Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Použitia podielu zaplatenej dane prijímateľa 'Nadácia Tatra banky, Bratislava'
za rok 2019

Účel použitia Výška použitia (EUR) Spôsob použitia
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 000 € Občianske združenie MÓLO. FASHION LIVE! 2020. Občianske združenie MÓLO, predstavuje stabilnú prezentačnú platformu pre dizajnérov a prispieva k rozvoju módnej scény na Slovensku. Po ročnej prestávke sa podujatie Fashion LIVE! podarilo zrealizovať v roku 2021 v podobe, v akej bolo plánované pred pandémiou. Vďaka priaznivému termínu bolo podujatie možné organizovať v offline verzii, s návštevníkmi. Výsledkom príprav podujatia bol trojdňový event s piatimi prehliadkami v piatok a sobotu a štyrmi prehliadkami v nedeľu. Podujatie je návštevnícky veľmi obľúbené, kapacita podujatia musela byť však znížená kvôli pandemickým opatreniam. V rámci sprievodných podujatí sa uskutočnil jeden Fashion LIVE! talk a podujatie SWAP, ktoré sa zameriava na výmenu oblečenia, čím podporuje myšlienky udržateľnosti. Dôležitou súčasťou podujatia bola súťaž pre mladých dizajnérov Fresh fashion contest powered by Tatra banka Foundation, ktorá dala priestor mladým začínajúcim dizajnérom. Fashion LIVE! je dlhodobo veľmi pozitívne reflektovaný v médiách aj medzi divákmi. Finančný dar bol použitý na technické zabezpečenie, tlač, občerstvenie, produkciu a služby SBS.
e) podpora vzdelávania 2 000 € Youth@Bratislava. TEDxYouth@Bratislava 2021. Cielom občianskeho združenia Youth@Bratislava bolo zorganizovať ďalší ročník podujatia TEDxYouth@Bratislava. Ten sa niesol v téme ,,Na vážkach“, ktorá otvárala témy rozhodovania sa a vplyvných krokov v živote. Organizátori podujatia privítali speakrov ako Emma Mullerová, ktorá priniesla pohľad do ženského kruhu sebalásky, Eduarda Batmendjiho z digitálnej bezpečnosti či dokonca známeho vyšetrovateľa a kriminálneho psychológa. Témy konferencie boli veľmi pestré. Pre účastníkov bolo zabezpečené aj občerstvenie. Počas prestávok mali účastníci šancu zapájať sa do workshopov, či vypočuť si hudobné, spevácke a tanečné vystúpenia a zabaviť sa so svojimi známymi. Podujatia sa zúčastnilo 457 návštevníkov, 35 dobrovoľníkov a mnoho ďalších participantov z vedľajšieho programu. Finančný dar bol použitý na technické zabezpečenie, náklady spojené s rečníkmi a na občerstvenie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € Divadlo Jána Palárika v Trnave. Mizantrop. Divadlo Jána Palárika v Trnave predstavilo súčasnú svetovovú drámu, hru britského dramatika Martina Crimpa, Mizantrop. Crimp vytvoril parafrázu na Moli?rovho Mizantropa, ktorého zasadil do súčasného sveta umenia a šoubiznisu. Preklad Crimpovho Mizantropa vznikol priamo na objednávku Divadla Jána Palárika. Text z angličtiny preložila Zuzana Hekel a následne ho prebásnil Ľubomír Feldek. Nasledovala fáza pripravovania dramaturgicko-režijnej koncepcie, na ktorej spolupracovali dramaturgička Lucia Mihálová, režisér Juraj Bielik a kostýmová a scénická výtvarníčka Zuzana Havran, ktorá pre inscenáciu pripravila výnimočné historické kostýmy. Výnimočnou zložkou je hudba Juraja Bielika, ktorá kombinuje citácie Moli?rovho skladateľa Jean-Baptista Lullyho so súčasnými hudobnými štýlmi ako dubstep a wobblestep. Z dôvodu pandémie sa premiéra predstavenia uskutočnila až 2. júla 2021. Zaradením titulu Mizantrop do repertoáru Divadlo Jána Palárika obohatilo svoju ponuku súčasnej svetovej drámy s aktuálnym spoločensko-kritickým odkazom. Finančný dar bol použitý na autorské honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 4 800 € A4 - priestor súčasnej kultúry, SEDEMNÁSTY ROK. Kultúrne centrum A4 - priestor súčasnej kultúry, nadviazalo na svoje dlhoročné fungovanie a prinieslo v roku 2020 kvalitný celoročný program, ktorý je jedinečný, nepodlieha masovým trendom a ukazuje diela, ktoré sú výnimočné a často inde neprezentované. Hoci neznáme, nové či experimentálne diela nepriťahujú masy, otvárajú návštevníkom nové obzory a ponúkajú nový neopozeraný obsah, ktorý obohacuje a vzdeláva. Dramaturgia projektu splnila tento účel, ktorý korešponduje s dlhodobými cieľmi a víziou organizácie A4. Prínosom projektu je tiež udržanie fungovania kultúrneho centra s poskytnutím profesionálnych podmienok na vznik, rozvoj a prezentáciu rôznych foriem pôvodnej tvorby v rôznych druhoch súčasného umenia, ako aj udržateľnosť a rozvoj A4 prostredníctvom budovania a profesionalizácie personálnych kapacít organizácie. Finančný dar bol použitý na služby súvisiace s realizáciou projektu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 4 600 € Aparát o.z..Bratislava Design Week. OZ Aparát napriek nepredvídaným pandemickým okolnostiam zorganizovala festival Bratislava Design Week. Festival sa konal v termínoch 3. - 7. decembra 2020. Hlavná medzinárodná výstava festivalu Trans Form prebiehala do 15. januára 2021. Témou festivalu bola Premena, ktorá bola komentovaná hlavne v kurátorskom programe. Na festivale bolo predstavených viac ako 60 dizajnérov, študentov dizajnu, dizajnérskych štúdii z 8 krajín. Diskusie a prednášky boli presunuté do online priestoru. Festival nielen približuje témy v súčasnom dizajne, ale aj reflektuje minulosť. Finačný dar bol použitý na materiálové zabezpečenie festivalu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € Asociácia Bratislava v pohybe. Bratislava v pohybe. Dramaturgia 24. ročníka festivalu Bratislava v pohybe - medzinárodný festival súčasného tanca bola veľmi pestrá a kvalitná. V programe boli uvedené predstavenia so širokým záberom na celé spektrum podôb súčasného tanca. V Štúdiu SND festival počas dvoch večerov uviedol osobitú umelkyňu z Talianska Silviu Gribaudi. Silvia divákov s ľahkosťou vtiahla do svojho príbehu plného pozitívnej energie a slobody. V rámci hlavného programu festival prezentoval premiéru slovenského choreografa Yuriho Korca SAPIENS TERRITORY. Medzinárodný tím umelcov vytvoril pozoruhodnú, minimalistickú kompozíciu s výrazným výtvarným akcentom a hudobnou kompozíciou podčiarkujúcou atmosféru diania na javisku, ktorá zaujímavým spôsobom skúma rôzne aspekty ľudského správania sa. Sprievodný program festivalu predstavil dielo maďarského choreografa Maté Meszárosa Mechanics of Distance vo verejných priestoroch foyer novej budovy SND. Diváci mali o festivalové predstavenia 24. ročníka festivalu Bratislava v pohybe veľký záujem, o čom svedčia aj vypredané kapacity všetkých predstavení. Finačný dar bol využitý na služby súvisiace s realizáciou festivalu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 500 € Ateliér.EM. 12.SEM Hommage a Erna Masarovičová. Hlavný projekt 12. sympózium Hommage a Erna Masarovičová – SEM medzinárodné art sympózium realizoval Ateliér.EM koncom augusta 2020. Objekty inštalácie a sochy vytvorené počas sympózia boli vystavené v open air galérii Záhrada až do konca roku 2020. V rámci prechádzok po okolí navštívil výstavu aj po vernisáži veľký počet ľudí, ktorí majú radi súčasné umenie. Kurátormi sympózia boli V.Beskid ,M.H.Nepšinská a M.Verner. Sympózia sa zúčastnilo takmer tridsať umelcov a umelkýň z Japonska, Fínska, Poľska, Čiech a Slovenska. Tí počas desiatich dní rozvíjali svoje osobné programy a priniesli osobité polohy súčasného vizuálneho umenia v jednotlivých materiáloch a technológiách – od sochárskych foriem v kove až po multimediálne reflektovanie sympózia. Spoluúčastníkmi podujatia sa stala aj susedská komunita, otvorila vlastné priestory napríklad garáže a premenila ich na otvorené ateliéry pre umelcov. Tým vtiahla do projektu aj okoloidúcich a nielen odbornú verejnosť, ktorá sa zaujíma o umenie do diania na sympóziu . Finačný dar bol využitý na materiálne zabeprečenie a autorský honorár.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 4 000 € Atrakt Art - združenie pre aktuálne umenie a kultúru. NEXT 2020: Medzinárodný festival súčasnej hudby. bčianske združenie Atrakt Art zorganizovalo, aj vďaka podpore Nadácie Tatra banky, v roku 2020 už 21. ročník festivalu skutočne súčasnej hudby NEXT. Festival bol vzhľadom na pretrvávajúcu pandemickú situáciu realizovaný v netradičnej forme - online, vo virtuálnom 3D priestore. Táto forma umožnila konanie festivalu počas siedmich dní a hneď z niekoľkých miest a krajín Európy. Podujatia sa odohrávali v Bratislave (A4, Slovenský rozhlas, T3 - kultúrny prostriedok), Budapešti (UH Fest) a Londýne (Cafe OTO). Online rozmer festivalu prispel aj k jeho zvýšenej návštevnosti a k možnosti organizátorov vyskúšať si novú formu streamovania podujatí, vďaka na mieru vytvorenému virtuálnemu 3D prostrediu, cez ktoré bolo možné festival sledovať. Okrem koncertov boli zorganizované aj 4 vzdelávacie workshopy, ktoré s výnimkou detského workshopu, taktiež prebehli online. Finančný dar bol použitý na autorské honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € debris company / umenie a ľudia!. Debris company: Hlad. Projekt združenia Debris company bol zameraný na ideové riešenie a obsahové uchopenie pripravovanej premiéry inscenácie Hlad. Grantová podpora bola využitá na ideovú a konštrukčnú prípravu scény a kostýmov. Scénograf Ján Ptačin pripravil návrhy a podklady do výroby a rôzne princípy výtvarných riešení, s konkrétnymi postupmi ich výroby a realizácie. Kostýmová výtvarníčka Andrea Pojezdálová pripravila ideový základ, akým by rada v budúcnosti postupovala pri tvorbe kostýmov, z akých materiálov a strihov či princípov by chcela vychádzať. Realizovala aj niekoľko výtvarných štúdií, ktoré sú odrazovým mostíkom pre ďalšiu realizáciu. Vďaka podpore Nadácie Tatra banky bolo možné začať s výtvarnou prípravou už s istým predstihom, keďže vizuálna stránka diel je pre združenie Debris company veľmi dôležitá. Finačný dar bol využitý na materiálové zabezpečenie a propagáciu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € debris company / umenie a ľudia!. Aktivity Debris company 2020. Združenie Debris company financovalo reprízy inscenácií Dolcissime siréne v Banskej Bystrici a reprízu GLITCH v Piešťanoch. Reprízy boli organizované v mesiacoch november a december 2020. Incenácie debris company už niekoľko rokov prispievajú k oz?iveniu kultu?rneho a hlavne divadelne?ho z?ivota na Slovensku. O tom svedčí divácky záujem a návštevnosť aj kladné ohlasy kultúrnej obce a odbornej verejnosti, či ocenenia diel. Diela ponu?kaju? diva?kovi pohl?ad do hl?bky l?udskej fyzikality a jej schopnosti vyjadrovat? sa cez archetypa?lne prostriedky. Finančný dar bol použitý na honoráre, kostými, propagáciu a tlač.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Ensemble Spectrum. Die Stücke der Windrose. Projekt Die Stücke der Windrose je vizuálno-hudobným zážitkom, ktoré vie osloviť špecializovanú odbornú verejnosť zameranú na súčasnú vážnu hudbu ako aj neskúseného laika nemajúceho žiaden vzťah ku klasickej hudbe. Vďaka svojej neustálej premenlivosti štýlov, nálad a bohatého množstva vizuálne pútavých štandardných aj neštandardných bicích nástrojov dotvárajúcich predpísaný "salónný orchester." Projekt prináša experimentálnosť v spájaní divadelnej a hudobnej zložky zmazávajúc tak imaginárnu bariéru medzi nimi, obohacuje diváka o nové neopozerané, nepočuté vnemy a otvára možnosť hlbšieho zamyslenia sa nad vnímaním sveta z iného uhla pohľadu, tak ako sa to snaží predostrieť svojim konceptom svetových strán sám autor. Prístupnosť tohto projektu tak vytvára ideálny most pre široké pole divákov a poslucháčov, aby sa zamysleli nad metaforami, ktoré autor necháva vznášať sa v povetrí nevypovedané avšak jasne naznačené. Finančná dar bol použitý na honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Film Expanded. FREM - REQIUEM ZA HOMO SAPIENS. Zámerom projektu FREM - REQIUEM ZA HOMO SAPIENS bolo rozohrať potrebný dialóg o dôležitých enviromentálnych a filozofických otázkach, ktoré dokumentárny film FREM otvára. Okrem klasickej kino distribúcie bol film uvedený aj v priestoroch pre súčasné umenie a obohatený diskusiami s expertami. Projekčno-diskusný formát prostredníctvom vzrušujúceho dokumentárneho tvaru upozorňuje na naliehavosť klimatickej krízy. Na premietania snímky FREM boli nadviazané diskusie s režisérkou, expertmi na ekologické otázky a umelú inteligenciu, intelektuálmi a filozofmi. Z celkových 46 uvedení filmu v kine či nekinovom partnerskom priestore bol FREM s diskusiou s režisérkou Vierou Čákanyovou, či expertmi uvedený s diskusiou na 9 miestach. Finančný dar bol použitý na uhradenie honorárov za produkciu a propagáciu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 000 € Film Expanded. Ozveny MFDF Ji.hlava v Bratislave. Podujatie Ozveny MFDF Ji.hlava bolo zorganizované v podobe 7-týždňového cyklu v populárnej bratislavskej Cvernovke v obľúbenom a počas pandémie ideálnom formáte letného kina v novozrekonštruovanom Parku de palma. Podujatia sa počas siedmich týždňov trvania cyklu zúčastnilo celkovo viac ako 550 unikátnych divákov. V rámci podujatia Ozveny MFDF Ji.hlava bolo napokon uviedených celkovo 7 podujatí, ktoré boli vždy spojené s diskusiou či lektorským úvodom. Viacero podujatí uviedlo celovečerný film v slovenskej predpremiére či premiére. Diskusie k filmom boli pod hlavičkou angažovaného mesačníka Kapitál, ktorého redaktori boli zároveň ich moderátormi. Dramaturgickú spoluprácu na nich má tiež Laco Oravec, dramaturg diskusií v Novej Cvernovke. Podujatia sa zúčastnilo viacero výnimočných zahraničných hostí. Otváracia diskusia k filmu FREM sa venovala klimatickej kríze optikou AI, okrem režisérky sa jej zúčastnili aj experti naprieč obormi environmentalistiky, informatiky a filmológie. Finančný dar bol použitý na autorské honoráre a propagáciu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Forum Absurdum. Skener / Plnka: Aktuálne prieniky súčasnej hudby. Združenie Forum Absurdum sa venuje organizačným a vydavateľským aktivitám v oblasti kultúry. Projekt bol zameraný na uvedenie koncertov súčasnej hudby, umožňuje dynamický medzinárodný dialóg a tak vytvára ideálny ekosystém pre podporu domácich umelcov a obohatenie scény. Výstupom projektu je 32 podujatí, Plnka/Skener/Dvorček, súčasnej nadžánrovej hudobnej tvorby. Podujatia boli zorganizované vo FUGA - Priestore pre chýbajúcu kultúru. Priestor dostali etablovaní, ale aj debutujúci tvorcovia a to prevažne z domácej scény, nakoľko obmedzenia na hraniciach boli pomerne intenzívne počas celého roka 2020. Finančný dar bol použitý na propagáciu a honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 200 € Galéria mladých. Výstavná činnosť ART BOOKS COFFEE 2020. Občianske združenie Galéria mladých sa v priestore ART BOOKS COFFEE zameriava najmä na prezentáciu vizuálneho umenia a predaj kníh o umení, pričom je doplnený o kaviarenkú časť. Združenie sa venuje aktivitám približujúcim súčasné umenie stále širšiemu publiku, poskytuje priestor aj na organizovanie rôznych podujatí, súvisiacich s umením a kultúrou. Cieľom projektu je podporiť výstavnú činnosť so zameraním na autorskú tvorbu slovenských umelcov, sprievodné podujatia, ako aj ďalšie aktivity ako sú literatúra, divadlo, prednášky, diskusie a pod. Práve vďaka tejto multifunkčnosti priestoru vzniká potenciál na prepájanie ľudí z umeleckej oblasti a rozvíjanie spoluprác. Finančný dar bol využitý na prenájom priestorov, personálne náklady a služby súvisiace s realizáciou projektu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Gegangere. Muž v skafandri (pracovný názov). Občianske združenie Gegangere vykonáva aktivity na podporu alternatívneho umenia a pod hlavičkou Projektu Batyskaf realizuje podujatia v rôznych umeleckých odvetviach. Zámerom tvorcov bolo vytvoriť javiskové dielo na motívy príbehu Eugena Cervana- kozmonauta s československými koreňmi, ktoré osciluje medzi divadelným predstavením, operou, performanciou, zvukovou inštaláciou a filmom. Dielo bolo predstavené 8. marca 2020, prvé reprízy diela boli realizované 15. a 16. septembra 2020. Predstavenie bolo uvedené v rámci relácie Umenie na RTVS a rámci festivalov NODO Ostrava a Hviezdne noci, Bytča. Finančný dar bol použitý na ubytovanie a honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € HLAVA XXII, Združenie pre rozvoj kultúry a integrácie telesne postihnutých. Altar "double" Quintet: We Salute The Night (CD). Zámerom projektu „Altar "double" Quintet: We Salute The Night bolo zviditeľnenie pôvodnej tvorby slovenských profesionálnych hudobníkov s cieľom vydať nosič v podobe CD a uplatniť sa na medzinárodnej hudobnej scéne. Výsledkom projektu je autorské jazzové CD dvojice Nikolaj Nikitin a Ľuboš Šrámek so svetovo významnými spoluhráčmi z 5 krajín v oblasti jazzovej hudby. Koncepcia je postavená na dvoch zostavách, americkej a európskej. CD tvorí 8-10 autorských kompozícii a účinkuje na ňom 11 hudobníkov. Napríklad Juraj Bartoš, Tom Harrel, Johnthan Blake a iní. Prínosom projektu je aj vznik medzinárodného telesa, ktoré už teraz spolu funguje takmer dva roky a vďaka takýmto počinom sa môže naďalej vyvíjať a pokračovať v činnosti. Finančný dar bol použitý na uhradenie honorárov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 000 € CHARACTER – Film Development Association. Prvá dnes. Projekt občianskeho združenia CHARACTER - Film Development Association reaguje na veľký ohlas zo strany verejnosti a vzdelávacích inštitúcií a na dlhodobé aktivity vzdelávacej platformy Prvá. Dramaturgia projektu sa posunula do prítomnosti a svojim fanúšikom poskytuje autorský pohľad na súčasné ženy, ktorých životná cesta sa vymyká stereotypom. Jednotlivé výstupy vychádzajú z dielní tvorkýň mladšej generácie, protagonistky neheroizujú, ale poodkrývajú rôzne stránky osobností a ich hodnotový svet. Vo výbere protagonistiek sú mená, ktoré v rámci svojej profesie prichádzajú s niečím novým, zdokonaľujú odbornosť v danej oblasti, nachádzajú nové, originálne prístupy, vnímajú skutočnosti v súvislostiach a posúvaj hranice. V dobe ukončenia projektu bol dokončený profil Anny Polckovej, v priebehu augusta a septembra pribudnú nateraz rozpracované portréty lekárky Kristíny Križanovej, vizuálnej umelkyne Emílie Rigovej. Finančný dar bol použitý na autorské honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 500 € Imaginárium. Sklenená izba Bratislava. Občianske združenie Imaginárium je etablovanou organizáciou, ktorá sa venuje komplexnej realizácii kultúrnych a vzdelávacích podujatí v oblasti multimédiálneho umenia, vedy a technológií, jeho hlavnou aktivitou je organizácia medzinárodného festivalu Sensorium. Sklenená izba Bratislava (The Glass Room) je projekt nemeckého štúdia Tactical Tech v spolupráci s OZ Imaginárium, ktory? je interaktívnou vy?stavou, ktorá sa konala 2.6. - 14.6. 2021 v priestoroch OC Eurovea. Výstavu navštívilo spolu vyše 1000 jednotlivcov. Zámerom projektu bolo interaktívnym a kreatívnym spôsobom priblížiť rôznym skupinám (mládež, dospelí, seniori) problematiku súkromia na internete, osobné dáta, umelá inteligencia, či digitálne pozorovanie. Návštevník mohol objaviť súvislosti medzi technológiami a svojímkaždodenny?m životom. Finančné prostriedky boli použité na materiálové zabezpečenie, autorský honorár a služby priamo súvisiace s realizáciou projektu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 4 500 € Konvergencie - spoločnosť pre komorné umenie. KONVERGENCIE - medz. festival komornej hudby. Hlavna? c?ast? festivalu Konvergencie bola uskutočnená v septembri 2020. Vzhľadom na pandemickú situáciu bol festival Konvergencie zároveň prvým slovenským online festivalom klasickej hudby, ktorý mohli diváci zo Slovenska i zo zahraničia sledovať prostredníctvom profesionálnych streamov. Počas 7 dní bolo divákom ponúknutých 11 koncertov, napr. Bratislavská noc komornej hudby obsahovala 5 hodín hudby. Na festivale bolo predstavených 70 profesionálnych umelcov (66 zo Slovenska, 2 z Poľska, 1 z Rakúska a 1 z Čiech) a 20 študentov účinkujúcich v rámci Akadémie komornej hudby. Koncerty boli realizované vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu, v Design Factory, v Klariskách a v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca. Na koncertoch bolo možné, vzhľadom na pandemické obmedzenia, privítať divákov len v obmedzenom množstve. Prázdne miesta v sálach však virtuálne zaplnili diváci streamov online koncertov, na ktoré dostali organizátori vynikajúce ohlasy od všeobecnej i od umeleckej verejnosti. Finančný dar bol použitý na prenájom priestorov a klavírneho krídla, honoráre, propagačné služby a covid opatrenia pred koncertami.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € KunstPlay. Winterreise / Zimná cesta. Projekt Winterreise prispieva umeleckou formou k diskusii v téme autizmu. Originálne dielo piesňového cyklu Franza Schuberta je obrazom putovania osamelého človeka. Projekt prináša syntézu textov básnika Wilhelma Mullera, zhudobnených Franzom Schubertom, v spojení s akutálnymi spoločenskými témami, ktoré vo svojej rovnomennej divadelnej hre Winterreise analyzuje Elfride Jelinek. Divadelná hra vychádza zo Schubertovho cyklu, v ktorom je jedna z hlavných tém viera v slobodu a v ľudskú individualitu. Projekt bol odprezentovaný v rámci medzinárodného festivalu Divadelná Nitra. Finačný dar bol využitý na autorské honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 500 € Literárne informačné centrum. René - Anasoft litera gymnazistov 2020. Literárne informačné centrum je príspevková organizácia, ktorá má za úlohu propagovať slovenskú literatúru doma i v zahraničí. Organizácia študentom stredných škôl poskytuje knihy nominovaných autorov a prináša k nim spisovateľov na besedy, čo je často jediný spôsob, ako sa študenti dostanú k našej súčasnej literatúre. Cieľom projektu je približovať stredoškolákom to najlepšie zo súčasnej prózy a učiť ich diskutovať, premýšľať nad textom, obhajovať svoje názory a rozhodovať sa. Finančný dar bol využitý na materialové zabezpečenie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € literarnyklub.sk - občianske združenie. literarnyklub.sk 2020. Občianske združenie literarnyklub.sk pôsobí ako živá platforma pre nezávislých knižných tvorcov a zároveň ako partner pre domáce a zahraničné inštitúcie a iniciatívy. V rámci projektu bolo zrealizovaných 8 podujatí LQ - literárny kvocient, na ktorých boli porovnávané vždy dve novovydané pôvodné slovenské knihy v kruhu literárnych kritikov a kritičiek. Taktiež bola realizovaná séria letných podujatí Literárny klub u Zichyho s bohatým literárnym a hudobným program. Nielen v rámci letnej série boli v rámci projektu pripravené tri podujatia Art debut, na ktorých sa predstavila skladateľka a speváčka Blanch, spisovateľ Karlos Kolbas, spisovateľ a divadelník Peter Gartner, či Dominika Moravčíková online z košického Artfora. Finančný dar bol použitý na propagáciu a PR aktivity.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 259,36 € Materina dúška. Festival na 4 sudoch 2020. Občianske združenie Materina dúška sa od roku 2009 angažuje v rôznych sférach komunitného života. V rámci projektu bol zorganizovaný Festival na 4 sudoch 2020, ktorý bol vďaka organizátorom naplnený kvalitným programom a predčil očakávania. V priebehu dňa sa na festivale vystriedalo viac ako 1000 ľudí a všetky pripravené workshopy boli neustále naplnené. Každý návštevník si našiel to, čo hľadal, buď aktívne strávený deň plný umenia a tvorenia, alebo pokojný deň pri debatách, kvíze, dobrej hudbe a kvalitnom divadle. Tento ročník organizátorov utvrdil v tom, že myšlienka sološnických divadelných ochotníkov priniesť do dediny kultúru a rôzne témy, o ktorých sa tam hovorí menej ako je potrebné, má zmysel. Finančný dar bol použitý na honoráre, fotografické a kamerové záznamy.
e) podpora vzdelávania 10 000 € Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika. Ekonomické myslenie a ekonomické vzdelávanie na Slovensku v roku 2021. Zámerom Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika je prispievať k zvyšovaniu úrovne ekonomického poznania, myslenia, vzdelávania a vnímania podstaty princípov ekonómie na Slovensku. V rámci podprogramu Akadémia klasickej ekonómie zorganizoval KI osem seminárov o ekonomickom myslení v duchu princípov slobodnej spoločnosti. Ročníka AKE 2021 sa zúčastnilo 41 absolventov. 10-ti z nich získali certifikáty, ktoré im boli odovzdané na poslednom seminári v januári 2022. Konzervatívny inštitút zároveň zorganizoval v septembri 2021 CEQLS prednášku profesora podnikania na Baylor University Petra Klein na tému „Prečo sú motorom inovácií podnikatelia, nie byrokrati”, ktorá bola presunutá z roku 2020. Inštitút prostredníctvom týchto aktivít prispel k zvýšeniu úrovne ekonomického poznania, ekonomického myslenia, ekonomického vzdelávania na Slovensku. Finančný dar bol použitý na tlmočenie, inzerciu, honoráre, propagačné materiály, prenájom miestnosti, správu a aktualizáciu webu.
e) podpora vzdelávania 10 000 € INESS – Inštitút ekonomických a spoločenských analýz. Ekonomické vzdelávanie 2021. Inštitút ekonomických a spoločenských analýz, od roku 2018 organizuje Ekonomickú olympiádu, prvú celoslovenskú ekonomickú súťaž pre stredoškolákov v histórii SR. Ekonomická olympiáda v školskom roku 2020/2021 bola síce nútená presunúť časť aktivít do online priestoru (krajské kolá), napriek tomu sa INESS podarilo zorganizovať mimoriadne úspešný ročník. V školskom kole sa zapojilo rekordných 8 500 súťažiacich a 50-tka najlepších sa prebojovala cez krajské kolá až do celoslovenského finále, ktoré sa konalo 23. júna 2021 v hoteli Devín v Bratislave. Podujatie sprevádzal program pre pedagógov a súťažiacich a samozrejme aj samotné písomné a ústne testovanie. V rámci projektu INESS bola taktiež vydaná kniha Pandemické poučenia, ktorá má za cieľ reflektovať vplyv pandémie koronavírusu v rôznych oblastiach zo socio-ekonomickej perspektívy. Knihu tvorí zbierka esejí 10 uznávaných autorov zo Slovenska a Česka. Taktiež bol vytlačený plagát "Vesmír verejných výdavkov 2021" (vizualizácia verejných financií), ktorý bol v počte 5300 ks a distribuovaný 300 učiteľom na 287 stredných školách. Financie boli použité na tlač knihy a grafickú prípravu a distribúciu plagátu.
e) podpora vzdelávania 8 000 € TEDxBratislava. Multižánrová konferencia TEDxBratislava. TEDxBratislava je multižánrová konferencia na štýl svetovej konferencie TED, ktorá má za cieľ šíriť myšlienky hodné šírenia. Podujatie TEDxBratislava dáva znova priestor jedinečným osobnostiam zo Slovenska, ktoré sú výnimočné svojim zmýšľaním, skutkami, talentom či potenciálom. Z vystúpenia každého rečníka sa vyhotovujú videozáznamy, ktoré sú dostupné širokej verejnosti. Samotné podujatie bolo v roku 2021 vysielané online, najmä z dôvodu stále pretrvávajúceho rešpektu voči pandémii. Realizátori okrem hlavného podujatia pripravili aj sériu niekoľkých menších podujatí, na ktorých vystúpili rečníci s rôznymi témami. Vďaka menším stretnutiam počas celého leta organizátori rozprúdili živé diskusie v offline aj v online prostredí. Vďaka rečníkom boli otvorené nové témy, ktoré rezonovali v spoločnosti a natočené videá, ktoré sú uverejnené na Youtube kanáli. Finančný dar bol použitý na techniku a na organizačné náklady.
e) podpora vzdelávania 10 000 € The Duke of Edinburgh’s International Award Slovensko, o.z.. Ako mladí zvládnu koronu aj vďaka DofE. Nadácia Tatra banky podporila ako svojho partnera v oblasti vzdelávania občianske združenie The Duke of Edinburgh’s International Award Slovensko, ktoré realizuje program DofE – Medzinárodná cena Vojvodu z Edinburghu. Program DofE je komplexný rozvojový program, ktorý dáva mladým ľuďom vo veku 14 až 24 rokov šancu rozvinúť svoje schopnosti a charakterové vlastnosti pre reálny život, naplniť svoj potenciál a pomôcť im uspieť v živote. V roku 2021 pokračovala organizácia v podpore rozvoja mladých ľudí. Aj počas pandemického obdobia bolo zapojených rekordných 5 236 mladých ľudí, ktorí podľa ich vyjadrení zvládali toto obdobie lepšie práve vďaka DofE. V rámci projektu boli pripravené nové nástroje na podporu centier DofE s adaptovaním sa na efektívne a angažujúce dištančné vzdelávanie (online školenia), a zároveň bola poskytnutá kapacitná pomoc školám silne zasiahnutým zdravotnými problémami v súvislosti s ochorením COVID-19, a to formou externých online mentorov. Týmito aktivitami bolo počas školského roka zapojených cez 300 mladých, ktorí by sa inak nemohli zapojiť. Finančný dar bol použitý na honoráre pre programových manažérov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 4 000 € O. Z. MÓLO. FRESH FASHION CONTEST. Občianske združenie MÓLO, predstavuje stabilnú prezentačnú platformmu pre dizajnérov a prispieva k rozvoju módnej scény na Slovensku. Súťaž Fresh fashion contest powered by Tatra banka foundation bola organizačne rozdelená do niekolľkých produkčných fáz. V prvej fáze organizátor vyhlásil súťaž so zadaním RETHINK ME, ktoré v sebe zahřnalo silný odkaz na udržateľnosť a redefinovanie vlastnej identity. Súťažiaci mali do súťaže odovzdať portfólio s rozpracovaným konceptom kolekcie. Do súťaže sa zapojilo 9 súťažiacich. Odborná porota v zložení Dana Lapšanksá, Milada Hálová, Lívia Štokingerová, Viera KLeinová a Boris Hanečka na základe bodového ohodnotenia vybrala víťaza, ktorým sa stala Petra Famlerová a jej značka FAMALE. Petra Famlerová svoju kolekciu predviedla na podujatí Fashion LIVE! v sobotu 16.10.2021 o 17,00. Po Fashion LIVE! prebehlo produktové fotenie kolekcie, konzultácia ohľadom cenotvorby a následne komunikácia kolekcie a jej predaja v concept store SOM STORE. Financie z daru boloi použité na zabezpečenie prehliadky pre víťazného dizajnéra, na príspevok na jeho kolekciu, videozáznam z prehliadky a produktové fotenie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 13 000 € Čerstvé ovocie, n.o.. Dni architektury a dizajnu 2021 / Bartislava. Nezisková organizácia Čerstvé ovocie, každoročne organizuje Dni architektúry a dizajnu (DAAD). Zámerom projektu je vytvoriť formát pre posilnenie pozitívneho vnímania architektúry a dizajnu na Slovensku. Festival v prezentáciách, prednáškach, výstavách, diskusiách, workshopoch a seminároch riešil kľúčové otázky z hľadiska architektúry a dizajnu. 12. ročník festivalu DAAD sa konal v dňoch 20.– 26. septembra 2021 v Bratislave a prostredníctvom hlavných zahraničných a domácich architektov/dizajnérov otvoril viacero tém, ktoré sa v súčasnosti skloňujú aj v medzinárodnej odbornej a kultúrnej debate. Výsledkom tohto ročníka bol programovo intenzívny formát prednášok, diskusií, prezentácií a filmových dokumentov. Financie z daru boli použité na honoráre kurátorov, spracovanie grafických diel v súvislosti s propagáciou podujatia, prenájom techniky a na výrobu zvukovo obrazových záznamov a fotodokumentácie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 15 000 € Na Orave dobre o.z.. Konferencia By Design 2021. Občianske združenie Na Orave dobre sa venuje nielen aktivitám na podporu regiónu Orava, ale tiež organizuje konferencie a semináre zamerané na dizajn, marketing a inovácie. By Design je výročná medzinárodná konferencia, ktorá slovenskému publiku prináša svetové špičky dizajnu. Vzhľadom na neistú epidemiologickú situáciu sa konferencia uskutočnila online 17.6.2021, pričom live ju sledovalo viac ako 250 unikátnych účastníkov. Počas jedného dňa predstavila prednášky a diskusie s legendami svetového dizajnu. Paula Scher, James Victore, Cas Holman, Stefan Sagmeister a Keyna Hara predstavili účastníkom konferencie svoj prístup k dizajnu, inovatívne riešenia, ktorými môže dizajn prispieť k pozitívnej zmene vo fungovaní spoločnosti, a to aj - a najmä - v súčasnej dobe ovplyvnenej pandémiou. Po "premiére" účastníkom ostal k dispozícii kompletný archív prednášok. Financie z daru boli použité na honoráre prednášajúcich, produkčné zabezpečenie a personálne náklady.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Ivan Hronec. Be2Can - 7. ročník prehliadky oceňovaných filmov z festivalov v Berlíne, Benátkach a Cannes - tlač katalógu. Ivan Hronec realizuje ďalší ročník prehliadky Be2Can. Cieľom tohto projektu bolo vydanie festivalového katalógu 8. ročníka celoslovenskej prehliadky festivalového filmu z Berlína, Benátok a Cannes BE2CAN, ktoré sa konalo od 18. do 24. októbra 2021. V tomto roku sa do prehliadky zapojilo 27 kín v 19 slovenských mestách, do ktorých festival priniesol exkluzívnu kolekciu filmov z prestížnych festivalov. Festivalový katalóg je každoročne významnou súčasťou podujatia. Samotný katalóg pozostával z úvodníka CEO Film Europe Ivana Hronca, ktorý je zároveň tvorcom konceptu BE2CAN a jeho hlavným dramatrugom, ako aj popisov jednotlivých filmov. Festivalový katalóg bol vydaný dvojjazyčne (SJ - AJ) a bol distribuovaný do všetkých kín zapojených do prehliadky (vrátane slávnostného otvorenia festivalu v SND), ako aj do kníhkupectiev, kultúrnych inštitútov a centier. Festivalu bola poskytnutá intenzívna komunikačná kampaň. Financie z daru boli použité na grafický návrh, zalomenie a tlač katalógu Be2Can 2021.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Na Orave dobre o.z.. Backstage Talks magazine. Časopis Backstage Talks vznikol v spolupráci s By Design Conference s cieľom prinášať dizajnérom a kreatívnym lídrom myšlienky a know-how od svetovej špičky. Backstage Talks je nazávislý časopis o dizajne, biznise a spoločenskej zodpovednosti. Rozhovory s rečníkmi z podujatia By Design Conference tvoria spolu s tématickými esejami hlavnú časť obsahu časopisu. Pripravované číslo časopisu sa venuje téme zvedavosti. Finančný dar bol použitý na tlač magazínu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 40 000 € VirtualMedicine, o.z.. VR Generation Z: Egova digitálna škola.Nadácia Tatra banky ako svojho partnera v oblasti podpory vzdelávania podporila občianske združenie VirtualMedicine. Organizácia sa zaoberá výskumom inovácií a vývojom aplikácií v oblasti VR/AR, rozvojom a tvorbou primárne vzdelávacích, medicínskych, ale aj iných aplikácií fungujúcich na báze VR/AR, ktoré prispievajú k rozvoju spoločnosti a jej vzdelanosti. Cieľom projektu bolo atraktívnou formou vysvetliť pojmy z okruhu finančnej gramotnosti študentom stredných škôl na Slovensku. Vzhľadom na to, že finančné témy nie sú pre študentov stredných škôl atraktívne, organizácia sa rozhodla vytvoriť kreatívny koncept, v ktorom im tieto neatraktívne témy vysvetlil svojimi slovami momentálne najpočúvanejší slovenský rapper Ego počas toho, ako s ním zažijú rôzne nezabudnuteľné zážitky po celom Slovensku. Výstupom projektu je aplikácia pre platformy iOS a Android, ktorú si študenti stiahnu do svojich smartfónov a v prostredí virtuálnej reality zažijú príbeh, kde im Ego všetko vysvetlí tak, aby tomu porozumeli, a aby na to nikdy nezabudli – počas toho, ako im to bude vysvetľovať, zažijú množstvo situácií, ktoré by inak nezažili, ako napríklad jazdu vo Ferrari z klipu k pesničke Doug Demuro, nahrávanie s Egom v štúdiu alebo let nadzvukovou stíhačkou. Fiančný dar bol využitý na výjoj vzdelávacej VR aplikácie pre zariadenia so systémom iOS a Android.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 100 000 € Kempelenov inštitút inteligentných technológií. Podpora základného výskumu KInIT 2021. Nadácia Tatra banky ako svojho partnera v oblasti podpory vzdelávania podporila Kempelenov inštitút inteligentných technológií (KInIT). KInIT je nezávislý inštitút, ktorý sa zaoberá výskumom inteligentných technológií, vznikol v septembri 2020. KInIT je prvý svojho druhu na Slovensku, predstavuje nový prístup k výskumu, vývoju a vzdelávaniu na Slovensku – prepája vynikajúce kompetencie výskumníkov so skúsenosťou v akademickom sektore s?inovatívnymi firmami, ich potrebami a skúsenosťami. Inštitút si predovšetkým kladie za cieľ získavanie, šírenie a aplikáciu nových vedeckých poznatkov v oblasti informatiky, inteligentných technológií a príbuzných oblastí v spolupráci s akademickými a priemyselnými partnermi tak, aby pomohli budovať vzdelanejšiu spoločnosť a priemysel produkujúci vyššiu pridanú hodnotu vďaka inováciám a základnému a aplikovanému výskumu v týchto oblastiach. Finančný dar bol využitý na personálne náklady -mzdy.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € Juraj Johanides. Cena Nadácia Tatra banky umenie, hlavná cena Audiovizálna tvorba, za réžiu cyklu Chvíľka poézie.Juraj Johanides študoval filmovú réžiu na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. „Báseň sa dá prečítať aj za minútu, ale ako dlho trvá, kým ju človek naozaj pochopí?“ pýta sa režisér Juraj Johanides, ktorý natočil pre RTVS reláciu Chvíľka poézie. Odpoveď znie: Dlho, niekedy možno aj celý život. Chvíľka poézie vizuálne stvárňuje poéziu slovenských, ale aj svetových autorov. Relácia sa na obrazovky RTVS vrátila po pätnástich rokoch. S pôvodným formátom však nemá až tak veľa spoločného, okrem básní domácich a svetových autorov totiž reflektuje aj aktuálne dianie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € Sláva Daubnerová.Cena Nadácia Tatra banky umenie, hlavná cena Divadlo za réžiu, scenár a herecký výkon v inscenácii Masterpiece (SĽUK Bratislava). Režisérka, autorka, performerka a herečka Sláva Daubnerová zaujíma v sieti súčasných slovenských režisérok a režisérov osobité miesto vďaka špecifickej divadelnej poetike, jasne vyhranenej výpovedi, scénickej podobe i permanentnému experimentu. Masterpiece je sólová pohybovo-vizuálna inscenácia inšpirovaná vnútorným nepokojom, ktorý vedie človeka k objavovaniu. Izolácia, tvorivý proces, pochybnosti, neustále hodnotenie práce, spracovanie (ne)úspechu – kolobeh, v ktorom sa umelci pohybujú pri tvorbe nového diela. Umelec musí prejsť veľmi dlhú cestu, aby nakoniec pochopil, že jedine vtedy, ak zostane sám sebou, má zmysel to, čo robí. Iná cesta už totiž aj tak neexistuje.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € Zuzana G. Cena Nadácia Tatra banky umenie, hlavná cena Dizajn za vytvorenie biomateriálu Malai, ktorý bol prezentovaný na Lakmé Fashion Week Mumbai India 2020. Zuzana Gombošová spoluzaložila v juhozápadnom indickom štáte Kérala startup a dizajnové štúdio Malai, venujúce sa výskumu a vývoju ekologických materiálov na báze bakteriálnej celulózy. Dielo Zuzany Gombošovej bolo prezentované v októbri 2020 na Lakmé Fashion Week Mumbai v Indii v rámci kolekcie doplnkov navrhnutých a vyrobených z biomateriálu Malai, ktorý vytvorila. Kolekcia má názov Malabaricus a je inšpirovaná flórou Malabarského pobrežia. Vyzdvihuje skutočnosť, že za posledných päťdesiat rokov biodiverzita tejto vegetačnej oblasti výrazne klesla, a to najmä z dôvodu ľudskej aktivity.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € Andrej Šeban.Cena Nadácia Tatra banky umenie, hlavná cena Hudba za autorstvo a interpretáciu cd Rock and Roll z Rači (vyd. Slnko records). Andrej Šeban ako štúdiový hráč nahral viac ako stovku albumov, na desiatkach ďalších je podpísaný ako spoluautor a aranžér, pričom mnohé z nich patria do zlatého fondu slovenskej hudby. Rock and Roll z Rači je výsledkom kontinuálneho a dlhodobého nahrávania, v ktorom sa gitarista a skladateľ rozhodol zmeniť zaužívané postupy. Do štúdia nechodil s jasným cieľom, nechal sa vždy inšpirovať chvíľou a tým, čo cítil, čo ho v danom momente bavilo. A to zaznamenal. Podarilo sa mu nazbierať dlhé hodiny nevšedných inštrumentálnych aj spievaných nápadov. Ich prvým zhmotnením je album Rock and Roll z Rači.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € Ivana Gibová.Cena Nadácia Tatra banky umenie, hlavná cena Literatúra za autorstvo poviedkového komiksu Eklektik bastard (vyd. VLNA). Ivana Gibová vyštudovala odbor slovenský jazyk a literatúra na Filozofickej fakulte Prešovskej univerzity. Je laureátkou viacerých literárnych súťaží. Eklektik Bastard s humorom rozpráva o frustráciách, sebarealizácii, nadváhe, starnutí, práci v korporáciách a single živote po tridsiatke. Sarkasticky ladené príbehy písané formou poviedkového komiksu vychádzajú zo života súčasných tridsiatnikov žijúcich v Bratislave. Oslobodzujúca kniha, v ktorej zdanlivo neplatia žiadne pravidlá. Miešajú sa v nej žánre, témy, vedomá povrchnosť s intuitívnou hĺbkou. Jediným pravidlom je tu štýl – literárny i životný.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € Juraj Gábor . Cena Nadácia Tatra banky umenie, hlavná cena Výtvarné umenie za multikontextuálny projekt Dopĺňanie Sféry/Completing the Sphere v žilinskej Novej synagóge . Juraj Gábor je absolventom Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, ateliéru prof. Antona Čierneho. Dielo Completing the Sphere, ktoré vzniklo v Novej synagóge v Žiline, je víziou monumentálnej architektonickej premeny priestoru. Drevená konštrukcia na pomedzí architektúry a sochárstva upriamuje pozornosť na neviditeľnú guľu, ktorá bola architektom Petrom Behrensom vkreslená do kubusu stavby synagógy z roku 1931. Juraj Gábor venoval Sphére štyri roky príprav, ktoré sa týkali priestorového a technického riešenia monumentálneho architektonického vstupu Novej synagógy, ako aj ďalšieho programu v ňom. Architektúra Sphéry sa stala na rok 2021 a časť roku 2022 scénou pre výstavy, zvukové projekty, divadelné, pohybové a tanečné predstavenia, ale aj edukačný a komunitný program.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 500 € Adam Gajdoš. Cena Nadácia Tatra banky umenie, mladý tvorca, Audiovizálna tvorba za námet dokumentárneho seriálu IKONY. Adam Gajdoš v roku 2013 spoluzakladal združenie Archtung, v rámci ktorého inicioval projekt Ikony, ako aj ďalšie aktivity. V roku 2014 sa k občianskemu združeniu Archtung pridala Kristína Tomanová. Dokumentárny seriál Ikony sa venuje generácii architektov, ktorá v druhej polovici 20. storočia formovala tvár slovenských miest aj obraz architekta ako nekompromisnej osobnosti. Seriál natočili najtalentovanejší autori a autorky mladej generácie. Je teda spojením najstaršej generácie architektov s najmladšou generáciou filmárov. Projekt prináša kombináciu dokumentárneho seriálu doplnenú o webovú stránku www.ikony.tv, ktorá podrobnejšie opisuje príbeh vzniku modernistickej architektúry na Slovensku.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 500 € Kristína Tomanová. Cena Nadácia Tatra banky umenie, mladý tvorca, Audiovizálna tvorba za námet dokumentárneho seriálu IKONY. Adam Gajdoš v roku 2013 spoluzakladal združenie Archtung, v rámci ktorého inicioval projekt Ikony, ako aj ďalšie aktivity. V roku 2014 sa k občianskemu združeniu Archtung pridala Kristína Tomanová. Dokumentárny seriál Ikony sa venuje generácii architektov, ktorá v druhej polovici 20. storočia formovala tvár slovenských miest aj obraz architekta ako nekompromisnej osobnosti. Seriál natočili najtalentovanejší autori a autorky mladej generácie. Je teda spojením najstaršej generácie architektov s najmladšou generáciou filmárov. Projekt prináša kombináciu dokumentárneho seriálu doplnenú o webovú stránku www.ikony.tv, ktorá podrobnejšie opisuje príbeh vzniku modernistickej architektúry na Slovensku.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € Slávka Zámečníková. Cena Nadácia Tatra banky umenie, mladý tvorca, Divadlo za titulnú postavu v opere Korunovácia Poppey (Viedenská štátna opera). Slávka Zámečníková zaznamenala raketový štart na svetových operných i koncertných pódiách a patrí medzi naše najväčšie operné nádeje. Od sezóny 2020/2021 je sólistkou Viedenskej štátnej opery. Viedenská inscenácia opery Korunovácia Poppey (L´incoronazione di Poppea) v réžii Jana Lauwersa a v hudobnom naštudovaní Pabla Herasa-Casada s orchestrom Concentus Musicus Wien priniesla pohľad, ktorý by mohol byť inšpiratívny aj v súčasnosti. Slovenská sopranistka naštudovala titulnú postavu po prvýkrát. Farebné čaro sopránu, jeho jas, objem i mäkkosť, ako aj technická pripravenosť sú známe. Prekvapením bola skutočnosť, s akou štýlovou presnosťou sa vyrovnala s barokom.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 500 € Andrej Čanecký. Cena Nadácia Tatra banky umenie, mladý tvorca, Dizajn za vizuálnu identitu Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. Andrej Čanecký a Andrej Barčák študovali propagačnú grafiku na Škole umeleckého priemyslu Josefa Vydru a vizuálnu komunikáciu na Vysokej škole výtvarných umení. Vizuálne identity sa historicky vyvíjajú. Vizuálna identita Vysokej školy výtvarných umení výraznou evolúciou či revolúciou neprešla. Mladí dizajnéri metódou špekulatívneho dizajnu vytvorili novú identitu, ako aj celú jej alternatívnu historickú evolúciu, ktorá vychádza z erbu grófa Pálffyho, mecenáša umenia a pôvodného majiteľa budovy školy. Erb s motívom jeleňa mení svoje podoby naprieč históriou, odzrkadľujúc nielen politické zmeny, ale aj umelecké štýly. Na mieru vytvorené písmo sa odvíja od logotypu, ktoré určuje stavbu písma a dotvára celkovú vizuálnu identitu školy.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 500 € Andrej Barčák. Cena Nadácia Tatra banky umenie, mladý tvorca, Dizajn za vizuálnu identitu Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. Andrej Čanecký a Andrej Barčák študovali propagačnú grafiku na Škole umeleckého priemyslu Josefa Vydru a vizuálnu komunikáciu na Vysokej škole výtvarných umení. Vizuálne identity sa historicky vyvíjajú. Vizuálna identita Vysokej školy výtvarných umení výraznou evolúciou či revolúciou neprešla. Mladí dizajnéri metódou špekulatívneho dizajnu vytvorili novú identitu, ako aj celú jej alternatívnu historickú evolúciu, ktorá vychádza z erbu grófa Pálffyho, mecenáša umenia a pôvodného majiteľa budovy školy. Erb s motívom jeleňa mení svoje podoby naprieč históriou, odzrkadľujúc nielen politické zmeny, ale aj umelecké štýly. Na mieru vytvorené písmo sa odvíja od logotypu, ktoré určuje stavbu písma a dotvára celkovú vizuálnu identitu školy.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € Richard Autner.Cena Nadácia Tatra banky umenie, mladý tvorca, Hudba za autorstvo a interpretáciu albumu Odpovede (vyd. Slnko Records). Richard Autner patrí k najmladšej generácii hercov Činohry Slovenského národného divadla. Študoval herectvo na konzervatóriu a na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Na svojom debutovom albume sa Richard Autner prezentuje ako skladateľ, textár a spevák a inštrumentálne aj textársky vyzretým dielom naplno odkrýva svoj hudobný talent. Kladie otázky a snaží sa hľadať odpovede. Rovnomennú pieseň Odpovede niektorí poslucháči prirovnávajú k tvorbe legendárneho Deža Ursinyho.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € Dominika Moravčíková. Cena Nadácia Tatra banky umenie, mladý tvorca, Literatúra za knihu básní Deti Hamelnu (vyd. Skalná ruža). Dominika Moravčíková sa v roku 2019 stala laureátkou súťaží Poviedka a Básne SK/CZ. Básnický debut Deti Hamelnu mladej autorky je zložený z piatich básnických cyklov, ktoré cez jazyk a naratívy mýtov, legiend, povier a proroctiev uchopujú historické aj súčasné javy, akými sú migrácia či etnické konflikty. Jadrom zbierky je rovnomenný cyklus, ktorý vychádzajúc z legendy o hamelnskom potkaniarovi prechádza do rozvitejšieho rozprávania s množinou lyrických subjektov a naráža na hranice básnickej formy. Deti Hamelnu predstavujú básnické rozprávanie o kolektívnej, až populačnej pominuteľnosti, vykorenení a návrate.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € Kvet Nguyen ( Hoa Nguyen Thi). Cena Nadácia Tatra banky umenie, mladý tvorca, Výtvarné umenie za autorskú výstavu Reframing possibilities (Soda Gallery BA & on-line). Kvet Nguyen ukončila štúdium fotografie na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. „Keď som bola malá, chcela som napísať knihu o svete so spojenými kontinentmi a bez akýchkoľvek hraníc. V tom dnešnom nachádzam bolestivú minulosť s trhlinami v súčasnosti. Dokazujú to fotografie, ktoré sú pre mňa nielen dôkazom existujúcej histórie, ale aj prepojením na môj druhý domov, ktorý moji rodičia opustili. Médium fotografie je však častokrát nástrojom moci za cenu ponižovania iných a privilegovania mocných. Obraciam sa na minulé časy a nachádzam spoločné menovatele v prítomnosti – a to nielen v politických stratégiách, ale aj v narastajúcej traume, ktorá sa dotýka mojej slovensko-vietnamskej identity. Dnes už nedúfam v bezhraničnosť všetkých krajín, ale hľadám východiská z opakujúcej sa histórie,“ hovorí o svojej autorskej výstave Kvet Nguyen.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € V roku 2021 nadácia podporila okrem víťazov hlavnej ceny, aj umelcov ktorí boli nominovaný na hlavnú cenu v kategórii "Audiovizálna tvorba" to bol Martin Žiaran za kameru vo filme SPRÁVA a v minisérii HEREC
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € V roku 2021 nadácia podporila okrem víťazov hlavnej ceny, aj umelcov ktorí boli nominovaný na hlavnú cenu v kategórii "Audiovizálna tvorba" to bola Mária Pinčíková, za réžiu dokumentárneho filmu NA ZNAČKY!
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € V roku 2021 nadácia podporila okrem víťazov hlavnej ceny, aj umelcov ktorí boli nominovaný na hlavnú cenu v kategórii "Divadla" to bol Lukáš Brutovský, za autorstvo a réžiu inscenácie D1 (pracovný názov) (Slovenské komorné divadlo Martin)
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € V roku 2021 nadácia podporila okrem víťazov hlavnej ceny, aj umelcov ktorí boli nominovaný na hlavnú cenu v kategórii "Divadlo" to bol Ladislav Cmorej, za réžiu predstavenia LEPETIT Malý princ (Mestské divadlo Pavla Országha Hviezdoslava)
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € V roku 2021 nadácia podporila okrem víťazov hlavnej ceny, aj umelcov ktorí boli nominovaný na hlavnú cenu v kategórii "Dizajn" to bol Prof. Ing. Štefan Klein, akad. soch., za dizajn a inžiniering AirCar 5.0 (premiérový let Nitra – Bratislava)
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € V roku 2021 nadácia podporila okrem víťazov hlavnej ceny, aj umelcov ktorí boli nominovaný na hlavnú cenu v kategórii "Dizajn" to bola Zuzana Zmateková, za dizajnérsky projekt Amenge, tvorba textilného dizajnu z kresieb rómskych detí (online prezentácia KC Diera do sveta, Liptovský Mikuláš)
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € V roku 2021 nadácia podporila okrem víťazov hlavnej ceny, aj umelcov ktorí boli nominovaný na hlavnú cenu v kategórii "Hudba" to bol David Kollar, za spoluautorstvo a interpretáciu albumu Unexpected Isolation (vyd. Hevhetia)
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € V roku 2021 nadácia podporila okrem víťazov hlavnej ceny, aj umelcov ktorí boli nominovaný na hlavnú cenu v kategórii "Hudba" to boli Andrea Bučko a Dominika Kavaschová, za autorstvo a interpretáciu albumu Morena (vyd. Merch)
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € V roku 2021 nadácia podporila okrem víťazov hlavnej ceny, aj umelcov ktorí boli nominovaný na hlavnú cenu v kategórii "Literatúra" to bol Ján Štrasser, za autorstvo knihy Otváracie hodiny (vyd. Modrý Peter)
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € V roku 2021 nadácia podporila okrem víťazov hlavnej ceny, aj umelcov ktorí boli nominovaný na hlavnú cenu v kategórii "Literatúra" to bol Laco Kerata, za autorstvo knihy poviedok Na okraji mojej hory (vyd. KK Bagala 2020
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € V roku 2021 nadácia podporila okrem víťazov hlavnej ceny, aj umelcov ktorí boli nominovaný na hlavnú cenu v kategórii "Výtvarné umenie" to bol Aurel Hrabušický, za autorské spracovanie monografie Karol Ondreička (1898 -- 1961) (vyd. Slovart)
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 500 € V roku 2021 nadácia podporila okrem víťazov hlavnej ceny, aj umelcov ktorí boli nominovaný na hlavnú cenu v kategórii "Výtvarné umenie" to bola Silvia Ilečková, za autorské spracovanie monografie Karol Ondreička (1898 -- 1961) (vyd. Slovart)
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 500 € V roku 2021 nadácia podporila okrem víťazov hlavnej ceny, aj umelcov ktorí boli nominovaný na hlavnú cenu v kategórii "Výtvarné umenie" to bol Radovan Čerevka, za autorskú výstavu Budovanie skutočného tela v Kunsthalle LAB Bratislava
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 12 414,83 € Daniel Brunovský/ sochy a plakety pre ocenených
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € Daniel Brunovský/Obaly na sochy a plakety pre ocenených
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 27 966 € Brand Advertising s.r.o./Realizácia Nominačného mechanizmu udeľovania cien Nadácie Tatra banky za umenie
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 13 738 € Centrum pre filantropiu n.o./odmeny členom poroty
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 427,35 € Made by Vaculik/web cntbu.sk
e) podpora vzdelávania 600 € Peter Š.. Cenu za výnimočnú diplomovú prácu v oblasti IT - študent. V akademickom roku 2020/21 udelila Nadácia Tatra banky na základe odporúčania Odbornej komisie Fakulty informatiky a informačných technológií za diplomovú prácu s názvom: „Detekcia nezvyčajného správania v bezdrôtových sieťach“
e) podpora vzdelávania 200 € Rastislav B.. Cena za výnimočnú diplomovú prácu v oblasti IT - školiteľ. V akademickom roku 2020/21 udelila Nadácia Tatra banky za diplomovú prácu s názvom: „Detekcia nezvyčajného správania v bezdrôtových sieťach“ študenta Petra Š.
e) podpora vzdelávania 600 € Matúš P..Cenu za výnimočnú diplomovú prácu v oblasti IT - študent. V akademickom roku 2020/21 udelila Nadácia Tatra banky na základe odporúčania Odbornej komisie Fakulty informatiky a informačných technológií za diplomovú prácu s názvom: „Webová podpora tímovej práce s jazykom SystemVerilog“
e) podpora vzdelávania 200 € Lukáš K..Cena za výnimočnú diplomovú prácu v oblasti IT - školiteľ. V akademickom roku 2020/21 udelila Nadácia Tatra banky za diplomovú prácu s názvom: „Webová podpora tímovej práce s jazykom SystemVerilog“ študenta Matúša P.
e) podpora vzdelávania 2 100 € Annamaria J. Pobyt Baron Brown Studio. Študentka Vysokej školy muzických umení v Bratislave absolvovala v zimnom semestri 2021/2022 štvormesačný pobyt na Baron Brown Studio v Spojených štátoch amerických. Cieľmi projektu bolo vytvoriť sebavedomého, predstavivého, autentického, prežívajúceho a emocionálneho herca. Zámerom pobytu je pripraviť študentku na profesionálnu dráhu prostredníctvom kreatívnych cvičení, ktoré sú súčasťou tréningu cez Meisner acting technique. Finančný dar bol použitý na náklady spojené so školným, cestovným a ubytovaním.
e) podpora vzdelávania 5 000 € Samuel S.. Výmený pobyt na zahraničnej vzdelávacej inštitúcii. Študent Delft University of Technology sa počas výmenného pobytu prihlásil na štúdium architektúry vo Švajčiarsku, na ETH Zürich, kde absolvoval niekoľko kurzov a pokračoval vo výskume v oblasti architektúry, so zameraním na computational design a digitálnu výrobu. Počas pobytu študent vykonával aj spoločný výskum medzi súčasnou katedrou architektúry na TU Delft a hostiteľskou univerzitou ETH Zürich. Tiež navštevoval ateliéry architektonického dizajnu, ktoré sú vedené renomovanými architektmi. Finančný dar bol použitý na náklady spojené so školným, cestovným a ubytovaním.
e) podpora vzdelávania 1 115 € Karolína K.. Štúdium účinnosti deacidifikácie kyslých papierov. Nadácia Tatra banky podporila študentku Fakulty chemickej a potravinárskej technológie, STU v Bratislave, ktorá absolvovala dvojmesačnú odbornú stáž na Faculta di Chimica e Chimica Industriale na Univerzite v Pise. Vo svojom štúdiu sa študentka zameriava na účinnosť deacidifikácie kyslého papiera, čomu sa venovala aj počas stáže. Cieľom stáže bolo zoznámiť sa s analytickou metódou Py-GC/MS, pomocou tejto metódy zistiť degradačné produkty vznikajúce pri starnutí kyslého a deacidifikovaného papiera a porovnaním degradačných produktov deacidifikovaných a kontrolných vzoriek určiť účinnosť deacidifikačného procesu Bookkeeper. Ďalšími cieľmi bolo zlepšenie sa v odbornej komunikácii v anglickom jazyku a získanie skúsenosti a know-how zo špičkového pracoviska v EÚ. Študentka sa po stáži bude naďalej venovať interpretácii získaných výsledkov z meraní prostredníctvom diskusií s Fakultou v Pise a domovskou fakultou. Následne by chcela urobiť komplementárnu analýzu pomocou infračervenej spektometrie FTIR-ATR. Výsledky stáže by chcela študentka prezentovať pomocou vedeckého článku, ktorý by mohol byť prínosom v jej oblasti, keďže daná metóda analýzy ešte nebola použitá na tento typ aplikácie pre daný materiál. Finančný dar bol použitý na ubytovanie a odbornú literatúru.
e) podpora vzdelávania 5 000 € Miriam P.. Pohlavné hormóny v mozgu, kognícia a poruchy nálad. Študentka Lekárskej fakulty Univerzity Komenského sa zúčastnila výskumnej stáže na University of Wisconsin-Milwaukee, Department of Psychology. Cieľom projektu bolo opísať úlohu membránových aj jadrových receptorov pre pohlavné hormóny v mozgu a molekulárno-biologickými metódami popísať mechanizmus ich vplyvu na úzkostné, depresívne, pamäť a kognitívne správanie. Počas stáže si študentka osvojila niekoľko metód, ktoré prinesie do domáceho laboratória, kde sa môžu zaviesť a používať v experimentoch. Výsledky boli odprezentované na svetoznámych a prestížnych vedeckých konferenciách (SbN, OSSD, SfN) v rôznych amerických štátoch (Kalifornia, Georgia...) a budú spísané do manuskriptov a publikované do karentovaných a impaktovaných časopisov. Financie z podpory Nadácie Tatra banky študentka použila na náklady spojené s ubytovaním a cestovným v rámci účasti na vedeckých konferenciách.
e) podpora vzdelávania 1 800 € Martin F.. Prezentácia na Design Automation Conference, USA. Nadácia Tatra banky podporila doktoranda na University College London v oblasti umelej inteligencie. Jeho doktorandská práca sa zaoberá výskumom softvérovo-hardvérovej optimalizácie Bayesových neurónových sietí. V rámci nej spolupracoval s výskumníkmi z Imperial College London a Corerain Technologies na vedeckej práci, ktorá získala v máji 2021 ocenenie od firmy G-Research. Študent mohol po prvýkrát prezentovať svoje vedecké výsledky a objavy pred živým publikom na najprestížnejšej konferencii Design Automation Conference, konajúcej sa v decembri 2021 v San Franciscu, v USA, zameranej na optimalizáciu hardvéru a nových systémových riešení. Okrem prezentácie študent v rámci konferencie získal veľké množstvo cenných poznatkov týkajúcich sa optimálnej hardvérovej architektúry na akceleráciu neurónových sieti, ktoré mu budú slúžiť ako inšpirácia pre ďalší výskum. Študent mal takisto možnosť vyskúšať si najnovšie hardvérové platformy a softvérové nástroje pre chod neurónových sieti, s ktorými doposiaľ nemal skúsenosť. V neposlednej rade sa stretol s priemyselnými lídrami a so špičkou akademickej obce v tejto oblasti, s ktorými bude môcť nadviazať vedeckú spoluprácu v rámci jeho výskumu. Finančný dar poskytnutý na cestovné náklady, ubytovanie, víza, poistenie a COVID testovanie.
e) podpora vzdelávania 5 000 € MUDr. Žofia V. MSc.. Imunopatologické mechanizmy u PCD. rojektom študentky Lekárskej fakulty, Karlovej univerzity v Prahe bola trojmesačná výskumná stáž na Stanford University School of Medicine, Centre for Excellence in Pulmonary Biology, na ktorej sa zaoberala medicínskym výskumom. Počas stáže pracovala v laboratóriu pod vedením prof.Millu, na stimulačných experimentoch s cieľom posúdiť charakter imunitnej odpovede a zápalu u pacientov s Primárnou ciliárnou dyskinézou (PCD). Prvá fáza projektu bola zameraná na posúdenie rastu a teda schopnosti obnovy epitelu s využitím bazálnych nediferencovaných buniek respiračného epitelu od zdravej kontroly a od pacientov s PCD. Druhou časťou experimentu bolo posúdenie imunitnej odpovede na úrovni produkcie prozápalových a protizápalových mediátorov (cytokínov). V ďalšej fáze celého projektu sa študentka zamerala na posúdenie rastu, produkcie cytokínov a expresie génov súvisiacich so zápalom na diferencovaných bunkách respiračného epitelu. Študentka tiež pripravila a spracovala dáta a priebežne pracovala na pripravovanej odbornej publikácii a prezentácii výsledkov na konferencii European Respiratory Society. Okrem samotnej práce v laboratóriu, sa každý týždeň aktívne zúčastňovala laboratórnych meetingov, kde formou prednášok prezentovala priebežný progres. Takmer denne sa študentka zúčastňovala prednášok a online konferencií o aktuálnom výskume, ktoré prezentovali jej kolegovia. Finačný dar bol využitý na poplatky spojené so štúdiom na zdravotné poistenie a cestovné náklady.
e) podpora vzdelávania 700 € Martin H..Výskumný pobyt v Grazi, Rakúsko. Štipendium Nadácie Tatra banka umožnilo študentovi úspešne absolvovať výskumný pobyt v archíve najstaršieho európskeho medzinárodného festivalu súčasného umenia steirischer herbst (Graz). Počas neho nadobudol vedomosti o výskumnej problematike v oblasti princípov dekonštrukcie a dekompozície v súčasnom divadle. Okrem čerpania teoretických poznatkov mal možnosť zúčastniť sa osobných rozhovorov priamo s autormi prezentovaných umeleckých diel. Viaceré odporúčania na študijné materiály a historický kontext študentovi konštantne poskytoval divadelný kurátor festivalu Dominik Muller. Príspevkom študenta pre festival bola interná prednáška o súčasnom slovenskom nezávislom divadle. Poskytnuté financie študent využil na hradenie ubytovanie, cestovného a študijných materiálov. Najbližším plánom študenta je dokončiť kapitolu dizertačnej práce, ktorá vznikla práve na základe tohto vedeckého pobytu.
e) podpora vzdelávania 2 000 € Radka G.. Mechanické vlastnosti kovových biomateriálov. Vďaka štipendiu získanému od Nadácie Tatra banka študentka absolvovala stáž na Technickej a ekonomickej univerzite v Budapešti (BME), zameranú na štúdium kovových degradovateľných implantátov. Počas stáže si osvojila nové experimentálne techniky, využitie ktorých viedlo k rozšíreniu poznatkov v oblasti prípravy povrchov kovových vzoriek a k príprave jedinečných nových kovových materiálov. Absolvovaná vedecká stáž viedla k získaniu jedinečných experimentálnych výsledkov a poznatkov, ktoré budú prezentované na medzinárodnej konferencii a k vytvoreniu cennej medzinárodnej spolupráce, ktorá bude v budúcnosti viesť k príprave a podaniu spoločného projektu v schéme VisegradFund, kde zahraničné maďarské pracovisko (BME), domovské pracovisko Prírodovedecká fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a kolegovia z Českej republiky a Poľska budú spoločne ďalej pracovať na vývoji a testovaní biologicky odbúrateľných kovových implantátov. Finačný dar bol použitý na cestovné náklady a ubytovanie.
e) podpora vzdelávania 2 320 € Kristina K. Konštruktívna žurnalistika. Študentka Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave sa zúčastní štvormesačného výskumného pobytu na Inštitúte konštruktívnej žurnalistiky, ktorý je súčasťou Aarhuskej univerzity v Dánsku. Témou študentkinej dizertačnej práce je žurnalistika zameraná na riešenia, ktorá sa radí medzi novinárske prístupy patriace do oblasti konštruktívnej žurnalistiky. Keďže si táto forma žurnalistiky postupne získava miesto v slovenskom novinárskom prostredí, považuje študentka za relevantné venovať sa mu aj v akademickom prostredí, ktoré by malo reagovať na aktuálne výzvy v oblasti médií. Hlavným cieľom pobytu bolo získať potrebné vedomosti a materiály potrebné na vytvorenie predmetu Konštruktívna žurnalistika na Katedre žurnalistiky Filozofickej fakulty UK. Počas svojho pobytu v Aarhuse sa študentka stretla s niekoľkými pedagógmi, ktorí tento novinársky prístup vyučujú a ktorí sa s ňou podelili o sylaby, príručky a konkrétne rady a skúsenosti. Počas pobytu sa študentka zúčastnila troch niekoľkodňových workshopov, a to v Aarhuse, Kodani a Odense, ktoré boli zamerané na aplikovanie konštruktívnej žurnalistiky v praxi. Účasť na týchto workshopoch ju vedomostne obohatila, ale najmä inšpirovala, ako niečo podobné zorganizovať na domácej katedre. Počas študijného pobytu sa študentka každý týždeň, konkrétne dva pracovné dni, zúčastňovala diskusií, ktoré pre novinárov organizuje samotný Inštitút konštruktívnej žurnalistiky. Na domácej katedre začne študentka predmet Konštruktívna žurnalistika učiť už v budúcom akademickom roku. Finančný dar bol poskytnutý na ubytovanie a cestovné náklady.
e) podpora vzdelávania 5 000 € Eva R. Cielené doručovanie liečiv a snímanie in vivo. Študentka Fakulty lekárskych vied a technológií v Švajčiarskom federálnom technologickom inštitúte ETH Zürich, sa zúčastnila výskumného pobytu, ktorý bol realizovaný v laboratóriách Harvardskej lekárskej fakulty a MIT v Univerzitnej nemocnici Brigham and Women’s. Podieľala na vývoji nových zariadení na cielené doručovanie liečiv a snímanie in vivo a tímu, ktorého bola súčasťou, sa podarilo navrhnúť novú metódu pre neinvazívne interakcie biomedicínskych zariadení pri manipuláciu vnútri tela, ktorú stihli aj otestovať na zostavenom prototype, a to jak ex vivo, tak aj in vivo. Okrem plánovania a realizácie experimentov sa zúčastňovala aj diskusií vo vedeckom klube zloženom z členov Harvard Medical School a MIT, vďaka čomu si rozšírila obzory aj v ďalších oblastiach výskumu state-of-the-art medicíny. Mala možnosť sa učiť od svetových špičiek v obore biomedicínskeho inžinierstva a tiež svoj prínos spracovať vo formáte diplomovej práce, dvoch pripravovaných publikácií a predloženého patentu. Finačný dar bol použitý na náklady za ubytovanie.
e) podpora vzdelávania 5 000 € Róbert M.. Štúdium technologií formou startup akcelerátora. Študent De Montfort University absolvoval ročné štúdium na Univerzite Harbour.space, súkromnom inštitúte pre technológie, podnikanie a dizajn, ktoré sa nachádza v Barcelone. Špecializáciou študenta je vývoj technológií najmä v softwerovej forme, z pozície technického návrhára. Jadrom jeho bakalárskeho štúdia bolo budovanie startup projektov z biznisovej perspektívy, ktoré ďalej aplikoval s technologickými znalosťami nadobudnutými počas strednej školy a mimovoľnej aktivity popri univerzite. Univerzita Harbour.space pre študenta znamená priame pokračovanie realizácie projektu SHYR, pretože funguje formou akcelerátora na technologické projekty. Cieľom absolvovania štúdia je získanie potrebných skúseností, podpory a konexií na realizáciu projektu SHYR. Finačný dar bol využitý na školné.
e) podpora vzdelávania 2 700 € Miroslava M.. Svetový petrolejársky kongres WPC v Houstone. Študentka Fakulta chemickej a potravinárskej technológie, STU v Bratislave dostala možnosť zúčastniť sa konferencie Svetovej petrolejárskej rady (World petroleum Congress) s posterom, ktorý bol vybraný spomedzi 2000 posterov z celého sveta na prezentovanie. Konferencia sa bude konal& 5. -9. decembra 2021 v Houstone v Texase v Spojených štátoch amerických. WPC je najprestížnejšia konferencia venovaná palivám na celom svete. Venuje sa predovšetkým hľadaniu nových zdrojov a foriem energie a palív. A práve to priamo súvisí so študentkiným výskumom, zameraným na prípravu bionafty z nepotravinárskych rastlinných olejov. Finačný dar bol využitý na cestovné náklady, ubytovanie a registračný poplatok na konferenciu.
e) podpora vzdelávania 2 000 € Valentína Sofia R.. Výskumný pobyt v Amsterdame, Holandsko. Študentka Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave sa zúčastnila výskumného pobytu v Medicínskom centre Univerzity Amsterdamu (Amsterdam UMC) na Katedre endokrinológie a metabolizmu, kde mala možnosť pracovať v tíme prof. Andriesa Kalsbeeka, ktorý je súčasť konzorcia BioClock zaoberajúceho sa správnym časovaním cvičenia, príjmu potravy a svetelnej expozície. Študentka sa bude venovať štúdiu chronodisrupcie a jej vplyvu na vývin metabolických ochorení Cieľom projektu bolo oboznámenie sa s novými metodikami, ktoré budú prínosom pre katedru živočíšnej fyziológie a etológie UK ako aj pre budúcnosť študentky. Počas pobytu sa podieľala na troch experimentoch, ktoré jej zároveň pomohli naplniť ciele projektu. Nové vedomosti predstavujú prínos pre študentku, a rovnako aj pre Katedru živočíšnej fyziológie a etológie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, kde realizuje svoje doktorandské štúdium. Vďaka pobytu mala študentka možnosť zoznámiť sa s množstvom vynikajúcich vedcov, s ktorými bude naďalej spolupracovať nakoľko spolu pripravujú publikácie a rozmýšľajú nad ďalšími projektami, ktoré by sme mohli katedry spoločne realizovať. Finančný dar bol použitý na ubytovanie.
e) podpora vzdelávania 700 € Natália P.. Výskumná stáž na zahraničnej univerzite. Študentka Prírodovedeckej fakulty Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach absolvovala pracovnú stáž pod názvom „Experimental and computational studies of catalytic carbon dioxide valorisation“. Dvojmesačná stáž bode realizovaná na Univerzite Jaume I. v meste Castellon de la Plana v Španielsku. Realizácia projektu prebiehala v niekoľkých krokoch a práca študentky pozostávala z teoretickej počítačovej časti a experimentálnej časti, pričom časti sa navzájom dopĺňali. Experimentálna práca zahŕňala syntézu katalyzátorov, katalytické vyhodnotenie a charakterizáciu reakčných produktov pomocou NMR. Získané výsledky značne posunuli študentku a výskumný tím Dr. Sans Sangorriniho dopredu v študovanej problematike, na základe čoho boli so študentkinou prácou na Univerzite maximálne spokojní a mali veľký záujem pokračovať v práci s ňou a s Katedrou fyzikálnej chémie UPJŠ v Košiciach. Vďaka zahraničnej stáži sa študentka naučila používať nový výpočtový softvér Quantum Espresso, pracovať s Parr reaktorom určeného pre termochemické reakcie, vyhodnocovať reakčné mechanizmy z modelovacích výpočtových meraní a získala zručnosti pri používaní NMR. Z hľadiska výsledkov študentka vyvinula počítačový model pre cykloadičnú reakciu CO2 a pracovala na experimentálnej časti projektu potrebnej na overenie modelu. Študentka sa okrem štúdia a výskumu v Španielsku venovala aj klimatickým otázkam a zúčastnila sa prednášky o klimatických zmenách, kde viedla diskusiu s mladými študentmi a vedcami a ozrejmila im svoj výskum. Finančný dar bol použitý na uhradenie poistného a ubytovania.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € Divadelné združenie GUnaGU.HUPS a riaditeľky zemegule. Divadelnému združeniu GUnaGU sa v roku podarilo naštudovať a odpremiérovať obe hry podľa dramaturgického plánu na rok 2021, aj napriek obmedzeniam spôsobeným pandémiou. Hra HUPS je o technologických a sociologických omyloch ľudstva nielen doby spred päťdesiatich rokov, ale aj z dneška. Projekt bol napísaný pre legendárnu slovenskú herečku Zuzanu Kronerovú, ktorá spolu s autorom a režisérom projektu Viliamom Klimáčkom podala generačnú správu o uplynulých desaťročiach v socializme, kedy bol ešte záujem spoločnosti o vesmír a hviezdy úprimný a nefalšovaný. Tento pohľad minulosti vytvára kontrast k súčasnej skepse a nezáujmu o veci nadčasové, kedy víťazí doba pragmatická. V predstavení sa divadlo pokúsilo zobraziť tento, zrejme nikdy nekončiaci sa zápas nadšencov a pochybovačov, z akých sa dnešné ľudstvo skladá. S veľkým úspechom bola uvedená aj hra napísaná pre významnú slovenskú herečku Božidaru Turzonovovú RIADITEĽKY ZEMEGULE. Príbeh žien z nižších sociálnych vrstiev, ktoré pracujú ako upratovačky na ministerstve zahraničných vecí a neskoro večer, keď je ministerstvo prázdne, hrajú svoje naivné psychodrámy, v ktorých každá má na chvíľu fiktívnu moc riadiť krajinu, byť krásnou, úspešnou a milovanou – ale iba vo svojich predstavách. Finančný dar bol použitý na materiál a výrobu kostýmov, marketing a PR projektu, honorár a na foto a profesionálny záznam z predstavenia.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € DJZ Prešov. Vytvorenie a zaradenie inscenácie "Kráľova reč" do repertoéru divadla. Divadlo Jonáša Záborského v Prešove uviedlo v divadelnej sezóne 2021/2022 slovenskú premiéru hry Kráľova reč. Hra, ktorá sa stala predlohou pre Oscarový film s rovnomenným názvom, pojednáva o bojoch osobných (logopedické problémy následníka trónu) i spoločenských (2. svetová vojna). Režisér Michal Náhlík pripravil dojímavý príbeh koktajúceho kráľa a logopéda, ktorí si vďaka netradičnej liečbe vytvoria nenarušiteľné puto. Hrôzy a nebezpečenstvo nacistického režimu nie sú hlavnou témou tejto hry i keď sú jej neoddeliteľnou súčasťou. Inscenácia Kráľova reč bola zaradená do repertoára divadla, mesačne túto inscenáciu divadlo odohrá v počte 3-4 reprízach. Neoddeliteľnou súčasťou inscenácie je hudba, ktorá zdôrazňuje dôležitý aspekt hry, ktorý je nositeľom inteligentného komična-logopatiu. Kráľova reč je výrazným šíriteľom osvety v tomto pedagogicko-medicínskom odbore a preto hravosť a slovné hračky, ktoré sú súčasťou liečby sú pretavené do samotnej hudby. Scéna v tejto inscenácii je skladačková ľaliovo bielej farby v kontraste s monochrómnou zemitou farbou kostýmov. Finančný dar bol použitý na návrh scény a návrh kostýmov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € Štátne divadlo Košice. S. Rushdie "Harún a more príbehov". Štátne divadlo Košice uviedlo v divadelnej sezóne 2021/2022 inscenáciu S. Rushdie: Harún a more príbehov z pera známeho britského spisovateľa indického pôvodu Salmana Rushdieho v réžii Gejzu Dezorza. Uvedený divadelný titul možno určite považovať za inovatívny a to nie len kvôli výberu textovej predlohy, ale aj jeho následným spracovaním. Inscenačný tím dosiahol súzvuk dramatickej hry s literárnou podobou. Po prečítaní Rushdieho knihy mali diváci možnosť porovnať si svoje predstavy s imagináciou tvorcov, ktoré ich mohli v obrazotvornosti posunúť ešte ďalej. Zároveň sa pri čítaní aj sledovaní inscenácie mali diváci možnosť na chvíľu zastaviť a s Harúnom sa uistiť o presvedčení, že „skutočný svet je plný zázrakov, takže zázračné svety môžu byť celkom ľahko skutočné“. Keďže kľúčovou a veľmi dôležitou témou v rámci inscenácie je aj dôležitosť vzťahu rodiča a dieťaťa, divadelné dielo sa tešilo diváckemu záujmu všetkých vekových kategórií. Finančný dar bol použitý na honorár realizačného tímu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 000 € Mestské divadlo - Divadlo z Pasáže. Divadelná sezóna 2021/2022. Divadlo z Pasáže uviedlo v divadelnej sezóne 2021/2022 inscenáciu "Čajka", ktorá sa stala súčasťou stabilného repertoáru divadla. Inšpiráciou pre vytvorenie inscenácie sa stala predloha knihy Čajka Jonathan Livingston od Richarda Bacha. Príprava inscenácie prebiehala v mesiacoch február – jún 2022 a jej premiéra sa odohrala 20. júna 2022 v Záhrade – Centre nezávislej kultúry v Banskej Bystrici. V sezóne 2021/2022 Divadlo z Pasáže odohralo viac ako 40 divadelných predstavení a viac ako desiatku verejných skúšok a diskusií. Zároveň divadlo absolvovalo zájazdové predstavenia v Liptovskom Mikuláši, Žiline a Bratislave. Divadlo taktiež aktívne pracovalo na príprave realizácii a premiére krátkeho dokumentárneho filmu o Divadle z Pasáže v réžii Jany Bučky. Zámerom tohto dokumentu je naštartovať vznik celovečerného filmu mapujúceho viac ako 25. rokov existencie Divadla z Pasáže z pohľadu 5 rôznorodých tvorcov, avšak z dôvodov pandémie sa premiéra presunula na október 2022. Finančný dar bol použitý na prípravu scény a prenájom techniky súvisiaciej s inscenáciou.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € Divadlo Jána Palárika v Trnave. Skrytý zmysel. Divadlo Jána Palárika vytvorilo v rámci divadelnej sezóny 2021/2022 inscenáciu Skrytý zmysel. Ideovým východiskom pre vznik inscenácie je kritické myslenie ako zručnosť, ktorá je kľúčovou vo výchovnovzdelávacom prostredí. Skladá sa z divadelnej a vzdelávacej časti. Divadelnú časť tvorí inscenácia zaoberajúca sa kritickým myslením ako základnou zručnosťou. Jednotlivé predstavenia sa budú odohrávať priamo v škole, v triede, na chodbe a v iných školských priestoroch. Je to príbeh učiteľky Kornélie, ktorá podľahla nástrahám konšpirácií a snaží sa študentov potajme stiahnuť na svoju stranu. Protipólom je faktograficky orientovaný kolega učiteľ Milan. Vzdelávaciu časť tvorila diskusia a workshop po predstavení, kde odborný konzultant Adam Dobrota moderoval debatu so zapojením sa študentov. Finačný dar bol využitý na autorské honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € Divadlo J. G. Tajovského. J. N. Nestroy: VYHODIŤ SI Z KOPÝTKA. ivadlo Jozefa Gregora Tajovského uviedlo v rámci divadelnej sezóny 2021/2022 inscenácia hry rakúskeho klasika Johanna Nestroya VYHODIŤ SI Z KOPÝTKA. Hru pripravil na otvorenie 48. ročníka Medzinárodného letného divadelného festivalu ZÁMOCKÉ HRY ZVOLENSKÉ skúsený slovenský režisér Svetozár Sprušanský. Festival bol tradične organizovaný Divadlom Jozefa Gregora Tajovského a mal ako svoje ústredné motto DOMOV, pretože sa niesol v znamení kvalít, ktoré vytvárame v mieste svojho domova. Zámocká premiéra, predpremiéra aj repríza boli uvedené podľa plánu na historickom nádvorí Zvolenského zámku. Reálie hry z 19. storočia inšpirovali k výpravným kostýmom v duchu rakúskeho biedermeieru, k metaforickej premenlivej scéne, piesňovým kupletom aj ku precízne štylizovanému hereckému prejavu. Inscenácia zožala na zámockom nádvorí úspech a výrazný ohlas. Finančný dar bol použitý na honorár pre režiséra a na materiál na výrobu scény a kostýmov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 500 € Mestské divadlo Žilina. Naše fotky. Mestské divadlo Žilina uviedlo v rámci divadelnej sezóny 2021/2022 inscenáciu hry Thomasa Melleho "Naše fotky" v réžii Eduarda Kudláča. Inscenácia vzbudila veľký mediálny, kritický aj divácky ohlas, keďže tematizuje sexuálne zneužívanie chlapcov v katolíckej cirkvi. Ide o fikciu, inšpirovanú udalosťou na jednej z najprestížnejších internátnych škôl v Nemecku, Aloisiuskolleg v Bonne (AKO), ktorá bola odhalená v roku 2010. Umelecký šéf Mestského divadla Žilina a režisér Eduard Kudláč chcel túto tému divadelne spracovať už dávno a spolu s prekladateľkou Martinou Vannayovou hľadali vhodný text. Martina napokon priniesla hru Thomasa Malleho Naše fotky a inscenácia mala slovenskú premiéru 30. októbra 2021. Ako uviedla Soňa Jánošová v recenzii pre Sme: „Naše fotky sú dôležitou a potrebnou inscenáciou z viacerých dôvodov. Tak ako mnohé produkcie z Mestského divadla Žilina prináša súčasného a na Slovensku neznámeho autora. Ešte dôležitejšia je téma sexuálneho zneužívania a dôsledkov. Téma, ktorej sa slovenskí umelci doposiaľ vyhýbajú." Finančný dar bol použitý na honorár na réžiu inscenácie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € Divadlo Andreja Bagara v Nitre. KUTLOCHY. Divadlo Andreja Bagara v Nitre uvedilo v divadelnej sezóne 2021/2022 inscenáciu Kutlochy v réžii Natálii Deákovej. Inscenácia vyrozpráva príbeh divadelnej ubytovne DAB v Nitre, známej ako povestné herecké Kutlochy, ktoré boli pôvodne súčasťou bývalého Národného domu so Sokolovňu. DAB začalo tieto priestory využívať ako ubytovanie pre hercov a pracovníkov už od svojho vzniku (1949). V tejto ubytovni bývali celé generácie umelcov DAB v Nitre. Inscenácia je zrýchleným kaleidoskopom udalostí od 50.rokov až po súčasnosť. Je príbehom hereckých generácií, ktoré sa striedali v ubytovni, nahliadne do zabudnutých historiek a osudov známych osobností. Na pozadí privátnych príbehov dokumentuje aj to ako pod oknami budovy plynula doba (50. roky, rok 1968, normalizácia, rok 1989, rozpad ČSFR), a to ako tieto dejinné okamihy prežívali herci v kontexte svojich súkromných osudov a vzťahov. Inscenácia predstaví aj históriu budovy bývalého Národného domu, ktorá si od svojho vzniku (1929) prešla turbulentným vývojom a v 1949 sa stala sídlom DAB. Dôležitou súčasťou inscenácie je hudobná zložka, ktorá bude dotvárať atmosféru meniacej sa doby. Zámerom je pracovať so živou hudbou a vychádzať pritom z dispozícii hereckého súboru, pričom v inscenácii účinkuje celý súbor DAB, ako aj jeho bývalí členovia- dnes už dôchodcovia. Súčasťou predstavení pre školy a študentov boli diskusie venované príbehom a malým dejinám Kutlochov a mesta Nitry, ako aj procesu tvorby inscenácie. Atmosféru život Kutlochov dotvorila študentom aj pripravovaná výstava fotografií, predmetov a dobových článkov. Finačný dar bol využitý na autorské honoráre, propagačné materiály a materiálové zabezpečenie predstavenia.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 500 € Slovenské komorné divadlo Martin. A. P. Čechov "Tri sestry". Slovenské komorné divadlo v Martine otvorilo divadelnú sezónu 2021/2022 v duchu návratov. Jej pracovný podtitul je „Divadlo je späť – späť do divadla!“. Názov reaguje na očakávané znovuotvorenie divadiel a hovorí aj o dramaturgickom profile sezóny. Prvá inscenácia sezóny, Čechovove Tri sestry v úprave Mariána Amslera, nadviazala na úspešnú spoluprácu s režisérom, ktorý patrí medzi najrenomovanejších a najproduktívnejších tvorcov strednej generácie. Amsler je zároveň skúsený interpret a inscenátor hier A. P. Čechova, ktorým sa venuje od čias štúdií. Čechovove Tri sestry vhodne dotvorili dramaturgický profil martinského divadla, ktoré do veľkej miery rástlo práve na dielach tohto autora. V súvislosti s inscenáciami klasiky v sezóne 21/22 divadlo uskutočnilo aj sériu dramaturgických úvodov (primárne pre školy), cca 30 minútových prednášok s diskusiou nielen akademicky o texte, ale predovšetkým o témach, ktorým sa inscenácia venuje. Finančný dar bol použitý na honorár za materiál a na výrobu kostýmov.
e) podpora vzdelávania 1 700 € Inteligentný zberač energie z elektrických vedení. Slovenská technická univerzita v Bratislave, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Ústav elektroenergetiky a aplikovanej elektrotechniky. rojekt Ústavu elektroenergetiky a aplikovanej elektrotechniky bol zameraný na matematicko-fyzikálny model, dizajn, a konštrukciu zariadenia, ktoré slúži ako univerzálny napájací zdroj a jednoduchá IoT komunikačná platforma pre rozličné nízko energeticky náročné senzory v okolí vonkajších elektrických vedení. Zariadenie je schopné fungovať samostatne, bezúdržbovo, dlhodobo a spoľahlivo počas celej svojej životnosti. V rámci projektu bol skonštruovaný prototyp a zariadenie bolo aj laboratórne testované. Taktiež boli analyzované možnosti použitia v praxi a boli identifikované problémy ďalšieho výskumu. Optimistický pohľad na realizáciu prototypu vychádza z experimentálnych meraní v laboratórnych podmienkach, ktoré potvrdili predpoklady matematického modelu. Finančný dar bol použitý na komponenty pre zostrojenie konštrukcie zariadenia.
e) podpora vzdelávania 2 000 € Slovenská technická univerzita v Bratislave - Fakulta elektrotechniky a informatiky.Systém na monitorovanie kvality ovzdušia na školách a univerzitách. Projekt Fakulty elektrotechniky a informatiky si za hlavný cieľ stanovil návrh a vývoj lacného, ale efektívneho environmentálneho monitorovacieho systému s malými rozmermi na báze technológie IoT. V tomto projekte bol navrhnutý a vyrobený environmentálny systém vhodný pre meranie kvality ovzdušia v miestnostiach na slovenských školách a univerzitách s cieľom zefektívnenia kvality výučby.Vyvinutý senzor ponúka možnosť merania teploty ovzdušia, relatívnej vlhkosti, VOC (prchavé organické látky, čistiace prostriedky, parfumy a pod.), IAQ (index kvality ovzdušia, v ktorom je zahrnuté meranie NO2 a CO2) a presných hodnôt CO2. Celý systém bol zhotovený pre Fakultu elektrotechniky a informatiky STU v Bratislave a pre Spojenú školu Tilgnerová v Bratislave, kde bol v poslednej etape aj otestovaný. Financie boli použité na komponenty na zostrojenie systému.
e) podpora vzdelávania 5 000 € Paneurópska vysoká škola n.o.. Virtuálna realita a rehabilitácia pacientov po CMP. V rámci projektu Paneurópskej vysokej školy sa vytvorili možnosti pre terapiu pacientov po cievnej mozgovej príhode vo virtuálnej realite s využitím ich sledovania terapeutom prostredníctvom rozšírenej reality. Tím zložený zo študentov a výskumníkov z Fakulty informatiky Paneurópskej vysokej školy vytvoril riešenie, ktoré v reálnom čase prepája rozšírenú a virtuálnu realitu. Terapeut má možnosť sledovať pohyb pacienta a zároveň vidí vybrané prvky scény z virtuálnej reality zarovnané s pacientom a trackované počas priebehu terapie. Vďaka tomuto prepojeniu môže terapeut pozorovať priamo pacienta, čím sa zvyšuje bezpečnosť pacienta počas terapie a má možnosť reagovať na zmeny vo virtuálnom prostredí. Tento jedinečný koncept má možnosti pre jeho ďalší rozvoj v oblasti medicíny, priemyslu a vyučovania s využitím najnovších trendov zobrazovania obsahu prostredníctvom virtuálnej reality. Finančná podpora bola použitá na technologické riešenia priamo súvisiace s realizáciou projektu.
e) podpora vzdelávania 3 150 € Ústav automobilovej mechatroniky, Fakulta elektrotechniky a informatiky STU v Bratislave. Ovládanie vesmírneho rovera pomocou motion-capture obleku. Cieľom projektu Ústavu automobilovej mechatroniky bolo vytvoriť systém schopný ovládania rovera prostredníctvom gest zadaných používateľom. Systém sa skladá z 2 častí, a to z časti komunikujúcej s roverom a z časti komunikujúcej s kamerou na snímanie gest. Tieto časti boli prepojené prostredníctvom TCP protokolu. Komunikácia s roverom prebieha prostredníctvom meta-operačného systému ROS, ktorý musel byť nainštalovaný ako na roveri (bol súčasťou OS), tak aj na ovládacom zariadení (v tomto prípade Raspberry Pi). Snímanie gest bolo zabezpečené Azure Kinectom, ktorý poskytuje SDK pre rozpoznávanie snímaných gest. Rozpoznávanie gest sa ale neodohráva na Kinecte, ale na zariadení, ku ktorému je pripojený. V tomto prípade šlo o štandardný laptop. Výsledkom projektu je systém schopný ovládania rovera za pomoci ľudských gest. Finančný dar bol použitý na Softvérovo-vývojový kit pre motion capture oblek a kit pre zostavenie modelu vesmírneho rovera.
e) podpora vzdelávania 5 000 € Technická univerzita v Košiciach, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Katedra kybernetiky a umelej inteligencie. ISENS - Intelligent Sensing Systems. Projekt Katedry kybernetiky a umelej inteligencie - ISENS sa venoval využitiu najmodernejších metód snímania prostredia s využitím algoritmov umelej inteligencie a výpočtov na hrane siete (edge computing). Príklady využiteľnosti pokrývajú oblasti venujúce sa napríklad autonómnym vozidlám, leteckému snímkovaniu alebo bezpečnosti v danom prostredí. Hlavným výstupom projektu bolo rozšírenie vybavenia laboratória a možnosť študentov a akademikov používať technológie pre prácu s modernými spôsobmi snímania prostredia do 3D formátu za pomoci viacerých druhov senzorov využívajúcich rôzne technológie snímania - ToF (LiDAR, "čas letu svetla"), stereovízia, štrukturované svetlo. Zároveň bolo toto laboratórium vybavené technológiou virtuálnej reality pre zobrazenie nasnímaných 3D priestorov a pozornosť bola venovaná aj 3D rekonštrukcii prostredia laboratórií. Laboratórium môže služiť ako testbed pre porovnávanie rôznych metód snímania prostredia a následne výber vhodnej technológie pre rôzne prostredia. Študenti, učitelia a výskumní pracovníci majú toto pracovisko plne k dispozícii. Finančný dar bol použitý na technické vybavenie laborátória.
e) podpora vzdelávania 3 300 € Fakulta Elektrotechniky a Informatiky Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Lokalizácia a riadenie po trajektórii autonómneho systému segway. Obsahom projektu Fakulty Elektrotechniky a Informatiky bola realizácia jedného komplexného systému zloženého z jednotlivých podsystémov ktoré boli realizované samostatne. Jednotlivé podsystémy predstavovali stabilizáciu laboratórneho modelu segway, riadenie motorov a lokalizáciu v rovine pomocou rôznych typov snímačov. Následne sa pristúpilo k syntéze systémov do jedného celku. Výsledkom mal byť systém segway, ktorý sa bude schopný lokalizovať v rovine a sledovať žiadanú trajektóriu. V teoretickom vypracovaní sa zistilo, aké spôsoby lokalizácie existujú a v praxi sa otestovalo aké sú ich dosiahnuteľné presnosti a limity. Na ich základe bol zvolený vhodný spôsob lokalizácie v interiéri. Vytvoril sa matematický model obráteného kyvadla a taktiež boli navrhnuté algoritmy riadenia stabilizácie vo vertikálnej polohe a riadenia polohy v rovine. Funkčnosť modelov a algoritmov riadenia bola simulačne otestovaná. Finančný dar bol použitý na lokalizačné zariadenie a konštrukčné prvky.
e) podpora vzdelávania 4 850 € Slovenská technická univerzita v Bratislave Fakulta elektrotechniky a informatiky. Virtuálny teleport. Projekt Fakulty elektrotechniky a informatiky bol zameraný na vývoj riešenia virtuálneho teleportu, kde bolo cieľom dosiahnutie prirodzeného komunikačného prepojenia viacerých vzdialených účastníkov tak, aby vznikol pocit spoločnej prítomnosti v zvolenom prostredí s ostatnými účastníkmi teleportu. Riešenie problematiky spočívalo v návrhu originálnych snímacích zariadení (najmä 3D všesmerových kamerových systémov, ktoré sú predmetom ochrany duševného vlastníctva) a ich unikátnom spojení so systémom tvorby realistických parametrizovaných avatarov, systémom prenosu a systémom zobrazovania v prostredí zmiešanej reality. Bola vytvorená plná parametrizácia avatara účastníka konferencie, ktorá sa ďalej bude rozširovať. Výstupy boli taktiež zverejnené na vedeckých konferenciách (REDŽUR2022, ELMAR2022, IWSSIP2022). Finančný dar bol použitý na kamerové systémy a technické vybavenie pre realizáciu projektu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 72,37 € Pomoc, ktorá súvisela s riešením zlej sociálnej situácie rodiny zapríčinenej zlým zdravotným stavom žiadateľa alebo s prírodnou katastrofou, poprípade katastrofou zavinenou faktorom, ktorý žiadateľ nevedel ovplyvniť
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 1 260 € "Nie sme sami". Z rozprávky do rozprávky so psím terapeutom. Nadácia Tatra banky podporila projekt občianskeho druženia Nie sme sami. Hlavným cieľom projektu bolo pozitívne pôsobiť na komunikačné a rozumové schopnosti žiakov so zdravotným znevýhodnením, ich jemnomotorické a hrubomotorické zručnosti a emocionalitu, upútať záujem žiakov o určité aktivity prostredníctvom cielenej hry a plnenia úloh so psíkom a zároveň zvyšovať dobu ich sústredenia, tiež podporovať spontánnosť prejavu vo vzťahu k iným osobám, prostredníctvom edukačných aktivít so psíkom napomáhať v prospievaní žiakov, podporovať aktívnu spoluprácu dieťaťa a psíka, a tak využívať pozitívne pôsobenie psíka. Dobrovoľníci z TBG sa podieľali na príprave, propagácii projektu aj na realizácii projektu. V rámci realizácie projektu čítali deťom z kníh a upiekli im perníčky. Vďaka realizovaným aktivitám sa okrem čitateľských pokrokov detí zreteľne preukazuje aj zlepšenie ich komunikačných zručností. U detí sa zvýšila aj motivácia čítať knihy. Projekt je pre deti veľkým prínosom. Občianske združenie chce pokračovať v aktivitách, pretože sú veľmi nápomocné pre zdravotne znevýhodnené deti. Finančný dar bol použitý na honorár, prenájom a zdravotné pomôcky.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 1 000 € SRRZ RZ pri MŠ Lachova. Komu sa nelení, tomu sa zelení. Hlavným cieľom RZ pri MŠ Lachova bolo umožniť deťom využívať areál školského dvora na vzdelávanie, prehlbovať ich vzťah k prírode, zvyšovať záujem detí o ochranu a tvorbu životného prostredia prostredníctvom rôznych edukačných aktivít a využívať pri vzdelávaní vlastnú tvorivosť. V rámci dobrovoľníckej aktivity pomohli dobrovoľníci z TBG zasadiť na školskom dvore tri stromy, osadiť štyri lavičky okolo stromov a jednu veľkú lavicu, vyčistili školský dvor od odpadkov, náletov, drevené hrové prvky natreli ochrannou lazúrou. Ohlasy rodičov, detí a zamestnancov na aktivitu boli veľmi pozitívne, deti sa tešili, že sa budú môcť starať o nové stromy. Veľmi sa im páčilo, že si môžu sadnúť do tieňa pod koruny stromov. Veľkú radosť z osadených lavičiek majú aj pani učiteľky, ktoré budú môcť ešte vo väčšej miere využívať vzdelávanie detí v exteriéri, pripravovať im zážitkové učenie, pozorovanie, viesť ich ku každodennej starostlivosti o stromy. Školský dvor Materskej školy Lachova získal nový charakter, lavičky a stromy plnia praktickú a estetickú funkciu. Finančný dar bol použitý na lavičky, stromy a zeminu.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 1 495 € Radostná práca o.z.. Čistenie turistického chodníčka ku Skale. Nadácia Tatra banky podporila občianske združenie Radostná práca. Neďaleko komunitného centra v Hostinci u Klačkov je nádherná prírodná pamiatka. Má príznačné meno Skala a je tektonickým fenoménom. Prírodný úkaz bol pred očami návštevníkov roky schovaný pod vrstvami odpadkov a náletovými drevinami. Vďaka súčinnosti obce, podpory Nadácie Tatra banky a obetavej pomoci dobrovoľníkov TBG sa združeniu podarilo opäť sprístupniť nádhernú vyhliadku na Veľkú Javorinu a kopanice. Dobrovoľníci pomohli pri zbieraní a vykopávaní historických vrstiev odpadkov v lese a priľahlom jarku. Čistili tiež terén od náletov. Záverečným aktom bolo zavesenie orientačnej tabule pri vstupe na chodník. Orientačnú tabuľu vytvorila výtvarníčka Katarína Končová. Na drevenú dosku vypálila graficky znázornenú skalu z morského sedimentu. Na záver akcie bolo pre dobrovoľníkov pripravené občerstvenie. Finančný dar bol použitý na náradie, materiál, výrobu tabule, pomoc ťažkej techniky, občerstvenie, prenájom techniky.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 1 479 € Občianske združenie Pajštún. Podpora biodiverzity pod Pajštúnom. Občianske združenie Pajštún bolo založené s cieľom zveľaďovať prostredie a uľahčovať život obyvateľov, záhradkárov, turistov a návštevníkov okolia hradu Pajštún. V rámci projektu boli realizované 2 brigády, ktorých sa zúčastnili šiesti dobrovoľníci TBG. Prvá z nich bola realizovaná v lokalite Kráľovská studnička pod Pajštúnom a druhá na detskom ihrisku Pajštúnsky Rínek v obci Borinka. Vďaka realizácii projektu sa združeniu podarilo spraviť okolie studničky bezpečnejším, ale aj estetickejším pre návštevníka. Bolo vyčistené okolie od popadaných konárov a zlikvidovaný násyp, ktorý vznikol po bagrovaní novej studničnej šachty. Na miestnom ihrisku sa podarila veľká výsadba jedlých kríkov a medonosných rastlín. Vzniklo tak množstvo kvitnúcich plôch, ktoré budú útočiskom a bohatým zdrojom obživy pre hmyz, vtákov a drobné živočíchy. Združenie verí, že inštaláciou vodozádržného systému vo forme veľkého 1300 l suda na zber dažďovej vody inšpirujú aj iných, aby podobné opatrenia realizovali na svojich pozemkoch a záhradách. Finančný dar bol použitý materiál na výsadbu, vodozádržné opatrenia a na informačné tabule.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 1 500 € MAJME SRDCE. Kastrácia pouličných mačiek v Bratislava. Nadácia Tatra banky podporila Občianske združenie Majme srdce. V rámci aktivity bolo odchytených a vykastrovaných spolu 27 mačiek, ktoré boli zároveň ošetrené proti vysoko infekčnému ušnému svrabu a vonkajším a vnútorným parazitom. Mačky boli 8 – 10 hodín od zákroku vypustené do pôvodného prostredia. Z realizácie projektu profitovala populácia mačiek aj obyvatelia daných lokalít, keďže zdravé a silné mačky majú dostatok energie na lovenie hlodavcov. Vzhľadom na nepriaznivú pandemickú situáciu sa zamestnanci TBG nemohli zúčastniť aktivity v pôvodnom termíne. Nový dátum dobrovoľníckej aktivity je plánovaný na jar 2022. Finančný dar bol použitý na úhradu veterinárnych nákladov.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 1 000 € "OZ Vodníček Rodičovské združenie pri materskej škole Tupolevova 20". Vertikálna zelená stena. Materská škola Tupolevova 20 sa nachádza v prístavbe základnej školy, ktorej záhrada nie je veľká, a preto je potrebné rozumne využiť každý voľný priestor čo najefektívnejšie. Hlavným zámerom projektu bolo podporiť environmentálne vzdelávanie v materskej škole. Dotvoriť záhradu, ktorá učí deti. Vďaka šiestim dobrovoľníkom z Tatra Banky a rodičom detí z materskej školy Tupolevova 20, ktorí pomáhali na niekoľkých dobrovoľníckych akciách sa podarilo dotvoriť záhradu, ktorá učí deti. Bol rozšírený priestor, ktorý je využívaný na výučbu sadenia a starostlivosti detí o rastlinky. Združenie za pomoci dobrovoľníkov zhotovilo vertikálnu zelenú stenu a ukázalo deťom iný spôsob sadenia. Výhodou vertikálnej steny je aj zvýšenie vlhkosti a zlepšenie mikroklímy v danom mieste. Finančný dar bol použitý na stavebný materiál, záhradnícke potreby a na občerstvenie.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 720 € SVETIELKO POMOCI n.o.. Ochrana zdravia detí s onkologickými chorobami. Organizácia Svetielko pomoci pomáha deťom s onkologickými chorobami a ich rodinám počas liečby dieťaťa v nemocnici aj po liečbe. Bezplatne poskytuje služby sprevádzania rodín, prepravnú službu, ubytovanie pre rodičov v náhradnom domove Ligy proti rakovine v Košiciach, domácu hospicovú starostlivosť, pomoc psychológa, sociálneho pracovníka, materiálnu a finančnú pomoc. Upratovacia dobrovoľnícka akcia v byte pre deti a rodičov zabezpečila elimináciu vírusov, baktérií a iných škodlivých patogénov, ktoré sa nachádzajú vo vzduchu v priestoroch bytu. Rodičia detí tieto priestory využívajú na oddych po náročných dňoch, kedy potrebujú byt oporou svojim deťom pri liečbe. Zabezpečením tejto dobrovoľníckej aktivity bol rodičom vytvorený priestor na oddych. Finančný dar bol použitý na zakúpenie germicídneho žiariču, čističky vzduchu, filtrov do čističky vzduchu a čistiacich prostriedkov.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 1 500 € Združenie na záchranu Lietavského hradu. Dobrovoľnícka pomoc hradu Lietava. Hrad Lietava patrí medzi najväčšie a najkrajšie zrúcaniny na Slovenku. Do roku 1999 bol opustený a chátral. Po vzniku Združenia na záchranu Lietavského hradu začala pre hrad nová životná kapitola. V rámci realizácie projektu dobrovoľníci z TBG spolu s domácimi dobrovoľníkmi spolupracovali na spoločnom cieli, ktorý hlavne spočíval v nachystaní stavebného materiálu na murovanie - kameňa, ktorý sa nachádzal v lese pod zrúcaninou. Dobrovoľníci tiež pomáhali pri stavbe lešenia, a to formou výroby nových drevených podlážok, ako aj priamou asistenciou počas samotnej stavby. Majster lešenár účastníkom dobrovoľníckych aktivít predviedol svoju zručnosť a vysvetlil im aké zákonitosti sa pri stavbe musia dodržiavať. Po postavení lešenia majster murár ukázal v praxi, ako sa muruje kamenné murivo a niektorí dobrovoľníci si prácu s maltou vyskúšali aj v praxi. Aktivity projektu boli naplnené a dobrovoľníci tak významne pomohli pri obnove časti hradu. Finančný dar bol použitý na materiál a honoráre.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 229 € Autisti Prešov, Súkromná spojená škola. Pokoj a šťastie. Projekt bol zameraný na pomoc zariadeniu Súkromná spojená škola Vodárenská 3 a všetkým jeho 123 klientom, ktorými sú ľudia trpiaci autizmom. Toto zariadenie poskytuje deťom a ich rodinám komplexné služby od materskej školy až po praktickú školu. Vzhľadom na pandemickú situáciu sa nepodarilo zrealizovať dobrovoľnícku aktivitu v podobe dezinfekcie interaktívnych hračiek, vysávania spoločných priestorov, či umývania okien. Finančný dar bol použitý na zakúpenie záťažovej prikrývky.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 1 000 € PUPPY LOVE - Občianske Združenie. Mestské včely v Gelnici. Nadácia Tatra banky podporila občianske združenie Puppy Love. Cieľom zrealizovaných aktivít bolo podporiť rozvoj ekoturizmu v regióne, odpočinok, poznávanie, zdravie, učenie sa hravou formou, a to prostredníctvom vybudovania Mestskej edukačnej včelnice. Dobrovoľníci z TBG pomáhali pri nákupe medonosných byliniek, pri vybudovaní záhradky s medonosnými bylinkami, pri maľovaní a umiestňovaní úľov. Do dobrovoľníckych aktivít projektu boli zapojení aj žiaci, rodičia a učitelia. V rámci projektu bola v záhrade základnej školy vybudovaná Mestská edukačná včelnica v Gelnici a záhradka s medonosnými bylinkami a drevinami. Realizácia projektu umožní žiakom škôl a širokej verejnosti zažiť, aké je to byť aspoň chvíľu skutočným včelárom. Prínosom projektu je tiež prinášať trvalo udržateľný spôsob života v meste prostredníctvom výsadby a údržby drevín a byliniek, ktoré vytvárajú biokoridory pre včely a iné opeľovače. Finančný dar bol použitý na nákup úľov, včelstiev a včelích matiek.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 1 500 € Štiavnica Mountains, o.z.. Apiterapia. Nadácia Tatra banky podporila OZ Štiavnica Mountains, ktoré pôsobí v chránenej krajinnej oblasti na úpätí štiavnických vrchov a zaoberá sa chovom včiel a apiterapiou. Vďaka realizácii projektu sa podarilo postaviť prístrešok pre včelie úle do včelnice združenia. Vzhľadom na pandemickú situáciu a opatrenia z nej vyplývajúce som sa dobrovoľníckej aktivity zúčastnila nakoniec iba jedna zamestnankyňa TBG. Bola nápomocná pri terénnych úpravách a pomocných tesárskych prácach. Drevený prístrešok chráni včelstvo pred poveternostnými podmienkami v danej oblasti a zároveň poskytuje ľahšiu manipuláciu so včelstom pre včelárov, ktorí tam so včielakmi pracujú a tiež pre návštevníkov a účastníkov včelárskych kurzov. Finančný dar bol použitý na tesárske práce, úpravu terénu a materiál.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 1 500 € Centrum pre deti a rodiny Nitra. Snoezelen miestnosť pre deti v CDR Nitra. Nadácia Tatra banky podporila Centrum pre deti a rodiny Nitra, v ktorom je v náhradnej starostlivosti umiestnených 58 zdravých detí a 16 ťažko zdravotne postihnutých detí – s viacerými závažnými diagnózami, úplne ležiace, s obmedzenou pohyblivosťou, ale aj chodiace. Mnohé z nich sú kŕmené PEGom, odsávané, polohované. Cieľom projektu bolo pripraviť jednu z miestností v centre tak, aby mohla slúžiť všetkým deťom v centre ako špeciálny snoezelen priestor. Zamestnanci TBG v rámci dobrovoľníckej aktivity pomohli s vynášaním zdemontovanej vzduchotechniky, uprataním podlahy, umývaním okien, maľovaním stien, zárubní, radiátorov, zatienením okien, pomohli s dokončovaním drobných stavebných úprav. Podarilo sa im tak pripraviť priestor na naplnenie špeciálnymi pomôckami pre snoezelen miestnosť (zosilňovač, hviezdne nebo, mikrofón, vodná posteľ, optické vlákna, dataprojektor, hojdacie kreslo, reflektor). Finančný dar bol použitý na maliarske práce, opravu elektroinštalácie, úpravu vstupnej chodby a občerstvenie.
Spolu 610 195,91 €