Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Použitia podielu zaplatenej dane prijímateľa 'Nadácia Orange, Bratislava'
za rok 2019

Účel použitia Výška použitia (EUR) Spôsob použitia
g) ochrana a tvorba životného prostredia 630 € Skutočne zdravá škola o.z.; projekt podporený v Zamestnaneckom grantovom programe: Výzva pre všetky základné školy na Slovensku pod názvom Aby potraviny nekončili v koši bola spustená OZ Skutočne zdravá škola, s odbornou podporou a pomocou odborníčky na plytvanie potravinami z OZ Free Food a zamestnankyňou Andreou. V rámci projektu bol realizovaný odborný online webinár s cieľom zvýšiť povedomie o problematike plytvania potravinami, ktorý je voľne dostupný pre všetky školy i verejnosť na webe, YouTube kanáli a Facebooku Skutočne zdravá škola o.z., rovnako ako komplexné metodické materiály pre pedagógov a pracovné listy pre žiakov. Cieľom projektu bolo zapojiť do výzvy čo možno najviac základných škôl. Finančné prostriedky boli použité na grafické práce a odmenu pre lektorov.
e) podpora vzdelávania 870 € Dominik J.; projekt podporený v Zamestnaneckom grantovom programe: Projekt zamestnanca Dominika pomohol zefektívniť vyučovanie žiakov prvého a druhého stupňa v Základnej škole Holíčska. Pedagógovia školy sa najprv učili pracovať s grafickými tabletmi, následne ich mohli využívať pri svojich prezentáciách a výkladoch. Práca s tabletmi pomohla aj žiakom, hlavne tým s diagnostikovanými poruchami učenia, napríklad s disgrafiou, diskalkúliou alebo disortografiou. Vyučovanie sa vďaka novým metódam stalo pre nich názornejšie, jasnejšie a v neposlednom rade zrozumiteľnejšie. Tento spôsob výučby bol veľmi prínosný aj počas nepriaznivej pandemickej situácie, kedy štúdium prebiehalo v online priestore. Finančné prostriedky boli použité na grafické tablety.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 700 € Gabriela K.; projekt podporený v Zamestnaneckom grantovom programe: Projekt zamestnankyne Gabriely bol zameraný na zlepšenie prostredia na Ranči Čierny Hron vo Valaskej, v spolupráci so špeciálnou školou - Odborné Učilište internátne Valaská. Škola má na tomto ranči ustajneného koňa, ktorého používajú na hipoterapiu so žiakmi, ranč tiež každodenne navštevujú rodiny s deťmi. Na vybudovaní oddychovej zóny, informačnej tabule a turistického smerovníka sa podieľalo 5 zamestnancov Orange a ďalších 10 dobrovoľníkov, boli tiež doplnené pomôcky pre deti na hipoterapiu. Finančné prostriedky boli použité na pomôcky pre hipoterapiu, materiál na informačné tabule, záhradný nábytok a záhradný materiál.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 650 € Creativas Made o.z.; projekt podporený v Zamestnaneckom grantovom programe: Zámerom projektu bolo poskytnúť canisterapiu spojenú s fyzioterapiou pre deti s autizmom a inak zdravotne znevýhodnené deti, pričom projekt bol prínosný aj pre rodiny a ich širšie okolie. Terapeutické stretnutia viditeľne pomohli s adaptáciou detí do bežného života, začali sa socializovať, hľadať si nové záujmy, rozvíjala sa ich komunikácia. Terapie boli prispôsobované danému dieťaťu podľa potreby, čo malo veľmi dobré výsledky, zlepšila sa ich pozornosť a samostatnosť pri sebaobslužných činnostiach. Vďaka psíkom sa deti vedeli ukludniť a spolupracovať pri fyzioterapii, absolvovali cvičenia na udržanie tela, rovnováhy, aj na rozvoj motoriky, rozvoj reči a kyslíkovú terapiu. Finančné prostriedky boli použité na canisterapiu.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 900 € PONS; projekt podporený v Zamestnaneckom grantovom programe: Realizácia projektu priniesla hendikepovaným deťom a mladým ľuďom zmysluplné prežitie prázdnin a nový interaktívny zážitok, ktorý im nie je v bežnom živote až tak dostupný. Občianske združenie PONS zorganizovalo 4 jednotýždňové turnusy denného tábora a poskytlo tak možnosť mladým ľuďom získať nové zážitky a kamarátov, ktorí im ostali nápomocní aj po skončení tábora. Integrácia nadobudla skutočnú podobu v ich komunite, ako aj v spoločnosti. Finančné prostriedky boli použité na kreatívne a hygienické potreby, hry, vstupné na atrakcie, stravu a cestovné.
e) podpora vzdelávania 800 € Ivana B.; projekt podporený v Zamestnaneckom grantovom programe: Na projekte spoločnej záhradky spolupracovala skupina mladých rodín z petržalského vnútrobloku so svojimi deťmi. Dôležitou úlohou bolo priblíženie života rastlín v praxi deťom, taktiež spoznávanie jednotlivých druhov liečivých rastlín a ich využitie. Išlo o komunitnú aktivitu ľudí, ktorí si ctia prírodu a radi zabezpečia priestor plný farieb, vôní, zdravia, pohody a možnosti na aktívnu participáciu všetkých susedov. Spoločne zmontovali záhony a nasadili bylinky, obnovený dvor využívali na priateľské posedenia. Deťom sa prehĺbil záujem o prírodu, záhradkárčenie, vzťah k lokálnym, dopestovaným, kvalitnejším potravinám. Finančné prostriedky boli použité na záhradný materiál a rastliny.
e) podpora vzdelávania 820 € Jozef G.; projekt podporený v Zamestnaneckom grantovom programe: V Základnej škole v Kvačanoch sa podarilo vďaka projektu zamestnanca Jozefa zosumarizovať osvedčené metódy, a tak pripraviť učiteľov i rodičov žiakov školy na hybridné vzdelávanie a na ďalšiu fázu dištančného vzdelávania. V rámci projektu boli zrealizované tri semináre pre učiteľov a tvorba užívateľskej príručky pre rodičov, ktorá im zjednodušila prácu v školskom informačnom systéme. Boli tak vytvorené lepšie podmienky pre vzdelávanie žiakov a bezproblémové vyučovanie. Finančné prostriedky boli použité na odmenu pre lektorov, materiál na tlač a spätný projektor.
e) podpora vzdelávania 700 € Stará jedáleň; projekt podporený v Zamestnaneckom grantovom programe: Komunitné centrum Stará jedáleň poskytlo vzdelávacie aktivity študentom, seniorom, nezamestnaným či rodičom na rodičovských dovolenkách. Venovali sa téme bezpečnosti detí na internete, kde psychológovia s rodičmi diskutovali o tom, ako ich chrániť pred hrozbami v online priestore. Nasledovala interaktívna prednáška s odborníkmi o tom, ako môžu rodičia detí v predškolskom veku nastaviť udržateľne a preventívne používanie technológií, internetu a sociálnych sietí. Pre ženy po materskej dovolenke prebehlo niekoľko kurzov Excelu s cieľom zvýšiť šance uplatnenia sa na pracovnom trhu. Finančné prostriedky boli použité na projektor s príslušenstvom a odmeny pre lektorov.
e) podpora vzdelávania 700 € Katarína A. D.; projekt podporený v Zamestnaneckom grantovom programe: Projekt Digitálne už v škôlke bol realizovaný v spolupráci s OZ Zelená deťom. Jeho cieľom bolo umožniť škôlkarom v MŠ Legerského v Bratislave rozvíjať svoje digitálne zručnosti. Prostredníctvom využívania interaktívnej tabule vo vzdelávacích aktivitách sa budoval vzťah detí k technológiám, predškoláci objavovali možnosti využitia technológií na vzdelávanie. Zároveň si posilňovali pamäť, logiku a schopnosť spolupráce. Zadania pre deti boli vytvárané s využitím videí, hudby, interaktívnych prvkov. Finančné prostriedky boli použité na interaktívnu tabuľu.
e) podpora vzdelávania 500 € Obec Mestečko (pre: Materská škola Mestečko); projekt podporený v Zamestnaneckom grantovom programe: Projekt Okno do detskej duše bol realizovaný v Materskej škole Mestečko. Jeho cieľom bolo odbúrať negatívne dopady spojené s pandemickou situáciou a spríjemniť deťom pobyt v materskej škole. V rámci projektu sa podarilo zriadiť oddychový kútik, v ktorom boli deti zapojené do rôznorodých muzikoterapeutických a arteterapeutických činností. Tie prebiehali nielen v relaxačnom kútiku, ale i v prírode. Na projekte sa podieľalo 30 detí predškolského veku a 45 dospelých účastníkov; personál materskej školy, rodičia detí a zamestnanec Martin. Finančné prostriedky boli použité na výtvarné pomôcky, spoločenské hry a tonery.
e) podpora vzdelávania 400 € Ladislav N.; projekt podporený v Zamestnaneckom grantovom programe: Zamestnanec Ladislav podporil Cirkevnú základnú školu Narnia, jej pedagógov a vychovávateľov v získaní vedomostí a zručností potrebných pri ich práci s deťmi. 7 členov špeciálneho tímu absolvovalo školenie na tému podpora reziliencie detí a dospelých. Získali praktické rady, techniky, zažili na sebe konkrétne aktivity vďaka ktorým sa naučili pracovať s touto témou v škole. Pedagógovia a členka špeciálneho tímu boli tiež vyškolení v programe so zameraním na podporu emocionálnych a sociálnych zručností. Následne týmto programom prešli všetci prváci, učili sa identifikovať svoje pocity a hovoriť o nich, pozorne načúvať. Tím školy aj samotné deti sú vďaka aktivitám pripravení riešiť náročné situácie v reálnom živote. Finančné prostriedky boli použité na odmeny pre lektorov.
e) podpora vzdelávania 740 € Lenka B.; projekt podporený v Zamestnaneckom grantovom programe: Projekt zamestnankyne Lenky bol zameraný na aktivity pre detí z MŠ v Banskej Bystrici a ich súrodencov, v prírodnom prostredí školskej záhrady. Nové prostredie, vybavené dreveným prístreškom, sedením, vláčikom a ďalšími doplnkami, deti motivovalo a naplno rozvíja všetky ich schopnosti a zručnosti, vrátane sociálnych, emocionálnych, pohybových, tvorivých, environmentálnych, bádateľských, jazykových. V rámci projektu bol vytvorený priestor pre tvorbu vlastných zážitkov a osvojenie si základov ekológie. Finančné prostriedky boli použité na kúpu materiálu na altánok, drevený vláčik a detské lavičky.
e) podpora vzdelávania 500 € Spojená škola sv. Vincenta de Paul; projekt podporený v Zamestnaneckom grantovom programe: Zámerom projektu Budujeme vzťah k prírode bolo preniesť teoretické vyučovanie o ekológii a ochrane životného prostredia k praktickým činnostiam vonku, zvýšenie povedomia o ochrane zelene a obnova školskej záhradky. V rámci projektu sa vytvoril vyvýšený záhon z darovaných paliet a deti spojenej školy sv. Vincenta de Paul na hodinách prvouky vysadili zeleninu a bylinky. Počas ŠKD deti polievajú záhradku, upratujú dvor nakúpeným náradím, recyklujú vďaka košom, ktoré sa umiestnili na dvor. Finančné prostriedky boli použité na nákup náradia, kompostérov a recyklačných košov.
e) podpora vzdelávania 750 € Základná škola Kulíškova 8; projekt podporený v Zamestnaneckom grantovom programe: Cieľom projektu Základnej školy Kulíškova 8 bolo zlepšiť duševné zdravie detí a naučiť aplikovať rodičov aj pedagogických pracovníkov niektoré techniky z dielne psychológa v zložitej situácii spôsobenej pandémiou. Škola zapojila deti do vzdelávacích, kreatívnych a terapeutických aktivít, zameraných na zníženie stresu, zlepšenie sociálnych zručností a zvládanie učiva. Pridaná hodnota, ktorú projekt priniesol do života detí aj dospelých bola najmä v tom, že sa naučili zvládať náročné situácie aj pre budúcnosť. Na podporu trvalej udržateľnosti projektu školská psychologička zostavila metodickú pomôcku, ktorá pomôže usmerniť rodičov v domácom prostredí a učiteľov a vychovávateľov v škole pri práci s deťmi. Finančné prostriedky boli použité na pomôcky pre aromaterapiu, arteterapiu, muzikoterapiu a sadu terapeutických kariet.
e) podpora vzdelávania 800 € Martin O.; projekt podporený v Zamestnaneckom grantovom programe: Cieľom projektu bolo dosiahnuť praktické vzdelávanie žiakov ZŠ Narnia v oblasti ekologického pestovania a prístupu k životnému prostrediu. V rámci projektu sa podarilo vyrobiť vyvýšené záhony v záhrade školy, s účelom doplniť teoretické vzdelávanie o efektívnu a trvácnejšiu formu získavania poznatkov, teda o praktickú výučbu priamo v teréne. Finančné prostriedky boli použité na kúpu materiálu na výrobu vyvýšených záhonov.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 800 € Štiavnica Mountains; projekt podporený v Zamestnaneckom grantovom programe: Občianske združenie Štiavnica Mountains vybudovalo v obci Počúvadlo dva pozorovacie úle, ktoré slúžia ako „včelí televízor“. Ide o špeciálne presklené pozorovacie úle, vďaka ktorým môžu diváci pozorovať život včiel. Včelnica je prístupná širokej verejnosti, turistom neďalekej Banskej Štiavnice, žiakom z priľahlých okresov a ponúka priestor pre exkurzie či kurzy. Cieľom bolo podporiť interaktívne vzdelávanie v oblasti životného prostredia a apiterapie. Na projekte participovali dobrovoľníci, zamestnanci združenia so svojimi rodinnými príslušníkmi, ako aj obyvatelia samotnej obce. Finančné prostriedky boli použité na materiál na zhotovenie pozorovacích úľov a včelie rodiny.
e) podpora vzdelávania 800 € ZRR Nejedlého (Združenie Rady rodičov Nejedlého); projekt podporený v Zamestnaneckom grantovom programe: Žiaci ZŠ Nejedlého v bratislavskej Dúbravke, spolu s rodičmi a učiteľmi vytvorili na svojom školskom dvore záhradu z vyvýšených záhonov. Vytvorili miesto plné života, učili sa o prírode nielen z kníh, ale aj pri sadení a staraní sa o rastliny. Deti majú z času stráveného v záhradke radosť a pozorujú, ako rastie všetko čo sami zasadili. V budúcnosti budú pokračovať s výsadbou s ohľadom na ročné obdobia a budú sa naďalej vzdelávať o dôležitosti prírody pre človeka. Finančné prostriedky boli použité na záhradný materiál.
e) podpora vzdelávania 800 € Krasňanko o.z.; projekt podporený v Zamestnaneckom grantovom programe: Projekt bol určený pre deti predškolského veku, zamestnancov detského centra Krasňanko, dobrovoľníkov, rodičov, ďalších rodinných príslušníkov a komunitu žijúcu v okolí centra. Jeho cieľom bolo prepojiť environmentálne vzdelávanie s povedomím detí o tom, ako sa môžeme starať o životné prostredie v rámci priestoru, ktorý nás obklopuje. Realizácia projektu sa začala osadením nádob na zber dažďovej vody, s deťmi sa hovorilo o kolobehu a dôležitosti vody v prírode. V priestoroch záhrady detského centra prebehli dva workshopy s odborníkom na témy kompostovania a vytvorenia trvalkového záhonu. V záhrade bol následne umiestnený kompostér a pripravený nový záhon, ktorý slúži na pestovanie trvaliek a zeleniny. Finančné prostriedky boli použité na záhradný materiál, rastliny, kompostér, nádoby na zber dažďovej vody a odmeny pre lektora.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 700 € Ondrej P.; projekt podporený v Zamestnaneckom grantovom programe: Projekt cykloumyvárky mal za hlavný cieľ motivovať začínajúcich a už existujúcich cyklistov k častejšiemu využívaniu bicykla. Zamestnanec Ondrej spolupracoval na jej vybudovaní s Cyklokoalíciou. V košických mestských lesoch pri potoku vybudovali bezplatnú cykloumyvárku, v ktorej si môžu okoloidúci vyčistiť bicykel bez použitia saponátu. To viedlo návštevníkov k ekologickému a šetrnému využívaniu vodných zdrojov, zároveň sa tým znížili faktory, ktoré odrádzajú cyklistov od rekreačnej jazdy. Finančné prostriedky boli použité na materiál na výrobu cykloumyvárky a tlač informačnej tabule.
e) podpora vzdelávania 900 € Peter G.; projekt podporený v Zamestnaneckom grantovom programe: Zamestnanec Peter v spolupráci so ZŠ Bernolákovo, rodičmi dobrovoľníkmi sa rozhodli pri škole vybudovať oddychovú zónu s posedením, ohniskom a altánkom. Zóna sa využíva pre podujatia školy, podporu neformálneho stretávania, posedenia v prírode s možnosťou športových činností na existujúcich ihriskách. Finančné prostriedky boli použité na výstavbu altánku.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 800 € Spoločnosť na pomoc osobám s autizmom Banská Bystrica; projekt podporený v Zamestnaneckom grantovom programe: Projekt realizoval zamestnanec Peter v spolupráci s občianskym združením SPOSA BB. Zameriaval sa na deti s autizmom, so zámerom poskytnúť im mimoškolské podporné a terapeutické aktivity. Deti mali možnosť zažiť si prvý denný tábor, precítili silu komunity. Zúčastnení odborníci, dobrovoľníci, aktivační pracovníci, získali cenné zručnosti, ktoré v živote určite využijú. Finančné prostriedky boli použité na odmenu pre učiteľky a klinickú psychologičku, ktorá realizovala muzikoterapiu.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 800 € Mesto Pezinok; projekt podporený v Zamestnaneckom grantovom programe: Cieľom projektu mesta Pezinok bolo pútavou formou naučiť deti z marginalizovaných komunít starať sa o svoje okolie. Do jednotlivých aktivít projektu sa zapojilo viac ako 30 detí vo veku od 4 do 15 rokov a 4 dospelí z komunity. Zorganizovaných bolo 6 brigád, na ktorých vyzbierali a vyseparovali 72 vriec odpadu. Deti veľmi zaujalo interaktívne vzdelávanie v problematike tvorby odpadov, ich likvidácie a vplyvu na prostredie, v ktorom vyrastajú. Získali vedomosti o tom, ako triediť odpad, prečo je separácia dôležitá a zároveň vyčistili okolie. V neposlednom rade sa zvýšila ich všímavosť. Finančné prostriedky boli použité na smetné nádoby s vrecami, materiál na prípravu vzdelávacích aktivít a občerstvenie pre deti a dobrovoľníkov.
e) podpora vzdelávania 800 € Tomáš H.; projekt podporený v Zamestnaneckom grantovom programe: Cieľom projektu bolo vzbudenie záujmu o ochranu prírody a vytvorenie pozitívnych väzieb medzi človekom a prírodou. Nainštalovanie kŕmidla s kamerou v záhrade Materskej školy Trenčianske Teplice vytvorilo možnosť pozorovať vtákov v ich prirodzenom prostredí. Deti absolvovali besedu s ornitológom, prácou na tabletoch prostredníctvom aplikácie získali širšie vedomosti o rôznych druhoch vtákov, ich spôsobe života a ich nenahraditeľnosti v boji proti hmyzím škodcom. Tvorením kŕmidiel a rôznych dobrôt pre vtákov získali skúsenosti ako môžu vtáčikom pomáhať. Finančné prostriedky boli použité na kŕmidlo s kamerou, tablety a kreatívne potreby.
e) podpora vzdelávania 680 € Združenie rodičov základnej školy v Sľažanoch; projekt podporený v Zamestnaneckom grantovom programe: Cieľom projektu bolo vytvoriť na chodbe Základnej školy Sľažany zónu relaxu a čítania. Úpravou priestoru, do ktorej boli zapojení aj rodičia, vzniklo útulné farebné miesto pre žiakov. To nielen oživuje školskú chodbu, ale prispieva hlavne ku kvalitnejšiemu tráveniu prestávok a voľného času žiakov v škole. Súčasťou projektu bola tiež zbierka, v rámci ktorej samotní žiaci, rodičia, zamestnanci školy i ostatní aktívni dobrovoľníci mohli darovať škole nevyužívané knihy. Zbierka zabezpečila žiakom dlhodobý prísun rôznych knižných titulov, ktoré sa budú priebežne dopĺňať a obmieňať. Zóna tak vytvorila priestor na oddych, čítanie a je určená aj pre hravé vzdelávacie aktivity. Finančné prostriedky boli použité na nábytok, farby a poštovú schránku pre žiacku poštu.
e) podpora vzdelávania 560 € Bratislavská kynologická záchranárska brigáda; projekt podporený v Zamestnaneckom grantovom programe: Zamestnanec Tomáš v spolupráci s občianskym združením Bratislavská kynologická záchranárska brigáda zrealizoval preventívno-náučný projekt Budem záchranárom. V rámci projektu spoločne predstavili deťom vo veku od 5 - 12 rokov, prostredníctvom interaktívnych ukážok a súťaží, prácu dobrovoľných záchranárov. Deti sa naučili pár jednoduchých zásad, ktoré im môžu pomôcť v prípade krízovej situácie. Finančné prostriedky boli použité na projektor, plátno na premietanie, záchranárske koleso a drobné ceny do súťaží pre deti.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 800 € Tomáš N.; projekt podporený v Zamestnaneckom grantovom programe: Občianske združenie Bublina v rámci projektu zorganizovalo letný tábor na 12 dni pre 93 detí z detských domov v RZ Jelenec pod Gýmešom. Do samotnej organizácie tábora sa zapojilo 22 dobrovoľníkov, ktorí pre deti pripravili viacero aktivít s rôznym zameraním - reflexia duševného zdravia a prežívania detí v rámci pandémie, zvýšenie sebahodnoty detí, rozvoj športových zručností, pravidelné cvičenie atď.. Hlavným cieľom projektu bolo zamerať sa na upevňovanie sociálnych zručností detí, ktoré nebolo možné počas pandemickej izolácie rozvíjať, zbaviť deti pocitu osamelosti, vytvoriť im bezpečné prostredie a upevňovať vzťahovú väzbu medzi dobrovoľníkom a dieťaťom. Finančné prostriedky boli použité na nákup športových a kancelárskych potrieb, občerstvenia, nákup multifunkčných šatiek s logom, dezinfekcie a zdravotníckeho materiálu potrebného pre zvládnutie tábora v pandemickej situácii.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 800 € Tomáš Š.; projekt podporený v Zamestnaneckom grantovom programe: Cieľom projektu bolo ukázať na vybraných miestach mesta, že bicykel patrí medzi nás, a že ak sa chceme stretnúť s priateľmi, tak sa to dá aj bez auta. Zamestnanec Tomáš v spolupráci s architektom, zváračom a Fakultou Architektúry STU v Bratislave, vytvoril stojan na bicykel, ktorý je cyklistom k dispozícii pri návšteve mesta a školy. Stojan bol tiež vystavený v Ateliéri Data[LAB], platforme, ktorá sa zameriava na výskum a výučbu súčasných architektonických postupov s využitím digitálnych výpočtových technológií. Finančné prostriedky boli použité na materiál a zváračské práce na výrobu stojanu.
e) podpora vzdelávania 300 € Štvorlístkovo; projekt podporený v Zamestnaneckom grantovom programe: Projekt občianskeho združenia Štvorlístkovo bol zameraný na zaradenie krúžka environmentálnej výchovy do programu detí z materskej školy. Hlavným cieľom bolo budovať u detí útleho veku úctu k prírode, a tak z nich formovať osobnosti, ktoré na základe týchto skúsenosti budú v živote pristupovať k prírode a životnému prostrediu zodpovedne. Pripravili sa učebné osnovy pre 5 tém environmentálnej výchovy. Inštitút aplikovanej ekológie deťom sprostredkoval ekovýchovný program na tému tajomstva lesov, deti skúmali prírodu aj priamo v rámci výletov a exkurzií. Finančné prostriedky boli použité na výukový materiál, cestovné a odmeny pre lektorov.
e) podpora vzdelávania 2 300 € Asociácia Nepočujúcich Slovenska; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2021: Asociácia Nepočujúcich Slovenska vytvorila sériu vzdelávacích videí k rôznym témam v oblasti využívania moderných digitálnych technológií. Vo vzdelávacích videách išlo o pojmy a činnosti, s ktorými sa každý človek denne stretáva, napr. elektronická schránka, elektronické bankovníctvo, dezinformácie, bezpečný nákup na internete, internetová bezpečnosť, phishing, alebo práca so smartfónom. Uskutočnili sa aj individuálne a skupinové vzdelávacie podujatia, ktorých cieľom bolo zmiernenie informačnej a digitálnej priepasti sluchovo postihnutých osôb. Boli vytvorené informačné materiály v letákovej podobe, aby mali možnosť si informácie prečítať aj tí sluchovo postihnutí, ktorí uprednostňujú text pred používaním posunkového jazyka. Finančné prostriedky boli použité na notebooky, spracovanie videí a tlmočenie.
e) podpora vzdelávania 3 500 € Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC); projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2021: Projekt organizácie ACEC sa zameriaval na realizáciu vzdelávania pre dobrovoľníkov pôsobiacich v sfére humanitárnej pomoci. Úlohou vzdelávania bolo zvýšiť zručnosti 16 účastníkov v používaní počítačov, internetu a digitálnej komunikácie. Projekt bol realizovaný formou odborného vzdelávania, ktoré bolo rozdelené do štyroch blokov a siedmich stretnutí. Asistenti nadobudli nové zručnosti pri práci s elektronickými zariadeniami a v digitálnom prostredí, taktiež zlepšili svoju schopnosť vyhľadať si potrebné informácie. Pridanou hodnotou nadobudnutých zručností bolo celkové zlepšenie postavenia dobrovoľníkov na trhu práce. Finančné prostriedky boli použité na tablety, cestovné, stravné a odmeny pre lektorov.
e) podpora vzdelávania 2 500 € Asociácia ProRoma Profit; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2021: Cieľovou skupinou projektu bola marginalizovaná rómska komunita, ktorá žije v lokalite mestského geta v Prešove. Asociácia Pro Roma Profit v spolupráci s lokálnym Komunitným centrom pomohla obyvateľom s obmedzenými možnosťami so získaním digitálnych zručností. Odborník ich počas 3 stretnutí učil pracovať s počítačom, internetom aj rozšírenými možnosťami mobilu. Jedno stretnutie bolo venované rozhovorom s psychológom na tému ako vystupovať a komunikovať, stretávali sa tiež so zástupcami Mestského úradu, odboru školstva a sociálnych vecí a Úradu práce. Hlavným výstupom bolo vytvorenie reprezentácie obyvateľov vo forme Komunitnej rady, ktorá bude schopná komunitu zastupovať. Finančné prostriedky sme použili na tablety s príslušenstvom, občerstvenie, odmeny pre lektorov a koordinátora.
e) podpora vzdelávania 4 500 € Autistické centrum Andreas n. o.; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2021: Cieľom projektu bolo prostredníctvom digitálnej gramotnosti podporiť komunikáciu a nezávislosť detí a mladých ľudí s poruchou autistického spektra. Zakúpením počítačového programu Visual Reading projekt poskytol možnosť zvyšovania vývinovej úrovne detí s autizmom, najmä rozvoj a porozumenie reči. V skupine tínedžerov s Aspergerovým syndrómom projekt zabezpečil spoluprácu pri vytváraní novej web stránky, ktorá slúži pre zdieľanie zážitkov, túžob a snov. Počas 10 stretnutí získali tínedžeri potrebné digitálne zručnosti a znalosti, naučili sa byť tiež ostražití v online priestore. Projekt taktiež podporil krúžok programovania ako prípravu kariérnej profilácie pre jedného vysokoškoláka. V neposlednom rade sa podarilo zrealizovať tri školenia pre interných zamestnancov centra Andreas. Finančné prostriedky boli použité na notebook, tablet, licencie programov, režijné náklady, občerstvenie, mzdy a odmeny pre lektorov.
e) podpora vzdelávania 2 500 € BAFF SA o.z.; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2021: Projekt občianskeho združenia BAFF SA bol primárne určený pre 20 rómskych detí klubu Baffkáčik a ich rodičov zo znevýhodneného prostredia. V rámci projektu sa konali workhopy s ktorých prípravou pomáhali 3 dobrovoľníci. Workshopy boli pripravené tak, aby účastníci boli pripravení na prácu s PC, pochopili potrebu využívania a vedeli si vyskúšať a využívať aplikácie tak, aby pandémia neovplyvnila ich školský prospech a rodina nestratila finančné krytie - zamestnanie. Stanované ciele boli naplnené podľa plánov, účastníci vedia využívať PC, chápu potrebám komunikácie digitálneho sveta. Finančné prostriedky boli použité na notebooky s certifikovaným balíkom a odmeny pre lektorov.
e) podpora vzdelávania 3 000 € CLAUDIANUM n.o.; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2021: Projekt bol realizovaný v dennom zariadení sociálnych služieb RS CLAUDIANUM pre klientov s mentálnym a kombinovaným postihnutím. Edukačné programy boli zvolené tak, aby podporili digitálnu gramotnosť užívateľov. Počas realizácie projektu sa ukázalo, že podporujú aj všeobecnú gramotnosť ako orientácia v priestore, schopnosť čítať s porozumením či finančnú gramotnosť. Práca s digitálnymi technológiami viedla k celkovému rozvoju osobnosti, zručností klientov so zdravotným znevýhodnením, čím sa značne zvýšila ich nezávislosť, sebaúcta a kvalita života. Projekt realizovali zamestnanci zariadenia v spolupráci s dobrovoľníkmi a praxujúcimi študentmi. Klientom boli poskytnuté individuálne konzultácie, ktoré vytvorili priestor na posilnenie ich rôznorodých potrieb. Finančné prostriedky boli použité na počítače, licencie edukačných programov a mzdové náklady.
e) podpora vzdelávania 1 600 € DIVÉ MAKY; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2021: Divé maky zrealizovali projekt Letná akadémia Divých makov - 8 dňový letný tábor pre 26 rómskych detí zo sociálne znevýhodneného prostredia. Letná akadémia pozostávala z workshopov zameraných na tému digitálna gramotnosť, umeleckých workshopov a workshopov zameraných na osobnostný rozvoj. Všetky workshopy a vzdelávacie aktivity prebehli pod vedením kvalitných odborníkov pre danú oblasť a naplnili cieľ rozvoj talentovaných detí a mládeže na profesionálnej úrovni a rozšírenie ich obzorov do viacerých spoločensko-vedných disciplín. Finančné prostriedky boli použité na odmeny pre odborných lektorov, cestovné pre deti, lektorov a projektový tím a materiál na školenia.
e) podpora vzdelávania 4 320 € Domov sv. Jána z Boha, n. o.; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2021: Cieľom projektu bolo vytvoriť možnosť vzdelávania v oblasti základných digitálnych zručností pre ľudí bez domova v nízkoprahovom dennom centre Domov Sv. Jána z Boha. Hlavným zámerom bolo podporiť ich pri vyhľadávaní a uchádzaní sa o prácu v digitálnom priestore. Vzdelávaním sa zvýšili ich digitálne zručnosti a naučili sa napísať si životopis, založiť a používať emailovú schránku, vyhľadávať si pracovné ponuky a reagovať na ne. Tým sa zvýšila ich šanca sa opäť integrovať do pracovného procesu a získali väčšiu samostatnosť pri hľadaní práce, nakoľko kvôli slabým digitálnym zručnostiam boli odkázaní na pomoc sociálnych pracovníkov. Vytvorením 2 PC staníc v rámci nového job centra sa im umožnilo v praxi realizovať naučené poznatky a vytvoriť všetkým klientom možnosť pravidelného prístupu k PC a internetu pri hľadaní si vhodnej práce. Finančné prostriedky boli použité na odmeny pre lektorov, PC techniku a drobné odmeny pre účastníkov kurzu.
e) podpora vzdelávania 3 500 € ED-IT n.f.; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2021: Neinvestičný fond ED-IT zrealizoval projekt pre klientov Centra sociálnych služieb v Dubnici nad Váhom. Hlavnou myšlienkou bolo predísť tomu, aby boli vylúčení zo spoločnosti. Preto boli vyškolení na používanie tabletov, rozvíjali svoje zručnosti a digitálnu gramotnosť. Tieto aktivity boli cielené nielen na komunikáciu s blízkymi, ale aj ako základ v prípade ich zapojenia do pracovného procesu. Pridanou hodnotou celého vzdelávania bolo prehlbovanie vzájomných sociálnych vzťahov v rámci skupiny a medzi klientmi a personálom centra. Finančné prostriedky boli použité na tablety, odmeny pre lektorov a koordinátora, občerstvenie, prenájom priestorov a techniky.
e) podpora vzdelávania 3 560 € HARMÓNIA n.o.; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2021: Projekt bol realizovaný šiestimi pracovníkmi zariadenia Harmónia, n.o. v útulku pre ľudí, ktorí sa ocitli v ťažkej životnej situácii a prišli o bývanie. Štyria zamestnanci Harmónie n.o. absolvovali PC kurz MS Excel, pre klientov útulku pracovníci pravidelne realizovali skupinové vzdelávacie záujmové činnosti - PC kurzy. Ich cieľom bolo zvýšiť digitálnu gramotnosť klientov a zabezpečiť im prístup k novodobým technológiám. Klienti v rôznej miere nadobudli základné zručnosti pri práci s notebookom a internetom, učili sa využívať novodobé technológie vo svoj prospech. Pri realizácii činností pracovníci využívali individuálny prístup ku každému klientovi s prihliadaním na jeho potreby, možnosti, vek, zdravotný a psychický stav. Finančné prostriedky boli použité na kurz MS EXCEL, notebooky, externý disk, licencie MS OFFICE, prenájom priestorov, občerstvenie a propagáciu.
e) podpora vzdelávania 2 500 € Jazmín n.o.; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2021: V rámci projektu boli realizované vzdelávacie aktivity pre klientov a zamestnancov chránenej dielne Jazmín n.o. Boli vtiahnutí do vzdelávania v oblasti práce na PC nenásilnou formou, pričom cieľom bolo, aby sa naučili využívať získané poznatky v praxi. Vzdelávanie bolo prispôsobené nielen špecifikám zamestnancov, ale aj špecifikám samotnej práce. Lektor každému zamestnancovi pomáhal pri práci, následne ho viedol, usmerňoval, podobne postupoval aj pri vzdelávaní klientov. Zamestnanci a klienti sa tak stali viac nezávislými pri využívaní technológií na prácu aj voľný čas. Finančné prostriedky boli použité na PC a odmenu pre lektora.
e) podpora vzdelávania 1 480 € KIRA n.o.; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2021: Projekt organizácie KIRA bola zameraný na klientky Domova sociálnych služieb pre deti a dospelých v Rohove. Cieľom bolo poskytnúť klientkam možnosť vzdelávať sa v oblasti používania digitálnych technológií. V rámci individuálnych kurzov získali účastníčky praktické digitálne zručnosti, ktoré s nimi na dobrovoľníckej báze realizovali študenti Spojenej strednej školy v Holíči. Tie im budú nápomocné pri bežných činnostiach a pomôžu im začleniť sa do komunity, žiť bežný život v skupine a individuálnej domácnosti. Finančné prostriedky boli použité na technické vybavenie, odmeny pre lektorov, zabezpečenie workshopu a individuálnych kurzov, cestovné náklady, propagáciu a vecné odmeny pre dobrovoľníkov.
e) podpora vzdelávania 3 000 € Kvalita života, FMK,n.o.; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2021: Aktivity organizácie Kvalita života, FMK boli zamerané na rozvoj digitálnej gramotnosti zraniteľných skupín, ohrozených sociálnym vylúčením a chudobou, ktoré majú limitujúci prístup k technológiám. Pre tieto cieľové skupiny bolo zorganizované vzdelávanie na tému základov práce s počítačom a digitálnymi technológiami. Výsledkom bolo zníženie rozdielov a digitálnej priepasti, vzdelávanie pomohlo deťom a mladým ľuďom, aby mohli plnohodnotne absolvovať dištančné vzdelávanie, pomohlo tiež v prevencii psychopatologických javov, ako je závislosť od internetu, kyberšikana, či pornografia. Aktivity pomohli aj seniorom, zdravotne ťažko postihnutým, nezamestnaným a ľuďom zo sociálne znevýhodneného prostredia získať užitočné poznatky, aby vedeli filtrovať obsah na internete a nepodliehali rôznym dezinformáciám a hoaxom. Finančné prostriedky boli použité na mzdy lektorov, tablet s príslušenstvom, kancelárske potreby a ubytovanie lektorov.
e) podpora vzdelávania 2 400 € Maják nádeje; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2021: Občianske združenie Maják nádeje v rámci projektu zrealizoval počítačový kurz pre matky z rodín v hmotnej a sociálnej núdzi. Kurz prebiehal na individuálnej báze v Centre pre rodiny v núdzi Majáku nádeje v Košiciach. Išlo o matky, ktoré nevedeli vôbec používať PC a mali z neho aj obavy. Vďaka kurzu odbúrali svoj strach, naučili sa používať internet, napísať si životopis, vyhľadávať voľné pracovné miesta, založiť a používať email. Finančné prostriedky boli použité na notebook a odmenu pre lektorku.
e) podpora vzdelávania 2 180 € MARGARÉTKA; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2021: Zámerom projektu občianskeho združenia MARGARÉTKA bolo poskytnúť klientom možnosť sebarealizácie a tak ich motivovať k práci s digitálnymi technológiami. Ukázať komunite aj verejnosti, že aj títo ľudia dokážu tak náročné veci zvládnuť pri troche dobrej vôle a pomoci. V rámci projektu sa podarilo nakúpiť potrebnú techniku a príslušenstvo, zamestnať lektora na výučbu digitálnej gramotnosti a podľa potreby učiť klientov vnímať svet aj inou formou. Zvýšili tvorivý prístup k jednotlivým činnostiam, čím sa zlepšil psychický stav a zvýšilo sa sebavedomie klientov. Finančné prostriedky boli použité na fotoaparát a odmenu pre lektora.
e) podpora vzdelávania 2 635,5 € MiKKoV; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2021: Vďaka projektu sa podarilo občianskemu združeniu MiKKoV podporiť vybrané skupiny znevýhodnených používateľov knižnično-informačných služieb. Cieľovú skupinu tvorili seniori, slabozrakí a nevidiaci ľudia. Zrealizovaný bol cyklus vzdelávacích aktivít v oblasti využívania digitálnych technológií, kritického myslenia a používania nových pomôcok, ktoré im uľahčili čítanie a počúvanie zvukových kníh. Finančné prostriedky boli použité na lupy s podsvietením, mp3 prehrávače, stojan na mobil, prenájom notebooku, honoráre, občerstvenie, propagačné materiály a výrobu video nahrávok.
e) podpora vzdelávania 4 420 € Milujem knihy/Amo libris; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2021: Občianske združenie Milujem knihy/Amo libris v rámci projektu Učíme sa celý život zrealizovalo 3 kurzy a 6 prednášok. Kurzy pre začiatočníkov aj pokročilých boli zamerané na počítačovú gramotnosť, prácu s mobilom a mobilnými aplikáciami. Realizovali sa v bratislavskej Staromestskej knižnici od septembra do novembra 2021, pričom každý účastník obdržal príručku a osvedčenie o absolvovaní kurzu. Prednášky o bezpečnom správaní na internete a sociálnych sieťach boli určené pre seniorov, nezamestnaných, širokú verejnosť, deti a mládež. Finančné prostriedky boli použité na notebook a odmeny pre školiteľov a asistentov.
e) podpora vzdelávania 2 000 € MINORITY SK; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2021: Projekt zrealizovalo občianske združenie MINORITY SK so sídlom vo Svidníku. Cieľovou skupinou projektu boli žiaci I. stupňa, II. stupňa, študenti stredných škôl a dlhodobo nezamestnaní z marginalizovaných rómskych komunít. Lektori tieto skupiny vzdelávali v oblasti praktického využívania digitálnych technológií pre bežný pracovný, školský a súkromný život a pre komunikáciu. V kancelárii terénnych sociálnych pracovníkov sa zriadilo miesto pre vzdelávanie a zakúpená technika je teda v prípade potreby plne k dispozícii účastníkom vzdelávacích programov. Finančné prostriedky boli použité na tablety, data projektor a honoráre.
e) podpora vzdelávania 2 000 € Moja asistencia, o.z.; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2021: Projekt bol určený zdravotne znevýhodneným deťom z občianskeho združenia Moja asistencia. Cieľom bolo zapojiť zdravotne znevýhodnené deti do využívania informačných technológií. Projekt prispel k tomu, aby dokázali samostatne zvládnuť základné nastavenia, otvoriť a pracovať so základnými programami MS Word, MS Excel. Oboznámili sa s vytváraním prezentácií v Power pointe a prácou s dokumentami. V neposlednom rade sa oboznamovali s vyhľadávaním informácií na internete. Finančné prostriedky boli použité na nákup notebooku, tabletu a úhradu za školenie na prácu s počítačom.
e) podpora vzdelávania 4 990 € Neinvestičný fond II. internej kliniky - centra pre ťažko liečiteľné vredy, n.f.; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2021: Neinvestičný fond II. internej kliniky - centra pre ťažko liečiteľné vredy realizoval projekt V spojení s nemocnicou. Podarilo sa im priviesť moderné technológie seniorom, hendikepovaným a sociálne slabším pacientom. Skvalitnili tak zdravotnú starostlivosť poskytnutím informácií v novej forme a umožnili týmto pacientom komunikáciu s blízkymi osobami aj v čase pandémie, bariérového ošetrovania alebo mimo návštevných hodín. Vďaka novému systému si pacienti môžu tiež sami vyhľadať informácie, prípadne si ich nechať prerozprávať poloautomatickým systémom, či pozrieť aktuálny harmonogram vyšetrení. Realizáciu projektu umožnili zdravotní pracovníci lekári, sestry a sanitári internej kliniky gastroenterologickej z Univerzitnej nemocnice Martin. Finančné prostriedky boli použité na tablety a školenia personálu.
e) podpora vzdelávania 1 300 € OBČIANSKE ZDRUŽENIE "OZ BELASÝ MOTÝĽ"; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2021: Cieľom projektu bolo podporiť digitálnu gramotnosť seniorov a ľudí so zdravotným postihnutím, ktorí žijú v Zariadení sociálnych služieb Benefit v obci Ľudovítová. V Zariadení bol vybudovaný počítačový kútik, ktorý slúži potrebám klientov. Nasledovali praktické ukážky a výučba základných zručností práce s počítačom a digitálnymi technológiami v spolupráci s dobrovoľníkmi a žiakmi zo Základnej školy v obci Výčapy-Opatovce, ktorí pre klientov nachystali workshop. Pri realizácii aktivít prihliadali na špecifické potreby a hendikep zdravotne postihnutých klientov a seniorov, ku každému sa snažili pristupovať individuálne. Finančné prostriedky boli použité na notebook a tablet.
e) podpora vzdelávania 2 099 € Občianske združenie pri Zariadení pre seniorov v Moravanoch nad Váhom; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2021: Projekt realizovalo Občianske združenie pri Zariadení pre seniorov v Moravanoch nad Váhom. V mesiaci september až október prebehla výuka a počas 94 vyučovacích hodín naučili klientov zariadenia základy obsluhy tabletov a komunikovať prostredníctvom tabletu so svojimi príbuznými. Projekt prispel k odstráneniu izolácie seniorov a k zlepšeniu psychického stavu. Finančné prostriedky boli použité na odmenu pre lektora a tablety.
e) podpora vzdelávania 2 000 € OPRE ROMA SLOVENSKO; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2021: Organizácia OPRE ROMA SLOVENSKO zvýšila digitálnu gramotnosť členokv a členiek organizácie, vytvorili komunikačný tím z dobrovoľníkov z marginalizovaných komunít. školenia im pomohli zorientovať sa v množstve informáciií na internete, aby svojej komunite vedeli šíriť pravdivé informácie bez vplyvu hoaxov. Finančné prostriedky v sume 1440,56 eur boli použité na prenájom priestrov, občerstvenie, odmeny pre lektorov. Suma 559,44 eur bola v auguste v roku 2022 vrátená miestne príslušnému správcovi dane.
e) podpora vzdelávania 4 600 € OZ ŠarMich; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2021: V rámci projektu zorganizovalo OZ ŠarMich kurzy IT pre seniorov z miestneho Klubu dôchodcov JDS v Šarišských Michaľanoch. Zrealizovalo sa celkom 6 kurzov na ktorých sa seniori zoznámili so základmi práce s počítačom, MS Office a využitím internetu. Cieľom bolo rozvíjať digitálnu gramotnosť tejto zraniteľnej skupiny a uľahčiť im každodenný život v digitálnej dobe. Organizátorov veľmi potešil záujem seniorov a pravidelná dochádzka na kurzy. Finančné prostriedky boli použité na notebook, projektor, tlačiareň, prenájom priestorov, občerstvenie, metodický materiál, propagáciu, darčeky pre účastníkov a mzdy pre lektorov.
e) podpora vzdelávania 928,5 € Partneri pre sociálny rozvoj a pomoc; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2021: OZ Partneri pre sociálny rozvoj sa v rámci projektu venovalo mladým dospelým mužom po odchode z detského domova. Organizácia zmodernizovala priestory zariadenia tak, aby sa zlepšilo internetové pokrytie signálu na izbách klientov, čo prispelo k ich osamostatneniu. Zrealizovaných bolo 10 školení zameraných na zlepšenie digitálnych zručností. Kombináciou prezenčného a dištančného vzdelávania organizácia pripravila klientov na digitálne výzvy, nástrahy online sveta, trh práce ako aj na prípadnú III. vlnu pandémie. Finančné prostriedky boli použité na montáž wifi internetovej siete, odmeny pre lektorov, webkameru a občerstvenie.
e) podpora vzdelávania 4 051 € Pokojný život, n.o.; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2021: Nezisková organizácie Pokojný život, ktorá poskytuje služby denného stacionára v Uliči, zrealizovala projekt na podporu rozvoja digitálnych zručností seniorov - klientov zariadenia. 11 seniorov sa pravidelne zúčastňovalo kurzu základov počítačových zručností, ktorý viedol odborný lektor z oblasti IT. Seniori sa naučili základy práce s počítačom, používali jednoduché počítačové programy a spoznali možnosti využívania internetu. Vďaka projektu sa klienti naučili samostatne pracovať s počítačom a využívať internet nielen na komunikáciu s blízkymi, ale aj na získavanie nových informácií. Finančné prostriedky boli použité na vzdelávací počítačový kurz a na notebooky.
e) podpora vzdelávania 880 € Promethea; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2021: Projekt Centra sociálnych služieb Rohov bol určený pre prijímateľky sociálnej služby v centre, ktoré majú mentálne znevýhodnenie alebo psychické ochorenia. Vďaka realizácii projektu sa predkladateľom podarilo skvalitniť prácu s prijímateľkami v rámci E-krúžku. Nové zariadenia umožnili prijímateľkám využívať online priestor na komunikáciu s ich blízkymi, čím sa značne znížila ich frustrácia z nedostatku sociálnych kontaktov. Prijímateľky tiež ocenili možnosti získavania rôznych informácií, ako aj využitie svojho voľného času prostredníctvom zábavy, ktorú internet poskytuje. Pri všetkých aktivitách boli prijímateľky vedené pracovníkmi sociálnej rehabilitácie. Finančné prostriedky boli použité na notebook a tablet s príslušenstvom.
e) podpora vzdelávania 1 566 € QUO VADIS, o.z.; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2021: Zámerom projektu organizácie QUO VADIS bolo zabezpečenie mimoškolského programu pre deti z marginalizovaných rómskych komunít v okolí Zvolena. Program bol realizovaný formou rovesníckeho vzdelávania, kde vyškolený tím II. stupňa ZŠ Jilemnického pod vedením lektora dostal priestor participovať na neformálnom, zážitkovom prístupe. Pravidelné stretnutia umožnili deťom prístup k digitálnym technológiám a zvýšili ich digitálnu gramotnosť. Tá prispela k vytvoreniu projektových výstupov; spoločne vytvorenej digitálnej prezentácie „Rómovia v našom regióne“ a prezentačného videa o priebehu projektu. Tvorbou tematických digitálnych prezentácií a prepájaním s formálnym učivom v školskom prostredí sa zlepšovali študijné výsledky detí a boli motivované do ďalšieho vzdelávania. Finančné prostriedky boli použité na odmenu pre lektora, notebook, USB kľúče, programové licencie a mikulášske balíčky.
e) podpora vzdelávania 690 € RAFAEL dom n.o.; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2021: V rámci projektu sa neziskovej organizácii RAFAEL dom podarilo naštartovať využívanie komunikačnej aplikácie GoTalk Now, ktorá u klientov so zníženou schopnosťou komunikovať významne skvalitňuje ich komunikáciu s okolitým svetom. Vďaka digitálnej technológii klientom umožnili alternatívnu augmentatívnu komunikáciu, ktorá podporila predovšetkým ich schopnosti sebavyjadrovania pomocou vizuálnych a hlasových výstupov. Realizovaný projekt je pre personál a klientov dôkazom, že moderná technológia pomáha skvalitniť život a zlepšiť komunikáciu aj ľuďom so znevýhodnením a obmedzenými možnosťami vyjadriť sa, a to rovnako v mladom ako seniorskom veku. Finančné prostriedky boli použité na tablety a aplikácie.
e) podpora vzdelávania 2 500 € Romano kher - Rómsky dom; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2021: Realizáciou projektu sa občianskemu združeniu Romano kher - Rómsky dom podarilo zapojiť do vzdelávania žiakov základnej školy na Biskupickej ul. v Bratislave pochádzajúce z veľkej časti zo sociálne znevýhodneného prostredia. Veľa detí je z Centra pre deti a rodiny z Podunajských Biskupíc a v rámci projektu sa pre tieto deti usporiadali letné počítačové tábory, následne počas školského roka deti pokračovali v učení na počítačových krúžkoch. Žiaci sa naučili lepšie ovládať základné počítačové programy, ale aj základy programovania a a naučili sa tvoriť na počítači. Finančné prostriedky boli použité na nákup notebooku, odmeny koordinátorkám a lektorom a občerstvenie.
e) podpora vzdelávania 1 900 € Saplinq, o.z.; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2021: Občianske združenie Saplinq realizovalo program Novými médiami proti nenávisti. V rámci projektu sa zrealizovalo 31 webinárov, na ktorých účastníci získali nové kompetencie v práci so sociálnymi médiami a špeciálnymi nástrojmi pre neziskové organizácie. Hlavným cieľom bolo poskytnúť vzdelávanie k príprave obsahu pre digitálne prostredie a tým prispieť k zvyšovaniu povedomia o ľudských a občianskych právach (nielen) LGBT+ menšiny. Viac ako polovica účastníkov sa tiež zapojila do príprav podujatia PRIDE Košice 2022. Finančné prostriedky boli použité na odmeny.
e) podpora vzdelávania 4 600 € SpecialCare; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2021: Klienti DSS Sereď sa zúčastnili školení, počas ktorých sa učili pracovať s tabletmi na rôznych úrovniach. Lektori sa prispôsobili požiadavkám a schopnostiam klientov a zvolili individuálnu formu školení, prípadne školenia v menších skupinkách. Vďaka realizácii projektu veľká skupina seniorov a zdravotne postihnutých získala možnosť komunikovať so svojimi blízkymi, sledovať dianie okolo nich i vo svete, kultúrneho vyžitia, zábavy a veľkého množstva informácií. To im nielen zlepšilo kvalitu života, ale našli aj zaujímavú náplň voľného času. Finančné prostriedky boli použité na odmeny pre lektorov a koordinátora, tablety, lupy, zdravotné pomôcky, občerstvenie, výrobu info bannerov a prípravu a tlač návodov.
e) podpora vzdelávania 5 000 € Univerzitka; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2021: Projekt organizácie Univerzitka zmapoval potreby žiakov s autizmom, rozvíjal ich nadanie a predovšetkým digitálne zručnosti. V prvej fáze projektu pedagogickí a odborní zamestnanci a dobrovoľníci absolvovali workshopy a webináre, na ktorých získavali kompetencie pracovať so žiakmi s autizmom v online priestore alebo pri priamej práci v školách. Školenie pre dobrovoľníkov bolo zamerané najmä na získavanie sociálno-komunikačných zručností, ktoré sú nosné pri práci so žiakmi s autizmom. Vyškolení dobrovoľníci za prítomnosti lektora rozvíjali u žiakov s autizmom digitálne zručnosti a zručnosti vo vedných a ďalších disciplínach, venovali sa tiež rizikám a nástrahám online sveta. Vzdelávanie prebiehalo individuálne; s každým žiakom samostatne. Finančné prostriedky boli použité na prenájom priestorov a odmeny.
e) podpora vzdelávania 900 € VIERA reštart n. o.; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2021: VIERA reštart n. o. v rámci projektu zorganizovala workshop Reštart pre generácie X a Y. Účastníci, ľudia s duševnými poruchami, získali nové IT zručnosti. Spolu s lektorom hľadali informácie na internete, osvojili si základy elektronickej bezpečnosti, povedali si plusy a mínusy sociálnych sietí a vymieňali si skúsenosti. Finančné prostriedky boli použité na honorár pre lektora, tablet s klávesnicou a smartfón s príslušenstvom.
e) podpora vzdelávania 2 800 € Združenie STORM; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2021: Cieľovou skupinou projektu združenia STORM boli užívatelia drog a osoby pracujúce v sex-biznise. Združenie chcelo prostredníctvom aktivít a individuálneho prístupu sociálnych pracovníkov zvýšiť schopnosti klientov pracovať samostatne s počítačom, internetom, vedieť o rizikách a nebezpečenstvách online sveta a podporiť ich komunikáciu s rodinou či blízkymi osobami. Výmenou počítačovej techniky sa zvýšila motivácia pracovať a učiť sa nové veci, zvýšilo sa ich sebavedomie v tejto oblasti a prehĺbili sa informácie o problematike obchodovania s ľuďmi. Do projektu sa zapojilo 22 klientov a 15 klientov sa zúčastnilo aj vedomostného online kvízu, v ktorom preukazovali svoje schopnosti v technickej oblasti i oblasti prevencie pred obchodovaním s ľuďmi. Finančné prostriedky boli použité na počítačovú zostavu s príslušenstvom, odmeny pre koordinátora a sociálneho pracovníka.
e) podpora vzdelávania 1 800 € ZEM DETÍ-KOŠICE n.o.; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2021: Realizáciou projektu organizácie ZEM DETÍ - Košice sa podarilo v ich centre pre rodinu zvýšiť počítačovú gramotnosť a orientáciu v online priestore. Projekt bol určený 50 deťom zo sociálne znevýhodneného prostredia, rodičom ale aj vychovávateľom. Deti sa spolu so zamestnancami počas PC kurzu vzdelávali v základných počítačových zručnostiach a správaní v online svete, s hlavným cieľom poskytnúť vhodné zázemie na prípravu do školy a iné vzdelávacie aktivity. Finančné prostriedky boli použité na počítač so softvérovými licenciami a odmeny.
e) podpora vzdelávania 6 051,14 € Nezisková organizácia Voices; projekt podporený v programe Strategickí partneri Nadácie Orange 2021: Tím Voices pripravil v roku 2021 spolu 18 podujatí v sérii Na vlastných nohách. Pozvaní hostia – odborníci a odborníčky z kultúrnej a kreatívnej oblasti, sociálni inovátori, komunitní lídri či iní profesionáli na voľnej nohe, v rozhovoroch moderovaných Ivanom Ježíkom hovorili o tom, akej práci sa venujú, ako sa k nej dostali, čo študovali, ktoré pracovné zručnosti najviac využívajú, či im pomáhajú digitálne technológie a ako sa starajú o svoje duševné zdravie. Na podujatiach s divákmi si vyskúšali pop-up štýl, kedy hostia prezentovali svoju prácu formou mikro-marketov. Streamy z podujatí sú prístupné na sociálnych sieťach Voices. Finančné prostriedky boli použité na obsahové a technické zabezpečenie aktivít, ktoré sa povzbudivo dotkli viac ako 3 000 ľudí a prispeli k rozvoju aktívnej komunity v meste a regióne.
e) podpora vzdelávania 5 410 € Vĺčatá.sk; projekt podporený v programe Strategickí partneri Nadácie Orange 2021: Združenie Vĺčatá.sk sa dlhodobo snaží vzdelávať rodičov a učiteľov v téme hier a technológií, s ktorými deti a mládež v súčasnosti žijú. Medzi ich hlavné činnosti patrí správa portálu www.vlcata.sk, na ktorom uverejňujú tematické články a recenzie k vzdelávacím hrám tak, aby rodičia a učitelia rozumeli ich edukačnému potenciálu. V čase koronakrízy sa ich prednášky o možnostiach využitia hier vo vzdelávaní na školách presunuli do online priestoru, realizovali sa formou webinárov. Počas realizácie projektu "Šírenie povedomia o pozitívnych aspektoch hier a technológií 2021" za im podarilo vydať 18 článkov, 28 recenzií, zrealizovať webináre/prednášky pre 60 učiteľov a 20 budúcich učiteľov, počet návštevníkov webu dosiahol hranicu 7 500. Finančné prostriedky boli použité na personálne zabezpečenie projektu, náklady spojené s realizáciou prednášok a vytváraním článkov/recenzií.
e) podpora vzdelávania 8 000 € Nové školstvo; projekt podporený v programe Strategickí partneri Nadácie Orange 2021: Projekt Školy pre všetkých v rokoch 2017-2021 realizovali občianske združenie Nové školstvo, Nadácia Milana Šimečku a Centrum pre výskum etnicity a kultúry. Jeho hlavným cieľom bolo vyvinúť, implementovať a vyhodnotiť systém poskytovania flexibilného podporného servisu v troch základných školách a na jeho základe sformulovať návrhy na systémovú zmenu pri poskytovaní podporných služieb pre všetky školy na Slovensku. V rámci projektu sa realizovali aj verejné a odborné podujatia, ktoré pomohli naplniť tento cieľ. Pokračovalo aj spracovávanie pravidelných súhrnov o dianí v školstve na zvýšenie informovanosti širokej verejnosti o problematike vzdelávania. Projekt identifikoval aj potrebu vybudovať efektívny systém stredného riadenia škôl na regionálnej úrovni. Finančné prostriedky boli použité na organizáciu okrúhleho stola a expertného semináru, spracovanie pravidelných newslettrov a projektový manažment.
e) podpora vzdelávania 5 300 € POST BELLUM SK; projekt podporený v programe Strategickí partneri Nadácie Orange 2021: Post Bellum SK zrealizovalo 28 jednodňových zážitkových vzdelávacích workshopov pre žiakov z 24 základných a stredných škôl naprieč celým Slovensko. Workshopy majú za cieľ budovať historickú pamäť a premietnuť fakty, udalosti a príbehy 20. storočia do súčasnosti. Žiakov viedli ku kritickému mysleniu a zlepšovaniu reflektovania našej minulosti. Zážitková forma žiakov viedla k poznávaniu historických udalostí a vnímaniu ich súvislostí. Koncepty workshopov sú postavené na štruktúrovanej dráme, a tak umožňujú žiakom a žiačkam prežívať našu minulosť prostredníctvom hrania rolí pamätníkov a rozhodovania sa v týchto roliach. Finančné prostriedky boli použité na honoráre pre lektorov zážitkových workshopov a koordinátorky zážitkových workshopov Post Bellum.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 30 000 € Liga za duševné zdravie SR; projekt podporený v programe Strategickí partneri Nadácie Orange 2021: Linka dôvery Nezábudka (LDN) je dištančná služba telefonického a emailového psychologicko-sociálneho poradenstva a krízovej intervencie, prevádzkovaná Ligou za duševné zdravie. Je určená primárne pre dospelých občanov Slovenska a je jednou z dôležitých služieb starostlivosti o duševné zdravie, prevencie psychických porúch a psychopatologických javov. V nonstop prevádzke je od júla 2019. V začiatku roku 2021 bola z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov a nezáujmu štátu o podporu nútená uvažovať o obmedzení prevádzky. S podporou Nadácie Orange sa podarilo preklenúť toto náročné obdobie a udržať prevádzku v nezmenenom režime počas mesiacov apríl, máj a jún. V tomto období bolo vďaka funkčnosti služby na LDN umožnených 3808 pomáhajúcich kontaktov v telefonickej aj emailovej poradni. Finančná podpora bola využitá na odmeny pre 21 odborných poradcov, striedajúcich sa v náročných službách a poskytujúcich vysokokvalifikované poradenstvo.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 33 000 € IPčko; projekt podporený v programe Strategickí partneri Nadácie Orange 2021: Občianske združenie IPčko navýšilo počet dobrovoľníckych poradcov a poradkýň na Krízovej linke pomoci a v Krízovom intervenčnom tíme. Poradcovia absolvovali 370 hodinový akreditovaný výcvik a pravidelné skupinové a individuálne supervízie. Prostredníctvom vzdelávaní a supervízií IPčko zabezpečilo zvýšenie odbornosti a profesionality poradcov na Krízovej linke pomoci a v Krízovom intervenčnom tíme, zároveň predchádzalo ich syndrómu vyhorenia. Každý poradca mal k dispozícií aj okamžitú supervíznu podporu počas krízových kontaktov, čím IPčko zvýšilo kvalitu poskytovaných služieb. Krízový intervenčný tím zrealizoval 178 výjazdov za ľuďmi, ktorí sa ocitli v náročnej krízovej situácii. Na Krízovú linku pomoci sa obrátilo 16 484 ľudí. Na realizácii projektu sa podieľalo približne 50 odborníkov, ktorí poskytovali psychologické poradenstvo a krízovú intervenciu cez chat, telefón, e-mail, video alebo priamo v teréne. Zo získaných finančných prostriedkov boli pokryté personálne náklady na vzdelávanie a supervíziu, nakúpené ochranné odevy a ďalší ochranný materiál potrebný pre realizáciu výjazdov Krízového intervenčného tímu.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 24 000 € Linka detskej istoty, n.o.; projekt podporený v programe Strategickí partneri Nadácie Orange 2021: Linke detskej istoty sa podarilo aj v pandemickom roku 2021 kontinuálne zabezpečovať 24/7 non-stop bezplatný a anonymný priestor pre deti a mladých ľudí - prostredníctvom Linky pre deti a mladých ľudí na tel. č. 116 111, Linky pre hľadané deti na tel. č. 116 000 a zároveň zabezpečovať pravidelnú Sociálno-právnu poradňu LDI, Rodičovskú poradňu LDI pre dospelých volajúcich v záujme detí, ako aj On-line poradne LDI prostredníctvom četov a emailov. Linke detskej istoty sa tak podarilo naplniť zámer poskytovania odborného dištančného podporného psychologického a sociálno-právneho poradenstva, poskytovania informácií, realizácie prevencie ako i krízovej intervencie, ktoré sú nesmierne významné práve v čase kritického obdobia pandémie koronavírusu, kedy je dopyt po službách Linky detskej istoty zo strany detí, mladých ľudí ako i dospelých ešte väčší a akútnejší. S deťmi a mladými ľuďmi poradcovia hovoria o ich pocitoch, obavách, strachu, úzkostiach, depresii, problémoch či riešeniach krízových situácií. V období pandémie sú to aj témy prevencie pred vírusom, a tiež poskytnutie informácií deťom a mladým ľuďom primerane ich veku, čím sa eliminujú nejasné a nezrozumiteľné informácie, ktoré môžu vyvolať u detí a mládeže namiesto opatrnosti neprimeranú paniku alebo na druhej strane odovzdanosť. Finančné prostriedky boli použité na mzdové náklady poradcov a poradkýň LDI.
e) podpora vzdelávania 8 500 € DETSKÝ ČIN ROKA; projekt podporený v programe Strategickí partneri Nadácie Orange 2021: Detský čin roka je školský projekt zameraný na netradičnú výučbu etickej výchovy a podporu digitálnych zručností s motivačným presahom na pozitívne občianske hodnoty. Napriek nepriaznivej situácii s pandémiou bol projekt vítaný školami na online vyučovaní a ocenený verejnosťou - oproti roku 2020 mal takmer o 40 % väčšiu účasť - 34 398 detí z 431 slovenských škôl čítalo príbehy o dobre počas vyučovacieho procesu, rozprávalo sa o hodnotách príbehov a rozhodlo o oceneniach Detský čin roka 2021. Dobré skutky detí získali výraznú podporu v online ankete cez darcovský portál Ľudiaľuďom.sk, a to 221 761 hlasov. Opätovne sa potvrdilo, že nové aktivity v online priestore sú veľmi využívané a čítania nominovaných dobrých skutkov na youtube kanále pedagógovia a žiaci aktívne využívali, medzi nimi aj kategóriu Detský čin na nete. OZ Detský čin roka autorsky pripravilo 5 modelových hodín Školy dobrých skutkov ako prienik dvoch učebných predmetov: informatiky a etickej výchovy, na základe tematických celkov iŠVP. Modelové hodiny sú postavené na reálnych inšpiratívnych skutočných príbehoch slovenských detí, ktoré už aktívne pomohli v online priestore v roku 2020. Takto postavené modelové hodiny ponúkajú unikátnu formu podpory digitálnych zručností s motivačným presahom na pozitívne občianske hodnoty ako spolupatričnosť, solidarita, schopnosť pomáhať. Finančné prostriedky boli použité na komunikačnú kampaň, tvorbu odborných obsahov, spracovanie nominácií a personálne náklady spojené s prípravou oceňovania.
e) podpora vzdelávania 30 000 € Nadácia Pontis; projekt podporený v programe Strategickí partneri Nadácie Orange 2021: Budúcnosť INAK je 3-ročný mimoškolský program Nadácie Pontis pre mladých vo veku od 11 do 15 rokov. Cieľom je podporovať ich digitálne zručnosti, tvorivosť a podnikavosť, pomôcť im tak zvýšiť šance na ďalšie kvalitné štúdium. Vďaka podpore Nadácie Orange sa otvorilo mimoškolské inovačné centrum Budúcnosť INAK vo Zvolene, na ZŠ Jilemnického 1. Do 3 ročného programu sa prihlásilo 25 detí, ktoré absolvovali prvé aktivity po skupinách od septembra 2021. Okrem pracovníka s mládežou sa skupinám venovali aj 4 mentori, vytrénovaní študenti pedagogiky z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Finančné prostriedky boli použité na prípravu priestoru, tlačovín, technické vybavenie, odborné vzdelávanie, mzdové náklady koordinátora a mentorov.
e) podpora vzdelávania 7 000 € eduRoma - Roma Education Project - občianske združenie; projekt podporený v programe Strategickí partneri Nadácie Orange 2021: Občianske združenie eduRoma zrealizovalo vďaka podpore Nadácie Orange školenia pre žiačky a žiakov zapojených do terénneho vzdelávacieho programu O krok pokrok, a ich mentorov. Workshopy s názvom "Pravda a lož na internete“ boli zamerané na témy digitálnej inklúzie žiakov. S pomocou lektorov sa deti zamýšľali nad hodnovernosťou zdrojov informácií. Tieto aktivity sa realizovali v 6 triedach na Základnej škole v Bardejove a zúčastnilo sa ich 180 žiakov. Pod záštitou projektu sa podarilo zorganizovať tiež 5 online workshopov pre 11 mentorov, zameraných na problematiku inakosti, kritického myslenia, rozlíšenia pravdivých a nepravdivých informácií na internete, argumentačné stratégie pri komunikácii s ľuďmi, ktorí tvrdia zjavné nezmysli. Finančné prostriedky boli použité na zabezpečenie chodu programu, manažment, projektovú koordináciu a odmeny pre lektora.
e) podpora vzdelávania 10 000 € Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica; projekt podporený v programe Strategickí partneri Nadácie Orange 2021: Cieľom projektu Posilnení učitelia Komenského inštitútu, ktorý zastrešuje Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica, bolo prostredníctvom inšpiratívnych stretnutí, online vzdelávaní a publikácii, v čo najväčšej miere podporiť širokú pedagogickú verejnosť. Priniesť posilnenie, odovzdať mäkké zručnosti a podporiť ich v pedagogických inováciách. Ohlas z pedagogickej obce predčil očakávania, záujem pedagógov o dané témy bol veľký. Vďaka tomuto projektu vznikol väčší priestor na šírenie inšpirácií širšej skupine pedagógov a rozrastá sa sieť aktívnych učiteľov, ktorí prinášajú nové metódy a nový prístup k výučbe do svojich tried. Novou skupinou, ktorú projekt oslovil sú začínajúci pedagógovia, ktorí vstupujú do profesie s nadšením, ale často bez adekvátnej podpory stratia entuziazmus a odhodlanie učiť inak. Preto vznikol aj ročný podporný program pre skupinu začínajúcich učiteľov. Výsledkom projektu boli 3 nové publikácie, 24 online webinárov, 9 komplexných mesačných vzdelávacích blokov, 4 realizované letné školy, kolokvium a prezenčný workshop, ktorý priniesol účastníkom možnosť získať nové zručnosti, ale tiež načerpať sily a posilniť svoju psychickú odolnosť. Finančné zdroje boli použité na odmeny pre lektorov, mentorov, organizačné náklady spojené s realizáciou podujatí, ubytovanie a stravu účastníkov školení, prípravu webu, náklady na organizáciu webinárov.
e) podpora vzdelávania 10 000 € Nadácia Pontis; projekt podporený v programe Strategickí partneri Nadácie Orange 2021: Nadácia Pontis spravuje Fond pre transparentné Slovensko (FPTS), ktorý vznikol v roku 2012 a od roku 2013 každoročne pripravuje otvorenú grantovú výzvu, do ktorej sa môžu prihlásiť organizácie a iniciatívy venujúce sa téme znižovaniu korupcie. V rámci grantovej výzvy 2021 Nadácia Pontis prerozdelila štyrom organizáciám sumu 115 000 eur. Nadácia Orange prispela k podpore projektu Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť s názvom Čo robia voľby so šéfmi polície v regiónoch? Inštitút zmapoval personálne výmeny na pozíciách riaditeľov a zástupcov riaditeľov okresných a krajských riaditeľstiev policajného zboru za roky 2002 až 2020 a pripravil hĺbkovú analýzu 4 okresných/krajských riaditeľstiev policajného zboru z pohľadu výkonnosti. Zároveň zvýšením informovanosti o personálnych výmenách na pozíciách riaditeľov okresných a krajských riaditeľstiev policajného zboru prispeli k znižovaniu rizika korupcie a rodinkárstva. Finančné prostriedky boli použité na mzdové náklady analytikov, expertov a koordináciu projektu.
e) podpora vzdelávania 10 000 € Návrat; projekt podporený v programe Strategickí partneri Nadácie Orange 2021: Partnerstvo s organizáciou Návrat trvá dve dekády, ide o najdlhšiu partnerskú spoluprácu Nadácie Orange spomedzi spoluprác. Návrat realizoval aj v roku 2021 štandardné služby pre náhradné rodiny a rodiny v ohrození, medzi ktoré patrí psychologická a sociálna starostlivosť, budovanie vzťahu rodičov a detí, rozvoj rodičovských zručností a terénna sociálna práca, ale aj sieťovanie partnerov v sociálnej oblasti. Podarilo sa zorganizovať víkendový pobyt pre náhradné rodiny v zložitejších podmienkach pandémie, pre rodiny to bol veľmi dôležitý čas vzájomného zdieľania, vzdelávania a konzultovania svojich rodinných situácií s odborným tímom. Návrat tiež priniesol odbornú konferenciu Dosť dobré detstvo o vplyve "nepriaznivých detských skúseností" na vývin mozgu, a teda fyzické, psychické a sociálne zdravie v dospelosti, a možnosti redukovania týchto nepriaznivých vplyvov. Finančné prostriedky boli použité na personálne zabezpečenie, odborné služby a organizačné a technické zabezpečenie konferencie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 33 000 € Nadácia Cvernovka; projekt podporený v programe Strategickí partneri Nadácie Orange 2021: Zámerom projektu Nadácie Cvernovka bol rozvoj infraštruktúry, ako aj podpora programovej tvorby, ktoré mali prispieť k lepšiemu využitiu komunitného a verejného potenciálu Novej Cvernovky. Nová Cvernovka sa v roku 2021 ešte viac profilovala ako pluralitný a komunitný priestor, ktorého základom je snaha o dialóg. V rámci projektu sa uskutočnilo 39 podujatí, ktoré sa zameriavali na rôzne komunity alebo na tému duševného zdravia, ktorá sa stala novou témou programu. V organizácii sa začali systematickejšie venovať predchádzaniu a riešeniu konfliktov v tíme prostredníctvom plánovania a nastavenia procesov. Taktiež bolo zrealizovaných 6 menších infraštruktúrnych projektov, ako napríklad dovybavenie komunitnej dielne, osadenie cyklostojanov, inštalácia závlahového systému vo verejnom parku či vysadenie ovocných stromov v permakultúrnom parku. Všetky tieto aktivity sa budú naďalej rozvíjať s cieľom napĺňať víziu, ktorá sa zrodila pred 5 rokmi, keď sa kultúrno-kreatívna komunita nasťahovala do priestorov bývalej strednej školy a začala písať históriu Novej Cvernovky. Finančné prostriedky boli použité na materiálne a technické zabezpečenie priestorov, mzdové náklady a odmeny pre tvorcov programu.
e) podpora vzdelávania 5 000 € Nadácia otvorenej spoločnosti, Bratislava /Open Society Foundation/ NOS-OSF; projekt podporený v programe Strategickí partneri Nadácie Orange 2021: Fond investigatívnej žurnalistiky pomáha novinárom na Slovensku s realizáciou náročných investigatívnych projektov v ich domácich redakciách, organizáciách či na "voľnej nohe". Poskytuje im podporu a odborné vzdelávanie v oblasti investigatívy či dátovej žurnalistiky. V roku 2021 OSF projekt FIŽ rozšírila o edukačnú Akadémiu investigatívnej žurnalistiky, aby cielenejšie pomohla rozvoju investigatívnej žurnalistiky na Slovensku. Akadémia prebehla v podobe 3 dňového workshopu, počas ktorého sa stretli 10 vybraní účastníci a odborníci na investigatívnu žurnalistiku z redakcií printových, elektronických i online médií, z regiónov i z medzinárodných redakčných tímov. Skupine nových i skúsenejších novinárov a novinárok svoje skúsenosti a rady odovzdal investigatívny novinár Martin Turček z portálu Aktuality.sk, Lukáš Diko, šéfredaktor Investigatívneho centra Jána Kuciaka, Peter Kunder, riaditeľ Aliancie Fair-Play, ale i zahraničná investigatívna reportérka Sarah Hurtes, ktorej témy sa objavili na stránkach The New York Times či Guardian. Zároveň prebehli diskusie a debaty o boji proti korupcii na Slovensku. Finančné prostriedky boli použité na vyplatenie honorárov pre lektorov Akadémie investigatívnej žurnalistiky a zabezpečenie ubytovania a stravy pre účastníkov akadémie.
e) podpora vzdelávania 19 257 € Rozmanita; projekt podporený v programe Strategickí partneri Nadácie Orange 2021: Cieľom projektu Škôlka Rozmanita bolo otvorenie modelovej materskej školy založenej na inkluzívnych princípoch so zameraním na rozvoj zručností budúcnosti. Projekt reaguje na obrovskú mieru segregácie v materských školách na Slovensku, ktorá priamo súvisí s priepasťou v zručnostiach potrebných pre budúcnosť medzi deťmi zo zvýhodnených a znevýhodnených skupín spoločnosti. Vďaka podpore Nadácie Orange sa podarilo zrekonštruovať a zariadiť starú jedáleň v Novej Cvernovke a vytvoriť tak podnetné priestory pre 36 detí v komunite, kde chýba viac ako 300 miest v škôlkach. Vznikol nový vzdelávací program pre materské školy, v ktorom je veľký dôraz na podporu duševného zdravia, rozvoj digitálnych zručností, kreativity a kritického myslenia. Do pilotu nastúpilo 18 detí, vo veku 2-5 rokov, z ktorých je 10 detí zo znevýhodnených skupín (zdravotné znevýhodnenie, nízkopríjmová rodina alebo etnická/národnostná menšina, dieťa v náhradnej rodine). Už po dvoch mesiacoch rozvoja detí v rozmanitom kolektíve nastal výrazný posun v zručnostiach v oblasti duševného zdravia, kreativity a v postojoch k rozmanitosti u všetkých detí. Došlo k znižovaniu priepasti vo zvládaní aktivít v oblastiach vzdelávacieho programu o 25% medzi deťmi zo zvýhodnených a znevýhodnených skupín. Po ukončení pilotného overovania vzdelávacieho programu v školskom roku 2021/2022 sa bude vzdelávací program môcť replikovať a škálovať v iných materských školách, aby všetky deti mali šancu zažiť kvalitné inkluzívne vzdelávanie, ktoré im pomôže lepšie čeliť výzvam 21. storočia. Finančné prostriedky boli použité na obnovu priestorov, materiálne zabezpečenie, tvorbu vzdelávacieho programu a mzdové náklady pedagogičiek.
e) podpora vzdelávania 10 528 € Bystriny; projekt podporený v programe Strategickí partneri Nadácie Orange 2021: Existujúca sieť kultúrnych a komunitných centier, ktoré združujú Anténa a Bystriny je unikátom v Európe a predstavuje veľký potenciál. Mnohé sú na začiatku a najmä kvôli dlhodobo podfinancovanej infraštruktúre tiež na hranici ekonomickej udržateľnosti. Kultúrno - komunitné centrá sú pritom prirodzenými hubmi podnikavosti, rozvoja, kultúry a prepájania. Vytvárajú dôležité zázemie občianskej a komunitnej asertivity, podpory demokracie a vzdelanosti, priestor pre dialóg a v menších mestách aj prepájanie rôznych socio-ekonomických kruhov. Bystriny si dali za cieľ pripraviť dizajn nového programu pre podporu udržateľnosti kultúrno-komunitných centier, vytvoriť funkčný tím programu s potenciálnym dlhodobým spoločenským prínosom, identifikovať centrá so zvýšenou perspektívou podpory, reálnym finančným zázemím pre udržateľný rozvoj na niekoľko rokov so strategickou odbornou podporou a pripraviť kvalitné vzdelávanie. V rámci projektu prebehla príprava a realizácia vzdelávania a uvedených aktivít - workshop, bootcamp, mentoring. Finančné prostriedky boli využité na mzdové náklady hlavne mentorov a organizačné zabezpečenie eventov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € Truc sphérique; projekt podporený v programe Strategickí partneri Nadácie Orange 2021: Jedno z najstarších nezávislých kultúrnych a komunitných centier Stanica Záriečie spoločne s kultúrnym centrom Nová synagóga v Žiline sa čoraz viac otvárajú novej generácii mladých ľudí. Zavedením Young Office v Žiline, ktorý umožňuje sebarealizáciu a participáciu mladých dobrovoľníkov, podporuje centrum iniciatívy realizované mladými. Dobrovoľníci okrem prípravy festivalov, workshopov a komunitných akcií upravili aj dizajn parku Stanice tak, aby boli priestory prístupnejšie mladým ľuďom. Organizácia sa zamerala na ekologizáciu oboch prevádzok kultúrnych centier a podporu umelcov v núdzi - aktuálne postihnutých dopadmi pandémie a prenasledovaných bieloruským režimom. Finančné prostriedky boli použité na organizačné zabezpečenie podujatí, materiál a techniku na úpravu priestorov a odmeny pre umelcov.
e) podpora vzdelávania 2 000 € Youth@Bratislava; projekt podporený v programe Strategickí partneri Nadácie Orange 2021: TEDxYouth@Bratislava je podujatie konajúce sa ročne, ktoré prináša inšpiratívnych rečníkov priamo k obecenstvu - študentom stredných a vysokých škôl, podujatia sa ich zúčastnilo 450. Organizačný tím sa sám skladá z dobrovoľníckeho tímu stredoškolákov, ktorí tento rok zorganizovali už šiesty ročník. Ten sa venoval téme "Na vážkach", ktorá otvárala témy rozhodovania sa a vplyvných krokov v živote. Privítali speakrov ako Emma Mullerová, ktorá priniesla pohľad do ženského kruhu sebalásky, Eduarda Batmendjiho do digitálnej bezpečnosti aj známeho vyšetrovateľa a kriminálneho psychológa, či tvorkyne podcastu Sexuálna výchova. Finančné prostriedky boli použité na prenájom priestorov podujatia, catering či možnosť šíriť myšlienky prostredníctvom videa.
e) podpora vzdelávania 15 000 € Connect o.z.; projekt podporený v programe Strategickí partneri Nadácie Orange 2021: Budovanie technických a digitálnych zručností je v dnešnej dobe jedným z hlavných faktorov úspechu. Lab powered by Nadácia Orange už 5 rokov tvorí kreatívny priestor pre širokú verejnosť. Vďaka pokračovaniu spolupráce umožní každému nahliadnuť a vyskúšať si, že tvoriť pomocou moderných technológií a postupov nie je vôbec ťažké. Napriek meniacim sa pandemickým opatreniam Lab priniesol v roku 2021 pestrú ponuku kreatívnych a vzdelávacích aktivít. Spustili online predaj a trackovanie členstva, niektoré workshopy digitálnych zručností dopracovali na plne e-learningové kurzy. Nadviazali užšiu spoluprácu s dvoma školami, 3 študentom umožnili odbornú stáž v dielni a sprevádzajú aktívnu stabilnú skupinu študentov zo Školy pre mimoriadne nadané deti. Verejnosť mohla spoznať ponuku Labu na pravidelných komentovaných prehliadkach dielne, absolvovať zaškolovacie a kreatívne workshopy, vyskúšať pravidelné Sobotné stuDIYo, stať sa členom programu Mladý macher, kde sa účastníci učia digitálnej fabrikácii. Vzdelávanie sa tým rozšírilo a otvorilo verejnosti smerom k hind Made a kreativite. V Labe tak vzniká aj nová subkomunita priaznivcov tvorenia. Finančné prostriedky boli použité na personálne náklady spojené so sprevádzaním a starostlivosťou o účastníkov programov, prenájom priestorov, údržbu strojov.
e) podpora vzdelávania 15 000 € IPčko; projekt podporený v programe Strategickí partneri Nadácie Orange 2021: Projekt "Bez nástrah" sa zameriaval na online prostredie a online bezpečnosť, ktorú priniesol rodičom, učiteľom, odborníkom aj užívateľom internetu. Experti z IPčka pripravili online odborný a pomáhajúci obsah na rôzne špecifické témy online prostredia s ich charakteristikou a odporúčaniami na posilnenie online bezpečnosti. Pre rodičov pripravili publikáciu, ktorá ich prevedie poznaním online prostredia, fenoménmi internetu, sociálnymi sieťami, aplikáciami v kontexte online bezpečnosti, duševného zdravia a podporí komunikáciu v citlivých online témach medzi dospelými, deťmi a mladými ľuďmi. V neposlednom rade poradcovia poskytovali aj nonstop dostupnú bezplatnú prvú psychologickú pomoc pre ľudí, ktorí sa ocitli v náročných situáciách. Finančné prostriedky boli použité na personálne náklady spojené s manažovaním projektu, autorskou tvorbou publikácie, editovanie obsahu beznastrah.online.
e) podpora vzdelávania 4 000 € The Duke of Edinburgh's International Award Slovensko, o.z.; projekt podporený v programe Strategickí partneri Nadácie Orange 2021: Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu (DofE) je rozvojový program, ktorý je tu pre všetkých. Bez rozdielu. S jeho absolvovaním sú však spojené náklady, ktoré môžu byť pre študentov zo znevýhodneného prostredia prekážkou. Preto DofE s podporou Nadácie Orange 1) umožňuje odpustenie ročného účastníckeho poplatku pre mladých ľudí a 2) poskytuje DofE štipendium prostredníctvom ktorého je možné prefinancovať ďalšie náklady spojené s účasťou v programe. Zároveň program overiteľne pomáha mladým udržať si duševné zdravie. V spolupráci s organizáciou IPčko pripravili video obsah pre absolventov programu DofE vo forme moderovanej diskusie s odborníkmi na duševné zdravie, Marekom Madrom a Luciou Košťálovou. Táto diskusia nadväzovala na príbeh absolventky DofE, Sarah Královej, ktorá v rámci ceremónie otvorila tému duševného zdravia v kontexte korony. Moderovaná diskusia má slúžiť ako odborné ukotvenie príbehu, ktorý tému iba otvorí. Zároveň nad rámec diskusie pripravili videoporadňu, ktorá je prístupná nielen pre absolventov programu, ale pre všetkých mladých ľudí zapojených v DofE a taktiež pre učiteľov a dobrovoľníkov v programe. Obsahovo sú obe videá zamerané na prevenciu a pomoc v téme osamelosti a tiež vysokých nárokov. Sú dostupné na webe ceremónie: https://dofeceremonia.sk/#/. Do DofE sa na Slovensku zapája vyše 5 300 mladých ľudí ročne. Ide o personalizovaný, komplexný a dlhodobý rozvoj - v programe si mladí ľudia rozvíjajú svoje charakterové vlastnosti, a to najmä cieľavedomosť, vytrvalosť a vnútornú motiváciu. Program poskytujú najmä stredné školy, mentormi účastníkov sú najmä učitelia, ale taktiež súčasní, alebo budúci lídri z biznisu. Keď mladý človek naplní ciele, ktoré si s mentorom stanovil, získa prestížny certifikát s medzinárodnou platnosťou. Finančné prostriedky boli použité na personálne náklady a tvorbu video poradne.
e) podpora vzdelávania 3 000 € PDCS, o.z.; projekt podporený v programe Strategickí partneri Nadácie Orange 2021: Akadémia dialógu je unikátny program vzdelávania o spoločenských konfliktoch a spôsoboch ich zvládania. V čase vypuknutia vojny PDCS muselo program Akadémie dialógu modifikovať tak, aby odpovedal na naliehavé otázky spojené s vojnou - konfliktom, ktorý žijeme, ale aj s inými krízami ako doznievajúca pandémia či klimatická kríza. Otvorili program pre všetkých záujemcov z radov učiteľov a lídrov zo štátnej správy a samosprávy, biznisu, občianskeho sektora. Najdôležitejším výsledkom je zlepšovanie povedomia o technikách dialógu v ťažkých spoločenských a hodnotových témach pre 340 účastníkov tréningov, workshopov a online webinárov. Vzdelávacie materiály sú bezplatne sprístupnené na vytvorenej online platforme https://www.pdcs.sk/akademia/online-akademia-dialogu-3-rocnik-flexibilna. Do budúcna pripravujú novú hybridnú verziu Akadémie, ktorá bude poskytovať nástroje na prácu s konfliktami v školách, na pracovisku či vo verejnom priestore pestovaním zručností dialógu, počúvania a vedenia nepolarizujúcej diskusie. Finančné prostriedky boli použité na zabezpečenie lektorov.
e) podpora vzdelávania 10 000 € Nadácia Pontis; projekt podporený v programe Strategickí partneri Nadácie Orange 2021: Nadácia Pontis v ročnom cykle vyhľadáva inovatívne vzdelávacie prístupy, ktorým pomáha s efektívnym nastavením stratégií, podporuje ich pri šírení do škôl po celom Slovensku, či adaptáciou na digitálne prostredie. Vďaka 3-dňovému EDUcampu, 3-mesačnému EDUakcelerátoru 15 organizácií a startupov pôsobiacich v oblastiach duševného zdravia žiakov a učiteľov, kritického myslenia a predchádzania šírenia dezinformácií, si zlepšilo svoj strategický manažment, udržateľnosť a sledovanie dopadu svojich aktivít. Vzdelávacím procesom ich sprevádzalo viac ako 20 mentorov z biznisu, vzdelávania, štátnej správy, vedy a výskumu. Navyše, vďaka novej policy manažérke prispela Nadácia Pontis k zlepšeniu podmienok na zavádzanie inovácií do systému. Finančné prostriedky boli použité na manažment a riadenie aktivít EDUakcelerátora a prípravu EDUfestu.
e) podpora vzdelávania 4 136,13 € Zmudri; projekt podporený v programe Strategickí partneri Nadácie Orange 2021: Projekt Zmudri do škôl 3.0 sa venoval intenzívnej práci s učiteľmi a žiakmi po celom Slovensku v témach digitálnej bezpečnosti, mediálnej gramotnosti a kritického myslenia v online prostredí. V programe bolo zapojených cca 80 učiteľov, ktorí počas školského polroka vyučovali s materiálmi od Zmudri vo vybranom module, pri práci so žiakmi využívali bádateľskú metódu 5E a obdržali Príručku prežitia na divokom webe pre žiakov. Zároveň počas programu prebiehalo meranie vzdelávacieho dopadu použitých materiálov v rámci intervenčnej aj kontrolnej skupiny (na vzorke cca 1600 žiakov). Finančné prostriedky boli použité na koordináciu projektu, prípravu merania dopadu, realizáciu webinárov a náklady na tlač a distribúciu.
Spolu 434 682,27 €