Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Použitia podielu zaplatenej dane prijímateľa 'Nadácia Tatra banky, Bratislava'
za rok 2014

Účel použitia Výška použitia (EUR) Spôsob použitia
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 500 € Slovak Fashion Council, o.z.. Best Fashion Graduate 2015. Best Fashion Graduate už tretíkrát pripravil cielene a profesionálne laureátov ceny na profesionálny život v módnom biznise. Jedným z cieľov projektu je, aby bol leureát pripravený tak, že bude vedieť rozpoznať hĺbku príležitosti, biznisový potenciál, alebo potenciál spolupráce, či iné výzvy. Odborná porota sa zišla opäť na prelome jari a leta na pôde VŠVU. Medzinárodné zloženie ostalo zachované, predsedníčkou sa znovu stala Mária Oberfrank - riaditeľka MBVFW. Víťazkou BFG 2016 sa stala Andrea Pojezdálová. Vo februári 2016 sa uskutočnila nosná, prezentačno - vzdelávacia časť BFG - Londýn International Fashion Showcase, kde sa ukázalo, že profesionálny rast dizajnérov je podmienený ich cielenou prácou a účasťou na kľúčových projektoch. Andrea dostala možnosť zúčastniť sa odborných seminárov, aj konferencie V4 FASHION EXPERIENCE, ktorá je zameraná na spoluprácu medzi dizajnérmi a profesionálmi z odboru v rámci krajín V4. Finančný dar bol použitý na uhradenie honorárov, administratívnych a iných nákladov, cien pre víťaza a cestovných a ubytovacích nákladov.
e) podpora vzdelávania 30 000 € Nadácia Petit Academy. Pulitzer Prize Winner James Steele´s Lecture. Nadácia Petit Academy v spolupráci s anglickými novinami The Slovak Spectator s podporou Nadácie Tatra banky a Univerzity Komenského v Bratislave pokračovala aj v roku 2015 v tradícii verejných prednášok a vzdelávacích aktivít na akademickej pôde, ktoré tentokrát realizoval nositeľ Pulitzerovej ceny James Steel. Je jedným z najuznávanejších amerických novinárov. Magazín American Journalism Review ho spolu s jeho kolegom Donaldom L. Barlettom nazval „s najväčšou pravdepodobnosťou najlepším tímom v dejinách investigatívnej žurnalistiky“. Jeho prednášky a workshopy prebehli na univerzitách v Košiciach a Bratislave. Venoval sa téme Hlas pravdy v časoch globálneho utajovania. Prednáška z Bratislavy z auly Univerzity Komenského bola streamovaná na internete, uskutočnili sa aj verejné premietania na katedrách žurnalistiky vo viacerých slovenských univerzitách. Finančný dar bol použitý na propagáciu podujatia, náklady spojené s organizáciou podujatia a na vyplatenie honorárov.
e) podpora vzdelávania 10 000 € CERGE. Finančná podpora slovenských študentov v PhD programe na The Center for Economic Research and Graduate Education - the Economic Institute (CERGE EI) v roku 2016. V roku 2016 bolo a medzinárodnom inštitúte CERGE-EI v Prahe podporených celkovo osem talentovaných slovenských študentov ekonómie, sedem z nich boli študentmi prvého až tretieho ročníka PhD štúdia a jedna študentka magisterského štúdia. CERGE-EI sa na základe medzinárodných rebríčkov hodnotenia ekonomického výskumu umiestňuje na najlepších priečkach zo všetkých akademických pracovísk v strednej a východnej Európe a radí sa medzi najlepšie na svete. Týmto umiestneniam zodpovedá aj prísny výber nových študentov, z ktorých uspejú len tí najlepší. Pravidelná prerozdeľovaná mesačná podpora nad rámec štandardného štipendia umožnila študentom venovať sa čisto akademickej činnosti bez toho, aby si boli nútení hľadať alternatívne príjmy. Štúdium na CERGE-EI zodpovedá najvyšším nárokom štúdia na najlepších akademických pracoviskách sveta, preto je nevyhnutné, aby študentom boli vytvorené podmienky na ich aktívne štúdium. Príspevok umožnil najlepším študentom zo Slovenska študujúcim na CERGE-EI sústrediť sa na ich akademickú prácu.Finačný dar bol použitý na uhradenie štipendií a nákladov občianskeho združenia.
e) podpora vzdelávania 3 418 € Slovenská technická univerzita v Bratislave, Fakulta informatiky a informačných technológií. HoloBanking. Autori projektu HoloBanking sa venovali inovatívnej myšlienke využitia zariadení pre zmiešanú a virtuálnu realitu v oblasti bankovníctva. Vo vytvorenom prototype virtuálnu realitu dokonca úspešne rozšírili o vnorenie reálneho sveta, aby vykompenzovali rozdiely technológií virtuálnej od rozšírenej reality, na ktorú projekt v pôvodnom návrhu projektu zameriavali. Pozitívnym výsledkom projektu bolo zapojenie študentov do práce so zariadeniami v rámci ich záverečných projektov. Študentom bolo umožnené pracovať so zariadením, ktoré sa na trhu objavilo práve v čase riešenia ich projektov. Práve tento fakt je kľúčovým pre ich motiváciu aj pre možnosť dosiahnutia výskumných výsledkov a ich prezentovania aj odbornej verejnosti.Finančný dar bol použitý na materiálové a technické zabezpečenie projektu.
e) podpora vzdelávania 2 423 € Slovenská technická univerzita v Bratislave, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Ústav elektroenergetiky a aplikovanej elektrotechniky. Analýza elektromagnetických polí vonkajších elektrických vedení. Projekt sa zaoberal elektromagnetickými poliami vonkajších elektrických vedení, ktorou sa autori projektu venujú v rámci doktorandského štúdia. Na základe ťažiskového výskumu bol vytvorený matematický model vedenia pre riešenie elektromagnetických polí, ktorý bol pomocou laboratórnych meraní verifikovaný. V závere vykonali autori projektu verifikáciu v reálnom teréne. Výsledky publikovali v dvoch rôznych vedeckých časopisoch a majú záujem publikovať aj naďalej po spracovaní ďalších údajov. Daná téma bola tiež zapracovaná do pedagogického procesu a autori projektu navrhli bakalárske témy s danou problematikou.Finančný dar bol použitý na materiálové a technické zabezpečenie projektu.
e) podpora vzdelávania 5 000 € Slovenská technická univerzita v Bratislave, Fakulta informatiky a informačných technológií, Ústav informatiky a softvérového inžinierstva. IndoorNav. Projekt bol zameraný na využitie novej technológie - majáčikov (angl. beacons) - na navigovanie vo vnútorných priestoroch. V rámci projektu boli stanovené 4 ciele: prenositeľnosť riešenia na iné budovy, presnosť lokalizácie v budove, zameranie sa na zrakovo postihnutých, v tejto časti projektu sa zamerali predovšetkým na oboznámenie sa s doménou nevidiacich, a lacná nasaditeľnosť. Aktuálne prebieha fáza vytvárania prvého prototypu. Všetky ciele sa projektovému tímu podarilo naplniť v stanovenej úrovni. Najväčším prínosom projektu sú tri originálne lokalizačné algoritmy, s chybou lokalizácie len jeden meter, a s víziou vylepšenia výsledku až na rádovo pol metra. Ich vedeckú hodnotu preverovala aj medzinárodná komunita posudzovaním štyroch príspevkov, v ktorých ich projektový tím opísal.Finančný dar bol použitý na materiálové a technické zabezpečenie projektu.
e) podpora vzdelávania 4 590 € Slovenská technická univerzita v Bratislave, Fakulta informatiky a informačných technológií, Ústav počítačových systémov a sietí. Atmosférická sonda merajúca fyzikálne veličiny. Projektový tím vytvoril experimentálny modul, ktorý zvládol cestu do stratosféry a späť. Počas letu zaznamenal viac ako 30 GB údajov ( fotografický a video materiál vo vysokom rozlíšení). Analýza oblasti vývoja atmosférických sond bola uskutočnená a vyústila do úspešného návrhu modulu. Cieľ bol prekonaný, podarilo sa zrealizovať finálne testovanie umiestnením modulu do lietadla, počas ktorého sa podarilo odhaliť niekoľko problémov, ktoré by sa veľmi ťažko hľadali v laboratórnych podmienkach. Štart atmosférickej sondy sa uskutočnil 27.mája 2017 v Spišskej Novej Vsi o 8:30. Záujem verejnosti o projekt bol značný v samotnej udalosti v prípade následného krátkeho videa, ktoré pomohlo propagovať štúdium techniky.Finančný dar bol použitý na materiálové a technické zabezpečenie projektu.
e) podpora vzdelávania 4 000 € Technická univerzita v Košiciach, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Katedra kybernetiky a umelej inteligencie. CASTLE - Comfortable and SmarT Living Expanded. Vďaka projektu bol vytvorený zmenšený model domácnosti s prvkami IoT, ktorý je riadený pomocou cloudových technológií. Všetky definované ciele sa realizačnému tímu podarilo naplniť po technickej aj po softvérovej stránke. Realizačný tím je tvorený profesorom, odborným asistentom, doktorandami a študentmi inžinierskeho a bakalárskeho štúdia. Model bol vytvorený pre študentov, ktorí budú môcť realizovať na modeli svoje záverečné a semestrálne práce. Využitie modelu je možné aj na treťom stupni štúdia, kde môže študent napríklad navrhovať a realizovať nové architektúry sieti, nové typy gatewayov pre zber a predspracovanie dát z IoT a IIoT (Industrial IoT) zariadení a ich zasielaní a spracovaní na cloudových technológiách. V budúcnosti je možné model využiť na ďalší aplikačný výskum a vývoj v oblasti cloudových, IoT, informačno-komunikačných, informačno-riadiacich a v mnohých ďalších technológiách.Finančný dar bol použitý na materiálové a technické zabezpečenie projektu.
e) podpora vzdelávania 3 000 € Technická univerzita v Košiciach, Strojnícka fakulta, Katedra mechatroniky. ARMatic – vývoj algoritmov riadenia redundantného robotického ramena. Primárnym cieľom projektu bolo vytvorenie kinematicky redundantného manipulačného ramena, ktoré by v budúcnosti slúžilo na výskumné a pedagogické účely. Cieľ sa podarilo splniť a vytvoriť fyzický model manipulačného ramena. Podarilo sa tiež vytvoriť kinematické a dynamické počítačové modely, pomocou ktorých bol navrhnutý riadiaci systém polohovania koncového člena ramena. Okrem samotného úspešného ukončenia projektu - vytvorenia fyzického modelu a modelu riadenia, bol projekt navyše ukončený patentovou prihláškou. Z pohľadu autorov, dopadol projekt veľmi úspešne. Napriek oficiálnemu ukončeniu projektu vývoj na skonštruovanom ramene prebieha naďalej.Finančný dar bol použitý na materiálové a technické zabezpečenie projektu.
e) podpora vzdelávania 2 569 € Žilinská univerzita v Žiline, Fakulta riadenia a informatiky, Katedra technickej kybernetiky. Vzducholoď pre inteligentné dopravné systémy. V rámci projektu bol navrhnutý komplexný systém elektroniky vzducholode i riadiaceho strediska, pod ktorý spadá kompletný návrh hardvéru ako aj riadiaceho softvéru jednotlivých modulov vzducholode. Vyvinuté moduly - riadiaci, komunikačný i senzorický modul - budú v ďalšom pokračovaní projektu umiestnené na mechaniku modelu vzducholode, ktorý bol dodaný treťou stranou. V rámci vývoja jednotlivých komponentov resp. modulov vzducholode bolo realizovaných viacero prototypov, ktoré museli byť z hľadiska nasadenia do praxe otestované viac, než býva pri študentských prácach zvykom. Študenti tým získali cenné skúsenosti, ktoré budú môcť využiť priamo v rámci svojej aplikačnej praxe. Okrem toho získali študenti množstvo nových skúseností týkajúcich sa práce v tíme a odniesli si veľa spoločných zážitkov.Finančný dar bol použitý na uhradenie modelu vzducholode pre IDS.
e) podpora vzdelávania 2 500 € Centrum Mokosha, n.o.. Raz zažiť je lepšie ako 100x počuť. Projekt bol určený pre 47 študentov psychológie posledných ročníkov a čerstvých absolventov psychológie. Pripravených bolo 5 celodenných workshopov a 15 sebaskúsenostných dynamických skupín. Prostredníctvom workshopov vedených odborníkmi z praxe sa mohli študenti učiť sebaskúsenosťou, spoznali na vlastnej koži rozmanité spôsoby práce s ľuďmi, mali možnosť nácviku konkrétnych modelových situácií, s ktorými sa môžu vo svojej praxi stretnúť, získali predstavu, ktorý psychoterapeutický výcvik si pre svoju budúcu prax vybrať, zažili aktívne sociálne učenie a získali tak základné zručnosti a sebanáhľad pre prácu s ľuďmi. Týmto spôsobom získali väčšiu istotu vo svoje schopnosti pri vstupe do praxe, viac kompetencií ktoré vo svojej praxi môžu využívať a získali aj možnosť zmeny náhľadu na svoj osobný život a ako s ním pracovať ďalej, čo je pre psychológa, ktorý chce svoju prácu robiť dobre, nevyhnutnosťou.Finančný dar bol použitý na úhradu odmien pre lektorov.
e) podpora vzdelávania 3 000 € Človek v ohrození. Lepší učitelia pre lepší svet. Prvým výstupom projektu sú dva zrealizované workshopy, na Pedagogických fakultách Univerzity Komenského v Bratislave a Trnavskej univerzity v Trnave. 21 študentov na UK a 35 študentov na TU sa bližšie zoznámilo s interaktívnymi a participatívnymi metódami vo výučbe teoreticky, aj prostredníctvom praktickej skúsenosti. Samotné workshopy boli realizované interaktívnym a participatívnym spôsobom, v kontexte globálneho vzdelávania. Študenti mali možnosť na vlastnej koži zažiť ako je možné integrovať princípy globálneho vzdelávania do výuky. Druhým výstupom projektu je zrealizovaný víkendový seminár pre študentov 1.ročníka magisterského štúdia na VŠ pedagogického smeru - Katedra histórie, Univerzita P. J. Šafárika v Košiciach. 20 účastníkov malo možnosť zažiť a počas modelových hodín si vyskúšať prístup orientovaný na žiaka. Aktivitami projektu bolo zasiahnutých 75 budúcich a začínajúcich učiteľov. Finančný dar bol použitý na úhradu odmien pre lektorov a projektových manažérov, ubytovania a stravy, prevádzkových nákladov a cestovných nákladov.
e) podpora vzdelávania 3 500 € Európske združenie študentov práva (ELSA) Bratislava. Slovakia Model United Nations (SlovakMUN) 2015. Projektu Slovakia Model United Nations sa podarilo úspešne dosiahnuť vytýčených cieľov. Z nich možno poukázať najmä na naplnenie vízie o zavedení inovatívnych metód do vzdelávacieho procesu na Univerzite Komenského, sprostredkovanie kľúčových vedomostí z oblasti práva, medzinárodných vzťahov a diplomacie zrozumiteľnou formou študentom vysokých škôl ako i odbornej a laickej verejnosti, a samozrejme, vytvorenie predpokladov pre organizáciu ďalších podobných podujatí, predovšetkým ďalších ročníkov konferencie SlovakMUN. Najväčším prínosom pre predkladateľov projektu, ako aj pre ostatné osoby, ktoré sa na realizácii projektu podieľali, bola práca s mladými ľuďmi a organizácia formou „peer to peer“. Študenti si, okrem získavania nových vedomostí a zručností, vyskúšali svoje vlastné schopnosti v situáciách, v ktorých predtým ešte neboli. Ako príklad možno uviesť samotnú simuláciu názorov krajín, s ktorými sa študent má v niektorých prípadoch veľké ťažkosti stotožniť, nakoľko pochádza z iných kultúrnych či spoločenských pomerov.Finančný dar bol použitý na uhradenie ubytovania, prepravných nákladov, propagácie, prenájmu priestorov a technického vybavenia, občerstvenia a na výdavky spojené s účasťou na konferencii.
e) podpora vzdelávania 3 000 € Európsky výskumný ústav pre vzdelávanie a turizmus. PASS 2.0 (Performance Analysis Service for Science). Projekt PASS 2.0 si dal za cieľ nadviazať na projekt PASS a rozšíriť ho o sociálne a vizualizačné techniky, ktorých implementovanie umožnilo vytvorenie rozsiahlej databázy výsledkov a expertíz vedecko výskumných pracovníkov v publikačnej ako aj projektovej oblasti. V projekte boli realizované nasledujúce aktivity: analýza metodiky kategorizácie expertíz a znalostí v rámci publikačnej a projektovej činnosti, rozšírenie profilu vedecko - výskumných pracovníkov, vyhľadávanie potenciálnych spolupracovníkov, komunikácia, práca na vylepšení pôvodného návrhu aplikácie vzhľadom na spätnú väzbu používateľov v rámci prvého pilotu a aktualizácia technológií, na ktorých bola postavená prvotná aplikácia PASS. V rámci projektu sa podarilo rozšíriť pôvodnú aplikáciu predovšetkým o sociálny aspekt. Ten samotným vedecko výskumným pracovníkom umožní budovanie publikačných kolektívov na jednej strane a projektových partnerstiev na strane druhej. Navrhnutá aplikácia však zjednoduší nielen proces hľadania potenciálnych spolupracovníkov, ale aj výberu pomocou rankingu - nástroja na porovnávanie výstupov pracovníkov.Finančný dar bol použitý na úhradu návrhu metodológie a vývoja služieb.
e) podpora vzdelávania 3 600 € Inštitút pre verejné otázky (IVO). Digitálne Slovensko - výskumné dáta pre študentov. Projekt "Digitálne Slovensko - výskumné dáta pre študentov", vznikol v spolupráci s Fakultou sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského v Bratislave. Jeho primárnym cieľom bolo poskytnúť študentom našich univerzít a vysokých škôl profesionálne pripravené a spracované údaje z empirických výskumov na tému informatizácie spoločnosti, ktoré realizoval Inštitút pre verejné otázky v rokoch 2005 - 2015. Svoje využitie budú mať najmä v seminárnych, ročníkových, bakalárskych, magisterských či doktorandských prácach. Základným výstupom projektu je elektronická dátová matica v užívateľsky prístupnom a rozšírenom formáte, ktorá ponúka študentom takmer 3 000 kontingenčných tabuliek so štatistickými a metodologickými údajmi. Projekt tak v konečnom dôsledku približuje študentom reálnu výskumnú prax, ktorá sa v súčasných podmienkach finančne poddimenzovaného vzdelávacieho systému realizuje iba veľmi ťažko.Finančný dar bol použitý na spracovanie dátovej matice, medializáciu projektu a administratívne a prevádzkové náklady.
e) podpora vzdelávania 2 000 € Mladi urbanisti n.o.. "ILU 2" - nadstavba. Aktivity projektu boli rozdelené na dve časti. Prvá fáza dopĺňa projekt ILU o nový softvér vyvinutý na mieru. Druhá fáza rieši projekt ILU 2, v ktorom sú nosné tri tematické časti: tri celovíkendové workshopy na základe prerobeného konceptu projektu, zúčastnilo sa ich 21 ľudí, seminár s témou teoretické analyzovanie existujúceho fyzického verejného priestoru a seminár s témou teoretický základ a pravidlá komponovania fyzického priestoru a teoretické analyzovanie navrhovaného verejného priestoru. Naprogramovaný softvér funguje, veľmi obmedzene, za stanovených finančných a časových podmienok to nebolo možné zvládnuť tak, ako sa očakávalo. Na základe softvérových komplikácií bol projekt prehodnotený a posunutý ďalej tak, aby bol atraktívny. Finančný dar bol použitý na úhradu vývoja softwaru.
e) podpora vzdelávania 2 000 € My, sme niekto iní (o.z.). Miniaturizácia presných polohovacích systémov pre malú družicu (CubeSat). Projekt presného polohovacieho systému, použiteľného na malých vedeckých družiciach, založeného na piezoelektrickom motorovom aktuátore, citlivom rotačnom enkodéri a jednoduchých prevodoch bol riešený v priebehu jedného akademického roka. Výsledky ukázali, že aj v pomerne skromných podmienkach bolo možné vďaka osobnej iniciatíve a odhodlaniu zapojeného študenta plne dosiahnuť stanovené ciele. Nateraz je celý projekt, vrátane hardwarového riešenia pripravený na zabudovanie do existujúceho experimentálneho systému, umiestneného v laboratóriu Katedry fyziky FEI STU, určeného na meranie extrémne malých (femtonewtonových) síl. Celý systém bol vyvíjaný pre potreby riadenia experimentu, ktorý autori skutočne mienia implementovať na malú vedeckú družicu.Finančný dar bol použitý na zakúpenie súčiastok a materiálu.
e) podpora vzdelávania 4 000 € Slovenská ekonomická spoločnosť. Konferencia SEAM 2015. Slovenská ekonomická spoločnosť zorganizovala ekonomickú vedeckú konferenciu s názvom Slovak Economic Association Meeting 2015. Celkovo sa konferencie zúčastnilo 130 účastníkov, z 22 krajín sveta, reprezentujúcich 56 inštitúcií, či už univerzít, výskumných centier alebo národných bánk. Konferencia s takou účasťou kvalitných výskumníkov z ekonomickej oblasti je na Slovensku ojedinelá. Konferencia bola o to zaujímavejšia, že vo väčšine ide o Slovákov, ktorí pôsobia v ekonomickom výskume v zahraničí a majú snahu podporovať mladých výskumníkov pôsobiacich na Slovensku. Túto skutočnosť považuje Slovenská ekonomická spoločnosť za mimoriadne dôležitú s ohľadom na rozvoj ekonomického vzdelávania na Slovensku.Finančný dar bol použitý na občerstvenie pre účastníkov konferencie
e) podpora vzdelávania 5 000 € Slovenská spoločnosť pre regeneratívnu medicínu - SSRM. Regeneratívna medicína a bioprinting na LFUK. Slovenská spoločnosť pre regeneratívnu medicínu naplnila ciele projektu v časovom aj obsahovom rámci. Vďaka zakúpeniu bioprintera môže Slovenská spoločnosť pre regeneratívnu medicínu podporiť nadšencov z akademickej obce LFUK nielen z radov klinických špecializovaných lekárov, či odborníkov na tkanivové inžinierstvo, ale aj medikov študujúcich na LFUK. Z týchto medikov raz vyrastú generácie, ktoré môžu významne posunúť paradigmu v medicíne. Biotlač dokáže významne ovplyvniť súčasné spôsoby liečby. V budúcnosti plánujú bioprinter využívať na odborné témy diplomových prác, na rozvoj regeneratívnej chirurgie na LFUK aj pre využitie v urológie a plastickej chirurgie.Finančný dar bol použitý na zakúpenie bioprinteru.
e) podpora vzdelávania 2 000 € Slovenský spolok študentov farmácie. Farmaceut v tréningu. Hlavným cieľom projektu bolo ukázať študentom možnosť, ako využiť teoretické poznatky v praxi. Tento cieľ bol aj naplnený. Študenti mali možnosť precvičiť si komunikáciu s pacientom počas realizácie biochemických meraní. Na tieto merania boli vopred odborne pripravení. Študentom bol poskytnutý nácvik prvej pomoci na CPR trenažéroch. Prínosom projektu je aj edukácia laickej verejnosti a šírenie záujmu o svoje zdravie zo strany pacienta.Finančný dar bol použitý na zakúpenie CPR pomôcok, základnej sady pre simuláciu úrazov a glukomerových prúžkov.
e) podpora vzdelávania 960 € Spoločnosť komunitných centier. Mladí teológovia a Rómska mládež. Spracovatelia projektu, vychádzali pri jeho realizácii z reálnych skúsenosti a každodenných potrieb osvedčených pri práci s komunitou, hlavne pri práci s rómskou mládežou. Do programu, ktorý bol realizovaný v mesiacoch marec – máj 2016 sa prihlásilo 12 študentov rôznych ročníkov Evanjelickej Bohosloveckej fakulty v Bratislave. Uskutočnili sa štyri semináre s rôznorodými zameraniami. Študenti získali od realizátorov Certifikát za absolvovanie tréningového interaktívneho programu Základy práce s rómskou mládežou. Projekt vzdelávania mladých teológov pre prácu v rómskych komunitách považujú za úspešný. Pozitívne vyjadrenia študentov k projektu sú pre spracovateľov projektu motiváciou na pokus o vypracovanie trvalého semináru v spolupráci s vedením fakulty, ktorý sa stane súčasťou vzdelávacieho plánu ponúkaného študentom fakulty.Finančný dar bol použitý na uhradenie lektorských honorárov.
e) podpora vzdelávania 2 440 € Spoločnosť priateľov detí - Li(e)nka. Dištančné poradenstvo v teórii a praxi. Projekt spočíval v zavedení nového predmetu – Dištančné poradenstvo – do študijných plánov v odbore sociálna práca a psychológia v magisterskom štúdiu na FF UPJŠ v Košiciach. Do učebných plánov odborov psychológia a sociálna práca bol zavedený predmet, ktorý prináša najnovšie metódy práce s klientom a dá študentom možnosť učiť sa priamo na pracovisku dištančného poradenstva. Predmet absolvovali 15 študenti sociálnej práce a 11 študenti psychológie FF UPJŠ. Pracovníci občianskeho združenia predmet štruktúrovali tak, aby študenti získali nielen teoretické základy, ale získali i prax v dištančnej komunikácii a jednoduchých formách poradenstva so svojimi budúcimi klientmi už v pregraduálnom štúdiu. Ohlasy študentov na štruktúru výuky a možnosť pracovať priamo na linke boli veľmi pozitívne.Finančný dar bol použitý na úhradu honorárov pre poradcov a koordinátora.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 639 € Jaroslav Vojtek. CNTB za umenie Audiovizálna tvorba. Prvý hraný film oceňovaného dokumentaristu autenticky zobrazuje pokrivené rodinné vzťahy aj fakt, že s najbližšími sme si najbližší, aj keď to niekedy nezvládame. Štyri navzájom nesúvisiace príbehy – Syn, Maratón, Kanárik, Otec – spája spoločný motív problematiky vzťahov rodičov a detí. Každá z poviedok sa odohráva v inom ročnom období a navzájom vytvárajú vrstevnatú mozaiku vzťahov, v ktorých sa odrážajú nádeje, sklamania a nevyhnutné rozhodnutia. V celom filme je zreteľný rukopis autora, príznačný pre svoju živosť, neumelosť a autentickosť so zvláštnym fluidom reálnosti.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 639 € Ondrej Spišiak. CNTB za umenie Divadlo. Teatro Tatro je voľné zoskupenie slovenských i zahraničných hercov, režisérov, výtvarníkov a nadšencov, pri ktorého zrode stojí režisér Ondrej Spišák. V divadelnej dramatizácii kultového románu Michaila Bulgakova, odohrávajúcej sa v nezvyčajnej atmosfére cirkusového šapita, sa snaží posunúť „mnohorakosť“ príbehu do ešte hlbšieho metaforického sveta mágie a sna. Narába pritom so širokým registrom hereckej výrazovosti umocnenej svetlami, živou hudbou, často až akrobatickými akciami či bábkovými sekvenciami, ale predovšetkým humorom, cez ktorý odkrýva hlbokú tragiku sveta. Inscenácia nadväzuje na predchádzajúce produkcie Divadla Teatro Tatro, po ktorých zdedila atmosféru magického panoptika i tému blížiaceho sa konca.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 639 € Ľubomír Longauer. CNTB za umenie Dizajn. Výpravná publikácia je druhým dielom autorovho projektu Úžitková grafika na Slovensku po roku 1918 a zároveň ďalším z výsledkov jeho dlhoročného intenzívneho výskumu v tejto oblasti. Čitateľovi približuje vývoj avantgardy u nás, konkrétne na príkladoch intelektuálov z okruhu kultúrno-politického mesačníka DAV. Veľký priestor je venovaný aj Škole umeleckých remesiel v Bratislave, ktorá zásadne ovplyvnila vývoj typografi e u nás. Publikáciu sprevádza bohatý dobový ilustračný materiál, z ktorého väčšina dosiaľ nebola publikovaná. Zásluhou Ľubomíra Longauera bola na Vysokej škole výtvarných umení vytvorená samostatná Katedra grafického dizajnu (1999), rovnako stál aj pri zrode Slovenského múzea dizajnu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 639 € Stanislav Mucha. CNTB za umenie Hudba. Moyzesovo kvarteto, jedno z najznámejších komorných zoskupení na Slovensku, tvoria huslisti Stanislav Mucha, František Török, violista Alexander Lakatoš a violončelista Ján Slávik. Nahrávka s výraznou dramaturgiou pozostáva z diel piatich skladateľských osobností – Alexandra Moyzesa, Jána Cikkera, Ladislava Burlasa, Dušana Martinčeka a Romana Bergera. Tvorba týchto významných slovenských autorov je ťažiskovým pilierom a ústredným zdrojom inšpirácie v štyridsaťročnej histórii kvarteta, ktoré slávi úspech na domácich a zahraničných súťažiach či koncertných vystúpeniach.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 639 € Kornel F?ldvári - in memoriam. CNTB za umenie Literatúra. Autobiografi cká zbierka poviedok ...až pod čiernu zem je autorovým návratom do temných 50. rokov, keď po nedobrovoľnom ukončení štúdia, pre zlý kádrový profi l, narukoval do Pomocných technických práporov Československej ľudovej armády (PTP). Smutné, ale miestami aj smutno-veselé príbehy sú citlivou a otvorenou výpoveďou človeka, ktorý sa ocitol v situácii sústavnej degradácie ľudskej dôstojnosti a ťažkej fyzickej práce v bani. Földváriho výpoveď je autentická, bez štylizácie či patetickosti a je výstižne podaná s jemu vlastným rozprávačským talentom, rozhľadenosťou a inteligenciou.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 639 € Otis Laubert. CNTB za umenie Výtvarné umenie. Autor patrí k zakladateľskej generácii konceptuálneho umenia v Československu. Je systematickým „hľadačom“ a obsesívnym zberateľom širokej škály nepotrebných predmetov každodenného využitia, ktoré následne spracúva do podoby umeleckých diel – závesných i priestorových objektov. Jedinečná atmosféra pôvodného ateliéru a s ňou spojené tvorivé stratégie umelca sú vo svojej absolútnosti síce ťažko autenticky sprostredkovateľné, no projekt má však ambíciu sa o to minimálne pokúsiť – prostredníctvom obmieňaných expozícií, doplnených „site-specific“ realizáciami, hosťujúcimi výstavami a sprievodnými aktivitami.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 319 € Miroslav Remo. CNTB mladý tvorca Audiovizálna tvorba. Celovečerný dokumentárny film z prostredia života za mrežami je témou návratov na slobodu a späť. Vznikol po štyroch rokoch práce, štyroch rokoch rozhovorov a autorových pravidelných návštev v ilavskej väznici. Okrem iného sa venuje aj recidíve, ktorá je zo sociálno-spoločenského pohľadu najväčším problémom väzenského systému. Remo vytvoril pozoruhodný film, ktorému nechýba dobrý postreh na okamihy so silnou výpovednou hodnotou a tiež zručnosť pri ich estetickom zachytávaní a následnom zoraďovaní.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 319 € Ľuboš Kostelný. CNTB mladý tvorca Divadlo. Scénická kompozícia s názvom Bál čerpá námet z viacerých diel Boženy Slančíkovej-Timravy, po ktorých siahli autori Činohry SND v uplynulej sezóne venovanej téme slovanstva. Timrava podáva vo svojich prózach realistický pohľad na vtedajší spôsob života vidiečanov a detailne rozpitváva ich charaktery. V dramatizácii o ohrdnutú Milinu prejavuje záujem tamojší lekár Michal, čím si kompenzuje vlastné neradostné manželstvo s chorľavou ženou. Kostelný dokázal vniesť do postavy racionálneho intelektuála Michala vnútorný rozpor, rezignovanosť, bojovnosť a zmätenosť, vďaka čomu ostal verný naturelu postáv literárnej predlohy.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 319 € Martin Mistrík. CNTB mladý tvorca Dizajn. Vizuálne jedinečne spracovaná publikácia vznikla ako pokračovanie výstavy Včera predvčerom – Cvernovka a jej príbehy (2013). Pri príležitosti jej príprav zhromaždili autori – režisér Viliam Csino a grafický dizajnér Martin Mistrík, toľko dobových materiálov, že ďalším krokom bolo vydanie obsažnej publikácie, ktorá v sebe vo výsledku kumuluje fakty z histórie, urbanizmu, sociológie, kultúry, umenia a je pestrou zmesou portrétov, rozhovorov, fotografi í a dobových propagačných materiálov. Svojím obsahom, ako aj koncepciou a grafickým spracovaním, tak ďaleko presahuje „iba“ príbeh o jednej bratislavskej stavbe.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 319 € Roman Patkoló. CNTB mladý tvorca Hudba. Fenomenálny virtuóz, ktorý sa venuje interpretácii sólovej kontrabasovej literatúry a komornej tvorby, patrí medzi svetovú muzikantskú špičku a je držiteľom množstva prestížnych ocenení. So svetoznámou huslistkou AnneSophie Mutter koncertuje už od roku 2011 a skladby pre nich priebežne komponujú autori – Krzysztof Penderecki, Sir André Previn, Wolfgang Rihm a Sebastian Currier. Roman Patkoló sa venuje aj pedagogickej činnosti – vo veku 24 rokov získal titul profesora ako jeden z najmladších v Európe a začal vyučovať na mníchovskej Hochschule für Musik und Theater. V súčasnosti pôsobí ako profesor na Hudobnej akadémii v Bazileji.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 319 € Peter Balko. CNTB mladý tvorca Literatúra. Prvá próza mladého talentovaného autora je akousi zmesou drsnosti a nehy, fantázie a skutočnosti, historických aj rodinných udalostí, ktoré spája magický názov mesta Lučenec – Lošonc. Je to svet vo svete, históriou poznačený a utlačený priestor, kde sa realita miesi s absurdnosťou i abstrakciou, ktorého reálie v texte mapuje chlapec s prezývkou Leviathan. Svoje spomienky, reflexie a príhody vnímané detskými očami rozpráva hlavná postava dospelým spôsobom, čím vytvára kontrast a pridáva dielu iskru. Balkovmu vyzretému rukopisu nechýba ani humor – aj keď ide skôr o čierny humor, ktorý často zvýrazňuje tragickosť napísaného.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 319 € Jaroslav Varga. CNTB mladý tvorca Výtvarné umenie. Stratená knižnica je prvým projektom v rámci aktivity Múzeum Contemporary, ktorú iniciovalo SNM –Múzeum v Betliari. Ambíciou tohto múzea je prezentovať súčasné umenie formou intervencií do historických priestorov betliarskeho kaštieľa. Úvodnou expozíciou bol interiér knižnice Andrassyovcov, ktorá patrí k najkrajším a najznámejším priestorom budovy. Autorovi sa podarilo nenápadnými intervenciami zmeniť jej vizuálne veľmi príznačný charakter – vsadením dvoch veľkoformátových malieb na miesta dverových otvorov a vyprázdnením niektorých políc zmenil pôsobenie priestoru na diváka a nastolil otázky, týkajúce sa napríklad nášho (vyprázdneného) vzťahu k histórii a vlastným dejinám.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Andrea Pojezdálova. Šaty pre Adelu. Andrea Pojezdálová je absolventkou odevného dizajnu na VŠVU v Bratislave. Pre jej nadčasovú tvorbu sú príznačné čisté línie, obmedzená farebnosť, netradičné strihové riešenia a kombinácie materiálov. Často využíva kontrast plochy a štruktúry, pomocou ktorých vytvára siluetu odevu. „Pri tvorbe tohtoročných šiat som sa inšpirovala samotnou múzou. Zámerom bolo vytvoriť šaty, ktoré by korešpondovali s nositeľkou, aby sa v nich cítila voľná, krásna a vynikla v nich. Dôraz som kládla na prirodzenosť, jemnosť, ženskosť, splývavosť... Luxus, dramatickosť a elegancia, nevyhnutná pre šaty určené na takýto večer, vzišla z inšpirácie hnutím Art deco. Odráža sa v zvolenej farebnosti a symetrii modelu. Celkový dojem podporuje autorský šperk, vytvorený na mieru k šatám, od šperkárky Máne Berecovej,“ týmito slovami predstavila Andrea Pojezdálová šaty pre múzu.Finančný dar bol použitý na vyhotovenie šiat.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 400 € Andrea Pojezdálova. Šaty pre Adelu. Andrea Pojezdálová je absolventkou odevného dizajnu na VŠVU v Bratislave. Pre jej nadčasovú tvorbu sú príznačné čisté línie, obmedzená farebnosť, netradičné strihové riešenia a kombinácie materiálov. Často využíva kontrast plochy a štruktúry, pomocou ktorých vytvára siluetu odevu. „Pri tvorbe tohtoročných šiat som sa inšpirovala samotnou múzou. Zámerom bolo vytvoriť šaty, ktoré by korešpondovali s nositeľkou, aby sa v nich cítila voľná, krásna a vynikla v nich. Dôraz som kládla na prirodzenosť, jemnosť, ženskosť, splývavosť... Luxus, dramatickosť a elegancia, nevyhnutná pre šaty určené na takýto večer, vzišla z inšpirácie hnutím Art deco. Odráža sa v zvolenej farebnosti a symetrii modelu. Celkový dojem podporuje autorský šperk, vytvorený na mieru k šatám, od šperkárky Máne Berecovej,“ týmito slovami predstavila Andrea Pojezdálová šaty pre múzu.Finančný dar bol použitý na vyhotovenie šiat.
e) podpora vzdelávania 1 700 € Patrik Polatsek. Cena za výnimočnú diplomovú prácu v oblasti IT. Nadácia Tatra banky ocenila najlepšiu diplomovú prácu v oblasti IT Cenou Nadácie Tatra banky za výnimočnú diplomovú prácu v akademickom roku 2014/2015. Odborná komisia v tomto roku vyhodnotila ako najlepšiu prácu Ing. Patrika Polatseka s názvom „Časovopriestorový model významných čŕt ľudskej pozornosti vo videosekvenciách“, pod vedením Dipl. Ing. Vandy Benešovej. Cena bola udelená v rámci slávnostného udeľovania cien najlepším študentom FIIT STU na Medzinárodnom dni študentov.
e) podpora vzdelávania 350 € Vanda Benešová. Cena za výnimočnú diplomovú prácu v oblasti IT. Nadácia Tatra banky ocenila najlepšiu diplomovú prácu v oblasti IT Cenou Nadácie Tatra banky za výnimočnú diplomovú prácu v akademickom roku 2014/2015. Odborná komisia v tomto roku vyhodnotila ako najlepšiu prácu Ing. Patrika Polatseka s názvom „Časovopriestorový model významných čŕt ľudskej pozornosti vo videosekvenciách“, pod vedením Dipl. Ing. Vandy Benešovej. Cena bola udelená v rámci slávnostného udeľovania cien najlepším študentom FIIT STU na Medzinárodnom dni študentov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 070 € Hubova, Stankoci, Michalica, Rajter, Civáňová, Ballek. Hulík, Leščák, Vrbanová Nina, Stanislav Masár. Darčekové poukážky ako ceny za prínos v oblasti kultúry.
e) podpora vzdelávania 214 € Pavol Suďa, Marcel Lukačka. Darčekové poukážky ako ceny za prínos v oblasti vzdelávania.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 425 € Združenia rodičovskej rady pri Materskej škole v Kútoch. Exteriérové edukačné centrum. Združenie rodičovskej rady pri MŠ v Kútoch v spolupráci s Obecným úradom a pedagogickým personálom MŠ úspešne realizovalo Exteriérové edukačné centrum pozostávajúceho z altánku, vonkajších edukačných prvkov (tabuľa, počítadlo, hodiny), mikroskopov, lúp a vtáčej búdky. Deti absolvovali novú formu edukácie - vyučovania vonku na čerstvom vzduchu v spojení s prírodou. Finančný dar bol použitý na uhradenie edukačných prvkov, počítadla a tabule.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 625 € Združenie maďarských rodičov na Základnej škole Mátyása Korvína s vyučovacím jazykom maďarským. Letný tábor 2015. Zámerom projektu bolo zlepšiť deťom a mládeži zo znevýhodneného prostredia životné a sociálne podmienky a zabezpečiť im nové príležitosti, aktivizovať ich k plnohodnotnému a efektívnemu využitiu voľného času počas letných prázdnin. Počas pobytu v letnom tábore boli realizované športové, turistické a poznávacie aktivity, rozvoj manuálnych zručností v rámci tvorivých dielní, zábavné programy, aktivity na sebapoznávanie a uvedomovanie si ľudskej dôstojnosti. Prostredníctvom cieľových programov. deti získali nové poznatky, rôzne tvorivé zručnosti, skúsenosti a zážitky.Finančný dar bol použitý na uhradenie autobusovej dopravy, stravy, materiálu na tvorivé dielne a na tričká.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 525 € Klimo Dance Studio. Tanečné kostýmy pre deti. Vďaka poskytnutému finančnému daru a aktivitám vedúcich tanečno-športového klubu Klimo Dance Studio boli ušité dievčenské štandardné šaty na mieru. Projektom boli podporené deti zo sociálne slabších rodín, ktoré by si inak kúpu vlastných kostýmov nemohli dovoliť. Deti a ich rodičia prejavili obrovskú radosť a vďaku, že na tanečných súťažiach mohli svoje schopnosti a umenie prezentovať v nových kostýmoch.Finančný dar bol použitý na textilný a galantérny materiál.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 425 € Rodinné centrum Motýlik. Vzdelanie má budúcnosť. Pomocou aktivít prebiehajúcich počas víkendov a letných prázdnin bolo vytvorené vhodné prostredie a podnety pre deti a rodičov, ktorí túžia napredovať vo výchove a vzdelávaní detí. Pre deti boli vytvorené nové možnosti, ako môžu efektívne stráviť svoj voľný čas - pri tvorení, hraní, pozorovaní, bádaní. Logickými hrami, montessori pomôckami a tvorivými dielňami si deti rozvíjali logické myslenie, pamäť a funkčné vedomosti.Finančný dar bol použitý na zakúpenie pomôcok k tvorivým dielňam, logických hier a montessori pomôcok.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 725 € Dom detí Božieho milosrdenstva, n.o.. Čarovný sen. Prostredníctvom zrealizovaného projektu boli rozšírené a skvalitnené sociálne služby poskytované klientom s telesným, mentálnym a kombinovaným postihnutím v zariadení Domu detí Božieho Milosrdenstva. Celkovou úpravou priestoru a doplnením špeciálnych multisenzorických pomôcok bola zjednotená a zcelená multisenzorická miestnosť, v ktorej realizujú Koncepciu Snoezelen. To posilnilo možnosti terapie pod vedením vyškoleného personálu. Finančný dar bol použitý na zakúpenie zariadenia do multisenzorickej miestnosti.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 625 € Slovenský skauting, Východoslovenská oblasť. Radcovský kurz. Projekt Radcák bol vzdelávaco-výchovným podujatím mladých lídrov. Vyskúšaný bol nový spôsob jeho realizácie = Radcovský kurz týždňovou formou namiesto zaužívanej víkendovej formy. Predĺžený kurz sa osvedčil a plánujú ho využívať aj v budúcnosti. Výstupom projektu je 21 vyškolených mladých lídrov a nimi pripravený program na realizáciu schôdzok s rovesníkmi.Finančný dar bol použitý na uhradenie stravy a prenájmu priestorov.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 325 € Rodičovské združenie pri ZŠ s MŠ Hargašova. Cvičenie hrou. V rámci projektu boli zakúpené pomôcky na cvičenie pre deti z MŠ. Pedagógovia aj deti nové pomôcky ocenili, budú ich využívať počas celého školského roka a pomôžu im rozvíjať ich pohybové zručnosti. Deti pomocou hier spoznajú krásy organizovaného pohybu a pomocou hravého cvičenia si vytvoria vzťah k pohybu a športu. Od sedavej "elektroniky" k aktívnemu pohybu.Finančný dar bol použitý na kúpu švédskych lavičiek a pomôcok na cvičenie.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 425 € Škola pre mimoriadne nadané deti a gymnázium. Komunita. Pre kolektív Primy C vznikol v triede tvorivý kútik na zmysluplné trávenie voľného času počas prestávok a stretávanie komunity. Vytvorením kútika deti získali nové možnosti trávenia voľného času - hraním spoločenských hier, vyrábaním vlastných kreatívnych výrobkov z rôznych materiálov. Cieľom bolo zlepšiť spoluprácu a vzájomnú komunikáciu v triede, čo sa aj podarilo. Finančný dar bol použitý na zakúpenie spoločenských hier, knižnice, tvorivého materiálu a kníh.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 825 € Záchranná služba východ. Batohy pre život. Cieľom projektu bolo zlepšenie materiálno-technického vybavenia združenia Záchranná služba východ a rozšírenie a zefektívnenie zásahovej činnosti nasadením batohov s vybavením, nakoľko sú to batohy určené pre zdravotnícke vybavenie a ich vnútorné usporiadanie umožňuje prehľadne a efektívne usporiadať jednotlivé zdravotnícke vybavenie. 1 veľký a 2 menšie zdravotnícke batohy s výbavou do ťažkých podmienok dobrovoľní záchranári združenia využívajú pri záchranárskych prácach hlavne v teréne a nepriaznivom počasí. Finančný dar bol použitý na kúpu batohov a ich materiálneho vybavenia.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 625 € Materské centrum Lapajko. Lomidrievko. Vďaka projektu Lomidrievko sa rozrástol priestor Materského centra Lapajko o vonkajšie detské ihrisko, kde počas letných dní našli rodičia a starí rodičia vhodnú aktivitu pre svoje deti. Priestor s pôvodným detským ihriskom, ktorý roky chátral, opäť plní svoj účel a krášli okolie materského centra. Dobrovoľníci zorganizovali brigádu, počas ktorej obnovili pieskovisko, osadili a natreli lavičky a vyrovnali nerovnosti na ihrisku. Finančný dar bol použitý na úhradu exteriérových herných prvkov.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 725 € Združenie mariánskej mládeže, o.z.. Povedzme STOP bariéram!. Projekt bol zameraný na telesne a mentálne hendikepovanú mládež vo vekovej kategórii 15 - 35 rokov. Realizoval sa formou relaxačno – poznávacieho pobytu pomocou kultúrnych, pohybových, vzdelávacích a duchovných aktivít. Hlavným cieľom projektu bolo poskytnúť príležitosť hendikepovaným mladým plnohodnotne prežiť čas letných prázdnin a pomôcť im v socializácii do kolektívu, rozvíjať sociálnu interakciu medzi zdravou a zdravotne hendikepovanou mládežou, rozšíriť ich duchovno-kultúrny rozhľad, rozvíjať ich samoobslužné činnosti, jemnú motoriku, zvyšovať úroveň fyzickej kondície, podporovať pozitívne sebahodnotenie, sebadôveru, rozvíjať kooperačné, komunikačné zručnosti. Finančný dar bol použitý na vykrytie nákladov účastníkov podujatia na stravu a ubytovanie a vstupné do liečeného bazéna v Bojniciach.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 725 € Pomocníček, n.o.. Denné centrum Pomocníček. V rámci projektu bolo do Denného Centra Pomocníček zakúpená multisenzorická pomôcka - bublinkový valec. Nakoľko centrum navštevujú deti s poruchou senzorickej integrácie, je táto špeciálna pomôcka veľmi nápomocná. Poskytuje deťom zrakovú, hmatovú i sluchovú stimuláciu. Špeciálna pedagogička využíva valec denne pri individuálnych terapiách a tiež pri kolektívnych terapiách. Finančný dar bol použitý na zakúpenie bublinkového valca.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 725 € OZ Dar života. Vzdelávanie. Dlhodobou snahou organizácie je zlepšenie transplantačnej aktivity na Slovensku. Projekt vzdelávania pre pacientov mal za cieľ zvýšiť povedomie, vzdelanostnú úroveň, pozitívny a zodpovedný prístup pacienta k svojmu zdraviu. Vzdelávanie verejnosti v oblasti šírenia povedomia o darcovstve orgánov má význam, pretože vedie k zmene postojov k danej problematike a tým aj k zvýšeniu počtu darcov a zníženiu počtov osôb registrujúcich sa v registri nedarcov. Finančný dar bol použitý na zabezpečenie vzdelávania.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 325 € OZ Hlas nádeje. Rozprávková noc. Podujatie bolo určené pre deti od 4 do 9 rokov. Deti aktívne strávili s animátormi deň aj noc. Zúčastnili sa opekačky, športových činností, hľadania pokladu a indícií, tvorivej činnosti a večerného čítania. Tieto aktivity boli zamerané na socializáciu detí, samostatnosť a nadväzovanie nových priateľstiev. Z dôvodu veľkej obľúbenosti organizácia podujatie zorganizuje viackrát ročne.Finančný dar bol použitý na uhradenie stravy, športového náradia, tvorivého materiálu a odmien pre deti.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 425 € ZŠ Komenského, Senica. Interaktívne tabule na výučbu cudzích jazykov. Cieľom projektu bolo zjednodušenie a zlepšenie vyučovacieho procesu cudzích jazykov. Preto škola zakúpila interaktívne tabule, ktoré pravidelne používa počas výučby jazykov. Deti aj rodičia uvítali novú pomôcku, ktorá vťahuje a motivuje žiakov k záujmu o učivo.Finančný dar bol použitý na zakúpenie interaktívneho tabuľového systému.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 525 € Art point. Kúrenie v Art galérií. Zámerom projektu bolo zakúpenie prídavných vykurovacích telies a ich inštalácia v rámci priestorov Art Galérie. Inštaláciou sa výrazne zlepšili tepelné podmienky v v miestnostiach a svojím nenápadným vzhľadom nenarušujú výstavný priestor. Vykurovanie spríjemňuje celkový dojem z prostredia návštevníkom Art galérie nielen počas vernisáží, či koncertov, ale aj počas bežného dňa v zimnom období. Návštevníci si môžu pohodlnejšie a teda aj dlhšie vychutnávať umenie, ktoré Art galéria ponúka. Na inštalácií vykurovacích telies pracovali dvaja dobrovoľníci.Finančný dar bol použitý na zakúpenie vykurovacích telies a termostatov.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 625 € Občianske združenie Dúha, družina Dúha - T.O.M. Sokolíci. Letný stanový tábor Sokolící. Letný tábor je vyvrcholením celoročnej oddielovej činnosti. Cieľom bolo utužovať priateľstvá medzi deťmi, ktoré sa stretávajú počas roka v mieste bydliska, vytiahnuť deti do prírody, učiť ich separácii odpadov, starostlivosti o prírodu. Snahou bolo podporiť v deťoch správanie a pochopenie, že okrem svojich práv, máme aj zodpovednosť voči sebe a okoliu. Po ukončení tábora deťom ostala spolupatričnosť a spoločné zážitky. Finančný dar bol použitý na úhradu stravy a materiálu.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 625 € Základná organizácia Slovenského zväzu včelárov v Bratislave. Ukážková včelnica. Základná organizácia Slovenského zväzu včelárov v Bratislave vybudovala ukážkovú včelnicu pozostávajúcu z troch úľových zostáv v priestore Botanickej záhrady Univerzity Komenského v Bratislave. Tento priestor poskytuje ideálne podmienky pre chov včiel v mestskom prostredí a zároveň je dobre dostupný pre širokú verejnosť. Vedenie botanickej záhrady prijalo včelnicu veľmi pozitívne, bol to chýbajúci článok spojenia rastlina a opeľovač v rámci edukatívnej prezentácie botanickej záhrady. Finančný dar bol použitý na zakúpenie úľových zostáv, včelárskeho inventára a včiel - matiek.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 625 € Združenie za práva zvierat. Československý kastračný program. Cieľom projektu bolo zamedziť šíreniu a rozmnožovaniu túlavých zvierat v obci Zlaté klasy. Kastračná akcia bola zrealizovaná pre zníženie počtu túlavých zvierat v obci, zamedzenie ďalšieho množenia a nehumánneho utrácania narodených šteniat a mačiek. Všetky zvieratá, ktoré boli prezreté veterinármi, sú dnes trvalo označené mikročipom.Finančný dar bol použitý na uhradenie veterinárnych nákladov.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 525 € SLARS -Slovensko - Argentínska spoločnosť, o.z.. Komunitná záhrada Krasňany. V rámci projektu Komunitná záhrada Vinohrady - Zeleninovo bol uprataný a predpripravený priestor na budúce pestovanie zeleniny. Aktivity boli zamerané na vyčistenie priestoru určeného na zrealizovanie komunitnej záhrady, kosenie náletovej zelene a porastu, terénne úpravy priestoru a na nákup spotrebného materiálu a ochranných pomôcok pre dobrovoľníkov pri prácach v záhrade a ošetrovaní stromov.Finančný dar bol použitý na zabezpečenie kontajnera pre hrubú suť, nákup pohonných hmôt, spotrebného materiálu, ochranných a pracovných pomôcok.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 925 € Občianske združenie Nožička. Cvičenie metódou Feldenkrais pre deti s DMO. Projekt bol určený pre deti s diagnózou detská mozgová obrna. Metódou cvičenia Feldenkrais terapeuti zlepšovali fyzické a mentálne schopnosti detí postihnutých detskou obrnou. Projekt pomohol piatim deťom z okolia Banskej Bystrice, ktoré absolvovali raz mesačne dve lekcie funkčnej integrácie.Finančný dar bol použitý na výuku 30 lekcií Feldenkraisovej metódy cvičenia.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 625 € Bystrický prameň n. o.. Generácie. Projekt "Generácie" bol určený pre všetky vekové skupiny, od najmenších detí po seniorov, na podporu tvorivosti a športu. Počas stretnutí sa spojili tri generácie -deti, rodičia a seniori a vzájomne sa učili novým zručnostiam. Seniori získali možnosti kvalitného trávenia voľného času aktívnou účasťou na tvorivo - športových popoludniach. Mladšia generácia zasa cibrila svoju komunikáciu a úctu k starším. Finančný dar bol použitý zakúpenie šachov, petangu a fotoaparátu.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 825 € SCCG. Minikonferencia Virtuálna realita bez hraníc 2015. Zamestnanci, študenti a priatelia Fakulty matematiky, fyziky a informatiky zorganizovali podujatie pre žiakov základných a stredných škôl s názvom Virtuálna realita bez hraníc 2015. Takmer stovke mladých nadšencov boli predvedené najnovšie poznatky z oblasti matematiky, fyziky, informatiky, ale aj medicíny. Podľa spätnej väzby od pedagógov si žiaci aj po mesiacoch jasne vybavujú informácie z prednášok alebo tvorivých dielní realizovaných počas minikonferencie.Finančný dar bol použitý na zakúpenie tlačiarne, USB kľúčov pre zborníky a na ceny pre víťazov.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 425 € Nadácia MEMORY. Kúpa premietacieho projektoru. V rámci projektu boli realizované pravidelné stretnutia spomienkovej terapie pre ľudí s Alzheimerovou chorobou, ktorí majú porušenú krátkodobú pamäť, ale z dlhodobej pamäti si ešte vybavujú mnohé spomienky. Najväčší význam spomienkovej terapie je v tom, že pôsobí pozitívne na celkovú náladu, správanie sa a spokojnosť klientov. V rámci stretnutí boli premietané filmy z mladosti pacientov a rodinné fotografie.Finančný dar bol použitý na zakúpenie dataprojektoru.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 325 € HK Považská Bystrica o.z.. HOKEJ DETI. Hokejový klub Považská Bystrica, n.o. začal s prípravou detí na hokej v roku 2013, urobili niekoľko akcií na nábor detí, v ktorých neustále pokračujú aj v roku 2015. Projektom boli zabezpečené kompletné detské hokejové výstroje, rodičom tak odľahčili náklady spojené s hraním hokeja ich detí.Finančný dar bol použitý na zakúpenie hokejovej výstroje.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 325 € Plavecký klub AQUA Senica. Celoročná činnosť plaveckého klubu. Cieľom projektu bolo zabezpečiť finančné prostriedky na úhradu prenájmu plavárne SAM Šport Myjava pre potreby PK AQUA Senica počas rekonštrukcie plavárne v Senici. Výsledkom bola možnosť pre plavcov trénovať niekoľko krát do týždňa ,mohli sa tak ďalej pripravovať na súťaže. Pokračovaním v tréningoch sa plavci naďalej mohli porovnávať s konkurenciou a niekoľkokrát sa postavili na stupne víťazov.Finančný dar bol použitý na prenájom plavárne.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 825 € Dobrovoľníci Senica. Ochranné pracovné pomôcky. V rámci projektu bolo zakúpené ochranné pracovné oblečenie a pomôcky pre 10 členov OZ Dobrovoľníci Senica, ktorí následne vykonávali asistenčné zdravotné hliadky na športových a kultúrnych podujatiach organizovaných v meste Senica a blízkom okolí.Finančný dar bol použitý na zakúpenie ochranných pracovných pomôcok.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 425 € TeCeMko - Trenčianske centrum mládeže o.z. (partner projektu: Detský domov Lastovička Trenčín). Poznaj svoju krajinu a zaži outdoor dobrodružstvo. Projekt bol zameraný na podporu a rozvoj telesnej kultúry účastníkov - detí a mládeže z Detských domovov Lastovička Trenčín a Detský domov Adamovské Kochanovce, obyvateľov blízkej komunity a dobrovoľníkov OZ TeCeMko. Zorganizovali spoločnú výpravu na Šútovský vodopád. Počas dňa utužovali priateľstvá, vzájomne sa spoznávali, spolupracovali, plnili úlohy. Ostali im spoločné zážitky.Finančný dar bol použitý na uhradenie prepravy autobusom, občerstvenie a na prenájom outdoorových pomôcok.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 625 € Slovenský skauting, 59.zbor Banská Bystrica. Lodiarska dielňa. Neformálne vzdelávanie a zvyšovanie kľúčových kompetencií mladých ľudí prostredníctvom stavby malej plachetnice na Základnej škole Ďumbierska 17 v Banskej Bystrici bolo zámerom projektu. Na realizácií projektu sa spolupodieľali učitelia technických predmetov, skautskí lodiarski inštruktori, mladší skautskí lídri a motivovaný tím starších žiakov školy a mladých ľudí. V lodiarskej dielni si osobne zažili prácu v dielni s reálnym výsledkom v podobe funkčnej plachetnice a nadobudnutých kompetencií z matematiky, fyziky, technických prác, telesnej výchovy, zdravotnej prevencie, biológie, chémie a zemepisu. Finančný dar bol použitý na tovar a zakúpenie materiálu.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 525 € Združenie Čerenie spomienok od najstarších Igramčanov po dnešok. Cimbal pre Mládežnícky ľudový orchester IGRICI. Ľudový orchester Igrici vďaka daru zabezpečil generálnu opravu cimbalu. Zrealizovaná bola oprava strunových kolíkov a previnutie všetkých strún, doplnenie kobyliek a ich uloženie na dosku, výmena nefunkčných tlmiacich dosiek, posuvnej páky medzi tlmiacim zariadením a tlmiacimi doskami a rezonančnej dosky, výroba a výmena lýry s pedálom, dodanie nového tiahla s praktickou možnosťou prispôsobovania dĺžky. Uvedené opravy prispeli ku komfortu hry na tomto nástroji a vylepšili kvalitu jeho tónu a sfunkčnili ho natoľko, že sa upustilo od potreby zakúpenia nového cimbalu. Generálnou opravou nástroja sa účinkovanie orchestra stalo súvislým a opäť bezproblémovým.Finančný dar bol použitý na opravu cimbalu.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 625 € Mládežnícka organizácia Päť Pé. Sizyfos. Počas letného tábora sa MO Päť Pé podarilo do záchranných prác na Hrade Uhrovec zaangažovať mladých ľudí, ktorí vytvorili nové priateľstvá a vzdelali sa v oblasti ochrany pamiatok. Počas akcie dobrovoľníci pomohli pri archeologických prácach, ktoré boli prvým krokom k odvodneniu hradného nádvoria, pri vytvorení drevenej lávky, ktorá bude umožňovať bezpečný vstup návštevníkov. Turisti a návštevníci vyjadrovali rešpekt k práci dobrovoľníkov, dokonca miestami aj pomáhali. Tábora sa zúčastnilo 19 účastníkov a 4 organizátori. Snaha výrazne prispela k záchranným prácam na Hrade Uhrovec.Finančný dar bol použitý na potraviny, materiál a tričká pre dobrovoľníkov.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 525 € Združenie rodičov pri materskej škole Mišíkova 19, Bratislava. Dobré srdcia pre šťastné deti. Projekt bol realizovaný formou troch dobrovoľníckych brigád. Podarilo sa naplniť stanovené ciele: zvýšiť kvalitu výchovno- vzdelávacie procesu u detí v špeciálnej materskej škole a podporiť pozitívne väzby v komunite rodičov a dobrovoľníkov podporujúcich deti so špeciálnymi výchovnými potrebami.Finančný dar bol použitý na zakúpenie jungle zostavy a na materiál na výrobu infotabule.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 825 € OZ Nádej na život. Deti a blankytný Jadran 2015. Cieľom projektu bola pomoc detským onkologickým pacientom zo sociálne slabých rodín, ktoré prešli traumou onkologických ochorení a sú dispenzárne sledované na klinike Detskej onkológie v Košiciach po ich dlhoročnej liečbe. Deti absolvovali nádherný ozdravný pobyt pri mori. Zúčastnilo sa ho 14 detí a mladých dospelých.Finančný dar bol použitý na uhradenie cestovného.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 425 € Hudobná spoločnosť Hemerkovcov. Vianočný benefičný koncert. Vianočný koncert, zrealizovaný študentami a pedagógmi Konzervatória Košice v spolupráci s Hudobnou spoločnosťou Hemerkovcov, splnil svoje poslanie. Bol pekným zavŕšením kalendárneho roka, duchovným príspevkom a nevšedným umeleckým zážitkom pre prítomných poslucháčov. Pre študentov školy bol odmenou za ich vynaložené polročné snaženie, ktoré ich súčasne obohatilo o poznanie novej hudobnej literatúry zo svetovej hudby, ale aj slovenskej pôvodnej tvorby. V rámci koncertu bola propagovaná súčasná slovenská tvorba na koncertných pódiách, študenti sa oboznámili s tvorbou súčasného košického skladateľa a spestrili programovú ponuku Vianočných koncertov v Košiciach a regióne.Finančný dar bol použitý na uhradenie honorárov pre umelcov.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 425 € Rodičovské združenie pri Materskej škole, Masarykova 30. Záhradné environmentálne centrum. Hlavným cieľom bolo vytvoriť deťom vhodné a bezpečné prostredie, v ktorom prostredníctvom zážitkového učenia deti plnili úlohy s environmentálnym zameraním v prírodnom prostredí. Zrealizovala sa časť zo záhradného EKO centra - motorické pohybové centrum. Pravidelným pohybom deti prispievajú k zlepšeniu svojho zdravia. Prírodná kladina im pomôže v rozvoji pohybových zručností.Finančný dar bol použitý na schody z pníkov a na prírodnú kladinu.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 425 € Materská škola Krásnovce. Revitalizácia detského vybavenia školského dvora. V rámci projektu boli nakúpené a obnovené pomôcky a zariadenia na školskom dvore materskej školy, čo motivovalo deti k športovým aktivitám a zdravému životnému štýlu. Rozvojom psychomotorických kompetencií, vôľových a charakterových vlastností sú deti vedené k zmysluplnému tráveniu voľného času - základu prevencie záškoláctva po nástupe do školy. Finančný dar bol použitý na zakúpenie športového náradia, pomôcok a na obnovu náterov a sedákov.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 325 € Športový klub obce Miloslavov. Futbal deťom. Realizáciou projektu sa podarilo zabezpečiť pre žiacke futbalové oddiely modernizáciu materiálno-technického športového vybavenia, a tým skvalitniť tréningový proces detí, vytvoriť vhodné podmienky pre telesný rast a rozvoj detí a motivovať rodičov viesť deti k športovým aktivitám.Finančný dar bol použitý na zakúpenie pevnej steny s piatimi hráčmi, fliaš a nosiča fliaš, kompresoru, magnetickej trénerskej tabule a preskakovačky.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 625 € Občianske združenie Trenčiansky útulok. Nákup antibiotík. Trenčiansky útulok v rámci projektu nakúpil antibiotiká potrebné pre liečbu zvierat umiestnených v útulku. Celkovo sa zakúpilo 11 balení liekov a 45 jednotlivých kusov antibiotík. Od nákupu sa preliečilo 25 psíkov. Na projekte sa celkovo zúčastnilo 6 dobrovoľníkov.Finančný dar bol použitý na nákup antibiotík.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 1 025 € Refugium, n.o.. Zvyšovanie kvality života pacientom a klientom. Nezisková organizácia Refugium mala za cieľ skvalitniť podmienky, v ktorých trávia posledné chvíle terminálne chorí, a sociálne integrovať aktívnych a pasívnych pacientov a klientov. Zrealizovaná bola canisterapia s odbornou certifikovanou terapeutkou a dvomi psami, nákup 13-tich sád vankúš - paplón a boli vymaľované priestory izieb pacientov.Finančný dar bol použitý na vankúše a paplóny, canisterapiu a na maľovanie.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 1 025 € Svetielko nádeje. Informačné centrum pre rodičov detských pacientov. Zámerom projektu bolo vybudovanie multifunkčnej miestnosti, ktorá slúži pre rodičov s hospitalizovanými deťmi a pre lekárov Kliniky pediatrickej onkológie a hematológie DFNsP v Banskej Bystrici na jasné a zrozumiteľné vysvetlenie diagnózy a priebehu ochorenia hospitalizovaného detského pacienta jeho rodičom. Vznikol vhodný priestor, kde lekári rodičom podávajú potrebné informácie o priebehu ochorenia - odborne aj vizuálne. Miestnosť slúži aj rodinám počas čakania na uvoľnenie nemocničnej izby pri prijatí na hospitalizáciu. Tu môžu stráviť čas pri rozprávke či náučnom programe.Finančný dar bol použitý na zakúpenie notebooku, skrinky na uloženie techniky, interaktívneho CD a na veľkoplošnú obrazovku s klávesnicou.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 425 € Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v Stropkove. V krajine zázrakov. Realizáciou arteterapeutických i dramatoterapeutických aktivít sa vytvoril priestor pre zmysluplné trávenie voľného času počas víkendov a letných prázdnin pre ľudí s mentálnym, telesným a kombinovaným postihnutím, ktorí sú súčasťou ZPMP. Ponúkané terapie pozitívne ovplyvňovali liečbu postihnutého človeka po fyzickej aj psychickej stránke. U členov združenia sa počas jednotlivých aktivít rozvíjala tvorivosť, pozornosť, fantázia, pamäť i samostatné uvažovanie.Finančný dar bol použitý na uhradenie výtvarných pomôcok a materiálu na kostýmy.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 425 € Rodičovské združenie pri Materskej škole. Nákup a využívanie interaktívnej tabule. Inštaláciou interaktívnej tabule sa u detí predškolského veku v materskej škole začali rozvíjať informačné kompetencie, učia sa pracovať s detskými edukačnými programami. Interaktívna tabuľa je nápomocná aj pre pedagógov v príprave na vyučovací proces. V rámci organizovania pedagogických rád je využívaná ako pomôcka na prezentáciu rôznych materiálov a v rámci zasadania metodického združenia ako prezentácia seminárov z kontinuálneho vzdelávania pedagógov.Finančný dar bol použitý na zakúpenie interaktívnej tabule.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 725 € Francesco - regionálne autistické centrum. Senzorická integrácia pre deti s autizmom. V rámci projektu boli do každodenného programu zavedené terapie senzorickej stimulácie a senzorickej integrácie v starostlivosti o deti s autizmom a deti s viacnásobným postihnutím. V rámci projektu sa podarilo zrealizovať päť vzdelávacích odborných seminárov určených pre rodičov aj odborníkov zameraných na stimuláciu zmyslového vnímania, s cieľom posilnenia rodičovských kompetencií a ďalšieho vzdelávania odborníkov. Finančný dar bol použitý na zakúpenie pomôcok na senzorickú a motorickú stimuláciu spolu s odmenou pre prednášajúceho.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 625 € Spoločenstvo Hrubáci. Tábor detí v hmotnej núdzi. Letný tábor v Jedlinách sa konal 26. 7. – 31. 7. 2015 v Kostoľanoch p. Tribečom, v pohorí Tribečských vrchov. Zúčastnili sa ho deti z rodín v hmotnej núdzi. Spoločne absolvovali hrové aktivity, nočnú hru, poznávacie programy, nočnú turistiku na hrad Gýmeš, interaktívne aktivity. Učili sa zmysluplnému životu, zmysluplne a aktívne strávili svoj voľný čas, rozvíjali pozitívne postoje k životu a k rovesníkom, získavali sociálne zručnosti. Spoločenstvo Hrubáci poskytlo mladým ľuďom príležitosť pre dobrovoľnícku prácu prostredníctvom spoločného organizovania letného tábora pre deti. Finančný dar bol použitý na úhradu ubytovania a stravy.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 425 € Združenie rodičov Materskej školy Ožvoldíkova. Knižka pod vankúšom. Materská škola Ožvoldíkova je zameraná na rozvíjanie komunikačnej gramotnosti a podporu komunikačných kompetencií detí. Preto sa už tretí rok, v spolupráci so Združením rodičov MŠ Ožvoldíkova, realizuje Projekt “Knižka pod vankúšom”, ktorý motivuje deti k čítaniu a tráveniu času s knihami. Dnes vidno, že deti z MŠ veľakrát vyhľadajú knihu, aby si v nej "čítali", prípadne požiadajú rodiča, či súrodenca, aby čítal s nimi.Finančný dar bol použitý na nákup kníh a kancelárskych potrieb.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 625 € DOMKA združenie saleziánskej mládeže, stredisko Banská Bystrica. Poďme do vecí s novým nasadením. Projekt bol zameraný na letný tábor pre mladých, vedený mladými animátormi v rovesníckych skupinách. Letného tábora Jasenie-Poniklec sa zúčastnilo 182 účastníkov. Tábor je miestom zažitia veľkej rodiny plnej priateľstva, zážitkov a neopakovateľnej atmosféry. Práve na letnom tábore mladí aktívne zažili hodnotu priateľstva, solidarity a tolerancie, aktívne sa zapájali do boja proti ničnerobeniu. Finančný dar bol použitý na zakúpenie materiálu, na prepravu osôb a na cestovné.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 625 € Združenie STROM. Ani talent nazmar. V rámci projektu prebehla realizácia kontinuálneho vzdelávania Aktívna matematika, ktoré sa realizuje na Prírodovedeckej fakulte UPJŠ v Košiciach. Jeho náplňou bolo prezentovať rôzne aktivizujúce metódy v práci s talentovanou mládežou, ako i priblížiť optimálne metódy práce matematických krúžkov nielen pre prácu s talentovanou mládežou.Finančný dar bol použitý na kurz aktívnej matematiky.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 425 € Rodičovské združenie pri ŠÚV Ružomberok. Kurz fotografie pre seniorov. Počas realizácie projektu došlo k vzájomnému obohateniu dvoch odlišných generácií - mládeže a seniorov. V prvom rade sa museli obidve strany prispôsobiť. Žiaci sa museli naučiť trpezlivosti pri jednaní so staršími ľuďmi a zvoliť vhodný spôsob predloženia informácií, keďže sa seniori stretli s novou technológiou. Samotní seniori museli pozorne počúvať a sústrediť sa na nové informácie.Finančný dar bol použitý na zakúpenie fotoaparátu Canon.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 525 € Tekergők. TIE – učíme sa s divadlom 2015. Projekt bol zrealizovaný pre deti zo ZŠ s VJM Topoľníky (141 detí a 12 pedagógov). Významom projektu bolo, že hravou formou, cez divadelné predstavenie, účastníci riešia problémy, ktoré sú pre nich pred dospelými tabu, o ktorých nechcú, alebo nemôžu rozprávať, hlavne ich riešiť. Účastníci projektu sa otvorene a bez zábran rozprávali o svojich problémoch. Finančný dar bol použitý na uhradenie honoráru pre účinkujúcich.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 725 € Partneri pre sociálny rozvoj a pomoc. Štart do života. V mesiacoch september až december 2015 bolo zrealizované štvordňové školenie "Štart do života" v detskom domove Banská Bystrica Centrum Srdiečko, Veľké Kapušany, Kolíňany, Banská Bystrica Svetluška a Trenčín/Zlatovce pre celkovo 58 mladých ľudí. Účastníci školenia nadobudli vedomosti a zručnosti, ktoré podporia ich samostatnosť po odchode z detského domova.Finančný dar bol použitý na uhradenie cestovného, kancelárske potreby, komunikačné náklady a občerstvenie.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 625 € Slovenský skauting, 49. zbor Geronimo Prešov. Vodácka akadémia. V rámci Vodáckej akadémie sa podarilo vyškoliť 5 dobrovoľníkov ako inštruktorov vodnej turistiky, čo napomôže udržateľnosti projektu v budúcnosti. Pre 7 základných a stredných škôl v Prešove sa podarilo usporiadať zážitkovou formou športový deň - splav rieky na trase Ružín - Trebejov. Účastníci si vyskúšali aktivity, ktoré nebývajú súčasťou bežného života a nepochybným prínosom bolo pre nich aj rozvinutie sociálnych zručností ako tímová spolupráca, komunikácia či riešenie krízových situácií.Finančný dar bol použitý na účastnícky poplatok a na vodácke vybavenie.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 325 € Občianske združenie ATELIÉR FANTÁZIE, o. z.. Svet fotografie očami mládeže. Zámerom projektu bolo zvýšenie kvality a rozsahu výučby fotografovania pomocou technického vybavenia. Zakúpenie technického vybavenia potrebného na vytvorenie fotografického ateliéru vyžadovalo jednorazovú investíciu. Počas letných aktivít aj aktivít v rámci školského roka umožnila technika kvalitnú prípravu a spracovanie fotografií. Účastníci sa naučili fotografovať pri umelom osvetlení. Finančný dar bol použitý na zakúpenie Quantuum Move 400 sada zábleskov.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 425 € Súkromná základná umelecká škola, Nová 525/2, Koš. Multimediálny ateliér. V rámci projektu sa úspešne podarilo vybaviť pracovisko školy počítačovou technikou a grafickým softvérom. Projekt umožňuje využívať PC techniku pre skvalitnenie vyučovacieho procesu a rozvíjať vedomosti a zručnosti žiakov v oblasti digitálnych médií. Pomáha skvalitniť prípravu žiakov na štúdium v príslušných mediálnych odboroch. Projekt zároveň umožňuje prezentovať tvorbu žiakov a tvoriť propagačný materiál o činnosti školy.Finančný dar bol použitý na PC a na grafický softvér.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 325 € Miestny klub agility TATRY Poprad. S agility k zdraviu pre deti a mládež. Práca so psom má preukázaný terapeutický, blahodárny vplyv na človeka. Členovia klubu úspešne reprezentujú klub, aj SR na národných a medzinárodných pretekoch. Reprezentovanie SR si vyžaduje kvalitnú prípravu. Zorganizovaný bol seminár s Hedvikou Rychnovskou a jej manželom, ktorá je päťnásobným majstrom sveta v agility. Prístup, tréningové metódy a celkový priebeh semináru mal veľmi dobrý ohlas. Prínosom pre životné prostredie a zdravé bývanie je učenie zodpovedne si po svojom psíkovi zbierať exkrementy, správať sa k prírode šetrne a učiť sa nažívať harmonicky s prírodou. Finančný dar bol použitý na uhradenie semináru.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 325 € Klub slovenských turistov Slávia Stropkov. Pochod vďaky 2015. Cieľom projektu bolo pripomenúť si, koľko ľudských životov padlo za našu slobodu. Prostredníctvom organizovanej turistickej akcie bolo zámerom poukázať na tragické miesta 2. svetovej vojny, čo sa vďaka hojnej účasti turistov zo širokého okolia podarilo dosiahnuť.Finančný dar bol použitý na zakúpenie benzínovej kosačky.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 325 € Basketbalový klub mládeže. Sústredenie mladých basketbalistov BKM. V rámci projektu bolo realizované predsezónne sústredenie mladých talentovaných basketbalistov BKM. Sústredenie prispelo k skvalitneniu tréningového procesu a vďaka finančnej pomoci sa sústredenia zúčastnili aj deti, ktoré si to za iných okolností nemohli dovoliť. Deti získali nové zážitky, strávili čas v kolektíve a to všetko prispelo k ich rozvoju. V neposlednom rade, zlepšenie tréningového procesu viedlo k zabezpečeniu si účasti týchto talentovaných chlapcov na Majstrovstvách SR, ktorých sa zúčastní 6 najlepších družstiev Slovenska v tejto vekovej kategórii.Finančný dar bol použitý na ubytovanie a stravu a prenájom telocvične.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 625 € Susedia Sami Sebe. Vybudovanie chodníka - Zelená Oáza. Občianske združenie Susedia Sami Sebe realizovalo v roku 2015 projekt Zelená oáza – vybudovanie chodníka. K dnešnému dňu je vybudovaný krásny chodník v parku Zelená Oáza. Na mieste, kde bola pred niekoľkými rokmi skládka stavebného odpadu, sa dnes prechádzajú rodiny s deťmi a mamičky spokojne tlačia kočíky po novom chodníku. Vďaka takejto pomoci bolo možné zrealizovať aktivity, ktoré sú určené pre zlepšenie životného prostredia a skvalitnenia života obyvateľov sídliska Dlhé Diely.Finančný dar bol použitý na vybudovanie chodníka.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 325 € Ranč Mohykán. Westernové preteky O pohár starostu obce Palárikov. Milovníci koní a westernu prišli v sobotu 4. júla 2015 do obce Palárikovo, presnejšie do jej časti Ľudovítov. V priestoroch areálu Ranč Mohykán sa konali westernové preteky pre amatérskych jazdcov s názvom O pohár starostu obce Palárikovo pod hlavičkou seriálu pretekov Putovného pohára. Po slávnostnom nástupe, pri ktorom sa predstavili všetci jazdci a ich tátoši, sa začali disciplíny Pole banding, Barrel race a Boot race. Týmto podujatím sa zatraktívnilo westernové jazdenie pre ľudí v okolí, podnietil ich vzťah k zvieratám a prispelo k stretnutiu komunity. Finančný dar bol použitý na kokardy pre kone a na zakúpenie pohárov pre jazdcov.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 825 € OZ Slovenské duly. WEB stránka OZ Slovenské duly. Vďaka realizácií projektu sa podarilo vytvoriť modernú a funkčnú webovú stránku, ktorá mamičkám, širokej verejnosti, ale aj zdravotníkom prináša potrebné informácie: kto je dula a aké jej jej miesto v pôrodniciach, aké služby dula poskytuje, prehľad dúl po regiónoch a podľa pôrodníc, informácie pre zdravotníkov, o úlohe duly a informácie pre záujemkyne o štúdium duly.Finančný dar bol použitý na webovú stránku.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 925 € KASPIAN. Daruj detstvo. Projekt prispel k rekonštrukcii sociálnych zariadení priestorov na Furdekovej ulici v Bratislave. Vďaka projektu bol nakúpený potrebný materiál (sanita) a financované odborné práce (vodoinštalácia a zhotovenie liatej podlahy). Kvôli zvýšeniu efektívnosti využitia finančného príspevku boli búracie práce vykonávané svojpomocne so širokým zapojením dobrovoľníkov. Po dokončení rekonštrukcie budú priestory slúžia ako nízkoprahový klub pre deti a mladých, ktorí trávia svoj voľný čas prevažne v uliciach Petržalky.Finančný dar bol použitý na liatu podlahu, toaletu, umývadlo, vodovodnú batériu a na odborné práce.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 425 € KreDO. Dobrovoľníci - do toho!. Realizáciou projektu bolo dosiahnuté zvýšenie povedomia verejnosti o dobrovoľníctve a angažovanosti vo svojom okolí, keďže sa do projektových aktivít zapájal dosť veľký počet dobrovoľníkov. Dobrovoľníci boli v prvej fáze projektu edukovaní o zásadách práce s deťmi a rodinami a v ďalšej etape si mohli získané vedomosti prakticky vyskúšať počas letných prázdnin pri voľnočasových aktivitách v komunitnom centre. Služby a činnosť centra sa výrazne skvalitnila a spestrila sa paleta ponúkaných aktivít. Finančný dar bol použitý na zakúpenie trampolíny a na molitanovú zostavu.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 725 € Stredisko Evanjelickej Diakonie, Diakonické centrum Sučany. Oprava vonkajšieho vzhľadu budovy zariadenia SED. Vzhľadom k značnému vonkajšiemu poškodeniu bolo nevyhnutnosťou rokmi opotrebovanú budovu SED Sučany opraviť. Rekonštrukčné práce prebiehali v mesiaci jún a júl 2015. Zrekonštruovaná časť budovy SED Sučany nadobudla nový vzhľad, bez nich by hrozilo narušenie statiky a následne bezpečnosti jej užívateľov.Finančný dar bol použitý na opravu vonkajšieho vzhľadu budovy.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 325 € Young talents. Young Talents Football Tournaments Tour III.. Projekt Young Talents Football Tournaments Tour bol zrealizovaný v treťom roku po sebe. Realizovaných bolo päť podujatí, s celkovým počtom účasti 840 detí vo vekovej štruktúre od 8 do 12 rokov. Zmyslom turnajovej tour je organizácia futbalových turnajov pre deti, počas ktorej sa popri súťažnej časti podujatí realizujú aj názorné prezentácie a prednášky k téme zdravá výživa a zdravé stravovanie, ktoré je úzko späté so športom, ale aj každým človekom.Finančný dar bol použitý na ceny do turnajov.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 525 € Rodičovské združenie sv. František. Revitalizácia školského areálu-detské ihrisko. V rámci projektu bolo vybudované detské ihrisko s netradičným prvkom - lanovou pyramídou. Slúži najmä deťom školského veku, od 6 do 12 rokov. Táto aktivita bola súčasťou celkovej revitalizácie školského areálu, konkrétne jej 3. etapou (1. etapa-vybudovanie fit plochy, 2.etapa-oprava a maľovanie športovej asfaltovej plochy). Výsledkom projektu je rozšírenie možností trávenia voľného času detí v školskom klube, v detskom centre, v rodinnom centre a rozšírenie ponuky aktivít pre rodiny s deťmi.Finančný dar bol použitý na zakúpenie hracieho lanového prvku.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 325 € BK97 STOVA. TOMÁŠOVSKÝ BEH. Projekt obnovil tradíciu Tomášovského behu. Nádherná príroda v Slovenskom raji zvýšila atraktívnosť bežeckého športu počas zorganizovaných vytrvalostných pretekov. Behu sa zúčastnilo 96 bežcov. Povzbudzovalo ich 300 divákov, ktorí si mohli aj zacvičiť Dance for fitnes, alebo využiť zábavné aktivity animátorov. Dospelí dali príklad deťom a mladým, ako objaviť radosť z pohybu. Tomášovský beh sa zapísal aj do bežeckej ligy a bude mať svoje pokračovanie v ďalšom ročníku v 2016.Finančný dar bol použitý na potlač tričiek, štartovné čísla a ceny do tomboly.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 725 € Občianske združenie Kvapka. "Aktívne pre rodinu." V rámci projektu boli zrealizované dva skupinové programy pre deti vo veku 5-13 rokov a 8 edukačno-zážitkových workshopov pre rodičovskú verejnosť. Zámerom projektu bolo cielenými aktivitami posilniť vzťah medzi dieťaťom a rodičom. Zároveň poskytnúť deťom zo špecifickými potrebami zážitok prijatia, podpory i možnosti korigovania správania a rodičom vytvoriť priestor na získavanie informácií o vývinových potrebách detí, zdieľanie ťažkostí vo výchove. Spoločným úsilím tímu lektoriek, rozdelením kompetencií, jednotlivých úloh v rámci prípravy i realizácie i výstupov projektu sa podarilo uspokojivo uzavrieť aktivity projektu. Finančný dar bol použitý na materiál, knihy a na psychodiagnostické testy a dotazníky.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 825 € Moja asistencia, o.z.. Rehabilitácia a masáže pre ZŤP deti. Pomocou projektu sa mohli deti z občianskeho združenia Moja asistencia zúčastniť špeciálnych cvičení v súkromnom zariadení Orema v Banskej Bystrici. Ťažké zdravotné postihnutie - skolióza chrbtice, deformované končatiny detí sa bez pravidelných cvičení ešte zhoršujú. Pomocou týchto cvičení a masáži sa zlepšilo ich držanie tela pri sedení a pohybe na invalidnom vozíku ako aj celkový psychický stav.Finančný dar bol použitý na uhradenie rehabilitácií a masáže pre postihnuté deti.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 625 € Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v Slovenskej republike. Uč sa, foť a speakuj!. V rámci projektu boli realizované špecifické vzdelávacie aktivity pre ľudí s mentálnym postihnutím - kurz fotografovania pre začiatočníkov, kurz angličtiny pre začiatočníkov a kurzy sebaobhajovania. Cieľom bolo podporiť rozvoj životných zručností ľudí s mentálnym postihnutím prostredníctvom vzdelávania, ktoré zohľadňuje ich špecifiká. Projekt reagoval na nedostatok príležitostí pre efektívne trávenie voľného času a sebarozvoj u dospelých ľudí s mentálnym postihnutím. Účastníci získali nové informácie, našli nových kamarátov, prezentovali sa cez fotografie. Kurzy pokračujú ďalej, prípadne sa plánuje ich opätovné otvorenie.Finančný dar bol použitý na materiál a na technické zabezpečenie.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 800 € Mária Hecklová. Svetlo do tmy. V rámci projektu bolo zakúpených 5 balení liekov WOBE-MUGOS DRG. Lieky sú potrebné na stabilizáciu nádoru na mozgu pacientky. Pani Mária by bez týchto liekov nemohla existovať, pomáhajú udržiavať jej zdravotný stav a imunitu v lepšej kondícii. Finančný dar bol použitý na uhradenie lieku.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 525 € SLUHA. Pieseň, ktorá prebúdza (II). V rámci projektu bolo zrealizované spevácke sústredenie spojené s unikátnym koncertom a následným nahrávaním piesní, z ktorých viaceré neboli doposiaľ publikované. Sústredenia sa zúčastnili speváci z celého Slovenska a profesionálni hudobníci pod vedením Ewalda Danela. Nahraté CD je určené pre širokú verejnosť.Finančný dar bol použitý na uhradenie ubytovania účastníkov.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 525 € Občianske združenie VIENOK. Vienok a jeho kamaráti. Súbor Vienok v rámci projektu vyhotovil novú choreografiu z regiónu Trenčín. Autorom bola pedagogička, študentka VŠMU. K novému tancu si dali ušiť aj nové krojové súčiastky z regiónu Trenčín. Nové kroje budú slúžiť súboru ďalšie desaťročia. Choreografiu prezentoval súbor na vystúpení dňa 30.5.2015 v DK Zrkadlový háj v programe „Vienok a jeho kamaráti“. Vystúpenie bolo krásnym zakončením ďalšej tanečnej sezóny. Finančný dar bol použitý na zakúpenie krojov, nohavíc, záster a na uhradenie hudobnej produkcie.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 725 € Claudianum n. o.. Práca šľachtí. Projekt bol zameraný na rozvoj pracovných zručností a návykov mladých ľudí s mentálnym a kombinovaným postihnutím. V procese pracovnej terapie sa u klientov posilnil ich vzťah k vlastnej práci, chápanie širšieho zmyslu práce a s tým súvisiacich možností formovania svojho života. Posilňovali sa pracovné návyky a zručnosti, obraz vlastnej hodnoty a ocenenia. Výrobky klientov boli následne prezentované v komunite i mimo nej, s cieľom sprostredkovať verejnosti obraz o možnostiach a živote ľudí s postihnutím. Záujem verejnosti o výrobky, ich kúpa, objednávky, záujem o život v zariadení, ako aj o životy konkrétnych ľudí s hendikepom uzatvárajú pomyselný kruh zmysluplnosti. Prostriedky z predaja výrobkov budú použité na ďalšie terapeutické a voľnočasové aktivity (napr. arteterapia) a zlepšovanie ich prostredia (napr. revitalizácia záhrady).Finančný dar bol použitý na materiál a pomôcky do kreatívnej dielne.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 325 € Chabik. Voľno časové aktivity pre deti v ŠKD. Cieľom projektu bolo využiť rekreačno-športové potreby na športovanie a relax detí v školskom klube po vyučovaní. Volejbalové, futbalové a basketbalové lopty a lopty na vybíjanú využívajú deti v rámci voľnočasových aktivít v ŠKD podľa výchovného plánu ako aj pri súťažiach. Švihadlá využívajú hlavne dievčatá na outdoorové hry. Plážové stany a piknikové deky využijú deti hlavne v letných mesiacoch. Športovo- rekreačný materiál sa používa a bude slúžiť deťom naďalej.Finančný dar bol použitý na športové a rekreačné potreby.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 325 € Základná škola s materskou školou Lazany. Krajšia škola. Snahou projektu bolo skultúrnenie areálu školy v Lazanoch, ktorý sa využíva počas vyučovania či už telesnej výchovy alebo iných predmetov. Park v areáli slúži aj pre rodičov a ostatných občanov z okolia na oddych a regeneráciu. Realizáciou projektu sa dosiahlo skrášlenie areálu a vytvorenie kultúrnejšieho prostredia pre oddych.Finančný dar bol použitý dodávateľské a realizačné práce a na dlažbu.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 625 € Sielnica - združenie pre uchovávanie tradičnej ľudovej kultúry. Zvonárike dom. Zrealizovaný projekt bol zameraný na opravu strechy na Zvonárike dome. Po vykonaní všetkých potrebných prác bude priestor domu slúžiť k prezentácii ľudovej tvorby nielen pre občanov Lazian, ale i pre širokú verejnosť - žiakov aj seniorov, ktorí sa touto formou budú môcť oboznámiť s kultúrou a tradíciami predkov žijúcich v oblasti Lazian. Finančný dar bol použitý na uhradenie stavebného materiálu a odborných prác.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 525 € TŠK SOUL Prešov. "Letné tanečné sústredenie" tanečného štúdia SOUL. Päťdňové letné sústredenie tanečného štúdia sa uskutočnilo v termíne od 23.-28.8.2016 v Zamutove. Tanec ako šport je finančne nákladný a klub navštevujú aj deti zo slabších sociálnych rodín, mnohokrát sa tohto tanečného sústredenia nemôžu zúčastniť všetci zverenci. Získaním finančnej podpory sa sústredenia mohlo zúčastniť všetkých 35 detí. Absolvovaním sústredenia dostali všetci zverenci rovnaký profesionálny prístup, a tak bez rozdielu mohli naštartovať novú tanečnú sezónu.Finančný dar bol použitý na uhradenie ubytovania a stravy.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 1 025 € Veríme v nádej, občianske združenie. Šanca dokázať viac. Cieľom projektu OZ Veríme v nádej bolo poskytnúť možnosť pravidelnej a bezplatnej rehabilitácie pre deti s detskou mozgovou obrnou alebo iným pohybovým ochorením. To sa podarilo vďaka zakúpeniu potrebných rehabilitačných pomôcok a ochote fyzioterapeutov pomáhať vo svojom voľnom čase. U niektorých detí sa zlepšila koordinácia pohybov, došlo k uvoľneniu prípadne posilneniu svalstva. Rodiny uvítali možnosť rehabilitácie počas víkendu.Finančný dar bol použitý na zakúpenie technických rehabilitačných pomôcok.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 425 € ŠTUDENTI o.z.. Mediálna podpora študentov žurnalistiky. Počas projektu boli zorganizované dve víkendové stretnutia, na ktorých sa zúčastnilo 15 študentov žurnalistiky a iných humanitných smerov, ktorí majú záujem stať sa novinármi. Išlo o semináre venované získavaniu praktických poznatkov priamo od skúsených novinárov z Denníka SME, časopisu .týždeň a portálu Postoy.sk. Následne sa piati študenti, ktorí semináre absolvovali, stali stážistami redakcie a pod vedením redaktorov sa začlenili do redakčného života, aby mohli získať čo najviac skúseností. So všetkými študentmi následne Postoy.sk a následne aj denník Postoy nadviazali dlhodobú spoluprácu.Finančný dar bol použitý na zakúpenie informačno-technologického vybavenia.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 425 € SPELEO Bratislava. Rozšírenie prehliadkového okruhu jaskyne. Dobudovaný prehliadkový okruh v jaskyni a sprístupnenie Jazierkovej chodby v jaskyni Sedmička bude slúžiť verejnosti v sprievode jaskyniarov aj v budúcom období. Materiál na lanový lezecký trenažér je možné opakovane používať pri tréningu záujemcov o jaskyniarstvo ako aj na zábavné aktivity pre deti. Zakúpené svetlá a prilby organizácia požičiava návštevníkom, ktorí prichádzajú častokrát vybavení nevhodne. Zlepšuje sa tak bezpečnosť pri prechode jaskyňou aj celkový dojem s návštevy jaskyne.Finančný dar bol použitý na zakúpenie lanového lezeckého trenažéra.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 625 € SVETIELKO POMOCI n.o.. Psychologická starostlivosť v detskom hospici. V rámci projektu sa podarilo získať výborný testovací súbor na zlepšenie psychologickej diagnostiky detí v liečbe, po liečbe a súrodencov, ktorí stratili brata alebo sestru. Často sa stáva, že niektoré rodiny majú záujem o psychologickú starostlivosť až po strate dieťaťa: niekedy až mesiace po jeho smrti, alebo v prípade ťažkostí s iným dieťaťom. Získaná psychodiagnostická pomôcka pomôže skvalitniť psychologickú diagnostiku detí.Finančný dar bol použitý na zakúpenie testovacej súpravy WISC III.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 925 € Detské ARO Košice. Teplé infúzie najmenším pacientom. Vďaka realizácii projektu získali najmenší detskí pacienti z Prešovského a Košického kraja kvalitnejšiu starostlivosť. Predchádzal tomu prieskum trhu, praktické skúšanie prístrojov a samotná kúpa, ktorá bola zavŕšená následným, takmer okamžitým využitím v praxi pri záchrane malej Karolínky. Karolínka potrebovala dostať krv, ktorá ale musela byť presne ohriata, lebo jej telíčko tvorilo chladové protilátky proti červeným krvinkám. Čo vďaka prístroju Barkey S-line bolo už pre personál oveľa jednoduchšie.Finančný dar bol použitý na zakúpenie ohrievača infúzií.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 525 € štyri živly. Detské 4 živly - workshopy a tvorivé dielne. V dňoch 6. - 9. augusta 2015 bol v Banskej Štiavnici zorganizovaný už piaty ročník Detských 4 živlov, ktoré boli súčasťou 17. ročníka Letného filmového seminára 4 živly. Hlavnou témou boli Zmysly. Program bol určený rodinám s deťmi bez vekového obmedzenia. Deti mohli navštíviť nielen premietania kvalitných filmov, ale najmä sa zúčastniť tvorivých aktivít. Súčasťou programu tak bol trojdňový hudobný workshop a dve otvorené tvorivé dielne - animačná a dielňa s tématikou rozprávky Mimi a Líza. Všetky podujatia boli hojne navštevované a stretli sa s pozitívnou odozvou.Finančný dar bol použitý na honoráre pre lektorov, na organizačné práce, ubytovanie, cestovné a na prenájom priestorov.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 525 € Evanjelická Diakonia Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku. Zátišie pre klientov. Realizáciou projektu sa zvýšila spokojnosť klientov a skvalitnili sa sociálne služby. Vytvorenie zátiší je na prospech všetkým klientom. Môžu sa v peknom prostredí obklopení zeleňou, nerušene rozprávať i so svojimi príbuznými tak dlho, ako budú chcieť.Finančný dar bol použitý na zakúpenie vonkajšej lavičky.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 725 € Naša šanca. Arteterapia pre deti s DMO. Cieľom projektu bola realizácia arteterapických stretnutí pre deti s detskou mozgovou obrnou. Deti majú z terapie obrovskú radosť a zároveň im prospieva v zlepšovaní a udržiavaní ich zdravotnému stavu.Finančný dar bol použitý na nákup materiálu na arteterapiu.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 825 € Domov vďaky. Stropný zdvíhací systém. Prostredníctvom projektu bolo vyriešené nedostatočné vybavenie kúpeľne zariadenia pre seniorov v domove sociálnych služieb. Mechanické zariadenie uľahčuje a zefektívňuje premiestňovanie a manipuláciu s pohybovo znevýhodnenými seniormi pri vykonávaní hygieny. Montážou stropného zdvíhacieho systému bolo zároveň výrazne znížené riziko vzniku úrazov pri manipulácii so seniormi. Projekt výrazne spríjemnil život klientom a aj zamestnancom zariadenia, ktorí tak môžu svoju prácu robiť lepšie a bezpečnejšie.Finančný dar bol použitý na zakúpenie stropného zdvíhacieho zariadenia.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 425 € Združenie rodičov pri ZŠ M.R.Štefánika. "Mám svoj vlastný názor, viem sa rozprávať". Zámerom projektu bolo zakúpenie techniky - interaktívnej tabule, ktorá zlepšuje činnosť debatného krúžku a vytvorila priestor na lepšiu prezentáciu odpovedí žiakov a prezentáciu projektov. Pedagógovia využívajú uvedenú techniku na výuku, žiaci prvého stupňa majú veľký záujem o prácu s interaktívnou tabuľou, žiaci druhého stupňa o prezentovanie svojich projektov. Vďaka technickej pomôcke sa zlepšuje úroveň odpovedí žiakov, ich prezentácia a celkový prejav. Finančný dar bol použitý na zakúpenie technického vybavenia.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 325 € Buď lepší, o.z.. Challenge Day V.. Challenge day V. sa ukutočnil 22.5.2015 na Zimnom štadióne Pavla Demitru v Trenčíne. Akcia dopadla výborne. Podporiť myšlienku “byť lepší k druhým” prišlo 340 cvičiacich účastníkov. Už piaty krát sa však nielen cvičilo, ale aj pomáhalo. Tento rok sa počas akcie vyzbieralo 3.720 €. Táto čiastka bola venovaná Martinovi Polakovičovi a Vendelínovi Krivačkovi a bude použitá na liečbu v rehabilitačnom centre Adeli.Finančný dar bol použitý na výrobu potlače na tričká.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 1 025 € Lampášik nádeje, občianske združenie. Nádej pre lepšiu budúcnosť.. Lampášik nádeje, občianske združenie zakúpilo kyslíkový prístroj a stolík na rehabilitačné cvičenia, ktoré budú môcť využívať deti s diagnózou detská mozgová obrna alebo inými neurologickými poruchami. Vďaka projektu využili možnosť absolvovania oxygenoterapie rodiny, ktoré majú ťažko zdravotne postihnuté dieťa. U všetkých detí bolo zaznamenané zlepšenie zdravotného stavu, zlepšenie koncentrácie alebo nálady u detí.Finančný dar bol použitý na zakúpenie kyslíkového koncentrátora.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 1 000 € Bruno Javorek. Rehabilitačný pobyt v Renone pre Brunka. Projektom bola podporená 12-dňová rehabilitácia Brunka v zariadení Renona v Šúrovciach. Vďaka intenzívnemu cvičeniu a podporným rehabilitáciám sa Brunkovi napravili chybné pohybové vzorce, posilnilo svalstvo, uvoľnila spasticita, čím sa zlepšila kvalita chôdze. Stal sa tak viac samostatný a sebestačný.Finančný dar bol použitý na uhradenie rehabilitácie.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 825 € Podložený palček. Rekondičný pobyt pre rodiny s postihnutými deťmi. V rámci projektu bol zrealizovaný rekondičný pobyt pre rodiny s viacnásobne postihnutými deťmi v Penzióne Mýtnik v Mýte pod Ďumbierom. Pobytu sa zúčastnilo 20 ľudí. Absolvovali relaxačný pobyt vo vodnom svete. Deti absolvovali stimuláciu pomocou svetelnej terapie, hrové aktivity v prírode. Rodiny si na pobyte oddýchli, zrelaxovali, vzájomne si poradili a nadviazali nové priateľstvá. Finančný dar bol použitý na úhradu ubytovania, stravy a vstupného do vodného sveta.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 1 025 € Občianske združenie "Darujme deťom nádej". "Cvičíme v prírode". V areáli Rehabilitačného detského centra v Dunajskej Lužnej sa nachádza krásny park, ktorý bol v rámci projektu revitalizovaný a pripravený na využívanie na rehabilitačné aktivity v letných mesiacoch. Zabezpečením špeciálnych rehabilitačných pomôcok a zariadení vhodných do exteriéru centrum rozšírilo spektrum poskytovaných rehabilitačných metodík a prístupov pri liečbe detského pacienta. Vďaka tomu majú fyzioterapeuti viac možnosti, ako pacienta aktívne včleniť do terapeutického procesu.Finančný dar bol použitý na zakúpenie rehabilitačných pomôcok.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 425 € TeCeMko - Trenčianske centrum mládeže o.z.. Dobrovoľníctvo = nový štýl života. Projekt bol určený pre nezamestnaných mladých ľudí do 30 rokov a organizácie 3. sektora v Trenčíne a blízkom okolí. Prostredníctvom 5 workshopov sa 14 účastníci dostali k poradenstvu v rôznych témach - právne, aktívne opatrenia trhu práce, národné projekty úradu práce, možnosti riešenia nezamestnanosti, testovanie "Rob, čo najlepšie vieš" - pre akú dobrovoľnícku činnosť som najvhodnejší a ďalšie. Dôležitá bola podpora a motivácia k dobrovoľníckej činnosti počas nezamestnanosti, vďaka ktorej môže záujemca získať veľkú skúsenosť, zvyšovať si kompetencie, zlepšovať si komunikačné a sociálne zručnosti a hlavne - nezostať počas nezamestnanosti bez kontaktov a sociálnej interakcie. Účastníci využili aj individuálne poradenstvo, niekoľkí sa zapojili do dobrovoľníckych aktivít.Finančný dar bol použitý na prenájom priestorov, kancelárske potreby a propagáciu workshopov.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 425 € Spoločnosť pre štúdium náboženstiev pri SAV. AxisMundi I/II 2015. Spoločnosť pre štúdium náboženstiev pri SAV vydala časopis Axis Mundi číslo 01/2015 a 02/2015. Cieľom bolo ukázať najnovší výskum religionistiky na Slovensku a otvoriť prístup aj pre výskumníkov z iných univerzít. Veľkou úlohu, ktorú sa podarilo naplniť, je stále viac zapájať najlepších študentov do výskumu a zverejňovať ich práce v časopise, ktorý sa dostáva do komunity religionistov, nielen na Slovensku, ale aj v Čechách a Poľsku. Popri vedeckých štúdiách časopis tiež recenzoval a avizoval niektoré nové tituly zo slovenskej aj svetovej knižnej produkcie a uverejnil správy o vedeckých podujatiach, workshopoch a konferenciách, na ktorých sa členovia SSŠN zúčastnili. Časopis sa postupne dostáva do povedomia odborníkov a odbornej verejnosti ako vedecký odborný časopis celej komunity.Finančný dar bol použitý na tlač časopisu.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 425 € Rosa n.f.. Vy + my = krásny deň. Dňa 17.9.2015 sa uskutočnil celodenný výlet do ZOO Viedeň, ktorého sa zúčastnili klienti DSS a RS Rosa a študenti gymnázia Matky Alexie. Na výlete, ktorý bol plný spoločných zážitkov, sa upevnili vzťahy medzi študentmi a klientmi domova. Klienti boli vytrhnutí z každodenného stereotypu a študenti mali možnosť osobne spoznať ľudí s postihnutím.Finančný dar bol použitý na dopravu, cestovné poistenie a na vstupné do ZOO.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 925 € SPID pri I. DK DFNsP. Váhy pre dojčenské oddelenie nemocnice. V rámci projektu boli zakúpené 3 ks digitálnych kojeneckých váh pre dojčenské oddelenie I. detskej kliniky LF UK a DFNsP. Na klinike sa liečia pacienti v dojčenskom veku s akútnymi a chronickými ochoreniami, ktoré vyžadujú aj sledovanie ich hmotnosti, a preto je potrebné zabezpečiť dojčenskú váhu na každej izbe. Zakúpenie váh umožní, aby dieťa napojené na infúziu nemuselo byť odpojené a prenášané do inej izby, čím sa zmenší riziko infekcie hlavne u chorých detí. Pri výbere konkrétneho typu váh sa dbalo na to, aby mali špeciálnu funkciu, tzv. "tara, hold". Pri vážení sa deti hýbu a merané hodnoty tak kolíšu. Uvedená funkcia zabezpečí zmeranie tzv. strednej hodnoty, čo uľahčí a skráti čas váženia.Finančný dar bol použitý na zakúpenie kojeneckých váh.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 425 € Základná škola s materskou školou. Regionálna výchova. Žiaci školy mali počas regionálnej výchovy možnosť oboznámiť sa so základmi tradičných ľudových remesiel – s hrnčiarstvom a paličkovanou čipkou. Vymodelovali si darčeky pre svojich najbližších. Na paličkovacích valcoch uplietli nevšedné ozdoby a predmety, ktorými reprezentovali školu a potešili svojich blízkych. Paličkovanie bolo pre nich výnimočnou – doteraz nepoznanou činnosťou. Paličkovať prichádzali aj vo svojom voľnom čase. Záujem detí bol pre organizátorov aktivít potešiteľným faktom, ktorý udržuje v deťoch ducha ľudových tradícií.Finančný dar bol použitý na valce na paličkovanie.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 325 € Združenie rodičov Materskej školy Bílikova. Športujeme nielen na Dni zdravia. Na školskom dvore MŠ Bilíková boli nainštalované nové prvky z agátového dreva ktoré u detí ako aj u rodičov hneď vzbudili pozornosť. V Deň zdravia mal školský dvor úplne nový vzhľad. Deti v materskej škole maľovali na tému "Šport a zdravý životný štýl", počas Dňa zdravia s pani učiteľkami prekonávali rôzne prekážky, súťažili a ochutnávali zdravé dobroty, ktoré im nachystali pani kuchárky a rodičia.Finančný dar bol použitý na zakúpenie balančného mostíka.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 525 € Občianske združenie Detský park. Spravme deťom ihrisko. Projektom sa podarilo v obci Jesenské vybudovať nové detské ihrisko určené pre menšie aj väčšie deti. Deti dostali do daru šmýkalku a hojdačky - prehupovačky, ktoré našli veľké využitie v podobe častých návštev ihriska.Finančný dar bol použitý na zakúpenie preliezok.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 425 € Detský domov. Detská olympiáda v detskom domove. Detskú olympiádu, ktorá sa konala 15.9.2015, zorganizovala skupina mladých dospelých spolu so sociálnou pracovníčkou detského domova. Mladí dospelí pripravili súťažné disciplíny, nakúpili ceny a medaily pre súťažiace deti a uvarili pre deti guláš. Akcia bola pozitívne prijatá zúčastnenými deťmi. Projekt dal priestor skupine mladých dospelých zodpovedne pripraviť akciu pre deti z ostatných skupín a vychovávateľov. Prebratie zodpovedných úloh bola pre nich dobrá skúsenosť, sami sa rozhodli, že aj v budúcnosti chcú podobnú akciu zorganizovať. Finančný dar bol použitý na materiálové zabezpečenie a potraviny.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 625 € Rovnocenní, o.z.. Kúsok šťastia v nešťastí detí. Projektom bol 5-dňový turisticko-zážitkový pobyt s poznaním krás Tatier pre 10 detí Krízového strediska v Snine, ktoré sa nepriazňou osudu ocitli v ťažkej životnej situácií, bez rodiny, rodičov, najbližších. Zrealizovaním projektu sa podarilo zvýšiť sebavedomie detí, kvalitu ich života, odstrániť predsudky voči nim, deti si našli nových priateľov, zažili nové zážitky - wellness, turistika, spoločenské hry, prechádzky v prírode.Finančný dar bol použitý na ubytovanie a vstup do wellness centra.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 425 € Návrat o.z.. Inovácie, ktoré menia svet. V rámci projektu bol zakúpený dataprojektor, ktorý slúži k obohateniu základných služieb počas prípravy na náhradné rodičovstvo, ale aj k rozvoju ďalších služieb a podporných aktivít - prezencia filmov na víkendovom pobyte s následnou diskusiou, využívanie dataprojektora pri verejných diskusiách v rámci klubových aktivít. Audiotechnika a filmové tituly majú u klientov veľmi pozitívnu odozvu. Nemenej dôležitým sa stal prístup k publikácii Building the Bonds of Attachment. Táto kniha sa stala zaujímavým titulom pre náhradných rodičov a profesionálov pre hlbšie porozumenie téme Attachmentu. Finančný dar bol použitý zakúpenie dataprojektoru, filmov a literatúry.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 625 € Gemerské grúne. Včelí les. V rámci leta a v priebehu jesene 2015 bol realizovaný projekt outdoorovej včelnice – Včelí les. Komunitná včelnica na okraji obce Babinec pozostáva zo šiestich včelích úľov a dvoch čmeliačich úľov. Postupne napĺňa svoj účel vzdelávania v oblasti včelárenia a ekológie. Členom občianskeho združenia, komunite obyvateľov blízkych obcí a komunite ľudí zaujímajúcich sa o trvaloudržateľné pôsobenie človeka v krajine bola ponúknutá možnosť priamo sa zúčastniť na všetkých včelárskych aktivitách – osadenie úľov a nových včelstiev, práce na včelnici, vytáčanie medu, vzdelávanie o výsadbe medonosných rastlín ako i zazimovanie včelstiev vrátane ich zimného zaliečenia.Finančný dar bol použitý na ochranné oblečenie, rukavice, úle a vonkajšie lavičky.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 525 € Ruthenia ensemble. Tancom v meste ožije folklór. Folklórny súbor Ruthenia pri príležitosti 5.výročia svojho vzniku nacvičil novú choreografiu zabudnutých tancov a spevov z obce Šambron. Po intenzívnom sústredení prezentovali tanečnú choreografiu spolu so svadobnými obradmi a spevmi širokej verejnosti v rámci podujatia s názvom Rusínske srdce. Takto sa preniesol kúsok obce Šambron do hlavného mesta Bratislavy a zabudnutý tanec ožil v meste.Finančný dar bol použitý ako odmena pre choreografa.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 625 € DOMKA, stredisko Košice. Aktívne vo voľný čas. Projekt bol zameraný na podporu športových a rekreačných aktivít detí a mládeže na sídlisku Terasa v Košiciach. Komunita detí a mladých si počas letných prázdnin mohla vyskúšať niekoľkodňovú pešiu turistiku, pre menšie deti bol zorganizovaný výlet do okolia Košíc a v stredisku sa konal prímestský tábor pre animátorov a mladých zo sídliska. Na jeseň 2015 bol pre skupiny chlapcov z viacerých slovenských miest pripravený hokejbalový turnaj. Po ukončení aktivít bola ponúknutá účastníkom možnosť pokračovať v športových krúžkoch v stredisku. Do aktivít sa zapojilo takmer 200 účastníkov. Na realizácii projektu sa zúčastnilo 70 dobrovoľníkov.Finančný dar bol použitý na materiál na tábor a turnaj spolu s občerstvením
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 425 € Občianske združenie Chuť Žiť. Ako poznáš svojho suseda. Pre deti zo sociálne-slabých rodín a integrované deti, ktoré majú problém v rámci sociálnej integrácie boli zrealizované viaceré aktivity. Do spolupráce boli prizvaní aj rodičov detí, ktorí ochotne vypomáhali pri výlete do ZOO. Akcia mala veľmi veľký ohlas a úspech nielen u detí, ale aj rodičov. Podarilo sa zrealizovať pekný výlet do ZOO v Zlíne a spoznať kultúru našich susedov, ako aj stmeliť komunitu, pomôcť deťom a rodičom nájsť v komunite priateľov a susedov, ktorí im budú pravidelnejšie pomáhať.Finančný dar bol použitý na cestovné a na nákup lístkov do ZOO Zlín.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 525 € Spevácky zbor Apollo. Slovenské ľudové skvosty zborovej tvorby. Spevácky zbor Apollo počas intenzívneho speváckeho sústredenia naštudoval a pripravil skvosty slovenskej ľudovej zborovej tvorby. Naštudované skladby boli prezentované koncertami na Slovensku a na súťaži speváckych zborov SINGING WORLD 2015 v auguste 2015 v ruskom Petrohrade. Spevácky zbor Apollo sa umiestnil v kategórii folklórna hudba na 1. mieste, čím vynikajúco reprezentoval Slovensko a slovenskú ľudovú zborovú tvorbu.Finančný dar bol použitý na ubytovanie a stravné.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 325 € Telovýchovná jednota Višňové. Pomôžme si k pohybu. Cieľom projektu bolo zlepšiť podmienky na stretávanie, rekondíciu a relax v športovo-relaxačnej zóne obce Višňové. Nové lavičky ocenili najmä návštevníci kúpaliska v letnom období a mládež. Za pomoci dobrovoľníkov tak vzniklo dielo, ktoré slúži širokej verejnosti a areál je atraktívnejší pre obyvateľov a návštevníkov obce. Lavičky sa rýchlo stali obľúbeným miestom stretnutí a relaxu detí a mládeže a slúžia počas celého roka. Areál sa tak opäť viac priblížil ľuďom a ponúka lepšie možnosti na voľnočasové aktivity a zmysluplné trávenie voľného času.Finančný dar bol použitý na zakúpenie materiálu na vybudovanie relaxačno-oddychovej zóny.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 525 € Združenie maďarských rodičov na Slovensku - Základná škola s vyučovacím jazykom maďarským - Mliečno. Naše ozajstné hodiny telocviku. Primárnym cieľom projektu bolo zabezpečenie hodín telesnej výchovy podľa povinných školských osnov a vybudovanie pozitívneho vzťahu detí k pohybu. Realizáciou projektu škola zmenila štýl hodín telesnej výchovy. Cieľom projektu bola podpora a rozvoj telesnej kultúry a zabezpečenie hodín telesnej výchovy podľa povinných školských osnov. Sekundárnym cieľom projektu bol zabezpečiť hodiny telocviku tak, aby sa deti nenudili, a aby nepociťovali absenciu telocvične na škole.Finančný dar bol použitý na nákup učebných pomôcok.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 525 € K VECI. Detské ihrisko na ulici Topoľový rad v Bernolákove. V Bernolákove na ulici Topoľový rad zriadili dobrovoľníci lokálne detské ihrisko, v časti, kde veľmi chýbalo. V rámci projektu zakúpiť detskú preliezačku, dvojhojdačku, upravili okolitú zeleň, vyrovnali terén. V projekte plánujú ďalej pokračovať a zrenovovať okolité lavičky, ktoré by radi vyčistili a nanovo natreli. Občania obce i jej návštevníci túto aktivitu privítali. Detské ihrisko je situované na mieste, kde je zvýšený počet relaxujúcich občanov, mamičiek s deťmi a poskytuje tak spestrenie ich voľnočasových aktivít. Finančný dar bol použitý na úhradu detskej preliezačky.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 425 € Geodetklub. Naučme sa niečo nové. Daným projektom boli ukázané študentom nové možnosti realizácie ich návrhov prostredníctvom 3D tlače. Vytvorené boli pre nich podmienky na získanie nových zručností s technológiou 3D tlače, ktoré môžu úspešne uplatniť na trhu práce. Projekt sa stretol s veľkým pozitívnym ohlasom nielen u študentov, ale aj uchádzačov o štúdium a ich rodičov.Finančný dar bol použitý na zakúpenie stavebnice 3D tlačiarne.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 425 € Rodičovské združenie pri MŠ Dolné Srnie. Škôlka - dielňa tvorivosti, zvedavosti a hravosti. V rámci projektu boli zrealizované tvorivé dielne, ktorých sa zúčastnilo približne 120 občanov obce (deti, rodičia, starí rodičia). Výsledkom dielní boli zaujímavé drobnosti, ktoré si deti spolu s rodičmi mohli vyrobiť z rôznych materiálov. Výtvory si deti mohli odniesť domov, ako napr. náramky, vymaľované črepníčky, drobné pohľadnice, kvetinové ikebany a pod. Všetci zúčastnení boli veľmi nadšení z takejto akcie a prejavili záujem zúčastniť sa aj iných podobných aktivít. Finančný dar bol použitý na nákup materiálu na tvorivé dielne.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 1 000 € Lenka Molčányiová. Saxofón. Lenka študuje na Conservatorio L.Cherubini vo Florencii, druhý ročník bakalárskeho štúdia, odbor stará hudba, barokové nástroje, hlavne baroková zobcová flauta. Už ako žiačka ZUŠ Kresánka v Bratislave mala obrovský hudobný talent, vyhrala celoslovenské súťaže, hrala na rôznych hudobných nástrojoch, klavír, flauta, saxofón, xylofón, bicie. Hrala s orchestrami, v Redute na koncertoch pre Bratislavu. Aby mohla napredovať, rozvíjať svoj talent a presadzovať sa vo svete hudby, potrebovala nový, kvalitnejší saxofón. Nový nástroj si úplne zamilovala, hrá na ňom stále a všade, robí jej veľkú radosť a dáva veľký pôžitok z hudby.Finančný dar bol použitý na zakúpenie saxofónu.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Ákos Valent. Smart riešenia vo vyučovaní. Oblasť výskumu študenta tvoria smart riešenia vo vzdelávaní. Bol veľmi potešený z možnosti získania skúsenosti v medzinárodnom prostredí, v e-Research Centre Oxfordskej univerzity. Dr. David Wallom, riaditeľ centra, mu bol nápomocný vo viacerých oblastiach. Organizoval pre neho konzultácie s pracovníkmi Centra a študentovi umožnil zúčastňovať sa prednášok organizovaných v Centre. Počas svojho pobytu mal na zozbieranie odbornej literatúry k dispozícii jednu z najlepšie vybavených knižníc - Bodlean Library. Taktiež mal možnosť zúčastniť sa konferencie a v rámci prednášky predstaviť svoj výskum, vďaka čomu dostal mnohostrannú pomoc a usmernenie k vypracovaniu dizertačnej práce.Finančný dar bol použitý na uhradenie ubytovania, cestovných nákladov a licencii programov.
e) podpora vzdelávania 1 195 € Diana Kováčová. Experimentálne merania slnečných kolektorov. Počas študijného pobytu na Vysoké škole učení v Brne sa študentka zaoberala analýzou prevádzky slnečných kolektorov a simuláciami slnečného energetického systému v programe TRNSYS. Vyhodnotila účinnosti solárnych kolektorov a prevádzkovú účinnosť systému na základe nameraných hodnôt z experimentálnych bytových domov. Taktiež vyhodnocovala množstvo dodanej energie z kolektorov v minútových intervaloch a v denných intervaloch. Počas študijného pobytu študentka napísala článok na súťaž doktorandov, na konferenciu Vnútorná klíma budov 2015 a pripravovala článok na odbornú webovú stránku. Do dizertačnej práce si pripravila množstvo výsledkov.Finančný dar bol použitý na úhradu ubytovania, cestovných nákladov, poistenia a študijného materiálu.
e) podpora vzdelávania 500 € Filip Bandurčin. Pobyt na zahraničnej vzdelávacej inštitúcii. Študent absolvoval semester na Univerzite umení v Poznani, získal cenné skúsenosti v oblasti grafického umenia, kresby. Oboznámil sa s novými médiami výtvarnej tvorby ako je animácia. Spoznal odlišnú metodiku a prístup k tvorbe. Navštevoval dva ateliéry grafických techník a to konkrétne ateliér litografických techník a ateliér hĺbkotlačových techník. Navštevoval tiež ateliér animácie a dva ateliéry anatomickej kresby. V budúcich výtvarných projektoch na Slovenskej výtvarnej scéne aj mimo nej chce zužitkovať svoje skúsenosti z oblasti ilustrácie, grafiky, animácie, animovanej ilustrácie, kresby.Finančný dar bol použitý na cestovné náklady a ubytovanie.
e) podpora vzdelávania 2 000 € Filip Brázdovič. Komparatívna analýza mitochondriálnej translácie. Študent absolvoval výskumný pobyt na Université de Montreál vKanade. Výskum realizoval pod vedením Prof. B. Franza Langa a jeho hlavným cieľom bolo pomocou komparatívnej genomiky a proteomiky odhaliť zmeny v mitochondriálnom translačnom aparáte byp elementy obsahujúcich kvasiniek. Výskumnému tímu sa podarilo bioinformaticky porovnať proteíny zúčastňujúce sa mitochondriálnej translácie medzi kvasinkami obsahujúcimi byp elementy a kvasinkami bez byp elementov, tiež aplikovať techniku BN PAGE na izoláciu mitochondriálnych ribozómov. Predbežné výsledky analýzy MS naznačujú, že mitochondriálne ribozómy sa vyznačujú veľmi nezvyčajným zložením, ktoré doposiaľ nebolo popísané. Práve táto ich vlastnosť môže hrať dôležitú úlohu pri translačnom bypassingu. Finančný dar bol použitý na úhradu cestovných nákladov, ubytovania a študijnej literatúry.
e) podpora vzdelávania 2 000 € Jana Brndiarová. Výskumný pobyt. Študentka absolvovala výskumný pobyt na ETH v Zurichu. Téma jej dizertačnej práce je príprava a charakterizácia FET senzora na báze grafénu a dielektrických vrstiev Al2O3 pre detekciu vybraných bio-molekúl. Počas výskumného pobytu v skupine mikro a nanosystémov sa dozvedela užitočné teoretické rady v oblasti poľom riadených tranzistorov, ktoré sa využívajú ako senzory. Naučila sa veľa experimentálnych tipov a trikov, ako postupovať pri príprave senzora. Vďaka pobytu sa dostala k zaujímavejším výsledkom oveľa skôr. Získala tiež nové poznatky a skúsenosti v oblasti senzoriky, syntézy uhlíkových nanorúrok a charakterizácie grafénu pomocou Ramanovej spektroskopie. Absolvovala niekoľko prednášok v oblasti senzoriky, prípravy mikro a nanoštruktúr. Dva mesiace praxe na špičkových zariadeniach, s odborníkmi jej prispeli do budúcej dizertačnej práce. Finančný dar bol použitý na úhradu ubytovania a cestovných nákladov.
e) podpora vzdelávania 1 300 € Jana Kmeťková. Výskumný pobyt na univerzite v Turíne. Študentka absolvovala výskumný pobyt na renomovanej zahraničnej univerzite Politecnico di Torino v Taliansku. Vďaka pobytu sa významne posunula v jej výskume a úspešne dokončila časť práce, v ktorej sa venovala dynamickým simuláciám v softvéri. Výskumný pobyt bol kľúčovým pre úspešné dokončenie jej doktorandského štúdia v najbližšom roku. Cieľ výskumného pobytu naplnila v priebehu piatich mesiacov do maximálnej možnej miery. Prvý mesiac pobytu sa zoznámila s výskumným tímom TEBE a študovala ich články a výskum. V ďalších mesiacoch sa učila pracovať v softvéri Energy plus. Učila sa s ním pracovať úplne od začiatku, keďže na jej domácej katedre s týmto programom nevedel pracovať nikto. Neskôr mala možnosť navštíviť rýchlo kurz modelovania. Po zvyšok pobytu sa venovala simuláciám a práci v štatistickom softvéri, kde sa snažila vypracovať algoritmus a zistiť súvislosti medzi rôznymi užívateľmi v danom simulovanom objekte. Na záver sa venovala hlavne spracovaniu dát zo simulačného programu a vytváraniu grafov, ktoré najlepšie prezentovali výsledky.Finančný dar bol použitý na pokrytie časti nákladov spojených s ubytovaním.
e) podpora vzdelávania 2 000 € Janka Kováčiková, Ing.. Výskum drevených nosníkov. Študentka absolvovala 7-mesačný výskumný pobyt na Lule? University of Technology vo Švédsku. Podarilo sa jej namodelovať všetky typy nosníkov, ktoré boli skúšané experimentálne. Získala poznatky o počítačovom simulovaní dreva a modelovaní trhlín v ňom. Naučila sa ovládať program Abaqus a mohla svoje simulácie púšťať na počítači, ktorý mal na takéto simulácie potrebné parametre. Simuláciu skrátila na polovicu, čo jej umožnilo presnejšiu kalibráciu modelov. Okrem práce na simuláciách, sa zapísala aj na kurz „Philosophy of Science. How to Write and Publish Scientific Paper“, ktorý bol v prvej časti venovaný historickému prehľadu z oblasti vedy, etickým problémom vo vede a filozofii vo vede. V druhej časti, bol venovaný vysvetleniu ako písať vedecké články, záverečné práce, čomu sa vyhýbať pri ich písaní.Finančný dar bol použitý na úhradu ubytovania, cestovných nákladov a poistenia.
e) podpora vzdelávania 5 000 € Lucia Martinčeková. Výskumný pobyt na University of Wisconsin-Madison. Študentka absolvovala výskumný pobyt na University of Wisconsin-Madison, Department of Educational Psychology. Mohla tak zrealizovať experimentálny výskum k dizertačnej práci v téme odpustenia a zármutku po strate dieťaťa so svetovým lídrom v problematike odpustenia, prof. Enrightom, zakladateľom Medzinárodného inštitútu odpustenia. Štipendium jej zároveň umožnilo získať vzdelanie v problematike, konzultácie s odborníkmi, absolvovanie prednášok a seminárov, zlepšenie anglického jazyka. Študentke sa podarilo dokončiť najhlavnejšiu časť z dizertačného výskumu – intervenčné sedenia s rodičmi po strate dieťaťa. Realizovala individuálne sedenia, dokopy cca 280 hodinových intervenčných sedení s 24 rodičmi po strate dieťaťa. Samotný výskum a jeho výsledky budú podstatnou časťou študentkinej dizertačnej práce. Nadobudnutie vzdelania a realizácia výskumu k dizertačnej práci na najlepšej katedre edukačnej psychológie v Spojených štátoch bude mať zrejme pozitívny vplyv aj na jej ďalšiu akademickú kariéru.Finančný dar bol použitý na úhradu ubytovania a na čiastočné pokrytie poplatkov spojených s cestovnými nákladmi a registračným poplatkom.
e) podpora vzdelávania 2 000 € Martin Klaučo. Prediktívne riadenie komplexných systémov. Študent sa aktívne zúčastňoval na vedecko-výskumnej činnosti v tíme na University of California, Berkeley. Medzi študentove úlohy patril vývoj a návrh optimalizačných algoritmov na riadenie autonómnych vozidiel. Mal na starosti formuláciu algoritmov, ktoré majú zabezpečiť obchádzanie prekážok vozidlom. Vzhľadom na to, že riadenie vozidla v bežnej premávke je náročnou matematickou úlohou, spadá tento vedecký cieľ medzi ciele jeho dizertačnej práce s názvom Prediktívne Riadenie Komplexných Systémov. Počas výskumu sa študentovi podarilo naformulovať tri rôzne metódy optimalizačných algoritmov, ktoré v tíme teoreticky a simulačne overili. Jedným s výstupov vedeckej činnosti bude spoluautorstvo na kapitole v knihe vydávanej vydavateľstvom Springer. V budúcnosti sa študent plánuje aktívne zúčastňovať na vedeckých konferenciách, ktoré sa venujú riadeniu komplexných systémov a obhájeniu dizertačnej práce. Tiež sa bude uchádzať o post-doktorandské miesto na STU.Finančný dar bol použitý na pokrytie časti nákladov spojených s ubytovaním.
e) podpora vzdelávania 2 000 € Martin Lišaník. Techniky skenovania mozgu. Prístupy a metodológia.. Študent absolvoval trojmesačnú výskumnú stáž v Max Planck Inštitút pre Psycholingvistiku. Počas stáže pracoval na projekte Dr.Hoedemaker. Projekt bol zameraný na rozdiely v aktivovaných mentálnych procesoch pri plánovaní a porozumení jazyka. Začiatok stáže študent strávil detailnou prípravou stimúl, čo bolo výzvou, keďže išlo o prácu so štatistickým programom SPSS. Druhý projekt, do ktorého bol študent zapojený, bol projekt F. Vanlagendonck a P. Hagoorta. Bola to fMRI štúdia zameraná na lokalizáciu centier aktivovaných počas interakcie medzi dvoma osobami v určitých situáciách. Počas tohto projektu sa naučil lepšie pracovať s fMRI: samotná obsluha prístroja alebo riešenie metodologických problémov. Stáž na MPI pomohla študentovi uvedomiť si najmä slabé stránky, na ktorých chce počas doktorátu pracovať. Stáž pomohla študentovi k prijatiu na PhD. na Pennsylvania State University v USA, ktorá má v jeho oblasti najlepší študijný program v Severnej Amerike.Finančný dar bol použitý na úhradu ubytovania a cestovných nákladov.
e) podpora vzdelávania 4 000 € Martin Milenovský. Ročné štúdium managementu na Cambridge. Študent sa zúčastnil 10-mesačného kurzu managementu na Judge Business School na University of Cambridge vo Veľkej Británii. Cieľom študijného pobytu bolo získať praktické business znalosti. Úspešne absolvoval všetky predmety. Na praktických príkladoch sa naučil, ako prebieha rozhodovanie na úrovni najvyššieho, stredného, ale aj výkonného managementu. V kurze Marketing sa naučil základy efektívnej marketingovej stratégie, ktorú aplikoval v záverečnej práci. V tíme 5 študentov študent spolupracovali s firmou British Telecom na projekte štandardizácie facility managementu v pobočkách naprieč Európou. Tímová práca sa stretla s nadšením na strane klienta ako aj profesorov a na záver bola vyhodnotená ako najlepšia práca vôbec v konkurencii prác študentov celého ročníka. Počas štúdia na Cambridge dostal študent pracovnú ponuku od celosvetovej poradenskej firmy, ktorú sa rozhodol aj akceptovať.Finančný dar bol použitý na úhradu školného.
e) podpora vzdelávania 3 000 € Peter Čuroš. Legal Ethics. Študent absolvoval akademický rok na Washington and Lee University, pod dozorom profesora Jamesa Moliterna. V zimnom semestri navštevoval prednášky Legal Profession, vedené profesorom Moliternom, a prednášky Professional Responsibility, vedené profesorkou Mary Z. Natkin v letnom semestri. Jeho cieľom bolo získať predstavu o spôsobe a metódach vyučovania na Washington and Lee University, School of law. Za účelom toho sa aktívne zúčastňoval projektu „Skills Immersion Course“, ktorým začínajú študenti posledného ročníka School of Law na W&L zimný aj letný semester. Ďalším cieľom, na ktorom pracoval bolo dokončenie jeho dizertačnej práce na tému : Právo na nesúhlas: Občianska neposlušnosť. Svoj výskumný pobyt ukončil prednáškou na tému: Právo na nesúhlas, pred členmi fakulty, študentmi School of Law a College a verejnosťou dňa 27.4.2016. Vďaka tejto skúsenosti je pripravený pracovať na zlepšovaní vzdelávania na Právnickej fakulte UPJŠ. Študent sa chce pokúsiť otvoriť predmet Legal Ethics a program intenzívnej prípravy v podobe Skill Immersion aj na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika. Finančný dar bol použitý na uhradenie ubytovania.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Stanislava Kováčová. Nepriamy medziskupinový kontakt na Slovensku. Študentka absolvovala študijný pobyt na University of Arizona v meste Tucson. Počas semestra navštevovala vybrané predmety ponúkané tamojšou Katedrou psychológie. Absolvovala kurzy Štatistické metódy v psychologickom výskume, Štatistické modely v psychologickom výskume a taktiež kurz zameraný na zlepšenie anglických jazykových schopností. Vo všetkých predmetoch získala vynikajúce hodnotenie, ktoré ju povzbudilo do ďalšej práce. Poznatky nadobúdané štúdiom štatistických metód a modelov mohla súčasne aplikovať pri spisovaní výskumného projektu týkajúceho sa zákonitostí fungovania kontaktu medzi skupinami ľudí - väčšinovou a menšinovou populáciou obyvateľstva jedného štátu. Projekt vypracovala vo forme odborného článku, ktorý sa stane podkladom pre možné praktické aplikácie. Finančný dar bol použitý na uhradenie cestovných nákladov, poistenia a poplatkov.
e) podpora vzdelávania 4 000 € Šimon Váry. Štúdium aplikovanej matematiky v Oxforde. Študent absolvoval 12 mesačný študijný program na University of Oxford vo Veľkej Británii zameraný na aplikovanú matematiku. Na začiatku štúdia si stanovil tri ciele, ktoré sa mu zdali dôležité pre jeho budúcu akademickú kariéru a ktoré sa mu podarilo splniť, a to získať kvalitné matematické vzdelanie, získať skúsenosti a „know-how“ v oblasti medzinárodného výskumu a nadviazať cenné kontakty na renomované vedecké osobnosti v odbore. V rámci svojho študijného pobytu sa venoval aj diplomovej práci. Jej cieľom bolo navrhnúť zdokonalenie špecializovaných kamier schopných zachytiť svetlo rôznych vlnových dĺžok, čo umožňuje užitočný náhľad do molekulárnej kompozície videného materiálu. Ročné štúdium v zahraničí, bolo pre neho veľkým prínosom. Spoznal mnohé oblasti matematiky, o ktorých pred tým vôbec nemal tušenie, podarilo sa mu splniť všetky náročné podmienky štúdia, absolvovať skúšky, odovzdať vypracované povinné projekty, ako aj odovzdať diplomovú prácu. Po úspešnom absolvovaní konkurzu a následnom prijatí, bude pokračovať na University of Oxford ako doktorandský študent.Finančný dar bol použitý na čiastočné uhradenie nákladov spojených s poplatkom za školné.
e) podpora vzdelávania 4 500 € Veronika Földváry. Analýza vnútorného prostredia: ASHRAE databáza II.. Hlavným cieľom študentkinho pobytu na Kalifornskej univerzite v Berkeley bola výskumná činnosť zameraná na štúdium a analýzu parametrov vnútorného prostredia, konkrétne na kvalitu vnútorného vzduchu. Projekt sa zameriaval na analýzu obrovskej databázy, získanej z experimentálnych meraní, ktoré hodnotili tepelnú pohodu a kvalitu vnútorného vzduchu z rôznych krajín celého sveta. Študentka sa sústredila aj na získanie nových vedomostí pomocou štúdia rôznych odborných článkov, publikácii a literatúry, nachádzajúcich sa v ich obrovskej databáze. Zúčastnila sa na dvoch konferenciách, ktoré boli organizované pod vedením Centra pre vnútorné prostredie. Jej práca na Kalifornskej univerzite bola ocenená spoločnosťou amerických HVAC inžinierov. Dostala cenu Grant In Aid, ako jediná študentka z Európy. V apríli 2016 vyšiel článok popisujúci projekt, kde bola uvedená ako spoluautorka príspevku. Po úspešnej obhajobe dizertačnej práce sa vrátila na Kalifornskú univerzitu v Berkeley, kde bude pokračovať ďalší rok vo výskume.Finančný dar bol použitý na uhradenie cestovných výdavkov, poistenia, registračných a vízových poplatkov a časti poplatkov spojených s ubytovaním.
e) podpora vzdelávania 432 € Made by Vaculik/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Dotlač ceruziek s logom NTB.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 340,44 € Made by Vaculik/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Poháre Perseus s potlačou pre porotu CNTBU.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 1 758 € Made by Vaculik/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Digital stránka pre program VpR.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 178,8 € Made by Vaculik/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Tlač plagátov A3 GP VpR.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 426,6 € Made by Vaculik/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Promo materiály pre členov poroty CNTBU 2015.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 3 326,4 € Made by Vaculik/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Digital kampaň GP "Viac pre regiony" .
e) podpora vzdelávania 792 € Made by Vaculik/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Kúpa kníh ako dar hosťom prednášky "Pulitzer prize".
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 75,6 € Made by Vaculik/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Doplnenie funkcionality webu GP VpR.
e) podpora vzdelávania 454,2 € Made by Vaculik/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Imagemat. tlač zošitov, výroba ceruziek NTB.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 108 € Made by Vaculik/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Imagemat. výroba rollup "nožnice" NTB.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 59,4 € Made by Vaculik/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Tlač samolepiek a plagátov GP VpR.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 93,6 € Made by Vaculik/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Tlač listov a prepravné služby "FashionLive".
e) podpora vzdelávania 3 548,6 € Made by Vaculik/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Printprodukcia a web prednáška "Pulitzer prize".
e) podpora vzdelávania 417 € Made by Vaculik/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Tlač foldrov s vizuálom "vzdelávanie" v NTB.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 40,82 € Made by Vaculik/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Výroba štítkov na paravan CNTBU.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 4 440,6 € Made by Vaculik/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Brožúrky 20 rokov CNTBU.
e) podpora vzdelávania 100,8 € Made by Vaculik/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Úprava web stránky pre live stream "Pulitzer".
e) podpora vzdelávania 816 € Made by Vaculik/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Organizačné zabezpečenie prednášky nositeľa Pulitzerovej ceny v Bratislave.
e) podpora vzdelávania 16,8 € Made by Vaculik/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Tlač diplomov CNTB diplomová práca IT 2015.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 741,52 € Made by Vaculik/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Tlač buletinu na slávnostnú ceremóniu CNTBU 2015.
e) podpora vzdelávania 97,2 € Made by Vaculik/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Tlač POS materiálov SSDS.
e) podpora vzdelávania 840 € Made by Vaculik/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Imagemat ceruzy hrubé s logom.
e) podpora vzdelávania 897,82 € ZenithOptiMedia/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Mediaplan GP "VV" jún 2015.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 168,73 € ZenithOptiMedia/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Mediaplan GP "VU" jún 2015.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 716,16 € ZenithOptiMedia/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Mediaplan GP "VU" júl 2015.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 187,4 € ZenithOptiMedia/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Mediaplan GP "VU" august 2015.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 327,88 € ZenithOptiMedia/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Mediaplan GP "VU" september 2015.
e) podpora vzdelávania 645,35 € ZenithOptiMedia/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Mediaplan GP "E-talent" september 2015.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 090,28 € ZenithOptiMedia/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Mediaplan GP "VD 2. kolo" september 2015.
e) podpora vzdelávania 1 871,03 € ZenithOptiMedia/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Mediaplan GP "Kvalita vzdelávania na VŠ" september 2015.
e) podpora vzdelávania 1 728,97 € ZenithOptiMedia/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Mediaplan GP "VS" október 2015.
e) podpora vzdelávania 5 354,11 € ZenithOptiMedia/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Mediaplan návšteva nositeľa Pulitzerovej ceny október 2015.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 069,45 € ZenithOptiMedia/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Mediaplan GP "VD 2. kolo" október 2015.
e) podpora vzdelávania 1 034,24 € ZenithOptiMedia/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Mediaplan GP "E-Talent" október 2015.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 4 415,44 € ZenithOptiMedia/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. TV produkcia CNTBU.
e) podpora vzdelávania 480,41 € ZenithOptiMedia/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Mediaplan GP "E-talent" november 2015.
e) podpora vzdelávania 2 040 € RAABE sro/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Inzercia v pedagogickom diári GP "SSDS".
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 120 € Akadémia umení v BB/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Inzercia v časopise ART3 júl 2015.
e) podpora vzdelávania 360 € Pandant s.r.o/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Inzercia v časopise naša univerzita (UK) VS program.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 240 € PartyParty/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. TU KE inzercia v univerzitnom časopise GP "VD" a "VU".
e) podpora vzdelávania 240 € zoom Creative. Fotoservis prednáška J. B. Steele.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € Martin Hrča. Adeline šaty - oprava.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 660 € Divadlo J. Záborského. Vytvorenie a zaradenie inscenácie OBCHOD NA KORZE do repertoára divadla. Divadelnú hru Obchod na korze Divadlo Jonáša Záborského úspešne odpremiérovalo na prešovských doskách v Historickej budove 24.októbra 2014. V rámci divadelnej sezóny si pripomínali smútkové obdobie výročia krutých okamihov, tak sa sezóna niesla v duchu hesla "Nezabúdame". V inscenácii Obchod na korze si hlavné postavy zahrali Boris Srník, Svetlana Janišová a Kveta Stražanová. Obdobie, kedy sa príbeh odohráva je veľmi smutné, divadelná hra je emočne veľmi silná, obsahuje nielen vtipné momenty, ale aj hlboký odkaz pre všetky generácie. Finančný dar bol použitý na uhradenie honoráru za réžiu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 638 € Divadlo J. Palárika. Fero Urbánek - Kamenný chodníček. Divadlo Jána Palárika v Trnave uviedlo pri príležitosti 100. výročia premiéry v komédiu Kamenný chodníček významného autora 19. a 20. storočia Ferka Urbánku. Urbánek je pracovne zviazaný s trnavskou osobnosťou Mikulášom Schneiderom Trnavským, ktorý zhudobnil mnohé jeho texty. Kamenný chodníček predstavuje prvý pokus o štylizované ľudové divadlo. Urbánkova obľúbenosť sa zúročila vo veľkom diváckom záujme o bohato navštívenú premiéru a 17 repríz. S inscenáciou Divadlo hosťovalo aj v SKD Martin. Režijne sa Urbánkovej hry zhostil skúsený režisér Emil Spišák, scénu naprojektoval scénograf Jaroslav Válek a kostými navrhli Jaroslav a Miroslav Daubravovci. Predstavenie sa hrá trikrát do mesiaca a je vypredané. V predstavení vysptupuje herecký súbor Divadla Jána Palárika. Finančný dar bol použitý na úhradu umeleckých honorárov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 319 € Divadlo Astorka Korzo ´90. Festival ASTORKA 2014. Cieľom projektu bolo zorganizovať už desiaty ročník Festivalu Astorka 2014. Táto medzinárodná divadelná prehliadka komorných inscenácií sa uskutočnila na pôde Divadla ASTORKA Korzo ´90, 20.-24.10.2014. Zámerom projektu bolo pozvať na festival divadelné súbory z Európy s kvalitnými komornými divadelnými inscenáciami a obohatiť fetstival aj o sprievodné podujatia vysoko umeleckého charakteru. V roku 2014 vystúpili na festivale renomované divadlá z Čiech, Maďarska, Poľska, Dejvické divadlo Praha, Vígszínház Budapešť, Švandovo divadlo na Smíchově, Divadlo Ungelt, Lubuski teatr, Zielona góra. Súčasťou programu boli aj Scénické rozhovory. Program bol prevažne zameraný na javiskovú interpretáciu súčasných tém so spoločensko-politickým presahom. Prostredníctvom medzinárodnej konfrontácie sa mohli jednotlivé divadlá inšpirovať a naučiť sa vnímať aj výrazne odlišné spracovanie umeleckého diela. Na základe návštevnosti taktiež možno označiť festival za vynikajúce a podnetné kultúrne podujatie. Finančný dar bol použitý na uhradenie honorárov hosťujúcim umelcom a súborom spolu s propagáciou pred a počas realizácie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 638 € Divadlo A. Bagara v Nitre. Gabriela Preissová: Gazdiná Roba 2014, strhujúci príbeh z dedinského prostredia o vášnivej láske. Strhujúca javisková balada z dedinského prostredia o vášnivej a nenaplnenej láske zaujala svojou monumentalitou a výrazným scénickým spracovaním a interpretáciou českého režíséra Jana Antonína Pitínského. Príbeh lásky chudobnej krajčírky a bohatého statkára je zasadený do slováckej dediny plnej predsudkov, vášní a závisti. Nitrianska inscenácia Gazdiná Roba oslovila všetky vekové kategórie divákov, svojou tematikou sa zaradila do klasického repertoáru vážneho charakteru. Prvé ohlasy divákov a odbornej verejnosti nasvedčujú tomu, že incenácia bude divácky úspešná. Divadlo Andreja Bagara s ňou plánuje hosťovať v SND a zúčastniť sa na medzinárodných divadelných festivaloch a prehliadkach.Finančný dar bol použitý na uhradenie honoráru za réžiu a realizáciu scény.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 638 € Mestské divadlo Žilina. Podpora mladých tvorcov v divadelnej sezóne 2014/2015. Zámerom projektu bolo podporiť mladých umelcov v Mestskom divadle Žilina pri inscenácii hry Ivana Vyrypajeva "Opití" v divadelnej sezóne 2014/2015. Inscenácia hry mala svetovú premiéru 5. decembra 2014 a bola 110.premiérou divadla, mala 11 repríz a navštívilo ju viac ako 2100 divákov. Incenácia vznikla pod režijným vedením Eduarda Kudláča, na Slovensko priniesla málo hrávaného súčasného dramatika, tým je skutočne novou drámou. Hra zaujala svojim názvom a odvahou napísať text, v ktorom sú všetky postavy v značnom alkoholickom opojení. Odvážne sú aj názory postáv. Vyrypajev sa pohráva s myšlienkou, že Boh sa prihovára svetu cez opitých, alkohol robí z obyčajných ľudí prorokov schopných vidieť pravdu. Hra je odvážnym pokusom pozrieť sa na človeka v momente, keď sa cíti zraniteľne a božsky zároveň.Finančný dar bol použitý na uhradenie autorských honorárov za preklad a dramaturgiu textu, hudbu, výpravu a réžiu inscenácie a grafický návrh vizuálu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 638 € Divadlo J. G. Tajovského. Divadelná sezóna DJGT vo Zvolene 2014/2015. Divadlo J.G. Tajovského vo Zvolene uviedlo vo svojej 66 sezóne premiéru hry Celebrity s.r.o., komédia, ktorá sa teší obľube u divákov, ponúka kultivovaný humor a poskytuje veľký priestor hereckej kreativite a nápaditosti. Dramatik sa láskavo vysmieva otrepaným preudoumeleckým pózam a honbe za popularitou či zvláštnym prepojeniam, ktoré sú často na hrane zákona, to všetko za účelom udržania si kariéry a prestíže vo svete showbiznisu. Hra nastavila zrkadlo dnešnej dobe a témam našej krajiny. Divadlo tiež uviedlo premiéru hry Orol Tatranský, čím pokračuje v línii uvádzania pôvodných dokumentárnych hier o známych osobnostiach. Hra vzdáva hold 200.výročiu narodenia Ľudovíta Štúra. Hru tvoria situácie v Štúrovom živote a zhudobnené básne štúrovcov. Zámerom bolo priblížiť život Štúra pestrému spektru divákov. Finančný dar bol použitý na úhradu honorárov umelcom.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 638 € Štátne divadlo Košice. Podpora činohernej premiéry A. Goldflam: Doma u Hitlerovcov. Štátne divadlo Košice pripravilo a uviedlo predstavenie Doma u Hitlerovcov: Historky z kuchyne, hru, ktorej autorom je Arnošt Goldflam. Umelecký tím pracoval pod režijnou taktovkou Hany Mikoláškovej, premiéra hry sa uskutočnila 20.februára 2015. Doma u Hitlerovcov je fikcia, ktorá sa s groteskným humorom vracia k téme druhej svetovej vojny. Vážne témy a odkazy na hrôzy vojny sa prepletajú s intímnymi príbehmi a úvahami nad stavom sveta v kuchyni Adolfa Hitlera a Evy Braunovej. V hlavnej úlohe sa predstavil Stanislav Pitoňák, herecky ho dopĺňala Tatiana Poláková v úlohe Evy Braunovej, ktorá si počas hry vyskúšala viacero postáv. Hra sa teší záujmu divákov, o čom svedčí neustále vypredané hľadisko a dopyt po tomto predstavení. Inscenácia priniesla do repertoáru divadla nový žáner - kabaret.Finančný dar bol použitý na úhradu honorárov za réžiu, scénu, kostýmy, dramaturgiu, choreografiu a fotodokumentáciu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 319 € Meské divadlo - Divadlo s pasáže. Divadelná sezóna 2014/2015. Zámerom projektu Mestského divadla - Divadla z pasáže bolo zabezpečiť reprízovosť inscenácií, ktoré má divadlo v aktívnom repertoári. Realizácia reprízovosti rôznych inscenácií zabezpečila divákov od najmenších detí z materských škôl, cez študentov základných, stredných a vysokých škôl, až po širokú verejnosť. Súčasťou projektu boli aj verejné skúšky divadla, na ktorých bolo študentom umožnený prístup ku skúškam. Tiež sa priamo zapojili do prípravy hercov na predstavenie. V rámci ďalších aktivít divadlo pokrstilo CD "Kde je myš?" so skladbami z detskej inscenácie Mechúrik Koščúrik, uskutočnilo letné večerné premietanie starších inscenácií a iných produkcií. Tiež sa zapojili do medzinárodného podujatia Noc otvorených divadiel. Finančný dar bol použitý na úhradu materiálových nákladov, zvukovej techniky, propagáciu a cestovné náklady divadla.
e) podpora vzdelávania 2 500 € Filmová a televízna fakulta Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Poď s nami animovať!. Hlavným cieľom projektu bolo zakúpiť kvalitnú mobilnú techniku, aby mohol Ateliér animovanej tvorby FTF VŠMU organizovať workshopy animácie sám, bez pomoci iných subjektov. Ateliér animovanej tvorby chcel nadviazať na svoje úspešné fungovanie na workshopoch animácie v rámci rôznych domácich a zahraničných festivalov (napr. Anifest Teplice, Anifilm Třeboň, BAB Bratislava a iné). Tento cieľ splnili, podarilo sa im nakúpiť všetku potrebnú techniku. Technika bude slúžiť pri tvorivých dielňach animácie, ktoré zrealizujú vo viacerých školách, škôlkach a školských kluboch detí. Workshopy sa už rozbehli, zopár ich už uskutočnili, ďalšie sú vo fáze komunikácie so školami, organizácie a príprav.Finančný dar bol použitý na uhradenie technického a softvérového zabezpečenia projektu.
e) podpora vzdelávania 3 000 € Katedra aplikovanej informatiky, Fakulta matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského, Bratislava. Budovanie nových predmetov pre výuku Umelej inteligencie na KAI FMFI. V rámci dvoch semestrov boli kompletne pripravené dva nové predmety. Bakalársky predmet Úvod do umelej inteligencie a magisterský predmet Základy umelej inteligencie. K obom predmetom boli pripravené kompletné cvičenia, návrhy príkladov na skúšky a štátnicové otázky pre bakalárske a magisterské štátnice. S novými pomôckami, sensormi Mindset research tools, sa v škole učia pracovať a zavedú ich do výuky v budúcom roku. Ciele projektu považujú autori projektu za splnené.Finančný dar bol použitý na technické zabezpečenie projektu.
e) podpora vzdelávania 3 000 € Katedra archeológie, Filozofická fakulta Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Počítačová podpora v archeológii. Projekt bol zameraný na zlepšenie vyučovacieho procesu a kvality vzdelávania v oblasti počítačovej podpory v odbore archeológia na Katedre archeológie, Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. V rámci projektu bol zakúpený počítačový softvér CorelDraw Graphics Suite X7. Tento program je potrebný pri vyučovacom procese zameranom na získanie základných zručností pri spracovávaní a grafickom prezentovaní archeologických nálezových situácií a archeologických nálezov v 2D grafickom rozhraní. Spolu s programom bolo zakúpených aj 15 licencií a 3 stolové školské počítače. V rámci projektu študenti momentálne získajú schopnosť pracovať s grafickým programom v 2D priestore, upravovať rastrovú grafiku a osvojujú si základné postupy pri vektorizácií rastrovej grafiky.Finančný dar bol použitý na zakúpenie softvérového a technického zabezpečenia projektu.
e) podpora vzdelávania 3 000 € Katedra genetiky, Prírodovedecká fakulta Univerzity Komenského v Bratislave. CRISPR-Cas systém vo výučbe genetiky na Slovensku. Metóda CRISPR-Cas je moderná molekulárno-genetická metóda, ktorá využíva komponenty bakteriálneho imunitného systému a v laboratóriu sa používa na veľmi efektívne cielené vnesenie zmien do vybraných génov. Hlavným cieľom projektu bolo priniesť metódu CRISPR-Cas študentom Katedry genetiky vo forme praktických cvičení. Tento cieľ sa autorom projektu podarilo splniť – v zimnom semestri šk. roku 2016/2017 zorganizovali CRISPR-Cas workshop, na ktorý sa mohli prihlásiť študenti magisterského štúdia genetiky a študenti tretieho ročníka bakalárskeho štúdia na katedre. Veľký záujem študentov o ponúkané cvičenia a ich ohlas počas cvičení potvrdil, že táto metóda je pre študentov atraktívna a považujú za dôležité sa s ňou oboznámiť. Dvanásti študenti mali možnosť zúčastniť sa teoretickej prípravy a praktických cvičení zameraných na metódu CRISPR-Cas. Keďže pripravené cvičenia boli úspešné, autori projektu plánujú metódu CRISPR-Cas zaviesť, pokiaľ je im známe, ako prví na Slovensku a v Českej republike, ako stálu súčasť cvičení v magisterskom študijnom programe Genetika.Finančný dar bol použitý na materiálové a technické zabezpečenie projektu.
e) podpora vzdelávania 3 000 € Lekárska fakulta UK v Bratislave. Kurzy chirurgického šitia so simuláciou unikátnych rán. V rámci projektu organizovali predkladatelia dve úrovne kurzov šitia - prvú úroveň vyučovanú trénovanými medikmi a druhú, vyučovanú chirurgom. Prvej úrovne sa v priebehu piatich kurzov zúčastnilo 70 medikov slovenského aj anglického študijného programu. Učili sa základné druhy chirurgických uzlíkov a stehov, i základy narábania so sterilným materiálom. Kurzy boli zorganizované vo výbornej kvalite - s autentickým šijacím materiálom a silikónovou napodobeninou ľudskej kože. Na kurzoch druhej úrovne sa doteraz zúčastnilo 15 študentov. Tu sa pod vedením chirurga učili zložitejším chirurgickým technikám a taktiež od neho získavali cenné klinické skúsenosti. Ohlas na tieto kurzy bol mimoriadne pozitívny. Vďaka dostupnosti šijacích materiálov, mohli byť organizované častejšie a vo vyššej kvalite ako doteraz. Študenti nižších ročníkov, ktorí sa ich zúčastnili boli radi prvým náhľadom do fungovania chirurgickej klinickej praxe. Tak isto študenti z vyšších ročníkov mali šancu priučiť sa pre nich veľmi potrebným chirurgickým technikám, čo im pomohlo počas asistovania pri operáciách tu, aj v zahraničí. Finančný dar bol použitý na materiálové a technické zabezpečenie projektu.
e) podpora vzdelávania 5 000 € Lekárska fakulta UK v Bratislave. Bioprinting - 3D tlač živými bunkami. V rámci projektu sa podarilo zostrojiť nízkorozpočtovú biotlačiareň prerobením 3D tlačiarne Felix. Táto tlačiareň je schopná tlačiť hydrogél s bunkami pomocou mikroextrúzie. Rozbehnutie práce s biotlačou vyžadovalo zostavenie multidisciplinárneho tímu a vďaka práci na tomto projekte sa realizátorom projektu podarilo získať kontakty, s ktorými plánujú spolupracovať aj v budúcnosti. Stali sa sebestačnými v prístupe k biomateriálom a bunkám, nákup ktorých by v budúcnosti predstavoval značnú sumu. Realizátorom projektu sa úspešne podarilo zahájiť prácu na viacerých tkanivách, ktoré by chceli prezentovať v prvej polovici roku 2017. Pracujú na chrupavke, koži, orálnej sliznici a experimentujú s cievami. Vďaka ohlasu, ktorý biotlač vyvolala (medializácia tímu, účasť na udalostiach propagujúcich vedu) sa podarilo tím rozšíriť rady o ľudí, ktorí sú ochotní sa venovať regeneratívnej medicíne. Podarilo sa tiež spopularizovať regeneratívnu medicínu. Aktivity zároveň spravili prístupnejšími pre študentov, ktorí majú záujem venovať sa odboru regeneratívnej medicíny. Upustili od seminárov, ktoré sa uskutočňovali každé dva týždne a rozdelili tím na menšie skupiny. Finančný dar bol použitý na zakúpenie materiálu a chemikálií na tlač, náhradných komponentov, pomôcok a prístrojov do laboratória, kamery a softwéru.
e) podpora vzdelávania 3 000 € Lekárska fakulta Univerzity Komenského v Bratislave, Anatomický ústav LF UK. Virtuálna Anatomická Učebňa (VAU). V rámci projektu bola na Lekárskej fakulte zriadená VAU - Virtuálna Anatomická Učebňa. V rámci lekárskych fakúlt v Európe realizátori zatiaľ neevidujú výskyt žiadnej podobnej učebne. Hlavný výučbový obsah tohoto projektu- edukačná aplikácia Human Anatomy VR vytvoril start-up tímu Virtual Medicine. Ten dodal content do headsetov zadarmo. Cieľom tímu realizátorov projektu bolo, aby aj študenti medicíny na Slovensku mali k svojmu vzdelávaniu dostupné najnovšie technológie, ktoré sa momentálne vo svete tešia veľkej popularite. Z výsledkov výskumu, ktorý v rámci projektu zrealizovali zistili, že takáto forma výučby sa medikom nielen veľmi páči a považujú ju za prínosnú, ale sú aj dokonca ochotní sa aktívne podieľať na ďalšom vývoji.Finančný dar bol použitý na zakúpenie mobilných VR headsetov.
e) podpora vzdelávania 3 000 € Oddelenie výživy a hodnotenia potravín, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU BA. Modernizácia výučby predmetu Potravinárska mikrobiológia. Hlavným cieľom projektu bola modernizácia výučby predmetu Potravinárska mikrobiológia a Laboratórne cvičenia z potravinárskej mikrobiológie. Základom skvalitnenia výučby bolo oboznámenie študentov s prístrojmi a zariadeniami, ktoré v súčasnosti potravinárski analytici a mikrobiológovia využívajú pri svojej každodennej práci. Na Laboratórnych cvičeniach z potravinárskej mikrobiológie si študenti najskôr vyskúšali prácu s klasickými mechanickými predvážkami a sklenými pipetami, v ďalšom priebehu laboratórneho cvičenia dostali možnosť pracovať s novými digitálnymi váhami a automatickými pipetami. Študenti implementovali teoretické znalosti nadobudnuté na prednáškach do praxe, zoznámili sa s modernými mikrobiologickými metódami a vylepšili tak svoju pozíciu na pracovnom trhu. Vďaka realizácií projektu bolo študentom ukázané spojenie tradičných mikrobiologických kultivačných metód s metódami modernými, ktoré dnes využívajú mnohé domáce i zahraničné inštitúcie.Finančný dar bol použitý na materiálové a technické zabezpečenie projektu.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave. Fyzikálna terapia a bolesť v oblasti chrbtice. Prínosom projektu Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave bolo zlepšenie kvality výučby a jej inovácia, ktorá vo zvýšenej miere umožnila prepojenie teoretických východísk s praktickou realizáciou. Študenti študijného programu fyzioterapia, prostredníctvom priamej aplikácie elektroterapie v laboratórnych podmienkach, získali praktické zručnosti s ovplyvnením bolesti v oblasti krčnej chrbtice. Využitím prístrojovej techniky bolo možné prakticky poukázať na význam elektroliečby pri ovplyvnení vnímania bolesti a vyhodnotením jej účinnosti pomocou funkčnej diagnostiky lokomočného systému. Študentom bolo umožnené sa priamo zapojiť do medzinárodnej spolupráce v rámci komparácie postupov a výsledkov liečby bolesti v oblasti krčnej chrbtice so študentmi z vysokoškolskej inštitúcie z Litvy Klaipeda State University of Applied Sciences.Finančný dar bol použitý na zakúpenie elektroterapeutického prístroju.
e) podpora vzdelávania 3 000 € Strojnícka fakulta, Technická univerzita v Košiciach. DidacticBot - Inovácia výučbového procesu robotiky a mechatroniky. Prvý cieľ projektu - zostrojenie modulárneho robotického zariadenia určeného pre didaktické účely bol splnený. Projektový tím zostrojil mobilného robota na kolesovom podvozku, ktorý je vybavený manipulačnou nadstavbou. Vyvinuté robotické zariadenie bude slúžiť na výučbu aj na prezentačné a výskumné účely na Ústave automatizácie, mechatroniky a robotiky. Ďalším cieľom projektu bolo vytvorenie študijného materiálu určeného predovšetkým pre študentov inžinierskeho štúdia vo viacerých praktických predmetoch, vyučovaných na ústave. Posledným dôležitým cieľom projektu bolo zorganizovanie exkurzie a workshopu pre študentov. Táto aktivita mala dvojaký význam. Oboznámenie študentov s požiadavkami praxe na absolventov štúdia a s najmodernejšími prvkami automatizačnej techniky a priemyselnej robotiky a prehĺbenie spolupráce medzi pracovníkmi ústavu a praxou. Všetky uvedené ciele projektu boli úspešne realizované a projektový tím hodnotí projekt ako veľmi úspešný.Finančný dar bol použitý na uhradenie materiálového a technického zabezpečenia projektu.
e) podpora vzdelávania 5 000 € Technická univerzita v Košiciach, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Katedra kybernetiky a umelej inteligencie. Koexistencia robota a človeka vo výučbe internetu vecí. Na základe realizácie projektu bolo umožnené zaviesť do študijného predmetu praktické cvičenia, na ktorých študenti v podobe skupinových zadaní mohli riešiť typické úlohy IoT – Internet vecí. Tieto činnosti prebiehali časovo viac-menej paralelne. Zakúpené prostriedky sa dajú využiť aj v rámci záverečných prác, ktoré sú vykonávané v rámci skupiny záujemcov o loT. Jednotlivé úlohy realizoval tím skladajúci sa z jedného odborného asistenta, dvoch PhD. študentov, 11 študentov predmetu a 8 študentov, ktorí vypracovávali záverečné práce, čiže cca 20 ľudí. Predpokladaná kapacita dosahu projektu je 20 – 25 ľudí ročne. Aj keď bol projekt orientovaný hlavne pre vzdelávanie, výsledky najmä záverečných prác majú dopad aj na výskum a publikačnú činnosť – články na konferenciu.Finančný dar bol použitý na systém vybavenia pre lokalizáciu ľudí a robotov, systém vybavenia pre automatizáciu priestoru a montáž prvkov loT.
e) podpora vzdelávania 2 500 € Technická univerzita v Košiciach, Stavebná fakulta, Ústav pozemného staviteľstva, Katedra technických zariadení budov. Bezpečné a udržateľné zaobchádzanie s vodou v budove. Hlavným cieľom projektu, bolo prepojenie prednášanej teórie s praxou a práca študentov so systémom. V rámci predmetu Udržateľné zásobovanie budov vodou, kde je hlavnou náplňou hľadať alternatívne systémy zásobovania vodou a tým šetrenie vzácnymi zdrojmi pitnej vody, bola realizácia projektu veľkým prínosom a nepochybne bol hlavný zámer projektu naplnený. Počas realizácie projektu bolo prioritou aplikovať systém udržateľného zaobchádzania s vodou v laboratóriách stavebnej fakulty, ktorá má slúžiť ako pomôcka pri vyučovacom procese. Študenti mali odprednášaný jeden zo spôsobov udržateľného zásobovania vodou - systém sivých vôd a následne mohli jeden spôsob realizácie systému vidieť a pracovať s ním, nie len v rámci daného predmet. Študenti prejavili záujem pracovať so systémom a veľmi pozitívne hodnotia obohatenie vyučovacieho procesu o praktické skúsenosti, traja študenti sa rozhodli zahrnúť konkrétnu tému do svojej diplomovej práce.Finančný dar bol použitý na materiálové a technické zabezpečenie projektu.
e) podpora vzdelávania 2 500 € Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave. Skvalitnenie nedeštruktívneho výskumu pre študentov Katedry reštaurovania. Projekt zameraný na nedeštruktívny výskum na Katedre reštaurovania bol realizovaný v priebehu roku 2016. Projekt, zameraný na modernizáciu nedeštruktívneho výskumu, sa začal realizovať na niekoľkých dielach v Ateliéri drevenej polychrómovanej sochy. Cieľom bolo do výskumu reštaurovaných pamiatok zaradiť počítačovú tomografiu. Celkovo bolo zosnímaných 12 diel a 40 vzoriek rôznych historických materiálov. Druhou časťou projektu bol nákup pomôcok potrebných k výskumu ako aj k organizovaniu UV workshopu, ktorý sa konal na Katedre reštaurovania v roku 2016. Viedla ho zahraničná lektorka Jiuan Jiuan Chen z Univerzity New York z Buffala, ktorá priniesla inovatívne a praktické informácie v oblasti fotenia historických diel v UVA, UVC a IR spektre. Nadobudnuté poznatky spolu zo zakúpenými pomôckami na workshop budú každodenne využívané, ako pedagógmi, tak aj študentami pri neinvazívnych metódach výskumu reštaurovaných diel.Finančný dar bol použitý na zakúpenie materiálového a technického vybavenia.
e) podpora vzdelávania 5 000 € Gergely Magyar. Emomime - A.I. that attracts attention. Počas roku sa tím projektu Emomime zúčastnil na množstve súťažných aj nesúťažných podujatí. Vyhrali program Technickej univerzity v Košiciach (TUKE), ktorý im zabezpečil miesto v Startup centre TUKE. Vyhrali súťaž startupov na podujatí Forbes 30 pod 30, kde boli vybraté 3 startupy zo Slovenska. Prednášali napríklad na Datalan IT fórum 2016. Prostredníctvom Ministerstva zahraničných vecí sa prezentovali v Holandsku a cez Ministerstvo hospodárstva vo Veľkej Británii. V Košiciach boli pozvaní do Slovenského rozhlasu, na osobné stretnutie s vedením AT&T - delegáciou z USA, niekoľkokrát prezentovali v rámci podujatí Košice IT Valley. Produkt predstavili aj na TechSummite 2016. Od potenciálnych klientov získali rôzne námety, niektoré aj integrovali do riešenia. Za rok boli schopný vyvinúť zložitú softvérovú technológiu, ktorá sa skladá z niekoľkých častí. Založili Lurity s.r.o., identifikovali svoje silné aj slabé stránky a rozhodli sa pokračovať ďalej ako dva tímy. Finančný dar bol použitý na úhradu materiálno-technologického vybavenia, grafických návrhov, propagácie a ciest.
e) podpora vzdelávania 5 000 € Ivan Lapin. WineSystems. Tím projektu WineSystems založil spoločnosť Wine Tech s.r.o.. Jej hlavnou náplňou je vývoj, výroba, montáž a poradenstvo v oblasti automatizačných vinárenských systémov pre malých a stredných vinárov. Vytvorili vizuálnu identitu, a to zadefinovaním vizuálnej identity spoločnosti, ktorá v súčasnosti zahŕňa logo, webovú stránku, vizitky a jednotný vizuál ponúkaných produktov. Tím vyvinul finálnu verziu zariadenia WineCaptain X, ktorého pôvodný prototypový názov bol WineControl. WineCaptain X umožňuje kontrolovať teplotu v desiatich vínnych sudoch. Tím WineSystems zameral pozornosť predovšetkým na vinárenskú oblasť v okolí Modry, v ktorej sa im podarilo naviazať viaceré cenné kontakty. Záujem majú taktiež o rozvíjanie myšlienky obnovenia tradície výroby vína v tatranskej oblasti. Hlavným dlhodobým cieľom Wine Tech s.r.o. zostáva vstup na zahraničný trh v roku 2017. Finančný dar bol použitý na úhradu hardvéru, výpočtovej techniky a režijných a marketingových nákladov.
e) podpora vzdelávania 5 000 € Dominik Ďurica. BIOVOXEL - 3D tlač v medicíne. Tím študentov medicíny, ktorí sa intenzívne zaoberajú implementáciou nových technológií, sa zameral na perspektívnu oblasť 3D tlače a jej využitie v predoperačnom plánovaní. Viac ako tri roky aktívne pracovali na zdokonaľovaní vedomostí, skúseností a zručností v oblasti medicínskej 3D tlače. Získali cenné kontakty na špecialistov z klinického prostredia. Počas roku 2015 a 2016 spolupracovali s klinickými pracoviskami na predoperačnom plánovaní viacerých operácií, pričom odborníci považujú technológiu za perspektívnu a mnohokrát im uľahčila rozhodovanie v kritických situáciách. Spolupracovali aj s oddelením maxilofaciálnej chirurgie na klinike LFUK a OÚSA Heydukova, klinika ústnej, čeľustnej a tvárovej chirurgie LF UK a UNB, klinika úrazovej chirurgie SZU a UNB, klinikou detskej chirurgie LF UK a DFNSP a univerzitnou nemocnicou AKH Wien. Finančný dar bol použitý na materiálno-technologické vybavenie a zabezpečenie, počítačové a softvérové zabezpečenie, webovú platformu a marketingové aktivity.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Mária Oľhová. Fifi Fatale. Zmyslom projektu bolo vytvorenie krátkeho animovaného filmu Fifi Fatale, ktorý rozpráva o našich sklonoch posudzovať druhých ľudí podľa prvého dojmu, hoci ten často klame. Film nadväzuje na autorkinu predchádzajúcu tvorbu a bude debutom, ktorý vznikne v profesionálnych podmienkach. Scenár filmu písala spoločne so scenáristkou Janou Gombíkovou a konzultovala ho s dramaturgičkou, skúsenou animátorkou, Michaelou Pavlátovou a scenáristkou a dramaturgičkou Terezou Oľhovou. Spolupráca so študentmi animácie bola pozitívnym elementom v rámci výroby filmu. Svojej úlohy sa zhostili veľmi dobre a pomohli pri rigovaní postáv ako aj pri samotnej animácií a postprodukcii.Finančný dar bol použitý na úhradu honoráru pre animátora.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Martin Smatana. Šarkan. Bábkový animovaný film Šarkan rozpráva príbeh prázdnin očami mestského chlapca, ktorý bol vytrhnutý zo svojho prirodzeného prostredia ku starému otcovi na dedinu. Filmom chcú autori osloviť predovšetkým detského diváka (6-10 rokov) a rodičov, ktorým film môže pripomenúť bábkové animované filmy, ktoré si pamätajú z detstva. Pozitívnym faktorom projektu bola spolupráca so študentami, ktorí prichádzali so svojimi vlastnými návrhmi na technické riešenia ako aj s nápadmi k zlepšeniu obsahu.Finančný dar bol použitý na uhradenie honoráru a zakúpenie techniky.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 000 € VŠMU, Filmová a televízna fakulta. Atlantída. Cieľov projektu Atlantída bolo hneď niekoľko. V prvom rade bolo snahou projektového tímu vytvoriť príbehovo funkčný realistický film. Splnenie tohto cieľu možno posúdiť na základe hodnotení pedagógov. Film bol u všetkých pedagógov režiséra Michala Blaška hodnotený známkou A. Zároveň sa opäť ukázali výhody spolupráce so študentami pražskej FAMU, kedy tento zmiešaný česko-slovenský štáb spolu fungoval bez akýchkoľvek väčších problémov a práve naopak, skombinoval rozdielne skúsenosti a vedomosti študentov z týchto dvoch škôl. Zároveň film dopomohol úspešne absolvovať bakalárske štúdium hneď niekoľkým študentom, čo bolo taktiež jedným z jeho hlavných účelov. Autorský tím verí, že tento film bude úspešne reprezentovať školu na festivaloch u nás aj v zahraničí, so snahou premiérovať film na jednom z prestížnych festivalov ako Berlinale alebo Sundance. Zároveň budú radi, keď povzbudí aj ostatných študentov k otvorenosti voči spolupráci so zahraničnými študentami.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Vysoká Škola Múzických Umení v Bratislave, Filmová a Televízna Fakulta, Katedra Réžie. Mĺkva voda. Autor projektu ako aj produkčný tím si v úvode projektu postavili za cieľ nakrútiť atraktívne a divácke dielo s prvkami thrilleru. Produkčne sa zrealizovala príbehovo oddelená časť scenára, ktorá funguje ako ukážka autorského prístupu k téme, no zároveň dokáže stáť v širšom celku ako plnohodnotná príbehová kapitola. Vzhľadom na fakt, že do príbehu pribudli nové postavy, scény a dejové linky, projekt pokračuje ďalej. Cieľom autorov naďalej ostáva vytvorenie atraktívneho diela pre žánrového diváka, no v novej forme celovečerného filmu. Predpokladané dokončenie filmu je plánované na leto 2017.Finančný dar bol použitý na uhradenie honoráru a prenájmu za kamerovú techniku.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 000 € Vysoká škola múzických umení, Filmová a televízna fakulta. Šľachtic. Do realizácie projektu sa v apríli 2016 autorsky tím okrem scenáristických úprav zameral na dôkladné obhliadky situované na Oravu, konkrétnejšie okolie Dolného Kubína. Štyri hlavné postavy si vo filme zahrali Ivan Romančík, Ľudmila Swanová, Ivan Martinka a Ela Lehotská. Celkovo sa výroby filmu zúčastnilo viac než 20 študentov z viacerých ročníkov a zapojilo sa 6 pedagógov. Do ďalších rokov si všetci odniesli aj skúsenosť s prácou s veľkým tímom v profesionálnych podmienkach. V budúcnosti by chceli využiť získané skúsenosti pre vývoj a realizáciu ďalších projektov. Projekt Manžel Ján s rodinou (predtým Šľachtic) bude prihlasovaný na domáce a zahraničné filmové festivaly.Finančný dar bol použitý na uhradenie honorárov, nákladov na dopravu a prenájmu kamerovej techniky a lokácií.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Vysoká škola múzických umení, Filmová a televízna fakulta, Katedra scenáristiky a réžie hraného a dokumentárneho filmu. Utorok. Zámerom projektu Utorok bolo vytvoriť plnohodnotný a kvalitný magisterský film v spolupráci študentov, ale aj amatérskych a profesionálnych hercov a herečiek. Film Utorok ponúkol autentický príbeh ukrajinského taxikára žijúceho v Bratislave a jeho tragikomické zážitky z jednej nočnej služby. Po desiatich nakrúcacích dňoch autorský tím úspešne dokončil film a posunul do strižne na spracovanie jednotlivých záberov. Pre svoju magisterskú prácu použijú v školskom roku 2016/2017 film režisérka, zvukár a produkčný.Finančný dar bol použitý na prenájom kamerovej a výrobnej techniky.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Blahoslav Uhlár. Intim. Inscenácia sa začlenila do repertoáru Divadla Stoka. Pozitívom projektu bola kreácia Lenky Libjakovej. Podstatnou aktivitou v tvorbe bolo 19 divadelných skúšok, ktoré sa zaoberali výlučne projektom Intim. V záverečnej fáze projektu vstúpila do procesu scénická a kostýmová výtvarníčka Miriam Struhárová, navrhla, nakúpila a spracovala zvláštne kostýmy z úpletu, ktoré narezala aby vytvárali na tele herca zvláštne tvary a na scény pripravila útvar z čierneho lana pripomínajúci pavučinu. Hudbu k inscenácii vytvoril hudobný skladateľ Marek Piaček, svetelný dizajn vytvoril a v predstavení robil osvetľovača Blaho Uhlár.Finančný dar bol použitý na uhradenie honoráru za scenár.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Divadlo Petra Mankovického o.z. /Hana Kopkášová. Seržant Tejnorová a Jaro Viňarský. V Divadle Petra Mankoveckého realizovali výnimočný projekt imerzívneho divadla ako prví na Slovensku. Je to súčasný divadelno –performativny žáner, ktorý spája virtuálnu realitu, imerziu, divadlo, performáciu a sitespecific. Naskúšali divadelnú inscenáciu, ktorá má nový prístup k divadlu formou devising theatre. Spojili vedúcu hereckého ročníka Katedry alternativniho a loutkoveho divadla na Akadémii umení v Prahe s absolventmi a študentami činoherného herectva na VŠMU. Inscenáciu s názvom Porucha počas dvoch letných mesiacov videlo približne 700 divákov, ktorých reakcie boli neskutočne pochvalné. Projekt zviditeľnil Divadlo DPM ako súčasný, odvážny divadelný súbor, ktorý pracuje na inovatívnych projektoch a chce ľuďom ukázať nové formy umenia. Finančný dar bol použitý na honoráre, materiál na kostýmy a scénu a cestovné náklady.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Júlia Jurinová. Bratia. A sestry?. Projekt priniesol mladým umelcom a umelkyniam skúsenosti s tvorbou umeleckého produktu po umeleckej a produkčnej stránke. Vďaka podpore projektu dostali študenti priestor realizovať sa a naučiť sa nové vecí, hrať v site-specific priestoroch. Predstavenie sa hralo v Bratislave a v Košiciach. Študentkám a študentom bol vytvorený priestor pre tvorivú a koncepčnú prácu na vlastnej inscenácii pod vedením pedagogičiek a umelkýň. V projekte by jeho autori chceli pokračovať, ale aj vytvárať nové umelecké produkty, ktoré by prilákali viac ľudí, najmä mladšie generácie, do kultúrnych priestorov a zvyšovať vzdelávanie v multikultúrnej výchove.Finančný dar bol použitý na zakúpenie materiálu, techniky a na uhradenie honorárov, propagačných materiálov a prenájmu vozidla a cestovných nákladov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Mária Froncová. "Žltá čiara" - divadelné predstavenie. Skupina profesionálnych umelcov, v spolupráci s ochotníckymi hercami sa stretáva a tvorí spolu už trištvrte roka. Popri práci a štúdiu rozbehli nový divadelný súbor a pripravili inscenáciu Mŕtve duše ako aktualizovanú adaptáciu ruského románu. Sformulovali si vlastnú divadelnú poetiku. Podporený projekt predovšetkým podporil vznik novej divadelnej skupiny, zatiaľ neformálneho divadla, ktorá inscenáciou Mŕtve duše začala svoje pôsobenie v slovenskom kultúrnom priestore.Finančný dar bol použitý na zakúpenie kostýmov a uhradenie honorárov
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Marta Maťová. KADU 2016: Shakespeare Masterclass(es). Vzdelávací projekt Kabinet audiovizuálnych divadelných umení KADU 2016 pod názvom Shakespeare v dialógu sa konal pri príležitosti 400.výročia smrti Williama Shakespeare. Seminár bol zameraný ako na Shakespearovu tvorbu, tak aj na interpretácie jeho diel v rámci krajín Vyšehradskej štvorky. Obsahovo bol projekt vystavaný primárne z odborných prednášok a prezentácií. Hosťami boli uznávaní slovenskí umelci a kritici, ale aj viaceré zahraničné osobnosti z divadelnej scény. Herecký Masterclass vytvorili herec Slovenského národného divadla Robert Roth, v diskusii s divadelným režisérom Rastislavom Ballekom. Scénografický Masterclass bol hosťovaný docentkou Piroskou É.Kiss z Maďarskej univerzity výtvarných umení, pôsobiacou na katedre scénografie a Režijný Masterclass, v ktorom hosťoval známy český divadelný režisér a šéf činohry Národného divadla Praha – Daniel Špinar.Finančný dar bol použitý na uhradenie honorárov a propagačných materiálov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Mgr. art. Martina Mašlárová. MLOKi.sk - mladí o kultúre inak. Kultúrny spolok MLOKi aj v období od novembra 2015 do októbra 2016 pokračoval vo vydávaní webového časopisu www.mloki.sk. Autori projektu celkovo na tomto portáli publikovali 67 kultúrne zameraných recenzií a článkov, z ktorých bolo 42 vďaka podpore honorovaných. Autorom projektu sa podarilo recenzovať aktuálne divadelné premiéry, reflektovať 5 divadelných festivalov formou recenzií a denných reportov, 7 divadelných festivalov formou recenzií a obsažnejších riportov vybraných častí programu, publikovať rozhovory, glosy a komentáre aktuálneho kultúrno-spoločenského diania. Do projektu sa podarilo zapojiť 11 študentov, ktorých autori projektu oboznámili s chodom redakcie kultúrne orientovaného periodika a publikovali ich články. Finančný dar bol použitý na uhradenie autorských honorárov, poplatku za správu webového portálu a materiálovo - technického zabezpečenia redakcie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Mgr. art. Sandra Polovková. Amerika II. V projekte tvorivý tím inscenoval dramatický text Amerika II, ktorý výrazne dramaturgicky upravil (S. Polovková, E. Pevná). Text bol upravený na slovenské prostredie, doplenený o citácie Ericha Fromma, básne Michala Habaja. Inscenácia zaznamenala počas premiéry v prevahe pozitívne ohlasy, ako aj ohlasy na ďalšie reprízovanie. Ako kľúčový pozitívny faktor vnímali diváci, ale aj tím inscenácie atypickú prácu s priestorom a divákmi - tí nesedeli tradične v hľadisku, ale hľadisko bolo rozdelené na viacero priestorov súvisiacich s obsahom inscenácie, napr. kaviareň, lietadlo, priestor hotelovej izby, či nočného podniku. Herectvo bolo civilné, ale aj expresívne, metaforické postavy, ktoré zovšeobecňovali dej (Lucia Fričová) na európsky priestor, prezentovali repliky vytvorené najmä z básní Michala Habaja. Finančný dar bol použitý na autorské honoráre a materiál.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Tomáš Procházka. ČECHOV (IS NOT) DEAD. Skupina mladých tvorcov mala v novembri nápad vytvoriť modernú inscenáciu klasického Čechovovho textu. Počas niekoľkých mesiacov vznikla silná a radikálna inscenácia s autentickou výpoveďou o stave súčasnej generácie. Inscenácia vznikala vo veľmi silnom tvorivom tímovom duchu všetkých zúčastnených. Bol to jeden z tých vzácnych procesov, kedy sa koncept stretol s pochopením všetkých zúčastnených a práca bola o to radostnejšia zo skúšky na skúšku. Premiérou projekt samozrejme nekončil. Tvorcovia majú ambície inscenáciu z reprízy na reprízu obmieňať a robiť ju atraktívnejšou pre nich aj pre divákov. Vzhľadom na posolstvo hry chcú autori otvárať diskusiu o stave súčasnej mladej generácie a zvažujú aj predstavenia pre školy.Finančný dar bol použitý na vyplatenie honoráru pre režiséra.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 200 € Akadémia umení, Fakulta múzických umení, Katedra vokálnej interpretácie, Katedra kompozície a dirigovania zboru. Gaetano Donizetti - Nápoj lásky - romantická opera v interpretácii mladých umelcov. V dňoch 09. až 11.05.2016 Katedra vokálnej interpretácie a Katedra kompozície a dirigovania zboru v spolupráci s orchestrom Štátnej opery Banská Bystrica zrealizovali na pôde Divadla Akadémie umení operné predstavenie Nápoj lásky G. Donizettiho. Pozitívnou skutočnosťou projektu bolo aktívne zapojenie 37 študentov KVI a KKDZ do procesu naštudovania a uvedenia belcantovej opery talianskeho romantizmu. Nemenej dôležitým faktorom bolo prizvanie talianskej režisérky Giovanny Maresti a jej vedenie študentov po stránke dramatickej, ale predovšetkým jazykovej. Dielo bolo naštudované v originálnom - talianskom jazyku. Nápaditá režijná koncepcia bola realizovaná režisérom Pavlom Smolíkom, hudobné naštudovanie pripravili Pavol Tužinský a Igor Bulla.Finančný dar bol použitý úhradu honorár, kostýmov a scény.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 800 € Boris Čellár. Pravidelné večerné jazzové ateliéry. Projekt večerných jazzových ateliérov bol realizovaný počas mesiacov december 2015 – jún 2016. V tomto období sa uskutočnilo 15 večerných ateliérov, s účasťou 15 až 25 hudobníkov na každom z nich, v priestoroch Kultúrneho centra Kontakt v Bratislave. V rámci projektu sa občianskemu združeniu Porta Atrium podarilo vytvoriť platformu pre zdieľanie skúseností medzi uznávanými jazzovými hudobníkmi a študentami. Študentov viedli k improvizácii a k sebavyjadreniu pomocou jazzovej hudby a rozvíjali ich hudobnú kreativitu. Počas projektu sprostredkovali študentom zážitok živej a v reálnom čase sa tvoriacej hudby. Projekt sa stretol s veľkým ohlasom kultúrnej verejnosti z oblasti jazzovej hudby a potvrdil potrebu systematickej práce so začínajúcimi jazzovými hudobníkmi a záujemcami o jazzovú hudbu.Finančný dar bol použitý na uhradenie honorárov pre pedagógov, poplatkov spojených s propagáciou, organizáciou koncertu, výrobou nosiča so záznamom a prenájmom.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 400 € Mgr. art. Ing. Karol Kompas, PhD.. FATANGO 2016 - festival argentínskeho tanga. Festival argentínskeho tanga Fatango sa konal 16.-19. mája 2016 v Topoľčanoch a v Nitre. V rámci festivalu sa konali 4 koncerty a 4 workshopy. Realizáciou projektu boli podporené dva konkrétne workshopy, ktoré sa konali na Katedre hudby PF UKF v Nitre. Na speváckom a tanečnom workshope, ktoré viedli odborníci z tejto oblasti (Angelica Rimoldi z Argentíny - spev, Helena Žitňanová a Vojtech Takáč - tanec) sa zúčastnilo spolu 48 účastníkov. Účastníci sa dozvedeli niečo z histórie argentínskeho tanga, naučili sa niečo o základoch spevu argentínskeho tanga na báze konkrétnej piesni a naučili sa základy tanca.Finančný dar bol použitý na úhradu honorárov pre lektorov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € Štefan Gyöpös. „Schubert Fest 2016“- Festival F. Schuberta. Schubertova tvorba bola prezentovaná v meste Želiezovce, ktoré skladateľ navštívil počas svojho krátkeho života. Prostredníctvom festivalu malo obecenstvo možnosť spoznať tvorbu veľkého génia 19.storočia. Jeho hudba zaznela a ešte zaznie i v iných mestách, konkrétne v Štúrove a v decembri v Bratislave a Viedni, a to v podaní profesionálnych interpretov, študentov VŠ a žiakov ZUŠ. Do projektu sa zapojili i osobnosti spoločenského a umeleckého života. Realizátori projektu tiež spolupracovali so študentmi iných odborov, ako napr. VŠ kultúrneho manažmentu, mediálnej tvorby, či pedagogiky. Festival mal obrovský úspech, ohlasy a kritiky boli mimoriadne pozitívne, realizátori chcú pokračovať v organizovaní Schubert Festu a rozšíria koncerty i do ďalších miest.Finančný dar bol použitý na uhradenie honorárov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 800 € Vysoká škola múzických umení v Bratislave, Hudobná a tanečná fakulta, katedra skladby a dirigovania. AsynChrónie 2016 - prehliadka mladých skladateľov. V rámci projektu vytvorilo veľa mladých umelcov nové diela, ktoré sa v premiére uviedli a vplyv workshopov, vedených Mgr. art. Jurajom Vajóm, ArtD. a Mgr. art. Ferom Királym, sa odrazil na ich precízne vypracovaných partitúrach. V dňoch 8.- 11. júna 2016 sa uskutočnili tri koncerty v interpretácii Ansámblu Asynchrónie a Komorného orchestra festivalu AsynChrónie. Súčasťou festivalu bol koncert z diplomových prác pre komorný orchester mladej skladateľskej generácie. Dokopy zaznelo 16 svetových premiér novej hudby mladých skladateľov. Pedagógovia, kultúrna obec, ale aj laická verejnosť prítomná na koncertoch sa zhodli v konštatovaniach, že nastupujúca generácia mladých slovenských skladateľov je obdarená veľkou dávkou talentu a zásadná hybná sila, ktorá je nevyhnutná v jeho ďalšom rozvoji sú podujatia tohto charakteru. Taktiež bola vyzdvihnutá rozmanitosť rôznych kompozičných poetík.Finančný dar bol použitý na uhradenie honorárov pre interpretov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 300 € Vysoká škola múzických umení v Bratislave; Hudobná a tanečná fakulta; Katedra skladby a dirigovania. Orthogenesis. V rámci projektu autori uskutočnili sériu konzultácií a seminárov, kedy sa priamo tvorili nové kompozície. Bol zorganizovaný hlavný verejný workshop a prednáška o Slovenskej elektroakustickej tvorbe a uskutočnilo sa koncertné predvedenie nových vytvorených diel v Divadle LAB. Študenti mali možnosť aktívne pracovať pod vedením odborníkov, v spoločných skupinách. Prepájanie jednotlivých umení autori hodnotia ako veľmi potrebné. Prostredníctvom tohoto projektu sa spojili študenti kompozície, inštrumentalisti, tanečníci, herci a študenti z ateliéru zvukovej tvorby a odskúšali si spoločnú prácu na konkrétnych dielach, ktoré boli aj verejne úspešne prezentované.Finančný dar bol použitý na uhradenie honorárov a propagáciu projektu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Katarína Vargová. Literárne sústredenie Medziriadky. V auguste 2016 sa uskutočnil siedmy ročník literárneho sústredenia Medziriadky. Sústredenia sa zúčastnilo 51 mladých autorov vo veku 12-26 rokov, ktorí sa počas šiestich dní zúčastnili rozborov zaslaných prác, kreatívnych workshopov, prednášok, besied s hosťami, divadelného predstavenia, koncertu, filmového premietania a iných sprievodných aktivít. Účastníci sa formou neformálneho vzdelávania dozvedeli nové informácie z oblasti literatúry a umenia. Stretnutia s rovesníkmi podobných záujmov, autormi, lektormi a umelcami im priniesli inšpiráciu a podnety k ďalšej tvorbe. Medziriadky sú svojou formou týždňového sústredenia na Slovensku unikátnym projektom.Finančný dar bol použitý na uhradenie honorárov, cestovného a ubytovania.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 858,56 € Ústav literárnej a umeleckej komunikácie, FFU Konštantína Filozofa v Nitre. Vedecký časopis Art Communication & Popculture. Časopis A & P (Art Communication & Popculture) reflektuje aktuálne humanitno-vedné, umenovedné, estetické atď. myslenie a témy rezonujúce v medzinárodnom humanitno-vednom, umenovednom, estetickom atď. priestore. Medzi cieľové skupiny patria mladí vedeckí pracovníci, ako recipienti i autori, nakoľko časopis je koncipovaný aj tak, aby mohol poslúžiť ako pedagogická pomôcka pri výučbe umenovedne orientovaných disciplín. Práce rôzneho druhu - vedecké štúdie, odborné state, eseje, reflexie, glosy či recenzie niekoľkých vedeckých pracovníkov mladej a najmladšej generácie boli v časopise publikované, navyše časopis svojím aktuálnym nastavením zaujal aj zahraničných mladých vedcov, doktorandov i postdoktorandov, čo redakcia považuje za pozitívny signál spolu so zaangažovaním študentov Ústavu literárnej a umeleckej komunikácie. Unikátnosť časopisu spočíval aj v erudovanej reflexii súčasnej živej kultúry a populárnej kultúry, ktorým boli ťažiskovo venované aj tematické časti jednotlivých čísel a redakcii, ako aj autorom sa darí tento zámer napĺňať už od prvého čísla.Finančný dar bol použitý na redakčnú prípravu, posudzovateľskú činnosť a náklady na tlač.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 800 € Akadémia umení, Fakulta výtvarných umení, katedra Sochárstva a priestorovej tvorby. Medzinárodný workshop vysokých teplôt vol.2 / RAKU. Oficiálne prvý ročník Medzinárodného workshopu vysokých teplôt, bol organizovaný katedrou Sochárstva a priestorovej tvorby Fakulty výtvarných umení, Akadémie umení v Banskej Bystrici. Workshop bol otvorenou platformou pre znovuoživenie procesu odlievania do kovu v umeleckej tvorbe s napojením na alternatívne tavenie kovov. Na Medzinárodnom workshope vysokých teplôt sa zúčastnilo sedemnásť zahraničných hostí zo šiestich vysokých škôl, a to Maďarska, Poľska a Českej republiky. Pre tento rok bolo veľkou prioritou zrealizovať glazovanie keramiky japonskou technikou RAKU, čo sa aj podarilo splniť. V rámci workshopu bola organizovaná medzinárodná teoretická konferencia. Projekt bol koncipovaný pre študentov katedry Sochárstva a priestorovej tvorby avšak na samotné podujatie "Odlievanie do kovu a glazovanie keramiky" mala prístup aj široká verejnosť.Finančný dar bol použitý na zakúpenie technického vybavenia.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 800 € Ľubo Stacho. OBCHODNÁ NA OBCHODNEJ. Zámerom rozsiahleho niekoľkoročného projektu Obchodná na Obchodnej bolo umeleckým výskumom priblížiť spoločnosti problematiku ulice z rôznych aspektov. V priebehu realizácie projektu študenti troch vysokých škôl FA STU, VŠVU a ITF Opava absolvovali prednášky k téme Obchodnej ulice, následne pod vedením umelcov a pedagógov realizovali svoje práce. Ťažiskovou prácou bolo predstavenie 30 ročnej histórie tejto lokality na TV obrazovkách umiestnených vo výkladoch obchodov OU. Študenti inšpirovaní autormi projektu Ľ+M Stacho realizovali svoje práce, ktoré boli čiastočne vystavené na Obchodnej ulici a v apríli 2016 bola usporiadaná rozsiahla výstava zo všetkých študentských prác na FA STU na Nám. Slobody. Projekt bol zavŕšený výstavou študentských prác a vydaním krásneho sumarizujúceho katalógu zo všetkých aktivít, ktoré v rámci projektu spravili počas viacerých rokov. Finančný dar bol použitý na tlač katalógu, adjustáž fotografií a iné propagačné materiály.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Outdoor Gallery o.z./Nina Šošková. vytvorené na Slovensku - rezidenčná časť projektu v Galérii Ľudovíta Fullu v Ružomberku. Rezidenčná časť projektu Vytvorené na Slovensku - Galéria Ľudovíta Fullu, s tematikou regiónu Liptova a mesta Ružomberok v spojitosti s významným umelcom Ľudovítom Fullom, bola realizovaná 24-29.8.2016. Prizvaná bola skupina piatich rezidentov – umelcov (dizajnérov, výtvarníkov, architektov) ako aj študentov zo školy - Škola úžitkového Remesla v Ružomberku. Počas dní sa prizvaní rezidenti oboznamovali s témou tohto ročníka "U Fullu" priamo v Galérií Ľudovíta Fullu, kde inšpirátor pôsobil. Po dobu 4 dní sa inšpirovali, navrhovali a následne vytvárali pod odborným a lektorským vedením ich umelecké práce. Pod vedením prizvaných umelcov študentky a rezidenti nadobudli odborné rady a skúsenosti z oblasti umenia a dizajnu, inšpirácie, ktoré môžu efektívne využiť vo svojej ďalšej tvorbe a vo výsledných umeleckých dielach, ktoré vytvorili na rezidenčnom pobyte.Finančný dar bol použitý na uhradenie honorárov a na nákup materiálu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Petra Housková. Šopa Gallery. Autori projektu návštevníkom priniesli kvalitný, bohatý a inšpiratívny výstavný a sprievodný edukačný program s medzinárodnou účasťou. Zamerali sa na dôležité spoločenské témy, vďaka čomu sa im podarilo rozšíriť publikum galérie o vzácne osobnosti v oblasti umenia, študentov a iných priaznivcov zaujímajúcich sa o súčasné kultúrne dianie. Vďaka prednáškam, diskusiám a workshopom mali návštevníci možnosť konfrontácie vlastných názorov s odborníkmi a rozšírenia svoje poznatkov a zručností, ktoré budú prínosom pri ich ďalšej vlastnej tvorbe. Otvorené ateliéry ponúkli návštevníkom jedinečnú možnosť zoznámiť sa so zahraničnými umelcami, nahliadnuť do procesu ich tvorby a taktiež možnosť spolupracovať na projektoch. Finančný dar bol použitý na uhradenie honorárov pre umelcov, materiálových a cestovných nákladov, ubytovania, propagačných materiálov a prenájmu priestorov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 800 € Štefan Oliš. Svetlo-tieň. Festival Svetlo a tieň v umení a vede uviedol a prezentoval nové projekcie svetelného a audiovizuálneho umenia prispôsobené fasádam historickej, ale i modernej architektúry. Mnoho zaujímavých budov oživili videomappingy s príbehom, laserové show na budovách i na oblohe, svetelné graffiti, luminografická dielňa pre verejnosť a interaktívne hry so svetlom. Projekty sa uskutočnili v exteriéroch a interiéroch centrálnej zóny mesta. Aktívne sa do projektu zapojilo viac ako 30 domácich študentov Fakulty výtvarných umení Akadémie umení v BB, spolupracovali aj ďalšie bystrické fakulty. Do projektu sa zapojili aj študenti z VŠVU Bratislava a UTB Zlín. Festival Svetlo a tieň predstavil bohatý program. Mladých umelcov zaujali okrem jednotlivých projektov, aj workshop na tému 3D skenovanie a deti upútali zábavné pokusy so svetlom, svetelné graffiti maľované na budove i interaktivita na Barbakane. Odborná verejnosť sa mohla stretnúť s rozprávaním na tému temná strana svetla a opatreniami na správne nasvetľovanie budov. S organizátormi festivalu OZ TRAKT (členmi ktorého sú aj Štefan Oliš a Lukáš Matejka) a OZ Kultúrne Slovensko spolupracovali aj Slovenská astronomická spoločnosť a Slovenský zväz astronómov. Finančný dar bol použitý na prenájom techniky a honoráre pre umelcov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 800 € Ústav dizajnu, Fakulta architektúry, Slovenská technická univerzita v Bratislave. Flowers for Slovakia III.. Výsledkom projektu s pôvodným pracovným názvom "Flowers for Slovakia III." sa stal tretí výstavný projekt platformy Flowers for Slovakia s názvom "Pass it on" (Pošli to ďalej). Projekt bol profesionálne zdokumentovaný a prezentovaný na 4 medzinárodných festivaloch dizajnu (DMY Berlin 2016, Paris Design Week 2016, Brussels Design September 2016 a Dutch Design Week 2016). Na základe portfólií bolo vybraných 20 mladých dizajnérov, ktorý po úvodnom briefingu začali pracovať na kolekcii autorských šperkov inšpirovaných osudmi významných slovenských osobností. V termíne 14. - 18. 4. 2016 sa vo Vzdelávacom a vedecko - vy?skumnom centre Banská Štiavnica uskutočnil praktický workshop, na ktorom študenti dostali školenie základov zlatníctva mali možnosť konzultovať svoje návrhy s odbornými lektormi (Karol Weisslechner, Hany H. Kašičková, Lars Kemper, Peter Olah, Dana Tomečková). Vznikol dedikovaný výstavný systém a kolekcia Pass it on bola po prvý krát prezentovaná 2. – 5. 6. 2016 na berlínskom festivale DMY - International Design Festival Berlin 2016.Finančný dar bol použitý na uhradenie vyhotovenia fotografií, materiálových a výrobných nákladov a polygrafických nákladov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave, katedra Maľby a iných médií. Oppidum residenti Galanta. Projektu sa zúčastnilo 4 pedagógov a 14 študentov VŠVU, z toho 4 študenti na doktorandskom stupni štúdia. Počas 6 dnového septembrového workshopu, sa autorom projektu podarilo v areáli Neogotického kaštieľa v Galante zrealizovať 15 umeleckých inštalácií, zahrnujúci site-specific inštalácie, maľbu, sgrafito, projekcie, performance a ďalšie prístupy. Tieto výstupy boli prezentované pri vernisáži, ktorou sa podarilo workshop zavŕšiť. Výstava zostala od septembra do konca októbra sprístupnená verejnosti. K projektu vznikol odborný kurátorský text, ktorý sa stane predmetom ďalších diskusií na pôde vzdelávacej inštitúcie VŠVU. Zúčastnení pedagógovia aj študenti projekt Oppidum Residenti Galanta zhodnotili ako veľmi zaujímavý a prínosný pre ich ďalšiu prácu.Finančný dar bol použitý na zakúpenie materiálu a uhradenie honoráru a ubytovania.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Zuzana Tabačková. PĽAC. Cieľ projektu - vytvoriť exteriérový priestor PĽAC pri ŠZŠ Odborárska, ktorý sa stanemediátorom či platformou pre vzájomné stretávanie sa medzi deťmi a komunitou bol naplnený. PĽAC slúži komunite ako komunikačné miesto školy. Do participatívneho procesu vzniku diela boli aktívne zapojení aj študenti architektúry. Študenti boli aktívnou súčasťou celého procesu a dokonca aj projekt prezentovali počas festivalu Use the City, čo potvrdzuje, že sú s projektom stotožnení. Prostredníctvom projektu sa škola otvorila komunite. Susedia sú radi, že sa priestor otvoril aj im. Deti sa naučili o procesu vzniku miesta, podieľali sa na jeho tvorbe a vytvorili si k nemu vzťah. Študenti zažili participatívny proces navrhovania od nápadu až po realizáciu. Spolupráca školy, univerzity a okolia v tomto projekte bola ukážková. Projekt by mohol byť vzorom pre ostatné komunity.Finančný dar bol použitý na materiálne zabezpečenie projektu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Petra Kubíková. Účasť na iD International Emerging Designer Awards 2015. Cieľom projektu bola účasť na ID International Emerging Design Awards na Novom Zélande, kde autorka prezentovala odevnú kolekciu a ateliér pred odbornou porotou. Zároveň odevy vystavovala v Public Gallery s ďalšími vybranými študentmi. Počas celého týždňa sa konali diskusie v oblasti módy a módne prehliadky. Študentka si odniesla cenné skúsenosti z rozhovorov s odbornou porotou a so študentmi z rôznych krajín sveta. Finančný dar bol použitý na úhradu cestovných nákladov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 800 € Martin Kleibl. Záchrana poslednej petržalskej monumentálnej maľby. V rámci projektu sa podarilo premaľovanie monumentálnej maľby Mier z roku 1985 na bočnej fasáde panelového domu na Osuského ulici 1 v Bratislave – Petržalke na novozateplenú fasádu. Podarilo sa tým zachrániť dielo pred upadnutím do zabudnutia. Ide o jedinečný fenomén, ktorý nemá obdoby v regióne strednej Európy, dokonca je jedinečný aj v celosvetovom kontexte. Záchranou maľby Mier sa podarilo zachovať tradíciu petržalských monumentálnych malieb a uchovať ju pre ďalšie generácie, čo umožní v budúcnosti na túto tradíciu nadviazať. Finančný dar bol použitý na zabezpečenie farieb.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 600 € Asociácia Divadelná Nitra. Nitrafest Outdoor. Cieľom projektu Nitrafest Outdoor bolo vytvorenie variabilného hracieho priestoru do exteriéru, ktorý by spĺňal kritériá súčasného dizajnu, ale aj funkčnosti a bezpečnosti. Podarilo sa vyvinúť a vypracovať návrh variabilného, ľahko prenosného a ľahko demontovateľného stagu pre exteriér aj interiér. Je skladný, ponúka viacero možností využitia a stavby. Jednotlivé jeho komponenty sa dajú využiť ako malé pódium, stena na inštaláciu propagačných bannerov, aj ako nosníky pre svetelnú a zvukovú techniku. V roku 2016 bude navrhnutý objekt zadaný do výroby a využívaný v ďalších ročníkoch Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra, či v rámci celoročných aktivít Asociácie Divadelná Nitra. Finančný dar bol použitý ako honorár pre autorov návrhu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € Egreš, o. z.. Egreš magazín. Zámerom projektu bolo vydať a vytlačiť tretie číslo Egreš magazínu v spolupráci so štyrmi ilustrátormi z krajín Vyšehradskej štvorky na tému Farby. Svieže grafické spracovanie dáva celému magazínu punc knihy, taktiež kvalitné fotografie a ilustrácie. Egreš sa snaží ilustráciu posunúť ďalej, čím pomáha mladým talentovaným tvorcom/ilustrátorom. Svojimi príspevkami zároveň podporuje ochranu životného prostredia, znovu-objavuje čaro ručnej práce. Čitatelia sa vždy dozvedia nové zaujímavosti nielen z prostredia umenia a ilustrácie, ale i z prostredia, v ktorom žijú. Egreš magazín napreduje a teší sa zväčšujúcej sa popularite. Finančný dar bol použitý na úhradu honorárov pre ilustrátorov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Filip Zajac. Letterink. Dlhodobým cieľom projektu je vytvoriť softvér s užívateľsky veľmi prívetivým rozhraním, ktorého účelom je simulovať, alebo nahradiť ručné kreslenie kaligrafie fyzickým perom tak, aby aj laik bez zručnosti bol schopný nakresliť relatívne pekný kaligrafický nápis alebo návrh písma - napríklad pri výuke na umeleckých školách, kaligrafických kurzoch, alebo návrhu plagátov a lôg. V rámci projektu sa podarilo navrhnúť a implementovať matematické riešenie, ktoré simuluje kresbu s kaligrafickým perom. Zároveň bol vyvinutý technologický prototyp. Poslednou fázou projektu je vývoj a testovanie užívateľského rozhrania prototypu komunitou ľudí zapojených do projektu. Finančný dar bol použitý ako honorár pre vývojára na naprogramovanie webovej aplikácie Letterinkapp.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 013 € Ivana Palečková. Autorská fotografická kniha. V rámci projektu bola vydaná fotografická kniha, ktorá prezentuje fotografickú tvorbu z inej perspektívy. "Trojkniha" sa vzdáva zaužívaného lineárneho knižného spracovania v prospech diváka. Divák sám môže vytvárať vlastné kontexty a príbehy, ktoré vychádzajú z jeho individuálneho pohľadu na svet a jeho individuálnych skúseností. Fotografie získavajú v nových kombináciách (diptychoch, triptychoch), nové a nové významy. Kniha sa stáva akousi obrazovou esejou. Prezeranie publikácie sa stáva hrou. Projekt získal Cenu rektora Vysokej školy výtvarných umení. Knihu autorke Ivane Palečkovej vydala Banská St a nica, s ktorou autorka publikáciu dizajnovo a textovo vylepšila a ktorá knihu pomohla dostať bližšie k verejnosti. Finančný dar bol použitý na kúpu papiera a tlač publikácie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 900 € Lucia Jarošová. We Are Not Sisters - prezentácia kolekcie 2016. Značka WE ARE NOT SISTERS pripravila kolekciu odevov na rok 2016 s názvom "Static Tensions", ktorú zároveň úspešne prezentovala na jednom z najvýznamnejších podujatí módneho biznisu v strednej Európe. Už po tretí krát sa takto WRNS zúčastnili Viedenského Fashion Weeku, aby upevnili povedomie o značke, rozšírili zákaznícku základňu a prezentovali slovenský dizajn v zahraničí na mieste, kde sa naraz sústredí pozornosť médií, odbornej i laickej verejnosti. Finančný dar bol použitý na úhradu účastníckych poplatkov k módnej prehliadke.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 800 € Maroš Baran. Project A. Projekt podporil tvorbu Maroša Barana v odevnom designe, ktorú realizoval v ateliéroch UMPRUM v Prahe, kde momentálne študuje v druhom ročníku magisterského štúdia pod vedením Liběny Rochovej. Vznikla časť kolekcie, ktorú dizajnér prezentoval na Mercedes Benz Prague Fashion Week-u. Dizajnér bol taktiež súčasťou projektu Sci-Fi Safari (Vrané nad Vltavou), FashionLIVE! (Bratislava) a Mercedes Benz Central Europe Fashion Week (Budapešť), kde bol finalistom súťaže Gombold Újra. Taktiež vznikli foto a videolookboky kolekcie a krátke fashion filmy/teasre. Projekt bol určený pre širokú verejnosť, ktorú zaujíma oblasť odevného designu, filmu a umenia. Finančný dar bol použitý na materiál, jeho spracovanie, polygrafické náklady a honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Martin Babic. Blackfisk accessories. Zámerom projektu Blackfisk accessories bolo vyvinúť - navrhnúť a vyrobiť kolekciu autorských produktov určených do interiéru. Vznikli experimentálnou formou objekty do interiéru, ktorých doménou a ťažiskom je tenkostenný betón. Predmety ako lampy, misy, nádoby, taniere či hodiny sa vďaka technológií odlievania do foriem stali objektami s netradičným materiálom či estetickou funkciou, ktorá balansuje na hrane objektu a úžitkového predmetu. Kolekcia je prihlásená na Talent Dizajnu 2016 a Designweek v Prahe, kde bude prvý krát predstavená verejnosti.Finančný dar bol použitý na zakúpenie prístrojov, nástrojov a materiálov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 774 € Mgr.art. Katarína Siposová.Kontexty.V rámci projektu "Kontexty" bola vytvorená interaktívna inštalácia v priestore galérie súčasného autorského šperku Září v Prahe, ČR. Autorské dielo vzniklo ako inštalačný koncept spojený s performanciou autenticky v priestoroch galérie. Počas 3 dní autorka čiastočne alebo úplne zbrúsila 7 vopred vytvorených perlových náhrdelníkov a nechala tak galériu zapadnúť perlovým prachom. Prach rušil odstup od tradičného šperku, ktorého sa nemožno dotknúť a je vystavený len vizuálnemu obdivu návštevníkom galérie. Šperk bol v tomto prípade chápaný ako komplexné umelecké dielo, ktoré zahŕňalo audiovizuálny záznam zbrusovania perlových náhrdelníkov, autentickú inštaláciu odzrkadľujúcu miesto brúsenia, ako aj vystavené fragmenty a stopy po zbrúsených náhrdelníkoch. Výstava trvala od 05.-16.10.2015. Finančný dar bol použitý na materiálne a technické zabezpečenie výstavy, grafické práce a cestovné náklady.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Mgr.art. Lenka Sršňová. Vývoj nových materiálov v autorskej kolekcii LS.. Odevná dizajnérka Lenka Sršňová vníma potrebu napredovať a neustále vyvíjať svoju tvorbu. Vo svojich kolekciách kladie veľký dôraz na ideu, jej vizuálne stvárnenie, strihové línie a na materiály. Cieľom projektu bolo testovanie a vývoj nových materiálov a potlačí (tlač na hodváb, bavlnu, syntetické materiály), či odevných prototypov a doplnkov, ktoré sa stali súčasťou jej aktuálnej kolekcie BonBon 2016. Kolekcia bola prezentovaná na podujatí Fashion LIVE!, kde od medzinárodnej poroty získala titul Fashion LIVE! Designer. Kolekcia tvorila vydarený, dizajnérsky vyzretý a dotiahnutý koncept.Finančný dar bol použitý na honorár pre textilnú dizajnérku, na tlač za prírodný materiál, prírodný hodváb, PEZ a na zakúpenie doplnkového materiálu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 800 € Outdoor gallery o.z.. MADE IN SLOVAKIA / VYROBENÉ NA SLOVENSKU. Vytvorené na Slovensku je nový projekt, ktorý zažil svoju premiéru 27-30. augusta 2015 v Čičmanoch. Autorky projektu pripravili jedinečné tvorivé dielne, z ktorých si návštevníci odniesli svoj vlastný originálny suvenír. Inšpirované čičmianskou tematikou, organizátorky vytvorili hravé “polotovary”, ktoré si účastníci ľubovoľne dotvárali. Dielne boli otvorené pre širokú verejnosť, turistov či obyvateľov Čičman a okolia. Na rezidenčnú časť projektu Vytvorené na Slovensku si autorky prizvali skupinu piatich výtvarníkov (umelcov, dizajnérov a architektov), ktorí v dedinke strávili pár dní a svoje dojmy a inšpirácie zhmotnili do umeleckých výstupov. Neoddeliteľnou súčasťou projektu boli odborné prednášky a prezentácie zamerané na ľudové tradície, architektúru, módu, umenie a dizajn.Finančný dar bol použitý na zakúpenie materiálu na výrobu polotovarov, na zapožičanie stroja na workshop, na video časozber a na technickú podporu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € OZ WOVEN. Workshop 1:1, volume 03. Výsledkom WORKSHOPU [1:1] sú dva objekty, mólo a prístrešok, letný pavilón VŠVU, umiestnené na (pri) jazere obľúbenom pre možnosť športového rybolovu. Objekty vytvorili študenti architektúry a dizajnu z domácich i zahraničných vysokých škôl pod vedením zahraničných lektorov počas intenzívnych 10 dní, kedy sa postupovalo od prvých skíc, modelov, až po konkrétne návrhy detailov, prípravu základov, nosných rámov, laťovania a samotnú stavbu pomocou špecializovanej provizórnej dielne s potrebnými nástrojmi. Študenti si vyskúšali dizajnový aj realizačný proces, ku ktorému sa počas štúdia nedostanú. Dokázali, že veľké ambície v kombinácii s maximálnym nasadením plodia kvalitné výsledky. Finančný dar bol použitý na materiálne a technické zabezpečenie projektu, cestovné náklady a honoráre lektorom.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 043 € Slavomíra Ondrušová. Drawing in the Air. Projekt "Drawing in the Air" spočíval v realizácii objektov kreslených do priestoru dvoma rôznymi typmi 3D pier. Vznikli objekty subtílnej kvality v rôznych veľkostiach a rôznych farieb a materiálov, v rámci možností 3D pier. Projekt priniesol autorke Slavomíre Ondrušovej nové poznatky a skúsenosti s prácou s 3D perom, vizuálne záznamy procesu vzniku diel. Nové informácie spracuje vo svojej dizertačnej práci. V budúcnosti chce autorka vyskúšať ďalšie experimenty s odlievaním plastových kresieb, alebo ich kombináciou s inými materiálmi. Finančný dar bol použitý na materiálne zabezpečenie projektu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 800 € Slovak Fashion Council. Slovenská móda na Vienna Fashion Week 2015 a na Slovensku. Cieľom projektu bola podpora tvorby kolekcie a následná prezentácia dvoch dizajnérskych značiek na medzinárodne etablovanom podujatí Vienna Fashion Week v MuseumsQuartier Viedeň, Rakúsko. Rozbora Design a Tucker and Pearls po spolupráci, konzultáciách a vzdelávacích aktivitách so Slovak Fashion Council vnímajú posun v kariére v podobe nových predajných miest, veľkoobchodných kontaktov a tiež v informovaní o ich tvorbe a práci v médiách.Finančný dar bol použitý na tvorbu kolekcií.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 470 € Zuzana Zmateková. Data tex-styles. Projekt Data Tex-styles prezentuje kolekciu digitálne potlačených textílií, inšpirovaných estetikou parametrického zobrazenia reality cez optiku prístrojov. Obraz vytvorený pomocou senzoru Kinect následne dizajnéri upravujú vo vytvorenom programe tak, aby bola snímaná realita vykreslená v rôznych textilných väzbách a farbách. V tvorivom procese prepájajúcom kreativitu dizajnéra a programátora, objavujú nové estetické kvality parametrického zobrazenia reality. Technickým zdokonalením programu sa im podarilo naplno využiť potenciál programu i senzoru Kinect a vytvoriť tak originálnu kolekciu potlačí na textil. Finančný dar bol použitý na zakúpenie techniky, digitálnu tlač, honorár pre kameramana a kancelárske potreby.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 300 € Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave. Ateliér 343. Výstupom projektu bola približne hodinová módna prehliadka autorských kolekcií študentov ateliéru odevného dizajnu v Galérii SPP. Súčasťou prezentácie bola profesionálne spracovaná fotografická a audiovizuálna dokumentácia, ktorá doplnila portfóliá tvorby jednotlivých absolventov. Prezentačné portfóliá sú dôležitou súčasťou ich neskoršieho kariérneho rastu. Stanovené ciele projektu, ako propagácia absolventskej tvorby, zviditeľnenie sa v oblasti módneho dizajnu, ako aj spoluúčasť na procese prípravy celej akcie, alebo príprave dokumentácie projektu, boli aj v tomto roku naplnené. Študenti získali mnoho hodnotných skúseností a kontaktov použiteľných aj v ich neskoršej samostatnej tvorbe.Finančný dar bol použitý na zabezpečenie osvetlenia, ozvučenia, uhradenie honoráru fotografovi, vizážistovi a uhradenie nákladov za tlač katalógu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 200 € Katarína Beličková. BOX. Projekt BOX je multifunkčný stojan pod počítačový monitor resp. notebook, ktorý pracuje aj s prepojením týchto dvoch zariadení a okrem toho poskytuje užívateľovi možnosť organizovať si pracovný priestor stola pomocou jednotlivých elementov stojanu. Skladačka je určená jednak pre domácich užívateľov ako pre ľudí pracujúcich v kancelárskych priestoroch, kde sa samotný nápad zrodil.Finančný dar bol použitý na výrobu prototypu a uhradenie materiálu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Vlasta Kubušová. Crafting Plastics 01. Ciele projektu Crafting Plastics 01 boli naplnené, vznikla Collection 01 - prvá kolekcia biodegradoveteľných prototypov okuliarov. Aktívna činnosť práce na Crafting Plastics 01 bola nesmierne produktívna a plodná. Kolekcia bola zrealizovaná a prezentovaná na najvýznamnejších podujatiach dizajnu v Európe. Dizajnéri ju vystavovali u galeristky Rossany Orlandi počas Milánskeho Design Weeku, na Bratislavskom Design Week (kde získali ocenenie best product a hlavnú cenu). Kolekciu tiež prezentovali na Dutch Design Week a Prague Design Blok (tu sa taktiež stali víťazom medzinárodnej ceny Diploma Selection).Finančný dar bol použitý na zakúpenie materiálu, uhradenie cestovných nákladov a ubytovania.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Tereza Maco.Dizajn na Kolesách 2016.Počas študijných prázdnin cestovali realizátori projektu začiatkom septembra 11 dní po Slovensku a ponúkali vopred dohodnutým neziskovy?m organizáciám v Dúbravici, Trebišove, Tvrdošíne a Dolnom Kubíne služby grafického dizajnu zadarmo, resp. za ubytovanie. Počas ich „misie“ skvalitňovali a vytvárali informačno-propagačné materiály (logá, plagáty, letáky, informačné tabule, reklamné predmety, návrh interiérov) a oboznamovali zástupcov neziskových organizácií s využitím grafického dizajnu v ich poslaní. Okrem toho zorganizovali tri workshopy s verejnosťou - klientmi neziskových organizácií priamo v teréne v Trebišove, Tvrdošíne aj Dolnom Kubíne. Workshopy mali tri zamerania: tvorba plagátu, výroba zápisníka a tvorba koláže na plagát.Finančný dar bol použitý na uhradenie ubytovania, pohonných hmôt, stravy, materiálu a kancelárskych potrieb a prenájmu automobilu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Denamit. Fashion Marš! 2016. Fashion marš! 2016 predstavil kolekcie šiestich mladých slovenských návrhárov, zaplavil ulice hlavného mesta skvelou atmosférou a prilákal tisícky zvedavých divákov, či už náhodných okoloidúcich alebo aj stálych fanúšikov Fashion marš!. Takáto forma módneho podujatia je jedinečná práve v dostupnosti. Preto v nej chcú autori projektu pokračovať a pomáhať tak slovenským mladým návrhárom dostať sa bližšie ku svojim zákazníkom.Finančný dar bol požitý na uhradenie honorárov a poplatkov spojených s vyhotovením záznamu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Martin Hrča. Kolekcia pre sezónu 2016/2017. Výsledkom projektu bol návrh a realizácia odevnej kolekcie na sezónu 2016/2017 s názvom „Šerom šepkajúc“. Kolekcia pozostáva z 23 dámskych a pánskych modelov, realizovaných autorským prístupom. Výnimočná je hlavne novátorským spracovaním tradičnej techniky plisovania či použitím kožušín z diviny, kombinovanými s množstvom textilných materiálov ako ľan, vlna a hodváb. Vyvrcholením projektu bola módna prehliadka v rámci podujatia FashionLIVE!2016. Kolekcia bola ocenená odbornou porotou ako BEST SHOW FL!2016.Finančný dar bol použitý na uhradenie materiálu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Nikoleta Čeligová. Memonik- hmatová společenská hra nielen vidiacich. Zámerom projektu bolo vytvoriť bezbariérovú webovú stánku pre vidiacich a nevidiacich ľudí. Na stránke sa môžu deti a užívatelia informovať o nových udalostiach, či aktivitách. Na webovej stránke je možné nevidiacim hráčom stiahnuť manuál hry, ktorý si môžu preštudovať prostredníctvom počítačového audio čítania, alebo si pravidlá hry môžu vytlačiť do Braillovho písma. V rámci grafického pexesa bolo zhotovených 18 rôznych ilustrácii, pričom bolo umožnené mladej talentovanej autorke prezentovať svoju tvorbu. Obal hry Memonik nadobudol nový vizuál, na ktorý ľudia veľmi dobre reagujú, a oceňujú pridanú hodnotou Braillovho písma na krabici hry a taktiež manuál hry, ktorý si nevidiaci môžu preštudovať alebo stiahnuť a vytlačiť na Braillovej tlačiarni.Finančný dar bol použitý na uhradenie honorárov za grafický dizajn, dizajn webovej stránky a programovanie webovej stránky.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € kRaj, o.z.. Objekt pre včely samotárky. V spolupráci s architektom Robom Sekulom, projektantom Ondrejom Ferencom aj odborníkmi na drevostavby Drevolution bola v rámci aktivít projektu Včelí kRaj postavená malá drevostava – Objekt pre včely samotárky. Objekt vychádza z tradičnej salašníckej architektúry – kolešne- typickej pre región Kokavy nad Rimavicou, avšak je posunutý do nového kontextu. Objekt slúži ako malé vzdelávacie centrum – prednášková miestnosť pre popularizáciu významu včelárenia a hmyzích opeľovačov pre krajinu. Zároveň poskytuje vzácne priestory pre hniezdenie včiel samotárok a bezkontaktnou formou ukazuje organizáciu včelieho spoločenstva v pozorovacom presklenom úli. V objekte sú umiestené aj viaceré včelie úle so včelami, ktoré slúžia na apiterapeutické účely.Finančný dar bol použitý na uhradenie strešnej krytiny a spojovacieho materiálu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 800 € Pavol Dendis. Organické hybridy - biomimetický dizajn. Kolekcia s použitím fotochrómnych potlačí, realizovaná v rámci projektu Organic Hybrid pozostáva z desiatich pánskych modelov. Do pôvodného konceptu boli pridané aj modely plaviek, ktoré pri finálnom fotení doplnili kolekciu. Na tvorbe a výrobe kolekcie pracoval hlavne autor projektu, mal však aj svoj tím ktorý mu pomáhal - fotografi, grafici, modeli. Výstupy kolekcie boli dostupné k prehliadnutiu na viacerých internetových serveroch – predovšetkým prostredníctvom zahraničných magazínov, ale aj cez lokálne prezentácie v Čechách, na Slovensku a v Číne. Autor na projekte spolupracoval s Technickou univerzitou v Liberci.Finančný dar bol použitý na zakúpenie materiálu, pomôcok na výrobu sieťotlače, vytvorenie portfólia a uhradenie poplatkov spojených s fotografovaním.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 510 € Nová škola médií, o.z.. PACK. V rámci projektu Pack autori vytvorili formát workshopu, ktorý umožnil nadviazať spoluprácu grafických dizajnérov a neziskových organizácii v lokalite Nitry. Prostredníctvom komunikácie, ktorá predchádzala samotnému workshopu vytvorili 4 pracovné tímy v zložení dizajnér/nezisková organizácia. Počas jednodňového workshopu tímy spoločne analyzovali komunikačné situácie organizácií z hľadiska vizuálnej komunikácie, definovali konkrétne problémy a vizualizovali ich riešenia. Autorom sa podarilo vytvoriť platformu, v ktorej sa mohli venovať hlavnej téme „využitia grafického dizajnu v neziskovom sektore.“ Spolupráca účastníkov workshopu, ktorí mali odlišnú špecializáciu a zázemie, viedla k vzájomne prospešným cieľom a výsledkom. Finančný dar bol použitý na uhradenie honorárov a poplatku za prenájom priestoru.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 600 € Maroš Baran. Projekt "I." - MBPFW. Realizáciou Projektu "I." - MBPFW bola vytvorená rozsiahla odevná kolekcia (29 lookov), inšpirovaná japonskou kultúrou. Bola prezentovaná formou autorskej prehliadky - fashion performance v Zrkadlovom labyrinte a kaleidoskopickom kine v Prahe. Kolekciu vystavili v rámci výstavy diplomových prác v galérii Kvalitář v Prahe a 4 looky boli prezentované na podujatí Mercedes Benz Prague Fashion Week. Vznikli 2 verzie lookbooku a jeden videolookbook, ktorý spája obe estetiky lookbookov. Finančný dar bol použitý na uhradenie materiálu, honoráru pre fotografa a spracovanie a prepravu kolekcie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € Kristína Šipulová. revealed. Prostredníctvom projektu sa autorka snažila poukázať na vzácnosť a raritu lokálnych dielní a dedičstva, v ktorom je silný potenciál vo využití v súčasnom dizajne. Súčasťou práce bolo dokumentačnou formou zviditeľniť často zabúdané a zdĺhavé procesy, ktoré stoja za vytvoreným produktom a zvýšiť povedomie verejnosti o hodnotách remesla. Výsledkom projektu sa stala inštalácia, ktorú tvoria ručne tkané a plisované textílie, ručne spracovaný plisovaný papier a plisovaná koža. Táto kolekcia je pre autorku obrazom cítenia v materiáli a intuitívneho procesu tvorby.Finančný dar bol použitý na zakúpenie materiálu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 190 € Mgr. art. Michal Tornyai. Webová platforma — Písmo. Autor v rámci svojej dizertačnej práce vytvoril webovú stránku www.písmo.info. Po obsahovej stránke je web koncipovaný v širokom rozsahu tém o typografii a písme, jednotlivé témy sú priebežne spracovávané a do štruktúry dopĺňané. Táto stránka slúži ako informačno-edukačná platforma pre oblasť typografie a tvorby písma. Primárne je využívaná ako učebná pomôcka na Katedre vizuálnej komunikácie Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. Tým, že je web stránka voľne dostupná, slúži ako informačný zdroj o typografii a tvorbe písma pre laickú a odbornú verejnosť.Finančný dar bol použitý na uhradenie honoráru za vyhotovenie finančnej platformy.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 300 € o.z. WOVEN. WORKSHOP [1:1], ročník 4.. Prínosom projektu - študentského workshopu sú pre študentov nadobudnuté vedomosti a zručnosti o drevených konštrukciách, metódach ohýbania drevených nosníkov a práca s profesionálnym dielenským vybavením. Študent tak získal potrebnú zručnosť a sebavedomie na uskutočnenie svojich snov a vízií. Študenti počas 10 dní intenzívne pracovali na projekte, ktorý mali vo svojich rukách od skíc až po realizáciu, čo samozrejme prináša silný pocit zodpovednosti. Tútori celý proces viedli, usmerňovali a predávali vedomosti o práci s drevom. Výsledkom workshopu je UWO, neidentifikovateľný drevený objekt ikonického tvaru na vážskom ostrove Lido v Piešťanoch. Jeho tvar neponúka konkrétne využitie, o to viac však nabáda k vlastným interpretáciám, aktivitám a činnostiam, ktoré môžu byť špecifické, intímne a neabstrahované, ako je to v bežných, mestských mobiliároch.Finančný dar bol použitý na zakúpenie materiálu a uhradenie honorárov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 300 € Jozef Minárik. Zdravotná pomôcka pre ľudí s Parkinsonovou chorobou. V rámci projektu bola realizovaná výroba formy na odlievanie následných častí zdravotnej pomôcky pre ľudí trpiacich Parkinsonovou chorobou. Autorom návrhu je absolvent VŠVU Mgr. Art. Jozef Minárik, ktorý je aj zadávateľom objednávky na výrobu potrebných súčiastok a doplnkov. Stanovený cieľ prvej fázy, výrobu tzv. “kopyta“ sa autorom projektu podarilo dosiahnuť . Bez výroby tejto formy by nebolo možné sa posunúť do ďalšej fázy. Spomínaná pomôcka pre ľudí trpiacich Parkinsonovou chorobou má pohľadu autorov veľký potenciál. Vzhľadom na to, že sa jedná o zdravotnú pomôcku, musí prejsť mnohými zmenami a testovaním.Finančný dar bol použitý na uhradenie poplatku spojeného s vytvorením formy.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 800 € Ľubomír Ontkóc. žula - nový keramický materiál. Projekt veľkou mierou pomohol autorovi pri prvých krokoch po absolvovaní školy. Keramická pec je pre keramicky ateliér nosný prvok. Autor najväčšiu pozornosť smeroval k práci so žulovými platňami. Podarilo sa mu vymyslieť technológiu, ktorou sa dajú vytvárať hlboké tvary mís. Doteraz vytváral skôr ploché tvary, až teraz sa mu podarilo vytvoriť misu hlbšiu ako 15 cm. Autorovi sa aj podarilo vytvoriť celú kolekciu tvarov plochých mís, rôzne tavených, do formy a na formu a vytvoril vlastné farebné textúry. S výsledkom celého projektu bol nadmieru spokojný.Finančný dar bol použitý na uhradenie keramickej pece.
e) podpora vzdelávania 1 200 € Alexandra Čapkovičová. Secondary School Chilliwack - Britská Kolumbia. Počas študijného pobytu v Kanade, si študentka výrazne zlepšila angličtinu a spoznala novú kultúru. Zlepšila si vedomosti vo všetkých okruhoch a iný školský systém jej zároveň ponúkol iný pohľad na všetky vyučované predmety. Absolvovanie pobytu jej pomohlo v rozhodnutí, že sa v budúcnosti sústredí na prírodné vedy. Počas štúdia navštívila exkurzie z biológie, ako aj veľa iných výletov organizovaných školou a hosťovskou rodinou. Bola súčasťou školského Track & Field Teamu, zúčastňovali sa atletických pretekov v okolitých mestách. Zúčastnila sa aj najväčšieho behu v Kanade - Vancouver Sun Run - 10km dlhý beh vo Vancouvri, zúčastnilo sa ho okolo 50 000 ľudí. Finančný dar bol použitý na kúpu spiatočnej letenky a školských učebníc.
e) podpora vzdelávania 500 € Alexandra Horkavá. HMC štipendium - Veľká Británia. Študentka Bilingválneho gymnázia Milana Hodžu strávila ročný študijný pobyt na Mount Kelly College, nezávislej britskej škole v Devone. Bol to rok plný získavania nových zážitkov a kamarátov, rok učenia, spoznávania a dospievania. Študovala prvý rok britských A-levels, respektíve štyri hlavné predmety: matematiku, pokročilú matematiku, fyziku a chémiu, z ktorých sa zúčastnila aj britských verzií olympiád. Zapojila sa aj do mnohých mimoškolských aktivít; začala hrať basketbal, získala C1 certifikát z angličtiny, debatovala v školskom tíme na regionálnej úrovni, a vďaka školskému programu sa zapojila aj do aktivít britskej armády. Finančný dar bol použitý na pokrytie štipendia.
e) podpora vzdelávania 26,95 € Denisa Horváthová. Účasť na medzinárodnom študentskom kongrese. V dňoch 29.6. - 3.7. 2015 sa študentka zúčastnila na medzinárodnom kongrese XXIV. Congreso Internacional de Jóvenes Investigadores v španielskej Zaragoze, kde prezentovala svoj výskumný projekt vylúhovania medi z banských odpadov. Na svoje vedecké výsledky dostala odozvu od komisie odborníkov a účastníkov. Absolvovala prezentácie ostatných účastníkov. Získala vedomosti v oblasti vedy, histórie a kultúry mesta Zaragoza. Získala tiež nenahraditeľné skúsenosti s prezentovaním výskumu a zlepšila si jazykové a komunikačné schopnosti. Plánuje sa znovu zúčastniť na zahraničnej súťaži alebo kongresu s výskumom, v ktorom bude pokračovať a obohatí ho o nové výsledky.Finančný dar bol použitý na úhradu cestovných nákladov.
e) podpora vzdelávania 500 € Filip Pilarčík. HMC (Headmasters' and Headmistresses' Conference) – Veľká Británia. Študent Bilingválneho gymnázia Milana Hodžu strávil jeden akademický rok na prestížnej strednej škole Wymondham College vo Veľkej Británii. Rok v zahraničí ho obohatil o cenné vedomosti aj o skúsenosti. Spoznal nových ľudí, s ktorými bude v kontakte a stal sa samostatným. Rok v zahraničí z neho urobil človeka, ktorý dokáže rešpektovať iné kultúry a adaptovať sa. Počas štúdia navštívil prestížnu univerzitu v Cambridge, zúčastnil sa rôznych súťaží, pomáhal vzdelávať mladších študentov a dosiahol výborné výsledky. Nie každý moment bol ľahký, no naučilo ho to nevzdávať sa a pokračovať v jeho cieľoch. Bol to pre neho rok, ktorý mu zmenil život a pohľad na svet. Na základe jeho výnimočných výsledkov a správania, mu Wymondham College poskytla kompletné štipendium aj na nasledujúci školský rok. Po sérii štúdií by sa rád vrátil na Slovensko a zdieľal jeho poznatky s ostatnými a inšpiroval ich ku snahe byť ambiciózny. Finančný dar bol použitý ako príspevok na štipendium.
e) podpora vzdelávania 1 000 € Jakub Semanišin. Spaulding High School, Barre City, Vermont. Študent Gymnázia Leonarda Stöckela absolvoval študijný rok na Spaulding High School, Vermont na severovýchode USA. Počas študijného pobytu absolvoval niekoľko jazykových testov a po presvedčivých výsledkoch dostal aj ponuky na štipendiá v Spojených Štátoch. V priebehu školského roka sa zúčastnil niekoľkých poznávacích výletov a spoznal väčšinu východného pobrežia USA, od štátu Maine po New Jersey. Po veľmi úspešnom roku ho táto skúsenosť chytila za srdce a rozhodol sa pokračovať vo vysokoškolskom štúdiu v niektorej z anglicky hovoriacich krajín sveta. Štipendium malo pre neho veľký prínos, program mu rozhodne prospel a vyrástol z neho samostatnejší človek.Finančný dar bol použitý na uhradenie cestovných nákladov.
e) podpora vzdelávania 600 € Júlia Gyetvai. Medzinárodná súťaž tanečníkov v ľudovom tanci v maďarskom meste Eger. Po polročnej intenzívnej príprave sa študentka Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnázium zúčastnila medzinárodnej Súťaže mladých sólistov tanečníkov v ľudovom tanci v Maďarskom Egeri. Študentka na súťaži získala titul Gyöngygalléros táncos (pre dievčatá), ktorý získalo z 200 účastníkov iba 9 dievčat. V budúcnosti sa plánuje stať profesionálnou tanečníčkou folklórneho tanca. Finančný dar bol použitý na úhradu cestovných nákladov, tanečných materiálov, honoráru hudobnému sprievodu a ubytovania.
e) podpora vzdelávania 850 € Martin Holický. Účasť na súťaži vedeckých projektov Intel ISEF. Študent Školy pre mimoriadne nadané deti a gymnázium v Bratislave sa zúčastnil na medzinárodnej súťaži Intel ISEF 2015 v americkom Pittsburgu. Úspešne odprezentoval svoj projekt - nefroStat - prenosná diagnostika chronického ochorenia obličiek. Jeho projekt bol vyhodnotený ako jeden z najlepších v kategórií Embedded Systems a získal v tejto kategórii krásne 3. miesto. Počas súťaže sa stretol s mnohými vedcami, s ktorými mal možnosť diskutovať a získať nové kontakty. V budúcnosti by chcel pokračovať vo vedeckej práci a keďže úspešne ukončil strednú školu maturitou, ďalším krokom bude štúdium chémie na vysokej škole. Plánuje ďalej pracovať na svojom zariadení a vylepšovať ho v jednej slovenskej start-up firme.Finančný dar bol použitý na úhradu cestovných nákladov.
e) podpora vzdelávania 1 200 € Miroslav Genčur. International Business Communications. Študent Obchodnej akadémie v Trnave absolvoval kurz International Business Communications v MLS International College v Bournemouth vo Veľkej Británii. Štúdium zahŕňalo 20 hodín obchodnej angličtiny a 10 hodín všeobecnej angličtiny týždenne. Kurz bol zameraný na komunikáciu a na precvičovanie jazykových znalostí pomocou cvičení v učebniciach, cez prezentácie, simulácie pracovných schôdzí, riešenie praktických problémov či telefonovanie. Študent za tri týždne nadobudol obsiahlu slovnú zásobu, ktorá mu pomôže v ďalšom štúdiu a v budúcej práci.Finančný dar bol použitý na kurzovné poplatky a ubytovanie.
e) podpora vzdelávania 500 € Petra Oslovičová. Ročný študijný pobyt na Pangboune College. Študentka Gymnázia Lipany absolvovala ročné štúdium na Pangbourne College vo Veľkej Británii. Ukončila dvojročné štúdium predmetov matematika, biológia, chémia, ktoré začala minulý školský rok 2014/2015 vďaka štipendiu HMC. V júni 2016 vykonala 7 A-level skúšok v týchto predmetoch, ktoré sú podmienkou prijatia na univerzitu. Študentka sa zapojila aj do ďalších aktivít. Bola členkou zboru Pangbourne College Choir. Absolvovala kurzy Taking Responsibility a Peer Mentoring, zamerané na líderstvo a mentorstvo mladších. Získala pozíciu školský prefekt a koordinátor medzinárodných študentov. Bola aktívnou členkou Žiackej rady. V júli 2016 dostala Cenu za mimoriadnu snahu a Cenu riaditeľa školy. Jej plán do budúcnosti je pokračovať v štúdiu na University of Bristol v odbore Neuroscience.Finančný dar bol použitý na uhradenie časti cestovných nákladov.
e) podpora vzdelávania 1 000 € Silvia Dobránska.Za medicínou do Francúzska. Študentka Gymnázia na Poštovej v Košiciach absolvovala zahraničný pobyt vo Francúzsku zameraný na kurzy v jazykovej inštitúcii ILA Adenet v meste Montpellier. Základný učebný plán bol zameraný na intenzívnu výučbu gramatiky, vetnej stavby a obohacovanie slovnej zásoby, dôraz bol kladený na konverzáciu. Intenzívny kurz pozostával z 30 hodín týždenne počas 10 týždňov, pričom išlo o 20 hodín všeobecnej francúzštiny a 10 hodín konverzácií v skupine 5 až 10 študentov. Okrem základného intenzívneho kurzu si zvolila kurz "Príprava na univerzitné štúdium a príprava na skúšku DALF". Vďaka spomínaným kurzom na škole ILA mohla napredovať nielen v jazyku, ale i v oblastiach biológie, chémie, medicíny, o ktoré sa vždy zaujímala a o ktorých mali aj profesori veľmi veľa poznatkov.Finančný dar bol použitý na uhradenie jazykového kurzu, vrátane školného a ubytovania.
e) podpora vzdelávania 1 000 € Valentín Harničár. Ako sa Valentín vybral do sveta.. Študent Gymnázia sv. Moniky v Prešove absolvoval študijný rok na St. Francis Xavier High School, Appleton, WI, USA. Veľmi sa zlepšil po jazykovej stránke, vytvoril si výborné zázemie, čo sa týka medziľudských vzťahov. Počas desiatich mesiacoch v Spojených Štátoch zrealizoval nespočetne veľa aktivít: pripravoval a hral v školských muzikáloch, zúčastnil sa dobrovoľníckych aktivít programu Global Outreach - Taste of Europe, MidYearGathering, podávanie svedectiev pred niekoľkými komunitami ľudí z kresťanského prostredia, participoval v školskom zbore a vyučoval hodiny klavíra. Po akademickej stránke sa mu v škole podarilo nájsť si zaľúbenie v ekonomike, biznise a katolíckom náboženstve.Finančný dar bol použitý na pokrytie poplatku za výmenný program.
e) podpora vzdelávania 1 000 € Vanesa Vámosová. vzdelávací jazykový pobyt. Študentka Gymnázia Trebišovská v Košiciach absolvovala počas dvoch týždňov dva jazykové kurzy vo francúzskom meste Montpellieri. Absolvovala 60 hodín kurzov s lektorkami s nesmiernym záujmom o študenta, s interaktívnymi metódami. Slovnú zásobu si zlepšovala aj pri komunikácii s medzinárodnými študentmi a v hostiteľskej rodine. Počas pobytu študentka navštívila mnohé miesta, múzea, pláže, mestá a krásy prírody, späté s francúzskou kultúrou a históriou. Vo výučbe francúzskeho jazyka pokračuje a plánuje absolvovať DALF skúšku na úrovni C1, vďaka ktorej bude môcť stráviť minimálne jeden rok na vysokej škole vo Francúzsku. Finančný dar bol použitý na úhradu kurzovných poplatkov, cestovného a ubytovania.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 5 000 € Bratislavský okrášľovací spolok o.z.. Podpora organizácie a jej činnosti v roku 2016. Bratislavský okrášľovací spolok realizoval v rámci projektu niekoľko aktivít. Cleaning evening je podujatie, ktoré je zameraná na skvalitnenie života v Bratislave, a to prostredníctvom vyčistenia verejných priestorov od odpadkov. Zorganizované boli 3 veľké čistiace brigády: vo Vlčom hrdle, na Zlatých Pieskoch a na Tyršovom nábreží. Jarné okrášľovanie je projekt zameraný na výsadbu trvalých kvetín. Tento rok bola zorganizovaná výsadba na Kapucínskej ulici v Bratislave. Prostredníctvom Workshopu pre odstraňovanie Graffiti bol predvedený odborný postup odstraňovania nánosov rôznych druhov sprejov a fixiek z kvalitných kamenných podkladov na budove Fakulty architektúry STU od architekta Emila Belluša (zo strany Kollárovho námestia). Worshop bol určený hlavne zástupcom samospráv na všetkých úrovniach, zástupcom médií, pamiatkarom, majiteľom nehnuteľností, architektom, občianskym aktivistom, ako aj všetkým záujemcom o túto problematiku.Finančný dar bol použitý na nákup materiálu na podujatia, uhradenie poplatkov spojených s odvozom odpadu a odstraňovaním graffiti.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 5 000 € DUKLA DESTINATION n.o.. Podpora organizácie a jej činnosti v roku 2016. V rámci projektu sa neziskovej organizácii podarilo zrealizovať dve hlavné aktivity, ktoré boli naplánované. Prvou z nich bolo vytvorenie webstránky www.dukladestination.com. Webová stránka slúži ako hlavný informačný portál o regióne. Sú na nej údaje o historických pamiatkach, prírodných a turistických možnostiach, ubytovacích službách a pod. Taktiež sa na nej pravidelne zverejňujú pripravované regionálne aktivity, takže návštevník webového portálu sa dostane ku kompletným informáciám o regióne. Druhou hlavnou aktivitou bolo zriadenie Infocentra - regionálnej informačnej kancelárie. Infocentrum slúži pre všetkých návštevníkov, ktorí sa chcú osobne informovať o možnostiach, ktoré región ponúka. Návštevník tak dostane komplexný prehľad turistických možností, ubytovacích kapacít a pripravovaných aktivít, o ktoré má záujem.Finančný dar bol použitý na zakúpenie technického a materiálového vybavenia a na uhradenie poplatku za zriadenie web stránky.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 5 000 € Záchranná stanica Ekocentrum Zázrivá o.z.. Podpora organizácie a jej činnosti v roku 2016. Záchrana živočíchov z voľnej prírody, ich liečenie a vypúšťanie do prírody je prvoradou úlohou stanice a primárnym cieľom jej aktivít. V roku 2016 bolo celkovo prijatých 100 živočíchov. V rámci týchto aktivít bolo zapojených 14 dobrovoľníkov. Ekovýchovný program, ktorý Ekocentrum realizuje pozostáva predovšetkým z exkurzií v zariadení, prípadne v prezentácií problematiky na iných miestach. V Ekocentre oboznamujú návštevníkov s priebehom rehabilitácií, poskytujú informácie o záchrane živočíchov a prírody, dávajú návštevníkom možnosť sledovať náučné filmy a vybrať si z ponuky propagačných materiálov. Návrat sov na severné Slovensko je reintrodukčný program plamienky driemavej. Ekocentrum dostalo v roku 2016 od partnera darom 19 jedincov plamienky driemavej. Umiestnili ich na viacerých miestach na severnom Slovensku v regiónoch Turiec, Orava a Liptov. K aktivitám Ekocentra tiež patrí starostlivosť o areál Záchrannej stanice a Ekocentra a zabezpečenie starostlivosti o domáce zvieratá a trvalo hendikepované živočíchy. V roku 2016 sa Ekocentru tiež podarilo zrekonštruovať objekty a vystavať nové voliéry záchrannej stanice.Finančný dar bol použitý na zakúpenie materiálu, potravy, liečív a odmien.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 5 000 € Zemplínsko-užská hradná cesta o.z.. Podpora organizácie a jej činnosti v roku 2016. Záchranné práce na hrade nad Vinným pokračovali už piatu sezónu a vďaka nim sa na obdobie šiestich mesiacov vytvorilo 240 pracovných miest. Záchranné práce boli realizované bez elektrického prúdu a bez novodobých nástrojov. Pre návrat života na hrad nad Vinným považujú realizátori projektu za veľký prínos hudobnú produkciu, na základe toho do palácu hradu sezónne umiestnia prenosný orgán. Hudobný nástroj – malý orgán bude premiestnený na hrad v sezóne 2017. V sezóne 2016 boli realizované archeologické práce v najstaršej časti hradu pochádzajúcej z pred r.1250. Taktiež boli uskutočnené práce zaoberajúce sa statickou stabilizáciou kaplnky a výstavbou hradobného múru. Prebehli aj murárske práce na schodiskovej veži. Každý deň mali návštevníci možnosť vidieť tradičné remeslá – kamenársku, kováčsku, tesársku a murársku dielňu. V priebehu sezóny sa aktivít zúčastnilo vyše 3000 návštevníkov. Pre zvýraznenie atmosféry života bola na hrade realizovaná výroba kostýmov.Finančný dar bol použitý na uhradenie výroby a dodávky hudobného nástroja a poplatkov spojených s výrobou a nákupom kostýmov.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 5 000 € Zatúlané Psíky Šaľa. Podpora organizácie a jej činnosti v roku 2016. Občianske združenie od októbra 2015 budovalo a prerábalo svoje priestory na 2 pracoviská - útulok a karanténnu stanicu. V apríli 2016 získali rozhodnutie o schválení prevádzok, ku ktorým boli pridelené úradné čísla. Na jar 2016 bolo naplánované spustenie druhej etapy výstavby útulku, ktorú sa aj podarilo spustiť. Tieto práce zahŕňali budovanie murovaných voliér. Druhá etapa výstavby útulku je takmer ukončená, chýba už len umiestniť do jednotlivých voliér dvere. Bolo vybudovaných aj 18 samostatných príbytkov. Samozrejme hlavnou dennodennou činnosťou občianskeho združenia je starostlivosť o prijaté zvieratá. V roku 2016 pomohli 358 zvieratkám. Pre všetky zabezpečili základnú veterinárnu starostlivosť, v prípade potreby aj nad rámec.Finančný dar bol použitý na uhradenie veterinárnej starostlivosti, honorárov zamestnancom a pohonných hmôt.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 5 000 € O.z. KATARÍNKA. Podpora organizácie a jej činnosti v roku 2016. Počas tohto roku zorganizovalo OZ niekoľko akcií pre verejnosť. Jedna z prvých bola Bielonedeľná púť, ktorá nadväzuje na tradíciu pútí zo 17. storočia. V júni sa OZ Katarínka zapojilo do podujatia s názvom Noc Kostolov, ktorá ponúka návštevníkom nevšedný pohľad na tento sakrálny priestor. Pre verejnosť bol usporiadaný aj Deň otvorených dverí na Katarínke s bohatým programom - svätá omša, divadlo, detské cechov, turistické sprevádzanie návštevníkov. Tento rok sa ho zúčastnilo viac ako 1300 ľudí. OZ Katarínka sa po štvrtýkrát zapojila do Noci hradov a zrúcanín. V čase letných mesiacov ponúkli turistické sprevádzanie po kultúrnej pamiatke, spojené s odborným výkladom, vďaka čomu rozširujú povedomie o histórií pamiatok a dobrovoľníctve na Slovensku. Prevažne počas leta 2016 zorganizovali aj táborové turnusy. Počas tohto obdobia prispeli svojou dobrovoľníckou prácou hlavne ku konzervácií pamiatky. Konzervácia pozostávala z murovania, škárovania, miešania malty, triedenia archeologických nálezov. Jednou z hlavných vecí, na ktorých túto sezónu pracovali, bolo dokončovacie práce na veži. Počas leta sa realizátorom projektu podarilo dokončiť pôvodné drevené a kovové zábradlia a osadiť kovové točité schodiská. Podarilo sa tiež úspešne pokryť strechu podlahou. Finančný dar bol použitý na zakúpenie občerstvenia a konštrukčného materiálu.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 5 000 € Kajak Kanoe klub Považská Bystrica. Podpora organizácie a jej činnosti v roku 2016. Občianske združenie Kajak kanoe klub, rodičia i žiaci sa podieľali na vytváraní dobrých podmienok pre rozvoj kanoistického športu mládeže. Za najväčší prínos považujú, nárast záujmu o kanoistický šport zo strany detí a rodičov. Kanoistický šport je pre nich odreagovaním od bežných povinností v škole a udržuje ich vo fyzickej kondícii. V roku 2017 by členovia občianskeho združenia radi ešte úspešnejšie reprezentovali mesto Považská Bystrica i Trenčiansky región v rámci účasti na pretekoch poriadených Slovenským zväzom rýchlostnej kanoistiky a účasťou na splavovaní riek. Chcú sa intenzívnejšie venovať organizovaniu života v lodenici, pripravovať viac hier pre deti i pre dospelých. Sústredia sa tiež na prípravu talentovaných detí, aby sa mohli zúčastniť aspoň troch pretekov organizovaných kanoistickým zväzom.Finančný dar bol použitý na zakúpenie materiálu, technického vybavenia, odmien a na uhradenie prenájmu, energie, komunikačných a inštitucionálnych nákladov a dopravy.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 5 000 € VYDRA – vidiecka rozvojová aktivita. Podpora organizácie a jej činnosti v roku 2016. OZ Vydra na prelome januára a februára distribuovalo do základných a stredných škôl zásielky s letnou ponukou Vydrovskej doliny. V rámci projektu boli dokončené a štyri infopanely pre Huculskú magistrálu, ktoré boli osadené na štyroch dôležitých bodoch magistrály. Členovia OZ Vydra a dobrovoľníci prišli postaviť štyri nové chatky v areáli táboriska. Dňa 1. mája prebehlo otvorenie letnej sezóny vo Vydrovskej doline. Na prelome mája a júna začala realizovať rekonštrukcia sporáku. K MDD bol pripravený tradičný Vydričkin zázračný deň vo Vydrovskej doline v spolupráci s miestnou základnou školou. OZ Vydra tento rok zrealizovalo tri detské a jeden mládežnícky turnus Vydrovských letných táborov. V roku 2016 absolvovalo výlety do Vydrovskej doliny okolo 2 000 žiakov základných, stredných škôl a niekoľko tried z blízkych materských škôl. V táboroch sa rekreovalo 81 detí a mladých ľudí, ktorí boli zo Slovenska aj z Česka, Nemecka a Holandska.Finančný dar bol použitý na podporu aktivít realizovaných združením, uhradenie poplatku za internetovú stránku, materiálne vybavenie, medializáciu a propagačné materiály.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 000 € O.z. MÓLO. FASHION LIVE! 2016. V Starej tržnici sa od 19. do 21. októbra uskutočnilo trojdňové podujatie Fashion LIVE!, ktoré predstavilo širokej verejnosti tvorbu slovenských a zahraničných dizajnérov. V rámci dramaturgie sa predstavili tri vysoké školy a 21 etablovaných dizajnérov. Podujatie privítalo aj zahraničných hostí. Medzi nimi dizajnérky Sharku Bosákovú, Calru Daquin a Klaudiu Markiewicz. V rámci podujatia boli udelené ceny Fashion LIVE/ Awards, o ktorých rozhodla zahraničná porota. Na prvom poschodí Starej tržnice bola prezentovaná tvorba slovenských a zahraničných dizajnérov formou predajných showroomov. Podujatie v Starej tržnici navštívilo dohromady 6000 návštevníkov. Počas roka autori projektu zorganizovali 6 Fashion LIVE!Talkov v Berlinke, SNG so zaujímavými hosťami z oblasti módy. Fashion Talk Special bol venovaný diskusii so zahraničnými hosťami. Podujatie Fashion LIVE! je dlhodobo pozitívne reflektované v médiách, čomu nasvedčuje mediálny monitoring s takmer 230 mediálnymi výstupmi.Finančný dar bol použitý na prenájom inventáru, stavebné práce a tlač propagačných materiálov.
e) podpora vzdelávania 10 000 € Konzervatívny inštitút M.R. Štefánika. Ekonomické myslenie a ekonomické vzdelávanie na Slovensku v roku 2015. Konzervatívnemu inštitútu M.R. Štefánika sa v rámci projektu podarilo naplniťvšetky naplánované aktivity v dvoch blokoch. Prvým z nich sú CEQLS prednášky a iné aktivity zahraničných hostí na Slovensku. V rámci nich prednášali v Bratislave pre verejnosť Patrick Michaels – riaditeľ Centra pre vedecký výskum v Cato Institute na tému „Vlažné otepľovanie: nová klimatológia, ktorá všetko mení“ a JörgGuido Hülsmann – profesor ekonómie na Univerzite d´Angers na tému „Finančné trhy a bohatstvo národov“. Návštevnosť každej z prednášok bola približne 150 účastníkov. Druhý blok predstavuje ekonomický vzdelávací program Akadémia klasickej ekonómie (AKE). V rámci neho sa uskutočnilo 9 seminárov na rôzne témy. Prostredníctvom desiateho ročníka sa Konzervatívnemu inštitútu podarilo prehĺbiť tradíciu pravidelného priestoru na Slovensku, kde sa diskutuje o ekonomických otázkach v súvislostiach s podmienkami fungovania slobodnej spoločnosti a so znalosťou veci – pravidelných seminárov o ekonómií nad rámec štandardného vyučovacieho procesu na vysokých školách, na ktorých sa otvorene a intenzívne diskutuje o využití myšlienok ekonomických teoretikov blízkych klasickému liberalizmu pre prax na Slovensku. Konzervatívnemu inštitútu sa podarilo prispieť k zvýšeniu úrovne ekonomického poznania, ekonomického myslenia, ekonomického vzdelávania a vzdelania a vnímania podstaty princípov ekonómie a slobodného trhu na Slovensku.Finančný dar bol použitý na uhradenie nákladov spojených s medializáciou, tlmočením, grafickými prácami, aministratívnymi nákladmi, ubytovaním a na uhradenie honorárov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 20 000 € O.z. Slovenská filmová a televízna akadémia. Týždeň slovenského filmu 2016. Týždeň slovenského filmu 2016 nadviazal na mimoriadne priaznivo prijatý prvý ročník tohto podujatia. Bol zameraný na komplexné a kontinuálne zabezpečenie prezentácie slovenskej audiovizuálnej kultúry a na bilancovanie celoročnej produkcie. Týždeň slovenského filmu bol prvýkrát prepojený s udeľovaním národných filmových cien Slnko v sieti. Dôležitou súčasťou prehliadky boli aj sprievodné podujatia. Workshopy mladých filmárov, ktoré sa konali na FTF VŠMU, zaujali najmladšiu filmársku generáciu a otvorili diskusiu o rozmanitých spôsoboch uplatnenia absolventov umeleckých škôl v praxi. V rámci prehliadky sa uskutočnili aj tri odborné panelové diskusie, ktoré sa venovali odbornému hodnoteniu hraných, dokumentárnych i animovaných filmov z roku 2015. Predstavenia v kine Slovenského filmového ústavu Lumiére mali nadpriemernú návštevnosť, veľký záujem bol o diskusie s prítomnými tvorcami. Novým prvkom tohoročného Týždňa slovenského filmu boli miniprehliadky mimo Bratislavy – Ozveny Týždňa slovenského filmu. Rozšírením Týždňa slovenského filmu do ďalších regiónov Slovenska sa súčasná domáca kinematografia priblížila aj divákom mimo hlavného mesta. V regiónoch bol o slovenský film výnimočný záujem.Finančný dar bol použitý na uhradenie honorárov a ostatných osobných nákladov, prenájmov a služieb, propagácie a tlačovín, ostatných nákladov súvisiacich s projektom a právnych a ekonomických služieb.
e) podpora vzdelávania 10 000 € INESS. Ekonomické vzdelávanie. Inštitút v rámci projektu realizoval niekoľko aktivít, ktorými sa systematicky snaží vzdelávať rôzne cieľové skupiny v ekonomických otázkach. Na základe analyzovaných a konsolidovaných dát vyplývajúcich z rozpočtu verejnej správy pripravili Vesmír verejných výdavkov pre rok 2016 v slovenskom aj anglickom jazyku. Plagáty Vesmíru verejných výdavkov v slovenskom jazyku boli následne distribuované na viac ako 300 stredných škôl po celom Slovensku. V rámci projektu Cena štátu členovia INESS spravili v roku 2016 šesť prednášok o verejných fi nanciách na stredných a vysokých školách na Slovensku a v Českej republike. Portál Cena štátu prešiel dlho plánovým komplexným redizajnom. Zmenami prešla aj sekcia Pre učiteľov, kde sú na stiahnutie zadarmo všetky potrebné metodické manuály na výučbu Ceny štátu na stredných a vysokých školách, powerpointové prezentácie, testy, kalkulačky a ďalšie interaktívne prvky, ktoré učitelia nielen využívajú, ale dokonca sami dopytujú. INESS v spolupráci s rakúskym Austrian Economics Center zorganizoval medzinárodnú konferenciu Free Market Roadshow. Na konferencii vystúpilo jedenásť mimoriadne zaujímavých osobností z oblasti biznisu, akadémie, ale aj expertov zo zahraničných think tankov. Takmer 200 divákov si mohlo vypočuť príhovory rečníkov a diskutovať s nimi v dvoch paneloch. V roku 2016 prijal pozvanie INESS a na Slovensko pricestoval Dr. Jörg Guido Hülsmann, nemecký profesor pôsobiaci na francúzskej University of Angers. Profesor Hülsmann najskôr vystúpil v Bratislave na verejnej prednáške v rámci CEQLS Konzervatívneho inštitútu M.R. Štefánika, potom 3 dni prednášal na výberovom seminári pre vysokoškolských študentov – siedmom ročníku Seminára rakúskej ekonómie organizovanom INESS.Finančný dar bol použitý na uhradenie polygrafických nákladov, materiálu, poštovného, nákladov spojených s redesignom stránky, prenájmom priestorov, cateringom a na vyplatenie honorárov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 15 000 € O.z. Aparát. Bratislava Design Week. Bratislava Design Week je najintenzívnejšie medzinárodné výberové podujatie súčasného dizajnu na Slovensku. Vzniklo v roku 2009. Cieľom je akcelerovať a reflektovať domácu scénu, vytvárať priestor pre profesionálne stretnutia, pozývať inšpiratívnych a progresívnych zahraničných hostí a zároveň pripraviť podujatie atraktívne pre verejnosť bez ohľadu na vek. Hlavná téma festivalu pre rok 2016 bola Cesta v širokom slova zmysle – cesta od myšlienky k činu, cesta do neznáma, cesta za novými technológiami a poznaním, cesta do minulosti. Na 5-dňovom festivale dizajnu sa uskutočnili kurátorské výstavy (European Design Stories, Multiple Olafúra Eliassona, Trópy naše tunajšie, Roboti, Flowers for Slovakia – Nová edícia). Hlavným hosťom festivalu bol dizajnér Jerszy Seymour z Kanady. Zorganizované boli tri odborné diskusie, prednáška, dve komentované prehliadky, aukcia mladého slovenského dizajnu, karaoke show spolu s Fest Anča; koncert Serious Guys from Paris a detské tvorivé dielne. Festival navštívilo viac ako 2 800 návštevníkov, vystavovalo na ňom vyše 90 dizajnérov, dizajnérskych štúdií a študentov dizajnu. Výstavy zaznamenali veľmi pozitívne ohlasy.Finančný dar bol použitý na uhradenie honorárov a produkčných nákladov, polygrafických nákladov a propagácie a materiálových nákladov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 7 000 € Čerstvé ovocie o.z.. DAAD 2016 Bratislava. V dňoch 24. – 29. mája 2016 sa uskutočnil už siedmy ročník festivalu DAAD – Dni architektúry a dizajnu v Bratislave. Festival bol organizátormi predstavený na tlačovej konferencii, ktorá sa konala v úvode festivalového týždňa v priestoroch Magistrátu mesta Bratislava. V úvode DAAD sa na slávnostnom otvorení v Primaciálnom paláci v Bratislave predstavil hlavný hosť Miroslav Cipár, univerzálny umelec – výtvarník, maliar, dizajnér, grafi k, ilustrátor, krasopisec, typograf, tvorca značiek a piktogramov, kresliar. Hlavným podujatím DAAD bola PRVÁ LIGA, v rámci ktorej predstavili svoju tvorbu významní zahraniční architekti a dizajnéri. V Primaciálnom paláci sa predstavili vynikajúci architekti a dizajnéri, ktorí sú významnými aktérmi súčasnej európskej scény, inšpiratívne architektonické zoskupenia zo Slovenska (Miroslav Cipár, Denisa Kollárová), z Belgicka (Stéphane Bell), zo Španielska (H Arquitectes), Švédska (Elding Oscarson), laureáti mnohých ocenení na tejto scéne. Súčasťou programu boli aj podujatia SUPERDESIGNSTUDIO, PARTERGALLERY a TATRA BANKA – OPENSTUDIO, ktoré ponúklo ponúklo prehliadku tvorby mladých súčasných architektov a dizajnérov spojenú s diskusiami a prednáškami v objekte Fakulty architektúry STU pri príležitosti 40. výročia založenia školy. Súčasťou OPENSTUDIA bol aj URBAN MARKET a prezentácie formou prednášok, výstav, projekcií a fashion podujatí. Počas podujatia sa prestavilo okolo 85 dizajnérov, umelcov, módnych návrhárov, šperkárov, ako aj etablovaných dizajnových a módnych značiek. V zmysle motta DAAD, ktoré chce byťpredovšetkým platformou pre priateľské kontakty medzi inšpirujúcou architektonickou a dizajnérskou prácou s čo najširším vnímavým publikom, je festival najmä plnohodnotným kultúrnym a spoločenským podujatím. Predpokladaná účasť návštevníkov na tohtoročnom festivale DAAD 2016 v Bratislave a na hlavných sprievodných podujatiach bola cca 25 000 – 30 000 ľudí.Finančný dar bol použitý na uhradenie inštalácie a návrhu výstavy, produkcie výstavy, grafickej prípravy a hudobnej prípravy.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € Konvergencie o.z.. Medzinárodné interpretačné kurzy Konvergencie 2016. Hlavným cieľom Medzinárodných majstrovských kurzov Konvergencie 2016/2017 bola séria majstrovských kurzov popredných koncertných umelcov a pedagógov európskeho formátu, ktorí pôsobia na prestížnych hudobných vzdelávacích inštitúciách. Zámerom projektu bolo umožniť študentom VŠMU, AU BB, ako aj štátnych a súkromných konzervatórií na Slovensku aktívne (alebo pasívne ako poslucháč a divák) participovať na majstrovských kurzoch. Ďalším dôležitým zámerom tejto iniciatívy bola inšpirácia a prehlbovanie hudobného umeleckého vzdelania, ako aj dlhodobá kredibilita a skvalitňovanie hudobnej edukácie na Slovensku, a tým aj jej konkurencieschopnosť v stredoeurópskom aj európskom regióne. Kurzy sa uskutočňovali priebežne počas mesiacov september až november 2016. Všetky jednodňové majstrovské triedy, svetovo známych a etablovaných umelcov, na školách boli bezplatné pre aktívnych aj pasívnych študentov. Účasť oboch skupín študentov bola početná. Jednoznačne najväčší záujem bol o majstrovskú triedu violončelistu Roberta Cohena. Na kurzoch sa zúčastnilo 3 – 8 aktívnych participantov a 15 – 40 pasívnych študentov, počúvajúcich a sledujúcich majstrovskú triedu. V rámci Medzinárodných kurzov majstrov sa uskutočnili štyri koncerty.Finančný dar bol použitý na uhradenie honorárov, ubytovania, cestovného, prenájmov priestorov, propagácie a tlačových materiálov.
e) podpora vzdelávania 9 000 € INESS. Štipendiá pre 2 slovenských študentov CEVRO Inštitútu. Dňa 2.mája vyhlásil INESS v spolupráci s Nadáciou Tatra banky súťaž o dve štipendiá na medzinárodný Masters´s program oxfordského typu Philosophy, Politics and Economics (PPE) na vysokej škole CEVRO Institut v Prahe. Do súťaže o štipendium sa prihlásilo a kompletný formulár správne vyplnilo celkovo 14 študentov z celého Slovenska. Uchádzači (medzi nimi aj niekoľkí PhD. študenti) študovali na univerzitách v Žiline, Košiciach, Trnave, či Bratislave. Spomedzi všetkých uchádzačov sa do užšieho finále dostali 4 kandidáti, z ktorých boli napokon vybrané dve víťazky: Bc. Katarína Kyjaková z Ekonomickej univerzity v Bratislave a Bc. Marianna Sádecká z Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave.Finančný dar bol použitý na uhradenie školného na PPE programe.
e) podpora vzdelávania 29 957,6 € Nadácia Petit Academy. Pulitzer Prize Winner D. Nelson. Nadácia Petit Academy v spolupráci s anglickými novinami The Slovak Spectator,s podporou Nadácie Tatra banky a Univerzity Komenského v Bratislave pokračovala aj v roku 2016 v tradícii verejných prednášok a vzdelávacích aktivít na akademickej pôde, ktoré tentokrát realizovala nositeľka Pulitzerovej ceny Deborah Nelson. Deborah Nelson je docentkou investigatívnej žurnalistiky na Marylandskej univerzite. Na fakulte Phillipa Merrilla začala učiť v roku 2006. Päť rokov predtým pôsobila v The Los Angeles Times ako investigatívna redaktorka vo Washingtone. V minulosti písala aj pre Washington Post, Seattle Times a Chicago Sun-Times. Nedávno spolupracovala aj na príprave národne oceňovanej série článkov o stúpajúcej hladine oceánov pre Reuters. Za svoju prácu v oblasti vedy a životného prostredia, ktorej sa venuje už viac ako tri desaťročia, získala národné uznanie od Národnej akadémie vied USA, Americkej asociácie pre rozvoj vedy a Spoločnosti profesionálnych novinárov. V roku 1997 Deborah Nelson získala Pulitzerovu cenu za spoluautorstvo série článkov, ktoré odhalili rozsiahle zneužívanie vládneho programu zameraného na zabezpečenie bývania pre rodiny amerických Indiánov. Podieľala sa aj na projektoch, ktorým udelili Pulitzerovu cenu v rokoch 2002 a 2003. Jej prednášky a workshopy prebehli 25. 10. 2016 na univerzite v Bratislave a 27. 10. 2016 na univerzite v Košiciach. Venovala sa téme Ako písať o svete, ktorý sa celý mení? Prednáška z Bratislavy z auly Univerzity Komenského bola vysielaná aj prostredníctvom internetu a uskutočnili sa aj verejné premietania na katedrách žurnalistiky vo viacerých slovenských univerzitách.Finančný dar bol použitý na pokrytie nákladov za mediálne poradenstvo, organizačné zabezpečenie podujatí, medializáciu, technické zabezpečenie, ubytovanie, a na uhradenie interných a externých personálnych nákladov, osobných nákladov prednášajúceho a honoráru za moderovanie.
e) podpora vzdelávania 4 400 € Edita Smiešková. Študijný pobyt na University of Agder. Študentka absolvovala 4-mesačný študijný pobyt na University of Agder v Kristiansande v Nórsku, v odbore Teórie vyučovania matematiky, ktorý je určený výhradne pre tretí stupeň štúdia. Štúdium priamo súviselo so študentkiným študijným zameraním, keďže ide o ten istý odbor štúdia. Ako lepšie analyzovať, inovovať, rozvíjať, tvoriť nové úlohy vo vyučovaní matematiky na základných, stredných a vysokých školách bolo cieľovou otázkou štúdia. Na túto otázku hľadala študentka odpoveď počas práce v kurzoch, v rámci konzultácií s odborníkmi a štúdiom novej odbornej literatúry.Finančný dar bol použitý na uhradenie ubytovania, cestovných nákladov, študijných pomôcok a poplatku za publikovanie článku.
e) podpora vzdelávania 2 300 € Filip Osuský. The Frédéric Joliot / Otto Hahn Summer School. Študent absolvoval letnú školu The Frédéric Joliot/Otto Hahn Summer School v Aix-en-Provence vo Francúzku. Študent sa venuje rýchlym reaktorom 4. generácie chladeným tekutým kovom. Ciele letnej školy boli zamerané na fyziku aktívnej zóny rýchleho reaktora, termohydraulické analýzy, interakciu jadrového paliva s pokrytím a chladivom vo forme tekutého kovu a bezpečnostnými požiadavkami, ako aj reťazcami udalostí projektovej a nadprojektovej havárie. Študent v rámci svojej dizertačnej práce rieši práve analýzu aktívnej zóny rýchleho reaktora so zameraním na prechodové stavy. Prechodové stavy sú silne ovplyvnené práve termohydraulickými vlastnosťami systému a spolu s fyzikou štiepneho materiálu, pokrytia a chladiva priamo ovplyvňujú bezpečnosť daného konceptu.Finančný dar bude použitý na uhradenie registračného poplatku, cestovných nákladov a odbornej literatúry.
e) podpora vzdelávania 3 900 € Ing. Silvia Schmidtová. Úloha malých RNA v metastázovaní nádorových buniek. Študentka absolvovala 2-mesačný výskumný pobyt na Stredoeurópskom technologickom inštitúte CEITEC v Brne, Česká republika. Ide o centrum vedeckej excelentnosti, vybavené špeciálnymi prístrojmi a unikátnymi zariadeniami. Pôsobila v laboratóriách docenta Ondřeja Slabého, ktorý je vedúcim výskumnej skupiny zaoberajúcej sa úlohou malých RNA v epiteliálno-mezenchymálnom prechode a metastázovaní nádorových buniek. Cieľom projektu bolo na molekulárnej úrovni sledovať zmeny zodpovedné za schopnosť nádorových buniek metastázovať. Počas pobytu sa zdokonalila v rôznych molekulárnogenetických metódach a získala tak zaujímavé výsledky, ktoré budú použité v jej dizertačnej práci, vedeckom článku a boli už prezentované na dvoch zahraničných konferenciách. Študentka si taktiež prehĺbila svoje znalosti v oblasti molekulárnej podstaty nádorových ochorení.Finančný dar bol použitý na uhradenie ubytovania, cestovných nákladov, poistenia, študijného materiálu a chemikálií.
e) podpora vzdelávania 2 939,02 € Kristína Uličná. Študijná stáž na University of Cambridge. Študentka absolvovala 10-týždňovú biomedicínsky zameranú stáž v LaboratóriuDr. Sarah Bohndiek. Toto výskumné laboratórium je súčasťou Cavendish Laboratory, vedeckého centra Cancer Research UK Cambridge Institute – najväčšej onkologickej charity vo Veľkej Británii a zároveň hlavným sponzorom výskumu rakovinových ochorení na University of Cambridge, ktorá je už niekoľko rokov svetovým lídrom vo výskumnej medicíne. Touto skúsenosťou sa študentke podarilo nadviazať skvelé kontakty a získať nových priateľov v laboratóriu.Finančný dar bol použitý na uhradenie registračného poplatku a nákladov spojených s ubytovaním.
e) podpora vzdelávania 75,6 € Made by Vaculik/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Úprava webu NTB.
e) podpora vzdelávania 231,6 € Made by Vaculik/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Dotlač programového bulletinu NTB.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 150 € Made by Vaculik/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Výroba Roll Up "Umenie".
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 100,8 € Made by Vaculik/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Úpravy na webstránke VpR.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 82,8 € Made by Vaculik/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Obálky na pozvánky členom Akadémie CNTBU.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 213,6 € Made by Vaculik/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Tlač pozvánok AKADÉMIA CNTBU.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 133,2 € Made by Vaculik/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Dotlač - pozvánka AKADÉMIA CNTBU.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 105 € Made by Vaculik/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Digital zalomenie pozvánky AKADÉMIA CNTBU.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 264 € Made by Vaculik/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Polep SOGA Akadémia CNTBU.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 661,2 € Made by Vaculik/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Tlač štatútu Akadémie CNTBU.
e) podpora vzdelávania 675 € Made by Vaculik/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Dotlač Imagemat NTB (folder, zošit).
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 663,2 € Made by Vaculik/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Digital - práce na microsite CNTBU pre 2016.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 296,4 € Made by Vaculik/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. POS GP "Viac dizajnu".
e) podpora vzdelávania 82,2 € Made by Vaculik/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Tlač POS prednáška prof. Michaelis KI MRS.
e) podpora vzdelávania 288,64 € ZenithOptiMedia/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Media plán GP "SSDS 2016".
e) podpora vzdelávania 1 789,68 € ZenithOptiMedia/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Media plán GP "BI" apríl 2016.
e) podpora vzdelávania 617,58 € ZenithOptiMedia/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Media plán rozhovory GP "BI" apríl 2016.
e) podpora vzdelávania 769,68 € ZenithOptiMedia/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Media plán GP "SDS" april 2016.
e) podpora vzdelávania 1 909,43 € ZenithOptiMedia/Medializácia Nadácie a jej grantových programov. Media plán GP "Vedieť viac" máj 2016.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Spoločne deťom, neinvestičný fond pri Štátnom bábkovom divadle v Bratislave. Inscenácia Bratislavského bábkového divadla „SESTRIČKA“. V roku 2015 oslávil svoje sedemdesiate narodeniny významný slovenský bábkar, dramatik, dramaturg a pedagóg Jozef Mokoš. Na jeho počesť sa BBD rozhodlo na začiatku novej sezóny uviesť bábkovú hru Zhavranelí, ktorej je autorom. Inscenácia rozpráva o sile súrodeneckej lásky a viere v zmysel dobra. Retrospektívne sa dozvedáme príbeh sestričky, ktorá je schopná za odkliatie svojich bratov obetovať to najcennejšie, čo má – lásku i vlastný život. Keďže dramaturgia BBD v poslednom čase siahala po moderných autorských textoch a predlohách, klasická rozprávka oživená zaujímavým slovanským folklórom môže byť pre divákov príjemnou zmenou. Inscenácia je určená deťom v predškolskom veku a prvému stupňu základných škôl. Podľa doterajšej odozvy malých aj veľkých divákov je predstavenie úspešné.Finančný dar bol použitý na uhradenie materiálových nákladov, úpravu scény, výrobu bábok a autorského honoráru.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 20 000 € Združenie Maxa Reinhardta. Priame prenosy z Metropolitnej opery 2015. V roku 2016 projekt priamych prenosov z Metropolitnej opery New York opäť prilákal do Divadla Aréna milovníkov špičkovej opery a bol pokračovaním úspešnej tradície, ktorá má na bratislavskej kultúrnej mape nezastupiteľné miesto. Uskutočnilo sa 11 priamych prenosov z Metropolitnej opery. V januári Lovci perál a Turandot, vo februári Kanye West a Čarovná flauta, v marci Manon Lescaut, v apríli Madama Butterfly, Roberto Deveraux a Elektra, v októbri Tristan a Izolda a Don Giovanni a v decembri Láska z ďaleka. Projekcie z Metropolitnej opery kombinujú operné umenie s najmodernejšími technológiami, vysoké obrazové rozlíšenie a oko kamery umožňuje divákom vychutnávať si detailné zábery, ktoré by v samotnej Metropolitnej opere nevideli ani sediac na tom najlepšom mieste. Priame prenosy z Metropolitnej opery mali vynikajúce ohlasy u slovenských aj zahraničných návštevníkov. Na prenosy dochádzali aj diváci z Rakúska, aj z blízkej Moravy.Finančný dar bol použitý na uhradenie licencií a honorárov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € GUnaGU. GUnaGU 2016. V rámci projektu boli podporené tri nové inscenácie divadla: Milujem svoj mobil, Socík, sladký socík a Herečky. O všetky predstavenia je mimoriadny záujem medzi divákmi a sú plne vypredané. V GUnaGU plánujú predstavenia udržať najmenej ďalšie dve sezóny. Za najväčší prínos projektu, okrem kontinuity existencie divadla, ktoré existuje už 32. sezónu, sa považuje kontinuita tvorby pôvodných slovenských hier a otváranie problémového tematického diania na Slovensku. Na domovskej scéne GUnaGU bolo v roku 2016 odohraných viac ako 150 predstavení. Divadlo GUnaGU získalo v internetovom hlasovaní divákov v rámci udeľovania divadelných cien DOS-ky už druhýkrát cenu Bratislavské divadlo sezóny 2015 – 2016.Finančný dar bol použitý na uhradenie honorárov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 700 € Divadlo J. Záborského. Vytvorenie a zaradenie inscenácie PSIE SRDCE do repertoára divadla. Divadlo Jonáša Záborského uviedlo ako prvú premiéru v tejto už 74. divadelnej sezóne inscenáciu od známeho ruského autora Michaila Afanasjeviča Bulgakova Psie srdce, a to 28. októbra 2016 na Malej scéne DJZ. Dramatizácia jednej z najtemnejších kníh 20. storočia mohla pre svoju odvážnu optiku vyjsť až 47 rokov po smrti autora. Inscenácia sa odohráva v jednom byte, ktorý je zároveň aj ordináciou. Táto hra má nielen politický motív, načrtáva aj motív večnej mladosti a omladzovania.Finančný dar bol použitý na uhradenie honoráru za výtvarný návrh scény.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 350 € Divadlo Astorka Korzo ´90. XII. festival ASTORKA 2016. Na konci mesiaca október 2016 zorganizovalo Divadlo ASTORKA Korzo´90 XII. ročník Festivalu ASTORKA 2016, na ktorom vystúpili renomované divadlá z Českej republiky, Maďarskej republiky a medzinárodný srbsko-poľsko-česko- slovenský projekt. Súčasťou hlavného programu boli aj scénické rozhovory s hosťom Petrom Šimunom. Sprievodný program festivalu tvorili 3 výstavy, ako aj koncert slovenských jazzových a bluesových umelcov. Program bol zameraný predovšetkým na javiskovú interpretáciu súčasných tém, ako sú imigrantská otázka či problémy xenofóbie v medzinárodnom kontexte, prostredníctvom súčasných aj klasických divadelných hier. Rok Shakespeara bol reflektovaný prostredníctvom divadelných inscenácií Shylock, Búrka. Všetky podujatia boli výborne navštevované a mali obrovský úspech.Finančný dar bol použitý na uhradenie honorárov, nákladov spojených s propagáciou a cestovných nákladov.
e) podpora vzdelávania 1 465 € Anna Purgatová. Jazykový kurz. Študentka Gymnázia Andreja Sládkoviča absolvovala jazykový kurz na škole Cork English College v Írsku v meste Cork. Tento kurz bol zameraný na anglický jazyk, po jeho ukončení získala celosvetovo uznávaný certifi kát, ktorý môže študentke pomôcť k ďalšiemu štúdiu a lepšej práci. Za 4 týždne prešla z úrovne B1+ na úroveň B2+, čo bol výsledok nad očakávania. Študentka chce v budúcnosti študovať medicínu a patriť medzi najlepších študentov. Znalosť angličtiny jej pomôže získať viac vedomostí na rôznych stážach a zahraničných pobytoch, kde sú prednášky realizované v anglickom jazyku.Finančný dar bol použitý na úhradu školného a ubytovania.
e) podpora vzdelávania 600 € Beáta Plaskurová. Účasť na súťaži vedeckých projektov Expo Sciences Europe. Študentka Bilingválneho slovensko-španielskeho gymnázia sa zúčastnila európskej súťaže pre žiakov stredných škôl Expo Sciences Europe 2016 vo francúzskom Toulouse. Výsledky svojho výskumu na súťaži prezentovalo takmer 600 študentov z 30 krajín, ktorí sú víťazmi národných kôl. Vo svojej práci sa zaoberá slabým záujmom žiakov o vedu a techniku, pripravila aktivity a program, ktorým popularizuje astronómiu a kozmonautiku medzi žiakmi na prvom stupni základných škôl. Študentka si vďaka pobytu rozšírila svoje vedecké, jazykové a sociálne znalosti.Finančný dar bol použitý na uhradenie účastníckeho poplatku a časti cestovných nákladov.
e) podpora vzdelávania 1 051 € Dominika Vrabcová. Impresia vizáže vykúzlená mojimi rukami. Študentka Strednej odbornej školy v Námestove navštevuje odbor kozmetik/-čka. V škole, ktorú študentka navštevovala v Českej republike, sa jej snažili dať čo najviac vedomostí ohľadom štýlu líčenia v rôznych dekádach minulého aj súčasného storočia. Absolvovala skúšky v teórii a praxi extravagantného líčenia. Jej plánom do budúcna je venovať sa líčeniu a zdokonaľovať sa v ňom. Po absolvovaní kurzu plánuje vytvoriť virtuálny katalóg vizáží, ktorý by ponúkla svadobným salónom a módnym časopisom na inšpiráciu.Finančný dar bol použitý na uhradenie kurzu, cestovných nákladov, poistenia, ubytovania a materiálu.
e) podpora vzdelávania 600 € Ester Tomajková. Expo Sciences Europe 2016. Študentka Gymnázia na Poštovej v Košiciach sa zúčastnila Európskej súťaže pre žiakov stredných škôl Expo Sciences Europe 2016 vo francúzskom Toulouse. Výsledky svojho výskumu prezentovalo na súťaži 600 študentov z 30 krajín, ktorí sú víťazmi národných kôl. Vo svojej práci sa zaoberá dimetylsulfoxidom, čo je organická zlúčenina (C2H6OS), ktorá má široké použitie, napr. ako polárne rozpúšťadlo. Na ESE 16 mala možnosť diskutovať s mladými vedcami, ako aj s vedeckými odborníkmi. Ohlasy na jej projekt boli veľmi pozitívne zo strany členov vedeckej obce z celého sveta aj zo strany rovesníkov, učiteľov a širokej verejnosti.Finančný dar bol použitý na uhradenie účastníckeho poplatku a časti cestovných nákladov.
e) podpora vzdelávania 550 € Hana Sumbalová. Krátkodobý vzdelávací pobyt v Innsbrucku. Študentka Gymnázia Matky Alexie absolvovala 3-mesačný jazykový pobyt na KORG-Kettenbrücke v rakúskom Innsbrucku. Zdokonalila sa v nemeckom jazyku, získala jazykové zručnosti využiteľné pri štúdiu, v zamestnaní, pri cestovaní, ako aj nové informácie z chémie a biológie. Zúčastnila sa stáže v miestnej nemocnici. Absolvovala aj dva workshopy. Jeden z workshopov bol zameraný na tému prírodné arómy a druhý sa týkal integrácie zdravotne ťažko postihnutých ľudí do života v meste. Tieto vedomosti a skúsenosti jej pomôžu pri príprave na budúce štúdium medicíny.Finančný dar bol použitý na uhradenie jazykového kurzu, cestovných nákladov a poistenia.
e) podpora vzdelávania 818 € Ivan Grega. Účasť na súťaži vedeckých projektov Intel ISEF. Študent Evanjelického gymnázia Jána Amosa Komenského v Košiciach sa zúčastnil medzinárodnej súťaže pre študentov stredných škôl Intel ISEF 2016 v americkom Phoenixe. Je to najväčšia a najprestížnejšia svetová súťaž, kde výsledky svojho výskumu prezentuje takmer 1 700 študentov zo 75 krajín celého sveta. Cieľom jeho práce je poukázať na liečenie rakoviny ako medicínskeho problému. V súčasnosti často používané metódy sú síce účinné, no majú rozsiahle nežiaduce účinky. Menej rozšíreným liečebným postupom takýchto ochorení je magnetická hypertermia. Vo svojej práci študoval hydrodynamické a magnetické vlastnosti vybraných zložení magnetických nanokvapalín z pohľadu magnetickej hypertermie.Finančný dar bol použitý na úhradu ubytovania.
e) podpora vzdelávania 300 € Ivana Žideková. Stáž v Európskom parlamente. Študentka Gymnázia na Varšavskej ceste v Žiline absolvovala mesačnú stáž v bruselskej kancelárii u europoslanca, ktorý pôsobí vo výbore pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa. Uvedomila si, aké dôležité je povedomie o Európskych inštitúciách, bola pri riešení Brexitu v parlamente. Zároveň sa stretla s ľuďmi pripravujúcimi Predsedníctvo a táto skúsenosť jej ukázala, že ľudia sa musia začať zaujímať o veci verejné. Naučila sa pracovať s ofi ciálnymi dokumentami, robiť rešerše, pripravovať debriefy z akcií. Komunikácia v anglickom jazyku bola na dennej báze, francúzština sa zišla pri bežnej komunikácii.Finančný dar bol použitý na úhradu cestovného, poistenia, literatúry.
e) podpora vzdelávania 818 € Jana Čorňáková. Účasť na súťaži vedeckých projektov Intel ISEF. Študentka Gymnázia sv. Mikuláša v Prešove sa zúčastnila medzinárodnej súťaže pre študentov stredných škôl Intel ISEF 2016 v americkom Phoenixe. Je to najväčšia a najprestížnejšia svetová súťaž, kde výsledky svojho výskumu prezentuje takmer 1 700 študentov zo 75 krajín celého sveta. Cieľom jej práce bolo zhodnotiť vplyv koncentrácií tanínu na háďatko zemiakové (Globodera pllida) v in vitro aj in vivo experimente a poukázať na využitie tohto sekundárneho metabolitu. Údaje z oboch experimentov boli podrobené štatistickej analýze LSD'sT (PlotlT). Výskum ukázal, že tanín vyzerá byť vhodným prostriedkom na boj proti G. pallida, keďže potláča liahnutie vajíčok z cýst a tým aj mieru reprodukcie parazita.Finančný dar bol použitý na úhradu ubytovania.
e) podpora vzdelávania 665,39 € Jozef Lipták. Medzinárodná olympiáda v astronómii a astrofyzike. Študent Gymnázia J. G. Tajovského sa zúčastnil 10. Medzinárodnej olympiády v astronómii a astrofyzike, ktorá sa uskutočnila na Národnom inštitúte pre prírodovedné vzdelanie a výskum v indickom meste Bhubaneswar. Súťaž sa skladala z troch individuálnych častí: teoretický test, pozorovanie a dátová analýza. Súťaž mala aj tímovú časť. Študentovi sa podarilo na Medzinárodnej olympiáde vybojovať zlatú medailu a celkové tretie miesto. V budúcnosti študent plánuje vysokoškolské štúdium astronómie a astrofyziky.Finančný dar bol použtiý na uhradenie cestovných nákladov, ubytovania a poistenia.
e) podpora vzdelávania 937 € Juraj Halabrin. účasť na IOAA 2016. Študent Gymnázia Jura Hronca sa zúčastnil na 10. Medzinárodnej olympiáde z astronómie a astrofyziky (IOAA) v indickom meste Bhubaneswar. Na súťaži sa mu podarilo získať čestné uznanie. Počas olympiády sa stretol s rôznymi úlohami z oblasti astronómie a astrofyziky pri počítaní teoretických príkladov, spracovávaní nameraných údajov v dátovej analýze a praktickej časti. Študentov záujem o astronómiu a astrofyziku mu umožnil spoznať veľké množstvo zaujímavých a inšpiratívnych ľudí a otvorilo mu nové možnosti.Finančný dar bol použitý na úhradu cestovných nákladov, poplatkov za víza a uhradenie poistenia.
e) podpora vzdelávania 1 297,53 € Katarína Lietavcová. Tvorba návrhov z mojich rúk. Študentka SOŠ na Hattalovej ulici v Námestove absolvovala kurz kreslenia a maľovania v Prahe pre začiatočníkov a vzápätí aj pre pokročilých, kde sa oboznámila so všetkými technikami maliarstva a kreslenia a vyšpecifi kovala si s pomocou odborníkov vlastný štýl, čo jej bude nápomocné v profesijnom rozvoji v odbore styling a marketing. Kurz rozšíril študentkine portfólio a zvýšil šance na získanie práce v danom odbore.Finančný dar bol použitý na úhradu ubytovania, cestovných nákladov, cestovného poistenia a poplatku za kurz.
e) podpora vzdelávania 770 € Marek Lehocký. Letná jazyková škola v Nice. Študent Piaristického gymnázia sv. Jozefa Kalazanského v Nitre absolvoval Letnú jazykovú školu vo francúzskom Nice. Jeho cieľom bolo aktívne ovládanie francúzštiny na úrovni B1, získanie certifi kátu absolventa jazykovej školy, zlepšenie vedomostí z francúzskeho jazyka a obohatenie slovnej zásoby. Nadobudnuté vedomosti bude aplikovať pri korešpondencii s rôznymi vedeckými laboratóriami (napr. Európska organizácia pre jadrový výskum – CERN) s cieľom získania poznatkov na stredoškolskú odbornú činnosť na školský rok 2016/2017 v odbore matematika, fyzika.Finančný dar bol použitý na uhradenie poplatkov za letenku, jazykový kurz a miestnu dopravu.
e) podpora vzdelávania 1 300 € Martin Okánik. Reprezentácia Slovenska na IOAA. Študent Gymnázia J. G. Tajovského sa zúčastnil 10. Medzinárodnej olympiády v astronómii a astrofyzike, ktorá sa uskutočnila na Národnom inštitúte pre prírodovedné vzdelanie a výskum v indickom meste Bhubaneswar. Súťaž sa skladá z troch individuálnych častí: teoretický test, pozorovanie a dátová analýza. Súťaž má aj tímovú časť. Svoj cieľ úspešne reprezentovať Slovenskú republiku sa študentovi podarilo nielen naplniť, ale aj prekonať. V súťaži totiž získal bronzovú medailu. Toto umiestnenie prispelo k dobrému celkovému umiestneniu Slovenska v bodovom hodnotení, pričom ocenenie je jeho doteraz najväčším študijným úspechom.Finančný dar bol použitý na uhradenie cestovných nákladov a študijnej pomôcky.
e) podpora vzdelávania 780 € Martin Sarvaš. World Schools Debating Championships. Študent Gymnázia Jura Hronca sa zúčastnil na majstrovstvách sveta v stredoškolskej debate v júli 2016 v Stuttgarte. Na turnaji sa zúčastnil každej debaty, a to aj napriek ich rôznorodým témam. Absolvoval veľa tréningov a prípravu pred turnajom. Spolu s kolegami z tímu sa mu podarilo dosiahnuť zatiaľ najlepší slovenský výsledok v histórii – 5 výhier v 8 debatách základných kôl. Postúpili až do osemfi nále. Ako budúcemu študentovi politológie a filozofie mu majstrovstvá umožnili vycibriť si analytické a kritické myslenie, ktoré sú kľúčové v budúcom štúdiu.Finančný dar bol použitý na úhradu registračných poplatkov a výletu.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Michaela Sekerešová. Jazyková škola v Anglicku. Študentka Obchodnej akadémie v Detve absolvovala dvojtýždňový jazykový pobyt vo Veľkej Británii v jazykovej škole v Scarborough. Scarborough International School of English bola ohodnotená v prvej desiatke centier excelentnosti British Council. Počas pobytu sa študentka zlepšila sa v komunikácii, počúvaní a písaní. Naučila sa suverénne a sebavedomo vystupovať, obhájiť si svoj názor a stáť si za ním, ale aj rešpektovať názory iných a vedieť ich podporiť. Jazyková škola jej pomohla zdokonaliť sa v anglickom jazyku, ktorý je súčasťou maturitnej skúšky. Očakáva, že jej pobyt pomôže uspieť v testoch na jazykový certifi kát ESOL.Finančný dar bol použitý na úhradu výdavkov za jazykový kurz, ubytovanie a cestovných nákladov.
e) podpora vzdelávania 860 € Miriam Feretová. Účasť na súťaži vedeckých projektov I-SWEEEP. Študentka Gymnázia sv. Mikuláša v Prešove sa zúčastnila medzinárodnej súťaže pre študentov stredných škôl I-SWEEEP 2016 v americkom Houstone, ktorá patrí medzi najprestížnejšie svetové súťaže. Výsledky výskumu na nej prezentuje takmer 1 000 študentov z krajín celého sveta. International Sustainable World Energy, Engineering, Environment Project Olympiad, v skratke I-SWEEEP je projekt podnecujúci v mladých ľuďoch záujem o rozvoj štúdia v troch hlavných kategóriách súťaže: energia, inžinierstvo a životné prostredie. Študentka súťažila v kategórii životné prostredie, v ktorej získala 3. miesto, čo je veľkým úspechom. V rámci štúdia na strednej škole sa venuje environmentálnemu vedeckému projektu – Bioindikátor čerň javorová a jej vplyv na potenciálne využitie v produkcii biomasy, ktorý úspešne prezentovala na tejto súťaži.Finančný dar bol použitý na úhradu cestovných nákladov.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Valéria Lapínová. Jazykový pobyt vo Veľkej Británii. Študentka Obchodnej akadémie v Detve absolvovala dvojtýždňový jazykový pobyt vo Veľkej Británii v jazykovej škole v Scarborough. Scarborough International School of English bola ohodnotená v prvej desiatke centier excelentnosti British Council. Absolvovala jazykový kurz so zameraním na obchodnú angličtinu. Kurz jej pomohol zdokonaliť sa v anglickom jazyku, ktorý je súčasťou maturitnej skúšky. U študentky sa zlepšilo najmä jej porozumenie a komunikácia v anglickom jazyku. Úroveň rozprávania si zlepšovala aj mimo priestorov školy vďaka ubytovaniu v anglickej rodine.Finančný dar bol použitý na úhradu výdavkov za jazykový kurz, ubytovanie a cestovných nákladov.
e) podpora vzdelávania 985 € Veronika Strížencová. Moja polročná cesta za vzdelaním i umením. Študentka Gymnázia Matky Alexie v Bratislave sa rozhodla pol roka študovať na gymnáziu Neue Mittelschule de la Salle vo Viedni. Na štúdium si vybrala hudobnú oblasť, vedomosti však nadobudla aj zo všeobecných gymnaziálnych predmetov ako fyzika, chémia či biológia a zároveň sa rozvíjala v oblasti hudby, tanca či divadla. Hlavným cieľom štúdia bolo zlepšenie nemeckej konverzácie a gramatiky, získanie nových vedomostí potrebných na ďalšie štúdium. Hudobný odbor okrem klasických vedomostí o hudbe rozvíja schopnosti študenta aj praxou, a to hraním na hudobnom nástroji – husliach, hraním v orchestri či s tanečným divadlom. Študentka je presvedčená o tom, že práve táto skúsenosť, ktorú v škole Neue Mittelschule de la Salle nadobudla, bude výhodou pre jej ďalší život na Slovensku.Finančný dar bol použitý na uhradenie ubytovania, stravy a registračného poplatku.
e) podpora vzdelávania 794,8 € Vlasta Triebeľová. Impresia a detail očami objektívu. Študentka SOŠ v Námestove absolvovala študijný pobyt vo Fotoškole v Prahe. Obohatila tak svoje vedomosti a fotografi cké zručnosti. Projekt mal pre ňu veľký význam, využila v praxi teoretické vedomosti nadobudnuté počas štyroch rokov štúdia cestovného ruchu. Fotografovala turistov, pamiatky, cestovný ruch v Prahe a iné veci s ním spojené. Škola ponúka fotografovanie vonku a v ateliéri, tvorbu mikro- a makrofotografií, fotoportrétov a celkovú hru s fotografiou. Fotoškola má dlhoročné tradície, kvalifikovaných lektorov a individuálny prístup. Kvalitné fotografické zručnosti študentka využije pri svojej budúcej práci v odbore cestovného ruchu. Cieľom je vytvoriť knihu fotografi í zo študentkinho regiónu, ktoré ponúkne cestovným kanceláriám ako vizuálnu inšpiráciu pre návštevníkov oblasti.Finančné dar bol použitý na úhradu kurzu, ubytovania, cestovných nákladov, poistenia a edukačných pomôcok.
Spolu 733 765,11 €
Výrok auditora

gdpr_placeholder