Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Použitia podielu zaplatenej dane prijímateľa 'Nadácia Tatra banky, Bratislava'
za rok 2017

Účel použitia Výška použitia (EUR) Spôsob použitia
e) podpora vzdelávania 10 000 € M.E.S.A. 10. Reforma vzdelávania na Slovensku. Projekt sa vo svojej tretej fáze zameral na dopracovanie a komunikáciu svojich analytických výstupov a začal s prípravou odporúčaní na zmeny školstva na Slovensku. Členovia tímu dostali priestor na prezentáciu výsledkov analýzy na Slovensku, ako aj na medzinárodnej úrovni. Hlavnou aktivitou v roku 2019 bolo predstavenie Analýzy zistení o stave školstva na Slovensku na celoslovenskej konferencii v Bratislave a na dvoch regionálnych konferenciách, ktorých sa spolu zúčastnilo viac ako 350 aktérov zo školstva, médií, orgánov verejnej a štátnej správy ako aj politických strán. Pre zdieľanie analýzy s verejnosťou bola vytvorená špeciálna webstránka, ktorá obsahuje aj kvantitatívne dáta z dotazníkového prieskumu www.analyza.todarozum.sk. V roku 2019 sa tím To dá rozum zameral aj na bližšie spoznávanie príkladov dobrej praxe na Slovensku a v zahraničí ako aj trendov v oblasti digitalizácie, automatizácie a umelej inteligencie, ktoré budú stále viac ovplyvňovať školstvo a spoločnosť. Projekt tiež pokračoval v intenzívnej komunikácii výstupov analýzy prostredníctvom celoštátnych médií a to formou aktívnej aj reaktívnej komunikácie, ktorej cieľom bolo vyvolanie potreby zmeny školstva na Slovensku a dopytu po riešeniach navrhnutých v rámci projektu To dá rozum. Počas roku 2019 tiež členovia tímu pripomienkovali viaceré programy politických strán, ktoré majú záujem spravovať ministerstvo školstva po parlamentných voľbách vo februári 2020. Finančný dar bol použitý na workshopy, analytické práce, komunikácie vyýstupov a náklady spojené so získavaním informácií.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 500 € Slovak Fashion Council oz. Best Fashion Graduate 2017. V tomto ročníku sa téma venovala slovenskému fashion filmu. Víťazom ocenenia BEST FASHION FILM AWARD 2018 sa stalo kreatívne štúdio 6th Finger Studio s filmom Diva. Odborná porota vyzdvihla najmä umelecké spracovanie filmu. Špeciálne ocenenie poroty SPECIAL MENTION získal film Dedina z dielne Living Documentary. S ostatnými nominovanými sa tiež profesionálne pracuje aj naďalej, v ďalších SFC projektoch. Cena sa ukazuje ako veľmi dôležitý nástroj na skvalitňovanie daného umelecko-kreatívneho prostredia, aj ako platforma na networking a spoluprácu. Odozva medzinárodnej poroty, jej hodnotenie a odporúčania sú vždy veľmi cenným balíčkom informácií a skúseností pre výhercov. Projekt prispel k finančnej vyspelosti umelcov a tvorcov a k ich schopnosti tvoriť partnerstvá s ľuďmi tohto segmentu, čím nastáva kvalitný a fungujúci ekosystém. Finančný dar bol použitý na administratívne náklady a ceny pre víťazov.
e) podpora vzdelávania 3 000 € Slovenská Technická Univerzita v Bratislave, Strojnícka fakulta. Študentská autonómna formula. Cieľom projektu bol vývoj autonómnej študentskej formule. Uplynulá sezóna bola prvou sezónou v ktorej novovzniknutá Driverless divízia rozbehla vývoj autonómneho monopostu na základe funkčnej elektrickej formule. Úspešne bol zrealizovaný návrh a konštrukcia dvoch kľučových hardvérových systémov. Na formulu bola osadená sada snímačov a výpočtová jednotka pre zber, spracovanie dát a realizáciu vypočítaných výstupov. S monopostom sa študenti zúčastnili súťaže Formula Student Czech a reprezentovali tak Slovenskú technickú univerzitu v tuzemskom aj medzinárodnom meradle. Finančný dar bol použitý na materiál, potrebný na vývoj formule.
e) podpora vzdelávania 2 500 € Univerzita Mateja Bela, Fakulta prírodných vied, Katedra informatiky. UX Lab. V rámci tohto projektu bolo vytvorené špeciálne UX laboratórium na Katedre informatiky Fakulty prírodných vied UMB. V rámci laboratória vytvorili študenti viacero aplikácií/hier pre virtuálnu realitu, prilby reagujúce na mozgové aktivity, senzory na sledovanie očí, atď. V rámci projektu bolo napísaných 9 záverečných prác, ktoré budú študenti obhajovať v lete 2020. Zúčastnili sa viacerých medzinárodných konferencií, kde boli publikované skúsenosti s týmto laboratóriom. Finančný dar bol použitý na nákup zariadení.
e) podpora vzdelávania 4 700 € Slovenská technická univerzita v Bratislave, Fakulta elektrotechniky a informatiky. Autonómny systém na 3D tlač vo vesmíre. Cieľom projektu bolo experimentálne overenie možnosti realizácie 3D tlače pevných štruktúr z lokálne dostupných materiálov a energetických zdrojov na povrchu planét s pevným povrchom za pomoci solárnej energie. Zostrojené zariadenie je koncept určený na testovanie či vývoj, nie je navrhnutý na mimozemské podmienky. Projekt bol odprezentovaný na konferencii, zameranej na vesmírny priemysel a na súťaži robotov - ISROBOT. Finančný dar bol použitý na komponenty, senzory a elektrické obvody.
e) podpora vzdelávania 2 830 € Slovenská technická univerzita v Bratislave, Ústav automobilovej mechatroniky, Fakulta elektrotechniky a informatiky. Holografická technológia a rozšírená realita v online experimentovaní. Výsledkom projektu je systém aplikácií, ktoré môžu výrazným spôsobom pomôcť v procese edukácie, hlavne na predmetoch venujúcim základom automatického riadenia. Využitie holografickej technológie by v budúcnosti mohlo prispieť ku zlepšeniu rôznych oblastí výuky. Vďaka aplikáciám je možné simulovať správanie mechatronických zariadení na 3D modeloch v holograme a pomocou platformy Google ARCore. Ako modely boli použité 3D vizualizácie zariadení Furutovho kyvadla, termo-optickej sústavy a towercoptéry. Sú to modely reálnych zariadení, ktoré sa nachádzajú v školskom laboratóriu. Výsledky práce boli publikované na významných medzinárodných konferenciách a v časopise. Finančný dar bol použitý na holografické zariadenie a zariadenie pre rozšírenú realitu.
e) podpora vzdelávania 3 800 € Technická univerzita v Košiciach, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Katedra kybernetiky a umelej inteligencie. Projekt RehaPiano je ucelená platforma na detekciu akčného tremoru u pacientov s Parkinsonovou chorobou, ale aj u zdravých jedincov. Funkčná hardwareová platforma obsahuje 10 tenzometrických snímačov a mikropočítač na zber údajov. Funkčná softwareová platforma obsahuje virtuálnu zdravotnú sestru, ktorá komunikuje s pacientom počas cvičenia a usmerňuje ho. Otestovaná je na viac ako 100 zdravých pacientoch a 6 pacientoch s parkinsonovou chorobou s očakávanými výsledkami. Prezentovaná bola na konferencii SlovakiaTECH 2019. Finančný dar bol použitý na komponenty, materiál, mini počítač a tlačiareň.
e) podpora vzdelávania 3 170 € Žilinská univerzita v Žiline. Skupina 3D tlače na FRI. Skupina 3D tlače na Fakulte riadenia a informatiky vytvorila prototyp bezrámovej veľkoplošnej 3D tlačiarne na základe otvoreného konceptu Hangprinter. Navrhli možnosti zvýšenia spoľahlivosti a rýchlosti tlače 3D tlačiarní. Vznikol manuál na prípravu podkladov pre 3D tlač získaných 3D skenovaním. Z procesu riešenia projektu vyplynulo niekoľko záverečných prác. Študenti sa zúčastnili mnohých prezentačných aktivít, napr. Trenčiansky robotický deň, Professia Days Bratislava a Žilina, OssConf, IT expo, Futurikon Žilina, Noc výskumníkov Žilina. Finančný dar bol použitý na pracovnú stanicu, 3D tlačiareň a komponenty.
e) podpora vzdelávania 600 € Zazana Bobotová. Cena za výnimočnú diplomovú prácu v oblasti IT, študent. Spracovanie trojrozmerných medicínskych dát metódami počítačového videnia
e) podpora vzdelávania 400 € doc. Ing. Vanda Benešová PhD. Cena za výnimočnú diplomovú prácu v oblasti IT, školiteľ. Spracovanie trojrozmerných medicínskych dát metódami počítačového videnia a Model predikcie ľudskej vizuálnej pozornosti so zameraním na rôzne aspekty vizuálneho vnemu človeka
e) podpora vzdelávania 600 € Miroslav Laco. Cena za výnimočnú diplomovú prácu v oblasti IT, študent. Model predikcie ľudskej vizuálnej pozornosti so zameraním na rôzne aspekty vizuálneho vnemu človeka
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 600 € Patrik Lančarič. CNTB za umenie Audiovizálna tvorba. Miroslav Válek (1927 – 1991) bol výraznou osobnosťou, ktorá v uplynulom storočí natoľko poznamenala slovenskú kultúru, že nevyrovnať sa s ňou by znamenalo ponechať bez reflexie jej nezanedbateľnú časť. Dodnes je považovaný za jednu z najrozporuplnejších postáv slovenského kultúrneho a spoločenského prostredia. Patrik Lančarič sa prostredníctvom výpovedí desiatok osobností slovenskej kultúry, politiky i rodinných príslušníkov, spoločne s fotografiami, archívnymi zábermi a Válkovou poéziou, snaží pátrať po koreňoch týchto kontroverzií. Svojím dokumentom odpovedá na otázky, mnohé nastoľuje a kriticky nazerá na pohnuté časy. Medzi riadkami sa právom stáva obžalobou doby a obhajobou jedného človeka.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 600 € Ján Kožuch. CNTB za umenie Divadlo. Inscenácia Kráľ Lear v réžii Doda Gombára je obrazom doby, v ktorej „blázni vedú slepcov“, je tragédiou moci, ale predovšetkým tragédiou človeka. Lear, jedna z najvýraznejších mužských dramatických postáv, je dobre načasovanou výzvou pre Jána Kožucha, ktorý patrí už viac ako tri desaťročia k hlavným protagonistom martinského hereckého súboru a v tomto roku oslávil okrúhle jubileum 70 rokov. Široká shakespearovská krajina otvorila režisérovi mnoho interpretačných možností a Ján Kožuch v kvalitnom hereckom podaní pretlmočil odkaz postavy a témy jasne, zrozumiteľne ako v patetickej, tak aj v civilnej polohe.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 600 € Maroš Schmidt. CNTB za umenie Dizajn. Prvá expozícia histórie a súčasnosti slovenského dizajnu a úžitkového umenia je výsledkom niekoľkoročnej vedecko-výskumnej a zbierkotvornej práce Slovenského múzea dizajnu. V expozícii sú prezentované doterajšie výskumy a diela z územia Slovenska, ktoré reprezentujú obdobie od roku 1918 až po súčasnosť a ktoré sú v zbierkovom fonde múzea. Vedúcemu kurátorovi Marošovi Schmidtovi a spoluautorkám koncepcie expozície sa podarilo vytvoriť prehľadnou a inšpiratívnou formou príbeh vzniku a vývoja dizajnu na Slovensku. Expozícia je rozdelená na dva základné celky – produktový a komunikačný dizajn a vznikla pri príležitosti 100. výročia založenia ČSR a 25. výročia vzniku SR.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 600 € Pavol Bršlík. CNTB za umenie Hudba. Tenorista Pavol Bršlík patrí k najvýraznejším slovenským umelcom na medzinárodnej opernej scéne, hosťoval na najprestížnejších operných scénach a koncertných pódiách a spolupracoval s Berlínskou filharmóniou, London Symphony Orchestra a ďalšími významnými orchestrami. Jeho domovskou scénou je od roku 2012 opera v Zürichu a na dosky SND sa nakrátko vrátil v postave Jeníka, v dvoch predstaveniach opery Predaná nevesta. Smetanov Jeník je v jeho prevažne mozartovskom repertoári novou úlohou, kde sa predstavil vo svojom lyricky bravúrnom a ušľachtilo frázujúcom tenore, ktorým sa presadil aj v hustejšej smetanovskej inštrumentácii.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 600 € Andrej Bán. CNTB za umenie Literatúra . Reportér a fotograf Andrej Bán tridsať rokov brázdi prašné aj asfaltové cesty Slovenska a popritom spoznáva ľudí a ich príbehy. V jeho textoch výrazne cítiť pozorné oko fotografa, v jeho fotografiách zase presný postreh výborného rozprávača. Kniha Slon na Zemplíne je intímnym svedectvom o krajine i ľuďoch žijúcich svoje životy v dedinách a mestečkách ďaleko za horizontom všeobecnej pozornosti.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 600 € Ilona Németh. CNTB za umenie Výtvarné umenie. Na lokálne pomery mimoriadne veľkorysý výstavný projekt s názvom Eastern Sugar vznikol v spolupráci širšieho kolektívu umelcov a architektov. Ako celok bol novým dielom autorky, pripraveným a realizovaným miestošpecificky pre výstavné priestory prvého poschodia Kunsthalle Bratislava. Výstava tematizovala, skúmala a kriticky reflektovala osudy cukrovarov na Slovensku, spočiatku prosperujúcich podnikov, následne zoštátnených, postupne privatizovaných a tunelovaných, dnes zničených. Poukazovala nielen na mečiarovské privatizačné procesy v 90. rokoch a tiež začiatkom milénia, ale aj na širší kontext vyvlastnenia štátu voči občanom a spoločnosti. Názov projektu, prevzatý od niekdajšieho najväčšieho cukrovaru na Slovensku, premenovaného po vstupe zahraničného akcionára, ironicky a metaforicky upozorňuje na jednu z kľúčových tém projektu, ktorou bol “výpredaj vlastných hodnôt“.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 600 € Marek Adamov. CNTB mladý tvorca Audiovizálna tvorba . Rekonštrukciu neologickej synagógy v Žiline a jej transformáciu na priestor typu kunsthalle započal kolektív Truc spérique v roku 2011. Budova bola po predošlom prevádzkovaní Tatra Filmom prázdna a medzi nových potenciálnych záujemcov patrili aj prevádzkovatelia diskobaru či bowlingovej dráhy. Preto sa malé občianske združenie rozhodlo konať, aj keď to v tom čase ešte ďaleko presahovalo jeho možnosti. Prvý rok zabrali prípravy v podobe reštaurátorských a historických výskumov. Od roku 2012 sa na synagóge začalo reálne pracovať, boli zahájené búracie práce. Na jeseň 2014 prišla podpora z tzv. nórskych fondov, ktorá predstavovala zlomový moment. Členovia združenia zohnali všetky financie na premenu schátranej žilinskej synagógy sami – z grantov MK SR, Ústredného zväzu židovských náboženských obcí, programov Európskejúnie, v nemalej miere tiež od súkromných sponzorov a z verejných zbierok. Bez práce dobrovoľníkov, darovaného materiálu, nefinančnej podpory a pomoci množstva ľudí, ktorí na projekte pracovali bez nároku na honorár (projektanti, architekti), by sa však podľa slov samotného Adamova tento projekt nikdy nepodarilo zrealizovať.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 300 € Martina Buchelová. CNTB mladý tvorca Divadlo. Mladá režisérka rozpráva príbeh dvoch sestier, ktoré majú šťastie, lebo majú jedna druhú. Sleduje deň v živote dievčat, ktorých rodičia čelia problémom so zabezpečením domácnosti, preto sa sestry prakticky vy-chovávajú samé. Na staršiu Dominiku začína situácia doliehať, no vďaka putu s malou sestrou Hanou si uvedomí, že to, na čom jej záleží najviac, už má. Do ich spoločného dňa však zasiahne niekoľko podnetov, ktoré ich vzájomnú lásku nenápadne preverujú. Skvele napísané a neherečkami obsadené hrdinky sú esenciou Buchelovej minimalistického, ležérneho príbehu. Na malých veľkých každodennostiach presne definovala nádej a humanizmus a zároveň naznačila východisko, ako nezradiť dôveru a nepodľahnúť tme okolitého sveta, čo je v období dospievania ešte ťažšie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 300 € Barbora Andrešičová. CNTB mladý tvorca Dizajn. Brilantne napísaná tragikomédia súčasného britského autora Duncana Macmillana ponúka strhujúci príbeh drogovo závislej herečky Emmy, ktorý na dosky DAB prináša Marián Amsler v modernej réžii, s efektným scénickým konceptom. Predstaviteľka hlavnej postavy, Barbora Andrešičová, v pozoru-hodnej mnohovrstvovej interpretácii zachytáva jej premenu počas dvoch liečebných pobytov v odvykacom zariadení, pričom proces liečby zo závislosti je, samozrejme, aj procesom spoznávania, vyrovnávania sa so sebou a akceptácie vlastného ja.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 300 € Ondrej Jób. CNTB mladý tvorca Hudba. Projekt Manual vychádza zo značenia ulíc, teda z tabúľ s ich názvami. Ich grafiku dôverne poznáme, nezaoberáme sa ňou vedome, spoľahlivo nás však naviguje aj v dnešnej, digitálnej dobe. Napriek tomu ich tá postupne vytláča z obehu. Dizajnér písma Ondrej Jób sa rozhodol tradičný vizuál slovenských smaltovaných tabúľ zachrániť, a to cestou digitalizácie a modernizácie pôvodných tabuľových písiem, ktoré takto opäť nadobúdajú stratenú dôležitosť a funkčnosť.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 300 € Katarína Kubošiová a Jonatán Pastirčák. CNTB mladý tvorca Literatúra. Príbeh o vládcovi gréckych Téb, Kreónovi, odmietajúcom rešpektovať božie zákony a konajúcom len podľa svojvôle, kde mu je jedinou oponentkou neter Antigona, nachádza uplatnenie už dlhé roky. A to najmä v inscenáciách,v ktorých chcú tvorcovia reflektovať súdobú politickú situáciu. Inak to nie je ani tentoraz v SND v réžii Ondreja Spišáka. Ten predstavuje text v mierne zjednodušenej podobe, vyabstrahovanej na základný konflikt hlavných postáv, priliehavo doplnený hudbou, ktorá vďaka vysokej muzikálnej emočnosti dokáže plynulo vybudovať potrebnú dávku tenzie a predprípravy na tragické peripetie. Pastirčákova znepokojivá hudobná produkcia výborne zvýrazňuje silu mimoriadne aktuálnych a prísnych textov, v ktorých Katarzia ukazuje inú tvár, než boli jej fanúšikovia zvyknutí.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 300 € Mária Švarbová. CNTB mladý tvorca Výtvarné umenie. Fotografický cyklus Swimming Pool predstavuje autorkinu dosiaľ najväčšiu sériu, ktorú sa jej v minulom roku podarilo vydať knižne. Do popredia v nej stavia geometrické pôvaby starých plavární, ktoré fotila na rôznych miestach Slovenska. Figúry, ktoré na obrazoch zachytáva, sú strnulé, bez momentu radosti - zamrznuté v kompozícii sú v konečnom dôsledku podobne studené a hladké ako povrch plavárenských kachličiek. Farebne má séria snovú atmosféru, napriek retro nádychu fotografovaného prostredia evokuje futuristické pocity. Odťažitosť v podobe absencie emócií napĺňa autorskú víziu fotografky, ktorá chcela zachytenými inscenovanými výjavmi dosiahnuť predovšetkým vizuálnu harmóniu bez rušivých elementov, pôžitok neukotvený v každodennom, reálnom živote. V neposlednom rade vykazujú jednotlivé fotografické obrazy nesporné kvality maliarskej vizuality.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 107 € Stanislav Stankóci. Darčekové poukážky ako ceny za prínos v oblasti kultúry.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 107 € Katarína Hubová. Darčekové poukážky ako ceny za prínos v oblasti kultúry.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 400 € Lukáš Krnáč. Návrh a ušitie šiat pre Múzu večera CNTBU.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 217,1 € Evanjelická DIAKONIA Evanjelickej cirkvi a.v. na Slovensku. PRE ZASLÚŽENÝ RELAX. Do zariadenia Denného stacionára bolo potrebné zakúpiť ralaxačné kreslá, ktoré klientom poskytnú počas pobytu potrebný oddych. Projekt bol zrealizovaný po dôkladnom preskúmaní individuálnych požiadaviek a potrieb klientov a tiež priestorových možností zariadenia. Kreslá zabezpečujú, že klienti môžu oddychovať nielen v sedavej či ležnej polohe, ale aj vo variabilnej - polohovacej, čo prináša potrebný komfort. Ako pozitívum uvádzame i skutočnosť, že kreslá sú umiestnené v spoločenskej miestnosti. Klienti tak nie sú izolovaní a zostávajú v stálom sociálnom kontakte. Finančný dar bol použitý na nákup polohovacieho kresla.
e) podpora vzdelávania 500 € KreDO. Na najmenších záleží!. Projekt, Na najmenších záleží!, bol zameraný na výchovu a vzdelávanie detí vo veku do 6 rokov podľa princípov Montessori pedagogiky. V rámci projektu sa pravidelne realizovali Montessori kluby pre cca 60 detí a ich rodičov vo vhodne pripravenom prostredí. Deti rozvíjali svoje praktické zručnosti, učili sa samostatnosti, tvorivosti, rozvíjali svoju schopnosť koncentrovať sa a spolupracovať v kolektíve. U rodičov sa podporili rodičovské kompetencie ako rešpektujúci prístup a lepšie porozumenie potrebám svojich detí v danom veku. Finančné prostriedky boli použité na kúpu materiálu ako gramatické symboly, šmirgľové písmená, pohyblivá abeceda a pod.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € RE-MI-DIA, n.o.. Konferencia reformovaných rodín. Projekt „Konferencia reformovaných rodín“ sa zrealizoval v hoteli Chemes na Zemplínskej šírave. Konferencie sa spolu zúčastnilo 40 osôb, z toho 15 detí. Téma celej akcie bola „...sami to nezvládneme“. Hlavnými rečníkmi boli - policajná farárka, ktorá sa podelila so skúsenosťami z vlastnej praxe, ale hovorila aj o tom, ako je možné vyrovnať sa so smrťou a ako sa rozprávať s človekom, ktorý stratí blízku osobu a špeciálna pedagogička Spojenej školy internátnej v Michalovciach, ktorá hovorila o svojej práci s autistickými deťmi. Deti mali možnosť oboznámiť sa s policajnou výzbrojou. Počas tvorivých dielní si vyskúšali techniku plstenia, ktorú predviedla pracovníčka občianskeho združenia Podoby Zemplína v Michalovciach. Finančný dar bol použitý na ubytovanie a stravu.
e) podpora vzdelávania 500 € Združenie rodičov MŠ Bilíkova. Cez rozvoj pedagógov rozvíjajme deti. Obsahom workshopu pre učiteľky MŠ bolo využívanie techniky muzikofiletiky pri práci s deťmi, spev, rytmické a dynamické hry, pohybové a výtvarné hry spojené s hudbou. Workshop priniesol veľmi príjemne strávený čas, plný hudby a nových inšpirácii. Tieto boli prenesené už do vystúpení detí pred Vianocami, takže sa pozitívny efekt workshopu mohol rovno šíriť na deti a ich rodičov. Vystupovali v krojoch, ktoré pekne zjednotili vystúpenia v triedach. Vystúpenia sa konali v každom ročníku v iný deň, preto kroje využila celá škôlka. Finančný dar bol použitý na workshopy a nákup krojov.
b) podpora a rozvoj športu 325 € Vodácky klub Tatran Karlova Ves – Bratislava. Vodácke pomôcky. Vodácky klub Tatran Karlova Ves sa zaoberá rýchlostnou kanoistikou detí a mládeže. Pretekári sa zúčastňujú v rámci sezóny pretekov Slovenského pohára a niektorých medzinárodných pretekov. Zrealizovaný projekt zahŕňal zakúpenie vodáckej výbavy, t.j. špriciek pre aktívnych pretekárov. Špricky sú nevyhnutnou výbavou kajakára, nakoľko pri silnom vetre a zlom počasí zabraňujú vniknutiu vody do kajaku. Táto výbava bola odovzdaná tým pretekárom, ktorý sú celoročne aktívni a venujú sa tomuto športu dlhší čas. Finančný dar bol použitý na nákup vodáckej výbavy.
b) podpora a rozvoj športu 425 € Futbal deťom. Futbalový kemp Jána Vlaska 2018. Organizoval sa 4.ročník kempu – Futbalový kemp Jána Vlaska 2018, ktorý sa uskutočnil v dvoch turnusoch. Kempy hostil futbalový štadión TJ Slovan Červeník. Kempu sa zúčastnili deti od 7 do 17 rokov. Maximálna kapacita pre jeden turnus bola 50 detí. V kempe bolo pre deti zabepečené 4 x denné stravovanie, celodenný pitný režim, ubytovanie, 3 x denne tréningy od kvalifikovaných trénerov Spartaku Trnava, hráčske vybavenie a po celú dobu kempu bol k dispozícii zdravotník. Finančné prostriedky boli použité na nákup dresov. 
g) ochrana a tvorba životného prostredia 375 € Slovenský skauting, 96.-Malokarpatský zbor Bratislava. Vybavenie pre skautský tábor. Letný skautský stanový tábor sa podarilo zrealizovať podľa plánov a k spokojnosti účastníkov. Hoci počasie tento rok nebolo najpriaznivejšie, hlavne ku koncu viackrát výdatne pršalo, program sa podarilo naplniť k spokojnosti detí. Aktivity zahŕňali športové turnaje vo frisbee, ringu a baseballe, rôzne hry ako napr. lov bizónov, táborové ohne, spev a celotáborovú hru "Deadwood" s tématikou westernu. Taktiež sa konal výlet do blízkej obce Senohrad. Účastníci sa sami podielali na stavbe aj chode tábora, zdokonaľovali sa v rôznych zručnostiach, spolupráci a utužovali si fyzickú kondíciu. Finančný dar bol použitý na stany a pomocný materiál.
e) podpora vzdelávania 500 € OZ Pivonka. Dopravné ihrisko. V materskej škole Pivonkova v Bratislave občianske združenie Pivonka realizovalo projekt Dopravné ihrisko, v rámci ktorého zorganizovali brigádu na skrášlenie, úpravu a opravu chodníkov a múrikov ako súčastí Dopravného ihriska. Taktiež nakúpili cyklistické prilby pre deti. Deti materskej školy môžu počas pobytu v areáli materskej školy využívať kolobežky, odrážadlá a prakticky si vyskúšať pravidlá cestnej premávky. Finančné prostriedky boli použité na farbu na chodník a detské prilby.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 375 € Ateliér Kompas, o.z. Zo všetkého sa vykrútime. Zámerom projektu bolo zatraktívniť vyučovanie na krúžku keramiky. Ateliér Kompas navštevujú deti vo veku od 6 do 15 rokov v mimoškolskom čase. Tí starší prichádzajú do veku, kedy ich viac zaujímajú hry na mobiloch a tabletoch. Cieľom bolo a je nájsť pre nich činnosť, ktorá bude rozvíjať ich manuálne zručnosti. Niečo nové, málo dostupné. Zakúpením hrnčiarskeho kruhu sme pritiahli ich pozornosť, bola to pre nich forma zábavy a súčasne vzdelávania. Zistili, že to nie je jednoduché a práve to bola výzva pre tých 12 -15. ročných. Rodičia reagovali nadšením. Predmet - Tvorba na hrnčiarskom kruhu prebieha raz týždenne v každej skupine od začiatku školského roka 2018/2019. Žiaci sa postupne pokúšajú vytvoriť jednoduché misky, črepníky a tí šikovnejší sa dostali k vytvoreniu hrnčekov. Stále je to pre nich príťažlivá forma tvorenia. Finančný dar bol použitý na hrnčiarsky kruh.
e) podpora vzdelávania 325 € Rodičovské združenie pri MŠ Letná 7. Hrací prvok. MŠ letná je jedna zo škôlok v Bratislave, ktorá má stále krásny veľký dvor na ktorom sa môžu detičky hrať a ktorá si ho stále aj napriek lokalite a developerskému stavebnému boomu aj udržala. Predmetom daru bola nová preliezka na dvor, na ktorej s deti môžu hrať s cieľom podporovať u nich zdravý telesný a duševný rozvoj. Najkrajším naplnením cieľa je úsmev na tváričkách detí čakajúcich v rade na novú preliezku. Finančný dar bol použitý na nákup preliezky.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 500 € Združenie za práva zvierat. Československý kastračný program. V rámci projektu sa podarilo zrealizovať kastračnú akciu, kde sa vykastrovali všetky sučky, ktoré sa podarilo odchytiť v rómskych osadách v Markušovciach a Smižanoch. Všetky zvieratá boli začipované, zaočkované, ošetrené. Trvalo sa odobralo vyše 100 šteniatok a niekolko dospelých psov. Projektu sa zúčastnilo vyše 20 dobrovolníkov, vrátane veterinárov. Finančné prostriedky boli použité na veterinárne zákroky a ošetrenie.
e) podpora vzdelávania 375 € Združenie rodičov a priateľov pri základnej škole Pri kríži - ZRPŠ Pri kríži. Dúbravka moja. Dnes už existujúci projekt "Dúbravka moja", ktorého sa doteraz zúčastňovali len žiaci druhého stupňa, sa podarilo rozšíriť aj na prvý stupeň, medzi tretiakov a štvrtákov. Boli vypracované metodické listy a materiály, ktoré sa týkajú rôznych tématických okruhov života Dúbravky. Žiaci absolvovali prvé vychádzky, týkajúce sa rôznych oblastí: Kostoly v Dúbravke a ich história, Známe ulice Dúbravky, Pamätihodnosti Dúbravky. Prebiehali rôzne aktivity, ako skladanie erbu Dúbravky a kresba portrétov- občania Dúbravky. Žiaci zbierali a spracovávali informácie na témy ekológia, životné prostredie, 8 divov Dúbravky, súčasnosť a futbalové kluby Dúbravky, slávne osobnosti .., ktoré následne prezentovali. K tomuto účelu bola zakúpená taktiež prezentačná technika. Na projekte sa bude ďalej pracovať a veríme, že sa nám podarí zakúpiť aj kroje a otvoriť krúžok Dúbravka moja. Finančný dar bol použitý na prezentačnú techniku.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 425 € Dychová hudba Vištučanka. Výmena notových stojanov Dychovej hudby Vištučanka. V rámci projektu sa podarilo zakúpiť špičkové notové stojany König & Meyer pre Dychovú hudbu Vištučanka, ktoré pomôžu pri reprezentácii nášho umenia, našej obce a malokarpatského regiónu na našich koncertoch či už na Slovensku alebo aj v zahraničí. Finančné prostriedky boli použité na nákup notových stojanov.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 650 € Zruženie na pomoc ľudom s mentálnym postihnutím. Rehabilitácia detí s mentálnym postihnutím. OZ na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím zorganizovalo liečebno - rehabilitačný pobyt pre 30 členov. V priebehu pobytu absolvovali výlet výhliadkovou loďou po Dunaji Štúrovo - Ostrihom. Účastníci si oddýchli, vrámci pobytu absolvovali liečebné procedúry a rehabilitácie, načerpali nové sily do ďalšieho obdobia. Finančný dar bol použitý na ubytovanie.
e) podpora vzdelávania 375 € Chuť ŽIŤ. Tvorba komunitných priateľstiev. V rámci programu sa zorganizovalo stretnutie detí zo sociálne slabých rodín s deťmi normálnych rodín, ktoré vedia a poznajú hodnoty a lásku rodičov. Program bol vedený v Žiline v Matici Slovenskej a Únii žien Slovenska. Dané organizácie sme pozvali ako dobrovoľníkov, ktorí radi pomohli pre 21 detí zorganizovať program a rôzne hry, aby pochopili a priblížili si hodnotu priateľstva a rešpektu jeden druhého. Zamestnanec Tatrabanky aktívne participoval nielen pri písaní projektu ale tiež pri organizovaní daného programu. Ciele, ktorými bolo hlavne deťom vyplniť voľný čas sa podarilo naplniť. Deti si našli nových priateľov a kopec kontaktov, ktoré im pomôžu do života. Finančný dar bol použitý na odmeny.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 425 € SLUHA. O nespokojnej halúzke. V rámci projektu bol napísaný scenár vianočného muzikálu, ktorý bol inšpirovaný legendou o štvrtom mudrcovi Artabanovi. Tento text bol pretavený do dramatického stvárnenia účinkujúcimi deťmi a mládežou, najmä členmi spevokolu Lastovičky. Podobne boli nacvičené aj piesne s vianočným motívom a v spolupráci s Tanečnou školou Bibs aj choreografia muzikálu. Kostýmy hlavných postáv boli inšpirované historicky, ostatní účastníci mali oblečenie ladené do červených vianočných tónov. Vianočná symbolika dominovala aj medzi vyrobenými kulisami. Predstavenie muzikálu Artaban sa uskutočnilo 23. decembra 2018 v Dome kultúry Javorina v Starej Turej po tom, čo účinkujúci zaspievali niekoľko vianočných piesní na staroturianskom námestí a spolu s primátorom mesta rozžiarili štvrtú adventnú sviecu. Finančný dar bol použitý na kulisy a techniku.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 675 € Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v Stropkove. Radostné tvorenie. Aj tento rok mali členovia združenia možnosť kreatívne a zmysluplne využiť svoj voľný čas. V rámci tvorivých dielní, ktorých sa aktívne zúčastňovali, dostali členovia združenia s postihnutím priestor pri vytváraní rôznych výrobkov posilniť svoju tvorivosť, predstavivosť, sústredenie ako aj pozornosť. Mali možnosť oboznámiť sa s novými technikami kreatívnych prác za pomoci dobrovoľníkov, ale aj členov združenia. Veselé tvorenie v dielničke im prinieslo nové skúsenosti pri výrobe sviečok a ich zdobení pomocou textu, pri maľovaní kriedovou farbou na drevo, pri využívaní transfer roztoku a dekorovaní drevených tabuliek. Získali taktiež nové poznatky o výrobe sadrových odliatkoch, ako aj o šití kľúčeniek a látkových ozdôb na vianočný stromček. Aj tento rok mnohé ďalšie vlastnoručne zhotovené výrobky členov združenia bolo možné si zakúpiť počas Stropkovského jarmoku v auguste a taktiež počas vianočných remeselných trhov. O výrobky bol veľký záujem, čo podporuje členov združenia k opätovnej práci, povzbudzuje ich k tvoreniu a získavajú tým pocit dôležitosti. Finančný dar bol použitý na materiál.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 900 € Dom detí Božieho milosrdenstva,n.o.. Len nezaspať. Snahou n.o. Dom detí Božieho milosrdenstv je neustále napredovanie a ponúkanie kvalitnejšej a efektívnejšej služby, ktorá vedie aj k podpore klientov s mentálnym, telesným a kombinovaným postihnutím. V rámci projektu rozšírili a využili možnosť vzdelávania špeciálnymi pomôckami v multisenzorickej miestnosti Snoezelen, ktorá bola do tohto času využívaná predovšetkým na relaxáciu a voľno-časové aktivity. Vytvorila sa možnosť ponúknuť predovšetkým detským klientom zaujímavejší spôsob učenia sa a rozvíjať u nich ďalší záujem o vzdelávanie. Finančné prostriedky boli použité na nákup špeciálnych pomôcok, kníh a výtvarného materiálu.
e) podpora vzdelávania 375 € SRRZ - RZ pri Materskej škole. "Svet okolo nás". Vďaka projektu sme získali pre deti v našej materskej škole kvalitnú stavebnicu, ktorou si deti rozvíjajú komunikačné schopnosti, priestorové schopnosti, manuálne zručnosti a také vlastnosti ako sú ctižiadostivosť, vytrvalosť, spolupráca. Deti vytvorili samostatne, aj v spolupráci s rodičmi a súrodencami priestorové stavby. Ohlas medzi rodičmi a deťmi bol veľmi pozitívny. Kladné hodnotenie k aktivitám z Lega sme dostali aj od školskej sychologičky. Finančné prostriedky boli použité na kúpu stavebnice LEGO.  
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 1 150 € Hospic Milosrdných sestier. Byť súčasťou pomoci pacientov hospicu. Hospic Milosrdných sestier sa podieľal na realizácii projektu "Byť súčasťou pomoci pacientov hospicu", kde cieľom projektu bolo prispieť k naplneniu poslania hospicu,a to zmierňovať utrpenie pacienta, rešpektovať pacientovu dôstojnosť a sprevádzať pacienta a jeho rodinu. Vďaka projektu bolo možné zakúpiť zdravotnícky materiál, ktorý je potrebný v zvýšenom množstve pre pacientov hospicu, ktorí sú v konečnom štádiu ochorenia (zväčša onkologického). Podarilo sa nám zmierniť utrpenie pacientov, a tým došlo k zmierneniu utrpenia rodín. Canisterapiou sa nám podarilo odpútať pacientov od negatívneho a depresívneho prežívania posledných chvíľ života a pomohlo pacientom navodiť pozitívne emócie, zabudnúť na svoj nepriaznivý zdravotný stav. Finančné prostriedky boli použité na kúpu zdravotníckeho a hygienického materiálu aúhradu canisterapie.
b) podpora a rozvoj športu 500 € Turčianske šachové centrum Martin. Šach spája generácie 2018. Projekt "Sach spája generácie" v druhom roku realizácie až na malé zmeny plynule nadviazal na rok 2017. Školenie rozhodcov na detské turnaje, zorganizovanie 9 interných turnajov, účasť na cca 25 turnajov externých rôznej úrovne založenie troch nových školských krúžkov, účasť našich hráčov na Majstrovstvách EÚ, odtrénovaných viac ako 400 hodín ročne. Za tým všetkým stojí práca cca 12 dobrovoľníkov v priebehu celého roka. Finančné prostriedky boli použité na úhradu prenájmu priestorov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 375 € VERBUM BONUM. FESTIVAL BYLÍN A KVETÍN. Projekt pomohol objaviť pestrosť krajiny a jej príťažlivosť pre človeka. Vytvorili sme netradičné aktivity pre prázdninujúce deti, dospelých, seniorov, domácich i turistov NP Slovenský raj. Zaujímavými aktivitami sa pomohlo zvýšiť vzdelávanie ľudí v oblasti poznávania liečivých rastlín. Súčasťou projektu boli tvorivé dielne a súťaž v aranžovaní rastlín. Podarili sa aktivity ako spracovanie bylín a kvetín, pod vedením akreditovanej bylinkárky účastníci aktivity nazreli do tajomstiev procesu výroby liečivých olejov, mastí, tinktúr, mydiel a mohli si pripraviť svoj bylinkový produkt. Ďalšou aktivitou bola slávnosť bylín a kvetín a súťaž v aranžovaní rastlín so skúsenou floristkou. Z prírodnín si súťažiaci mohli v detských a dospelých kategóriách predviesť kreativitu, ktorá pozdvihla a zvečnila krásu rastlín. Slávnosť bola zároveň aj možnosťou prezentácie predchádzajúcich aktivít s ochutnávkou bylinkových čajov a testovaním bylinkových výrobkov. Diváci aj súťažiaci prežili netradičné súťaženie krásy a vôní. Finančný dar bol použitý na materiál.
b) podpora a rozvoj športu 325 € Základná škola s materskou školou sv. Uršule. Tulivaky do herne ŠKD. V rámci projektu sa podarilo zakúpiť tulivaky. Ich umiestnenie v herni ŠKD spôsobili deťom radosť. Sú využívané naplno, dokonca si ich pochvaľovali aj študenti z partnerskej školy z Olomouca. Vedenie školy aj pani učiteľky z ŠKD realizáciu daného projektu ocenili. Finančné prostriedky boli použité na nákup tulivakov.
b) podpora a rozvoj športu 325 € HK Považská Bystrica. Deti na hokej. Projekt bol zameraný na pomoc deťom a ich rodičom, ktorý chcú začať s hokejom alebo sa len naučiť korčuľovať. Vďaka projektu sa podarilo zakúpiť výstroje pre deti, ktoré deťom zapožičiavame. Je to veľká pomoc najmä pre rodičov, ktorý nemusia zakupovať deťom vystroj a následné ju predávať ak sa dieťa náhodou rozhodne s hokejom skončiť. Ohlasy na našu prácu v klube sú veľmi pozitívne a to nám dáva chuť do ďalšej práce s deťmi. Finančné prostriedky boli použité na kúpu hokejových setov pre deti.
e) podpora vzdelávania 375 € ZŠ s MŠ Angely Merici. S batohom po Slovensku. Cieľom projektu bolo vytvoriť podmienky pre spoznávanie krás Slovenska, poznanie vlastných možností, ako si ich chrániť, naučiť sa orientovať na mape a v prírode. Projekt bol realizovaný v mesiacoch jún až november 2018. Počas vyučovania, ale aj vo voľnočasových aktivitách žiaci využívali didaktické pomôcky zakúpené vďaka projektu. Finančné prostriedky boli použité na kúpu interaktívnej a stolovej mapy a didaktických vlastivedných pomôcok.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 400 € Šintavanka. Koncert pre klientov Domova sociálnych služieb. Projekt, ktorý sa uskutočnili spočíval v odohratí koncertu pre klientov domova sociálnych služieb pre deti a dospelých v Šoporni - časť Štrkovec. Na koncerte zazneli známe ľudové piesne, ktoré vyčarili úsmevy zverencov ústavu a dychová hudba zožala veľký potlesk. Zverenci ústavu a zamestnanci nám veľmi pekne poďakovali za jedinečný kultúrny zážitok, nakoľko koncert dychovej hudby v tomto zariadení ešte nemali. Zverenci boli nadšení a tónmi ľudovej hudby sme ich priviedli na iné myšlienky a kultúrne ich obohatili. Finančný dar bol použitý na prenájom aparatúry.
e) podpora vzdelávania 500 € Hvezdáreň v Partizánskom. Tvoríme 3D vesmír. Projekt " Tvoríme 3D vesmír" je interaktívne vzdelávacie podujatie určené predovšetkým deťom materských a základných škôl. V rámci projektu sme uskutočnili v spolupráci s občianskym združením Amavet prezentáciu pod názvom RoboLab, ktorá sa uskutočnila 17. októbra 2018 v priestoroch MŠ a ZŠ v Skačanoch. Podujatie bolo určené žiakom 4. až 6. ročníka uvedenej školy. Podujatia sa zúčastnilo 64 detí a desať pedagogických pracovníkov a organizátorov podujatia. Zmyslom podujatí bolo a je vzbudiť záujem o vedy a vzdelávanie v oblasti prírodných a informačných technológií. Finančný dar bol použitý na 3D tlačiareň.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € Ruthenia ensemble. Škola tanca "Vtedy a dnes". Interaktívna škola tanca pod názvom „Vtedy a dnes“ účastníkom priniesla nové poznatky v oblasti tradičnej hudobnej a tanečnej kultúry. Vďaka prednáškam a práci s audiovizuálnym materiálom si pod vedením kvalifikovaných lektorov účastníci kurzov mohli osvojiť základné poznatky najmä z etnomuzikológie a etnochoreológie danej lokality či regiónu, ale aj iných oblastí tradičnej ľudovej kultúry. Vzťah k ľudovej hudbe a ľudovému tancu si účastníci kurzov mohli plne osvojiť na ľudovej zábave. Vyučovali sa tance z Kamienky a Chmeľnice. Prednáška bola na tému tradičný ľudový odev. Finančné prostriedky boli použité na odmenu pre lektora.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 750 € MyMamy, o.z.. Detský tábor Mamáčik 2018. Projekt bol spracovaný na realizáciu detského tábora pre 15 detí klientok o. z. MyMamy, ktoré pochádzajú z násilných vzťahov a pre ktoré má letný tábor okrem zážitkového aj terapeutický rozmer. Deti sa tu stretávajú s ďalšími s podobným osudom, tvorí sa komunita a deti sa so svojimi osudmi necítia osamelo. Okrem toho v netradičnom prostredí, popri hre či vo voľnom čase prebiehajú aj nenútené terapeutické rozhovory s pracovníčkami združenia, deti otvárajú svoju dušu a zdieľajú svoje pocity a problémy, čím prebieha proces "liečenia rán" z prežitých situácií. Finančný dar bol použitý na pobyt.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 575 € Domka- Združenie saleziánskej mládeže, Stredisko Bratislava- Mamateyova. Môže dať len ten, kto má. V rámci projektu boli zrealizované formačné školenia pre mladých dobrovoľníkov, ktorí počas školského roka vykonávajú v saleziánskom stredisku na Mamateyovej pravidelnú činnosť pre deti a mládež. Zúčastnilo sa na nich 60 mladých vo veku 15-25 rokov. Konali sa na rôznych chatách v slovenskej prírode. Tieto školenia sú rokmi overeným konceptom, ako pomáhať mladým, angažujúcim sa v tomto stredisku pre druhých k sebareflexii, osobnostnému rastu a zvládaniu dôležitých životných rozhodnutí. Tieto ciele boli dosiahnuté vďaka programu, pozostávajúceho z prednášok, času na sebareflexiu a spoločného zdieľania. Dôležité bolo aj to, že školenia boli vedené staršími mentormi, ktorí takto môžu odovzdávať svoje skúsenosti mladšej generácii. V neposlednom rade školenia prispeli k upevneniu priateľstiev v animátorskom kolektíve. Finančný dar bol použitý na ubytovanie.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 575 € Výchova zdravej rodiny. "Povieme to obrazmi.". V projekte Povieme to obrazmi sme sledovali cieľ vytvoriť absentujúci priestor a čas pre deti s autizmom na odbornú Arteterapiu. Podarilo sa nám zriadiť Arteterapeutické centrum Mariah pre deti s autizmom. Obsahuje nielen zariadenie, ale vďaka nadácii Tatra banka aj plnohodnotný výtvarný materiál. Vďaka nemu sa spustil proces odbornej arteterapie, kde sme sledovali jej pozitívny dopad na zdravie a psychiku detí s autizmom. V tomto procese deti vytvorili obrazy, ktoré sú nevšedné a jedinečné. Aby sme ukázali spoločnosti, aká dôležitá táto terapia je a aby sa k nej pristupovalo zodpovedne, zorganizovali sme výstavu obrazov pod názvom Povieme to obrazmi a to vo Vianočnom období priamo na Hlavnej ulici mesta Prešov. Okrem plánovaných cieľov sa podarilo osloviť majiteľa tlačiarne v Prešove a z obrazov vytvoril aj veľké reprodukcie. Finančný dar bol použitý na malierske potreby a materiál.
b) podpora a rozvoj športu 375 € OZ Akadémia Juventus Žilina. Futbalový JUVE mini-turnaj pre deti MŠ/ZŠ. Žilinský región má veľký potenciál čo sa týka športu a futbalu zvlášť. Veď značka MŠK Žilina má svoje meno nie len na slovensku ale i v zahraničí. V rámci projektu sa zorganizoval mini turnaj pre chlapcov zo ZŠ 10-12 rokov. V počte 10 tímov kde bolo cca 40 detí si počas celého dňa zahrali veľmi pekný futbalový turnaj a bojovali o skvelé ceny. Hlavným cieľom projektu bolo, aby sme priviedli deti k pohybu a športu. Za účasti svojich rodičov, kde na turnaji ich bolo okolo stovky, ukázali deti svoje umenie vo futbale.Za pomoci mojich kolegov sme pre deti prichystali bohaté občerstvenie, pekný sprievodný program a bohaté ceny pre všetky deti. Finančný dar bol použitý na materiálové zabezpečenie a prenájom ihriska.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 1 050 € VALCREA. Rehabilitácia pre pracovnú inklúziu ZŤP mládeže. V rámci projektu boli realizované terapie pre rozvoj psychomotorických schopností dvoch detí s detskou mozgovou obrnou. Išlo o formu špeciálnej fyzioterapie pre rozvoj rovnováhy a stabilizácie chôdze ako kritického prvku potrebnej pre rozšírenie potenciálu vhodnej práce pre postihnutú mládež vstupujúcu na trh práce. Vybranou oblasťou pre pracovnú inklúziu sa stala oblasť sociálneho farmárstva, špeciálne včelárstva, ktoré je vhodné pre túto mládež vzhľadom na nižšiu potrebu mobility pri vyššej pridanej hodnote vlastnej práce. Zároveň boli realizované rehabilitačné aktivity s podporou gamification motivácie využitím kinectu. Na základe výsledkov pozorovania simulácie športových aktivít s motorickou podporou asistenta boli dosiahnuté zaujímavé výsledky v rozvoji stability, uvoľnenia spasticity, a tým aj hybnosti. Zároveň boli realizované aktivity na podporu rozvoja pracovnej inklúzie ako napr. tvorba konzorcií pre podávanie EÚ projektov v tejto oblasti. Finančný dar bol použitý na rehabilitácie.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 375 € Kultur. Projekt Jazierko. Projekt jazierko bol realizovaný niekoľko vikendov za pomoci mnohých rodičov, deti a kolegov. Priviedol deti bližšie k prírode. Jazierko je prirodzeným prostredím pre rastliny a zvieratá a deti sa učia cez starostlivost o tento systém viac o fungovaní prirody. Podarilo sa zlepšit životné prostredie, lebo sa vysádia rôzne kríky, stromy, bylinky a pod. Finančné prostriedky boli použité na kúpu pracovných pomôcok, podkladového materiálu a rastlín.
b) podpora a rozvoj športu 375 € TJ Lokomotíva Čadca, občianske združenie. Letný športový tábor. OZ zorganizovalo letný športový tábor, ktorý bol zameraný pre začínajúce i pokročilé dievčatá ZŠ. Išlo o intenzívny volejbalový kemp, ktorého účelom bolo fyzicky a technicky pripraviť nové družstvá dievčat do celoročnej súťaže. Cieľ športovej akcie bol naplnený sústredením 21 detí do jedného celistvého sústredenia. Deti vnímali kolektív stimulujúco, čo im umožnilo kvalitnejšie vnímanie nových informácií a zručností. Deti boli nadšené, vyšportované. Ich pohybový a technický pokrok bol viditeľný aj po piatich dňoch. Tábor bol prípravou pre ďalšiu celoročnú športovú prácu s väčšinou zúčastnených dievčat. Finančný dar bol použitý za stravu.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 1 050 € Detské ARO Košice občianske združenie. Priechodnosť dých.ciest našich najmenš.je najdôlež. V rámci projektu bol realizovaný prieskum trhu a následne nákup 7 kusov odsávačiek na oddelenie detského ARA v Košiciach. Vďaka podpore Nadácie Tatra Banky sa zlepšila starostlivosť o detičky, ktoré tú zvýšenú starostlivosť naozaj potrebujú. Finančné prostriedky boli použité na nákup odsávacích zariadení do centrálneho rozvodu.
b) podpora a rozvoj športu 450 € Lukáš Bogdan - tanec na vozíčku. Tréningy. Lukáš je členom tanečného klubu TK Elegance v Košiciach, kde sa venuje tancu na vozíčku. V rámci projektu sa jednalo o podporu a individuálnu prípravu Lukáša a jeho tanečnej partnerky Martiny na medzinárodné tanečné súťaže v rámci IPC WHEELCHAIR DANCE SPORT. Príprava spočívala v individuálnych tréningoch po tanečnej a kondičnej stránke. Trvala priebežne po celý rok ale hlavne v druhej polovici roka. Finančný dar bol použitý na tréning.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 1 500 € O.z. Stopy snov. Divadelná miestnosť. Hlavným cieľom projektu bolo upraviť a vybaviť priestor vhodný na naštudovanie autorskej inscenácie Kukátkom. V rámci projektu bola zrealizovaná úprava a nákup vybavenia pre divadelnú miestnosť v Novej Cvernovke. Priestor budeďalej využívaný k priebežným skúškam, pretože bude inscenácia 1 x mesačne hraná aj v nadchádzajúcej divadelnej sezóne 2019/2020. Medzi plánovanými predstaveniami sú aj predstavenia pre školy a tiež predstavenia pre Domovy sociálnych služieb. Tieto predstavenia budú spojené s diskusiou o téme predstavenia, ktorou je bezpečie človeka so znevýhodnením, život v strachu a o expresívnych terapiách v procese uschopňovania ľudí s mentálnym znevýhodnením. Finančný dar bol použitý na nájom priestoru, technické a interiérové vybavenie.
e) podpora vzdelávania 4 540 € Gabriela Š. Nové technológie v chirurgickej disekcii tkanív. Študentka medicíny absolvovala výskumný pobyt v Taliansku na Clinica di Chirurgia Plastica. Cieľom jej doktorandského štúdia bolo analyzovať najnovšie disekačno-koagulačné prístroje dostupné na trhu a definovať najvhodnejšiu metódu rezu v danom tkanive. Začala novú štúdiu zameranú na hodnotenie prístroja Valleylab, ktorý ako najnovšia generácia bude dostupný na zahraničnom pracovisku. Zároveň bola zrealizovaná aj histologická štúdia hodnotiaca termálne poškodenie. Študentaka spolupracuje s elektrotechnickou fakultou Žilinskej Univerzity na simulácii termálneho poškodenia vo virtuálnom rozhraní. Finančný dar bol použitý na ubytovanie, registračné poplatky a výskumné materiály.
e) podpora vzdelávania 2 208 € Emília P. Stáž na Wakayama Medical University Hospital. Študentka Karlovej univerzity navštívila v Japonsku Wakayama Medical University Hospital. Stáž bola zameraná na endoskopické a operačné techniky v oblasti gastrointestinálneho traktu. Vďaka ušetreným prostriedkom rozumným hospodárením využila grant aj na čiastočné financovanie druhej stáže v InselSpital Bern vo Švajčiarsku. Vďaka obidvom stážam a získaným zručnostiam sa mohla profesionálne posunúť o ohromný krok dopredu. Stala sa členkou tímu 2. lekárskej fakulty Karlovej univerzity na súťaži Medik roka, ktorú sa jej podarilo vyhrať. V blízkej budúcnosti plánuje dokončiť štúdium medicíny. Finančný dar bol použitý na cestovné, dopravu a poistenie.
e) podpora vzdelávania 4 480 € Barbora B. Svetlom indukované SCO hybridné materiály. Hlavným cieľom projektu študentky STU bolo pripraviť a štruktúrne charakterizovať sériu nových komplexov železa, skúmať ich magnetické vlastnosti so zameraním na SCO jav. Výskumný pobyt na inštitúte LCC v Toulouse bol zameraný na vývoj a štúdium fyzikálnych vlastností magneticky aktívnych koordinačných zlúčenín a ich spracovanie do formy hybridných nanoobjektov. Cenné poznatky získané počas pobytu boli zužitkované na výskum SCO materiálov aj v rámci FCHPT STU a dosiahnuté výsledky sú súčasťou dizertačného projektu, publikované v zahraničných karentovaných časopisoch. Finančný dar bol použitý na cestovné a ubytovanie.
e) podpora vzdelávania 4 800 € Martin K. Výskumný pobyt zameraný na digitálne technológie. Študent ekonomickej univerzity absolvoval výskumný pobyt zameraný na digitálne technológie na univerzite v Austrálii. Diskusie s tamojšími pedagógmi ho obohatili o odborný pohľad na technológie v digitálnom marketingu. Počas pobytu došlo k napísaniu štyroch vedeckých článkov v spolupráci s tamojšími vedeckými pracovníkmi, ktoré čakajú na publikáciu a k finalizácii dizertačnej práce s názvom - Možnosti marketingových analýz a analytických nástrojov v digitálnom marketingu. Finančný dar bol použitý na cestovné náklady, poistné, ubytovanie a výskumné materiály.
e) podpora vzdelávania 5 000 € Tatiana M. Špecializácia v strojovom učení a inteligencii. Študentka univerzity St. Andrews absolvovala študijný pobyt na University of Cambridge vo Veľkej Británii. Prijatá bola na špecializáciu MPhil v strojovom učení a umelej inteligencii. Hlavným cieľom študijného pobytu bolo predstaviť študentke najmodernejší výskum v strojovom učení a umelej inteligencii s možnosťou špecializácie v spracovaní reči, počítačovej lingvistike a počítačovom videní. Študentke sa podarilo v rámci pobytu odprezentovať samostatný výskumný projekt pred akademikmi z fakulty a aj vedcami a programátormi z firiem ako napríklad Apple a Amazon. Od septembra 2019 bude výskumníčkou v strojovom učení vo farmaceutickej firme AstraZeneca v Cambridge. Finančný dar bol použitý na školné, ubytovanie a cestovné.
e) podpora vzdelávania 5 000 € Jozef B. Neuronal controllers for cognitive robots. Študent Matematicko - fyzikálnej fakulty v Prahe absolvoval riešenie študentského projektu v rámci pracoviska zastrešeného univerzitou ETH v Zurichu. Projekt sa podarilo úspešne zrealizovať. Po prvotnom naštudovaní prístupu zostrojil funkčnú simuáciu, dokázal pomocou robota získať potrebné informácie o skúmanom prostredí a použiť algoritmus v reálnom prostredí v rámci prevedených experimentov. Z aktivít väčšinu času venoval problematike simultánneho mapovania prostredia (SLAM). Hlavný cieľ projektu sa po úvodných konzultáciach zmenil z budovania neurónovej architektúry na študovanie a aplikáciu analytického prístupu k SLAM-u. Finančný dar bol použitý na ubytovanie a cestovné
e) podpora vzdelávania 4 000 € Michal T. Vedecko - výskumný pobyt v Bispebjerg Hospital. Študent biomedicíny mal možnosť pracovať na výskume nervovosvalových spojení na Institute of Sport Medicine v Kodani, ktorá patrí medzi prestížne pracoviská zamerané na športovú medicínu. Počas obdobia stráveného na inštitúte navrhol a vypracoval heterogénny model nervosvalového spojenia a kokultúry potakních nervových buniek a primarných ľudských myoblastov. Podobný model ešte nebol popísaný a je jedným z prvých krokov k úspešnému zvladnutiu vytvorenia homogénneho ľudského modelu pre nervovosvalové spojenie. Ten v budúcnosti môže slúžiť na získanie ďalšich informácii a navrhnutia liečby pre ľudí s rôznymi chorobami ako je sarkopénia alebo amyotrofická laterálna skleróza. Výsledky z danej práce budú publikované v časopisoch s lepším impact factorom. Finančný príspevok bol použitý na ubytovanie a letenky.
e) podpora vzdelávania 5 000 € Katarína L. Študijný pobyt na University of Cambridge. Študentka Karlovej univerzity absolvovala kurzy na Cambridge Judge Business School vo Veľkej Británii. Počas týchto kurzov nadviazala s viacerými profesormi kontakty a následne spolupracovala na dvoch projektoch z oblasti oceňovania aktív a analýzy fondov obchodovaných na burzách. Počas jedného z predmetov vypracovala štúdiu, ktorá skúmala použitie neurónových sietí na predpoveď kreditného rizika spoločnosti. Práca bola neskôr hodnotená ako jeden z najlepších projektov v súťaži Inquire Young Quant Research Competition 2019. Finančný dar bol použitý na ubytovanie.
e) podpora vzdelávania 4 980 € Miroslav J. Výskumný pobyt na Univerzite v Berkeley. Študent Technickej univerzity v Košiciach absolvoval výskumný pobyt na Kalifornskej univerzite, Berkeley, USA. Výskum bol zameraný na detekciu neuro -muskulárnych porúch z obrazov magnetickej rezonancie (MRI). Absolvoval školenie na prístup k MRI v Imaging Center a postavil pristroj na spínanie začiatku pohybu v MRI. Študent pracoval aj na vývoji softvéru na rekonštrukciu a segmentáciu obrazu z MRI. Výsledky výskumu v UC Berkeley plánuje odprezentovať na pôde TUKE. Finančný dar bol použitý na nájomné.
e) podpora vzdelávania 285 € Matej S. Harvard World MUN Madrid 2019. Študent Európskych štúdií na Fakulte sociálnych a ekonomických vied UK sa zúčastnil na najprestížnejšom modelovom rokovaní OSN - Harvard WorldMUN, ktoré sa odohralo v Madride. Pre študenta predstavovala účasť na tomto podujatí veľmi užitočnú skúsenosť, ktorá mu pomohla pochopiť fungovanie medzinárodných organizácii. V rámci modelového rokovania si vyskúšal aké to je zastupovať Maurícius v Úrade OSN pre drogy a kriminalitu, pričom hlavnou témou diskusie bol obchod s drogami v Latinskej Amerike. Svoju budúcnosť vidí s veľkou pravdepodobnosťou v štátnej správe, v diplomacii, alebo v medzinárodnej organizácii. Finančný dar bol použitý na ubytovanie, dopravu a účastnícky poplatok.
e) podpora vzdelávania 710,7 € Made by Vaculik/ medializácia nadácie a jej grantových programov/ Digital - uprava formuláru GP Prvá pomoc - mazanie žiadostí
e) podpora vzdelávania 2 091,31 € Made by Vaculik/ medializácia nadácie a jej grantových programov/ Digital - úprava stránky GP Viac pre regióny
e) podpora vzdelávania 158,58 € Made by Vaculik/ medializácia nadácie a jej grantových programov/ Printprodukcia Knižný dar pri prádnáške nositeľa Pulitzerovej ceny
e) podpora vzdelávania 14,42 € Made by Vaculik/ medializácia nadácie a jej grantových programov/ Printprodukcia Knižný dar pri prednáške nositeľa Pulitzerovej ceny 2.splátka
e) podpora vzdelávania 18,54 € Made by Vaculik/ medializácia nadácie a jej grantových programov/ Printprodukcia Nálepky s logom NTB
e) podpora vzdelávania 274,39 € Made by Vaculik/ medializácia nadácie a jej grantových programov/ printprodukcia tlač zošitov s logom NTB "stetec"
e) podpora vzdelávania 4,08 € Made by Vaculik/ medializácia nadácie a jej grantových programov/ printprodukcia tlač diplomov pre nositelov CNTB Dipl IT (ceny06)
e) podpora vzdelávania 331,8 € Made by Vaculik/ medializácia nadácie a jej grantových programov/ PrinP tlač banerov na prednasku prof Mc Closkey
e) podpora vzdelávania 9,95 € Made by Vaculik/ medializácia nadácie a jej grantových programov/ tlač banneru RollUp prednaska Mc Closley
e) podpora vzdelávania 1 746,67 € Made by Vaculik/ medializácia nadácie a jej grantových programov/ Info mat NTB na prednáške nositeľa Pulizerovej ceny
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 163,51 € ZenithOptiMedia / medializácia nadácie a jej grantových programov/ mediaplan GP Via umenia september 2018
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 761,54 € ZenithOptiMedia / medializácia nadácie a jej grantových programov/ mediaplan GP Viac dizajnu a E-talent október 2018
e) podpora vzdelávania 500 € AIESEC/ prezentácia GP NTB na e-nosičoch AIESEC
e) podpora vzdelávania 240 € Prešovská Univerzita/ Inzercia GP NTB Študenti do sveta 2019 UNIPODIAR
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 200 € gunpowder/ Fotoservis - šaty pre Adelu CNTBU
e) podpora vzdelávania 330 € PILOT/ mediaplan newsletter FlashArt CZ SK
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € BASE ET SILHOUETTE/ uverejnenie inzercie CNTBU v monografii O Bartošíkovej
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 700 € Štátne divadlo Košice. M. Čičvák - Urna na prázdnom javisku. V divadelnej sezóne 2018/2019 uviedla činohra Štátneho divadla Košice úspešnú premiéru hry Martina Čičváka Urna na prázdnom javisku. Pôvodná hra je pohľad nielen do zákulisia divadla a do zákutí hereckej duše, ale aj úvaha nad divadlom, jeho zmyslom, a premenou od antiky až do súčasnosti. Je to však aj pohľad na ženu hrdinku a jej osud, aj taký aký mala Európa, po ktorej nesie náš kontinent svoje meno. Kto je teda veľký režisér? A aké sú jeho divy a múzy? Odpovede ukryté v čiernej komédii Urna na prázdnom javisku prinášajú veľké prekvapenia. Ide o slovenskú hru košického autora a režiséra, ktorý sa v tomto prípade ako autor po rokoch vracia do Košíc. Finančný dar bol použitý na honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 350 € Meské divadlo - Divadlo s pasáže. Divadelná sezóna 2018/2019. Divadlo zrealizovalo viac ako 30 divadelných predstavení, 8 verejných skúšok a niekoľko diskusií s mladými študentmi stredných a vysokých škôl. Divadlu sa darí čoraz viac oslovovať nových divákov a divadelné predstavenia majú veľmi pozitívny ohlas. Aktuálne má divadlo v aktívnom repertoári 6 divadelných hier. V spolupráci s režisérom Šimonom Spišákom divadlo naštudovalo v priebehu troch mesiacov divadelnú inscenáciu na motívy rozprávok Hermana Hesseho s názvom Posolstvo z inej planéty. Šimon Spišák má rovnakú filozofiu tvorby a práce s ľuďmi s mentálnym postihnutím. Nemá tendenciu ich nasilu režírovať a vsúvať im umelo svoje názory a postoje, ale je s nimi partner, ktorý s hercami spolupracuje. Vzniklo úžasné dielo, čoho dôkazom je aj to, že Posolstvo z inej planéty bolo nominované na cenu Akadémie divadelných tvorcov. Finančný dar bol použitý na materiálové náklady, prenájom priestoru, techniku, dopravu a propagáciu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 350 € Divadlo Astorka Korzo ´90. XIV. Festival Astorka 2018. XIV. Festival priniesol možnosť spoznať vynikajúce české súbory a na základe nových podnetov, vnímať aj odlišne spracované umelecké dielo, než pozná divácka obec z domácej divadelnej siete. Festival navštevuje vo veľkom množstve mladé publikum a pre nich je to zaujímavá príležitosť spoznať klasiku, na ktorú tvorcovia nazerajú aj iným spôsobom. Tento ročník oboznámil slovenskú verejnosť s témami, ktoré výrazne formovali našu históriu: mocenský vplyv veľkého východného suseda Slovenska v minulosti i dnes, politické perzekúcie a život počas tzv. normalizácie po vstupe vojsk Varšavskej zmluvy do Československa a celkovo odraz historických udalostí na atmosfére v spoločnosti a morálnom stave obyvateľstva na všetkých úrovniach – osobnej i spoločenskej. Finančný dar bol použitý na honoráre a propagáciu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 700 € Divadlo J. Palárika. Neprebudený. Divadlo Jána Palárika v Trnave uviedlo inscenáciu dramatizácie známej poviedky Martina Kukučína Neprebudený. Ide o základné dielo slovenskej literatúry, a tak je aj inscenácia určená pre široké spektrum obecenstva, ale najmä pre študentov a mládež. Príbeh poviedky zaujme emotívnou výpoveďou a vnútornou citovou hodnotou. Otázky morálky, ktoré sú postavené do centra príbehu sú aktuálne aj dnes. Hra bola napísaná priamo na mieru trnavskému súboru. Jednou z ambícií trnavského divadla bolo prizvať na spoluprácu mladých inovatívnych režisérov, čo sa podarilo. Inscenácia Neprebudený sa od svojej premiéry teší veľkej priazni publika všetkých generácií.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 700 € Mestské divadlo Žilina. Peniaze. Svoju 27. divadelnú sezónu zavŕšilo premiérou tragi­komickej inscenácie Prachy! Pôvodný a pracovný názov bol Peniaze! Subjekt inscenácie je orientovaný na reflexiu jednej z najaktuálnejších tém dneška. Množstvo scén s citom pre komický detail a mrazivú pointu označila nemecká kritika za „panoptikum prežitia“ v súčasnom materiálnom svete. Do trpko-smiešneho sveta, v ktorom je hľadanie šťastia pre obyčajných ľudí riadnou fuškou zbytočne znásobenou ekonomickou krízou, vytvorila kostýmy hýriace farbami uznávaná scénická výtvarníčka Marija Havran. Inscenácia Prachy! v réžii Mariána Amslera ponúka divákovi nové pohľady na tému materiálneho života súčasnosti. Finančný dar bol použitý na autorské honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 700 € Divadlo A. Bagara v Nitre. Drotár. Cieľom projektu bolo naštudovať a uviesť v Divadle Andreja Bagara v Nitre známu slovenskú veselohru Jána Palárika - Drotár. Aktuálnu úpravu vytvorila režijno-dramaturgická dvojica L. Brutovský - M. Dacho. Hry Jána Palárika sa objavujú na javiskách slovenských divadiel pravidelne. Drotár sa však vracia do Divadla Andreja Bagara po bezmála štyridstiach rokoch. Príbeh veselohry z roku 1860 sa výnimočne neodohráva na Slovensku, ale v Budapešti, kde sa v rodine továrnika náhodne stretávajú slovenský drotár, jeho pomaďarčený brat, poľský šľachtic, nemecký Žid a český žandár. Každý s iným záujmom. Okrem vášnivých a v súčasnosti veľmi aktuálnych národnostných a sociálnych sporov, rozporov a konfliktov vytvára autor veľký priestor aj pre milostné vášne vydajachtivých mladých slečien. veselohre nechýba zaujímavý pohľad na rad pozoruhodných postáv v rozmanitých situáciách, ale ani drsný humor namierený často do našich vlastných radov. Finančný dar bol použitý na honoráre, kostýmy a scénu.
e) podpora vzdelávania 4 964 € 1. gynekologicko-pôrodnícka klinika Lekárskej fakulty UK a Univerzitnej Nemocnice Bratislava. Gynekológia a pôrodníctvo – výučba trochu inak. Cieľom projektu bolo zaobstaranie najnovšieho radu modelu novorodenca ako doplnok k už dodanému pôrodnému simulátor Victoria. V porovnaní s predošlou generáciou je tento model možné bezdrôtovo pripojiť k ovládaciemu tabletu, je vybavený reproduktorom na zvukové prejavy a jeho súčasťou je realisticky vytvorený model pupočníkovej šnúry a placenty, vďaka čomu je možno po samotnom pôrode simulovať aj nácvik pôrodu placenty. Takáto platforma je v rámci Slovenskej republiky unikátna a svojich charakterom výučby sa približuje svetovým štandardom nakoľko s ohľadom na delikátnosť problematiky a intimity odboru umožňuje opakovane trénovať situácie, ku ktorým majú študenti limitovaný prístup počas klinických stáží. Finančný dar bol použitý na zakúpenie modelu.
e) podpora vzdelávania 2 500 € K-7 Psovodi - záchranári Slovenskej republiky. Prenos praxe do študijného programu Vzťah človeka a zvierat na UVLF. Zrealizovali sa interaktívne workshopy pre študentky odboru CanHip, celoročníkový seminár odborných prác študentiek, ktoré prezentovali na úrovni SVOČiek a nápravné opatrenia v odbornej praxi na rok 2020. Odbor sa čoraz viac približuje predstavám akreditačnej komisie a aj študentkám, ktoré očakávajú okrem teoretických vedomostí aj nadobudnutie sebavedomia a zručností pri práci s reálnym klientom a zvieraťom. Projekt je dlhodobo udržateľný, nakoľko spolupráca medzi PHYSIO CANIS o.z a Univerzitou veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach pokračuje. Univerzita je odborným pracoviskom na výkon odbornej praxe v canisterapii, a externe bude zastrešovať aj cvičenia na predmete canisterapia, tretí ročník. Spoločne s Ústavom aplikovanej etológie a profesijnej etiky vytvára metodiku na dlhodobý zber dát do výskumu stresu zvierat pri výkone intervencií. Dosah projektu je tak nielen na študentky, ale aj na vedeckých pracovníkov. Finančný dar bol použitý na odmeny lektorovi a pohonné hmoty.
e) podpora vzdelávania 4 470 € Žilinská univerzita v Žiline, Fakulta prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov, Katedra leteckej dopravy. Technológia bezpilotných lietajúcich zariadení v leteckej termografii. Projekt významným spôsobom ovplyvnil a zvýšil kvalitu výučby a najmä výskumu využitia bezpilotných lietajúcich prostriedkov (UAV) pre rôzne využitie v praxi. Umožnil aktívne zapojenie študentov do procesu dizajnu, konštrukcie a prevádzky UAV prostredníctvom 3D tlačiarne, UAV prostriedku Mavic Pro, infračervenej kamery FLIR Vue Pro a podporných systémov. Počas projektu bola realizovaná aktívna účasť na cvičeniach HaZZ spolu s UAV prostriedkami vybavenými infračervenou kamerou, riešená problematika legislatívy použitia UAV v praxi, dizajn a stavba vlastných UAV prostriedkov ako multikoptéry tak pevného krídla a prezentácia dosiahnutých výsledkov na medzinárodných konferenciách a vo vedeckých publikáciách. Riešenie projektu otvorilo nové vedecké otázky a problematiku ako predĺženie doby letu UAV prostriedkov, využitie 3D mapovania metódou fotogrametrie a využitie UAV prostriedkov na koordináciu zásahu záchranných zložiek. Z celkového hľadiska podpora posunula praktickú výučbu a vzdelávanie na Katedre leteckej dopravy na značne vyššiu úroveň. Finančný dar bol použitý na nosný dron, 3D tlačiareň a príslušenstvo.
e) podpora vzdelávania 3 000 € Ateliér voľnej grafiky a knižnej ilustrácie. Editoriálny maratón. Projekt prebehol v Ateliéri Grafiky a Ilustrácie na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. V prvej fáze bolo vybavené technologické pracovisko pre študentov. V druhej fáze bol zavedený nový odborný predmet “Editoriálová ilustrácia”, ktorý bol úvodom do komplexnej editoriálovej problematiky s prepojením na prax s praktickými workshopmi, technologickými cvičeniami a prednáškami pozvaných hostí. Hlavná fáza projektu sa uskutočnila v marci 2019. V rámci predmetu Editoriálová ilustrácia sa do inovatívneho vzdelávacieho formátu Editoriálový maratón zapojilo 12 študentov, ktorí pracovali v tíme na rozsiahlom reálnom zadaní z praxe. Študenti vytvorili celé číslo Denníka N, ktoré vyšlo v pondelok 25. marca 2019 v náklade 5000 kusov a bolo distribuované po celom Slovensku. Finančný dar bol použitý na počítač, monitor a tlač.
e) podpora vzdelávania 2 000 € Technická univerzita v Košiciach, Fakulta umení, Katedra výtvarných umení a intermédií. Sieťotlač. V rámci projektu sa podarilo úplne zariadiť a priestorovo rozšíriť grafickú dielňu o technológiu sieťotlače, teda nielen zakúpiť finančne nákladný sieťotlačový stroj, ale ju aj doplniť nevyhnutnými zariadeniami potrebnými na celý proces sieťotlače. Okrem materiálového vybavenia dielne nadviazali organizátori projektu aj na predchádzajúcu spoluprácu s nezávislou galériou ŠOPA gallery. V nej zorganizovali úvodnú prednášku do problematiky technológie spojenú s prezentáciou diel vytvorených touto technikou, ktorými disponuje galéria vo svojom depozite. Finančý dar bol použitý na materiál a honorár pre lektorku.
e) podpora vzdelávania 5 000 € Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Fakulta biotechnológie a potravinárstva. Intenzifikácia kvality vzdelávania v oblasti reprodukcie živočíchov. Cieľom projektu bola inovácia a integrácia výučbových priestorov a zavedenie interaktívnych metód výučby najmä praktických cvičení využitím metódy Western blot, ale aj umožnenie práce študentov s excelentným laboratórnym vybavením Výskumného centra AgroBioTech. Modernizácia cvičební a učebných textov bola inovatívnym prvkom vo výchovno-vzdelávacom procese na Fakulte biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre. Z pohľadu nadväznosti na predošlé aktivity bolo významnou skutočnosťou možnosť transferu poznatkov a skúseností tímu CeRA získaných počas pôsobenia na zahraničných inštitúciách v Európe, ale aj mimo EU na mladú generáciu. Finančný dar bol použitý na materiál a laboratórne vybavenie.
e) podpora vzdelávania 4 855 € Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave, Katedra architektonickej tvorby. Fabricate for Future / Fabrikuj pre budúcnosť. Virtuálny ateliér Katedry architektonickej tvorby VŠVU v Bratislave v rámci projektu skúmal možnosti materiálovej prototypizácie nových foriem a konštrukcií prostredníctvom použitia nových technológii prototypovania s hlavným záujmom o 3D tlač. Projekt úspešne integroval nové technológie do každodennej výučby a podporil najmä tlačový výkon ateliéru, čím sa umožnilo dôslednejšie a rapídnejšie overovanie skúmaných téz. Ateliér v rámci svojho výskumu dokázal, že i novátorské formy neostávajú len na papieri, ale nachádzajú svoju podobu vo forme fyzických prototypov. Zozbierané poznatky a výstupy slúžia prostredníctvom príručky - atlasu fascinácií ako inšpiračný zdroj pre poslucháčov so záujmom zoznámiť sa a prebádať možnosti technológie 3D tlače a to nie len v oblasti architektúry a stavebníctva. Finančný dar bol použitý na 3D tlač.
e) podpora vzdelávania 3 000 € ABC-Academic Business Cluster. PRO-FI-LE-S II Etapa. Hlavným cieľom projektu je šírenie predmetov na slovenské univerzity , v ktorých sa využívajú techniky Problem-based learning a Design thinking. Vypracovaný bol kompletný plán a postupy na implementáciu týchto metód na univerzity a prezentačný systém na podporu implementácie na novej stránke www.talentway.net. Zorganizovali sa prezentačné workshopy pre lektorov, vedúcich pracovníkov univerzít, ako aj tréningové workshopy na implementáciu metód na viacerých fakultách v Bratislave, Trnave a Nitre.Zriadili sa 4 nové Project Laby zapojením študentov z 5 univerzít na podporu kooperácie s partnermi z praxe. Finančný dar bol použitý notebook, tvorbu propagačných materiálov, vytvorenie knižnice a benefičného modulu pre lektorov.
e) podpora vzdelávania 2 469 € Prešovská Univerzita v Prešove, Fakulta zdravotníckych odborov, Katedra medicínsko-technických odborov. Vytlač 3D model z rádiologického vyšetrenia. Cieľom projektu bolo vytvorenie laboratória pre vy?učbu základov 3D tlače budúcich rádiologicky?ch technikov na Katedre medicínsko-technicky?ch odborov, Fakulty zdravotníckych odborov, Prešovskej univerzity v Prešove. Vy?učba takejto progresívnej metodológie na fakulte doteraz chy?bala.Študenti mali možnosť počas realizácie projektu a aj po jeho implementovaní do vy?učby sa oboznámiť s cely?m procesom tvorby 3D anatomicky?ch objektov a implantátov. Naviac vďaka stavebnici 3D tlačiarne lepšie pochopili spôsob 3D tlače. Finančný dar bol použitý na 3D tlačiareň a príslušenstvo.
e) podpora vzdelávania 2 500 € Občianske združenie Liga za ľudské práva. Klinika azylového práva v praxi. Cieľom projektu bolo skvalitnenie metód vedenia Kliniky azylového práva na Právnickej fakulte Trnavskej univerzite v Trnave, tak, aby boli v súlade so svetovými trendami, a aby študenti boli vzdelávaní na porovnateľnej úrovni s inými štátmi, najmä Európskej únie a Spojených štátov amerických. Za tým účelom bola pripravená nová metodika vedenia Kliniky azylového práva, ktorá odzrkadľuje najmodernejšie trendy učenia. Vypracovaný bol materiál nazvaný Zásady práce študentov, ktorý upravuje zásady poskytovania právnej pomoci a iných služieb žiadateľom o azyl, azylantom a osobám s doplnkovou ochranou. Finančný dar bol použitý na cestovné a honoráre.
e) podpora vzdelávania 4 980 € Slovenská technická univerzita v Bratislave, Strojnícka fakulta, Ústav procesného inžinierstva. Aplikácia virtuálnej reality vo výučbe konštrukčných predmetov. V rámci riešenia projektu bola na Strojníckej fakulte STU v Bratislave aplikovaná virtuálna realita pre skvalitnenie pedagogického procesu. Realizátori boli pracovníci Ústavu procesného inžinierstva SjF STU v Bratislave pod vedením zodpovedného riešiteľa doc. Peciara, spoločnosť NOVING s.r.o, Nováky a spoločnosť HANTEK, s.r.o., Košeca. Spoločnosť NOVING, s.r.o. zabezpečila odbornú prednášku na tému "Realizácia projektu priemyselnej praxe očami projektanta" s využitím najmodernejších technológií aj v podobe virtuálnej reality. Spoločnosť HANTEK, s.r.o. zabezpečila tlač 3D súčiastok vytvorených v pedagogickom procese pomocou 3D tlačiarne. Prijímateľmi projektu boli študenti inžinierskeho študijného programu Chemické a potravinárske stroje a zariadenia a študenti bakalárskych študijných programov naprieč celou fakultou. Finančný dar bol použitý na počítač, monitor, dataprojektor a príslušenstvo.
e) podpora vzdelávania 3 000 € Detská klinika Lekárskej fakulty UK v Bratislave a Národného ústavu detských chorôb v Bratislave. Skills lab. Detská klinika LFUK a NÚDCH si dlhodobo kladie za cieľ poskytovať kvalitnú výučbu v oblasti pediatrie pre študentov 5. a 6. ročníka LFUK. Od rok 2017 je simulačné vzdelávanie na klinike štandardnou súčasťou výučby a už stávajúce vybavenie sa rozhodli doplniť o nové trenažéry. Zakúpené boli trenažéry katetrizácie močových ciest a zavádzania gastrointenstinálnej sondy. Oba trenažéry umožňujú študentom v bezstresovom prostredí opakovane trénovať tieto postupy až do zvládnutia na zodpovedajúcej kvality. Tento prístup je pozitívne oceňovaný všetkými stranami zúčastňujúcimi sa simulačnej výučby, informované je taktiež aj samotné vedenie LFUK, ktoré čoraz viac chápe potreby inovácie vzdelávania a naše aktivity podporuje. Finančný dar bol použitý na trenažéry.
e) podpora vzdelávania 2 500 € Bezbariérové centrum Technickej univerzity v Košiciach. Databáza taktilných obrázkov k štúdiu matematiky. Počas realizácie projektu bola spracovaná databáza 428 taktilných obrázkov na podporu štúdia matematiky pre nevidiacich študentov na Technickej univerzite v Košiciach. Pracovníci centra v spolupráci s vyučujúcimi a nevidiacimi užívateľmi vytvorili aj podklady na generovanie taktilných obrázkov, ktoré budú poskytnuté aj iným fakultám a univerzitám kde sú nevidiaci študenti študujúci matematiku. Tieto materiály budú použité aj ako názorná ukážka prípravy prístupných výučbových materiálov, v rámci vzdelávania koordinátorov pre študentov so špecifickými potrebami z iných univerzít, pre ktorých centrum organizuje pravidelne kurzy. Výsledkom je výrazné kvalitatívne zlepšenie podmienok štúdia pre nevidiacich na Technickej univerzite v Košiciach a odstránenie bariéry pre sprostredkovanie grafickej informácie pri vyučovaní matematiky. Finančný dar bol použitý na materiál a odmeny riešiteľom.
e) podpora vzdelávania 4 860 € Neonatologická klinika intenzívnej medicíny, Lekárska fakulta UK a Národného ústavu detských chorôb v BA. Výučba starostlivosti o kritického novorodenca. Pre potreby skvalitnenia výučby bola zaobstaraná detská figurína umožňujúca nácvik riešenia širokého spektra život ohrozujúcich stavov. Po dodaní bola umiestnená v učebni simulačného centra na Neonatologickej klinike, kde doplnila ďalšie novorodenecké simulátory a trenažéry. Novododaná figurína je súčasťou výučby predmetu „Neonatológia“ vyučovaného pre študentov 5. a 6. ročníka. Prostredníctvom nej sa učia zabezpečiť obojstranné zavedenie hrudníkového drénu, defibrilácie, zavedenie endotracheálnej trubice a ostatných úkonov, ktoré častokrát z časových, priestorových alebo etických dôvodov nie je možné. Umožnené je opakované trénovanie práce s novorodencom v malých skupinách bez jeho priameho ohrozenia. Prostredníctvom simulátorov a trenažérov je sledované naplnenie celkového cieľa, ktorým je vytvorenie moderného vzdelávacieho pracoviska zameraného na výučbu techník záchrany života novorodenca. Finančný dar bol použitý na neonatologický simulátor.
e) podpora vzdelávania 5 000 € Technická univerzita v Košiciach, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Katedra kybernetiky a umelej inteligencie. MILAGE - MachIne LeArning GEneration. Projekt MILAGE bol riešený vo výskumnej skupine Inteligentných kybernetických systémov KKUI FEI Technickej univerzity v Košiciach. Za hlavný výstup projektu považujeme jeho podporu pri tvorbe výučbovo-výskumného pracoviska poskytujúceho najmodernejšie technológie pre riešenia využívajúce strojové učenie a výpočty na hrane (edge) siete. Pracovisko obsahuje veľké množstvo inteligentných senzorov na meranie parametrov prostredia, kamery, drony, 3D senzory a akčných členov ako napr. diaľkovo ovládateľné svetlá, zámok a el. žalúzie. Projekt teda podporil získavanie veľkého množstva údajov z prostredia a následne používanie týchto údajov ako vstup do vytvorených aplikácií využívajúcich metódy umelej inteligencie (UI), najmä strojového učenia (ML - machine learning). Študenti, učitelia a výskumní pracovníci majú toto pracovisko plne k dispozícii. Poskytuje vysoký výpočtový výkon pracovnej stanice a taktiež ďalšie prostriedky, pomocou ktorých je možné riešiť projekty využívajúce ML výpočty na hrane siete. Finančný dar bol použitý na IP kameru, PC zostavu, dron, inováciu a servis dátovej siete.
e) podpora vzdelávania 1 402 € Slovenská technická univerzita v Bratislave, Stavebná fakulta. VyTVOR, VyROB, PREZENTUJ!. Cieľom bolo ponúknuť študentom možnosť architektonickej tvorby v reálnej hmote a čase čo sa aj podarilo. Architektonický návrh študentov bol vďaka kúpe 3D tlačiarne a výpočtovej techniky optimalizovaný vytlačenými pracovnými modelmi a pri finalizácii svojich prác boli vytlačené finálne riešenia, ktoré bol obhajované pred komisiou. Poskytnutá technológia 3D tlače zvýšila efektivitu pri navrhovaní, konzultáciách, prezentáciách a kvalita vyučovacieho procesu sa zvýšila. Tento rast bol citeľný aj pri konfrontáciách študentských návrhov na súťažiach do ktorej sa študenti prihlásili. Finančný dar bol použitý na 3D tlačiareň a PC zostavu.
e) podpora vzdelávania 3 500 € Národné centrum telemedicínskych služieb. mHealth - Podpora vzdelávania v oblasti telemedicíny. V rámci projektu boli realizované školenia pre študentov technických vied v rámci spolupráce so Slovenskou technickou univerzitou v Bratislave. Podarilo sa rozšíriť vzdelávaciu činnosť aj na študentov odboru ošetrovateľstva na Fakulte zdravotníctva a sociálnej práce TRUNI. Výsledkom je záujem o pokračovanie multidisciplinárnych vzdelávacích aktivít v oblasti zdravotnćikej informatiky a ošetrovateľstva. Predpokladá sa aj záujem o prípadné spoločné bakalárske a diplomové práce medzi danými odbormi. Finančný dar bol použitý na zariadenie na melanómy, snímače, CGM vysielač, tablet a EKG.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Vysoká škola muzických umení v Bratislave. Krátky film Suché Martini. Cieľom projektu bolo natočenie krátkeho filmu Suché Martini, ktorý mal pri svojej školskej projekcii pozitívne ohlasy, divákov zaujal a inteligentne pobavil. Prínosom je rozvíjanie žánrového rozprávania, ktoré je v súčasnej slovenskej filmovej tvorbe stále výnimkou. Finančné prostriedky boli použité na prenájom priestorov, scénografiu a techniku.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Vysoká škola múzických umení v Bratislave. Alter '49. Cieľom projektu bola popularizácia segmentu tuzemského VFX vo svete. V segmente vizuálnych efektov autori dosiahli mimoriadny prínos v oblasti vývoja a to predovšetkým zložiek ovplyvňujúcich generované prostredie. Finančné prostriedky boli použité na zapožičanie grafických kariet, ostričské a maskérske práce a umelecký výkon.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 850 € Vysoká škola múzických umení v Bratislave . Trust me. Projekt združil študentov z rozlličných ateliérov Filmovej a Televíznej fakulty na Vysokej škole múzických umení, ktorí spoločne vytvorili technicky veľmi dobre spracované dielo so silným morálnym posolstvom. Počas realizácie sa študenti okrem príjemných momentov stretli aj s problémami, ktoré sú v profesionálnej produkcií bežné a mohli si tak vyskúšať, ako je potrebné v krízových situáciach reagovať. Filmové dielo sa zaoberá problematikou dnešnej mládeže a rozdielneho vnímania sveta medzi mládežou a ich rodičmi. V pláne je prihlásiť film na festival animovaných filmov Fest anča a na festival študentských filmov Áčko. Finančný dar bol použitý na honoráre, kompozíciu hudby, rekvizity a materiál.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Vysoká škola múzických umení v Bratislave. Les. V rámci projektu bol vyhotovený bakalársky film LES, ktorý sa vytváral prostredníctvom technológie MOCAP. Táto technológia bola po prvý krát využitá na pôde školy FTF VŠMU. Ide o proces technického prenesenia pohybu herca do pohybu animovanej postavy. Finančné prostriedky boli použité na honoráre pre technikov a detského herca, hudobníka, zvuk, animáciu a produkčnú asistenciu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Vysoká škola múzických umení v Bratislave. KID. Cieľom projektu bolo vytvoriť krátkometrážny film, konkurencie schopný pre domáce ale aj zahraničné festivaly. Film sa dostal, okrem iných, aj na prestížny festival v Karlových Varoch, kde mal svoju medzinárodnú premiéru. Premietal sa aj na filmových festivaloch v Helsinkách, Uruqwayi, Prahe a v Nemecku. Finančné prostriedky boli použité na výrobu DCP, tlač grafických podkladov, záznamový materiála a zvukovú postprodukciu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Vysoká škola múzických umení v Bratislave. The Gods - prologue. V rámci projektu bol vytvorený sci-fi film, na ktorom študenti pracovali hlavne v digitálnom priestore CGI. Film The Gods bol spracovany formou 2D a 3D scén, ktoré sa rôzne v príbehu kombinovali. Podstata projektu pozostávala z čo najjednoduchšieho vyrozprávania príbehu digitálnymi technikami, ktoré sú veľkým prínosom pre kinematografiu nielen v školskej tvorbe, ale aj na slovenskej filmovej scéne. Ohlas ohľadom projektu bol veľmi pozitívny nielen od bežných divákov, ktorým bol film odprezentovaný, ale aj z oblasti profesionálov, ktorý sa venujú problematike počítačovej grafiky dlhodobo. Finančný dar bol použitý na autorský honorár.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Asociácia slovenských filmových strihačov, o.z. - Sweet 16 (mm). V rámci projektu vznikol krátky film na nosiči 16mm filmu. Dôležitý bol samotný proces výroby filmu, ktorým si študenti prešli a uvedomili ako dôležitá je príprava pri výrobe filmu takéhoto formátu. Strihači si tiež osvojili základy strihovej skladby, keďže strihanie takéhoto formátu neumožňuje toľko opráv ako digitálna technológia. Finančné prostriedky boli použité na úhradu ubytovania lektorov a študentov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 630 € Terézia Mindošová. Život človeka. Cieľom bolo predstavenie s názvom Život človeka od Leonida Andrejeva s filozofickou témou o živote nad priepasťou. Vo výslednom zobrazení sa podarilo priniesť divákovi poetický a estetický zážitok. Predstavenie vzniklo v spolupráci aj s pedagógmi umeleckej vysokej školy, ktorí zasahovali do procesu. Divadelnosť a jeho život bol demonštrovaný vo forme tanca a jeho rôznorodých podôb , tempa a rytmu aký je život sám. Dosiahli proces, v ktorom sa študenti sami vyvíjali ako samostatné osobnosti na prahu dospelosti a divákovi sa snažili poskytnúť ten istý zážitok. Finančný dar bol použitý na materiál, scénu a réžiu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 970 € Ľubomír Bukový. Gorila. Výsledkom projektu je naplnenie cieľov v podobe pedagogického inkluzívneho formátu zameraného na zvýšenie vzdelania mladých divadelných tvorcov v oblasti dokumentárneho divadla a zároveň metódy Analýzy v akcii. Projekt prebiehal sústredeným zberom dokumentárneho materiálu, prešiel dramaturgickou prípravou a prácou na texte spisu Gorila, realizáciou inscenácií a organizáciou diskusií s expertami v danej problematike. Finančné prostriedky boli použité na honorár pre študentov, cestovné náklady, scénografiu a kostímy, prenájom techniky a propagáciu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € o.z. Uhol_92, Mgr. art. Alžbeta Vrzgulová. Zastavení. Inscenácia Zastavení reflektuje tému núteného vysídlenia, hodnoty človeka a migrácie kombináciou divadelných postupov, ktoré sú netypickou zmesou podnetov. S divákom komunikuje na viacerých úrovniach - slovom, obrazom, humorom a zvukom. Zastavení sú určení pre široké spektrum divákov, no najviac atraktívni môžu byť pre mladšiu divácku generáciu - práve zmesou výrazových prostriedkov a zapojením "popkultúry" v podobe stand-upu. Prepojením umeleckého textu a pohybu s autentickou prítomnosťou a spoveďou mladej iránskej komičky prechádza téma z prostredia umeleckého tvaru do reálneho sveta. Zastavení sú do veľkej miery autorským, no zároveň kolektívnym tvarom, ktorým inscenačný tím reaguje na dianie vo svete a má záujem scitlivovať diváka na danú tému. Finančný dar bol použitý na scénu a autorský honorár.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 000 € O.z. Divadlo Petra Mankoveckého. Proces. Zámerom projektu sú nové interpretačné možnosti. Príbeh Jozefa K. je dobovou reflexiou na byrokratický systém, ktorý vyciciava jednotlivca. Jednotlivec je proti systému bezbranný. Čo sa ale zmenilo, je množstvo informácii a prístup k nim. Dokážeme si vybrať z informácii, ktoré sú nám poskytované, tie správne ? Projekt je reakciou na postfakturálnu dobu v ktorej sa dá dohľadať všetko. Finančné prostriedky boli použité na autorské honoráre, prenájom techniky, scénu a kostýmy.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre, Filozofická fakulta, Katedra kulturológie. me (as artist) _irl. Cieľom projektu bolo vytvorenie inscenácie me (as artist) _irl, ktorá s nadhľadom pojednáva o stave umeleckej oblasti na Slovensku. Je vyjadrením pohľadu umelcov z viacerých sfér slovenskej umeleckej scény na (dis)funkciu základných princípov pri všetkých fázach vzniku diela (umelecký zámer, financovanie, samotné vytvorenie). Finančné prostriedky boli použité na vyhotovenie scénografie, organizačné a technické zabezpečenie a pod.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Vysoká škola múzických umení v Bratislave, Divadelná fakulta, katedra divadelného manažmentu. Modrofúz. V rámci projektu bola vytvorená a zrealizovaná inscenácia od nemeckej autorky Dea Loher: Modrofúz. Inscenácia je určená hlavne pre mladých ľudí, ktorí spoznávajú podstatu lásky a jej význam. Premiéru inscenácie sa podarilo úspešne odohrať v stanovenom dátume. Finančné prostriedky boli použité na nákup kostímov, látok a výrobu scény.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 400 € Lenka Gorfolová. Morena. V rámci projektu bola vytvorená autorská hudobno-poetická inscenácia Morena, na ktorej sa podieľal pedagóg M.Ondriska so svojimi študentmi. Študenti tak dostali možnosť spolupráce v profesionálnom divadle, spoznali ako sa inscenácia tvorí mimo školského prostredia a najmä dostali možnosť tvoriť, kreovať, realizovať sa a skúšať. Finančné prostriedky boli použité na autorské honoráre a licencie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Akadémia umení, Fakulta múzických umení, Katedra vokálnej interpretácie (KVI), Katedra kompozície a dirigovania zboru (KKDz), Katedra orchestrálnych nástrojov (KON). Wolfgang Amadeus Mozart: Čarovná flauta - singspiel v interpretácii mladých umelcov. Výsledkom projektu bola realizácia významného diela W. A. Mozarta - singspielu Čarovná flauta. Uvedená produkcia úspešne odznela na dvoch premiérach 9. a 10. mája 2019 v Robotníckom dome v Banskej Bystrici. Mladí interpreti mali jedinečnú možnosť prezentovať sa vo verejnom priestore a nadobudnúť nové interpretačné skúsenosti a poznatky, ktoré im otvárajú cestu do profesionálneho prostredia. Fundovanosť inscenátorov ako dirigentov, tak aj režiséra sa odzrkadlila na výborných výkonoch mladých interpretov čoho výsledkom bola vydarená inscenácia. Predstavenie bolo prijaté s mimoriadne pozitívnym ohlasom, dôkazom toho je i pozvanie predsedu rady Občianskeho združenia Prešovská gotika na účinkovanie v Divadle Jonáša Záborského v Prešove. Finančný dar bol použitý na kostýmy, scénu a honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € Vysoká škola múzických umení v Bratislave, Hudobná a tanečná fakulta, Katedra klávesových nástrojov a cirkevnej hudby. Česko-slovenská hudba. Autorský tím realizoval originálny projekt s dôrazom na hudbu pre dva klavíry od skladateľov pochádzajúcich z územia dnešnej Českej a Slovenskej republiky, ktorá v takejto koncentrovanej forme, nielen v rámci VŠMU, ešte nebola uvedená. Na piatich koncertoch na Slovensku i v okolitých štátoch účinkovali talentovaní poslucháči odboru Hra na klavíri spolu s etablovanými profesionálmi. Finančné prostriedky boli použité na honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 000 € Spoločnosť priateľov dobrej hudby, Mgr. Art. Ladislav Fančovič Art D. Saxophobia Bratislava 2019. Projekt Saxophobia Bratislava je primárne určený pre slovenských študentov hry na saxofóne, ktorí sa venujú interpretácii klasickej hudby, nie jazzu. Týmto projektom je vytvorená pôda na založenie skutočnej slovenskej saxofónovej školy pre klasickú hudbu. Vyše 25 slovenských a 23 zahraničných študentov, ako aj široká verejnosť sa posunula vo vnímaní interpretácie klasickej hudby na saxofóne. Koncerty navštívilo spolu vyše 600 návštevníkov a na Rádiu Devín počulo záverečný koncert celé Slovensko. Finančný dar bol použitý na honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Akadémia umení, Fakulta múzických umení, Katedra vokálnej interpretácie (KVI). JUKEBOX - koláž muzikálových fragmentov v interpretácii mladých umelcov. Priestor, ktorý dostali mladí interpreti vo forme verejnej prezentácie im dal možnosť overiť si nielen postupy tvorby, ale poskytol i skúsenosť živého interaktívneho kontaktu s verejným vystúpením s použitím modernej techniky. V rámci ansámblovej spolupráce sa tiež prehlboval tímový duch v mimoriadne náročnom procese rozvoja výraznej individuality umeleckej osobnosti. Harmonizácia všetkých zložiek pri príprave inscenácie JUKEBOX zapojila mladých umelcov do celého procesu vzniku hudobno-dramatického projektu a otvorila priestor pre získavanie skúseností v muzikálovom žánri všetkým zúčastneným. Inscenácia vychádzala z reálií súčasnosti, ponúkla širokú pestrosť hudobných a tanečných štýlov a zároveň prácu na realistickej hercovej postave. Keďže oblasť muzikálových produkcií v banskobystrickom regióne absentuje, projekt bol veľmi zaujímavý a prínosný svojou dramaturgiou pre širokú kultúrnu verejnosť. Finančný dar bol použitý na výrobu kostýmov, scény, rekvizity a propagačné materiály.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € Akadémia umení v Banskej Bystrici, Fakulta múzických umení, Katedra teoretických predmetov. OBRÁZKY PRE SLOVENSKO . Koncepcia koncertu zahŕňala tvorbu Eugena Suchoňa od opusov pre malé deti až po opusy koncertného charakteru. Do projektu boli zapojení aj žiaci ZUŠ. K výnimočnej udalosti prispelo aj premiérové uvedenie Suchoňovho diela Elégia pre pozauna. Transkripciu partu do klavírnej verzie realizoval bývalý poslucháč FMU AU a dnes jej pedagóg. O interpretáciu sa zaslúžili poslucháči Fakulty múzických umení. Projekt OBRÁZKY PRE SLOVENSKO rozšíril doterajšie umelecké aj interpretačné aktivity mladých a začínajúcich umelcov, vytvoril konfrontačný priestor umeleckej tvorby Eugena Suchoňa a prispel tak k spomienke na jeho nedávne jubileum. Zrealizovaný bol aj videozáznam Suchoňovej zborovej tvorby. Finančný dar bol použitý na honoráre a propagáciu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Lenka Novosedlíková. Music unlimited - hudba bez hraníc. V rámci projektu sa aktívne zapojili študenti stredných a vysokých hudobných škôl do naštudovania a verejného predvedenia skladby Jamesa Tenneyho - Harmonium 7. Súčasťou projektu boli odborné prednášky približujúce tvorbu Mortona Feldmana a možnosti interaktívneho ovládania multimédií. Finančné prostriedky boli použité na honorár pre interpreta a lektorov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € Akadémia umení, Fakulta múzických umení, Katedra kompozície a dirigovania zboru, Katedra orchestrálnych nástrojov. Kompost- kompozičné dielne. Hlavné projektové aktivity boli: edukačná činnosť, tri verejné prednášky venované nástroju gitara, konzultácie rozpracovaných/hotových skladieb a následné overenie skladieb do praxe s členmi ansamblu Kompost a gitarovým kvartetom na slávnostnom koncerte. Finančné prostriedky boli použité na honoráre účinkujúcich.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 000 € Vysoká škola múzických umení, Hudobná a tanečná fakulta, katedra skladby a dirigovania. AsynChrónie 2019 - prehliadka mladých skladateľov. V rámci projektu sa organizoval festival, cieľom ktorého bolo podnietiť tvorivosť mladých slovenských umelcov, umožniť im predvedenie ich diel a poskytnúť obohacujúce informácie, s ktorými môžu v ďalšom osobnom a umeleckom živote pracovať a rozvíjať ich. Možnosť predvedenia mladej hudby v našom kultúrnom priestore citeľne chýbala a festival naplnil túto ideu a priniesol prílev nových diel. Finančné prostriedky boli použité na honoráre pre umelcov a fotografa.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € o.z. Medziriadky. Literárne sústredenie Medziriadky. Literárne sústredenie Medziriadky sa uskutočnilo od 23. do 29. augusta v penzióne Slniečko v rekreačnej oblasti Duchonka. Zúčastnilo sa na ňom 50 pozvaných finalistov súťaže, ktorých texty ocenila porota pri anonymizovanom hodnotení súťažných príspevkov od rekordného počtu 450 autorov. Porotcovia s účastníkmi v priebehu týždňa pracovali na workshopoch a rozoberali ocenené texty, ich silné stránky aj nedostatky. Súčasťou programu boli taktiež besedy so súčasnými tvorcami prózy, koncert Moniky Midriakovej či divadelné predstavenie Podzemné Blues. Za umiestnenie v súťaži aj prácu vo workshopoch účastníci získali knižné odmeny, ktoré Medziriadkom venovali partnerské kníhkupectvá a vydavateľstvá. Intenzívne literárne sústredenie prispelo k rozšíreniu obzorov, kultivácii talentu mladých autorov a napomohlo rozvoju tej najsúčasnejšej literatúry na Slovensku. Finančný dar bol použitý na ubytovanie, stravu a honoráre pre literárnych lektorov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 000 € Silvia Fröhlich Zrebná. Gold Era. Cieľom projektu Gold Era bolo zhotoviť ucelenú kolekciu, ktorá osloví širokú verejnosť. Kolekciu tvoria vo väčšine redizajnové odevy obohatené o autorké modely. Po odprezentovaní projektu na udalosti Fashion Live, sa začali hlásiť potencionálni zákazníci a stylisti na vypožičanie odevov na fotenia. Finančné prostriedky boli použité na nákup materiálu, služby a prezentáciu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 000 € Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave. Digit. V rámci projektu sa zrealizovali dva workshopy. Prvý bol zameraný na ručnú prácu s drevom. Druhý na pŕacu s digitálnym médiom a jeho prepojením s rukodielnou prácou. Zrealizovalo sa veľké množstvo prác. Výsledky boli odprezentované v rámci BADW 2019 a v Galérii Medium. Finančné prostriedky boli použité na nákup reziva, ručného náradia a príslušenstva, dopravu materiálu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 000 € Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave. Plán A - adaptivní plán osady ve Sv. Antonu. Zámerom projektu bolo štúdium tzv. neplánovaného osídlenia a možnosti jeho dalšieho rozvoja na príklade osady vo Sv. Antone pri Banskej Štiavnici. Cieľom teoretickej časti bolo pochopenie procesuality a jej premenných prostredníctvom rôznych simulácií. Výstupom praktickej časti boly intervencie vo vybranej lokalite a ich verejnom priestore reagujúci na určité miestne špecifiká. Finančné prostriedky boli použité na reprezentačné náklady, materiál, cestovné a autorské honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 000 € Boris Németh. Bratislava - Košice. V rámci projektu sa v Novej Cvernovke konala akcia 1. Máj, a v Ateliéry 5 sa konala vernisáž dokumentárneho projektu BRATISLAVA - KOŠICE (a späť) pre študentov a širokú verejnosť spojená s prednáškou "O FOTOGRAFII III" kde sa zúčastnilo cca. 8000 ľudí. Finančné prostriedky boli použité na prenájom priestorov, tlač fotografií, autorský honorár a honorár za prednášku.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Tomáš Kompaník. AHA, SLOVENSKÝ ROK. V rámci projektu bola vydaná kniha s názvom AHA, PRANOSTIKY, ktorá spolu s ilustráciami slovenských ľudových vzorov prezentuje slovenské ľudové pranostiky v ich originálnom znení. Pôvodný zámer knihy nevyšiel, kvôli textom, ktoré mali v knihe byť. Texty nepôsobili odborne, skôr ako zmes už vydaných textov a to by konečnému dielu poškodilo. Preto sa grafický dizajnér rozhodol knihu skrátiť a vydať len variantu s pranostikami. Kniha je súčasťou edície, v ktorej už vyšlo 5 kníh. Finančný dar bol použitý na tlač knihy.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Mgr. art. Andrea Chrastinová Pojezdálová. Tvorba a prezentácia kolekcie udržateľnej módy. Cieľom projektu bola realizácia a následná prezentácia kolekcie udržateľnej módy. Vytvorená bola ucelená kolekcia 16 tich outfitov vystavaná na princípe upcyklingu. Zvyškový materiál z priemyselnej odevnej produkcie bol prepojený so zostatkovým materiálom z predchádzajúcich projektov. Na tomto limitovanom základe vznikla originálna kolekcia vyznačujúca sa špecifickou farebosťou a osobitým materiálovým zložením. Kolekcia bola odprezentovaná formou výstavnej inštalácie počas Bratislava design weeku. Finančný dar bol použitý na materiál, krajčírske služby a propagáciu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 950 € Mária Štraneková. Mayamay 2019. Cieľom projektu bolo vytvorenie odevnej kolekcie, ktoré obsahuje 12 modelov vytvorených z kvalitných materiálov inovatívneho strihu. V kolekcii sa dizajnérka zaoberala autorským strihovým riešením a aktuálnou eko - "zero vaste" tematikou. Modely boli prezentované na galavečeri zahájenia medzinárodného podujatia Bratislava Design Week s názvom FASHION SITUÁCIA, ktorú videlo zhruba 500 hostí. Časť kolekcie bola prihlásená do súťaže Národná cena za dizajn, kde postúpila do nominácie o tento prestížny titul v sekcii Dizajn s pridanou hodnotou. Získala si aj pozornosť TV, tlače a Instagramu. Tým, že bola ćasť kolekcie nominovaná v sútaži, rozhodla sa dizajnérka v tvorbe inovatívnych strihov pokračovať. Fiančný dar bol použitý na materiál, autorské honoráre a grafické služby.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 180 € Mgr. art. Roman Mackovič. ORB – fyzická interakcia s digitálnym prostredím. Cieľom projektu bolo vytvorenie funkčného prototypu experimentálneho fyzického užívateľského rozhrania iteragujúceho s digitálnym prostredím. Toto užívateľské rozhranie je tvorené trojicou guľových objektov rôznych rozmerov a funkcií a spolu tvoria jeden digitálne prepojený celok, alebo môžu fungovať aj samostatne, nezávisle. Finančný grant zabezpečil realizáciu najväčšej z gúľ, ktorej vytvorenie bolo najnáročnejšie po technickej aj finančnej stránke. Cieľom bolo tiež verejné odprezentovanie vytvoreného diela. Finančný dar bol použitý na materiál
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Barbora Jakubová. I´m not a robot. Zámerom projektu bola realizácia, dokumentácia realizácie a prezentácia odevného projektu - značky I’m not a robot a jej iniciačnej kolekcie pozostávajúcej z 24 outfitov. Realizácia značky bola zároveň diplomovou prácou. Projekt sa zameriava na prepojenie odevného a textilného dizajnu tak, aby výsledkom bol komplexne vytvorený remeselný výrobok, použitím autorského textilu. Cieľom je vytvárať nositeľné odevné súčiastky, ktoré sú autonomnými solitérmi. Prvou verejnou prezentáciou bola absolventská prehliadka Ateliéru 343 v Refinery Gallery 29.5.2019.Projekt I'm not a robot získal cenu rektorky VŠVU za jednu z najlepších diplomových prác. Finančný dar bol použitý na materiál, grafické práce, fotografa a tlač.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 900 € Lucia Gamanová. ŠPERK AKO NIEČO II.. Hlavným cieľom projektu bolo dať nájdenému diskvalifikovanému odpadovému materiálu novú identitu, vystaviť ho novému kontextu a angažovať ho do tvorby so zámerom prepojiť dve média, grafický dizajn a šperk. Výsledkom projektu bola kolekcia šperkov, prezentovaná ako site specific inštalácia, navrhnutá priamo pre priestor galérie NOVA. Výstava bola úspešne otvorená verejnosti v plánovanom rozsahu. Finančný dar bol použitý na materiál a tlač.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 880 € Alexandra Opoldusová. Hej! 2232. Otvor okno.. Výsledkom projektu sa stal neohraničený interiér "vesmírno-nevesmírneho" turistu. Pocitovo pôsobiaci interiér tvorí celok, od objektov až po textilný a odevný dizajn. Všetko len tak, na "bežné nosenie" v imaginárnom vesmíre. Prínosná bola spolupráca s firmou Floraprint a.s., kde dizajnérka zrealizovala sublimačnú a digitálnu tlač. Materiály boli následne obvyšívané strojovou výšivkou. Tu bolo potrebné naučiť sa základy používania programu Janome Easy Design, ktorý korešponduje s vyšívacím strojom značky SWF, a nasledovne sa naučiť ovládať vyšívací stroj. Návrhy na sublimačnú, digitálnu tlač a tiež výšivku boli realizované v 3D programe. Z potlačených materiálov vznikli interiérové, odevné a textilné doplnky v spolupráci s dizajnérskym štúdiom Daire a krajčírskym štúdiom Kiss. Finančný dar bol použitý na materiál, tlač a krajčírske štúdio.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Terézia Denková. Typogaráž. Hlavným cieľom projektu bolo otvorenie alternatívnej galérie pre typografiu a knižný dizajn, ako aj vyplnenie chýbajúceho priestoru na prezentovanie výstupov na pomedzí výtvarného a úžitkového umenia. Po vzore napr. viedenskej Typopassage bol vytvorený alternatívny galérijno-eventový priestor, recyklujúci, zaujímavý, typicky mestský “úžitkový” priestor obyčajnej garáže, ktorý bude vystavovať a zviditeľňovať diela z oblastí typografie, tvorby písma, knižného dizajnu a grafického dizajnu. Bude ponúkať možnosť mladým autorom, študentom, organizovať výstavy, diskusie, prednášky, budovať a prepájať komunitu, sieť profesionálov, študentov aj priaznivcov, ktorých spoločným záujmom je typografia. Finančný dar bol použitý na prenájom interiéru, techniky, vývoj web stránky, dizajn výstavy a tlač.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Čierne diery, o. z. Čierne diery: Kniha grafík Bratislavy (pracovný názov). Cieľom bolo vytvoriť zberateľskú knihu na risografickej tlačiarni Risomat, ktorá je slepou uličkou tlačových technológií, tlačí sójovými a ryžovými farbami cez matricu z banánových šupiek. Ilustrátorka Daniela Olejníková vytvorila 30 grafík zbúraných, ohrozených alebo meniacich sa pamiatok Bratislavy. Texty o pamiatkach do knihy napísali člen Čiernych dier Martin Lipták a členka Klubu ochrany technických pamiatok Veronika Chládeková. Grafický dizajnér MIchal Tornyai navrhol pre knihu nový písmový systém Diery, ktorý je interpretáciou geometricky konštruovaných písiem, typických pre obdobie priemyselnej revolúcie. Podaril sa náklad 1000 kusov, ktorý sa ďalej nebude dotláčať. Finančný dar bol použitý na tlač.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 750 € Pavol Dendis. UNSEEN*. Cieľom projektu bolo vytvorenie kolekcie s názvom Unseen*, ktorá svojou vizuálnou stránkou odkazuje na históriu slovenského národa. Kolekcia obsahuje dokopy 24 modelov, ktoré boli prezentované počas autorskej preliadky na FashionLIVE! 2019. Niesla v sebe jasný odkaz na slovanskú kultúru, mytológiu a temný folklór, ktorým si ľudia obohacovali spoločenský a duchovný život. Jednalo sa najmä o textilné a strihové spracovanie modelov, použitie výrazných folkových detailov a stylingu, ktorý tvorili klobúky a opasky. Výber materiálov tiež odkazoval na tradičké odievanie národa, nakoľko sa v kolekcii vyskytlo veľa ľanu, vlny, kože a bavlny. V menšom merítku to bol aj hodváb, ktorý umelecky zjemnil výraznú čiernu siluetu mnohých modelov. Použitie kože bolo veľmi nosné na dámskych modeloch. Finančný dar bol použitý na materiál a fotenie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Silvia Bárdová. Nomádsky dizajn. Podarilo sa zrealizovať kolekciu produktov určených pre cieľovú skupinu – moderných nomádov, ktorá niekoľkými spôsobmi odpovedá na ich špecifický životný štýl. Ide o kolekciu, ktorú tvoria tri samostatné produkty určené do interiéru, celkovo pozostávajúcu zo siedmich kusov. Kolekciu dopĺňa aj digitálny produkt - mobilná aplikácia primárne určená a navrhnutá pre nomádov, cestovateľov, či ľudí žijúcich v zahraničí. Produkty vychádzajú z výskumu problematiky nomádskeho životného štýlu súčasnosti. Reagujú na niektoré z existujúcich potrieb tejto cieľovej skupiny a odpovedajú na špecifické situácie, s ktorými sa moderní nomádi počas cestovania stretávajú. Produkty spĺňajú požiadavku ľahkej prenosnosti a používateľnosti, sú jednoduché a vyrobené z ekologických materiálov. Finančný dar bol použitý na materiál, výrobu, polygrafické a dopravné náklady.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Vlasta Kubušová. Inhale Exhale! Experimentálny projekt prepojil dizajn, priestor a výskum inovatívnych materiálov. Vôňa organických plastov je takmer úplne nepreskúmaná oblasť a väčšinou sa s novými inovatívnymi materiálmi nespájajú takmer žiadne vône a zápachy. Cieľom tohto projektu bol vývoj unikátnych biokompozitov. Podarilo sa započať spoluprácu s vedcami z potravinárskej chémie z STU a následne vyskúšať rôzne typy vôní v rámci bioplastových difúzorov. Vôňe boli aplikované aj do 3D tlačených vzoriek a následne použité ako súčasť inštalácie na Milan Design Week 2019. Projekt mal skvelé medzinárodné ohlasy a vo výskume vôní plánuje dizajnérka aj naďalej pokračovať. Projekt bude prezentovaný v Miláne, Berlíne a Bratislave aj v roku 2020. Finančný dar bol použitý na materiál, služby, inštaláciu, cestovné a prenájom priestoru.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Samuel G. Saint Paul Lutheran High School, USA. Študent evanielického gymnázia absolvoval pobyt na Saint Paul Lutheran High School, Concordia, Missouri, USA. Zažil typický školský rok v Amerike, zdokonalil sa v anglickom jazyku a vyskúšal si nové predmety ako americká história, orchester či hodina hovorenia, takzvaný Speech. Exceloval v školskom spevokole, s ktorým precestoval 7 amerických štátov a vyskúšal si aj pôsobenie v divadelnom predstavení. Momentálne ho čaká dokončenie strednej školy, kde hodlá využiť svoje skúsenosti z pobytu. Finančný dar bol použitý na školné.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Daniela P. High School na východnom pobreží Ameriky. Študentka gymnázia mala záujem o americký stredoškolský výmenný program InterStudy, ktorý je určený pre zahraničných študentov vo veku od 15 do 18 rokov. Ako výmenného študenta si ju vybrala rodina v Gloucestry, Virginii a absolvovala ročné štúdum na typickej verejnej americkej škole Gloucester High School. Vďaka americkému školskému systému s triedou navštívila nemocnicu Riverside Hospital vo Wiliamsburgu, kde mala možnosť priameho kontaktu so sestrami a lekármi v tomto medicínskom zariadení. Veľmi ju to oslovilo a zároveň potvrdilo, ze práca lekára je práve to, čo chce v budúcnosti robiť. Finančný dar bol použitý na pobyt a víza.
e) podpora vzdelávania 1 000 € Alexandra L. Typická stredná škola v USA. Študentka gymnázia absolvovala rok na typickej americkej strednej škole Fort Vancouver High School vo Washingtone. Vyskúšala si život v Amerike a úspešne absolvovala vybrané predmety ako napríklad astrológia, web design, World Contemporary Problems, španielčina či psychológia. Pobyt hodnotí ako úspešný a získané vedomosti rada uplatní v školskom domácom prostredí. Finančný dar bol použitý na letenku.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 5 000 € Občianske združenie Čavargy. Aktivity občianskeho združenia boli zamerané na rekonštrukciu ohnísk, výrobu stojanov na bicykle, drevené sedenia a stoly. Vyrovnaný bol členitý terén a vysypané potrebné miesta drveným kameňom. Počas verejných brigád bolo vyzbierané veľké množstvo komunálneho odpadu v blízkom okolí. Podarilo sa dokončiť stavebné úpravy na budove, ktorú má združenie prenajatú v blízkosti vodnej nádrže Sigord. Pre návštevníkov bola vyrobená drevená terasa, stoly a paletové sedenie. Keďže záujem o člnkovanie bol veľký, zakúpené boli ďalšie dva člny, ktoré počas leta využívali návštevníci rekreačnej oblasti Sigord. Finančné prostriedky boli použité na všetky spomenuté aktivity.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 5 000 € Zelená hliadka. Aktivity občianskeho združenia boli zamerané na zvyšovanie kvality verejných priestorov. Zámerom projektu bola likvidácia čiernych skládok vo viacerých mestských častiach Bratislavy. Zrealizované bolo natieranie hrdzavých zábradlí, počmáraných zastávok autobusov, mostných piliérov, alebo stien od grafiky. Medzi aktivity sa zaradilo aj odstraňovanie prerastenej zelene do cyklotrás a chodníkov. V mestskej časti Ružinov bolo na verejnom priestranstve vysadené množstvo rôznych rastlín, kvetín a zároveň bola vytvorená z jednoduchého mobiliáru oddychová zóna. Finančný dar bol použitý na farby, pomôcky na natieranie a časť finančných prostriedkov na zakúpenie dodávky.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 5 000 € OZ Zatúlané psíky Šaľa. Občianske združenie zakúpilo vysokotlakový čistič a veterinárne dezinfekčné prostriedky. V rámci dobrovoľníctva vypomáhali zamestnanci Tatrabanky časť Dialóg, ktorí pomáhajú opakovane počas celého roka. Vybudované boli dva nové výbehy , každý o veľkosti 200m2 a spevnené boli poškodené povrchy o celkovej rozlohe 70m2. V roku 2019 sa podarilo zachrániť 380 psíkov, ktorým bola poskytnutá základná veterinárna starostlivosť ako odčervenie, odblšenie, vakcinácia, revakcinácia, kastrácia a v prípade potreby ďalšie veterinárne úkony. Finančný dar bol použitý na materiál, vysokotlakový čistiť a veterinárne služby posyktované počas celého roka.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 5 000 € Slovenský skauting, 68.zbor Biele vrany Košice. Aktivity boli v roku 2019 zamerané na prácu s deťmi a mládežou. Nosnou časťou boli pravidelné stretnutia 10 družín v troch klubovniach, jednodňové aj víkendové výpravy, splavy riek, ekobrigády zamerané na zbieranie odpadkov vo vybraných lokalitách Košíc, skautské a športové súťaže, návšteva divadla a v lete stanový tábor. Náplň stretnutí vychádzala z plnenia bodov skautského a vlčiackeho chodníka, skautských odboriek a výziev. Na výpravách sa spoznávalo okolie Košíc, ale aj Tatier či Slovenského raja. Venovali sa aj výchove a vzdelávaniu radcov a vodcov. Skautskú inštruktorskú lesnú školu ukončila jedna činovníčka, tri dievčatá absolvovali rangerskú lesnú školu, jedna slečna 33-hodinový kurz prvej pomoci, 4 deti absolvovali radcovský kurz, 2 dievčatá radcovské fórum a jeden činovník kurz administratívy a účtovnictva. Posunuli sa aj vo vybavení klubovne vĺčat, hlavne vďaka práve tomuto programu majú najmenší skauti nový koberec, skrine, zásuvky, stôl a lavice okolo neho. Finančný dar bol použitý na energie, nájomné klubovní na celý rok, stan a nábytok.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 5 000 € OZ Útulný domov - Zachráňme kaštieľ Jablonica. Misiou je zachrániť park a kaštieľ v Jablonici a priniesť život do regiónu od Trnavy až po Holíč. Zorganizovalo sa 10 brigád, historický festival, varenie gulášu a pripravené boli prehliadky kaštieľa pre turistov a miestnych zo Záhoria. Občianske združenie pristúpilo k úprave zelene, k revitalizácii hodnotných stromov, výsadbe novej zelene v parku podľa pokynov pamiatkového úradu a previedli sa preventívne práce na záchranu kaštieľa. Odstránené boli 2 stromy, náletové dreviny, bola vyrovnaná plocha a vynieslo sa niekoľko kontajnerov sutiny. Dobrovoľníckych aktivít sa zúčastnili zamestnanci TBG počas 3 brigád. Finančný dar bol použitý na prenájom ťažkej techniky, náradia, materiál, stan, stánky a predstavenie.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 5 000 € Včelí kRaj. Aktivity boli zamerané na rozvíjanie vzdelávania o opeľovačoch cez program HRAvec lesný. Zároveň sa podarilo rozvinúť aj sociálnu oblasť cez tvorbu sociálnej dielne Voštinári, ktorá spracováva včelí vosk pre verejnosť, ale aj produkty pre včelárov. Tento projekt nahradil pôvodný plán premeny humna na ekocentum, ktorá je v pláne na realizáciu o dva roky. Začala sa stavať motýlia časť o opeľovačoch. Spustená bola realizácia motýlieho programu na školách a zároveň stavba motýlieho domu – priestoru, kde bude možné sledovať jednotlivé cykly vývinu motýľov. Podarilo sa vysporiadať pozemok a premeniť účel využívania pôdy. Spolu s architektom bol vytvorený projekt a podarilo sa získať stavebné povolenie. V rámci projektu Voštinári boli zrenovavané priestory v bývalých sklárňach v obci Utekáč a zrealizované bezplatné kurzy na tému spracovania včelieho vosku. Finančný dar bol použitý na strešnú krytinu, stavebné drevo, nátery a dvere.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 5 000 € Záchranná stanica a Ekocentrum Zázrivá. Misiou organizácie je v prvom rade záchrana živočíchov z voľnej prírody, ktoré by bez pomoci človeka zahynuli a tiež zvyšovanie povedomia verejnosti o záchrane živočíchov. Cieľom projektu bolo vypustiť do prírody čo najväčšie množstvo jedincov prijatých do opatery. Živočíchom bola poskytnutá starostlivosť, kŕmenie, vyšetrenie i rehabiltácia. Investičnou časťou projektu bola rekonštrukcia dvoch rozlietavacích voliér, ktoré slúžia ku kondičnému rozlietavaniu najmä veľkých vtákov. Finančný dar bol použitý na stavebný materiál.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 5 000 € Rodičovské združenie pri Základnej škole s materskou školou, Lazy pod Makytou. Zámerom projektu bola realizácia workoutového ihriska s cieľom zvýšiť atraktívnosť zariadenia, podporiť vzdelávanie a zdravý životný štýl u mladých ľudí. Workoutová zostava plní na 100% svoj účel. Využívajú ju jednotlivci, ako i skupiny cvičencov rôznych vekových skupín z obcí Lazy pod Makytou, Lúky. Slúži žiakom základnej školy na hodinách telesnej a športovej výchovy, či v rámci športového krúžku.Využívaná je aj na zvyšovanie fyzickej výkonnosti ubytovaných hostí v rámci Školy v prírode. Ráno začali viacerí žiaci chodiť do školy na bicykli, aby si pred začiatkom vyučovania stihli ešte zacvičiť. Finančný dar bol použitý na exteriérové prvky workoutového ihriska.
e) podpora vzdelávania 10 000 € Konzervatívny inštitút MR Štefánika. Ekonomické myslenie a ekonomické vzdelávanie na Slovensku v roku 2019. Nadácia Tatra banky podporila dva vzájomne sa dopĺňajúce projekty, ktoré sú na Slovensku jediné svojho druhu. Prvým sú CEQLS prednášky renomovaných osobností zo zahraničia o ekonómii a aktuálnych ekonomických problémoch, ktoré umožňujú ľuďom na Slovensku vypočuť si významných nositeľov ekonomického myslenia. V roku 2019 boli pozvaní páni - David Andersson, Hansjorg Klausinger a Robin Hanson. Každý hosť mal minimálne jednu hodinovú prednášku pre verejnosť a po nej vždy nasledovala diskusia hosťa s účastníkmi akcie. Všetky verejné prednášky boli tlmočené do slovenského jazyka a nahrávané. Sprostredkované boli cez webové stránky a médiá. Druhou aktivitou inštitútu bol ekonomický vzdelávací program, ktorý pozostával zo samostatných ročných cyklov raz mesačne na seba nadväzujúcich seminárov o ekonomickom myslení a jeho využití v praxi. Finančný dar bol použitý na prednášky a semináre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 000 € O.z. MÓLO. FASHION LIVE! 2019. Podujatie po siedmykrát odprezentovalo aktuálnu módnu tvorbu slovenských a českých dizajnérov, čím sprístupnilo a zviditeľnilo ich prácu stovkám návštevníkov. V porovnaní s predošlými ročníkmi podujatia organizátori zmenili tento rok lokáciu eventu zo Starej tržnice na budovu bývalého obchodného domu TESCO, kedže sa im naskytla možnosť sprístupniť tieto priestory návštevníkom v čase pred rekonštrukciou novým majiteľom. Počas troch prehliadkových dní sa na Fashin LIVE! odprezentovalo vyše 20 slovenských a českých dizajnérov. Podujatie navštívilo dokopy vyše 5 000 návštevníkov. Finančý dar bol použitý na prenájom inventáru a techniky.
e) podpora vzdelávania 10 000 € INESS. Ekonomické vzdelávanie. Inštitút ekonomických a spoločenských analýz je nezávislé, neštátne a apolitické občianske združenie, ktoré v roku 2019 pokračovalo v zlepšovaní ekonomického vzdelávania. Pre stredoškolských študentov a učiteľov pripravilo vzdelávaciu pomôcku - plagát Vesmír verejných výdavkov 2019, ktorý rozposlal v počte 15 ks na 250 stredných škôl. Zároveň 400 dobrovoľne prihláseným učiteľom poslal 3 newslettre k novinkám a zmenám na portáli Cena štátu. V spolupráci s rakúskym Austrian Economics Center usporiadal medzinárodnú konferenciu Free Market Roadshow, ktorá sa uskutočnila v Bratislave dňa 10. apríla 2019. Aj tento rok sa združeniu podarilo dostať na Slovensko svetového ekonóma, ktorý odprednášal 3 prednášky vybraným vysokoškolským študentom v rámci deviateho ročníka Seminára rakúskej ekonómie - Prof. Robert Murphy z americkej Texas University. Zrealizovaný bol druhý ročník Ekonomickej olympiády, na ktorom sa zúčastnilo 5300 študentov z 200 stredných škôl celého Slovenska. Finančný dar bol použitý na tlač, licenciu, honorár, hotel a prípravu celoslovenského finále.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 7 000 € Čerstvé ovocie o.z. DAAD 2017 Bratislava. Festival DAAD 2019 prostredníctvom hlavných zahraničných a domácich spíkrov, výstav a rôznych podujatí otvoril viacero tém, ktoré sa v súčasnosti skloňujú aj v medzinárodnej odbornej a kultúrnej debate. V roku 2019 uplynulo sto rokov od založenia Bauhausu – slávnej umeleckej školy, ktorá si zakladala na rovnocennom postavení umeleckej tvorby a remesla, a to aj v oblasti architektúry a dizajnu. Odkazom k Bauhausu bol aj dôraz na remeslo v architektonickej práci. Ďalšou z tém, na ktoré festival DAAD upozornil, bola tzv. demokratická architektúra, jej ideály a vízie, ale aj reálne kroky k naplneniu jej podstaty.Festival týmito témami obohatil kultúrny a architektonický život mesta Bratislava. Prispel k prezentácii kvalitenej architektúry, dizajnu a umenia, zvyšil všeobecné povedomie v tejto oblasti v súvislosti so životným prostredím. Finančný dar bol použitý na grafickú prípravu, produkciu, kurátorské práce a inštaláciu výstavy.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € O.z. Slovesnká filmová a televízna akadémia. Týždeň slovenského filmu 2019. Cieľom projektu bolo priblíženie slovenskej kinematografie širokému publiku, pripomenutie tradície slovenského filmu, vytvorenie priestoru na odborný dialóg a ocenenie výrazných tvorivých počinov z roku 2018 národnými filmovými cenami Slnko v sieti. Všetky ciele sa podarilo naplniť. Týždeň slovenského filmu uviedol 38 slovenských filmov premiérovaných v minulom roku. Premietlo sa 14 hraných, 16 dokumentárnych a 8 animovaných snímok. Bohatý bol aj sprievodný program v podobe workshopov, masterclass a odborných aj populárnych diskusií. Opäť sa podarilo vytvoriť priestor na hlbšiu kritickú reflexiu a na zamyslenie nad tým, v čom by sme mohli zlepšiť podporu pôvodnej tvorby. Finančný dar bol použitý na organizačno - technické zabezpečenie, prenájom techniky, služby.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € Konvergencie o.z. Medzinárodné interpretačné kurzy Konvergencie 2017. o.z. Konvergencie zorganizovali medzinárodné interpretačné kurzy - kurzy komornej hry ale aj majstrovské kurzy popredných zahraničných a domácich osobností. Ako prvú zrealizovali majstrovskú triedu violončelistu NIcholasa Jonesa v spolupráci s Konzervatóriom v Bratislave. Kurzy komornej hry boli zorganizované v Nitre, kde sa lektori venovali takmer 35 študentom sláčikových, klávesových a dychových nástrojov. Kurzy vyvrcholili verejným koncertom, na ktorom sa predstavili takmer všetci účastníci kurzov spolu s lektormi. V septembri sa pokračovalo majstrovskými triedami vynikajúcej talianskej speváčky Rominy Basso a legendárneho perkusionistu Glena Veleza, ako aj jazzovej speváčky Loire Cotler. Počas Dobrého Trhu v Bratislave sa verejným koncertom predstavili vybraní študenti a lektori. Vzdelávacie aktivity Kurzov Konvergencií vyvrcholili už po druhýkrát špeciálnym majstrovským violončelovým kurzom Roberta Cohena a Jozefa Luptáka, odborným seminárom Roberta Cohena a koncertom obidvoch umelcov a pedagógov v krásnom prostredí Hradu v Liptovskom Hrádku. Finančný dar bol použitý na honoráre, produkciu, ubytovanie, letenku, grafiku a prenájom priestorov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € O.z. Aparát. Bratislava Design Week. Občianske združenie Aparát zorganizovalo už 10. ročník festivalu. Hlavnou témou boli vzťahy v širokom slova zmysle. Vzťahy ako významná vrstva v živote aj v dizajne, vzťahy k minulosti, budúcnosti, prítomnosti, vzťahy k prostrediu, medzi materiálmi a technológiami, vzťahy talentu a biznisu. Organizácia pripravila výstavy medzinárodných hostí, súčasných slovenských dizajnérov, rôznych značiek a výrobcov, site specific inštalácie, koncerty, performancie, workshopy pre deti, diskusie aj premiéry filmov. Do programu sa dostalo viac ako 80 dizajnérov a dizajnérskych združení, študentov dizajnu. Reflektovali sa aj dejiny slovenského dizajnu. Počas slávnostného otvorenia sa zrealizoval veľký módny event Fashion Situácia plus programy DJS a živej hudby. Festival navštívilo viac ako 2800 návštevníkov. Veľký ohlas malo aj švajčiarske zoskupenie COD ACT v Atriu FiF UK, veľká medzinárodná výstava porcelánu a keramiky ako aj výstava paravánov Karola Pichlera či zbierka šperkov Ľubice Belohradskej. Finančný dar bol použitý na produkciu, honoráre umelcom, ubytovanie, catering, propagáciu a materiál.
e) podpora vzdelávania 30 000 € Nadácia Petit Academy. Prednáška Prof. Klausa von Klitzinga, nositeľa Nobelovej ceny za Fyziku na Univerzite Komenského v Bratislave 2019. Nadácia Petit Academy v spolupráci s anglickými novinami The Slovak Spectator privítala opäť nositeľa Nobelovej ceny, Klausa von Klitzinga, ktorý získal Nobelovu cenu za fyziku. Publikovaná bola v denníku SME veľká 8-stranová príloha k jeho výskumu a jeho prepojeniu so Slovenskom. Oficiálny program návštevy začal stretnutím s vedením UK, po ktorej nasledovali osobné interviews s novinármi z Týždňa, JOJ, RTVS, Denníka N a dvoch univerzitných časopisov. Na pôde STU sa uskutočnila verejná prednáška, ktorá vysvetlila, čo sa mení definíciou kilogramu spojená s diskusiou. Registrácia divákov prebiehala na stránkach UK, vďaka čomu sa podarilo rozvinúť priamu spoluprácu univerzít a zaplniť aulu do posledného miesta. Uskutočnilo sa aj osobné stretnutie s top 20 vedcami z akademického prostredia a SAV. Hlavnou témou bolo ako manažovať vedu, aby sa dosiahli silné výsledky. Po prednáške sa konal ešte pracovný obed s rektormi UK, STU ako aj pracovníkmi SAV na ktorom sa diskutovalo o možnej spolupráci ako aj aplikovaní odskúšaných metód v slovenských podmienkach. Finančný dar bol použitý na organizačné zabezpečenie podujatia, náklady prednášajúcich a medializáciu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Klub priateľov KUNSTHALLE o. z. OTVORENÁ GALÉRIA zborník z konferencie. Galérie ako centrá umenia sú dnes zároveň komunitnými miestami vzdelávania, trávenia voľného času a rozvoja tvorivého myslenia. Počítajú s divákom ako rovnocenným partnerom a ponúkajú mu dialóg o umení. Klub priateľov Kunsthalle zareagoval na túto problematiku vydaním zborníka z konferencie OTVORENÁ GALÉRIA, ktorý obsahuje originálne príspevky sedemnástich odborníkov a odborníčok na poli galérijnej pedagogiky na Slovensku a v Čechách. Z teoretických aj praktických východísk príspevky pomenovali aktuálny stav a vízie tejto dynamicky sa rozvíjajúcej disciplíny. Zborník bol adresovaný odbornej aj širšej kultúrnej verejnosti ako ďalší študijný materiál, ktorý v tejto oblasti takmer úplne absentoval. Občianske združenie Klub priateľov Kunsthalle tým prispelo k rozvoju na poli vzdelávania umením. Finančný dar bol použitý na tlač zborníka.
e) podpora vzdelávania 5 000 € INESS. Učiteľský manuál k učebnici Ekonómia v 31 hodinách. Občianske združenie INESS pripravilo učiteľský manuál k učebnici s názvom Ekonómia v 31 hodinách. Celý manuál bol úspešne preložený z litovčiny do slovenčiny. Stránka www.ucebnicaekonomie.sk je nahodená a už prebieha registrácia učiteľov. Tento manuál obsahuje dodatočné texty, videá, návody na cvičenia či vzorové testy ku každej kapitole knihy. Zámerom je dlhodobo web prevádzkovať, aktualizovať a prinášať učiteľom nové texty a pomoc pri výučbe ekonómie. Finančný dar bol použitý na preklad, korektúru, lokalizáciu textov pre slovenské reálie a prípravu podporných materiálov na slovenské prostredie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Milota Havránková . Výstava Torzo. Zámerom výstavy fotografky, pedagogičky a multimediálnej umelkyne bolo odprezentovať košickému, slovenskému a v širšom zmysle i stredoeurópskemu publiku hlavné okruhy jej rozsiahlej tvorby a to v mieste svojho rodiska, kde sa jej doteraz nepodarilo tak veľkorysú prehliadku realizovať. Výstava Torzo ukázala doposiaľ nie príliš známu, paralelne vznikajúcu experimentálnu filmovo fotografickú tvorbu autorky, ktorá vznikala podobne ako veľká časť jej fotografickej produkcie v priestoroch jej zázemia s použitím fundamentálnej techniky. Osobitá synestetická obrazová reč autorky otvorila v labyrinte výstavného priestoru výnimočný a nadčasovo kreatívny potenciál vnímania vlastnej skúsenosti. Finančný dar bol použitý na grafický dizajn a architektonickú výstavu.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 1 000 € Nie sme sam. Haloterapia s arteterapiou. Zámerom projektu Haloterapia s arteterapiou bola realizácia viacerých relaxačných a terapeutických aktivít, ktoré pomôžu pri prekonávaní aktuálnych kríz detí. Cez arteterapeutickú činnosť bola dosiahnutá vyššia miera porozumenia a zefektívnenie vzájomnej komunikácie medzi dieťaťom a dospelým. Ako novinka bola zavedená haloterapia-pobyt v soľnej jaskyni a arometarapia. Finančné prostriedky boli použité na nákup arteterapeutického materiálu a návštevu solnej jaskyne.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 700 € Asociácia náhradných rodín. Letnývzdelávací pobyt prenáhradné rodiny. Asociácia náhradných rodín zrealizovala letný vzdelávací pobyt pre náhradné rodiny v termíne 28.7.2019 - 3.8.2019 v Hoteli Drotár v Hronci. Pobytu sa zúčastnilo 49 náhradných rodičov, 73 detí a 15 dobrovoľníkov, ktorí pripravili program pre deti. Rodičia absolvovali odborný program a individuálne psychologické poradenstvo. Program pre deti bol tvorený kreatívnymi hrami a pripravený bol pre všetky kategórie. Finančný dar bol použitý na ubytovanie a stravu.
e) podpora vzdelávania 500 € Tekergők. TIE – učíme sa s divadlom 2019. Občianske združenie Tekergők dlhodobo zastrešuje a v spolupráci so Základnou školou s vyučovacím jazykom maďarským v Topoľníkoch podporuje detskú divadelnú skupinu. Nadácia Tatra banky podporila divadelné podujatie s názvom - divadlo vo výučbe. Tento formát je už dlhé roky veľmi populárny a využíva spoluprácu s divákmi, aktívne ich zapája do predstavenia. Finančný dar bol použitý na odmenu pre účinkujúcich.
e) podpora vzdelávania 500 € MOZAIKA - Svätý Jur. Mozaika číta. V rámci projektu boli zorganizované 4 stretnutia pre deti vo veku od 6 do 12 rokov so zážitkovým čítaním. Zaujímaví hostia čítali rôzne detské knihy a stretnutia boli doplnené tvorivými aktivitami spojenými s týmito príbehmi. Návštevnosť bola do 10 účastníkov na jedno čitateľské odpoludnie. Finančný dar bol použitý na prenájom priestorov a odmeny pre lektorov.
b) podpora a rozvoj športu 300 € RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE SV. FRANTIŠEK. Bezpečne do výšok. Cieľom bolo zabezpečiť a obnoviť bezpečnosť už nainštalovanej lezeckej steny na základnej škole v bratislavskej mestskej časti Karlova Ves. Bol to celoročný proces, počas ktorého bola vykonaná revízia, následne rekonštrukcia steny a nevyhnutné doplnenie materiálu. Vďaka tomu sa môžu ďalej bezpečne prevádzkovať lezecké krúžky a stena je opäť sprístupnená verejnosti. Finančný dar bol použitý na lezecký materiál.
b) podpora a rozvoj športu 300 € Čavargy. Športujte v prírode. Cieľom projektu bolo materiálne zabezpečenie športových potrieb za účelom ich využívania pre návštevníkov rekreačnej oblasti Sigord, ktorú sa Občianske združenie Čavargy snaží oživiť rôznymi aktivitami už od roku 2017.Pre návštevníkov Lodenice boli zakúpené plávacie vesty, aby sa tak zabezpečila bezpečná plavba pri člnkovaní po vodnej hladine. Vesty boli bezodplatne poskytované účastníkom člnkovania počas celej sezóny. Pre najmladších návštevníkov bola počas celej letnej sezóny k dispozícii trampolína a pre cylkistov bol zakúpený servisný kufrík, pumpa a sada lepenia na opravu defektov.Finančný dar bol použitý na plávacie vesty, trampolínu a set pre cyklistov.
b) podpora a rozvoj športu 300 € Športový klub obce Miloslavov. Šport deťom našej obce. Cieľom projektu bolo zlepšenie a skvalitnenie tréningových procesov žiackych futbalových oddielov športového klubu obce Miloslavov. Finančné prostriedky boli použité na kúpu ľahkej prenosnej futbalovej brány.
e) podpora vzdelávania 300 € Súkromná stredná odborná škola. Modernizácia IT zariadení školy. Zámerom Strednej odbornej školy v Žiline bolo zrealizovať projekt, ktorý prepojí teóriu s praxou prostredníctvom zabezpečenia kvalitných pomôcok. V rámci projektu sa zakúpila farebná tlačiareň, na ktorej sa v prvom kroku pripravili farebné materiály pre potreby maturitnej skúšky. Tlačiareň je využívaná hlavne na projektové materiály, ktoré škola pripravuje priebežne počas roka na zabezpečenie plynulého priebehu vyučovacieho procesu. Finančný dar bol použitý na nákup farebnej tlačiarne Color Laser Jet M281. .
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 500 € Domka združenie saleziánskej mládeže, stredisko Partizánske. Naučme deti učiť sa s radosťou. Cieľom projektu bolo podporiť letné podujatie formou materiálno - technického zabezpečenia a príspevku na letný tábor, v ktorom si deti zlepšili sociálne zručnosti a tvorivé schopnosti. Všetky aktivity sa odohrali v priateľskom saleziánskom duchu pri uplatňovaní preventívneho systému v praxi. Zámerom projektu bolo, aby sa mladí ľudia naučili pracovať s húževnatosťou, boli súčasťou partie a zažili silné spoločné chvíle. Finančný dar bol použitý na stravu.
e) podpora vzdelávania 500 € Občianske združenie Hlas nádeje. Pobytový tábor. Zorganizovaný bol letný pobytový tábor v Rekreačnom zariadení Javorinka, ktorý deťom umožnil oddychnúť si a aktívne prežiť týždeň v prírode. Prehĺbili si priateľstvá, naučili sa vzájomne komunikovať a pomáhať si. Finančné prostriedky boli použité na autobusovú dopravu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 700 € Združenie mariánskej mládeže. Leto bez bariér. Projekt bol zameraný na telesne a mentálne hendikepovanú mládež. Realizoval sa formou relaxačno – poznávacieho pobytu pomocou kultúrnych, pohybových, vzdelávacích a duchovných aktivít. Hlavným cieľom projektu bolo poskytnúť príležitosť hendikepovaným mladým ľuďom plnohodnotne prežiť čas letných prázdnin, pomôcť im v socializácii do kolektívu, podporovať ich sebadôveru a rozvíjať ich zručnosti. Finančný dar bol použitý na ubytovanie a stravu.
b) podpora a rozvoj športu 300 € VŠK PdF UK Hurikán Bratislava, o.z. Rozvoj florbalu detí a mládeže. Cieľom projektu bolo zlepšiť materiálno - technické zabezpečenie florbalovej výbavy, najmä kvalitných hokejok, brankárskeho vybavenia, dresov a pomôcť pri platbe prenájmu telocvične. Zabezpečením priestorových a materiálnych podmienok sa tak pomáha motivovať deti základnej školy k pohybovým aktivitám a tým prispievať k ich zdravému vývoju. Finančné prostriedky boli použité na úhradu prenájmu telocvične.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 500 € Aqua vita - Živá voda. O vážkach a ľuďoch. Cieľom projektu bolo zorganizovať prvý ročník Slovenského vážkarskeho stretnutia na východnom Slovensku pre širokú verejnosť a založiť tradíciu takýchto stretnutí. Náplňou stretnutia bola výmena informácií medzi jednotlivými účastníkmi, uľahčovanie prenosu vedeckých poznatkov do praktickej ochrany mokradí, terénne mapovanie výskytu vážok a praktický manažment vybraných lokalít. Prostredníctvom týchto aktivít bola upriamená pozornosť verejnosti na prebiehajúce zmeny klímy a ich dopad na prírodu a ľudskú spoločnosť. Finančný dar bol použitý na aktualizáciu a redizajn webstránky.
e) podpora vzdelávania 500 € Základná škola Pavla Marcelyho. Hurá do staroveku!. Cieľom projektu bolo oboznámenie žiakov siedmeho ročníka Základnej školy Pavla Marcelyho v Bratislave so životom starých Rimanov, ich architektúrou a zvykmi. Uskutočnená bola návšteva archeologického parku v Rakúsku za účelom enviromentálneho rozvoja žiakov. Finančné prostriedky boli použité na úhradu cestovného.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 500 € Dobrovoľný hasičský zbor Prešov. Les 2019 - technické vybavenie a cvičenie. Cieľom projektu bolo podporiť dobrovoľný hasičský zbor Prešov a zabezpečiť potrebnú hasičskú výzbroj, pretože nielen v Prešove, ale aj v celom regióne sa nachádza viacero lesov a trávnatých plôch, ktoré potrebujú ochranu. Po zakúpení výbavy sa konalo cvičenie, zamerané práve na osvojenie si postupov pri zdolávaní požiarov v lesnom prostredí. Členovia hasičského zboru sú k dispozícii v prípade potreby pomáhať na celom Slovensku. Finančný dar bol použitý na hasičské vybavenie.
e) podpora vzdelávania 500 € Slovenský skauting, Východoslovenská oblasť. Radcák vol.2. V rámci projektu bolo vyškolených 22 mladých lídrov z Východného Slovenska. Vybraní lídri sa zúčastnili akreditovaného vzdelávacieho cyklu zameraného na organizáciu programu formou neformálneho vzdelávania a vedenia malých skupín rovesníkov. Jednotliví účastníci získali schopnosti a zručnosti potrebné k vedeniu malej skupiny, naučili sa pripravovať program, zvládať rôzne situácie v tíme a riešiť problémové situácie. V rámci cyklu kazdý z nich vytvoril program štyroch jedinečných stretnutí, ktorý využijú pri ďalších prácach so skupinou. Finančný dar bol použitý na stravu.
b) podpora a rozvoj športu 300 € Speeders Bratislava OZ. Poď aj v lete na ľad. Otvorené letné hokejové trén. Cieľom projektu bolo dať možnosť trénovať malým hokejistom aj v lete a ponúknuť deťom inú alternatívu k sedeniu nad počítačovými hrami alebo túlaniu sa po meste. Projekt priniesol prázdninové emócie v kombinácii so zdokonaľovaním individuálnych a kolektívnych hokejových zručností. Finančné prostriedky boli použité na prenájom ľadovej plochy.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 700 € Jar života, n.o. Potulky Slovenskom so seniormi - Orava. Cieľom projektu bolo zorganizovať dvojdňový poznávaco - relaxačný zájazd pre ťažko zdravotne postihnutých klientov z denného stacionára Jar života. V programe pre seniorov bola prehliadka Múzea Oravskej dediny v Zuberci, návšteva Oravského Podzámku s prehliadkou Oravského hradu, výletná plavba loďou po Oravskej priehrade spojená s prehliadkou Slanického ostrova umenia a bohatý kultúrny program v penzióne Hruboš v Habovke. Klienti si oživili spomienky na miesta, ktoré navštívili počas aktívneho života a strávili dva dni plné zážitkov mimo lôžka. Finančný dar bol použitý na dopravu.
e) podpora vzdelávania 300 € Základná škola, Rastislavova ulica 416/4, Prievidza. Učenie a relax v átriu. Cieľom projektu na základnej škole v Prievidzi bolo preniesť vzdelávanie a mimovyučovacie aktivity v peknom počasí von z triedy. Jedno z átrií školy postupne menia na edukačno-relaxačnú zónu. V rámci projektu bola zakúpená časť z plánovaného betónového mobiliáru. V ďalšom kroku sa bude pokračovať výstavbou oplotenia a workautového cvičiska. Finančný dar bol použitý na 2 záhradné lavičky.
b) podpora a rozvoj športu 500 € Karate klub Prievidza -FKŠ. karate camp. Projekt Karate klubu Prievidza bol zameraný na motoriku a prípravu detí na karate. V rámci projektu sa zorganizoval letný karate camp v Kľačne, čo sa podarilo v denných 2 fázových intervaloch. Každý deň bol bohatý program pre deti, večer sa zakončil spoločným opekaním. Finančné prostriedky boli použité na ubytovanie a stravu.
e) podpora vzdelávania 500 € Bratislavská šachová akadémia. Šachové turnaje pre deti. Projekt bol zameraný na organizáciu šachových turnajov pre deti. Takýmito aktivitami sa priamo podporuje činnosť detí a mládeže v šachovej komunite. Poskytuje sa im priestor, kde môžu zmysluplne tráviť svoj voľný čas, spoznávať nových kamarátov z iných kútov Slovenska a rozvíjať svoje logické a kritické myslenie. Zorganizovaných bolo viacero menších podujatí a Majstrovstvá Bratislavského kraja žiakov základných a stredných škôl. Finančný dar bol použitý na šachové hodiny.
e) podpora vzdelávania 300 € ATELIÉR FANTÁZIE, občianske združenie. Od fotografie k videu. Cieľom projektu bolo skvalitnenie práce s deťmi a mládežou počas pravidelných aktivít vo forme táborov a víkendových stretnutí v ateliéri fantázie v Bratislave. Na základe toho bola do plánu zaradená tiež výuka preferovaného komunikačného média - videa. Zakúpenie LED osvetlenia prispelo k tomu, aby sa aktivity preniesli aj do interiéru, rovnako úspešne bolo využité aj pri fotografickej tvorbe. Takto boli svetlá prezentované a využívané v rámci rôznych výstav a prispeli k rozvoju výučby. Finančný dar bol použitý na LED svetlá.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € Občianske združenie Vtáčničiari. Zachovanie kultúrnych tradícii na Hornej Nitre. Nadácia Tatra banky podporila folklórny súbor Vtáčnik zabezpečením nových krpcov, aby tak mohol súbor naďalej úspešne reprezentovať Hornú Nitru a zachovávať dedičstvo pre ďalšie generácie. V rámci projektu bolo zakúpených 12 párov krpcov pre tanečníkov - 6 kusov pre chlapcov a 6 kusov pre dievčatá. Využili ich na tancovanie pri príležitosti 50. výročia folklórneho súboru Vtáčnik a následne na ďalších podujatiach, pri prezentovaní zvykov a tradícií Hornej Nitry. Finančný dar bol použitý na nákup krpcov.
b) podpora a rozvoj športu 500 € Občianske združenie District Dance. Letné tanečné sústredenie a príprava na majstrovst. Cieľom projektu bolo zorganizovať letné tanečné sústredenie a prípravu na majstrovstvá sveta pre členov tanečného klubu District Dance. Aktivity počas sústredenia, ktoré sa konalo v rekreačnom areáli Tesáre, boli vedené za pomoci interných a externých medzinárodných lektorov. Projekt pomohol k zlepšeniu výkonnosti jednotlivých tanečníkov a budovaniu kolektívnej spolupatričnosti. Nadobudnuté schopnosti a zážitky pomáhajú všetkým členom pri reprezentácii Slovenskej republiky na medzinárodných súťažiach. Finančný dar bol použitý na ubytovanie.
b) podpora a rozvoj športu 300 € HK Sršne Košice. Prístavba šatní pre hokejový klub HK Sršne Košice. Cieľom projektu bola úprava šatne a zlepšenie prostredia na výchovu budúcich hokejistov pre novozaložený klub Sršne Košice. Zabezpečením lavičiek sa skvalitnil priestor pre deti aj rodičov a umožnil im zjednoduchšenie prípravy na šport. Finančný dar bol použitý na lavičky.
e) podpora vzdelávania 500 € Štyri živly. Detské 4 živly 2018 - animačný workshop+projekcie. Cieľom projektu bolo podporiť už deviaty ročník podujatia Detské 4 živly v Banskej Štiavnici a zoznámiť tak deti hravou a interaktívnou formou s filmom a audiovizuálnym umením. Súčasťou programu bol obľúbený animačný workshop a premietanie filmov s lektorskými úvodmi. Deti filmy nielen sledovali, ale sa aj zapájali, reagovali na ne a tiež samostatne tvorili. Finančný dar bol použitý na honoráre lektorov, ubytovanie a filmové licencie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € Občianske združenie Hrad Uhrovec. Murárske workshopy. Poslaním Občianskeho združenia Hrad Uhrovec je snaha o záchranu a obnovu nehnuteľnej národnej kultúrnej pamiatky. Počas projektu boli zrealizované dobrovoľnícke workshopy zamerané na stabilizáciu viacerých problematických stavebných situácií. Účastníci workshopov si vyskúšali základné techniky murárskych prác - nosenie, škárovanie, pomoc pri stavaní lešenia, murovanie. Podarilo sa zastabilizovať tri vybrané situácie, čím sa výrazne oddialil proces úpadku tejto národnej kultúrnej pamiatky. Finančný dar bol použitý na inštruktora - murára.
e) podpora vzdelávania 500 € Občianske združenie BChZ. Letná hudobná škola - spevácke sústredenie. Cieľom projektu bolo zorganizovať letnú hudobnú školu v doškolovacom stredisku UK Modra - Harmónia. Išlo o spevácke sústredenie pre všetkých členov Bratislavského chlapčenského zboru. Toto podujatie je odrazovým mostíkom pre prípravu celej koncertnej sezóny a začiatkom kariéry mnohých spevákov. Za 37 rokov svojej činnosti vychoval zbor stovky profesionálnych i amatérskych hudobníkov, medzi ktorých patria sólisti opery Slovenského národného divadla či Slovenskej filharmónie, muzikológovia, dirigenti, speváci muzikálov a populárnej hudby. Finančný dar bol použitý na ubytovanie.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 700 € Združenie STORM. Koniec leta s CIRKUSom. Združenie STORM sa venuje prevencii sociálno-patologických javov u rizikových skupín obyvateľstva a pôsobí vo viacerých mestách. Cieľom projektu bolo podporiť akciu Koniec leta s CIRKUSom, ktorá sa konala v priestoroch Komunitného centra na Nedbalovej ulici v Nitre. Akcia bola sprevádzaná hudobným programom, infostánkami, aktivitami pre deti a bola spojená s oslavou narodenín nízkoprahového programu pre deti a mládež CIRKUS. Finančné prostriedky boli použité na nákup občerstvenia, na materiálne a hudobné zabezpečenie podujatia.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 300 € Občianske združenie Mačky SOS. Kastrácia ferálnych mačiek, vybavenie depozitov. Cieľom projektu bolo zabrániť premnoženiu mačiek v mestskej lokalite, so súčasným ozdravením mačacej populácie. Mačky boli odchytené, vykastrované, odčervené, vyliečené z tráviacich problémov a následne vypustené do pôvodnej lokality, kde bolo 2 týždne monitorované ich uzdravovanie. Výsledkom je, že mačky sa nebudú množiť a naďalej budú plniť svoju deratizačnú úlohu. Finančný dar bol použitý na úhradu veterinárnych nákladov-kastráciu.
e) podpora vzdelávania 300 € Základná škola s materskou školou Rakovice. Modernizácia vyučovacích pomôcok. Cieľom projektu bola modernizácia učebných pomôcok, vďaka ktorým sa skvalitnila výučba na základnej škole v Rakoviciach. Vizualizér pomáha zefektívniť vyučovacie hodiny a upútať pozornosť žiakov formou premietania nového učiva z pripravenej predlohy na tabuľu. Za kratší čas je tak žiakom ponúknuté väčšie množstvo zaujímavých informácií. Finančný dar bol použitý na vizualizér.
b) podpora a rozvoj športu 300 € Young talents. Young Talents Football Tournament Tour VI. V rámci projektu boli zorganizované 3 futbalové turnaje pre deti vo veku 8 - 12 rokov. Projekt bol orientovaný aj na vzdelávanie a výchovu detí a vytvorenie podmienok na ich voľnočasové aktivity prostredníctvom športu resp. futbalových turnajov. Základnými piliermi bolo vzdelávanie v oblasti zdravá výživa a zdravé stravovanie. Proces prebiehal formou názornej prezentácie a prednášky venovanej dôležitosti zdravého stravovania v živote človeka, rovnako ako jeho neodmysliteľná spätosť so športom. Futbalových turnajov sa zúčastnilo 600 detí. Finančný dar bol použitý na odmeny - medaile, poháre.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 1 000 € CDKL5 Slovakia. Dozariaďovanie Denného centra pre deti so ZP. Cieľom projektu bolo zakúpiť elektrický masážny stôl do denného centra Gardenia v Bratislave, ktoré je určené pre deti s viacnásobným postihnutím. To prispelo ku komplexnej terapii v rámci celistvosti detí, ich osobnosti a tiež aj k zlepšeniu ich fyzickej zdatnosti a kondícii. Vhodne pripraveným prostredím, ako aj fyzioterapeutickým odborným prístupom sa zlepšuje možnosť sociálneho začlenenia a podporuje samostatnosť, ktorá je nesmierne dôležitá pre deti aj ich rodičov. Finančný dar bol použitý na elektronický masážny stôl.
b) podpora a rozvoj športu 300 € Plavecký klub AQUA Senica. Súťažný rok 2019. Nadácia Tatra banky podporila projekt plaveckého klubu, cieľom ktorého bolo zlepšiť plavecké podmienky zabezpečením plaveckých pomôcok a finančnými prostriedkami potrebnými na úhradu prenájmu bazéna, či štartovného na súťažiach. Finančné prostriedky boli použité na úhradu štartovného na dvoch súťažiach.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 500 € Evanjelická DIAKONIA Evanjelickej cirkvi a.v. na Slovensku. PRE NAŠICH NAJMENŠÍCH - PÚCHOV. Cieľom projektu bolo zvýšiť kvalitu poskytovaných služieb Detského opatrovateľského centra, ktoré pôsobí v Púchove. Prvým cieľom projektu bola výmena opotrebovaného zariadenia v kuchyni a druhým cieľom bolo zabezpečiť zvýšenie hygieny a dezinfekcie priestorov jasličiek. Zaobstaraním týchto vecí sa dosiahlo zvýšenie spokojnosti a dlhodobé poskytovanie vysokokvalitnej a každodennej dezinfekcie prostredia strediska. Finančný dar bol použitý na germicídny žiarič.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 700 € Domov n.o., Partizánske. Pohybovo-kognitívne hry pre seniorov. V rámci projektu sa úspešne zrealizovalo osadenie exteriérovej edukačnej hry Aromaterapia-mágia záhradných bylín v zariadení pre seniorov, ktoré sa náchádza v Partizánskom. Projekt bol obohatený o prvok bylinkovej pyramídy, ktorá podčiarkla spoznávanie nového - objavovanie a vzdelávanie v oblasti liečivých bylín. Finančné prostriedky boli použité zakúpenie exteriérovej edukačnej hry.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 700 € Občianske združenie Amazonky. Kupele TT2019. Cieľom projektu bolo zrealizovať relaxačný pobyt v kúpeľoch pre onkologické pacientky z celého Slovenska. Pre mnohé z nich je takéto stretnutie po dlhodobej liečbe často prvým skutočným oddychom. Vďaka tomu mali možnosť spoznať iné ženy, ktoré sú alebo boli v rovnakej náročnej životnej situácii. Spoločné zdieľanie a výmena informácií medzi pacientkami s rakovinou prsníka je to, čo si na relaxačných pobytoch vážia najviac. Finančný dar bol použitý na pobyt v kúpeľoch.
b) podpora a rozvoj športu 300 € Toptenis, n.o. Family cupík. Zámerom projektu bolo zorganizovanie 13. ročníka tenisového turnaja s názvom Family cupík, určeného pre rekreačne športujúcu mládež a ich rodičov. Cieľom bolo zmysluplnné trávenie voľného času detí so svojimi rodičmi a zoznámenie sa s novými rodinami. Finančné prostriedky boli použité na prenájom tenisového dvorca a medaile.
e) podpora vzdelávania 300 € Súkromné centrum voľného času - Materské centrum Modráčik. Ihrisko pre Modráčik. Cieľom projektu bolo zveľadiť prostredie materského centra Modráčik, zvýšiť bezpečnosť detí a tiež obohatiť prostredie o nové herné prvky a prvky stimulujúce efektívny fyzický i duševný rozvoj detí. Finančné prostriedky boli použité na nákup herného prvku.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 1 000 € ANGELMAN. Terapie a pomoc deťom s Angelmanovým syndrómom. Projekt bol zameraný na pomoc rodinám s deťmi, ktoré sa narodili s veľmi vzácnym a zároveň veľmi vážnym celoživotným ochorením - Angelmanovym syndrómom. V rámci projektu sa realizovali individuálne rehabilitačné stimulácie pre deti s týmto ochorením. Okrem špeciálnych terapií aj masáže a senzomotorické stimulácie. Veľkým prínosom boli práve intenzívne trojtýždňové terapie, ktoré priniesli viditeľný pozitívny výsledok a skvalitnenie života. Finančný dar bol použitý na masáže a rehalilitácie.
b) podpora a rozvoj športu 300 € Basketbalový klub mládeže Iskra Aréna Svit. Majstrovstvá SR. Cieľom projektu basketbalového klubu bolo zrealizovať Majstrovstvá SR, ktoré sa konali od 24.5 do 26.5 v Eurovia aréne v Bratislave. Starší žiaci Basketbalového klubu mládeže Iskra Svit získali striebornú medailu. Do prípravy podujatia sa zapojilo veľa dobrovoľníkov z radov rodičov, žiakov miestnych škôl a priaznivcov basketbalu. Finančný dar bol použitý na ubytovanie.
b) podpora a rozvoj športu 300 € Rada rodičov školy pri Základnej škole Belehradská 21, Košice. Športovná olympiada pre žiakov ZŠ Belehradská. Rada rodičov zorganizovala pre žiakov Základnej školy Belehradská v Košiciach športovú olympiádu. Cieľom bolo rozhýbať čo najviac detí a zároveň podporiť teamového ducha detí. Žiaci súťažili v rôznych disciplínach. Medzi sebou súťažili nielen jednotlivci, ale aj jednotlivé triedy, pričom najšikovnejšia trieda získala putovný pohár. Finančné prostriedky boli použité na nákup trofejí pre víťazov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € DFS Vienok. Vienok na festivale Zielona Gora – Poľsko. Detský folklórny súbor VIENOK je najstarším detským súborom v Bratislave. Cieľom projektu bolo podporiť účasť súboru na jednom z najlepších folklórnych festivalov v Poľsku - Zielona Gora. Odprezentovaný bol vlastný hudobný program, ktorý zahŕňal piesne zo Záhoria, Podpoľania a Myjavska. Predstavené boli aj slovenské gastronomické špeciality. Finančné prostriedky boli použité na úhradu cestovného.
e) podpora vzdelávania 300 € DŠC Loptička Košice. Detské ihrisko. Zámerom projektu materskej školy bolo dofinancovať časť hracích prvkov na novom plánovanom ihrisku. Týmto spôsobom dostávajú deti priestor na rozvíjanie hrubej motoriky, vzťahu k pohybu a budovanie sociálnych väzieb. Pre deti je každý nový hrací prvok zaujímavý a majú z neho radosť. Finančný dar bol použitý na hojdačku a jej montáž.
e) podpora vzdelávania 300 € Rodičovské združenie pri materskej škole. Revitalizácia pieskoviska. Nadácia Tatra banky podporila projekt Rodičovského združenia pri Materskej škole v Kanianke. Cieľom projektu bolo zrevitalizovať pieskovisko v areáli materskej školy formou výmeny drevených obložiek na vymurovaných základoch pieskoviska, doplnenia piesku a výmeny drevenej lavičky za betónovú s plastovými doskami. Projekt tak prispeje k rozvoju detí v pracovných a sociálnych zručnostiach. Finančný dar bol použitý na materiál.
e) podpora vzdelávania 300 € OZ PAKAMO. Hravo a tvorivo vo výchovno-vzdelávacom procese. Nadácia Tatra banky podporila projekt Občianskeho združenia pri Strednej odbornej škole pedagogickej v Modre. Cieľom projektu bolo skvalitniť výučbu formou edukatívnych pomôcok. Ich efektívne využitie si našlo uplatnenie vo výchovno – vzdelávacom procese a v odbornej pedagogickej praxi. Projektom sa prispelo k zlepšeniu podmienok pre riadenie dramatických činností v práci s deťmi. Študenti si rozvíjajú zručnosti s predmetom a osvojujú si metodiku práce s deťmi. Finančný dar bol použitý na paravány a dekorácie.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 300 € Občianske združenie Trenčiansky Útulok. Nákup čipov pre psíkov. Nadácia Tatra banky podporila projekt občianskeho združenia Trenčiansky Útulok, ktorý pomáha psíkom v Karanténnej stanici v Trenčíne. V rámci projektu sa podarilo nakúpiť 70 ks identifikačných čipov pre psíkov. V priebehu roka 2019 bolo do útulku prijatých 131 psov, na adopciu ostalo 98 psov a takmer všetky bolo potrebné čipovať. Behom druhého polroka sa podarilo zorganizovať pár podporných akcií pre útulok ako osveta ohľadom starostlivosti a poskytovanej opatery v útulku. Finančný dar bol použitý na nákup mikročipov.
e) podpora vzdelávania 300 € Základné škola s materskou školou. "Miesto, kde ma baví byť, tvoriť a hrať sa". V rámci zrealizovaného projektu bolo vytvorené inšpiratívne miesto pre deti v Základnej škole s materskou školou v Chtelnici, ktoré im poskytuje miesto na rôzne aktivity. Zakúpené pomôcky slúžia deťom na zlepšenie problematických oblastí. Učiteľkám pomáhajú u detí rozvíjať schopnosť pozorovať, komunikovať, merať a tvoriť predpoklady. Finančné prostriedky boli použité na nákup multifunkčnej skrine a kalendárov počasia.
e) podpora vzdelávania 1 000 € GALANT. Zriadenie triedy "Sovičky" pre autistické deti.. Cieľom projektu bolo vytvoriť triedu v materskej škole Hrdličkova v Bratislave pre deti s poruchami autistického spektra, pre deti s narušenou komunikáciou a sluchovým postihnutím. V novozriadenej triede majú rodičia možnosť vidieť prácu s deťmi a komunikujú s učiteľmi o edukácii detí. Finančný dar bol použitý na špeciálne pomôcky a zariadenie.
b) podpora a rozvoj športu 500 € AKNELA. Aknela dance camp 2019-letný tanečný tábor. Cieľom projektu bolo podporiť letný tanečný tábor a vytvoriť pre zúčastnených členov plaveckého klubu Aknela čo najlepšie prostredie a možnosť rozvoja tanečných schopností, techniky desiatich tancov a kondičnú pripravenosť. Finančné prostriedky boli použité na úhradu stravy.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 500 € Alter Nativa. Prezentačná prírodná záhrada na Gemeri - v Brdárke. Vďaka projektu sa podarilo v rámci ukážkovej prírodnej záhrady v obci Brdárka na Hornom Gemeri zrealizovať stavbu sušiarne na ovocie a bylinky. Sušiareň je kombinovaná s klasickým sporákom na pevné palivo, rúrou na pečenie a naviac i údiarňou na syry, ktoré sú produktom niektorých vzdelávacích podujatí združenia. Užívateľom tejto štruktúry sú návštevníci obce Brdárka a užívatelia vzdelávacích podujatí Občianskeho združenia Alter Nativa v Brdárke. Finančný dar bol použitý na sušiareň.
b) podpora a rozvoj športu 300 € 1.slovenský školský lukostrelecký klub Petržalka. Rozvoj lukostreľby v Petržalke. Zámerom projektu bolo vytvoriť lepšie podmienky na trénovanie lukostrelby formou zabezpečenia nových terčov a terčovníc. Terčovnice budú využívané ako na tréningy, tak aj na súťaže, ktoré klub pravidelne usporiadava. Finančné prostriedky boli použité na nákup terčov a terčovnice.
e) podpora vzdelávania 700 € Ulita. Vzdelávanie bez prekážok. Hlavným cieľom bolo vytvoriť pre deti bezpečný priestor, v ktorom sa buduje pozitívny postoj ku škole, vzdelávaniu, pravidlám a povinnostiam. Cieľovou skupinou projektu boli deti a mládež, ktorých rodiny sa často nachádzajú v zložitej socioekonomickej situácii. Zakúpením notebookov sa prispelo k rozvoju predstavivosti, komunikačných a počítačových zručností, ktoré sú dnes dôležitým kľúčom nielen k školskej úspešnosti, ale i k úspešnému zaradeniu sa mladých ľudí v živote. Finančný dar bol použitý na notebooky.
b) podpora a rozvoj športu 500 € Klimo Dance Studio. Tanečný workshop pre deti. Občianske združenie Klimo Dance Studio združuje vyše 50 detí, ktoré sa venujú spoločenským tancom. Projektom bolo podporených osem detí z tanečno-športového klubu, ktoré absolvovali v letných mesiacoch tanečný workshop v obci Kľačno. Deti sa počas podujatia zdokonalilii v štandardných a latinsko-amerických tancoch. Finančné prostriedky boli použité na úhradu ubytovania a stravy.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 700 € Domka, stredisko Košice. Aj TY môžeš byť dobrovoľník. Cieľom projektu bolo podporiť dobrovoľníctvo a angažovanosť mladých ľudí podujatím ako je tínedžerský tábor. Pre tých, ktorí majú záujem pokračovať ako animátori v stredisku Domka bolo v ponuke ďalšie systematické zážitkové vzdelávanie, mentoring a priestor pre sebarealizáciu. To im prináša nové osobnostné a životné zručnosti a sebapoznanie. Finančný dar bol použitý na stravu, ubytovanie, materiál na organizáciu podujatí a komunikačné náklady.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 900 € PLAMIENOK n.o. Plamienok života. Cieľom projektu bolo zlepšenie kvality života nevyliečiteľne chorých detí v ich domácom prostredí. Deti sú odkázané na liečbu kyslíkom a z tohto dôvodu sú pripútané k lôžku. Vďaka prenosnému kyslíkovému koncentrátoru môžu ísť deti do prírody, na vychádzku a voľne sa pohybovať aj mimo ich bývania. Veľký prínos projektu je pre samotné rodiny, nakoľko spôsob života s nevyliečiteľne chorým dieťaťom má silný dopad na kvalitu života celej rodiny. Finančný dar bol použitý na prenosný kyslíkový koncentrátor.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 295,53 € Občianske združenie Darujme deťom nádej. Detské ihrisko. Realizáciou projektu prispeli členovia občianskeho združenia Darujme deťom nádej k rekonštrukcií detského ihriska, ktoré je určené pre hospitalizované deti v špecializovanej detskej rehabilitačnej nemocnici v Dunajskej Lužnej. Namontovaná bola nová preliezka so šmýkačkami a hojdačkami. Pacienti detského rehabilitačného centra tak majú vynovený a rozšírený bezpečný priestor pre voľnočasové aktivity, hry rôzneho charakteru, rozvoj kreativity a kolektívnych hier. Finančný dar bol použitý na herné prvky.
e) podpora vzdelávania 750 € Veronika T. Letná škola štúdia prípravy nových materiálov, Taliansko. Študentka Materiálovotechnologickej fakulty STU v Bratislave absolvovala letnú školu pod záštitou Európskej spoločnosti práškovej metalurgie v Taliansku. Zámerom bolo získať nové teoretické aj praktické vedomosti z oblasti najmodernejších metód prípravy a charakterizácie kovových materiálov. Touto cestou poskytla letná škola študentke cenné zručnosti, ktoré aplikovala pri riešení problémov spojených s vývojom a prípravou implantátu z práškov čistého horčíka v rámci jej dizertačnej práce. Finančný dar bol použitý na registarčný poplatok, cestovné náklady a štúdijnú literatúru.
e) podpora vzdelávania 1 000 € Martin F. Letná škola o Bayesových metódach, Rusko. Nadácia Tatra banky podporila študenta školy Imperial College London na jedinečnej celosvetovej vedeckej letnej škole s názvom Deep|Bayes 2019 v Moskve. Letná škola bola realizovaná prostredníctvom rigoróznych teoretických prednášok, praktických cvičení a v neposlednom rade prezentácií o najmodernejších trendoch v jednotlivých oblastiach, ktoré súvisia s Bayesovými metódami. Škola študenta inšpirovala k ďalšej technickej stáži, ktorú absolvuje budúci rok v spoločnosti DeepMind. Ďalej plánuje využiť všetky nadobudnuté vedomosti a skúsenosti v podnikateľskom prostredí na Slovensku v rámci Start-upového riešenia vlastného projektu so zameraním na umelú inteligenciu. Finančný dar bol použitý na ubytovanie, cestovné, registračný poplatok a víza.
e) podpora vzdelávania 4 900 € Jana P. Simulácia prsníkových nádorov v bioreaktore, Taliansko. Študentka absolvovala stáž v laboratóriu tkanivového inžinierstva na National Research Council v Taliansku. Spolupracovala pri vývoji technológie na kultiváciu buniek v 3D podmienkach v bioreaktoroch, ktoré oveľa reálnejšie simulujú rast buniek v tele človeka. Pracovala na svojom projekte dizertačnej práce, kde v bioreaktoroch kultivovala pacientske mezenchýmové stromálne bunky (MSC) spolu s nádorovými bunkami, testovala ich vplyv na rast, metastázovanie a chemorezistenciu nádorových buniek. Finančný dar bol použitý na materiál, ubytovanie, cestovné, poistné a registračný poplatok.
e) podpora vzdelávania 4 000 € Barbora G. Výskumný pobyt na Harvard Medical School, USA. Študentka Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave absolvovala výskumný pobyt v laboratóriu Dr. Longhi v Beth Israel Deaconess Medical Center v USA. Práve toto laboratórium sa na svetovej úrovni venuje purinergnym signálnym dráham so zacielením na novú formu liečby. Hlavným cieľom výskumného pobytu bolo overiť zapojenie produktov DNáz do purinergnych signálnych dráh na bunkových kultúrach a animálnych modeloch zápalových črevných ochorení. Študentka sa zúčastnila Sympózia pre imunoreguláciu v zápalových stavoch, imunologických a gastroenterologických seminárov, ktoré sa konali na Harvard Medical School s poprednými odborníkmi na danú problematiku. Získané výsledky majú sľubný predpoklad na publikovanie v popredných časopisoch. Finančný dar bol použitý na ubytovanie a štúdijný materiál.
e) podpora vzdelávania 1 800 € Kristína U. Advanced Imaging & Deep Learning Croucher Course, Čína. Študentka Univeristy College v Londýne absolvovala letnú školu Advanced Imaging & Deep Learning v Hong Kongu. Cieľom tohto týždňového intenzívneho kurzu bolo oboznámiť doktorantských študentov, ktorí sa aktívne venujú výskumu umelej inteligencie a jej aplikácie na riešenie biologických a medicínskych problémov s novodobou metódou a ako rekonštruovať mikroskopické snímky, ktoré boli nadobudnuté fluorescenčnou mikroskopiou. Cieľom bolo aktívne si vyskúšať šum-odstraňovaciu (“denoising”) metódu na vlastných experimentoch. Počas ďalších dní sa študenti venovali pochopeniu architektúry neurónovej siete a jej parametrov, ktoré musia byť prispôsobené pre špecifický experiment. Po návrate z letnej školy študentka túto metódu hneď aplikovala na odstránenie šumu z vlastných mikroskopických snímkov rakovinových buniek, ktoré skúma vo svojom doktorantskom projekte. Finančný dar bol použitý na ubytovanie, cestovné, poistné a účastnícky poplatok.
e) podpora vzdelávania 1 760 € Lucia H. Klinicko-výskumná stáž v New Yorku-Manhattan, USA. Študentka Karlovej univerzity absolvovala výskumnú a klinickú stáž na klinike Northeast Regional Epilepsy Group v New Yorku. Zúčastnila sa na neuropsychologických vyšetreniach pacientov s diagnózou PNES. Spoločne s doktormi diskutovali o neuropsychologických metódach používaných na SLovensku, v Českej republike a v USA. Premýšľali o možnostiach prevodu niektorých dôležitých škál do slovenského a českého jazyka. V priebehu stáže absolvovala niekoľko prednášok a diskusií o rôznych liečebných modalitách, ktoré sa v súčasnosti využívajú na liečbu pacientov s touto diagnózou. Výsledkom mnohých diskusií je tvorba společného výzkumného projektu, príprava štúdie do časopisu s IF faktorom a organizácia společného sympózia na konferencii IPC 2020 v Prahe. Finančný dar bol použitý na ubytovanie, stravu, cestovné a odbornú literatúru.
e) podpora vzdelávania 1 000 € Ivan G. Fracture of nanolattices, Caltech, USA. Študent absolvoval ako jeden z ôsmich študentov z univerzity letný výskumný pobyt na Univerzite Caltech v Pasadene, v USA. Vzhľadom na svoje záujmy a budúcu špecializáciu si zvolil supervízorku Prof. Juliu Greer, ktorá vedie výskumnú skupinu zameranú na nanomateriály. V spolupráci s členmi jej skupiny vypracoval študent návrh výskumného projektu, na ktorom pracoval. Zameraním projektu bolo štúdium lomovej mechaniky na nanometrovej úrovni. Ide o oblasť, ktorá je veľmi málo preskúmaná. Cieľom bolo porozumieť propagácii lomov v materiáli, vypracovať fyzikálny model a konfrontovať ho so simuláciami a experimentmi. Vypracoval dva analytické modely testu. Finančný dar bol použitý na ubytovanie.
e) podpora vzdelávania 750 € Zuzana T. Výskumný pobyt vo Varšave, Poľsko. Študentka estetiky Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre absolvovala pobyt na divadelnej akadémii vo Varšave. Cieľom projektu bolo nahliadnuť do prostredia centra poľskej alternatívnej a experimentálnej divadelnej kultúry. V oblasti štátom nezriaďovanej kultúry nachádzame medzi vývojom Poľska a Slovenska množstvo paralel, pričom korene alternatívneho divadla u nás možno identifikovať práve v inšpirácii z poľského prostredia. Pobyt na Akadémii Dramatických umení a návšteva divadelných predstavení varšavských nezávislých divadiel umožnila študentke lepšie pochopiť obsah a prejav alternatívnych divadelných postupov, ako aj spoznať spôsob fungovania nezávislých divadiel. Finančný dar bol použitý na ubytovanie, vstupné na predstavenia, cestovné, stravu a štúdijný materiál.
e) podpora vzdelávania 3 300 € Martin L. Agentné modelovanie v sociálnych vedách, Veľká Británia. Študent Fakulty sociálnych vied KU Leuven sa zúčastnil na projekte, ktorý prebehol vo výskumnej skupine Komplexnej ekonómie na Inštitúte nového ekonomického myslenia Oxfordskej univerzity v Anglicku. Získal nové znalosti v oblasti agentného modelovania a strojového učenia. Medzi zaujímavé projekty, na ktorých mal možnosť pracovať bolo predpovedanie a modelovanie defaultov vo finančných systémoch a možnosť použitia vyhľadávaní na Googli ako dát na sociálny výskum a predpovedaní napr. volebných výsledkov. Na sérii brainstormových stretnutí boli dohodnuté ďalšie dva projekty, ktorým by sa študent rád venoval v roku 2020. Jedná sa o optimalizáciu rekvalifikačných politík ako odpoveď na prichádzajúcu automatizáciu a meranie kauzálnych vzťahov v kontexte komplexných sociálnych interakcií . Finančný dar bol použitý na ubytovanie a cestovné náklady.
e) podpora vzdelávania 3 500 € Alexandra R. Cajal Neuroscience Training Course 2019, Francúzsko. Študentka Katedry živočíšnej fyziológie a ekológie Karlovej Univerzity v Prahe absolvovala kurz Advanced Techniques for Synapse Biology na inštitúte Bordeaux neurocampus vo Francúzsku. Kurz bol zameraný na využitie zobrazovacích techník v neurovedách. Dizertačná práca študentky s názvom Neuroendokrinné vplyvy na tvorbu a rast neuritov si vyžadovala použitie viacerých mikroskopických metód a účasť na kurze jej umožnil zvýšiť kvalitu postupov vizualizácie morfológie neuronálnych buniek. Študentka absolvovala každodennú výučbu v podobe odborných prednášok významných vedcov z oblasti neurobiológie. Finančný dar bol použitý na registračný poplatok.
e) podpora vzdelávania 2 124,57 € Jakub L. Výskum neutrín vo výskumnej skupine na MIT, USA vratil 875,43 eur. Študent fyziky a astronómie University of Manchester absolvoval výskumnú stáž na prestížnej univerzite MIT v USA. Projekt bol zameraný hlavne na neutrínové detektory, programovanie a vyhodnocovanie grafov a závislostí. Do budúcna plánuje spolupracovať s inštitúciou Fermilab, pretože mu bolo ponúknuté pokračovať na analýze a vytvoriť komplexnejší algoritmus na zistenie trendov v čistote tekutého argónu. Po stáži zorganizoval prednášky v rámci Astrophysics Society na univerzite v Manchestri, kde pozval rôznych profesorov z univerzít, ktorí rozprávali o svojom výskume v oblasti astrofyziky. Budúci rok plánuje pred letnými prázdninami navštíviť svoju strednú školu na Slovensku a rozprávať o svojich skúsenostiach. Finančný dar bol použitý na letenky, víza, miestne cestovné a literatúru.
e) podpora vzdelávania 768,88 € Made by Vaculik/ medializácia nadácie a jej grantových programov/ printp. Brožúra GP NTB 2018
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 120,96 € Made by Vaculik/ medializácia nadácie a jej grantových programov/ uprava web GP Viac umenia Literatúra
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 120,96 € Made by Vaculik/ medializácia nadácie a jej grantových programov/ návrh textovej strany inzercia GP Viac umenia Literatúra
e) podpora vzdelávania 92,09 € Made by Vaculik/ medializácia nadácie a jej grantových programov/ POS mat prednáška ekonóma KIMRS
e) podpora vzdelávania 3 688,5 € ZenithOptiMedia / medializácia nadácie a jej grantových programov/ mediaplan Kampane GP NTB február 2019
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 739,69 € ZenithOptiMedia / medializácia nadácie a jej grantových programov/ mediaplan Kampane GP NTB Viac umenia Literatúra
e) podpora vzdelávania 240 € ZOOM CREATIVE / medializácia nadácie a jej grantových programov/ FOTOSERVIS prednáška nositeľa Nobelovej ceny
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Spoločne deťom, neinvestičný fond pri Štátnom bábkovom divadle v Bratislave. Inscenácia BBD Preklep a Prechmat, podľa Překlep a Škraloup od českého autora Tomáša Končinského. Cieľom projektu Bratislavského bábkového divadla bolo uvedenie inscenácie Chronoškriatkovia. Na jej vytvorení pracoval medzinárodný tvorivý tím, ktorý so sebou priniesol inšpiratívne postupy v oblasti bábkového divadla zo zahraničia. Český režisér Jakub Maksymov funkčne a originálne uplatnil princíp live puppet cinema. Poľská scénografka Olga Ziebinska vytvorila figuratívne a magické bábky. Srbský hudobník Lazar Novkov zas priniesol magický princíp naživo hrajúcich zvončekov ako metaforu plynutia času. Chronoškriatkovia vzbudili veľký záujem u divákov ako aj recenzentov a festivalových dramaturgov. Divadlo bude inscenáciu pravidelne uvádzať v niekoľko dňových blokoch. Finančný dar bol použitý na honorár a nákup materiálu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € GuNaGu. GUnaGU 2019 - tri hry. Cieľom projektu divadla GUnaGU boli tri premiéry pôvodných slovenských hier. Všetky tri hry reagovali na situáciu súčasného Slovenska, každá inými divadelnými prostriedkami a s inou témou: Taxi Bratislava na nárast konšpiračných teórií, Poslední hrdinovia na slabo zvládané problémy s opaterou starých ľudí a naostatok Deň, keď sme boli majstri sveta na fenomén falošného, zástupného vlastenectva, ktoré trvá len počas športových podujatí. Všetky tri premiéry sa stretli s veľkým záujmom publika. Finančný dar bol použitý na herecké našťudovanie, réžiu, marketing, kostýmy a scénár.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Divadlo J. Záborského. Vytvorenie a zaradenie inscenácie ŠTEŇA do repertoára divadla. Divadlo Jonáša Záborského zaradilo do repertoára novú inscenáciu s názvom Šteňa. Divákom prináša citlivú tému, ktorá sa v našej spoločnosti vyskytuje čoraz častejšie, pretože nárast detí s diagnostikovaným autizmom rapídne rastie. Inscenácia upozorňuje, že takéto deti by nemali ostať na okraji spoločnosti, ale naopak, je potrebné sa im intenzívne venovať. Ide o poetický ponor do sveta autistických ľudí, v ktorom sa vtipne a dojímavo vykresľuje príbeh mladého autistu. Ten získava svoje prvé a zároveň aj posledné zamestnanie, ktorým je pozeranie na kamene v kameňolome. Ide o slovenskú premiéru súčasného maďarského dramatika Jánosa Háya. Finančný dar bol použitý na honorár.
e) podpora vzdelávania 2 000 € Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva, Katedra krajinného inžinierstva. Implementácia programovania v krajinárstve. Projekt bol realizovaný primárne pre študentov dennej formy štúdia v odbore Krajinné inžinierstvo pre oboznámenie a praktickú ukážku moderných technológií. V rámci projektu bolo prevedené prototypovanie pomocou vývojových dosiek a mikropočítačov s GPIO konektivitou. Účastníci mali možnosť vyskúšať si používanie softvéru zadarmo na reálne a praktické riešenia problémov skutočného sveta. Zorganizovaný bol workshop, ktorého sa zúčastnili študenti a absolventi dvoch univerzít. Účastníci získali prvotný kontakt s programovaním, naučili sa ako pristupovať k dokumentácii a návodom jednotlivých nástrojov. Finančný dar bol použitý na mikropočítač s GPIO konektivitou a základným príslušenstvom, náradie a materiál.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 650 € Kristína Rypáková. Zodpovedná móda: kolekcia módnych doplnkov. Cieľom projektu sa stal ekologický a udržateľný výrobok, ako aj zodpovedná a zdravá móda, ktorej výroba minimalizuje odpad a zapája sa do recyklačného a up-cyklačného reťazca. Oponuje tak masovej produkcii módy a nadmernému hromadeniu odevov na konci konzumného reťazca. Vznikla kolekcia 3D tlačených tašiek s autorskými netkanými textíliami doplnených o kolekciu príslušenstva, brošní a gombíkov.V roku 2020 bude kolekcia verejne odprezentovaná na tématicky príslušných podujatiach a design weekoch. Finančný dar bol použitý na textilný materiál a šperky.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Maja Božović Bažik. Realizácia kolekcie National Heritage. Cieľom projektu bolo zhotovenie autorskej kolekcie, ktorá predstavuje odevný pamätník nesúci ideu utopickej spoločnosti. V tejto práci bolo cieľom pracovať s tradičnými technikami na zhotovení autorskej vyšívanej textílie a odevov s prevedením do súčasnej doby. Spomenuté ornamenty boli vytvorené tradičnými technikami vyšívania v podobe štylizovanej kópie. Kolekciu dopĺňajú odevné predmety zhotovené z organických materiálov. Koncepčné a ideové hľadisko projektu National Heritage sa odvoláva na remeselné spracovávanie odevov, ktoré okrem umeleckej výpovednej hodnote, odzrkadľuje príbehy a funkciu sochárskych monumentov, ktoré sú typické pre bývalú Juhosláviu. Finančný dar bol použitý na materiál, poštovné a doplnky.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Mgr. art Zuzana Zmateková. ArchiTEXtures. Projektom ArchiTEXtures sa podarilo reprezentovať prvky a vizualitu Slovenskej modernistickej architektúry v tkanom textile. Dizajnérka vytvorila kolekciu ôsmych látok. Inšpirovala sa stavebným materiálom akým bol betón, panel a mramor. Taktiež čerpala inšpiráciu z farebných náterov panelových domov a z ich spustnutého stavu. Ako svoju inšpiráciu si zvolila i tvorbu ikonického architekta Vladimíra Dedečka či Dušana Kuzmu. Najbohatším zdrojom boli však pre ňu sídliská, ich rôznorodosť tvarov, štruktúr farieb a kompozícií. Zamerala sa na sídlisko Petržalka a jeho súčasnú i minulú podobu a jej stvárnenie vo väzbe i vzore. Finančný dar bol použitý na textilný materiál, rekvizity a techniku.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Mgr. art. Linda Viková. Vývoj nových tvarov a foriem pre značku si.li.. Zámerom projektu bolo rozšíriť portfólio prác značky si.li. o novú kolekciu. Vznikli modely a formy na dve nové misy a štyri nové veľkosti dekoratívnych kvetináčov v spolupráci s lokálnym výrobcom sadrových foriem. Okrem modelov a foriem sa stihla aj realizácia vo finálnom materiáli - sivej vysoko pálenej kamenine, porceláne a červenej pórovine. Bol naplnený aj cieľ využiť misy ako maliarske plátno - otestovaná bola nová škála farebností prostredníctvom rôznorodých keramických techník ako ručná maľba glazúrou a engobami. Výsledky projketu zodkumentoval fotograf Martin Tomečko. Finančný dar bol použitý na prototypovanie, výrobu foriem a tlač propagačných materiálov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 300 € Šimon Kern. Beleaf - Belamp - lampa z odpadového lístia. Cieľom projektu bolo vytvoriť funkčnú lampu, ktorá bude následne schopná uplatniť sa na trhu. Tienidlo lampy je vyrobené zo zmesi opadaného lístia a prírodného pojiva. Na to bolo potrebné navrhnúť a vyrobiť profesionálnu lisovaciu formu zo zliatiny hliníka a iných kovov, vyrobenú na CNC fréze, navrhnúť nový podstavec pre lampu a jeho vyrobenie na rotačnom laseri. V ďalšom roku bude navrhnutý obal, v ktorom sa bude lampa transportovať k cieľovému zákazníkovi. Obal bude mať po použití druhú funkciu. V pláne je prihlásiť lampy do designérských súťaží, ako napríklad Rosana Orlandi Design Prize. Finančný dar bol použitý na formu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 300 € Michaela Juhász. Realizácia autorských látok a odevnej kolekcie. Vytvorené boli nové dezény látok, ktoré boli inšpirované prvkami slovenského folklóru a ľudového umenia. Vznikla ucelená, kompletná kolekcia odevov, spolu 14 kompletných, rozdielnych outfitov, vytvorených technikou modrotlače, sieťotlače. Táto kolekcia bola širokej verejnosti odprezentovaná podľa plánu na Košice fashion weeku, 8.11.2019. Kolekcia mala pozitívnu odozvu ako veľmi inšpiratívna a ucelená. Finančný dar bol použitý na látky a sieťotlač.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Zuzana Svatíková. Z lásky. Cieľom bolo vytvoriť kolekciu keramických objektov a úžitkových predmetov, ktoré prostredníctvom odvolávania sa na symboly lásky a šťastia odkrývajú problematiku horizontov rodovej rovnosti, dospievania a genderových stereotypov. Prvá časť kolekcie bola predstavená na festivale Bratislava design Week 2019 a stretla sa so značným úspechom. Druhá časť kolekcie bola predstavená na pražskom Designbloku, za ktorú dizajnérka získala nomináciu za Najlepší bytový doplnok a bolo pozvaná vytvoriť limitovanú kolekciu pre festival art dizajnu, Křehký Mikulov 2020. Finančný dar bol použitý na prenájom priestoru, materiál, baliace pomôcky a inštalačné prvky.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave. Diár. Projekt Diár vznikol ako iniciatíva mladých dizajnérov a umelcov z VŠVU v Bratislave na podporu prezentácie mladých začínajúcich dizajnérov a umelcov atraktívnou formou. Dôležitou zložkou bola najmä spolupráca a komunikácia medzi študentami, autormi prác a fotografmi. Študenti získali možnosť spolupráce s inými katedrami a vďaka tomu získali nové skúsenosti a aj kontakty, ktoré môžu využiť do budúcna. Spoluprácou tak vznikol predajný produkt, ktorý prezentuje nie len samotných umelcov a dizajnérov, ale aj jednotlivé katedry a Vysokú školu výtvarných umení. Finančný dar bol použitý na tlač.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Henrieta Kurčíková. Cyklus. Dizajnérka vytvorila sériu interiérových textílií. Počas realizácie projektu sa zamerala na prácu so slovenskou ľudovou výšivkou a na jej modifikácie v rôznych textilných technikách a technológiách. Podarilo sa jej vytvoriť sériu nových digitálych výšiviek, ktoré sú aplikované na interiérové doplnky. Následne výšivky modifikovala a zväčsovala, pričom využívala technológiu digitálnej tlače. V rámci projektu vznikli ďalšie interiérové doplnky - závesy s motívom už modifikovanej ľudovej výšivky. Motív zo závesov aplikovala na sériu taftovaných vzoriek, ktoré slúžili ako skica pre vytvorenie dvoch vlnených kobercov. Finančný dar bol použitý na materiál, galantériu a digitálnu tlač.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 860 € Mgr. art. Ľubica Poncik. HABAN TOUCH - habánsky dotyk. Zámerom projektu bolo vytvorenie odevnej kolekcie a jej prezentácia. V projekte dizajnérka využila starú techniku ako je plisovanie a inšpiráciu našla vo farebných vzoroch zo vzácnej habánskej keramiky z nášho územia - fajansy najmä zo 17. až 19. storočia. Cieľom projektu bolo odkryť pre širokú verejnosť cenné zbierky múzeí prostredníctvom odevnej kolekcie a zároveň vytvorenie novej experimentálnej techniky vychádzajúcej z tradičných slovenských vzorov a zabudnutých techník. Finančný dar bol použitý na materiál, potlač a plisovanie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € OPEN DESIGN STUDIO o.z. Critical Daily – tvorba a prezentácia kritických projektov v grafickom dizajne. Cieľom projektu bolo podporovať mladých slovenských grafických dizajnérov v tvorbe kritických projektov, ktoré reflektujú spoločnosť. Pomôcť projekty ideovo a koncepčne formovať, pomôcť pri realizácii, propagácii, publikovaní a archivovaní na medzinárodnej platforme www.criticaldaily.org, v iných médiách a sociánych sieťach. Dôvodom je dôležitosť motivovania formulácie vlastného názoru u mladých grafických dizajnérov a potreba pomôcť im v realizácii. Formulácia vlastného názoru u dizajnérov je kľúčová nielen pri kritickej praxi ale aj v profesionálnom živote. Finančný dar bol použitý na honoráre a propagáciu kritických projektov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 840 € Bc. Zuzana Martinusová. Gde putujete? Cieľom projektu malo byť spojenie viacerých slovenských a českých výrobcov do jednej spolupráce, ktorej výsledkom mala byť outdoor kolekcia určená pre dobrodruhov pozostávajúca z výbavy na kempovanie, či odpočinok v prírode. Táto kolekcia mala obsahovať dva hamaky s dvomi celtami a dva spacie vaky. Projekt mal počas obhajoby práce vysoké hodnotenie a odprezentovaný bol v Sade Janka Kráľa, na pikniku v priestoroch záhrady Foajé na Štefánikovej ulici v Bratislave a na letnej akcii Trnavský piknik v Kamennom mlyne. Z dôvodu zrušenia spolupráce s firmou Condor sa nepodarilo zrealizovať projekt v celom návrhu. Ponuku na spoluprácu nakoniec prijala česká firma Patizon a podarilo sa ušiť 2 hamaky. Finančný dar bol použitý na materiál a šitie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 300 € Danica Pišteková. Wearable Inflatables. Cieľom bolo nasimulovať dizajnérsky tím zložený z architektky, scénografky a partnera z priemyslu a vytvoriť tak textilný nafukovací objekt, ktorý búra hranice disciplín. Môže byť architektúrou, mäkkým priestorom, ale aj scénou pre nové príbehy alebo odevom, ktorý zahaľuje. Cieľom bolo vytvoriť nový zážitkový priestor, ktorý sa dotýka našich tiel a tým sa objavujú jeho zákutia. Finančný dar bol použitý na šitie a zhotovenie celého objektu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 800 € Matej Rabada. ZPRÍRODY. Cieľom projektu bolo vytvorenie odevnej kolekcie, ktorá by vniesla tradičnú farbiarsku techniku modrotlače do všedného života prostredníctvom udržateľnej módy. Táto kolekcia bola ďalším vývojom projektu "Modrotlač Matej Rabada", ktorého cieľom bolo nie len oživenie výroby modrotlače na Slovensku, ale aj dizajnové obohacovanie a pretváranie modrotlače do súčasných podôb. Finančný dar bol použitý na materiál a fotografovanie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 450 € Katarína Defeo Fiúza SIposová. V procese. Zámerom projektu bolo zostavenie reprezentatívnej autorskej výstavy, v rámci ktorej boli odprezentované 3 vybrané autorské projekty. Doplnené boli o novú sériu miniatúr rozpísanej teoretickej publikácie prezentovanej ako šperkárske objekty. Cieľom bolo intervenovať galerijný priestor, diváka v ňom, hľadať nové prístupy šperkárskej inštalácie a nové možnosti prezentácie šperku v galerijnom priestore. Finančný dar bol použitý na inštalačný materiál, grafické práce, tlač, prenájom priestoru, fotografa a kurátora.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Marián Laššák. Mýtus domova. Cieľom projektu bola autorská tvorba v oblasti dizajnu s vyústením do kolekcie úžitkových predmetov, svietidiel. Hlavnou aktivitou bola realizácia svetelných objektov. Kolekcia prehlbuje napätie medzi realitou a ilúziou, medzi dvoma a troma dimenziami, medzi reálnou funkčnosťou a sémantickými akcentami. Sondy evokujú súvislosti s archeologickým či reštaurátorským odkrývaním historických vrstiev. Možno ich vnímať ako abstrahované obrazy času, ale aj konkrétne odkazy k našej minulosti s nostalgickým nádychom. Finančný dar bol použitý na svetelné boxy a grafiku.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Slovenská asociácia kvetinárov a flóristov. Victoria Regia 2019. Cieľom projektu bola národná súťaž vo viazaní a aranžovaní kvetov s medzinárodnou účasťou a zároveň Majstrovstvá Slovenska vo floristike. Nosnou témou tohto ročníka bol folklór. Zámerom združenia bolo dostať folklór viac do povedomia ľudí aj prostredníctvom kvetov a floristiky formou kreatívneho dizajnu a tým vyzdvihnúť slovenské kultúrne dedičstvo. Samotná súťaž prebehla v stredu 18.09.2019 vo všetkých troch kategóriach a výstava súťažných prác pre odbornú aj laickú verejnosť trvala od 19.09.2019 do 22.09.2019. Finančný dar bol použitý na matriálno-technické zabezpečenie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Marcel Holubec . Autorská módna móprehliadka - Creative couture vs. street couture 2019. Zámerom a cieľom projektu bolo vytvoriť kolekciu modelov s akcentom na aktuálne tendencie v rámci tvorby módneho dizajnu a prezentácia kolekcie. Inšpiráciou kolekcie bolo prelínanie istých historických odkazov z obdobia baroka a rokoka do súčasného módneho dizajnu tak, aby sa zdôraznili tradičné remeselné techniky v rámci moderného odevu. Pri tvorbe modelov dizajnér využil techniku plisovania. Fúzia historických odkazov s modernými technológiami je v súčasnosti jeden z najsilnejších trendov v rámci hľadania nového rozmeru odevu ako takého. Kolekciu dopĺňali autorské módne doplnky - kabelky, šperky - diadémy, brošne a náušnice. Finančný dar bol použitý na návrh, materiál a ušitie.
e) podpora vzdelávania 1 000 € Janka M. Angloville, Česká republika . Študentka Gymnázia Cyrila Daxnera sa zúčastnila jazykového pobytu v Angloville v Českej republike. Táto jazyková Inštitúcia ponúkla stretnutie s lektormi, u ktorých je angličtina materský jazyk. Študentka sa naučila angličtinu na úrovni C1, čo bolo hlavné kritérium pre prijatie na Masarykovu univerzitu v Brne. Zlepšila si aj gramatiku, rozšírila slovnú zásobu a prejav v plynulosti počas prezentovania svojich názorov. Finančný dar bol použitý na kurz.
e) podpora vzdelávania 1 130 € Samuel S. Inlingua Salzburg Österreich. Študent prešovského gymnázia absolvoval jazykový pobyt na jazykovo-vzdelávacej škole Inlingua Salzburg v Rakúsku. Intenzívny kurz vyučovania sa skladal z niekoľkých lekcií denne, ktoré zahŕňali gramatiku, písanie a komunikaciu. Na jazykovom pobyte strávil študent plánované 2 týždne s cieľom zložiť skúšku s certifikátom B2. Napokon mu bola dokonca udelená úroveň C1 po záverečnej ústnej a písomnej skúške. Nemčina je u študenta veľmi potrebná, pretože sa ňou reprezentuje na rôznych vedeckých súťažiach, výstavách a fórach. Finančný dar bol použitý na školné a cestovné.
e) podpora vzdelávania 810 € Nina B. Letná jazyková škola, Malta. Študentka Strednej zdravotníckej školy absolvovala jazykový pobyt na súkromnej jazykovej škole St. Martin's College na Malte. Zdokonalila sa v anglickom jazyku a získala nové poznatky týkajúce sa prístupov k hemofílii. Tie boli využité na rozšírenie poznatkov odbornej ročníkovej práce a spracované pri príprave stredoškolskej odbornej činnosti. Finančný dar bol použitý na cestovné náklady a jazykový kurz.
e) podpora vzdelávania 720 € Ivo Z. University of Trento, Taliansko. Študent strednej odbornej školy chemickej sa zúčastnil vzdelávaceho pobytu na inštitúcii CIBIO v Taliansku. Dostal príležitosť pracovať v špičkovo vybavených laboratóriách v oblastiach biotechnológia a farmakológia. Na pobyte mal možnosť spoznať genetické inžinierstvo, ktoré sa týka modifikovana bakteriálnej DNA, extrahovania DNA z baktérií alebo iných živočíchov a jej následná aplikácia. Absolvoval aj odborné prednášky zamerané na výskum rakoviny. Vedomosti a zručnosti nabraté na vzdelávacom pobyte využije v nasledujúcich výskumoch a projektoch. Finančný dar bol použitý na dopravu, ubytovanie a štúdijný materiál.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Alexandra M. Štúdijný pobyt, Francúzko. Študentka Športového gymnázia v Nitre absolvovala stredoškolský štúdijný pobyt vo Francúzsku. Pobyt organizačne zabezpečila medzinárodná dobrovoľnícka mimovládna organizácia American Field Service, ktorá funguje na Slovensku ako občianske združenie Intercultura Slovakia. Študentka sa výrazne zlepšila vo francúzskom jazyku, spolupracovala na konkurze - Vyjadrite demokraciu! a zúčastnila sa výstavy Otlačok času v spolupracujúci s umelcom Pierrom Jourdom. Finančný dar bol použitý na poplatok za sprostredkovanie pobytu Občianskemu združeniu Intrectura Slovakia.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Andrej G. TEG ENGLISH - Portsmouth, Veľká Británia. Študent gymnázia absolvoval 4-týždňový kurz IELTS vo Veľkej Británii ako prípravu na univerzitné štúdium. Projekt prebiehal v čase od 4.8.2019 - 31.8.2019 a zahŕňal 25 hodin týždenne anglického jazyka. Najväčší prínos je v zdokonalení sa v anglickom jazyku vo výslovnosti, v počúvaní, reprodukovaní textu a v rozšírení slovnej zásoby. Kurz bol zameraný na úspešné zvládnutie medzinárodného IELTS testu, ktorý je akceptovaný pri preukazovaní ovládania anglického jazyka. Výsledkom kurzu je certifikát o absolvovaní kurzu s dosiahnutím Advanced (C1) Level. Finančný dar bol použitý na školné, ubytovanie, cestovné, registračný poplatok a knihy.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Erika H. Umelecké lýceum, Taliansko. Nadácia Tatra banky podporila študentku gymnázia zo Cs. Lewis bilingual highschool, ktorá absolvovala 4-mesačný študijný program Lyceo artistico statale Catalano v talianskom Palerme. Nakoľko sa študentka venuje umeleckému zameraniu vybrala si pre svoj pobyt umelecké lýceum. Rozvoj v umení i v jazykovom smere pokladá za veľmi dôležitý a prínosný. Taliančine by sa rada venovala aj naďalej. Do úvahy pripadá aj výber vysokej školy v Taliansku. Finančný dar bol použitý na školné, poistné, cestovné a jazykový kurz.
e) podpora vzdelávania 690 € Laura N. Sächsische Bildungsgesellschaft für Umweltschutz, Nemecko. Študentka strednej odbornej školy chemickej sa zúčastnila odbornej stáže vo vzdelávacej inštitúcii na ochranu životného prostredia v Drážďanoch. Vybrala si odbor biotechnológie a mikrobiológie. V laboratóriu skúmala morfológiu dvoch mikroorganizmov a to konkrétne micrococus lutheus a e. coli., kultivovala mikroorganizmy z pôdy a vody a následne pozorovala rôzne riedenia. Zaujímavé bolo určovanie konkrétneho druhu a zisťovanie či je pre človeka nebezpečný alebo nie. V budúcnosti by sa chcela naďalej venovať odboru mikrobiológie, prípadne medicíny. Finančný dar bol použitý na ubytovanie, školné, cestovné, štúdijné materiály a poistenie.
e) podpora vzdelávania 1 140 € Eliška B. Kelley School of Business, USA. Študentka obchodnej akadémie sa zúčastníila vzdelávacieho programu v štáte Indiana, USA. Kelley School of Business organizuje každoročne Projekt Young Women´s Institute, ktorý je zameraný na mladé stredoškoláčky v obchodnom svete. Študentka sa zúčastnila tohto projektu ako jediná z Európy a absolvovala 5 workshopov na témy: Marketing, Prezentačné zručnosti, International Business, IU office of admissions a Business Law. Pracovala na prípade, ktorý sa týkal Business developmentu a získala zručnosti s naceňovaním, plánovaním predaja, analýzou možného zisku, stratégiou marketingu, predaja a výrobkov. Spolu s ostatnými študentami úspešne vytvorila spoluprácu s organizáciou NAMI, zameranou na mentálne zdravie. Finančný dar bol použitý na cestovné a poistenie.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Karin D. King's College London, Veľká Británia. Študentka gymnázia Jura Hronca absolvovala letnú odbornú školu medicíny na King's College London vo Veľkej Británii. Táto letná škola je určená pre stredoškolákov, ktorí v septembri začínaju posledný ročník strednej školy a mala by im pomôcť v prijímacom procese na vysoké školy. Počas letnej školy sa naučila množstvo informácií o krvnom obehu a dýchacej sústave, ale aj to ako správne napísať motivačný list a pripraviť sa na prijímacie testy. Počas pobytu navštívila nemocnicu a videla, čo obnáša klinická časť štúdia medicíny. Tento kurz jej pomôže v budúcnosti pri hlásení sa na univerzitu. Finančný dar bol použitý na úhradu kurzu.
e) podpora vzdelávania 1 200 € Richard M. Children & Youth Science Center of CAST, Čína. Študent SPŠ Elektrotechnickej zlepšil model autíčka a vycestoval na medzinárodnú súťaž mladých vedátorov do Číny. Samotná súťaž prebiehala 4 dni, počas ktorých porotcovia hodnotili projekty. Pri prezentovaní museli študenti odpovedať na otázky, kreatívne myslieť a profesionálne komunikovať v cudzom jazyku. Súťaže sa zúčastnilo až 900 súťažiacich, v kategórii Elektrina a mechanika súťažilo 22 projektov. Tím študenta sa s projektom Rádiovo ovládané autíčko umiestnil na vynikajúcom 2. mieste. Táto skúsenosť ho posunula vpred a v budúcnosti sa chce venovať informatike. Finančný dar bol použitý na kancelársky materiál, súčiastky, tlač a letenku.
e) podpora vzdelávania 1 350 € Miriam F. Expo Scientes International, Spojené arabské emiráty. . Študentka Katolíckej spojenej školy sv. Mikuláša sa zúčastnila na svetovej vedeckej súťaži stredných škôl Expo Scientes International v Abu Dhabi, v Spojených arabských emirátoch. Na výstave prezentovala spolu so spoluautorom Samuelom Smoterom projekt týkajúci sa Komplexného biomedicínskeho a predklinického testovania biomateriálov pre účely implantológie a regeneračnej medicíny. Na výstave mala možnosť prezentovať doposiaľ dosiahnuté výsledky pred širokou verejnosťou, predstaviteľmi arabskej vlády, veľvyslancom Slovenskej republiky, študentami a vedeckými pracovníkmi. Finančný dar bol použitý na letenku a účastnícky poplatok.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Filip F. Fakultní nemocnice Motol, Česká republika. Študent súkromného gymnázia absolvoval stáž vo Fakultnej nemocnici Motol v Prahe, Česká republika. Počas stáže sa zameral na štúdium srdca a jeho ochorení v spolupráci s detským kardiocentrom 2. LF UK a FN Motol. V tejto oblasti sa zúčastnil 2 prednášok o anatómii srdca a jeho mechanickej podpory. Klinické prípady, ktoré boli súčasťou tohto štúdia mu pomohli vidieť, aký je podstatný prístup rodičov ku zdravotnému stavu ich detí. Projekt u neho podporil rozhodnutie stať sa lekárom a pripraviť sa na prijímacie skúšky v odbore všeobecné lekárstvo. Finančný dar bol použitý na poplatok programu Czech Hospital Placements.
e) podpora vzdelávania 690 € Andrea L. Sächsische Bildungsgesellschaft für Umweltschutz, Nemecko. Študentka strednej odbornej školy chemickej sa zúčastnila odbornej stáže vo vzdelávacej inštitúcii na ochranu životného prostredia v Drážďanoch. Zdokonalila sa v mikrobiológii, naučila sa pracovať s mikroskopom, správne očkovať agary a kultivovať mikroorganizmy. Mala možnosť vidieť pod mikroskopom hubu Penicillium camemberti a Penicillium roqueforti, čo sú huby ktoré sa nachádzajú v známych syroch. Veľmi prínosné bolo vidieť a sledovať veľké množstvo mikroorganizmov, ktoré sa nachádzajú vo vode a v pôde. Odborná stáž splnila svoj účel a študentka získala množtvo nových informácií, ktoré zúžitkuje vo svojom odbore. Finančný dar bol použitý na ubytovanie, školné, cestovné, poistenie a štúdijný materiál.
Spolu 604 620,77 €