Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Použitia podielu zaplatenej dane prijímateľa 'Nadácia Tatra banky, Bratislava'
za rok 2016

Účel použitia Výška použitia (EUR) Spôsob použitia
e) podpora vzdelávania 10 000 € MESA10. To dá rozum. Cieľom projektu bolo navrhnúť do parlamentných volieb v roku 2020 ucelenú zmenu systému vzdelávania na Slovensku, od predškolskej výchovy cez vysoké školy až po celoživotné vzdelávanie a zároveň vytvoriť pre danú reformu podporu verejnosti. Tento cieľ bol napĺňaný viacerými aktivitami. Projekt začal zberom kvalitných dát prostredníctvom realizácie fokusových skupín na základe ktorého vypracoval Stredoueurópsky výskum práce analýzu pohľadu zamestnávateľov na pripravenosť absolventov na trh práce. O práci pravidelne informujú širokú verejnosť formou článkov na blogu, na facebooku a koncepčnejšie začali pracovať aj s novinárskou obcou a to organizáciou tlačových besied k prvotným zisteniam ako aj k otázkam vo vysokom školstve. Tieto komunikačné aktivity upevňujú pozíciu organizácie ako relevantných expertov pre oblasť školstva a VŠ vedy na Slovensku. Finančný dar bol použitý na vypracovanie analýz, prepisy záznamov, občerstvenie a domeny.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 500 € Slovak Fashion Council, o.z. BEST FASHION GRADUATE 2017. Best Fashion Graduate alebo najlepší absolvent módy je ocenenie udeľované raz za 2 roky organizáciou SFC. Titul získava absolvent bakalárskeho štúdia vysokej školy, ktorý presvedčí medzinárodnú odbornú porotu svojou tvorbou, kolekciami a odhodlaním naštartovať svoju kariéru módneho dizajnéra. Ocenenie nie je len titul ale najmä koučingový program. Úvodný ročník spojil dve kategórie - módny odev a módny film. Víťaz odevnej časti sa prepojil v spolupráci s víťazom filmu a rozhodli sa spolu natočiť filmy - Jakub Gulyáš film, Lukáš Krnáč - odev. S oboma víťazmi sa pracuje aj naďalej. Finančný dar bol použitý na administratívne účely a odmeny pre víťazov.
e) podpora vzdelávania 3 000 € Žilinská univerzita v Žiline. Vývoj úzkopásmového bezdrôtového protokolu. Univerzita zrealizovala platformu na testovanie bezdrôtových protokolov v pásme 868MHz. Otestovali niekoľko vlastností pomalého úzkopásmového vysielania s ďalekým dosahom. Na základe výsledkov testovania sformovali výpočtovo nenáročný protokol, ktorý zvyšuje maximálny počet účastníkov v jednom pásme. V pláne je aplikácia do iných prebiehajúcich projektov, ktoré používajú bezdrôtovú komunikáciu. Z výroby malej série zariadení zostali šablóny a preto každá ďalšia výroba bude o niečo lacnejšia. Radi by teda vyrobili ešte niekoľko zariadení, ktoré by mohli distribuovať záujemcom do zahraničia. Finančný dar bol použitý na výrobu plošných spojov a elektronické súčiastky.
e) podpora vzdelávania 3 800 € Žilinská univerzita v Žiline, Fakulta riadenia a informatiky, Katedra technickej kybernetiky. SmartCity - Brána do mesta. Cieľom projektu SmartCity bolo vytvoriť prototyp "Inteligentnej brány", ktorá by bola schopná snímať požadované parametre z okolia. V rámci projektu sme realizovali funkčný prototyp systému na meranie intenzity dopravnej premávky. Namerané dáta boli uložené na vzdialený server, cez ktorý k nim mohli pristupovať všetci oprávnení užívatelia. Týmto spôsobom sa k nim dostala informácia o aktuálnom stave dopravnej situácie na ceste č 64. Aby mohol byť systém implementovaný ako brána, musel by byť rozšírený o relevantné signalizačné prvky, ktorých inštaláciou by sme vedeli vytvoriť reálnu inteligentnú bránu do mesta. Túto možnosť rozšírenia náš systém ponúka.Daný projekt je veľmi perspektívny pre ďalší rozvoj. Okrem rozšírenia na viacero cestných úsekov, ktoré sú dlhodobo vyhodnocované ako kritické (Strečno, Kysucké Nové Mesto, Čadca,...), by mohol byť daný systém súčasťou viacerých podsystémov, vďaka ktorým by získal užívateľ naozaj reálny obraz o stave a aktuálnej dopravnej situácii. Finančný dar bol použitý na technické prostriedky, server a laboratórne vybavenie.
e) podpora vzdelávania 5 000 € Slovenská technická univerzita v Bratislave, Fakulta elektrotechniky a informatiky. Autonómny systém na 3D tlač vo vesmíre. Cieľom projektu bolo experimentálne overenie možnosti realizácie 3D tlače z ľahko dostupného materiálu na povrchu planét s pevným povrchom za pomoci solárnej energie a zostrojenie zariadenia na aproximáciu tohto cieľa. Zostrojili sme špecifické zariadenie schopné takéhoto zadania. Výsledkom je precízny a funkčný model kozmickej techniky, je navrhnutý na experimenty a činnosť na Zemi. Zariadenie je schopné pohybu po pevnom povrchu, pričom disponuje precíznym mechanizmom 3D tlače so všetkými stupňami voľnosti. Tento mechanizmus sústreďuje energiu slnečného žiarenia do požadovaného miesta v požadovanej postupnosti. Vďaka tomu dokážeme po vrstvách vytvárať pevné štruktúry roztápaním okolitého materiálu. Projekt bude pokračovať formou bakalárských zadaní a prác ŠVOČ. Finančný dar bol použitý na konštrukčný materiál.
e) podpora vzdelávania 4 922 € Fakulta informatiky a informačných technológií STU v Bratislave. Metódy umelej inteligencie pre spracovanie radiologických dát. V rámci projektu sme sa zaoberali výskumom aplikovania metód umelej inteligencie - využitím hlbokého učenia (angl. “Deep learning” ) umelých neurónových sietí pre spracovanie medicínskych obrazových dát. Úlohy sa koncentrovali predovšetkým na segmentáciu tumoru v mozgu, automatickú registráciu dát z mamografických vyšetrení pri neoadjuvantnej onkologickej liečbe ako aj segmentáciou orgánov. Hardvér zakúpený z finančných prostriedkov grantu bol a je veľmi intenzívne využívaný študentami pri práci s umelými neurónovými sieťami. Študenti svoje výsledky publikovali na študentskej vedeckej konferencii i na medzinárodnej konferencii. Výskum v doméne medicínskych obrazových dát a hlbokých neurónových sietí prebieha ďalej a plánujeme ho ešte zintenzívniť. Výskumná skupina doc. Benešovej sa popri spracovaní radiologických onkologických snímkov metódami hlbokých neurónových sietí ďalej fokusuje na výskum včasnej diagnostiky Alzheimerovej choroby z radiologických dát. Finančný dar bol použitý na nákup PC a grafických kariet.
e) podpora vzdelávania 4 000 € Technická univerzitav Košiciach, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Katedra kybernetiky a umelej inteligencie. Projekt IoTNET - Take your knowlede to the edge sa zaoberal aplikovaním IoT (Internet of Things) a UI (umelá inteligencia) na hrane siete (intelligent edge). Riešenie prebiehalo vo výskumnej skupine Inteligentné Kybernetické Systémy na Katedre kybernetiky a umelej inteligencie Technickej univerzity v Košiciach. Aplikačným výstupom projektu bol príspevok k riešeniu reálnej prípadovej štúdie CHECkuP – Cognitive HEalthCare Platform, zaoberajúcej sa monitorovaním kvality zdravotnej starostlivosti v domácich podmienkach. Zberom dát pomocou senzorovej siete a ich analýzou v pohybe má pomáhať napr. predchádzať kritickým situáciám spôsobeným ľudským faktorom. Zdravotnícke zameranie štúdie v najväčšej miere ovplyvnili skúsenosti tímu z rôznych súťaží či reálneho nasadenia a testovania. Projekt poukazuje na veľký potenciál IoT technológií a UI. Podľa mnohých informačných zdrojov v nasledujúcich rokoch bude práve zdravotníctvo a domáca starostlivosť o ľudí jednou z najpotrebnejších a najperspektívnejších oblastí. Finančný dar bol použitý na nákup informačných technológií.
e) podpora vzdelávania 4 200 € Slovenská technická univerzita v Bratislave, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Ústav automobilovej mechatroniky. Autonómne sledovanie pohyblivého cieľa. Projekt bol riešený na Ústave automobilovej mechatroniky FEI STU v Bratislave. Úlohou projektu bolo vytvoriť prototyp vozidla, ktoré by dokázalo autonómne sledovať pohyblivý cieľ bez toho, aby narazilo do prekážok, ktoré mu vstúpia do cesty. V úvode projektu sme vozidlom sledovali vyznačenú trajektóriu, pričom pre riadenie rýchlosti auta bol navrhnutý adaptívny tempomat. V závere projektu sme sa zamerali aj na sledovanie pohyblivého cieľa a to pomocou rôznych druhov kamier. Pre sledovanie čiastkových údajov zo senzorov bola vytvorená webová aplikácia, ktorá umožnila aj manuálne ovládanie vozidla. Diaľkovo riadené vozidlá by sme chceli aj naďalej používať v rámci predmetu Pokročilé informačné technológie. V najbližšom období sa chceme venovať autonómnemu riadeniu áut v kolóne a teda fakt, že máme viacero rovnakých autíčok nám môže pomôcť pri vstupe do tejto problematiky. Finančný dar bol použitý na diaľkovo riadené vozidlo, komponenty a minipočítač.
e) podpora vzdelávania 3 500 € Spolka, o.z. Ľudia a mesto. So študentami architektúry a regionálneho rozvoja sa zrealizoval interdisciplinárny seminár o urbanizme. Zameranie bolo na tému nového územného plánu Košíc, ktorý chcelo občianske združenie priblížiť verejnosti. Študenti spoločne skúmali rôzne roviny štyroch tém, aby ich následne spracovali do verejných výstupov. Realizovali tak výstavu o brownfieldoch v Košiciach a básnickú performance o rieke v meste. V septembri následne realizovali letnú školu o nových utópiách na sídliskách. Výsledky letnej školy boli vystavené a v pláne je túto tému spracovať knižne. Finančný dar bol použitý na prípravu workshopu, foto, video, tlač, ubytovanie, kanc. materiál a prenájom priestoru.
e) podpora vzdelávania 3 000 € Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity. Falliing Walls Lab Slovakia 2017. Cieľom projektu bolo etablovať medzinárodnú súťaž pre podporu talentovaných študentov a mladých začínajúcich výskumníkov a inovátorov. V rámci projektu sa podarilo úspešne naplniť všetky stanovené ciele. 29. septembra 2017 sa po prvýkrát uskutočnilo národné kolo súťaže na Slovensku, a to pod názvom Falling Walls Lab Slovakia 2017. Do projektu bolo prihlásených celkovo 56 podaných prihlášok. Víťazom sa stal Stanislav Hrivňák so svojou inovatívnou myšlienkou pod názvom "Breaking the wall of small animal imaging". Víťaz zároveň reprezentoval Slovensko v rámci medzinárodného kola v Berlíne. Podujatie zároveň predstavilo jeden z nových spôsobov popularizácie vedy. Finančný dar bol použitý na propagáciu, technické zabezpečenie podujatia a občerstvenie.
e) podpora vzdelávania 3 500 € My, sme niekto iní. Riešené príklady z fyziky pre poučenie aj pobavenie. Hlavnou aktivitou projektu organizácie My, sme niekto iný bolo dokončenie a vydanie rozpracovanej zbierky riešených príkladov z fyziky. Navrhovaná ilustrovaná zbierka riešených príkladov bola vypracovaná aj vytlačená. Pripravila sa zbierka mierne netradičných príkladov z fyziky, plne a podrobne riešených, pre študentov od lepších stredných škôl až po cca. tretí ročník univerzít. Aj keď možno nedosiahla celkom pôvodný zámer autora (nahradiť klasickú zbierku), dosiahla určite veľmi slušnú úroveň (používajúc náročnú škálu autora). Priebeh prác na projekte bol v hlavných bodoch bezproblémový. Finančný dar bol použitý na prípravu a tlač publikácie.
e) podpora vzdelávania 3 500 € ABC-Academic Business Cluster. PRO-FI-LE-S. Organizácia ABC – Academic Business Cluster naplánovala po úspešnom vývoji programu Talentway jeho expanziu na ďalšie ekonomické fakulty na celom Slovensku. Podarilo sa vyškoliť skupinu lektorov ďalších 5 fakúlt SR na metódu PBL (didaktická metóda problem-based learning) a implementovať celý program TW na týchto fakultách. Na organizovaných workshopoch sa zúčastnili zástupcovia min. 10 rôznych fakúlt z 5 univerzít, v celkovom počte viac ako 200 účastníkov. Z nich min. 50 absolvovalo aj tréningy na implementáciu PBL do vlastnej výučby na príslušnej fakulte. V súčasnosti je v systéme zapojených celkovo 12 fakúlt a 155 lektorov. Taktiež sa podarilo rozvinúť portfólio odbornej prípravy s priamou účasťou firiem tak, aby sa do programu TW zapojili v pilotnej etape ďalšie podniky a odvetvia. Aktuálne sa realizuje projekt PRO-FI-LE-S II. Finančný dar bol použitý na workshopy, školenia, prípravu podkladov, programátorskú prácu a vydanie e-booku.
e) podpora vzdelávania 2 000 € INESS – Inštitút ekonomických a spoločenských analýz. "Hnedé sľuby". INESS v tomto projekte využíva na vzdelávanie tie isté technológie a postupy, ktoré pomáhajú rásť škodlivému ekonomickému po pulizmu. Vybral 7 konkrétnych ekonomických mýtov, ktoré sú najvýraznejšie šírené populistickými stranami najmä medzi mladými ľuďmi, a prostredníctvom videí a webu ukazuje ich nesprávnosť a škodlivosť. Animované video hyperbolizuje budúcnosť, v ktorej sa tieto populistické sľuby zmenili na skutočnosť a názorne tak ukazuje možné následky škodlivých politík. Okrem videí do všetkých regiónov Slovenska INESS rozoslal informatívne brožúry, ktoré týchto 7 mýtov vysvetľujú jednoduchým a prístupným spôsobom, a zúčastňuje sa diskusií so študentami, ale aj širokou verejnosťou. Finančný dar bol použitý na prípravu obsahu/ metodológiu, web stránku, distribúciu brožúr a video produkciu.
e) podpora vzdelávania 2 000 € Future Medical Leaders. Rozvoj programu Future Medical Leaders Academy. Vo Future Medical Leaders veria, že budúci lekár potrebuje vedieť v dnešnom svete viac ako iba správne stanoviť diagnózu a nastaviť liečbu. Lekár je osoba, ktorá by mala byť vzorom po stránke všeobecného rozhľadu, otvorenosti, morálky a príkladného vzťahu a komunikácie s ostatnými ľuďmi, v tomto prípadne pacientmi. Zorganizovaný bol preto dvojsemestrálny program pre 30 študentov medicíny, ktorí sa v ňom naučili základy komunikácie, interpersonálnych zručnosti, verejného zdravotníctva, projektového manažmentu, behaviorálnej ekonomiky a i. Tieto workshopy im rozšírili ich obzory v rámci medicíny a sú lepšie a komplexnejšie pripravní do ďalšieho štúdia alebo práce. Program získal dobré meno pre jeho ďalšie pôsobenie na lekárksej fakulte a aj mimo nej. Finančný dar bol použitý na notebook, propagáciu, študijné materiály a odoborné školenia.
e) podpora vzdelávania 2 500 € European Information Society Institute, o.z.. Letná škola kyberkriminality 2018. Hlavným cieľom Letnej školy kyberkriminality 2018 bolo umožniť študentom informatiky a práva oboznámiť sa s rôznymi aspektami kybernetickej bezpečnosti, počítačovej kriminality a práva informačných a komunikačných technológií, či už z pohľadu bezpečnostného analytika, forenzného analytika, znalca, vyšetrovateľa, resp. právnych profesií. Jedným z minoritných cieľov letnej školy bolo oproti predchádzajúcemu ročníku zorganizovať kybernetické cvičenie a simulovaný súdny proces, čo sa v rámci tohtoročnej letnej školy podarilo. Do budúcna sa plánuje pokračovať v organizovaní letnej školy. Finančný dar bol použitý na stravu a ubytovanie.
e) podpora vzdelávania 3 100 € Aj Ty v IT. AJ Ty v IT DATA Academy. Cieľom projektu bolo umožniť študentkám študujúcim vysoké školy netechnického smeru, získať základné znalosti databázových systémov, ich využitia a práce s nimi. Podarilo sa vytvoriť koncept Data Akadémie pre dievčatá a ženy, ktorá poskytuje vzdelávanie v oblasti dátovej analytiky. Akadémia je veľmi intenzívna, trvá 2 mesiace s rozsahom 48 výukových hodín plus domáce zadania. Po úspechu v Bratislave je v pláne jej rozšírenie do vybraných miest Slovenska, aby sa tak všade pomohlo ženám v ich profesnom raste. Finančný dar bol použitý na honoráre lektorom, grafiku a marketing.
e) podpora vzdelávania 4 000 € Edulienka. Projekt K2: Rastieme k zodpovednosti. Cieľom projektu bolo vypracovať a pilotne otestovať program integrovanej výchovy charakteru pre 1. stupeň ZŠ v podmienkach inkluzívneho výchovnovzdelávacieho prostredia OZ Edulienka. Výstupom projektu je prehľadová štúdia programov výchovy charakteru používaných v školskom prostredí, návrh programu integrovanej charakteru, ktorý obsahuje špecifické vzdelávacie ciele, príslušné aktivity, kľúčové slová a medzipredmetové prepojenia a pracovný zošit pre žiakov 1. stupňa. Finančný dar bol použitý na odmeny pre pedagógov, nákup literatúry a grafickú úpravu.
e) podpora vzdelávania 4 000 € Centrum pre výskum etnicity a kultúry. Aj ty máš šancu! Cieľom projektu bolo získať a pripraviť nástup nových rómskych uchádzačov na štúdium na Ekonomickej Univerzite v Bratislave (EUBA) a doučovaním ako aj určitým vedením podporiť už štdujúcich študentov. Namiesto plánovaných päť študentov sa nám podarilo získať napokon len troch študentov, z čoho dvaja na štúdium EUBA do prvého ročníka úspešne nastúpili. Jedna študentka žiaľ z rodinných dôvodov a veľmi komplikovanej finančnej situácie zanechala náš program v máji 2018. Napriek intenzívnej snahe a stretnutiam v regiónoch (Lučenec, Fiľakovo, Rimavská Sobota, Banská Bystrica) so študentmi, ktorí boli podporovaní Rómskym vzdelávacím fondom sa nepodarilo získať viacej študentov. Druhým cieľom bola podpora už prijatých študentov - celkovo bolo podporených pravidelným doučovaním 5 študentov. Finančný dar bol použitý na prípravu, mentoring, nájom kanc. priestorov a ubytovanie študentov.
e) podpora vzdelávania 600 € Ing. Peter Dubec. Cena za výnimočnú diplomovú prácu v oblasti IT. Študent FIIT STU získal cenu za prácu s názvom „Podpora uskutočňovania kvantitatívnych používateľských štúdií mobilných aplikácií s využitím sledovania pohľadu“.
e) podpora vzdelávania 200 € Ing. Mária Bieliková, PhD. Cena za výnimočnú diplomovú prácu v oblasti IT, školiteľ. Vedúca konzultantka ocenenej diplomovej práce v oblasti IT s názvom „Podpora uskutočňovania kvantitatívnych používateľských štúdií mobilných aplikácií s využitím sledovania pohľadu“.
e) podpora vzdelávania 600 € Ing. Róbert Cuprik. Cena za výnimočnú diplomovú prácu v IT oblasti. Študent FIIT STU dostal cenu za prácu s názvom „Hľadanie motívov v DNA sekvenciách“.
e) podpora vzdelávania 200 € Ing. Pavol Návrat, PhD. Cena za výnimočnú diplomovú prácu v oblasti IT, školiteľ. Vedúci konzultant ocenenej diplomovej práce v oblasti IT s názvom „Hľadanie motívov v DNA sekvenciách“.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 600 € Iveta Grófová. CNTB za umenie Audiovizálna tvorba. Rodinná dráma, ktorá vznikla na motívy úspešného rovnomenného románu Moniky Kompaníkovej, ponúka pohľad do sveta dospelých očami detí i pohľad do detského sveta, ktorý dospelí nemávajú. Je o deťoch, ktoré hľadajú záchranné člny spájajúce svet fantázie a tvrdú realitu života. Desaťročná Jarka sa pokúša napraviť nie práve ideálny svet dospelých – ukradne dve batoľatá a v opustenej záhradnej chatke sa hrá na rodinu, akú by chcela mať. Grófová od prvých záberov rozmaznáva divákov zrak aj sluch magickým a neopozeraným spektrom farieb a zvukov, výborným obsadením detských aj dospelých postáv (nehercami) podtrháva ich charaktery aj miesto v Jarkinom svete a s neomylným inštinktom vyberá tie detaily a epizódy z knižného deja, ktoré sú pre vykreslenie jeho atmosféry kľúčové. Režisérka opäť potvrdila, že má nielen dobre vyvinutý cit pre výber silného príbehu, ale tiež nadanie preniesť jeho vnútorné pnutie a atmosféru divácky príťažlivým spôsobom na plátno.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 600 € Marian Pecko. CNTB za umenie Divadlo. Téma inscenácie Vojna nemá ženskú tvár podľa jedinečnej literárnej predlohy držiteľky Nobelovej ceny Svetlany Alexijevič je pre diváka šokujúca a zároveň mimoriadne pútavá. Podobne ako kniha, aj jej dramatizácia vyrastá z dokumentárneho základu orálnej histórie, no usiluje sa sprostredkovať predovšetkým emocionálny svet sovietskych žien – aktívnych vojačiek počas druhej svetovej vojny. Je epická, citlivo utkaná z jednotlivých rozprávaní, ktoré sú prezentované siedmimi ženskými postavami v sugestívnom podaní herečiek martinského divadelného súboru. Marián Pecko sa sústredil práve na to, čo je za zapísanými dejinami. Na ženské tváre a duše, ktoré tieto dejiny skutočne žili. Na každú sekundu dňa, ktorú prežili na fronte po boku mužov, zbraní, ranených a mŕtvych. O to viac divákmi otrasie vnútorná sila a odvaha žien, ich pragmatickosť, ale aj obyčajný strach a túžby.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 600 € Pavol Bálik. CNTB za umenie Dizajn. Kniha Neviditeľné mestá talianskeho spisovateľa a mysliteľa Itala Calvina roky fascinuje čitateľov, architektov aj filozofov. Jej aktuálne slovenské vydanie je výnimočné vďaka rafinovanej grafickej úprave Pala Bálika a výtvarnej koncepcii ilustrátorky Daniely Olejníkovej. Obaja dostali z vydavateľstva Artforum pri tvorbe vizuálnej stránky voľnú ruku a vytvorili neobyčajné stvárnenie Calvinovho diela. Na prvý pohľad sa čitateľ dostáva do kontaktu s klasickou knihou. Grafický dizajnér Bálik stojí za celkovým spracovaním knihy, typografiou a za nápadom schovať kresby dovnútra dvojlistov, aby čitateľovi pripravil dve možnosti čítania. Pri predstavovaní si jednotlivých miest, ktoré autor opisuje, si môžete dotvárať vlastné vizuály k textu a využiť tak svoju fantáziu, alebo zlepené dvojlisty rozrezať špeciálnou rezacou pomôckou v tvare starovekého cestovného dokladu a odhaliť Olejníkovej ilustrácie. Výsledkom nie je obyčajná kniha, ale doslova galéria so stálou expozíciou.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 600 € Daniela Varinska. CNTB za umenie Hudba. Slovenská klavírna virtuózka Daniela Varínska, ktorá sa v roku 2016 dožíva významného životného jubilea, patrí k nesmierne disponovaným interpretom so sugestívnym prejavom a vybrúseným rukopisom. Napriek výrazným technickým danostiam sa pri svojich umeleckých interpretačných výkonoch vyhýba prázdnemu virtuóznemu exhibicionizmu, vyhľadáva diela so závažným obsahom a filozofickým nadhľadom. V jej koncertnom repertoári sa nachádzajú náročné diela sólovej, komornej i koncertnej klavírnej literatúry. Svedčí o tom i dramaturgická zostava sólového recitálu na Bratislavských hudobných slávnostiach, prinášajúca naprieč storočiami vrcholné diela klavírnej svetovej i slovenskej literatúry: Roberta Schumanna – Humoreska B dur, op. 20, Jána Cikkera – Tatranské potoky, tri etudy pre klavír (1954) a Ludwiga van Beethovena – Sonáta č. 32 C mol, op. 111.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 600 € Mária Ridzoňová Ferenčuhová. CNTB za umenie Literatúra . Ferenčuhovej bytostne civilná mestská poézia, špecificky citlivá a vnímavá voči spoločenským fenoménom, v jej básnickej knihe nadobúda výrazne fyzický až fyziologický charakter. Dlhodobá autorkina fascinácia momentom prieniku cudzorodého a obrany pred jeho účinkami tu dostáva biologický až medicínsky tvar. Inovatívne pracuje s tradíciou písania ako terapie, no posúva ho predovšetkým smerom k básneniu ako neúprosnej diagnostike subjektu, k analýze jeho vzťahu k sebe samému, k svojmu telu, k budovaniu vlastného ja, svojej novej identity a jej vzťahu k najbližším, k bezprostrednému okoliu aj k paralelne sa vyvíjajúcim príbehom a osudom. Jej verše sú nevšedne neľútostné vo výraze, zdrvujúce svojou nemilosrdnou vecnosťou.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 600 € Katarína Bajcurová. CNTB za umenie Výtvarné umenie. Výstava reflektovala obdobie existencie slovenského štátu (1939 – 1945), patriace k najkontroverznejším v novodobých dejinách. Mapovala v tomto historickom kontexte postavenie a premeny podôb a funkcií umenia, vizuálnej kultúry a propagandy v inkriminovaných rokoch. Poukázala na paradoxy fungovania vizuálneho umenia v sieti doteraz viac či menej tabuizovaných súvislostí, ideologických a sociokultúrnych väzieb v rámci vtedajšieho režimu v celej žánrovej šírke (maliarstvo, sochárstvo, kresba, grafika, fotografia, film, úžitkové umenie a dizajn). Snažila sa poukázať na možnú závislosť či nezávislosť (autonómnosť) umenia od spoločnosti (štátu, moci), špecifiká výtvarnej prevádzky, problematiku propagandy či vizuálnej kultúry každodenného života. Výstava zaznamenala mimoriadny návštevnícky ohlas, aký vo výstavnej prevádzke Slovenskej národnej galérie dosiaľ nemal obdobu
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 300 € Tereza Nvotová. CNTB mladý tvorca Audiovizálna tvorba . Špina je hraný debut a zároveň absolventský film režisérky Terezy Nvotovej. Pochmúrna psychologická dráma z prostredia dospievajúcich detí sa odohráva v súčasnej Bratislave a je príbehom sedemnásťročnej Leny, ktorá zažíva svoju prvú lásku, dobrodružstvá s kamarátmi, ale aj problémy v rodine. Jej pomerne normálne dospievanie naruší znásilnenie, ktoré ju fatálnym spôsobom poznačí. Angažovaná celovečerná snímka poukazuje na zamlčané sexuálne násilie a pokútny stav na psychiatriách – na chladné prostredie plné depresie, drsného slovníka a beznádeje. Režisérka pozoruje vonkajšie prejavy Leninho vnútorného trápenia, uzavretie sa pred okolím, jej zmätok, stratu sebaúcty až letargiu a snaží sa podať pozitívny odkaz o vyrovnaní sa s traumou a o tom, ako sa dá prekonať. Film je z mnohých stránok zvládnutý suverénne, má presne vykreslené prostredia i nálady, presvedčivé dialógy a vynikajúce herecké obsadenie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 300 € Marek Geišberg. CNTB mladý tvorca Divadlo. Podvod ako životný štýl – podvádzanie ako zamestnanie, umenie, zmysel života. Gogoľova inteligentná komédia bez kladnej postavy ponúka nielen spoločensko-kritický obraz sveta, v ktorom nie je miesto pre morálne ideály, ale aj tragikomický príbeh ľudskej ambicióznosti. Vďaka svojmu pragmatickému, cynicky priamemu jazyku je otvorená súčasným interpretáciám. Inscenácia v réžii umeleckého šéfa SKD Lukáša Brutovského pokračuje v dramaturgickej línii návratov k vrcholným dielam ruskej klasiky a ponúka priestor predovšetkým mladej generácii hercov martinského divadla. Brutovský dbá na vnútorný dramatizmus inscenácie a neutápa sa vo vonkajškových efektoch, jeho práca je badateľná najmä na pozornom modelovaní hereckých kreácií, kde aj v malých nuansách (práca s rekvizitou, kontrastom slova a konania, reakciou hereckých partnerov) badáme cieľavedomé režijné vedenie. Najväčší herecký priestor dostal Marek Geišberg ako kartár Icharev. Jeho výkon sa vyznačuje dávkou koncentrovanej energie, ktorou zbytočne neplytvá. V logických a postave prirodzených intenciách škáluje reakcie svojho podvodníka, a tak sa jeho výkon stáva centrom diania i hereckého kolektívu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 300 € Vlasta Kubušová. CNTB mladý tvorca Dizajn. Crafting plastics! studio je interdisciplinárny projekt, ktorý sa zameriava na výskum v oblasti udržateľných materiálov a ich inovatívnej integrácie do nášho denného života. Momentálne sa jeho tvorcovia zameriavajú na výskum a inovácie vo sfére bioplastov, experimentujú, spolupracujú a produkujú s ohľadom na celý životný cyklus produktu. Premiérovú sériu cp!s collection 1tvoria okuliare vo formáte ready-to-wear, navrhnuté pre nositeľov, ktorí majú radi progresívne a nekonvenčné riešenia. Produkt demonštruje ambíciu skupiny tvoriť úprimné výrobky, ktorých materiál a technologický pôvod je priamo pretavený do ich dizajnérskej podoby. Výrazový jazyk je redukovaný na najzákladnejšie prvky, ktoré vo výsledku reflektujú konštrukčné procesy vo vzťahu k ich vytváraniu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 300 € Juraj Liška. CNTB mladý tvorca Hudba. Originálny elektroakustický projekt Fallgrapp na čele s muzikantom Jurešom Líškom vznikol v roku 2012, o rok neskôr sa vyprofilovala 6-členná koncertná zostava, ktorá sa neskôr rozrástla o ďalších dvoch členov. Na koncertoch spájajú elektroniku s husľovým triom, perkusiami, bicím nástrojom, gitarou a vokálom. Album V hmle nepriamo nadväzuje na debut Rieka, ale vo svojej podstate je odlišný a zvukovo veľmi zaujímavý. Výraznou novinkou je, že v skladbách neznejú len ženské, ale už aj mužské hlasy a je citeľný vplyv rôznych žánrov a umelcov. S hosťami ako Juraj Benetin, Vec, Jimmy Pé, Samuel Hošek a Nina Kohoutová Fallgrapp neuberá na svojom rukopise a ponúka jeden z najzaujímavejších slovenských albumov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 300 € Alena Sabuchová. CNTB mladý tvorca Literatúra. Zbierka poviedok Zadné izby je knižným debutom mladej autorky Aleny Sabuchovej. Predstavuje deväť tematicky prepojených príbehov, ktoré sa sústredia okolo priestoru v jeho fyzickej aj metaforickej podobe. Zadné izby sú všeobecne vnímané ako priestor, ktorý je marginálny, no predsa sa tam niekedy skrýva to najdôležitejšie, hoci bolestivé. Postavy si do svojich vnútorných „zadných priestorov“ odkladajú veci aj ľudí, s ktorými sa nedokážu rozlúčiť, hoci by mali. Príbehy sa pohybujú na hranici reality, občas majú hlavné hrdinky zvláštnu schopnosť vidieťa pomenovať veci inak ako ostatní. Autorka so svojským humorom a nadhľadom reflektuje svet aj ľudí okolo seba.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 300 € Juraj Gábor. CNTB mladý tvorca Výtvarné umenie. Inštalácia Vertikálna gradácia je priestorovou situáciou, objektom, miestom pre fyzickú a percepčnú kontempláciu. Nabáda k jej fyzickému preskúmaniu i k sústredenému pozorovaniu a s divákom si týmto spôsobom vytvára mnohovrstevný vzťah vzájomných interakcií. Gáborova veľkorysá drevená konštrukcia zaplnila celý priestor galérie, ale napriek tomu nie je pre inštaláciu charakteristická monumentalita (ako by sa to mohlo na prvý pohľad zdať), ale predovšetkým intímny prežitok vlastnej telesnosti a prítomného okamihu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 164 € Stanislav Stankóci. Darčekové poukážky ako ceny za prínos v oblasti kultúry
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 164 € Katarína Hubová. Darčekové poukážky ako ceny za prínos v oblasti kultúry.
e) podpora vzdelávania 107 € Pavel Suďa. Darčekové poukážky ako ceny za prínos v oblasti vzdelávania.
e) podpora vzdelávania 107 € Marcel Lukačka. Darčekové poukážky ako ceny za prínos v oblasti vzdelávania.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 57 € Monika Kompániková. Darčekové poukážky ako ceny za prínos v oblasti kultúry.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 107 € Peter Michalica. Darčekové poukážky ako ceny za prínos v oblasti kultúry.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 107 € Adrián Rajter. Darčekové poukážky ako ceny za prínos v oblasti kultúry.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 107 € Zuzana Liová. Darčekové poukážky ako ceny za prínos v oblasti kultúry.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 107 € Tomáš Hulík. Darčekové poukážky ako ceny za prínos v oblasti kultúry.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 107 € Slávka Civáňová. Darčekové poukážky ako ceny za prínos v oblasti kultúry.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 107 € Rastislav Ballek . Darčekové poukážky ako ceny za prínos v oblasti kultúry.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 107 € Sanislav Masár. Darčekové poukážky ako ceny za prínos v oblasti kultúry.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 107 € Nina Vrbanová. Darčekové poukážky ako ceny za prínos v oblasti kultúry.
e) podpora vzdelávania 650 € Bilingválne gymnázium C.S.Lewisa. Jamming room na BilGyme. V rámci projektu sa podarilo vytvoriť na škole Jamming room - t.j. priestor pre voľnú hudobnú tvorbu, pre objavenie a rozvoj hudobného talentu študentov, ktorí nemali kontakt s hudobnými nástrojmi, šanca pre vytvorenie premenlivých hudobných zoskupení. Priestor je pravidelne navštevovaný študentmi. Finančný dar bol použitý na zakúpenie digitálneho piana.
b) podpora a rozvoj športu 500 € Bratislavská šachová akadémia. Šachové turnaje pre deti. V rámci projektu sa zrealizovalo siedem šachových turnajov v období október - december 2017. Vďaka grantu sa uskutočnil nákup 10ks digitálnych šachových hodín, čím sme mohli rozšíriť kapacity turnajov pre širšie množstvo hráčov. Zrealizované šachové podujatia nabrali synergický efekt. Výsledkom je napríklad záujem nových dobrovoľníkov - šachových rozhodcov, pomocných organizátorov a trénerov, ktorý vyústil do prípravy trénerského celodenného workshopu. Finančný dar bol použitý na nákup digitálnych šachových hodín.
b) podpora a rozvoj športu 400 € SLOVENSKÁ ASOCIÁCIA TAEKWONDO WTF. Samurai camp - taekwondo sústredenie. Vďaka projektu sa nám podarilo finančne podporiť účasť cvičencov a členov klubu Ilyo tkd tn na celonárodnom Samurai campe, čím sme odľahčli peňaženky rodičov, ktorí deti financujú po celý rok na všetkých turnajoch a odmenili tých najlepších a najsnaživejších. Campu sa zúčastnili 67 cvičencov a spolu 8 trénerov. Konkrétne z Trenčína sa zúčastnilo 8 cvičencov a 1 tréner. Finančný dar bol použitý na úhradu ubytovania.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 500 € Centrum Memory, n.o.. Zakúpenie prenosného klavíra a príslušenstva. V rámci projektu sa podarilo zakúpiť klavír so stojanom vďaka čomu sa muzikoterapia stala aktivitou, ktorej sa môžu zúčastniť už všetci klienti denného pobytu Centra MEMORY n.o. Hudobné posedenie sa pre seniorov v dennom pobyte stalo už každodennou súčasťou ich denného programu. Realizáciou projektu sme prispeli k zefektívneniu muzikotrapie ako nefarmakologického prístupu v liečbe Alzheimerovej choroby. Finančný dar bol použitý na zakúpenie klavíra s prenosným stojanom.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 600 € Občianske združenie "Darujme deťom nádej". "Krôčik k samostatnosti". Realizáciou projektu sme prispeli k rozšíreniu spektra rehabilitačných metodík poskytovaných v Špecializovanej rehabilitačnej nemocnici v Dunajskej Lužnej. Vybavením telocvične na individuálnu liečebnú telesnú výchovu kabínkou na cvičenie UGUL s príslušenstvom a polohovacím rehabilitačným stolom, je umožnená deťom s detskou mozgovou obrnou atraktívna forma rehabilitácie spojená s včasnou vertikalizáciou. Pri cvičení v závese s odľahčením získavajú deti nové senzomotorické skúsenosti, vďaka čomu sa postupne zlepšujú ich motorické schopností. Finančný dar bol použitý na zakúpenie kabínky na cvičenie UGUL.
b) podpora a rozvoj športu 400 € Karate klub Junior Prešov, o. z.. JUNIORKO. V rámci projektu JUNIORKO využívame rôzne reklamné a marketingové služby. Od výroby, spracovania a distribúcie reklamného materiálu, cez realizáciu reklamných kampaní, šírenia reklamy rôznymi spôsobmi (v novinách, periodikách, v rozhlase, televízii, na internete a iných médiách), umiestňovania vonkajších reklám – billboardy, panely, nástenky, stojany, prenájom reklamných plôch a mnohé ďalšie. Za poskytnuté finančné prostriedky boli vyhotovené tričká ,,JUNIORKO,,.
e) podpora vzdelávania 340,87 € Škola pre mimoriadne nadané deti a gymnázium. Týždeň vedy a techniky. Vramci projektu sa v októbri na našej škole uskutočnil Týždeň vedy a techniky. Podujatia sa zúčastnili tak naši žiaci ako aj žiaci z rôznych škôl z celého Slovenska. Vrámci podujatia si mohli žiaci v stánkoch zameraných na fyziku, chémiu, biológiu, matematiku vyskúšať rôzne pokusy, preveriť svoje vedomosti, oklamať svoje zmysly, ale aj sa zahrať logické hry či vyrobiť si kalendár v tvare pravidelného dvanásťstenu. Denne sa konali vedecké prednášky na rôzne zaujímavé témy. Finančný dar bol použitý na kúpu spotrebného materiálu na pokusy z fyziky a chémie.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 400 € Združenie za práva zvierat. Československý kastračný program. Kastračná akcia psov a mačiek v rómskych osadách Stráne pod Tatrami a Rakúsy sa realizovala Združením za práva zvierat vďaka dobrovoľníkom a veterinárom v tíme a vďaka príspevkom verejnosti a grantu nadácie TB. V spolupráci a súčinnosti obcí a RVPS Poprad. Dosiahli sme elimináciu zvierat v osade - odber asi 1/4 zvierat v oboch osadách spolu plus kastráciu takmer všetkých samíc, ktoré sa v osade nekontrolovane množili. Výsledkom by malo byť dlhodobé zníženie prísunu ďalších nechcených zvierat v oboch osadách a eliminácia úhynu takto narodených šteniat a mačiat na choroby, ktoré sa v osadách nachádzajú. Finančný dar bol použitý na veterinárne zákroky a ošetrenia zvierat.
b) podpora a rozvoj športu 350 € Občianske združenie "Športový klub Ferčekovce". Výlet do Zádielskej doliny. V rámci projektu bol zorganizovaný výlet do Zádielskej doliny ako súčasť našich športovýchkultúrnych a náučných aktivít, ktorým sa počas celého roka venujem OZ Športový klub Ferčekovce. Uskutočnil sa v dňoch 10.-.11.6.2017. Prvý deň bola naplánovaná turistika v Zádielskej doline a druhý deň návšteva Krásnohorskej jaskyne. Deti sa venovali rôznym športovým aktivitám a čo je najdôležitejšie- so svojimi rodičmi. Strávili spolu veľmi pekný, nezabudnuteľný víkend, odniesli si kopec zážitkov. Finančný dar bol použitý na úrhradu ubytovania.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 650 € Asociácia náhradných rodín. Letný, rekreačno poradenský pobyt pre náhradné rod. V rámci projektu Asociácia náhradných rodín zrealizovala v dňoch 31.7. -5.8.2017 letný, rekreačno poradenský pobyt pre náhradné rodiny a deti, ktoré v náhradných rodinách žijú.Počas pobytu mali náhradní rodičia možnosť zúčastniť sa odborného vzdelávania, ktoré sme zabezpečili, taktiež mohli využiť individuálne psychologické poradenstvo. 35 náhradných rodín z celého Slovenska sa stretlo a prežili spolu týždeň s možnosťou vzdelávania a rekreácie. Finančný dar bol použitý na úhradu stravy a ubytovania.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 650 € Návrat, o.z. - Centrum Návrat v Prešove. NaHLAS o prijatí. Centrum Návrat v Prešove realizovalo v období júl až november 2017 projekt "NaHLAS o prijatí", ktorého cieľom bolo verejne komunikovať o tom, že je pre nás životne dôležité prijímať a byť prijatý. Prostredníctvom verejného happeningu, spoločnej hromadnej bubnovačky, fotovýstavy životných príbehov mladých ľudí, diskusie a ďalších osvetových /PR/ aktivít sa pracovníci Návratu snažili priblížiť životné príbehy tých, ktorí majú osobnú skúsenosť s prijatím v rôznych podobách. Finančný dar bol použitý na prenájom, propagačné materiály, občerstvenie a vecné odmeny.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 550 € CLAUDIANUM n. o.. Pozvanie na šálku tanca II.. Vďaka projektu sa podarilo vytvoriť 6 mesačný tanečno-pohybový terapeutický program pre klientov RS Claudianum, ktorými sú dospelí občania s mentálnym a kombinovaným postihnutím. Podarilo sa nám tak zabezpečiť pravidelnosť a kontinuitu v stretnutiach, čo je v terapeutickom procese veľmi dôležité. Program sa u klientov tešil obľube a stretol s výrazne kladnou odozvou. Finančný dar bol použitý na odmenu pre externého lektora.
b) podpora a rozvoj športu 300 € Občianské združenie Akadémia Juventus Žilina. Vybudovanie tréningovej a hracej plochy AJŽ. V rámci projektu sa realizovala starostlivosť o futbalové ihrisko - skvalitneie trávnatej plochy. Valcovaním ihriska sa dosiahlo skvalitnenie futbalovej plochy a tým sa skvalitnili futbalové tréningy všetkých hráčov v akadémii. Poveternostné podmienky počas celého roku ale hlavne počas jesene nám umožnili ihrisko valcovať. Finančný dar bol použitý na valcovanie ihriska.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 500 € Daruj nádej, občianske združenie. Dovybavenie priestorov na rehabilitáciu.. V rámci projektu bola zakúpená automatická práčka a sušička vďaka čomu sa výrazne zlepšili podmienky súvisiace s poskytovaním rehabilitácie pre ťažko zdravotne postihnuté deti, ktoré majú častokrát oslabenú imunitu. Je nesmierne dôležité meniť prádlo a dezinfikovať po každej terapii. V súčasnosti je možné použité prádlo vyprať a vysušiť priamo v priestoroch centra. Za finančný dar bola zakúpená automatická práčka a sušička.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 400 € Slovenský skauting, 59. zbor Barbakan Banská Bystrica. Kormidelnícky kurz Barbakan. V rámci projektu absolvovali skauti a skautky vo veku 12 - 16 rokov v počte 14 kormidelnícky kurz. Všetci sú pripravení prevziať zodpovednosť v domácich posádkach a viesť spolu s vedúcimi oddielov ostatných členov podľa skautských princípov a metódy. Viacerí z členov sa priamo chopili tzv. funkcií kormidelníkov a pomáhajú viesť svoje vlastné posádky. Ďalší sa zapojili do rôznych projektov a plánujú rôzne aktivity pre rovesníkov i mladších skautov a skautky. Finančný dar bol použitý na prenájom priestorov, ubytovanie, strava a materiál ku kurzu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 800 € KASPIAN. Srdcom pre KASPIAN. Realizáciou projektu sa prispelo k zabezpečeniu ochrany pred slnečnými lúčmi počas horúcich letných mesiacov. Zároveň sa zabezpečila príjemná klíma a zvýšila sa estetickosť vnútorných priestorov klubu kASPIAN. Úžitok z tohto projektu budú mať nielen deti a mladí ľudia, ktorí využívajú naše služby, ale aj dobrovoľníci a študenti v praxi, pracovníci i komunita v okolí Furdekovej 6/A, ktorá využíva tieto priestory. Za finančný dar boli zakúpené látkové rolety na okná.
e) podpora vzdelávania 500 € Spojená škola internátna. SNOEZELEN. V rámci projektu bola realizovaná kúpa kompenzačnej pomôcky - rezonančnej leňošky, ktorá sa využíva v dopoludňajších hodinách pre žiakov B a C variantov školy (stredné a ťažké mentálne postihnutie), pre žiakov našej špeciálnej materskej školy. V popoludňajších hodinách sa kompenzačná pomôcka využíva pre klientov CŠPP v rámci ranej starostlivosti. Používanie kompenačnej pomôcky spolu s ostatnými komponentami nami vytvorenej multisenzorickej miestnosti závisí od individuálnych potrieb detí. Za finančný dar bola zakúpená kompenzačná pomôcka - rezonančná leňoška.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 400 € Dobrý pastier Pribeník n.o.. Oprava vonkajšej fasády v sociálnom zariadení. Nezisková organizácia Dobrý Pastier, ktorá prevádzkuje sociálne zariadenie pre osamelé matky s deťmi v rámci projektu zrealizovala menšie vonkajšie úpravy fasády budovy soc. zariadenia. Najväčším prínosom projektu je zabezpečenie kvalitného bývania našich prijímateľov sociálnych služieb, aby sa cítili u nás bezpečne a dobre. Budova soc. zariadenie vďaka maľbe vyzerá oveľa krajšie a estetickejšie. Finančný dar bol použitý na kúpu materiálu na úpravu fasády budovy.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 500 € Veríme v nádej,občianske združenie. Biolampa pre komunitu. Vďaka projektu bola zakúpená biolampa Bioptron pre klientov občianskeho združenia. Biolampa bola zapožičiavaná na aplikáciu do domáceho prostredia. Klienti si aplikovali svetelnú terapiu niekoľko krát denne, podľa potreby. Vďaka aplikácii biolampy sa zmiernili bolesti klientov a urýchlil proces hojenia rán a kožních problémov. Klienti veľmi uvítali možnosť aplikácie biolampy v domácom prostredí. Finančný dar bol použitý na kúpu biolampy PAG-960 Bioptron Medall.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 450 € Združenie mariánskej mládeže. Buď INý, maj súcit s chudobnými!. Projekt „Buď Iný, maj súciť s chudobnými!“ sa realizoval formou štvordňového podujatia v termíne 28.-31.7.2017 v obci Lokca na Orave. Bol určený predovšetkým pre členov Združenia, ale aktívne sa zapojilo do projektu aj domáce obyvateľstvo. Program pozostával z prednášok, workshopov (podomová návšteva, šport, kreatívne workshopy), skupinových zdieľaní a prednášok zameraných na sociálnu pomoc. Tým sa nám u účastníkov podarilo vzbudiť sociálne cítenie a chuť aktívne pomátať druhým vo svojom okolí. Do projektu sa zapojilo celkovo 304 osôb. Fiančný dar bol použitý na stravu pre účastníkov podujatia.
e) podpora vzdelávania 350 € Základná škola s materskou školou Lazany. Pohybom ku zdraviu. Cieľom projektu bola podpora vybavenia našej novej telocvične o moderné prostriedky pri športových hrách a to zakúpením svetelnej tabuľe s časomierou pre zobrazovanie výsledkov počas zápasov. Naším projektom tiež chceme vytvoriť dobré pracovné prostredie žiakom počas hodín telesnej výchovy a aj takýmto spôsobom podporiť záujem detí o pohybové aktivity. Cieľ sa podarilo spniť v plnom rozsahu. Finančný dar bol použitý na kúpu sveteľnej tabule multisport.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 550 € Provita. Pomôžme krehkým deťom. Výsledkom zrealizovaného projektu je zabezpečenie rýchlej a bezpečnej prípravy mlieka pre našich pacientov, čo zvyšuje spokojnosť nielen detí (v čase kŕmenia nemusia dlho čakať na ohriatie stravy), ale aj ich matiek a ošetrujúceho zdravotného personálu. Keďže matky hospitalizované spolu s deťmi podávajú svojím deťom čerstvo odstriekané mlieko bez pasterizácie, sterilizáciou odsávačiek znižujeme riziko vzniku nozokomiálnej nákazy a bakteriálnej kontaminácie mlieka. Finančný dar bol použitý na kúpu parných sterilizátorov a elektrických ohrievačov fliaš.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 350 € OZ Detské centrum KVETINKOVO. Knižný kútik. V rámci projektu sa vybudoval knižný kútik v rohu dennej miestnosti, ktorý tvorí rohová skrinka s viacerými poličkami, na ktorých sú knihy prehľadne uložené a rozdelené. Rohová skrinka s poličkami ďalej pokračuje lavičkou na sedenie s molitanovým sedákom a dvomi úložnými kontajnermi na knihy pre najmenšie deti. Ak si chcú zároveň čítať knihy viaceré deti, k dispozícii majú kobercový podsedák (kruh s motívom zvieratka) na sedenie. Vytvorenie uceleného knižného kútika umožňuje deťom nový druh trávenia voľného času v rámci vnútorných aktivít. Finančný dar bol použitý na kúpu skriniek a sedákov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 400 € Tanečné divadlo Bodies. Chceme aj naďalej tvoriť a tancovať.... V rámci projektu sa zabezpečil prenájom tanečnej sály. Prenajaté priestory využívame denne v čase od 14.30 do 20.00 hod. Počas celého týždňa sa na tanečnej sále vystrieda 2x cca 70 tanečníkov pracujúcich v 6 vekových skupinách.Na našich tréningoch sa venujeme rôznym tanečným technikám moderného tanca a tvoríme choreografie primerané veku našich zverencov. Finančný dar bol použitý na úhradu prenájmu tanečnej sály.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € SVETIELKO POMOCI n.o.. Psychosociálna pomoc pre onkologicky choré deti.. V rámci projektu sme pomohli viac ako 80 osobám - deťom s onkologickými ochoreniami, ich rodičom a súrodencom. Deťom a ich rodinám sme sa venovali osobne (u nich doma či v nemocnici), alebo telefonicky. Zabezpečili sme dostupné formy pomoci pre rodiny, aby ich život počas onkologickej liečby dieťaťa bol čo najľahší. Finančný dar bol použitý na kúpu terapeutických pomôcok a úhradu mzdy sociálnej pracovníčky.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 400 € DOMKA - Združenie Saleziánskej Mládeže, stredisko Banská Bystrica. Bez nároku na odmenu. V rámci projektu sa podarilo splniť vytýčené ciele. Teambuildingové a oddychové aktivity dopomohli k upevneniu vzťahov medzi dobrovoľníkmi saleziánskeho strediska v Banskej Bystrici. Dobrovoľníci sa tiež dozvedeli nové informácie o saleziánskej rodine na Slovensku a o dôležitostí povolaní počas svojej náštevy noviciátu v Poprade. Účastníkom tejto akcie sme ponúkli čas, ktorý mohli stráviť spolu, kedy sa mohli lepšie spoznať. Ocenenie ich celoročnej roboty malo rôznu formu - pekné ubytovanie na chate v slovenskom raji, spoločná opekačka, výlety, návšteva aquaparku či návšteva atrakcií pri spoznávaní východného Slovenska. Akcie sa zúčastnilo 30 mladých ľudí - dobrovoľníkov a animátorov. Finančný dar bol použitý na úhradu ubytovania pre animátorov.
e) podpora vzdelávania 350 € ZDRUŽENIE RODIČOV PRI ZÁKLADNEJ UMELECKEJ ŠKOLE HÁLKOVA 56. Oprava klavíra – koncertného krídla August Förster. V rámci projektu sa podarilo zrealizovať opravu klavíra - koncertného krídla August Förster, ktorá umožnila výrazným spôsobom pozdvihnúť a rozšíriť hudobnú produkciu na Základnej umeleckej škole Hálkova v Bratislave. Oprava bola nevyhnutnosťou, nástroj bol v nevyhovujúcom technickom stave. Prínos z rekonštrukcie nástroja majú žiaci pri vyučovaní, účinkujúci na verejných podujatiach, ale tiež i poslucháči koncertov, súťaží a prehliadok. Za finančné prostriedky bola realizovaná oprava klavíra.
e) podpora vzdelávania 350 € Občianske združenie MonteSvet. "Pomoz mi, aby som to dokazal sám:". V rámci projektu sa podarilo zaobstarať didaktický materiál pre OZ MonteSvet zvýšiť návštevnosť našich priestorov a v neposlednom rade bol splnený cieľ na sto percent pripraviť pre deti vhodné prostredie na rozvoj ich zmyslového vnímania a upraviť herne tak, aby boli atraktívne, funkčné a zabezpečovali bezpečnosť a komfort pri aktivitách v nich. Rodičia a deti sa k nám radi vracajú a my sa tešíme z nových pomôcok, ktoré vieme našim klientom ponúknuť pre ďalší rozvoj ich ratolestí. Finančné prostriedky boli použité na kúpu hudobných nástrojov, mini relaxačných vakov a montessori pomôcky.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 500 € Slovenský skauting, 1. zbor Baden-Powella Bratislava. Letný skautský tábor pre rómskych lídrov. V rámci projektu sa podarilo zorganizovať 6-dňový tábor pre 27 Rómskych skautov zo sociálne znevýhodneného prostredia za účasti 6-tich inštruktorov z 1. zboru skautov Bratislava. Rómski skauti sa naučili lepšie pracovať so svojimi malými skupinkami, dostali veľkú dávku inšpirácie, motivácie, naučili sa dlhodobo plánovať program a vytvorili si podrobný programový plán na september až december 2017. Inštruktori z nastupujúcej generácie vedúcich 1. zboru skautov Bratislava sa naučili lepšie spolupracovať a získali pozitívny vzťah k Rómskej komunite, ktorý budú odovzdávať ďalej. Finančný dar bol použitý na kúpu potravín.
e) podpora vzdelávania 350 € OZ Pivonka. Cestou necestou. V materskej škole Pivonkova v Bratislave sa v rámci projekt Cestou necestou podarilo zorganizovať spoločný výlet detí, rodičov a pedagógov na Zochovu chatu. Deti poznávali prírodu, športovali a utužoval sa kolektív nielen medzi deťmi ale aj medzi rodičmi a pani učiteľkami. Finančný dar bol použitý na nákup športových pomôcok ako švihadlá, karimatky a klzáky na sneh.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 750 € OZ Nepočujúce Dieťa. Informáciami k počutiu. V pilotnom projekte "Informáciami k Počutiu" sa vytvoril podklad pre viac ako 5 informačných materiálov pre rodiny detí s poruchou sluchu, ktoré pre nich budú k dispozícii v online verzii na www.nepocujucedieta.sk a v offline verzii na vybraných miestach prvého kontaktu rodiny s diagnózou porucha sluchu. Projekt tak prispeje k zlepšeniu orientácie a vedomostí týchto rodín, aby vedeli ako, kedy a kde sa obrátiť na potrebného odborníka a maximalizovať tak mieru pomoci pre ich deti. Včasná intervencia u detí s poruchou sluchu tak prispeje k ich budúcemu začleneniu do majoritnej, počujúcej spoločnosti a umožní im počuť, rozumieť a komunikovať so svojím okolím. Finančný dar bol použitý na výrobu tlačovín, kancelársky materiál, grafiku a odborný garant projektu.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 800 € Deťom s rakovinou n.o.. Kreatívna tvorba detí na detskej onkológii. Liečba detí s rakovinou je náročná a zdĺhavá. V prekonávaní týchto dní veľmi pomohla nová arteterapia, čiže práca s novým kreatívnym materiálom. Vďaka tomu mohli prísť deti do psychickej pohody, ktorá je veľmi podstatná pre priebeh liečby. Tento projekt veľmi pomohol nielen deťom, ale aj rodičia mohli mať chvíľku pre seba, kým deti tvorili nové výrobky spolu s personálom. Finančný dar bol použitý na kúpu pomôcok a materiálu pr eumeleckú a výtvarnú tvorbu.
e) podpora vzdelávania 400 € CENTRUM NADANIA,n.o.. Nech inakosť nie je prekážkou vo vzdelávaní - rela. Realizáciou projektu sa podarilo zriadiť miestnosť a zariadiť ju relaxačným vybavení, snoezelen. Deti s pervazívnou vývinovou poruchou majú možnosť počas školy ale aj po vyučovaní upokojiť sa, znížiť pocity predráždenia, znížiť sociálne a senzorické predráždenie. Mnohé z detí predĺžili svoj pobyt v škole na vyučovaní, lebo vďaka účinnej stabilizácií sú schopné vystaviť senzorickým podnetom v triede a lepšie regulujú svoje správanie. Finančný dar bol použitý na polohovacie hniezdo a gelovú podložku.
e) podpora vzdelávania 350 € Združenie rodičov a priateľov školy u Filipa. Chutná záhrada, ktorá učí.. V rámci projektu sa podarilo vybudovať mini relaxačnú zónu, vyvýšené záhony, bylinkovú špirálu, hmyzí hotel, kompostovisko, artušov kruh, vysadili ovocné stromy, vybudovali pieskovisko. Na projekte participovali rodičia aj deti. Je určený všetkým dobrým ľuďom, ktorí sa tu zastavia. Finančné prostruiedky sme použili na dopravu kamena pre bilynkovú špirálu, nákup guľatiny a tesárske práce.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 350 € TABITA - diakonia. Letný Biblický Tábor Červenica 2017. V rámci projektu sa podarilo zrealizovať letný tábor, ktorého úlohou bola zvesť Božieho slova. Formovanie detí a dorastu vo viere. Upevňovanie starých priateľstiev a nachádzanie nových. Je to čas plný požehnania. Byť blízko k Bohu a tešiť sa z Bozej lásky. Finančný dar bol použitý na účastnícky príspevok.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 400 € Podložený palček. Nové poznania. Občianske združenie Podložený palček v rámci projektu zabezpečilo tablet so špeciálnymi programami, ktorý pomáha rodinám s ťažko zdravotne postihnutými deťmi. Tieto deti potrebujú nepretržitú starostlivosť, učenie, stimulácie. Táto pomôcka deti zaujala, vyjadrovali radosť z nového objavovania. Stimulácie dávajú možnosť dosiahnutia čo najvyššej možnej miery samostatnosti v rámci svojich možností a schopností. Finančný dar bol použitý na kúpu tabletu.
b) podpora a rozvoj športu 300 € PK Záhorák Senica. Plavecké pomôcky a sústredenie. V rámci projektu boli Plaveckým klubom Záhorák Senica zakúpené nové plavecké pomôcky, inovatívne novinky, ktoré prispeli k zvýšeniu záujmu detí o tréningový proces, čo v konečnom dôsledku viedlo k vyšším výkonom detí na pretekoch a súťažiach. Za posledný rok deti získali mnoho medailí a ocenení, výrazne si polepšili osobné rekordy, čím si získali miestenky medzi najlepšími vo svojich vekových kategóriách na Slovensku a v Čechách. Finančný dar bol použitý na kúpu plaveckých pomôcok.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 550 € BETLEHEM. Neobyčajné umenie obyčajných ľudí. Výsledkom projektu bolo 15 arteterapeutických stretnutí, v rámci ktorých dostali ľudia s duševným ochorením priestor na sebarealizáciu v oblasti liečby umením. Cez vlastnoručne namaľované obrazy mohli vyjadriť svoje prežívanie a aktuálne nastavenie, cez tvorbu sa mohli prinavrátiť do stavu harmónie so sebou samým a svojim okolím. Terapiou ich sprevádzal výtvarný umelec, ktorý im otvoril do sveta umenia týmto krásnym spôsobom. Súčasťou projektu bola výstava diel v bratislavskej Umelke, kde boli prezentované najkrajšie diela vytvorené počas projektu. Finančný dar bol použitý na kúpu kreatívneho materiálu a rámovanie diel.
e) podpora vzdelávania 450 € Združenie STROM. Spoznaj STROM. Združenie STROM organizuje ročne 6 sústredení, Tábor Mladých Matematikov (TMM) a veľa iných akcií so zameraním na matematiku pre talentovanú mládež. Aby sa združenie mohlo prezentovať na úrovni, v rámci projektu sa podarilo zakúpiť kvalitný fotoaparát, pomocou ktorého sa bude združenie prezentovať kvalitnými zábermi - či už fotografiami alebo videami - z aktivít a akcií, ktoré organizuje. Aby aj ľudia vďaka fotkám a videám dozvedeli viac o združení STROM. Finančný dar bol použitý na kúpu fotoaparátu.
e) podpora vzdelávania 350 € Rodičovské združenie pri MŠ Dolné Srnie. Zdravé srnančatá. V rámci projektu bolo cieľom zmodernizovať umyvárky pre deti v MŠ Dolné Srnie. Z prostriedkov nadácie a občianskeho združenia boli zakúpené nové zariadenia (držiaky na uteráky a radiátory), ktoré pomohli vymeniť rodičia detí. Montážou nových radiátorov a odstránením starých krytov vznikol nielen nový priestor, ale zvýšila sa i bezpečnosť. Finančný dar bol použitý na kúpu kúpeľňovej zostavy - držiakov na uteráky.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 350 € Zelený Jablonec. Odkrývame tajomstvá vedy a techniky. V rámci projektu OZ Zelený Jablonec zakúpil plánované konštrukčné pomôcky, ktoré následne odovzdal ZŠ Jablonec. Konštrukčné pomôcky boli začlenené do vzdelávacieho procesu, žiaci si vyskúšali konštrukciu vybraných modelov a práca s pomôckami bola pre nich nová, zaujimavá a motivujúca. V súčasnom vzdelávacom procese tak prinášame možnosť deťom učiť sa vlastnou skúsenosťou v oblasti vedy a techniky prostredníctvom inovatívnych pomôcok. Finančný dar bol použitý na nákup konštrukčných vzdelávacích pomôcok.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 550 € Spolu proti CMV. PRE naše deti & O našich deťoch. Občianske združenie Spolu proti CMV zrealizovalo stretnutie rodin a ich deti s diagnózou vrodena CMV infekcia. Cielom stretnutia bolo zoznámit sa, zdieľať skúsenosti, porozprávať sa o podobných problémoch. Pre deti boli pripravené dielničky, individuálna a skupinová muzikoterapia pod vedením skúsených terapeutov, ktorej sa mohli zúčastniť aj rodičia a získať tým ďalšie možnosti ako pomocou hudby a vibrácií pracovať s handikepovaným dieťaťom. Každý účastník mal možnosť si urobiť portrétovú fotografiu profesionálnym fotografom, občerstviť sa a na záver boli všetci obdarovaný malým darčekom. Finančný dar bol použitý na prenájom priestorov, občerstvenie, muzikoterapiu a malé darčeky.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 550 € OZ GALANT pri Špeciálnej Materskej škole pre deti so sluchovým postihnutím. Rehabilitačná miestnosť pre hendikepované deti. Cieľom projektu bolo zriadenie rehabilitačnej miestnosti pre sluchovo, mentálne a telesne postihnuté deti vo veku od 3-6 rokov sa realizovalo na Hrdličkovej ulici v Bratislave. Zakúpený bol koberec, 2x tuli vaky, rehabilitačno- manipulačné bábiky, kocky a balančné pologule na cvičenie. Rehabilitačná miestnosť sa využíva denne, chodí sem cca 60 detí materskej školy. Po zakúpení pomôcok pre deti, boli zo strany detí a ich rodičov pozitívne ohlasy. Finančný dar bol použitý na kúpu koberca, sedacích vakov, balančné pologule a motorické bábiky.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 400 € Slovenský skauting, 49. zbor Prešov. Cesta vody.... V rámci projektu sa podarilo zorganizovať 16 individuálnych splavov pre stredné školy z Prešova, Sabinova i Košíc a pripraviť pre účastníkov silný zážitkový deň, počas ktorého sa naučili mnohé nové veci. Taktiež sa realizoval Inštruktorský vodácky kurz pre 14 nových inštruktorov. Účastníci okrem iného, mali aj možnosť vyskúšať si aktivity „raritného“ charakteru, rozvíjať svoje zručnosti v netradičnom športe, i prehlbovať svoje životné zručnosti prácou v skupine, pri riešení „krízových“ situácií a to všetko zábavnou a atraktívnou formou. Finančný dar bol použitý na prenájom vodáckeho vybavenia.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 400 € KOŠAKT, o. z.. Odpadkové koše - BANKOV. Občianske združenie KOŠAKT sa už niekoľko rokov intenzívne venuje ochrane a zveľaďovaniu životného prostredia, organizuje a sprostredkuváva dobrovoľnícke akcie, zúčastňuje sa akcií iných aktivistov v okolí a aktívne sa zapája do ochrany životného prostredia kdekoľvek na Slovensku. V rámci tohto projektu vyhotovilo a osadilo v teréne päť odpadkových košov. Aj týmto krokom sa postupne mení časť Košíc na čistú a bez odpadkov.O osadené odpadkové koše sa pravidelne starajú a čistia ich. Finančný dar bol použitý na nákup materiálu.
e) podpora vzdelávania 350 € Základná škola pre 1.-4.ročník s materskou školou Pernek. Keď sa učíme a hráme, radosť v srdci máme.. V rámci projektu sa podarilo zabezpečiť kvalitnú a zaujímavú hru - Človeče nehnevaj sa, ktorú môžu žiaci ZŠ a zároveň aj MŠ vužívaj v exteriéry - v priestoroch školského dvora a školskej záhrady. Zároveň sme deťom poskytli ďalšie možnosti na rozvíjanie ich telesných, duševných i vôľových vlastností. Hra je prenosná, takže si ju môžu zobrať či už na školský dvor, tak i do školskej záhrady. Finančný dar bol použitý na zakúpenie spoločenskej hry.
b) podpora a rozvoj športu 300 € Novomestský športový klub 1922. Sústredenie. v rámci projektu Sústredenie bolo zorganizované sústredenie formou letného tréningového kempu v Nemšovej. Cieľom bolo upevnenie vzťahov, budovanie tímu rôznymi spoločnými aktivitami aj mimo tréningov a týmto upevniť tímového ducha, ako aj zlepšenie fyzických a technických zručností detí. Vďaka projektu sa zlepšili vzťahy v tíme, chlapci majú lepšiu disciplínu na tréningoch a celkovo majú iný prístup k tréningovému procesu. Projekt bol tiež so zameraním na zlepšenie rýchlosti, kondície a herných činností. Finančný dar bol použitý na úhradu ubytovania.
e) podpora vzdelávania 400 € OZ MŠ Turnianska. Hrať nás baví. V projekte Hrať nás baví sa podarilo vďaka obnove fondu kostýmov, postáv a bábiek prebudiť v daťoch záujem o divadlo a to nielen ako divákov ale aj ako hercov v príbehoch, ktoré hrali sami medzi sebou. Deti v MŠ s nadšením ocenili nové kostými a zvýšila sa ich radosť a záujem o túto formu kreatívnej tvorby. Veľkým benefitom je aj to, že kostýmy budú môcť byť použité aj v ďalšej práci s deťmi, najmä pri príprave predstavení pre rodičov a starých rodičov. Finančný dar bol použitý na kúpu kostýmových čiapok.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 600 € Lampášik nádeje, občianske združenie. Snažíme sa dokázať viac.. Projekt bol zameraný na pomoc pre ťažko zdravotne postihnuté deti a ich rodiny. Zakúpením germicídneho žiariča vytvorilo OZ pre deti, ktoré majú zníženú imunitu bezpečné prostredie. Využívaním zakúpených pomôcok a materiálu u ťažko zdravotne postihnutých detí sa zlepšila rovnováha, koordinácia, celkové uvoľnenie a zníženie bolesti pri cvičení. Tieto pomôcky zároveň využívajú aj rodičia detí, ktorí vynakladajú veľkú fyzickú námahu pri manipulácii a starostlivosti o svoje deti. Finančný dar bol použitý na uhradenie vibračnej plošiny, rašelinových nosičov tepla a rašelinových zábalov.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 600 € Matias,n.o.. Rodinné centrum pre deti s autizmom. Rodinné centrum pre deti s autizmom v Martine - Záturčí bolo založené v októbri roku 2017. Stretávajú sa tu rodiny(cca 35 viacdetných rodín), kde žije dieťa s autizmom. Cieľom je skvalitniť život deťom s autizmom a tým aj ich rodinám. Pri vzdelávaní detí chcú používať najmodernejšie didaktické postupy a metódy, ktoré sú odskúšané v iných krajinách sveta. Pre deti bola obstaraná sme relaxačnú hojdačka, ktorá rozvíja motoriku a vestibulárny systém, je s odnímateľným čalúnením, vodeodolná, je vhodná pre deti od troch rokov a aj pre dospelých autistov. Dieťa s týmto zdravotným znevýhodnením sa cíti v hojdačke veľmi dobre, vydrží tam relaxovať a oddychovať, preto je to veľká pomoc pre rodičov dieťaťa. Rodičia si pomôcku pochvaľujú pre jej terapeutický význam a sú veľmi vďační. Ciele projekte sa naplnili čiastočne, pretože finančné nároky na chod Centra sú vysoké a 1 ks hojdačky nepokryje potreby 35 detí s autizmom. Finančný dar bol použitý ako príspevok na energiu a nákup relaxačnej hojdačky.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 400 € Different - občianske združenie. Bašta ožíva. Projekt Bašta ožíva pomohol pripraviť pre návštevníkov kultúrno-komunitného centra viacero podujatí. Výstup z neho bol najmarkantnejší pri pravidelných štvrtkových filmových projekciách domáckeho klubového kina Kameň, počas uvedenia medzinárodného festivalu dokumentárneho filmu Jeden svet a pri občasných nedeľných detských premietaniach, diskusiách, herných turnajoch, koncertoch a pod. Žánrová pestrosť sa prejavila aj na počte divákov, ktorých v súvislosti s projektom bolo takmer 400. Zámerom projektu bolo zvýšiť komunitné povedomie o Bašte kultúno-komunitnom centre v Bardejove a jeho aktivitách a zároveň zvýšiť kvalitu i pestrosť ponuky. Cieľová skupina bola pestrá od najmenších detí, cez návštevníkov kino premietaní a koncertov až po diskusie či festival. Finančný dar bol použitý na úhradu projektora.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 550 € Anima n.o.. Ukáž mi ako sa to robiť má.. V rámci projektu sa podarilo zrealizovať 10 stretnutí pre rodičov a deti, v rámci ktorých získavali sociálne zručnosti a cez živé učenie (reflexia a pokus o zmenu) sa snažili porozumieť svojmu správaniu, chybám ktoré v ňom robia a ktoré im spôsobujú problémy vo vzťahoch a rodinnom či inom spoločenskom fungovaní. Úvodná motivácia bola náročná, no následne sa rodičia zaktivizovali a porozumeli spôsobu takéhoto učenia, ktorý sa im zapáčil. Po 10 stretnutiach získali opakovane pozitívnu ozvu zo sociálneho prostredia a toho času si už sami pýtajú toto skupinové stretnutie. Finančný dar bol použitý na kancelársky materiál, pomôcky a materiál pre rozvoj zručnosti detí.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 700 € Evanjelická DIAKONIA Evanjelickej cirkvi a.v. na Slovensku. HROU K ÚSPECHU -DEBORA, útulok pre matky s deťmi. Tento projekt má pre sociálne zariadenie veľký význam a prínos - zlepšila sa kvalita poskytovanej sociálnej služby, skrášlilo sa okolie a deti budú zmysluplne využívať voľný čas. Deti sa budú mať kde bezpečne hrať a mamičky si pri strážení svojich ratolestí môžu pohodlne posedieť . Bolo veľmi náročné vymýšľať aktivity a improvizovať, aby sme vyplnili voľný čas hlavne u tých najmladších. Finančný dar bol použitý na kúpu strunovej hojdačky a stolovej súpravy.
e) podpora vzdelávania 350 € Rodičovské spoločenstvo Cirkevnej základnej školy sv. Michala v Michalovciach. Poď si sadnúť a oddýchni si. Rodičovské spoločenstvo Cirkevnej základnej školy sv. Michala v Michalovciach v rámci projektu Poď si sadnúť a oddýchni si pomohlo škole a jej žiakom k umožneniu oddychu von na čerstvom vzduchu a to cez veľké prestávky a aj po skončení vyučovania. Táto úprava prostredia uľahčuje pobyt vonku žiakom s poruchami pohybového aparátu, a tým im môže umožniť lepšiu socializáciu. Prispelo sa k spríjemneniu prostredia, ktoré slúži jednak všetkým žiakom školy ako aj zamestnancom i rodičom. Cieľom ostáva, aby bolo všetkým umožnené posedieť si, len tak sa porozprávať a oddýchnuť si so svojimi kamarátmi v príjemnejšom a zdravšom prostredí - na čerstvom vzduchu.Finančný dar bol použitý na úhradu lavičiek.
e) podpora vzdelávania 450 € Rodičovské združenie pri ZUŠ v Senci. aparatúra na vystúpenia Igricov a Trubadúrov. Rodičovské združenie pri ZUŠ v Senci sa rozhodlo podporiť členov 2 mládežníckych súborov prostredníctvom Nadácie Tatra Banky zabezpečením finančných prostriedkov na nákup technického zabezpečenia pre členov 2 mládežníckych súborov. Z prostriedkov nadácie Tatra banky bol zakúpený bezdrôtový mikrofón pre sólový a zborový spev a stojan na noty pre koncertné vystúpenia Mládežníckeho ľudového orchestra IGRICI a Detského dychového súboru TRUBADÚRI.Zakúpené technické zabezpečenie umožní solídne riešenie kvalitnej produkcie a reprezentácie mládežníckych súborov doma i v zahraničí. Finančný dar bol použitý na úhradu beydrôtový systém s mikrofónom a stojan na noty.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 500 € Naša šanca. Voľnočasové aktivity pre hendikepované deti.. Vďaka tomuto projektu sa podarilo organizácii Naša šanca zakúpiť tablet Apple iPad pre deti s fyzickým alebo mentálnym postihnutím. Vďaka výukovým programom (niektoré sú špeciálne určené pre deti s pohybovým a mentálnym postihnutím) bol podporeý rozvoj jemnej motoriky, rôzne vnemy, rozvoj rozumových schopností, ale aj podpora komunikácie. Práca s tabletom je pre hendikepované deti veľkým prínosom. Rozšírila sa tak ponuku aktivít a aktívne využitie voľného času pre tieto deti. Operačné systémy v súčasnosti poskytujú rôzne aplikácice, vďaka čomu sú aktivity pre jednotlivé deti posudzované individuálne, tak aby bol efekt pozitívny a dlhodobý, smerujúci k rozvoju ich osobnosti. Finančný dar bol použitý na úhrau tabletu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 400 € Dom detí Božieho milosrdenstva, n.o.. Slnečné lúče. Vďaka projektu Slnečné lúče sa dočkali aj ďalší klienti Domu detí Božieho milosrdenstva ľudových krojov, v ktorých môžu prezentovať nielen toto zariadenie. V rámci realizovaných tanečných dielní si osoby s mentálnym, telesným a kombinovaným postihnutím precvičovali im prispôsobené choreografie. Integračné tanečné nácviky prebiehali aj v spolupráci so žiakmi s Cirkevnej školy. Toto snaženie prvýkrát v nových krojoch vyvrcholilo vystúpením na Stropkovskom jarmoku. Realizáciou projektu sa prehĺbila integrácia telesne a mentálne postihnutých osôb prostredníctvom kultúrnych aktivít. Vytvoril sa priestor pre spoločné aktivity so zdravými rovesníkmi, ktorí trávili svoj voľný čas zmysluplným spôsobom. Klienti si rozvíjali pohybovú aktivitu, pozornosť, sústredenosť, ale aj fantáziu a tvorivosť. Finančný dar bol použitý na úhradu krojových košieľ a látky na krojové sukne.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 500 € Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v Stropkove. Mám krídla. V rámci realizácie projektu sa uskutočnili tvorivé dielne pre deti a mládež s mentálnym, telesným a kombinovaným postihnutím, v rámci ktorých boli zhotovené výrobky rôzneho druhu ponúkané na predaj širokej verejnosti na viacerých akciách v meste. V rámci workshopových kreatívnych stretnutí sa vytvoril priestor na zmysluplné trávenie voľného času detí a mládeže. V neposlednom rade ponúkli kreatívne stretnutia možnosť pozitívne ovplyvniť liečbu ľudí s postihnutím po fyzickej aj psychickej stránke, podporiť rozvoj fantázie, tvorivosti, motoriky a zvýšiť sebavedomie, či dokonca nadobudnúť pocit dôležitosti. Finančný dar bol použitý na kúpu kreatívnych a výtvarných pomôcok.
e) podpora vzdelávania 600 € OZ Spolu to dokážeme. Keď práca lieči. Cieľom projektu bolo zmysluplne vyplniť voľný čas pre osoby s ŤZP a ich rodinným príslušníkom a zabrániť tak ich izolácii, zabezpečiť sociálny kontakt, pomôcť napredovať, alebo aspoň podporiť ich psychomotorickú oblasť. Keďže o aktivity bol záujem podarilo sa naplniť náš cieľ, ako sme predsavzali v projekte, cieľom nebol len výsledný produkt - výrobok, ale pocit užitočnosti, spolupatričnosti a prijatia bez prekážok. Finančný dar bol použitý na úhradu jednorázového vstupu do wellness a masáže.
e) podpora vzdelávania 350 € Občianské združenie pri MS sv. Košických mučeníkov. Hráme sa v pohybe - detské ihrisko. OZ na projekt Hráme sa v pohybe- detské ihrisko postupne zbieralo financie od rodičov detí, ktoré navštevujú škôlku, plus rôzne dary a to hlavne na zakúpenie hracích prvkov na ihrisko. Ide o finančne náročnú časť ihriska, ale deti sa potrebujú hrať bezpečne. Hlavné prvky - hojdačka, šmýkľavka, pružinové hojdačky a pieskovisko sa kúpilo spolu s príslušenstvom - gumové rohože a montáž. OZ z prostriedkov od rodičov detí v MS a z daru od nadácie Tatra Banky mohlo vytvoriť ihrisko pre deti. Osadili sa hracie prvky ako pieskovisko, hojdačka a šmýkľavka a svojpomocne sa skrášlilo okolie. Deti z MS sa môžu bezpečne ísť hrať vonku a tak rozvíjať svoje pohybové schopnosti. Finančný dar bol použitý na úhradu váhadlovej hojdačky.
e) podpora vzdelávania 350 € K VECI. Detské ihrisko na Brusnicovej ulici v Bernolákove. Po schválení zmeny rozpočtu sa v rámci projektu finančnéprostriedky použili najmä na úpravu terénu pre budúcu oddychovú zónu. Do projektu sa zapojili všetci členovia občianskeho združenia K VECI. Nezaobišli sa však bez ťažkých mechanizmov, ktoré nám pomáhali odstrániť hlavne staré pne stromov a ich rozsiahle koreňové systémy. Občania vnímajú tento projekt vysoko pozitívne, je to lokalita plná mladých ľudí, ktorým sa zriadenie detského ihriska určite zíde. Finančný dar bol použitý úpravu terénu a odstránenie koreňov stromov.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 400 € Hipoterapeutické centrum Hipony. Pracujem s koníkmi. Do projektu "Pracujem s koníkmi" sa zapojilo 30 detí a 15 dobrovoľníkov. Stretnutia prebiehali v menších skupinách podľa vopred vypracovaného programu, s prihliadnutím na individuálne schopnosti a možnosti detí. Cieľom bolo motivovat deti k hlbšiemu záujmu o zvieratá, naučiť ich aké majú potreby a ako sa o ne postarať. Deti sa naučili kone čistiť, upraviť maštaľ, dať koňom postroje, kone viesť a rovnako sa učili základy cvičenia na koni a samostatného jazdenia. Celkovo sa uskutočnilo 48 stretnutí a nakoniec deti absolvovali jazdecké hry, kde preukázali nové poznatky a získané zručností v 5 disciplínach. Finančný dar bol použitý na kúpu pomôcok ako vidli, lopaty, hrable, metly, vodítka, ohlávky, vôdzky a bičíky.
b) podpora a rozvoj športu 300 € Lyžiarsky klub SKI TEAM Martinské hole. Majstrovstvá SR v In- line slalome. Projekt Majstrovstvá SR v In-line slalome pritiahol pretekárov z celého SR aj zo zahraničia (Česko, Poľsko, Ukrajina). Preteky boli zorganizované na profesionálnej úrovni a všetci pretekári aj diváci vyjadrili spokojnosť s pretekmi. Zorganizovali sa preteky In-line korčuľovaní, kde bol zapezpečený celý priebeh pretekov (organizátory, postavenie trate, brankový rozhodcovia, časomeračy). Pretekov za zúčastnilo 84 pretekárov v rôznych kategoriach. Každá kategória bola osobitne vyhodnotená a najlepším boli odovzdané vecné ceny a zároveň poháre. Vďaka sponzorom a Nadácii Tatra Banka bolo zabezpečené aj občerstvenie pre všetkých zúčastnených. Finančný dar bol použitý na úhradu pohárov.
e) podpora vzdelávania 350 € Rodičovské združenie pri MŠ Mišúta. Mostíky odvahy. V rámci projektu bol zrealizovaný nákup preliezky, ktorá bola nainštalovaná do športovo-relaxačnej zóny v rámci areálu materskej škôlky. Každodenne ho využíva cca 130 škôlkarov. V budovaní a obnove areálu pokračujeme ďalej. Finančný dar bol použitý na kúpu prelizky - rovnovažný lanový mostík.
e) podpora vzdelávania 350 € Združenie rodičov a priateľov Materskej školy Západná 2 Bratislava. V zdravom tele zdravý duch. Projekt V zdravom tele zdravý duch sa ukázal ako veľmi užitočný a prospešný pre všetky deti navštevujúce škôlku v Bratislave. Zakúpenú zostavu veľmi intenzívne využívajú najmä v zimnom období a deti tak majú pravidelne pohybovú aktivitu. Pozitívne ohlasy sú aj zo strany rodičov. Materská škola Západná využíva zakúpené pohybovo-gymnastické pomôcky na vytvorenie zostáv, na ktorých deti cvičia. Pani učiteľky ocenili pomôcky najmä ako príležitosť ponúknuť deťom pohyb počas pobytu vnútri. Riadenými aktivitami sa zároveň deti učia vzájomnej spolupráci, pomôcť si pri jednotlivých úkonoch, správne sa nasmerovať, či pridržať danú pomôcku. Finančný dar bol použitý na úhradu rohovej zostavy s kladinami.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 500 € K-7 Psovodi - záchranári Slovenskej republiky. Pes dobráčisko & pes nebezpečný. V rámci projektu sme zrealizovali nasledovné aktivity: Natáčanie filmu , spracovanie, ozvučenie, efekty, strih a kompilácia do mp4 s upresnením na interaktívne tabule, oslovenie škôl a pilotné zaškolenie canis tímov. Projekt je otestovaný, video priamo k dispozícii v školách a na druhý polrok sú priamo zazmluvnené termíny v materských školách (predškoláci) a základných školách najmä v žilinskom kraji s tým, že následne budeme postupovať do susedných krajov. Finančný dar bol použitý na úhradu natáčania, ozvučenia a technického spracovania.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 400 € Gemerské grúne. Ovocný Gemer a Malohont. Gemerské grúne vo svojom projekte mapovali staré a krajové odrody ovocných stromov v regióne aby ich uchovali ako dedičstvo po predkoch a zároveň aj ako ovocinársku a gastronomickú unikátnosť. Pre širokú verejnosť zorganizovali dva workshopy, na Babinci a v Muránskej Dlhej Lúke, počas, ktorých sa účastníci mohli dozvedieť o význame tradičnéhoovocinárstva, jeho priaznivom vplyve na prírodu, ale aj o tom ako vysádzať a ošetrovať majestátne dlhoveké stromy. Finančný dar bol použitý na úhradu ovocných stromov na výsadbu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 350 € SLUHA. Detský vianočný muzikál. V rámci projektu sa podarilo vytvoriť vianočný muzikál s názvom Nebo prelomené, s ktorým boli odohraté 4 predstavenia. Účinkovali v ňom deti a mladí ľudia z dvoch zoskupení: z detského spevokolu Lastovičky, ktorý funguje pod o. z. SLUHA v Starej Turej a Tanečnej školy Bibs Myjava. V rámci skúšania i predstavení sme mohli zažiť množstvo zážitkov, zdokonalovať svoj talent a nachádzať priestor pre zmysluplne strávený čas. Muzikál získal dobrý ohlas a divákom príjemne spestril obdobie adventu. Finančný dar bol použitý na zabezpečenie kostýmov, kulisy a rekvizity.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 550 € Linka detskej istoty, n. o.. Denný letný tábor Linkáčik 4. V rámci projektu v zastúpení tímu odborníkov sa zrealizoval Denný letný tábor Linkáčik 4, ktorého hlavnými účastníkmi boli deti matiek zo sociálne znevýhodneného prostredia. Zo zúčastnenými deťmi a matkami spolupracujeme v našom centre na zlepšení rodičovských zručností. Už 4. realizáciou denného tábora sme dali možnosť deťom zažiť niečo nové, nepoznané počas letného obdobia s čím sa môžu na začiatku nového školského roka začleniť rýchlejšie k svojím spolužiakom. Každému jednému dieťaťu sme sa počas toho týždňa snažili dať pocit dôležitosti v jeho detskom svete. Finančný dar bol použitý na úhradu cestovného, vstupného do zoo a múzeí.
e) podpora vzdelávania 350 € Materská škola. Svet remesiel. Projekt "Svet remesiel" bol zameraný na zabezpečenie materiálneho vybavenia výchovno-vzdelávacieho procesu pre deti v materskej škole v Nemšovej. Cieľom projektu bolo podnecovať u detí predškolského veku spoznávať svet dospelých prostredníctvom hry na profesie, priblížiť im remeslá rôznych pracovných odvetví a ponúkať deťom viac námetových hier. V neposlednom rade projekt pomohol pedagógom, ktorí majú väčšiu škálu pomôcok k edukácii a zapojil aj rodičov. Zakúpené vybavenie remeselných kostýmov a pomôcok k daným profesiám sa využíva vrámci vzdelávacích aktivít. Výstupom bolo Mesto remesiel- popoludnie s rodičmi, ktorí mali možnosť využiť služby malých remeselníkov. Finančný dar bol použitý na úhradu kostýmov.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 1 000 € Hospic Milosrdných sestier. Zmiernenie bolesti a utrpenia pacientov v hospici. Projekt Zmiernenie bolesti a utrpenia pacientov v hospici ako taký mal napomôcť zachovať kvalitu života onkologických pacientov v poslednom štádiu ochorenia na čo najvyššej možnej úrovni, ktorí sú hospitalizovaní v Hospici Milosrdných sestier v Trenčíne. Samotná pomoc prostredníctvom tohto projektu spočívala v zmiernení utrpenia a tíšení bolesti zomierajúcich pacientov, v konečnom štádiu ochorenia (zväčša onkologického). Ciele projektu sa podarilo naplniť prostredníctvom liekov na tíšenie bolesti, tým sa podarila utlmiť bolesť a zmierniť utrpenie pacientov a v neposlednom rade aj utrpenie rodín. Finančný dar bol použiý na úhradu liekov na tíšenie bolesti.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 1 000 € Žijem, teda som!. Masáže detí s DMO. Projektom Masáže detí s DMO sa podarilo zabezpečiť pravidelné masáže dvom postihnutým deťom - trinásťročným dvojičkám Kristiánovi a Sebastiánovi, ktorí kvôli predčasnému narodeniu trpia detskou mozgovou obrnou. Chlapci z dôvodu postihnutia , ale aj z dôvodu rýchleho rastu v období puberty trpia spasticitou svalstva, ktorá je často bolestivá. Masáže prispeli k uvoľneniu svalstva a tým i k celkovej pohode organizmu, zmierneniu nervozity a zlepšeniu držania tela pri chôdzi. Masáže prebiehali v domácom prostredí a príležitostne ich doplnili rehabilitačné cvičenia a plávanie. Finančný dar bol použitý na úhradu masáží.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 350 € Geodetklub. Staraj sa o svoje okolie. Vďaka projektu Staraj sa o svoje okolie si študenti začali viac všímať prostredie, v ktorom sa pohybujú. Na realizácii projektu sa podieľali vyučujúci odbornej praxe a triedny učiteľ. V rámci predmetu odborná prax sa pravidelne upratuje školský areál a prístupové komunikácie ku škole. V triedach sa zaviedol separovaný zber na plasty, papier a komunálny odpad a oddychová zóna sa doplnila o zelené rastliny. Ďašími aktivitami projektu boli aj premietania filmov ku Dňu Zeme a vyhodnotenie súťaže. Vytvorením podmienok na separovanie odpadu sa podarilo skultúrniť prostredie, v ktorom sa žiaci zdržiavajú priemerne 7 hodín denne. Podpornými aktivitami ako sú exkurzie, čistenie areálu, súťaž a premietanie filmov sa ukázalo, že je potrebné chrániť životné prostredie. Finančný dar bol použitý na úhradu vriec a koša na triedenie odpadu.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 300 € Centrum voľného času pri Základnej škole ul. Gorazdova. Medaile pre súťaže detí a mládeže na rok 2017. Medaile zakúpené vďakatomuto projektu boli použité na troch akciách: Pohár SFKBU, Pohár Tatrabanky (vnútroklubová akcia CVČ ZŠ Gorazdova určená pre deti klubu, ktoré nedosahujú výkonnosť potrebnú na účasť na celoslovenských turnajoch) a Mikulášsky turnaj (vnútroklubová akcia CVČ ZŠ Gorazdova). Počet účastníkov vnútroklubových akcií bol približne 100, na ktorých sa zúčastnili hlavne mladšie deti. O tom ako plnia účel svedčí, že 6 ročný Matej (po prvý raz štartoval na týchto turnajoch aby získal skúsenosti) bol na konci roka 3. na Slovensku vo svojej kategórii kata a Nina dokonca svoju kategóriu vyhrala. Turnaj bol organizovaný hlavne s cieľom dať možnosť súťažiť aj mladým, začínajúcim karatistom a deťom. O úspešnosti projektu svedčí, že všetky akcie sa budú opakovať aj v roku 2018. Finančný dar bol použitý na úhradu medailí.
b) podpora a rozvoj športu 350 € Joann Carlyle Winchester. Rozvoj vzdelávania v anglickom jazyku. Vďaka projektu Rozvoj vzdelávania v aglickom jazyku sa podarilo zakúpiť notebook, kde študenti interaktívnym spôsobom rozvíjajú svoje jazykové zručnosti. Vďaka zakúpeniu lepšie vybaveného notebooku je možné zlepšiť študentom výučbovú techniku, čo študenti privítali. Vizualizáciou študijného procesu sa podstatne zrýchlil a teda zefektívnil spôsob nadobudnutia jazykových znalostí. Študenti sa hravou formou dokážu lepšie zorientovať a porozumieť anglickému jazyku. Súčasťou notebooku sú aj reproduktory, ktoré študentom sprostredkujú hlasový výstup programových pomôcok, alebo kontrolu správnosti výslovnosti anglických textov. Výška grantu pomohla zlepšiť výučbové prostriedky, čo by mohlo viesť k zvýšeniu počtu študentov. Finančný dar bol použitý na úhradu notebooku.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 400 € Zdravie a pohyb. Stageman v detskom tábore. Vďaka podpore nadácie Tatra banky sa zvýšila úroveň zorganizovaného detského tábora prostredníctvom projektu Stageman v detskom tábore. Prítomnosť spoločnosti Stageman bola výrazne pozitívnym prvkom a aktivity, ktoré umožnila, resp. zrealizovala prispeli k spokojnosti detí a aj rodičov. Najmä deti so slabšieho sociálneho prostredia zažili nové veci a aktivity a znížili sa priepastné rozdiely v trávení voľného času počas prázdnin. Finančný dar bol použitý na úhradu prenájmu atrakcií.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 400 € DOMKA - Združenie saleziánskej mládeže, stredisko Bratislava - Mamateyova. Fit & Fun. Projektom Fit & Fun sa podarilo vybudovať zelenú plochu v betónovom srdci Petržalky. Celkové prebudovanie zahŕňalo vyčistenie a revitalizáciu plochy nasledovanú výsadbou zelene, prípravou infraštruktúry a zábavných prvkov ako detské ihrisko a prírodný amfiteáter. Projekt pozitívne zasiahol širokú verejnosť, ktorá odteraz disponuje novou plochou na vykonávanie voľnočasových aktivít. Hlavnou ambíciou projektu bolo budovanie a utužovanie komunity spojenej so strediskom Domka – Združenie saleziánskej mládeže, Stredisko Bratislava – Mamateyova. Finančný dar bol použitý na úhradu hojdačky.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 400 € Laura, združenie mladých. Mediálna škola. Projekt s názvom Mediálna škola ponúkol neformálne vzdelávanie v mediálnej oblasti. Podarilo sa zorganizovať 2 víkendy pre mladých v Žiline, ktorých cieľom bolo pomôcť zorientovať sa v mediálnej oblasti. Účastníci tak dostali možnosť lepšie sa zorientovať v spoločenských otázkach aj vďaka tomu, že sa naučili kriticky prehodnotiť vplyv médií a získali zručnosti v tom, ako vyjadriť svoj názor a postoje. Aj vďaka týmto víkendom môžu mladí správne využívať mediálne obsahy a zároveň sa stať aj tvorcami či poradcami druhým mladých v tejto oblasti. Finančný dar bol použitý na úhradu stravy a ubytovania.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 450 € molody.Rusyny. VIII. Rusínska vatra. V rámci trojdňového podujatia VIII. Rusínska vatra sa uskutočnila škola tanca a prednáška na odbornú tému. Súčasťou programu bol aj sprievod a bohatým folklórnym program „Rik na seli“, kde sa predstavili viaceré folklórne skupiny. Súčasťou bol sprievodný program v stánku molodych.Rusynov s knižnicou, premietaním rusínskych dokumentov a prezentáciou organizácie. Počas podujatia bola aj výstava fotografií drevených cerkví. Neskôr sa zapálila vatra v sprievode spevu a hudby symbolicky účastníkmi z Čiech, Ukrajiny, Slovenska a Poľska. Zrealizovaný bol aj ohňostroj a potom nasledovala rusínska zábava. V nedeľu sa program preniesol na futbalové ihrisko, čím sa vytvoril rusínsky víkend. Odohral sa rusínsky turnaj a predviedli sa Sokoliari sv. Bavona. Finančný dar bol použitý na úhradu ozvučenia.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 450 € Ruthenia ensemble. Zem zasľúbená. Cieľom projektu Zem zasľúbená bolo pripraviť materiálovotechnické zabezpečenie prevažne v podobe autentických krojových súčastí a doplnkov s cieľom budúcej prezentácie na celovečernom umeleckom programe folklórneho súboru Ruthenia. Program spracúvaval historické tragické obdobie optácie – deportácie Rusínov po druhej svetovej vojne do bývalého Sovietskeho zväzu, na dnešné územie Ukrajiny. V historickom reálnom kontexte išlo o vysídlenie rusínskeho obyvateľstva severovýchodného Slovenska v roku 1947 na územie Sovietskeho zväzu s prísľubom lepšieho života. Zámerom projektu bola krojová príprava a naštudovanie materiálov podľa dobových nahrávok. Podľa originálnych krojov sa dali ušiť určité súčasti krojov. Finančný dar bol použitý na úhradu krojových súčastí.
b) podpora a rozvoj športu 300 € Slovenská Mountainbiková Asociácia o.z.. Úprava trailu. Minulý rok sme s pomocou dobrovoľníkov postavili tzv. flow trasu pre horské bicykle v Prešovských mestských lesoch. Stretla sa veľkým úspechom u mládeže aj širšej bajkovej verejnosti. Dolná časť trasy si však vyžadovala úpravu a odvodnenie, chceme aby trasa bola zjazdná v každom počasí a hlavne aby bola bezpečná. Využili sme minibager a prácu dobrovoľníkov. Prínos z úpravy trasy budú mať všetci jazdci na (horských) bicykloch v lokalite Prešova a okolia. Úprava trasy zoptimalizovala už jestvujúcu trasu v Mestských lesoch Prešova. Táto trasa je dostupná každému bezplatne. Naše horské cyklotrasy (Prešovské singletracky) vyhľadávjú hlavne mladšie ročníky jazdcov. Na trasách máme v letných mesiacoch denne niekoľko stoviek cyklistov, bežcov a turistov. Dokonca sú vyhľadavané aj jazdcami z Maďarska a Poľska. Finančný dar bol použitý na zimné práce na traile.
e) podpora vzdelávania 500 € Manageria. Letný Leadership Camp. Overený koncept „experiental learning“, priniesol na Letnom Leadership Campe (LLC) študentom Nexteria Leadership Academy (NLA) výrazné priblíženie témy leadershipu a kvalitný vstup pre ich ďalší rozvoj v Nexteria Leadership Academy. Program LLC, ktorého súčasťou boli ako fyzické aktivity, tak aj práca a sebareflexia v malej skupine a rozoberanie zažitých situácií, ponúkol študentom možnosť zoznámiť sa so základnými vlastnosťami dobrého lídra, ktorý vníma potreby ľudí okolo seba, koná morálne a je pevným pilierom svojho tímu aj v náročných a stresovývh situáciách. LLC bol zavŕšením prvého roka štúdia v NLA, ktorého leitmotívom je sebarozvoj a sebadôvera a bázou pre pokračovanie v druhom ročníku programu, ktorý je zameraný na tému leadershipu v praxi. Finančný dar bol použitý na úhradu outdoorových aktivít.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 450 € Spevácky zbor Apollo. Zborové mosty 2017. Spevácky zbor Apollo vďaka podporenému projektu Zborové mosty 2017 naštudoval, mohol vycestovať a uviedol v jesennej sezóne 2017 skladby talianskeho skladateľa Domenica Bartolucciho, ktorého storočnicu od narodenia si hudobný svet pripomenul v roku 2017. Zbor skladby koncertne uviedol v Ríme a v rámci jesenného podtatranského turné ich predstavil aj slovenskému publiku. Zbor v rámci vystúpenia v Taliansku poslucháčom priniesol aj sakrálne skladby od súčasných slovenských autorov, čo predstavuje vzájomné kultúrne obohatenie sa, čím došlo k postaveniu symbolického zborového mosta. Finančný dar bol použitý na úhradu pobytu v Ríme.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 500 € Chuť ŽIŤ. Aj o tomto je svet peňazí – neformálne vzdelávanie. Projekt Aj o tomto je svet peňazí – neformálne vzdelávanie bol zameraný na sféru peňazí, na hodnotu k peniazom, ich význam a hlavne na manipuláciu s nimi. Tiež sa témy venovali dlhu, exekúciám a problémom, ktoré súvisia s týmto závažným problémom. V rámci projektu sa teda realizovalo neformálne vzdelávanie, ktoré bolo zameraná na finančnú gramotnosť. Išlo o trojmesačné stretnutie v frekvencii, každý týždeň tri dni po 120 minút. Vzdelávanie malo nielen prednáškovú časť, ale aj počas prednášok boli prezentované rôzne svedectvá ľudí, ktorí s takýmto problémom žijú. Neformálneho vzdelávania sa zúčastnilo 50 mladých ľudí vo veku 6 - 15 rokov. Finančný dar bol použitý na úhradu odmeny pre lektora.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 700 € Autistické centrum Andreas n.o.. Záhrada zelená – pre autistov ako stvorená. Projekt Záhrada zelená – pre autistov ako stvorená sa podarilo znovu obnoviť záhradu, ktorá je často jediným vhodným miestom, kde sa môžu deti s autizmom pohybovať voľne a cítiť sa pri tom bezpečne. Odstránením jedného zo starších stromov a zasadením nového sa udržuje v záhrade, ktorá slúži na odpočinok a iné voľnočasové aktivity pre deti a mladých ľudí s autizmom, prepotrebná zeleň v meste. Taktiež bola zrepasovaná lavica a drevené herné prvky, ktoré využívajú deti s autizmom alebo ich súrodenci čakajúci v záhrade s rodičmi na terapiu a iné sociálne služby. Doplnená bola tiež jedlá záhrada o nové ovocné kríčky, levanduľu a pivóniu, ktorých plody a kvety zbierajú starší klienti v rámci ergoterapie a ďalej využívajú v artedielni pri výrobe rôznych voňavých vrecúšok. Finančný dar bol použitý na úhradu materiálu potrebného revitalizáciu záhrady (nákup zeminy, lak, farby, záhradný nábytok,..)
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 500 € Slovenský paralympijský výbor. Športová fantázia v pohybe bez hraníc. Projekt Športová fantázia v pohybe bez hraníc rozpohyboval množstvo detí so zdravotným znevýhodnením, keď špeciálne športové náradie spolu využilo takmer 150 detských účastníkov. Projekt pomohol mladým športovcom, ktorí už realizujú športový tréning v konkrétnych športových odvetviach, no športové náradie využili aj deti, ktoré so športom začínajú, alebo ho realizujú na rekreačnej úrovni spolu so svojimi rodinnými príslušníkmi. Využitie špeciálneho handbike, nadstavby na vozík a špeciálnej sedačky na lyžovanie vozičkárov rozšírilo možnosti aktivít, ktoré sa mohli zamerať aj na ťažšie znevýhodnené detí, pripútané na invalidný vozík. Vďaka novému športovému náradiu sa tieto deti bezproblémovo zaradili do početných skupín detí s ľahším stupňom znevýhodnenia.Finančný dar bol použitý na handbike.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 400 € Slobodná kultúra o.z.. Dajme Zemi Zelenú. Vďaka projeku Dajme Zemi Zelenú sa zrealizovali 3 hudobno-divadelné predstavenia v Prešove, Banskej Bystrici a Bratislave v trvaní 45 minút. Takmer 100 žiakom boli hravou formou predstavené najvýznamnejšie kultúrne pamiatky, zvyky a tradície v danom regióne a tiež sa upozornilo na vybrané environmentálne problémy. Projekt bol interaktívny, keďže sa žiaci priamo zapájali do diskusie, odpovedali na otázky a tiež prezentovali svoju činnosť v daných oblastiach. K témam sa žiaci dvoch materských a jednej základnej školy vracali aj po skončení projektu, a to za pomoci propagačných materiálov, ktoré boli vyhotovené. Finančný dar bol použitý na úhradu propagačných materiálov a náklady na dopravu
e) podpora vzdelávania 400 € Spoločnosť pre štúdium náboženstiev pri SAV. AxisMundi I/II 2017. V ramci projektu AxisMundi I/II 2017 Spoločnosť pre štúdium náboženstiev pri SAV využila poskytnuté finančné prostriedky na vydanie prvého čísla časopisu. Tématické číslo Axis Mundi 1/2017 predstavuje výstup z posledných dvoch ročníkov mayologickej konferencie Bratislava Maya Meeting. Medzi štúdiami sa nachádzajú tri mayské témy, ktoré sa venujú trom rôznym obdobiam - klasickým (Savchenko), poklasickým (Špoták) a súčasným Mayom (Banach). Tie sú doplnené štúdiou od Radoslava Hlúšeka so zameraním na súčasných Nahuov. Vďaka projektu sa podarilo publikovať štúdie s aktuálnymi výskummi v religionistike na Slovensku, umožniť publikovať renomovaným zahraničným vedcom a hlavne pripraviť priestor úspešným študentom pre publikovanie článku. Finančný dar bol použitý na úhradu tlače časopisu.
e) podpora vzdelávania 350 € Združenie rodičov a priateľov pri základnej škole Pri kríži - ZRPŠ Pri kríži. Zelené átrium. V rámci projektu Zelené átrium sa zrevitalizovalo zanedbané a poškodené átrium pri ZŠ Pri kríži v Bratislave. Revitalizácia zahŕňala opravu schodiska, nový náter oplotenia, zábradlia a centrálnej steny átria, vybudovanie multifunkčnej športovej plochy s 2D prvkami na koordinačné hry a dvoma bedmintonovými ihriskami, vybudovanie dreveného pódia so schodiskom na športovú plochu, osadenie prvkov drobnej architektúry a zatienenie oplotenia. Novovybudovaný priestor slúži na rôznorodé vzdelávacie, športové a kultúrno-spoločenské aktivity primárne pre žiakov a žiačky ZŠ Pri kríži (viac ako 600 detí), sekundárne aj pre ich rodičov a širšiu verejnosť. Finančný dar bol použitá na úhradu exteriérového hracieho prvku- piškvorky.
e) podpora vzdelávania 2 500 € Filip L. Ročná mikrobiologická stáž v Karolinska Institutet. Študent bristolskej univerzity absolvoval ročnú stáž vo výskumnej skupine Prof. Römling na oddelení mikrobiológie, tumorovej a bunkovej biológie v Karolínskom inštitúte vo Švédsku. Študent skúmal efekt bielkovín so zisteným alebo potenciálnym efektom na tvorbu biofilmov u baktérií E. coli a Salmonella Typhimurium, s konkrétnym zameraním na signalizačný systém. Výskum v tejto oblasti má za účel objasniť vnútrobunkovú signlizáciu regulujúcu tvorbu biofilmov E. coli a Salmonelly. Svoje výsledky tiež použil pri tvorbe osemtisícslovnej správy, ktorá je podmienkou úspešného ukončenia stážového ročníka na univerzite. Pobyt mal taktiež pozitívny vplyv na rozvoj komunikačných zručností v cudzích jazykoch. Zlepšil si výrazne nemčinu a švédštinu. Projekt ho taktiež utvrdil v zámere pokračovať v budúcnosti v mikrobiologicom výskume a v ďalších štúdiách vo Švédsku. Finančný dar bol použitý na ubytovanie.
e) podpora vzdelávania 3 500 € Barbara F. Detekcia akcelerátorov horenia vo flashover fázach. Štipendium malo neoceniteľný prínos na realizáciu projektu v plnom rozsahu. Projekt predstavil inovatívny prístup v oblasti detekcie akcelerátorov horenia vo flashover fázach požiaru. Praktická časť sa vykonávala vo výcvikovom centre Oldbury, ktoré je časťou West Midlands Fire Service. Po vykonaní všetkých experimentov študentka pracovala v laboratóriu, kde extrahovala prchavé produkty z odobratých vzoriek.Výsledkom pobytu je rozpracovaný článok, ktorý je po revízii anglickými vedúcimi. S jeho obsahom sú veľmi spokojní, pochválili nadväznosť jednotlivých častí a samotný prínos. Po analýze dát bude študentka v písaní článku pokračovať. Zámerom je jeho publikácia v prestížnom zahraničnom žurnále s náležitým impact factorom. Finančný dar bol použitý na ubytovanie a letenku.
e) podpora vzdelávania 4 270 € Max S. Ústavné súdy – strážcovia demokracie? Študent Filozofickej fakulty UK absolvoval štvormesačný výskumný pobyt na Centre pre socio-právne štúdie na Oxfordskej univerzite vo Veľkej Británie. Zmena inštitúcie oproti pôvodnej žiadosti bola vyvolaná časovými obmedzeniami na čerpanie štipendia. Vďaka tejto flexibilite mu bolo umožnené skontaktovať sa a realizovať výskum na v pôvodnej žiadosti vymedzenú tému na výnimočnom interdisciplinárnom pracovisku. Za obdobie pobytu navštívil zhruba dve desiatky seminárov a získal aj unikátne možnosti prezentácie akademických výstupov na konferenciách v Budapešti a v Exeteri. V oboch prípadoch boli diskutantmi práce medzinárodne uznávaní akademici. Organizačnú úlohu spojenú s hodnotením akademických prác iných autorov ako aj s vedením panelov a moderovaním diskusií zohral počas Svetového kongresu v Paríži. V blízkej budúcnosti plánuje dokončiť dizertačnú prácu aj s využitím nových poznatkov z CSLS a následne prezentovať jej zistenia širšej verejnosti i akademickej komunite prostredníctvom publikačných a vzdelávacích výstupov. Jeden takýto výstup už zrealizoval vo forme workshopu na Letnej škole demokracie a ľudských práv organizovanej Helsinským výborom pre ľudské práva na Slovensku. Finančný dar bol použitý na ubytovanie a cestovné.
e) podpora vzdelávania 2 111,6 € Viktória Č. Monitoring krv cicajúcich vektorov parazitov. Študentka Prírodovedeckej fakulty absolvovala trojtýždňový výskumný pobyt na univerzite Berry College, Mount Berry, Georgia u svetovo uznávaného parazitológa, profesora Davida Bruca Conna. Výskumný pobyt bol zameraný na monitoring krv cicajúcich vektorov závažných parazitárnych ochorení ľudí a zvierat. Aktivity pozostávali najmä v odchyte komárov, identifikácii nebezpečných vektorov ochorení a následnom predpovedaní potenciálneho rizika pre zdravie zvierat a ľudí v tejto oblasti. Keďže druhové zloženie komárov sa v USA líši od fauny v strednej Európe, získala študentka tak nesmierne cenné vedomosti, ktoré môže uplatniť v rámci medzinárodnej spolupráce a napomôžu jej realizovať terénny výskum aj mimo územia Slovenska. Súčasťou stáže bola aj návšteva samotného Centra pre kontrolu ochorení a prevencie v Atlante a účasť na dvoch parazitologických konferenciách kde mala možnosť prezentovať svoje výsledky. Finančný dar bol použitý na cestovné náklady, ubytovanie a poistenie.
e) podpora vzdelávania 4 000 € Karol S. Pobyt na zahraničnej vzdelávacej inštitúcii. Študent Hudobnej a tanečnej fakulty Vysokej školy múzických umení absolvoval 9 - mesačný študijný pobyt na Escola Superior de Música de Catalunya v Barcelone. Štúdium predstavovalo hry na gitare na katedre Classical and Contemporary Music a prebiehalo pod vedením svetovo uznávaného interpreta a pedagóga Álexa Garrobé. Cieľom pobytu bolo štúdium v prostredí, ktoré priamo súvisí s témou dizertačnej práce - Tvorba katalánskych skladateľov na prelome 19. a 20. storočia. Študent si v hre na gitare zlepšil viacero oblastí a to konkrétne uvoľnenosť v hre, výraznejšie interpretovanie španielskych idiómov v hudbe, rozvoj farebnosti v hre a kompozično-štrukturálnu výstavbu diela. V Barcelone odohral polorecitál (koncert) na historickom nástroji od F. Simplicia z roku 1924. Rozvinul svoje jazykové schopnosti v španielskom jazyku na úroveň plynulej komunikácie.V nasledujúcom akademickom roku plánuje úspešne ukončiť doktorandské štúdium na VŠMU a následne si upevniť pozíciu koncertného umelca na Slovensku a v zahraničí, ako aj získať miesto pedagogického zamestnanca. Finančný dar bol použitý na školné a ubytovanie.
e) podpora vzdelávania 4 930 € Šimon D. Reputácia a sociologická legitimita Ústavného súdu. Študent Nagoya University úspešne zrealizoval počas štúdia na Oxforde projekt: "Reputácia a sociologická legitimita Ústavného súdu". V rámci pobytu zorganizoval aj on-line sympózium na blogu ICONnect k rozhodnutiu Ústavného súdu SR o nevymenovaní kandidátov na ústavných sudcov a odprezentoval časť výsledkov z projektu na prestížnej medzinárodnej konferencii ICON-S 2018 v Hongkongu. V Oxforde sa mu dostalo súkromnej výuky od niekoľkých popredných akademikov. Po úspešnom pobyte je v pláne ďalším pôsobiskom Kodaň kde bude realizovať výskum a časť svojho úväzku bude učiť žiakov bakalárskeho a magisterského programu právo na "Unviersity of Copenhagen". Finančný dar bol použitý na školné a ubytovanie.
e) podpora vzdelávania 2 000 € Adela B. Štúdium odevného dizajnu na Aalto university. Študentka Vysokej školy výtvarných umení sa zúčastnila študijného pobytu na Nottingham Trent University. Študijný pobyt na zahraničnej vysokej škole hodnotí študentka veľmi pozitívne. Počas tohto semestra pracovali v tímoch pričom zadaním bolo vytvoriť pánsku kolekciu pre britskú odevnú značku- River Island. Okrem samotnej tvorby kolekcie bolo štúdium sústredené aj na predmety so zameraním na grafický dizajn, keďže významnú časť výstupu tvorilo aj portfólio. Na začiatku semestra prevládali teoretické predmety zamerané na konštrukciu strihov, výber materiálov, predpoveď trendov, dizajn, koncept a kultúru a pod. V druhej polovici semestra prevládali predmety praktické, pretože každý člen skupiny musel zrealizovať od návrhu až po ušitie jedny pánske nohavice, jeden úpletový kúsok a jeden vrchný odev-bundu. Počas celého semestra študentka pravidelne minimálne dvakrát do týždňa konzultovala postup práce s pedagógmi. Ako jednu z najpozitívnejších skúseností hodnotí skúsenosť pracovať priamo pre priemysel, konzultácie s dizajnérmi z praxe.Finančný dar bol použitý na uhradenie ubytovania a cestovných nákladov.
e) podpora vzdelávania 3 000 € Michal Ď. Výskumný pobyt Technická univerzita Eindhoven. Študent zrealizoval výskumný pobyt na Technickej univerzite v Eindhovene. Hlavným výstupom je dokončenie prvej, metodologickej kapitoly dizertačnej práce, stanovenie definitívnej štruktúry a výskumnej otázky. Okrem toho postúpil v rozpracovaní ďalších kapitol. Zároveň pripravil konferenčný príspevok na stretnutie spoločnosti pre dejiny vedy a techniky (ICOHTEC), ktoré sa uskutoční v Júli vo Francúzsku. Okrem hmatateľných výstupov je mimoriadne cenná sieť kontaktov, ktoré sa mu podarilo nadviazať. Kolegovia z Technickej univerzity v Eindhovene prejavili záujem o spoluprácu. Takto sa otvára možnosť riešenia spoločných projektov v blízkej budúcnosti, čo bude nevyhnutné nie len pre ďalší profesijný rozvoj ale aj pre propagáciu Slovenskej akadémie vied, a tak slovenskej vedy vo svete. Vďaka skúsenostiam nadobudnutým počas výskumného pobytu sa významne zvýšila jeho možnosť uplatniteľnosti po úspešnom skončení doktorandského štúdia. Splnenie stanovených cieľov tak považuje oproti pôvodnému projektu za nadpriemerné. Finančný dar bol použitý na ubytovanie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 372 € Made by Vaculik/ medializácia nadácie a jej grantových programov/ programovanie dynamickeho upozornenia web CNTBU
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 457,2 € Made by Vaculik/ medializácia nadácie a jej grantových programov/ Imagemat tlac papierovych tasiek s logom NTB
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 168,72 € Made by Vaculik/ medializácia nadácie a jej grantových programov/ printprodukcia tlac laureati, statut CNTBU
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 74,78 € Made by Vaculik/ medializácia nadácie a jej grantových programov/ printprodukcia tlac samolepiek s logom NTB
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 438,17 € Made by Vaculik/ medializácia nadácie a jej grantových programov/ printprodukcia tlac foldrov s vizualom CNTBU
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 1 661,18 € Made by Vaculik/ medializácia nadácie a jej grantových programov/ digital programovanie uprav na stranke NTB
e) podpora vzdelávania 221,24 € Made by Vaculik/ medializácia nadácie a jej grantových programov/ tlac POS a RollUp NTB prednaska KI MRS
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 24,72 € Made by Vaculik/ medializácia nadácie a jej grantových programov/ tlac sedmiciek paravan CNTBU
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 155,74 € Made by Vaculik/ medializácia nadácie a jej grantových programov/ digital - odpocitavania event CNTBU na web NTB
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 19,78 € Made by Vaculik/ medializácia nadácie a jej grantových programov/ printprdukcia - tlac diplomov CNTB dipl. praca IT
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 19,78 € Made by Vaculik/ medializácia nadácie a jej grantových programov/ printprdukcia - tlac stitkov na paravan CNTBU
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 665,09 € Made by Vaculik/ medializácia nadácie a jej grantových programov/ digital redizajn stranky GP VpR
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 177,98 € Made by Vaculik/ medializácia nadácie a jej grantových programov/ jazykove korektury profilov GP VpR
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 084,6 € Made by Vaculik/ medializácia nadácie a jej grantových programov/ CNTBU tlac programoveho buletinu
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 118,38 € ZenithOptiMedia / medializácia nadácie a jej grantových programov/ mediaplan GP "VU" jul 2017
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 31,18 € ZenithOptiMedia / medializácia nadácie a jej grantových programov/ mediaplan GP "VU" august 2017
e) podpora vzdelávania 654,11 € ZenithOptiMedia / medializácia nadácie a jej grantových programov/ mediaplan GP "E-Talent" septembert 2017
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 682,6 € ZenithOptiMedia / medializácia nadácie a jej grantových programov/ mediaplan GP "VU" septembert 2017
e) podpora vzdelávania 1 519,67 € ZenithOptiMedia / medializácia nadácie a jej grantových programov/ mediaplan GP "Kvalita vzdelavania" septembert 2017
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 884,56 € ZenithOptiMedia / medializácia nadácie a jej grantových programov/ mediaplan GP "VD" septembert 2017
e) podpora vzdelávania 2 169,11 € ZenithOptiMedia / medializácia nadácie a jej grantových programov/ mediaplan GP "E-Talent" oktober 2017
e) podpora vzdelávania 1 364,45 € ZenithOptiMedia / medializácia nadácie a jej grantových programov/ mediaplan GP "VS" oktober 2017
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 611,98 € ZenithOptiMedia / medializácia nadácie a jej grantových programov/ mediaplan GP "VD" oktober 2017
e) podpora vzdelávania 41,18 € ZenithOptiMedia / medializácia nadácie a jej grantových programov/ mediaplan GP "E-Talent" november 2017
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € O.z. PUNKT/ Propagácia GP "VU" a "VD" NTB na Dobrom trhu
e) podpora vzdelávania 240 € Prešovská univerzita v Prešove/ Inzercia GP "VS" v Unipodiary
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 330 € FlashArt/ Inzercie v newsletri FlashArt
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 330 € FlashArt/ Inzercie v newsletri FlashArt CNTBU
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 350 € Reportážne fotografie z príprav a konania odovzdávania CNBTU
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 700 € Štátne divadlo Košice. Francis Scott Fitzgerald - Miro Dacho - Veľký Gatsby. Štátne divadlo Košice uvedlo premiéru predstavenia autorky Adriany Krúpovej Ešte sa to dá zachrániť v réžii Juraja Bielika. Ide o súčasnú slovenskú hru, ktorá sa možno neodohráva v tak vzdialenej budúcnosti. Adriana Krúpova vytvorila hru zo sveta divadla i biznisu zároveň. Hra Ešte sa to dá zachrániť má už len svojím názvom utopický charakter a postavy, tak živé a korenisté, pretože niektoré z nich presne vedia, čo chcú, i ako to dosiahnuť. Hra vznikla v rámci projektu Divadelného ústavu Ódy a frašky a v réžii Juraja Bielika. Slovenská premiéra hry sa uskutočnila v januári 2018 na doskách Malej scény Štátneho divadla Košice. Inscenácia sa stretla s vysoko pozitívnym ohlasom u divákov. Aktivitou projektu bolo zvyšovanie kvality činherných diel a taktiež aktívna účasť činohry na zájazdoch a jej prezentácia na významných festivaloch. Finančný dar bol použitý na honoráre realizačného tímu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 350 € Meské divadlo - Divadlo s pasáže. XIII. Festival ASTORKA 2017. V rámci projektu bola vytvorená inscenácia pre detského diváka. Spracovaný bol klasický príbeh Pinnochia. Hlavným cieľom bolo umožniť deťom MŠ a ZŠ spoznať ľudí s mentálnym postihnutím. Vidieť ich zblízka, môcť sa s nimi porozprávať, vidieť v ich podaní divadelné predstavenie bola skúsenosť pre detským divákov. V rámci predstavení sa realizovali aj diskusie, pričom otázky detí a študentov boli rozmanité a netýkali sa len každodennej práce v divadle ale aj osobného života hercov. Finančný dar bol použitý na dopravné a prepravné náklady, ubytovanie,svetelnú techniku, materiálové náklady, prenájom priestorov a propagáciu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 350 € Divadlo Astorka Korzo ´90. Otec Goriot. Divadlo Astorka zorganizovalo 13. ročník festivalu - medzinárodná prehliadka profesionálnych divadiel komorného typu. Zámerom bolo predstaviť na Slovensku zaujímavé divadelné produkcie a udržať dlhoročnú kontinuitu festivalu, čiže umeleckej platformy pre vzájomnú kultúrnu výmenu. Na festivale vystúpili renomované divadlá z Českej rep.,Maďarska a Talianska. Program bol zamernaý prevažne na javiskovú interpretáciu súčastných tém v medzinárodnom kontexte prostredníctvom súčastných divadelných hier aj klasiky. Všetky podujatia boli výborne navštevované a mali obrovský úspech. Finančný dar bol použitý na honoráre a propagáciu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 700 € Divadlo J Palárika . Podpora mladých tvorcov 2017/2018. Divadlo uviedlo dramatizáciu novely F. S. Fitgeralda Veľký Gatsby, ktorá patri do dramaturgickej línie smerujúcej k syntetickému divadlu. Ide o príbeh lásky, ktorá dokáže obetovať všetko, o poslednej nádeji, nekončiacej snahe a viere. Divákom bol tak prinesený jeden z najväčších ale aj najtrpkejších príbehov všetkých čias. Príbeh plný zaujímavých hereckých výkonov, spevu, tanca a živým účinkovaním swingovej kapely. O predstavenie je obrovský záujem, všetky reprízy sú výpredané. Finančný dar bol použitý na honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 700 € Divadlo J G Tajovského . Divadelná sezóna DJGT vo Zvolene 2017/2018. V sezóne 2017/2018 uviedlo divadlo J.G.Tajovského vo Zvolene 4 premiéry: inscenáciu Beta kde si? Obnovenú premiéru rozprávky Polepetko, hru Draxlerovci a kultový muzikál Balada pre banditu. Inscenácia Beta,kde si? Je jediná dráma spisovateľa Mila Urbana. Divákom je predostrená ako ponor do slovenskej dediny pred sto rokmi. Téma je nadčasová a podtrháva negatívne javy histórie, ktoré môžeme pozorovať aj dnes. Polepetko je rozprávkový hrdina a poukazuje deťom ako sa dá vyrovnať so slabšími stránkami a ako rozpoznať pravé hodnoty. Hra Drexlerovci je dramatickou tvorbou slovinského dramatika a prináša vzácny typ sociálno-kritického humoru. Inscenácia Balada pre banditu s prvkami etnografie, symbolizmu a magického realizmu pripomína aj viaceré výročia ako je 120 rokov od narodenia Nikolu Šuhaja, 100 rokov od ukončenia I. sv. vojny a taktiež 100. výročie vzniku Československa. Finančný dar bol použitý na honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 700 € Mestské duvadlo Žilina. Podpora činohernej premiéry Adriana Krúpová: EŠTE SA TO DÁ ZACHRÁNIŤ. Hlavný zámer projektu, ktorým bola podpora mladých tvorcov a umelcov v Mestskom divadle Žilina pri realizácii inscenácie hry Neznesiteľne dlhé objatia, bol splnený. Havným výstupom bolo naštudovanie a realizácia doposiaľ neuvedenej inscenácie najnovšej hry ruského dramatika a tým obohatenie slovenského divadelného kontextu o najnovší zahraničný dramatický text. Inscenácia je súčasťou repertoáru divadla a v sezóne ju zhliadli diváci v 13 predstaveniach. Odprezentovaná bola aj na prestížnom festivale Nová Dráma v Bratislave. Finančný dar bol použitý na honoráre a realizáciu scény a kostýmov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 700 € Divadlo A. bagara v Nitre. Divadelná sezóna 2017/2018. Divadlo prinieslo prvýkrát na Slovensku divadelné spracovanie slávneho románu z obdobia realizmu Honoré de Balzaca Otec Goriot a predstavilo ho širokej verejnosti ale aj mladému publiku, študentom stredných škôl. Román je súčasťou rozsiahleho cyklu Ľudská komédia, vďaka ktorému sa autor zapísal do dejín literatúry ako prenikavý analytik spoločenského života. Inscenácia zaručuje nezvyčajný zýžitok plný lesku a nádhery, pod ktorou sa skrývajú tie najnižšie ľudské vášne a slabosti. Obsadenie takmer kompletného hereckého súboru zaručuje množstvo kvalitných a vyvážených hereckých výkonov. Finančný dar bol použitý na autorské odmeny a materiálové náklady.
e) podpora vzdelávania 4 990 € Fakulta výrobných technológií Technickej Univerzity Košice so sídlom v Prešove. Intenzifikácia montážnych procesov s využitím rozšírenej reality. Na základe realizácie virtuálnej montáže v Laboratórium virtuálnej reality na pôde Katedry počítačovej podpory výrobných technológií a aktívnej spolupráce študentov, najmä v rámci predmetu Technológie virtuálnej reality bol docielený jeden z hlavných cieľov projektu, zvýšenia kvality vyučovacieho procesu. Daný projekt bo prístupný na realizáciu ale aj na experimentovanie nie len študentom konkrétneho predmetu ale aj študentom pri zadávaní bakalárskych, inžinierskych ale aj doktorandskej práce. Študenti využívali a aktívne spolupracovali so zamestnancami katedry, kde sa priamo podieľali na propagácií celého projektu po rôznych seminároch, konferenciách ako aj na dňoch otvorených dverí na Technickej Univerzite v Košiciach. Na základe vypracovaných štúdií študentov bola vydaná aj vysokoškolská učebnica, na základe ktorej bola zvýšená kvalita vzdelávania vyučovacieho procesu. Projekt predstavoval ucelený celok prínosov a poskytol pracovisko, na ktorom je možná rozšírenou realitou podporovaná montáž a taktiež didaktické prístupy priamo do pedagogického procesu predovšetkým s dôrazom na virtuálnu realitu. Finančný dar bol použitý na nákup techniky: tablet, projektor, snámacia kamera, okuliare
e) podpora vzdelávania 4 990 € Technická univerzita v Košiciach, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Katedra kybernetiky a umelej inteligencie. Vývoj softvéru pre nositeľné IoT zariadenia. Realizáciou projektu sme zabezpečili vytvorenie nového predmetu - Vývoj mobilných inteligentných riešení, pre výučbu vývoja na viacerých SMART platformách. V oblasti výučby sme taktiež vytvorili študentom priestor pre realizáciu záverečných prác s tematikou využitia SMART a IoT zariadení s prakticým využitím. V rámci existujúcej spolupráce s UnLP študenti realizujú svoje záverečné práce v oblasti využitia SMART a IoT zariadení pre zlepšenie života pacientom trpiacich Parkinsonovou chorobou.V tomto trende chceme pokračovať a naďalej inovovať obsah predmetov a najmä vytvárať perspektívne témy záverečných prác. Naše laboratórium plánujeme v budúcnosti obohatiť o drona pre spracovanie priestorových údajov pomocou LIDAR zariadenia, Beacon zariadenia pre riešenie úloh v oblasti space awareness, Okuliare na augmentovanú realitu v prípade ich dlhodobej dostupnosti v Európe a Model aplikácie pre automobilové infotainment systémy. Finančný dar bol použitý na Smart hodiny, kiT IoT medical senzor a ouliare na rozšírenú realitu.
e) podpora vzdelávania 3 000 € Ústav automobilovej mechatroniky, Fakulta elektrotechniky a informatiky STU v Bratislave. Kolaboratívne výučbové aplikácie v zmiešanej realite pre mechatroniku. Hlavným výstupom projektu sú moderné edukačno-prezentačné materiály z oblasti mechatroniky vo forme interaktívnych aplikácií, aplikácií pre virtuálnu/zmiešanú realitu, propagačného videa a popularizačných a vedeckých článkov. Výstupy projektu budú ďalej využiteľné vo vzdelávaní na Ústave automobilovej mechatroniky FEI STU a tiež popularizácie mechatroniky pre širokú verejnosť a žiakov stredných škôl - potenciálnych študentov vysokých škôl technického zamerania. Tieto materiály sú verejne dostupné na modernej webovej stránke http://elearning.mechatronika.cool. Finančné prostriedky boli použité na kúpu materiálu ako set pre virtuálnu realitu, smartfón a okuliare pre zmiešanú realitu, headset pre snímanie mozgových signálov a pod.
e) podpora vzdelávania 3 000 € STU v Bratislave, FChPT. Inovácia HPLC vo výučbe analytickej chémie. V rámci projektu sa inovovalo prístrojové vybavenie laboratória separačných metód na Ústave analytickej chémie FCHPT STU v Bratislave, čím sa podarilo skvalitniť výučbu predmetov základnej aj pokročilej analytickej chémie v 1. a 2. stupni univerzitného vzdelávania a prípravu študentov pre uplatnenie v laboratórnej aj výskumnej praxi. Moderné HPLC zariadenie umožňuje získať praktické zručnosti so špičkovou inštrumentálnou technikou a ukázať široké možnosti použitia techniky pre riešenie reálnych analytických problémov. Finančné prostriedky boli použité na kúpu zariadenia pre kvapalinovú chromatografiu. 
e) podpora vzdelávania 4 500 € Žilinská univerzita v Žiline. Podpora výučby odboru Počítačové inžinierstvo.. Ciele projektu sa podarilo splniť. Išlo o rozšírenie predmetu Konštrukcia a technológia výroby elektronických zariadení o návrh konštrukcie 3D modelov. Výučbový proces sa rozšíril o návrh 3D modelov v programe FUSION 360 a 3D tlač. Vyrobený model môžu študenti vďaka 3D tlačiarni vidieť ešte počas toho istého cvičenia. Využívanie 3D tlačiarne a vedomostí pri ďalšom štúdiu je teraz možné vďaka vzniku laboratória 3D tlače kde je umiestnená zakúpená 3D tlačiareň. V tomto laboratóriu majú študenti priestor na ďalšie zdokonalovanie sa v problematike 3D tlače a priestor pre prácu na vlastných projektoch. Už v letnom semestri 2018 niektoré inžinierske práce využili 3D tlačiareň pri procese návrhu zariadení. Ďalej išlo o rozšírenie možností pedagógov prinášať študentom ešte zaujímavejšie projekty ako napr."hangprinter" bezrámová 3D tlačiareň. Finančný dar bol použitý na kúpu 3D tlačiarne a komponentov k nej.
e) podpora vzdelávania 2 000 € Slovenská technická univerzita, Strojnícka fakulta. AM Team Slovakia. Zrealizovaný bol návrh nového monopostu podľa pravidiel súťaže Formula Student SAE. Navrhnutý rám, zavesenia kolies, motor, riadiaca jednotka a riadenie monopostu, karoséria a aerodynamické prvky (krídlo, difúzor). Projekt realizovali študenti Strojníckej fakulty, premietol sa aj do prác Študentskej vedeckej konferencie a bakalárskych prác. Na projektovanie monopostu a čaro dielne a testovacieho laboratória si siahli aj stredoškoláci v akciách Univerzita pre stredoškolákov, Mini Erasmus,Automotive Academy 2018. V projekte stavby monopostov v rámci celosvetovej súťaže Formula Student SAE chceme naďalej pokračovať. Finančný dar bol použitý na kompozitný materiál.
e) podpora vzdelávania 3 500 € Slovenská technická univerzita v Bratislave, Fakulta architektúry. Hyperproject education. Cieľom projektu Hyperproject education bolo spracovať výstupy medzi príbuznými odbormi (architektúra, dizajn, urbanizmus a fotografia) na jednotnú tému projektového vyučovania vo výskume systému Hyperloop na Ústave dizajnu Fakulty architektúry STU. Projekt bol naplnený v niekoľkých častiach. Do programu sa podarilo zaradiť samotnú Dizajnérsku kresbu (škicovanie a vizualizovanie tvarov a hmôt – sedenia, stanice, konštrukcií Hyperloopu - 15 študentov), ale aj jej priame prepojenie na fotografiu, keď študenti Fotografického dizajnu mali za úlohu nafotografovať dotknuté miesta Bratislavy použiteľné pre súčasti systému Hyperloop a študenti Digitálnej dizajnérskej kresby digitálne vkladali do fotografií spomínané konštrukcie. Architekti, urbanisti a aj dizajneri sa zhostili svojich navrhovateľských úloh v hlavných ateliéroch a vytvorili mnoho inšpirácií za pomocou svojich pedagógov. V konečnom dôsledku sa do projektu zapojilo oveľa viac študentov ako sa na začiatku predpokladalo. Finančný dar bol použitý na spotrebný materiál, fotografie, fototechniku a katalóg.
e) podpora vzdelávania 2 500 € Slovenská technická univerzita v Bratislave, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie, Ústav analytickej chémie. Ekologická a rýchla metóda analýzy povýbuchových zvyškov. V rámci projektu sme na Ústave analytickej chémie vyvinuli metódu analýzy povýbuchových zvyškov s využitím ekologickej mikroextrakčnej techniky. Metóda využíva novú techniku známu už v zahraničí - mikroextrakciu so sorbentom v ihle striekačky, pričom množstvo použitého sorbenta sa pohybuje v jednotkách miligramov. Vyvinutú metódu sme využili na výukové ciele pre rôzne skupiny študentov ako z celej Fakulty chemickej a potravinárskej technológie, tak aj pre stredoškolských študentov z celého Slovenska. Metódu sme sprístupnili študentom Ústavu analytickej chémie vo forme praktických cvičení v 5. ročníku. S témou forenznej analýzy ponúkame laboratórne cvičenie pre študentov stredných škôl. Metódu sme spopularizovali aj širokej vedeckej komunite na konferencii. Finančné prostriedky boli použité na kúpu striekačiek MEPS, náhradné diely, vyhodnocovacie zariadenie a héliu.
e) podpora vzdelávania 3 860 € Neonatologická klinika intenzívnej medicíny, Lekárska fakulta Univerzity Komenského v Bratislave a Detská fakultná nemocnica s poliklinikou. Záchrana kvality života novorodenca na NKIM. Cieľom projektu „Záchrana kvality života novorodenca na NKIM“ bolo zaobstaranie najnovších vzdelávacích pomôcok, ktoré by zatraktívnili praktickú časť výučby komplexnej starostlivosti o novorodenca v Neonatologickom simulačnom centre na Neonatologickej klinike intenzívnej medicíny Lekárskej fakulty UK v Bratislave a Národného ústavu detských chorôb. Ako vhodná pomôcka bol identifikovaný trenažér endotracheálnej intubácie novorodenca. Výhodou všetkých trenažérov je to, že umožňujú nácvik postupov, s ktorými sa študenti LFUK ako budúci profesionáli môžu vo svojej praxi stretávať. Všetky pomôcky boli ihneď po zaobstaraní implementované do výučby predmetu „Neonatológia“ garantovaným NKIM pre študentov 5. a 6. ročník všeobecného lekárstva a 5. ročníka zubného lekárstva a to pre obe vetvy – slovenskú aj zahraničnú. Finančný dar bol použitý na nákup trenažérov.
e) podpora vzdelávania 3 950 € Detská klinika Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave. Modernizácia výučby pediatrie pomocou simulácií. Projekt „Modernizácia výučby pediatrie pomocou simulácii“ si dal za cieľ získať pre potreby výučby predmetov „Pediatrická propedeutika“ a „Pediatria“ viacero vzdelávacích pomôcok, ktoré by nielen doplnili už existujúcu infraštruktúru, ale túto výučbu aj skvalitnili a zoštandardizovali. Na tento účel boli vybraté dva typy pomôcok. Od svojho zaobstarania slúžia zakúpené pomôcky v rámci pregraduálnej výučby študentov slovenskej aj zahraničnej vetvy všeobecného a zubného lekárstva LFUK. Konkrétne aktivity sa pri práci s nimi sústreďujú na nácvik praktických zručností pod vedením odborných zamestnancov kliniky. Za účelom skvalitnenia výučbového procesu boli vyškolení 4 asistenti LFUK. Finančný dar bol použitý na nákup trenažérov.
e) podpora vzdelávania 3 500 € Materiálovotechnologická fakulta v Trnave, STU v Bratislave, Ústav priemyselného inžinierstva a manažmentu. Games Learning vo výučbe „Základov priemyselného inžinierstva“. Cieľom projektu bolo zabezpečiť skvalitnenie vzdelávania absolventov priemyselného inžinierstva v oblasti riadenia a zlepšovania výrobných procesov. Zlepšovanie je kontinuálny proces analyzovania plytvaní, hľadanie a realizovanie opatrení za účelom odstránenia rôznych nedostatkov a zvýšenia celkovej výkonnosti procesov. Uplatňovaním nových a inovatívnych foriem do vzdelávacieho procesu využitím "Games learning" budú naplnené stanovené ciele projektu predovšetkým pri výučbe predmetu Základy priemyselného inžinierstva ale aj v širšom kontexte pri výučbe ďalších predmetov študijného programu Priemyselné manažérstvo a taktiež pri riešení záverečných prác na bakalárskom aj inžinierskom stupni štúdia. V súčasnosti sú vďaka projektu vytvorené dobré podmienky pre zlepšovanie vzdelanostnej úrovne našich absolventov. Zvýšenie kvality výučby priemyselného inžinierstva prispeje k prispôsobeniu vysokoškolského vzdelávania potrebám priemyselnej praxe a reálnym potrebám trhu práce. Finančný dar bol použitý na tréningovú hru a školenia.
e) podpora vzdelávania 2 600 € Technická univerzita v Košiciach, Stavebná fakulta, Ústav pozemného staviteľstva, Katedra technických zariadení budov. Vsakovanie ako ekologický spôsob odvádzania zrážkových vôd. V rámci projektu boli zakúpené prístroje pre výskum zameraný na hospodárenie so zrážkovou vodou z povrchového odtoku. Aj naďalej budú kontinuálne zaznamenávané objemové prietoky zrážkovej vody zo strešnej konštrukcie objektu, rovnako ako aj infiltračná schopnosť existujúceho infiltračného zariadenia v rámci areálu TU Košice. Na základe meraní týchto hodnôt bude možné použiť tieto dáta v rámci výučbového procesu ako podklad pre vypracovanie semestrálnych zadaní resp. ako podklad pre vypracovanie bakalárskych a diplomových prác, resp. pre publikáciu vedecko - odborných článkov. Najväčším pozitívom je nadšenie študentov zo získania jedinečných dát pre ich záverečné práce inžinierskeho štúdia. Finančný dar bol použitý na meracie prístroje.
e) podpora vzdelávania 2 000 € Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Prírodovedecká fakulta, Ústav informatiky. Future Classroom Lab - moderné laboratórium STEM vzdelávania. Hlavným zámerom projektu bolo inovovať vysokoškolskú prípravu budúcich učiteľov informatiky. Doplnili sa moderné hardvérové a softvérové vybavenie laboratória STEM vzdelávania, v ktorom prebiehala inovovaná výučba akademických predmetov založená na bádateľskom, projektovom a aktívnom vyučovaní. Študenti učiteľstva informatiky vytvárali nové edukačné pomôcky a metodiky využívajúce moderné vyučovacie metódy. Boli zorganizované metodické workshopy pre cvičných učiteľov informatiky zo ZŠ a SŠ k novým témam školskej informatiky. Súčasťou projektu boli aj workshopy pre žiakov SŠ formou prenesených hodín. Finančné prostriedky boli použité na kúpu 3D tlačiarne, tabletu, notebooku, licencie na animačný softvér, mikroprocesorovej dosky a pod.
e) podpora vzdelávania 2 000 € Slovenská technická univerzita, Strojnícka fakulta. STUBA Green Team. Cieľom projektu bolo napomôcť študentom technického smeru v oblasti rozvoja vzdelávania, prepojením teórie s praxou. Jednalo sa hlavne o vychovanie odborníkov v oblastiach ako je napríklad tvorba elektronických systémov po softvérovej a hardvérovej stránke, konštruovanie, aerodynamika, dynamika vozidla a mnohé ďalšie. Študenti sa vďaka projektu mohli naučiť lepšie a kvalitnejšie pracovať na viacerých programoch, ktoré sú v súčasnosti špičkovými v oblasti techniky a patria ku nim programy ako SIEMENS NX, ANSYS, FLUENT a podobne a to pod dohľadom certifikovaných školiteľov. STUBA Green Team je rozširujúcim programom pre študentov, ktorí by sa chceli dozvedieť viac o spolupráci medzi slovenskými či zahraničnými firmami. Tento projekt reprezentoval ideálny spôsob prepojenia praxe do vzdelávacieho procesu. Finančný dar bol použitý na nákup náradia.
e) podpora vzdelávania 3 600 € Slovenská technická univerzita v Bratislave Fakulta informatiky a informačných technológií. Výučba základných prvkov procedurálneho programovania vo VR. V rámci projektu sme vytvorili viacero edukačných hier zameraných na výučbu procedurálneho a objektovo orientovaného programovania v prostredí virtuálnej, obohatenej a zmiešanej reality. Týmto využitím moderných technológií a herných prvkov vo vzdelávaní sme sa snažili transformovať proces učenia na zábavný a pohlcujúci zážitok. Získali sme niekoľko ocenení a to nielen na domácich ale aj zahraničných vedeckých konferenciách.V snahe zaviesť naše prototypy do vzdelávania sme vo fakultnom laboratóriu vytvorili 4 stanice pre vzdelávanie študentov a žiakov vo VR. Vytvorené prototypy a získané technológie sme počas mnohých podujatí organizovaných na FIIT STU prezentovali širokej verejnosti a do dnešného dňa si ich mohlo vyskúšať viac ako 50 študentov a žiakov z iných škôl. Zároveň aktuálne 36 študentov FIIT STU využíva tieto technológie pri realizácií zaujímavých a inovatívnych záverečných prác a tímových projektov. Získali sme niekoľko ocenení a to nielen na domácich ale aj zahraničných vedeckých konferenciách. Finančné prostriedky boli použité na kúpu okuliarov na virtuálnu realitu a eye tracking cameru.
e) podpora vzdelávania 5 000 € Miroslav Lipničan. Svietidlá Be Light. Značka svietidiel „BeLight“ bola založená za účelom priniesť niečo nové a špecifické. Ide o výrobu drevených svietidiel vyrobených podľa špecifikácie klienta. Aj napriek vynaloženému úsiliu na propagáciu originálnych drevených svietidiel, stanovené ciele projektu neboli naplnené. Po viacnásobných pokusoch realizátor usúdil, že o tento typ svietidiel nie je na našom trhu záujem. Inými slovami, reklama nenaplnila očakávania. Pozitívne hodnotí, že sa podarilo rozbehnúť internetový obchod, marketing, nakúpiť tovar. Začal spoluprácu s architektmi, komunikoval s dodávateľmi, so zákazníkmi čo pomohlo zlepšovať a inovovať celý koncept svietidiel Be LIGHT. V októbri ho čaká veľká príležitosť, bude mať vlastný stánok na veľtrhu nábytku MODDOM v Bratislave, kde rád nadviaže kontakty a spolupráce s architektmi a dizajnérmi. Do budúcna chce pokračovať vo forme svetelného štúdia, predávať svietidlá pod vlastnou značkou a ponúkať projekciu. Finančný dar bol použitý na nákup svietidiel a marketing.
e) podpora vzdelávania 5 000 € Ing. Mária Franková. Hipstersaurus Rex Apps - Vip Trip Trivia. Cieľom projektu bolo zabezpečiť a vytvoriť priestor na rozšírenie hry na ďalšiu platformu iOS - tento cieľ bol napojený kúpou laptopu MacBook. Nadviazať spoluprácu v rámci marketingu, ktorý dopomohol k lepšej komercializácii. Ďalšou úlohou bolo doplniť grafiku hry takým spôsobom, aby mala nové features a rozšírila sa o ďalšie úrovne, okrem toho boli vyrobené propagačné materiály. Predkladateľka projektu sa pravidle zúčastňovala na eventoch, kde prezentovala ako startup, tak i hru. Medzi najvýznamnejšie patria Frida Talks Tech, kde bola speakerkou a hovorila o jej ceste k hernému dizajnu a startupovému podnikaniu. Finančný dar bol použitý na mcbook, grafiku do hry a marketing.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Vysoká škola múzických umení v Bratislave. Posledný deň. Film Posledný deň zobrazuje tragikomický príbeh premietača, ktorý zažíva koniec distribúcie filmov na tridsaťpäť milimetrových kópiách. Realizáciou filmu bolo umožnené tvorcom režisérovi Borisovi Šlapetovi a kameramanke Radke Šišulákovej ukončiť magisterské štúdium na VŠMU, podporený bol rozvoj komediálneho žánru na Slovensku a vďaka zapojeniu veľkého počtu miestnych obyvateľov sa rozšíril záujem o nakrúcanie filmu. Film je prihlásený na zahraničné filmové festivaly. Rovnako je zámerom film distribuovať alternatívnymi spôsobmi ako festivalom "ozveny Áčka" a pod. Finančný dar bol použitý na autorské honoráre a prenájom kamerovej techniky.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Vysoká škola múzických umení v Bratislave. Červený šálik. Červený šálik je krátkometrážna animovaná rozprávka určená pre deti. Ako to už pri rozprávkach býva, Červený šálik v sebe nesie morálne poučenie pre najmenších. Príbeh filmu rozpráva o medveďovi s červeným šálikom, ktorý sa o oň podelí s ostatnými zvieratkami z lesa keď ho potrebujú. Na konci filmu si ale uvedomia, že medveď svojim altruistickým správaním zapríčinil, že nie je poriadne pripravený na zimný spánok a rozhodnú sa mu pomôcť - darujú mu deku na ktorú prispeje každé zvieratko kúskom svojho oblečenia. Rozprávka v základe učí deti, že je dôležité podeliť sa so svojimi kamarátmi, no cítiť z nej snahu o empatiu a zdieľanie pocitov, čo sú veľmi dôležité témy, obzvlášť pre najmenšieho diváka. Finančný dar bol použitý na odmenu hudob. skladateľovi, pomocné animačné práce a prácu na pozadiach.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 800 € Vysoká škola múzických umení v Bratislave. Posledná pomoc. Magisterský animovaný film Posledná pomoc bol realizovaný v školskom roku 2017/2018 v akademickom prostredí pod vedením skúsených profesionálov - pedagógov v Ateliéri animovej tvorby FTF VŠMU. Práca na tomto filme trvala 14 mesiacov, od tvorby scenáru až po komponovanie pôvodnej hudobnej zostavy a finalizácii obrazovej zložky. Film predstavuje originálnu tvorbu slovenských animátorov a ďalších filmových zložiek. Posledná pomoc je vrcholové dielo absolventky animovanej tvorby, režisérky Kataríny Kočanovej. Finančné prostriedky boli použité na pomocné animácie, grafický dizajn a hlas pod obraz.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Vysoká škola múzických umení v Bratislave. Obete. Film Pochod (pôvodný názov Obete) je magisterským filmom režiséra Michala Blaška a jeho tímu, zloženého zo študentov VŠMU a FAMU. Ide o krátkometrážne audiovizuálne dielo, v ktorom formou filmovej narácie sa zachytávajú tri, na prvý pohľad nesúvisiace, príbehy obyvateľov malého mesta v našich končinách. Týmto spôsobom je odprezentovaný pohľad na problematiku rasizmu, nepochopenia a agresivity v našej spoločnosti. Projekt bude prihlásený na prestížne svetové filmové festivaly. Najbližší krok bude svetová premiéra, ktorá prebehne v závislosti od úspešnosti vo výbere na festivaloch. Finančný dar bol použitý na prenájom kamerovej techniky a príslušenstva.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Vysoká škola múzických umení v Bratislave. What shall we do with a drunken sailor. Dokumentárny film študentky rozpráva príbeh starého, na pohľad nepotrebného námorníka. Johnson prežil celý život na mori, na súši žiť nedokáže. Stúpajúcim vekom a neustálym pitím alkoholu mu však sily zvládať život na mori postupne ubúdajú. Téma blížiaceho sa konca núti obzrieť sa naspäť, vyvoláva otázky, nie vždy však prináša na všetky odpovede. Štáb, ktorý sa podieľal na projekte What shall we do with a drunken sailor, bol schopný výborne komunikovať a spolupracovať.Autorka a režisérka dokázala ukočírovať obsahovú stránku diela, ako aj jemne viesť postavy k naplneniu autorského zámeru, bez porušenia dokumentárneho prístupu. Podarilo sa vytvoriť zaujímavé dielo, ktoré dokáže osloviť divákov doma i v zahraničí. Finančný dar bol použitý na prenájom kamerovej techniky a príslušenstva.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 800 € Vysoká škola múzických umení v Bratislave. Ja sa nehrám. Ja sa nehrám je krátkometrážnym animovaným filmom v dĺžke 5 minút. Sleduje príbeh troch vojakov stojacich na opačných stranách vojnového konfliktu. V závere tohto akčného vojnového thrilleru divák s prekvapením zisťuje, že po celý čas sledoval "iba" detskú hru na vojakov. Hru, ktorá sa však končí tragicky. Ja sa nehrám poukazuje na temnú stránku detskej duše a na to, že deti niekedy nedokážu rozlíšiť medzi realitou a fantáziou, nevedia ešte poriadne zvážiť následky svojich činov a v amoku konajú neuvážene, čo môže vyústiť do fatálnych následkov. Pri hlbšom zahĺbení sa do filmu divák zisťuje, že vo filme sa vlastne nenachádzajú kladné a záporné postavy, len deti ktorým sa na prvý pohľad nevinná hra vymkla z rúk. Film je určený pre artového diváka animovaných filmov. Finančný dar bol použitý na pomocné animačné práce.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 900 € Asociácia slovenských filmových strihačov, o.z. . Sweet 16 (mm). Asociácia slovenských filmových strihačov a Asociácia slovenských kameramanov zorganizovali už druhý ročník workshopu SWEET 16(mm) v Banskej Štiavnici od 1. do 5.marca 2017. Workshop bol určený pre študentov prvých ročníkov katedier strihovej skladby a kameramanskej tvorby na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU. Študenti sa pod pedagogickým vedením Patrika Lančariča, Maroša Šlapetu, Michala Kondrlu, Braňa Gotthardta, Tomáša Staneka, Nora Hudeca a Iva Mika oboznámili so základmi filmového jazyka a prácou na výrobe krátkeho filmu s využitím klasickej filmovej technológie. Keďže sa film nakrúcal na inverznú 16mm filmovú surovinu, študenti si museli prejsť aj jej vyvolávaním, strihaním a lepením. Film doslova prešiel ich rukami od námetu až po finálny zostrih. Súčasne študentka hudobnej fakulty Barbora Tomášková skomponovala hudobnú zložku k filmu a workshop sa uzavrel projekciou priamo zo 16mm filmu a následnou podrobnou analýzou celého diela. Veľmi pozitívne ohlasy od študentov a lektorov, ktorí workshop absolvovali nás presvedčilo, že daná aktivita výrazne obohacuje vyučovací proces zúčastnených katedier. Finančný dar bol použitý na filmový materiál, prenájom techniky a ubytovanie umelcov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Vysoká škola múzických umení v Bratislave. Luma Andre Keriko /Svet v duši. Cieľom projektu bolo autenticky podať svedectvo mladej Rómky, ktorá pomocou handkamery odkýva súkromie jej partnerského vzťahu s bielym priateľom, ale aj svoje vnútorné prežívanie rómskej idetntiy. Jej intímnu vypoveď ocenili na FNNH 2018 ako najlepšiu protagonistku v dokumentárnom filme. Karin plakala od šťastia. Prínos projektu, tak mal zmysel nielen pre samotnú protagonistku, ale aj pre spoločnosť, ktorej Karin otvára svoj svet v duši. Režisérka posúva toto svedectvo aj za hranice Slovenska na medzinárodné festivaly. Finančný dar bol použitý na autorský honorár.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 350 € Alžbeta Vrzgulová (Uhol_92 o.z.). Folklore not war. Výsledný tvar inscenácie Folklore not war zodpovedá stanovenému cieľu: vytvoriť inscenáciu, ktorá komunikuje primárne nejazykovými prostriedkami, na podklade ľudového materiálu a na tému slovenskej skúsenosti s prvou svetovou vojnou. Inscenácia pracuje s choreografizovaným pohybom, reprodukovanou aj živou hudbou, spevom a výrazne výtvarným, metaforickým prístupom k priblíženiu dejov a autentických zážitkov ľudí s vojnovou skúsenosťou. Textovo sú použité autentické svedectvá Slovákov a Sloveniek z prvej svetovej vojny z knihy Rozpamätávanie. Pracované bolo aj s knihami Denníky z Rakky a Vlčice zo Sernovodska. Inscenácia je tanečno-divadelná. V najbližšej budúcnosti je v pláne zrealizovať piatu reprízu pre verejnosť a začať spoluprácu s oslovenými školami. Finančný dar bol použitý na honoráre, scénu, kostými a prenájom priestorov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 800 € Tomáš Mischura. Düsseldorf. Projekt bol zameraný na oblasť divadelných monodrám - divadla jedného herca, a to formou autorského tvorivého aktu v oblasti osobných tém. Študenti 3. ročníka herectva Fakulta dramatických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici absolvovali sériu workshopov viazaných na tému s profesionálmi z rozličných odborov - herečkou fyzického divadla, činoherným hercom, divadelným dramaturgom a dokumentaristom. Projekt predstavil študentom nové možnosti divadelného sebavyjadrenia v oblasti sólových predstavení, ktoré sú dnes čoraz rozšírenejším a čoraz žiadanejším druhom predstavenia, napomohol rozvinutiu ich kreativity, no hlavne umožnil vytvoriť tvorivú praktickú spoluprácu týchto študentov s etablovanými umelcami - živú a podstatnú skúsenosť, na ktorú sa budú môcť odvolávať vo svojej budúcej kariére. Finančné prostriedky boli použité na kúpu materiálu a honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 000 € Divadlo Petra Mankoveckého (Hana Kopkášová ). Mora z Nočnej ulice – princípy strachu (pracovný názov). Autorská divadelná inscenácia s pracovným názvom Mora z Nočnej ulice bude projekt vytvorený a pripravený režisérom Mariánom Amslerom v spolupráci s Divadlom Petra Mankoveckého (DPM). Výsledný tvar bude reflektovať formou autorského, respektíve dokumentárneho divadla, východiskový materiál, ktorým sa stane výskum jednotlivých aktérov v rámci problematiky strachu, následné spracovanie zozbieraných poznatkov a ich zapracovanie do novovzniknutého dramatického textu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 350 € Dáša Čiripová. 7.5 miliardy. Projekt 7.5 miliard nadväzuje na cyklus Domy bez okien združenia Gaffa, kde inscenáciou EVA vytváral komplexný obraz až archetypálne zobrazujúci ženy po boku. Projekt 7,5 miliard sa sústredil na modely správania, vrodené či získané návykmi z rodinných prostredí, a na ich následné prekročenie v rámci vôle človeka. Telo performera Petra Tilajčíka sa stalo samo osebe médiom na demonštrovanie prirodzenej rozdielnosti jedincov v spoločnosti a súčasne podčiarkuje individualitu v jej jedinečnej totalite. Projekt rezignoval na staré formy divadla, pohybová sci-fi je akoby predzvesťou blízkej budúcnosti človeka a jeho pocitu osamelosti. Work in progress – scénické čítanie videlo cca 15 divákov, a premiéru na Kolibe cca 30 divákov. Finančný dar bol použitý na honoráre, prenájom priestorov, rekvizity a kostýmy.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 000 € Vysoká škola múzických umení v Bratislave, Divadelná fakulta. Istropolitana Projekt´18. Festival Istropolitana Projekt je unika?tny medzina?rodny? festival divadelny?ch vysoky?ch s?ko?l, ktory? organizuje s dvojroc?nou periodicitou Divadelna? fakulta Vysokej s?koly mu?zicky?ch umeni? v Bratislave. V termíne 8. - 13. júna sa v Bratislave uskutoc?nil už 22. ročník festivalu. Projekt dal mlady?m divadelni?kom jedinec?nu? pri?lez?itost? medzina?rodnej konfronta?cie svojich pra?c, na?zorov a tvorby s diva?ckou i odbornou verejnost?ou. Je jediny?m svojho druhu v regio?ne Strednej Euro?py, kde dlhoroc?ne predstavuje stabilny? priestor pre reflexiu predovs?etky?m divadelne?ho umenia nielen medzi mlady?mi tvorcami, ale aj od diva?ckej verejnosti. Je platformou na streta?vanie sa budu?cich profesiona?lov s autoritami z profesiona?lnych sce?n, so svoji?m publikom a svojimi zahranic?ny?mi kolegami, c?i?m da?va prirodzeny? priestor na rozvi?janie medzina?rodny?ch umelecky?ch projektov. Svoji?m charakterom a ambi?ciami bol aj tohtoroc?ny? festival vy?znamnou udalost?ou v kontexte euro?pskej kultu?ry s do?razom na divadelne? umenie a umelecke? vzdela?vanie. Finančný dar bol použitý na tovary a služby spojené s organizáciou workshopov, odmeny pre lektorov, marketingovú kampaň, tlač, reklamu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 700 € Akadémia umení, Fakulta múzických umení, Katedra vokálnej interpretácie, Katedra kompozície a dirigovania zboru, Katedra orchestrálnych nástrojov. Wolfang Amadeus Mozart : Figarova svadba - komická opera v interpretácii mladých umelcov. Študenti Katedry vokálnej interpretácie, Katedry orchestrálnych nástrojov a Katedry kompozície a dirigovania zboru počas naštudovania prezentovaného klasicistického diela Wolfganga Amadea Mozarta - Figarova svadba prehĺbili,zdokonalili a tiež nadobudli špecifické interpretačné zručnosti klasicistického hudobného štýlu. Profesionálne vedenie dirigentov Pavla Tužinského a Igora Bullu a tiež režiséra Igora Šimega sa odrazilo na umeleckom stvárnení študentov uvedenej produkcie. Veľkým pozitívom inscenácie bolo, že zaznela v sprievode orchestra FMU AU Camerata novisoliensis. Na výbornej úrovni bola vytvorená aj scéna a kostýmy. Z dramaturgického hľadiska možno konštatovať, že dielo bolo vhodným titulom pre mladých interpretov, ale aj pre laickú a odbornú verejnosť. Finančný dar bol použitý na scénu, rekvizity, honoráre a propagačný materiál.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 700 € Marek Štrbák. Jesus Christ Superstar. Zámerom projektu bolo vytvorenie originálneho inscenačného stvárnenia muzikálu Jesus Christ Superstar od autorov Tima Ricea a Andrewa Lloyda Webbera, jeho naštudovanie a predvedenie v spolupráci so študentmi učiteľstva umelecko-výchovných predmetov, študujúcich na Katedre hudby PF UKF v Nitre. V relatívne krátkom čase sa podarilo získať licenciu na predvedenie tohto divácky atraktívneho a úspešného diela, naštudovať ho v obsadení študentov a predviesť dielo počas šiestich verejných predstavení v priestoroch nitrianskeho Starého divadla Karola Spišáka. Finančný dar bol použitý na propagačný materiál, prenájom priestoru, scénu, kostýmy a zapožičanie zvukovej techniky.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 300 € Štefan Gyöpös. Schubert Fest 2018- festival F. Schuberta, 4.ročník. Festival, ktorý bol zorganizovaný pri príležitosti spomienky na hudobného velikána F. Schuberta naplnil a dokonca tento rok i napriek problémom s nedostatkom finančných prostriedkov predčil očakávania a stanovené ciele. Schubertova tvorba bola prezentovaná v troch mestách a dvoch štátoch, najmä v Želiezovciach, ktoré skladateľ dva krát navštívil počas svojho krátkeho života. Prostredníctvom tohoto festivalu malo obecenstvo možnosť poznať tvorbu veľkého génia 19.storočia. Na koncertoch vystúpili profesionálny interpreti i študenti a pedagógovia VŠ Bratislavy a Weimaru, vysokoškoláci zahraničných škôl a tiež osobnosti ako riaditeľ múzea v Želiezovciach- P.Polka. Keďže festival mal opäť veľký úspech, plánuje sa ďalší ročník. Finančný dar bol použitý na honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 600 € Vysoká škola múzických umení v Bratislave, Hudobná a tanečná fakulta, Katedra klávesových nástrojov a cirkevnej hudby. PIANOS AMERICANOS. Autorský tím zrealizoval unikátny projekt s akcentom na hudbu pre dva klavíry americkej proveniencie, ktorá v takejto koncentrovanej forme, nielen v priestore hlavného mesta, ešte nezaznela. Pri viacerých dielach je predpoklad ich slovenskej premiéry. Na piatich koncertoch účinkovali etablovaní profesionáli spolu s mladými nádejnými adeptami klavírnej hry. PIANOS AMERICANOS svojou atraktívnou a originálnou dramaturgiou otvoril priestor Koncertnej siene Dvorana aj pre mladého poslucháča, ktorý bežne koncertné podujatia tohto charakteru nevyhľadáva. Projekt ukázal, že má potenciál priniesť do koncertného života na Slovensku nové impulzy, spopularizovať komornú hru určenú pre dva klavíry, uviesť nové talenty v tvorivom súznení s mentormi z radov pedagógov KKN HTF VŠMU. Finančný dar bol použitý na propagáciu a honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Mgr. Art. Ladislav Fančovič Art D.(Spoločnosť priateľov dobrej hudby). SAXOPHOBIA BRATISLAVA 2018. Cieľom projektu bolo prostredníctvom 5-dňových majstrovských kurzov sprístupniť slovenským študentom aktuálne trendy v hre vážnej hudby na saxofóne najmä zo zahraničia. Slovenských študentov sme týmito kurzami obohatili o výnimočné skúsenosti špičkových zahraničných a domácich pedagógov, oboznámili sme ich s dosiaľ nepoznaným pohľadom na interpretáciu vážnej hudby a s novými technikami. Študenti taktiež získali prax a zážitok z odohrania verejného koncertu v rámci 50-členného saxofónového orchestra. Máme viac než pozitívne spätné väzby od zahraničných lektorov, ktorí pokladajú našu práci za niečo výnimočné v celoeurópskom kontexte. Naši študenti sú podľa ich slov veľmi talentovaní. Finančný dar bol použitý na honoráre a ubytovanie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 400 € Mgr.art. Samuel Mikláš. ZOE akadémia - pódium mladých. Zámerom projektu bolo zapojenie študentov do tvorby originálnych koncertov, od tvorby dramaturgie, organizačné zabezpečenie, až po samotné hudobné naštudovanie a realizáciu. Študenti boli zapojení, napr. v konkrétnom programe (Gubajdulina - 7 slov) dramaturgia bola upravená s cieľom vytvoriť program divácky "ľahší", čo sa v záverečnej fáze ukázalo ako veľmi správna idea. Negatívnou stránkou bola len pasivita študentov, ktorí nemajú v sebe veľa samostatnosti, iniciatívy a nápadov. V procese naštudovania bolo zo študentov cítiť očakávanie vedenia. Podarilo sa však zapojiť do procesu tvorby, naštudovania a uvedenia koncertných programov viacerých mladých študentov z domácich ako aj zahraničných škôl. Jeden z koncertov bol úspešne zaradený do programu medzinárodného festivalu duchovnej hudby Musica Sacra v Nitre. Finančný dar bol použitý na notový materiál a propagáciu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 900 € Porta Artium Boris Čellár. Večerné jazzové ateliéry. Večerné jazzové ateliéry už po šiesty rok priniesli možnosť venovať sa jazzovej hudbe aj na amatérskej - poloprofesionálnej úrovni. Za niekoľko rokov vďaka ateliérom vzniklo niekoľko fungujúcich hudobných skupín, ktoré sa prepracovali na profesionálnu hudobnú scénu. Realizácia tohto voľnočasového projektu ukázala svoje opodstatnenie, každoročný záujem dostať sa do ansámblu Večerných jazz ateliérov svedčí o potrebe a dopyte po tejto forme vzdelávania. Finančné prostriedky boli použité na prenájom priestorov, ozvučenie, propagáciu a honorár pre lektora.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 000 € Vysoká škola múzických umení, Hudobná a tanečná fakulta, katedra skladby a dirigovania. AsynChrónie 2018. Cieľom bolo podnietiť tvorivosť mladých slovenských umelcov, umožniť im predvedenie ich diel a poskytnúť obohacujúce informácie, s ktorými môžu v ďalšom osobnom a umeleckom živote pracovať a rozvíjať ich. Možnosť predvedenia mladej hudby v našom kultúrnom priestore citeľne chýbala a festival naplnil túto ideu a priniesol prílev nových diel. Tiež bola podnietená diskusia v rámci slovenskej a aj stredoeurópskej hudobnej obce a celkovo obohatila slovenský kultúrny život. Festival prebehol v dňoch 17., 18. a 19. mája na pôde HTF VŠMU v Bratislave. Dovedna zaznelo 17 rozsiahlych novych kompozicii slovenskych a zahranicnych autorov. V publiku nechýbali študenti, mladí skladatelia a iní hudobníci, pedagógovia, členovia umeleckých inštitúcií a zástupcovia umeleckej tlače. Finančný dar bol použitý na honoráre na grafiku a umelecké honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 900 € Daniel Hevier ml.. VIAC O HUDBE. Cieľom projektu bola podpora rozvoja slovenskej hudobnej publicistiky a implementovanie ďalších študentov do projektu z oblasti žurnalistiky, muzikológie, estetiky a tlmočníctvo a prekladateľstvo, čo sa nám aj úspešne podarilo. Študenti mali možnosť pracovať v teréne s profesionálmi, získavať nové kontakty a upevniť si svoje analytické myslenie, zlepšiť písomný prejav, vyjadrovacie schopnosti, kreativitu a naučiť sa narábať s informáciami pravdivo a pútavo. Hlavnou projektovou aktivitou bola činnosť magazínu MusicPress.sk, v ktorej sme dávali dôraz na prácu so študentmi a vytvorenie väčšieho priestoru pre ich publikovanie. Okrem redakčnej praxi pripravujeme aj možnosť zúčastniť sa seminárov a workshopov nielen pre študentov VŠ, ale aj verejnosť. Výsledkom projektu sú zaujímavé články o interpretoch a skupinách, ktoré nemá žiadna iná redakcia na Slovensku. Vďaka podpore môžeme robiť čisto autorský a koncepčne i dramaturgicky nezávislý a nekomerčný hudobný magazín, ktorý sa môže venovať aj okrajovým témam a prinášať kvalitnú hudobnú publicistiku. Finančný dar bol použitý na honorár a marketingové služby.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 350 € Juraj Baďura, DiS.. SpodNás. Výsledkom projektu je 295 kusov výtlačkov kultúrneho magazínu SpodNás, ktorého distribúcia do okolia je podporovaná rovnako zmýšľajúcimi projektami, komunitnými centrami, neziskovými organizáciami, občianskymi združeniami a komunitnými i mestskými médiami. Rozšírila sa nielen komunita, ktorá na projekte s podnázvom „Kultúra je prístup ku svetu“ participuje ale i komunita čitateľov a médií, ktoré o nás prejavili záujem a to v podobe podpory našich akcií, účasti na workshopoch a básnických večeroch, pozvánkach na festivaly, spolupráce s klubmi a v neposlednom rade záujmu Mesta Trnava podporiť nás rovnako vo forme dotácií na iné činnosti nášho projektu. Finančné prostriedky boli použité na tlač publikácie a materiál.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Múzy.sk o.z. (Soňa Uriková). Literárne sústredenie Medziriadky. Literárne sústredenie Medziriadky vytvorilo pre mladých autorov do 26 rokov široký priestor pre kultiváciu svojho talentu a rozšírenie vedomostí. Porotcami súťaže a zároveň lektormi letného sústredenia boli poetka Mária Ferenčuhová, literárna teoretičkča Marta Součková, básnik a prekladateľ Petr Borkovec, spisovateľka Mária Modrovich, literárna Kritička Mária Klapáková, divadelný dramaturg Miroslav Dacho, ďalej pedagógovia Matej Thomka a Eva Kollárová. Zúčastnení študenti dostali individuálne rozsiahlu spätnú väzbu k svojim textom, s ktorými sa zapojili do súťaže. Prostredníctvom neformálneho vzdelávania na prednáškach, workshopoch a besedách si rozšírili svoje obzory. Autori ocenení za svoju tvorbu dostali okrem pozvania na literárne sústredenia na výber z veľkého množstva knižných cien. Finančný dar bol použitý na ubytovanie a honoráre pre lektorov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 350 € Kysucká knižnica v Čadci. Múzy literárnej oázy. Základným cieľom projektu bola podpora literárneho talentu študentov a cielené pôsobenie na skvalitňovanie ich prvých literárnych pokusov pod odborným vedením spisovateľov - pedagógov Ladislava Hrubého a Mariána Grupača. Na pravidelných mesačných stretnutiach boli organizované tvorivé literárne dielne a workshopy, ktoré umožnili mladým ľuďom rozvíjať ich umelecké nadanie. Hlavným cieľom všetkých aktivít bolo vydanie zborníka začínajúcich mladých autorov pod názvom - Múzy literárnej oázy. Do zborníka boli zaradené len najvydarenejšie básne a prózy mladých autorov. Vydanie najlepších prác v zborníku a jeho slávnostná prezentácia na multimediálnom celonočnom podujatí- Svätojánska poetická noc v Kysuckej knižnici v Čadci bolo úspešným zavŕšením všetkých plánovaných aktivít projektu. Finančný dar bol použitý na honoráre a vydanie zborníka.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Slovenská technická univerzita v Bratislave, Fakulta architektúry. DiFoRun – Umelecký projekt pre Hyperloop. Cieľom projektu DiFoRun bolo spracovať výstupy na základe kooperácie umelcov - dizajnér a fotograf na jednotnú tému projektového vyučovania vo výskume systému Hyperloop na Ústave dizajnu Fakulty architektúry STU, čo sa nám podarilo. Projekt bol naplnený v niekoľkých častiach. Do programu sa podarilo zaradiť samotnú Dizajnérsku kresbu, ale aj jej priame prepojenie na fotografiu. Ďalšou časťou bol kreatívny vznik dizajnu sedenia ako samostatná ateliérová práca. Študenti predmetu grafického dizajnu vytvorili aj nové logotypy stanice Hyperloop alebo značky stanice, s ich umiestnením vo vizualizáciách mesta a stanice. Poslednou súčasťou projektu DiFoRun bolo zaznamenávanie všetkých týchto procesov pre edukačné a prezentačné účely výstav a katalógu. Finančný dar bol použitý na spotrebný materiál, fotografie a kúpu adaptéru.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 990 € Mgr. art Jaroslav Kyša. Experimentálny film – od technológie po umelecký obraz. V rámci projektu sme so študentami vytvorili krátky film s názvom Utópia, ktorý tématicky nadväzuje na semestrálnu tému Ateliéru Fotografia, realita, konštrukcia, s ktorým sme počas projektu spolupracovali. Študenti si pod vedením absolventov pripravovali scény, ktoré sa natočia a v skupinách ich realizovali. Filmový materiál sa taktiež spracovával ručne. Vzniknutý film bol odprezentovaný verejnosti na pop-up výstave Utópia v bytovej galérii Byt č. 6 v Bratislave spolu s ďalšími výstupmi, ktoré vznikli a s manuálom, ktorý ďalším študentom a nadšencom poslúži pri prvých filmových pokusoch. Finančné prostriedky boli použité na kúpu materiálu a honoráre pre prednášajúcich.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Boris Németh. EUROPE. V rámci projektu EUROPE sa v Novej Cvernovke na Račianskej 78, Ateliér 5 uskutočnila prednáška na tému Tvorba katalógu - dlhodobého fotografického projektu, editorská práca, koncept, adjustácia, komunikácia s grafickým dizajnérom a následná tlač katalógu pre študentov Vysokej Školy Výtvarných umení. Prednáška bola doplnená kurátorským výkladom prebiehajúcej výstavy "SLOVENSKO NAŠE". 1. 5 sa v Novej Cvernovke konala akcia 1. Máj, a v Ateliéry 5 sa konala prezentácia dokumentárnych projektov a ich výstupov pre širokú verejnosť. V Galérii nadácie Slovak Press Photo sa konala vernisáž projektu EUROPE, ktrá trvala do 18. 5. 2018 - návštevnosť cca 200 ľudíK projektu EUROPE bol vydaný aj rovnomenný katalóg. Fotografie boli vystavené aj v rámci projektu Premeny Slovenska a aj na výstave Slovenská fotografie, Sofia, Bulharsko. Finančný dar bol použitý na honoráre prednášajúcim, tlač fotografií a výrobu katalógu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Richard Janešík. FUTU:RE. Cieľom projektu bolo vytváranie periodika na Fakulte umení Technickej univerzity v Košiciach študentami, ktorí sa rozhodli vytvárať priestor pre realizáciu nápadov študentskej redakcie. Spoločným zapojením študentami všetkých odborov architektúry, dizajnu a voľného umenia sa vyvíja aj priestor pre súlad kreatívnych postupov v takomto spoločnom zadaní. Počas trvania projektu redakcia vytvorila 2 znovuzrodené vydania, tlačené rôznymi tlačiarenskými technológiami a uskutočnila workshop linografickej tlače. Otestovali si rôzne spôsoby prípravy do tlače a aj ručnú techniku prípravy matrice pre tlač. Svojou tvorbou študenti naštartovali proces aktívnej praxe a vytvorili prostredie redakcie, ktorá sa môže teraz rozvíjať a pripojiť nových členov do pokračovania projektu. Finančné prostriedky boli použité na sprostredkovanie tlače a materiálne zabezpečenie workshopu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Anabela Žigová. Super pocit Edícia VŠMU. Predmetom projektu bol workshop s deťmi spojený so solo výstavou vo Flat Gallery, ktorá na projekt získala podporu Ars Bratislavenis a BSK. Albert Vlk, kurátor Flat Gallery ktorý je rovnako ako ja ex študent VŠMU zabezpezpečil komunikáciu so študentami katedry scénografie a Tomom Cillerom ohľadne workshopu s deťmi, ktorý sme následne po skončení výstavy realizovali vo Flat Gallery. Tvorivosť zlátenia s deťmi bolo dobrým pocitom a snahou nielen o vytvorenie diel, ktoré si deti odniesli domov ale aj spoločným dialógom. Dobrý pocit v sebe je nad zlato. Výstava trvala od 15.10.2018 do 3.11.2018, kedy vrámci finisáže prebehol aj workshop Super pocit Edícia VŠMU. Finančný dar bol použitý na PR, produkciu a materiál.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave - Katedra Socha objekt inštalácia. FUTURE TODAY/BUDÚCNOSŤ DNES. Projekt splnil najmä edukatívny zámer. Na základe rozhodnutia zabezpečiť študentom z dlhodobého hľadiska možnosť pracovať s novou technológiou, dúfame v progresívne zveľadenie ich zručností v tejto oblasti. Taktiež dúfame, že na základe skúsenosti s prednáškou štúdia Crafting Plastic vzniknú ďalšie workshopy, ktoré sa už obsahovo načrtli na tejto ich prvej prednáške. Chceli by sme v spolupráci s Crafting Plastic zrealizovať workshop modelovania z bioplastu, ako so socharskou hmotou"alla prima". Študenti videli, akými zaujímavými a netradičnými spôsobmi sa dá pracovať s technikou, ktorú majú k dispozícii. V neposlednom rade videli zaujímavý a progresívny prístup, ktorý vzniká niekoľko rokov, aj ako prebieha zaujímavý výskum s reálnym ohodnotením. Veď práve CP sú ocenení mnohými prestížnymi cenami. Finančný ar bol použitý na materiál, 3D tlačiareň a honorár.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 000 € Svetlana Fialová. Linka. "Linka" je téma a názov workshopu študentov Katedry výtvarných umení a intermédií z Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach. V Galérii Plusmínusnula strávili intenzívny tvorivý týždeň, aby pod vedením Svetlany Fialovej a Borisa Sirku reagovali na zadanie, získali novú skúsenosť, prelinkovali sa navzájom a vytvorili spoločnú výstavu. Finančné prostriedky boli pouzité na kúpu materiálu, ubytovacie a cestovné náklady a honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 950 € Nikoleta. camera obscura- fotoaparát. Cielom projektu bolo vytvoriť pomocou novej technológie 3D tlače analógový fotoaparát Cameru obscuru z recyklovateľného plastu. Zámerom bolo prepojiť súčasný design so starou tradičnou analógovou technológiou. Telo fotoaparátu a jeho komponenty mali byť zhotovené technológiou 3D tlače. Inšpiráciou a motiváciou na vytvorenie nového fotoaparátu boli užívatelia, ktorý vytvárajú mobilné a digitálne fotografie, ktoré si prinajlepšom archivujú na CD, USB nosiče alebo do svojich počítačov čo nie je šťastné riešenie pre archiváciu. CD nosiče sa časom znehodnocujú a počítače sa kazia, čiže často krát sa ľuďom fotografie digitálnej forme nezachovajú. Je len málo ľudí, ktorý digitálnu fotografiu naozaj vytlačia na papier a vložia ju do albumu. Cieľom bolo prinavrátiť fotografii hodnotu a akýsi dobrý pocit s jej tvorby a zachytenia podstatného okamihu. Fotoaparát Nikolajka mal pozitívny ohlas verejnosti i médií. Plánom je zúčastňovať sa na dizajnérskych výstavách. Finančný dar bol použitý na 3D tlačiareň.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 800 € Maroš Baran. MAROSBARAN - AFTERMATH 2018. AFTERMATH 2018 je ôsmym hybridným projektom Maroša Barana, ktorý je syntézou vizuálneho umenia, odevného designu, performance a video-artu. Pojednáva o vojakovi, ktorý sa po vojne vracia domov. Ide o portrét jeho myšlienok, fyzikality a pocitov z toho, čo zažil a čo videl. Výsledkom je tvorba a prezentácia novej konceptuálnej kolekcie v Paríži a jej následná prezentácia multimediálnou formou. Vznikla konceptuálna kolekcia 19-tich lookov, fotolookbook, konceptuálny editoriál, video teasre a videolookbook kolekcie. Kolekcia bola bohatá na krajčírske detaily, atypické spracovanie a špecifický výber materiálu.Prezentácia projektu bude realizovaná v januári 2019, kedy dizajnér projekt predstaví počas Mens Paris Fashion Weeku. Finančný dar bol použitý na zakúpenie materiálu a uhradenie cestovných nákladov, spracovania kolekcie a honoráru.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Ivana Palečková. Céčkoslovensko / C-zechoslovakia. V rámci projektu sa autorke podarilo spolu s dizajnérkou Jitkou Janečkovou dokončiť a vydať písmo. Nadizajnovali dva štýly – Chain a Simple. Chain štýl vychádza z pôvodných Céčok a jednotlivé písmové znaky je možné reťaziť. Oproti tomu štýl Simple odbremenili od serifov, aby bol použiteľnejší pre sadzbu dlhších textov a textov sadzaných v menších rozmeroch. Oba štýly majú po päť hrúbkových štýlov. Rozhodli sa ešte pre jednu inováciu a písmovú rodinu vydali aj ako Variable font. Ide o nový, inovatívny, písmový formát, vďaka ktorému je možné písmo plynulo animovať. Pre prezentáciu písma autorka nadizajnovala a dala vytvoriť web stránku www.plastic-typeface.com. kde sú technické texty o písme, ale aj idea a koncept písma. Web ďalej zahŕňa ukážky možnosti použitia písma graficky upravené v banneroch s krátkymi textami odkazujúcimi na fenomén Céčok. Súčasťou projektu sú tiež tlačené propagačné materiály, ich dizajn a výroba. Finančné prostriedky boli použité na dokreslenie písma, internetovú stránku, kúpu domény a tlač materiálov.  
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 200 € Julián Tupta. Biodegradovateľný batoh. V rámci projektu sa podarilo vytvoriť radu školských, mestských a turistických batohov z prírodných materiálov, ktoré budú biodegradovateľné, ergonomické a ľahké. Tento produkt ponúkne školákom, rodičom, fanúšikom outdoorových športov, ale aj bežným užívateľom ekologickú a ergonomickú alternatívu v súlade s najnovšími trendami bezodpadovosti a udržatelnej módy. Po zostavení ucelenej kolekcie, je Ďalším cieľom uviesť batohy na trh ako prírodnú (odbúrateľnú) a ergonomickú alternatívu prostredníctvom osvetových kampaní v oblastiach zdravej chrbtice a správneho nosenia, potenciálu použitých materiálov a ich údržby. Finančné prostriedky boli použité na kúpu materiálu a výrobu vzoriek.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Henrieta Kurčíková. Iná / tradičná. Cieľom projektu bolo vytvorenie nových textilných materiálov a odevných doplnkov. Tieto vznikajú na princípe ľudovej estetiky, ktorá je pre Slovenský dizajn atraktívna z hľadiska domáceho ale aj medzinárodného trhu. Autorka pri tvorbe týchto materiálov využíva digitálne technológie, ktoré v kombinácii s autorským dizajnom vytvoria aktuálnu a súčasnú podobu textílie a výrobkov. Zámerom je teda vytvoriť novú formu zobrazovania ľudovej tvorby v dizajne, ktorý bude prezentovaný na domácich aj medzinárodných výstavách a prehliadkach. Výsledky realizovaného projektu boli prezentové na viacerých podujatiach. Prvá prezentácia prebehla počas 10. ročníka Bratislava Design Week 2018 v priestoroch ABC galérie a ďalšou prezentáciou projektu bola samostatná výstava Zamatové Jazero (tradícia inak) v priestoroch galérie Dizajn štúdio ÚĽUV. Finančný dar bol použitý na materiál.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 200 € Čierne diery / Risomat. Technické pamiatky Slovenska. Cieľom projektu bolo vydať ucelenú publikáciu združenia Čierne diery o technických pamiatkach a zabudnutých miestach Slovenska, ktorá by bola originálna nielen obsahovým, ale aj vizuálnym spracovaním a nadviazala by na grafiky pamiatok združenia Čierne diery, tlačené na risografickom stroji Risomat. Kniha má do 400 strán reportáži, popularizačných článkov, rozhovorov, fotografií a ilustrácií. Je vytlačená v náklade 1000 ks. Obsahovo pokrýva jeden cestovateľský okruh od západu Slovenska na východ a obkľukou zase späť, postupne po pamiatkach, ktorých príbehy a hodnoty sú prehliadané a častokrát o nich nie je zmienka ani na Google. Finančný dar bol použitý na tlač a viazanie knihy.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 750 € Alena Krivá. Ekológia v odeve. Zámerom bolo vytvorenie kapsulového šatníka z GOTS materiálov a materiálov lokálnej výroby. Rovnako aj jeho predstavenie v rámci verejných prehliadok a podujatí. V neposlednej miere aj osveta o udržateľnej móde medzi študentami odevného zamerania a zákazníkmi. Týmto projektom sa posilnil ekologický a sociálny rozmer odevného dizajnu. Tvorba bola zabezpečená výhradne v spolupráci s lokálnymi krajčírskymi dieľnami v našom regióne, rovnako boli pre výrobu využívané materiály lokálnych výrobcov resp. zvyšky z lokálnych odevných veľkovýrob v regióne. Aj naďalej bude tvorba smerovaná v zmysle pomalej módy dbajúcej aj na jej ekologické a sociálne dopady. Finančný dar bol použitý na coverlock stroj a žehliaci stôl.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Zuzana Zmatekova. ConTEXt. Zámerom projektu bolo prepojiť nové digitálne médiá s tradičnou technológiou tkania na žakárovom tkáčskom stave s cieľom vytvoriť kolekciu žakárových tkanín. Návrhy žakárových tkanín vznikli pomocou počítačovej aplikácie Data tex-styles a senzoru Kinect v spolupráci s tímom odborníkov na žakárové tkanie. Zámerom bolo taktiež techniku žakárového tkania priblížiť laickej verejnosti prostredníctvom prezentačných materiálov a fotografií. Projekt bude prezentovaný v Novembri na samostatnej výstave v ADP galérii. Cieľom dizajnérky je v budúcnosti priniesť techniku tkania do pozornosti širšej verejnosti skrz jej prepojenie s moderným textilným dizajnom a Slovenskou kultúrou. Finančný dar bol použitý na tkáčsku výrobu, materiál a honorár textilnému technológovi.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 200 € Mgr. art. Michaela Juhász. Realizácia autorských látok a odevnej kolekcie. V rámci projektu som vytvorila sériu vlastných nákresov, dezénov látok inšpirovaných slovenskými ľudovými rozprávkami a prvkami. Technikami sieťotlače a modrotlače boli následne tieto nákresy nanesené na látky. Venovala som sa aj experimentovaniu s materiálmi a dvojfarebnej modrotlači. V roku 2018 som absolvovala viacero "modrotlačových eventov" - či už predstavenie modrotlače a dvojdňové tvorivé dielňe pre deti v Dobšinského dedine Habakuky, festival modrotlače spojený s módnou prehliadkou v Štúrove, módna prehliadka v rámci Trenčín mesto módy, odevy pre finalistky Miss Horehronie 2018, módna prehliadka pod holým nebom v rámci Art filmu festu v Košiciach. Na tradičný Košice fashion week (10.11.) budem prezentovať modrotlač. Na tejto akcii bude odprezentovaná celá kolekcia o počte 20 kusov. Finančné prostriedky boli použité na kúpu materiálu ako sitá na sieťotlač, látky a šijací stroj.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € o.z. WOVEN. 1:1 WORKSHOP, ročník 06. Zámerom [1:1]WORKSHOPu bolo už po šiestykrát vytrhnúť študentov domácich a zahraničných vysokých škôl zo stereotypnej práce na semestrálnych zadaniach a ponúknuť im iný formát učenia, a to priamym podieľaním sa na vzniku reálneho objektu v mierke 1:1 pod vedením skúsených zahraničných lektorov a kritikov. Workshop je každoročne 10 dňovým intenzívnym trenažérom reálnych problémov architektonického a konštrukčného navrhovania od analýz daného miesta, koncepčnej fázy, skíc a modelov až po plánovanie postupov práce, typu konštrukcie, detailov a samotnú stavbu. Workshop je vždy interakciou medzi študentmi a architektmi s rôznorodými skúsenosťami, odbornosťou, vzdelaním, názormi a očakávaniami. Takéto prostredie chce stimulovať vytvorenie nevšedného objektu, ktorý sa stáva nielen laboratórnym prototypom 10 dňovej práce študentov, ale aj objektom pripraveným stať sa súčasťou lokálneho kontextu, inšpirovať k širokým možnostiam použitia a oživiť existujúci verejný priestor. Finančný dar bol použitý na honorár lektorovi.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 200 € Katarína Defeo Fiúza Siposová. Void. Cieľom projektu Void bolo vytvorenie kolekcie, ktorá bude interpretovať súčasné vnímanie autorského šperku a jeho materiálnych hraníc. Zámerom kolekcie je práca s efemérnym materiálom akým je sneh a jeho transformácia do materiálneho objektu, šperku. Sneh, ako východiskový materiál kolekcie, so šperkom spája zmyslové zažívanie, autentický zážitok a silný emocionálny náboj. Forma šperkov vznikala samotným topením snehu a jeho následným zaformovaním a odliatím do kovu. Kolekcia tematizuje pamäť, zachytenie momentu a časovosť. Cieľom je posúvať konvenčne vnímané hranice autorského šperku ako aj hľadať priestor jeho možného expandovania a experimentu. Projekt je rozdelený do dvoch častí - autorskej realizácie kolekcie a verejnej prezentácie v rámci medzinárodného sympózia šperku Inhorgenta, Mníchov. Finančné prostriedky boli použité na kúpu inštalačného materiálu, ultrazvukovej čističky, striebra, prenájom priestoru a fotografa.  
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Silvia Lovasová. Trivjednom - Rovina. Cieľom projektu Rovina bolo posunutie ideového zámeru do reálnej podoby funkčného prototypu, ktorý bude ako site-specific objekt sprístupnený verejnosti. Produktom je stôl s vlastnosťami - site-specific, funkčný a zároveň "dokonalo rovný". Prípravná fáza projektu zahŕňala najprv konštrukčné a materiálové testy. Testovali sme vhodný materiál na stolovú dosku. Konštrukciu sme navrhovali za pomoci statických výpočtov a konštrukčné detaily sme testovali. Po navrhnutí finálneho produktu sme ho realizovali vrámci performance pred návštevníkmi Bratislava Design Week 2018. Počas festivalu potom mohli návštevníci stôl vidieť vo finálnej podobe a pozorovať dokonalú rovinu daného miesta. Pre tento produkt by sme rady v budúcnosti našli miesto, kde by sme ho mohli zrealizovať a "natrvalo" ponechať. Finančný dar bol použitý na odmeny pre autorov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Martin Hrča, Mgr.art. Kolekcia pre sezónu 2018/2019. Cieľom projektu bolo navrhnúť a zostaviť kolekciu dámskych a pánskych odevov aj s doplnkami tak, aby sa bežný pozorovateľ dokázal stotožniť s identitou a dokázal ju aplikovať do svojho bežného života. Zároveň skrze nadšenú radosť z tvorenia edukovať verejnosť o určitých zásadách a hodnotách vo vizuálnej kultúre. Zároveň poukázať na negativitu svetovej masovej produkcie lacného textilu a neetickom prístupe k obchodu s odevom. Plánom je dosiahnuť, aby ľudia rozmýšľali nad tým čo a prečo nosia na sebe, a tiež akú informáciu tým o sebe do sveta vysielajú. Zámerom tohto projektu, tak, ako je to už dlhodobo umelcovou snahou, je priniesť ľuďom určitú formu krásna. Módna prehliadka bola výsledkom projektu a len začiatkom niekoľkých ďalších prezentačných aktivít. Kolekciu čaká niekoľko editoriálových fotení a tiež dokumentácia do look-booku. Prihlásená bude aj do niektorej zo zahraničných dizajnérskych súťaží. Finančný dar bol použitý na materiál.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 200 € Michal Tornyai. RE-BOOK. Cieľom projektu bolo rozprúdiť diskusiu o súčasnom dizajne slovenských kníh, ponúknuť inšpiratívne riešenia, predstaviť nové dizajnérske talenty odbornej aj laickej verejnosti a zároveň tak uviesť študentov do knižného priemyslu. V projekte išlo o finálovú 10-ku kníh minuloročnej Anasoft litery, z toho jedna kniha bola redizajnovaná hneď dvomi študentmi, čiže vzniklo 11 nových prototypov. Jedna z kníh nebola realizovaná v priebehu zimného semestra, ako bolo plánované (z dôvodu prerušenia štúdia dotyčného študenta), no začiatkom letného semestra sa tejto úlohy zhostil iný študent ateliéru. Vzniknuté prototypy kníh v redizajne boli odprezentované širokej verejnosti, so zvláštnym dôrazom na verejnosť odbornú. Finančný dar bol použitý na tlač knižných prototypov a kníhviazačstvo.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Natália B. Štúdium na EMISe. Študentka sa zúčastnila na škole Eastern Mediterranean International School (EMIS) v Izraeli. Počas tohoto roku sa aktívne pripravovala na záverečné skúšky z International Baccalaureate programu (IB), no taktiež realizovala niekoľko iniciatív a klubov na EMISe. Bola súčasťou študentskej iniciatívy Green Team ktorej hlavným cieľom je zvýšiť povedomie o ekologických témach. Tento školský rok rozšírili aj recyklovanie na škole a taktiež úspešne začali projekt hydroponickej záhrady. Ďalej študentka zorganizovala a viedla EMIS LGBTQ+ týždeň. Bol to vôbec prvý týždeň takéhoto druhu na EMISe. Hlavným cieľom tohoto projektu bolo zvýšiť povedomie o témach spojených s LGBT komunitou.V priebehu pobytu študentku prijali na University of Glasgow na štúdium fyziky a astronómie kde strávi nasledujúce štyri roky. Dostala nadpriemerné skóre vďaka ktorému sa dostala na poprednú vysokú školu,kde bude môcť začať kariéru v astronómii. Finančný dar bol použitý na školné.
e) podpora vzdelávania 1 100 € Nina P. Maturitný ročník v zahraničí. Študentka Bilingválneho gymnázia Milana Hodžu pokračovala v štúdiu chémie, matematiky a biológie na Woodhouse Grove School v Bradforde vo Veľkej Británii už druhý rok. Okrem plnenia školských povinností vypracovala projekt Extended Project Qualification na tému „Genetické príčiny epilepsie“ a získala zaň známku A. Počas roka jeden deň strávila aj v spoločnosti vedca v laboratóriách na Leeds University. Ďalšou aktivitou boli 4 dni strávené v Cranedale Centre, kde sa študenti venovali ekológii v praxi. V centre pozornosti boli metódy odhadovania veľkostí komunít organizmov, určovanie druhov alebo vykonávanie štatistických výpočtov. Po dlhých prípravách a skúškach bola študentka prijatá na univerzitu v Edinburgu. Po promóciách má v pláne začať kariéru vo výskume liečby rakoviny, vrátiť sa na Slovensko a pomáhať mladým ľuďom, ktorých zaujíma veda. Finančný dar bol použitý na úhradu školného.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 5 000 € Sloboda zvierat. Sloboda zvierat je celoslovenská organizácia pre ochranu zvierat, ktorá pracuje formou kampaní, zmeny legislatívy, výchovy, osvety a priamou záchranou zvierat v útulkoch pre zvieratá. Plánom projektu bolo zvýšiť kapacitu pre zachránené zvieratá. Vymurovali sa domčeky, spracovali sa darované koberce, ktoré sa použili ako podložky pre psov a využili sa veterinárne služby. Finančný dar bol použitý na stavebný materiál a veterinárne služby.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 5 000 € Občianske združenie kRaj. Aktivity boli v roku 2018 zamerané hlavne na osvetu a ochranu opeľovačov, na včely, ale v priebehu roku bola pozornosť čoraz viac sústreďovaná aj na samotárske druhy včiel a čmeliakov. Zrealizovaný bol včelársky krúžok na ZŠ M.R.Štefánika v Lučenci. V dobrej dostupnosti od školy, v mestskom parku, má organizácia vlastnú školskú včelnicu. Veľký úspech a záujem o včelársky krúžok bol zaznamenaný aj na ZŠ v Utekáči. Realizované boli workshopy o opeľovačoch a včelárske kurzy pre školy aj verejnosť, postavené bolo návštevnícke centrum, včelín a novinkou je motýlie a čmelie centrum, kde je možné sledovať všetky vývinové štádia motýľov. Projekt Včelí kRaj získal osobitné uznanie Ministerstva životného prostredia SR. Finančný dar bol použitý na stavebný materiál na dokončenie včelína a návštev. centra.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 5 000 € OZ Quatre Pattes (Malá farma). Misiou organizácie je výstavba a prevádzka azylu pre nechcené, túlavé a týrané spoločenské a hospodárske zvieratá. Cieľom projektu bolo zlepšiť kvalitu života týchto zvierat. Zrealizovalo sa množstvo čiastkových úloh a každodenný kolobeh povinností spojených s vedením OZ. Získané financie sa využili na nákup stavebného dreva, spojovacích materiálov, strešnej krytiny, nástrojov na výstavbu prístreškov a ohrád pre zvieratá. Vybudované boli nové prístrešky pre rôzne zvieratá, či už ide o drevené ohrady pre hospodárske zvieratá, alebo oplotené výbehy pre psov. Príspevok pokryl časť nákladov spojených s nákupom pomôcok na venčenie, nákupom krmiva a veterinárnych prípravkov na ošetrenie desiatok zvierat. Vďaka podpore vie organizácia fungovať a zlepšovať ďalej svoje služby. Finančný dar bol použitý na stavebný materiál, pomôcky, veterinárne služby a krmivo.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 5 000 € Zatulané Psíky Šaľa. OZ Zatúlané psíky Šaľa bolo založené dobrovoľníkmi pomáhajúcimi psíkom v mestských kotercoch v Šali. V roku 2018 bolo zachránených 250 psíkov,ktorým bola poskytnutá základná veterinárna starostlivosť, odčervenie, odblšenie, vakcinácia, kastrácia. Predmetom daru bolo zakúpenie búd, batérii do fotovoltaického systému, úhrada faktúr za veterinárnu starostlivosť, odvody a mzdy zamestnancom. Aktivitu s búdami podporili v rámci dobrovoľníckej práce aj zamestanci TB. Finančný dar bol použitý na zakúpenie, búd, batérií, veterinárnu starostlivosť a mzdy zamestnancov.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 5 000 € molod?.Rusyn?. Hlavným dôvodom vzniku organizácie molod?.Rusyn? bolo, že mladým ľuďom, ktorí odišli zo svojich rodných obcí a miest za štúdiom a prácou, začalo chýbať domáce prostredie, zvyky a tradície, ktoré doma udržiavali. Práve preto sa sformovala skupinka mladých ľudí, z ktorej postupne vznikla celoslovenská organizácia. Tento rok bola zorganizovaná Rusínska vatra s bohatým folklórnym programom ako hlavné podujatie. Sprievodným programom bola škola tanca, prednáška o funkciách ľudového odevu, gréckokatolícka - cirkevnoslovanská liturgia, požiarnícka súťaž i ohňostroj. Podujatie prilákalo rodákov a pricestovali z Bieloruska, Chorvátska, Poľska či Ukrajiny. Bolo to veľmi kvalitné podujatie, ktoré odprezentovalo rusínsku kultúru ale aj činnosť organizácie molody.Rusyny. Finančný dar bol použitý na zabezpečenie techniky, prenájom priestorov, stravu,odmeny.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 5 000 € OSA – ŠPORTOVÁ AKADÉMIA. Seriál detských športových podujatí si za 5 rokov existencie v Trenčianskom kraji vybudoval svoju dobrú povesť a pozíciu. Primárnou činnosťou a snahou je rozvoj pohybovej a športovej zručnosti detí a mládeže v školskom veku prostredníctvom športových aktivít ako beh salašmi, cyklokruhy, trávathlon, nočný beh mestom a v neposlednom rade podujatie športové mosty považia, ktoré vďaka Vážskej cyklotrase spája obyvateľov regiónu. Rozmach a stále vyššia účasť destkých účastníkov a ich rodičov si vyžaduje stále viac investícií do vybavenia hardwaru a materiálovo technického zabezpečenia.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 5 000 € Oz. Útulný domov (Zachráňme kaštieľ Jablonica). Misiou je zachrániť kaštieľ Jablonica a priniesť život do regiónu od Trnavy až po Holíč. Kaštieľ vyše 50 rokov chátral bez povšimnutia štátu, obce. Cieľom je dostať kaštieľ do stavu, kedy budú môcť ľudia využívať tento priestor na rôzne aktivity, t. j. festivaly, burzy starožitností, múzeum a mnoho iného. Prvoradou prioritou v roku 2018 bolo dočasné opravenie strechy a odvedenie vody od múrov. Kaštieľ bol postupne čistený od sutiny a špiny, upravený bol terén. Z útulku sa podarilo získať nemeckých ovčiakov, ktorí strážia kaštieľ počas našej neprítomnosti a chránia ho pred rozkrádaním. Brigádami sme sa pripravovali na vyvrcholenie dnešného roka a to bol Festival remesiel. Otvorili sme brány kaštieľa, aby ľudia videli kam sme sa za rok posunuli a že na kaštieli je neustále ešte kopa práce. Ľudia vidia zmeny k lepšiemu, sú hrdí a podporujú našu snahu za záchranu kaštieľa, ktorý dlho chátral. Finančný dar bol použitý na nákup strešnej krytiny, krmivo pre psov, zameranie kaštieľa, odvoz sutiny a organizovanie festivalu.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 5 000 € Záchranná stanica Ekocentrum Zázrivá. Primárnou aktivitou záchrannej stanice je záchrana živočíchov z voľnej prírody, ich rehabilitácia a vypúšťanie naspäť do voľnej prírody. Zvieratá sa častokrát aj pôsobením človeka dostávajú do problémov, majú zdrav. ťažkosti, úrazy. Pre ich záchranu je potrebný súbor aktivít, od transportu, cez ošetrenie, kŕmenie, starostlivosť a následné vypustenie do prírody, najlepšie v mieste nálezu. Každoročne sa do stanice dostane cez 100 živočíchov. V tomto roku bola druhou aktivitou výstavba voliery pre šelmy, ktorá doteraz v stanici veľmi chýbala. Umiestňované boli do iných voliér, ktoré nespĺňali podmienky a častokrát boli znášané následky poškodenia a riziko úniku zvieraťa bolo vysoké. Nová voliéra pre šelmy je bezpečným miestom a zvyšuje efektivitu ďalšej práce stanice. Finančný dar bol použitý na materiál a prácu.
e) podpora vzdelávania 10 000 € Konzervatívny inštitút MR Štefánika. Ekonomické myslenie a ekonomické vzdelávanie na Slovensku v roku 2017. KI sa prostredníctvom CEQLS prednášok zahraničných expertov, sprostredkovania mediálnych aktivít týchto hostí a seminárov Akadémie klasickej ekonómie (AKE) podarilo dosiahnuť hlavné ciele projektu: prispieť k zvýšeniu úrovne ekonomického poznania, ekonomického myslenia, ekonomického vzdelávania a vzdelania a vnímania podstaty princípov ekonómie a slobodného trhu na Slovensku. KI umožnil prostredníctvom CEQLS vypočuť si prednášky v súčasnosti troch významných nositeľov ekonomického myslenia. Prostredníctvom jedenásteho ročníka AKE sa podarilo prehĺbiť tradíciu pravidelného priestoru na Slovensku, kde sa diskutuje o ekonomických otázkach v súvislostiach na podmienky fungovania slobodnej spoločnosti. Inštitút zorganizoval až tri CEQLS prednášky zahraničných expertov: Robert NEF, člen a bývalý predseda správnej rady Liberales Institut a člen prestížneho medzinárodného spoločenstva Mont P?lerin Society, Leszek BAlCEROWICZ, profesor ekonómie na Varšavskej škole ekonómie, bývalý premiér, minister financií a guvernér centrálnej banky Poľska a architekt poľskej ekonomickej transformácie v 90-tych rokoch 20. st. a Deirdre McCLOSKEY, emeritná profesorka ekonómie, histórie, angličtiny a komunikácie na University of Illinois v Chicagu. Finančný dar bol použitý na prednášky, odmeny, grafiku, propagáciu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € O.z. Slovesnká filmová a televízna akadémia. Týždeň slovenského filmu 2017. Týždeň slovenského filmu je bilančná prehliadka domácej kinematografie, ktorá prinesla do Bratislavy i miest v regiónoch Slovenska aktuálne filmy a s nimi súvisiace sprievodné podujatia. Konal sa predovšetkým v Kine Lumi?re v Bratislave, v jeho priestoroch bola zároveň inštalovaná výstava scénických návrhov filmových architektov, ktorí sa tento rok stali držiteľmi ceny Slnko v sieti. Týždeň slovenského filmu uviedol 39 slovenských filmov premiérovaných v minulom roku, ktoré bodovali v rebríčkoch návštevnosti, aj tie, ktoré majú za sebou úspešnú festivalovú púť a získali významné ocenenia. Národné filmové ceny Slnko v sieti sa odovzdávali v Starej Tržnici najkvalitnejším filmom a tvorivým výkonom za rok 2017. Celkovo sa udeľovali v sedemnástich kategóriách, cenu Slnko v sieti za Výnimočný prínos slovenskej kinematografii si na ceremoniáli prevzali filmoví architekti Viliam J. Gruska a Roman Rjachovský. Divácku cenu získal film Spievankovo a kráľovná Harmónia režisérky Diany Novotnej. Finančný dar bol použitý na prenájom, honoráre, prevádzkové náklady, právne a ekonomické služby.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 000 € O.z. MÓLO. FASHION LIVE! 2017. Zorganizovaný bol 6. ročník podujatia Fashion LIVE, ktoré pozostávalo z troch prehliadkových dní v Starej Tržnici a zo sprievodného programu Film Festivalu. Predstavilo sa 42 dizajnérov z Čiech a Slovenska, celé podujatie bolo výrazne reflektované aj v médiách, čomu zodpovedá cez 400 mediálnych výstupov. V rámci podujatia boli udelené ceny Fashion Live! awards, kde získal ocenenie FRESH dizajnér Pavol Dendis. Ciele celého podujatia nadväzovali na predchádzajúce ročníky, pričom hlavným zámerom bolo zastabilizovanie a vytvorenie platformy na pravidelnú prezentáciu dizajnérskej tvorby. Finančný dar bol použitý na tlač, grafiku, prenájom inventáru a technické zabezpečenie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € O.z. Aparát. Bratislava Design Week. Festival BADW bol zrealizovaný podľa stanovených príprav. Hlavnou témou festivalu bola Identita. Tento pojem bol testovaný v kontexte s dizajnom v rôznych polohách. Prostredníctvom výstav, diskusií, prezentácii, performancií, programu pre deti aj módnou prehliadkou. Novinkou aktuálneho ročníka bol Dizajn Distrikt - snaha o vytvorenie intenzívnej lokality v starom meste zameranej na dizajn. Výstavy a inštalácie obsadili viac ako 1O lokalít. Najvýznamnejšou bola výstavna plocha v Zoya Gallery, kde bol predstavený medzinárodný displey - výber produktov a inštalácii zahraničných dizajnérov a súčasných slovenských umelcov, aj jedinečné výstavy slovenských dizajnérov. Na BADW vystavovalo viac ako 70 dizajnérov (10 zo zahraničia) a dizajnérskych štúdii. K hlavnému programu patrila aj módna prehliadka v Klariskách kde sa predstavila rešpektovaná česká dizajnérka Hana Zárubova a slovenský talent Terézia Feňovčíková. Ďalej medzinárodná konferencia Design Lecture a vyhlásenie víťazov v BADW Awards. Finančný dar bol použitý na materiál, produkciu, honoráre, cestovné, catering a ubytovanie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 7 000 € Čerstvé ovocie o.z. DAAD 2017 Bratislava. Uskutočnil sa 9. ročník festivalu Dni architektúry a dizajnu, ktorý oslavuje architektúru, dizajn a umenie, tvorivé bohatstvo, sociálne dôsledky a silu na zmenu. Cieľom bolo predstaviť prácu špičkových zahraničných a domácich interpetov architektúry/dizajnu a zaujímavou formou prednášok, workshopov a výstav sprostredkovať profesionálne výkony odbornej a laickej verejnosti. Úsilím je nevtieravá intervencia do štandardov verejnej mienky a poukázanie na omnoho hlbší význam týchto profesií, než je len estetizácia prostredia. Finančný dar bol použitý na inštaláciu výstavy, produkciu, grafickú prípravu a odmeny.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € Konvergencie o.z. Medzinárodné interpretačné kurzy Konvergencie 2017. V tomto roku sa zrealizovali tri rôzne vzdelávacie podujatia v rámci Medzinárodných interpetačných kurzov. Na všetkých pôsobili poprední slovenskí umelci, pedagógovia spolu s významnými pedagógmi a umelcami zo zahraničia. Prvé podujatie - Medzinárodné kurzy komornej hry sa už po druhýkrát uskutočnilo v Hudobnom pavilóne v Nitre. Druhé podujatie sa uskutočnilo v septembri v spolupráci so Št. Konzervatóriom v Bratislave, kedy sa uskutočnili dve majstrovské triedy profesorov z Kráľovskej Hudobnej Akadémie, Londýn. Zároveň bol zrealizovaný koncert vybraných študentov z kurzov komornej hry v rámci Festivalu Konvergencie. Tretie podujatie sa uskutočnilo v Liptovskom Hrádku na hrade Grandcastle, kde nám umožnili realizovať majstrovské kurzy violončelistu Jozefa Luptáka, odborný celodenný seminár Roberta Cohena a spoločný koncert Lupták - Cohen pre študentov a verejnosť. Prínos kurzov sme vnímali najmä v posune vnímania hudby samotnými študentami, ich kvalite hry ako odozve samotných lektorov. Pre budúci rok plánuje organizácia v kurzoch pokračovať. Finančný dar bol použitý na ubytovanie, honoráre, propagáciu a prenájom priestorov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 500 € VŠVU. Diplomové práce Katedry vizuálnej komunikácie VŠVU. Vďaka podpore bolo založené vydavateľstvo Katedry vizuálnej komunikácie VŠVU v Bratislave s názvom "Nakladateľstvo". Jeho cieľom je vydávať najhodnotnejšie a najprínosnejšie práce z oblasti vizuálnej komunikácie, typografie, tvorby písma a priestorového dizajnu. Vydávanie kvalitných diplomových prác nielen systematicky buduje vedomostnú základňu tohto odboru dizajnu, ale aj motivuje diplomantov, ich školiteľov a konzultantov práce odovzdávať v takej kvalite, že budú mať zmysel aj pre nasledujúce generácie. Do procesu redakčnej práce sme postupne prizvali aj externého editora a jazykovú korektorku, aby úroveň prác dosahovala najvyššie parametre. Momentálne sme prostredníctvom "Nakladateľstva" vydali tri diplomové práce a jednu učebnicu, ktorá nemá v našich končinách obdobu. Všetky publikácie boli vystavené v rámci zimného prieskumu, kde vzbudili veľký záujem nielen medzi študentmi, ale aj dizajnérmi z praxe a laickou verejnosťou. Do budúcna by sme chceli s vydávaním diplomových prác, či iných publikácii a učebníc pokračovať. Chceme tak postupne vypĺňať teoretické vákuum v spomenutých oblastiach, o ktoré zatiaľ naše umenovedné odbory nejavia veľký záujem, alebo mu jednoducho nerozumejú. Fiančný dar bol použitý na polygrafické náklady, jazykovú korektúru e editorské práce.
e) podpora vzdelávania 10 000 € INESS. Ekonomické vzdelávanie. Inštitút ekonomických a spoločenských analýz aj v roku 2018 pokračoval veľmi úspešne v zlepšovaní ekonomického vzdelávania. Nad očakávana dopadol historicky prvý ročník Ekonomickej olympiády, ktorá bola zameraná na zlepšovanie nedostatočných ekonomických vedomostí stredoškolákov. V prvom ročníku sa do nej zapojilo 150 škôl. Pre vysokoškolákov bola v tomto roku pripravená prednáška s jedným z najuznávanejších profesorov ekonómie súčastnosti Prof. Edward P. Stringhamom. Odprednášal 3 prednášky a absolvoval množstvo diskusií so študentami. V ďalšom kroku bol pripravený Vesmír verejných výdavkov pre rok 2018. Začali sme vydávať newsletter pre učiteľov ako využívať plagát a web Cena štátu pri výučbe a pripravených bolo aj niekoľko edukatívnych videí, ktoré učitelia môžu pri výučne použiť. V neposlednom rade bola úspešne usporiadná medzinárodná konferencia Free Market Road Show, ktorá sa venovala téme európskych hodnôt. Finančný dar bol použitý na administráciu olympiády, prenájom priestrov, odmeny, grafiku, tlač, tlmočnícke služby a catering.
e) podpora vzdelávania 30 000 € Nadácia Petit Academy. Pulitzer Prize Winner - Ian Johnson´s lecture. Nadácia Petit Academy v spolupráci s anglickými novinami The Slovak Spectator a denníkom SME pokračovala v tradícii verejných prednášok a vzdelávacích aktivít na akademickej pôde. Prednáška pána Iana Johnsona nositeľa Pulitzerovej ceny a spisovateľa, ktorý sa zameriava na spoločnosť, náboženstvo a dejiny sa uskutočnila dňa 3.decembra 2018 v historickej aule UPJŠ v Košiciach a 5.decembra 2018 v Aule Univerzity Komenského v Bratislave. Téma bola zameraná na informácie o zrode Číny ako novej veľmoci. Okrem plnej auly bol prenos streamovaný nie len na stránke Nadácie Tatra banky, ale aj na www.sme.sk a dodnes je prístupný jej záznam. Návšteva vzbudila aj veľký záujem médií. Pán Johnson absolvoval rozhovory s najvýznamnejšími mienkotvornými titulmi, vďaka čomu jeho téma silno zarezonovala nie len v novinách ale aj v rozhlase a televízii. Súčasťou návštevy bol aj praktický workshop, ktorý sa uskutočnil v utorok 4. decembra na pôde Univerzity Komenského. Zúčastnilo sa ho 60 študentov žurnalistiky resp.ázisjkých štúdii. Finančný dar bol použitý na organizačné náklady, prednášky, medializáciu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € Združenie na záchranu Lietavského hradu. OSVIETENÝ HRAD. Združenie pôsobí na hrade Lietava už 18 rokov a objem zrealizovaných záchranných prác na tejto pamiatke každoročne narastá. Zrealizovaná bola prvá fáza elektrifikácie hradu, čo znamená, dotiahnutie elektriny z dediny do zakrytej bašty hradu. Tento rok sa uskutoční druhá fáza a to rozvedenie elektriny do miestnosti hradu. Pred hradom je veľky baner 2m x 5m kde v rámci projektu OSVIETENÝ HRAD má nadácia logo. Finančný dar bol použitý na geodetické zameranie elektriky.
b) podpora a rozvoj športu 375 € Karate klub Goju-ryu Nové Mesto nad Váhom. Denný karate camp 2018. Denný karate camp 2018 svojimi aktivitami poskytol našim cvičencom zmysluplné využívanie voľného času počas letných prázdnin 2018, poskytol možnosť prípravy na nasledujúcu športovú sezónu 2018-2019 a poskytol spätnú väzbu trénerom klubu. Účasť na tomto projekte bola pre účastníkov bezplatná. Akcia prebiehala formou dvojfázových tréningov zameraných na zvýšenie telesnej kondície, špecializovaného tréningu zameraného na zlepšenie a rozvoj pohybových a motorických schopností a zručností karatistu. Karate camp mal u účastníkov pozitívny ohlas s požiadavkou o konanie takéhoto podujatia nielen dennou prímestskou formou, ale formou pobytového tábora. Finančný dar bol použitý na nákup športového vybavenia.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 600 € ŠOK, o.z. Prečo je to lepšie takto. Projektom "Prečo je to lepšie takto" sme chceli podnietiť v mladých ľuďoch záujem o obdobie našich dejín, ktoré bolo v mnohom rozhodujúce, a to aj na globálnej úrovni. Výstavami, koncertami, diskusiou i premieraním trezorových filmov sme vytýčený cieľ naplnili. Samotní návštevníci podujatí odchádzali s pocitom, že sa dozvedeli niečo nové. Medzi ľudí sme sa snažili priniesť autentické dobové dokumenty - fotografie, rozhlasové nahrávky, filmy z predmetného obdobia, ale taktiež sme konfrontovali mládež s pamätníkmi. Realizácia projektu bola mimoriadne prínosná aj pre organizátorov, ktorí získali cenné skúsenosti pre ďalšiu prácu s danou tématikou. Finančný dar bol použitý na nákup stojanov, kliprámov a plátna.
e) podpora vzdelávania 625 € Otvorená Hra o. z. PsychoHRY. Projekt PsychoHRY beží v Bratislave už 4 roky. Cieľom projektu je sprístupniť ľuďom efektívnu a zaujímavú formu celoživotného vzdelávania v oblasti komunikácie. Tento rok sa podarilo posunúť hry na vyšší level, čo sa týka materiálovej stránky. Viedlo ich 8 lektorov Otvorenej Hry. Ich úlohou bolo dohodnutie a zabezpečenie priestoru na konanie sa PsychoHIER, zorganizovanie eventu a jeho propagácia, vytvorenie obsahu eventu a jeho odlektorovanie. Od júna do decembra 2018 sa uskutočnilo 20 PsychoHIER, ktorých sa zúčastnilo približne 300 ľudí. Výsledkom je, že sme hravou formou zlepšili soft skillové schopnosti účastníkov a naučili ich byť tolerantnejšími voči názorom druhých ľudí. Finančný dar bol použitý na tlač, vysielačky a kancelárske potreby.
e) podpora vzdelávania 375 € OZ MŠ Turnianska. Svet okolo nás. Vďaka projektu sa v bratislavskej materskej škole podarilo výrazne zlepšiť vybavenie pre vyučovanie prírodovedy zaujímavým a náučným spôsobom. Zvieratkami boli deti uchvátené a ich túžbu po poznaní zlepšili aj ostatné pomôcky, ktoré sa nám podarilo zadovážiť. Majú takto možnosť spoznávať našu planétu v rámci vesmíru ako aj faunu planéty a flóru krajiny v ktorej žijú. Deti si aktivity pochvaľovali a zaznamenali sme aj krásne ohlasy od rodičov. Deti samotné sa pani učiteľkám pochválili, čo všetko potom naučili svojich rodičov či súrodencov a boli na to patrične hrdé, čo nám prináša zmysluplnosť do projektov, ktorých sa zúčastňujeme. Finančný dar bol použitý na edukatívne pomôcky.
b) podpora a rozvoj športu 325 € Futbalový klub mládeže Karlova Ves Bratislava. Materálovo-technická podpora futbalového klubu. Projekt predstavoval základné materiálovo-technické zabezpečenie najmladších kategórií klubu v tejto sezóne, nákup športového materiálu. Nákupom jednotlivých položiek klub umožnil skvalitnenie a zatraktívnenie tréningov detí predprípraviek a prípraviek. Samotný nákup bol zrealizovaný klubom cez subdodávateľov v čo najskoršom čase, aby sa pomôcky mohli použiť už v letnej prevádzke klubu. Finančný dar bol použitý na nákup futbalových lôpt.
b) podpora a rozvoj športu 750 € Centrum hendikepovaných plavcov. Pretek Česko-slovenského pohára v para plávaní. V rámci projektu boli zrealizované medzinárodné plavecké preteky v para plávaní, ktorých sa zúčastnilo 6 desiatok hendikepovaných plavcov zo Slovenska a Českej republiky. Aby preteky boli úspešné bolo potrebné zabezpečiť: ubytovanie a stravovanie účastníkov, pitný režim a ovocné občerstvenie počas pretekov, propagáciu pretekov, zdravotnú starostlivosť počas podujatia, výrobu medailí a diplomov. Výsledkom projektu je dohoda o vzniku Česko-slovenského pohára v r. 2019 v para plávaní.  Finančné prostriedky boli použité na catering pre súťaž.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 725 € Združenie mariánskej mládeže. Už žiadne bariéry. Projekt „Už žiadne bariéry!“ bol zameraný na telesne a mentálne hendikepovanú mládež vo vekovej kategórii 15 - 35 rokov. Realizoval sa formou relaxačno – poznávacieho pobytu pomocou kultúrnych, pohybových, vzdelávacích a duchovných aktivít. Hlavným cieľom projektu bolo poskytnúť príležitosť hendikepovaným mladým plnohodnotne prežiť čas letných prázdnin a pomôcť im v socializácii do kolektívu ako aj rozvíjať sociálnu interakciu medzi zdravou a zdravotne hendikepovanou mládežou, rozšíriť ich duchovno-kultúrny rozhľad, rozvíjať ich samoobslužné činnosti, jemnú motoriku, zvyšovať úroveň fyzickej kondície, podporovať pozitívne sebahodnotenie, sebadôveru, rozvíjať kooperačné, komunikačné zručnosti. Tento hlavný cieľ pomocou nadácie Tatra banky sa nám podaril naplniť. Finančný dar bol použitý na stravu, ubytovanie a materiál.
b) podpora a rozvoj športu 325 € Združenie rodičov Materskej školy Švantnerova 1. Skáče pekne vysoko, raz blízko, raz ďaleko. V rámci projektu bolo vybudovné pre deti loptové ihrisko, kde sa deti môžu hrať s loptou a tak získať základné pohybové aj charakterové vlastnosti a vzťah k pohybu. Zaznamenali sme veľký ohlas zo strany rodičov, ktorí boli spokojní so športoviskom, ktoré budú môcť využívať spoločne s deťmi. Finančné prostriedky boli použité na kúpu pletivovej bránky.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 675 € Jar života, n.o. Potulky Slovenskom so seniormi - Tatry. V rámci relaxačno – turistického a kultúrneho výletu sme s našimi seniormi navštívili krásny kaštieľ Betliar. Veľmi dobre im padol relax aj v nádhernom prírodnom parku okolo kaštieľa. Po celodennom putovaní bola balzamom na dušu návšteva wellnes s vírivkami a masážami. Zlatým klincom večerného programu bolo posedenie spojené so zdieľaním sa so zážitkami, ako aj veselým spevom na ľudovú nôtu. Druhý deň sme si po presune do Vysokých Tatier prezreli Múzeum TANAPu s bohatými expozíciami fauny a flóry Vysokých Tatier a Štrbské Pleso. Naši seniori to zvládli fyzicky aj psychicky, po výlete boli plní zážitkov, s ktorými sa veľmi radi podelili s tými, čo neboli na výlete, resp. so svojimi rodinami. Finančný dar bol použitý na stravu, ubytovanie, dopravu a liečebné procedúry.
b) podpora a rozvoj športu 500 € Klimo Dance Studio. Tanečný Camp pre deti. Projekt "Tanečný Camp pre deti" vytvoril Tanečno-športový klub Klimo Dance Studio, ktorý sa zameriava na výuku štandardných a latinsko-amerických tancov. Podporených bolo sedemnásť detí, ktoré absolvovali kemp v letných mesiacoch. Deti sa zdokonaľovali v spoločenských tancoch, každý deň začínali rozcvičkou v krásnom lesnom prostredí, ktorá ich nabila skvelou energiou. Deťom sa pobyt veľmi páčil, reakcia bola pozitívna, aj rodičia ocenili prostredie a program, ktorý bol pre deti pripravený. Deti zažili rôzne športové, kultúrne a zábavné aktivity ako napr. jazdu na koňoch, opekanie, maškarný ples, či návštevu lesa. Finančný dar bol použitý na pobyt tanečného campu.
b) podpora a rozvoj športu 325 € Základná škola. SAGAN náš športový vzor. Hlavným cieľom projektu bolo zlepšiť fyzickú zdatnosť detí. Aktívnym pohybom na vzduchu a aktívnym bicyklovaním rozvíjať pozitívny vzťah k pohybovej činnosti detí a prioritne formovať vnútornú potrebu fyzického pohybu. Do projektu sa pravidelne zapájalo asi 60 detí – toľko je priemerne stabilne chodiacich detí v triedach 2., 3. a 4.ročníka. Bicyklovanie bolo pre deti tohto veku mimoriadne zábavnou aktivitou (pre deti, ktoré už vedeli bicyklovať) a rovnako dôležité bolo naučiť žiakov, ktorí sa bicyklovať ešte nevedeli. Prioritný cieľ projektu bol naplnený, žiaci javili o takéto hodiny telesnej výchovy mimoriadny záujem, zlepšila sa aj fyzická zdatnosť detí a neopomenuteľný bol aj moment nadšenia detí z tejto aktivity. Finančný dar bol použitý na nákup bicyklov.
b) podpora a rozvoj športu 325 € Športový klub obce Miloslavov. Futbal deťom. Športový klub obce Miloslavov v rámci projektu žiadal materiálno-technické zabezpečenie športovými pomôckami 5 žiackych oddielov v rôznych vekových kategóriach. Cieľom projektu bolo tiež zlepšiť tréningové procesy žiackych futbalových oddielov, uspokojovanie športových záujmov a potrieb mládeže v oblastiach telovýchovy a športu s prihliadnutím na rozvoj pohybových a telesných zručností, ich športových schopností, teoretických vedomostí, k spevňovanie ich morálno-duševných a fyzických vlastností, ktoré prispejú k ich pozitívnemu formovaniu osobnosti a spoločensky vhodnému spôsobu trávenia voľného času. Finančný dar bol použitý na nákup futbalovej brány.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 425 € Miestna organizácia Jednoty dôchodcov na Slovensku v Holíči. 25 rokov Jednoty. Jednota dôchodcov v Holíči už 25.rokov pomáha viac ako 850 členom, ale i ostatným seniorom v meste riešiť problémy v sociálnej a zdravotnej oblasti, stará sa o využitie ich voľného času a hľadá možnosti spríjemnenia ich života v domácom prostredí. Na oslave boli ocenení najaktívnejší členovia. Bolo im poďakované za ich nezištnú pomoc druhým a odovzdané pamätné listy. Bola viackrát spomenutá pomoc Tatra banky na tomto podujatí, zverejnené poďakovanie v Holíčane a zaslaná spoločná fotografia s poďakovaním. Finančný dar bol použitý na obed.
b) podpora a rozvoj športu 325 € Cyklistický klub Karpaty Smolenice. Klub Karpaty. Cyklistický klub, ktorý bol založený v roku 1995 sa venuje malým deťom až po dorast. Zúčastňujú sa na sústredeniach a súťažiach v rámci celého Slovenska. Na skvalitnenie jázd klub zabezpečil prilby, ktoré boli použité na Medzinárodných dňoch cyklistiky v Dubnici nad Váhom a na Slovenskom pohári v Spišskej Novej Vsi. Najbližšie sa klub zúčastní na cestnom cyklistickom sústredení v Chorvátsku. Finančný dar bol použitý na kúpu prilieb.
b) podpora a rozvoj športu 500 € Čavargy o.z. Člnkovanie na vodnej nádrži Sigord. V rámci projektu bol zakúpený záchranný čln pre požičovňu plavidiel na vodnej nádrži Sigord. Cieľom projektu bolo prispieť k návštevnosti danej lokality a priamo tak podporiť trávenie voľného času v prírodnom prostredí pre širokú verejnosť. Verejnosť využíva aj ďalšie služby v tejto lokalite, čo má pozitívny ekonomický dopad pre rozvoj cestovného ruchu a podnikania v danej lokalite. Finančné prostriedky boli použité na kúpu laminátového člnu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € Slobodná kultúra o.z. Akustika Street tour 2018. V spolupráci s kapelou Akustika sa zorganizovali akustické Street tour, ktoré priniesli do ulíc, ale aj krásnych miest už 4 rok autorskú hudbu pnú duchaplných textov. Kapela svojími textami poukazuje na nedúhy spoločnosti a tak ponúka pohľad na krajší svet ktorým motivujú poslucháčov. Malo to dopad na široký vekový priemer od 3r. do 65rokov. Záujem o hudbu či o tradičné hudoné nástroje sa dosiahli ciele projektu a preto hodnotíme tento projekt za úspešný. Finančný ar bol použitý na cestovné náklady a stravu.
b) podpora a rozvoj športu 375 € Fans of sport. Hokejová mládež. V rámci projektu sa podarilo úspešne zrealizovať jeho ciele - rozvoj schopností a talentu mladých hokejistov vo vekovej kategórii U-10, ktoré hrávajú hokej v rámci súťaží organizovaných SZĽH. Prostredníctvom projektu sa dosiahol nielen športový, ale aj sociálny a spoločenský rozvoj mladých hokejistov, aby z nich vyrastali vyrovnané osobnosti s rozvinutými sociálnymi zručnosťami a väzbami. Podarilo sa nám zvýšiť úroveň adekvátneho materiálneho vybavenia. Usporiadaním ďalšieho ročníka turnaja Family Cup sa dosiahol rozvoj tímového ducha a súdržnosti detí, ale aj posilnenie väzieb a kontaktov medzi rodinami mladých hokejistov ako aj širšieho zázemia podporovateľov projektu. Finančný dar bol použitý na materiálovo-technické zabezpečenie Family Cupu.
b) podpora a rozvoj športu 325 € Akademik Technická univerzita Košice. Športové vybavenie pre ŠPV Akademik TU. V rámci projektu boli nakúpené dresy pre organizáciu Šport pre všetkych, ktorá funguje pod Akademikom TU. Išlo konkrétne o nákup dresov pre ženský volejbalový oddiel tejto organizacie. Doteraz si hráčky hradili dresy z vlastných zdrojov a po odchode z družstva si dresy brali so sebou. Aktuálne sú im nové dresy len zapožičané. V prípade odchodu, musia dresy vrátiť. Čím odpadá potreba neustáleho dopĺňania dresov. Jednotné dresy sú nevyhnutnou podmiennkou pre účasť nielen v mestskej lige ale aj na iných turnajoch, kde sa družstvo zúčastňuje. Obstarané boli od renomovaného prešovského výrobcu dresov, ktorý oblieka aj niektoré extraligové a prvoligové družstvá na Slovensku. Finančný dar bol použitý na kúpu dresov.
b) podpora a rozvoj športu 425 € Občianske združenie Lipka. Revitalizácia športového ihriska ZŠ Turnianska. V priebehu mesiacov september až november 2018 bol za výraznej pomoci členov basketbalového krúžku a klubu odstránený poškodený basketbalový kôš a nainštalovaný nový, bezpečný. Ďalej bola dokončená rozbehová dráha a doskočisko na skok do diaľky. Revitalizáciou oboch športovísk sa zlepšia podmienky na výučbu TSV a zvýši sa bezpečnosť detí pri športových aktivitách. Kvalitnejším športoviskom sa taktiež posilní záujem o športovanie. Finančný dar bol použitý na materiál revitalizácie.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 845 € Záchranná služba východ. AED pre život. OZ Záchranná služba východ je zoskupenie ľudí s rovnakou myšlienkou a poslaním - zachraňovať ľudské životy. Zakúpením externého defibrilátora rozšírili technické vybavenie pre akcie, kde je príchod profesionálnej posádky rýchlej lekárskej alebo zdravotníckej pomoci problematický, alebo dokonca nemožný. V prípadoch, že je potrebná účinná defibrilácia, vedia nasadiť externy defibrilátor a rýchlejšie transportovať pacienta z nedostupného terénu a odovzdať do odbornej starostlivosti. Prístrojom sa zefektívnila a uľahčila záchrana toho najdôležitejšieho a to je záchrana ľudského života. Finančný dar bol použitý na automatický elektrický defibrilátor.
b) podpora a rozvoj športu 325 € Inicaciatíva rodičov Kráľovnej pokoja. Detské ihrisko - sen detí našej škôlky. Počas letných prázdnin, teda v mesiacoch júl a august 2018 prebiehala realizácia projektu Detské ihrisko - sen detí našej škôlky. Na pomoc boli pozvaní, aj rodičia detí navštevujúcich MŠ Kráľovnej pokoja. Prvé práce súviseli s likvidáciou starého nefunkčného detského ihriska, ktoré už nespĺňalo potrebné normy. Nasledujúce práce boli prípravné,teda výkopové práce. Samotné ihrisko ale montovala certifikovaná firma, ktorá realizovala montáž, osadenie, ukotvenie a samotnú betonáž prvku. Realizácia projektu sa stihla pred začiatkom školského roka a teda cca 80 detí 2.septembra s veľkou radosťou skúšalo na nových preliezkách svoje schopnosti. Pani učiteľky sa potešili, že deti môžu slobodne a bez ohrozenia tráviť čas vo vonkajších priestoroch materskej škôlky. Finančný dar bol použitý na hrací prvok.
e) podpora vzdelávania 415 € Štyri živly. Detské 4 živly 2018 - tvorivé dielne. Detské 4 živly sú už tradičnou súčasťou filmového festivalu 4 živly. V roku 2018 sa uskutočnili v termíne 10. - 12. augusta v Banskej Štiavnici. Súčasťou programu okrem filmových projekcií určených pre mladších divákov boli tento rok aj tri tvorivé dielne - otvorená výtvarná dielňa Websterovci, animačná dielňa Websterovci a Lakiho Mestečko - Potulka po stopách psíka Lakiho a workshop tvorby mapiek. Všetky tri prebehli veľmi úspešne, čo dokazujú kladné reakcie od rodičov. V programe Detských 4 živlov plánujeme tým pádom pokračovať aj do ďalších rokov, s tým, že každoročne budeme program inovovať, aby dokázal byť dostatočne zaujímavý pre mladých (veľmi náročných) účastníkov. Finančný dar bol použitý na materiál a ubytovanie.
b) podpora a rozvoj športu 375 € FKM Supava. Mikuláš s Pajštunáčikom 2018. Mikuláš s Pajštunáčikom 2018 organizovaný 1.12.2018 bol vydareným komunitným podujatím s vysokou účasťou detí, ich rodičov a starých rodičov. Pre všetkých účastníkov, malých i veľkých, bol pripravený počas 4 hodín pestrý program zahŕňajúci futbal, športové aktivity a dielničky zavŕšený príchodom Mikuláša a rozdávaním balíčkov. Vďaka spolupráci 15 dobrovoľníkov bol zabezpečený bezproblémový priebeh akcie v predvianočnej priateľskej atmosfére dotvorenej tematickou výzdobou a hudbou. Príjemná atmosféra, v kruhu blízkych a kamarátov, a úspešnosť sa odrazila aj v spätnej väzbe zo strany rodičov i detí. Finančný dar bol použitý na materiál a balíčky.
b) podpora a rozvoj športu 425 € Vzdelanie, n.f. Miniolympiáda GsU. Projekt Miniolympiáda je určený pre mladších žiakov osemročného Gymnázia sv. Uršule. Predmetom projektu bol nákup učebných pomôcok a to špeciálnych lôpt a predĺženej volejbalovej siete, ktoré umožnia kvalitnejšie hrať minivolejbal. Minihádzanú, minivolejbal sme zahrnuli do tematických plánov a vyučovacích hodín. Hry v zmenšenom formáte motivovali žiakov primy až kvarty vyskúšať netradičnú hru známych športov. Predĺženú sieť použijeme aj pri výučbe netradičnej a v školách nie veľmi známej hry indiaco a bedmintone, ktorý je určený pre vyššie ročníky. Finančný dar bol použitý na nákup volejbalových lôpt a siete.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 375 € Občianske združenie Trenčiansky útulok. Nákup dezinfekčných prostriedkov na koterce. Cieľom projektu bolo nakúpiť špeciálnu dezinfekciu na koterce pre neziskovú organizáciu Trenčiansky útulok. Na projekte sa celkovo podieľalo 5 dobrovoľníkov a vedúca útulku. Podarilo sa nakúpiť viac ako 18 kg dezinfekcie. V útulku sa nachádza 20 štandardných kotercov a 3 karanténne. Dezinfekcia sa používa predovšetkým na karanténne koterce, ktoré sa musia dezinfikovať po každom použití, nakoľko nikdy nevieme v akom zdravotnom stave psíkovia sú. Zároveň v rámci zmeny statusu z karanténnej stanice na oficiálny útulok musela byť postavená kamenná budova s ambulanciou a vyhrievanými miestnosťami, určite sa dezinfekcia zíde aj tu. Finančný dar bol použitý na dezinfekciu.
e) podpora vzdelávania 375 € Rodičovské združenie pri ZŠ. Čím skôr, tým lepšie. Na malej ZŠ Priehradná, v okrajovej časti mesta Martin, neboli doteraz vytvorené takmer žiadne podmienky na plnohodnotnú a modernú výučbu cudzieho jazyka. Z daných finančných prostriedkov bola zrealizovaná nová jazyková učebňa. Notebook, ktorý bol zakúpený sa využíva ako prostriedok na sprostredkovanie informácií z internetu, na premietanie DVD filmov s tématikou danou pre výučbu cudzieho jazyka. Cieľ projektu bol splnený a je veľkým prínosom pri realizácií výchovno-vzdelávacích úloh a obsahov v oblasti cudzieho jazyka na prvom stupni základnej školy. Finančný dar bol použitý na kúpu notebooku a plátna.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € Združenie priateľov Hričovského hradu. Hrad Hričov 2018 - Záchrana zadného paláca. Zámerom projektu bolo dofinancovanie zamurovania rozsiahlej kaverny v západnej stene zadného paláca, ktorá ohrozovala stabilitu celej sety a ohrozovala bezpečný pohyb v areály hradu. Počas projektu bolo zorganizovaných viacero dobrovoľníckych brigád, v rámci ktorých sa na hrad vynášalo a hasilo vápno, vynášal piesok a triedil kameň. Do prác sa zapojilo približne 6 ľudí, v rámci dvoch členov združenia. Samotnú murársku prácu vykonal odborný murár počas dohľadu Krajského pamiatkového úradu v Žiline. Po doskúmaní kaverny bola zistená staršia stavebná fáza hradu, kedy sa na tomto mieste nachádzalo okno so sedíliami, ktoré bolo v neskoršom období zamurované. Kaverna bola zamurovaná v celom rozsahu tak, aby bola čitateľná aj staršia stavebná etapa zamurovaného okna. Ciele projektu boli naplnené. Finančný dar bol použitý na murárske práce.
e) podpora vzdelávania 375 € Rodičovské združenie pri Materskej škole, K. Šmidkeho 12, Trenčín. Od semienka k rastlinke. Pomocou zrealizovaných aktivít deti spoznávali prírodu a jej význam. Získavali poznatky, hodnoty a schopnosti pre ochranu životného prostredia. Rozvíjali sme prírodovednú gramotnosť detí zážitkovým učením, kritické myslenie detí, zmyslové vnímanie. Priamo a nepriamo sme motivovali deti, podnecovali ich aktivitu, samostatnosť. Umožňovali sme im, aby vlastnou praktickou skúsenosťou - skúmaním, bádaním, experimentovaním - dospeli k poznaniu okolitej skutočnosti. Finančý dar bol použitý na vyvýšené záhony.
e) podpora vzdelávania 575 € Slovenský skauting, Východoslovenská oblasť. Program+ vol.2 bol cyklus zameraný na tvorbu programu, ktorý má byť originálny, bezpečný a zaujímavý vo všetkých 6 oblastiach rozvoja Slovenského skautingu. Kurz bol rozdelený na časti - úvodnú motivačnú víkendovú časť a druhú týždňovú časť, kde prebiehala hlavná časť programu celého projektu. Projektu sa zúčastnilo 25 účastíkov z Východoslovenskej oblasti a 10 ľudí tvorilo organizačný tím z dobrvoľníkov zabezpečujúci chod kurzu a program. Podarilo sa nám dosiahnuť to, že účastníci pochopili základné body pre tvorbu programu, dokázali použiť svoje skúsenosti a fantáziu na tvorbu vlastných originálnych programov pre svoje družiny či oddiely. Bonusom je, že vytvorené programy sú medzi účastníkmi k dispozícii. Celý Program+ bol postavený hlavne na princípoch neformálneho vzdelávania. Finančný dar bol použitý na stravu a materiál.
e) podpora vzdelávania 675 € Základná škola s materskou školou. Nech všetci vidia, že aj autisti to vedia. Projekt bol realizovaný pre autistických žiakov, ktorým mal byť uľahčený a modernizovaný edukačný proces. Zo zakúpených pomôcok si deti tak môžu trénovať a zlepšovať svoju jemnú a hrubú motoriku, matematické predstavy, zdokonaľovať sa na hodinách slovenského jazyka, či pripraviť sa na situácie bežného života. Modernizáciu vyučovania prijali deti veľmi dobre a boli tak aj viac motivovaní k vyšším výkonom. Finančný dar bol použitý na notebook, hračky a kreatívne poreby.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 950 € Občianske združenie Nožička. Rehabilitačné cvičenia pre deti s DMO. Tento projekt vyplynul z potreby detí trpiacich detskou mozgovou obrnou, ktorých zdravotný stav si vyžaduje sústavnú rehabilitačnú starostlivosť. Finančné prostriedky sme venovali práve týmto deťom na zlepšenie ich zdravotného stavu. Vzhľadom na to, že kvalitná rehabilitačná starostlivosť si vyžaduje odborný prístup, oslovili sme odborníkov z oblasti fyzioterapie, ktorý poskytovali deťom túto starostlivosť . Vzhľadom k rôznym formám detskej mozgovej obrny, bol po základnej diagnostike fyzioterapeutom volený rehabilitačný plán a program individuálne podľa potrieb každého dieťaťa. Pre maximalizovanie efektivity rehabilitačného programu bola do neho zahrnutá aj edukácia rodičov o možnostiach a spôsoboch, ktorý pokračovali v rehabilitácii svojho dieťaťa v domácich podmienkach. Finančný dar bol použitý na rehabilitačné cvičenia.
b) podpora a rozvoj športu 325 € Plavecký klub AQUA Senica. Celoročná činnosť klubu. Plavecký klub Aqua Senica má vyše 100 členov. Každoročne sa zdvíhajú poplatky a najväčší poplatok je prenájom bazéna na tréningy a platba štartovného. Plavci trénujú 5x do týždňa 1 - 2 hodiny a to 11 mesiacov v roku. V rámci tréningov je viacero ľudí okrem trénerov. Tieto osovy zabezpečujú dozor počas tréningov, presunu do šatní a toalety, rozcvičky. Cieľ bol naplnený čiastočne, keďže bola uhradená iba jedna z faktúr za prenájom bazéna. Finančné prostriedky boli použité na úhradu prenájmu bazéna.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 600 € Dobrovoľníci Senica. Zvýšenie odbornosti. Členovia OZ Dobrovoľníci Senica v rámci projektu absolvovali rozšírený kurz prvej pomoci, pri ktorom si predcvičili kardiopulmonálu resuscitáciu na rôznych figurínach čím získali odborné vedomosti pri poskytovaní prvej pomoci. Svoje novozískané vedomosti využili pri prednáškach prvej pomoci a rôznych zdravotných hliadkach. Finančné prostriedky boli použité na úhradu kurzu prvej pomoci.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 425 € Slovenský skauting, 59. zbor Barbakan Banská Bystrica. Zacháňme piesne. Počas realizácie projektu vodní skauti pátrali po starých skautských piesňach, ktoré nachádzali v skutočne starých spevníkoch a v nahrávkach starších skautov. Tieto piesne následne znotovali a zostavili nový spevník, ktorý je doplnený o CD s jednoduchými nahrávkami melódií ako aj jednou komplexnou nahrávkou slovenskej vodnoskautskej piesne. K tejto piesni počas celej doby trvania projektu natáčali videoklip, ktorý je taktiež súčasťou CD prílohy v spevníku. Podarilo sa sformovali kapelu, ktorá sa učila vybrané piesne a pripravovala sa na ich nahrávanie, ktoré však kvôli časovej vyťaženosti zvukára bude pokračovať aj v roku 2019. Finančné prostriedky boli použité na kúpu hudobných nástrojov, kamery a príslišenstva.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 490 € OZ Úsmev pre Maťka. Feldenkrias - učenie pohybom. V rámci projektu boli zrealizované všetky plánované cvičenia metódou feldenkrais pre Martinka s diagnózou detská mozgová obrna. Martinko tak vďaka podpore mohol absolvovať 14 lekcií s profesionálnou terapeutkou čo pozitívne prispelo k zlepšeniu jeho zdravotného stavu. Finančné prostriedky boli použité na vyplatenie 14 lekcií cvičenia s profesionálnou terapeutkou.
b) podpora a rozvoj športu 500 € Dobrovoľný hasičský zbor v Senici. Činnosť DHZ. V rámci projektu bol zakúpený tréningový skladací rebrík. Členovia DHZ pravidelne s týmto rebríkom cvičili výstup do cvičnej veže. V priebehu roka sa zúčastnili viacero súťaží v SR a ČR. Náš člen bol víťazom na súťaž M SR vo výstupe do veže, tiež bol členom reprezentačného družstva dorastencov, ktoré sa zúčastnilo Majstrovstiev sveta v Bulharsku. Finančné prostriedky boli použité na kúpu tréningového skladacieho rebríka.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 325 € Združenie rodičov pri Základnej umeleckej škole Hálkova 56. Oprava pianín na Základnej umeleckej škole Hálkova. Cieľom projektu bola kompletná oprava 3 klavírov - pianín na Základnej umeleckej škole Hálkova v Bratislave. Výsledkom realizácie opravy sa uskutočnila možnosť nástroje plne využívať na rôznych podujatiach školy - súťažiach, prehliadkach, koncertoch a pri výučbe, nakoľko predošlý zlý technický stav ako opotrebovanosť a vek nástrojov to neumožňoval. Opravu uskutočnil odborník na opravu, ladenie klavírov a súdny znalec. Uskutočnenie opravy vytvorilo široké možnosti na uplatnenie nástrojov. Už v tomto školskom roku škola poriada významné verejné podujatia, na ktorých bude možné klavír využiť, napr.: V. ročník Prehliadky džezovej, populárnej a filmovej hudby v hre na klavíri s workshopom, Školská klavírna súťaž, či celoslovenská súťaž Hľadá sa muzikálová hviezda. Finančný dar bol použitý na opravu klavírov.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 050 € PEREGRÍN, občianske združenie na pomoc onkologickým pacientom. Rozšírenie vybavenia požičovne zdravotných pomôcok. OZ Peregrín, zamerané na pomoc onkologickým pacientom a fungujúce na základe dobrovoľnej práce členov, prevádzkuje požičovńu zdravotných pomôcok. Jeho vybavenie je priebežne dopĺňané podľa finančných možností OZ Peregrín a podľa potrieb chorých. Vďaka daru bol sortiment požičovne v tomto roku rozšírený. Zakúpili sa dva kyslíkové koncentrátory, ktoré sa už začínajú využívať. O možnosti zapožičať si tieto prístroje bude informovať doplnená webová stránka OZ Peregrín. Finančný dar bol použitý na kúpu kyslíkových koncentrátorov.
e) podpora vzdelávania 475 € Spoločnosť pre ochranu netopierov na Slovensku. Aha, netopier!. Vrámci projektu "Aha, netopier!, organizovaného Spoločnosťou pre ochranu netopierov na Slovensku, sme zorganizovali prednášky a ekovýchovné aktivity v dvoch školách v Bratislavskom kraji. Návšteve škôl predchádzala tvorba pracovných zošitov a omaľovánky, a tiež príprava drevených búdok pre netopiere, ktoré vzápätí jednoducho zložili deti. Búdky sme dopredu natreli dvoma vrstvami ochranného náteru. Prednášky sa stretli s veľkým záujmom zo strany škôl a deti si odniesli veľa zaujímavých poznatkov a skúseností. Drevené búdky sme v pošte 6 kusov zavesili v areáloch zúčastnených škôl. Búdky budú slúžiť netopierom ako prechodný úkryt. Finančný dar bol použitý na cestovné, edukačné materiály a rezivo na búdky.
e) podpora vzdelávania 500 € Bratislavská šachová akadémia. Šachové turnaje pre deti. V rámci projektu sa podarilo zrealizovať všetky plánované podujatia a aj jedno navyše (Majstrovstvá BA kraja). Všetky podujatia organizovala alebo spoluorganizovala Bratislavská šachová akadémia a veľmi kladne vnímame fakt, že sa podarilo do organizácie vtiahnuť oproti minulému roku nových ľudí, bez ktorých by podujatia narastajúceho rozsahu nebolo možné zrealizovať. Jednotlivé podujatia boli organizované pre deti a mládež, ktorú týmto spôsobom podporujeme v zmysluplnom využití voľného času. Finančné prostriedky boli použité na kúpu digitálnych šachových hodín a šachovej súpravy basic.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 725 € Communium basilica. Tábor detí v hmotnej núdzi. V mesiacoch máj až august bol zrealizovaný projekt Tábor detí v hmotnej núdzi. Vyvrcholením tohto projektu bolo uskutočnenie Letného tábora v Jedlinách, v rámci ktorého sa všetci snažili naplniť stanovené ciele projektu. Tejto hlavnej realizačnej fáze projektu predchádzala prípravná fáza, ktorej súčasťou bola Prípravná víkendovka k táboru, prezentácia tábora. Celkovo sa akcia javí ako úspešná, deti v inom prostredí zabúdali na svoje rodinné problémy a na svoju hmotnú núdzu. Prejavilo sa to tým, že deti viac vyjadrovali svoju radosť a spokojnosť a mali záujem o aktivity. Počas letného tábora bolo v snahe ponúknuť deťom obraz zdravého životného štýlu prostredníctvom zážitkov v prírode, rôznych hier a užitočného trávenia voľného času.Toto sa snažilo dosiahnuť spolu 12 dobrovoľníkov. Finančný dar bol použitý na stravu a ubytovanie.
e) podpora vzdelávania 450 € Občianske združenie Slniečko pri MŠ Pifflova. Detské dopravné ihrisko - Dopravko. Občianske združenie Slniečko vytvorilo na školskom dvore dopravné ihrisko, ktoré je pravidelne využívané deťmi z MŠ Pifflova. Deti v aktivitách ako Dopravný policajt, Chcem byť videný, Bezpečne do MŠ, V aute bezpečne, Malí záchranári a Detský vodičák, získali poznatky o pravidlách cestnej premávky, o bezpečnom pohybe detí a cyklistov ako prevencia úrazovosti a bezpečnosti na cestách. Aktivity boli zamerané na zníženie nehodovosti a úrazov detí predškolského veku a zodpovednosť za svoje zdravie a zdravie iných. Prostredníctvom pohybových aktivít sme prispeli k zdravému vývoju detí a vytvorili podmienky na propagovanie bezpečnosti na cestách. Do projektu boli zapojené deti materskej školy a pedagogickí zamestnanci, ktorí sa podieľali na príprave aktivít. Finančný dar bol použitý na nákup kolobežiek a trojkoliek.
e) podpora vzdelávania 375 € OZ Báhončatá. Malí zvedaví výskumníci. Projekt splnil očakávania - vyriešil zabezpečenie finančných prostriedkov na nákup tvorivého materiálu a pomôcok pre rozvoj detí z materskej školy v Báhoni. Z prostriedkov Nadácie Tatra banky bol zakúpený rad pomôcok rozvíjajúcich detskú tvorivosť a predstavivosť a takisto materiál, ktorý bude nápomocný pri ďalšom vzdelávaní detí. Zakúpené pomôcky a materiál umožnili zlepšenie podmienok pre pedagógov a deti pri rozširovaní vzdelanosti najmä v oblasti technickej a prírodovednej. Finančný dar bol použitý na nákup školských pomôcok.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 375 € Rodičovské združenie pri ZUŠ v Senci. aparatúra pre Trubadúrov. Cieľ projektu bolo zabezpečenie kvalitnej produkcie a reprezentácie slovenského folklóru detských a mládežníckych ľudových súborov IGRICI a TRUBADÚRI na ich koncertných vystúpeniach doma i v zahraničí, ktorý sa aj vďaka podpore opäť naplnil. Za finančný dar sa zakúpila 5 kusová bicia súprava s príslušenstvom.  
b) podpora a rozvoj športu 375 € Občianske združenie Petržalské ihriská. Šport a zábava pre deti na sídlisku. Aktivity v tomto projekte boli venované deťom a ich zdravému pohybu na vzduchu. Tento rok sa podarilo obstarať a nainštalovať dva nové herné prvky, z toho jeden vďaka podpore nadácie Tatra banky. Zorganizovali sme niekoľko menších akcií a vďaka spolupráci s miestnou knižnicou sa deti rozvíjali aj duševne. Ku koncu roka bola pre deti pripravená aj milá predvianočná akcia s tvorivými dielničkami. Finančný dar bol použitý na kúpu herného prvku.
e) podpora vzdelávania 375 € SRRZ-RZ pri Základnej škole. Schody, ktoré učia. Podarilo sa nám premeniť schody v škole na učebnú pomôcku. Sivé schody sa zmenili na farebné, veselé a aj veľmi poučné. Podarilo sa nám naplniť myšlienku projektu a to, aby sa deti mohli učiť aj po ceste do svojej triedy. Podporou projektu Tatra banka prispela k rozvoju vzdelávania detí cez jednoduchú vizuálnu pomôcku. Prínos z projektu majú súčasní ako aj budúci žiaci zo ZŠ Hroncova 23 v Košiciach a zároveň aj rodičia detí a učitelia, keďže sa deti ľahšie a rýchlejšie naučia vedomosti, ktoré v budúcnosti vo svojich životoch využijú. Finančný dar bol použitý na grafické práce, polep schodov.
e) podpora vzdelávania 650 € PS Care - psychologicko - sociálna starostlivosť. Finančná gramotnosť a medziľudské vzťahy. Občianske združenie PS Care poskytuje sociálnu pomoc a poradenstvo existenčne a sociálne ohrozeným jednotlivcom, párom ale aj rodinám bez ohľadu na vekovú kategóriu. Pri riešení mnohých prípadov a osudov klientov nachádzame za pozadím ich problémov neschopnosť a nedostatočnosť v ich vedomostiach o fungovaní finančných tokov. Predmetom projektu bola podpora vzdelávania v oblasti finančnej gramotnosti na ktorú sa postupne prihlasovali záujemcovia rôznych vekových kategórií. Účastníci projektu sa aj po absolvovaní kurzu vracajú a očakávajú rady v sporných situáciách. Vyhľadávajú pomoc finančného poradcu ale aj psychológov a sociálno-právneho poradcu. Finančný dar bol použitý na tlač reklamné predmety.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 625 € KASPIAN. Srdcom pre komunitu. Vďaka projektu sa občianskemu združeniu KASPIAN podarilo zrealizovať už 7. ročník komunitnej akcie PIK-NIK. Hlavným cieľom projektu bolo atraktívnym programom osloviť miestnu komunitu v okolí Furdekovej ulice a inšpirovať ju k vlastným komunitným aktivitám. Návštevníci mohli využiť pestrú ponuku kultúrneho, zábavného a športového programu. Občerstviť sa mohli dobrými koláčikmi a teplými nápojmi. Vďaka tejto jesennej akcie zažili obyvatelia pocit susedskej súnaležitosti. Prínosom je aj zvýšený záujem o využívanie priestorov Kaspianu a to v doobedných hodinách matkami s deťmi na materskej alebo rodičovskej dovolenke. Tejto akcie sa zúčastnilo približne 150 návštevníkov. Celá komunitná akcia sa niesla v príjemnej a priateľskej atmosfére. Finančný dar bol použitý na zabezpečenie programu.
e) podpora vzdelávania 625 € Občianske združenie Kvapka. Hra je rečou dieťaťa.. V projekte "Hra je rečou dieťaťa" sme sa zamerali na dôležitosť zintezívnenia vzťahu a vzájomného kontaktovania sa medzi rodičom a dieťaťom prostredníctvom hry s využitím špecifických terapeutických zručností. V rámci toho sme uskutočnili dva typy aktivít: 3 workshopy pre rodičov, zamerané na teóriu a praktický nácvik zručností, ktoré efektívne podporujú vzťah rodiča s vlastným dieťaťom a vytvárajú priestor na riešenie mnohých výchovných problémov a cielenú terapeutickú prácu s deťmi formou hrovej terapie, ktorá prebiehala v špeciálnej miestnosti - herničke. Rodičia absolvovali skupinovú teoreticko-zážitkovú prácu, ktorej cieľom bolo naučiť ich ako pomôcť deťom s emóciami, ako podporiť ich samostatnosť a sebavedomie a viesť ich k sebakontrole a zodpovednosti. Rodičia sa naučili o dôležitosti vytvorenia bezpečného vzťahu medzi rodičom a dieťaťom. Získali zručnosti ako reagovať na emócie dieťaťa, ako dať porozumenie a v prípade náročných výchovných situácií - ako byť dôslední, zadať hranice a urobiť nápravu vzťahu s dieťaťom. Finančný dar bol použitý na edukačné materiály.
b) podpora a rozvoj športu 375 € Plavecký klub Záhorák. Plavecké pomôcky. V rámci projektu mohol PK Záhorák zakúpiť nové plavecké pomôcky, ktoré boli pre klub samotný veľkou nákladovou položkou a sám by si dané pomôcky zrejme nezakúpil. Bosu bally zatraktívnili tréningové procesy a dopomohli k vyššej fyzickej kondícii a následne k plaveckým úspechom na pretekoch v SR, ČR a v Poľsku. Okrem toho, vďaka novým pomôckam získal klub vďaka svojmu inovatívnemu napredovaniu nových členov a klub sa za posledný rok výrazne rozšíril ako z pohľadu počtu členov, tak hlavne záujmu verejnosti. Finančné prostriedky boli použité na zakúpenie plaveckých pomôcok 3ks Bosu Pro.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 375 € Obec Kocurany. Miesto kde žijem. Obec Kocurany umiestnením informačných tabúľ, opravou drevených lavičiek a osadením smetných košov prispela k zvýšenej kultúre cestovania, k zvýšeniu informovanosti o obci, kde sa nachádza, v akej nadmorskej výške, čo obec ponúka svojim občanom a hlavne návštevníkom. Upriamila sa pozornosť na zaujímavosti, pamiatky, náučný chodník, na okolitú prírodu, vyskytujúce sa živočíchy a rastliny. Finančné prostriedky boli použité na propagačné tabule, prípravné práce fotografa a digitálnu tlač info tabúľ.
e) podpora vzdelávania 375 € Rodičovské spoločenstvo pri CZŠ sv. Michala v Michalovciach. Pohodlné čítanie. Týmto projektom sme chceli docieliť zlepšenie situácie v školskej knižnici prostredníctvom zakúpenia nových kníh a sedacích vakov. Zrealizovaním tohto projektu sa určite aspoň o malý kúsok zlepšili podmienky knižnice. Snažíme sa motivovať deti tráviť viac času s knihou v ruke v pohodlnom prostredí knižnice a učiť ich k láske ku knihám a umeniu, aby takto vedeli tráviť svoj voľný čas. Na škole sme zrealizovali čitateľský krúžok. Žiaci prvého stupňa sa stretávajú každý týždeň v školskej knižnici, kde si nie len čítajú ale majú aj iné aktivity na rozvíjanie čitateľskej gramotnosti. Sedacie vaky spríjemnili sedenie , ktoré sa stalo naozaj pohodlným. Finančný dar bol použitý na sedacie vaky a knihy.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 850 € Občianske združenie "Darujme deťom nádej". Balančné centrum. Realizáciou projektu Balančné centrum prispeli členovia občianskeho združenia k rozšíreniu typov rehabilitačných postupov a metodík, poskytovaných v Špecializovanej rehabilitačnej nemocnici v Dunajskej Lužnej. Zriadením interiérovej časti balančného centra je umožnená deťom s detskou mozgovou obrnou nová forma rehabilitácie, spojená s balančným výcvikom a asistovanou vertiklizáciou. Vďaka tomuto cvičeniu získavajú deti hospitalizované v Špecializovanej rehabilitačnej nemocnici, ktorá má celoslovenskú pôsobnosť nové senzomotorické skúsenosti. Finančné prostriedky boli použité na zakúpenie simulátora chôdze.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 500 € Gemerské grúne. Živé sady. V obci Babinec v regióne Malohont sa rekultivuje časť zanedbaných pôvodných starých ovocných sadov. Víkendový workshop a následné brigády sa venovali rekultivácii zanedbaných ovocných sadov, tradičnému a zároveň prírode blízkemu hospodáreniu v extenzívnych sadoch, ktoré sú dôležitým prvkom životného prostredia a zároveň kultúrnym dedičstvom. Nadviazalo sa na minulé ročníky - mapovanie a propagácia ovocinárskej unikátnosti regiónu Gemer a Malohont. Cieľom bolo uskutočnenie víkendového workshopu a podľa potreby následných brigád na tému tradičných remesiel spojených s prírodou – sadárstva, ovocinárstva a prírodného pestovania. Finančný dar sa použil na náradie a materiál.
b) podpora a rozvoj športu 325 € Školský basketbalový klub GALAXY Košice. Podpora detského športového klubu, basketbalistov. Hlavným cieľom podpory klubu bolo zabezpečiť spolufinancovanie materiálneho vybavenia malých hráčov. Išlo hlavne o kúpu 2 sád basketbalových súťažných dresov, teplákových súprav na súťažné zápasy, kvalitných basketbalových lôpt, časomerného zariadenia pre súťažné zápasy, prispieť na dopravné náklady spojené s cestovaním na zápasy a príspevok na letné sústredenie vo Svite. Realizáciou projektu sme deťom napomohli venovať sa naplno tréningom a rozvoju ich športových zručností a v neposlednom rade aj ich motivovať aby sa športu venovali s radosťou. Finančné prostriedky boli použité na nové lopty, prekážky potrebné pri tréningoch a časť svetelnej tabule. 
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 950 € Deťom s rakovinou n.o.. Brožúry o jednotlivých diagnózach rakoviny u detí. V spolupráci so zdravotníckym vydavateľstvom Solen, s finančnou pomocou Nadácie Tatra banky a vďaka poskytnutím fotografií našich ex-pacientov od začiatku liečby až po ukončenie, sa podarilo vydať osem odborných brožúr jednotlivých diagnóz detskej rakoviny. Tie brožúry sú veľmi žiadané nielen pre našich nových pacientov ale aj pre všeobecných lekárov, ktorí môžu včas podchytiť príznaky tohto ochorenia. Finančné prostriedky boli použité na grafické spracovanie a tlač odborných brožúr.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € Občianske združenie AGATANGEL. Festival Nádeje 2018. Občianske združenie Agatangel zorganizovalo podujatie Festival Nádeje, ktoré sa uskutočnilo 21. júla 2018 v obci Hatalov, okr. Michalovce. Prišlo takmer 1000 návštevníkov. Podujatie si každým rokom získava svojich stálych priaznivcov, nakoľko je jedinečným podujatím svojho druhu na Zemplíne. Festival pozostával z vystúpení gospelových spevákov, sprievodným programom bol drevorezbársky workshop, lukostreľba, stánok s tvarovateľnými balónikmi, korálkový workshop, pre malé deti – lezenie cez sieť, hod na cieľ a aj maľovanie na tvár. Účastníkom bola poskytnutá „Služba ucha“ – priestor na dôverný rozhovor alebo sviatosť zmierenia. Celé podujatie prebehlo pokojne v dobrej – až rodinnej atmosfére v prostredí Hatalovského amfiteátra. Účastníci odchádzali spokojní, naplnení dobrými pocitmi a povzbudení v duchovnej oblasti. Finančný dar bol použitý na propagačný materiál a odmeny.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 725 € JP 2. Deti z Útulne u Harriet. Cieľom projektu bolo aby HIV pozitívne deti, ktoré sa liečia na Klinike Jána Pavla II v Ugande, a ktoré sú v sociálnom programe podporované ľudmi zo Slovenska, mali počas prázdnin kam ísť a bolo o nich postarané. Aby mali čo jesť, kde spať a aby brali pravidelne lieky. Väčšina z týchto detí sú siroty alebo obete zneužívania. Potraviny sú postupne čerpané zo skladu, strava sa pripravuje čerstvá, deti pri príprave pomáhajú. Predmetom daru bolo aj dovybavenie útulne. Cez prázdniny bolo u Harriet ubytovaných 10 detí. Týmto darom sa veľmi pomohlo skvalitniť ich prázdninový pobyt. Finančný dar bol použitý na potraviny.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 725 € Občianske združenie Slovenské duly. Diskusie "Na Rovinu o pôrode". V rámci projektu Diskusie na rovinu o pôrode OZ Slovenské duly zorganizovalo tri diskusie/besedy pre verejnosť s odborníkmi z oblasti pôrodníctva a psychológie. Dve stretnutia prebehli v Bratislave a jedno v Poprade. Cieľom diskusií bolo umožniť kontakt budúcich rodičov s pôrodníkmi, pôrodnými asistentkami, psychológom a skúsenými dulami, priniesť im aktuálne informácie na základe EBM (Evidence based medicine), priblížiť im momentálne možnosti v jednotlivých pôrodniciach a takisto im umožniť položiť otázky priamo našim hosťom. Diskusie sa opakovane tešia veľkému záujmu, stretnutí sa zúčastnila spolu cca 150 ľudí, prevažne tehotných žien. Finančný dar bol použitý na prenájom priestorrov a konzultačnú činnosť.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 875 € Poradňa ALEXIS. Sme v tom s vami. Poradňa ALEXIS, n.o. vznikla pred deviatimi rokmi a jej hlavným zameraním je poskytovanie poradenstva a podpory neplánovane tehotným ženám. Snahou je nájsť pre každú klientku čo najlepšie riešenie vzhľadom na špecifiká jej konkrétnej situácie, rešpektujúc jej vlastné konečné rozhodnutie. Poradňa poskytuje všetky služby bezplatne a žije prevažne z darov priaznivcov. Vďaka daru bolo možné kúpiť do poradne už nevyhnutný nový notebook, a tiež vypracovať a vytlačiť nové propagačné materiály – letáky a plagáty. Tieto materiály nájdu svoje uplatnenie v čakárňach ambulancií gynekológov a na ďalších vhodných miestach. Vďaka tomu sa väčšie množstvo žien, ktoré sa neplánovaným tehotenstvom dostávajú do ťažkej životnej situácie, dozvie o možnosti pomoci zo strany poradne. Finančný dar bol použitý na grafiku, tlač a notebook.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 325 € SRRZ-RZ pri Materskej škole. Veselo a bezpečne. Rodičia v spolupráci so zamestnancami MŠ svojou dobrovoľníckou činnosťou obnovili a skrášlili areál materskej školy. Zrevitalizovali pieskovisko výmenou zvetraných drevených dosiek za plastové, urobili výmenu piesku a terénne úpravy v okolí pieskoviska, obnovili náter kovových a drevených preliezok, doplnili zeleň vysadením stromov, kríkov a trávnika. Vytvorili tak bezpečné a hygienicky vyhovujúce prostredie pre pohyb a hru detí. Finančné prostriedky boli použité na kúpu plastových dosiek na pieskovisko.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 475 € MOZAIKA - Svätý Jur. Spoznaj tradičné remeslá. Cieľom projektu "Spoznaj tradičné remeslá" bolo zorganizovať 4 remeselné workshopy pre deti s túžbou priblížiť im ako ľudia v minulosti pracovali a skrz zážitok tvorenia si to oni sami mohli vyskúšať. Na workshopoch sme dvakrát tvorili z hliny, raz nás majster rezbár uviedol do tajov drevorezby a tým posledným remeselným workshopom bolo maľovanie na drevo. Na každom workshope lektor priblížil remeslo cez historický vzhľad. Priemerná účasť bola 12 detí, na každej akcii bolo zapojených 4-5 mladých dobrovoľníkov, ktorí tomuto venovali svoj čas. Ciele, ktoré sme si stanovili, boli naplnené. Finančný dar bol použitý na prenájom priestorov, materiál a teambuilding.
b) podpora a rozvoj športu 675 € Športový klub zdravotne postihnutých Handbike team Slovakia. Nákup športového materiálu. V rámci projektu bola zakúpené diskové koleso o priemere 20 palcov zn. Corima, ktoré bolo použité na preteky časoviek zdravotne znevýhodnených športovcov. Keďže sa jedná o pár kolies, tak druhú sme zaobstarali z iných zdrojov, ale aj tak to bola pre pretekára veľká pomoc a odzrkadlilo sa to na výbornom výkone. Finančné prostriedky poli použité na kúpu diskového kolesa.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 825 € SVETIELKO POMOCI n.o. Revitalizácia náhradného domova pre rodičov a deti. V náhradnom domove sa priemerne ubytuje 70 osôb za rok, prespia tu priemerne 235 nocí za rok. V rámci projektu sa nám podarilo po 9 rokoch takmer denného používania vynoviť priestory, kde môžu rodičia detí s onkologickou chorobou počas ich hospitalizácie v nemocnici prespať, oddýchnuť si , navariť pre dieťa, alebo vyprať oblečenie. Zároveň sa stretnúť s ostatnými rodičmi mimo nemocnice, pohovoriť si o rovnakých problémoch, ktoré ich postretli. Finančné prostriedky boli použité na kúpu sedacej súpravy, jedálenského stola so stoličkami a konferenčného stolíka.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 675 € Podložený palček. Vo vode sú šťastní. V rámci projektu bolo zrealizované plávanie a masáže pre rodiny, ktoré majú viacnásobne postihnuté detičky. Rodiny spoločne prežili relax a zároveň rehabilitáciu. Pre deti je plávanie, masáže, vírivky ďalšia rehabilitácia, ktorá je potrebná pre ich život, aby nemali stuhnuté svalstvo a aby bola lepšia manipulácie s nimi. Rodiny s podobným osudom pri spoločnom stretnutí, kde si spoločne oddýchli od každodenných starostí, navzájom si odovzdali svoje skúsenosti pri riešení situácií, s ktorými sa denno denne stretávajú, zrelaxovali. Rodičia boli potešení, že mohli spoločne s deťmi ísť do welnessu, pre mnohých to bolo prvý krát. Ťažko postihnuté deti sú veľmi vnímané, voda je pre nich život, nahrádza im to, čo nedokážu na suchu. Vo vode sú šťastní, pretože vo vode dokážu urobiť pohyby, ktoré im normálne ich zdravotný stav nedovoľuje. Možnosť absolvovať pobyt bol pre nich veľký zážitok. Finančný dar bol použitý na plávanie a masáže.
b) podpora a rozvoj športu 325 € Žilina Bears rugby club. Rugby pre deti a mládež bez materiálnych limitov. Projekt stabilizoval družstvo detí rugbyového klubu, ktoré už pravidlene absolvujú tréningy rugby. V zimných mesiacoch trénujú v športovej hale Bôrik Žilina ("Korytnačka"), kde je prenájom priestorov zabezpečený klubom a mimo zimné obdobie na ihrisku Žilina, ktoré si klub v minulom roku prenajal a kde už sa uskutočnila investícia do spŕch a sociálnych zariadení. V rámci projektu boli zabezpečené ochranné helmy pre deti a "skladací kruh", ktorý slúži na nácvik kontaktu s protihráčom. Ochranné prilby slúžia deťom pri tréningoch a zápasoch rugby. Ich zakúpenie malo nielen ochranný význam, ale taktiež rodičia detí nadobudli ešte väčší pocit a istotu, že o zdravie detí pri výkone športu je riadne postarané. Finančný dar bol použitý na prilby.
e) podpora vzdelávania 575 € Geodetklub. Ovládni svet financií. Vďaka podpore sme mohli zorganizovať a zlepšiť zábavnou formou informovanosť študentov v oblasti financií.Ukázali sme im, aké majú možnosti v hospodárení a nakladaní s prostriedkami,ako si majú vybaviť hypotéku, úver, urobiť finančné rozhodnutie a niesť za neho aj dôsledky.V diskusii sa zaujímali o obchodovanie s rôznymi komoditami, ale najmä s kryptomenami.Z hľadiska praxe by mali vedieť rozdiely medzi nebankovými a bankovými spoločnosťami. Projektom sa nám podarilo zlepšiť orientáciu študentov vo svete financií. Finančný dar bol použitý na finančné hry, notebook a odmeny pre študentov.
e) podpora vzdelávania 325 € Rodičovské združenie pri Základnej škole. Podpora vzdelávania. Projekt bol úspešný. Na podporu vzdelávania žiakov Základnej školy, Devínska 12, Nové Zámky sa podarilo zo získaných prostriedkov zakúpiť školské pomôcky pre zlepšenie vyučovania predmetov Matematika a geometria. Finančný dar bol použitý na nákup školských pomôcok.
e) podpora vzdelávania 375 € Materská škola. Kolorkov EKOateliér. V rámci projektu sa podarilo aktivizovať rodiny k separácii, u detí rozširovať povedomie o záchrane planéty. Zberom odpadového materiálu a jeho ďalším spracovaním zvýšiť návyk separácie v domácnostiach. Podnecovali sme u detí vzťah k pracovným a výtvarným činnostiam a umožnili sme deťom zažiť pocity úspechu a radosti z vlastného diela. Projek nás viedol k zamysleniu sa nad netradičným a tvorivým spracovávaním rôznych materiálov pri rôznych témach a jeho využívaním pri množstve edukačných aktivít vzdelávacích oblastí. Finančný dar bol použitý na kúpu kontajnerov na triedenie odpadu, modelovacie podložky, detské zástery a pod.
f) ochrana ľudských práv 450 € Inštitút pre ľudské práva a rodinnú politiku, o.z. Dobré srdce. Inštitút pre ľudské práva a rodinnú politiku, o.z. natlačil osvetový časopis Nová žena, a distribuoval ho do gynekologických ambulancií a iných vhodných miest na Slovensku. Nová žena informuje o rizikách potratu, možnostiach získania pomoci v tehotenstve, alternatívach k potratu, o vývine dieťaťa a pod., s cieľom poskytnúť hodnoverné a relevantné informácie pre žiadateľky o umelý potrat. Cieľom je poskytnúť všetky informácie potrebné pre zodpovedné rozhodnutie o umelom potrate, a v konečnom dôsledku prispieť tak k ochrane nenarodených detí a ich matiek pred umelým potratom.tanovené ciele projektu sa podarilo dosiahnuť, dokonca presiahnuť. Pôvodne bolo v pláne natlačiť 7 000 ks osvetového časopisu (letáku) Nová žena, no napokon bol projekt prekonaný a zrealizovaný v počte 10 000 ks. Týmto sa podarilo pomôcť tehotným mamičkám, ktoré uvažujú, či podstúpia umelý potrat, alebo nie. Finančný dar bol použitý na tlač publikácie.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 500 € HVIEZDA HUMANITA. Hasičské previerky 2018. História dobrovoľného hasičstva má na Slovensku viac ako 170 ročnú tradíciu. Najmä v posledných rokoch keď sú čoraz častejšie záplavy, veterné smršte ale aj požiare je dôležité byť pripravený a dobrovoľní hasiči sa dostávajú pomaličky na úroveň svojich profesionálnych kolegov. Aj preto aby s nimi dokázali udržať krok je potrebné neustále zdokonaľovanie znalostí ako aj zaobstarávanie novej modernej techniky. Aj vďaka grantu z nadácie Tatrabanka sa darí tento cieľ napĺňať. Finančný dar bol použitý na hasičské vybavenie.Hasiči sú často tou poslednou záchranou pre ľudí v núdzi, idú tam, odkiaľ ostatný utekajú. Dobrovoľní hasiči to naviac robia ako na úkor svojich rodín, koníčkov, voľného času a zadarmo. Preto ešte raz, ďakujeme za dar ktorý Tatrabanka poskytla.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 750 € Domov vďaky. Ekologická prevádzka domova pre seniorov. V rámci projektu sa nakúpilo špeciálne zdvíhacie zariadenie, ktoré bolo umiestnený v Domove vďaky - zariadení pre seniorov a domove sociálnych služieb. Zariadenie slúži pre bezpečnejšiu a dôstojnejšiu manipuláciu s ťažko pohyblivými klientmi Domova vďaka čomu uľahčuje a zefektívňuje prácu personálu. Zakúpenie zariadenia prinieslo pozitívny ohlas aj u verejnosti, ktorá kladne prijala správu o ďalšom zlepšovaní materiálneho zariadenia a skvalitňovaní životných podmienok v Domove vďaky. Finančné prostriedky boli použité na kúpu zdvíhacieho zariadenia.
b) podpora a rozvoj športu 325 € Milúšik o.z. Hopkom hupkom. Pohyb pre deti v materskej škole je skvelým spôsobom, ako efektívne zužitkovať prekypujúcu energiu a preto sa OZ Milúšik rozhodlo pripraviť na školskom dvore podnetné prostredie. Komunita rodičov, dobrovoľníkov vytvorili na školskom dvore interaktívnu stenu, kde sa deti môžu hrať s vodou, guličkami. Druhý panel je na precvičenie jemnej motoriky. Spravil sa aj interaktívny chodník. Radosťou pre deti je na interaktívnej stene otvoriť a zatvoriť okienka rôznymi obrtlíkmi, zostaviť kocky. Zdolať interaktívny chodník cez rozprávkový domček. Rodičia vyrábali, maľovali svojpomocne urobili dopravné značky. Natierali a maľovali hracie prvky, drevá na lavičky, exteriérové domino, stenu nad interaktívnou stenou a hudobnou stenou. Ohlas bol fantastický, deti sa veľmi tešili a ihneď všetko otestovali. Finančný dar bol použitý na farby, domček a interaktívnu stenu.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 425 € Mačky. Sterilizácie pouličných mačiek. Mačky sú dôležitou súčasťou civilizácie a sú potrebné v kolobehu prírody. Zabraňujú premnoženiu hlodvacov a súčasne likvidujú oslabené jedince aj vo vtáčích kŕdľoch.Nemajú prirodzených nepriateľov (okrem ľudí, ktorí ich nemajú radi) a preto dochádza k nežiadúcemu premnoženiu, Cieľom našich aktivít je udržiavanie rozumného počtu mačiek v uliciach sterilizáciami (zároveň je to možné jednoduchšie udržiavať aj zdravotný stav zvierat). Sterilizované zvieratá naďalej zostávajú vo svojich teritóriách, kde plnia svoju funkciu ale nepremnožujú sa. Finančný dar bol použitý na kastráciu.
e) podpora vzdelávania 325 € Základná škola s materskou školou Rakovice. Zakúpenie nových žineniek do telocvične. Predmetom projektu boli nové žinenky do telocvične od firmy DEMA Senica, a.s. Ako výsledok projektu môžeme konštatovať, že zakúpené žinenky veľmi dobre slúžia na hodinách telesnej výchovy - najmä pri tématickom celku gymnastika-akrobacia, ale aj pri zdokonaľovaní pohybových schopností pre kondičnú prípravu na iné druhy športu. Žinenky využívame aj na športových krúžkoch Centra voľného času a tiež na testovanie pohybových schopností žiakov 1.ročníka, ktoré je povinné pre všetky školy. Učitelia, ktorí vyučujú telesnú výchovu a vedúci krúžkov CVČ sú veľmi spokojní s nákupom nových žineniek. Finančný dar bol použitý na nákup žineniek.
e) podpora vzdelávania 325 € Rodičovské združenie pri MŠ Mišúta. Zelený nápad. Zelený nápad je projekt určený pre deti materskej školy v spolupráci s jej zamestnancami a rodičmi. Predmetom daru bola kúpa preliezky, ktorá bola nainštalovaná v rámci športovo-oddychovej zóny v areály škôlky. V rámci projektu sa zorganizovala brigáda ktorej sa zúčastnili rodičia a iní dobrovoľníci, došlo k uprave terénu navozením novej hliny, výsadbe okrasných kvetov a drevín. S revitalizáciou exteriéru materskej školy budeme aj naďalej pokračovať v jarných mesiacoch. Finančný dar bol použitý na hrací prvok.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 375 € K veci. Oddychová zóna Slniečko. Občianske združenie K VECI sa venuje zlepšeniu života v obci Bernolákovo a v rámci svojej činnosti sa podieľalo v obci na realizácii viacerých projektoch. V rámci projektu sa podarilo zrealizovať terénne úpravy a výkopové práce v celej lokalite, v ktorej má v budúcnosti vzniknúť oddychová zóna Slniečko. Projekt ešte nie je dokončený, pokračovať bude aj tento rok za pomoci obce Bernolákovo, občianskych združení a dobrovoľníkov. Na brigádach sa zúčastnilo cca 20 ľudí. Projekt má u občanov dobrý ohlas, tešia sa, pretože v tejto lokalite zatiaľ nemajú žiadnu oddychovú zónu. Finančný dar bol použitý na výkopové práce.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 900 € DAR ŽIVOTA. Edukačno -rehabilitačný meeting. OZ DAR ŽIVOTA zrealizovalo v dňoch 15.-17.06.2018 Edukačno -rehabilitačný meeting pre pacientov po transplantácii srdca a členov OZ DAR ŽIVOTA, zameraný na vzdelávanie, medicínsku rehabilitáciu a športovo - pohybové aktivity. Na podujatí sa zúčastnilo 72 účastníkov. Každý z účastníkov absolvoval prednášky v rozsahu 5 vyučovacích hodín, medicínsku rehabilitáciu v rozsahu 60 min, športové a pohybové aktivity v rozsahu od 6O do 120 min. Okrem toho sa účastníci zúčastnili náučného výletu regiónom Hont, do Štúrova a Ostrihomu. Účastníci získali množstvo teoretických, ale aj praktických vedomostí a poznatkov, zameraných na zlepšenie psycho -somatického zdravia a zlepšenie kvality života. Finančné prostriedky boli použité na prenájom priestorov, ubytovanie účastníkov a úhradu honoráru lektorom.
e) podpora vzdelávania 475 € Spoločnosť pre štúdium náboženstiev pri SAV. AxisMundi I/II 2018. Nové číslo časopisu Axis Mundi 01-02/2018 splnilo hlavné úlohy, ktoré sú: publikovať štúdie s novými, aktuálnymi výskummi v religionistike na Slovensku, umožniť publikovať renomovaným zahraničným vedcom a hlavne pripraviť priestor úspešným študentom pre publikovanie článku. Významnou časťou publikácie sa javilo zameranie jedného čísla na Majskú tématiku. Na druhej strane sa ukazuje, že podpora študentov je stále významnejšia, pretože kvalita prác býva vynikajúca ale kvalita písaného textu je vec, čo sa bude musieť rozvíjať do budúcnosti stále viac. Finančný dar bol použitý na tlač časopisu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 507,9 € Evanjelická DIAKONIA Evanjelickej cirkvi a.v. na Slovensku. PRE ZASLÚŽENÝ RELAX. Do zariadenia Denného stacionára bolo potrebné zakúpiť ralaxačné kreslá, ktoré klientom poskytnú počas pobytu potrebný oddych. Projekt bol zrealizovaný po dôkladnom preskúmaní individuálnych požiadaviek a potrieb klientov a tiež priestorových možností zariadenia. Kreslá zabezpečujú, že klienti môžu oddychovať nielen v sedavej či ležnej polohe, ale aj vo variabilnej - polohovacej, čo prináša potrebný komfort. Ako pozitívum uvádzame i skutočnosť, že kreslá sú umiestnené v spoločenskej miestnosti. Klienti tak nie sú izolovaní a zostávajú v stálom sociálnom kontakte. Finančný dar bol použitý na nákup polohovacieho kresla.
e) podpora vzdelávania 650 € Alžbeta H. Stáž v Národnom onkologickom centre v Heidelbergu. Študentka Karlovej univerzity absolvovala stáž v Národnom onkologickom centre v Heidelbergu na ktorú nastúpila hneď po dvojmesačnej klinickej stáži na klinike kardiológie v Inselspital Bern vo Švajčiarsku. V Heidelbergu sa jednalo o prvú reálnu skúsenosť s klinickou prácou na plný úväzok, ktorá sa veľmi odlišovala od predchádzajúcich skúseností s výskumnou prácou. Bolo to vyčerpávajäce, no naučila sa kvalitne písať lekárske správy v nemčine, prijímať pacientov a komunikovať s personálom. Mohla sa viac sústrediť na podstatu práce a menej na administratívne záležitosti spojené s prácou na oddelení. Pobyt bol rozdelený na tri časti: týždeň pobyt na Tagesklinik na onko-gynekológii, týždeň na Tagesklinik pre solídne nádory a 3 týždne na akútnom lôžkovom oddelení vo fakultnej nemocnici. Cennou skúsenosťou bolo učenie sa komunikácie s kriticky chorými pacientami a tiež nastavovanie optimálnej terapie bolesti a úzkosti. Z odborného hľadiska hodnotí študentka stáž mimoriadne prínosne, a to po teoretickej aj praktickej stránke. Finančný dar bol použitý na ubytovanie.
e) podpora vzdelávania 701,41 € Natália P. HSE Summer School, Moscow. Študentka ekonomických vied Masarykovej univerzity sa zúčastnila letnej školy na Higher School of Economics v Moske. Konkrétne ju zaujímal predmet "pokročilá teória rozhodovania a jej aplikácie". Projekt sa jej podarilo úspešne zrealizovať. Nie len, že mala možnosť vypočuť si prednášky profesora Aleskerova, ktorý je známym matematikom v Rusku či USA, ale zoznámila sa so študentmi s podobnými záujmami. Najviac potešujúca bola práve možnosť diskutovať o najnovšom výzkume v oblasti matematického modelovania volebných modelov. Pobyt bol veľmi motivujúci a v budúcnosti sa chce študentka venovať empirickej politickej ekonómii a modelovaniu v sociálnych vedách. Finančný dar bol použitý na cestovné, ubytovanie, poistné, registračné a vízové poplatky.
e) podpora vzdelávania 560 € Jakub Š. Data Science Summer School. Poslucháč medzinárodného manažmentu na Fakulte manažmentu Univerzity Komenského absolvoval letný kurz na Lviv Data Science v Ukrajine. Získal tak možnosť konkrétne aplikovať znalosti z matematiky, manažmentu a ekonómie. Spoznal príklady z praxe, využil svoje poznatky zo štúdia manažmentu rovnako ako aj z aplikovanej matematiky. Takýto príklad poskytol najlepšie predmet Odporúčacie systémy, kde bol podrobne predstavený proces akým Netflix a Amazon využívajú štatistiku a lineárnu algebru ako marketingový nástroj pre poskytovanie personalizovaného odporúčania produktov. Hlavným cieľom bolo získať nové univerzálne použiteľné schopnosti, čo sa mu podarilo do tej miery, že bol schopný letnú školu úspešne uzavrieť prácou na záverečnom projekte. Finančný dar bol použitý na školné, ubytovanie a cestovné.
e) podpora vzdelávania 1 440,9 € Elena Š. CERN Summer Students for 2018. Študentka STU bola prijatá na odbornú stáž v Európskej organizácii pre jadrový výskum CERN v Ženeve. CERN je kolískou internetu a doteraz má silné prepojenie na informačné technológie. Študentka sa venovala dátovej analýze a distribuovaným systémom. Okrem vlastnej práce na projekte z oblasti databázových systémov bolo stážistom umožnené zúčastňovať sa aj na prednáškach z technických, vedeckých oblastí či so zameraním na osobnostný rozvoj. Takmer každodenné prednášky a workshopy posunuli študentku v mnohom vpred. Ďalším typom aktivít boli návštevy a prehliadky rôznych výskumných či reprezentatívnych priestorov CERNu - a vidieť, na akom stroji “fičali” prvé webové stránky bolo nezabudnuteľné. Pobyt študentku presvedčil, že sa v blízkej budúcnosti do Cernu rada vráti na dlhodobú stáž. Finančný dar bol použitý na ubytovanie a cestovné.
e) podpora vzdelávania 4 200 € Miroslav G. Výskum konštrukcie syntetických buniek. Študent londýnskej univerzity sa zaradil do projektu na Stanford University v Kalifornii, USA. Výskum zahŕňal absolvovanie 8 týždňovej stáže zameranej na kontrolované ukotvenie molekúl v syntetických bunkových membránach prostredníctvom počítačových simulácií a experimentálnych metód vo výskumnej skupine Prof. Drewa Endyho. Pod jeho vedením sa študent rozhodol venovať identifikácií neznámych esenciálnych génov v minimálnom genóme. Okrem výskumu a práce v laboratóriu sa tiež venoval machine learningu a jeho využitiu na teoretickú predikciu proteínových interakcií. Študent má v pláne študovať túto oblasť aj naďalej, cieľom je urobiť doktorát v syntetickej biológii a kontrolnom inžinierstve a po štúdiách by sa chcel venovať podpore slovenskej vedy. Finančný dar bol použitý na ubytovanie, poistenie a letenku.
e) podpora vzdelávania 1 267 € Barbora J. Letná škola "Global Inequality". Študentka absolvovala letnú školu na Institut Barcelona - Estudis Internacionals v Barcelone, konkrétne kurz Global Inequality, ktorý bol zameraný na problematiku globálnej nerovnosti, jeden z najväčších súčasných ekonomických a spoločenských problémov v rozvojom aj hospodársky rozvinutom svete. Počas letnej školy sa zúčastnila prednášky vedenej Brankom Milanovicom, svetovým odborníkom na vyššie uvedenú tematiku. Nakoľko je PhD študentkou v odbore Medzinárodné hospodárske vzťahy a venuje sa problematike príjmovej nerovnosti, intenzívny kurz o globálnej nerovnosti, bol pre ňu veľmi prínosný. Poznatky, ktoré počas neho nadobudla, využila pri dokončovaní dizertačnej práce, a zároveň verí, že budú prínosom aj v ďalšej kariére. Finančný dar bol použitý na ubytovanie, cestovné a poistné.
e) podpora vzdelávania 870 € Dominik Ž. Semester na Yale. Študent Edinburgskej univerzity sa oboznámil na Yale University v USA s aktuálnymi vedeckými trendmi na špičkovom americkom pracovisku a participoval na výskumných a vzdelávacích aktivitách. Mal možnosť prezentovať výsledky svojej práce na niekoľkých expertných seminároch. Okrem aktivít priamo na Yale sa zúčastnil dvoch prestížnych konferencii, Social Science History v arizonskom Phoenixe, kde získal cenu za jednu z najlepších študentských prezentácií a konferenciu Association for Eurasian and Eastern European Studies v Bostone. V oboch prípadoch išlo o mimoriadne zaujímavé udalosti, na ktorých mal jeho výskum neoficiálneho vzdelávania v období socializmu úspech a umožnili mu nadviazať nové kontakty s odbornými autoritami či už v sociológii alebo vo východoeurópskych štúdiách. Finančný dar bol použitý na cestovné a poistenie.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 309,62 € Made by Vaculik/ medializácia nadácie a jej grantových programov/ printp. Brožúra GP NTB 2018
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 247,2 € Made by Vaculik/ medializácia nadácie a jej grantových programov/ Digital uprava formularu GP Prva pomoc
e) podpora vzdelávania 4 975,3 € ZenithOptiMedia/ medializácia nadácie a jej grantových programov/ mediaplan GP "SsDS" marec 2018
e) podpora vzdelávania 3 584,69 € ZenithOptiMedia/ medializácia nadácie a jej grantových programov/ mediaplan GP "SDS" april 2018
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Spoločne deťom, neinvestičný fond pri Štátnom bábkovom divadle v Bratislave. LIETAJÚCI DEDUŠKO. Cieľom projektu bolo vytvoriť inscenáciu pre celé rodiny, ktorá tematizuje vnímanie starých ľudí v našich rodinách. Dejovou osnovou je deuško, ktorého rodina umiestni do domova dôchodcov, jeho vnuk to však nemieni nechať tak a rozhodne sa ho uniesť. Nasleduje množstvo dojemných a komických situácií. Inscenácia chce poukázať na potrebu medzigeneračného rodinného kontaktu a na časté odcudzenie, samotu a zbytočnosť, ktoré prežívajú starí ľudia. Divácky zážitok zároveň posilňuje netradičné sedenie priamo na javisku v blízkosti hereckej akcie. Inscenácia sa teší od premiéry veľkému záujmu divákov. Finančný dar bol použitý na honorár a výrobu bábok.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € GuNaGu. GUnaGU 2018 - "Sloboda". V projekte Sloboda divadlo GUnaGU zrealizovalo dve premiéry hier V. Klimáčka, popredného slovenského dramatika, venujúcich sa tematicky kľúčovým okamihom našich moderných dejín. "Horúce leto 68" spracúva autentické výpovede ľudí, ktorí po augustovej okupácii emigrovali do celého sveta. "Vodka a chróm" spracúva autentické zážitky autora, ktorý bol v novembri 89 lekárom v jednej bratislavskej nemocnici a zakladateľom VPN na klinike. Obidve hry boli vynikajúco prijaté publikom, nielen pamätníkmi, ale aj mladými divákmi. Projekt Sloboda zámerne približuje zlomové okamihy našich dejín, na ktoré sa nesmie zabudnúť. K mimoriadnemu ohlasu hier prispeli aj rozhovory do médii a reportáže v TA3, RTVS a TV Markíza. Obidve hry sú pozvané v roku 2019 do Prahy. Finančný dar bol použitý na scenár, honoráre, produkciu a réžiu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Divadlo J Záborského. Vytvorenie a zaradenie inscenácie "V dobrom aj v zlom" do repertoára divadla. Inscenácia V DOBROM AJ V ZLOM naplnila cieľ projektu, keďže divadlo ju uviedlo v svetovej premiére 28.10.2018, ktorou si chcelo pripomenúť významné výročie - 100 rokov od vzniku Československa. Touto inscenácio ponúkame nazrieť do domácností československých mocných mužov, tých najvýznamnejších predstaviteľov politiky za 75 rokov existencie spoločnej republiky, prostredníctvom ich manželiek, dcér, lások. Osem prezidentov, deväť Prvých dám, dva politické režimy. Československá sága rodu prezidentského na doskách DJZ otvára pomyselnú bránu k tajomstvám lásky v politike. Ohlas divákov je veľmi priaznivý. K slávnostnej premiére sa pridalo aj Mesto Prešov a Prešovský samosprávny kraj. Finnnčný dar bol použitý na honorár, výrobu kostýmov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 700 € Divadlo J G Tajovského . A. Christie "Pasca na myši". Svetoznáma detektívna hra je pre milovníkov napätia a šedých mozgových buniek.Majstrovská hra je učebnicovým príkladom silného detektívno – psychologického diela. V dnešnej dobe, kedy sa popri citáciách zabúda na pôvodné zdroje, je prínosom uvedenie klasickej hry. Zároveň sa takto po dlhšej odmlke vracia originálny text svetovej autorky na slovenskú scénu. Titul je vhodný pre náročného diváka ale i pre študentov ako súčasť svetovej literatúry a spoznania žánru detektívka. Okrem výborne napísaných charakterov, silnou stránkou je psychológia postáv a špecifická atmosféra, ktorá striedavo graduje napätie a uvoľnenie, v duchu klasickej výstavby drámy. Podnecuje ku kritickému mysleniu a nabáda objektívne hľadať, čo sa skrýva za fasádou tých druhých, pričom búra i aktuálne stereotypy. V roku 2018 si divadelná verejnosť pripomína 85. výročie narodenia noblesného režiséra a pedagóga Miloša Pietora, ktorý nadčasovú hru režíroval v DJGT v roku 1961. Uvedenie hry je príležitosťou na priblíženie tvorby významného umelca v rámci nášho mesta a regiónu. Finančný dar bol použitý na honoráre.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Barbora Peuch. Absolventská prehliadka Ateliéru 343. Prehliadka je každoročnou prezentáciou bakalárskych a magisterských záverečných prác s vyše 20 ročnou tradíciou. Hlavným cieľom je verejná prezentácia a medializácia absolventských prác mladých módnych dizajnérov pred širokou laickou aj odbornou verejnosťou ako aj prezentácia tvorby Ateliéru odevného dizajnu, Vysokej školy výtvarných umení. Táto medializácia sa odzrkadlila v tom, že sa študenti so svojimi kolekciami zúčastnili na dvoj týždennej výstave v galérii Satelit a predstavili sa aj na výstave Trenčín Mesto Módy. Rovnako boli prizvaní na FASHION LIVE! v Bratislave a UNIQUE FASHION VEEK v Košiciach kde mali možnosť svoju tvorbu odprezentovať na móle. Zámerom celého projektu bola podpora odborného rastu študentov a profesionalizácia nie len ich tvorby, ale aj ich post produkčných aktivít a prezentácií. Finančný dar bol použitý na prenájom priestoru, ozvučenie, osvetlenie a tlač katalógu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 940 € Zuzana Svatíková. Miksmitte - Breaking the limits. Zámerom projektu bolo vytvoriť kolekciu inovatívnych produktov narúšajúcich tradičnú predstavu o tom, čo je úžitkový predmet. Projekt Miksmitte - Breaking the limits pracuje s experimentálnym prepojením hmôt porcelánu a skla. Zároveň komentuje súčasné spoločenské pnutia, ktoré rezonujú verejnosťou. Výstupom projektu bola verejná prezentácia na pražskom Designbloku 2018, ktorá vo veľkej miere splnila očakávania. V pláne máme realizovať novú kolekciu úžitkových objektov založených na jeho vizualite a v blízkej budúcnosti nás čakajú ďalšie technologické skúšky. Finančný dar bol použitý na prenájom priestoru, materiál a dopravu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Lenka Sršňová. MONOCHROMA. Cieľom projektu Monochroma bolo vytvoriť autorskú kolekciu a odprezentovať ju na akcii Fashion LIVE! 2018, platforme pre súčasných slovenských odevných dizajnérov. Do projektu boli zapojení dizajnéri, vizuálni aj hudobní umelci, ktorých výstupom bola multižánrová prezentácia kolekcie s dôrazom na experimentálny odev s využitím nových médií. Kolekcia bola koncepčne veľmi živo rozpracovaná do niekoľkých línii, na ktoré plánuje dizajnérka hravo nadviazať a rozpracovávať ich počas celého roku 2019. Kolekcia obsahuje 29 kompletných outfitov, ktoré sa dajú medzi sebou miešať a vytvárať množstvo nových farebných a tvarových variácií a možností. Finančný dar bol použitý na materiál, grafické práce a fotodokumentáciu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Michaela Bednárová. Kolekcia ľanových látok s autorským dizajnom. Cieľom projektu bola tvorba novej kolekcie tkaných látok, ktorá ideovo nadviazala na myšlienku obnovenia ľanových textílií a ich prinavrátenia do odevného i interiérového použitia. Zároveň projekt zachoval kontinuitu (estetickú i ideovú) k predošlej kolekcii, v ktorej sa Michaela Bednárová prvýkrát venovala žakárovému tkaniu látok podľa vlastných návrhov a rozšírila portfólio látok o nové dezény s poeticky agrárnymi a prírodnými motívmi. Súčasťou tvorby novej kolekcie látok (s názvom Agónia) bol aj výskum pôvodných textílií, ktoré sa vyrábali v kežmarskom Tatraľane a jej ideové a vizuálne východisko bol naďalej slovenský vidiek a poľnohospodárska poetika. Cieľom tvorby nových látok bolo nadviazať na reflektovanie pozostatkov folklóru v súčasných dedinách v rôznych formách. Výsledkom bola aj spolupráca s Múzeom dizajnu vo forme druhej verejnej zbierky pôvodných textílií Tatraľanu, ktorá bola spracovaná a zaradená do zbierok Múzea dizajnu. Výsledkom bola aj prezentácia finálneho výsledku kolekcie prostredníctvom performance a video spotov na Fashion LIVE 2018. Finančný dar bol použitý na video- a fotodokumentáciu , tkanie a vzorovanie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Lucia Šohajdová. Something to Write Something With. Cieľom projektu bolo vytvoriť kolaboráciu štyroch dizajnérov a dokončiť rozpracovaný projekt — záujem dostať písmo spolu so samotnou typodielňou do povedomia doma i v zahraničí. Podarilo sa nám úspešne dokončiť písmo tak, aby bolo plnohodnotne použiteľné. Naďalej ho rozširujeme o nové rezy a technológie, ako je napríklad OpenType Variation Font, ktorá pomáha písmo postaviť do súčasnej roviny písmového dizajnu. Radi by sme sa chceli prezentovať aj mimo našich hraníc a vytvoriť spoluprácu v Holandsku, ktoré je mekka typografie. Finančný dar bol použitý na licenciu na software, tlač. technologie, webstránku a prezentačný materiál.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Vlasta Kubušová, Zuzana Gombošová. Feel Free To Consume!. Bolo vykonaných niekoľko experimentov ako napr. zalisovanie Malai biokompozitneho materialu do bioplastu, roztavenie bioplastu a jeho následné využitie ako povrchovej úpravy pre biokompozit. Prototyp bioreaktoru pre obrastanie objektu z bioplastu Bakterialnou Celulozou bol navrhnutý a jeho výroba započatá. Séria experimentov s 3D naformovanim biokompozitu do tvaru topánky bola vykonaná. Prototyp topanky s kombinaciou materialov bol vyrobeny v spolupraci s dizajnerkou obuvi Sophiou Guggenberger. Prezentácia našej kolaborácie bola odprezentovaná vo forme workshopov pre verejnosť na Londýnskom týžni dizajnu. Prototyp Topánky bol odprezentovaný na Pražskom Dizajnbloku v Októbri 2018. Finančný dar bol použitý na výrobu, materiál, cestovné a poštovné.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 600 € Petra Kovácsová. Suck it and Blow it up. Cieľom projektu bolo vytvoriť kolekciu odevov, medzi ktorými sa budú nachádzať aj nafukovacie odevy a doplnky. Podmienkou bolo vytvoriť minimálne osem outfitov, pričom konečná kolekcia na absolventskej prehliadke mala desať outfitov. V projekte som chcela vytvoriť nositeľné, nafukovacie odevy, čo sa mi v konečnom výsledku podarilo. Najbližším plánom je venovať sa vytvoreniu internetovej stránky a e-shopu pre značku PETRA KOVACS, pretože mojim terajším cieľom je rozšíriť predaj po celom Slovensku. Vychádzam aj s prirodzeného dopytu na sociálnych sieťach, kde dostávam správy od ľudí, ktorí nemajú možnosť navštíviť ateliér v Bratislave. Finančný dar bol použitý na materiál.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 800 € Beáta Hriadelová Kurajová. Alternatívne formy v protetike. Hlavným cieľom projektu bolo vytvorenie troch funkčných a 2 kurióznych protéz dolnej končatiny a ich doplnkov, na základe stanovených kritérií. Vytvorenie funkčnej protézy dolnej končatiny si vyžaduje dlhodobejšie štúdium adekvátnych technológií a následne absolvovanie záťažových testov, ktoré by bolo potrebné urobiť samostatne pre každé nové riešenie. Nakoniec sme sa spoločne dohodli na vytvorení umeleckého ideového návrhu ako prvej fáze projektu. Čo sa týka analýzy problematiky v rôznych odvetviach, práca bola zvládnutá na základe určených kritérií, ktoré boli veľmi kladne ohodnotené konzultujúcimi. Práca pozostávala z teoretických poznatkov z odbornej literatúry a z praktických skúseností nadobudnútych počas návštev odborných pracovísk. Momentálne sa pracuje na preklade niektorých kapitol do angličtiny, pretože budú ponúknuté ako odborný článok pre oblasť dizajnu a voľného umenia. Práca s 3D skenovaním a následne s 3D tlačou otvorila nové možnosti v práci. Finančný dar bol použitý na materiál, 3D skenovanie a cestovné.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € o.z. Slovenská asociácia kvetinárov a flóristov. Majtsrovstvá SR vo floristike- Victoria Regia 2018. Slovenská asociácia kvetinárov a floristov (ďalej len „SAKF“) je občianske združenie právnických a fyzických osôb zaoberajúcich sa odborom floristika. VICTORIA REGIA je Národná súťaž vo viazaní a aranžovaní kvetov s medzinárodnou účasťou a zároveň Majstrovstvá Slovenska vo floristike. Tento rok si už po 25. krát zmerali sily floristi v troch kategóriach (žiaci, juniori, seniori). Pri jubilejnom ročníku 25. našej súťaže VICTORIA REGIA prišla na rad hudba a nosnou témou sa stala SYMFÓNIA V KVETOCH. Súťažiaci floristi sa pri svojej tvorbe museli inšpirovať hudobným zadaním. Ohlasy od súťažiacich , ako aj ich učiteľov boli nesmierne pozitívne. Finančný dar bol použitý na rastlinný materiál a ozvučenie.
e) podpora vzdelávania 900 € Miriam F. Society for Sciece and the Public,Pensylvánia. Intel ISEF je najväčšia a najprestížnejšia celosvetová súťaž pre talentovaných študentov stredných škôl, ktorú organizuje Spoločnosť pre vedu a verejnosť. Cieľom programu je inšpirovať mladých a nadaných žiakov k riešeniu problémov v oblasti vedy a techniky. Tento rok sa konal v Pittsburghu, Pensylvánii v USA. V projekte sa študentka zaoberala testovaním nového biomateriálu- polyéter éter ketónu na mezenchýmových stromálnych bunkách určeného ako náhradu titánových implantátov v medicínskej oblasti. Cieľom práce bolo skúmať cytotoxický účinok priamou aj nepriamou ko-kultiváciuo, ďalej navrhnúť 3D PEEK kocku so špecifickou štruktúrou pórov, ktorú po prerastený stromálnymi bunkami by telo prialo ako sebe vlastnú.V blízkej budúcnosti plánuje študentka na projekte pokračovať a obohatiť daný biomateriál o tricalciumphosphate a hydroxyapatit na zvýšenie atraktivity pre adherenciu buniek. Finančný dar bol použitý na letenku.
e) podpora vzdelávania 1 190 € Lenka L. Marbella Design Academy. Študentku gymnázia zaujala univerzita Marbella Design Academy v dedinke Monda, Španielsko. Vybrala si kurz, ktorý učí prácu v programe Adobe Illustrator. Cieľom kurzu bolo vytvoriť branding pre reštauráciu. Prvý krát si študetka prešla celým procesom vytvorenia loga a naučila sa, ako to robia profesionáli. Výsledkom bolo logo, vizitky, uniforma pre čašníkov, poster a menu. Naučila sa pokročilejšie nástroje v programe Adobe Illustrator. Od lektora získala veľa skúseností a rád ako byť freelancerom a ako robiť svoju prácu čo najlepšie. Kurz posunul jej hobby o niečo bližšie k profesionálnej práci. Konečne sa presvedčila o tom, že grafika je to, čo chce ďalej študovať a čím sa chce živiť. Finančný dar bol použitý na školné, dopravu a ubytovanie.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Scarlett K. Letná škola - Utrechtská univerz.Holandsko. Študentka OA absolvovala letnú školu so zameraním na ekonomiku a politiku Európskej Únie. Dvojtýždňovú letnú školu navštevovala v Utrechte na Utrechtskej univerzite. Školské dni pozostávali každodenne z prednášok a seminárov, ktoré sa venovali témam v oblasti politiky a ekonomiky Európskej Únie, jej histórii, kolobehu rozhodovania EU. Študenti pracovali aj na memorandách, ktoré boli neskôr výstupom a piliernym materiálom k simulačnému summitu, v ktorom ako zástupcovia jednotlivých krajín riešili, diskutovali a rozhodovali o dnešných problémoch EÚ. Táto aktivita jej dala veľa praktických zručností, možnosť okúsiť rolu politikov, ich schopnosť robiť kompromisy, no zároveň zastávať záujmy svojej krajiny. Finančný dar bol použitý na kurz, ubytovanie a cestovné.
e) podpora vzdelávania 546 € Ján M. Tyrkys - škola kultúry a podnikaní v cestovním ruchu. Študent odbornej školy so zameraním na cestovný ruch absolvoval kurz sprievodcu v cestovnom ruchu v škole kultúry a podnikania Tyrkys Praha. Študent strávil 36 hodín s profesionálom, ktorý je jeden z najlepších v oblasti cestovného ruchu a legislatívy. Po kurze úspešne vykonal skúšku Sprievodca cestovného ruchu PK 65-021-N, ktorá je v súčasnej dobe najvyšším typom skúšky sprievodcu CR a je autorizovaná Ministerstvom pre miestny rozvoj Českej republiky. Skúška zahrňovala otázky z histórie, geografie CR, ekonomiky, legislatívy, správania sa sprievodcu a prípadových situácií v CR. Okrem toho si študent vypracoval itinerár - prácu na doma, ktorú odovzdával v deň skúšky a pripravil si odborný výklad sprievodcu v dolnej časti Václavského námestia. Zvýšil si tak stredoškolskú kvalifikáciu v tomto odbore a teší sa že môže nadobudnuté skúsenosti využiť v ďalšom školskom roku. Finančný dar bol použitý na zaplatenie kurzu, cestovné, ubytovanie, skúšku a poistné.
e) podpora vzdelávania 1 400 € Viktória Ch. Liden & Denz - Intercultural Institute of Languages, Rusko. Študentka gymnázia absolvovala letný jazykový kurz v Petrohrade, Ruská federácia, prostredníctvom Liden & Denz. Ide o spoločnosť, ktorá zastrešuje vzdelávacie centrá v Petrohrade, Moskve, Irkutsku a Rige. Misia bola splnená, pobyt bol skvelý. Hodiny boli rozdelené na gramatiku a rozhovor ale spoločné mali to, že na oboch študenti veľa rozprávali. Študentka najviac ocenila, že museli vymýšľať veľa príkladov, aby sa im frázy zafixovali. Hodiny nikdy neboli nudné, každý týždeň preberali inú tému, literatúru, frazeologizmy, politiku, plus škola ponúkala exkurzie na rôzne témy. Študentka sa zúčastnila celodenného výletu do Novgorodu a exkurzií o Revolúcií v roku 1917 a o Dostojevskom. Okrem iného každý deň čítali nejakú novú zvesť z ľubovoľnej oblasti, čo tiež napomáhalo k rozvoju jazykových zručností. Študentka sa cíti byť výborne pripravená na maturitu z ruskéjo jazyka a rada by sa neskôr uchádzala o štúdium na Karlovej univerzite v Prahe. Finančný dar bol použitý na ubytovanie.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Barbara B. Firma - World Schools Debating Championships. Zámerom študentky gymnázia bolo zúčastniť sa World Schools Debating Championships, teda Majstrovstiev sveta v stredoškolskej akademickej debate, ktorá sa konala v Zagrebe, v Chorvátsku. Jedná sa o najprestížnejší turnaj tohto druhu s najsilnejšou svetovou konkurenciou. Jednalo sa o debaty o vývoji letálnych autonómnych zbraní, o tom, či by športové kluby mali byť vlastnené korporáciami a individuálmi alebo ich lokálnymi komunitami, či by rodičia mali dostávať poukážky na edukáciu ich detí a tak získať väčšiu kontrolu nad tým, kde študujú, alebo aj o tom, či je investičný projekt One Belt One Road Initiative, ktorý Čína začína implementovať dobrý nápád. Pobyt bol veľmi obohacujúci, išlo o veľkú fyzickú a mentálnu výzvu ako aj možnosť spoznať mnoho rovesníkov, ktorí sa dostali na najlepšie univerzity na svete a rozprávať sa s nimi o témach počínajúc ich pocitmi o debatnej komunite až k politickým hnutiam v ich krajine. Finančný dar bol použitý na letenku a účastnícky poplatok.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Dominika D. Jazyková škola Language Centre Soul. Študentka gymnázia absolvovala jazykový pobyt na Language Centre v Soule v Južnej Kórei. Chcela si zlepšiť a precvičiť svoje zručnosti, zdokonaliť tento náročný cudzí jazyk a pochytiť novú slovnú zásobu. Počas víkendov sa zúčastnila aj niektorých workshopov, prednášok a akcií, ktoré sa odohrávali v Soule. Jednou z nich bola aj konferencia “21st International Conference on Social Science, Business, Technology and Management“, kde sa rozoberali rôzne témy. Študentka si vybrala prednášku spojenú s informatikou a programátorstvom. V budúcnosti plánuje študovať IT na niektorej z kórejských univerzít. Finančný dar bol použitý na jazykový kurz, ubytovanie a dopravu.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Filip M. MIT (Massachusetts Institute of Technology) USA. Študent gymnázia absolvoval LaunchX MIT v USA. Pobyt pozostával z dvoch častí. Prvé dva týždne strávil v Palo Alto a San Francisku kde navštívil firmy ako Google, Facebook, RobinHood a HackerRank. Mimoriadne inšpirujúci bol deň strávený s výskumníkom na Stanforde. Študent si vyskúšal prácu v dvoch amerických startupoch Kegg a HackerRank, kde vytvoril webovú stránku a testoval webovú platformu. Úspešne zvládol vstupný test web developera do Uberu, čo ho utvrdilo v tom, že štúdium a záujem o IT a AI má zmysel. Druhá časť pobytu bola v Bostone na kempe univerzity MIT LaunchX kde mali študenti možnosť vidieť prednášky úspešných podnikateľov. Tím pracoval na magnetických zásuvkách a získal mnoho rád ako vybudovať úspešný biznis. Celý pobyt bol veľmi obohacujúci, v blízkej budúcnosti sa chce študent uchádzať o štúdiu na univerzitách ako CMU, MIT, Cambridge a splniť si svoj najväčší sen a to vytvoriť produkt, ktorý bude uľachčovať životy ľudí po celom svete. Finančný dar bol použitý na cestovné. účastnícky poplatok, štúdijne náklady a literatúru.
e) podpora vzdelávania 1 210 € Samuel S. EF International Language Campus Dublin. Študent katolíckej spojenej školy v Prešove absolvoval štúdium na medzinárodnej jazykovo-vzdelávacej škole EF International Language Campus v Dubline, Írsku. Štúdium pozostávalo z 2 týždňov intenzívneho jazykového kurzu pomocou učebnej metódy EF Efekta Learning System. Škola udeľuje študentom aj úroveň podľa CEFR - Spoločného Európskeho Rámca; učitelia hodnotia podľa práce na hodinách, vyučovanie pozostáva aj z testov a rôznych opakovaní z predošlých hodín. Na konci kurzu musí prejsť študent záverečným testom a taktiež aj ústnou skúškou. Študent plánuje ísť na vysokú školu a študovať medicínu. Lekárske fakulty ponúkajú rôzne zahraničné stáže, kde je nutné mať certifikát o znalosti z cudzieho jazyka. Finančný dar bol použitý na jazykový pobyt.
e) podpora vzdelávania 715 € Laura N. Univerzita Pardubice. Študentka SOŠ chemickej absolvovala odbornú stáž na chemicko - technologickej fakulte v Pardubiciach. Počas stáže pracovala s jednou študentkou, na jej diplomovej práci, ktorá sa týkala Maillardových produktov, ktoré vznikajú v strave pri úprave teplom. Ide o reakciu glukózy a dusíkatej bázy z nukleovej kyseliny. Tieto reakcie zabezpečujú tmavnutie stravy alebo napríklad pečiva pri pečení, alebo varení. Skúmali vplyv pridania rôznych látok do zmesí na vznik týchto produktov. Študentka sa zoznámila s novými prístrojmi na fakulte a naučila sa sama vyhodnocovať vzorky v rôznych softwaroch. Ďalší rok by sa opäť rada zúčastnila podobnej stáže. Finančný dar bol použitý na ubytovanie, školné, cestovné.
e) podpora vzdelávania 1 330 € Jakub L. The European Organization for Nuclear Research - Cern. Študent SPŠ elektrotechnickej absolvoval odbornú stáž v Európskom jadrovom inštitúte v Cerne (Ženeva-Švajčiarsko). Cieľom bolo navštíviť laborátória a vylepšiť si abstraktné a matematicko-fyzikálne myslenie. Počas stáže sa študent veľa naučil, od kalibrácie detektorov a analýzy dát po základy teoretickej časticovej fyziky a štandardného modelu. Získal mnoho informácií ohľadom používaných detektoroch napríklad z experimentov ATLAS či LHCb. Prednášky o elektronike mu pomohli objasniť techniku, ktorá sa v Cerne používa. Stretnutie s doktoradmni a študentmi z rôznych univerzít, taktiež ako prednášajúcích a členov rôznych tímov experimentov v ISOLDE bolo motivujúce a rád by hneď budúci rok odštartoval aj vlastný vedecký projekt, ktorý sa bude orientovať v oblasti jadrovej fyziky. Finančný dar bol použitý na ubytovanie, cestovné,poistenie a certifikát.
Spolu 645 097,69 €