farbami 4 Pantone a ich kombináciou (modrou, ružovou, žltou a tyrkysovou), bez použitia čiernej farby. Aj vďaka žiarivej palete vynikajú ilustrácie Daniely Olejníkovej. Fotografie majú retro nádych vizuality starých časopisov. Grafický dizajnér Michal Tornyai vysádzal knihu svojským a nápaditým spôsobom.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 300 € Rudolf Danihel. Cena Nadácie Tatra banky za umenie (CNTBU) Mladý tvorca Hudba, za autorstvo, EP album Chlapci na ulici (vyd. Čavalenky). Raper Rudo Danihel z česko-slovenského pohraničia, známy ako Čavalenky je zjav, ktorému veríte každé slovo. Spolovice rómsky umelec rapuje po záhorácky, pričom vo svojich textoch hovorí o problémoch rómskych komunít na západnom Slovensku, o nástrahách pouličného života, o exekúciách, hazarde, ale aj o tom, ako spolu v malom meste pred rokmi bojovali Rómovia a neonacisti. Nemusí sa na nič hrať, všetko je položené na reálnych základoch, ktorým nechýba originálny prejav, skvelý flow a výborné podklady. Na EP albume je 7 skladieb s mimoriadne autentickými textami, ktoré mu v krátkom čase priniesli uznanie známych raperov a viacerých českých (A2, Rádio Wave) i domácich (.týždeň, Denník N, SME) médií.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 300 € Katarína Vargová. Cena Nadácie Tatra banky za umenie (CNTBU) Mladý tvorca Literatúra, za koncept, celoročný literárny projekt Medziriadky. Medziriadky sú literárny projekt zameraný na mladú literatúru, jej rozvoj a profesionalizáciu v slovenskom umeleckom prostredí. Jeho hlavnou časťou je literárna súťaž spojená s týždňovým literárnym sústredením, na ktorom porotou vybraní najlepší účastníci intenzívne rozoberajú svoje prozaické, básnické a dramatické texty s lektormi, zúčastňujú sa širokej škály workshopov, prednášok, diskusií s hosťami, premietaní, divadelných predstavení, koncertov a ďalších aktivít. Medziriadky vznikli v roku 2010, pričom odvtedy sú realizované každoročne. Za ten čas sa stal z malého sústredenia celoročný projekt, ktorý si vybudoval svoje stabilné miesto na mape slovenskej literatúry. K súťaži a sústredeniu pribudli pravidelné autorské čítania – tie sa uskutočňujú každý mesiac v Bratislave a ďalších mestách Slovenska a predstavuje sa na nich vždy jeden etablovaný autor alebo autorka spolu s jedným finalistom alebo finalistkou aktuálneho ročníka súťaže.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 300 € András Cséfalvay. Cena Nadácie Tatra banky za umenie (CNTBU) Mladý tvorca Výtvarné umenie, za autorskú výstavu A Case of Pluto, Karlín Studios, Praha. Výstava A Case of Pluto hovorí o problematike bývalej planéty a jej „diskriminácie“ v rámci vedeckej komunity. Autor s humorom, nadhľadom a zároveň zaujato nahliada do fungovania vedy a procesov vytvárania vedeckých kategórií. Poeticky skúma stále aktuálne „zabitie“ Pluta. „Na prvý pohľad sa môže zdať, že vyradenie Pluta ako planéty je otázkou dohody vedcov a vedeckej klasifikácie. Tvorba faktov pre užitočné nakladanie so svetom sa mi javí ako úprimnejšia, než odkrývanie ‚pravdivých‘ vzťahov, ako rozširuje populárna veda. Vzniká však otázka monopolu a dominantného výkladu sveta, na ktorého okraji vynechaná majorita konšpiruje vlastnú ‚pravdu‘. Keďže dôvera sa dá získať aj poukazovaním na vlastné nedostatky, navrhujem Medzinárodnej astronomickej únii, aby prijala Pluto späť do kategórie planét.“
e) podpora vzdelávania 300 € Jesenčatá o.z. Jesenčatá chcú vedieť viac. Projekt bol realizovaný Občianskym združením Jesenčatá pre deti materskej školy Komenského v Seredi. Zrealizované boli rôzne aktivity - sadenie byliniek, pozorovanie prírody v exteriéry, spoznávanie rastlín, živočíchov, či ochutnávanie ovocia a zeleniny. Spojenie teoretických vedomostí s praxou umožnila návšteva gazdovského dvora. Touto prirodzenou formou si tak deti začali budovať pozitívny vzťah k prírode, čo bolo aj cieľom projektu. Finančný dar bol použitý na vstupné, autobusovú dopravu, nákup semien, rastlín a substrátov.
e) podpora vzdelávania 404,47 € Občianske združenie "Darujme deťom nádej". "Detské ihrisko". Realizáciou projektu prispeli členovia občianskeho združenia Darujme deťom nádej k rekonštrukcií detského ihriska, ktoré je určené pre hospitalizované deti v špecializovanej detskej rehabilitačnej nemocnici v Dunajskej Lužnej. Namontovaná bola nová preliezka so šmýkačkami a hojdačkami. Pacienti detského rehabilitačného centra tak majú vynovený a rozšírený bezpečný priestor pre voľnočasové aktivity, hry rôzneho charakteru, rozvoj kreativity a kolektívnych hier. Finančný dar bol použitý na herné prvky.
e) podpora vzdelávania 700 € ASOBI n.o. Podpora komplexnej stimulácie reči u detí. Logopedické centrum ASOBI n.o zorganizovalo prakticko-teoretický kurz pre rodičov s názvom Prvé kroky k reči s ASOBI. Rodičia absolvovali praktické ukážky priamej práce s deťmi, naučili sa ako efektívnejšie podporovať celkový psychomotorický vývin dieťaťa pomocou stimulácie hrubej motoriky, jemnej motoriky, rytmických cvičení, sluchového a zrakového spracovávania a následne podporovať jeho správy vývin reči. Finančný dar bol použitý na honorár a prenájom priestorov.
b) podpora a rozvoj športu 300 € PK Záhorák Senica. Klubové oblečenie, sústredenie a plavecké pomôcky. Cieľom projektu bolo zlepšiť tréningové podmienky v plaveckom klube Senica formou nového klubového oblečenia pre všetky deti, plaveckých pomôcok a plutiev. V rámci projektu sa podarilo podporiť aj plavecké sústredenie. Klub si drží zaslúžené miesto nielen výkonmi, ale aj technickým zabezpečením a podarilo sa mu získať nových aktívnych členov. Finančný dar bol použitý na klubové oblečenie.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 700 € Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v Stropkove. Vytvorené s láskou. Cieľom projektu bolo vytvoriť zmysluplný priestor trávenia voľného času počas letných prázdnin a víkendov pre mladých ľudí s mentálnym telesným a kombinovaným postihnutím. Pri kreatívnych aktivitách si členovia združenia rozvíjali tvorivosť, vnímavosť, posilňovali sústredenie a oboznámili sa s novými technikami kreatívnych prác. V rámci tvorivých dielní zhotovili rôzne výrobky - voňavé mydlá, levanduľové vrecúška, nákupné tašky, vrecká na chlieb, fotorámčeky, šperkovničky, záložky do kníh, či kľúčenky. Ponúknuté boli na Stropkovskom jarmoku a v predvianočnom čase na Vianočných remeselných trhoch. Finančný dar bol použitý na kreatívne, výtvarné pomôcky a galantériu.
e) podpora vzdelávania 300 € Mary Poppins, n.o. LOLLIPOP. Projekt bol smerovaný na rozšírenie nových pomôcok v montessori centre, ktoré je zriadené pre deti vo veku 3 - 6 rokov v Trnave. Zakúpenie pomôcok zvýšilo kvalitu výuky a tým sa zvýšil aj záujem o alternatívne vzdelávanie detí. To pomáha nie len zdravým deťom, ale deťom s rôznym znevýhodnením. Nové vybavenie centra pomohlo k ich rozvoju. Finančný dar bol použitý na montessori pomôcky.
e) podpora vzdelávania 300 € SRRZ - RZ pri Základnej škole s materskou školou. Vymeňme tablet za knižku. Hlavným cieľom projektu Vymeňme tablet za knižku bola kúpa knižných titulov do školskej knižnice ZŠ v Martine. Knižné tituly budú slúžiť pre žiakov 1. až 5.ročníka na prírodovedné predmety. Finančné prostriedky boli použité na nákup rôznych knižných titulov ako encyklopédií, atlasov a pod.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 700 € OZ Nádej na život. Deti a blankytný Jadran 2019. Občianske združenie zorganizovalo ozdravný pobyt v Chorvátsku pre deti, ktoré prešli traumou onkologických ochorení. Pobytu sa zúčastnilo 14 detí zo sociálne slabých rodín, ktoré sú momentálne dispenzárne sledované v detskom onkologickom centre v Banskej Bystrici. Deti si užili 10 dní pri mori za nádherného slnečného počasia. Usporiadané boli aj rôzne športové aktivity na ihriskách pri hoteli s ohľadom na zdravotný stav detí, pešie túry a celodenný výlet loďou na ostrov Brač. Finančný dar bol použitý na dopravu.
e) podpora vzdelávania 500 € KASPIAN. Pod strechou v KASPIAN-e. Cieľom projektu bolo zrealizovať výmenu strešnej krytiny v Klube na Furdekovej ulici v Bratislave a opravu jej ďalších komponentov. Tým sa prispelo k vytvoreniu bezpečného miesta pre deti a mládež. Finančné prostriedky boli použité na opravu strechy.
e) podpora vzdelávania 500 € Základná škola s materskou školou Ivanovce. Naša (nielen) školská záhrada. Zámerom projektu bolo vytvoriť relaxačnú zónu v školskej záhrade a vysadiť ovocné stromy v duchu lokálnej ovocinárskej tradície. V spolupráci s rodičmi sa podarilo vysadiť deväť ovocných stromov a sedem drobných kríkov. Pri výsadbe ovocných stromov a krov sa žiaci učili o možnostiach a metódach výsadby. Finančný dar bol použitý na ovocné stromy, mulčovaciu kôru, zeminu a rezivo.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 1 000 € Autistické centrum Andreas. MOJE ZMYSLY FUNGUJÚ INAK. Cieľom projektu bolo skvalitnenie života detí a mladých ľudí s autizmom prostredníctvom senzorických pomôcok v terapeutických miestnostiach. Rôzne pomôcky na zrakovú, zvukovú a čuchovú stimuláciu pomohli znížiť napätie a agresivitu, zvýšiť celkovú koordináciu a podporiť senzorickú stimuláciu. Projekt priamo podporoval aj samotnú terapiu senzorickej integrácie, tá bola zrealizovaná opakovane na týždennej báze. Finančný dar bol použitý na senzorické pomôcky a mzdové náklady.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 700 € Dom detí Božieho milosrdenstva, n.o. Spoznávať a objavovať. V rámci projetku bol zakúpený notebook a špeciálne pomôcky potrebné k vytvoreniu interaktívneho prostredia. Prostredníctvom nových počítačových technológii boli podporení a motivovaní klienti Domu detí Božieho milosrdenstva k vzdelávaniu inovačným a pútavým spôsobom. Klientom, ktorí majú problém s jemnou motorikou sa naskytla možnosť pracovať s počítačom, čo ich posunie dopredu v technických zručnostiach, schopnostiach i vedomostiach. Finančný dar bol použitý na nákup počítača s príslušenstvom.
e) podpora vzdelávania 300 € SRRZ - RZ pri Základnej škole s materskou školou kráľa Svätopluka. Podporme zdravší spánok našich detí. Cieľom projektu bolo zakúpiť ležadlá s integrovanými matracmi potiahnutými difúznou látkou, posteľnú bielizeň a dosiahnuť tak pre deti v materskej škole v Šintave hodnotnejší, kvalitnejší a zároveň zdravší spánok. Finančné prostriedky boli použité na nákup posteľnej bielizne.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 500 € Radostná práca o.z. Sad u Harušťákov. Ovocný sad občianskeho združenia Radostná práca sa nachádza v Trenčianskom kraji a združuje nadšencov udržateľného životného štýlu a ovocinárskej tradície. V rámci projektu sa uskutočnili kurzy zberu ovocia a jeho spracovania tradičnými metódami. Zrealizované bolo bezhlučné kosenie a vysadené boli stromy a kríky. Finančné prostriedky boli použité na honorár pre lektorov a náradie pre účastníkov kurzov.
e) podpora vzdelávania 700 € Communium basilica. Spokojnosť detí. Zámerom projektu bola realizácia letného tábora, ktorý sa konal v rekreačnom zariadení Jedliny, v pohorí Tribečských vrchov. Určený bol pre 38 detí, ktoré žijú v neúplných rodinách. Snahou bolo, aby aspoň načas zabudli na rodinné problémy, zmysluplne a aktívne strávili svoj voľný čas, rozvíjali pozitívne postoje k životu a k rovesníkom. Finančné prostriedky boli použité na úhradu ubytovania.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 300 € Mačky v meste - Cats in the City. Kastrácie a ošetrenie pouličných mačiek. Občianske združenie Mačky pôsobí v Považskej Bystrici a venuje sa najmä opusteným a chorým mačkám. V rámci projektu boli kastrované tri pouličné mačky, traja pouliční kocúri a ďalej boli finančné prostriedky použité na vyplatenie operácie zlomenej labky u jednej mačky. Ohlas u ľudí bol pozitívny, nakoľko organizáciu sami kontaktovali s prosbou o pomoc s kastráciami, aby sa v ich oblasti mačičky nemnožili. Finančný dar bol použitý na kastrácie a veterinárne ošetrenie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € Spevácky zbor Apollo. Prinesme naše Vianočné koledy (aj) chorým deťom. Spevácky zbor Apollo naštudoval pásmo Vianočných kolied, ktoré predstavujú klenoty slovenskej zborovej tvorby. Zbor uviedol pásmo Vianočných kolied na benefičnej akcii v prospech neziskovej organizácie Deťom s rakovinou n.o., ktorá vznikla na podporu a zlepšenie podmienok liečby detských onkologických pacientov. Pásmo kolied uviedol zbor aj na vystúpeniach v Bratislave a v Trenčianskych Tepliciach. Zbor tak podporil malých onkologických pacientov a prispel k oživeniu slovenských Vianočných kolied v zborovej úprave. Finančný dar bol použitý na ubytovanie a stravu.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 700 € Francesco- regionálne autistické centrum. Práca je naša šanca a budúcnosť. Cieľom projektu bolo poskytnúť mladým ľuďom s autizmom možnosť nácviku pracovných zručností v simulovanom prostredí s podpornými špeciálnymi metódami a prístupom. Mladí ľudia s autizmom sú kvôli diagnóze vyradení z bežného pracovného trhu, vďaka podpore a prístupu sú ale schopní osvojiť si mnohé pracovné zručnosti. Majú radi poriadok a radi sa vozia, preto bolo vytvorené simulované pracovisko ručnej autoumyvárne, na ktorom majú možnosti praktického nácviku. Finančný dar bol použitý na umývací stroj.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 300 € Art kino Baník. Horizont a výkryt pódia. V rámci projektu bol zakúpený materiál na vyhotovenie nosnej konštrukcie výkrytu pódia a látka v Art kine Baník v Prievidzi. Dobudovaním výkrytu a horizontu na pódiu sa týmto významne skvalitnila jeho funkčnosť a je tiež estetickým doplnkom samotného mutližánrového priestoru. Finančný dar bol použitý na výrobu konštrukcie.
e) podpora vzdelávania 700 € Spojená škola internátna Prievidza. Aj hra je učenie. Cieľom projektu bolo zakúpiť zostavu špeciálnych a didaktických pomôcok, ktoré slúžia na zlepšenie a zefektívnenie celého vyučovacieho procesu pre žiakov so zdravotným znevýhodnením. Hlavným prínosom bolo zlepšenie priestorovej orientácie, pohybovej koordinácie a motoriky žiakov. Práca s pomôckami je kreatívna, zábavná, nemalou mierou prispieva k rozvoju zmyslového vnímania a k socializácii detí do spoločnosti. To umožňuje ľahší život pre samotné deti, ale aj ich rodičov. Finančný dar bol použitý na špeciálne pomôcky, stavebnice.
e) podpora vzdelávania 300 € Súkromná základná umelecká škola, Nová 525/2, Koš. Moderná grafika. Cieľom projektu bolo zabezpečiť v súlade so štátnym vzdelávacím programom pre predmet grafika tablety s grafickým softvérom. Prínosom bolo, že všetkým žiakom školy bolo umožnené umelecké vzdelávanie v nových vyjadrovacích technológiách a zabezpečenie prípravy na talentové skúšky jednotlivcom, ktorí sa rozhodnú pre štúdium na umeleckých školách v daných odboroch. Projekt sa stretol s veľkým záujmom žiakov rôznych ročníkov. Finančný dar bol použitý na tablety a perá.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 1 000 € SVETIELKO POMOCI n.o. Skvalitnenie prístrojového vybavenia KPAIM Košice. Realizáciou projektu sa pomocou špeciálneho prístroja na ohrievanie podávaného kyslíka dosiahlo zlepšenie starostlivosti o detských pacientov na Klinike pediatrickej anestéziológie a intenzívnej medicíny Detskej fakultnej nemocnice Košice. Studený a suchý kyslík dráždi. Prístroj ohrieva a zvlhčuje kyslík, čo je šetrné k detským pľúcam, najmä ak sú deti na klinike hospitalizované dlhší čas. Často sú pacientami kliniky aj deti s onkologickými chorobami v aktívnej liečbe, alebo v terminálnom štádiu života. Finančný dar bol použitý na prístroj Aerodyne Aerosol a príslušenstvo.
e) podpora vzdelávania 300 € Združenie veriacich PRO NOBIS Čemerné. Altánok s detským ihriskom. Cieľom projektu bolo vybudovať detské ihrisko a altánok s kozubom v mestskej časti Čemerné vo Vranove nad Topľou. Vytvorilo sa tak príjemné verejne prístupné miesto, v ktorom sa môžu stretávať ako deti tak aj dospelí. Finančné prostriedky boli použité na výstavbu altánku a úpravu plochy.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 300 € Občianske združenie ZRPD Púpava. Saunový svet - "chceme byť zdraví". Materská škola na Exnárovej ulici v Bratislave je zameraná na zdravie a pohyb. V rámci projektu boli upravené priestory v škôlke na saunový svet tak, aby vyhovovali hygienickým a funkčným požiadavkám. Deti si pravidelným saunovaním a hravou formou pod dohľadom učiteliek posilňujú imunitný systém. Prispieva sa tak k zlepšeniu poznatkov detí o zdravom spôsobe života, starostlivosti o zdravie a hlavne prevencii. Saunovaním sa rozvíjajú návyky súvisiace so zdravým životným štýlom. Finančný dar bol použitý na drevené ležadlá a lavičky.
e) podpora vzdelávania 500 € SLUHA. Víkendovka so spevom a rozprávkami Márie Rafajovej. Cieľom projektu bolo uskutočniť tvorivý víkendový pobyt pre deti so záujmom o spev a divadelné umenie, ktoré sa konalo v Bzinci pod Javorinou. Okrem trávenia príjemného času bolo ich úlohou preskúmať osobnosť spisovateľky Márie Rafajovej, spoznať jej rozprávky a zrealizovať divadelné predstavenie podľa jej knižky. Muzikálové predstavenie O nespokojnej halúzke malo premiéru 24. 11. 2019 v Dome kultúry Javorina v Starej Turej. Finančný dar bol použitý na ubytovanie.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 700 € Návrat o.z. Centrum Návrat v Prešove. Hra so silou liečiť vzťahy. Cieľom projektu bolo vytvoriť nový priestor v Centre Návrat určený pre potreby tréningov rodičovských zručností. Zadovážený bol mobiliár a hračky roztriedené do setov na vyjadrenie agresivity , strachu , hnevu, hry na podporu vyjadrenia fantazijných predstáv, ako aj hračky z reálneho života. Zrevitalizovaný priestor je atraktívnejší a poskytujú sa v ňom kvalitné terapeutické služby. Finančný dar bol použitý na farby, mobiliár, hračky a prevádzkové náklady.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € Cubano Project. Cubanisimo 3. Občianske združenie Cubano Project zorganizovalo tanečné kurzy kubánskej salsy a dominikánskej bachaty pre dospelých v Bojniciach. Išlo o celodenný workshop, ktorý bol určený tým záujemcom, ktorí sa chceli zdokonaliť v tanci a zaujala ich karibská kultúra. Zámerom projektu bol rozvoj pohybovej kultúry a objavovanie nových exotických kultúr z Karibiku prostredníctvom tanca, hudby a tradícií. Workshop priniesol psychický oddych pre účastníkov v spoločnosti slovenských a českých lektorov. Finančný dar bol určený na odmeny lektorom.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € OZ Cibulák. CIBULAFEST multižánrový festival hudby. Podujatie CIBULA FEST je multigeneračný a multižánrový Open air festival, ktorý sa každoročne koná v Holíči a zameraný je hlavne na prezentáciu českej a slovenskej hudobnej scény. Tento prioritný smer tvorili hosťujúce žánre z celého sveta. Hudobný program dopĺňali adrenalínové, zážitkové, náučné a detské atrakcie, hry a súťaže. Cieľom festivalu bolo vytvorenie priestoru pre každú vekovú kategóriu. Zúčastnilo sa ho 10.000 návštevníkov. Finančný dar bol použitý na ubytovanie umelcov.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 300 € Občianske združenie SEIKEN. Revitalizácia rehabilitačných pomôcok. Občianske združenie SEIKEN je mladý klub, ktorý sa venuje zmiešaným bojovým umeniam a pôsobí v Michalovciach. Cieľom projektu bol nákup rehabilitačných a cvičiacich pomôcok na zlepšenie komfortu a bezpečnosti cvičenia. Projektom sa prispelo k zlepšeniu kvality a rozvoju telesnej kultúry v športovom klube. Finančné prostriedky boli použité na nákup cvičiacich pomôcok.
e) podpora vzdelávania 300 € Rodičovské združenie pri Základnej škole ul. Hubeného 25. Nová Kolobežkáreň. Cieľom projektu bolo v priestoroch školy vybudovať miesto na odkladanie kolobežiek, skateboardov a podporiť tak záujem žiakov o šport. Zakúpené boli 3 dvojposchodové a 1 dvojdielna skriňa na ukladanie kolobežiek a 1 skriňa na ukladanie skejtov. Finančné prostriedky boli použité na nákup úložných boxov.
b) podpora a rozvoj športu 500 € Futbal deťom. Futbal deťom - futbalový kemp. Futbalový kemp sa už piaty rok spája s nádejnými talentami futbalu. Tento ročník sa konal na rôznych miestach - Červeník, Hlohovec, Veľké Zálužie, Senica, Tvrdonice a Topoľčany. Kempu sa zúčastnilo spolu 250 detí z celého Slovenska, Čiech a Maďarska. O kemp je mimoriadne veľký záujem. Je to týždeň plný zážitkov s účasťou zvučných futbalových mien, prioritne z FC Spartak Trnava, FC Nitra a FK Senica. Deti si okrem spomienok a upomienkových predmetov priniesli domov kompletnú futbalovú výstroj. Finančný dar bol použitý štulpne royal DUK.
e) podpora vzdelávania 700 € Baobab o.z. Napredujeme v Boababe. Cieľom projektu bolo prispieť k vytvoreniu podnetnejšieho prostredia v Dennom centre Baobab, ktoré združuje deti s viacnásobným postihnutím a pôsobí v Bratislave. V rámci projektu boli zakúpené pomôcky na podporu samostatného jedenia prostredníctvom novej jedálenskej sady EatWell a pomôcky na rozvoj jemnej motoriky a pohybu prostredníctvom Montessori hračiek. Projekt tak prispel ku skvalitneniu a lepšiemu vnímaniu prežitých skúseností pre deti s viacnásobným postihnutím . Finančné prostriedky boli použité na kúpu Eatwell sady a Montessori pomôcok.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 300 € Chabik o.z. Hrajme sa všetci spolu. Cieľom občianskeho združenia Chabik bolo zabezpečiť nové edukačné pomôcky a hry pre deti zo Základnej školy I. Bukovčana v Bratislave, ktoré im pomôžu rozvíjať obratnosť, koordináciu pohybu, rýchlosť a to všetko zábavnou formou. Pomôcky sa využijú nielen v rámci voľnočasových aktivít v klube, ale aj ako riadené súťaže a hry v exteriéry počas celého školského roku. Finančné prostriedky boli použité na nákup 12 ks futbalových lôpt.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 700 € OZ Premena. Dobré srdce- dobré AED. Cieľom projektu Občianskeho združenia Premena bolo pri verejnom edukačnom workshope pod názvom Dobré srdce naučiť všetkých ľudí správne poskytnúť laickú zdravotnú prvú pomoc s cieľom zachrániť ľudský život. Automatický externý defibrilátor použitý pri workshope bude ďalej využitý ako verejný defibrilátor na území Nového Mesta nad Váhom. Celkovo sa podarilo vzbudiť u ľudí záujem o používanie AED defibrilátorov a odstrániť tak strach a neznalosť pri záchrane života. Finančný dar bol použitý na defibrilátor AED plus.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 500 € Orbis Nostri. Včelí nádych. Cieľom projektu bola stavba chatky, ktorú využíva občianske združenie Orbis Nostri a slúži na liečbu včelími produktami. Samotná realizácia projektu Včelí nádych trvala od prípravy 4 mesiace. Zámerom je ochrana životného prostredia, informovanie o možnosti využitia prírodných produktov k zdravšiemu životnému štýlu. Vybudovaním chatky na realizáciu apiterapie sa priblíži širokej verejnosti možnosť využiť doplnkovú zdravotnú terapiu spojenú s edukáciou. Finančný dar bol použitý na nákup drevenej chatky, materiálu a farieb.
e) podpora vzdelávania 500 € Detský zámok kvetinka. Moderné vzdelávanie detí s využitím IKT. Zámerom projektu bolo sprístupniť deťom v predškolskom veku alternatívnu možnosť edukácie formou používania interaktívnej tabule. Nová informačno-komunikačná technológia prispeje k rozvoju viacerých kompetencií. Najviac je zatiaľ využívaná v prírodovede, matematike a v tréningu grafomotorických cvičení. Deti veľmi spontánne a s veľkým záujmom prijímajú nové poznatky aj iným spôsobom, ako do teraz. Finančný dar bol použitý na nákup interaktívnej tabule A PRO-Board 78.
e) podpora vzdelávania 300 € OZ Vodníček Rodičovské združenie pri materskej škole Tupolevova 20. Každý je víťazom. Cieľom projektu bolo zorganizovať športovo-súťažné podujatie pre deti a rodičov. Zúčastnilo sa na ňom 86 detí z materskej školy Tupolevova spolu so svojimi rodičmi a súrodencami. Spolu 243 návštevníkov. Športové disciplíny pripravilo a zastrešovalo 8 dobrovoľníkov. Pripravené boli zábavné disciplíny a odmeny. Základnou myšlienkou organizovania tohto podujatia bolo podporiť rozvoj pohybových zručností detí a športovanie detí spolu s rodičmi. Finančný dar bol použitý na medaily, diplomy a športové náčinie.
b) podpora a rozvoj športu 700 € Centrum hendikepovaných plavcov. X. Majstrovstvá SR 2019 v para plávaní. V rámci projektu sa zrealizovali X. Majstrovstvá SR v para plávaní. Zúčastnilo sa ich 123 plavcov, z nich 43 vozičkárov zo 14 klubov z Českej republiky, Rakúska, Rumunska, Talianska a Slovenskej republiky. Podarilo sa vo väčšej miere zviditeľniť športovú činnosť osôb so zdravotným znevýhodnením. To malo aj vplyv na rozširovanie členskej základne Centra hendikepovaných plavcov. Súčasne bola naplnená propagácia Bratislavského samosprávneho kraja a Bratislavy ako regiónu a mesta, ktoré dávajú zelenú športu hendikepovaným plavcom. Finančný dar bol použitý na grafiku, vizuál bannerov, zásteny, potlače tričiek, diplomov.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 500 € Slovenský skauting, 33. zbor Ordo Salinae Prešov- Solivar. Strecha nad hlavou. Projekt Strecha nad hlavou zrealizoval Slovenský skauting, 33. zbor Ordo Salinae Prešov - Solivar o.z. pre členov skautského zboru počas letného skautského tábora. Projekt sa zameriaval na skompletizovanie obytných priestorov počas letných skautských táborov zastrešením podsadových stanov podsadovými plachtami. Pomohlo sa tak zlepšiť deťom sociálne prostredie v rámci dôstojného ubytovania a pozdvihnúť z psychologickej stránky aj úroveň pohodlia. Finančný dar bol použitý na podsadový stan.
e) podpora vzdelávania 500 € Rodičovské združenie pri ZŠ v Dubovej. Náučný chodník - učíme sa pre život. Cieľom projektu bolo vytvoriť miesto oddychu pri Základnej škole v Dubovej, kde sa žiaci hravou formou učia rozpoznávať liečivé byliny, indikácie a možnosti ich zberu. V rámci projektu sa zrealizovala časť náučného chodníka, zakúpením ekologického kolesa vedomostí, meteostanice a drevenej tabule s ročnými obdobiami. Finančné prostriedky boli použité na nákup záhradného pexesa.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 700 € Občianske združenie Nožička. Neurorehabilitácia pre bojovníčku Viktóriu. Cieľom projektu bolo poskytnúť Viktorke, ktorá je postihnutá detskou mozgovou obrnou, možnosť absolvovať rehabilitačný pobyt v ADELI Medical Center v Piešťanoch. Pomocou cvičenia za použitia špeciálnych a jedinečných techník sa zabezpečilo pre mladú slečnu správne fungovanie pohybového systému. Finančné prostriedky boli použité na neurorehabilitáciu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 700 € Domov vďaky. Dožinkové oslavy so seniormi. V rámci projektu Dožinkové oslavy so seniormi bol pre seniorov umiestnených v zariadení Domov vďaky Rajec zorganizovaný kultúrny a kreatívny program, ktorý im pripomenul tradície v období žatvy. Oslávili obdobie leta, ktoré prináša odmenu za usilovnosť ľudí v podobe bohatej úrody. Finančné prostriedky boli použité na ušitie bylinkových vankúšov, rôzne dekorácie a honorár pre heligonkára.
b) podpora a rozvoj športu 300 € Slovenský boxer klub. Stredoeurópska výstava boxerov. Cieľom projektu bolo zorganizovať Stredoeurópsku výstavu boxerov v historickom areáli zámku mesta Holíč. V rámci projektu sa podarilo zorganizovať podujatie s medzinárodnou účasťou, kde sa prezentovali najlepší chovatelia boxerov v Európe a ich zverenci patria medzi svetovú elitu. Finančné prostriedky boli použité na ubytovanie rozhodcov.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 500 € Slovenský skauting, 59.zbor Barbakan Banská Bystrica. Bezpečne v prírode. Cieľom projektu bolo vybudovanie bezpečného zázemia pre deti a mládež na dlhších pobytových podujatiach ako aj zabezpečenie udržateľnosti aktivít tzv. mokrého programu. Východiskom pre dosiahnutie cieľu bolo zakúpenie veľkokapacitného kvalitného outdoorového stanu, ktorý umožňuje realizovať výchovný program v bezpečnom priestore v prírode. V zakúpenom stane sa podarilo na dvoch väčších akciách realizovať dielňové aktivity, stravovanie, stretnutia organizačných tímov, hranie stolových hier a skladovanie zásob. Finančný dar bol použitý na zakúpenie veľkokapacitného stanu.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 700 € Dar života. Som tu vďaka transplantácii. Cieľom bolo zrealizovať projekt na podporu transplantačného programu a darcovstva orgánov v SR a poukázať na obrovský význam darovania orgánov formou výroby videospotu. Je dôležité verejne prezentovať, že transplantácia vie zachrániť život a zvýšiť jeho kvalitu. Ľudí čakajúcich na orgán pribúda, darcov je však veľmi málo, preto je nutné túto tému opakovane otvárať. Finančný dar bol použitý na výrobu videofilmu.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 900 € Svetielko nádeje. Pre lepší pobyt v nemocnici. Cieľom projektu bolo zlepšiť komfort pobytu pre hospitalizované deti a ich maminy na Klinike pediatrickej onkológie a hematológie. Zvyčajne ide o dlhodobý pobyt na oddelení v dĺžke 1 až 3 mesiace bez prerušenia a hlavne u malých detí je počas liečby vyššia náročnosť na potrebu čistého oblečenia. V rámci projektu sa preto zakúpila práčka a sušička pre Kliniku pediatrickej onkológie a hematológie DFNsP Banská Bystrica. Finančné prostriedky boli použité na nákup práčky a sušičky.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 300 € Združenie za práve zvierat. Československý kastračný program. Cieľom projektu bola stavba oplotenia nového Centra určeného pre týrané, zranené a hendikepované zvieratá, ktorých zdravotný stav, či spôsob držania, nedovoľuje v rámci plošných kastračných akcii kastráciu a návrat do pôvodného prostredia. Vďaka betónovému oploteniu už nehrozí útek zvierat, rovnako nehrozí ani nebezpečenstvo krádeže, či ublíženia zvieratám v Centre. Finančné prostriedky boli použité na úhradu betónu použitého pri stavbe oplotenia.
e) podpora vzdelávania 500 € Rodičia a priatelia ZŠ v Oslanoch. Olympijský deň. Základná škola v rámci projektu zorganizovala športovú aktivitu pre žiakov pod názvom Olympijský deň. Cieľom projektu bolo vzbudiť u detí záujem o pohyb, športové aktivity a podporiť rozvoj motorických schopností. Finančné prostriedky boli použité na nákup lôpt, medailí a odmien.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 500 € Daphne – Inštitút aplikovanej ekológie. Kosenie vzácnych Kopaneckých lúk v Slovenskom raji. Inštitút aplikovanej ekológie s partnerskými organizáciami zrealizoval v letných mesiacoch ručné kosenie vzácnych Kopaneckých lúk v Slovenskom Raji. Aktívne tým prispeli k záchrane biodiverzitne najbohatších lúk na svete. Na akcii sa vytvorili cenné prepojenia a synergie medzi ľuďmi z oblasti ochrany prírody a bežnou verejnosťou, vrátane malých farmárov. Prispeli k zachovaniu prírodného ale i kultúrneho dedičstva – napr. aj prepojením tradičného kosenia ručnou kosou. Finančný dar bol použitý na úpravu príjazdovej cesty.
b) podpora a rozvoj športu 300 € HK Považská Bystrica. Deti na hokej. Cieľom projektu bolo zabezpečiť hokejové výstroje a podporiť tým športovú prípravu detí v klube. Bolo usporiadaných množstvo akcií pre deti, kde si mohli vyskúšať ako sa hrá hokej a potom sa prihlásiť do klubu. Práve týmto deťom športová výstroj slúži, posilňuje sa ich zdravá súťaživosť, hravosť, fyzická kondícia, ako aj sociálne väzby a zbližovanie komunity. Finančný dar bol použitý na detské hokejové výstroje.
e) podpora vzdelávania 500 € Inštitút pre ľudské práva a rodinnú politiku - HFI. Tlač približne 10 000 ks - časopisu Nová žena. Cieľom projektu bolo natlačiť osvetový časopis Nová žena a distribuovať ho do gynekologických ambulancií a iných vhodných miest na Slovensku. Svojim obsahom pomáha pri získaní potrebných informácií a kontaktov na organizácie, ktoré poskytujú pomoc tehotným matkám. Pre veľký záujem bolo vytlačených a distribuovaných viac ako 20 000 ks. Finančné prostriedky boli použité na tlač.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 1 000 € Združenie na pomoc detskej onkológii. Pomoc rodinám s onkologicky chorým dieťaťom. Zámerom projektu bolo zakúpenie liekov pre rodiny s onkologickým detským pacientom v komplikovanej sociálnej situácii a tak im pomôcť preklenúť ťažké životné obdobie. Udržiavacia liečba trvá dva roky a počas nej jeden z rodičov nepracuje, zostáva s dieťaťom doma, lebo si vyžaduje špeciálnu starostlivosť a hygienické prostredie. Aj takáto zdanlivo drobná aktivita dokázala týmto rodinám čiastočne pomôcť. Finančný dar bol použitý na lieky a liečivá.
e) podpora vzdelávania 300 € Rodičovské združenie pri materskej škole Sabinovská. Slniečko začalo hriať, poďme sa deti vonku hrať. Cieľom projektu bolo podporiť pobyt detí vonku hravou a edukačnou formou s cieľom skvalitniť strávený čas vonku v prírode a podporiť enviromentálnu výučbu. V rámci projektu bola zakúpená certifikovaná exteriérová hojdačka, ktorá slúži pre deti celej MŠ Sabinovská. Finančné prostriedky boli použité na zakúpenie pružinovej hojdačky a jej montáž.
e) podpora vzdelávania 300 € Základná škola s materskou školou Lazany. Moderná škola. Podporený bol projekt základnej školy v Lazanoch, ktorého cieľom bolo zlepšiť a zmodernizovať pracovné prostredie žiakov a pedagógov zakúpením interaktívnej tabule. Zámerom školy bolo skvalitniť výučbu a vytvoriť pracovné prostredie, ktoré umožňuje žiakom získavať nové vedomosti a poznatky pomocou moderných technológii. Finančné prostriedky boli použité na nákup interaktívnej tabule.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 700 € Kynologická záchranný zbor Slovenskej republiky. Podpora dobrovoľných kynológov záchranárov. Vďaka projektu boli zabezpečené pre dobrovoľných záchranárov špeciálne batohy, ktoré sú potrebné pre ich činnosť. Prínosom bolo zlepšenie vybavenia záchranárov a tým aj lepšie podmienky pri hľadaní nezvestných stratených osôb a pri poskytovaní prvej pomoci nájdeným osobám. Táto výstroj im uľahčuje prácu pri záchranných akciách, pri príprave a výcviku, pri ateste záchranárskych tímov, ako aj pri ich Medzinárodnom cvičení USAR. Finančný dar bol použitý na záchranárske batohy.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € ŠOK o.z. Klokočinské kultúrne večery. V rámci projektu Klokočinské kultúrne večery bolo zrealizovaných päť kultúrnych - filmových večerov, ktoré navštívilo viac ako 100 návštevníkov. Premietali sa najmä filmy, ktoré návštevníci nemajú príležitosť vidieť v mainstreamových kinách. Finančné prostriedky boli použité na nákup projektora.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 500 € Detská misia. Partnerstvo sŕdc a rúk pri budovaní ČOV. V rámci projektu sa podarilo vybudovať koreňovú čistiareň odpadových vôd, ktorá je ekologická, estetická a bezpečná. Dobrovoľníckej akcie Partnerstvo sŕdc a rúk sa zúčastnilo 15 dobrovoľníkov. Čistiareň odpadových vôd bude prínosom nielen pre samotné táborové stredisko v Častej, kde bude slúžiť ubytovaným deťom a dorastencom, ale tiež bude prínosom aj pre ochranu prírody. Finančné prostriedky boli použité na výkopové práce.
e) podpora vzdelávania 300 € Poradňa ALEXIS, n. o. Sme v tom s vami II. Zameraním Poradne ALEXIS, n. o. je pomoc ženám, ktoré sa nechceným tehotenstvom dostali do komplikovanej životnej situácie. Cieľom projektu bolo zabezpečiť kontinuálnosť dištančnej formy poradenstva ženám v situácii neplánovaného tehotenstva a tak aj naďalej napomáhať zníženiu miery negatívneho dopadu tejto situácie na ich životy. Väčšina klientiek poradne je z rôznych regiónov Slovenska a najčastejšie si volia pre poradenstvo e-mailovú komunikáciu. Finančné prostriedky boli použité na kúpu notebooku.
e) podpora vzdelávania 300 € Cvič s IČ. Bootcamp Cvič s IČ. Tréningová skupina v rámci projektu zorganizovala pravidelné skupinové tréningy so zameraním na zvýšenie všeobecnej kondície, koordinácie, sily a vytrvalosti. Tréningy mali kompenzačný charakter a metodicky napomohli zlepšiť aktivitu, mobilitu a funkčnosť telesných štruktúr, ktoré môžu byť vplyvom jednostranného pracovného zaťaženia postihnuté. Konali sa na pravidelnej báze v areáli TJ Spoje a doplnené boli o víkendové sústredenie v rekreačnom stredisku GOTHAL v Liptovskej Osade. Finančné prostriedky boli použité na zakúpenie cvičebných pomôcok.
e) podpora vzdelávania 500 € Geodetklub. Cesta za poznaním. Zámerom projektu bolo zorganizovať pre študentov strednej priemyselnej školy stavebnej a geodetickej v Bratislave vedomostné súťaže, workshopy a prednášky zamerané na matematiku, fyziku a geografiu. Cieľom bolo spopularizovať prírodné vedy, prepojiť teoretické vedomosti s praktickými úlohami a podporiť ich v zapájaní sa do stredoškolskej odbornej činnosti, olympiád, či iných súťaží. Finančný dar bol použitý na vizualizér a literatúru.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 700 € OZ Slovenské duly. Vzdelávanie pre duly. Cieľom projektu bolo zrealizovať supervízne stretnutia, ktoré sú potrebné pre zachovanie psycho-hygieny pri práci duly. Počas roka boli zrealizované dve samostatné supervízie, ktorých sa spolu zúčastnilo 25 dúl. Tieto stretnutia sú nosnou formou ich vzdelávania a slúžia ako prevencia proti vyhoreniu a forma podpory, aby bola služba duly poskytovaná kvalitne. Finančný dar bol použitý na vzdelávacie stretnutia so psychológmi.
e) podpora vzdelávania 300 € OZ Školák na bielenisku. Prírodná učebňa a klubovňa pre deti. Cieľom projektu bolo skrášlenie okolia školy výsadbou okrasných rastlín. Do aktivít sa zapojilo aj niekoľko dobrovoľníkov, ktorí pomáhali pri príprave materiálu a sadení. Touto ušľachtilou činnosťou bol skrášlený priestor školského pozemku, čo si ihneď všimlo aj okolie. Finančný dar bol použitý na nákup rastlín.
e) podpora vzdelávania 300 € Združenie rodičov a priateľov pri základnej škole Pri kríži - ZRPŠ Pri kríži. Žime vedu. Zámerom projektu bolo prostredníctvom poobedných aktivít v školskom klube, na vyučovacích hodinách a na workshope s učiteľmi vzdelávať žiakov interaktívnou a zážitkovou formou. To prispelo k zvýšeniu záujmu žiakov o vedné odbory ako sú fyzika, informatika, robotika, matematika, či technika. Zábava nebola samoúčelná, ale stala sa motivačným prvkom a prostriedkom k poznaniu. Finančný dar bol použitý na technické stavebnice.
e) podpora vzdelávania 300 € Rodičovské združenie pri MŠ Mišúta. Preliezka Pyramída pre deti. Projekt bol určený pre deti materskej školy v Prievidzi v spolupráci s jej zamestnancami a rodičmi. V rámci projektu sa dofinancovala kúpa preliezky, ktorá bola nainštalovaná v rámci športovo-oddychovej zóny v areály škôlky. Zorganizovala sa brigáda, ktorej sa zúčastnili rodičia a iní dobrovoľníci. Došlo k úprave terénu navozením novej hliny, výsadbe okrasných kvetov a drevín. Finančné prostriedky boli použité na montáž preliezky.
e) podpora vzdelávania 2 000 € Štefan F. Zimná škola Neutróny a synchrotrónové žiarenie, Francúzsko. Študent geológie na University of Cambridge sa zúčastnil kurzu zameraného na Ramanovú spektroskopiu, ktorý bol organizovaný univerzitou Ecole Normale Superieure de Lyon vo Francúzsku. Kurz, ktorý študent absolvoval v Spojenom kráľovstve bol zameraný na Röntgenovú absorpčnú spektroskopiu a bol organizovaný urýchľovačom častíc Diamond Light Source. V rámci výskumnej stáže na Univerzite v Ženeve a v spolupráci s vedcami na Univerzite v Bayreuthe zrealizoval študent projekt zameraný na stabilitu huntitu - minerálu, ktorý môže byť potenciálnym rezervoárom skleníkového plynu CO2 v hlbokom podzemí. Po štúdiách a nadobudnutí postdoktorandských skúseností v zahraničí by študent rád na Slovensku vybudoval laboratórium na výskum rôznych fyzikálnych, chemických, mineralogických a geologických procesov. Finančný dar bol určený na cestovné náklady a ubytovanie.
e) podpora vzdelávania 4 000 € Marek N. Sol-gel chemistry traineeship in EMPA, Švajčiarsko. Študent Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave absolvoval stáž vo Švajčiarskom federálnom laboratóriu pre materiálovú vedu a technológiu. Absolvovanie stáže mu poskytlo možnosť priamo sa zapojiť do vedeckého výskumu laboratória s názvom Energetické materiály a komponenty pre stavebné účely. Mnohé poznatky nadobudnuté počas štúdia na STU dokázal aplikovať v praxi. Koniec stáže narušila pandémia Covid 19. Študent sa zúčastňoval na online stretnutiach, ďalej pokračoval vo svojej práci a zozbierané dáta sa mu podarilo spracovať. Finančný dar bol použitý na ubytovanie, školné, zdravotné poistenie a cestovné náklady.
e) podpora vzdelávania 3 500 € Erik K. Výskumný pobyt na University of Auckland, Nový Zéland. Študent Katedry kybernetiky a umelej inteligencie Technickej univerzity v Košiciach absolvoval 2 mesačný výskumný pobyt v laboratóriu profesora Xun William Xu na University of Auckland na Novom Zélande. Počas pobytu konzultoval priebežné výsledky svojej dizertačnej práce zameranej na inteligentné interakcie človeka so systémom a získal nové nápady od jednej z popredných výskumných skupín v oblasti Industry 4.0. Dohodnutá bola aj ďalšia výskumná spolupráca so smerovaním k spoločným publikáciám a medzinárodným projektom so skupinou profesora Xun W. XU. Finančný dar bol použitý na cestovné, ubytovanie a poistenie.
e) podpora vzdelávania 3 300 € Vladimíra D. Dĺžkovo-hmotnostné vzťahy zoobentosu, Austrália. Študentka Fakulty ekológie a environmentalistky Technickej univerzity vo Zvolene absolvovala výskumný pobyt na Rivers Institute v Austrálii, pod vedením skúseného odborníka v oblasti hydrobiológie doktora Michaela P. Venarskeho. Výskum študentky je zameraný na odbor hydrobiológia, konkrétne na dĺžkovo-hmotnostné vzťahy vodného hmyzu v riečnom ekosystéme. Počas 5-mesačného výskumného pobytu si študentka zdokonalila vedomosti ohľadom miestnej sladkovodnej fauny a flóry, prácu s laboratórnymi prístrojmi, ako aj odbornú a komunikačnú angličtinu. V priebehu výskumu dokončila všetky potrebné štatistické analýzy výsledkov a dokázala úspešne napísať koncept odborného článku z daných zistení. Finančný dar bol použitý na cestovné náklady, poplatky za víza a náklady spojené s ubytovaním.
e) podpora vzdelávania 5 000 € Denis K. Štúdium filozofie na University of Oxford, Veľká Británia. Študent filozofie University of Leeds vo Veľkej Británii absolvoval prvý rok z dvojročného magisterského programu BPhil na University of Oxford vo Veľkej Británii. Program pozostával z denného štúdia a prebiehal prostredníctvom kombinácie supervizovaného výskumu a vyučovania. Študent svoj výskum viedol najmä vo filozofií, jazyka, epistemologií a metaetike. Pod supervíziou Dr.Natalie Waights-Hickman and Dr.Bernharda Salowa napísal eseje na horúce témy v analytickej filozofii ako modalita a funkcia konceptov, hrubé etické koncepty, doxastický voluntarizmus, či epistemická povaha porozumenia. Popri tom sa zúčastnil množstva seminárov z filozofie akcie, filozofie mysle, filozofie jazyka, logiky, epistemológie ako aj metafyziky, či politickej filozofie. Taktiež sa podieľal na vedení filozofického semináru pre postgraduálnych študentov. Momentálne je hlavným organizátorom peer-review procesu článkov odoslaných na Oxford Graduate Philosophy Conference, čo je najprestížnejšia študentská filozofická konferencia na svete. Po druhom roku štúdia, by chcel nastúpiť na Phd štúdium filozofie a napredovať vo svojom sne stať sa profesionálnym filozofom svetovej úrovne. Finančný dar bol použitý na uhradenie školného za prvý rok štúdia.
e) podpora vzdelávania 2 500 € Jakub D. Nelineárna analýza stĺpov - UC Berkeley, USA. Študent Katedry betónových konštrukcií a mostov STU v Bratislave absolvoval stáž na University of California v USA. Cieľom projektu bolo zvýšiť kvalitu doterajšieho výskumu, ktorý je prepojený s praxou a poukazuje na riziká súčasne platných a pripravovaných európskych noriem. Študent na výskume spolupracoval s profesorom Filippou, popredným vedcom, ktorý sa problematike nelineárnych výpočtov venuje 25 rokov. Počas stáže spolu overovali a modifikovali výpočtové moduly v software FEDEASlab, ktorý umožňuje úplnú kontrolu nad procesom výpočtu. Výsledkom je porovnanie bezpečnosti výpočtových metód používaných v praxi s experimentom, ktorý študent uskutočnil v roku 2019. V priebehu stáže sa študentovi podarilo nahromadiť potrebné dáta a po návrate na Slovensko sa zameral na spracovanie nadobudnutých dát a ich publikáciu. Pandémia ovplyvnila vo veľkej miere aktivity, ktorých sa plánoval zúčastniť. Počas dvoch týždňov, kedy bola univerzita otvorená navštevoval prednášky prof. Filippou a zúčastnil sa aj niekoľkých prednášok bývalých absolventov. Po uzavretí školy prebiehala komunikácia výlučne cez internet. Finančný dar bol použitý na administratívne a vízové poplatky pre univerzitu a na cestovné náklady.
e) podpora vzdelávania 5 000 € Miroslav G. Dizajn syntetických kontrolných systémov v bunkách, Veľká Británia. Nadácia Tatra banky podporila študenta Katedry bioinžinierstva, ktorý študuje na Imperial College v Londýne. Študent nastúpil na doktorandské štúdium inžinierskych vied (DPhil Engineering Science) s fokusom na syntetickú biológiu na Oxfordskej univerzite pod vedením Prof. Antonisa Papachristodoulou a Prof. Harrisona Steela. Projekt bol zameraný na vývoj syntetických kontrolných systémov v bunkách prostredníctvom počítačových simulácií a experimentálnych metód. Výskum z tejto oblasti študent nedávno odoslal na publikáciu na odbornú konferenciu American Control Conference 2021. Dôležitou projektovou aktivitou bolo založenie startupu Genbiotics zameraného na genetickú modifikáciu baktérií a ich využitie na liečbu respiračných chorôb. Študent tiež založil St Cross College Innovation Society (Spoločnosti pre Inovácie) na oxfordskej St Cross College, ktorá sa venuje hľadaniu inovatívnych a komplexných riešení na najväčšie výzvy, ktorým ľudstvo čelí. Počas mesiacov marec-máj 2020 spolupracoval s Inštitútom Zdravotnej Politiky (IZP) na vytváraní alternatívneho matematického modelu šírenia COVID-19 na Slovensku. Napokon študent získal prestížne Pontigny Scholarship na najstaršej oxfordskej college St Edmund Hall. Dúfa, že sa mu svojimi aktivitami podarí pozitívne ovplyvniť slovenskú spoločnosť. Finančný dar bol použitý na ubytovanie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 700 € Štátne divadlo Košice. Karol Horák, Michal Ditte, Michal Baláž: Borodáč. V roku venovanom 100. výročiu profesionálneho divadla na Slovenku pripravilo Štátne divadlo Košice svetovú premiéru venovanú významnej osobnosti slovenského divadelníctva, Jankovi Borodáčovi. Premiéru inscenácie odložila pandemická situácia z apríla na úvod novej sezóny - september. Janko Borodáč patrí k dôležitým zakladateľským osobnostiam slovenského profesionálneho divadla a je nerozlučne spätý so vznikom SND a Štátnym divadlom Košice. Turbulentný profesionálny, ale i osobný život je dôležitým pohľadom na dejiny slovenského divadla, politiku, myslenie o kultúre, uvažovanie o etike i estetike medzi rokmi 1920 až 1980. Janko Borodáč mal výrazný vplyv na vývoj a smerovanie slovenského divadla, stal sa súčasťou dôležitých politických zlomov. Jeho životný príbeh je príbehom umelca, muža a pedagóga. Je strojcom a nositeľom dedičstva, s ktorým sa musela vysporiadať každá divadelná generácia. Touto inscenáciou Štátne divadlo Košice pokračuje v dramaturgickej línii, v ktorej skúma dejiny mesta a miesta i osobností Košíc. Finančný dar bol použitý na uhradenie honorárov režiséra a scénografa.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 350 € Mestské divadlo - Divadlo z Pasáže. Divadelná sezóna 2019/2020. Divadlo z Pasáže svojimi inscenáciami oslovuje stále viac divákov a v posledných rokoch zaznamenáva čoraz väčší záujem širokej laickej aj odbornej verejnosti, čoho dôkazom je minuloročná nominácia na Cenu Akadémie divadelných tvorcov. Zámerom projektu bolo vytvorenie novej autorskej inscenácie, ktorá by sa stala súčasťou stabilného repertoáru divadla. Inšpiráciou pre vytvorenie autorskej inscenácie sa stalo slovo "norma" a jeho rozmanité estetické, kultúrne, filozofické, sociálne a právne významy. Východiskovým bodom pri výbere témy inscenácie sa stali reálne normy, ktoré sprevádzajú život ľudí s mentálnym postihnutím. Po formálnej stránke vznikla autorská vizuálna a pohybová koláž vychádzajúca z autentických výpovedí a spísaných noriem z rôznych oblastí. Inscenácia "Norma" mapuje a destiluje materiál, ktorý sa podarilo nazbierať počas dvojmesačných rozhovorov a skúšobného procesu s hercami a herečkami Divadla z Pasáže. Finančný dar bol použitý na svetelnú a zvukovú techniku, dopravné a materiálové náklady a na propagáciu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 350 € Divadlo Astorka Korzo´90XV. Festival Astorka 2019. XV. FESTIVAL ASTORKA priniesol aj tento rok pre slovenských divákov možnosť spoznať aj odlišne spracované umelecké dielo, než poznajú z bratislavskej divadelnej siete - Divadlo v Dlouhé a ich spracovanie listov Václava Havla, Divadlo Jonáša Záborského a ich výnimočný herecký koncert v hre Václava Havla. FESTIVAL ASTORKA navštevuje vo veľkom množstve mladé publikum a pre nich je to zaujímavá príležitosť spoznať klasiku a takisto vidieť najmodernejšie tendencie v divadle a dráme. Odohratá bola inscenácia Vígszínháza, životné osudy významnej osobnosti Maďarska a paralely revolúcie 1848 so súčasným stavom spoločnosti, ako aj Shakespeare v zaujímavom podaní Dejvického divadla. Blízkosť s českou kultúrou a historická previazanosť s maďarskými dejinami, naša spoločná minulosť v Rakúsko-Uhorsku a s Českom aj v Československu, napomáha, že je divadelné podanie problémových miest aj zahraničných súborov veľmi podobné, ak nie identické s našou skutočnosťou. Finančný dar bol použitý na honoráre a propagáciu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 700 € Divadlo Jána Palárika v Trnave. Futbal. Nadácia Tatra banky podporila vznik hry Futbal alebo Bílý andel v pekle. Inšpiráciou k vzniku hry je futbalový zápas medzi Trnavou a Rimavskou sobotou, ktorý sa uskutočnil v sezóne 1996/1997. Trnavskí futbalisti nevysvetliteľne prehrali a stratili nárok na majstrovský titul. Hra je zostavená z autentických dokumentárnych materiálov, ktoré pre potreby divadla zozbieral herec a veľký fanúšik trnavského futbalu Michal Jánoš. Výnimočný slovenský dramatik a prozaik Daniel Majling spracoval dokumentárne materiály do nesmierne trefnej a vtipnej hry. Veľké ambície, vášeň pre šport, túžba po úspechu, obavy zo zlyhania, sklamanie z prehry a všadeprítomný tieň korupcie. Aj to sú témy, o ktorých vypovedá nová inscenácia. Režisérom inscenácie je Ján Luterán. Jeho tvorba sa vyznačuje hudobnosťou, hravosťou a chuťou neustále objavovať a inovovať javiskové prostriedky nečakaným spôsobom. Do repertoáru divadla tak pribudol nový atraktívny titul, ktorý spojil takmer nespojiteľné – svet športu a svet umenia. Inscenácia Futbal, alebo Bílý andel v pekle sa od svojej premiéry teší veľkej priazni publika všetkých generácií. Finančný dar bol použitý na honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 700 € Divadlo J. G. Tajovského vo Zvolene. Tichá noc, Tmavá noc. Cieľom projektu bolo vytvorenie autorskej imerznej inscenácie k téme 100. výročia profesionálneho divadla na Slovensku. Kvôli vypuknutiu pandémie Covid 19 uviedlo divadlo len prvý blok predstavení. Niekoľko generálnych skúšok, premiéru a 4 reprízy. Dielom zaujali odbornú divadelnú obec, výsledkom čoho sú dve významné ponuky na účasť na festivaloch a dve odborné recenzie. Inscenáciu odborne reflektoval teatrológ Karol Mišovic nielen v recenzii pre Denník Pravda, ale následne v plnej verzii v odbornom časopise Kód - konkrétne o divadle. V Divadelnom ústave v Bratislave pripravuje recenziu v rámci projektu etheatre teatrológ Miroslav Zwiefelhofer. Finančný dar bol použitý na honoráre, scénickú a kostýmovú výpravu a grafický návrh plagátu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 700 € Mestské divadlo Žilina. Bezzubatá. Mestské divadlo Žilina uviedlo 14. decembra premiéru infernálnej psychofrašky s názvom Bezzubatá, ktorej autorom bol Miklós Forgács. Dramatik, dramaturg a režisér Miklós Forgács sa do Mestského divadla Žilina vracia po 20 rokoch, kedy rovnako spolupracoval s režisérom Eduardom Kudláčom. Pre Mestské divadlo Žilina napísal jedenásť fragmentárnych obrazov, v ktorých sledujeme príbeh Smrti a jedenástich neustále meniacich sa postáv s neistou identitou. Dielo by sa dalo nazvať aj veľkým maliarskym plátnom s množstvom hmýriacich sa postáv, zvierat či vecí. Finančný dar bol použitý na autorské honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 700 € Divadlo Andreja Bagara v Nitre. Láska slečny Elliotovej. Divadlo Andreja Bagara v Nitre uviedlo adaptáciu posledného románu Jane Austenovej – Láska slečny Elliotovej – romantický príbeh o stratenej láske a postavení žien v Anglicku na začiatku 19. storočia. Režisér Ľubomír Vajdička pripravil prvú divadelnú adaptáciu tohto menej známeho, posledného románu Jane Austenovej, na Slovensku. Jeho snahou bolo predstaviť inú tvár Austenovej hrdiniek a priniesť aj dobový pohľad na Anglicko začiatku 19. storočia, vzťahy, city, postavenie žien, sociálne pomery v dobe poznačenej vojnami Anglicka s napoleonskými vojskami. Diváčky a diváci veľmi ocenili divadelné spracovanie populárnej a obľúbenej autorky Jane Austenovej. Záujem o predstavenie prejavili aj stredné školy. Z dôvodu pandémie COVID-19 prišlo k posunu plánovaného termínu premiéry z apríla na september 2020. Finančný dar bol použitý na uhradenie honoráru a výrobu a nákup scény a kostýmov.
e) podpora vzdelávania 3 000 € Ekonomická univerzita v Bratislave, Fakulta hospodárskej informatiky. Virtuálne kryptosiete ako nástroj eliminácie ekonomickej kriminality. Realizovaný projekt „Virtuálne kryptosiete ako nástroj na elimináciu ekonomickej kriminality” si kládol za cieľ vytvoriť virtuálnu kryptosieť, ktorá bude využiteľná na účely rozšírenia vedomostí a praktických zručnosti študentov študijného programu Účtovníctvo a audítorstvo, zabezpečovaného Katedrou účtovníctva a audítorstva na pôde Ekonomickej univerzity v Bratislave. Počas dištančnej výuky v letnom semestri bolo možné sledovať výhody distribúcie overovaných údajov aj na domácich počítačoch študentov, samotný blockchain sa však v dôsledku dištančnej výučby spúšťal iba prostredníctvom MS TEAMS. Obsah predmetu sa každoročne prispôsobuje a dopĺňa o aktuálne zmeny a trendy v danej oblasti. Doplnenie predmetu o využitie blockchain predstavuje najvýznamnejšiu zmenu v danom predmete od r. 2011. V rámci predmetu Forenzné účtovníctvo bol jeho rozsah rozšírený o využitie blockchain. Tento cieľ bol realizovaný v súlade s požiadavkami profesijných organizácii ACCA a CIMA na zaradenie nových trendov do výučby. Následne autori projekt v súlade s inováciou študijného obsahu požiadali o uznanie ďalšej výnimky zo skúšok tejto profesijnej organizácie pre absolventov študijného programu Účtovníctvo a audítorstvo. Finančný dar bol použitý na hardware, inštaláciu, publikáciu a prístup do databázy Finstat.
e) podpora vzdelávania 3 400 € Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach. Veterinárna artrológia koňa a psa. Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach vďaka podpore pripravila vyše 90 nových unikátnych anatomických preparátov kĺbov, ktoré výrazne posunuli výučbu veterinárnej, ako aj klinickej anatómie. Boli zavedené nové metodiky na prípravu suchých, ale aj plastinovaných preparátov kĺbov a modifikované metódy fixácie rezov. Laboratórium osteológie bolo materiálne vybavené o nový maceračný prístroj a iné pracovné pomôcky. Anatomické laboratórium bolo vybavené novou vysokokvalitnou pásovou pílou, ktorá má nenahraditeľné postavenie pri príprave unikátnych rezov. Preparáty predstavujú na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach unikát, ktorý bol k videniu len v prestížnych zahraničných (západných) publikáciách. V rámci projektu bolo publikovaných osem príspevkov na domácich a zahraničných konferenciách, realizované tri úspešne obhájené diplomové práce a zostavená učebná príručka (atlas) „Veterinárna artrológia koňa a psa“, ktorá v okolitých štátoch nemá obdobu. Preparáty pripravené Univerzitou veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach poskytujú prínos študentom veterinárnej medicíny, kynológie, hipológie a zoológie, veterinárnym lekárom, umelcom a laikom. Projekt má tak celospoločenský prínos. Finančný dar bol použitý na pásovú pílu, maceračné zariadenie, chemikálie, pomôcky a zdravotnícky materiál.
e) podpora vzdelávania 3 000 € Technická univerzita v Košiciach, Fakulta výrobných technológií so sídlom v Prešove, Katedra priemyselného inžinierstva a informatiky. Industry4School. Projekt Industry4School bol zameraný na šírenie filozofie Industry 4.0 v povedomí študentov. Cieľom riešiteľského kolektívu bolo vybudovať modulárne mobilné pracovisko pozostávajúce z 9 nosných oblastí Industry 4.0, ktorá v dnešnej modernej dobe zasiahla každú oblasť. Pri navrhovaní konceptu linky a tvorbe dispozičného riešenia bolo výrazne nápomocným zaobstaranie Dobota Magiacian. Dobot predstavuje automatizovaný vstupný sklad od ktorého závisí celá linka. Celá linka bola navrhnutá pre študentov, aby sa naučili pochopiť funkčnosť a ovládať všetky prvky Industry 4.0. Vybudovanie tohto pracoviska prinieslo rozšírenie získaných znalostí a praktických zručností študentov, zvýši atraktivitu študentov na trhu práce a odlíši študentov od iných absolventov v technických odvetviach. Toto modulárne pracovisko bude následne zapojené do výuky širokej škály predmetov Katedry priemyselného inžinierstva a informatiky na Fakulte výrobných technológií Technickej univerzity v Košiciach so sídlom v Prešove. Finančný dar bol použitý na technické vybavenie projektu.
e) podpora vzdelávania 3 400 € Žilinská univerzita v Žiline. 3D tlač vo výučbe biomedicínskej informatiky. Projekt 3D tlač vo výučbe biomedicínskej informatiky významne podporil v rámci Slovenska unikátny študijný program biomedicínska informatika. V rámci projektu bola zakúpená kvalitná 3D tlačiareň, vďaka ktorej mohli zamestnanci Katedry informatiky Fakulty riadenia a informatiky Žilinskej univerzity v Žiline nadobudnúť cenné skúsenosti s 3D tlačou a pripraviť učebné pomôcky vo forme detailných modelov vybraných orgánov ľudského tela. Pripravené učebné pomôcky uľahčujú výučbu základov anatómie u študentov biomedicínskej informatiky. Títo by sa mali po absolvovaní štúdia uplatniť ako softvéroví inžinieri schopní vytvárať rozsiahle medicínske informačné systémy, ako správcovia týchto systémov alebo ako programátori aplikácií na spracovanie a analýzu medicínskych a biomedicínskych údajov. Samotná 3D tlačiareň zakúpená v rámci projektu bude naďalej slúžiť pre tvorbu ďalších učebných pomôcok, pričom bude k dispozícii aj pre študentov počas riešenia ich semestrálnych alebo záverečných prác. Finančný dar bol použitý na zakúpenie 3D tlačiarne, spotrebného tovaru pre 3D tlačiareň a na záložný zdroj zapájania.
e) podpora vzdelávania 2 000 € Nadácia Milana Šimečku. Vedieť nestačí – postoje vysokoškolákov ku globálnym témam. Realizáciou projektu Vedieť nestačí – postoje vysokoškolákov ku globálnym témam sa Nadácia Milana Šimečku snažila prispieť k zvýšeniu kvality globálneho vzdelávania na vysokých školách tak, aby popri vedomostiach a zručnostiach prispievalo aj k formovaniu postojov a angažovanému prístupu k riešeniu globálnych výziev. V spolupráci s Fakultou medzinárodných vzťahov Ekonomickej univerzity v Bratislave, v rámci predmetu Kultúry v medzinárodných vzťahoch, bolo navrhnuté a zrealizované úvodné zisťovanie postojov, ktorého cieľom bolo zmapovať mieru tolerancie, resp. akceptácie kultúrnej rozmanitosti vo všeobecnosti i vo vzťahu k vybraným skupinám. Následne boli na seminároch k predmetu zrealizované intervenčné aktivity, ktorých cieľom bolo pracovať s postojmi študentov voči vybraným etnickým či náboženským skupinám. Za najvýznamnejší prínos projektu možno považovať, že pri opakovanom skúmaní postojov na konci semestra bolo zistené, že v sledovanej skupine došlo k poklesu miery sociálneho dištancu voči všetkým skupinám, na ktoré boli zamerané intervenčné aktivity i sociálneho dištancu vo všeobecnosti. Finančný dar bol použitý na personálne náklady a materiálové zabezpečenie.
e) podpora vzdelávania 1 489 € Trnavská univerzita so sídlom v Trnave. Počítanie s tradičným japonským počítadlom SOROBAN. Dlhodobým cieľom Pedagogickej fakulty je pripraviť budúcich učiteľov vyučujúcich matematiku do praxe tak, aby vedeli učiť matematiku modernejším a zaujímavejším spôsobom a tým pozitívne ovplyvňovali aj vzťah svojich žiakov. Vďaka projektu sa priamo od japonského výrobcu podarilo nakúpiť 40ks tradičných japonských počítadiel - soroban. Tento počet bol dostatočný na to, aby každý študent mohol pracovať s počítadlom samostatne. Pomôcky sa ukázali ako vhodné, praktické, pre študentov zaujímavé a pútavé. V pláne je aktívne ich využívať na cvičeniach k vybraným matematickým predmetom. Finančný dar bol použitý na zakúpenie počítadiel Soroban.
e) podpora vzdelávania 3 400 € Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva, Katedra zeleninárstva. MushROOM. Projekt bol zameraný na vybudovanie rýchliarne húb. Cieľom projektu bolo podporiť praktickú výuku predmetu Jedlé a liečivé huby, vytvoriť študentom priestor pre riešenie vlastných experimentálnych úloh a prezentovať moderné spôsoby kultivácie húb. Rýchliareň bola odovzdaná do užívania po ukončení stavebných úprav v skleníku botanickej záhrady pri SPU v Nitre. Prvú významnú a náročnú vedeckovýskumnú úlohu predstavovalo rýchlenie 65 kmeňov hlivy ústricovitej v kontexte riešeného projektu APVV „Protektívny účinok extraktu hlivy ustricovej pri chronických neprenosných ochoreniach“ a študentskej záverečnej práce „Závislosť obsahu bioaktívnych látok v hlive ústricovitej od zloženia pestovateľského substrátu“. Počas realizácie projektu vzniklo niekoľko medziuniverzitných spoluprác, v najväčšej miere TUZVO a SPU. Počas ich aktívnej spolupráce bola vytvorená významná vysokoškolská učebnica súvisiaca s dotknutou témou pestovania húb „Pestovanie a využitie húb“. V kontexte riešeného projektu pracoval autorský tím na publikovaní dvoch článkov vo vedeckých databázach a na vydaní vedeckej monografie. Vznikom potenciálu pestovania jedlých a liečivých húb v riadených priestoroch SPU bola univerzite poskytnutá možnosť väčšieho výskumného potenciálu. Finančný dar bol použitý na zariadenie na úpravu mikroklímy pre pestovanie húb.
e) podpora vzdelávania 4 700 € Slovenská Technická Univerzita v Bratislave, Fakulta Elektrotechniky a Informatiky. SDRLab 2.0 – technológie mobilných 5G sietí a IoT v pedagogike. Hlavným cieľom projektu SDRLab 2.0 – technológie mobilných 5G sietí a IoT v pedagogike, bolo rozšírenie priamej pedagogiky – realizácie praktických laboratórnych cvičení vybraných predmetov inžinierskeho stupňa o podstatne väčšie využitie platformy softvérového rádia a špecializovaného laboratórneho hardvéru USRP. Vzhľadom na prechod na dištančnú formu štúdia bol tento cieľ operatívne nahradený– implementáciou modelov komunikačných systémov a ich častí ako simulácií v prostredí Matlab/Simulink a GNU Radio. V oblasti konfigurácie cenovo dostupnejších systémov typu IoT, postavených na platformách Arduino a Raspberry Pi, boli v rámci úloh bakalárskych, diplomových a tímových projektov, pri konfigurácií bezdrôtových komunikačných rozhraní podľa špecifikácií: IEEE 802.15.4, 3GPP LTE, 3GPP GSM, LoRa, SigFox, atď. dosiahnuté výsledky nad rámec bežného kurikula. Študentom inžinierskeho stupňa publikovali články vo vedeckom časopise Information Technologies Applications. V rámci podpory rozvoja aplikovaného výskumu a medzinárodnej spolupráce došlo k podpísaniu memoranda MoU medzi univerzitami z troch krajín: Slovenska, Rakúska a Česka, a k podaniu nástupníckeho projektu s medzinárodnou spoluprácou pre agentúru KEGA, ďalej rozvíjajúceho existujúce SDR laboratórium. Finančný dar bol použitý na technické zabezpečenie projektu.
e) podpora vzdelávania 4 800 € Slovenská Technická Univerzita v Bratislave, Fakulta Elektrotechniky a Informatiky, Ústav automobilovej mechatroniky. Virtuálny tréning operátorov výroby v Industry 4.0. Projekt Virtuálny tréning operátorov výroby v Industry 4.0 sa zaoberá výskumom moderných nekonvenčných spôsobov trénovania montážnych pracovníkov a výskumom ergonomickej vhodnosti navrhnutých montážnych postupov. Vysoká fluktuácia pracovníkov na montážnych pozíciách a akútny nedostatok nových pracovníkov má za následok potreby vzniku nových progresívnych metód školenia na danú pozíciu. Cieľom projektu bolo vytvorenie aplikácie, prostredníctvom ktorej by bolo možné zaškoľovať operátorov výroby a vyhodnocovať ergonómiu pracoviska s využitím moderných technológií. Pri riešení úloh sa výskumný tím zameral na časť problematiky, ktorá súvisí so zobrazovaním nasnímaného pohybu pracovníka počas pracovnej zmeny. Toto zobrazovanie sa deje vo virtuálnej realite, čo ponúklo komplexný pohľad na pohyby pracovníka zo všetkých smerov. Vďaka možnosti namodelovať aj samotné pracovisko je možné pracovníka vidieť v kontexte tohto pracoviska. Tvorcovia vytvorili aplikáciu, ktorá umožní používateľom zaškoleným v oblasti ergonómie vyhodnocovať ergonómiu pracoviska. Sledovaním pracovných úkonov z animácie je možné naučiť sa pracovný postup. Aplikácia obsahuje všetky komponenty, disponuje funkcionalitou, ktorú si autori projektu zadali a je pripravená pre použitie. Finančný dar bol použitý na technické zabezpečenie projektu.
e) podpora vzdelávania 3 400 € Filozofická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave, Katedra psychológie. Interaktívne kazuistiky a videá detí s typickým a atypickým vývinom. Projekt Interaktívne kazuistiky a videá detí s typickým a atypickým vývinom si dal za cieľ vytvoriť edukačné materiály o typickom a atypickom vývine detí a skvalitniť prípravu študentov psychológie v rámci vysokoškolského štúdia. Tímu autorov projektu sa podarilo spracovať 10 tém s videami a 10 kazuistík, ktoré obsahujú okrem textu, videa aj doplňujúci materiál ako výsledky diagnostických testov. Pri príprave a spracovaní materiálov tím aplikoval prvky skvalitňujúce profesijné videnie študentov a techniky založené na prístupe problémového učenia (problem-based learning), ktoré študentom priblížia vybrané témy na reálnych situáciách. Časť materiálov sa študentom Katedry psychológie už podarilo otestovať v rámci výučby a doterajšie skúsenosti naznačujú, že študenti oceňujú tento vzdelávací prístup, napriek tomu, že je pre nich výrazne náročnejší v porovnaní s bežnými pasívnymi výkladovými metódami. Veľká časť materiálu sa dá využiť v online a dištančnej výučbe. Finančný dar bol použitý na technické vybavenie, technické služby, honoráre, príslušenstvo, poplatky a dopravu.
e) podpora vzdelávania 2 000 € Facilitas n.o. Zvyšovanie odborných kompetencií prostredníctvom arteterapie. Nezisková organizácia Facilitas n.o. poskytuje sociálnu starostlivosť, humanitnú pomoc, špecializované sociálne poradenstvo a sociálna prevenciu. Projekt bol určený pre študentov odborov pomáhajúcich profesií univerzít a vysokých škôl v Košiciach. Cieľom projektu bolo sprístupniť študentom možnosť zvyšovania sociálnych spôsobilostí skupinovou formou arteterapie a zabezpečiť materiál na arteterapeutické aktivity určené pre študentov. Skupinová arteterapia ako spôsob zvyšovania kompetencií sa ukázala ako vhodným nástrojom pri vzdelávaní. Po oslovení škôl bol záujem vyučujúcich o túto formu prepojenia štúdia a praxe, taktiež študenti mali záujem o prednášky a arteterapeutické aktivity, čo bolo dôležitým krokom k realizovaniu aktivít a splneniu cieľov. Aktivity zabezpečovali odborní pracovníci zariadenia, psychológovia, sociálni pracovníci, arteterapeuti, ako multidisciplinárny tím. Na prednáškach sa zúčastnili študenti, klienti, odborní pracovníci, čím sa zotreli hranice medzi jednotlivými účastníkmi projektu a bol vytvorený bezpečný priestor na teoretickú a praktickú časť aktivít. Finančný dar bol použitý na materiál na arteterapeutické aktivity.
e) podpora vzdelávania 4 150 € 1. Klinika anestéziológie a intenzívnej medicíny Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a Univerzitnej nemocnice Bratislava. Identifikácia a liečba porúch rytmu pre záchranu života. Projekt Identifikácia a liečba porúch rytmu pre záchranu života je dielom I. Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Bratislava, ktoré okrem klinickej činnosti garantujú výučbu dvoch predmetov - Anestéziológia a intenzívna medicína (4. ročník) a Vybrané kapitoly z resuscitológie (5. ročník). Správne a promptné riešenie život ohrozujúcich stavov dokáže výrazne zvýšiť šance pacienta na prežitie. Tento proces si však vyžaduje nielen motivovaných ale aj kvalitne vzdelaných a najmä pravidelne sa školených a trénovaných profesionálov. Poskytnúť prvú pomoc, vykonať základnú resuscitáciu, to všetko by mal vedieť každý študent medicíny (a aj každý občan). Pravidelné opakovanie postupov a nácvik tímovej práv umožňuje simulačná výučba, ktorá ma na 1. KAIM LFUK UNB dlhoročnú tradíciou. V súlade s touto filozofiou sme bolo cieľom zaobstarať k už stávajúcemu simulačnému portfóliu monitor vitálnych funkcií a plne programovateľný automatický externý defibrilátor. Tie sa fakulte podarilo zaobstarať a počas zimného semestra 2019/2020 umiestniť do výučby dvoch klinických predmetov. Výučba je tak oveľa atraktívnejšia, pestrejšia a najmä vytvára v študentoch silnejšie stotožnenie sa so svojou budúcou profesiou. Finančný dar bol použitý na zakúpenie pacientského monitoru a trenažéru automatického externého defibrilátora.
e) podpora vzdelávania 3 000 € Slovenská technická univerzita, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie, Centrálne laboratóriá. Všestranná NMR spektroskopia. NMR spektroskopia (nukleárna magnetická rezonancia) je veľmi všestranná metóda, ktorá je na Slovensku známa hlavne z medicínskeho prostredia. Povedomie o tejto technike však na univerzitách a medzi vedcami zaostáva. Mladí pracovníci Centrálnych laboratórií na STU vytvorili vzdelávacie materiály, a tak implementovali aktuálne poznatky z NMR spektroskopie pre predmety Aplikovaná NMR spektroskopia a Metabolomika a úspešne odučili prvých 19 študentov FCHPT na týchto predmetoch. Výstupom projektu sú prednášky s názornými ukážkami jednotlivých typov spektier a praktickými radami pri riešení štruktúry organických látok, ako aj úlohy a riešené príklady, ktoré uľahčujú študentom porozumieť procesu priradenia signálov a určenia štruktúry. Taktiež bola vytvorená webstránka, do ktorej sú postupne dopĺňané nové informácie pre všetkých návštevníkov, ktorí by mohli mať záujem o NMR spektroskopiu. Finančný dar bol použitý na materiál.
e) podpora vzdelávania 4 955 € Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne, Fakulta zdravotníctva. Prevencia karcinómu prsníka: The Best for the Breast. Projekt „Prevencia karcinómu prsníka: The Best for the Breast“ sa zaoberal rozšírením vysokoškolského vzdelávania v problematike karcinómu prsníka s dôrazom na aplikovanie inovatívnych edukačných metód, foriem a postupov tak, aby boli študenti maximálne konfrontovaní s reálnou klinickou skutočnosťou a dokázali v praxi využiť nadobudnuté vedomosti. Na druhej strane, projekt doplnil medzeru vo vzdelávaní pacientiek, ich rodinných príslušníkov i ostatnej širokej verejnosti. V rámci projektu boli zakúpené praktické pomôcky vrátane interaktívnych výučbových modelov / trenažérov, ktoré sa stali súčasťou Simulačného centra pre klinickú prax študentov Fakulty zdravotníctva, kde sú využívané ako výučbové pomôcky pre študentov všetkých študijných programov Fakulty zdravotníctva, v rámci Univerzity tretieho veku a prednášok s pacientkami. Súčasťou projektu je séria 6 filmov, ktoré sú zamerané na priblíženie problematiky karcinómu prsníka. Na projekte aktívne participovali odborníci z klinickej praxe, vrátane lekára zapojeného do skríningu karcinómu prsníka a laboratórneho diagnostika, vysokoškolskí pedagógovia, pacientky - členky občianskeho združenia Amazonky a odborníci z praxe, čím vzniklo prirodzene prepojenie moderných poznatkov vzdelávania s praxou. Plánované kreovanie Centra pre prevenciu a diagnostiku karcinómu prsníka Fakulty zdravotníctva TnUAD zabezpečí pokračovanie projektu, jeho rozšírenie a inštitucionalizovanú integráciu do existujúcej vzdelávacej vysokoškolskej infraštruktúry. Finančný dar bol použitý na výučbové pomôcky a prípravu audiovizuálnych učebných materiálov.
e) podpora vzdelávania 4 000 € Slovenská technická univerzita v Bratislave, Fakulta elektrotechniky a informatiky. Zapojenie organickej elektroniky do vyučovacieho procesu. Pilotný projekt Zapojenie organickej elektroniky bol zameraný na zabezpečenie organických polovodičov, dielektrického materiálu a kovov. Pozornosť bola sústredená na implementáciu moderných vzdelávacích prístupov a pomôcok do dvoch nosných predmetov - Elektronické prvky a obvody a Fyzika a technológia polovodičových prvkov. V rámci predmetu Elektronické prvky a obvody boli vytvorené študijné materiály na prednášky a materiály a technológie na cvičenia. Následne prebehli samostatné cvičenia so študentami priamo v laboratóriu čistých priestorov. Prednáška na predmete Fyzika a technológia polovodičových prvkov prebiehala online a praktické cvičenie bolo zaslané študentom vo formáte pdf. už vypracované bez ich účasti (čo pri prechodne študentov na online výučbu nedokázali autori projektu ovplyvniť). Jedna z najefektívnejších projektových činností bola aktivita workshopov. Počas workshopov sa autorom projektu, aj vďaka grantovej podpore, podarilo podporiť tím mladých vedeckých pracovníkov, ktorí mali záujem o vedu a výskum. Podpora, počas implementácie projektu, vyústila k vytvoreniu stáleho mladého vedeckého tímu zloženého zo 4 členov, ktorí doteraz denne pracujú v laboratóriách čistých priestorov FEI STU už ako zaškolení mladí vedecký pracovníci. Na základe úspešnosti pilotného projektu, ako aj kladnej spätnej väzby od študentov autori projektu plánujú pokračovať v zapájaní organickej elektroniky do vyučovacieho procesu. Finančný dar bol použitý na materiálové zabezpečenie.
e) podpora vzdelávania 2 500 € Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, Katedra socha, objekt, inštalácia. BODYSTONE SCAN. Projekt Bodystone scan sa podarilo pretransformovať tak, aby lepšie reagoval na pandemickú situáciu a aby sa zároveň virtuálne modelovanie stalo pevnou súčasťou procesu tvorby sochárov na VŠVU. Virtuálne modelovanie je jednou, ak nie jedinou možnosťou ako je možné pracovať aj v podmienkach (pandemických), ktoré bolo potrebné zvládnuť a ktoré sa môžu opakovať. Vzhľadom na veľké posuny vo forme prezentácií umeleckých prác, ktorý sa preniesol do online priestoru je nevyhnutné, aby školstvo okamžite zareagovalo na tieto výzvy a zaradilo nové spôsoby tvorby nie ako doplnok, ale ako integrálnu súčasť vysokoškolského vzdelávania, tak aby sa stala druhou plnohodnotnou formou sochárskeho vzdelania. Finančný dar bol použitý na okuliare na virtuálnu realitu, PC príslušenstvo a na nákup spotrebného materiálu.
e) podpora vzdelávania 5 000 € Fakulta výrobných technológií Technickej univerzity v Košiciach so sídlom v Prešove. Recyklácia plastov pre prototypovú a malosériovú výrobu. Trendom súčasnosti je redukcia jednorazových plastov a ich postupné nahrádzanie trvácnejšími, alebo naopak ľahko rozložiteľnými prírodnými materiálmi. Projekt Recyklácia plastov pre prototypovú a malosériovú výrobu bol zameraný na vybavenie pracoviska ručným vstrekolisom a strojom na vákuové tvarovanie. V období prepuknutia pandémie COVID-19 vznikol akútny nedostatok zdravotníckych ochranných pomôcok. Autori projektu veľmi rýchlo zareagovali a začali s výrobou respirátorov a ochranných štítov. Vznikali samostatné iniciatívy ktoré dokázali pomáhali s lokálnou výrobou. Následkom nárazovej výroby prišlo na trhu s 3D tlačovými náplňami k akútnemu nedostatku pracovného média. Veľa zúčastnených výrobných jednotiek muselo na čas pozastaviť svoju výrobu. S dostupným vybavením mohlo pracovisko univerzity pre svoje potreby vyrábať plastové vlákno z odpadového plastu v postačujúcom množstve pre udržanie nepretržitého výrobného procesu. Vďaka vákuovému formovaciemu lisu, bolo možné výrobu rozšíriť o masky, ktoré dokázali prekryť tvár nositeľa aj po stranách, rovnako ako mnohonásobne drahšie potápačské masky, pričom ich výroba je rýchlejšia ako 3D tlačou. Aj po uzatvorení projektu, katedra naďalej vyvíja výrobné aktivity, kde vyrába ochranné štíty pre testovacie centrá v jednotlivých obciach a pre personál v materských škôlkach a základných školách. Finančný dar bol použitý na materiálové zabezpečenie.
e) podpora vzdelávania 4 915 € Kardiologická klinika Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb. Kanylácia centrálnej žily pod ultrazvukovou kontrolou - cesta k zách. Kardiologická klinika Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb sa zaoberá riešením širokého spektra kardiovaskulárnych problémov vrátane využívania invazívnych postupov, ku ktorým patrí kanylácia centrálnej žily. V rámci projektu bol zaobstaraný moderný pacientsky trenažér na nácvik kanylovania centrálnej žily. Ide o úkon, ktorý v oblasti kardiológie patrí k najelementárnejším a prostredníctvom neho je možné vytvoriť vstup do veľkej, blízko srdca uloženej žily. Správne vykonanie výrazne zvyšuje šance pacienta na prežitie avšak z dôvodov logických a etických tento úkon nie je možné natrénovať na živých pacientoch. Opakované trénovanie je však možné práve na nadobudnutom trenažéri, ktorý bol ihneď po dodaní implementovaný do výučby predmetu „Kardiológia“ vyučovanom v kurikulu všeobecného lekárstva pre študentov LFUK. Tento prístup je vo svete čoraz viac preferovaný a je neoddeliteľnou súčasťou výučby budúcich lekárov. V tomto trende by na Kardiologickej klinike Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb radi pokračovali a vytvorili tak moderné vzdelávacie simulačné pracovisko na nácvik práve takýchto, na klinických stážach, ťažko trénovateľných situácií. Finančný dar bol použitý na ultrazvukový trenažér nácviku kanylácie centrálnej žily.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Vysoká škola múzických umení, Filmová a televízna fakulta. Ľudia si k nám chodia pre sny. Dokumentárny film, Ľudia si k nám chodia pre sny, je absolventským filmom študentov FTF VŠMU. Cieľom projektu bolo v jednom momente zachytiť dve, na prvý pohľad, odlišné osobnosti, ktoré nadovšetko milujú svoju prácu- kominára Pavla Tatarku spolu s kameramanom Richardom Krivdom. Na výrobe audiovizuálneho diela sa podieľali študenti Filmovej a televíznej fakulty spolu so študentami Hudobnej a tanečnej fakulty, ktorí spolupracovali na tvorbe hudobnej zložky filmu. Veľkým prínosom bola aktívna spolupráca s pedagógmi a filmovými profesionálmi, ktorá pozdvihla študentskú výrobu na profesionálnu úroveň a umožnila študentom vyskúšať si realizáciu filmu v profesionálnom prostredí. Študenti tak mali možnosť získať nové skúsenosti, ktoré im pomôžu lepšie sa začleniť do profesionálneho prostredia. Výsledkom tvorby je krátkometrážny film dokumentujúci život dvoch významných osobností, ktorý má potenciál uspieť na domácom aj zahraničnom trhu. Finančný dar bol použitý na ubytovanie a prenájom kamerovej techniky.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Vysoká škola múzických umení, Filmová a televízna fakulta. Utópia. Projekt USTOPIA bol zrealizovaný aj napriek náročným podmienkam a podarilo sa tak vytvoriť kvalitné audiovizuálne dielo, ktoré má potenciál festivalovej distribúcie. Realizáciou projektu USTOPIA bola súčasná dokumentárna filmová tvorba obohatená o spracovanie zaujímavej témy - Amerických Slovákov. Vďaka realizácii filmu mali tvorcovia možnosť nadobudnúť veľa nových praktických skúsenosti a aplikovať poznatky, ktoré nadobudli počas celého štúdia. Dosiahnutým cieľom bude pre tvorcov/študentov aj plánovaná festivalová distribúcia filmu, ktorá im umožní odprezentovať ich tvorbu a zároveň sa porovnať v konkurenčnom prostredí. Predovšetkým je však film určený divákom ku ktorým sa film dostane prostredníctvom festivalových premietaní a televízneho vysielania. Finančný dar bol použitý na animáciu, honoráre, ubytovanie a preklady textov a titulkov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 500 € Vysoká škola múzických umení, Filmová a televízna fakulta. Nezrelé objatie. Film Nezrelé objatie je sondou do duše mladého človeka, ktorému nešťastná náhoda náhle zmenila svoje plány pre budúci život. Je nútený prestať študovať, zabudnúť na ambície a začať sa starať o dieťa. Vzniknutú rodinu pokladá za omyl a useknutá mladosť sa derie čoraz naliehavejšie na povrch. Už to nie je schopný naďalej potláčať a tak musí vykonať neodvratné riešenie. Následky preberá jeho mama a jej túžba po kompletnej rodine sa rozpadá. Nezodpovednosťou detí vždy trpia ich rodičia. Priebeh nakrúcania bol náročný najmä z dôvodu nečakanej pandemickej situácie, ktorá prinútila tvorcov pozastaviť práce na filme. Po uvoľnení opatrení museli tvorcovia absolvovať už raz realizovanú prípravu opäť, no už v kratšom časovom úseku, keďže chceli dodržať termín odovzdania filmu. Výsledok projektu to však neovplyvnilo a tvorcovia sú veľmi hrdí na ich počin. Film bol veľmi pozitívne hodnotený v rámci Filmovej a Televíznej fakulty a všetkých zúčastnených. Autori spolu s kreatívnym tímom veria, že film získa podobné ohlasy aj na festivalovej pôde. Finančný dar bol použitý na zvukovú techniku, kamerovú a osvetľovaciu techniku, dopravu a výpravu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 500 € Vysoká škola múzických umení, Filmová a televízna fakulta. Tmavý les. Dokumentárny film Ľudia, ktorí nevedia kričať (pôvodný názov Tmavý les) sleduje život fotografa Martina Martinčeka a akademickej maliarky Ester Šimerovej Martinčekovej. Spracoval život a diela týchto dvoch slovenských umelcov s odkazom problémov a prekážok, ktoré museli podstupovať v dobe komunistickej totality, v ktorej aktívne tvorili. Autorom filmu sa počas vývoja projektu podarilo zozbierať všetky archívne materiály potrebné pre realizáciu projektu. Išlo najmä o fotografie Martina Martinčeka a výtvarné diela Ester Šimerovej Martinčekovej. Ako sa fotograf a umelkyňa vyrovnali so spoločenským, ale aj umeleckým odlúčením ďaleko od Bratislavy a na okraji spoločnosti, kde museli začínať odznova? Ako sa tragická strata rodiny na oboch stranách premietla do ich druhého vzťahu a tvorby? Odpovede nájdete vo filme, ktorý bude na jar 2021 premiérovo uvedený v RTVS. Finančný dar bol použitý na prenájom kamerovej, osvetľovacej, zvukovej techniky, postprodukčného štúdia a honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Martin Smatana. Ahoj leto. Projekt Ahoj leto je krátky animovaný film pre deti a ich rodičov s predpokladanou dĺžkou 8 minút. Film s humorom a nadsázkou zobrazuje zážitky typickej štvorčlennej rodiny, ktorá si vyrazí na letnú dovolenku k moru. Dej sa odohráva v súčasnosti v prímorskom letovisku. Režisér Martin Smetana dokázal spolu s tímom spolupracovníkov napísať v priebehu roka scenár filmu, nakresliť storyboard, vypracovať výtvarné návrhy postáv a prostredí a natočiť trailer filmu. Tieto priebežné hotové výstupy prihlásili na najväčší market animovaného filmu na svete - MIFA vo francúzskom meste Annecy. Z niekoľko sto prihlásených pripravovaných filmov tvorcovia postúpili do najužšieho výberu. Na MIFA boli vybraní spolu s ďalšími deviatimi pripravovanými filmami a dokonca získali hlavnú cenu - polročnú rezidenciu v dánskej škole Animation Workshop vo Viborgu, kde budú môcť realizovať produkciu filmu. Tvorcovia plánujú ponúknuť hotový film Ahoj leto Múzeu moderného umenia v New Yorku (MoMA), ktoré do svojej filmotéky v minulosti zakúpilo film režiséra Šarkan. Vďaka grantovej podpore bolo možné dokončiť fázu príprav filmu a plynulo prejsť do fázy produkcie. Finančný dar bol použitý na honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Mgr. art. Ivana Durkáčová. Výroba krátkeho analogového filmu. V priebehu realizácie projektu Výroba krátkeho analogového filmu vznikol autorský scenár krátkeho filmu, ktorý umelkyňa Ivana Ďurkáčová so študentkami rozpracovali. Vzhľadom na pretrvávajúcu pandémiu bol účel projektu zmenený a zameraný na odborný workshop prebiehajúci v priestoroch VŠVU na Drotárskej ceste počas októbra a novembra 2021. Študentky Ateliéru Fotografia, realita, konštrukcia sa oboznámili so 16 mm filmovou technológiou a alternatívnym spracovaním filmu, ktoré je ekologickejšie a dostupnejšie. Projekt nadväzoval na platformu udržujúcu spoluprácu medzi absolventmi a školou, ktorá vznikla v roku 2018. Účastníčky workshopu tak pod vedením absolventky Ivany Durkáčovej experimentovali a vytvorili vlastné krátke filmy, ktorými reagovali na svoje individuálne semestrálne projekty. Vďaka projektu bol oživený záujem o analógový filmový proces a jeho využitie v autorskej tvorbe. Finančný dar bol použitý na materiál, príslušenstvo, digitalizáciu a honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € OZ Viac Kultúry. Projekt 100. Projekt 100 je inscenáciou autorskej koláže textov Lawrenca Ferlinghettiho – fenomenálneho autora poézie a prózy, vydavateľa, prekladateľa a maliara, ktorý mal v roku 2019 100. výročie narodenia. Hlavnou aktivitou projektu bola tvorba, naštudovanie a uvedenie inscenácie Ferlinghetti, alebo Lunapark v hlave, na motívy a s použitím diel Lawrenca Ferlinghettiho. Skúšobné obdobie prebiehalo v priebehu mája a júna 2021. Vyvrcholením bola verejná premiéra, ktorá bola realizovaná 25. júna 2021 v Divadle Jána Palárika v Trnave. Výsledkom projektu je autorsky a umelecky originálna inscenácia, ktorá však dokáže osloviť široký okruh priaznivcov divadla i literatúry, no tiež cieľovú skupinu študentov stredných škôl. Inscenácia má potenciál byť dlho a úspešne reprízovaná na jej domovskej scéne, no tiež na rôznych hosťovaniach a festivaloch. Finančný dar bol použitý na bulletiny a honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Nonsensus o.z. Homo Hamlet - Shakespearovská mozaika 21. storočia. Primárnym výstupom projektu bolo uvedenie inscenácie jedného zo základných pilierov klasickej svetovej dramatiky - Hamlet Williama Shakespeara. V tomto prípade bola však inscenácia obohatená o aktualizačné prvky a najmä inovatívne a nekonvenčné videnie nastupujúcej umeleckej generácie študentov VŠMU. Ciele projektu boli naplnené. Zlepšila sa spolupráca medzi študentmi umenia a profesionálnymi umelcami, ale najmä boli otvorené pálčivé otázky dneška a témy ako sú homosexualita, tlak očakávania spoločnosti, nezdravá moc, či skreslenosť médií. Inscenáciou študenti vzbudili rozruch, strhli rebéliu a ako pravé hamletovské duše otvorili nespútaný dialóg o témach, ktoré nás ťažia. Finančný dar bol použitý na kostýmy, materiálové náklady a rekvizity, výrobu tlačovín, marketing a na zakúpenie techniky.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Sláva Daubnerová. Masterpiece. Projekt Masterpiece si dal za cieľ vytvoriť divadelné sólo reflektujúce zmysel umeleckej tvorby v súčasnom politicko-spoločenskom kontexte. Je výsledkom dlhoročného výskumu tvorby rozličných umelcov, literátov, skladateľov, výtvarných umelcov či vedcov. Výsledkom projektu je sólová pohybovo-vizuálna inscenácia inšpirovaná vnútorným nepokojom, ktorý vedie človeka k objavovaniu. Masterpiece predstavuje rozlúčkové dielo Slávy Daubnerovej ako performerky, ktorá sa presúva na pole divadelnej a opernej réžie. Na celkom tvorivom procese sa zúčastňovala študentka divadelnej réžie na Akadémii umení v Banskej Bystrici. Spolupráca na tejto inscenácii študentke umožnila rozvíjať schopností získané počas štúdia, ako aj rozvíjať individuálne umelecké danosti a predpoklady. Vybraná študentka inklinuje k autorskému a angažovanému divadlu, ktoré reflektuje aktuálne témy a účasť na skúšobnom procese je poskytla vhľad do reálnej praxe bežnej pre nezávislú divadelnú tvorbu. Výsledná inscenácia zaznamenala výrazne priaznivý ohlas u laickej i odbornej diváckej verejnosti. Finančný dar bol použitý na honoráre, videozáznam a materiálové náklady.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Peter Mazalan. Béla Bartók – Hrad kniežaťa Modrofúza. Dielo Béla Bartók - Hrad kniežaťa Modrofúza priblížilo študentom scénografie skutočný proces tvorby scény operného diela, ktoré je vo svojej typológii pri spojení hudobnej, performatívnej a scénickej zložky najkomplexnejším javiskovým tvarom. Samotnému predstaveniu predchádzali intenzívne workshopy s odborníkmi s praxe a pedagógmi. Zavŕšením procesu bol skúšobný proces v divadle LAB v dňoch 19. - 21.10. 2020. Predstavenie bolo odohrané 21. októbra 2020 v divadle LAB ako interné predstavenie pre poslucháčov a pedagógov VŠMU, pri prísnom zachovaní všetkých hygienických opatrení. Na predstavenie boli zaznamenané pozitívne ohlasy z dekanátu VŠMU, rovnako aj od študentskej, odbornej a širokej verejnosti. Prostredníctvom projektu sa spojilo vytvorenie profesionálneho divadelného tvaru, formy s pedagogickým projektom. Prepojenie praxe s akademickou pôdou. Skúmanie nových výrazových prostriedkov v hudobnom divadle a tiež práca s materiálom. Finančný dar bol použitý na materiál na vyhotovenie scény, autorské honoráre, prenájom klavíra a na cestovné náklady.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Monika Kováčová. Svetlonos. V projekte s pracovným názvom Svetlonos sa prepája autorský námet tvorcu bábok, režiséra, herca a performera Ivana Martinku s performatívnou poetikou nezávislého umeleckého zoskupenia Odivo a s tvorivým vkladom študentiek Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Projekt bol realizovaný počas série rezidenčných pobytov na Slovensku a v Česku. Do procesu boli integrálne zapojené študentky magisterského a doktorandského stupňa Vysokej škole múzických umení v Bratislave, ako aj tvorcovia a spolupracovníci z rôznych odvetví. Jeho výsledkom je bábková multimediálna performacia pre dospelého diváka, ktorá pracuje s archetypálnym, multikultúrne zrozumiteľným obrazom hľadania svetla. V performancii sa ktorej prepája tvorivá poetika Ivana Martinku so svojbytným umeleckým jazykom nezávislého zoskupenia Odivo. Prostredníctvom nových tvorivých stimulov a doteraz nepoužívaných, unikátnych postupov pri výrobe a animácií bábok chcú tvorcovia obohatiť slovenský divadelný kontext a šíriť vzniknuté scénické dielo aj na medzinárodnej úrovni. Finančný dar bol použitý na autorské honoráre, prenájom priestorov a materiálové náklady.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Mgr. art. Tomáš Procházka. Večer, pár chvíľ pred tým ako spácham samovraždu. Základným cieľom performancie Večer, chvíle pred tým ako som spáchal samovraždu bolo vytvoriť dlhometrážnu imerzívnu performanciu, ktorá sa odohráva pár chvíl pred tým, ako postava - umelec spácha samovraždu. Iniciáciou pre tento projekt bola osobná skúsenosť a dlhodobá liečba epizodickej depresívnej poruchy autora performancie a zároveň fakt, že veľa autorových blízkych osôb sa rozhodlo ukončiť svoj život dobrovoľne. Performancia reagovala na smrť umelkýň Katy Mach, Márie Rumanovej a Moniky Potokárovej. Súčasťou performancie boli autentické spomienky na tieto osoby, v prípade Katy Mach aj výpoveď jej bývalého partnera, ktorý ju mŕtvu našiel. Priebeh performancie fungoval na princípe klasickej dlhometrážnej performancie - divák mohol kedykoľvek odísť a každú celú hodinu sa vrátiť. Prvá premiéra sa uskutočnila 2.10. v mojom pražskom byte. Druhý premiéra bola 9.10. v byte v Alfa Pasáži v Brne. Slovenská premiéra krátkej verzie bola 19.12. v hudobnom klube FUGA ako live stream. Finančný dar bol použitý na honorár.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Ing. Juraj Kalász. Jam-Session 2019 (zima, jar). Jam-session je projekt zameraný na zvýšenie úrovne jazzovej interpretácie na Slovensku. Zúčastňujú sa ho nielen študenti hudobných škôl a akadémií ale aj profesionálni hudobníci. Diváci, ktorí tvoria malú jazzovú komunitu, chodia na nedeľné koncerty pravidelne, bez obáv, že sa na nich budú nudiť. Napriek ťažkým okolnostiam, spôsobených pandémiou Covid-19 bolo v priebehu od decembra 2019 do septembra 2020 zorganizovaných 29 koncertov. Z prostriedkov nadácie Tatra banky bolo financovaných 6 koncertov. Okrem dobre zvládnutej pedagogickej časti sa v rámci projektu podarilo odprezentovať aj nové kompozície slovenských autorov. Realizátorov projektu táto skutočnosť teší, keďže ide o rovnocenný, ak nie vyšší level kreativity ako oblasť interpretácie jazzovej hudby. Finančný dar bol použitý na honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 700 € Akadémia umení, Fakulta múzických umení. Lorenzo da Ponte - Tri oriešky pre Mozarta. Projekt Lorenzo da Ponte: Tri oriešky pre Mozarta uskutočnila Fakulta múzických umení Akadémie umení vo verejnom priestore. Možnosť zapojiť sa do realizácie projektu mali študenti z viacerých katedier. Projekt ponúkol mladým interpretom možnosť vysporiadať sa s partami po stránke vokálno-technickej, vokálno-výrazovej a dramatickej. Tiež poskytol priestor pracovať s profesionálnymi umelcami a nemenej dôležitou je aj spolupráca s orchestrálnou zložkou. Výsledkom projektu bolo naštudovanie dvoch vystúpení pre odbornú a laickú verejnosť. Finančný dar bol použitý na kostýmy a na výrobu scény.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € Vysoká škola múzických umení v Bratislave, Hudobná a tanečná fakulta. Her Majesty´s Music. Autorský tím, doc. Jordana Palovičová, ArtD., Mgr. art. Ladislav Patkoló, ArtD., Mgr. art. Zuzana Vontorčíková, ArtD., Mgr. art. Peter Nágel, ArtD. a doktorandka Mgr. art. Kristína Smetanová, realizoval originálny projekt s dôrazom na hudbu pre dva klavíry od skladateľov pochádzajúcich z územia tzv. Commonwealthu pod vládou Jej veličenstva Alžbety II. Na štyroch koncertných podujatiach účinkovali talentovaní poslucháči odboru Hra na klavíri spolu s etablovanými profesionálmi. Projekt Her Majesty´s Music mal zároveň aj edukatívny podtón, nakoľko daná hudba sa v programe Koncertnej sály Dvorana, ani iných koncertných sál či cyklov často nevyskytuje. Projekt ukázal, že má jasný potenciál osloviť širokospektrálne publikum, spropagovať nastupujúcu generáciu mladých pianistov v tvorivom dialógu s pedagógmi domovskej alma mater a sprístupniť komornú hru pre dva klavíry. Finančný dar bol použitý na honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Mgr. Art. Ladislav Fančovič Art D. Saxophobia Bratislava 2020. Cieľom projektu bolo realizovať kurzy saxophóbie s účasťou profesorov, ktorí sú svetovou špičkou v hre vážnej hudby. Týmto projektom sa opäť otvorila aj celospoločenská téma o nutnosti participácie zahraničných pedagógov v slovenskom výchovnovzdelávacom procese na umeleckých školách. Takmer 30 slovenských a 30 zahraničných študentov a široká verejnosť sa kurzami posunula v ich vnímaní Interpretácie klasickej hudby na saxofóne. Tento projekt je jeden z najzásadnejších projektov edukácie v klasickej hudbe a Slovensku. Finančný dar bol použitý na honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Vysoká škola múzických umení, Hudobná a tanečná fakulta, katedra skladby a dirigovania. AsynChrónie 2020 - prehliadka mladých skladateľov. Festival AsynChrónie 2020 umožňuje študentom kompozície a mladým skladateľom z celého Slovenska prezentáciu svojej tvorby. V rámci 6. ročníka AsynChrónie 2020 – prehliadky mladých skladateľov sa uskutočnili tri koncerty. Na prvom koncerte komorný ansambel "Asynchrónie", pod umeleckým vedením Petra Javorku, premiérovo uviedol šesť skladieb z tvorby mladých slovenských skladateľov. Na druhom koncerte bolo premiérovo uvedených sedem skladieb z tvorby mladých skladateľov a tri skladby staršieho slovenského skladateľa Milana Adamčiaka. Na treťom koncerte boli prezentované štyri skladby, ktoré reprezentovali rôzne vývojové etapy diela Jozefa Sixtu. V rámci festivalu bol uskutočnený skladateľský seminár pod vedením Petra Javorku, ktorý bol venovaný tvorbe Jozefa Sixtu. Pod vedením skúsených interpretov Barnabáša Kollárika a Františka Výrostka bol realizovaný workshop, na ktorom boli odprezentované diela Milana Adamčiaka, spôsob ich prístupu ku grafickým partitúram tohto autora a kľúč k zvukovej realizácii vybraných skladieb. Finančný dar bol použitý na honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € Štefan Gyöpös. Schubert Fest 2020, 6. ročník. Pri príležitosti spomienky na hudobného velikána Franza Schuberta bol organizovaný 6. ročník projektu Schubert Fest 2020. Festival kvalitatívne naplnil predčil očakávania, najmä s ohľadom na neuveriteľne problematické pandemické obdobie. Tvorba skladateľa Franza Schuberta bola prezentovaná vynikajúcimi domácimi umelcami a jedným zahraničným interpretom - študenti VŠMU, ktorí sú nositeľmi viacerých medzinárodných ocenení, a profesionálnymi umelcami a zároveň pedagógmi v jednej osobe. Schubertova tvorba bola prezentovaná a propagovaná nielen pre slovenské, ale aj nemecké a kórejské publikum. Sála bola napriek nepriaznivému obdobiu takmer plne vyťažená. Finančný dar bol použitý na honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 800 € Boris Čellár. Večerné jazzové ateliéry. Nadácia Tatra banky podporila usporiadanie pravidelných jazzových dielní pre študentov hudobných škôl (Vysoká škola múzických umení v Bratislave, Konzervatóriá a základné umelecké školy) so záujmom o jazzovú hudbu a spoločný koncert žiakov a pedagógov dielní. Organizátori zrealizovali 15 pravidelných a otvorených trojhodinových tvorivých dielní s týždennou periodicitou. Ateliéry boli vedené troma skúsenými hudobníkmi - lektormi, ktorým sa podarilo zo skupiny približne 10 návštevníkov zostaviť fungujúci ansámbel a pripraviť kratší program na záverečný koncert. Vzhľadom k nepriaznivému vývoju pandemickej situácie boli workshopy presunuté do online priestoru, čo však prinieslo študentom nový rozmer. Okrem interpretačných zručností boli študenti oboznámení s teóriou či dejinami jazzovej hudby, ktoré sa na bežných workshopoch nepreberajú. Podujatie malo aj napriek sťaženým podmienkam veľký ohlas u návštevníkov ateliérov. Finančný dar bol použitý na honorár, produkciu a prenájom nástrojov a ozvučenia.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 470 € Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave. Bio_socha. Skupina študentov VŠVU prežila intenzívne obdobie tvorby diel väčších rozmerov, od zadania, prvotných debát a nápadov, cez kresby, modely, skúšky s materiálmi, s ktorými dovtedy nepracovali (drevo, kov, rastliny, záhradkárčenie), k realizácii diela v spolupráci s iným autorom. Ekologické debaty a otázky sa týkali možností sochy, zodpovedného výberu a využívaných materiálov, dnešných nových ekologických možností, ale aj správania sa ľudí ekologicky v každodennom živote. Spolupráca, konzultácia, diskusia, flóra, ekológia boli hlavnou náplňou pracovných dní. V poslednej fáze projektu boli výsledné diela prevezené a inštalované na medzinárodný festival súčasného dizajnu Bratislava Design Week. Festival ukázal úskalia práce s rozmernými a ťažkými dielami, keďže bolo nutné zabezpečiť pomoc pri prevoze a nosení diel na výstavné miesta. Inštalácia, hľadanie správneho pohľadu a miesta určite tiež obohatili zbierku skúseností študentov. Verejná prezentácia diel prestavovala konfrontáciu s odbornou i laickou verejnosťou a kontextom súčasného umenia, či dizajnu. Finančný dar bol použitý na materiál, náradie, rastliny, prevoz materiálu a cestovné náklady.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 280 € Boris Németh. Covid 19. Cieľom projektu bolo vytvoriť súbor fotografií a textov zo strany študentov a zrealizovať ich výstavu. V kreatívnom centre Nová Cvernovka v Ateliéri 5 sa študenti zúčastnili prednášok o kreatívnom procese zameraných hlavne na tvorbu reportáže, práce v médiách ale aj na tvorbe dlhodobého dokumentárneho projektu, tvorbe katalógu a prípravy výstavy projektu. Na prednáškach zúčastnili študenti reportážnej fotografie Katedry Fotografie a nových médií v Bratislava a Katedry žurnalistiky FiF UK v Bratislave. Témou fotografií boli jedny z najdôležitejších volieb v modernej histórii Slovenska - marcové voľby do NRSR. Autorovi projektu sa podarilo zaznamenať nielen tému Volieb, ale aj "Korona krízu" od jej začiatku až po súčasnosť. Všetko súčinne so študentami. Či už prednáškou alebo dištančnou výučbou. Fotografie z projektu Voľby 2020 a Covid 19 boli uverejnené na výstave, všetkých sociálnych sieťach, v časopisoch a magazínoch na Slovensku ako aj po celom svete. Finančný dar bol použitý na prenájom priestoru a tlač veľkoformátových fotografii.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Vysoká škola výtvarných umení. Manuál - klimtatická kríza. Výsledkom projektu je zrealizovanie a vydanie autorskej knihy Manuál K.K. (manuál klimatickej krízy) metódami selfpublishingu, D.I.Y tlače a eko-programu pre klasické tlačiarenské techniky v rozsahu 84 strán a v náklade 74 ks. Témou knihy bolo autentické uchopenie témy klimatickej krízy. Na tvorbe obsahu a celkovej realizácii sa podieľali 6 študenti Vysokej školy výtvarných umení z odboru Grafika a iné médiá, pod odborným vedením umelcov, pedagógov a odborníkov (Mgr.art. Tomáš Klepoch, Mgr. Jan Čumlivksi PhD., Mgr. Michal Tornyai ArtD, Mgr.art. Peter Jánošík, Miroslav Holý, Mgr.art. Zuzana Sabová). Každý z participujúcich študentov zrealizoval vlastnú kapitolu - časť s rozsahom 12 strán, kde vytvoril vlastný príspevok k téme klimatickej krízy. Kniha bola vytlačená technológiou Riso na dve farby. Súčasťou knihy je prebal tvorený autorským plagátom, ktorý je tlačený ručne technikou sieťotlače za použitia eko-programu. Každý participujúci študent - autor vytvoril a zrealizoval vlastný návrh plagátu. Súčasne teda vzniklo aj 6 variant výslednej podoby knihy. Tieto výsledky sa autorom projektu podarilo čiastočne odprezentovať pre širšiu verejnosť ako súčasť výstavného programu "Sme príroda ktorá sa bráni" v Kaštieli Moravany nad Váhom. V blízkej budúcnosti plánujú knihu odprezentovať na verejnom krste a výstave a prihlásiť ju do súťaže Najkrajšia kniha Slovenska 2021. Finančný dar bol použitý na autorský honorár a tlač.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Vysoká škola výtvarných umení, Katedra architektonickej tvorby. Workshop responzívnej architektúry. Kinetická, responzívna a adaptívna architektúra patrí k experimentálnej oblasti architektonickej praxe a vzdelávania, ktorá sa v zahraničí stále viac rozširuje. V rámci projektu bola realizovaná prednáška o responzívnej architektúre s pozvanými hosťami a s dostatočným počtom zapojených študentov, dokonca s pár externými poslucháčmi. Prednáška bola zorganizovaná v online priestore. Rovnako sa podarilo úspešne zabezpečiť plánovaný workshop, tiež online formou. Prínosom projektu bolo priblíženie experimentálnych prístupov a nových technológií Grasshopper a Arduino študentom architektúry nad rámec ich štandardnej výuky. Výstupmi workshopu sú okrem splnenia pedagogických cieľov vzniknuté študentské projekty a študijný materiál, ktorý sa dá využiť aj pre vzdelávanie ďalších ročníkov. Kvôli epidemiologickej situácii sa koncoročný prieskum posunul na rok 2021 do online priestoru. Finančný dar bol použitý na honoráre, materiál, arduino, grafické práce a tlač.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Vysoká škola výtvarných umení, Katedra Intermédií. Gameair / Pravidlá hry. Workshopu k projektu GAMEAIR/Pravidlá hry so základným táborom v Krásnohorskej Dlhej Lúke sa zúčastnili 4 pedagógovia a 9 študentov a študentiek zo všetkých ročníkov Ateliéru priestorových komunikácií a Katedry intermédií VŠVU. Umelci upriamili pozornosť na hľadanie rovnováhy medzi ekonomickými záujmami jednotlivcov či ekonomickou stratégiou štátu a čistým životným prostredím. Individuálnou, ale aj spoločnou ambíciou kreatívnych prejavov bolo odhaľovanie a komentovanie porušovania pravidiel “hry“. Príkladom môžu byť environmentálne záťaže z minulosti, ale aj zo súčasnosti napr. v okolí magnezitových závodov v Jelšave a Lubeníku. Pedagógovia s študenti zároveň prenikali do histórie krajiny a jej kultúrneho a prírodného bohatstva, a to prostredníctvom kolektívnych “trekov“ po Silickej a Plešiveckej planine, ktoré im umožnili tvorivo reagovať na prírodné, ale aj technické a kultúrne miesta, či návštevou Gombaseku, kde diskutovali s Örsom Oroszom. V rámci projektu bol vytvorený akýsi manuál prípravy a pohybu umelca v teréne. Zúčastnení pedagógovia ako aj samotní študenti a študentky projekt GAMEAIR / Pravidlá hry hodnotia ako veľmi prínosný a inšpiratívny pre ďalšiu tvorbu. Finančný dar bol použitý na honoráre, ubytovanie a cestovné náklady.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Vysoká škola výtvarných umení. Séria prednášok a workshopov pre študentov I. a II. ročníka na katedre maliarstva. V rámci projektu bola v priebehu marca pre študentov zorganizovaná prednáška a workshop s autorkou Luciou Dovičákovou. Autorský prístup Lucie Dovičákovej presahuje feministický prístup ako aj prístup ako matky, rodičky, manželky so všetkými rodovými návykmi a defektami a jej osobným autorským komentárom. Účastníci workshopu si prešli osobnými stratégiami v piatych tematických okruhoch (matka, žena, vzťah, milenec, depresia). Následne študenti s nakúpeným materiálom realizovali svoje osobné výstupy na témy zadané Luciou Dovičákovou, ktoré s ňou konzultovali pred samotnou realizáciou. Študenti boli z workshopu nadšení. Osobné pohovory a možnosť realizovať celú prácu bez osobných nákladov prijali s nadšením. Finančný dar bol použitý na nákup materiálu a honorár.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 250 € Juraj Rattaj. Prečo sa balastu odopierajú kvality. Projekt Prečo sa balastu odopierajú kvality sa skladal z dvoch základných fáz. Prvou bol workshop pre študentov katedry Socha, objekt, inštalácia, z Bratislavskej VŠVU s Jakubom Hyblerom, ktorý sa uskutočnil v Schaubmarovom mlyne v Pezinku. Workshop mal obmedzenú kapacitu účastníkov vďaka čomu predstavoval skutočne zmysluplne a intenzívne strávený čas pre rozvoj študentov. Študenti sa naučili programovať v rozhraní Arduina a pripájať k nemu rôzne periférne zariadenia. Druhá časť projektu, bola realizovaná dištančne prostredníctvom online kurzov. Pedagóg následne so študentmi pripravil v galérii Umelka výstavu s názvom "Prečo sa balastu odopierajú kvality“. Výstava prebehla úspešne a zúčastnili sa jej mnohí renomovaní autori, pedagógovia a študenti. Na vernisáž prišlo okolo 200 divákov a počas trvania výstavy približne 300 ďalších. Finančný dar bol použitý na honoráre, materiál, prenájom techniky, tlač a grafický dizajn.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 200 € Nicol H. Redakcia textov Nikol H. od Marty Součkovej. Mladá autorka počas trvania projektu intenzívne konzultovala obsah, kompozíciu a štýl diela so svojou mentorkou Martou Součkovou. Autorke bol poskytnutý kontakt aj na slovenskú autorku Ivanu Gibovú, od ktorej dostala odozvu na svoje dielo, rovnako ako od spoluúčastníkov a porotcov na literárnom sústredení Medziriadky. Mentorka bola pre autorkinu tvorbu veľmi nápomocná. Odporučila autorke literatúru týkajúcu sa témy, ktorej sa vo svojom rukopise venuje, a ktorá využíva podobné kompozičné postupy. Autorke odporúčania výrazne pomohli s prácou na rukopise. Kiha bola vydaná v roku 2021 vo vydavateľstve KK Bagala. Finančný dar bol použitý na mentoring, redakciu textov, uhradenie poplatku za sústredenie Medziriadky, kancelárske potreby, tlač textov a na cestovné náklady.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 200 € Jana M. Redakcia textov Jany M. od Evy Borušovičovej. Autorka prostredníctvom diela opisuje svoj život od vysokej školy v Bratislave, potom v Paríži, niektoré dôležité pracovné skúsenosti, ktoré ju formovali až po otvorenie kaviarne v Paríži. Následne sa venuje celým piatim rokom vedenia a práce v kaviarni so všetkými útrapami a krásnymi zážitkami. V niektorých kapitolách, kde spomína konkrétne jedlo alebo dezert, sa autorka rozhodla pridať aj daný recept. Autorka dielo písala na jeden strane pre seba, ako strávenie celej skúsenosti, ktorá bola veľmi intenzívna v pozitívnom aj negatívnom zmysle slova. Na druhej strane chce prostredníctvom diela čitateľom ukázať, že sny sú realizovateľné, keď pracujeme tvrdo a ideme si za tým, čo chceme. Mentorka, Eva Borušovičová, ktorá si autorkinu tvorbu vybrala bola pre ňu obrovskou pomocou a nakopnutím. Práca s mentorkou autorke veľmi pomohla, jej vedenie a usmerňovanie boli pre písanie diela kľúčové. Finančný dar bol použitý na mentoring, redakciu textov a cestovné náklady.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 200 € Barbora S. Redakcia textov Barbory S. od Vladimíra Jančeka. Autorka spolu so svojim mentorom Vladimírom Jančekom pracovali na príprave materiálu, ktorý bude následné možné knižne vydať. Výsledkom je súbor básničiek určených pre detského čitateľa. Tematicky aj štýlovo sú básne rôznorodé, orientované predovšetkým na mladšie deti vo veku okolo 5. roku života. Autorke pomohla pri napredovaní v projekte ústretovosť, odbornosť a trpezlivý a ľudský prístup Vladimíra Jančeka. Mentor vyjadril s autorkinou prácou, konkrétne s progresom, ktorý vďaka jeho vedeniu urobila, a rovnako aj s výsledkom spokojnosť. Autorka bude naďalej pracovať s vytvoreným materiálom a bude sa snažiť o knižné vydanie básní. S mentorom Vladimírom Jančekom sa dohodli na pokračovaní spolupráce aj po ukončení projektu. Finančný dar bol použitý na mentoring, redakciu textov, cestovné náklady, občerstvenie a literatúru.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 200 € Roman Ď. Redakcia textov Romana Ď. od Moniky Kompánikovej. Mladému autorovi pomohla mentorka Monika Kompaníková vykryštalizovať určité myšlienky a vylepšiť jeho novelu hlavne po štylistickej stránke. Mentorka bola nápomocná pri odstránení ťažkopádnosti textu a presnejšom vyjadrení témy, vďaka čomu sa text stal pútavejší. Novela Neposlušnosť je o dynamike vzťahu otca a syna v postapokalyptickom svete. Syn postupne demaskuje aký je otec manipulátor a pokrytec a začína na svet hľadieť vlastnou optikou. V novele sa autor snažil reflektovať tému výchovy tak, ako som to u žiadneho autora nespozoroval, a to cez manipuláciu so svedomím. Autor predpokladá, že keby sa mu novelu podarilo vydať, veľa ľudí z jeho generácie by sa v nej našlo, pretože tento spôsob výchovy je v kresťanských rodinách bežný a zadupáva deťom sebavedomie. Finančný dar bol určený na mentoring, redakciu textov, cestovné náklady, knihy a na kancelárske potreby.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 200 € Lukáš C. Redakcia textov Lukáša C. od Jána Pučeka. Cieľom projektu bolo dostať text autora do finálnej, zredigovanej podoby. Mentor Ján Púček opakovanými stretnutiami autorovi výrazne pomohol s dokončením a úpravami prozaického textu Satori v Trenčíne. Ján Púček celý text zredigoval, autor následne zapracovával jeho poznámky do textu a tento proces niekoľkokrát zopakovali, ako to už pri spolupráci redaktora a autora býva. Tým sa novela dostala do záverečnej podoby a vtedy ju autor a mentor ponúkli vydavateľstvu Artforum, ktoré následne vzalo záštitu nad celou prácou a chystalo vydanie. Autor bol s mentorom aj počas vydavateľského procesu v úzkom kontakte a riešili podobu anotácie, požiadali vydavateľstvo o jazykovú korektúru. K novele pribrali aj ilustrátorku, pani Annu Cimu žijúcu v Tokiu, ktorej honorár zastrešilo vydavateľstvo. Kniha bola vydaná v septembri 2020 pod značkou Artforum, ktoré veľmi výrazným a profesionálnym spôsobom zavŕšilo prácu, ktorú na texte urobili autor s Jankom Púčekom pred zaslaním do vydavateľstva. Projekt bol dôležitým článkom celého procesu a pomohol autorovi v redaktorskej časti vzniku knihy. Finančný dar bol použitý na mentoring, redakciu textov, redaktorskú činnosť, občerstvenie, cestovné náklady a toner.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 200 € Klára K. Redakcia textov Kláry K. od Daniela Heviera. Mentoring s pánom Hevierom obohatil básnické poznanie mladej autorky o mnohé aspekty. Mentor Daniel Hevier mladej autorke poradil, aby svoj talent rozvíjala a „vypísala sa“. Odporučil tiež mnohé básnické časopisy a knihy, pričom niektoré mala autorka možnosť si zapožičať. Mohla sa tak oboznámiť s rôznymi básňami, od tých najklasickejších až po novodobé experimenty pracujúce s umením i grafikou. Pred zameraním sa na zbierku básní, ktorú by rada autorka vydala, sa rozhodla najprv dokončiť svoju knihu o osvete v oblasti psychického zdravia. Túto stratégiu zaujala keď postupne začala pracovať na grafickej stránke knihy o psychickom zdraví, ktorej vydanie je naplánované na koniec roka 2020. Vďaka cvičeniam Daniela Heviera sa autorke knihu podarilo zeditovať do dnešnej podoby. Autorka si pri finálnych úpravách veľakrát spomenula na svojho mentora. Finančný dar bol použitý na mentoring, redakciu textov, občerstvenie, cestovné náklady, materiály na tvorbu a vzdelávanie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 200 € Kristián L. Redakcia textov Kristiána L. od Miroslavy Vallovej. Mladý autor bol počas celého trvania projektu v aktívnom kontakte so svojou mentorkou Miroslavou Vallovou. Pani Vallová zredigovala text mladého autora, venovali sa štylistike textu a jeho významom, diskutovali o autorovom zámere, ktorý pri písaní mal a o tom, ako bol v skutočnosti naplnený. Mentorka následne odporučila mladému autorovi literatúru, ktorou sa mohol inšpirovať pri svojom ďalšom písaní. Taktiež autorovi zredigovala staršie texty. Prostredníctvom nich analyzovala vývin autorovej tvorby a vedela ho tak nasmerovať ďalej. Autor sa vo svojej práci výrazne posunul, utriedil si čomu by sa vo svojej tvorbe rád vyhol. Stratil počiatočný ostych a získal sebavedomie. Na odporúčanie mentorky bude v najbližšom čase kontaktovať dva literárne časopisy a ponúkne im svoje texty a spoluprácu. Autora veľmi teší, že sa mohol opäť vrátiť k poézii. Finančný dar bol použitý na mentoring, redakciu textov, cestovné náklady, materiál, knihy a občerstvenie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 200 € Dominika M. Redakcia textov Dominiky M. od Vladimíra Ballu. Autorka v rámci projektu pracovala na románe "Lila", ktorý cez rozprávanie protagonistky rozkrýva zložité sociálne prostredie dediny Fúľanky. V priebehu projektu sa ťažiskom komunikácie stala emailová komunikácia s Vladimírom Ballom, kvôli pandémii COVID-19 bolo osobné stretávanie limitované. V októbri 2020 s mentorom prebehol intenzívny workshop v Mojmírovciach, na ktorom autorka s mentorom konzultovali jednotlivé problémy textu. Vďaka projektu a spolupráci s mentorom sa autorke podarilo prekonať tvorivý blok a pocit slepej uličky deja, a pokračovať v písaní. V próze sa tiež vďaka pomoci mentora podarilo autorke načrtnúť komplexnejší fikčný svet a dôslednejšie pracovať s magickými prvkami. Finančný dar bol použitý na mentoring, redakciu textov, ubytovanie, cestovné náklady a toner.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Občianske združenie Medziriadky. Literárne sústredenie Medziriadky. Letná škola literatúry Medziriadky 2020 bola zorganizovaná podľa pôvodného plánu a dramaturgickej koncepcii aj napriek zložitej pandemickej situácii. Do súťaže sa zapojilo 450 mladých autorov a autoriek. Odborná porota vyselektovala 50 autorov a autoriek, s ktorými členovia poroty a pozvaní lektori pracovali v priebehu letnej školy počas celého týždňa. Rozbory súťažných textov, prednášky a tvorivé workshopy pre účastníkov a účastníčky vytvorili priestor rozšíriť si svoje vedomosti a kultivovať svoj talent. Na podujatí bolo predstavených množstvo súčasných tvorcov, medzi inými spisovatelia Katarína Kucbelová, Daniel Majling a Vladimír Janček, i súčasnú slovenskú hudobnú a divadelnú tvorbu. Po ukončení podujatia je ambíciou organizátorov projektu pokračovať v šírení povedomia o súčasnej slovenskej literatúre, neformálnom vzdelávaní a vytváraní priestoru pre prezentáciu tvorby mladých autorov a autoriek a ich etablovanie na literárnej scéne, napríklad prostredníctvom pravidelných autorských čítaní v rôznych mestách Slovenska. Finančný dar bol použitý na uhradenie honoráru a ubytovania.
e) podpora vzdelávania 750 € Paulína Dorota G. Krok vpred, Rakúsko. Študentka konzervatória sa zúčastnila na študijnom pobyte vo Viedni, v Rakúsku. Štúdium bolo realizované v hudobno-kreatívnej triede na De La Salle Schule Strebersdorf, ktorá svojimi predmetmi veľmi súvisí s odborom študentky na Konzervatóriu v Bratislave. Počas pobytu si zlepšila jazykové a komunikačné schopnosti, spoznala viaceré kultúry a zdokonalila sa nielen v herectve, speve, tanci a hre na klavíri, ale aj filozofii, psychológii a pedagogickom chápaní. Finančný dar bol použitý na ubytovanie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Čierne diery, o. z. Čierne diery 2: Technické pamiatky a zabudnuté miesta Slovenska. Kniha „Čierne diery 2: Technické pamiatky a zabudnuté miesta Slovenska“ vychádza ako voľné pokračovanie úspešného prvého dielu, ktorý sa stal nezávislým bestsellerom a získal Národnú cenu za dizajn aj Cenu Nadácie Tatra banky. Oba tituly sú približne 400-stranovou cestou naprieč Slovenskom. Druhý titul mal za cieľ pozrieť sa na ďalšie typy opustenej industriálnej architektúry v menej prebádaných regiónoch, ako sú Gemer, Spiš, Novohrad alebo Záhorie – a zároveň ich zasadzuje do environmentálneho kontextu. Kniha teda okrem architektonických hodnôt opisuje stopy na životnom prostredí, ktoré továrne zanechali. Okrem zaznamenania príbehov industriálneho dedičstva, premeny životného prostredia a ľudí, ktorí v týchto lokalitách žijú, bolo cieľom publikácie priniesť dizajnovo zaujímavé riešenia – v snahe pritiahnuť pozornosť na dlhodobo prehliadané témy. Grafický dizajnér Michal Tornyai navrhol alebo dokončil pre knihu ČD2 tri vlastné písma: Diery, Socha a Grunt. Sú odkazom na písma industriálnej éry, ale tiež popretím niektorých zaužívaných konvencií s chuťou experimentovať. Rozhovory a mapy v knihe ilustrovala Daniela Olejníková. Finančný dar bol použitý na tlač.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 470 € Katarína Raškovičová. Džbány. Zámerom projektu bolo preskúmanie úžitkového objektu – džbánu. Dizajnérke sa prostredníctvom projektu podarilo odpútať sa od archetypálnych foriem a priniesť nové prekvapivé riešenia. Taktiež nanovo preskúmala potenciál džbánu. Počas celého procesu vzniku, postupným modelovaním a budovaním tvaru, nikdy presne nevedela ako bude výsledok vyzerať. Overenie tvaru prišlo až po dlhom procese pálenia, kedy sa konečne dal džbán chytiť do rúk, napustiť vodou a vyskúšať, či sa experiment podaril. Dizajnérka pokladá tento experiment za úspešný a odnáša si z neho veľa nových poznatkov o samotnom materiáli, či poznatky o technológii. Projekt vníma ako východisko pre svoju nasledovnú tvorbu. Výstupom projektu bola inštalácia na VŠVU v rámci ukončenia dizajnérkinho magisterského štúdia. Celá inštalácia bola osvetlená svetlom, čo odhalilo štruktúru, ktorá vznikla na materiáli po ručnom modelovaní. Finančný dar bol použitý na materiál.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 700 € Juraj Horňák. Mesto je Vozík a Vozík je Mesto. Projekt prináša do verejného priestoru už takmer stratenú nepredvídateľnosť a prirodzenú ľudskosť. Cieľom bolo navrhnúť kolekciu vylepšení a prídavkov, ktoré sa budú dať jednoducho nainštalovať na nákupný vozík a ponúknuť tak širokú škálu funkcií. Nákupný vozík považuje dizajnér za dokonalý materiál pre rýchlu a flexibilnú experimentáciu v meste - má pevnú konštrukciu, je na kolieskach a je ľahko dostupný. Zámerom bolo transformovať klasický nákupný vozík tak, aby v krátkom čase mohol človek vytvoriť provizórnu kuchyňu, umelecký ateliér, trhovisko alebo javisko so sedením. Po použití sa všetko zloží a vozíky sa vrátia na svoje miesto. Dizajnér realizoval projektové aktivity počas umeleckej rezidencii v CIKE v Košiciach. V rámci projektu vyrobil 3 funkčné prototypy, ktoré aktívne skúšal v košickom verejnom priestore. Udalosť po sebe zanechá dobrý pocit, nové medziľudské interakcie, vzťahy a odhalený mestský potenciál. Finančný dar bol použitý na materiál.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Marina Žiaková. Mariná pre Marínu. Projekt Mariná pre Marínu mal za cieľ vytvoriť alternatívnu kolekciu svadobných a spoločenských šiat na základe princípov pomalej módy, založenej na ekologických a etických základoch. Impulzom bolo 200. výročie básnika Andreja Sládkoviča, autora najdlhšej ľúbostnej básne na svete a jeho múzy Maríny. Dizajnérka vytvorila kolekciu 20. modelov svadobných alebo spoločenských šiat, maximálne nositeľných v bežnom živote aj po svadbe. Pri vytvorení a ušití modelov sa podarilo dosiahnuť minimálny a pri niektorých, predovšetkým drahších materiáloch až žiadny odpad. Dizajnérka považuje tento úspech za jeden z najväčších prínosov vo svojej tvorbe a celkovo v projekte. Bol splnený aj cieľ aplikovať pri tvorbe svadobných šiat minimalisticky dizajn, pričom neutrpel výnimočný raz šiat pre mimoriadnu príležitosť. Pred vypuknutím epidémie stihla dizajnérka prezentovať časť kolekcie na výstave Perfect Wedding. Neskôr však bola, kvôli epidemiologickej situácii, nútená upraviť formu prezentácie a preniesť ju do sféry sociálnych sieti. Projekt hodnotila laická aj odborná verejnosť kladne, ohlasy na kolekciu boli veľmi pozitívne. Finančný dar bol použitý na poplatok za prezentáciu kolekcie, poplatok za prenájom, honorár a nákup materiálu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Kristína Šipulová. Post-Process. Dizajnérka počas realizácie projektu obohatila techniku tkania o techniku pletenia a spolupracovala s lokálnymi remeselníkmi. Svojou estetikou a filozofiou spracovania projekt nadväzuje na predchádzajúci výskum a vytvorené kolekcie. Dizajnérke sa podarilo zhotoviť kolekciu odevov, v ktorej pracovala s lokálnymi zachovalými vláknami, ktoré kombinovala s netradičnými. Projekt Post-process je multidisciplinárny tým, že spája tradičné remeslo, odevný dizajn, grafický dizajn, fotografiu, pričom je každá z týchto disciplín jeho neoddeliteľnou súčasťou. V projekte ide o kolektívnu tvorbu a vzájomné spájanie sa, s cieľom vytvoriť silnejší a kompletný výstup s medzinárodným presahom. Autorská kniha Post-process bola súčasťou projektov Národná cena za dizajn. Projekt Post-Process mal ohlas v médiách ako Vogue CS, Elle Decor Italia, Designum, Hypeandhyper, R.U.D. a iné. Projekt bol prezentovaný počas Bratislava Design Week 2020. Finančný dar bol použitý na materiál, honoráre a web.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 700 € Beáta Gerbocová. Digitálne žakarové tkanie kovovými vláknami. Zámerom projektu Digitálne žakarové tkanie kovovými vláknami bolo skúmanie a vývoj nových štruktúr pri realizácii tkaniny, tvorenej kovovými vláknami. Ide o inovatívny prístup. Okrem efektného vizuálneho charakteru majú tkaniny aj iné úžitkové vlastnosti. Tvorba týchto štruktúr priamo súvisí s danými vlastnosťami vlákien. Proces tvorby tkanín s použitím kovových vlákien pozostával z viacerých krokov. Najdôležitejšou a časovo náročnou fázou boli materiálové skúšky. V tomto kroku sa materializuje digitálny výstup. Samotné tkanie je čiastočne zdigitalizované, osnovné nite sú vedené počítačom, sústava útkových nití je však vedená ručne. Napriek digitálnym postupom tak veľká časť práce ostáva manuálna a zodpovedá tkaniu na ručných krosnách. Výsledný efekt kolekcie tkanín je zaujímavý. Ponúka viacero možností využitia, od voľne koncipovaného textilného obrazu po možnosti tvarovania do 3D objektu a v neposlednom rade možnosť napojenia na digitálne mikročipy, umožňujúce prenos zvukových alebo svetelných efektov. Finančný dar bol použitý na nákup materiálu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave. Absolventská prehliadka. Výstupom projektu bola pôvodne každoročná približne hodinová módna prehliadka autorských kolekcií študentov – absolventov bakalárskeho a magisterského stupňa Ateliéru odevného dizajnu, Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. Vzhľadom na okolnosti spôsobené Covid pandémiou boli plánované aktivity prehodnotené a realizácia projektu presunutá z roku 2020 na rok 2021. Na základe novej koncepcie vzniklo profesionálne prezentačné video - fashion movie, v ktorom je spojená prezentácia tvorby absolventov z oboch končiacich ročníkov - Bakalári 2020,2021 a Magistri 2020,2021. Vzniknuté fashion movie je kvalitatívne plnohodnotnou náhradou módnej prehliadky. Súčasne napĺňa aktuálne celosvetovo prevládajúce tendencie online prezentácií módnej scény. Nehmotným výstupom pre študentov sú aj ich nadobudnuté kontakty a skúsenosti, vyplývajúce z náročného procesu organizácie či už pôvodne plánovanej absolventskej prehliadky Ateliéru odevného dizajnu, alebo vzniknutého absolventského videa fashion movie. Finančný dar bol použitý na obrazovú a hudobnú produkciu fashion movie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 900 € Mária Štraneková . Mayamay 2020 - Natural Mode. Zámerom projektu Natural Mode bolo vytvorenie inovatívnej trvalo udržateľnej odevnej kolekcie a jej prezentácia. V rámci kolekcie dizajnérka vytvorila viac ako 20 kompletných modelov. V procese výroby a zdokonaľovania strihov boli najskôr vytvorené protypy a následne celkové outfity. Strihy vychádzali z konceptu nulového odpadu materiálu. Niektoré kvalitné prírodné materiály boli získané z pozostalosti po významnej textilnej výtvarníčke. Špeciálne ku kolekcii boli následne zhotovené šperky a doplnky. Kolekcia nemohla byť kvôli pandemickej situácií uvedená na prehliadke FASHION LIVE!2020 v Bratislave, ako bolo pôvodne plánované. Dizajnérka tak využila možnosť prezentácie na medzinárodnej platforme MQ Vienna Fashion Week, kde 9. septembra 2020 odprezentovala svoju kolekciu “Natural Mode”. Kolekciu vystihujú aktuálne pojmy ako udržateľnosť, nadčasovosť, tradícia a prirodzenosť. Finančný dar bol použitý na materiál, prezentáciu a realizáciu kolekcie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Mgr. art. Andrea Chrastinová Pojezdálová. OFF SEASONE - tvorba a prezentácia kolekcie. V rámci projektu dizajnérka Andrea Pojezdálová úspešne zrealizovala odevnú kolekciu OFF SEASON pozostávajúcu z 20 modelov. Nosným materiálom sa stala zvyšková produkcia odevných firiem, dielní a skladov z regiónu, s ktorými dizajnérka v procese nadviazala spoluprácu. Podarilo sa jej tak naplniť cieľ, kedy kolekcia svojimi limitáciami reflektuje aktuálny stav odevného priemyslu na Slovensku a stáva sa originálom, predurčeným na komerčný neúspech. Zámerom tohto umeleckého gesta je podnietiť k uvažovaniu o našom vzťahu k odevu a o udržateľnosti módnej a odevnej produkcie. Prezentáciu kolekcie pred živým publikom sa dizajnérke z dôvodu protipandemických opatrení doteraz nepodarilo zrealizovať. Úderne ju však nahradila online prezentáciou vo forme tematického fashion videa, doplneného atmosférickým editoriálom. Súčasťou online prezentácie je aj lookbook kolekcie, ilustrujúci jej jednotlivé modely. Finančný dar bol použitý na materiál, produkciu, technické zabezpečenie a propagáciu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Mgr. art. Roman Mackovič. ORB - fyzická interakcia s digitálnym prostredím. Projekt ORB je praktickou časťou dizertačnej práce v laboratóriu MediaLab* na VŠVU. Práca sa zaoberala skúmaním fyzickej interakcie s digitálnym prostredím, formou špecifického, na mieru vytvoreného užívateľského rozhrania v tvare gule. Pomocou špecifických, na mieru vytvorených objektov, ktoré sú užívateľským rozhraním, človek manipuluje s programovateľným digitálnym médiom v úlohe multisenzorickej prezentácie, nástroja a hry. Za formu fyzického objektu je zvolená guľa, ktorá je primárnym priestorovým geometrickým tvarom ponúkajúcim veľa možností experimentovania. Dizajnér zdokonalil uvedené dielo vo fyzickej – hardvérovej aj v obsahovej – softvérovej rovine. Vytvoril tak trojicu guľových interaktívnych objektov s rôznymi parametrami – veľkosťou, mierou interakcie, možnosťami využitia. Najväčší z guľových objektov zdokonalil o nové senzory, ktoré ponúkajú ďalšiu možnosť interakcie. Dizajnér pri objekte využil nový dataprojektor a počítač, vďaka čomu získala výsledná inštalácia kvalitnejšiu projekciu obrazu a možnosť jej zverejnenia po dlhšiu dobu. Dielo bolo zverejnené v galérii Medium v Bratislave. U jej návštevníkov vyvolalo pozitívnu odozvu a zároveň absolvovalo ďalší užívateľský test v reálnych podmienkach. Rovnako pozitívne reagovala akademická komisia obhajoby dizertačnej práce. Dielo bolo nominované medzi finalistov v Národnej cene za dizajn 2020. Finančný dar bol použitý na dataprojektor a osobný počítač.
b) podpora a rozvoj športu 800 € Hokejový klub HC 07 Detva-mládež. Na ľade to nezačína ani nekončí. Hlavným zámerom Hokejového klubu HC 07 Detva - mládež je držať krok s modernou výučbou mládeže, vytvárať motivačné prostredie pre mladých športovcov a zabezpečovať spestrenie tréningov na ľade aj mimo neho s novými pomôckami a zariadeniami. V rámci projektu pomohli zamestnanci TBG s vybudovaním tréningovej plochy na tzv. suché tréningy hokejistov a s vybetónovaním plochy s ohradením a pletivom na zelenom nevyužitom priestranstve. Deťom tak bolo vytvorené podstatne lepšie tréningové prostredie, a tak mohli v lete nabehnúť na letné tréningy na novej tréningovej ploche, kde sa môžu udržiavať v kondícii. Finančný dar bol použitý na nákup materiálu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 200 € Stredisko sociálnych služieb Petržalka. Sprievodca seniorov po Bratislave. Dňa 30. júna 2021 realizovalo Stredisko sociálnych služieb Petržalka nezabudnuteľný výlet po krásnych zákutiach Bratislavy. Výletu sa zúčastnilo 46 klientov zo zariadenia opatrovateľskej služby, 3 matky s piatimi deťmi z Domova pre rodičov a deti a samozrejme pomocný personál. Veľkým prínosom pre naplnenie cieľu projektu bola prítomnosť sprievodkyne, ktorá počas celej cesty účastníkov výletu oboznamovala s informáciami o aktuálnom stave jednotlivých mestských lokalít, ktoré mali klienti počas výletu možnosť vidieť, ako aj o historických faktoch a súvislostiach. Po 5 hodinovom výlete sa unavení, ale veľmi spokojní klienti tešili na neskorý spoločný obed so zákuskom. Finančný dar bol využitý na 5 hodinovú jazdu Vláčikom Blaváčikom so sprievodcom.
e) podpora vzdelávania 900 € OZ Vodníček Rodičovské združenie pri materskej škole Tupolevova 20. Záhrada, ktorá učí. Pre deti v materskej škole Tupolevova 20 bola vytvorená záhrada, ktorá učí. Touto aktivitou bolo podporené environmentálne vzdelávanie v materskej škole. V školskej záhrade bol v rámci troch brigád, ktorých sa zúčastnili dobrovoľníci z Tatra banka group, rozšírený už existujúci priestor využívaný na sadenie, kde sa deti učia starostlivosti o rastlinky. Dobrovoľníci do priestoru na sadenie vysadili ovocné kríky a podieľali sa aj na zhotovení bosonohého chodníka. Vďaka realizácii projektu sa deti budú môcť každoročne počas jari, leta a jesene venovať záhradke. Starostlivosťou o rastlinky budú od malička vedené k ochrane prírody a pochopia jej význam a dôležitosť pre človeka. Vlastná skúsenosť dieťaťa najlepšie pomáha pochopiť tento proces a vytvoriť si tak pozitívny vzťah k prírode. Pomocou starostlivosti o záhradu, sa deti učia zodpovednosti a aj trpezlivosti. Finančný dar bol použitý na materiál, náradie a občerstvenie.
e) podpora vzdelávania 700 € ZŠ Mládežnícka 3, Košice- Šaca. Z rozprávky do rozprávky. Prvotným nápadom pre realizáciu projektu Základnej školy na Mládežníckej ulici č. 3 v Košiciach - Šaci bolo 50. výročie vzniku školy. Zamestnankyne TBG sa zúčastnili príprav a samotnej realizácie oslavy výročia. Program k výročiu vzniku školy bol pani učiteľkami nazvaný "Z rozprávky do rozprávky". Zúčastneným hosťom bolo predstavených 6 rozprávok v muzikálovom prevedení popretkávané tanečnými vystúpeniami, ktoré predstavili deti zo ZŠ. Na vystúpení sa vystriedalo spolu 115 detí. Druhou časťou projektu bolo zakúpenie hojdačky na školské ihrisko Základnej školy. Pán školník uvítal pomoc zamestnankýň pri výbere a hlavne pri samotnom umiestňovaní hojdačky. Zamestnankyne tiež pomohli pri údržbe školského ihriska. Vďaka realizácii projektu mali deti zážitok z predstavenia, kde mohli predviesť svoje úsilie a talent, ako aj trvalú pamiatku vo forme hojdačky, ktorú môžu deti dlhé roky využívať. Finančný dar bol použitý na zakúpenie hojdačky.
e) podpora vzdelávania 1 300 € Rada rodičov školy pri Základnej škole Belehradská 21, Košice. Revitalizácia átria školy na ZŠ Belehradská. Cieľom projektu Rady rodičov školy pri Základnej škole Belehradská 21, Košice bola revitalizácia átria školy na ZŠ Belehradská. Ide o obdlžníkový priestor uprostred školy, ktorý bol zanedbaný a neudržiavaný. Po revitalizácii sa začali priestory využívať na výučbu žiakov v exteriéroch. Prínosom projektu je praktická výučba detí ako starostlivosť o záhradu, pestovnie byliniek, či výučba prírodovedy a prvouky. V átriu sa nachádza kompostovisko, ktoré slúži na recykláciu biologického odpadu. Taktiež tu boli vybudované vyvýšené záhony s rastlinami, či domček pre hmyz. Átrium bude využívané aj na mimoškolské aktivity ako besiedky, akadémie, prípade súťaže ako napríklad Hviezdoslavov Kubín. Finančný dar bol použitý na vyvýšený záhon a sadovnícky materiál.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € VERBUM BONUM. Kláštorná záhrada pre všetkých. Občianske združenie VERBUM BONUM pripravuje rôzne regionálne podujatia a spolupracuje s ďalšími organizáciami pri rozvoji regiónu Spiš a to najmä v prírode Národného parku Slovenský raj. Vďaka realizácii projektu bol na Kláštorisku založený model stredovekej kláštornej záhrady, v komplexe prírodného archeologického náleziska stredovekého kláštora, na Kláštorisku v NP Slovenský raj. V rámci projektu bolo vysadených viac ako 300 rastlín a odpracovaných viac ako 500 hodín dobrovoľníckej činnosti. Zamestnanci TBG sa zúčastnili dvojdňovej brigády, počas ktorej pomáhali s prípravami sadeníc na letnú výsadbu, pomáhali vytvárať, montovať značenia do záhonov k jednotlivým rastlinám, pripravovali informačné panely a bulletiny o liečivých rastlinách, priamo v záhrade pomáhali pri výsadbe, kosení, úprave terénu, montáži panelov a označení menoviek rastlín. Počas letnej turistickej sezóny 2020 navštívilo záhradu stovky turistov. Ohlas na výsledok aktivít je veľmi pozitívny, podujatia a aktivity prijala široká verejnosť s nadšením. Finančný dar bol použitý na sadenice, rastliny, záhradkárske pomôcky, občerstvenie, informačné panely a bulletiny a dopravu.
e) podpora vzdelávania 1 000 € Rodičovské združenie pri materskej škole Štiavnická. Oživme farby v živote našich detí. Rodičovské združenie pri materskej škole Štiavnická je občianskym združením, ktoré združuje približne 130 rodičov. Integruje deti so sluchovým postihnutím medzi zdravé deti a je materskou školou s veľmi dobrými výsledkami. Je to jediná škôlka v Nitrianskom kraji s deťmi so sluchovým postihnutím. V rámci realizácie projektu boli zveľadené priestory škôlky. Vo vonkajších priestoroch boli osadené lavičky, stôl a vybudovaný detský domček. Drevené doplnky slúžia deťom na realizáciu rôznych aktivít. Finančný dar bol použitý na výrobu drevených doplnkov.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 700 € OZ Zatúlané psíky Šaľa. POMOC Zatulanym psikom Šaľa. PREVADZKA útulkov pre zvieratá z dôvodu, že je zabezpečovaná dobrovoľníkmi v rámci ich voľného času a prostredníctvom ich financií. Útulky sú potrebné a prospešné pre celú spoločnosť. Plnia dôležitú funkciu regulácie, aby nebola krajina zaplavená chorými a túlavými psami. OZ Zatúlané psíky Šaľa zorganizovalo pre zamestnancov TBG dobrovoľnícke aktivity, počas ktorých zamestnanci pomáhali s úpravou vonkajšieho trávnatého porastu o rozlohe 1300 metrov štvorcových. Vonkajší terén je potrebné v pravidelných intervaloch obhospodáriť a upraviť. Finančný dar bol použitý na kosačku.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Spojená škola, Mudroňová 1, Nitra. Pomoc deťom. Spojená škola poskytuje výchovu a vzdelávanie žiakom s ľahkým mentálnym postihnutím, ako aj žiakom s viacnásobným telesným a mentálnym postihnutím, či inými pervazívnymi vývinovými poruchami. V rámci projektu zrevitalizovali zamestnanci TBG skalku pri vchode do školy, upravili školský areál, orezali stromčeky a kroviny, vypleli vyvýšené záhony, pomohli odpratať bio odpad, ponatierali lavičky a paletové sedenie. Žiaci s mentálnym a telesným postihnutím a žiaci s autistickým spektrom tak môžu využívať priestor školského dvora v plnom rozsahu. Vzhľadom na obmedzenia spojené s pandémiou COVID19 mohli byť dobrovoľnícke aktivity vykonávané iba vo vonkajších priestoroch Spojenej školy. Finančný dar bol použitý na edukačné pomôcky, záhradný nábytok a náterový materiál.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 1 200 € Radostná práca. Biodiverzita v sade. Realizácia projektu OZ Radostná práca bola umiestnená do lokality, kde sa vytvára nové komunitné centrum - Hostinca u Klačkov. V rámci dobrovoľníckej aktivity bol postavený suchý kamenný múrik. Je to výrazný architektonický prvok s oddychovou funkciou. Slúži ľuďom, ako aj rôznym živočíšnym a rastlinným druhom. Vyvýšené záhony sú na mieste slnečnej pasce, kde sa slnko točí skoro celý deň a rastlinám sa veľmi darí. Stavba múrika prebiehala pod odborným vedením Rudolfa Kožíka. Dobrovoľníckou prácou zamestnancov TBG bolo triedenie kameňov vhodných na stavbu suchého múrika. Dobrovoľníci pripravili a založili záhony, vysadili kvety a dočistili okolie. Vzhľadom na sťažené podmienky v daždivom počasí prišli s rôznymi vylepšeniami. Dobrovoľníci manuálne upravili terén a založili stavbu múrika. Vzhľadom na náročnosť stavby boli realizované ešte dve dobrovoľnícke akcie s nižšou účasťou, avšak s výborným výsledkom, stavba už stojí. Finančný dar bol použitý na materiál, náradie, dovoz, prenájom mechanizácie a občerstvenie.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 1 200 € Občianske združenie GaBa. Sokolie hniezdo, učebňa v Baťovianskej záhrade. Občianske združenie GaBa funguje od roku 2018. Členkami sú 4 ženy, ktoré sa našli v montessori prístupe. Víziou združenia je rozvoj detí k samostatnosti a zvedavosti. Cieľom projektu bolo vytvoriť vonkajšiu učebňu Sokolie hniezdo pre deti v centre mesta Partizánske. Realizátorom projektu sa podarilo vytvoriť príjemné posedenie pre návštevníkov Baťovianskej záhrady. Učebňu si užili deti zo škôl a škôlok, ale aj obyvatelia mesta, ktorí navštevovali záhradu počas budovania, ale aj počas dňa otvorených dverí. Je možné ju využívať aj na enviromentálne workshopy v poobedných hodinách a počas víkendov. Kvôli všetkým pandemickým opatreniam to bolo o čosi náročnejšie, ale realizátori veria, že Sokolie hniezdo bude miestom oddychu, tvorivej a vzdelávacej tvorby nielen pre deti. Finančný dar bol použitý na materiál.
b) podpora a rozvoj športu 1 500 € Hornonitrianske stopy. Bojnicko-dubnické cyklotrasy. Občianske združenie Hornonitrianske stopy sa zaoberá legalizáciou, podporou a vytváraním nových cyklistických trás v Hornonitrianskej kotline a okolí. Popri už existujúcich trasách je pre združenie prioritou prepojenie a budovanie cyklistickej infraštruktúry. Zamestnanci TBG sa zúčastnili dobrovoľníckych aktivít, v rámci ktorých bol vybudovaný altánok. Tým sa zlepšila cyklistická infraštruktúra a v rámci Bojnicko-dubnických cyklotrás pribudlo miesto slúžiace na odpočinok, či menšie rodinné akcie. V rámci projektu sa združeniu tiež podarilo sprístupniť 4. prírodnú cyklotrasu v Bojniciach, tzv. Nofryho trail a osadiť smerové tabule pre lepšiu orientáciu v teréne. Finančný dar bol použitý na náradie, stavebný materiál a na značenie cyklotrás a informačné tabule.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 1 000 € Orbis Nostri. Stromček. Občianske združenie Orbis Nostri vzniklo na základe podnetu potreby zmeniť stav povedomia k ochrane životného prostredia, rozvoju vzdelávania spoločnosti a k pochopeniu potreby chrániť prírodu. V rámci realizácie projektu bolo vysadených 1400 stromčekov v náročnom horskom teréne v oblasti Národného parku Veľká Fatra, ktoré bolo poškodené veternou kalamitou. Až 90% dobrovoľníkov nemalo nikdy skúsenosti so sadením stromčekov priamo v lese. Odborný lesný hospodár vysvetlil všetkým význam, postup a účel výsadby. Priestory na občerstvenie pre dobrovoľníkov poskytlo poľovné združenie "Jarabina", ktorého zástupca uskutočnil prednášku o funkcií lesa pre živočíchy, ktoré v ňom žijú. Účastníci boli nadšení, že strávili deň fyzickou aktivitou v prírode, dobrým pocitom že pomohli prírode a budúcim generáciám, ktoré využijú nimi zasadené stromčeky. Finančný dar bol použitý na tričká, náradie, dopravu a občerstvenie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 200 € Združenie na záchranu Lietavského hradu. Dobrovoľnícka pomoc hradu Lietava. Hrad Lietava patrí medzi najväčšie a najkrajšie zrúcaniny na Slovenku. Do roku 1999 bol opustený a chátral. Po vzniku Združenia na záchranu Lietavského hradu začala pre hrad nová životná kapitola. Dobrovoľnícke aktivity so zamestnancami TBG Žilina prebehli v novembri 2020. Dobrovoľníci pomáhali so zberom kameňa, ktorý sa nachádzal pod hradným múrom v lese. S vývozom pomohla ťažká lesná technika - lesný traktor s radlicou do ktorej účastníci dobrovoľníckeho dňa naložili viac ako 17 plných radlíc kameňa, ktoré sa vyviezli priamo do areálu hradu Lietava. V rovnakom čase prebiehala stabilizácia časti objektu Veľký delostrelecký rondel. Zahraniční odborní pracovníci oboznámili dobrovoľníkov so stavbou lešenia a bola im tiež predvedená ukážka murovania historickej konštrukcie z postaveného lešenia. Dobrovoľníci spolu so zamestnancami hradu vyrábali z neomietaných dosák drevené podlážky, ktoré priamo využili pri práci na stabilizácii historickej konštrukcie hradu Lietava. Ohlas dobrovoľníkov TBG bol veľmi pozitívny. Ich práca ukázala silu dobrovoľníctva a jasne potvrdila, že kolektív dokázal v tak krátkom čase pomôcť pri záchrane nášho kultúrneho dedičstva. Finančný dar bol použitý na materiál a honoráre pre majstrov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 13 000 € Čerstvé ovocie, n.o. Dni architektury a dizajnu 2020 / Bratislava. Festival DAAD tento rok nadviazal na prvú dekádu svojej existencie. 11. ročník festivalu DAAD 2020 sa konal v spojení s 3. ročníkom DAAF 2020 ako špeciálna edícia festivalu v dňoch 26/10 – 01/11/2020 v Bratislave. Vzhľadom na pandemickú situáciu a okolnosti a obmedzenia s ňou súvisiace, organizátori viedli podujatie cestou online verzie, streamovanej plošne do sveta zo štúdia. Výsledkom bol programovo veľmi intenzívny formát prednášok, diskusií, prezentácií a filmových vstupov. Na festivale boli odprezentované jeho tradičné formáty EGO, Prvá liga, Clubovka. Súčasťou DAAD bola aj prehliadka filmov o architektúre a dizajne, medzi inými aj viacerých dielov formátu IKONY. V rámci festivalu boli organizované aj výstavné a diskusné priestory prostredníctvom formátov SUPERDESIGNSTUDIO, OPENDESIGNSTUDIO a DEVELOPMENT. Súčasťou hlavného programu boli tiež sprievodné podujatia, ktoré aktuálne obohacujú hlavný program. Organizátori opäť pretavili nespornú energiu architektov, dizajnérov, fotografov, umelcov, módnych tvorcov, grafikov, hudobníkov... tak, aby sa z nej mohol nadýchať každý milovník výbornej architektúry, dobrého dizajnu a kultúry ako takej. Finančný dar bol použitý na produkciu, grafickú prípravu, honoráre, fotodokumentáciu, prenájom priestorov a propagáciu festivalu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 15 000 € Na Orave dobre o.z. Konferencia By Design 2020. Nadácia Tatra banky ako svojho partnera v oblasti zachovania kultúrnych hodnôt – umenia podporila Občianske združenie Na Orave dobre, ktoré sa venuje nielen aktivitám na podporu regiónu Orava, ale tiež organizuje konferencie a semináre zamerané na dizajn, marketing a inovácie. By Design je výročná medzinárodná konferencia, ktorá slovenskému publiku prináša svetové špičky dizajnu. Predstavuje inovatívne prístupy a nečakané možnosti, prostredníctvom ktorých dochádza k pozitívnej zmene vo fungovaní verejného života a spoločnosti. Organizácia využila bohatý archív prednášok z histórie konferencie By Design a vytvorila multimediálny portál lab.bydesignconf.com s exkluzívnym obsahom. Zdieľané prednášky sú inšpirujúce a poskytujú vzdelávanie a jedinečné know-how od svetových dizajnérov pre široký okruh publika – nielen dizajnérov, ale i marketérov, podnikateľov a iných kreatívnych pracovníkov. Organizácia zároveň zrealizovala online eventy Push By Design s účasťou svetových i lokálnych odborníkov, ktorí v hĺbkových rozhovoroch reflektovali súčasnú špecifickú situáciu, ako sa s ňou vyrovnať a prinášali inšpirácie, ako z nej i vyťažiť a rásť napriek kríze. Finančný dar bol použitý na webdizajn, online propagáciu a produkciu, preklad, technické zabezpečenie, administratívu, PR a koordináciu projektu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Ivan Hronec. Be2Can 2020 – tlač katalógu . Nadácia Tatra banky ako svojho partnera v oblasti zachovania kultúrnych hodnôt – umenia podporila Ivana Hronca a jeho realizáciu ďalšieho ročníka prehliadky Be2Can. Na Slovensku je to ojedinelá prehliadka prezentujúca výber medzinárodných filmov z troch prestížnych festivalov, akými sú Berlinale, Benátky a Cannes. Podujatie ponúklo výnimočnú príležitosť pre milovníkov filmu spoznať a porovnať najlepšie medzinárodné filmy z posledných rokov. V rámci sekcie Premiéry bolo uvedených 7 filmov, ktoré boli na Slovensku uvedené po prvýkrát v rámci svojej festivalovej predpremiéry. Sekcia Combacks priniesla sedem reprízových snímok, z ktorých každá bola dramaturgicky prepojená s jedným z premiérových titulov. Uvádzané tituly spĺňali kritériá prehliadky, každý z nich bol na niektorom z vyššie spomenutých prestížnych festivalov ocenený či nominovaný. V katalógu bol okrem popisu jednotlivých filmov obsiahnutý tiež sprievodný text, v ktorom boli vysvetlené dramaturgické prepojenia jednotlivých filmov a je taktiež akýmsi zamyslením nad zmenami, ktorými v súčasnosti z objektívnych dôvodov kinodistribúcia prechádza. Festivalový katalóg je dvojjazyčný (slovenčina / angličtina) a bol distribuovaný do všetkých do prehliadky zapojených kín, ako aj do kníhkupectiev, kultúrnych inštitútov a centier. Finančný dar bol použitý na zalomenie a tlač katalógu.
e) podpora vzdelávania 10 000 € Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika. Ekonomické myslenie a ekonomické vzdelávanie na Slovensku v roku 2020. Zámerom Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika je prispievať k zvyšovaniu úrovne ekonomického poznania, myslenia, vzdelávania a vnímania podstaty princípov ekonómie na Slovensku. V rámci podprogramu CEQLS KI zorganizoval v roku 2020 verejnú prednášku výskumníka a vedúceho oddelenia politickej ekonómie v rámci Institute of Economic Affairs Dr. Kristiana Niemietza „Socializmus – zlyhávajúca myšlienka, večne živá”. Prednášky sa zúčastnilo približne 100 účastníkov, ktorí mali dostatočne veľký priestor na diskusiu s ním. Videozáznam z prednášky a diskusie je dostupný na webe KI. Druhú prednášku, profesora podnikania na Baylor University Petra Kleina „Prečo sú motorom inovácií podnikatelia, nie byrokrati“, zrealizoval kvôli situácii súvisiacej s ochorením COVID-19 v septembri 2021. KI zároveň zorganizoval v rámci AKE 2020 tri semináre naživo a päť online seminárov o ekonomickom myslení v duchu princípov slobodnej spoločnosti. Ročníka AKE 2020 sa zúčastnilo 42 absolventov. 10-ti z nich získali certifikáty AKE 2020, ktoré im boli odovzdané na poslednom seminári v januári 2021. KI sa prostredníctvom týchto aktivít podarilo dosiahnuť cieľ projektu: prispieť k zvýšeniu úrovne ekonomického poznania, ekonomického myslenia, ekonomického vzdelávania na Slovensku. Finančný dar bol použitý na medializáciu, propagáciu, honoráre, cestovné náklady, prenájom a materiál.
e) podpora vzdelávania 10 000 € INESS – Inštitút ekonomických a spoločenských analýz. Ekonomické vzdelávanie. Inštitút ekonomických a spoločenských analýz je nezávislým, neštátnym a apolitickým občianskym združením. INESS sa v roku 2020 podarilo zrealizovať 3 vzdelávacie aktivity s dosahom desiatok tisícov študentov. Združeniu sa úspešne podarilo usporiadať tretí ročník celoštátnej súťaže Ekonomická olympiáda, do ktorej sa zapojilo rekordných 6500 študentov z viac ako 210 stredných škôl na celom Slovensku. Finále trojkolovej súťaže sa uskutočnilo v Bratislave, kde napokon odborná porota vybrala spomedzi 50 finalistov po písomnom a ústnom kole absolútnych víťazov aktuálneho ročníka. Organizácia aj v roku 2020 pripravila medzi učiteľmi i študentmi populárny plagát Vesmír verejných výdavkov 2020, ktorý je grafickým znázornením verejných financií. Tento rok bolo distribuovaných 4215 ks plagátov na 281 stredných škôl z celého Slovenska. Po zatvorení škôl kvôli pandémii COVID-19 sa na jar vzdelávanie presunulo do online priestoru. INESS vymyslel a zrealizoval vzdelávací projekt Ekonómia na doma postavený na učebnici Ekonómia v 31 hodinách, ktorý zaujal tisíce študentov a stovky sa zapojili do desiatich testov, ktoré sa uskutočnili v týždňových intervaloch. Finančný dar bol použitý na honoráre, licencie, tlač a poštovné.
e) podpora vzdelávania 6 000 € GoodMood, o.z. Hungry Minds. Nadácia Tatra banky ako svojho partnera v oblasti podpory vzdelávania podporila Občianske združenie GoodMood, ktoré od roku 2017 prevádzkuje co-workingové centrum Coworking Cvernovka s detským klubom. Obsahom projektu Hungry Minds bola realizácia 8 vzdelávacích podujatí zameraných na osobnostný rozvoj. Prvé 2 podujatia boli realizované naživo v priestoroch Coworkingu Cvernovka. Po októbrovom zákaze hromadných podujatí prijal Coworking Cvernovka rozhodnutie presunúť podujatia do online priestoru. Od februára 2021 bola spustená online verzia Hungry Minds s pomocou nadaných kameramanov, zvukárov, strihačov a produkčných priamo z Novej Cvernovky. Z coworkingu bolo vytvorené malé online štúdio, z ktorého sa naživo vysielalo 6 prednášok pod názvom Hungry Minds Online. Vďaka pestrému obsahu prednášok sa podarilo pokryť široké spektrum tém osobnostného rozvoja. Prednášky naživo sledovalo niekoľko stoviek divákov, ktorí mohli klásť otázky na prednášajúcich cez aplikáciu sli.do a cez komentáre priamo pod podujatiami na facebooku. Takýmto spôsobom sa stali prednášky interaktívnejšími a spätná väzba zo strany publika bola veľmi pozitívna. Diváci si môžu nájsť záznam prednášok aj na YouTube kanáli Coworking Cvernovka. Vďaka spolupráci Coworking Cvernovka s ďalšími coworkingami boli prednášky crossstreamované aj na facebookových stránkach coworkigov v Žiline, Martine, Trnave, Trenčíne či Košiciach. Finančný dar bol použitý na lektorské služby, zabezpečenie livestreamu, grafiku, tlač, dramaturgiu, PR a fotografický záznam z podujatí.
e) podpora vzdelávania 8 000 € TEDxBratislava. TEDxBratislava 2020. Nadácia Tatra banky ako svojho partnera v oblasti podpory vzdelávania podporila Občianske združenie TEDxBratislava, ktorého cieľom je zorganizovať multižánrovú konferenciu na štýl svetovej konferencie TED. Podujatie TEDxBratislava dáva priestor jedinečným osobnostiam zo Slovenska, ale aj zo zahraničia, ktoré sú výnimočné svojim zmýšľaním, skutkami, talentom či potenciálom. Z vystúpenia každého rečníka boli vyhotovené videozáznamy, ktoré sú dostupné širokej verejnosti. Vzhľadom k pandemickej situácii boli organizátori podujatia nútení zmeniť program, avšak záujem zo strany publika bol stále rovnako veľký. Organizácia zorganizovala event, ktorý prebiehal v online priestore, jeho hlavná myšlienka však ostala zachovaná. Šíriť myšlienky hodné šírenia. Okrem iného podporila organizácia aj umelcov, ktorí vytvárali zaujímavé grafiky s tématikou pandemickej situácie. Finančný dar bol použitý na techniku, tlač ilustrácii a prenájom priestorov.
e) podpora vzdelávania 10 000 € The Duke of Edinburgh’s International Award Slovensko, o.z.. 5000 mladých v DofE . Nadácia Tatra banky podporila ako svojho partnera v oblasti vzdelávania Občianske združenie The Duke of Edinburgh’s International Award Slovensko, ktoré vedie program DofE – Medzinárodná cena Vojvodu z Edinburghu. Rozvojový program bol založený v roku 1956 princom Philipom. Mladým ľuďom vo veku od 14 do 24 rokov dáva šancu rozvinúť svoje charakterové vlastnosti, naplniť svoj potenciál a pomôcť im uspieť v živote. Organizácia v roku 2020 za pomoci viac ako tisíc dobrovoľníkov na 187 Miestnych centrách zapojila do programu 3 494 mladých, z ktorých vyše 1400 stihlo úspešne dokončiť program. Vďaka podpore od Nadácie Tatra banky mohla organizácia metodicky podporovať zapojené školy prostredníctvom Manažérov programu v organizácií a najmä tvoriť nové iniciatívy v pandemickom období. Organizácii sa tiež podarilo otvoriť program na 20 nových školách. V priebehu roku 2020 bol program, vzhľadom na pandemickú situáciu, plne adaptovaný do online prostredia, vrátane zorganizovania prvej DofE online ceremónie, ktorú videlo viac ak o 9 500 ľudí. Po 2 rokoch príprav bolo spustené uznávanie zlatých absolventov DofE 20tkou slovenských zamestnávateľov, vrátane zapojenej Tatra banky, ktoré má za cieľ motivovať ďalších mladých ľudí, aby na sebe pracovali. Finančný dar bol použitý na osobné náklady pre manažérov programu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 20 000 € Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy. Dočasné mestečko pre zabezpečenie služieb domácej karantény pre osoby bez domova. Hlavné mesto pristúpilo k preventívnym opatreniam pre ľudí bez domova zodpovedne a promptne, tak ako bolo vzhľadom na rastúce riziko šírenia epidémie v marci 2020 nevyhnutné. Zrealizovaný projekt karanténneho mestečka bol prvý svojho druhu na Slovensku a vďaka nemu bola ohrozená skupina ľudí bez domova účinne chránená pred nekontrolovaným šírením koronavírusu. Karanténne mestečko na Zlatých pieskoch spustilo prevádzku 16. apríla. Pripravená kapacita zahŕňala 30 miest pre ľudí bez domova s podozrením na COVID-19 v ubytovacích kontajneroch a zónu s 20 miestami pre ľudí s pozitívnym výsledkom. Jedinečná skúsenosť s vybudovaním karanténneho mestečka predstavuje zdroj informácií a know-how pre ďalšie prípravy preventívnych opatrení s Ministerstvom zdravotníctva SR, ktorých cieľom je zabezpečiť protiepidemiologické opatrenia pre ľudí bez domova aj na úrovni štátu v dostatočnej a kvalitnejšej podobe. Finančný dar bol použitý na prenájom, montáž a demontáž mobilných kontajnerov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 600 € Ivan Ostrochovský. Cena Nadácie Tatra banky za umenie (CNTBU) Hlavná cena Audiovizálna tvorba, za réžiu filmu Služobníci. Celovečerný hraný film Služobníci (2020) rozpráva príbeh z obdobia komunistickej totality, ktorá sa zmocňovala ľudských charakterov plazivou manipuláciou a pomocou prísľubu pohodlnejšieho života. Píše sa rok 1980. Michal a Juraj sú študenti kňazského seminára v totalitnom Československu. Vedenie fakulty sa zo strachu pred zatvorením školy snaží formovať seminaristov do podoby vyhovujúcej režimu. Každý z mladých bohoslovcov sa musí rozhodnúť, či podľahne pokušeniu a zvolí si ľahšiu cestu kolaborácie, alebo cestu svedomia a dostane sa tak pod drobnohľad cirkevného odboru Štátnej bezpečnosti.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 600 € Milla Dromovich a Klára Jakubová. Cena Nadácie Tatra banky za umenie (CNTBU) Hlavná cena Divadlo, za réžiu divadelného projektu Kosmopol, Banská Štiavnica. Divadelný projekt Kosmopol vychádza z hlavnej myšlienky „renovácie identity”. Zameriava sa na dejiny meštianskej spoločnosti Banskej Štiavnice 20. storočia. Dramaturgicko – režijný koncept a scenár divadelného projektu vytvorili Klára Jakubová a Mila Dromovich. Etnologický a historický výskum viedla Verona Hajdučíková. Počas zberu materiálu, ktorý predstavuje hĺbkový etnologický a historický výskum, a realizácie projektu vznikol scenár vo forme polydrámy. Výsledkom je trojhodinová imerzná a multimediálna inscenácia odohrávajúca sa na 11. scénach v starom meštianskom dome v centre Banskej Štiavnice, pre ktoré vznikla aj unikátna scénografia. Divadelný projekt reflektuje konkrétne príbehy obyvateľov zozbieraných formou oral history. Divák sleduje život fiktívnej rodiny Szatmáryovcov, ich priateľov, susedov aj nepriateľov, ktorí zažívajú čriepky osudov reálnych obyvateľov mesta. Na začiatku dostane divák možnosť zoznámiť sa s postavami a priestorom v pozvoľnom tempe, aby postupne padal do špirály času. Dej divadelného projektu prebieha na pozadí významných udalostí československej a lokálnej histórie. Dotýka sa zabudnutých, alebo vytesnených tráum mesta, ktoré oživuje a otvorene pomenúva.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 600 € Martina Figusch Rozinajová a Ján Filipek. Cena Nadácie Tatra banky za umenie (CNTBU) Hlavná cena Dizajn, za autorstvo nového školského písma (písmo Školské). Súčasné písané písmo, ktoré sa na slovenských školách používa bez výrazných zmien takmer sto rokov, pozná každý pedagóg, žiak aj rodič. V modernom prístupe k výučbe však naráža na svoje limity: je nevhodné pre ľavákov ako aj pre žiakov s poruchami učenia, čítania a písania. Písmo nebolo digitalizované, čo komplikovalo prácu pedagógom a vydavateľstvám pri príprave učebných pomôcok. Z týchto dôvodov sa Martina Figusch Rozinajová a Ján Filípek rozhodli spoločne zdigitalizovať a zmodernizovať školské písmo a prispôsobiť ho ľavákom a žiakom s poruchami učenia. Autori pri realizácii projektu študovali históriu, analyzovali písané školské písmo a kriticky sa pozreli na čitateľnosť jednotlivých znakov. Skúšky rôznych tvarov a konzultácie s pedagógmi pomohli vzniku písma Skolske. Písmo Skolske tak pôsobí moderne a zároveň prirodzene. Aj keď obsahuje veľa zmien, plynulo nadväzuje na našu tradíciu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 600 € Miloš Valent. Cena Nadácie Tatra banky za umenie (CNTBU) Hlavná cena Hudba, za autorstvo a interpretáciu albumu Solamente naturali: Musica Globus, Live Concert in Esterháza, vydavteľstvo Pavian. Komorný súbor Solamente naturali založil Miloš Valent, absolvent VŠMU v triede Bohdana Warchala, v roku 1995. Musica Globus patrí k najúspešnejším programom, ktoré súbor Solamente naturali hráva po celom svete. Je hudobným cestopisom po krajinách 18. storočia. Neviditeľné spojivo programu tvoria tanec a ľudová hudba. Tie vďaka svojej prirodzenej čistote a sile sociálnej spolupatričnosti, inšpirovali skladateľov k používaniu, alebo citovaniu týchto melódii. Následne ich vo svojich skladbách pozdvihli do umeleckej podoby. Takým skladateľom bol nesporne G.F.Telemann, ktorý v 18.storočí počas svojich dvoch poľských pobytov, zažil priame očarenie hrou ľudových muzikantov. Jeho skladby, ktoré sú poprepletané tancami z tanečných zbierok 18.storočia z územia Slovenska, Maďarska a Poľska tvoria kostru celého programu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 600 € Katarína Balcarová Kuchelová. Cena Nadácie Tatra banky za umenie (CNTBU) Hlavná cena Literatúra, za autorstvo prozaickej knihy Čepiec (vyd. Slovart). Slovenská poetka a prozaička Katarína Kucbelová, absolvovala Vysokú školu múzických umení a je spoluzakladateľkou literárnej ceny Anasoft litera. Prozaická kniha Čepiec je kombináciou dokumentárneho románu a literárnej reportáže, najbližšie má k označeniu reportážna novela. Autorka chodila dva roky do folklórnej oblasti pod Kráľovou hoľou. Chcela sa naučiť šiť čepiec, súčasť miestneho ženského kroja. Popri tom sa dozvedela veľa iných vecí o živote v odľahlej horskej obci v postupne sa vyľudňujúcom regióne, o sebe, o ľudovej kultúre, o spolužití s Rómami, o stereotypoch, vrátane tých, v ktorých sama žila a žije.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 600 € Lucia Tkáčová. Cena Nadácie Tatra banky za umenie (CNTBU) Hlavná cena Výtvarné umenie, za Ideový návrh a koncepciu ročného projektu „Zlaté časy“ v galérii Jozefa Kollára v Banskej Štiavnici. Celoročný výstavný program Zlaté časy vznikol v koncepcii Lucie Tkáčovej a bol realizovaný v spolupráci s Máriou Janušovou a Nicom Krebsom v Galérii Jozefa Kollára v Banskej Štiavnici. Zlaté časy predstavujú komplexný projekt, ktorého ambíciou bolo prebudiť potenciál Galérie Jozefa Kollára, driemajúci pod nánosmi času, trpiaci finančnou podvýživou, nedostatkom odbornej pozornosti a absenciou jasnej programovej vízie. Reštart galérie sa podarilo dosiahnuť silným medzinárodným programom, site-specific umeleckými a architektonickými intervenciami a priestorovými vylepšeniami budovy. Počas roka 2019 bolo v rámci projektu Zlaté časy zrealizovaných 11 výstav. Projekt Zlaté časy výrazne rezonoval v slovenských médiách a pritiahol pozornosť na problémy a stav regionálnych galérií na Slovensku.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 300 € Tomáš Procházka. Cena Nadácie Tatra banky za umenie (CNTBU) Mladý tvorca Divadlo, a réžiu inscenácie Requiem pre priateľa v rámci inscenácie HEY! Slováci (MD Žilina). Dušan Veselovský v apríli 2015 náhle a nečakane zomrel. Bol oduševnený ľudskoprávny aktivista, významný člen LGBTI+ komunity, vizuálny umelec, fotograf a kamarát režiséra inscenácie. Po smrti nastalo dedičské konanie. Otec, s ktorým bol Dušan dlhé roky odcudzený odmietol priznať jeho partnerovi Liborovi akýkoľvek dedičský nárok. Nastal nesmierne ponižujúci proces, v ktorom Dušanovi priatelia spisovali čestné prehlásenia dokazujúce jeho partnerstvo s Liborom. Taktiež Libor musel dokazovať spolužitie v domácnosti. Po nejakom čase sa Libor svojho dedičského nároku vzdal v prospech otca. Chcel sa sústrediť na vlastný smútok a vlastné potreby. Na základe skutočnosti, že sa prípad nikdy nedostal na súd, stratila LGBTI+ komunita “prípad” o ktorý by sme sa mohli opierať pri dožadovaní sa registrovaných partnerstiev. Requiem pre priateľa je osobná snaha Tomáša Procházku, aby tento príbeh naďalej žil, aby sa s ním diváci mohli konfrontovať a pochopiť, že komunita naozaj nežiada veľa. V inscenácií tvoria 90% textu citácie 1 k 1, buď slov Dušanovho otca, alebo jeho kamarátov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 300 € Juraj Hariš. Cena Nadácie Tatra banky za umenie (CNTBU) Mladý tvorca Dizajn, za návrh a realizáciu komunitného projektu Suť na Park - Suťomlat, Nová Cvernovka. Projekt Suť na Park - Suťomlat začal vznikať približne koncom roka 2017 v období, keď bolo potrebné vyriešiť, čo s kopou stavebnej sute v Novej Cvernovke. Približne po roku uvažovania a debatovania prišiel Juraj Hariš s nápadom ako používať najjemnejšiu frakciu odpadu na základe starovekej metódy nabíjanej hliny. Medzičasom pod vedením ateliérov 2021 a LABAK vznikol projekt parku s nápadom využitia stavebného odpadu a najjemnejšej frakcie. Juraj Hariš a kolektív sa pustili do fyzického testovania, vývoja teórie, rešeršovania, konzultácií a premeny na skutočnosť Suťomlatu. Po rozhodnutí Nadácie Cvernovka realizovať časť verejného parku pod názvom projektu Suť na Park oslovil realizačný tím doc. Ing. Karela Zlatušku, Csc. na konzultačnú spoluprácu a vývoj reálneho Suťomlatu. V Novej Cvernovke sa nachádzalo 1012 ton stavebného odpadu. Po spracovaní bola do konštrukcie suťomlatových plôch umiestnená takmer polovica sute.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 300 € Jakub Šedivý a Kristína Mihaľová. Cena Nadácie Tatra banky za umenie (CNTBU) Mladý tvorca Hudba, za autorstvo a interpretáciu, hudobného singlu I wish. Skladba I Wish vznikla v decembri 2019. Jakub Šedivý a Kristína Mihaľová k natočili videoklip počas dlhej a studenej cesty vlakom s pokazenou klimatizáciou z nemeckého Bambergu do Bratislavy. Podobných spoločných ciest vlakom majú za sebou približne 436 a pri každej jednej, ktorá trvá minimálne štyri hodiny, takto diskutujú a pozorujú jeden druhého, popíjajúc polievkové lungo. Singel I Wish spolu so skladbou Skies naznačovali vznik ich debutového albumu „Sleepin` With The Lights On“. Album dokončili Jakub Šedivý a Kristína Mihaľová počas obdobia karantény v máji a vydali 7.júla 2020.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 300 € Juraj Čokyna. Cena Nadácie Tatra banky za umenie (CNTBU) Mladý tvorca Literatúra, za autorstvo knihy A okraje máš kde? (vyd. N Press, sro). Na Slovensku žijú desaťtisíce detí, ktoré nemajú šancu mať sa v živote dobre. Tisícky detí prepadávajú už v prvom ročníku a základnú školu nikdy nedokončia. Učitelia im nevedia pomôcť a v ich snahe nikto im ani nikto nepomáha. Aká je vlastne štartovacia čiara týchto detí a aké metódy môžu učitelia využívať? Čo všetko dokáže zmeniť jeden učiteľ a ako by sa mal zmeniť systém vzdelávania na Slovensku? Kniha A okraje máš kde? do hĺbky skúma príčiny zlyhaní znevýhodnených detí, ich rodičov, učiteľov, štátu a prináša aj riešenia. Juraj Čokyna nie je dlhoročný učiteľ. Školstvo je však preňho životným poslaním a snaží sa do tejto problematiky hlboko preniknúť. Prostredníctvom Teach for Slovakia učil dva roky deti z chudobného prostredia, začal o svojich skúsenostiach písať blogy a nakoniec aj knihu. Vďaka jeho skúsenostiam je táto kniha plná príbehov a aj zrozumiteľných návodov a dá sa jej veriť.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 300 € Andrej Dúbravský. Cena Nadácie Tatra banky za umenie (CNTBU) Mladý tvorca Výtvarné umenie za autorstvo samostatnej výstavy POTENTIAL WASTED, (DITTRICH & SCHLECHTRIEM Berlin). Dúbravský, inšpirovaný vidieckou perspektívou z organickej záhrady a ateliéru, ktorý udržiava na vidieku juhozápadného Slovenska, vytvára vyobrazenia idylických krajín, siluety panorám tovární, autoportréty, portréty zvierat a štúdie mužských postav, ktoré čelia aktuálnym problémom poľnohospodárstva, priemysel, politika, identita a sexualita. Práce odrážajú „etický hedonizmus“ a udržiavajú utopické ideály v dosť dystopických podmienkach. Maliarove obrazy vyjadrujú jeho úvahy v empatických, ale neprehľadných štúdiách životného prostredia a jeho devastácie, človeka a prírody. Jeho široký umelecko-historický repertoár sa odráža v jeho najnovších dielach, ktoré skúmajú súčasné verzie klasických predmetov, ako je krajina alebo akt, v niektorých prípadoch pomerne vážne a usilovne, v iných je ironická. Dúbravský premieňa svoje nepochopenie a rozhorčenie nad zmenou klímy a prevládajúcu slepotu voči ekologickým problémom na produktívne a slobodné združenia.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 300 € Marko Škop. Nominovaný na Cena Nadácie Tatra banky za umenie (CNTBU) Audiovizuálna tvorba, za réžiu hraného filmu/drámy „Nech je svetlo“. Film, rozpráva príbeh Milana, ktorý má tri deti a aby zabezpečil svoju rodinu, chodí pracovať do Nemecka. Počas návštevy doma cez Vianoce zistí, že jeho najstarší syn Adam je členom polovojenskej mládežníckej skupiny. Chlapec je zapletený do šikanovania a usmrtenia spolužiaka. Otec sa rozhoduje, čo by mal spraviť. Spolu s manželkou Zuzkou pri tom začnú zisťovať skutočnú pravdu o svojom synovi, o svojej rodine, o sebe samých a aj o spoločenstve okolo seba.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 300 € Peter Darovec. Nominovaný na Cena Nadácie Tatra banky za umenie (CNTBU) Literatúra, za autorstvo knihy On, Pišťanek (vyd. Literárne informačné centrum). Monografia predstavuje Petra Pišťanka ako prelomového autora slovenskej literatúry konca 20. a začiatku 21. storočia. S nadhľadom a bez moralizovania píše o ľudskej povrchnosti, duchovnej vyprázdnenosti a intelektuálnej lenivosti, ale aj o manipulačných technikách moci. Peter Pišťanek má veľa nasledovníkov, ale iba on dokázal spraviť z nízkej porevolučnej reality vysokú umeleckú literatúru. Monografia On, Pišťanek je zaujímavým a poučným čítaním pre profesionálnych literárnych vedcov, ako aj pre všetkých, ktorých zaujíma vzťah kvalitnej literatúry a charakteristickej spoločenskej situácie.
e) podpora vzdelávania 600 € Ing. Kristína Macková. Cena za výnimočnú diplomovú prácu v oblasti IT, za diplomovú prácu s názvom: „Aplikácia prirodzených spôsobov interakcie pre virtuálnu realitu v kontexte modelovania UML“ - študent, . Nadácia Tatra banky ocenila najlepšiu diplomovú prácu v oblasti IT Cenou Nadácie Tatra banky za výnimočnú diplomovú prácu v akademickom roku 2019/2020. Odborná komisia Fakulty v tomto roku vyhodnotila ako najlepšiu prácu Ing. Kristíny Mackovej s názvom „Aplikácia prirodzených spôsobov interakcie pre virtuálnu realitu v kontexte modelovania UML“. Prácu študentka vypracovala pod vedením Ing. Juraja Vincúra. Cena bola udelená v rámci slávnostného udeľovania cien najlepším študentom FIIT STU na Medzinárodnom dni študentov.
e) podpora vzdelávania 200 € Ing. Juraj Vincúr. Cena za výnimočnú diplomovú prácu v oblasti IT, za diplomovú prácu s názvom: „Aplikácia prirodzených spôsobov interakcie pre virtuálnu realitu v kontexte modelovania UML“ - školiteľ. Nadácia Tatra banky ocenila najlepšiu diplomovú prácu v oblasti IT Cenou Nadácie Tatra banky za výnimočnú diplomovú prácu v akademickom roku 2019/2020. Odborná komisia Fakulty v tomto roku vyhodnotila ako najlepšiu prácu Ing. Kristíny Mackovej s názvom „Aplikácia prirodzených spôsobov interakcie pre virtuálnu realitu v kontexte modelovania UML“. Prácu študentka vypracovala pod vedením Ing. Juraja Vincúra. Cena bola udelená v rámci slávnostného udeľovania cien najlepším študentom FIIT STU na Medzinárodnom dni študentov.
e) podpora vzdelávania 600 € Ing. Miroslav Valčičák. Cena za výnimočnú diplomovú prácu v oblasti IT, za diplomovú prácu s názvom: „Predikcia popularity ponúk v prostredí elektronického obchodu“ - študent. Nadácia Tatra banky ocenila najlepšiu diplomovú prácu v oblasti IT Cenou Nadácie Tatra banky za výnimočnú diplomovú prácu v akademickom roku 2019/2020. Odborná komisia Fakulty v tomto roku vyhodnotila ako najlepšiu prácu Ing. Miroslava Valčičáka s názvom „Predikcia popularity ponúk v prostredí elektronického obchodu“. Prácu študent vypracoval pod vedením doc. Ing. Michala Kompana, PhD. Cena bola udelená v rámci slávnostného udeľovania cien najlepším študentom FIIT STU na Medzinárodnom dni študentov.
e) podpora vzdelávania 200 € doc. Ing. Michal Kompan, PhD. . Cena za výnimočnú diplomovú prácu v oblasti IT, za diplomovú prácu s názvom: „Predikcia popularity ponúk v prostredí elektronického obchodu“ - školiteľ . Nadácia Tatra banky ocenila najlepšiu diplomovú prácu v oblasti IT Cenou Nadácie Tatra banky za výnimočnú diplomovú prácu v akademickom roku 2019/2020. Odborná komisia Fakulty v tomto roku vyhodnotila ako najlepšiu prácu Ing. Miroslava Valčičáka s názvom „Predikcia popularity ponúk v prostredí elektronického obchodu“. Prácu študent vypracoval pod vedením doc. Ing. Michala Kompana, PhD. Cena bola udelená v rámci slávnostného udeľovania cien najlepším študentom FIIT STU na Medzinárodnom dni študentov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € Divadelné združenie GUnaGU. GUnaGU 2020 - 2 hry. Nadácia Tatra banky podporila 2 nové pôvodné inscenácie divadla GUnaGU, ktoré je najdlhšie hrajúcim alternatívnym profesionálnym divadlom na Slovensku. Vo svojej ďalšej divadelnej sezóne predstavilo čiernu komédiu o láske s názvom V TOMTO MESTE ZDOCHOL PES. Hra je napísaná pre komičku a populárnu herečku Lujzu Garajovú Schramekovú. Návštevníkom predstavilo mestečko, ktoré je po voľbách a nikto v ňom nie je spokojný so svojim údelom. Druhá hra s názvom Eva robí z domu (Escape room), bola napísaná k momentálnej situácii súvisiacej s pandémiou. Divadlo, napriek zložitej pandemickej situácii a októbrového uzavretia divadiel, obidve inscenácie zrealizovalo a odohralo aj prvé reprízy. Hry boli výborne prijaté publikom, obecenstvo sa zabávalo a bolo nadšené, že je opäť v divadle. Najmä druhá hra Eva robí z domu, ktorá bola napísaná priamo na tému pandémie, má kultúrny a celospoločenský význam, nakoľko popisuje a zamýšľa sa nad problémami dnešných dní. Finančný dar bol použitý na uhradenie honorárov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € DJZ Prešov. Vytvorenie a zaradenie muzikálu JESUS CHRIST SUPERSTAR do repertoára divadla. Nadácia Tatra banky podporila uvedenie muzikálu Jesus Christ Superstar v Divadle Jonáša Záborského v Prešove. Jeden z najslávnejších muzikálov všetkých čias sa na slovenskom javisku predstavil iba po druhýkrát a bol uvedený pri príležitosti 50. výročia vzniku muzikálu. Príbeh posledných dní Ježiša Krista, prerozprávaný Judášom Iškariotským, spracovali Andrew Lloyd Webber a Tim Rice. Jesus Christ Superstar, žánrovo radený k muzikálu, ale aj rockovej opere či scénickému oratóriu nie je len prostriedok k priblíženiu náboženstva mládeži a širšej populácii, ale aj prezentáciou majstrovského umenia Webbera a Ricea, poskytujúcou neobyčajnú príležitosť pre každého interpreta a účinkujúceho. Finančný dar bol použitý na honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € Štátne divadlo Košice. F. M. Dostojevskij: Besy. V divadelnej sezóne 2021/2022 si Štátne divadlo Košice pripomenulo 200. výročie narodenia literárneho velikána F. M. Dostojevského. Hrou Besy si divadlo uctilo nielen pamiatku autora, ale prinieslo dielo, ktoré otvára stále súčasné témy. Besy sú antinihilistickým dielom, sociálnou a politickou satirou, psychologickou drámou a alegóriou vykresľujúcou katastrofálne dôsledky politického a morálneho nihilizmu. Vzniknutá inscenácia Besy je tiež prostriedkom pre vzdelávanie mladej generácie. Finančný dar bol použitý na honorár.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 000 € Mestské divadlo - Divadlo z Pasáže. Divadelná sezóna 2020/2021. Mestské divadlo - Divadlo z Pasáže realizovalo v rámci svojho projektu niekoľko aktivít. Prvú z nich predstavovali reprízy divadelných inscenácii. Reprízovosť divadelných predstavení bola vzhľadom na pandemickú situáciu trocha komplikovaná, divadlu sa však úspešne podarilo presunúť do online priestoru, kde zaznamenalo vysokú návštevnosť. Druhou aktivitou boli 25. narodeniny Mestského divadla – Divadla z Pasáže, ktorú divadlo využilo na bilancovanie práce a na predstavenie jej výsledkov verejnosti. Výstava fotografií v mesiacoch september - október 2020 umožnila obyvateľom ako aj návštevníkom mesta Banská Bystrica vidieť prostredníctvom veľkoformátových fotografií bilanciu 25-ročnej práce vedenia divadla. V rámci osláv bol zrealizovaný trojdňový happening, kde divadlo predstavilo 2 divadelné predstavenia. Ako darček dostali obyvatelia mesta koncert kapely Čiki-liki-tua. Poslednou aktivitou bola príprava novej inscenácie. Premiéru inscenácie "Lásky SHOCK" v réžii Kristíny Chmelíkovej uviedlo Divadlo z Pasáže v máji 2021 ako svoju 32. premiéru. Finančný dar bol použitý na dopravné náklady, prenájom priestorov, materiálové náklady, propagáciu a zvukovú a svetelnú techniku.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € Divadlo J. G. Tajovského vo Zvolene. N.V.Gogoľ: Revízor. Prvé naštudovanie hry REVÍZOR z pera N. V. Gogoľa v Divadle J. G. Tajovského prinieslo vzácnu príležitosť pre väčšiu časť umeleckého súboru priblížiť divákom originálne dielo svetovej klasiky. Inscenácia vzácne korešponduje s mottom predchádzajúcej ako aj aktuálnej sezóny - DEMASKOVANIE a IDENTITA. V priebehu skúšobného obdobia z pôvodnej dobovej anekdoty o skorumpovaných lokálnych úradníkoch vznikla pôsobivá javisková metafora s výraznými humornými presahmi do našej spoločensko - politickej reality. Inscenátori totiž cez Gogoľov text reflektovali na výsostne aktuálne témy a nastavili tak povestné divadelné zrkadlo dnešnej dobe. Medzi pridanými hodnotami navrstvenej inscenácie možno akcentovať moderný jazyk renomovaného prekladateľa (J. Štrasser), ako i pôsobivú javiskovú výpravu, ktoré esteticky prepájajú ale i konfrontujú dve odlišné obdobia a kultúry. Dramaturgicko - režijný výklad, originálna scénická hudba cez inteligentné narážky na konkrétne osoby a kauzy v spojení s expresívnymi hereckými prejavmi protagonistov sa výrazne podieľajú na intenzite výsledného univerzálneho odkazu, ktorý silno rezonuje v hľadisku. „Cez slzy“ sa smejeme vlastne sami sebe. Inscenácia teda ponúka nie iba individuálny, ale i kolektívny očistný účinok. Finančný dar bol použitý na honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € Mestské divadlo Žilina. Anna Karenina. Mestské divadlo nemohlo z dôvodu nepriaznivej pandemickej situácie realizovať pôvodný divadelný projekt Anna Karenina, ktorý presunulo do ďalšej sezóny. Zámerom zmeneného projektu bola realizácia inscenácie hry popredného nórskeho dramatika Jona Fosseho Niekto príde, v réžii Eduarda Kudláča. Premiéra inscenácie sa uskutočnila online, prostredníctvom siete Ticketportal od 9. do 11. apríla, a následne aj naživo 29. mája 2021. Jon Fosse, druhý najhranejší nórsky dramatik po Henrikovi Ibsenovi, patrí so svojimi štyrmi desiatkami hier medzi najuvádzanejších európskych dramatikov súčasnosti. Fosseho jazyk je veľmi jednoduchý, pripomínajúci básnický text. Jeho charakteristickým znakom je prítomnosť momentov ticha a opakovanie – opakovanie replík alebo aj celých častí textu. Témami hry sú krehkosť vzťahov a strach z neznámeho, ktorý pramení v myšlienkach. Jazykový minimalizmus Jona Fosseho konvenuje s režijným minimalizmom, ktorý pri svojej tvorbe uplatňuje režisér Eduard Kudláč. Inscenácia v Štúdiu Mestského divadla Žilina má experimentálny pôdorys, zámerom je zúčastniť sa hry myslenia, pochopiť akým spôsobom môže nové, nepoznané, niečo nachádzajúce sa mimo našu exaktnú skúsenosť ovplyvňovať nielen našu budúcnosť, ale aj naše vzťahy. Finančný dar bol použitý na autorské honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € Divadlo Andreja Bagara v Nitre. Kým nastane ticho. Divadlo Andreja Bagara v Nitre uviedlo 22. mája 2021 premiéru edukatívnej hry Kým nastane ticho v réžii Ivety Ditte Jurčovej. Edu-hra je primárne určená mladým násťročným divákom a ponúka mimoriadne aktuálnu tému ochrany slovenských lesov, pričom upozorňuje na dôsledky ich výrubov. Východiskom inscenácie boli udalosti spojené s masívnou ťažbou kalamitného dreva v chránených tatranských dolinách – Tichá a Kôprová v roku 2004, ktorej predchádzala ničivá veterná kalamita v roku 2007. Edu-hra sa prihovára mladému publiku pútavou vizuálno-hudobnou formou, prostredníctvom enviromentálnych inštalácii a pokusov, ako aj skutočných dokumentárnych materiálov. Kým nastane ticho sprostredkováva náročnú odbornú tému mladým divákom, ktorých oslovuje divadelným jazykom na pomedzí mýtu a dokumentu. Základ textu autorky Slavky Civáňovej vznikol ako súčasť projektu GREEN DRÁMA Divadelného ústavu Bratislava. K príprave textu a inscenácie svojimi odbornými radami a konzultáciami prispeli aj aktivisti a ochranári Erik Baláž a Karol Kaliský, Imrich Jakab z Katedry ekológie a environmentalistiky, Ľubomíra Valovičová a Ján Ondruška z katedry fyziky Fakulty prírodných vied Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Finančný dar bol použitý na autorské honoráre, propagačné materiály, techniku na experimenty a projekčnú a svetelnú techniku.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 240,64 € Materina dúška. Festival na 4 sudoch 2020. Občianske združenie Materina dúška sa od roku 2009 angažuje v rôznych sférach komunitného života. V rámci projektu bol zorganizovaný Festival na 4 sudoch 2020, ktorý bol vďaka organizátorom naplnený kvalitným programom a predčil očakávania. V priebehu dňa sa na festivale vystriedalo viac ako 1000 ľudí a všetky pripravené workshopy boli neustále naplnené. Každý návštevník si našiel to, čo hľadal, buď aktívne strávený deň plný umenia a tvorenia, alebo pokojný deň pri debatách, kvíze, dobrej hudbe a kvalitnom divadle. Tento ročník organizátorov utvrdil v tom, že myšlienka sološnických divadelných ochotníkov priniesť do dediny kultúru a rôzne témy, o ktorých sa tam hovorí menej ako je potrebné, má zmysel. Finančný dar bol použitý na honoráre, fotografické a kamerové záznamy.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Medzinárodná spoločnosť pre súčasnú hudbu - Slovenská sekcia. VENI ensemble - koncerty 2020. Projekt VENI ensemble 2020, ktorý podporila Nadácia Tatra banky, pokračuje v aktivite súboru VENI ensemble a jeho umeleckého vedúceho Daniela Mateja. Zámerom projektu bola propagácia súčasnej hudby a najstaršieho fungujúceho súboru súčasnej hudby na Slovensku - VENI ensemble. Cieľom projektu bolo priniesť novú hudbu na miesta, kde pracujú stabilné kultúrne centrá a zároveň na miesta, kde je súčasná hudba predvádzaná iba sporadicky a výnimočne, ako napríklad galérie. V rámci projektu boli realizované 2 koncerty VENI ensemble, v júni 2020 v Liptovskom Mikuláši a v septembri 2020 v At Home Gallery, Šamorín. Koncerty tak ponúkli prierez aktuálnymi kompozičnými trendmi v podaní dynamického súboru VENI ensemble. Finančný dar bol použitý na honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Mestská časť Bratislava - Staré Mesto. NOVÁ DOBA II. Mestská časť Bratislava – Staré mesto predstavila projekt Nová doba II, ktorého cieľom bolo vzbudiť záujem u mladej generácie o získanie správnych informácií o kultúrno –spoločenských javoch a faktoch z obdobia 20.tych rokov a ich vývoj a zmeny až po 50.roky minulého storočia. Prednášky boli zároveň koncipované tak, aby staršej generácii odbornejšie a z odstupu predstavili javy a fakty spoločenského a kultúrneho života z tohto obdobia. Výstupmi cyklu Nová Doba II, ktorý prebiehal v Pistoriho paláci, boli dokopy 4 prednášky, z ktorých bola realizovaná naživo, z dôvodu pandemickej situácie, iba prvá prednáška. Zvyšné tri prednášky boli realizované formou live streamov. Prednášky sa zaoberali témami svetovej módy 1920-1950, československej móde a módnym domom, architektúre- Bratislava Jozefa Mareka a swingu, tancu z obdobia 20.tych rokov a hudbe. Finančný dar bol použitý na honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 000 € MUSICA AETERNA. Musica bratislaviensis. Občianske združenie Musica aeterna sa počas 45 rokov pôsobenia vypracovalo na elitné teleso vo svojom odbore. Cieľom projektu Musica bratislavensis je uvádzanie vzácnej a málo predvádzanej hudobnej literatúry aj výnimočných diel z oblasti európskej umeleckej tvorby. V rámci projektu bola prezentovaná vzácna a málo uvádzaná komorná hudobná literatúra, akcentujúc autorov pôsobiacich v Bratislave - Samuela Capricorna, Antona Zimmermann, Daniela Speera a Theodora Lotza, doplnenú autormi, súvisiacimi s dramaturgiou toho ktorého koncertu. Občianske združenie prostredníctvom troch realizovaných koncertov prezentovalo kompetentnú retrospektívu historickej hudby v podmienkach súčasného poznania širších súvislostí. Finančný dar bol použitý na honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 4 000 € Nadácia Cvernovka. Divadlo a tanec v Novej Cvernovke. Nadácia Cvernovka prevádzkuje kultúrne a kreatívne centrum Nová Cvernovka, ktoré zahŕňa multifunkčný kultúrny priestor, exteriérovú terasu a pódium, verejnú knižnicu, filmový a fotografický ateliér a 76 umeleckých a kreatívnych ateliérov. Nová Cvernovka v roku 2020 zaradila do kultúrneho programu divadelné a tanečné projekty s vyššou frekvenciou ako v predošlých rokoch. Dramaturgia programu sa zameriavala primárne na poskytnutie dostupného priestoru pre nezávislé a novovzniknuté súbory s progresívnymi znakmi tvorby. Nová Cvernovka v roku 2020 pomohla zrealizovať 17 predstavení, podporila zorganizovanie 2 online premiér a 3 online repríz. V uplynulom roku sa priestoru podarilo začať organicky vytvárať “divácku základňu"/ publikum, ktoré bude navštevovať kvalitné, i keď menej známe, divadelné a tanečné projekty. Jedným z cieľov bolo aj presunutie performatívnej tvorby viac do priestorov budovy centra, tj. viac site specific projektov. Tento cieľ sa podarilo uskutočniť najmä vďaka spolupráci so združením Nomantinels pri predstavení “Socializmus s teplou tvárou”. Finančný dar bol použitý na honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 4 800 € Nadácia Milana Šimečku. [fjúžn] 15 - festival nových menšín. Prostredníctvom festivalu [fjúžn] sa Nadácia Milana Šimečku snaží scitlivovať verejnosť v téme migrácie, búrať predsudky, posilňovať hlas nových menšín v spoločnosti a spájať. V rámci 15. ročníku festivalu [fjúžn] bolo verejnosti ponúknutých viac ako 30 podujatí od koncertov, výstav, divadelných predstavení, komunitných podujatí, diskusií až po mnoho ďalších sprievodných aktivít. Predstavený na ňom boli účinkujúci s koreňmi v desiatkach krajín po celom svete. [fjúžn] aktivity prinášajú témy týkajúce sa diverzity do priestorov dominantnej kultúry, napomáhajú cudzincom prekračovať symbolické hranice vo verejnom priestore a rozostrovať tieto hranice medzi jednotlivými skupinami obyvateľstva. Finančný dar bol použitý na honoráre, PR aktivity, polygrafické služby a produkčné náklady.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 500 € Nadácia Slovak Press Photo. Výstava: NEZVRATNÝ - Maciek Nabrdalik. Nadácia SLOVAK PRESS PHOTO usporiadala výstavu fotografií významného poľského dokumentárneho fotografa Macieka Nabrdalika - Nezvratní v júni 2021. Vernisáž výstavy otvoril autor Maciek Nabrdalik spolu so starostkou Starého mesta a ministrom životného prostredia. Vernisáž bola zorganizovaná vo verejnom priestore, a tak bola výstava prístupná širokej verejnosti. Návštevnosť presiahla 7 tisíc návštevníkov. Prostredníctvom výstavy fotografií a súvisiacich informačných aktivít realizátori projektu zároveň upozornili na neľahkú situáciu preživších nacistických táborov a upozornili na stúpajúce riziko extrémistických síl v Európe. Finančný dar bol použitý na prenájom a montáž lešenia, tlač a honorár.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 000 € Nezávislý útvar divadelnej energie, o.z. ROĽA - vytvorenie a uvedenie inscenácie. Divadlo NUDE tvorí autorské inscenácie, v ktorých sa snaží systematicky experimentovať s formami klasického činoherného divadla a otvárať osobné, aktuálne a tabuizované témy. Cieľom projektu ROĽA - vytvorenie a uvedenie inscenácie bolo vytvorenie celovečerného site-specific autorského predstavenia na tému dedičnosti a jeho verejné uvedenie. Vznik premiéry bol v dôsledku pandémie odložený a realizovaný po druhej vlne pandémie, a to 1. júla 2021 v Action parku v Čuňove. Premiéra projektu bola po ideovej stránke naplnená. Vzniklo autorské scénické agrárne dielo, skúmajúce dedičnosť v línii predkov, s autorskými textami, s autorskou hudbou, choreografiou a scénografiou. Projekt bol po organizačnej stránke realizovaný podľa plánu odohraním divácky naplnenou premiérou. Samotnej premiére predchádzal dvojmesačný skúšobný proces a príprava všetkých zložiek inscenácie. Pre OZ NUDE bola realizácia umeleckým posunom v tvorbe a pre nezávislú divadelnú scénu znamenal vznik špecifického autorského titulu prínos, o čom svedčia aj mediálne ohlasy a odozva kritickej obce. Finančný dar bol použitý na honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 000 € Nezávislý útvar divadelnej energie, o.z. SHOWCASE Divadla NUDE : venované ženám. OZ NUDE - Nezávislý útvar divadelnej energie - vzniklo v roku 2017 s cieľom podpory súčasnej tvorby v oblasti divadla a vizuálneho umenia s presahmi do literárnej oblasti. Divadlo NUDE zrealizovalo druhý ročník festivalu SHOWCASE, ktorý sa venoval ženám. Každý deň priniesol pohľad na ženu v rôznych obdobiach jej života, pričom sa zameriaval aj na jej vnútorný svet aj na jej spoločenské postavenie v súčasnosti. Programová časť bola tvorená predstaveniami Divadla NUDE, tanečným workshopom flamenca, diskusiou a koncertom Kataríny Málikovej. Špeciálne pre festival vznikla skupinová výstava Pekné kúsky na tému „venované ženám. Do festivalového programu boli zapojený aj vizuálni tvorcovia a performatívni umelci prostredníctvom dvoch verejných výziev. Finančný dar bol použitý na honoráre, PR aktivity a grafický dizajn.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Nový Priestor. SNY/ Medzi túžbou a smrťou (pracovný názov). Nový Priestor vznikol ako komunitný priestor pre vzdelávanie, výskum a tvorbu v tanci a fyzickom divadle. Predložený projekt SNY/Medzi túžbou a smrťou je performatívnym koncertom, vznikajúcim v spolupráci Kataríny Brestovanskej - tanečníčky a choreografky, Jany Smokoňovej - režisérky a dramaturgičky a hudobného producenta a hudobníka Adama Dekana. Témou predstavenia je napĺňanie života svojim vlastny?m jedinečny?m potenciálom. Dielo sa opiera o klasika teórie hierarchizácie potrieb Abrahama Maslowa, existenciálnej psychoterapie Irvina Yaloma a teórie prechodovy?ch objektov od Donalda Winnicota. Premiéra a repríza predstavenia boli realizované 6. a 7. marca 2020 v Pistoriho paláci. Finančný dar bol použitý na dizajn a výrobu kostýmov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € OBČIANSKE ZDRUŽENIE BRATISLAVSKÉ ROŽKY - POZSONYI KIFLI POLGÁRI TÁRSULÁS. Zoltán Szalay: Rómer, záchranca rozprávok. Občianske združenie Bratislavské rožky – Poszonyi kifli polgári társulás vzniklo v roku 2010. Cieľom združenia je ochrana historických a kultúrnych hodnôt mesta a odovzdávanie cenných a zaujímavých informácií a vedomostí ďalším generáciám Bratislavčanov a všetkým záujemcom o históriu a kultúru. Rómer Floris bol v 19. storočí významnou osobnosťou Bratislavy ako aj celého Uhorska. Má významné zásluhy najmä v oblasti rozvoja prírodných vied a archeológie. Rozprávka o Rómerovi je ďalšou časťou edície Bratislavské rozprávky, ktorá spracúva príbehy významných historických osobností Bratislavy. Finančný dar bol použitý na tlač knihy a grafické práce.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 000 € OBČIANSKE ZDRUŽENIE BRATISLAVSKÉ ROŽKY - POZSONYI KIFLI POLGÁRI TÁRSULÁS. Exteriérová výstava: Ich bin ein Pressburger. Občianske združenie Bratislavské rožky – Pozsonyi kifli polgári társulás vzniklo v roku 2010. Cieľom združenia je ochrana historických a kultúrnych hodnôt mesta a odovzdávanie cenných a zaujímavých informácií a vedomostí ďalším generáciám Bratislavčanov a všetkým záujemcom o históriu a kultúru. Výstavný projekt, Ich bin ein Pressburger, sa zaoberá spracovaním rodinných príbehov a pozostalostí starých bratislavských rodín. Cieľom exteriérovej výstavy bolo prezentovať príbehy, fotografie, dokumenty starých bratislavských (prešporských) rodín. Pop-up výstava bola výstupom dlhoročného digitalizačného-dokumentačného projektu: Ich bin ein Pressburger, výstava bola dostupná v troch jazykoch, v slovenskom, maďarskom a nemeckom. Zámerom výstavy bolo, aby obyvatelia a návštevníci mesta získali informácie o starých bratislavčanoch a spoznali viacnárodnostné tradície Bratislavy. Na paneloch (30 ks) boli prezentované texty a historické materiály, ktoré pochádzajú z rodinných archívov. Vonkajšia, outdoorová výstava bola nainštalovaná na desiatich špeciálnych konštrukciách s trojuholníkovou základňou. Stojany boli rozmiestnené v mestskom priestore, na nádvorí Starej radnice do tvaru kruhu. Výstava trvala 2 týždne. Finančný dar bol použitý na honoráre, preklad, grafické práce a technickú realizáciu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Občianske združenie POUR ART. Kultúrne leto v Stupave. Občianske združenie Pour Art vzniklo v novembri roku 2007 vďaka iniciatíve ľudí, ktorí pociťovali nedostatok v kultúrno-spoločenskej oblasti na území mesta Stupava. V rámci projektu Kultúrne leto v Stupave sa boli v meste vytvorené podmienky pre činnosť jednotlivcov i kolektívov a ich prezentáciu. V priestore synagógy a divadla prebehli koncert, detské predstavenie a séria divadelných predstavení. Vďaka realizácii podujatia bola vytvorená komunita, s ktorou bude možné rozvíjať hodnoty ako vytváranie možností a návykov zmysluplných voľnočasových aktivít, podporenie edukačnej vzdelávacej a kultúrnej činnosti a rozširovanie radov návštevníkov Synagógy. Materiálnym zabezpečením z tohto projektu bude združenie schopné realizovať obdobné aktivity aj v budúcnosti a tým kvalitu zvýšiť kultúrnej ponuky v Stupave. Finančný dar bol použitý na technické zabezpečenie projektu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 3 000 € Nízkoprahová sociálna služba pre deti a rodinu FORTUNÁČIK. Aktivity v teréne počas krízy vyvolanej pandémiou COVID 19. Nízkoprahová sociálna služba pre deti a rodinu Fortunáčik, bola zriadená hlavným mestom SR Bratislava. V súčasnosti má 270 klientov. Sú to prevažne seniori, občania ZŤP, osamelí rodičia s deťmi, mnohodetné rodiny, či odchovanci z detských domovov. Mnohí z nich sú rómskeho pôvodu. Nachádzajú sa na hranici chudoby, chýbajú im finančné prostriedky na zabezpečenie základných potrieb pre seba či deti. Sú odkázaní na pomoc iných. Cieľom projektu bola pomoc pri realizácii aktivít, ktoré vznikli počas krízy vyvolanej pandémiou COVID 19. Finančný dar bol použitý na ochranné pomôcky a bezkontaktné teplomery.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 3 000 € Centrum sociálnych služieb Letokruhy. Aktivity v teréne počas krízy vyvolanej pandémiou COVID 19. Centrum sociálnych služieb Letokruhy poskytuje sociálne služby v Žiline, a to s celoročnou pobytovou formou pre 290 klientov. Starostlivosť je venovaná seniorom a aj klientom s ťažkými psychiatrickými diagnózami, či mentálnym postihnutím. Cieľom projektu bola pomoc pri realizácii aktivít, ktoré vznikli počas krízy vyvolanej pandémiou COVID 19. Finančný dar bol použitý na ochranné pomôcky, dezinfekčné prostriedky, respirátory a rýchlotesty.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Zariadenie pre seniorov - Domov Sv. Alžbety. Aktivity v teréne počas krízy vyvolanej pandémiou COVID 19. Zariadenie pre seniorov - Domov Sv. Alžbety v Moldave nad Bodvou poskytuje sociálnu službu dôchodcom, ktorí sú odkázaní na pomoc inej fyzickej osoby. Kapacita zariadenia je 37 prijímateľov sociálnych služieb, o ktorých sa nepretržite po celý rok stará 22 zamestnancov. Cieľom projektu bola pomoc pri realizácii aktivít, ktoré vznikli počas krízy vyvolanej pandémiou COVID 19. Finančný dar bol použitý na ochranné pomôcky a dezinfekčné prostriedky.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 3 000 € Domov sociálnych služieb sv. Jána z Boha. Aktivity v teréne počas krízy vyvolanej pandémiou COVID 19. Domov sociálnych služieb sv. Jána z Boha pôsobí v Spišskom Podhradí a poskytuje odborné, obslužné a ďalšie činnosti fyzickým osobám na riešenie nepriaznivej sociálnej situácie z dôvodu ťažkého zdravotného postihnutia, či nepriaznivého zdravotného stavu. Kapacita zariadenia je 106 klientov. Cieľom projektu bola pomoc pri realizácii aktivít, ktoré vznikli počas krízy vyvolanej pandémiou COVID 19. Finančný dar bol použitý na germicídne žiariče, respirátory, jednorazové obleky, tvárové štíty a rúška.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 2 500 € LÚČ - Domov sociálnych služieb. Aktivity v teréne počas krízy vyvolanej pandémiou COVID 19. Domov sociálnych služieb Lúč sa nachádza v Šemši v Košickom kraji. Zariadenie LÚČ poskytuje sociálnu službu 170 klientom. Cieľom projektu bola pomoc pri realizácii aktivít, ktoré vznikli počas krízy vyvolanej pandémiou COVID 19. Finančný dar bol použitý na germicídne žiariče a rukavice.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 3 000 € Komunitné centrum Hermanovce. Aktivity v teréne počas krízy vyvolanej pandémiou COVID 19. Komunitné centrum Hermanovce pôsobí v obci s podielom rómskeho obyvateľstva až 31,4 %. Hlavným cieľom centra je zlepšiť prístup obyvateľstva, najmä marginalizovanej rómskej komunity k sociálnej infraštruktúre. Centrum poskytuje občanom širokú škálu odborných činnosti ako napr. sociálne poradenstvo, preventívne aktivity v rôznych oblastiach, kariérne poradenstvo, služby na podporu zamestnanosti, či kluby pre matky. Cieľom projektu bola pomoc pri realizácii aktivít, ktoré vznikli počas krízy vyvolanej pandémiou COVID 19. Finančný dar bol použitý na ochranné rúška.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 3 000 € Centrum sociálnych služieb - Nádej. Aktivity v teréne počas krízy vyvolanej pandémiou COVID 19. Centrum sociálnych služieb - Nádej je zariadenie sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, ktoré poskytuje 3 druhy služieb - domov sociálnych služieb s celoročným a týždenným pobytom, špecializované zariadenie s celoročným pobytom a zariadenie podporovaného bývania s celoročným pobytom. Spolu má kapacitu 122 klientov. Jedná sa o veľkokapacitné zariadenie pre klientov, ktorí majú mentálne postihnutie, alebo kombináciu viacerých diagnóz, či vysoký vek. Cieľom projektu bola pomoc pri realizácii aktivít, ktoré vznikli počas krízy vyvolanej pandémiou COVID 19. Finančný dar bol použitý na dávkovače mydla, dezinfekčné prostriedky a ochranné pomôcky.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 2 000 € ADRA - Adventistická agentúra pre pomoc a rozvoj. Aktivity v teréne počas krízy vyvolanej pandémiou COVID 19. Agentúru je partnerom Infekčného oddelenia nemocnice na Kramároch. ADRA je členom celosvetovej organizácie, ktorá poskytuje rozvojovú spoluprácu a humanitárnu pomoc ľuďom v núdzi. Rozvíja dobrovoľníctvo a reaguje na krízové situácie. Pracuje v 3 segmentoch: zdravotníctvo, vzdelávanie a zabezpečenie živobytia. Pôsobí vo viac ako 130 krajinách. Cieľom projektu bola pomoc pri realizácii aktivít, ktoré vznikli počas krízy vyvolanej pandémiou COVID 19. Finančný dar bol použitý na vybudovanie externého testovacieho centra a ochranné pomôcky.
Spolu 645 474,11 €